Aljas gyilkosnak nevezett a nőgyógyász, mert el akartam vetetni a gyermekemet

2015.04.18. 08:14

sad-girl-wallpaper-hq-desktop-wallpapers-sad-girls-hd-wallpapers-2014-wallpaper-download-for-facebook-with-quotes-free-mobile-poetry-boy-girl.jpgOlvasónk hiába szedte a fogamzásgátlót, teherbe esett. A nőgyógyász, aki a tablettát is felírta aljas gyilkosnak nevezte, mert el akarta vetetni a gyermeket.

Kedves Szerkesztő!

 

Most fedeztem fel a Praxis blogot, látom, elég régen működik már. Kicsit olvasgattam a korábbi cikkeket, de hozzám hasonló történettel nem igazán találkoztam. Első éves egyetemista vagyok, és mióta egy komoly kapcsolatban élek a párommal, fogamzásgátlót szedek. Már nagyjából fél éve, hogy felírattam a tablettát és februárig minden rendben is volt, szedtem, ahogy kell, szerencsére az előzetesen a tájékoztatóban írt mellékhatások sem jelentkeztek nálam.

 

Viszont február közepén késni kezdett a menzeszem. A barátnőim, akik szintén ezt a fajta tablettát szedik megnyugtattak, hogy ez nem ritka dolog, ne ijedjek meg. Így nem is görcsöltem rá túlzottan, de azért volt bennem egy kis félsz, de próbáltam elhessegetni magamtól a gondolatot. Aztán, miután már közel egy hónapja nem jött meg, elmentem a nőgyógyászomhoz, aki a tablettát is kiírta nekem és beszámoltam neki a fejleményekről. Magán rendelésen voltam, tehát nem a TB alapú ellátást vettem igénybe, de azt hiszem túlságosan naiv voltam, mert azt gondoltam, a fizetős egészségügyben csak jó szakemberekkel és jó emberekkel hoz össze az élet.

 

Miután megvizsgált a doktor úr, csináltunk egy ultrahangot is, gratulált, mert az 5. hétben voltam. Először csak kerekre nyíltak a szemeim, mert fel sem fogtam, hogy mit jelentenek a szavai. Abszolút letaglózott, hogy teherbe estem, hiszen rendesen, kihagyás nélkül, az előírtaknak megfelelően szedtem a gyógyszert. Kérdeztem, hogy biztos-e benne, hogy tényleg terhes vagyok, erre megismételte, hogy egészen biztos. Nem akartam elhinni és szinte nem is voltam magamnál. Egyáltalán nem voltam/vagyok abban a helyzetben, hogy most, minden háttér nélkül fel tudjak nevelni egy gyermeket, iskolába járok, a szüleim segítségére sem számíthatok, a párom szintén hasonló cipőben jár, mint én. Talán egy kicsit pityeregtem is szótlanul, de mivel az egész sokkhatásként ért, ebben már nem vagyok teljesen biztos. Abban viszont igen, hogy kérdeztem az orvost, miként lehetséges, hogy teherbe estem, hiszen a tabletta az egyik legbiztosabb fogamzásgátló módszer, de csak annyit mondott, előfordul. Hát köszönöm szépen.

 sad-girl-wallpaper-hq-desktop-wallpapers-sad-girls-hd-wallpapers-2014-wallpaper-download-for-facebook-with-quotes-free-mobile-poetry-boy-girl.jpg

Azt kérdeztem ekkor, hogy mégis akkor most mit csináljak. A válasz pedig annyi volt, mit csinálnék, megszülöm a gyereket és még egyszer gratulált az orvos. Totál összezavarodtam, mert, mintha nem akarta volna megérteni, hogy teljesen kétségbe estem. Mondtam, hogy nem tudom felnevelni a gyereket és kértem, mondja meg, mi a teendőm ebben az esetben, merre kell tovább mennem. Igen, a terhesség megszakítás már ott megfogalmazódott bennem, mint egyetlen megoldás. Nem azért, mert nem szeretnék gyereket valamikor. De nem 19 évesen, zűrös családi háttérrel, pénz, lakás, munka és minden egyéb lehetőség nélkül. Éppen ezek miatt kezdtem fogamzásgátlót szedni. De az orvos csak erősködött, hogy márpedig nekem kutya kötelességem megszülni azt a gyereket, ha már így alakult. Próbáltam kétségbeesetten magyarázni neki a helyzetemet, de meg sem hallgatott és egyre indulatosabbá is vált menet közben. Nem emlékszem minden szóra, hiszen tényleg teljesen össze voltam zavarodva, de arra tisztán és világosan, hogy többször is emelt hangon szajkózta, ha az abortuszt választom, akkor egy „aljas gyilkos” vagyok. Más sem hiányzott persze, mint hogy ilyeneket vágjanak a fejemhez, amikor érzelmileg a padlón voltam. Végül kijelentette, hogy amennyiben így döntök, rá semmilyen formában ne számítsak. Ezzel engedett utamra, persze a vizsgálati díj kiegyenlítését követően.

 

Egy egész hétvégén át őrlődtem a helyzeten, nem tudtam aludni, rémálmaim voltak, ha épp mégis elaludtam egy kis időre. Aztán felhívtam a páromat és kértem, találkozzunk, mert beszélnem kell vele. A beszélgetés nem volt épp egyszerű, ő is fal fehér lett, miután részletesen elmeséltem neki az egész szitut. És ő is azon az állásponton volt, mint én, hogy egyelőre sem mi, sem a körülmények nem adottak a gyerekvállaláshoz. Azt meg szinte alig hitte el, amit a nőgyógyászom művelt. Végül abban maradtunk, hogy szépen utánanézünk a továbbiaknak és a nőgyógyászomhoz, aki egy ilyen nehéz helyzetben segítség és megnyugtatás helyett aljas gyilkosnak nevez, többé soha még csak be sem teszem a lábam.

 

A továbbiakról nem szeretnék beszámolni, mert igen csak megviseltek a dolgok érzelmileg, jelenleg problémáim vannak a tanulással, a koncentrációval, rosszul is alszom, azt mondta egy barátnőm, akinek volt hasonló tapasztalata, hogy ez sajnos velejáró dolog. Ha ez állandósul, pszichológushoz kell fordulnom. Csak azt nem tudom megérteni az egészből, hogy egy nehéz helyzetben lévő, érzelmileg sokkolt pácienssel, vagyis velem miért kellett így bánnia egy orvosnak. Az egy dolog, hogy úgy ítélkezik, hogy nincs tisztában az életemmel, a lehetőségeimmel, de még ha nem is ért velem egyet, esetleg ellenzi a döntésemet, hogy teheti meg, hogy rám förmed, és gyilkosnak nevez majdnem kiabálva? Mondhatta volna akár azt is, hogy nem segíthet rajtam, mert ellenkezik az elveivel, szóval lehetett volna ezt kulturált formában, emberségesen tálalni. Egyszerűen érthetetlen.

 

Köszönöm, ha elolvassátok a levelemet, remélem sikerült valamennyire indulatmentesen megírnom. Nem volt célom senkit megbántani vele, vagy általánosítani, csak szerettem volna elmesélni, milyen nehézségekbe futhat bele egy kiszolgáltatott, fiatal lány. Nevet pont azért nem írok, mert nem célom, hogy sárral dobálózzak, ha valakit annyira érdekel, az elérhetőségemet a blog szerkesztői tudják. Remélem, hamarosan újra tudok majd teljes és nyugodt életet élni, de egyelőre folyamatosan kavarog bennem ez az egész.

 

Zita

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2015.04.18. 09:09:38

Nagyon sajnálom a posztert, mert nehéz helyzetben van. Csak azt tudom tanácsolni, hogy keressen fel egy másik nőgyógyászt. Az sem baj, ha ismeretségi körében tájékozódik, remélhetőleg akad olyan ismerőse, aki saját tapasztalat alapján segíthet egy névvel. Természetesen csak alapos, minden tekintetben átgondolt elhatározás után.

Megértem az orvost is, amennyiben abból indul ki, hogy az emberélet szent és sérthetetlen, annak megőrzése az ő hivatása. De az ilyen orvos ment volna inkább traumatológusnak, onkológusnak (és még számtalan szép területe van az orvoslásnak) ne pedig nőgyógyásznak egy liberális elvű országban. Ahol ugyebár a nőnek joga van a művi abortuszhoz. És a nőgyógyász bármennyire is abortuszellenes, nem teheti meg, hogy így minősíti a hozzá forduló pácienst. Ha elveivel ütközik a művi abortusz elvégzése, ezt elmondhatja pár szóban, és viszlát! Magánvéleménye lehet, azt azonban tartsa meg magának, mert a páciens nem azért ment hozzá, mert arra kíváncsi.

EZAZ 2015.04.18. 09:50:20

Egy észrevétel: ha már egy hónapja késik a menstruációja, akkor nem az 5. hétben van, hanem 8-9. környékén.
Nem igazán tudok érzelemmentesen állni a témához, de érdemes lenne átbeszélni ezt a egészet egy olyan emberrel, aki kívülállóként ismer hasonló eseteket. Most csak azt érzed, hogy ehhez még fiatal vagy, nincs elég pénzed, nincs lakásod, a párkapcsolatod ki tudja, meddig tart ki ennyi idősen és hogy ciki lenne felvállalni ezt a helyzetet a szülők, diáktársak, tanárok előtt.
Éreztem én is hasonlót ennyi idősen, mikor elszakadt a gumi és az akkori barátom azt mondta, hogy ő nem fogja vállalni, ha terhes vagyok, semmilyen szempontból ne számítsak rá, mert neki kellemetlen lenne. Nekem is kellemetlen lett volna (végülis nem lettem terhes), de megmondtam, hogy nem bántom a gyermekemet, megszülöm és vállalom az ezzel járó nehézségeket, ha kell (halasztás az egyetemen, családi okoskodások stb.).
Próbálj megnyugodni és picit előrenézni, hogy vajon hogy fogsz erről érezni, gondolkozni 5 vagy 10 év múlva. Ha elveteted a babát, lehet, hogy egész életedben szüntelen bűntudattal fogsz kínlódni. Most csak egy nem kívánt teher, de másként is lehet hozzáállni. Tudom, nincs sok időd dönteni, de egy-két napot még biztos megér, hogy mit tudtok tenni azért, hogy ne kelljen elvenni egy kis életet. Mi az értékesebb? Lehet, hogy amitől most félsz, arra a döntésedre később büszke lehetsz.
Talán nem a mostani félelmekben kéne elmerülni, mert abba csak beleszédültök. Hanem látni az egészet, az alapján döntést hozni és felvállalni mindent, ami a döntéssel jár. (Mert bárhogy is cselekedtek, mindennek lesznek rövid- és hosszútávú következményei.) És bárhogy is döntötök, utána már nem leszel ártatlan és gondtalan gyermek.
A barátodnak is illene vállalnia a felelősséget ezért, a pasik ilyenkor hajlamosak a nőt hibáztatni, vagy egyszerűen csak örülni annak, hogy kibújhat. Ennek azért nem így kell lennie.
Biztos vagyok benne, ha megtartod a babát, egy kis utánajárással kaphattok segítséget. Külön szoba a kollégiumban, segély, nem tudom, gyorsan utána kéne járni.

Az orvos attól függetlenül egy bunkó. Ebben a szakmában tudni kéne emberségesen kezelni az ilyen helyzeteket, mert csak több kárt okoz a viselkedésével. Együttérzéssel és tanácsokkal talán könnyebben megment egy életet.

she_wolf 2015.04.18. 10:18:21

@EZAZ:
Pro és kontra lehet az érveket felhozni. Mind emberileg (lelkiismeret, amire apellálni most eléggé...hogy is mondjam, hogy ne bántsak meg senkit....nos, nyomasztó), mind egészségileg (mert nem várt/kívánt következményei lehetnek az egyszerűbb szövődménytől a meddőségig). A helyzet most van. Dönteni pedig most kell. Így, vagy úgy.
A jövő képlékeny, és teljesen felesleges most még azon is agyalni, hogy mi van, ha:
-megtartom,
-elvetetem,
-mennyire biztos a párkapcsolatom,
-miből nevelem,
-mi lesz a tanulmányaimmal,
-ecetetrá....

"Próbálj megnyugodni és picit előrenézni, hogy vajon hogy fogsz erről érezni, gondolkozni 5 vagy 10 év múlva. Ha elveteted a babát, lehet, hogy egész életedben szüntelen bűntudattal fogsz kínlódni."

Lehetetlent kérsz a posztertől, és elülteted benne az örökös önmarcangolás csíráját. Nem ezért írt. Szerintem.

she_wolf 2015.04.18. 10:19:58

@mig54:
Kis kieg: jelenleg magzatról beszélünk, nem babáról....

zünüke 2015.04.18. 11:01:42

Kedves Posztoló!!

Az én véleményem az,hogy ha Te úgy látod,hogy most semmiféleképpen nem fér bele a gyermekvállalás az életedbe,akkor csak azért,hogy később ne legyen bűntudatod ne vállalj egy ekkora felelősséget.Én sem rá,sem le nem akarlak beszélni,de ez nagyon meggondolandó.Sajnos ebben a mai világban a gyerekvállalás semmi másról nem szól mint az anyagi háttérről,ha az nem biztosított akkor nem szabad belevágni.

EZAZ 2015.04.18. 11:12:07

@mig54: Szerintem egy értelmes fiatal nő, nem kell ahhoz más, hogy az önmarcangolás csíráját elültesse benne bárki is. Jönni fog az magától. Azért írtam le, hogy az ő korában én is voltam picit hasonló helyzetben, mert ez olyan, amit soha nem felejt el az ember. Emlékszem, hogy mit éreztem, mit gondoltam akkor, persze már nem olyan élénkek ezek az emlékek, de attól még elég tiszták és egyértelműek.
Azért nem árt, ha ebben a pánikkal teli homályban erről is felvilágosítja valaki (én legalább nem abban a stílusban tettem, mint az orvos), mert ha úgy érzi, hogy ezt vállalni tudja, akkor tegye meg. De mielőtt cselekszik, jobb lenne gondolkozni.
Mit gondolsz, ha én most nem írom ezt, akkor pár év múlva röhögve fog visszemlékezni erre az egészre és csak megkönnyebbülten sóhajt, hogy de jó, végül sikerült megszabadulni egy nem kívánt terhességtől? Nem hiszem. Ha ezt most nem gondolja végig, akkor esetleg utálni fogja magát, az egész környezetét, hogy miért is nem volt valaki, aki akkor ezt normálisan végigbeszélte volna vele?
Miután nem találtam megválaszolandó kérdést, szerintem az olvasókra bízta, ki mit válaszol.
Hadd hívjam babának. Ennyi idős korban még csak nem is magzatnak, hanem embriónak hívják. De sok nőgyógyász pl. már a 6 hetes ultrahangon is "anyukának" hívja a terhes nőt és "babának" az embriót.

Ha van egy tiszta pillanata, amikor ezt végig tudja gondolni és úgy érzi, hogy meg tud vele birkózni és fel tudja dolgozni, akkor tegye meg. De az elhamarkodott cselekedetekből nem sok jó szokott kisülni. Bármit is csinál, annak felelős döntésnek kell lennie. Nem azért, mert nagykorú (tudom, hogy 19 évesen még messze vagyunk attól, hogy felnőttek legyünk igazán), hanem azért, mert nincs más választása.

EZAZ 2015.04.18. 11:14:32

@zünüke: Igazad van, de az anyagi háttér bármikor elveszhet. Akkor mit csináljon az ember?

she_wolf 2015.04.18. 11:37:38

@EZAZ:
Leírtad a saját tapasztalatodat, érzéseidet, és ez tökéletesen rendben is van. Mi több, meg is értelek, noha esetleg nem úgy tűnhet.
Ha a poszter írását nézem, azt hiszem eléggé érett gondolkodású ahhoz, hogy felelősen tudjon dönteni. Őt az akasztotta ki, aminek az orvos minősítette. Engem is kiakasztott volna, és biztos, hogy nem a Praxis blogon panaszkodnék:)

"Mit gondolsz, ha én most nem írom ezt, akkor pár év múlva röhögve fog visszemlékezni erre az egészre és csak megkönnyebbülten sóhajt, hogy de jó, végül sikerült megszabadulni egy nem kívánt terhességtől? Nem hiszem. Ha ezt most nem gondolja végig, akkor esetleg utálni fogja magát, az egész környezetét, hogy miért is nem volt valaki, aki akkor ezt normálisan végigbeszélte volna vele?"

Nem, nem gondolom. Kérlek, ne forgasd ki a szavaimat, és ne tulajdoníts nekem olyan véleményt, amilyet eszemben sem volt megfogalmazni.
Azt pedig nem tudhatjuk, hogy volt-e valaki a partnerén kívül, akivel megbeszélheti mindezt.
Embrió/magzat/baba....ki hogy hívja. Nem tudható pontosan, hogy mennyi idős terhességről van szó, a meghatározás pedig attól függ.

EZAZ 2015.04.18. 12:04:33

@mig54: Bocs, nem akarom kiforgatni a szavaidat. Csak nekem így jött le.
Ismerek olyan nőket, akik pont úgy gondolkoznak, ahogy leírtam (és nem, nem gondolom, hogy te is, mert van róla sejtésem). Igen, baromi lazán veszik, hogy volt több terhességmegszakításuk és bár van van gyerekük, az elvetetett gyermekeikről (én így hívom, nekem így jön a számra) úgy vélekednek, mint egy fölösleges, rosszkor jött valamiről, amitől sikerült szerencsére megszabadulni.
A poszt íróját ennél érzékenyebbnek és intelligensebbnek érzem.
De ha valóban lenne kivel átbeszélnie (nem a vele egykorú barátnőkre gondolok, mert biztos jót akarnak, de szerintem jobb ilyenkor idősebb tanácsa), akkor nem hiszem, hogy itt tenné közzé.
Értem én, hogy az orvos viselkedésén akadt ki és igen, valóban nagy paraszt volt a nőgyógyásza. De szerintem ő lesz ebben az egész történetben (mármint nem a leírt részben, hanem az egészben) a legkisebb tényező.

zünüke 2015.04.18. 12:04:57

@EZAZ:

Azért egy biztos anyagi háttér olyan gyorsan nem tűnik el,egyik napról a másikra..

Tempus.Anh 2015.04.18. 12:38:16

A posztoló úgy tesz, mintha a nőgyógyász lenne a felelős azért a helyzetért, amelybe került.
Azok közé a nagyon furcsa felfogású egyének közé tartozik, akik mindaddig fennen hirdetik a teljes emancipáció és korlátlan szabadság elvét, amíg egy nehézség elé nem állítja az Élet őket.
Akkor aztán maguk alá szarnak.

Azonkívül, mivel nem a nőgyógyásszal csinálta a gyereket, az ezt követő teendőket ne VELE beszélje meg, hanem a párjával ("komoly kapcsolatban élek"), aki szíveskedett őt felcsinálni.
A nőgyógyász megállapította a terhességet és az abortusszal kapcsolatos véleményét közölte vele. Ami csak egy vélemény.

Az elkövetkezendő teendők a posztolóra tartoznak, az ő sara, ő döntése, a nőgyógyásznak ehhez semmi köze.

Höllenhund 2015.04.18. 13:08:55

@Tempus.Anh:

És amikor egy orvost szidnak, hentesnek neveznek, és egyéb kedves jelzőkkel illetnek, az is csak egy vélemény, amit az ő szakmai tevékenységével, hozzáállásával kapcsolatban közölnek vele.

Ugye?

nickM 2015.04.18. 13:17:47

@poszt: Zita, felelősen gondolkodsz és bárhogy döntesz is, JÓ döntés lesz. (A nőgyógyász meg játsszon oroszrulettet a saját életével!)

@EZAZ: Szerintem sürgősen fejezd be a poszter agitálását! "Most csak azt érzed, hogy ehhez még fiatal vagy, nincs elég pénzed, nincs lakásod, a párkapcsolatod ki tudja, meddig tart ki ennyi idősen és hogy ciki lenne felvállalni ezt a helyzetet a szülők, diáktársak, tanárok előtt."
Ugyanez a másik oldalról: Köszönöm Édesanyám, hogy nem szültél meg 16 évesen. Köszönöm, hogy megvártad azt a társat, akivel megadhattad nekem, hogy normális családban éljek. Köszönöm, hogy életem minden napján tudtál szeretettel fordulni felém, és sosem éreztem, hogy eltoltam az életed.

@Tempus.Anh: Há nyilván, apujelölt ott se vót, szűznemzés happened. :/ (Ennél azért sokkal normálisabb szoktál lenni, mi történt veled? :( )

rikitikitévi 2015.04.18. 13:20:59

Nem szabad gyilkosnak nevezni egy kilátástalan helyzetben levő nőt, akinek vs. élete legnehezebb döntését kell(ett) meghozni.
Ettől függetlenül az abortusz emberölés.

Általában nem helyes embert ölni, kivéve, ha nagyon beteg (eutanázia), vagy ha nagyon fiatal (abortusz).

she_wolf 2015.04.18. 13:22:50

@Tempus.Anh:
Tévedsz, nem tesz úgy. Kérhetném csak most az egyszer, hogy cserélj szerepet? Naaaa...a kedvemért..;)

Nő vagy. Fiatal. Tanulsz. Te is, és a szerelmed is. A jövőtök függ tőle, hogy milyen eredménnyel. Szereted a partneredet, és mivel egészséges ember vagy egészséges vágyakkal, megtörténik, hogy karika nélkül is egymásba bonyolódtok, és az nektek nagyon finom:) Mivel érett gondolkodásúak vagytok és tudjátok jól, hogy előbb nem ártana némi normálisan fizető melót megcsípni (hiszen azért tanultok), aztán jöhet a családalapítás, ezért védekeztek. És nem foggal-körömmel, mert az az idő már elmúlt kurva régen. Tudod: bele a készbe jöjjön az a gyerek, amikor fejfájás nélkül tudsz neki helyet, és minden mást is biztosítani ahhoz, hogy ne csak egy szám legyen a statisztikai kimutatásban.
Mivel 100%-os fogamzásgátlás nem létezik (a nemi élet megtagadása, betegség miatti reprodukciós képesség elvesztése és egyebek nem érnek!), megtörténik az, amit igyekeztetek elkerülni.

A poszter hátterével (már amennyit láttatni enged belőle) Te mihez kezdesz?

És igen, a nőgyógyász akkora bunkó volt, hogy cölöpöt lehetne vele verni. Ha ennyire abortuszellenes hogy simán legyilkosozza a segítségét kérő nőt, cserélje csuhára a köpenyét és húzzon el az eü.-ből, de jó messszire!
Vagy tartsa meg az ilyen véleménytét magának. Csak úgy jelzem Neked, mint tanult embernek: tudod, mi a különbség a vélemény, és a minősítés között:(

Éhes ló 2015.04.18. 14:05:07

Az orvos helyesen járt el, igaza van.

töpörtő 2015.04.18. 14:20:13

màr kàr itt a blogon tanàcsokat osztogatni mivel ha ugydöntöt elveteti akkor màr igy àprilis közepén tul kell,hogy legyen rajta.Egyik oldal szidja az orvosokat màsikoldal meg apasit+csajt .Ez kettöjükre tartozi,hogy döntenek.

dzsaszper 2015.04.18. 14:38:53

Kedves Zita,

jó, hogy mindezt ki tudtad magadból írni... és megértem, hogy a nőgyógyászoddal kapcsolatban hogyan döntöttél.

Ugyanakkor, a posztodat olvasva, először is azt tanácsolom, hogy próbálj meg kettőt hátralépni a helyzetből, próbálj meg kilépni mindabból, amivel most tele vagy, és két lépés távolságból nézni a helyzetre.

@EZAZ:-nak igaza van azzal kapcsolatban, hogy az önmarcangolás -- én inkább gyásznak mondanám -- magától jön. Gyanítom, azért is akadtál ki annyira az orvosra, mert rezonált benned valami arra, amit mondott...
Ha van a közeledben olyan, aki vetette már el a magzatát, lehet hogy érdemes a végleges döntés meghozatala előtt beszélni vele.

Megértem azt is, hogy nem látjátok készen magatokat arra, hogy gyermeket vállaljatok. Legtöbbször csak két opcióról szokás beszélni: felnevelni vagy elvetetni... Felmerült benned a harmadik opció: kihordani és örökbeadni a picit? Nem mondom, hogy könnyű, de ez a választási lehetőség is előtted áll.

she_wolf 2015.04.18. 14:56:58

@Éhes ló:
Mikor? Amikor felírta a fogamzásgátlót, vagy amikor megtagadta a fogamzásgátló alkalmazása ellenére bekövetkezett terhesség megszakítását, mindezt megfejelve a magánbetegét(!) törvénybe ütköző cselekedettel minősítve?

Szóval az nem gyilkosság, ha kémiai módszerrel beleavatkozunk a természet rendjébe, az azonban már igen, ha egy másfél gramm súlyú, 14-20 mm-nyi, igencsak kezdetleges formában jelen lévő embriót eltávolítunk.
(8 hetes magzati CRL-t vettem alapul.)
Érdekes a gondolkodásod...

she_wolf 2015.04.18. 14:59:53

@dzsaszper:
Nem ismerem a posztert, de nyakamba a rozsdás bökőt, hogy amennyiben kihordaná és megszülné ezt a gyereket, tuti, hogy nem adná örökbe!:)

2015.04.18. 15:06:03

Az orvos ezt a mondatot nem mondhatja ki, akármi a véleménye. Elmondhatja hogy ő nem támogatja az abortuszt ezért keressen más orvost vagy javasoljon ő. Miután orvosok között is van különbség ennek megítélésében, sem itt, sem máshol nem beszélhet senki gyilkosságról. Ezt beszélje meg a hivatalos szerv, mit mondhat az orvos ilyen esetben és tartsák magukat a kialakult protokollhoz. Megjegyzem én sem vagyok abortusz párti, de egy orvos ilyen kijelentést nem tehet, bármi a véleménye. Amíg Magyarországon legális az abortusz, addig az orvos nem gyilkosozhat, hacsak a kamara ezt a véleményét engedélyezi a beteg előtt nyilvánosan hangoztatni.

rest of boys 2015.04.18. 15:15:41

@mig54: A nő olyan kérdést tett fel az orvosnak és láthatóan olyan felelősségkörbe akarta őt belevonni, amely egyes-egyedül a sajátja.
Azt furcsállom az ilyen egyénekben, hogy a szabadosságig menő szexuális élethez való joghoz foggal-körömmel ragaszkodnak, a következményeiért viszont a felelősséget már másokra hárítanák.
Az orvos az életre esküdött fel, megállapította a terhességet és sok sikert kívánt az eljövendő kismamának ( és itt bocsánatot kell kérnem a valódi kismamáktól, hogy ezt a felelőtlen nőt annak neveztem), az pedig az örömhírre úgy reagált, hogy márpedig ő azonnal elvétetné.
Mert csak úgy, mert neki épp itt és most nem kell a gyerek.
A kufirc, a mindennapi betevő az ugye kell, de ha lehet, minden felelősség nélkül. És persze kapcsolat ettől még irtó "komoly", nyilván. Annyira komoly, hogy pontosan az illető pár két tagjának orgazmusáig tart.
Onnan tovább oldja meg más a problémákat.

Egy szó, mint száz: az orvostól megkapta a kiprovokált magánvéleményt a gyereküket csírájában megölő nőkről.
Ami most épp történetesen rá vonatkozik.

Kérdezett, válaszoltak neki. Egyszerű.

meiname (törölt) 2015.04.18. 15:20:22

Biztos semjén rokona volt a doki...

neduddki21 2015.04.18. 15:22:56

A poszt szövegéből azt érzem, hogy már túl van a döntésen (abortusz). Ettől függetlenül hasonló helyzetben megfontolandó lenne az örökbeadás szerintem. Rengetegen várnak babára, hogy szeretetben felnevelhessék, én megfontolnám: nem elvenni a magzat életét, hanem boldog életet adni neki egy őt alig váró páron keresztül. Működnek alapítványok, amik minden segítséget megadnak ehhez, a kihordáshoz, szüléshez, örökbeadáshoz, akár nyílt, akár zárt formában.

rest of boys 2015.04.18. 15:38:34

Szomorú az a tény is, hogy az eljövendő élet meggyilkolása a saját kényelme érdekében, az szemrebbenés és minden lelkiismeretfurdalás nélkül menne, az viszont, hogy erre valaki figyelmezteti és nevén nevezi a dolgokat, az már lelki válságba sodorja.

És mint mindig, természetesen az orvos a hibás.
Ezért is.

Miumiu 2015.04.18. 16:02:28

@Tempus.Anh: A partnerrel legfeljebb azt lehet megbeszélni, hogy megtartják-e a gyereket vagy sem. De a pasija nem tud neki tájékoztatást adni az abortusz lehetséges egészségügyi kockázatairól, menetéről, arról, hogy hányadik hétig van rá lehetőség, illetve arról, hogy ha egy hónapig terhesen szedte a fogamzásgátlót az okozhat-e fejlődési rendellenességet a magzatnál. Mivel az orvos a szakember szerintem elvárható tőle, hogy minden olyan információt a páciens rendelkezésére bocsásson, amelyek alapján az megalapozott döntést tud hozni. Amennyiben ő lelkiismereti vagy vallási okok miatt még a tájékoztatást sem vállalja, akkor legalább annyit tegyen meg, hogy normális hangnemben elirányítja egy olyan kollégájához, aki igen.

Hajnalkámtenagyonhülye 2015.04.18. 16:03:41

@rest of boys: A nicknevedből következtetve természetesen férfi vagy. Miután te sohasem kerülhetsz ilyen helyzetbe, elég pofátlan dolog itt az idióta véleményedet hangoztatni. Természetesen L..tos Piroska nemazidénbarnultnak is azt tanácsolnád, hogy persze, az élet védelme mindenekelőtt és nyugodtan szülje meg a nyolcadik gyereket is és nem te ajvékolnál a leghangosabban, hogy: Az én adómból kell majd őket eltartani... A te adód, a te kényelmed. Na hajrá! Dicsérjétek csak azokat, akik nyakló nélkül szülik semmire a kölyköket, akiknek semmi kilátásuk nem lesz egy normális jövőre. Szidjátok csak azokat, akik gondolkoznak és felelősségteljesen döntenek. Ha a poszter az én lányom lenne, akkor a dokit már a saját sebész kollegái próbálnák összetákolni, az biztos.

Mikrobi 2015.04.18. 16:05:19

Ritka az a nőgyógyász, aki amikor a várandósságot megállapítja, nem azt kérdezi, hogy megtartja-e egyáltalán, vagy mindenáron meg akarja szülni. A nőgyógyászok 98%-a lelkiismeretlen sorozatgyilkos. És igen, ennek a ritka rendes, életet tisztelő embernek igaza volt, amikor többször lealjasgyilkosozta a cikkírót! Akinek csak fontos, hogy nyugodtan kefélhessen, de nem hajlandó arra, amire a szex irányul, az aljas gyilkos!

Éhes ló 2015.04.18. 16:08:35

@mig54:
Ezt írtam:
Az orvos helyesen járt el, igaza van.

Ezt kérdezed:
Mikor?
Amikor orvosként a törvények szellemében egy arra jogosultnak és egészségügyileg alkalmasnak felírta a fogamzásgátlót.

A többi a te hazugságod, mert az orvos még a poster szerint sem tagadott meg semmit (egyébként sem az ő dolga, sem törvény, sem orvosi rutin szerint), hanem orvosként közölte az álláspontját, amihez joga van és ami a kötelessége is és amivel szintén egyetértek.

Magánbetegként és TB ellátottként nem azt veszed meg az orvostól, hogy mindenben egyetértsen veled és mindenben támogasson. Sem itthon, sem sehol kultúrnépeknél.

A magzati élettel és az abortusszal kapcsolatosan nincs konszenzus sem a szakmában, sem a társadalomban, sem az egyházakban, ezért nincs sem morális, sem törvényi alapod az orvos felett ítélkezni a véleményalkotása kapcsán.
Libbant, toleráns demokrataként végképp nincs, hiszen neki ugyan olyan joga van nem egyetérteni a magzatgyilkossággal, mint neked vele.
De te ezt a jogát kétségbe vonnád, akárcsak az én jogomat és morális alapomat a vele való szolidaritáshoz és vele való egyetértéshez, mindezt bármilyen törvényi és morális alap nélkül.

Érdekes a gondolkodásod, akárcsak azoknak a fogamzóképes szellemi és morális képződményeknek, akinek a felelősségtudata a tablettaszedésig, dugásig tart és nem a családalapításig, vagy a gyermekvállalásig.
Mentésgetekre szóljon, kortünet.
De van rá megoldás: felelősséggel kell párt választani és dugni is.

rest of boys 2015.04.18. 16:19:49

@Hajnalkámtenagyonhülye: A válasz helyett elég, ha a nicknevedet ismétlem el, te rasszista nagyonhülyepicsa.

rest of boys 2015.04.18. 16:36:14

@Hajnalkámtenagyonhülye: Ja, és ez itt nem a férfigyűlölő csakazolvassa-blog. Még nem az.

Lilli_Csiribiri 2015.04.18. 16:36:29

Fel a fejjel, üzenem a posztolónak. Sajnos olyan helyzetben volt ahol jó döntést nem hozhatott.

[c] 2015.04.18. 16:41:33

@rest of boys: "A kufirc, a mindennapi betevő az ugye kell, de ha lehet, minden felelősség nélkül. És persze kapcsolat ettől még irtó "komoly", nyilván."
Aha, nyilván. Továbbá kutyákkal és lovakkal is baszik a posztoló, és egy egész focicsapatot részesített orális örömökben a múlt héten, nyilván. Mert te már csak tudod - egy számodra teljesen ismeretlen emberről egyetlen rövid levele alapján.

she_wolf 2015.04.18. 16:43:14

@rest of boys:
Mi a szabadosság egy kiegyensúlyozott kapcsolatban, ahol megteszik a szükséges óvintézkedést? Magánorvosról van szó, akihez a poszter rendszeresen járt.
Mikor azzal kereste fel az orvost Zita, hogy késik a mentruációja, a doki örömmel gratulált, csak éppen azt nem vette számításba, hogy a páciense nem osztozik az örömben.
Ha mindegy lett volna, nem szedett volna fogamzásgátlót. Már bocs, de ki az az idióta nő, aki fogamzásgátló rendszeres szedése mellett ha teherbe esik dalolva és örömtáncot lejtve jön ki a nőgyógyásztól, miután az közli vele a terhesség tényét?

Még valami, ami mellett nem mehetek el szó nélkül: a kifejezés, hogy "kufirc". Lehet, hogy neked az, számomra (és remélem, Zita számára is) minden egyes alkalommal rendkívüli együttlét azzal, akit szeretek.

bandage 2015.04.18. 16:46:03

Kedves Posztoló! Ahogy a kommenteket olvasom, sokan érvelnek az élet mellett, de érdekes, hogy a te életed nem érdekli őket, a magzaté is csak a születés pillanatáig, az, hogy hogy, milyen körülmények közt fog felnőni, az már mindenkit hidegen hagy. Nekem eszembe se jutna megtartani, de ne hallgass rám, ne hallgass egy olyan nőgyógyászra, aki még a munkáját, amiért a fizetését kapja sem képes elvégezni és még kevésbé hallgass a nicknevek mögé bújó kommentelőkre, akik valószínűleg végig sem olvasták, amit írtál. EZ A TE DÖNTÉSED. Ha meg akarod tartani, tartsd, ha nem, akkor ne tartsd meg, ez ennyire egyszerű. De ne húzd sokáig, én nem tudom hány hétig lehet jelenleg az abortusz mellett dönteni, én úgy tudom 8 hét, de lehet, hogy nem, inkább nézz utána jó alaposan. A lényeg: NINCS rossz döntés, mindegy, hogy hogy döntesz, ne tekints soha vissza, mindig csak előre :)

rest of boys 2015.04.18. 16:46:27

@[c]: Ide kiborította a szennyesét és nyilván együttérzést vár mindazért, amit "elszenvedett" (márminthogy megmondta neki a - máskülönben kikért - véleményét az orvos az abortuszról), én pedig elmondtam neki a saját véleményemet.
Nem én ejtettem teherbe 19 évesen és nem én tanácsoltam neki, hogy elvetesse a gyerekét.
A véleményemet mondtam el.

Egy blog így működik.

Advanced Flight 2015.04.18. 16:48:18

@rest of boys: a nő nem volt felelőtlen, mert fogamzásgátlót szedett, előírás szerint. Szexhez pedig két ember kell. Majd ha a férfiak kizárólag olyan nőkkel szexelnek, akiknél nem probléma egy esetleges teherbeesés, illetve hajlandóak saját szabadidejük, pénzük stb. rovására a nőt a gyerek kihordásában és felnevelésében teljes mellszélességgel és mukk nélkül támogatni a gyerek 18 éves koráig, akkor lehet nagypofával ítélkezni.Addig az összes férfi, aki anyagi és érzelmi elköteleződés nélkül kefél bárkivel is, ugyanolyan aljas és felelőtlen gyilkosjelölt, mint szerinted ez a nő.

rest of boys 2015.04.18. 16:48:39

@mig54: Aki számára az egekbe magasztalt szerelem nevében a szeretve szeretett személlyel folytatott nemi együttlét gyümölcse csak egy vécén lehúzandó abortum, az nem szeretkezik, csak kufircol.
Bocsánat, én így gondolom.

rest of boys 2015.04.18. 16:49:55

@Advanced Flight: Valóban, a pasija véleményét még ki sem kérte, az orvos első szavára az abortusz jutott az eszébe.

Bikli néni 2015.04.18. 16:53:13

Szegény posztoló. Nem olvastam a kommenteket, de bizonyára fentebb is leírták már a tudós fők, az orvosnak erkölcsi/vallási meggyőződése alapján joga van megtagadni a terhességmegszakítást. Ugyanakkor nincs joga senkit aljas gyilkosnak nevezni.
Tényleg ennyire érzelmi analfabéták emberek, hogy nem értik meg, hogy igenis VAN az az élethelyzet, amikor kilátástalan helyzetbe születne meg egy gyerek? Aki azt meri leírni, hogy "majd csak lesz valahogy", annak van egyáltalán gyereke? Van fogalma róla, mekkora anyagi, fizikai, időbeli, érzelmi ráfordítással jár? Pláne, ha egy ilyen hírre még a hős apuka le is lép, mint k... a sezlonyról? (Most írnám, hogy tipikus pasi hozzáállás, akinek a gyereknevelés kimerül annyiban, hogy jó esetben egy hónapban egyszer becsattog a postahivatalba és odalöki nagy kegyesen anyunak a szajrét, de sajnos nem csak a férfiak között vannak ilyen csőlátóan gondolkodók.)

Zitának nincs szüksége pro és contra érvekre, eldöntötte, felelősen, még ha ez borzasztó nehéz és fájdalmas döntés is volt. Innentől kezdve már csak abban lehet neki segíteni, hogy a döntését támogassa a környezete, a párja, a barátai (családja, ha olyan a viszony). És aki nem járt ilyen cipőben, az ne is vessen rá követ.
Zita, remélem, azóta találtál egy normális orvost, és ha eljön az ideje, szép, boldog családod lesz.

csakegybeteg 2015.04.18. 16:55:33

Az orvos bunkó volt, ez egy percig sem vitás. A posztoló nem tudta, hogy nincs 100%-kos biztonság? Mert elég sutának érzem a kérdését, hogy fordulhatott ez elő....
A döntést pedig bármilyen nehéz egyedül neki kell meghoznia, akárhogy is dönt(döntött) nem lesz könnyű.

Advanced Flight 2015.04.18. 17:02:22

@rest of boys: az még nem bűn, hogy mi jut elsőre eszébe. Rögtön ezután a pasijával beszélt, aki mellesleg szintén támogatta az abortuszt. Akkor ő is egy felelőtlen állat, igaz?

hüpike 2015.04.18. 17:02:36

@rest of boys: nem a felelősségbe akarta belevonni, a döntést meghozta már. A teendők felől érdeklődött. A felelősség az övé, élete végéig. Pont mint joga a kufirchoz. Milyen jogon vonod felelősségre? Ha biztonságba szeretne csak gyereket szülni, az éppenhogy érett gondolkodás.

Advanced Flight 2015.04.18. 17:05:06

@Bikli néni: igen, ítélkezni nagyon tud mindenki. És a gyerekkel kapcsolatos minden felelősséget a nőre hárítani. Aztán meg megy a csodálkozás, hogy "fogyamagyar".

she_wolf 2015.04.18. 17:05:19

@Éhes ló:
"A többi a te hazugságod, mert az orvos még a poster szerint sem tagadott meg semmit (egyébként sem az ő dolga, sem törvény, sem orvosi rutin szerint), hanem orvosként közölte az álláspontját, amihez joga van és ami a kötelessége is és amivel szintén egyetértek."

Hogy ki kivel/mivel ért egyet, az világosan látszik. Viszont ne nevezz hazugnak, mert hazudni még önmagam érdekében sem szoktam!
Egyebekben pedig:

"Nem emlékszem minden szóra, hiszen tényleg teljesen össze voltam zavarodva, de arra tisztán és világosan, hogy többször is emelt hangon szajkózta, ha az abortuszt választom, akkor egy „aljas gyilkos” vagyok. Más sem hiányzott persze, mint hogy ilyeneket vágjanak a fejemhez, amikor érzelmileg a padlón voltam. Végül kijelentette, hogy amennyiben így döntök, rá semmilyen formában ne számítsak. Ezzel engedett utamra, persze a vizsgálati díj kiegyenlítését követően."

Megtagadta, vagy sem? Az ő dolga, hogy milyen elvi alapon, ezzel nem is áll szándékomban bármit is kezdeni.

"Magánbetegként és TB ellátottként nem azt veszed meg az orvostól, hogy mindenben egyetértsen veled és mindenben támogasson."
Eszemben sincs előírni a magánorvosomnak, hogy mit tegyen, vagy mondjon. Amikor "megveszem" csak annyit kérek tőle, hogy figyeljen rám! De legalábbis tegyen úgy, mintha...

"De te ezt a jogát kétségbe vonnád, akárcsak az én jogomat és morális alapomat a vele való szolidaritáshoz és vele való egyetértéshez, mindezt bármilyen törvényi és morális alap nélkül."

Nem vonom kétségbe sem a te akármilyen hivatkozású jogodat, sem az övét. Azonban megtehetné a doki, hogy kiírja az ajtajára, hogy milyen feltételekkel fogadja a pácienseket/betegeket. Egyetlen szavam sem lenne, hidd el!
Egyébként ez olyan érdekes...ha valakiről itt köztudott hogy orvos, megszólják, ha néha elereszt egy vaskosabb odamondást. Itt! Egy ezredrangú netes oldalon. Ellenberger a posztbéli doki simán aljas gyilkosnak nevezheti a páciensét, és te sűrűn bólogatsz rá. Mi ez a kettős mérce?

"Érdekes a gondolkodásod, akárcsak azoknak a fogamzóképes szellemi és morális képződményeknek, akinek a felelősségtudata a tablettaszedésig, dugásig tart és nem a családalapításig, vagy a gyermekvállalásig.
Mentésgetekre szóljon, kortünet."

Szóval a dugásig....és kortünet. Beszédesebb vagy, mint gondolnád:) De kijavítanálak: nálam ez nem lehet kortünet, picinyég túl vagyok már azon. Meg a valahai "dugásokon" is. Úgyhogy míg én nem ütök meg személyeskedő hangvételt veled szemben, addig te se tedd, kérlek!

stukov1 2015.04.18. 17:06:51

A posztoló bizonyára elolvasta a gyógyszer leírását, amiben benne van, hogy mekkora eséllyel lehet a szedése mellett teherbe esni. "a nőgyógyászom" :) az ilyen kifejezés mindig megmosolyogtató. Ő nem a papucsom, kutyám stb.

Komolyan azt hitte, hogy egy kórházi orvos a délutáni magánrendelésén valaki mássá változik? Sokan ezt hiszik a magánrendelőről...

1 hónapos menses késés kb. 8 hétnek felel meg, a posztoló 1-2 napos csúszásnál már megcsinálhatta volna a tesztet, és akkor több ideje van gondolkodni.

Brutálisnak tűnik, de az abortusz egy rutin beavatkozás, igen sok van belőle, és 11-1 alkalom még a legjobb családban is megeshet, mert a védekezés nem 100%-os!

(a "nőgyógyászom" tényleg bunkó volt, faarccal el kell ilyenkor mondani a lehetséges variációkat, és nem a saját véleményt hangoztatni...)

Kono 2015.04.18. 17:09:00

Már túl vannak az abortuszon, ezt a sorok közt leírta...

Az orvos nem a legfinomabban tálalta a véleményét, de ettől még azért lehetett igaza abban, amit mondott. Csak nem jól mondta.

ha megmentheted egy gyermek életét, akkor vajon nem kötelességed ezt megtenni? Ha egy anya a buszon fogná a babáját, kilógatná az ablakon, és közölné, hogy neki most az anyagi lehetőségei nem engedik meg, hogy felnevelje, nem készült fel az anyaságra, felbborítja az életét, ezért kidobja... Akkor minek nevezzük?
Vagy odaadja a sofőrnek, hogy ő dobja ki. Nem meggyilkolták, csak kidobták. Joguk volt dönteni. Nem gyilkosok, csak éltek a jogaikkal, megérthetjük, hiszen gondoljunk csak bele, milyen nehéz egy gyereket felnevelni...

Az abortusz gyilkosság, nem jog. Joga a magzatnak volna, az élethez!

Voltam már ilyen helyzetben. Kétszer is. Egyszer, amikor megszülettem, hatodikként a sorban. A szüleimnek azt mondták, hogy hûlyék. Szegények voltunk, nagyon. de boldogok ennek ellenére, mert egy gyereknek a pénz semmit nem ad. A szerető háttér viszont annál inkább! Most az átlag majd háromszorosát keresem meg, diplomával, nyelvvel, tapasztalattal. 30 alatt, két gyerekkel... Reménytelen lennék???

Második találkozásom a témával, amikor Uh-n voltunk a kislányunkkal. Egy fiatal, talán egyetemista pár, zavartan toporgott mellettünk. Fél füllel hallottam, mit akarnak. Odamentem, megkérdeztem, mi a helyzet. Én is zavart voltam, nem pontosan tudtam, hogy mit is mondjak... A srác nem vette zokon a kérdést, mert ő is tanácstalan volt. Mondtam neki, hogy szívesen örökbe fogadjuk a babát, ha ők nem tudják felnevelni. Vagy segítünk, amiben csak tudunk. Ha pénz kell, vagy háttér, megoldjuk. De már későn, mert probléma volt, vetélés lett belőle...
Életem legbátrabb döntésének tartom, csak azt sajnálom, hogy nem tudtunk segíteni vele.

Hazugság, hogy tönkre teszi az életét. Sokan éveket csúsznak a diplomával! Egy fél év egy krízisotthonban ugyan mit számít? Ha pár év múlva talpra állnak, még vissza is kaphatják. Addig meg neveli egy szerető család.

Ezek nem hidegvérű gyilkosok, csak zavarodott fiatalok, becsapta őket a társadalom. A sok hazugság tönkre teszi az egész életét. Az abortusz után nem fél év, hanem évek kérdése is lehet a lelki gyógyulás. Ezt persze nem közölték vele sem előre... Sokkal nehezebben fog boldogulni egy ekkora lelki teherrel!
most meg nagy a baj... Egyedûl meg nem lehet kimászni. És nincs ott az orvos, aki elvégezte a piszkos munkát, se a család, a barát, vagy a társadalom, aki bíztatta erre!!! Senki nem áll ott mellette, amikor a legnagyobb szüksége volna rá...

Ha a posztolónak segítségre volna szüksége, beszélni szeretne valakivel, ne habozzon, keressen meg, szívből tudok neki ajánlani olyan embereket, akik kézen fogják, ha kellene.

bandage 2015.04.18. 17:14:27

@Éhes ló: Nem járt el helyesen az orvos és nincs igaza. Akkor járt volna el helyesen ha 1. elvégzi a munkáját vagy 2. amennyiben erre képtelen, KULTÚRÁLT formában közli a véleményét és javasolja, hogy forduljon másik szakemberhez. Egyébként pont a hozzád, meg a nőgyógyászhoz hasonló emberek felfogása miatt születnek meg az olyan gyerekek, akik hátránnyal indulnak a társadalomban a nem megfelelő anyagi háttér miatt, akikkel azt, hogy baleset eredményei lettek sokszor egész életükben is akarva-akaratlanul érzékeltetik a szüleik (akiknek sokszor a hirtelen jött gyerek miatt nincs is versenyképes végzettségük), feltéve, hogy egyáltalán vannak szülők és nem lépett le már rögtön az egyik, vagy nem kerület a gyerek árvaházba. Azt tudod, hogy rengeteg fiatal lány lesz öngyilkos a hirtelen jött terhesség és a környezete bűntudatkeltése miatt? De persze, gondolom téged a valódi emberi sorsok nem érdekelnek, csak a saját, ostoba elveid. A posztoló és a párja pedig felelősségteljesen védekeztek.

Kedves posztoló, az sem rossz döntés, ha elveted a magzatot és az sem, ha nem, csak dönts időben.

Kono 2015.04.18. 17:22:39

@Bikli néni: hazugságokat írsz. Nincs tökéletes család, vagy anyagi helyzet. A gyermekeknek nem anyagiakra, hanem érzelmi biztonságra van szükségük a fejlődéshez. Az meg nem anyagiak dolga, legalábbis a legtöbb esetben.
Sok boldog gyereg rohangál egy szál semmiben is, és sok a gazdag gyerekek között is a nihilista, életunt tinédzser.
Ez nem érzelmi kérdés, hanem ténykérdés. A társadalomtudomány készít erről statisztikákakt és kutatásokat, ami éppen azt mutatja, hogy ellentétben a sokat hangoztatott érvekkel, az alulról és felülről induló gyermekek anyagi helyzete között felnőtt korra nincs akkora különbség. Kisimulnak a helyzeti előnyök. Ez az alsó-felső középosztályra vonatkozik, persze. Nem a legalsó és legfelső rétegekre.
Az érv, hogy ha nem tudunk mindent megadni egy gyereknek, ezért esélyt sem kell adni neki, egész egyszerűen ilyen tévhitekre és hazugságokra épûl. Valós alapja nincsen. Afrikában mondjuk lehetne, de érdekes módon épp a jóléti társadalmakban abortálják a legtöbb gyermeket. Ahol pedig volna mit enni adni neki.

she_wolf 2015.04.18. 17:32:05

@rest of boys:
Te így gondolod, én másként. Ez nem baj. Maradhatunk ennyiben?

rest of boys 2015.04.18. 17:33:47

@mig54: Ettől még tökéletesen zavartalan és változatlanul nagyon jó a viszonyunk :)

hotredchili 2015.04.18. 17:38:07

Kedves Poszter! Sajnállak, mert nagyon megaláztak, és itt a hsz-k közt is akad néhány, amelyik a lelkiismeretedre akar hatni és bűntudatot kelteni. Nem tanácsot kértél, hogy mit tegyél, hanem együttérzést, amiért magánrendelésen (vagy bárhol) ordibálhattak veled. A kedves kollégát nem értem, ha gyilkosságnak tartja az abortuszt, miért nem az onkológiára stb. szakosodott? Na persze ez nem vigasz, így nem lehet egy pácienssel beszélni. Van elég felelősséged, hogy dönteni tudj , ne hallgass a bűntudatot keltőkre! Most mondhatnám, hogy akkor egész életedben, ha nem úgy alakul, ahogy szeretnéd, azt a szerencsétlen (akkor már tényleg gyerek, most még valóban nem )porontyot fogod hibáztatni. Persze lehet, hogy megszereted. Hidd el, járt más is ebben a cipőben, én is. Én negyedéves egyetemista (medika!) voltam, mikor tabletta mellett összehoztuk. Mi házasok voltunk, de kollégiumban, iszonyú csórón és biza nem szültem. Engem is letoltak, de már a beavatkozás után és nem ilyen durván. És még a másodikat sem szültem meg, hatodévben, bizony. Nehéz volt, sokszor gondoltam arra, hogy mi lett volna,ha... de most, csaknem 30 év távolából úgy látom, jól döntöttem. Van 5 gyerekem, 15-23 év közöttiek, és igen, be tudtam fejezni az egyetemet, szereztem valamennyi gyakorlatot a születésük előtt, és hatalmas támogatás volt,hogy őket akartam,és soha, semmiről, amit nem tudtam megvalósítani, nem jutott az eszembe, hogy miattuk, a velük járó kényszer miatt. Olyan ismerősöm viszont van, akit rábeszéltek a szülésre 21 évesen és igen, befejezte az iskolát, csak kicsit nehezebben. De amit nem tudott elérni, annak az "oka"mindig az, hogy túl korán szült. Ő évekkel később döntött úgy , hogy még "élni szeretne":(

Bikli néni 2015.04.18. 17:39:22

@Kono: Én nem írok hazugságokat, te viszont ferdítesz. Az érzelmi biztonság nagyon fontos annak a gyereknek. De egy olyan országban, ahol a gyerekek HARMADA éhezik, és nem hogy márkás ruhákra, játékokra meg nyaralásokra, de még a villanyszámlára nincs pénz, ez, amit te leírsz, egy demagóg f*szság, már elnézést.

Én most egyedül nevelek egy kisgyereket, talán egy kicsit tudom, miről beszélek, bár hála az Égnek, ő a szerencsésebbik kétharmadhoz tartozik. De 19 évesen én valószínűleg ugyanígy döntöttem volna, mert lehet a gyereket szeretni, de ha nincs pénz ételre, ruhára, pelenkára, nincs hol lakni stb, főleg, ha ennyi idősen maximum a gyest meg a csp-t kapná (a kettő együtt 39 ezer forint lett volna Zita esetében), a továbbtanulása, későbbi munkavállalása ellehetetlenülne, mégis milyen jövője lenne annak a gyereknek? Vagy ha mégis vállalta volna - nem túl felelősen - "majd lesz valahogy" alapon, szerinted az a gyerek nem szembesült volna egész életében ezzel a frusztrációval az anyjától? (Megkockáztatom, hogy apu ráadásul kanyarban se lenne, a 19 évesek párkapcsolatai a legritkább esetben tartanak ki a sírig, bár ismerek példát az ellenkezőjére is.)

Egyetlen ember volt, aki hasonló véleményt képviselt - a leendő-volt főnököm egy állásinterjún. Megkérdezte face to face, hány gyereket szeretnék, mondtam, kettőt. Erre szabályosan besértődött, hogy az kevés, mert nem a pénz számít, hanem a szeretet, tessék egy egész focicsapatot összehozni. Ühüm... az illető egy fullextrás Audival járt dolgozni, az ország egyik legmenőbb környékén lakott, hobbiból lovakat tartott és egyébként is halál jólétben - felneveltek két gyereket. Innentől kezdve marha hiteles volt az észjárása.

rest of boys 2015.04.18. 17:40:05

@TixTide: Az istentelen ballibber propaganda és életfelfogás vezetett ide, az "azt teszem a testemmel, amit akarok" és "nem vagyok tenyészállat" szólamok hangoztatásához, a szingliség trendivé emeléséhez, az erősen ösztönficamos, karrierista nők tudatosan vállalt gyermektelenségéhez, a hiperemancipációhoz, amikor a nő nem tudja, vagy elfelejti a helyét
és férfibb akar lenni a férfinál, miközben nemhogy vonzóvá, hanem egyenesen utálttá válik, a férfiakat hímsoviniszta disznóknak tartó feminista torzszülöttek lövészegyleteinek létrejöttéhez, stb.
Ha ez a világ, amit maguknak létrehoztak, így tetszik nekik, éljenek így, de ehhez ne kérjék a tőlük másképp gondolkodók hathatós asszisztenciáját, mert nem kapják meg.

Bikli néni 2015.04.18. 17:41:36

@Advanced Flight: Igen, az nagyon megy, meg az álszenteskedés is. Ennek a csúcspéldája, amikor az ítélkező személye maga a kedves édesapa, aki egy pelenkát nem cserélt soha a büdös életben a gyerekén.
A gyerekvállalás-gondozás-nevelés témában a száj és az arc mérete fordítottan arányos a gyerekért tényleges tenni akarással.

Bikli néni 2015.04.18. 17:45:29

(Off, de miért vált minden törzskommentelő nicknevet? A Tempus.Anh legalább bírt némi irodalmi-történelmi tartalommal, a rest of boys viszont elég gáz.)

she_wolf 2015.04.18. 17:48:12

@rest of boys:
Ártatlan kérdés (tehát ne gondolj semmit mögé, tényleg csak kíváncsi volnék): szerinted hol van a nő helye?
(Ha el akarnál kényeztetni, akkor azt is megkérdezném, hogy hol van a férfié, de ez csak ráadás lenne, s talán túl sok is a jóból:))

Bikli néni 2015.04.18. 17:50:03

@mig54: Drágám, téged kiengedtek a kórházból, vagy a Zurad végül mégis megbuherálta a telefont? :) Csak mert nem jelentkeztél a héten, pedig nagyon vártam! (Értem én, hogy élőben ijesztőbb voltam, mint levélben, na de azért nah :))

rest of boys 2015.04.18. 17:50:46

@Bikli néni: Létett két fiúcsapat valamikor, a régi időkben, egy messzi gimnázium hatalmas kosárlabdapályáján és vívta a nagy, héthatárra szóló küzdelmeit, egyik a Jacob's Team, a másik a Rest of Boys nevet viselte.
Az utóbbinak állít emléket ez a nicknév.

rest of boys 2015.04.18. 17:51:47

@mig54: A nő helye a férfi mellett van, míg a feministák szerint a földön fetrengő férfi fölött toronymagasan.

Éhes ló 2015.04.18. 17:53:04

@Mikrobi: Jézus, Mária, egyetértek veled. Itt van a végítélet, droid?

she_wolf 2015.04.18. 17:59:10

@Bikli néni:
Mán akartam írni, hogy tennap szabadlábra helyeztek (kettőre!), csak még nem jutottam el odáig. De majdnem nem gyütt ám össze, csak rendes dokim vót:) Dombon ülő fűcsomó legyek, ha értem: már megint belenyúltam a tutiba:D Majd megírom iccaka.
Nagyon örültem ám, hogy meglátogattál, a Zuramnak is mondtam, hogy affene, inkább fagyiztunk vón, mint romjaimban láss:( De ami késik, az jön, és ezt nyugodtan veheted fenyegetésnek;)

bandage 2015.04.18. 17:59:44

@TixTide: Kifejlett baktériumokról van szó, nem baktérium kezdeményekről. A makk se minősül fának. Legyen már benned egy kis emberség, itt egy kisgyermekről van szó,különbséget kell tenni élet és minőségi élet között, ezért gondolom azt, hogy az embereknek joguk van az eutanáziáról, meg az abortuszról dönteni. Sokkal nagyobb kegyetlenség belekényszeríteni valakit egy bizonytalan, számára már a születése előtt sem kedvező világba. Persze mondhatnád, hogy a magzattól elveszik az abortusszal a döntés jogát. Igen, elveszik, ha viszont megszülik, azzal ugyanúgy elveszik, én például nem szeretnék felelősséggel, munkával és anyagi háttérrel nem rendelkező szülő/szülők gyermekeként felnőni. A magzat álláspontját nem lehet megkérdezni, az anyáét viszont igen és itt az anya életéről is szó van, sőt, az apáéról is, ha gyerektartást fizettetnek vele. Úgyhogy ez két emberen múlik. Ha csak azért vállalsz felelősséget, mert nincs más választásod az valóban felelősségvállalás?

Egyébként szerencsére létezik harmadik megoldás is, anonim örökbefogadásnak hívják. Az anyának nem kell ismernie az örökbefogadó szülőket, sőt már a kórházból se kell hazavinnie a gyereket, a gyerek egyből a nevelőszülőkhöz vagy a velük kapcsolatot tartó szervezethez kerül. Persze, évekkel később lesz a gyerekkel egy igen kellemetlen beszélgetésük és még ez sem garantálja, hogy nem fog a gyerek végül árvaházban kikötni. Szóval nincs se jó, se rossz döntés.

she_wolf 2015.04.18. 18:01:22

@rest of boys:
Ahogy mondád: MELLETT! Nem alatt, avagy mögött. És való igaz, nem is fölött. Innentől sínen vagyunk...no nem úgy:)

rest of boys 2015.04.18. 18:02:37

@mig54: Mint szegény Attilánk és Zoltánunk valamikor :(

Kono 2015.04.18. 18:05:47

@Bikli néni:
A tények makacs dolgok.
Az meg nem demagógia, hogy a gyermekek harmada éhezik, igaz?:)

Egy egyetemista pár soha nem fog ahhoz az "éhező" egyharmadhoz tartozni, gondolom, ebben egyet értûnk. Az az éhező egyharmad sem tėnylegesen éhezik, tehát van mit ennie, csak nem túl változatosan. Elárulhatom, én is így nőttem fel. Semmi olyan hátrány nem érte emiatt, amitől ma nem élhetnék teljes életet.
A látásmód sok minden eldönt, és lehet változtatni is. A gazdagság relatív. 300 km-rel arrébb az az éhező egyharmad is gazdagnak számít.

De egyébként sem látunk a jövőbe. Honnan tudjuk, mi lesz 20 év múlva? Honnan tudjuk, hogy ki lesz a gazdag, vagy ki lesz tehetséges? Ha valaki ezt meg tudná mondani, az nem itt kommentelne:)

rest of boys 2015.04.18. 18:07:16

@bandage: Én olyan szülők tudatosan vállalt gyerekeként nőttem fel, nagyon nagy szegénységben, szeretetben, akinek az egybekelésükkor egy edénykészletük sem volt és albérletben laktak.
A születésem előtt utalt ki apámnak az üzem, ahol dolgozott, egy parányi garzont, nagyrészt ott nőttem fel.
Soha nem hallottam a szüleim szájából azt, hogy "be nehéz volt nekik, mert jöttem én és el kellett tartaniuk".
A mai elkényelmesedett, csak a saját élvezetét néző, teljesen amorális, Istentől elrugaszkodott világ ad olyan kijelentéseket egy szülő szájába, hogy a gyereke
"nem tervezett volt".

sztd 2015.04.18. 18:07:51

Szerintem az abortusz gyilkosság, ráadásul a gyerek tényleg nem tehet az egészről, de azért ezt érdemes tisztázni. A gyilkosoknak is kijár a megértés, szóval ez a kijelentés nem ítélet akart lenni.

Mivel a gyilkosságnak ez a formája engedélyezett, ezért lehet (és persze ezek után érdemes is) másik nőgyógyászt is keresni.

Ezen kívül lehetőség van az örökbeadásra. Sokan vannak, akik annak a gyereknek jó szülei lennének, a gyerek is boldog lehetne (vagy lehetett volna) náluk.
Erre persze sokan megjegyzést tesznek, de azoktól is meg lehet kérdezni (ezek után már bátran), hogy a gyilkosság jobb lenne?
Ha megtörtént, akkor viszont érdemes a gyereket meggyászolni (hosszú, komoly, akár szertartásos módon). Nem véletlen a pszichológiai teher.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.18. 18:09:19

@mig54:

"Mi a szabadosság egy kiegyensúlyozott kapcsolatban, ahol megteszik a szükséges óvintézkedést?"

Honnan tudod, hogy megtették?

Lehet, hogy a poszter kihányta a tablettát, lehet, hogy be se vette. lehet, hogy össze-visza szedte.

A fogamzásgátló tablettákra egyik gyártó se vállal 100%-os garanciát. Ezzel számolni kell. Mint ahogy azzal is, hogy aki nőnemű, ivarérett, fogamzóképes és közösül, az minden óvintézkedés ellenére teherbe eshet.

she_wolf 2015.04.18. 18:09:23

Az örökbefogadással/örökbeadással nekem számtalan bajom van, és mind lelkiismereti kérdést feszeget. (Na jó, azért némi genetika is kavarog a háttérben.)
Ha 19 évesen bekapom a legyet és úgy döntök, hogy megszülöm, aztán vihetik, akkor azt kapom meg a képembe (nem kevés joggal!), hogy egy kóbor macska is több gondoskodást nyújt a kölkének, jobban kötődik hozzá, mint én, a szülőanyja. Hát milyen gané ember vagyok én? A suliban meg nézik ahogy végig tolatom a terhességem idejét, aztán orvosi igazolást lebegtetve (amin nem influenza szerepel, hanem szülés) folytatom a szemesztert. A hülye évfolyamtársak meg szívják a véremet, hogy...

Pedig közben én, az immár 20 éves a kínok kínját állom ki, és elevenen, a szemük láttára éget el a pokol tüzén a lelkiismeretem:( És ez később még csak rosszabb lesz!

rest of boys 2015.04.18. 18:09:29

@Kono: Hagyd csak, az egy "komoly kapcsolat", mint a posztoló írta.
Ugyanolyan felelősségteljes és valós kijelentés volt ez is részéről, mint a poszt legnagyobb része.

Ahogy mondani szokás, az a típusú nő, aki előbb tanult meg feküdni, mint a lábain megállni...

she_wolf 2015.04.18. 18:10:54

@rest of boys:
Imádtam mindkettőt. Előzőt gyakran idézem magamnak, magamban.
Te meg gyere már vissza! Olyan izéség ez így:(

Bikli néni 2015.04.18. 18:10:57

@mig54: Ami késik, gyün :) Mondtam neked vasárnap is, legközelebb, mikor találkozni lesz szerencsénk, pont fagyizós idő lesz (és megláthatod, milyen kemény menet a Pöttömmel fagyizni menni :D) Örülök, hogy kiengedtek, írjál majd, újabban éjjel is kukorékolok, olvasni fogom.

Ja, még annyit a poszthoz, hogy aki elvárja, hogy valaki hagyja félbe a tanulmányait a gyerek miatt, az nem tudja, mit kér. Én most készülök (készülnék) szakvizsgára a kétévesem és a munkám mellett, ha sikerül eredményesen felkészülnöm így, az maga lesz a csoda. Az egyetemet garantáltan nem tudtam volna befejezni egy gyerek mellett, és minden tiszteletem azoké, akik mégis megcsinálják így.

Bikli néni 2015.04.18. 18:15:20

@rest of boys: Egy kapcsolat érzelmi komolyságának semmi köze az abban részt vevők anyagi helyzetéhez. Lehet valaki bármilyen pénzes, ha egyszer egy elcseszett kapcsolatban tengeti az életét és kacsintgat belőle rendszeresen kifele. Egyébként jellemzően az ilyen emberek dumálnak a magas lóról a többinek. Csak elfelejtik, hogy valamikor ők is voltak 19 évesek, mikor kilógott a fenekük a gatyából, ás az ő kapcsolataik is voltak "fél éve tart" stádiumban, de azt akkor a világ legszebb szerelmének élték meg. Megszakérteni, hogy ha valaki csak ennyi idős és csak amannyi pénze van, ezért nem is szerethet szívből, elég nagy paréjság.

she_wolf 2015.04.18. 18:18:56

@Shlomo a halott zsidó terrorista:
Onnan tudom, hogy a poszter leírta. Azt viszont nem, hogy kihányta volna. De ha így történt volna, azt is megírta volna.
Lehet. Persze, hogy lehet. Az is lehet, hogy -már meg se haragudj-, te a kákán is csomót keresel. Jó sokat.
De az is lehet, hogy azt sem hiszed el, hogy ma sütött a Nap. Bármi lehet, meg az ellenkezője is.

"A fogamzásgátló tablettákra egyik gyártó se vállal 100%-os garanciát. Ezzel számolni kell. Mint ahogy azzal is, hogy aki nőnemű, ivarérett, fogamzóképes és közösül, az minden óvintézkedés ellenére teherbe eshet."

Nocsak! Alighanem felfedezted a tyúxarban az ütőeret. Csak picit későn, én jóval gyorsabb voltam mint te, bibibííí...sok hónapot vertem rád:P

rest of boys 2015.04.18. 18:22:22

@Bikli néni: 19 évesen én másfél éves katonaságomat töltöttem egy olyan hadseregben, amelyet a Waffen-SS mintájára szerveztek meg, eszembe nem jutott volna puha párnák közt hajszolni az élvezeteket.
Más idők voltak és más helyzet, a mai elfajult korcsok ezt nem élnék túl.

Advanced Flight 2015.04.18. 18:24:17

@rest of boys: és ezek után fel vagy háborodva, hogy a feministák hímsoviniszta disznónak tartják a férfiakat! hát minden egyes szavaddal bizonyítod, hogy igazuk van :-D

Advanced Flight 2015.04.18. 18:25:39

@rest of boys: "másfél éves katonaságomat töltöttem egy olyan hadseregben, amelyet a Waffen-SS mintájára szerveztek meg, eszembe nem jutott volna puha párnák közt hajszolni az élvezeteket."

Így már minden világos. Rohanj a pszichiáterhez, amíg nem késő!!!

bandage 2015.04.18. 18:28:52

@rest of boys: "Soha nem hallottam a szüleim szájából azt, hogy "be nehéz volt nekik, mert jöttem én és el kellett tartaniuk"."

Attól, hogy neked jó gyermekkorod volt, nem biztos, hogy minden más embernél is ez lesz a helyzet. Egyébként nem kell azt szóvá tenni a gyereknek, még ha szeretik is, látni és érezni fogja, hogy nincs pénz a szakadt kabátja helyett újra, nincs pénz elmenni az osztálykirándulásra, sosincs pénze a családnak nyaralásra, nincs pénz arra, hogy azt tanulja, amihez kedve van, esetleg testvérről ne is álmodjon. Attól, hogy te sosem nélkülöztél olyat, amire szükséged volt/vágytál, attól még nem biztos, hogy ez minden családban ilyen szerencsésen alakul. Megszülni egy nem tervezett gyereket semmivel sem felelősségteljesebb döntés, mint elvetni/örökbeadni, majd kijárni az egyetemet, állást találni, megvárni egy stabil, esetleg több éve tartó párkapcsolatot, majd összeházasodni és AZTÁN tervezni és szülni annyi gyereket, amennyit örömmel felnevelnek, esetleg többet is.

Bikli néni 2015.04.18. 18:29:09

@rest of boys: A "mai elfajult korcsok" között vannak többek között a kamasz gyereked is. Neki más problémákkal kell megbirkóznia. Ne nézd le őt. Az, hogy te akkor katona voltál (tudom, párszor a fejemhez vágtad már az évek alatt, a könyökömön jön ki az önsajnálatod), az nem dicsőség, hanem egy állapot. Attól még lehetett volna rendesen gondolkodó ember belőled, aki nem néz le saját magán kívül mindenkit.

she_wolf 2015.04.18. 18:30:26

@rest of boys:
Bármennyire is nem tetszik nekünk, ezt úgy hívják: fejlődés. Hogy milyen irányba vezet, azt még a Te Istened sem tudja. Szerintem:(
Szerintem lehet azzal élnünk, amink van. Vagy éppen nincs. De a posztra visszatérve én azt gondolom, hogy inkább egy nehezen, de felelősséggel meghozott döntés (járjon az bármekkora fájdalommal is), mint a "lesz, ahogy lesz", "veled, vagy nélküled" kezdetű mondatok nyomán beleveszni mindabba, amit gondosan és okosan ki akartunk kerülni.

(Nem elhanyagolandó, hogy a poszter ráadásul zűrös családi háttérről ír, ami szerintem nem azt jelenti, hogy ő a mai napig haragszik az anyukájára, mert nem kapott meg minden Barbie-t.)

Bikli néni 2015.04.18. 18:35:24

@mig54: Te most komolyan őt akarod meggyőzni arról, hogy gyerekvállalásnál a "lesz, ami lesz", meg a "majd az anyja felneveli, én meg élem világom" mennyire elcseszett gondolkodásmód? Hát, sok szerencsét.

she_wolf 2015.04.18. 18:35:50

@Bikli néni:
"Örülök, hogy kiengedtek, írjál majd, újabban éjjel is kukorékolok, olvasni fogom."

Hát tisztára mintha a sittről engedtek volna ki:D Még szép, hogy megyünk fagyizni! Igazándiból valami jó kis programra gondoltam volna, majd szétnézek, hogy mi a pálya errefelé:)

rest of boys 2015.04.18. 18:36:24

@Advanced Flight: Oda el szokták VINNI akkoriban az embert, érthető vagyok, suttyó?
Te meg eredj belőni magad, hogy túlélj :)

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.04.18. 18:36:29

@rest of boys:Sok kulombseg van a szuleid es a mai fiatalok megelhetese kozott. 1. Mar regota nem utalgatnak ki garzonokat (se), vagy veszel magadnak lakast a masik lehetoseg, alberletrol-alberletre vandorolhatsz. Szerintem nem tulzott kenyelem kerdese, hogy egy kis csaladnak legyen hol laknia.

she_wolf 2015.04.18. 18:37:32

@Bikli néni:
Éva az örök. Én meg az Optimista. Hátha....

rest of boys 2015.04.18. 18:41:00

@mig54: Ez nem fejlődés, hanem morális suicidium.
Ha jól megfigyeljük a mai világ eseményeit, ott láthatjuk az Ő büntető kezét a bűneink miatt, csak épp nem vagyunk elég merészek ezt bevallani magunknak.

she_wolf 2015.04.18. 18:42:03

@Bikli néni:
"A szerelem jó, a szerelem fáj..."

Bikli néni 2015.04.18. 18:46:16

@mig54: Jah, én is optimista voltam évekig, de már feladtam. Ezért mondtam, sok szerencsét. Szerintem reménytelen eset, akire észérvekkel nem lehet hatni, de remélem, nagyobb sikerrel jársz, mint én.
Na mentem, a poszthoz elmondtam, amit szerettem volna, további kellemes eszmecserét.

she_wolf 2015.04.18. 18:46:29

@rest of boys:
Óóóó....már hogy ne lennénk elég merészek? Mi több! Egyenesen kihívjuk magunk ellen. Örök vesztesekként, akiknek már minden mindegy, csak ne fájjon nagyon!
Nem Ő büntet minket, mi büntetjük magunkat, jelentős százalékban tudatlanul. Egyesek -mint én is- a természet erőire hivatkozunk, amit ugyebár megbaxni nem lehet, ha mégoly tökösnek is hisszük magunkat.
Te úgy nevezed: Isten.

Bikli néni 2015.04.18. 18:47:39

@mig54: A szerelem és a gyűlölet között néha csak olyan vékony a határvonal, mint a zseni és az őrült között. Pusza!

she_wolf 2015.04.18. 18:48:05

@Bikli néni:
Köszi, pihenj jól, Pöttömnek sok simi és puszi:*
Oszt majd írok az én dokimról. Meg a másikról is, akit a többiek csak cukidokinak neveztek:)

rest of boys 2015.04.18. 18:50:00

@mig54: A cukidoki az a diabetológus beceneve? :)

neduddki21 2015.04.18. 18:50:02

@rest of boys: Nem kell túlzásokba esni, bár kétségtelen, jól hangzik.

TixTide 2015.04.18. 18:52:00

Én pasiként a mai napig nem tudok úgy tükörbe nézni mint annak előtte, miután az akkori tartós kapcsolatomban az akkori Párom eldöntötte a fejem felett ezt az egészet. Pedig jó tíz év is eltelt már azóta, mégis itt kering a fejemben. Gyilkosok lettünk, szabad akaratunkból vagy máséból ez már mindegy.

she_wolf 2015.04.18. 18:57:19

@Bikli néni:
Szeretve gyűlölni és gyűlölve szeretni? Totális addikció:( És ebből kijönni rohadt nehéz, ha nem lehetetlen. Nem tapasztaltam, nem is szeretném. Soha! Minden kapcsolatom diplomatikusan ért véget. Ami nálam nagy szó.

she_wolf 2015.04.18. 18:59:53

@rest of boys:
Nem, olyanra szerencsére nincs szükségem. Még. Egy nagyon kedves és rendes ortopédusról van szó. Tényleg így keresztelték el a többiek, pedig nincs bonyolult neve:o

Zsuzsi25 2015.04.18. 19:01:18

Rest of boy, hogy írhatsz le ekkora baromságot???? Komolyan mondom, mikor olvastam a kommentjeid, tátva maradt szám. Nem kényelemből döntött így a posztoló, hanem mert ez volt a legjobb megoldás. Nem tudom neked van e gyereked, de ha nincs, itt jelzem, hogy egy gyerek normális, tisztességes felneveléséhez, MA, MAgyarországon, MINIMUM havi 200 ezer ft kell. Egy gyerek, még meg sem született de már egy millába van. A posztolónak annyit írnék, hogy én is voltam hasonló helyzetben. Hiába szedtem a tablettát, mégis teherbe estem. (annyira pontosan szedtem, hogy még arra is figyeltem, hogy mindennap ugyanabban az órában szedtem be) - Ne legyen bűntudatod, ne érezd magad rosszul. A nőgyógyász meg elemehet a p.....ba! (szívesen beszélgetnék veled akár személyesen is) A lehető legjobb döntést hoztad. Remélem sikerül befejezned az iskolát jó eredménnyel. Mikor, majd néhány év múlva visszagondolsz erre a pillanatra, tudni fogod, hogy jól döntöttél.

EZAZ 2015.04.18. 19:02:02

@dzsaszper: Köszönöm szépen, nagyon jó olvasni, amikor valaki sokkal szebben és pontosabban meg tudja fogalmazni azt, amit én szerettem volna mondani. :)

she_wolf 2015.04.18. 19:03:49

@TixTide:
Most lenne egy 10 éves gyereked. Veled lenne? Az anyja is? És még sok kérdés felvetődött bennem, de mert semmi közöm hozzá, nem firtatom. Mindenesetre sajnálom hogy ez még mindig ennyire felkavar:(

rest of boys 2015.04.18. 19:08:03

@Zsuzsi25: Az általad ideírt összeg a mai magyar háztartások kb. 80%-ba nem folyik be havonta, nem tudom, melyik rózsadombi villából kommentelsz ilyen magabiztos fölénnyel.

A posztolóhoz intézett szavaid pedig önmagukért beszélnek, te sem vagy különb a nőgyógyász által súlyos szavakkal illetett egyénnél.

EZAZ 2015.04.18. 19:13:08

@nickM: szép gondolatok, egy probléma van az egésszel. Ez a kis emberke nem fogja megköszönni 10 évvel később, hogy később lett megszülve. Lombik programban lehetséges, de a már ott lévő magzatot nem tudja lejegelni későbbre. Sajnos.
Sőt, ha mondjuk az én Édesanyám ilyet döntésre kényszerült volna, nekem mindig ott lenne a gondolataimban, hogy lehetne még egy idősebb testvérem, aki nincs.
Aranyos, ahogy így kiosztasz, de én legalább próbáltam rávilágítani arra az oldalra, amit esetleg nem gondolt végig a posztíró - azzal együtt nem ítélem el, akárhogy is dönt, csak előre sajnálom, mert sehogy nem lesz könnyű.
Te viszont gyakorlatilag az egyetlen lehetőségként azt erősíted meg benne, hogy rosszkor van ez a terhesség, vetesd csak el, jobb lesz az majd később.
Nem tagadom, én afelé húzok ilyenkor, hogy tartsák meg a babát és vállalják fel ezt a helyzetet, az új életet. De kicsit gondoljunk már bele, hogy nem biztos, hogy mindig így fogja ezt gondolni. Egy kis élet igazán megérdemel annyit, hogy ne gondolkodás nélkül (higgadt átgondolás!) szakítsuk meg.

Kono 2015.04.18. 19:15:21

@anitám83: de az. A németek és svájciak fejében alig fordul meg a saját lakás, annyira drága. Albérletben élnek, de ez nem zavarja őket. Persze arányában sokkal kevesebbe kerül ez nekik, de a saját lakás igen nagy luxus azért mindenhol.
Persze, falun még mindig lehet 3 milla környékén is nagy, kényelmes családi házakat venni. Ha csak ennyi volna a baj.

TixTide 2015.04.18. 19:23:30

@mig54: Természetesen velem lenne mindkettő, hiszen egy ilyen döntés egy életre kell hogy szóljon. Életem eddigi részét kizárólag nagyon hosszú (tíz év feletti időtartamú), tartós és boldog kapcsolatok jellemzik, jelenleg a harmadik ilyenben élek, mindketten biztosak vagyunk benne hogy együtt fogunk meghalni az életünk végén. Végre van saját gyermekem is.

Azt vallom hogy nincs menthetetlen kapcsolat, ha mindkét fél érdeke és józan esze ezt diktálja, minden megbeszélhető.
De sokkal könnyebb szétmenni ha probléma van ez nem vitás.

zobod 2015.04.18. 19:31:01

Megértem az orvost, és minden tiszteletem az övé hogy ebben nem vesz részt semmi pénzért. Az, hogy művi terhességmegszakítás az egy nagyon finom kifejezés a magzatgyilkosságra. Ha ezt az utat választod, ezt bizony vállalni kell, hogy ha büntetésben nem is, de megvetésben bőven lesz részed a jövőben. A saját makk egészséges magzatodat - formálódó gyermekedet - fogják feltrancsírozni a te kérésedre, érezd csak át szépen, miről van szó.

she_wolf 2015.04.18. 19:31:57

@EZAZ:
Nem akarok szavakon lovagolni, de az a "kis élet" még csak egy kezdemény. Bocs, durvulni sem akarok, de ilyen alapon akár sírva is fakadhatok minden menzeszkor, hogy hopp! megint pocsékba ment "egy kis élet", vagy számolgathatoma spermiumokat, hogy hány kis leendő adófizető megy most le a vízvezetékcsövön....ne mááááár:(

Nem véletlenül vannak időben behatárolva, hogy terhesség esetén mennyi idősen mit lehet, és mit nem. Mi etikus, és mi annyira etikátlan, hogy annak a jogi meghatározása már bűncselekmény.
Lehet engem most bárminek mondani, én inkább a posztert féltem az esetleges egészségügyi következmények/szövődmények miatt.

she_wolf 2015.04.18. 19:37:36

@zobod:
"Életem eddigi részét kizárólag nagyon hosszú (tíz év feletti időtartamú), tartós és boldog kapcsolatok jellemzik, jelenleg a harmadik ilyenben élek, mindketten biztosak vagyunk benne hogy együtt fogunk meghalni az életünk végén."

Az én kapcsolataim rövidek voltak, pár hónap, max. másfél év. Ugyanis mihelyt olyan probléma adódott, aminek nem volt megoldása, vagy túl sokat követelt volna meg akár tőlem, akár a partneremtől, léptem. Egyetlen igazán tartós kapcsolatomban élek 26. éve. Mi már biztos, hogy egymás mellől halunk ki. És nem megszokásból;)

Zsuzsi25 2015.04.18. 19:37:56

@rest of boys: Nem nyert. Vidékről írok. És a kiemelném a "tisztességes felnevelés" szót. (értem ez alatt, hogy képes vagyok egy, a munkaerőpiacon életképes felnőttet faragni belőle. és igen, ehhez pénz kell, sok pénz. Abban igazad lehet, hogy egy kicsit elfogultabban ítélkezem a hozzád hasonló idióta véleményen lévő egyénekről, ám én is voltam olyan helyzetben, mint Zita most, és tudom milyen rossz. Nem a gyerek, - kontra kényelem, között kellett döntenem, hanem, hogy befejezem az egyetemet, vagy szülök egy gyereket a semmire, diploma/szakma, állás, munkatapasztalat, lakás nélkül. A kollégám példájából indulok ki., 8 hónapos terhes, költségek tekintetében, most tartanak 700 ezernél (btw: ebben még nincs benne a hálapénz az orvosnak....ha már a praxisblogon vagyunk ugye...)

she_wolf 2015.04.18. 19:39:02

@mig54:
Ehhhh...ez az írás @TixTide: -nak szólt volna.

she_wolf 2015.04.18. 19:43:38

@zobod:
"A saját makk egészséges magzatodat - formálódó gyermekedet - fogják feltrancsírozni a te kérésedre, érezd csak át szépen, miről van szó."

Jól írod: formálódó. Ebben minden benne van, csak az nincs, hogy garantáltan makkegészséges. Fogamzásgátló szedése mellett keletkezett, tehát benne van a pakliban (de természetesen nem törvényszerű), hogy későbbi fejlődése esetén gubanc lehet, sőt, akár temészetes úton is abortummá válhat.
Csak hogy te is érezd a törődést...

neduddki21 2015.04.18. 20:06:59

@mig54: Menzeszkor NEM megtermékenyített petesejt távozik, ahogy a spermium sem zigóta. Nem ugyanaz, mint egy 6-12 hetes magzatot abortálni. Érdemes megnézni - youtube-on számos ilyen videó van - milyen fejlett már ilyenkor egy embrió. Érdemes megnézni azt is, hogy mennyire menekül a trancsírozás elől, próbál életben maradni. Szívszorító. Én senkit nem ítélek el, de biztos, hogy nem tudnám elvenni egy ilyen kis élőlény életét. Ha végképp nem tudnám felnevelni, inkább örökbe adnám. Boldog élete lehetne olyan családban, ahol alig várják, hogy mindent megadhassanak neki. Az egyetemen lehet halasztani fél évet, senkinek nem kell magyarázkodni.

csakmotyogok 2015.04.18. 20:09:04

@Zsuzsi25: 700 ezer?? Mire? Nem elkényeztetett luxusnémberek elvárásainak kellene megfelelni.A harmada bőven elég.
Hálapénz nélkül visszatolják a gyereket??? Nem,csak nem lehetne felvágni, hogy nem "sztár" nőgyógyásznál szült.

csakmotyogok 2015.04.18. 20:12:57

@mig54: A második gyermekemmel 11 hetes terhes voltam mikor szólt a nőgyógyász nem kellene fogamzásgátlót szednem a babámra. Egészséges,a legjobban sikerült gyermekem a három közül:)). Pedig ovidon mellett fogant. Nem használ,de nem is árt a fogamzásgátló a babának.10 hetes magzatnak már ujjlenyomata is van.

she_wolf 2015.04.18. 20:21:08

@neduddki21:
Bocs, ha nem ment át az irónia, nem én tehetek róla.
Ja, láttam már művi abortusz útján eltávolított embriót, beleszövődött spirállal. Az is szívszorító volt.
Meg fogamzásgátló szedése és hónapokig tartó, rendszeres menstruáció mellett fogant, fejlődött és megszületett csecsemőt is. Hadd ne írjam le, milyen "boldogan" fogadta volna örökbe bárki is:(
Mellesleg köszi a felvilágosítást...

neduddki21 2015.04.18. 20:24:10

@csakmotyogok: Egyetértek. Mire költöttek ennyit? Nekem a nyolcadik hónapig egy fillérembe se került, utána is csak a szülést követően adtam pénzt az orvosnak (nem sokat) és azt sem kellett volna. A természet elintézte volna orvos nélkül is, tulajdonképpen bőven elég lett volna a szülésznő. A mai fejemmel az otthonszülést választanám, csak akkor még sajnos erre nem volt lehetőség. A ruhák, kiságy, babakocsi kevésből is megúszható, főleg, ha van kisgyerek a családban, lehet örökölni. Nem beszélve az állam által nyújtott támogatásokról.

she_wolf 2015.04.18. 20:24:26

@csakmotyogok:
Itt is jöhetnek példák mindkét oldalról, semmi bajom vele:)
10 hetesen már sok mindene van, de még több mindene hiányzik, ami viszont jobban kell(ene) az élethez.

she_wolf 2015.04.18. 20:26:18

@mig54:
Ja, a poszthoz visszatérve: nem tudni, mennyi idős terhes volt a poszter. Még mielőtt már a túlhordásnál járnánk....

Zsuzsi25 2015.04.18. 20:28:30

Kiságy, babakocsi, (kocsiba is rögzíthető) mert ugye vidéken kocsi nélkül nem lehet élni) komplett gyerekszoba, gyerekruhák, (nagyon drága) kismama ruhák, (még drágább, és igen, muszáj, mert egy munkahelyen ki kell néznie valahogy, gyerekjátékok. Soroljam még a holmikat a pelenkán, orrporszívón keresztül egészen a cumisüvegi? Ha összeadod, akkor simán meg van ez az összeg. - Állami kórházban dolgozó szülészorvos is elvárja a hálapénzt 1-200 ezer, különben nem foglalkoznak veled. (kérdezz meg bárkit) Kizárólag a saját elvárásaimnak akarok megfelelni. Ez abból áll, hogy a szereteten, végtelen türelmen, harmonikus családi háttéren kívül, anyagilag is a legjobbat szeretném majd nyújtani, ha a párommal odaérünk, hogy gyerekvállalás.

neduddki21 2015.04.18. 20:29:00

@mig54: Szívesen. Természetesen nem beteg, fejlődési rendellenességben szenvedő magzatról beszéltem, de szerintem egyértelmű volt.

csakmotyogok 2015.04.18. 20:35:00

@Zsuzsi25: Hát aki hülye halljon meg, ha vki luxusra vágyik akkor ne hazudja be ez kell a gyerekvállaláshoz. Úrhatnám hp az ilyen fizessen, megérdemli. Az állami doki nem vár el 1-2 százezret ezt csak behazudja egyik hp a másiknak. Nem kell orvost választani,mikor eljön a szülés ideje be kell menni szülni.Nem lesz semmi baj legfeljebb nem lehet felvágni vele.

zobod 2015.04.18. 20:42:54

@mig54: korának megfelelően egészséges, így jó? Pár hetesen nem tekintjük még önálló emberi lénynek a magzatot, de ember-utódnak, teljes értékű életnek már teljes joggal tartjuk ebben az életszakaszban. Ráadásul agyi működéssel rendelkezik, legalábbis a legősibb, veszély érzékeléskor történő menekülés az már megvan. Nézz csak meg egy abortusz videót, nem igényel magyarázatot azoknak a magzati reakcióknak az értelmezése, amit látsz.

Gerilgfx 2015.04.18. 20:46:21

,,Aljas gyilkosnak nevezett a nőgyógyász, mert el akartam vetetni a gyermekemet''

Miért bánt téged a tényközlés? Nem bírsz szembenézni önmagaddal?

bandage 2015.04.18. 21:03:52

@Gerilgfx: Már ne is haragudj, de a posztoló nem gyilkos, hanem egy balszerencse áldozata. A fogamzásgátló tablettákkal általában a teherbe esés valószínűsége 0.2% alatt van évente, mondjuk számoljunk 0.1%-al. Akkor mondjuk 100 millió fogamzásgátlót szedő nő esetén szülessen minden évben 100 ezer nem kívánt gyermek? Milyen kegyetlen ember vagy, te, ezt ugye nem gondolod komolyan?

Bikli néni 2015.04.18. 21:14:50

@bandage: Én azt tartom visszataszítónak az ilyen gyilkosozós gondolkodásban, hogy szentnek tartja az emberi életet, csak épp elfeledkezik arról, hogy az is egy emberi élet, akiről ő épp ítélkezik - az anyáé. Ráadásul az már meglévő élet, háttérrel, érzelmekkel, helyzetekkel, hozzátartozókkal.
Nem hiszem - főleg, hogy már van egy gyerekem, és tudom, milyen érzés -, hogy én ezt meg tudnám tenni, de nem tudom elítélni se azokat, akik erre kényszerülnek. Mert ez itt kényszer, nem felelőtlenség. A terhességmegszakítás - hacsak nem valami később kiderülő súlyos betegségről van szó - a 12. hétig engedélyezett. Ez idő előtt nem magzat, hanem embrió. Semmi köze ahhoz, ami az "inkább adj örökbe" plakátokon látszik, mert azon egy 5-6 hónapos magzat sokkolja a népet.
A világban már sokszor és sokan próbálták értelmezni az élethez és az emberi méltósághoz való elidegeníthetetlen és sérthetetlen alapjogot a méhmagzat vs. anya vonatkozásában (Sólyom Lászlónak vannak erről tudományos munkái, érdemes lenne olvasni őket). Sehol nem jutottak megnyugtató eredményre. Meg lehet ezt közelíteni vallási, etikai, biológiai meg racionális oldalról.
De annak, aki úgy dönt, hogy nem tesz tönkre közvetve három (ebből egyik a magzat, későbbi gyermek), közvetlenül még több életet, azt mondani, hogy egy aljas gyilkos, bicskanyitogató. Van neki épp elég baja, élete végéig fogja a hátán cipelni ezt a terhet, és akkor jönnek az ilyen megmondóemberek, mint @Gerilgfx: és azt képzelik, hogy van bármiféle erkölcsi jogalapjuk beledumálni egy ember tragédiájába, mert ez az. Hány ilyen történetet olvastam, hogy el kellett vetetnie, és tíz év múlva is egy lelki roncs volt miatta... és akkor is az lett volna, ha nem veteti el. Ebben a helyzetben nincs jó döntés. Az "Isten megsegít" tétel már a mélyen vallásos középkorban is szelektálta a gyerekeket erősen :(

Mikrobi 2015.04.18. 21:24:27

@Éhes ló: nem az értékrendeddel van gond, hanem azzal, hogy idióta vagy

Gerilgfx 2015.04.18. 21:40:12

@bandage: akkor ha én elmegyek hozzád, és átvágom a torkodat, hogy ne zavarj az internetben, akkor én valójában nem gyilkos vagyok, hanem balszerencse áldozata? ezt ugye te nem gondolod komolyan?

@Bikli néni: én nem képzelem azt, hogy bármiféle erkölcsi jogalapom van beledumálni bárki tragédiájába. nyugodtan vetesd el a gyereked, és lehetőleg ne is szaporodj utána sem. ezt én természetes szelekciónak tekintem.

juan88 2015.04.18. 21:42:18

@csakmotyogok:
Nah, akkor aki hülye haljon meg alapon, kicsit megtanítanám számolni. Most 5 hetes a gyerekem, nem tartom "luxusnémbernek" a feleségemet, íme néhány tétel a felmerülő költségekből:

- babakocsi, ABC Design (olx.hu, kicsit használt) 60.000 Ft
- babahordozó, CBX Aton (olx.hu, kicsit használt) 13.000 Ft
- babahordozó-babakocsi adapter (ebből megengedtem magamnak az újat) 6000 Ft
- bútor (kiságy, olyan szekrény amit nem kell kidobni 4 éves korában, rokon csinálta!) 280.000 Ft
- babahinta (akciós! új) 20.000 Ft
- hőmérő (infrás) 8000 Ft
- matrac (itt kirúgtam a hámból, KÓKUSZ!, mondjuk az olcsóbb) 15.000 Ft
- CSAK turiban, barátoktól, bababörzén vásároltunk csecsemőruhát kb. 50.000 Ft
- kórházi készlet (1 csomag pelenka, szülés utáni betét, 1 új pizsi anyának, stb...) 40.000 Ft
- anyatejes kezdőszett (karácsonyi akció) 20.000 Ft
- kiságyforgó (használt) 5000 Ft
- bébikomp (használt) 5000 Ft
- játszószőnyeg (használt) 5000 Ft
- ágyneműszett (2 db, használt) 10.000 Ft
- terhesvitamin (9 hónap) 50.000 Ft
- magzatmegtartó (Utrogestan 6 doboz) 13.000 Ft
- Magne B6 (havi 4 doboz 3-8. hónapig) 50.000 Ft
- trombozis elleni készítmény (Aspirin Protect, marginális költség) 3000 Ft
- bundazsák (babahordozóba köthető) 3500 Ft
- kezdő pipere (babaolaj, fürdető, alkohol, hidrogén-peroxid, testápoló, stb...) 15.000 Ft
- babapléd (3 db) 15.000 Ft
- kismamaruha (1 db, a feleségem veszélyeztetett terhes volt, nem járt ki, de Karácsonyra csak kell 1 db) 10.000 Ft

Láthatja, hogy nem igazán nevezhetjük a fentieket luxuskiadásnak, és beláthatja, hogy nem igazán van meg a maga által megjelölt összegből, sőt inkább 650-700 közé tenném, de nagyon szívesen összeszámolom magának pontosan, ha nem megy. De nézze már meg, maga min spórolna! (magzatvédő vitamin nem ér, azt láthatóan a maga édesanyja sem szedett!) Igen egyszerű a partvonalról ordibálni, éles észről tanúbizonyságot téve, anélkül, hogy halvány lila fogalma lenne a mai árakról, vagy valóságról. Felhívnám rá a figyelmét, hogy ezek egyrészt valós, és pár hónapos árak, másrészt szinte minden használtan került beszerzésre.

És akkor nem beszéltünk, az olyan nem kötelező költségekről, mint, magánorvos (bár a mienk nagyon-nagyon olcsó volt, 6000 Ft-ot kért alkalmanként, és 60.000 Ft-ot adtunk szülés után [nagyon köszönjük doktor úrnak, mert nélküle nem lett volna babánk]), szülésznő, 4d ultrahang, légzésfigyelő, pelenkatartó, isofix rögzítő a babaüléshez, bébimonitor, pocakfotózás, őssejt tárolás (önmagában 400.000 Ft-os tétel), esetleges megelőző vizsgálatok költsége (hímivarsejt vizsgálat pl.: 30.000 Ft-os tétel). Szülés előtt két héttel a feleségemmel elmentem megvenni "még a maradék apróságokat". A mai napig nem értem, hogy mi a picsáért fizettem 120.000 Ft-ot.

Egy gyermek születése ma, bőven, de bőven hétszámjegyű összeg, ha nem csak a minimumot akarjuk megteremteni neki. Ettől függetlenül, ha valaki a kukiját bedugja a nuniba, abból gyerek szokott lenni. Ha akar jön, aki nemi életet él, számoljon vele! Nem kell mindent egyszerre megvenni, mi például egy pedagógusbérből, plusz egy táppénzből oldottuk meg a tételek zömét. Nyilván segítség volt, hogy a 3. hónap környéken elkezdett a magánrendeléseimből (pszichológus) is befolyni egy kisebb összeg, de kérem, én azért dolgoztam, hogy ezeket meg tudjam venni, mert tudtam, hogy egy gyerek idő, pénz és felelősség. Inkább magamtól vontam el sok mindent (akár szabadidőt, akár anyagi javat), hogy fel legyünk készülve mire jön a gyerek!

Remélem nem halt meg!

juan88 2015.04.18. 21:55:31

@neduddki21:
Tessék már elmondani, az állam a középső ujján kívül mit nyújt? Mert lehet, hogy én vagyok rosszul informált (vagy Ön szült régen), de családi adókedvezményt is számolva, a gyermek születéséig nincs 100.000 Ft, az az irtó nagy támogatás. :)

asztalosani 2015.04.18. 22:05:24

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KEDVES CIKKÍRÓ!!!!!!!!!!

nem olvastam végig az összes kommentet :P és a fröcsögéseket elég volt azt a párat az elején.

nézd! te életed, te döntésed: gondold át úgy hogy egyedül maradsz a gyerekkel (ha megszülöd): egyedül fel tudnád-e nevelni? ha a kérdésre a válaszod nem, akkor nincs mit tenned, gyerektelenül* kell még maradnod pár évig.

gondolom nem mondta el az orvos és te sem olvastad el a betegtájékoztatót, ugyanis abban mintha benne lenne egy bizonyos "Pearl index", tessék utána olvasni, hogy az mit jelent huszon évesen már ilyet illene tudni.

másrészről, még mielőtt belemész egy másik csapdába, most szólok neked: az abortusz sem sétagalopp, lehetnek mellékhatásai, és kockázatai is (ilyen pl: soha az életedben többször nem lehet saját gyereked), még mielőtt 3 hónap múlva találkoznánk egy olyan cikkel, miszerint elvetetted, aztán kiderült most soha többé nem lehet gyereked, mert kikapták a méhedet.

Többféle választási lehetőséged van:
1. Leülsz a szülőkkel beszélni (lehet ők szeretnének még egy babát gondozni, felnevelni csak már kifutottak az időből) soha nem tudhatod
2. elveteted (és számolsz a kockázatokkal, következményekkel), majd éled tovább az életedet (ha kell pszichológushoz jársz egy ideig, mert ez is benne van a pakliban)
3. megszülöd, és megtartod (halasztasz a suliban, van lehetőség egyedi órarend kialakítására is!)
4. megszülöd és örökbe adod (* gyerektelenséget így is meg lehet oldani): biztos lenne olyan pár aki örülne a gyerkőcnek

nos egyből 4 választási lehetőséged van. Máris jobb nem?

az orvos meg egy tirpák bunkó volt, megérdemelné, hogy felnyomd a MOK-nál. (jól sejted! tovább kellett volna küldenie azzal, hogy amit kérsz tőle az a hitvallásával, meggyőződésével ellenkezik, nem végzi el, de ide és ide fordulj ezzel a problémával, ha ilyen megoldást keresel (vagyis tovább kellett volna küldenie)) Ja és ne aggódj miatta, őt csak a pénz érdekli, mert szépen lehet magánba keresni szüléseken, és neki érdeke az, hogy megtartsd. Végül is nekem is érdekem lenen, hogy megtartsd ha ezáltal rajtad 150-250 ezret kereshetnék...

nekem tökmindegy hogy döntesz: elveteted vagy megtartod: mert ez a történet nem rólam, nem is mig54-ről, hanem RÓLAD szól.

Minden jót, biztos vagyok benne, hogy a neked legmegfelelőbb döntést fogod meghozni!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

asztalosani 2015.04.18. 22:08:10

@juan88:
és mintha az adókedvezményt is csak akkor tudnád igénybe venni, ha van kereseted. a történetben pedig a szereplő felsőoktatási intézmény tanulója, gondolom nincs önálló, rendszeres munkabére...

Bikli néni 2015.04.18. 22:13:49

@Gerilgfx: Nekem egy gyönyörű kétévesem van, akit sosem gondoltam elvetetni, pedig egyedül nevelem. Szóval ez nem talált. De attól, hogy én nem vetetném el a gyerekem, nem ítélem el azt, aki objektíve olyan helyzetben van, hogy nem tudja vállalni. És mivel ezt korábban is tudta, felelősnek mondható módon védekezett is ellene. Már csak azért sem, mert nem tudom, én hogy tettem volna az ő helyében 19 évesen, amikor egyébként nagyjából ugyanebben az élethelyzetben voltam, leszámítva, hogy nálam nem mondott csődöt a fogamzásgátló tabletta.
És az, ha lealjasgyilkosozol valakit, az igenis beledumálás, sőt, rosszabb: mocskos módon belérúgsz a földön fekvőbe. Inkább a saját életeddel foglalkozz, hátha ott is van még mit helyretenni.
(Érdekesség, hogy van egy másik megmondóember, aki itt előszeretettel és rendszeresen papol Istenről meg a felelős szexuális életről, a blogon túli hús-vér életében elhagyta az egyik gyerekét és felé se néz - na ezek alapján el lehet képzelni, mennyire veszem komolyan az ilyen szentfazék dumákat.)

asztalosani 2015.04.18. 22:14:51

@neduddki21:
" Nem beszélve az állam által nyújtott támogatásokról"

sorold akkor léééécccciii...

(ja bocs, google-zd ki)

juan88 2015.04.18. 22:17:35

@juan88:

Közben leszidott a feleségem amiért félretájékoztattam magát! Nem szerepeltettem ugyanis olyan tételeket, mint pl. törülköző, sterilizáló, kifogó, textilpelenka, eldobható pelenkázólap, pelenkázó feltét, babakád opcionálisan állvánnyal és még sorolhatnám, de nem akarok még egy wall of textet.

asztalosani 2015.04.18. 22:17:40

@juan88:
és ebből a listából nagyon sok ki is maradt:
betétek, cumisüveg, cumi, pelenka, tápszer, melltartó... és még sorolhatnám

bandage 2015.04.18. 22:22:48

@Gerilgfx: Ha átvágod a torkomat, akkor egy közönséges gyilkos vagy. A gyilkosság egy hidegvérű gaztett. Egy kialakult emberi élet nem hasonlítható egy embrióhoz.

Mondok példát. Azt állítod, hogy gyilkosságnak tartod az abortuszt. Egy esemény utáni tabletta bevételét is gyilkosságnak tartod? Mert ha igen, akkor annyira szűk látókörű vagy, hogy nem is érdemes veled szóba állni. Ha nem, akkor gondolj bele, hogy mi a lényegi különbség a kettő között? Pár hét. Ha mondjuk valaki gumióvszert használ, akkor rögtön észreveheti, hogy elszakadt és be tudja venni az esemény utáni tablettát. Ha valaki-nem minden esetben, de tipikusan stabil párkapcsolatban élő ember-fogamzásgátló tabletta ellenére teherbe esik, akkor legalább pár hétnek el kell telnie, mire észreveszi. Szóval olyan valakit gyilkosozol le, aki stabil párkapcsolatban él és ráadásul a statisztikailag egyik legmegbízhatóbb védekezési módszert használja.

Csak az szomorít el, hogy pár sejt jobban izgat, mint a meglévő, kialakult emberi életek, sorsok.

juan88 2015.04.18. 22:26:26

@asztalosani:

Bizony bizony. Plusz ugye, 1-2 játék se ártana.
Sőt, hogy még egy kis aktualitást adjak a történethez, a feleségem cukorbetegsége miatt a fiam tápszeres baba. Nahmármost a tápszerünk gyárában két hete tűzeset volt, megsemmisült a készlet nagy része. Ilyenkor a jól értesült ember felhalmoz. Ez esetben pl. 16 doboz tápszert, amit csak a gyógyszerész barátaim segítségével tudtam beszerezni, mert 4 napon belül országos hiány alakult ki. Ilyen tételekre még csak fel sem lehet készülni. Egyébként az állam itt is nagylelkűen támogat, 2800 Ft helyet 2200 Ft a tápszer receptre. Mondjuk ez 5 doboz tápszert jelentett, mert többet nem lehet felírni egyszerre.

Lángharcos 2015.04.18. 22:26:50

@EZAZ: Bármikor elveszhet... ez igaz. És gyakran meg is történik.

De olyan iszonyú ritkán történik, hogy valakinek hirtelen megterem a semmiből az anyagi háttere...

Erzsébet Zsuzsanna Bükkös 2015.04.18. 22:29:19

Én azt nem értem, hogy az aljasgyilkosozás közben mondjuk miért nem ajánlanak fel az anyukának olyan lehetőségeket, amivel megtarthatja a gyerekét, ha esetleg úgy dönt? krízisotthonokat, hogy milyen támogatások vannak, stb. Egyáltalán miért nincs ilyenből több, és miért nem reklámozzák? Szerintem egy csomó nő megtartaná a nem tervezett gyerekét, ha látna rá esélyt, hogy tisztességesen fel tudja nevelni! És, igen, sajnos ahhoz PÉNZ is kell! Meg egy olyan pár! Mert egy mindenórás, majd frissen szült anyuka egy darabig biztos nem tud dolgozni, addig ki tartja el? Hol lakik? Miből fizeti a számlákat, a kaját, a pelenkát, a ruhát? Itt a pénzkérdésnél nem a luxusról van szó, hanem az alapvető szükségletekről, amik még akkor is sokba kerülnek, ha az anyuka pl. egy csokit se enged meg magának soha, mert annyira spórol. Arról nem is beszélve, hogy gyerekes anyukaként nehezebb állást találni, mint ahogy nőként is, általában. Kevesebb fizetés, stb. Hány olyan helyzetet látok, ahol anyuka ott van egyedül 1 gyerekkel, 2 gyerekkel, elvállal mindent, előfordul, hogy tisztességtelen munkát is (láttam rá példát), apuka meg sehol. Valamelyik kommentelő írta, hogy amelyik 'férfi' felelősség nélkül kúrogat, azt is aljas gyilkosnak lehetne nevezni. Egyet értek.

Bikli néni 2015.04.18. 22:38:17

@juan88: Nekem is van gyerekem, és nem a létfontosságát vitatom a listádnak, de engedd meg, hogy kicsit árnyaljam, azzal a végkövetkeztetéssel, hogy ezek a számok mindenkinél igen nagy szórást mutatnak.
- Következő terhességnél sima Ca-Mg gyógyszertári készítményt vegyetek, tizedannyiba kerül, mint a MagneB6.
- Nekem a kisággyal voltak elvárásaim, aztán lejjebb adtam, és a gyerek teljesen jókat aludt a kölcsönkiságyban, kölcsön-kókuszmatracon, kölcsön-légzésfigyelővel és kölcsön-zenélő körforgóval. (A matracon a lepedőt meg lehet főzőmosni-fertőtleníteni, alá vízzárót tenni, így a használt kókusszal nem érintkezik.)
- A holdkompot dobjátok ki/adjátok el, mert marhaság és csak rosszat tesz a gyereknek (bár elismerem, ha eljön az ideje és anya ki akar menni pisilni, aranyat ér), egyébként egy öthetes gyereknek mi a túrónak bébikomp?!
- Autós hordozóból és ülésből csakis újat szabad venni, bár a Cybex Aton elismerem, újonnan nem 13 ezer forint.
- Babakocsi: azt el is lehet adni. Én 3:1 multifunkcióst vettem újat 67-ért, 42-ért öt nap alatt apródon eladtam.
- Ágynemű újszülöttnek nem kell, egy sem. Takaró vagy hálózsák, na az kell, de az is olyan, hogy ha volt kisgyerekes ismerős, simán kaphatsz kölcsön vagy örökölhetsz, ahogy ruhát is.
- Babahinta wtf? Az melyik, az a motoros-berregős, önhajtós? Jah, hát aki ilyet vesz, annak legalább legyen annyi esze, hogy használtan teszi. Fb-os használt babaholmi-csoportok rulez.
- Orvos költsége kötelező wtf?? Egy fillért nem fizettem a terhesgondozásért, sürgősségi császárműtétre a direkt odakért doki kapott összesen 60 ezret, két részletben (2012). Aztán jé, két hete jártam nála, puszival és öleléssel fogadott, pedig azóta se kapott tőlem szajrét, csak a kicsi képét mutogattam neki a vizsgálat végén.
- Bundazsákot én 3000 forintért vettem (használtan) és ugyanennyiért el is adtam.
- A fentebb megspóroltakat viszont el lehet költeni mondjuk a gyógyszertári, kőolajtól bűzlő kutyulékok helyett bababőr-barát szappanokra és testápolókra, netán egy Dévény-állapotfelmérésre, amit még (de már nem sokáig!) nem finanszíroz a tébé, többet ér, mint a kishinta meg a bébikomp.
- Játszószőnyeget én szintén kölcsön kaptam, az mondjuk nem rossz találmány. (Meg a gőzsterilizálót, meg ruhákat, fürdőkád-állványt is, tudom, menjek a fenébe.)
- Nem vitatom, hogy az infrás hőmérő sokkal kényelmesebb. De a negyedennyibe kerülő, hajlékony végű, popsiba dugós digitális is megméri a lázat cirka 10 mp alatt.
- Mi az az "anyatejes kezdőszett"? Én majdnem két évig szoptattam, de segédfogalmam nincs, mit takar ez.

Szóval nagy adag szerencse, hogy az embert mivel lepik meg az ismerősei, kap-e pl. hónapokra elegendő pelenkát. Másrészt kis utánajárás, mi az, amire tényleg szükség van, és mi az, ami marhaság, másrészt meg mi az, ami egy újszülöttnek kell, mert a felsorolásodban nem egy elem volt, ami csak több hónapos vagy kb. csak egy éves kortól kell. Ellenben hiányoznak olyan dolgok, amik meg nekem alapvetőek, pl. légzésfigyelő, kiskád, tetrapelenka. Én a gyerek költségeibe csak a neki vett dolgokat számoltam anno, úgy jött ki 200k, amiből a babakocsi volt a legdrágább: 70 ezres tétel. Magamra pedig kb. 50 ezret költöttem, ebben benne volt a Gravida és az egyéb gyógyszerek meg a terhesruhák is. Azóta iszonyat költségek vannak, egyszer összeszámoltam egy átlag hónapot és cakkpakk mindennel együtt hatszámjegyű összeg jött ki, pedig semmi kirívó dolgot nem veszek a gyereknek. De lehet okosan is csinálni azért. A muszáj nagy úr.

2015.04.18. 22:39:09

Tessék rendesen elgyászolni mindketten az a magzatot, mert kihat később a családra és a gyerekvállalásra. Többet erről a Hellinger-féle terápiáról, és nem ártana ha most el is menne. Vagy Theta-Healingre, szóval helyrerakni ezt a dolgot.

Nőként nem ítélem el, de nagy lesz az ára. :( Sajnálom, hogy védekezés ellenére ez lett, valszeg fájdalomcsillapítót/nyugtatót szedett, és az hatástalaníthatja. Az orvos persze ezt elfelejtette az elején mondani...

Bikli néni 2015.04.18. 22:42:01

@Erzsébet Zsuzsanna Bükkös: Amikor valaki úgy dönt, hogy elveteti a terhességét, kötelezően el kell mennie a védőnőhöz egy ilyen témájú beszélgetésre. Ahol elmondják, hogy amíg meg nem szül, addig ő szent és sérthetetlen, kap egyszeri anyasági támogatást az államtól (az mennyi most? nálam asszem 64 ezer volt), meg van a gyes meg a csp, egy egyedülálló anyának ez a gyerek 3 éves koráig kb 39 ezer forint, utána már csak csp van, 12-13 ezer forint/hó. A gyerek, ahogy nő, úgy nőnek vele a költségek is.
Elmondom, egy kétéves gyerek esetében a csp például mire elég (szűkösen): egy rövid hónap ebédbefizetésre a bölcsiben, meg egy doboz olcsóbb fajta pelenkára (ami kb. 3 hétig tart ki). Na most, ezen kívül még vagy 200 tételt tudok felsorolni, amibe a gyerek kerül. Pláne, ha első és nem többedik.

Bikli néni 2015.04.18. 22:48:13

@asztalosani: Cumisüvegre, cumira, tápszerre, mellszívóra, gőzsterilizálóra, tejgyűjtőre, bimbóvédőre, Colief-cseppre* és még sorolhatnám, azért nagyon sok esetben egyáltalán nincs szükség, szóval ezekből ipari készleteket felhalmozni a szülés pillanatára pénzszórás.

* A Colief-csepp laktáz-enzim, az első 2-3 kellhet, beadása rendkívül körülményes. Egy üveg kb. szűk egy hétre elegendő, darabja több, mint négyezer forint. Én lenulláztam erre az egészségkártyámat a patikában, de nem írnám az alap listához, mert a legtöbb babának azért szerencsére nincs rá szüksége.

Bikli néni 2015.04.18. 22:48:59

@Bikli néni: mármint az első 2-3 hónapban kellhet.

antisystem 2015.04.18. 23:10:28

Kedves Posztoló, na látod, ezért van az, hogy amikor az én párom volt hasonló helyzetben - súlyosbítva azzal, hogy volt még pár hónapja a 18. évig - akkor szépen én is vele mentem a nőgyógyászhoz... Érdekes módon nem is volt semmiféle gyilkosozás, sanda megjegyzés, erőszakoskodó nyomásgyakorlás... semmi... úgy tűnik, egy 46-os ingnyak alapvetően el tudja venni a kedvet az efféle okoskodó megjegyzésektől... (egy másik esetben egy haver lányzót kísértem ugyancsak tök hasonló helyzetben az SZTK nőgyógyászához... ott is elég volt a kotnyeleskedni kezdő nővérnek 5-6 kissé emelt hangú SZÓ arról, hogy mi a dolga és mi nem az... igaz, azt a váró nyilvánossága előtt kapta.)
Ennyi kb a titok... ilyen helyre az embernek a párjával kell menni... vagy ha az nem ér rá, más férfival...

rikitiki 2015.04.18. 23:14:34

@Bikli néni: nekem csak az merül fel kérdésként a Dallas nézője/olvasójaként, és nem rám tartozik az is tény, hogy miért nem jön le a szentfazekak mondataiból hamar (illetve kommentek sokaságából), hogy ők szentfazekak...és mivel sok mindent átérzek, ezért kicsit elnézést is kérek a kérdésfeltevésért, főleg hogy ráadásul valószínűleg költői.

na ugorgyunk

-létezik egy csoportja az embereknek, akik elítélik az abortuszt, mondván, hogy gyilkosság, és az élet szent, majd ez a szent élet a következő 18 évben nem érdekli őket a legkevésbé sem (gyereknevelés, segély, oktatás, eü stb...) viszont 18 éves korukban hirtelen megint fontosak lesznek a szent életek, akikek a szent haza szolgálatára kell nevelni, és nagy valószínűséggel elküldeni meghalni fiatalon a szent haza oltárán...miközben még más életeket is kioltanak a szent élet dicsőségére.
Mert az élet annyira szent.

Általában nem szokott átfedés lenni, az abortuszt ellenzők, és a háborút ellenzők között...henem két élesen elkülönülő halmaz.

Amúgy alap dolog, hogy akiknek a legerősebb véleményük van morális kérdésekben, azok morálisan/érzelmileg a leghitványabbak, mivel az ilyen erős ítéletalkotáshoz az empátia teljes hiánya szükségeltetik.
Minimális empátiával mindjárt marha nehéz lesz kategórikus ítéleteket alkotni.

nickM 2015.04.18. 23:20:13

@EZAZ: :) Látom nem ment át. Részemről bizony "csakazértis első az élet" elven születtem, és egyik szülőm sem volt felkészülve rám. (Mellesleg belefutottak egy "felelősségteljes" nőgyógyászba, aki nem volt képes normálisan felvenni az anamnézist és 0 vizsgálattal írt fel fogamzásgátlót. (Neki külön köszi, hogy 28 éve pelenkázok, ágytálazok, etetek, fürdetek.)

juan88 2015.04.18. 23:22:21

@Bikli néni:

"Orvos költsége kötelező wtf?" WTF is WTF? Mint azt írtam: "És akkor nem beszéltünk, az olyan nem kötelező költségekről" Nah itt szerepel az orvos költsége. De gondolom, csak nem olvasta figyelmesen. :)

Továbbá a figyelmetlensége számlájára írom azt is, hogy a légzésfigyelőt is szerepeltettem, de természetesen szintén a nem a kötelező tételek között. :) Tessék olvasni, ejnye-bejnye.

Mindent el lehet adni, de előtte nem vette meg? Nem jelenik meg költségoldalon? Csak kérdem.

- Felírom! Nem tudtuk, az orvos MagneB6-ot mondott, én meg nem ellenkeztem.
- Már bocsánat, de ergonomiai szempontból a használt kókusz matrac szarszagú WC-illatosító. Semmivel nem nyújt többet, mint egy új, 3000 Ft-os habszivacs matrac. Plusz mi a helyzet, ha pont nincs senkinek kölcsön? Vagy mondjuk kiságy sincs. :)
- A babakompot én is baromságnak tartom,szakmailag egyenesen károsnak, a feleségem viszont nagyon ragaszkodott hozzá, még próbálom lebeszélni a használatba vételéről.
- Babaülésből a következő már új lesz, viszont ebben nem tölt el annyi időt ami indokolja.
- Babakocsit, ha eladom is megjelenik előtte költségként, és mi költségekről beszéltünk.
- Maga szerint a takaró nem számít ágyneműnek? Vagy nem tett a gyerkőc alá lepedőt? Kispárnát a feje alá? Rácsvédőt?
- Nah babahintában eltölt annyi időt a gyerek, hogy ergonomiai szempontból indokolt legyen az új. Az lehet egyébként, hogy Önnek wtf, én viszont tudom, hogy mennyit jelent egy gyermek fejlődése szempontjából egy hinta.
- Olvasson. ;)
- Így a bundazsákon 500 Ft-ot spórolt hozzám képest. Bár mint írtam, a mienk babahordozóba köthető.
- A bébikomppal egyetértek, a kishintával, mint mondtam nem.
- Nekünk sajnos nem volt ilyen barátunk. Ettől ne menjen a fenébe, de ahogy maga is említette, nincs mindenkinek ilyen szerencséje.
- Az is megméri a tápszer hőmérsékletét? A fürdővízét is? Esetleg a szobáét? Azzal sem kell felkelteni a gyereket este, ha lázas, de pont sikerült elaludnia?
- Google bolthely.hu/manobabahaz/id/04025_Tommee_Tippee_CTN_Anyatejes_kezdoszett , de ha nincs ideje megnézni, akkor mondom, mellszívó, cumi, cumisüveg.

Ha a felsorolásomban nem egy olyan tétel van, ami csak több hónapos, vagy egyéves kortól kell, tegye már meg, hogy kiemel kettőt!

Azt állítja, 200.000 Ft-ot költött a gyermekre. Számoljunk. 70.000 volt ugyebár a babakocsi, legyen a babahordozó 30.000 Ft, ha maga csak újonnan vesz. Komolyan azt állítja, hogy minden további tétel belefért Önnek 100.000 Ft-ba? Mert ez esetben személyesen járok közbe Gazdasági Miniszternek történő kinevezése ügyében. Önmagára 50.000 Ft-ot költött? 10 hónapnyi Gravida 21.000 Ft. Biztos 50.000 Ft, volt az a keret?

Végül hagy kérdezzek valamit. Az érthető, hogy nagyon sok mindent lehet kölcsön, vagy ajándékba kapni, DE. Egyrészt ez ugyebár nem tervezhető. Másrészt, mint ahogy Ön is mondja nem kis szerencse kell hozzá, hogy mindenből pont a megfelelőt kapja. De tegyük is félre, ezeket a nyilvánvaló problémákat költségkalkulálásnál, mert a végén még kiszúrják a szemünket. A kérdésem, hogy ezekért valaki, valamikor fizetett-e, vagy el lettek lopva? Mert az én értelmezésem szerint, ha fizettek érte, akkor az bizony költség. Lehet, hogy nem maga fizette ki, de akitől kölcsönkérte, az pénzt adott ki érte, megjelent nála költségként tehát muszáj számolnunk a költségével. Tehát a maga gyermekének a kezdőszettje pont ugyanannyiba került, mint az enyémé, csak egyik esetben többen osztoztak a költségeken.

A maga kedvéért tehát módosítom kicsit az állításom, ma egy gyermek születésének költségvonzata bőven 7 számjegyű összeg.

Braincelle 2015.04.18. 23:36:34

Szerintem alapból nem kellett volna semmiféle érzelmi reakciót kifejezni a nőgyógyász felé, az nem tartozik rá. A pityergés-kétságbeesés stb miatt alapból lazult az orvos-beteg kapcsolat normális kerete, és ebben a helyzetben ez elég kényes lehet. De ha egy fiatal, tapasztalatlan kislány ilyen helyzetben nem tud másképp reagálni.
És nem kellett volna így beszélni a lánnyal, főleg, hogy ő írta neki a fogamzásgátlót. Hiba volt.
Amúgy együttérzek a nőgyógyászokkal emiatt az abortus-probléma miatt. Nem hiszem, hogy ép ésszel el lehet viselni, hogy az ember egyik nap az új élet fejlődéséért, másnap az új élet kioltásáért dolgozik. Szerintem ez megmagyarázza, ha nem is menti fel ezt a túlzott érzelmi reakciót.
Az itt kommentelők sem állták meg a témát: a beszélgetés pontosan az első hozzászólásnál terelődött félre, és a következő kb 100 hozzászólás következetesen arról szólt, hogy kinek mi a véleménye az abortuszról, és az alapján igaza volt-e az orvosnak.

Braincelle 2015.04.18. 23:39:46

@rikitiki:
de most Te kategorikus ítéletet alkottál a kategorikus ítéletalkotókról! :P
(amúgy tetszik a felvetés)

Lángharcos 2015.04.18. 23:40:49

@rest of boys: Ügyes troll, tessék itt egy cukorka.

Azt teszem a testemmel, amit akarok. Lehetek kövér, lehetek anorexiás. Agyontetováltathatom magam, és telenyomhatom a pofámat piercinggel. Festhetem a hajamat, de felnyírhatom a fél fejemet kopaszra. Hallgathatok zenét, ami tetszik nekem, olvashatok könyvet, ami érdekel. Posztolhatok az interneten fórumokon. Támogathatom az eutanáziát és az abortuszt.

Meg is teszem. Egy embrió nem több mint egy sejtcsomó. Nem tud és nem érez. Ellenben ha időt adunk neki, életeket tehet tönkre. És azzal a sajátját is tönkreteszi.

Inkább egy abortusz, mint egy összetörten elindított élet.

Lángharcos 2015.04.18. 23:43:27

@rest of boys: Feminista témában nagyon is tévedsz. Eleve több irányzata van, és a szélsőséges vonal mondja azt, hogy a férfi mind állat. Amögött pedig többnyire valami feldolgozatlan trauma áll. Könnyű mindig rájuk hivatkozni, de tekintve, hogy a feminizmus még mindig nem erről szól, ezért erősen szalmabáb érvelés.

Braincelle 2015.04.18. 23:54:10

@Zsuzsi25:
19 évesen félbe szakítani az iskolát, instabil kapcsolatban teherbe esni, szülői támogatás, lakás, pénz nélkül; olyan, mintha egy beláthatatlanul mély sötét szakadékba ugrana az ember.
Van rá esély, hogy az alján puha széna van, vagy zuhanás közben elkap egy angyalka; de szóljon, aki szereti a véletlenre bízni az életét.

Nekem jelenleg az orvosi diplomám, stabil állásom, és elfogadható keresetem, lakás mellett is szakmai öngyilkossággal lenne egyenlő most, ebben a pillanatban terhesnek lenni (szakvizsga után persze más a helyzet).

Az abortusz mindenképpen valamilyen életfolyamatnak a megszakítása, szerintem szörnyű dolog, nagyon hálás vagyok érte, hogy sosem kellett ilyen döntési helyzetbe kerüljek, de ez csak a szerencse műve, legalábbis a posztot író kislánnyal összehasonlítva, mert ő sem tűnik úgy, mint aki felelőtlen és fűvel-fával.

Ostobaság ekézni őt és vádolni, mert ez nagyon szomorú helyzet. Egy nem várt gyereket szülni egy, a minimális önfenntartás szempontjából is instabil helyzetbe, instabil kapcsolatba, az anyja önmegvalósítási esélyeinek évekre való tönkretétele mellett... Hát nem tudom. Jól is ki lehet belőle jönni, ezerből egynek mondjuk, akit tényleg elkap az az angyal.

zünüke 2015.04.19. 00:09:58

@rest of boys:

Nagyon rossz tanácsadó vagy.Egy félbehagyott egyetemi tanulmánnyal,méltányossági gyesből és családi pótlékból nyomorogva,mint írja zűrös családi háttérrel,szintén pénztelen apukával a gyerekvállalás felér egy laza öngyilkossággal.

Gerilgfx 2015.04.19. 00:15:52

@Bikli néni: ,,Nekem egy gyönyörű kétévesem van, akit sosem gondoltam elvetetni'' aha, tehát akkor most ellentmondasz azoknak az állításaidnak, amiket előtte tettél. vitatkozz következetesen, vagy sehogy.

Braincelle 2015.04.19. 00:18:26

@rest of boys:
Az én szüleim sem voltak épp gazdagok, nekem sem volt hó végén új cipő az elszakadt helyére, de az más világ volt, és a helyzet is más. Két szegény ember, aki összeszedte amije csak van, számot vetett, felmérte a helyzetét, stabilnak és megfelelőnek találja a kapcsolatát, biztos állást tud találni (még ha nem is fizet jól; de még az én szüleim idejében is biztosnak lehetett benne lenni, hogy ha nem csinál zűrt az ember, akkor nyugdíjig is ott dolgozhat), és mindketten igent mondtak a gyerekre, szeretnék, vágynak rá. Ezt jelenti a tervezett gyerek.
De a posztbeli nem az. Nem az abortusz mellett szeretnék kardoskodni, egyszerűen nem tudom, mi lenne a helyes döntés, de az átgondolatlan moralizálásról biztos nem lesz jobb sem neki, sem másnak, aki hasonló helyzetben van.

EZAZ 2015.04.19. 00:19:00

@nickM: Már ne haragudj, de hogy jött volna át, minek is kellett volna átjönnie? Nem ismerlek, ahogy a történetedet sem. A hozzászólásainkban benne van az is, hogy mi magunk miket éltünk meg.
Engem a stílus akasztott ki, ahogy megszólítottál, azon ne csodálkozz, ha így szólsz valakihez, akkor a válasz is megfelelő lesz.

EZAZ 2015.04.19. 00:28:25

@mig54: A megfogant életekről beszélek, amikor már megtapadt és már van egy kis test, szívhang. Nem az "elveszett" ivarsejtekről.
Értem, hogy miről beszélsz, te így állsz hozzá, de nekem ez az a határ, amikor már úgy gondolom, hogy érdemes megállni és elgondolkodni. Lehet nem gondolkodni és lépni, de pár év múlva, amikor már akar gyereket és ott nézi a monitort, akkor igenis, eszébe fog jutni ez az egész.

Braincelle 2015.04.19. 00:29:28

@Éhes ló:
Már ne haragudj, de egy vizsgálati helyzetben általában nem helyes magánvéleményt hangoztatni. Van amikor lehet, óvatosan, és jelezve, hogy ez csak az véleményem.
De a feladata első körben a szakma szabályai szerinti eljárás, tájékoztatás. Lehet, a posztírónak is más lenn az élménye, hogy ha egy objektív, nyugodt beszélgetés végén annyit mondott volna az orvos, hogy "nézze, ez nagyon súlyos döntés, személy szerint én azt gondolom, hogy meg fogja bánni, gondolja végig, keressen segítséget és ha lehet, inkább tartsa meg". Már ez is túlmegy az elfogadhatón, de ha annyira életet szerető az a nőgyógyász, akkor elkerülhetetlen.
De orvosi munka helyett kiabálni, vádaskodni, és magánvéleményként a másik embert gyilkosnak titulálni nem helyes; visszaélés a helyzetével, hiszen ő az orvoshoz jött, mint beteg, az egészségügyi problémáját szeretné megbeszélni. Nem tehet róla, hogy az orvos végén egy ember is van, és nagyon nem mindegy, milyen érett az az ember.
Ha lakáshitelt szeretnék felvenni és elmegyek utánakérdezni a lehetőségeknek, akkor el tudom képzelni, hogy két mondat után azt mondják, hogy "nézze, esélytelen", de ha még bónuszba azt is mondják hozzá, hogy "ha hitelre veszel lakást akkor egy szar csóró vagy", akkor azért nem gondolnám, hogy ez is a hiteles feladata, mért ne mondhatná el a véleményét.

aaeronika 2015.04.19. 00:31:56

Velem pár éve hasonló történt, elszakadt az óvszer, másnap reggel rohantam a 72 órás tablettáért, majd az ötödik hétben egy rutinvizsgálaton gratulált a terhességemhez az orvos. Adott egy telefonszámot, elmentem egy ultrahanggal egybekötött beszélgetésre, ahol rögtön kaptam is időpontot, öt nappal később már el is végezték a műtétet. A beszélgetés során semmit nem szerettek volna erőltetni, csupán néhány kérdést tettek fel. Minden orvos/ápoló kedves és megértő volt.
Persze mindez külföldön történt és nem Magyarországon.

Aki szerint pedig az abortusz gyilkosság, annak kíváncsi vagyok, mi a véleménye magáról a fogamzásgátló eszközökről is, hiszen aki évente egyszer nem esik teherbe/nem ejt teherbe senkit, pedig megtehetné, az is elpazarolja a megérett petéit/termékeny spermáját.

Egy nőnek igen is joga van dönteni a SAJÁT életéről. Nem holmi nőgyógyász, vagy kommentelők fogják neki megmondani, mit tehet a saját testével.

Néhány fenti kommentelőnek pedig üzenném: a feministák a férfi és nő közti egyenlőségért küzdenek, nekem is rengeteg férfi feminista ismerősöm van.

Továbbá a levélírónak kívánnék lelki erősödést!

Braincelle 2015.04.19. 00:32:25

Szerintem ha valaki nőgyógyászként abortuszellenes, akkor annak komolyan fel kell készülni az ilyen helyzetekre, akár pszichológussal is beszélgetni, vagy a betegnek mondandókat előre megfogalmazni, a saját érdekében is.
Pontosan tudnia kell neki is, hogy ilyen helyzetekbe is fog kerülni (amivel részemről maximálisan empatizálok), és nem lehet, hogy annyi legyen rá a stratégia, hogy majd akkor ordítani és vádaskodni fog. Ez sem vall érett és felelős személyiségre éppen.

Gerilgfx 2015.04.19. 01:18:01

@bandage:

,,Ha átvágod a torkomat, akkor egy közönséges gyilkos vagy. A gyilkosság egy hidegvérű gaztett. Egy kialakult emberi élet nem hasonlítható egy embrióhoz.''

na és ugyan miért nem hasonlíthatnám? mert azt mondod?

,,Mondok példát. Azt állítod, hogy gyilkosságnak tartod az abortuszt. Egy esemény utáni tabletta bevételét is gyilkosságnak tartod?''

onnantól kezdve tartom gyilkosságnak, hogy a petesejt beágyazódott, a spermium behatolt a petesejtbe, az osztódás megkezdődött. az onnantól kezdve már egy ember, bármennyire is fejletlen, bárhogy is csűröd-csavarod.

ha valaki ezt megöli, az egy emberi életet pusztít el. pont.

azt nem tudom, hogy az esemény utáni tabletták így működnek -e, illetve melyek azok, amik esetleg így működnek. a magabiztos rottyantásodból ítélve te sem tudod, hisz akkor nem vartyantottad volna be ezt a példát.

,,Mert ha igen, akkor annyira szűk látókörű vagy, hogy nem is érdemes veled szóba állni. ''

tipikus szűklátókörűvagy-mertaztmondom-internethuszár level 1

,,Szóval olyan valakit gyilkosozol le, aki stabil párkapcsolatban él és ráadásul a statisztikailag egyik legmegbízhatóbb védekezési módszert használja.''

ha valaki valakit megöl, az gyilkosság. pont. nem számít, hogy stabil párkapcsolatban él, megbízható védekezési módszert használ, vagy épp szereti -e a cicákat.

a gyilkosság az kérem gyilkosság.

,,Csak az szomorít el, hogy pár sejt jobban izgat, mint a meglévő, kialakult emberi életek, sorsok. ''

engem meg ez a silányság szomorít el, amit itt látok, de remélem, hogy az evolúció majd megoldja ezt a problémát is, és a nyertesek mi leszünk.

Sandor Akarki 2015.04.19. 03:19:40

Simán örökbe is adhattad volna úgy, hogy lemondasz a gyerekről. De nem. Inkább a gyilkosság.

Ésszelteli 2015.04.19. 04:34:54

El kell fogadni, hogy a gyógyszergyárak ilyen termékek tucatjait ontják és ezzel az esetben ellentétben nem életet adnak, hanem inkább sok esetben lerövidítik.pl egy orvos bevalotta, hogy azok a gyógyszerek amit a koleszterin miatt adtak a pácienseknek, nem javították, hanem rontották az állapotukat. Perekje be a gyógyszergyárat és kérjen kártérítést, mert van nekik pénzük rakattal, ők az egyik legnagyobb tv reklám szereplők.Ha pedig nem vállalnak termékeikért felelőséget, akkor egyszerűen el kell felejteni őket! Azt gondolom nem várta az orvostól, aki arra tett esküdt, hogy életeket mentsen, hogy majd ajánlgatni fogja a magzatgyilkosságot ! Furcsa kívánalmak, de előtte rje el, hogy az orvosi eskű szövegét megváltoztassák. Utána már számon kérhei, hogy miért nem asszisztál a magzatgyilkossághoz, de addig az orvosi egyetemet kezdje elítélni, ha éppen úgy tartja kedve.

Ésszelteli 2015.04.19. 04:48:27

Ez az eset is rámutat, hogy nagyobbfelelőséggel kell élni az életet. Egy lelkiismeretes orvostól nem elvárható, hogy magzatgyilkossághoz asszisztáljon.De vannak, akik jó pénzért már bármit hajlandók megtenni. Ők lesznek azok is, akik majd megmenthetnének embereket, de nem teszik, hanem a minnél drágább gyógymódokat fogják ajánlani mert egy ùj villát már kinéztek, de kell hozzá még néhány dolog.Nem biztos, hogy a társadalomnak ilyen típusú orvosokra van szüksége, de sokan az ilyen típust nevelik ki majd meg is jelennek eleget tesznek a vágyaknak, de ők is hozzáteszik a maguk elgondolásait.Ez van, tudomásul kell venni!

Ésszelteli 2015.04.19. 04:54:26

Vagy lehet egy olyan nem létező világképszerint élni, amely azt mondja, hogy embertársainknak a vágyainkat kell szolgálnia, pláne ha fizetünk is érte, mire megjelennek a prostituáltak, mögöttük a futtatók, orgazdák, csalók és hamis kártyások.....Egész jó kis társadalmi idil, vagy legaábbis néhányan így gondolhatják.

rest of boys 2015.04.19. 06:11:56

@Lángharcos: Téged mért nem abortáltak akkoriban, nagyranőtt sejtcsomó? Ugye, de jó jártál, hisz kezdetben te is csak egy pár szederformába összecsomósodott sejt voltál. Így egy kissé más a leányzó fekvése, nemde?

2015.04.19. 07:10:45

@mig54: @mig54:
Kis kieg: jelenleg magzatról beszélünk, nem babáról....
Válasz erre ;

Gravidáról beszélünk ha nagyon szakszerű szeretnél lenni .:)

töpörtő 2015.04.19. 07:11:52

@Sandor Akarki: Simàn örökbe adhattad volna....abba belekellene gondolni nàlam bitos életem végéig azon jàrna az agyam hollehet,mekkora,ovodàs,most lehet a ballagàsa,30év mulva lehet màr nagyszülö lennék iesmik.Holot megértem amit mondani akarsz,sokan vàrnak csecsemöre,de itt nem arrol van szó valamiért lekell mondani a kutyàrol.

2015.04.19. 07:13:39

@Sandor Akarki: Kurva sötét hozzászólás.
Ha megszüli és örökbe adja, akkor valóban egész életén át kísérteni fogja az eset .

2015.04.19. 07:14:36

@töpörtő: Abortusz esetén is ugyan ezek a gondolatok kísértenek, csak szólok, de még is más , mint ha meg is született volna .

2015.04.19. 07:17:44

@Gerilgfx: az onnantól kezdve már egy ember, bármennyire is fejletlen, bárhogy is csűröd-csavarod.

Válasz erre ;

Azért még ez sem állja meg a helyét teljesen . Honnan tudod annyira biztosan hogy egészséges a magzat és nem abortál a negyedik hónapban ? És akkor ki a gyilkos te szerencsétlen ? Isten ?

2015.04.19. 07:22:07

@juan88: A maga kedvéért tehát módosítom kicsit az állításom, ma egy gyermek születésének költségvonzata bőven 7 számjegyű összeg.
Válasz erre;

Ez meg már a másik véglet .
Pont olyan, mint amikor egy ismerősöm azzal jött, hogy egy gyerek csak akkor vállalható ha az apa vagy az anya havi egymilliót keres nettóban.
Ehhez képest elég sok gyerkőc felnő ennek a töredékén is . És normális felnőttek lesznek, legfeljebb nem 20 évesen hanem már jóval előbb le tudnak mondani dolgokról, mint pl a flanc és a rongyrázás.

2015.04.19. 07:32:31

@Lángharcos: Na igen .
Ha a magyar állam minden terhes nőnek, akinek minimum a középfokú iskolája megvan , terhesség esetén adna havi 100 ezret, akkor lehet hogy ez a baba is megszületett volna .

EZAZ 2015.04.19. 08:12:36

@Hajnalkámtenagyonhülye: Tegyünk már különbséget L. Piroska és a posztíró között. Ő megtette az óvintézkedéseket, nem ész nélkül kefélt a fél családdal, hanem egyetlen partnerrel és így járt. A történet írója helyett nem kell majd semmit fizetni, mert szépen elvégzi az egyetemet, utána meg több adót fog fizetni, mint L. Piroska és az egész családja. Függetlenül attól, hogy megszüli-e a gyereket vagy sem.

tuddgi 2015.04.19. 08:13:18

Az orvos ebben a stilusban nem mondhatott volna velemenyt.

Te nyugodtan gondolhatod ugy hogy elhajthatsz egy magzatot ha nincs eleg penzed felnevelni, vagy nincs kedved koran felkelni mert ugy nehez tanulni meg dolgozni, egyszoval jogod van az abortuszhoz ha az kenyelmesebb.

Csak azt szeretnem megkerdezni, ha mondjuk megnyered a lottot a diplomaosztod utani hetvegen es ennek oromere vallalsz ket gyereket, majd amikor a ferjed lelep a penzzel egyutt es egyedul maradsz a ket gyerekkel csoron, akkor kimesz a konyhaba es az egyiket levagod? Mert vegulis kenyelmesebb, ugye nincs penz ket gyerekre...

Amikor szexelsz fogamzasgatloval abban bizony benne van, hogy lesz baba. Atverve erzed magad? Sajnalom. Kenyelmetlen lenne vallalni? Sajnalom. Gyilkos vagy? Igen. Sajnalom.

thebear 2015.04.19. 08:18:04

Egy daganatos betegség, majd két év várakozás és két lombik után már átértékeltem az életem ( a második sikeres volt). Kedves Zita, gyilkos vagy. Miközben az a szerencsétlen magzat felnőhetett volna egy családban te a megölése mellett döntöttél. Nem érdemled meg a lehetőségét, hogy gyermeked legyen.

juan88 2015.04.19. 08:18:08

@Diorella Queen:

Én nem tudom mikor lett divat a nem olvasás, de nem tetszik. Valamit számszerűen levezetek, maga meg teljesen fogalmatlanul rávágja, hogy az biztos nem úgy van.
Akkor bizonyítsa az ellenkezőjét! Keresse ki a tételeket amiket kigyűjtöttem olcsóbban (ha most zavartan pislog, az azért van, mert csak az utolsó hozzászólásom, utolsó sorára reagált, ahelyett, hogy esetleg elolvasná, lekövetné). Mert jelen helyzetben én mutatattam egy almát, elmondtam, hogy az egy alma, maga meg közli, hogy maga szerint az nem az, mert látott már almát régen, meg maga szerint máshogy néz ki.
A barátja hülyeséget.beszél, mint írtam, mi egy pedagógus bérből, egy táppénzből, és némi mellékesből megoldottuk. Az közel nem havi 1 millió. De közel nem.
Ezektől a "rongyrázásos" kommentektől a hideg ráz. Mutasson rá a listámban a luxuskiadásokra, és rájön mekkora baromságot beszél! Valaki meghalja, hogy 1 millió, és már ajvékol, hogy úristen mennyi pénz, biztos hülyeségre lehet csak elkölteni, flancra. Lófaszt. Már elnézést. Olvasson , számoljon, lepődjön meg, aztán számolja át mégegyszer. Bár sokan már az egymilliós autóhoz is úgy állnak, hogy biztos valami drága jószág, meg hogy lehet annyit kiadni rá, biztos valami luxus!
Ettől függetlenül egy gyermeknek soha nem lenne szabad megtapasztalnia a lemondás érzését. 20 éves korára megszoknia meg pláne nem lenne egészséges a pszichés fejlődése szempontjából.

tuddgi 2015.04.19. 08:22:46

@Diorella Queen
Loszart :) Szovegertes ora kellett volna, hogy el tudja olvasni es ertelmezni a fogamzasgatlo tajekoztatojat, nem penz...

Ez amugy kb olyan mintha bemennek egy kaszinoba rulettezni es 1-35ig minden szamra tennek es minden korben orulnek h de ugyes vok hogy nyertem. Aztan mikor beesne a 0-ba akkor hisztiznek, hogy ennek tok kicsi eselye volt ugyhogy nem is kellett volna megtortennie...

Tessek vallalni a felelosseget. A tobbi a jogokrol meg "nem is erzo embriorol" csak duma. Sose ertettem hogy kepes megolni valaki a sajat gyereket...

Bikli néni 2015.04.19. 08:26:55

@juan88: Nah, női előjogomnál élve (ha már a netikett nem evidens), felajánlok egy tegeződést :)
Valóban nem olvastam figyelmesen, az a NEM elkerülte a figyelmem (ezek szerint a légzésfigyelő is), este volt és álmos voltam, mea maxima culpa.
De te se olvastál ám figyelmesen. Írtam, hogy a babakocsink 3:1 multifunkciós volt. Akinek van gyereke, annak ebből evidensnek kellett volna lennie, hogy ebben benne volt az autós hordozó is, tehát abból nem kellett vennem külön, se újat, se használtat.
Az anyatejes kezdőszettet köszi, ezek szerint csupa olyasmi van benne, amit én tök potyára vettem volna meg, de jó, hogy kimaradt :))
A kókuszmatracnak semmi baja nem volt (szintén kölcsön kaptam, hozzátok képest ez már -15 ezer forint), se koszos, se kifeküdt nem volt (ez nekem nagy allergiám és ötvenszer megnéztem).
A hőmérőnk valóban nem méri a tápszer és a fürdővíz hőmérsékletét, bár nálunk egyikre se volt szükség. Azt elismerem, hogy ki kell bontanom a gyereket a pelenkából, ha lázat akarok mérni, ami nem túl kellemes, mindazonáltal mára van annyi rutinom, hogy lázmérő nélkül is meg tudom állapítani - igaz, nem tizedesjegy-pontossággal -, ha lázas a gyerekem, így éjjel, álmában nem abuzálom a lázmérővel.
Bundazsák: a mienk is babahordozóba köthető volt, szerintem manapság nem is gyártanak már másikat.
Terhesvitamin: én öt hetes terhesen kezdtem szedni a Gravidát, és még szoptatás ideje alatt is szedtem, de számoljunk most csak a szülésig. Egy üvegben 3 havi adag volt, egy üveg pedig 6000 forintba került. Nos, nálam ez 18 ezer forint, nem 50... bár lehet, azóta történt egy 150%-os áremelkedés kb. másfél év alatt, ezt nem tudhatom.
Ágynemű: én takaró alatt a plédre/pokrócra gondoltam, nem pedig a bababoltban kapható hipercuki ágyneműszettekre (vatelines takaró + kispárna, rácsvédő, opcionálisan baldachin), aminek az ára már 3 éve is 10-15 ezer forint volt szettenként. Volt amúgy rácsvédőnk is. Anyukám varrta meg otthon (nem, nem varrónő, szívből csinálta).

Mi van még... ja igen, mázlista voltam, hogy kölcsön kaptam a barátnőmtől, ezt nem vitatom. Meg azt is, hogy ezt valahol, valamikor, valaki megvette. Ugyanakkor, a használt babaholmik nagy részének óriási piaca van, és ha nem is kaptam volna kölcsön, akkor se jutott volna eszembe ötvenezres bababútort venni. Nézegettem ennyiért én is, pelenkázóval-komóddal egybeépített ágyat, de ha lett volna rá keret, akkor se vettem volna meg, és ennek utólag nagyon örülök. A bútorokat egyébként apránként pótolgatom, és nem csak a gyereknek, hanem az egész lakásba. Mindig csak egy keveset, amire épp keret van, most például épp egy komódot rendeltem :)

Végezetül: a holdkomp nem való egy éven aluli gyereknek. A hinta nem rossz találmány - nekünk nem volt -, de abba se célszerű beletenni 2 hónapos kor előtt a gyereket, ahogy a pihenőszékbe sem, hiába van ráírva marketing okokból, hogy újszülött kortól. Továbbá az anyatejes kezdőszettet se vettem volna meg karácsonyi akcióban egy most öthetes gyerekhez, mondjuk nálam az ilyen fejés meg cumisüveg meg cumi és a többi igazából csak felesleges dísznek bizonyult, mert sajnos használni nem tudtuk őket. Persze azért kell nyilván tartalékba egy cumisüveg otthonra, de több tízezres szinten rákészülni, miközben lehet, az embernek nem is lesz teje, vagy a gyerek nem fogad el semmit az anyamellen kívül (na, nálunk ennek a kettőnek a kombinációja volt, marha szerencsés párosítás...), akkor ezek csak ott állnak.

Ennyi jutott eszembe, bocs, ha kihagytam vagy megint félreolvastam valamit, nem direkt volt.

rikitikitévi 2015.04.19. 08:27:52

@thebear: manapság nem p.c. dolog nevén nevezni a dolgokat.
Itt néhányan leírták azt a véleményüket, hogy a gyilkosság, az gyilkosság, akkor is, ha a megölni tervezett gyermek (=magzat) anyja úgy gondolja, hogy nem lenne elég pénze a gyermeket jó módban tartani, ezért inkább megöl(et)i. Ezt a véleményt éppúgy tiszteletben kell tartani,
mint azt a feminista álláspontot, amelyik szerint a nőnek 100%-os joga rendelkezni a saját teste fölött.

Így kerek a világ.

val 2015.04.19. 08:31:21

Ilyen tekintetben a nők vállát sokszor akkora felelősség nyomja, mint a férfiakét (bár azt sem lehet elvitatni). A kedves szülőknek kellene ezt tisztába tenni!
Az tény, hogy a helyzet nem jó. Az is tény viszont, hogy szüleink/nagyszüleink nagyságrendekkel rosszabb körülmények között tisztességgel felnevelték a gyerekeiket. Persze ezt egy 19 éves lánynak nehéz elmagyarázni.
Arra már ne térjünk ki, hogy a mai amerikanizálódott társadalomban kizárólag az önmegvalósítás számít, a gyerekvállalást pedig nem, vagy csak minimális mértékben támogatják. Pedig ilyen helyzetben lenne a legnagyobb szükség a segítségre.
Arra sem érdemes kitérni, hogy a ma sulykolt "én testem", "én életem" szemlélet hibás (lásd: sokszoros felelősség), hisz más életéről is dönteni kell. Ilyen tekintetben az orvos reakciója bár bunkó, de teljesen helyénvaló. Nyersen fogalmazva: ő az élet védelmére esküdött fel, még ha a páciens egyetemi tanulmányait (rövid távon) ez veszélyezteti is. Nehéz lenne az ominózus kismamának a már 19 éves gyerekének elmondani, hogy anno a sötét kétezres évek elején majdnem elvetette, csak hogy járhasson egyetemre és ne kelljen vele vesződnie.
A kedves apukát pedig ideális esetben a saját szülei rúgják most t*kön, és adják értésére, hogy bizony most szépen odateszi magát és kiveszi a részét az elkövetkezendő nehézségekből, méghozzá derekasan. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a szülők (mind a 4) támogatása egyértelmű kell, hogy legyen.)

Bikli néni 2015.04.19. 08:32:24

@rikitiki: Biztos reggel van, meg közben a gyerek is az agyamból táplálkozik épp reggelire, de bevallom őszintén, nem bírom a sokadik elolvasás után se értelmezni a szentfazekas mondatodat :( :)

@Gerilgfx: Pontosan minek is mondtam ellent?

neduddki21 2015.04.19. 08:33:34

@juan88: Születési támogatás (önkormányzat-függő), tgyás, gyes, gyed.gyed extra, családi adókedvezmény.

lavór 2015.04.19. 08:34:10

Te meg hívd hím-soviniszta disznónak...

neduddki21 2015.04.19. 08:35:52

@asztalosani: Miért kellene sorolnom? A google a te barátod is.

Bikli néni 2015.04.19. 08:48:26

@val: "Az is tény viszont, hogy szüleink/nagyszüleink nagyságrendekkel rosszabb körülmények között tisztességgel felnevelték a gyerekeiket."

Persze. Az én nagymamám pl. 18 éves volt, mikor anyukám született. Félbe kellett hagynia az iskolát (sok-sok évvel később, esti iskolában, már két gyerek mellett érettségizett le, amivel manapság már kitörölhetné a fenekét, diplomáról persze nem is álmodhatott), a férje meg volt katona, évekig otthon se volt, amíg nagyanyám nevelgette a csimótákat. Egy olyan lakásban, amit így elmondás alapján én sikítva utasítanék vissza.

Az anyám 22 éves volt, amikor én születtem, és egyedül is maradt velem egyéves korom után. De egyrészt megtehette, hogy 3 éves koromig nem ment vissza dolgozni, másrészt 27 évesen, szülői segítséggel ('80-as évek) vett egy újépítésű kétszobás lakást, tehermentesen, kettőnknek.

Akkoriban még mások voltak a jövedelmi-foglalkoztatási viszonyok. Ma normális végzettség nélkül nem kapsz munkát (a közmunkát és a hasonló, nem lehet belőle megélni dolgokat ne vegyük ide). Ha nincs munkád, nem kapsz gyedet sem, bár abból se fogsz meggazdagodni, a maximum összege most kb. nettó 110 ezer forint, de ehhez előtte évekig kell dolgoznod valami bejelentett, normálisan fizető, 8 órás munkában. Ma lényegesen jobb körülmények között élünk, több lehetőségünk van, és természetes igényünk, hogy ezt megadjuk a gyerekeinknek.

Neked a nagyszülők támogatása a poszterina esetében egyértelmű. Ami egy nagyon súlyos feltételezésbeli hiba. Mert nem tudhatod, milyen a viszony a szülőkkel, milyen az anyagi helyzet, nincs-e még 1-2-3 testvér meg már meglévő unokák, akiket szintén támogatni kell, egyáltalán él-e még mind a négy nagyszülő (nekem pl. már a születésem pillanatában is csak 3/4 élt). Azt sem tudhatod, nem fenyegették-e be a poszterinát, hogy "ide nem jöhetsz haza, amíg el nem veteted", mert bizony ilyen is van (ezek után legyilkosozni valakit különösen undorító).

Az pedig, hogy "átmenetileg" félbehagyja a tanulmányait, mert gyerek jön, nagyon messze van a valóságtól. Félbehagyja, csak nem átmenetileg, hanem örökre. Érts meg egy nagyon egyszerű folyamatot:
gyerekvállalás --> magas és folyamatos kiadások, amik az évek előrehaladtával csak nőnek --> ehhez pénzt kell biztosítani, még többet is, mint korábban amiből az ember egymaga megélt --> ehhez normális munkahely kell, mert közmunkából megélni és pláne eltartani nem lehet --> normális munkahely képzettség hiányában nincs, egyébként se állnak szóba kisgyerekes szülővel, bár régi munkahely többnyire muszájból visszavesz --> be kell fejezni az egyetemet --> ami olyan pénz és időráfordítás, ami gyerek mellett egyszerűen lehetetlen --> meg aztán miből lenne pénz, ha egyszer a gyerek eltartására sincs, mert nincs munka... --> de még ha mindez sikerülne is, több éves munkahelyi gyakorlatot kérnek mindenhol, ami a poszterinának nincs, és kisgyerek miatt max a mekiben lesz meg. Nem tudom, érzékelhető-e az ördögi körforgás.
Aki egyszer ebbe belekerül, nagyon-nagyon nehezen mászik ki onnan, segítség nélkül leginkább sehogy.

Bikli néni 2015.04.19. 08:55:33

@juan88: Nem az államnak szülöd a gyereket, ahogy mondani szokás. De adják a családi adókedvezményt (a terhesség 91. napjától havi tízezer forint), adják az egyszeri szülési segélyt (anyasági támogatást), ami 2012-ben még nettó 64 ezer forint volt, úgy hallottam, azóta emelték. A szülés előtt, ha anyu már nem dolgozik, adják a tgyást is. Szüléstől pedig van csp, gyed, rosszabb esetben gyes.
Ez egy gyereknél. Többedik gyereknél, ha jól tudom, további kedvezmények vannak, ikergyerekeknél pláne. Ehhez jöhet még opcionálisan valami önkormányzati támogatás is, ha rászorult és jogosult vagy.

Nem sok, én is tudom, mert egyedül neveltem 20 hónapig a gyerekemet a nyomorult gyedből, megéreztem, mennyi az annyi.

De ehhez párhuzamnak elmondanám, hogy a húgom Olaszországban él. Ott a munkaszerződésében ilyen cuki kitételek vannak, hogy ha terhes lesz, automatikusan megszűnik a munkaviszonya. Összesen, amit terhesen-babával otthon lehet lenni, az csak pár hónap. Utána vissza kell menni dolgozni, de a bölcsik olyan 600 euróba kerülnek havonta (ebben az étkezés nincs benne), a szitter még ennél is drágább. Többe kerül, mint amennyit keresne. Gyes, gyed, csp arrafelé ismeretlen fogalmak. És nem Olaszország az egyetlen ilyen, ez a 2-3 évig otthon ülünk a gyerekkel kb. az egész világon egyedülálló (tudom, máshol viszont van bölcsi a munkahelyen).

Nem szívesen mondom ezt, de az az igazság, hogy sok tekintetben a magyarországi családoknak gyerekvállalás-otthonülés szempontjából fényesre van nyalva a feneke.

Kerek négyszög 2015.04.19. 09:05:01

@val:
Antibiotikumok nélkül is megvoltunk száz éve, most is meglennénk, tehát minek vannak. Kb ennyi az értelme a hozzászólásnak. Egy nőnek igenis joga van reldönteni mit tesz a magzattal. Ha ez egy férfinak elviselhetetlen, jól rúgjon be, és kész. Vége a sötét középkornak, amikor egy társadalom nem nézte embernek a nőket.
Amúgy a "régi" idők társadalmában azért nem volt gond a fiatal nőknek megtartani a terhességüket, mert a szerepük az volt, amit a mai jobboldal szán nekik: a fakanál mellett a helye, tehát semmi iskolázottság. Az otthoni szolgálat, úgy is hívták: asszonyállat. Észre kéna venni, hogy melyik évszázadban élünk, ahol a tudás nélkül max hajléktalan lehet egy nő, vagy emehet az utcasarokra, hogy enni tudjon adni a gyerekének. Akkor meg aztán marha sok jót tettünk a megszületett gyermekkel...

Bikli néni 2015.04.19. 09:06:30

@Sandor Akarki: Játsszunk el a gondolattal, hogy Zita kihordja és örökbe adja a gyermeket.
Először is, a terhesgondozásnak is vannak költségei (vitaminok, gyógyszerek).
Aztán: a terhessége, még ha simán alakul is, egy idő után gátolni fogja sokmindenben, pl. a tanulásban, vizsgákban, órákra bejárásban. Meg kell küzdenie a kérdésekkel - hiszen egy idő után nyilvánvaló lesz az állapota -, a rosszallással (hogy finom legyek) a környezetétől, a családjától(!!!), pláne, utána, ha eltűnik a hasa, és megkérdezik, hol az a gyerek.
De ennél is sokkal rosszabb a lelki oldala. Hordani 8-9 hónapig egy gyereket, akit aztán hallasz felsírni és elviszik. Egy életen át ezzel élni, és elengedni az élő, síró kis batyut a szülés pillanatában sokkal, milliószor nehezebb, mint mondjuk 10 hetes sejtcsomóként. Esetleg meg se bírja tenni, és készületlenül meggondolja magát. Akárhogy is, egész életén át cipelheti magával ezt a keresztet.
Most ehhez képest a testében végbemenő változások már igazán huszadrangú problémának tekintendők.

Az örökbeadás nagyon szép és becsülendő dolog, de nagyon kevés embernek való, mert borzasztó lelki próbatétel, amihez az ab. nem mérhető.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 09:06:53

"vajon hogy fogsz erről érezni, gondolkozni 5 vagy 10 év múlva. Ha elveteted a babát, lehet, hogy egész életedben szüntelen bűntudattal fogsz kínlódni"

Lehet, de korantsam biztos. Lehet ugy fogja latni, igy volt rendjen.

sedi 2015.04.19. 09:09:03

@Kerek négyszög: "Egy nőnek igenis joga van reldönteni mit tesz a magzattal. Ha ez egy férfinak elviselhetetlen, jól rúgjon be, és kész."
Anyukád rosszul döntött, hogy téged anno nem vetetett el!

Bikli néni 2015.04.19. 09:11:37

Az abortusz-ellenesek hajlamosak elfelejteni, hogy az élethez az emberi méltósághoz nem csak egy embriónak, de egy felnőtt emberi lénynek is joga van. Sőt, az önrendelkezés joga csak a megszületett embernek van joga. Nem véletlenek azok a szabályozások sem, miszerint a méhmagzat csak feltételesen jogképes, és bár fogantatásától illetik meg bizonyos jogok (pl. öröklés), ezek is csak élveszületés esetén állnak fenn.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 09:14:52

@EZAZ: Mehenkivulinel is van megtapadt test, megis, nem veletlen, hogy az anyat vedik olyankor.
Vagy olyankor nem gaz "olni" ahogy itt egyesek mondjak? Tudom, ott veszelyezteti az anya eletet, de akkor is, ha valakik szerint a mehben megtapadt mar elet, akkor a petevezetoben megtapadt is elet.... |Az mas teszta, hogy elhal , plusz eletveszelyt okozhat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 09:16:53

@rest of boys: porbalj meg ugy felnoni, hogy tudod, abortalni akartak, es netan kesobb is gondok voltak az anyai szeretettel. Biztos vagy benne, hogy erre a pszihes terhelesre szuksege van valakinek?!

juan88 2015.04.19. 09:21:55

@Bikli néni:
Köszönöm, hogy felajánlotta a tegeződést, nekem nem megy, sajnos nagyon megszoktam ezt a formulát. :)
Hölgyem, a végéről kezdem, igen megint figyelmetlen volt. :) 21 ezer Ft-ot írtam a Gravidájára, bár én ugye 10 hónappal számoltam. Viszont maga írta, hogy az 50 ezerben benne voltak a kismamaruhák, meg a többi gyógyszer, készítmény. Továbbra is szkeptikus vagyok. :)

Mi is 3:1-ben babakocsi mellé vettük a hordozót. Bár értem magát is. Így felszabadul 30.000 az említett keretéből.

Persze, hogy óriási piaca van a használt babaholmiknam, ezért vettünk mi is szinte mindent használtan.

Semmi értelme az anyatejes kezdőszettnek? Maga egyszer sem használt sem mellszívót, sem cumisüveget, sem cumit, sem tejtárolót, sem sterilizálót, sem melltartóbetétet? Az hogy maga nem vette volna meg egy öt hetes gyereknek, arra mit reagáljak? Mondjam, hogy wtf? Nem kellett volna ennie addig a gyereknek, vagy mi? Merthogy nálunk speciel a mellből nem kellett neki a tej. Később rajöttünk, hogy a Merckformin mellett szoptatni sem lenne szabad. Tej viszont volt, szóval forgott ott a mellszívótól megkezdve a cumisüvegeken át, a melltartó betétig minden. Szóval fölöslegesnek én egyáltalán nem nevezném.

Bundazsákra akkor teljesen indokolatlanul költöttem 500 Ft-al többet, pedig milyen jól jött volna máshol. :)

A babaszobát mi is részletekben rendeztük be, de mire jött a gyerek készen volt.

A hintában Kende 2 hetes kora óta imád lenni, mostmár van, hogy 1 órát is el van benne. Egy másfél, 2 hetes gyerek mellől élmény elmenni vásárolni egy ilyet.

neduddki21 2015.04.19. 09:28:05

@Bikli néni: Lehet halasztani az egyetemen, hogy elkerülje a kérdéseket. Lehetőség van olyan örökbefogadásra (nyílt örökbefogadás), amikor a terhes nő maga választja ki az örökbefogadó szülőket. Ilyenkor általában támogatják is a terhesség alatt, fizetik a költségeket. Érdekes a gondolatmeneted: kisebb lelki teher csírájában véget vetni a magzat életének, mint az a tudat, hogy lehetőséget adtál neki a boldog életre, még ha nem is te neveled?

juan88 2015.04.19. 09:30:59

@neduddki21:

Persze ezek vannak, de ez tulajdonképpen marginális bevétel a költségek mellett.

Olyanokra kell gondolni, mint havi 10.000 adókedvezmény, egyszeri 64.000 Ft anyasági támogatás (3 hete nem sikerült kiutalniuk), jövedelemfüggő tgyás 6 hónapig (nálunk 120.000 körül) , aztán jövedelemfüggő gyed, aztán gyes.

Születési támogatás önkormányzati szinten Nyíregyházán pl. nincs.

rest of boys 2015.04.19. 09:32:19

@tildy[UK]: Ha az emberiség úgy élt volna a párezer éves története folyamán, ahogy manapság egyes irányzatok propagálják, nem értük volna meg a XXI. századot.
Egy elpuhult, önnön élvezetét hajszoló, nemileg elferdült, Istentől elfordult, az élővilágból inkább a szaprofita növények, mint az egészséges életösztönű ragadozók életformáját magáénak valló populáció van elterjedőben.
A seggrázó szivárványszínű pederaszta véglényektől a swingerklubok kokszozó nagymenő klánjáig igen sokrétű a paletta.

Akinél pedig problémák vannak az anyai szeretettel, az ne vállaljon gyereket és ne járjon körbe a kalappal, együttérzésért kuncsorogva, ha netán szemtől szembe legyilkosozzák.
Mint fentebb is írtam: gyilkolni van elég lelkiereje, de elviselni a gyilkos jelzőt már nincs.
Furcsa egy szerzet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 09:33:55

@neduddki21: LEhet halasztani, de mi van, ha nem tud a szulokhoz hazamenni ? Ha parja is egyetemista, akkor meg beveteluk se igazan van.
Az orokbeadas meg lelkileg szerintem jobban megterhelo, mint 6 hetes korban elvetetni egy embriot.

neduddki21 2015.04.19. 09:34:03

@juan88: Kihagytam a családi pótlékot. A felsorolás arra a kérdésre volt válasz, hogy mit nyújt az állam a középső ujján kívül.

juan88 2015.04.19. 09:34:34

@neduddki21:
Hát azért itthon nem a legelterjedtebb eljárás a nyílt örökbefogadás.

neduddki21 2015.04.19. 09:34:59

@tildy[UK]: Vannak erre a célra speciális otthonok.

Wandál 2015.04.19. 09:36:19

@Éhes ló: anyád döntött anno helytelnül

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 09:36:26

@rest of boys: egy embrio potencicialis elet, meg nem biztos , hogy ki is fejlodik, vagy jo helyen fejlodik e smeg lehetne sorolni. MEg egy kerdes, gyilkos akkor az is aki a 72 oras tabit veszi be? Gyilkos az orvos, aki megmenteni az anya eletet, es megoli pl. a mehen kivul fejlodo embriot?

neduddki21 2015.04.19. 09:38:20

@juan88: Ez mire érv, ha egyáltalán igaz? A civil szervezetek (Bölcső Alapítvány, Fészek Alapítvány, Gólyahír Egyesület stb.) csak ilyet bonyolítanak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 09:38:31

@rest of boys: Amugy csak azt mondom, hogy probald kicsit a abortalni akart, megszuletett, de megsem szeretett gyerek helyebe kepzelni magad. siman lehet kesobbi depresszio nala, pszichesen sokkal serultebb lesz, netan ongyilkossagi gondolatok is foglalkoztathatjak, vagy merhetetlen duh. En azt mondom, akit nem akarnak, ott a gyerek vedelmeben az a jobb, ha meg sem szuletik.

Netuddki. 2015.04.19. 09:38:37

@rest of boys: Ostoba balfasz, az vagy! Az ilyenek küldték a gázkamrába 70 éve embertársaikat. Csak mert más volt a véleményük, a színük, vagy csak több volt a pénzük...

rest of boys 2015.04.19. 09:38:38

@tildy[UK]: A méhen kívüli terhességből nem születik gyerek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 09:39:44

@rest of boys: valoban, tudom, viszont ugyanugy elet azon felfogas szerint amit itt nehanyan vallotok.

Netuddki. 2015.04.19. 09:40:42

@tildy[UK]: Fölöslegesen győzködöd az ilyen véglényeket. Többnek képzeli magát mint ami valójában.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 09:41:36

@rest of boys: A normal terhessegbol seem biztosan, csak szolok, mondom ezt ugy, hogy volt vetelesem is korabban. Mehen kivuli is.

rest of boys 2015.04.19. 09:42:04

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Te ilyenkor hogyhogy nem pornóforgatáson vagy?

juan88 2015.04.19. 09:44:31

@neduddki21:
Ez egy kijelentés, az különbözteti meg az érvtől, hogy ez nem érv, az érv meg az.
Dolgozott gyermekvédelmi alap- vagy szakellátásban? Netán ilyen civil szervezetnél? Vagy csak ráguglizott, hogy vannak ilyenek?
Az tapasztalatom a szakellátásból nézve, hogy nem túl gyakori a.nyílt örökbefogadás nem gyakori. Sőt, én a tapasztalati alapon az értelmét is megkérdőjelezem.

Netuddki. 2015.04.19. 09:44:57

A levélírónak meg, ha egyáltalán nem fotosopp és olvassa.
A helyében utánanéznék, hogy mit írt föl az "orvos" fogalmazásgátlónak. Lehet nem minden hátsó szándék nélkül azt amit.
Aztán annak is utánanéznék egyáltalán praktizálhat-e a "kedves" "doktor" "úr". Számlát gondolom nem adott, én tuti nem hagynám annyiban. A bosszú hidegen tálalva a legjobb...

Bikli néni 2015.04.19. 09:45:07

@juan88: (A tegeződés alapértelmezés az internetes kommunikációban, mellőzése ennek nem tudása, szándékos bunkóság vagy a másik direkt és nyílt lenézése, de legyen. Én is maradnék a bevált formánál, szóval bocsi, de tegeződni fogok.)

Én azért vettem 3:1 babakocsit, hogy ne kelljen vennem külön hordozót (bár azt elismerem, hogy vehettem volna valami számunkra testhezállóbbat is). Gravidát tényleg melléolvastam :DDD Nézd el nekem, az enyém már nem öthetes és folyamatosan szórakoztat három órája, nem mindig tudok kétfele 100%-osan figyelni :) Persze, én is tudok ideszámolni egyéb költségeket, amik már jóval meghaladják a százezret, de pl. a 4D ultrahang-babamozit egy szórakoztató, de korántsem szükséges elemnek tekintem, így költségbe nem számolom bele.

Arra, hogy nem vettem meg az öthetes gyereknek ezeket, semmit nem kell reagálni. Nem volt elég tejem, ezért a potyára megvett mellszívó és melltartóbetét használhatatlannak bizonyultak. Ugyanakkor a gyerek nem fogadott el semmit a mellen kívül, így ugyanúgy porfogó lett a jó pár cumisüveg (avent, több ezer forint darabja), játszócumi, gőzsterilizáló, üvegmosó, kukában landolt jó pár doboz tápszer. (Szerencsére ezek egy részét is kölcsön kaptam, mást meg később, igaz, kevesebbért, de eladtam.)
Erre írtam, hogy ezek olyan dolgok, amik már csak szülés után fognak kiderülni, és amit nagy naivan természetesen én sem gondoltam terhesen, hogy létezik olyan, hogy egy gyerek nem szereti a cumit, meg, őszintén szólva, az se fordult meg a fejemben, hogy kevés tejem lesz. Nagyon szar hónapjaink voltak. Mai fejjel, ha lenne még egy, egy halom dolgot nem vennék meg, csak amikor már látnám, hogy ténylegesen szükség van rá.
A babahintára csak ismételni tudom magam: tök jó találmány, nekünk rezgő pihenőszékünk volt, az is hasonló, szóval nem találtad fel a spanyol viaszt :) De lehet venni azt is használtan fél- meg harmadáron. Persze, lehet belőle újat is venni akciósan húszezerért, én is egy csomó mindenből csak újat veszek a gyereknek, csak ha újat veszel, akkor ne panaszold el, hogy ez mennyibe került :)

Nah, én ezt lezárnám annyival, hogy mindenki annyit és arra költi, amire lehetősége van és ami jólesik. Mentem gyerekezni :)

Netuddki. 2015.04.19. 09:45:51

@rest of boys: Ha, ha!
Gondolom a pornót is az ördög művének tekinted.

rest of boys 2015.04.19. 09:46:43

@tildy[UK]: Ezt nagyon sajnálom, nyilván nem személyeskedésből írtam.

Mindenesetre az abortusz gondolata a terhesség tényének közlésekor azonnal beugrott
a posztolónak, még át sem gondolta valójában, hogy mit veszít ezáltal.
Nekem volt egy érettségi előtt már teherbe esett osztálytársam, aki ma már többszörös nagymama és boldogan él, üzletasszony Pest mellett, több szépségszalont vezet. Nos, ők bizonyítottan egészen szerény anyagi körülmények közt éltek, az egyik legcsöndesebb lány volt az osztályban.
Rezidens kolleganőm a második gyerekével van gyesen és nem nyíg az eltolódott szakvizsgája miatt, a két szép kislánya az első számára.
Szóval vannak személyek és személyek.

rest of boys 2015.04.19. 09:48:01

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: A pornó a szex sója, bár ha arra állítod be a nemi életed, az sok tévútra vezethet. Csak óvatosan és milligrammnyi tételekben dozírozva nem vezet függőséghez.

Zsuzsi25 2015.04.19. 09:49:11

@csakmotyogok: Nem lennek a feleseged/baratnod helyebe.."nem kell valasztott orvos, ha eljon a szules, be kell menni es kesz" Igazan torodo ferfi vagy, tenyleg.
Amit leírtam, nem luxus. 1 milla is siman osszejon. Plusz utana gyujteni kell arra is, hogy 3 evesen majd legyen penz a ketnyelvu ovira. 18 evesen egyetem majd. Luxus? Felvagas? Ha nem beszelsz legalabb 2 nyelven, es nincs minimum 1 diplomad, be sem hivnak egy interjura (Tudom, HR.-es vavyok) LeHP-zod azt aki felelossegteljessen gondolkodik....pedig nem is nézel a dolgok moge. A XXI. szazadban nagyon megugrott az a szint amit meg kell utni ahhoz, hogy munkahelyunk, gyerekunk legyen, akit tisztessegesen nevelunk...marpedig ehhez penz kell...az egy millaba nincs luxus. Luxus ott kezdodik mondjuk, hogy ossejt levetel, tarolas. 4-500 kozott van. (Nekem mondjuk nem biztos, hogy kell majd, de akinek van leukemias a csaladban, ott megfontolando) a luxus ott kezdodik, hogy magan korhaz....: 500/ ejszaka.

Netuddki. 2015.04.19. 09:50:34

Mellesleg a fidesz kicsi de nem párt nem támogatja mostanában a hallgatói gyerekvállalást? Biztos a nőgyógyászoknak kiadták, hogy olyan fogamzásgátlót írjanak föl amitől a gyanútlan főiskolás lányok tuti teherbe esnek. Aztán legyenek bunkók velük, hogy eltántorítsák őket az abortusztól.
Az ilyen tömjénzsóti-orbánfélékről simán el tudnám képzelni...

Braincelle 2015.04.19. 09:50:57

@Bikli néni:
A szülők támogatásán múlik ez a helyzet, alapból. Ha segítik a szülők, még ha szegények is, az egész más, mintha nincs velük kapcsolat, vagy mondjuk egy lepusztult tanyán alkoholisták, vagy a nagymama intézetben kezelt pszichiátriai beteg, vagy mindenki elvált és azóta a harmadik szövevényes kapcsolatát éli valamiféle kevert családban. Ég és föld.
De ha a szülői háttér istenigazából zűrös (valamelyik fenti lehetőség vagy hasonló), akkor azt is számításba kell venni, hogy a kislánytól az egyetem elkezdése is hatalmas dolog, és ha ahhoz önmaga teremtette a feltételeket, már többet tett, mint a mai 19 évesek többsége...

Bikli néni 2015.04.19. 09:51:06

@neduddki21: orokbe.hu Nagyon tanulságos, objektív és informatív olvasmány. Ha átrágtad magad rajta, beszélgethetünk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 09:52:30

@rest of boys: eh azert megfelelo csaladi hatter kell. Gondolom a volt osztalytars is lehet maskepp dontott volna, ha nem allnak mogotte, es magara marad egy ilyen helyzetben.

rest of boys 2015.04.19. 09:52:34

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ja, "a bosszú hidegen tálalva a legjobb". Álmodik a nyomor...:)

rest of boys 2015.04.19. 09:53:12

@tildy[UK]: Igen, ő akkor a gyerek születése előtt már férjhez ment, 18 évesen.

rest of boys 2015.04.19. 09:55:18

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ez még sci-fi-nek is gyenge :) Aztán a gyógyszergyártó cégek ehhez partnerek-e? Vállalják-e a hetedhét országra szóló pereket és a mesterséges hitelrontást, euróban mérendő többmilliárdos profitvesztés emiatt?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 09:58:11

@Zsuzsi25: Szerencse , hogy nem Magyarorszagon szulok, csak bemegyek es aki ott lesz annal. Nem kell hlapenzt sem fizetni, nekem spec suzlok nem alltak a foiskolaim, de itt uk-ben vegkepp nem tudnek a tervezett 3 gyereknek evi 27 ezret adni tandijra. Fontban.

" Ha nem beszelsz legalabb 2 nyelven, es nincs minimum 1 diplomad, be sem hivnak egy interjura (Tudom, HR.-es vavyok) " Ez rolatok szegenysegi bizonyitvany, itt valahogy megfelelunk megis, normalis pozicioban, akar 2 diplomaval, 2 alapfoku idegen nyelvvel (na jo, ebbol mar az egyik inkabb upper intermediate, kozepfok-felsofok kozt) ide ki, vagy csak szimplan erettsegivel. Olyan pozicioban, amin|Magyarorszagon a hozzad hasonloak miatt kihullanank, pardon, be se kerulnenk.

she_wolf 2015.04.19. 10:01:03

@Braincelle:

"Az itt kommentelők sem állták meg a témát: a beszélgetés pontosan az első hozzászólásnál terelődött félre,..."
Az első hozzászólás az enyém volt, és nem látom be, hogy bármit is félretereltem volna. A posztert továbbra is sajnálom, mert ennyire fiatalon ilyen válaszút előtt kell(ett) állnia, a nőgyógyászt pedig továbbra is tuskónak tartom, mert ha nem bír ekkora lelki teherrel dolgozni és együtt élni, váltson, és legyen belőle pathológus (ott tovább gondolkodhat az élet értelmén). Az abortusz pedig a nőgyógyász modora melletti fő témája a posztnak, amely téma -lássuk be!- a világon az egyik legmegosztóbb téma, nem véletlen a rengeteg hozzászólás, szokatlanul kevés offtopik fűszerezéssel.
A szerinted félreterelő hozzászólásomat újra elolvastam, és ma sem írnék mást. Pedig aludtam rá egyet:)

Bikli néni 2015.04.19. 10:02:02

@rest of boys: El vagy tévedve Tempus.
Egy eltolódott szakvizsga nem egyenlő azzal, hogy az alapvégzettségedet sem tudod megszerezni, mert jön a gyerek. A szakvizsga szerintem nálatok is X év munkaviszony (gyakorlat) után esedékes, mi több, kötelező. Én is elvoltam, mint hal a vízben, míg ki nem derült, hogy szép dolog az új munkahely, de jogszabály írja elő, mikor kell az a szakvizsga, évekkel előbb, mint számítottam rá. És arra készülni kell. Ami tudom, nálad úgy zajlott, hogy elhúztál Szegedre a kisgyereked mellől, majd asszony, anyu meg anyós ellátják helyetted, de ezt tudod, nem mindenki engedheti meg magának, egy felelős anya például semmiképp.
A kolléganődnél meg ott van mellette férj és majd később esedékes lesz a szakvizsgája, most nem az, tehát nyilván nem is pörög rajta.
Nálam meg most épp esedékes a munkahely, a gyereknevelés meg a szakvizsga is, és nincs pl. apu a képben, aki legalább néha tehermentesítene, mert a gyerekével törődés helyett otthon mereszti a seggét és éli világát meg trollkodik a blogon. Nem ismered véletlenül az illetőt? :DD
Épp próbálok valami gyerekfelügyeletet kanyarítani a következő hónapokra, rettentő mókás lesz, hogy szerdai napon szakvizsgázom, másnap reggel meg becsuknak egy hétre kórházba, műtét miatt.
Szóval ja, vannak ilyen emberek is, akik néha elgondolkoznak, hogyan is lesz tovább.
És én nem a poszterina vagyok, hála az égnek, én elvégeztem az egyetemet és dolgoztam is pár évet meg gyűjtöttem tartalékokat, mielőtt fejest ugrottam a babázós korszakba. Pedig még a gyerekem szeretett apja is eltűnt, mint szürke szamár a ködben.

neduddki21 2015.04.19. 10:02:24

@juan88: "Ez egy kijelentés, az különbözteti meg az érvtől, hogy ez nem érv, az érv meg az."

Nahát! Tényleg? És hogyan kapcsolódott az előzményekhez? Egyszerűbben: hogy jön ide?

"Dolgozott gyermekvédelmi alap- vagy szakellátásban? Netán ilyen civil szervezetnél? Vagy csak ráguglizott, hogy vannak ilyenek?
Az tapasztalatom a szakellátásból nézve, hogy nem túl gyakori a.nyílt örökbefogadás nem gyakori."

Ez egy névtelen fórum. Bármit leírhatok arról, hogy hol dolgoztam és milyen tapasztalataim vannak, mert ellenőrizhetetlen. Mint ahogy ellenőrizhetetlen a te "tapasztalatod" is, a "tapasztalatoddal" alátámasztani kívánt kijelentésed éppen ezért pusztán egy - semmivel alá nem támasztott - vélemény. Nem több és nem kevesebb. Számomra egyébként mindig gyanús, ha valaki tapasztalatra hivatkozva próbálja saját véleményét másoké elé helyezni, az illető ettől hiteltelenné válik. A tegezésről l. Bikli néni fenti hozzászólását.

Braincelle 2015.04.19. 10:03:21

@rest of boys:
Igen, ez szép dolog, de a szülők támogatása kellett hozzá, különben nem ment volna. Egy szegény család is nagyon sok segítség, mert időben, erőben, tanácsban, lélekben, minimális anyagiakban ha besegítenek, ég és föld. Nálunk is volt ilyen a családban, korábban. Én meg nem a szakvizsgám elmaradása miatt nyígok, hanem azt akartam szemléltetni, hogy tíz év tanulás és munka után is az ember nincs egyértelműen abban a helyzetben, hogy gyereket tudjon vállalni (ha lenne, megszülném); iszonyatosan függ attól, mid van. De potenciáli anyaként arra is fel kell készülni, hogy a másik bármikor kimehet az ajtón (nem a saját életemről beszélek), hogy az öreg szülők hirtelen megbetegednek és ápolni kell őket, hogy a gyerek betegen születik, hogy többet nem veszi vissza a munkahely. Akinek nincs elég anyagi háttere, annak lennie kell olyan végzettségének, ami biztosítja, hogy ha minden kötél szakad, egyedül, pár hónapos csecsemő mellett is el tudja látni önmagát és a gyerekét, pont azért, mert őt szereti a legjobban a világon.
Nem ismered a posztíró helyzetét, lehet, hogy sokkal rosszabb, mint amit Te vagy én valaha megértünk. És innentől kezdve nem okos dolog elítélni.
Szerintem mindenki tartsa meg a gyerekét, ha csak egy mód is van rá, ha van remény rá, hogy nevelni, szeretni tudja. De ha nincs, akkor döntsön ahogy akar.

neduddki21 2015.04.19. 10:04:00

@Bikli néni: Bocs, de nem szeretem, ha feltételeket szabnak a beszélgetéshez. Ne beszélgessünk.

antisystem 2015.04.19. 10:10:19

@rest of boys: "Álmodik a nyomor...:)" - látod, ebben most valszeg tökéletesen igazad van, jobb az ilyesmit helyben elintézni... ezért javasoltam az este itt minden hasonló cipőben járó nőnek, hogy magukkal kell vinni a párjukat - a nőgyógyászhoz is, meg a családvédelmishez is...
(vagy ha nem megy, valami férfi barátot, havert helyette) Többnyire már a jelenléte is untig elég ahhoz, hogy az illető szakember visszafogja magát a munkakörét meghaladó szubjektív véleménye kinyilvánításától:))

Braincelle 2015.04.19. 10:11:20

@mig54:
nem szemrehányásként írtam! Arra gondoltam, hogy ez olyan mértékben indulatokat felkavaró téma, hogy azonnal mindenki arról kell beszélni. Pedig tulajdonképpen a téma nem az, hogy ki mit gondol az abortuszról, hanem, hogy hogyan beszélt az orvos a beteggel a rendelőben.
Nyilván ugyanaz az érzelmi hév, ami minket arra sarkall, hogy ne a témáról beszélgessünk, az vezette az orvost is, aki szerepet vesztett az orvos-beteg helyzetben, és vagy szülői, vagy gyermeki, vagy nem tudom milyen szerepbe csúszott, ami előfordul és bocsánatos, de semmiképpen nem ideális, bármiről is legyen szó.

she_wolf 2015.04.19. 10:11:29

@rest of boys:
Minden bántás nélkül: miért érzem néha úgy, hogy kiállsz minden védelem nélkül, és azt kiabálod, hogy ide lőjetek? És ha nem lőnek, addig provokálsz, míg megkapod az első golyót, noha nagyon jól tudod, hogy nem vagy golyóálló?!

she_wolf 2015.04.19. 10:15:06

@Braincelle:
Akkor megnyugodtam, köszi!:)
De valóban, láthatod, kevés ennyire megosztó téma van és azért tartottam furcsának azt amire a korábbi hozzászólásomat írtam, mert a tegnapi írásaidat tekintve nagyjából ugyanazon a véleményen vagyunk. Úgy összességében.

Bikli néni 2015.04.19. 10:18:45

@neduddki21: Én se vágyom a veled való beszélgetésre. Ettől függetlenül informálódhatsz a témában, amiről véleményt alkotsz, és akkor leredukálod annak a lehetőségét, hogy szamárságokat beszélj. Ott a link, olvasd.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 10:21:17

@mig54:

"Lehetetlent kérsz a posztertől, és elülteted benne az örökös önmarcangolás csíráját. Nem ezért írt. Szerintem."

Bocs, de nem olvastam a levélben, hogy csak a magzatgyilkosságot támogató hozzászólásokat vár. Ha meg netán később megjön az örökös önmarcangolás, okkal jön meg: egy ártatlan élet elpusztítása ne is legyen következmények nélkül.

EZAZ 2015.04.19. 10:21:50

@tildy[UK]: sajnos elsőkézből ismerem a méhenkívüli terhességet. Borzasztó dolog, de ugye amikor a petevezetőben tapad meg az embrió, abban az esetben a babának semmi esélye nincs a kifejlődésre és az életbenmaradásra sajnos. Amennyiben nem műtik meg, úgy - hacsak nem hal el és szívódik fel magától az embrió - a nő is halálra van ítélve.
De itt egy életképes magzatról beszélünk (valószínűleg). Nem ítélem el a lányt és rettenetesen sajnálom a helyzete miatt. Akkor sem tartom aljas gyilkosnak, ha végül megszakíttatja a terhességét, de a későbbiek miatt óvnám ettől.

asztalosani 2015.04.19. 10:27:51

@Bikli néni:
az összes hsz-d úgy kezdődik hogy "kölcsönadott".

Nos meséld már el légyszíves, hogy egy főiskolás/egyetemista honnan a rákból kapna kölcsön pl. légzésfigyelőt, meg kölcsön kiságyat meg a többit???? cumisüvegből 5 db kell általában az is 5 e ft. és sok kicsi sokra megy sőt még folytathatnám

EP-kártyádra visszatérve: gratulálok, ismét! légyszi magyarázd már el nekem, hogy egy főiskolásnak/egyetemistának mégis honnan a rákból lenne EP kártyája?

egyáltalán azt ugye tudod, hogy segélyt már csak azt kaphat akinek x ledolgozott napja van? nos egy főiskolásnak/egyetemistának honnan a rák fenéből lenne x ledolgozott napja?!

ilyen erővel semmi nem kell a gyereknek, még kiságy sem, majd a földön alszik, aztán ott végzi a dolgát, így legalább az ágyon, matracon és a pelenkán is lehet spórolni :P aztán ha a védőnő idegbajt kap, ha ezeket meglátja, akkor magára vessen...

neduddki21 2015.04.19. 10:28:34

@Bikli néni: Tényleg versenyezzünk, ki tud a másik véleményéről degradálóbb jelzőt mondani? (Mert szerintem Te beszélsz ökörséget). Ránéztem az általad ajánlott oldalra. Mióta számít objektívnek néhány, ismeretlen emberek által, vagy egy újságíró szubjektív szemüvegén keresztül leírt történet? Számos történetet ismerek, melyek az ellenkezőjét igazolják. De azok sem lennének objektívek.

antisystem 2015.04.19. 10:31:24

@val: "A kedves apukát pedig ideális esetben a saját szülei rúgják most t*kön, és adják értésére, hogy bizony most szépen odateszi magát és kiveszi a részét az elkövetkezendő nehézségekből, méghozzá derekasan. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a szülők (mind a 4) támogatása egyértelmű kell, hogy legyen.)" - bár ez erősen offtopicnak tűnik, de ezt én nagyon nem javaslom... ugyanis ez NEM a (nagy)szülők döntése, feltéve, hogy a fiatalok 14(!) éven felüliek. Az érintett lány és fiú szülei elmondhatják természetesen a véleményüket, azt, hogy miben tudnak és hajlandók segíteni A-B-C döntés esetében, de a döntés a fiataloké, egyetlen szülőnek sincs joga a saját erkölcsi meggyőződését, értékrendjét rájuk kényszeríteni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 10:31:53

@rikitikitévi:

"Nem szabad gyilkosnak nevezni egy kilátástalan helyzetben levő nőt, akinek vs. élete legnehezebb döntését kell(ett) meghozni. Ettől függetlenül az abortusz emberölés."

Aki embert öl, az márpedig gyilkos.

"Általában nem helyes embert ölni, kivéve, ha nagyon beteg (eutanázia), vagy ha nagyon fiatal (abortusz)."

Nagyon beteg embert is csak SAJÁT kérésére ölnek meg, már ahol egyáltalán lehetővé teszi a törvény.

A nagyon fiatal meg nem tud véleményt nyilvánítani. Őt úgy kell(ene) kezelni, mint egy gyámság alatt álló személyt, az anyját meg mint a gyámját. Na mármost, egy gyám CSAK és kizárólag a gondjaira bízott személy érdekét nézheti, soha nem a sajátját. Tehát nem dönthet egy egészséges magzat haláláról csak azért, mert neki (a gyámnak) úgy jobb.

És kérlek, ne jöjj azzal, hogy a gyerek érdeke a meg nem születés, mert hogy milyen körülmények közé születne stb. Ez csak mellébeszélés, a bűntudat elnyomására szolgál. Ha felnő, majd eldönti, s akkor még mindig van lehetősége megölni magát.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 10:35:44

@EZAZ: tudom nagyon jol. 600 ml ver volt a hasuregbena teljeesen szetroncsolodott petevezetekben, mikor megmutottek vele.

Ami miatt meg mertem emliteni, hogy mindket esetben fejlodo sejtcsomorol van szo, mondhatni eletrol,meg akkor is, ha egyik esetben biztosan nem lesz megszuletett gyermek a kessobiekben. Az embrio embrio, akarhol tapad meg, ha az egyik valaki szerint gyilkossag, akkor amasiknak is annak kell lennie, es vica versa. (Logikai gondom van azzal, hogyha valaki az egyiket eliteli, akkor a masikat miert nem, mindket esetben embriorol beszelunk. Es akkor azt meg nem is hoztam elo, hogy ha sulyos fejlodesi rendelleneseg van, de mehen beluli, akkor is gyilkossagnak tartja-e)

Amugy abszolut korrekten alsz a dolgokhoz.

asztalosani 2015.04.19. 10:37:55

@Braincelle:
elég lenne kiírnia normális hangvételben az ajtajára pl.: rendelési idők alatt.

she_wolf 2015.04.19. 10:38:39

@Diorella Queen:
Nem szeretnék nagyon szakszerű lenni, pláne nem úgy, hogy TE(?) javítasz ki:P

(Hogy tudd: a szó, hogy "gravida" terhes nőt jelent a latinban. És hogy még valamit tudj: valamit félreolvastál. Már megint.)

Bikli néni 2015.04.19. 10:43:28

@asztalosani: Ani, te egyébként tudsz értőn olvasni? Mert ha igen, ugorj neki még egyszer, plíz. Épp a posztoló álláspontját védem, leírtam számtalanszor, hogy a gyerek qrvasokba kerül, amit egy egyetemista, munkaviszonnyal és tartalékokkal nem rendelkező ember önerőből nem bír előteremteni. Amiről te beszélsz itt csillagom, az egy párbeszédből kiragadott részlet, juan-nal a saját költségeinkről beszélgettünk, demonstrálva, hogy van, ami kell, van, ami nem, van, aki kap kölcsön, mert mázlista (és ez nem dicsőség, ez mázli), van, aki meg nem. Van, amit meg lehet venni olcsóbban, van, amit nem, és ennek a párbeszédnek Zita helyzetéhez pont nem sok köze volt. Szóval olyanba szóltál bele, amit szemmel láthatóan nem sikerült értelmezned.

Ettől függetlenül, és ez nem erre a posztra vonatkozik csak neked válasz: egy 19 évesnek is lehet mondjuk idősebb testvére, unokatestvére, akitől mondjuk megörökölhet egy kiságyat vagy egy etetőszéket, én például pont most a nyáron fogom tovább kölcsönadni egy csomó olyan dolgunkat, amiért tizenezreket fizettem. (Nem kérek érte pénzt, viszont a használat végén visszakérem, hátha egyszer még szükség lesz rá, én is ugyanilyen elven kaptam korábban. Legalább nem foglalja addig se nálunk a helyet.)

És képzeld, van gyerekem, van diplomám meg munkahelyem is, viszont voltam 19 éves kezdő egyetemista is. Így pontosan tudom, miről beszélek, milyen juttatások és milyen jogcímen járnak, meg mije nincs egy gólyának, mellesleg erről is írtam fentebb. Te oktatsz engem? Muhaha.

@neduddki21: Ha jól látom, te voltál, aki megszólított engem. Aztán kikérted magadnak, hogy ne beszélgessünk - nem is akartam. Továbbra is tartom, hogy butaságot beszélsz, és a butaság ott kezdődik, hogy el akarod dönteni valaki más helyett, hogy NEKI mi a jobb érzés, megszakíttatni egy korai terhességet, vagy önként átadni egy síró, lélegző, kifejlett emberi lényt a testéből. Erről vannak írások a blogon. Riportok életadókkal, örökbefogadottakkal és örökbefogadókkal (meg szakszerű leírások a nyílt és zárt öf. menetéről). Nem semmi sebességgel olvasol, ha ezen ennyi idő alatt mind átrágtad magad... Felőlem aztán azt gondolsz a véleményemről, amit akarsz, de nekem az, aki meg akarja mondani egy válságterhes nő helyett, hogy neki mi lenne a jobb, nem vitapartner.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 10:45:20

@tildy[UK]:

"Az embrio embrio, akarhol tapad meg, ha az egyik valaki szerint gyilkossag, akkor amasiknak is annak kell lennie, es vica versa."

Korábbi hozzászólásaid alapján sokkal értelmesebbnek gondoltalak annál, mint amit ebben a kommentedben felmutattál.

Nem hittem volna, hogy képtelen vagy felfogni: a méhen kívüli terhesség az anya életét súlyosan és közvetlenül veszélyezteti, miközben neki (a magzatnak) sincs életesélye. Lose-lose szituáció.

Ilyen esetekben még a katolikus egyház sem ítéli el az abortuszt, pedig azt aztán igazán szigorúan tiltja az abortuszt. Ha a katolikus egyház érti a két eset közti különbséget, akkor te ugyan miért nem érted?

asztalosani 2015.04.19. 10:45:26

@neduddki21:
akkor kopizd be, mert te írtad!

Ja hogy nem is tudod alátámasztani, csak beszélsz hülyeségeket és csak száj karatézol?

she_wolf 2015.04.19. 10:48:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Bocs, de nem olvastam a levélben, hogy csak a magzatgyilkosságot támogató hozzászólásokat vár."

Azt én sem. Azt viszont igen, hogy mit kifogásolt az orvosi ellátás során.
A cinizmusoddal nálam max. a sarokig jutsz el.
Akinek írtam, világosan értette anélkül, hogy elferdítette volna. Pont.

Braincelle 2015.04.19. 10:52:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jogilag a magzatot élveszületés után illetik jogok. Ez az egyetlen tény jelenleg. Minden más vélemény. Orvosként nem helyes a beteget a magánvélemény alapján megalázni, miközben ő szakvéleményt kért.

A transzplantációt is lehet szeretni, nem szeretni a kávé melletti otthoni vagy baráti beszélgetésben; mégis, amikor az embernek agyhalott betege van, akkor a család felvilágosítást és az eljárást a szakma szabályai határozzák meg, nem az orvos magánvéleménye. Ha mondjuk a beteg korábban nyilatkozott, hogy nem egyezik bele a szervátültetésbe, akkor hiába gondolom én azt, hogy jaj, mért nyilatkozik valaki ilyet, hát nem mindegy már neki, más meg visszakaphatná az egészséget, a szerette egészségét; mégsem járhatok el a véleményemnek megfelelően.

Az onkológus is vélhetően nem ért egyet azzal, hogy valaki nem a kemoterápiát, hanem a léböjt kúrát választja, mégsem üvölt vele és hülyézi le, hanem vagy elfogadja a döntését vagy megpróbálja meggyőzni (függően a személyiségétől és attól is, hogy mekkora remény várható pont annál a betegnél pont a kemoterápiától).

Olyan is lehet, hogy valaki nem egyezik bele stroke esetén a trombolízisbe, azzal sem anyázik az ember (ez mondjuk ritka helyzet, és nehéz kérdés lehet, döntésképesség megítélése miatt, de elméletileg elképzelhető).

Vajon helyes dolog a dohányzó tüdőrákossal üvölteni, hogy mindent magának köszönhet?

Még lehetne sorolni sok hasonló helyzetet, a közös bennük, hogy a szakembert nem viheti ilyenkor erdőbe a saját személyisége, és ehhez csomó minden kell, önismeret, tapasztalat, rendezett lelkiállapot,lehetőség a helyzet feldolgozására stb.

Alapból a poszt inkább erről szól; tök jó beszélgetni az abortusz kérdésről, mert érdekel a mások véleménye, tapasztalata, csak mondom, hogy eltértünk a témától.

Pl. azok, akik itt ellenzik az abortuszt és mélyen helyeselték az orvos viselkedését, azok a fenti példák során is helyeselnék, hogy az orvos hasonló módon nyilvánuljon meg? Úgy gondolják, hogy az orvost a jó szándéka, az élet védelme, a szakma ismerete viheti olyan helyzetbe, ahol a saját véleményét, múltját, érzelmeit zúdítja a kritikus döntéshelyzetben lévő betegére, és hogy az a jó orvos, aki ilyen módon jár el?

asztalosani 2015.04.19. 10:53:06

@Bikli néni:
muhhhaaaahhaaa

neked nem megy az értő olvasás sőt a gondolkodás sem:

a posztban szereplő lány 19 éves.
FOGAMZÁSGÁTLÓ MELLETT esett teherbe.
folytassam még?

vagy leesik, hogy tök feleslegesen írogattok itt NORMÁL terhesség kapcsán árakat, mert ha beüt a ménkű annak a többszöröse lesz????

szerinted hány százalék az esély arra, hogy születési rendellenességgel jön majd a világra? és ez akkor kinek lesz a felelőssége? a bunkó nődokié? a hülye gyógyszergyártóé? az apáé? esetleg az anyáé? és ki szív vele? a nő? a nődoki? a gyógyszergyár? vagy a pasi?

amúgy a babakocsit is tök feleslegesen vetted meg, mert simán lehet kézbe is vinni, sőt a hátadra is kötheted lepedővel :P ha már itt tartunk :D

XD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 10:55:13

@Bikli néni:

"nekem az, aki meg akarja mondani egy válságterhes nő helyett, hogy neki mi lenne a jobb, nem vitapartner."

Márpedig minden tanács kb. arról szól, hogy a tanácsot adó szerint mi lenne jobb a tanácsot kérőnek. Aki nem akar ilyen tanácsokat olvasni, az nem ír levelet az olvasott blogba.

Ha meg a levélíró nem tanácsot kérni írt a blogba, akkor ugyan miért? Hogy jól kiadja a bosszúságát a nőgyógyász miatt? Hogy belerúgjon egy olyan orvosba, aki még emlékszik arra, hogy az élet védelmére és nem elpusztítására esküdött fel?

Az orvos stílusa lehet, hogy kicsit bárdolatlan volt, a szándéka viszont egyértelműen tisztességes.

Én azért szívesen meghallgatnám az orvos változatát is arról, hogyan zajlott le a levélíró által vázolt vizsgálat és beszélgetés. Lehet, hogy a levélíró kicsit egyoldalú volt, hallgattassék már meg a másik fél is.

Márcy 2015.04.19. 10:58:22

Nekem volt egy osztálytársnőm, 15 évesen nagyjából az egész város végigment már rajta mindenki úgy ismerte, hogy a lány aki bárkivel elmegy, aztán 20 évesen már a környező településeken is ismerték hírből. Most 25 éves az egyetlen amit feltud mutatni, hogy volt legalább 6 abortusza 6 különböző embertől és, hogy kirúgták az egyetemről és a munkahelyéről is mert lefeküdt a dékánnal is, meg a főnökével is. Nem tudom ő, hogy vélekedik az egészről, mert én 15 évesen felismertem, hogy nem akarok ilyen lánynak a barátnője lenni. És azóta nem beszéltem vele. Nem tudom miért írtam le a történetet, de mindig ő jut eszembe bármilyen abortuszról olvasok, főleg mert ő is mindig ezt mondta kiszakadt, nem használt, romlott volt, rossz minőségű volt stb, stb, a hibás sosem ő volt, mindig a körülmények az orvosok és az eszközök.

rest of boys 2015.04.19. 10:58:39

@Bikli néni: Az "elhúztam Szegedre" kb. egy évig tartott, ami alatt albérletben laktam, havi bontásban más és más szakterületen/klinikán végigvitt kötelező megjelenésekkel és tizenvalahány részvizsgával, ezzel egyidejűleg minden hétvégén hazautaztam vonattal ötszázvalahány kilométert, hogy minden szombaton ügyelhessek, majd vasárnap visszavonatoztam ötszázvalahány kilométert, mindemellett a szakvizsgára is készülni kellett és a végén szakvizsgázni egy eléggé rettegett szakterületből.
Nem volt épp olyan egyszerű.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 10:59:13

@mig54:

"Azt viszont igen, hogy mit kifogásolt az orvosi ellátás során."

Én azért kíváncsi lennék az orvos véleményére is. Csak valahogy az orvos nem kapott lehetőséget arra, hogy leírja a saját verzióját is a történtekről. Lehet, hogy nem is egészen úgy és azok hangzottal, el, amit a levélíró írt. Felindultságában és megszorult helyzetében előfordulhat, hogy rosszul emlékszik.

"A cinizmusoddal nálam max. a sarokig jutsz el."

Te sem tovább nálam. Pont. :D

she_wolf 2015.04.19. 10:59:55

@zobod:
"korának megfelelően egészséges, így jó?"
Tökéletesen.

"Ráadásul agyi működéssel rendelkezik, legalábbis a legősibb, veszély érzékeléskor történő menekülés az már megvan."

Az az agyi működés igencsak kezdetleges még akkor, és bármennyire is látványosan szemléltető, nem tudatos cselekvésforma. Ezt lehetne boncolgatni, jó beszélgetés lehetne belőle.
De értem mit akarsz közölni, és köszönöm:)

asztalosani 2015.04.19. 11:00:12

@Braincelle:

"Pl. azok, akik itt ellenzik az abortuszt és mélyen helyeselték az orvos viselkedését, azok a fenti példák során is helyeselnék, hogy az orvos hasonló módon nyilvánuljon meg? Úgy gondolják, hogy az orvost a jó szándéka, az élet védelme, a szakma ismerete viheti olyan helyzetbe, ahol a saját véleményét, múltját, érzelmeit zúdítja a kritikus döntéshelyzetben lévő betegére, és hogy az a jó orvos, aki ilyen módon jár el? "

és vajon mit fognak gondolni akkor, ha kiderül: a 19 éves lány fogamzásgátló tabi melletti terhessége fogyatékos gyereket eredményezett?

vajon ebben az esetben mennyire is felelős az az orvos,aki korábban abortuszellenes viselkedése miatt hajtotta bele ilyenbe a 19 éves "gyereket"?

rest of boys 2015.04.19. 11:00:27

@Márcy: A rektorral is kellett volna, akkor nem rúgják ki. Egyebekben elég szomorú eset.

juan88 2015.04.19. 11:02:14

@neduddki21:

Éljen akkor a gyanúperrel, és beszéljen hülyeséget, tapasztalat nélkül. A maga dolga. Bár a fórum névtelen, nem jelenti azt, hogy bárki a levegőbe beszélni. Én egy okleves pszichológus vagyok (ebből fakad például az a magázás, ami annyira nem tetszik) , több éves szakmai gyakorlattal vidéki gyermekotthonban. Tehát tudom miről beszélek, és nem a Google első találatából idézgetek. Ettől függetlenül szíve joga úgy hozzáállni a dologhoz, hogy mindenki hülye, vagy hazudik.
Nálam egyébként az a hiteltelen aki kellő ismeret, vagy szaktudás nélkül osztja az észt, nyugodtan vegye magára.
A válaszom, ami talán meglepi, de úgy jött képbe, hogy a maga posztjára válaszoltam egyszerűen bemutatta azt a tényt, hogy a.nyílt örökbefogadás nem bevett alternatíva a poszter által írt esetben. De nem is egészséges dolog, majd ha látott már hasonlóan gondozott gyereket 18 évesen szóljon!

asztalosani 2015.04.19. 11:03:12

@rest of boys: @Márcy:

inkább egy nődokival feküdt volna össze XD

(bocs nem tudtam kihagyni :P)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 11:04:54

@Braincelle:

"Jogilag a magzatot élveszületés után illetik jogok. Ez az egyetlen tény jelenleg."

Egy frászt. Már a 3. hónap után védi aí törvény. Ez az egyetlen tény jelenleg.

"Vajon helyes dolog a dohányzó tüdőrákossal üvölteni, hogy mindent magának köszönhet?"

Pont magad ellen érvelsz. :D Akkor már késő, a tüdőrákos dohányos akkor már halálra van ítélve. A magzat viszont még él, érdemes az orvosnak is küzdenie az életéért.

Az üvöltözés meg legyilkosozás meg csak a levélíró elbeszélésében szerepel. Igazán megadhatta volna az orvos nevét, hogy neki is alkalma lehessen megírni a saját változatát a történtekről. Így persze könnyű elítélni valakit (az orvost), hogy semmi lehetősége nincs védekezni, jó eséllyel arról sem tud, hogy itt épp őt mocskolják.

she_wolf 2015.04.19. 11:05:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Aha! Nem elég, hogy a poszter terhes, ráadásul egy hazudozós terhes. Rosszul emlékezni arra, hogy legyilkosoznak? A végén kiderül, hogy a poszter nem csak terhes, nem csak hazudozós, hanem még képzelgős is. Ez derék!
Az orvos véleménye (sok hozzászólóéval együtt) világos. Mit akarsz még ezen ragozni?

rest of boys 2015.04.19. 11:11:14

@antisystem: Nemtom, szerinted annak a faroknak, aki felcsinálta, épp kedve volt ott ólálkodni a tetthelyen az iszonytatóan, véresen "komoly" kapcsolat szent nevében?
És csak görnyedt, szemüveges, öreg, kilencven körüli nőgyógyászok léteznek?
Mondjuk küzdősportot gyerekkoruk óta űző izmos atléták nem, akik a fogadjistent kellőképpen ki tudják mérni az izomkodó faszfejeknek?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 11:18:37

@mig54:

"Nem elég, hogy a poszter terhes, ráadásul egy hazudozós terhes."

Lehet, hogy igazat mond, lehet, hogy hazudik. Te ott voltál az ominózus vizsgálatnál, hogy ilyen pontosan tudod, hogy mindenben igazat ír?

A levélító állít valamit, amire nincs bizonyíték. A hozzászólók többsége egy bizonyítatlan állítás alapján elítéli az orvost. Elég érdekes lenne, ha bárkit el lehetne ítélni egy sértődött vélemény alapján.

Ha te ezt elfogadhatónak tartod, akkor lelked rajta.

she_wolf 2015.04.19. 11:21:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ha felnő, majd eldönti, s akkor még mindig van lehetősége megölni magát."

Bearanyoztad a napomat, köszi!:)
Elképzeltem ugyanis, hogy mélyen hívő szülők nyolcadik gyermekeként megszületek mondjuk a napfényes Itáliában, nyelem az éhkoppot, járom a családdal a templomot, tartom az egyházi ünnepeket, majd nagykorúságomra ébredve (és látván a kilátástalanságot) jól felkötöm magam, mérget iszom, szeppukut követek el, majd a gyehennán égve kiröhögök mindenkit.

Nem mondom, tudszt te ritka nagy baromságokat írni:D

rest of boys 2015.04.19. 11:22:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Eléggé furcsa, hogy két olyan ember, akik a kegyelem f@szán lógva él, tanulmányaik még sehol, már "komoly"-nak nevezik a kapcsolatukat, miközben egy teherbeesés már agyonnyomja őket. Mitől komoly egy ilyen kapcsolat? A dugástól? Illetve ki tartja őket, ha a szülőkre "nem támaszkodhatnak"?
Erősen sántít, sőt mankókon kopog az egész nyomorult sztori.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 11:23:43

@antisystem:

Érdekes a hozzáállásod. Te mindent erőszakkal és fenyegetéssel szoktál elintézni?

Én azért kíváncsi lennék, mit szólnál ahhoz, amikor majd a bíróság jól elítéli az izmozó barátot, ha akár csak egy ujjal hozzá mer nyúlni az orvoshoz. Arról most nem beszélve, hogy a vizsgálatra eleve csak az orvos engedélyével kísérheti be a nőt. Ha az orvos engedélye nélkül bemegy vele, az orvos megtagadhatja a vizsgálatot.

she_wolf 2015.04.19. 11:25:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem voltam ott. No és te?
Ha elfogadjuk amit a poszter ír, az a baj. Ha nem fogadjuk el, akkor meg az. Ki érti ezt?
A poszt számomra nem sértődött vélemény, hanem esetleírás. Némi különbség azért van a kettő között.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 11:25:33

@mig54:

"Nem mondom, tudszt te ritka nagy baromságokat írni:D"

Próbálok felnőni hozzád, bár tudom, ez reménytelen. :D

Bikli néni 2015.04.19. 11:27:35

@asztalosani: Ani, te hülye vagy, már bocs. Teljesen másról beszélsz, mint én. Felfogod egyáltalán, amit írok? Hogy tisztában vagyok vele, hogy a posztoló a saját helyzetében nem tudja vállalni ezt az anyagi terhet? Felfogod, hogy ezekkel én is mind tisztában vagyok és nem vagyok amellett, hogy megszüljön ilyen körülmények között egy gyereket?

Ha már minden áron belém akarsz kötni, nem a babakocsi nem volt tök felesleges, mert olyan helyen lakunk, ahol km-eket kellett gyalogolnom, meredek lejtőkön, ettől függetlenül nem, nem tudod nekem te se feltalálni a spanyol viaszt, amíg bírta a hátam, hordoztam a gyereket, volt ugyanis meitai-om is. De majd pont te fogod megmondani, hogy ki hordozzon és ki babakocsizzon.

Édes Jézusom, te még az átlagnál is ostobább vagy és olyanokkal támadsz be, amikről egyrészt szó nem volt, másrészt én is hasonlóan gondolom, a továbbiakban hanyagoljál légyszíves. Aki egy hozzászólást se bír értelmezni csak vekeng ott tök másról, azzal nem akarok beszélni.

@rest of boys: Mindjárt megszakad érted a szívem. Én ugyanezt csinálom, csak utazás nélkül. Ráadásul hétközben dolgozom, utána még nevelem a gyereket is, amit te nem mondhattál el magadról, kettőből nullával voltál ott, amikor kellettél volna, a másodikadról ráadásul önként és dalolva mondtál le egy életre (de azért osztod itt b+ az észt a felelős gyerekvállalásról, hogy szakadna már a fejedre a plafon). Az előzmények tekintetében nekem te nem tudsz olyat mondani, ami miatt valaha is még egyszer megsajnállak.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, a levélíró azért írt ide, hogy kiadja a bosszúságát. Mint egyébként a legtöbben. Nem kért tanácsot. Se mellette, se ellene. Ezt neki kell eldöntenie, és az érvei alapján egy logikus döntést hozott. Ebbe belepofázni se pro, se contra nincs joga senkinek. Se az orvosnak, se vadidegen, névtelen, arctalan kommentelőknek. Lehet mondani érveket, hogy mi lesz, ha megtartja, meg mi lesz, ha nem tartja, de legyilkosozni a legundorítóbb, amit el lehet követni, egy földön fekvőbe belerúgni, aki ráadásul önhibáján kívül került abba a helyzetbe, amibe. Amint azt korábban is írtam, az orvosnak joga van megtagadni az ellátást, de mignek is igaza van abban, hogy minek ment szülész-nőgyógyásznak, ha ez nem megy neki. Onkológusnak se megy el, akinek nem bírja a lelke, hogy a páciensei hosszú szenvedések végén jó eséllyel meghalnak. Lehet az orvosnak véleménye, mondhatja kulturáltan, hogy nézze hölgyem, az én erkölcsi értékrendembe ez nem fér bele, de vannak kollégák, akik ezt minden további nélkül megcsinálják, legyen szíves mást keresni, sajnálom, hogy így döntött. Ennyi kellett volna, és ez a poszt meg sem születik. Az orvos reakciójára természetesen én is kíváncsi lennék, de ha az aljas gyilkos tényleg elhangzott, akkor nehezen tudna olyat ideírni, ami az én szememben felmentené.

rest of boys 2015.04.19. 11:27:59

A poszt mindenesetre elérte a célját, pár kötekedő is megjelent errefelé, aminek a cenzorok csak örülnek, hisz ők, a trollalák piszkálják fel az elhalófélben lévő indulatokat, ami aztán kommentözönt generál.

Ilyen posztot én is tudnék írni, kellő fantáziával, amin aztán még a tarkopaszok is hajbakapnának.
Nem nagy kunszt.

rest of boys 2015.04.19. 11:32:21

@rest of boys: A fejemre szórt átkokat lehet fokozni. Hogy mondaná azt a holló a szememnek, hogy "csecse bogyó, hamm, bekaplak!", hogy mérnék a varjak a belemmel a határt, hogy menne végig rajtam egy motorizált SS-dandár, hogy tenne a magáévá engem egy félszigetnyi jegesmedve, stb.

antisystem 2015.04.19. 11:32:55

@rest of boys: "Nemtom, szerinted annak a faroknak, aki felcsinálta, épp kedve volt ott ólálkodni a tetthelyen az iszonytatóan, véresen "komoly" kapcsolat szent nevében?" - nem tudom, mint írtam tegnap, én az analóg helyzetben evidensen ott voltam...
"Mondjuk küzdősportot gyerekkoruk óta űző izmos atléták nem, akik a fogadjistent kellőképpen ki tudják mérni az izomkodó faszfejeknek?" - érdekes, hogy te egyből tettlegességben gondolkodsz, mifelénk az az utolsó utáni eshetőség... nekem eddig az életben mindig elég volt a szó is ahhoz, hogy helyre tegyem a velem szemben álló magáról megfeledkező embert - legyen az egy ilyen típusú illető, vagy egy hivatali bürokrata, vagy egy vendéglős, aki azt hiszi, hogy a vendég van érte... vagy bárki, aki azt hiszi, hogy neki lap lett osztva olyan kérdésben, amihez valójában a világon semmi köze.
Ennek az orvosnak annyi lett volna ebben a helyzetben az etikus lehetősége, hogy a paciense szándéka kinyilvánítása után tájékoztatja őt, hogy ő lelkiismereti okokból nem végez abortuszt, azzal együtt, hogy tájékoztatja arról is, hogy hol a területi szakrendelés vagy kórházi osztály, ahova ez ügyben fordulhat.

she_wolf 2015.04.19. 11:34:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A nyomomba sem érsz. Még ebben sem, és ez azért vérciki:(

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 11:35:23

@mig54:

"Nem voltam ott. No és te? "

De én nem is fogadom el a levélíró leírását fenntartások nélkül, mint te.

"Ha elfogadjuk amit a poszter ír, az a baj. Ha nem fogadjuk el, akkor meg az. Ki érti ezt?"

Sajnálom, ha nem vagy képes felfogni, hogy egy eseményt nem szabad a két ellenérdekelt fél közül csak az egyiknek a leírása alapján elfogadni. Ez téged minősít.

"A poszt számomra nem sértődött vélemény, hanem esetleírás. Némi különbség azért van a kettő között."

Ebben teljesen igazat adok neked, én fogalmaztam rosszul, köszönöm a kijavítást.

De ezzel is magad ellen beszélsz. Egy véleménynek nem érdemes az igazságtartalmát firtatni, hiszen csak vélemény, ami mindig szubjektív. Egy esetleírás igazságtartalmát ellenben igenis lehet és kell firtatni, mert az lehet igaz, részben igaz és teljesen hamis is.

rest of boys 2015.04.19. 11:35:50

@antisystem: Én az orvos helyében szépen hárítottam volna, először a párjához küldöm, hogy beszéljék meg az esetet. Ha látom, hogy a mimózák hiperérzékeny típusával állok szemben (aki érdekes amúgy, hogy önmagát a végletekig sajnálja, a gyerekét egy percig sem), nem forszírozom az amúgy egyoldalú vitát.

antisystem 2015.04.19. 11:36:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Lásd te is az előző hozzászólásom... azt meg nem tudom, honnan olvastad ki, hogy én bárkit is testi erővel fenyegetnék...

she_wolf 2015.04.19. 11:36:21

@rest of boys:
Hmmm...néha azért megértelek:) Bár én golyóállóbb vagyok bizonyos szempontból, mint Te.

Bikli néni 2015.04.19. 11:38:11

@rest of boys: Nem idegeskedek. Csak szembesítelek azzal, mekkora egy álszent önző disznó vagy. Kiselőadást tartasz - és nem először - a felelős gyerekvállalásról, mikor a sajátodat a születése előtt hagytad magára és feléje se nézel, apai teendőid kimerülnek abban, hogy egy hónapban egyszer beslattyogsz a postahivatalba és feladod a szajrét. Ha már apaként és párként is saját szabad döntéseid miatt megbuktál, legalább annyi lehetne benned, hogy az ilyen posztok alatt lapítasz, mint sz*r a fűben.

asztalosani 2015.04.19. 11:39:04

@Bikli néni:

vegyél vissza a stílusodból, értve vagyok?! még tőled sem tűröm az ilyen hozzászólásokat legyél te az atyaúristen!

te vagy a hülye, hogy egy vicces hozzászóláson ennyire fel tudod magadat húzni, de látom a diplomád mellé nem osztottak észt.

csak nem idült kétoldalú farokhiány?

XD

antisystem 2015.04.19. 11:39:16

@rest of boys: "Én az orvos helyében szépen hárítottam volna, először a párjához küldöm, hogy beszéljék meg az esetet." - ez teljesen rendben is van, egy normális, emberi tanács. És nyugodtan hozzátehető az is, hogy az illető orvos csak a terhesgondozásban tud segíteni lelkiismereti okból, tehát, ha a pár az AB mellett döntene, keresse a területi szakrendelést. Ennyi. Így normális.

rest of boys 2015.04.19. 11:39:36

@Bikli néni: Nem a postahivatalban, hanem bankban szoktam ezt intézni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 11:41:38

@Bikli néni:

"Ebbe belepofázni se pro, se contra nincs joga senkinek. Se az orvosnak, se vadidegen, névtelen, arctalan kommentelőknek."

Azzal, hogy közzétette a levelét, vállalta a vele nem egyetértő kommenteket is. Ha ez nem tetszik neki, akkor tetszett volna nem nyilvános levelet írni.

"az orvosnak joga van megtagadni az ellátást, de mignek is igaza van abban, hogy minek ment szülész-nőgyógyásznak, ha ez nem megy neki."

Miből jön le neked az, hogy nem megy neki? Mert nem hajlandó magzatokat gyilkolni? Az orvpos az élet védelmére, nem elpusztítására esküdött fel.

"Az orvos reakciójára természetesen én is kíváncsi lennék, de ha az aljas gyilkos tényleg elhangzott, akkor nehezen tudna olyat ideírni, ami az én szememben felmentené."

A nagy kérdés az, vajon tényleg elhangzott-e. Ugye nem baj, ha a levélírót nem tekintem pártatlan kívülállónak, akinek az objektvitása megkérdőjelezhetetlen?

Braincelle 2015.04.19. 11:44:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ok, a pontosításban igazad van;a határt tudtommal az idegrendszer és a fájdalomérzés kifejlődésével húzták, de nem vagyok ebben expert.
Az viszont továbbra is tény, hogy az első három hónapban az anya a joggal kompatibilisen dönthet úgy, hogy elveteti a gyermekét (nekem sem jön a magzat a számra, de ez szubjektív).

Törvényes cselekedetek megítélése mindig szubjektív dolog. X szerint az Y értékrend nevében ilyen, Z élettapasztalatai alapján olyan, K olvasmányai alapján meg emilyen. Jelenleg egyik álláspontot sem lehet megnyugtatóan, evidenciaként bizonyítani. Szubjektív tények egy orvos-beteg szituációban pedig csak szubjektív mivoltuk jelzését követően, visszafogottan jelenhetnek meg.

Egyébként az Orvosi etika tankönyvben (ami nagyon jó, imádtam) nagyon jó példák vannak erről, már nem emlékszem pontosan. De az is volt a lényege, hogy a magzat csak az anyja testének használatával életképes; és ha valaki testének a használatával akarsz életben maradni, akkor ahhoz az adott test "tulajdonosának" a beleegyezésére van szükség.
Az etika könyvek úgy érvelnek, hogy a terhesség tudomásul vételét követően az anya eldöntheti, hogy beleegyezését adja-e a teste használatához, vagy nem. Mivel a magzatnak a fájdalomérzése, idegrendszere egy idő után kifejlődik, ezért szabály, hogy az anyuka olyan hamar döntsön, amikor még nem okoz fájdalmat a magzatnak a beavatkozás, és az is szabály, hogy az egyszer már megadott beleegyezését később ne vonja vissza.

Az, hogy a szexuális kapcsolattal lehetőséget adott a terhességre, olyan értelemben nem érv, hogy csak a szexuális kapcsolatba egyezett bele, nem a terhességbe (és ezt a fogamzásgátló szedésével is kifejezte). Ha bezárod a lakásodat és betörnek, akkor sem teszi legálissá a betörést a tény, hogy rossz minőségű az ajtódon a zár, vagy nagyon jó vésője volt a betörőnek.

Szerintem az abortusz emberölés, de egy olyan életnek a megszakítása, aki a nő teste használatával kíván életben maradni. A jelenleg törvények értelmében az anya egy időablakon belül dönthet úgy, hogy megtagadja a teste használatát a magzattól, és ebben a törvény megvédi (persze az nehezíti a dolgot, hogy a magzatot nem egyben veszik ki, hanem fel is darabolódik, ergo nem az történik, hogy azért pusztul el/hal meg, mert önállóan életképtelen, hanem azért mert feldarabolják; de ez jelenleg technikai kérdés, mert egyértelmű, hogy nem lenne életképes, ez a kérdés akkor lenne kérdés, ha lenne olyan módszer, amivel 8 hetes embriókat anyaméhen kívül fel lehetne nevelni).

Minden más vélemény. Nekem is van véleményem: én a saját gyerekemet sosem vetetném el, egyrészt etikai okból, másrészt mert nagyon szeretnék gyereket, és mint minden ilyen nő, én is félek, hogy mi van, ha nem lehet, ezért ha megtudnám, hogy van bennem egy gyerek, akkor kihasználnám az alkalmat (de hozzáteszem, hogy nagyon hátrányos élethelyzetbe kerülnék azáltal, hogy nem előkészítés, tervezés, megfelelő élethelyzet kialakítása után születne a gyerekem). De ez azt jelenti, hogy a magzat azért élhet, és azáltal éri el a jogi személy státuszát, mert én beleegyezésemet adom ahhoz, hogy a testem használatával eddig fejlődhessen.

Amúgy abba ilyenkor belegondoltok, milyen házasság lesz egy ilyen kapcsolatból? Ti mind szeretnétek azzal élni, akivel először lefeküdtetek? Nekem aztán nincs tapasztalatom túl sok, de ha belegondolok abba, hogy egész életemben azzal kelljen legyek, aki először hozzámért, és nem valaki olyannak, akivel meg is van az összetartozás, lelki és testi összhang, akkor kiráz a hideg. A társ keresgélése a felnőtt életút része, és ebben a szex is benne van, mert akivel az nem jó, azzal nem lesz jó a házasság sem, régen sem volt minden olyan nagyon jó, amikor a nászéjszakán derült ki, hogy asszonyka irtózik a dologtól mondjuk, csak erről akkor nem beszéltek az emberek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 11:44:36

@mig54:

"A nyomomba sem érsz. Még ebben sem, és ez azért vérciki:("

Köszönöm, hogy elismerted, bunkóságban te vagy a Number One. Keep up the good work!

she_wolf 2015.04.19. 11:45:17

@rest of boys:
Mér' pont jegesmedve? Kék bálna miért nem rulez?:D

she_wolf 2015.04.19. 11:48:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem bunkóságról, inkább ostobaságról volt szó.
De hogy értve legyek: ahhoz is ostoba vagy, hogy legalább az én szintemet elérd. No érted már, hogy mi a vérciki?

asztalosani 2015.04.19. 11:49:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

hagyd, kár rá pazarolni az időt, mostanában biztosan nem piszkálták meg még bottal sem! :)

Bikli néni 2015.04.19. 11:51:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezekben neked mind igazad is van. Aki ide ír, az vállalja, hogy jó eséllyel ízekre szedik. De az egyet nem értésnek is vannak fokozatai. Erre írom most sokadszorra, hogy az orvos eljárásával se lett volna semmi baj, ha azt mondja, amit itt többen is felvetettünk: én ezt lelkiismereti okokból nem vállalom (mert én az élet védelmére esküdtem fel), de itt és itt tud tanácsot kérni, és igen, előbb azért beszélje meg a párjával, nem kell most rögtön döntést hoznia. Ennyi kellett volna, semmi több.
Az orvosnak amúgy senki nem tiltja meg, hogy kifejtse itt az álláspontját a történtekről, más orvosok is reagáltak már itt levelekre. Kíváncsian várom én is, fenntartva, hogy nem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy egy orvos a (fizető) páciensét legyilkosozza. Nem, erre, HA tényleg így hangzott el, nincs mentség. HA, írom nagybetűvel, mert az előbb kisbetűvel úgy látszik, nem ment át vagy nem volt egyértelmű.
És persze, a levélíró nem pártatlan kívülálló, de ez esetben az orvos sem az :( Sőt, tulképp az asszisztens sem, mert ő meg jó eséllyel azt fogja mondani, amit az orvos is mondana. Hogy ebből mi a valóság, azt megtudni már úgysem fogjuk, de abban talán egyetérthetünk, hogy az aljas gyilkos kijelentés semmi esetre sem volt helyénvaló. A posztoló szerintem NEM gyilkos, és erről lehet ugyan vitatkozni, de az nem vita tárgya, hogy egy épp élete válságos pillanatában lévő embernek meg pláne nem mondunk ilyet. Neki is van egy élete és egy emberi méltósága, ami védelemre szorul,nem csak a méhmagzatnak. Sőt mi több, megelőzi azt. A magyar jogértelmezés szerint legalábbis mindenképp.

EZAZ 2015.04.19. 11:54:44

@Éhes ló: Te miért nevezel valakit hazugnak csak azért, mert más véleményen vagytok vagy csak nem érted azt, amiről beszél?

she_wolf 2015.04.19. 12:00:54

@asztalosani:
A saját bajodat ne akard rám kivetíteni. Közel 300 hozzászólás alatt egyszer sem botlottunk egymásba, én örültem neki. Remélem, te is. Maradjon ez így, ha kérhetem. Ne az eddig szokásos dolgainkkal szaporítsuk a hozzászólások számát, mindkettőnknek üdítőbb lesz!

csakmotyogok 2015.04.19. 12:01:28

@Zsuzsi25: Nő vagyok.3 gyermeket szültem,2-t pénz nélkül.
Tudom miről beszélek.

csakmotyogok 2015.04.19. 12:04:00

@Zsuzsi25: Amit leírtál luxus. Ha sokat akarsz költeni akkor sokat költesz, de nem kell siránkozni,hogy sok. Aki kidobálja a pénzét az ablakon nem károgjon, hogy sok. Aki hülye fizessen.

she_wolf 2015.04.19. 12:05:17

@Bikli néni:
Ugyanezeket - ha nem is így, és egyszerre megfogalmazva - én is, és mások is leírtuk már. De ha valakinek vak a szeme pont ezeket meglátni, akkor már fárasztó x-edjére is újra és újra leírni:(

Zsuzsi25 2015.04.19. 12:11:26

@tildy[UK]: Na itt kozlom, hogy soha nem a HR.es dont arrol kit vehetek fel. Velem annyit kozolnek, (ha jovahagynak egy helyet) hogy ilyen es ilyen nyelvtudas kell, ilyen es ilyen vegzettseggel. Slussz passz. A dontes nem az enyem, de ezek alapjan szortirozok. Ennyi.

asztalosani 2015.04.19. 12:19:56

@mig54:
nekem nincs bajom, egészséges vagyok :)
(nem úgy mint itt egyesek, akiket már úgy fércelnek össze, hogy életben maradjon)

amúgy meg: te írtál rám, én hozzád sem szóltam :D

látom már megint vagy a felfogásoddal, vagy a szövegértelmezéseddel van a gondod, vagy azzal, hogy még bottal sem piszkálnak meg? :D tudod, nem zörög a haraszt... XD

csakmotyogok 2015.04.19. 12:23:26

@juan88: No, a családban most született pár hónapja baba. 200 ezer FT-volt aminek jó részét az álllam adta. Kiságy fából enyhén használt mosás és fertőtlenítés után újnak látszó.40 ezer ,még vuki pelenkázó is van hozzá.Máris spóroltam 240 ezret:)). 2 funkciós babakocsi 38 ezer csak takarítani kellett.Bébi komp árt, babahinta hülyeség. Lázmérő 1200 FT. Vitamin? Egészségesen kell élni és táplálkozni egyik gyermekemmel sem szedtem és a családban sem senki. De ha mégis érdemes utána olvasni és felébő kijön, persze aki ésszel él az előbb tájékozódik. Aki sokat akar és itt az akaron van a hangsúly költeni,az sokat költ, aki gondolkodik és racionális nem dobálja ki a pénzt,inkább félre teszi a gyereknek.

rest of boys 2015.04.19. 12:23:50

Tizenévesen, minden anyagi háttér hiányában párkapcsolatot, nemi életet kezdeni - ergo, úgy tenni, mint aki felelős felnőttként él -, nos erre teljes mértékben jogosultnak érzi az illető magát (ha ezt megtiltanák neki, kézzel-lábbal kapálózna), amikor pedig a fentiekkel összefüggésben a tettének következményeivel szembesítik, akkor elkezd vergődni, előbb a gyógyszert, aztán az orvost kezdi hibáztatni azért a helyzetért, amibe került.
Bocs, de nem tudom szebben körbeírni azt, hogy aki szétteszi a lábait, az számoljon azzal, hogy egyszer teherbeesik.
Ha többször, akkor annál inkább.
Senki nem kényszerítette erre, önként és dalolva tette.

csakmotyogok 2015.04.19. 12:26:05

@csakmotyogok: Anyatejes kezdőszett..atyám borogass,attól lesz teje egy nőnek? Van aki azt hiszi. Nem baj de legalább drága volt a 40 ezres kórházi rucival együtt...:DDD.

rest of boys 2015.04.19. 12:29:17

@csakmotyogok: Valaha fabölcsőben, darócpólyában és vászonpelenkában is felnőttek a gyerekek a búbos kemence és a csűr között, az udvaron a csirkéket kergetve.
A mai flancolás csak a worldwide marketinget szolgálja, a legtöbb luxuscuccnak abszolút semmi értelme.

rest of boys 2015.04.19. 12:33:02

@csakmotyogok: A vuki pelenkázó hosszú szőrrel borított és Chewbakka-feliratú :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 12:35:06

@Braincelle:

"a határt tudtommal az idegrendszer és a fájdalomérzés kifejlődésével húzták, de nem vagyok ebben expert."

Nyugodj meg, azok sem, akik erről a három hónapos határról döntöttek. Az meg, azt hiszem, evidens, hogy a jog és a tisztesség/igazság/emberség köszönö viszonyban sincsenek egymással.

"a magzat csak az anyja testének használatával életképes; és ha valaki testének a használatával akarsz életben maradni, akkor ahhoz az adott test "tulajdonosának" a beleegyezésére van szükség."

Ez tetszetős érvelés, és természetesen megértem, hogy ez is egy lehetséges szempont. Én másképp gondolom, számomra az élet a fogantatással kezdődik, és nem vallási meggyőződésből vélekszem így.

A fenti érvet egyébként tovább is lehet gondolni, és akkor egyből kiviláglik az érv abszurditása is. Ugyanis egy felnőtt ember is a társadalom "testének" használatával lehet csak életképes, és ha ennek használatával akar életben maradni, akkor ehhez az adott test "tulajdonosának" a beleegyezésére van szükség.Ebből az általad idézett logika szerint az következik, hogy ha a társadalom valakinek nem engedélyezi a "testének" használatát, őt nem kívánja életben tartani, akkor azt fájdalom okozása nélkül elpusztíthatja.

Persze ekkor jönnek elő az emberi jogok, pl. az élethez való elidegeníthetetlen emberi jog. Ami ezek szerint megilleti a társadalom "testének" használata nélkül életképtelen embert, ám nem illeti meg a nő testének használata nélkül életképtelen magzatot.

Vannak persze esetek, amikor a társadalom így dönt, ezt hívják halálos ítéletnek, ami ellen a liberálisok oly nagy vehemenciával küzdenek. Érdekes, hogy ugyanezek a liberálisok helyeslik az abortuszhoz való jogot, holott a magzat semmi olyan bűnt nem követett el, amiért halálos ítéletet lehetne kiszabni.

"Az, hogy a szexuális kapcsolattal lehetőséget adott a terhességre, olyan értelemben nem érv, hogy csak a szexuális kapcsolatba egyezett bele, nem a terhességbe (és ezt a fogamzásgátló szedésével is kifejezte). Ha bezárod a lakásodat és betörnek, akkor sem teszi legálissá a betörést a tény, hogy rossz minőségű az ajtódon a zár, vagy nagyon jó vésője volt a betörőnek."

Jó az érvelésed, de kissé megingatja az a tény, hogy a törvény a betörő életének kioltását sem teszi lehetővé. Ha a magzatot ilyen értelemben "betörőnek" tekintjük, akkor az ő élete miért oltható ki a betörés miatt?

"de ez jelenleg technikai kérdés"

Szerintem ma sem csak technikai kérdés. A magzatot nem csak simán hagyják meghalni (az anyai - jó, az anya szó használata is elég perverz - test szolgáltatásainak megvonásával), hanem aktívan megölik. Az, hogy a magzat amúgy is meghalna a női test nélkül, azért sem érv, mert egy végső stádiumban lévő halálos beteg megölését is bünteti a törvény (sőt nálunk akkor is, ha ő kéri), noha amúgy is meghalna. Lásd Fekete Angyal.

"én a saját gyerekemet sosem vetetném el, egyrészt etikai okból"

Ezért nagyon becsüllek!

"Amúgy abba ilyenkor belegondoltok, milyen házasság lesz egy ilyen kapcsolatból?..."

Ha arra gondolok, hány gyermektelen pár vár örökbefogadható gyerekre, akkor végképp semmi erkölcsi alapot nem látok a nem kívánt gyerek megölésére. És ennek tudatában még inkább bűnnek tartom az abortuszt. Mert ha nem kívánja is tönkretenni a karrierjét egy nem kívánt gyerekkel, annyit azért igazán vállalhatna egy ártatlan emberi életért, hogy kihordja és megszüli. Ez egy év kiesés lenne, évet halaszt az egyetemen és kész.

she_wolf 2015.04.19. 12:35:14

@asztalosani:
Valóban nem szóltál hozzám, csak jó szokásodhoz híven ugattál bele mások beszélgetésébe (ahol én voltam az egyik fél).
De ez nálad már megszokott.
Egyébként nem vagy egészséges, ezt jobb, ha tőlem tudod:)

csakmotyogok 2015.04.19. 12:35:49

@rest of boys: Nem darócról és fabölcsőről beszélek. De nem hiszem hogy maradandó lelki sérülést szenved a gyerek ha nem méregdrága kiságyban nő fel, vagy anyu nem 40 ezres pizsit vérez össze a kórházban. A hülye haszontalan drága kütyükről nem is beszélve.19 éves főiskolásként,nappalin szültem az első gyermekem és semmi szülői háttér nem volt, igaz a gyerek édesapja a férjem volt. Megoldottuk,nem bántam meg, a gyerek apja pedig pláne nem. Most gyereke sem lenne ha akkor elvetetjük.

Braincelle 2015.04.19. 12:37:38

@rest of boys:
19 évesen mért ne lehetne nemi életet kezdeni?
Nálunk aztán igazán nem könnyűvérű a család, válást is felnőtt koromban láttam először, egyetlen darabot az egész családban, nekem mindig természetes volt, hogy mindenki családban él, a vér szerint anyukával, apukával és testvérekkel, és csak mások példáját látva lepődtem meg, hogy ez nem mindenhol magától értetődő; de amikor 18 évesen meglett az első tartós párkapcsolatom, az anyukám ajánlotta a saját nőgyógyászát, hogy beszéljem meg vele a fogamzásgátlást és hasonlókat.
Nagykorú emberekről beszélünk! Mégis mikor kellene elkezdeni szexelni? Az nem csak láb széttevés és élvezet, főleg lányoknak, hanem tanulási folyamat, meg kell ismerni az embernek magát, a másikat, meg kell élni és feldolgozni, hogy ilyen szoros kapcsolatban van egy másik emberrel, bele kell illeszteni a szerelemről és a párkapcsolatról alkotott (akkor még egyoldalú és rózsaszín) képbe a szexuális összetartozást is, a tetszés, nemtetszés kifejezést. Szerinted mért van, hogy a nők többségének az első alkalom nem jó? Az első kapcsolat nem jó? Fiúknak persze az a jó, ha a nő nem tapasztalt semmit, és mindenre mosolyog és egyetért, de ennek aztán igazán semmi köze az erkölcshöz.

Ezerszer jobb érett fejjel, tapasztalattal, lelki és testi összhang alapján kiválasztani valakit, mint szűzen és naivan férjhez menni és aztán a falat kaparni minden éjjel. Ez megint olyan, mint a megalapozatlan gyerekszülés: jöhet ki jól is, de az ember nem szereti a véletlenre bízni az életét.

Teherbe esni idő előtt, akaratlanul, igazi tragédia, mert értékvesztés és sérülés nélkül nem lehet megúszni, aki olyan döntést tud hozni, amitől fejlődik, aki boldogságot tud kovácsolni belőle bármilyen módon, azé minden tiszteletem, de ha velem esne meg, félek, inkább a boldogtalanságomat szolgálná, vagy életre szóló önvád és gyász, vagy rossz anya-gyerek, anya-apa kapcsolat, hiányérzet és örök tépelődés, elvesztett szakmai életút formájában.

rest of boys 2015.04.19. 12:38:51

Én pedig a hím egyedek szexuális kultúrájának a fejlesztését helyezném előtérbe, az önmaguk önző élvezetén kívül a másik testére való koncentrálást, az együttlét különböző technikáinak az elsajátítását.
Rögtön csökkenne a nemkívánt teherbeesések száma.
Az ezirányú tapasztalatok ugyanis mintha nem haladtak volna a korral, sok párkapcsolatban a hím tag mintha valamelyik neandervölgyi barlangból mászott
volna elő.

Braincelle 2015.04.19. 12:39:06

@csakmotyogok:
Ha van egy egymást szerető pár, aki elköteleződik egymás felé, és közösen, örömmel igent mond a születendő gyerekre, akkor mindent meg lehet oldani. Az egész más.

Braincelle 2015.04.19. 12:39:46

@rest of boys:
ebben is van igazság, de nők nélkül a hímek sem fejlődnek :)

Braincelle 2015.04.19. 12:41:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ilyen alapon ne költs el 500 forintot fagyira, mert hány ember szeretne abból villanyszámlát fizetni.

Braincelle 2015.04.19. 12:42:15

@Braincelle:
többire később reagálok, most nincsen időm már.

rest of boys 2015.04.19. 12:44:04

@Braincelle: Az én véleményem az erről, hogy a hivatalossá tett 18. életév betöltése még nem jelenti azt, hogy vasárnap még gyerek voltam és hétfőn, a szülinapomon már felnőtté váltam a naptár átfordultával. A psziché teljes kifejlődéséig és a felelősségteljes felnőtté válásig még várni kell. A nemi érés és az ösztönök ezeket jóval megelőzik.

Az az anya pedig, aki a lányát nem erre neveli, annak hamarosan nagymama a neve.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 12:44:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Korábbi hozzászólásaid alapján sokkal értelmesebbnek gondoltalak annál, mint amit ebben a kommentedben felmutattál.

Nem hittem volna, hogy képtelen vagy felfogni: a méhen kívüli terhesség az anya életét súlyosan és közvetlenül veszélyezteti, miközben neki (a magzatnak) sincs életesélye. Lose-lose szituáció.

Ilyen esetekben még a katolikus egyház sem ítéli el az abortuszt, pedig azt aztán igazán szigorúan tiltja az abortuszt. Ha a katolikus egyház érti a két eset közti különbséget, akkor te ugyan miért nem érted?"

Nagyon is kepes vagyok felfogni, mivel jar a mehenkivuli terhesseg, keresztul is mentem rajta, es ha valaki, akkor aztan tudom, hogy mennyire veszelyezteti a no eletet. A problemam az a fajta logikai bukfenc, hogy az is "elet" azon felfogas alapjan, amit itt sokan vallanak. Ezzel van problemam. Tehat akkor mondjka ki azt, ha egy normal ab a 12 hetes korig gyilkossag, hogy akkor a mehen kivulinel a baba kivetele is az ( igaz az anya erdekeben, de az). Vagy pedig definialjak mast ponttol az eletet. Ennyi.

Szoval tudom nagyon jol, hogy lose-lose szituacio, masra volt kihegyezve a kommentem. Talan segit a fenti magyarazat.

A katolikus egyhazra meg teszek magasrol amugy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 12:45:04

@Bikli néni:

"És persze, a levélíró nem pártatlan kívülálló, de ez esetben az orvos sem az"

Biztos, hogy az orvos sem az, de ő lehetőséget sem kapott a saját verziójának leírására.

Azt hiszem, a félreértések tisztázása után nincs köztünk komolyabb nézetkülönbség.

she_wolf 2015.04.19. 12:49:03

@rest of boys:
Némelyik írásodat olvasva időutazásban van részem. A múltba. Amikor is először házasodás szűzen, már meglévő hozománnyal, aztán jöhet a többi: apa dolgozik a városban, asszonykája otthon várja őt karonülő gyermekével, tiszta, rendes házzal, meleg vacsorával, forró öllel. Hiszed vagy sem, nekem nagyon tetszik ez az idilli kép. Csakhogy nem abban a világban élünk már. Megállhatunk, persze, az idő vasfoga pedig csattogva repül el fölöttünk:)
És ha megállunk mi lesz az önmegvalósítókkal, az emancipancikkal, hogy "kedvenceidet" ne is említsem?
Hátrafelé menni vicces. Egy darabig. Két választásod van: vagy nagy megbékélésünkben önző módon szemezgetni a lehetőségek közül, vagy a dombtető. Előbbi prosperálóbb talán.

she_wolf 2015.04.19. 12:50:34

@tildy[UK]:
Te vagy az én emberem!:) Egyetlen mondatod miatt.

csakmotyogok 2015.04.19. 12:50:37

@Zsuzsi25: Még nem láttam senkit aki méregdrága 2 nyelvű oviba járt és úgy tanult nyelveket. Egyik gyermekem sem járt ilyenbe,igaz mind a 3 beszél 2 nyelvet nem középiskolás fokon. A legkisebb ha így halad olyan lesz,mint az apukája aki 4 nyelven beszél jól.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 12:50:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: amugy megkerdeznem, magzati korban felfedezett sulyos betegseg eseten is gyilkossagnak tartod, ha ugy dontenek a szulok, ezt nem vallaljak? Kombinalt teszt es genetikai ultrahang a 12. hettol van, ez Magyarorszagon mar kicsuszik a hatarbol. Vagy kotelezoen szulje meg? Akkor is, ha akar lehetne egeszseges gyereke is?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 12:54:52

@tildy[UK]:

"Tehat akkor mondjka ki azt, ha egy normal ab a 12 hetes korig gyilkossag, hogy akkor a mehen kivulinel a baba kivetele is az"

OK, kimondom: A méhen kívül fejlődő magzat megölése is gyilkosság. Csak ez esetben az elkövető mentesül minden erkölcsi teher alól, mert a saját élete védelmében tette. A törvény is lehetővé teszi a támadó megölését, ha az életedre tör.

Egy normál terhesség viszont nem veszélyezteti a nő életét, ezért ekkor a magzat megölése erkölcsileg nem menthető. Akkor sem, ha az illető ún. veszélyeztetett terhes, ahogy arra sincs jogod, hogy megölj egy támadót, ha az nem az életedre tör.

A "veszélyeztetett terhes" megjelölés amúgy jelentheti azt is, hogy a magzat van veszélyben. Sőt legtöbbször épp ezt jelenti.

she_wolf 2015.04.19. 12:55:41

@rest of boys:
Ezt már korábban is megemlítetted, és már akkor is becsültelek érte.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 12:57:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: rendben, ez esetben csak nem ertunk egyet. En n em gondolom annak egyiket sem. ( Mielott kerdezned, van-e gyerekem: 25. hetes terhes vagyok epp).

rest of boys 2015.04.19. 13:01:28

@mig54: A tisztelet és megbecsülés kölcsönös.:)

rest of boys 2015.04.19. 13:05:25

@mig54: Merthogy minden, ami új, az jó? Ebből a szempontból az emberiség rémkorszakait, a francia forradalmat és az újabb kor vadhajtásait hoznám fel példaként. Nem, nem jó mindent elvetni, ami régi.

rest of boys 2015.04.19. 13:06:32

@tildy[UK]: A katolikus egyház pedig ebbe bele fog roppanni :))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 13:08:51

@tildy[UK]:

"Vagy kotelezoen szulje meg? Akkor is, ha akar lehetne egeszseges gyereke is?"

Megölnéd a beteg gyerekedet, ha már van egy egészséges is?

"magzati korban felfedezett sulyos betegseg eseten is gyilkossagnak tartod, ha ugy dontenek a szulok, ezt nem vallaljak?"

Úgy gondolom, ha a betegség nem zárja ki az emberhez méltó életet (tudom, ez képlékeny meghatározás), akkor nem szabad megölni a magzatot. Ha kizárja - nos, erről nincs határozott véleményem. Lehet, hogy ez baj, de az embernek tudnia kell, mikor nem elegendőek az erkölcsi és egyéb ismeretei ahhoz, hogy valamiről véleményt formálhasson.

Azért gondolj bele, ha anno mód lett volna egyes súlyos betegségek kiszűrésére, akkor pl. egy Stephen Hawkinggal is szegényebb lenne a világ. Hawking biztos nem örülne annak, ha elküretelték volna magzatkorában, mert ő így betegen, nyomorékon is tud értelmet és célt adni az életének, vagyis tud emberhez méltó életet élni. Más ember ugyanezzel a betegséggel talán értelmetlennek tartaná az életét, nem tudna emberhez méltón élni.

Na de ezt csak akkor lehet eldönteni, amikor már megszületett és felnőtt az a beteg gyerek.

asztalosani 2015.04.19. 13:11:05

@mig54:
bocs, de egy okj-s wc pucoló szavára nem adok :D

tudtad egyébként, hogy amit csinálsz az már erősen a kuruzslás fogalmába tartozik?
jaj, bocs.
most megint googlezhatsz XD

jut eszembe:
tudod már, hogy mit jelent a vérátömlesztés? :D

rest of boys 2015.04.19. 13:15:23

@asztalosani: Csak jóindulattal egymás iránt, az dúsítja bennünk a szeretetet, ami egyenes út a békés, Isten szerint való élethez.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 13:15:45

@tildy[UK]:

Emlékszem rád a műegyetemi időkből, gratulálok az érkező gyerekhez!

Bikli néni 2015.04.19. 13:15:53

@Bikli néni: @rest of boys: Hülye mobil, nem mindig azt csinálja, amit szeretnék. Szóval van, aki 45 éves korára se komolyodik meg és gőze sincs a felelős párkapcsolatról. Ami azt illeti, a poszter barátjába is több felelősségérzet szorult, mint például beléd, mert ő legalább idejében felmérte, hogy nem tud és nem akar gondoskodni a (számára) nem megfelelő körülmények között érkező gyerekéről. Te ehhez képest akkora balfék voltál, hogy még akartad is a gyereked, aztán már majdnem szülésidő volt, mire rájöttél, hogy ja bocs, mégse. Neked mennyi ilyet kell a fejedhez vágni, hogy észhez térj és ne oszd az ilyen téma alatt tovább az észt? Lehet, a stroke-osokat meg az epilepsziásokat az egyébként irl tényleg lehengerlő modoroddal csodásan tudod gyógyítani, de embernek egy kalap nulla vagy, Tempus.

@asztalosani: Ez nem vicces hozzászólás volt részedről, hanem sötét, mint az éjszaka. De leegyszerűsítem, hátha akkor nem pattogsz, mint f*ng a gatyában :))
Én állítottam A-t (A = a posztoló nincs olyan helyzetben, hogy megtartsa a gyereket, ezért véleményem szerint nem gyilkos). Ezt árnyaltam annyival, hogy bár a gyerekezés baromi drága, azért lehet azt olcsóbban is csinálni annál (részben ésszel, részben mázlival), mint ahogy pl. juanék tették. De még így is drága marad, egy 19 éves párnak nem való a gyerekvállalás, pont.
Erre jöttél te, és a semmiből (szerinted humoros, szerintem meg egy idióta) hozzászólásban nekem estél, hogy nekem milyen szerencsém volt, hogy volt egészségkártyám, meg nem tudom, milyen ellátásokat ad az állam (mert nyilván én sose kaptam, ugye), meg a többi marhaság, kínodban már azon ugráltál, miért vettem babakocsit a babámnak. Végső soron úgy állítottad be, mintha azt mondtam volna, márpedig szülje meg a poszterina a gyereket, mert nem egymillió a kezdőköltség, csak mondjuk 200k. És mivel kiforgattad a szavaimat, ugrottam, mint erre egyébként általában, ki nem állhatom az ilyen tetű hozzáállást ugyanis.
Tudod, mi benned a szánalmas? Hogy végső soron egyet is értettünk, csak annyira nem voltál képes felfogni, amit olvasol, hogy nekem estél, mintha az ellenkezőjét mondtam volna. Nézd meg @Kovacs Nocraft Jozsefne: -vel folytatott eszmecserémet. Bár nem feltétlenül vagyunk ugyanazon a véleményen, tök kulturáltan megbeszéltük az ellentmondásokat. Nem támadott, érvelt, érveltem, és tádááámmm, közös nevezőre jutottunk. Ehhez persze az is kell, hogy az ember értse is, amit olvas, ne csak köpködjön itt, mint te.

@mig54: Off. Ígértél nekem valamit a kórházban, amikor beszélgettünk. Tudtam, hogy nem úgy lesz, de ettől még fáj, hogy nem tartottad meg. :(

rest of boys 2015.04.19. 13:19:04

@Bikli néni: Nem tudom, talán valamiféle moderátor képében tetszelegsz emitt, hogy megmondod, ki mit írjon és ki mit ne? Én is tudnék ide egy sor argumentumot felsorakoztatni, de veled ellentétben én nem a lejáratásodban ügyködöm.
Foglalkozz a saját dolgoddal, ha megkérhetlek, engem pedig hagyjál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.19. 13:19:13

@Braincelle:

"ilyen alapon ne költs el 500 forintot fagyira, mert hány ember szeretne abból villanyszámlát fizetni."

Ezt mire írtad??

csakmotyogok 2015.04.19. 13:23:13

@tildy[UK]: 1025 Ft majd 1 havi adag . Kell szedni 3 hónapig, ha rákészül a terhességre előtte is érdemes szedni,elenyésző tétel.

Bikli néni 2015.04.19. 13:32:34

@rest of boys: Ilyen az, amikor nem tudsz nekem ellentmondani, mert pontosan tudod, hogy igazam van. Még abban is, hogy amivel itt egyébként megvádoltalak, az nagyon is az én dolgom is, ha esetleg nem rémlene. A véleményemet tartom bárki előtt, mert nálam jobban bizonyítani az Úristen se tudja, hogy igaz minden, amit leírtam. Te osztasz ki vadidegeneket a felelőtlen gyerekvállalásról meg egy kapcsolat komolyságáról? Éppen TE, akinek egyikről sincs fikarcnyi fogalma se?! Felőlem azt irkál mindenki, amit akar, de téged gyomorforgató még olvasni is.

rest of boys 2015.04.19. 13:34:34

@Bikli néni: Pósalaky úr szavaival élve, még megvan a lehetőség arra, hogy "ugorgyunk" ha nem tetszik egy bejegyzés vagy komment.

EZAZ 2015.04.19. 13:34:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: " OK, kimondom: A méhen kívül fejlődő magzat megölése is gyilkosság. Csak ez esetben az elkövető mentesül minden erkölcsi teher alól, mert a saját élete védelmében tette. A törvény is lehetővé teszi a támadó megölését, ha az életedre tör. "
Tegyünk már különbséget! A méhen kívüli terhesség az esetek legnagyobb részében a petevezetőben történő megtapadást jelenti, néhány esetben lehet máshol, a hasüregben. De vegyük az alapesetet. Ilyenkor nem arról van szó, hogy azért veszik ki, mert meghal(hat) az anya, hanem azért, mert a magzat mindenképpen meghal, ha pedig nem veszik ki, akkor az anya is.
Aki ilyenen átment, csak az tudja, milyen érzés, ilyenkor bármit megtenne a nő, hogy kihordhassa a gyermekét, akár a saját élete kockáztatása árán is, de erre nincsen esély. Nem azért, mert önző és magát védi és biztosra akar menni. A petevezetőben fejlődő magzatnak nincs lehetősége eljutni addig a fejlettségi szintig, amikor már ki lehet venni és életben tartani. Nem lehet átrakni a helyére vagy helyet csinálni neki.
Az ilyen magzat nem támadó, aki az életedre tör, hanem ő maga is áldozat.
Én 2-szer is átmentem ezen és kockáztattam volna az életemet akár 1% esélyért is, ha lenne ilyen esetben. De nincs.

she_wolf 2015.04.19. 13:38:17

@rest of boys:
Nem, nem minden jó, ami új, erre írtam:
"Két választásod van: vagy nagy megbékélésünkben önző módon szemezgetni a lehetőségek közül,.."
tehát önző módon csak azt vallani vagy tenni magadévá, ami neked jó.

she_wolf 2015.04.19. 13:40:10

@asztalosani:
Kértelek. Úgy látszik, ez neked továbbra sem jelent semmit.

rest of boys 2015.04.19. 13:40:21

@mig54: Én tiszteletben tartom a véleményed, mi nem is vitáztunk.

she_wolf 2015.04.19. 13:47:37

@Bikli néni:
Nem tudom, konkrétan mire gondolsz. Tényleg, mert annyira örültem neked, hogy jó, ha a felére emlékszem. Öregszem:) Ha adnál támpontot akár itt, akár hátul, megköszönném, és ígérem reagálni is fogok rá, vagy ha úgy tetszik, meg fogom tartani az ígéretemet.
Sanda gyanúm van, csak megerősítést várok.

rest of boys 2015.04.19. 13:49:11

@mig54: Úgy jöjjön be az ötösöm, hogy arra kért meg, hanyagolj engem az ő jelenlétében, de kíváncsian várom a reakciót.

she_wolf 2015.04.19. 13:50:07

@rest of boys:
Nem nagyon szoktunk vitázni, noha alkalomadtán lenne kedvem hozzá. Csak tudod, a trollok kajálnak maguktól is, meg ugyebár gyöngyöt a disznók elé....;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.19. 13:51:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mas embrionalis korban, es mas ha mar megszuletett. A muegyetemi idok: erdekes, sosem tanultam ott.
Hawkingnal meg fiatalkoraban nem latszodott abetegseg, tan 20 evesen diagnosztizaltak, teljese atlagos tinedzser volt.

@csakmotyogok: azt kerlek nem tudom, viszont a vitaminok, amikben benne van az 3000 ft/ hokorul vannak.

she_wolf 2015.04.19. 13:52:45

@rest of boys:
Ez egy blog. Ilyesmit nem kérne tőlem, mert miért tenné? Ő tudja mi a véleményem Rólad mint nickről, és mi a véleményem rólad, mint hús-vér emberről.
Hogy ne érjen váratlanul: van különbség.

she_wolf 2015.04.19. 13:55:23

@rest of boys:
Ha bejön az ötösöd veszel nekem ótót? Egy másik ablakban az van megnyitva, minden szuper lenne, de 3 éves létére marha sok kilométer van benne:(

rest of boys 2015.04.19. 13:56:18

@mig54: Igen, ehhez azonban játszanom is kellene, amit eddig még soha nem tettem.

rest of boys 2015.04.19. 13:59:10

@mig54: A magam nemében én is egyfajta troll vagyok /a sokat hájplolt, de amúgy vérgagyi Gyűrűk Urából gyűrűzött be elém valaha ez a kifejezés, mindig valamiféle szörnyalak jut erről eszembe :) /, de a trollok valójában a blogok fűszerei, ha ők valahol feltűnnek, ott többnyire többszáz kommentet gerjesztenek. Meg kell ám őket becsülni, ők a kovászok a kenyérben.

she_wolf 2015.04.19. 13:59:53

@rest of boys:
Puffneki:( Akkor letörölgetem a csorgó nyálamat, oszt járok azzal, ami van:)

she_wolf 2015.04.19. 14:08:01

@rest of boys:
Gyűrű Kúra nekem nemgyerebe, Tolkientől a Babót olvastam gyerekkoromban, asszem, abban is voltak trollok. Semmi bajom a szörnyekkel, vannak jó szörnyek is, meg gonoszak is. És hasonló a hasonlónak örül. Átalányban:)
Te amolyan felemás szörny vagy. Vagy csak én látom így, mert én meg Ikrek vagyok. Vagy csak skizó? Ki a franc tudja már ebben a nagy rohanásban?:)

Bikli néni 2015.04.19. 14:15:06

@rest of boys: Nem kértem tőle ilyet, mignek van annyi esze, hogy magától is felmérje a tenyérbemászó stílusodat és ami mögötte van, őt nem kell ilyesmire kérni. De ezt csak azért írom, nehogy még gyorsabban öregedj a kíváncsiságtól, egyébként meg ez a kettőnk dolga és nem tartozik rád.
@mig54: Ok, ha így nem ugrik be, majd megírom levélben.

she_wolf 2015.04.19. 14:17:51

@Bikli néni:
Köszönöm!
Én is jövök neked egy kórházi élménybeszámolós levéllel, tegnap lemaradt, fájtam, és kicsit elmerültem abban, hogy gondos kezek ápoltak:)

rest of boys 2015.04.19. 14:20:22

@Bikli néni: Tőlem és a bicskamtól, ahogy mondanák a székelyeink.

rest of boys 2015.04.19. 14:22:14

@mig54: Igen, éjjelente farkasember vagyok és körbevizelem a saját vadászterületemet :). Azért még jó a vadászterületre csurgatni mint pelusba, az még nem jött el :)

she_wolf 2015.04.19. 14:34:14

@rest of boys:
A farkasokat kicsit jobban szeretem, mint némely embereket, életük példaként állítható sok ember elé. (De ugye embereket nem hasonlítunk össze állatokkal, egyes állatfajokra nézvést sértő lehet!)
De megfontolásra javasolnám Neked, hogy amíg a pelus egyetlen mozdulattal kidobható, megsemmisíthető, addig a vadászterület sokáig szaglik és köti magához a megjelölőjét:(
Bocsáss meg nekem ezért, de ismersz már valemelyest, úgy hiszem. Vagy legalábbis remélem.

rest of boys 2015.04.19. 14:35:55

De elkanyarodtunk a témától.
A posztolóhoz: a gólya mindig lesben áll és csak azt lesi, hova kopogtathat be, ezt minden gyógyszer, vegyszer, kegyszer, latex, kaucsuk vagy guttapercha ellenére megteszi, ha olyanja van. Vigyázni tehát és megnevelni azt a nagy gyereket, aki melletted fekszik, hogy parancsoljon a farkának.

A doktorhoz: megszelektálni azt a pacientúrát, akivel LEHET és akivel NEM LEHET nézetet, véleményt, felfogást közölni. Van olyan nő, akivel két perc után már a G-pontról lehet tárgyalni és van a fentihez hasonló übermimóza, aki egy elejtett szóra is pszichésen dekompenzálttá válik.

Vigyázni velük és komolyan disztingválni.

"A magyar társadalom pedig dolgozzon..." (gr. Teleki Pál, 1940)

rest of boys 2015.04.19. 14:36:40

@mig54: Persze, semmi gond, én is egy Jack Nicholson-filmből vettem át ezt :)

she_wolf 2015.04.19. 14:54:44

@rest of boys:
Nicholson Farkasa nagyon jó kis film volt, halványan emlékszem még rá:) Az öreg nagyot alakított benne Pfeifferrel (nem először).

A poszthoz: túl azon, hogy "ha a f@sz felál az ész megáll" tutifix fogamzásgátlási módszer nincs. Egészséges emberek egészséges testi-lelki működése esetében. Ezzel vitatkozni lehet csak, érdemben vitázni nem, mint ahogy arról is, hogy mikortól minek tekinthető az a valami/valaki.
Nem ez az első és gyanítom, nem is az utolsó poszt, ahol ez így terítékre kerül.
Orvos-beteg egymásra találása is rengeteg dologtól függ, és ilyen kényes helyzetben még kihegyezettebben kerül előtérbe a szubjetivitás (is). Fogdokival (vagy saját példából merítve: ortopédussal) lehet jókat poénkodni, Dr. Lucas-szal már kevésbé.

rest of boys 2015.04.19. 15:05:47

@mig54: Igen, a Füttyös Michelle volt a partnere, valóban jól egymásra találtak ott is...
És valóban, az öreg Freud Zsiga mondását idézve: "Aki éjszaka nem tud megőrülni, az nappal nem bír józannak maradni", az öszönélet úgy működik, mit egy tőlünk nagyobbrészben függetlenített valami, az Anyatermészetnek voltaképpen az is a célja vele, hogy minél több gólyát állítson hadrendbe, hadd ne haljon ki a fajunk.
Mi pedig önnön önző kéjünk keresése közben becsapjuk azt a sárgalábút ahányszor csak lehet, de néha ő maga csap be bennünket.
Mint a fenti ábra is mutatja.

Gerilgfx 2015.04.19. 15:07:21

@Diorella Queen: akkor ugyanaz az evolúció a gyilkos, ami hosszú távon szerencsére a te vérvonaladat is eltakarítja a bolygóról.

Gerilgfx 2015.04.19. 15:08:02

@Bikli néni: önmagadnak. pontosan önmagadnak.

Bikli néni 2015.04.19. 15:12:23

@Gerilgfx: Idézd már légy szíves az egymásnak ellentmondó állításaimat, mert ez így még okoskodásnak is harmatgyenge.

she_wolf 2015.04.19. 15:19:28

@rest of boys:
Hodie mihi cras tibi.
Ahogy a míveltebbje mondaná:)

Kűdök Neked valami csak úgy (hirtelen beugrott, nem tudom, miért):

www.youtube.com/watch?v=m2F7XY8fAuQ

rest of boys 2015.04.19. 15:34:15

@mig54: Jahh, egyik Mikszáth-novellában ("Jókainé tyúkjai" talán?) hangzik az el, hogy: " - Mondd csak el azt a mondást deákul, amiben benne van a Dani meg a Feri..." (Timeo Danaos et dona ferentes) :)
Köszönöm a videót.

she_wolf 2015.04.19. 15:55:23

@rest of boys:
:D
A video nagyjából ezer éves (olyan is:P), de a muzsika....egy félisten csinálhat csak ilyesmit. Persze, az eredeti se kutya;)

rest of boys 2015.04.19. 16:07:04

@mig54: Ő valóban az...
Itt pedig egy kis félvér énekesnő szólal meg az angyalok hangján...

www.youtube.com/watch?v=dMN5lfvKveI

she_wolf 2015.04.19. 16:20:16

@rest of boys:
Bocs, asszem, ki kell hogy javítsalak: Cara Dillon énekel az általad másolt linken, aki nem félvér. Akire valószínűleg Te gondolsz, az Pepsi DeMasque (remélem, jól írtam a nevét nem akartam túrni) őt itt hallhatod:

www.youtube.com/watch?v=IdIb5RPabjw

Onnan tudom, hogy '99-ben ott voltam a Kisstadionban, hallottam:P:)))

rest of boys 2015.04.19. 17:00:31

@mig54: A vonásai valóban negroidok, de a bőre színét tekintve mulattnak gondoltam. Lehet, hogy a fény-árnyék játéka miatt nem tűnt teljesen feketének.
Nagyon szép élmény lehetett az a '99-es koncert. Nekem is nagy kedvencem a Mester.

rest of boys 2015.04.19. 17:04:12

@mig54: Akkor itt egy kis félreértés van, egyazon "félvérre" gondolunk :)
A két link videóiban nem ugyanaz a hang énekel? :)
Az én botfülem nehezen különbözteti meg őket ...:)

A Cara Dillon énekli a Moonlight Shadow-ot is? /Egy 1988-as fergeteges házibuli ugrik be mindig erre a számra :) /

rest of boys 2015.04.19. 17:13:02

@mig54: Közben tájékozódtam, a Monnlight Shadow-ot Maggie Reilly skót énekesnő énekli, aki majdnem egy huszassal több (1956) mint Cara Dillon (1975), korban köztük helyezkedik el - de már régen túl az első liliom átvételén - Helen "Pepsi" DeMacque (1958)...
Így már minden tisztább :)

asztalosani 2015.04.19. 17:30:59

@Bikli néni:

kettőnk közül neked vannak olyan hozzászólásaid amelyek sötétek mint az éjszaka, amit sokat mond az értelmi képességeidről is. nos, kedves, PONTOSAN IDÉZZÉL ki mikor mit mondott, mert ÉN EGY SZÓVAL SEM ÍRTAM, hogy "SZERENCSÉD VAN vagy VOLT". idézni nem olyan nagyon nehéz egy marék száraz lepke -10-es IQ-val is meg tudja tenni, csodálom hogy a "diplomád ellenére" te erre sem vagy képes. (vajon milyen diplomád is lehet? XD)

nem kell semmit sem belemagyarázni, ott van feketén fehéren ki mikor mit írt. vagy fáj az olvasás és a szövegértelmezés? de jó szokásodhoz híven, kifordítod a mondatokat és a történeteket, mondhatni sz*rt kavarsz.

pici szívecske, ha már annyit hazudozol, hogy nem tudod mit írtál, akkor olvasd már vissza a kommentjeidet, mert te konkrétan ahhoz a poszthoz azt írtad, hogy EP kártyára vetted meg az egyik kiegészítőt, így kaptad meg, és így nem került olyan sok pénzbe. erre kérdeztem tőled azt, hogy vajon egy főiskolásnak / egyetemistának honnan a rak fenéből lenne EP kártyája, amire még most sem válaszoltál, szóval megint csak besültél. ismét besültél azzal, hogy azt sem tudod egy főiskolás/egyetemista milyen segélyre is jogosult NULLA munkanappal a háta mögött (tehát te soha az életben nem voltál olyan helyzetben mint a cikkíró, sőt még a közelébe sem voltál, nem értem miből gondolod, hogy felhatalmazva érezd magadat, hogy tanácsokat osztogass másoknak ennek alapján?)... ez megint csak rólad árulkodik és arról hogy a jogi diplomád ellenére még jogszabályokkal sem vagy tisztában (érdekes egy jogi sulit végezhettél)-

__________________________________________________________

"nem pattogsz, mint f*ng a gatyában :))"
pattogni te pattogsz itt a hülyeségeiddel és a téveszméiddel

________________________________________________________

"Tudod, mi benned a szánalmas? "
hogy mindenkiről feltételezed, hogy "neked esik". kedves, bocs, de nem te vagy a világ közepe, rajtad kívül is vannak más dolgok :D

_____________________________________________________________________

'Bár nem feltétlenül vagyunk ugyanazon a véleményen, tök kulturáltan megbeszéltük az ellentmondásokat. "

nem is tudom ki kezdett el kettőnk közül először hülyézni a másikat és otrombán beszélni a másikkal, de nézzük csak: (ráb@sztál, mert ez is ott van feketén fehéren, hiába mondasz mást):

" Bikli néni 2015.04.19. 11:27:35
@asztalosani: Ani, te hülye vagy, már bocs (...) Édes Jézusom, te még az átlagnál is ostobább vagy"
" pattogsz, mint f*ng a gatyában"

"És mivel kiforgattad a szavaimat, ugrottam, mint erre egyébként általában, ki nem állhatom az ilyen tetű hozzáállást ugyanis. "
ne haragudj biklike, de te hülye vagy. köpködsz folyamatosan kreált , képzeletbeli dolgaiddal, idézd be pontosan hogy hol forgattam ki a szavaidat! tetű kettőnk közül ismét te vagy és nem én.

ott van feketén fehéren, hogy kettőnk közül te nem tudsz normálisan megnyilvánulni, kár tagadni, bárki által visszakereshető. megint belesültél, úgy ahogy annak idején az egyik kommentelővel amikor a gyerekeddel megesett történetről cikkeztél, ott is valótlant állítottál, be is idézték, és képtelen voltál még azt is elismerni. mint látható a köpködés, csűrés, csavarás a te szokásod, de nézzük csak, kinek is szokása köpködni: praxis.blog.hu/2014/09/11/ha_igy_tud_orditani_akkor_nincs_kiszaradva_a_gyerek
egy példa a többi a kommentjeidből kiolvasható: " egy nagyon öreg bácsika, botra támaszkodva, máskor is láttam már, hírét is hallottam, őrá mondtam magamban, hogy na, 80 és a halál között van"

___________________________________________________________________
és a nonpluszultra:
" Bikli néni 2015.04.18. 22:48:13
@asztalosani: Cumisüvegre, cumira, tápszerre, mellszívóra, gőzsterilizálóra, tejgyűjtőre, bimbóvédőre, Colief-cseppre* és még sorolhatnám, azért nagyon sok esetben egyáltalán nincs szükség"

nem is tudom, hogy cumisüveg nélkül hogyan is lehet tápszerezni, vagy a későbbi folyamán a táplálást megoldani? nem is tudom ezek után hogyan lehetnél még hiteles bárki számára is? de te mint "tapasztalt anyuka" majd kioktatsz, arról hogy egy csecsemőnek nem létszükséglet cumisüveg, egy anyának a bimbóvédő, bezzeg a gyerekülés és a légzésfigyelő kötelező... mi? édes pici szívecske, te ahhoz kevés vagy.

she_wolf 2015.04.19. 17:32:46

@rest of boys:
A Mmmmmessster! Hát igen:) Rólad viszont nem is tudtam, hogy kedveled, nocsak!;)
A Mester életem legstabilabb kapcsolata, immár 32 éve tart. És kezdődött a Moonlight Shadow-val, amit Maggie énekel:)
3 nő, 3 hang, és még csak véletlenül sem tudom őket összekeverni, jó, én hardcore fan vagyok, ne bántsd a füledet:)
De még jobban jársz, ha azt teszed, amit én: kerülöd a slágereit és inkább az istrumentális mívei felé fordulsz. Hatványozottan megéri!
Részemről ennyi lenne az off, mert úgy szétrúgják a seggem, hogy zúgva szállok, mint a győzelmi zászló:D
(Bár közel 400 hozzászólás után utánam az özönvíz!:D)

rest of boys 2015.04.19. 17:41:35

@mig54: Köszönöm a bókot, tényleg a valódi, örökéletű veretes mesterek híve vagyok,
az evergreen Pink Floyd, Mark Knopfler, Sting, az öreg Santana, (még mindig) Bob Dylan, Eric Clapton, Robert Plant, stb...:)

Zsuzsi25 2015.04.19. 17:42:21

@rest of boys: felnottek, igen. Ma is felnonek. Ok azok a munkanelkuliek akiket most besoroztak kozmunkasnak, (vagy annak se) mert nincs a kezukben piackepes diploma/szakma. - Idiota....

rest of boys 2015.04.19. 17:42:32

@asztalosani: Ne mind tépjétek egymást :(

rest of boys 2015.04.19. 17:43:27

@Zsuzsi25: Az utolsó szó az aláírásod? -rest of boys...

she_wolf 2015.04.19. 17:50:46

@asztalosani:
Bocs, hogy beleszólok, csak a te érdekedben teszem, mert ez már tényleg nekem fáj, ugyanis amit nagy trehányságodban kiollóztál, az teljes szövegkörnyezetében és ezáltal értelmet kapva így hangzik:

"Nézd meg @Kovacs Nocraft Jozsefne: -vel folytatott eszmecserémet. Bár nem feltétlenül vagyunk ugyanazon a véleményen, tök kulturáltan megbeszéltük az ellentmondásokat. Nem támadott, érvelt, érveltem, és tádááámmm, közös nevezőre jutottunk. Ehhez persze az is kell, hogy az ember értse is, amit olvas, ne csak köpködjön itt, mint te."

És akkor innentől tedd mögé a hozzászólásod további részét (ezét a hozzászólásodét, még mielőtt ezt is elkutyulod: asztalosani 2015.04.19. 17:30:59)

she_wolf 2015.04.19. 17:52:24

@rest of boys:
YESSS! Ejha! Ha másban nem is mindig, de zenében aztán tényleg egy húron...:)

asztalosani 2015.04.19. 18:17:12

@mig54:
de érdekes, hogy saját szemedben a tuskót sem veszed észre!
nem te írtad előbb?
most te a semmiből feltűnsz és belekotyogsz, hm..
ezek szerint AZT IS saját magadról írtad, úgy mint a többit

ennyire védelemre szorul a barátosnéd, hogy egyedül már képtelen megvédeni magát?

és te mi alapján is szólsz hozzám, azok után amiket írtál, hmmm?

ja megint fröcsögsz, kavarsz, szóf*sol.
inkább maradj csendben a SAJÁT ÉRDEKEDBEN!

she_wolf 2015.04.19. 18:31:11

@asztalosani:
Érv semmi, köszönöm semmi, csak a tuskózás unalomig, ja, meg a fenyegtőzés már megint...:( Bár nem is tudom mit vártam tőled, hiszen te sem kérdésre válaszolni nem vagy hajlandó, sem megmagyarázni valamit, csak kinyilatkoztatásokra és felelősségrevonásra telik tőled.
"barátosném" majd védi magát, ha úgy gondolja, hogy kell.
Engem most egészen kivételesen a jóhiszeműség hajtott, mert tényleg szeretek rajtad röhögni, de most valahogy...nem is tudom...megsajnáltalak, hogy ennyire vaksin benéztél valamit, nekem pedig jó, és szelíd napom van még mindezek ellenére is:(
Ez neked fröcsögés? Látom, tényleg hiába minden...és igen, igazad van. Ezentúl mindig és mindenben.

hajatsermuta 2015.04.19. 18:36:24

A jog kétségkivül engedi az abortuszt. A jog márcsak ilyen. Ahol a halálbüntetés érvényben van (Pl. USA), ott a jog a felnőtt ember megölését is engedi, nem egy esetben utólag kiderül, hogy ártatlanul. Vannak országok, ahol a jog engedi a kéz levágását, a megkorbácsolást vagy a halálra kövezést. Szóval, attól, hogy jogszerű az abortusz, az még vastagon gyilkosság.
Az emberi élet a fogantatással kezdődik, minden genetikai információ benne van az egy másodperces embrióban is. Egészségügyi indikációval a 20 hetes magzat is megölhető, ugyanakkor 20 hetes újszülött (koraszülött) életben tartható, és egészséges felnőtt lesz belőle! Na, akkor hogy is van ez a dolog????
Ja, hogy a szegény fiatal főiskolásnak nincs elég pénze a gyermek felneveléséhez? Akkor szabad embert ölni? Volt egy (i)gazságügyminiszter, aki bevezette a megélhetési bűnözés fogalmát: ha valaki nagyon szegény, akkor szabad lopni, rabolni, adott esetben gyilkolni is.
Ő biztos helyesli, hogy a rossz szociális helyzetben levő nő elvetesse a gyermekét.

rest of boys 2015.04.19. 18:51:41

@hajatsermuta: Mindig van rossz és még rosszabb.
A ma embere nem tudja elképzelni, mit jelenthet pl. egy olyan országban élni, ahol két óra fekete-fehér TV-műsor van esténként, heti 20 perc rajzfilmet nézhetnek a gyerekek ugyancsak fekete-fehérben, az összes iskoláskönyveikben egy és csakis egy portré díszeleg a fedőlap alatt, ugyanaz, amely vésztjóslóan rájuk mosolyog a tábla fölött, ahol az egyenruha és felvarrott karszám kötelező I.-XII. osztályban, a lányokról lerángatják a farmert az iskolakapuban, mert az imperialista csökevény, a tinédzserkori kikapcsolódás egy recsegő rádió mellett zajlik, ahonnan mesterségesen zavart műsorok hallatszanak, az estéket petróleumlámpa mellett töltik, mert az áramszünet rendszeres, hideg vízben fürdenek, mert meleg víz nem folyik a csapból, hideg ételt kanalaznak, mert a gázszolgáltatás is sokszor szünetel, havi hat azaz hat tojás, fél liter szójás étolaj és egy kiló mócsingos hús jár egy személynek, jegyre, napi fél kiló harmadnapos kenyér a fejadag, ugyancsak jegyre, fogamzásgátló tabletta vagy óvszer nem létezik, aki teherbe esik, kihordja, mert az abortuszkísérletért börtön jár, az anyajelöltet és a nőgyógyászt is bezárják, az utóbbit legtöbbször agyonverik odabent, mert a lebuktatott értelmiségnek ez jár...

Szóval mindezeket nem egy Orwell-regényben olvastam, hanem átéltem, átéltük.

asztalosani 2015.04.19. 19:06:51

@hajatsermuta:

aha, ez mind szép és jó, de áruld már el, hogy mennyire is fogsz te hőbörögni, ha az ÁFÁT felemelik 80%-ra, a fizetésed 90%-át elvonják: vagyis keresel 180 ezret papíron és 18 ezret kapsz készhez, ha a gyest megnyirbálják, ha több és különböző adókat bevezetnek, adókedvezményeket eltörlik, illetve a már bevezetett adókat felemelik miközben a létminimum 90-100 ezer körül mozog. nemcsak sötétedés után de már nappal sem fogsz kimerni menni az utcára, mert vagy attól tartasz, megtámadnak, vagy kirabolják az otthonodat? fogsz-e hőbörögni, ha a várólista a 100x-ára nő, és ha tb-s helyen nem fognak ingyen ellátni, mert vagy nem lesz orvos vagy személyzet, esetleg eszköz? illetve ha már a mentő nem fog kimenni hozzád, sőt ha a gyerekeidet a szervkereskedők elrabolják?

szóval fogsz-e hőbörögni?
IGEN vagy NEM?

rest of boys 2015.04.19. 19:15:42

@asztalosani: "A játszótársam mondd, akarsz-e lenni?..." :)

Bikli néni 2015.04.19. 19:20:37

@asztalosani: Ani, te ugye kedvenc carrie-nk vagy új néven? :D
Nem vitázom veled, mert látom, értelmetlen. De a kérdésedre azért válaszolok: annak a gyereknek, amelyik nem eszik tápszert, annak nem kell se tápszer, se cumisüveg-melegítő, se cumisüveg, azért ehhez talán nem kell nagy ész, hogy felfogd. Tudod, miből írom ezt? TAPASZTALATBÓL, mert az én gyerekem nem evett tápszert, ergo potyára voltak meg ezek az eszközeink, de egyébként ezt is leírtam fentebb. Aki tápszeres baba, annak meg nyilván kell, de amíg a pocakban van, addig ezt ember nincs, aki előre megmondja, hogy kell-e tápszer vagy sem, ha kell is, meg fogja-e enni vagy sem.
A többire nem válaszolok, mert csak a szokásos formádat hozod, harmadszor meg nincs kedvem elmondani, hogy 180 fokban értelmezted félre a véleményemet a témáról. És mivel a szövegértés nem megy, de még makacsul ragaszkodsz is ehhez, nem érdemes veled vitázni. Akit érdekel, majd visszaolvassa a komplett szövegkörnyezetet, amiből kiragadtad és máshogy értelmezted ezeket, lásd @mig54: kiegészítését, ott van fehéren-feketén. (Nem várom el, hogy felfogd, elég, ha a többi, amelyik érti is, amit olvas, elolvassa.)
Na jó legyél, én veled a továbbiakban nem óhajtok beszélni, ne is írj nekem, mert nem fogok válaszolni.

Bikli néni 2015.04.19. 19:27:48

@mig54: Hagyd csak, nem érdemes, nem meggyőzhető, pedig végső soron mindketten támogattuk is a poszterina döntését, de ezt nem tudtam annyiszor leírni, hogy felfogja...
Egyébként engem ez a habzó szájú fenyegetőzés, a szövegkörnyezetből kiragadás meg a sok-sok visszaidézés (időigényes munka!), a gyerek-téma egy szemmel láthatóan gyerektelen részéről való megszakértése most már határozottan carrie stílusát idézi (az utolsó hsz-ig csak a gyanúm volt), róla meg már megbeszéltük, hogy nem állunk le vele vitázni. Akár ő az, akár nem, én erre a szintre nem szeretnék lesüllyedni. De köszi, hogy felhívtad a kollektív figyelmet az ellentmondásra :)

Bikli néni 2015.04.19. 19:35:42

@rest of boys: Én a "Carrie" névről mindig Stephen King regényének címszereplőjére asszociálok :/

rest of boys 2015.04.19. 19:37:19

@Bikli néni: Sajnos nem egy általam ismert író, hallottam róla, az általa készült regényekből - talán - láttam filmeket is, de bizony bevallom, nem ismerem.

asztalosani 2015.04.19. 19:38:42

@Bikli néni:
bocs, de szövegértelmezési problémáid neked vannak nem nekem.

ki az a carri?

"A többire nem válaszolok,"
persze, miért is ne, úgy ahogy eddig egyetlen egy kérdésemre sem adtál értelmes választ, csak vagdalkoztál a hülyeségeiddel...

amúgy úgy hibás a logikád ahogy van: szerinted pl.. cumisüveg a fán terem? vagy ha a gyerek beteg lesz és gyógyszert kell venni, akkor majd az a bokron fog nőni? ezeket nem vetted számításba, pedig a tiéd is elég beteg, szerinted fogi mellett nem lenne az? az hogy te voltál annyira fukar (majd később szívsz vele) , hogy nem használtad a cumisüveget (csak csőrös poharat, atya gatya...) vagy a cumit az nem jelenti azt, hogy másnak ne lenne szüksége rá, szóval az mellett, hogy diplomával rendelkezel sem nem tudsz értelmesen érvelni, sem nem olvasol utána a gyereknevelésnek, mert hát te mindig mindenkinél jobban tudsz mindent, igaz??? még az orvosoknál is?! (és gondolok itt megint a cikkedre, ahol infúziót követeltél az orvostól a gyerekednek nulla egészségügyi szakképzettségeddel, miközben infúzió nélkül is meg tudták oldani AZ ORVOSOK, tudod akik ezt sok éven keresztül tanulták és sok év tapasztalatuk van a hátuk mögött és az az idős bácsika akit úgy neveztél, ahogy. és ahogy már eleve megnyilvánulsz, az elég ciki a gyerekedre és rád nézve is, hogyan is írtad? "Sorra kerülünk, mondom az előzményeket, majd expressis verbis azt, hogy infúzió formájában történő folyadékpótlást kérnék", "és addig verem az asztalt, míg nem kötnek be neki egy infúziót")

"Na jó legyél, én veled a továbbiakban nem óhajtok beszélni,"
adja a sors, mert (idézlek): nem szeretek olyan tetű emberekkel beszélni akik kiforgatják a mondataimat.

neked is minden jót a továbbiakban!

rest of boys 2015.04.19. 19:45:33

Jack London: Aranyásók Alaszkában - A Tra-la-la városa...

400 + 1 komment két nap alatt, ritka kövér poszt.

Bikli néni 2015.04.19. 19:47:49

@asztalosani: Szerintem te pontosan tudod, ki az a Carrie, de ha mégsem, szerintem megtalálod a módját, hogy utánanézz, és utána jól meglepődj (vagy mégsem) a köztetek lévő feltűnő stílus- és központozásbeli hasonlóságon, sok sikert.

"persze, miért is ne, úgy ahogy eddig egyetlen egy kérdésemre sem adtál értelmes választ, csak vagdalkoztál a hülyeségeiddel..."
De, válaszoltam, többször is, csak elolvasni és értelmezni kellett volna. Érdekes, másnak sikerült, csak neked nem.

Tovább nem olvastam, nem pazarlom az időm olyanra, aki nem fogja fel, amit olvas, csak kötözködik. Jó legyél.

asztalosani 2015.04.19. 19:49:57

@Bikli néni:
tipikus bukli néni válasz.
csak nem fáj az igazság? :)

rest of boys 2015.04.19. 19:56:36

@asztalosani: A Bentina Beakley névből ered a "Bikli" fonetikusan írt név, a Kacsamesék c. rajzfilmből.

E mögé a név mögé viszont egy csinos, nagyon vonzó és szép, megnyerő arcú fiatal hölgyet képzelj.

csakmotyogok 2015.04.19. 20:45:53

@Bikli néni: Nem tudtam attól a pasitól végig olvasni semmit, pedig próbáltam többször is. A betépett agybajos hagymázas gondolatai valahogy taszítanak.

she_wolf 2015.04.19. 21:10:45

@Bikli néni:
Ancikának mindig mindenben igaza van, és punktum!
Amit mondtam, megaszontam, oszt tarcsad mihö' magad!:)
Egyébként pedig ki nem szarja le ballisztikus ívben? Tényleg ennyit erről mára és forever...the rest is silence...

she_wolf 2015.04.19. 21:12:26

@rest of boys:
Látod? És még hogy nem mindent a szex és a pénz mozgat..ugyanmár:)

she_wolf 2015.04.19. 21:14:37

Anikó Vargának: az alternatívák megemlítésre kerültek. Az orvos lelkiismerete is megvitatásra került, ahogy a megnyilvánulása is.

rest of boys 2015.04.19. 21:19:16

@mig54: A Világ tengelye egy olyan ferde szakasz, amely épp egybeesik egy bizonyos üreges szerv tengelyével, a végein lekerekítve, szépen kibélelve, kívülről kidekorálva.

she_wolf 2015.04.19. 21:25:11

@rest of boys:
Ilyen megfogalmazást még nem olvastam a vagina és az uterus vonatkozásában:O
(Már ha jól tévedek. Ha nem, kiigazítást kérek:D)

Bikli néni 2015.04.19. 21:29:41

@csakmotyogok: Én is csak egy novellát olvastam tőle, de néhány filmet láttam. A Carrie című kifejezetten az volt, amit borzadva néztem végig, ez, meg a Cujo maradt meg az emlékeimben, mint az "ez beteg" kategória dobogóesélyes alkotásai.

she_wolf 2015.04.19. 21:31:00

@rest of boys:
Hidrogénezett, dauerolt haj, végleges szőrtelenítés, szedett szemöldök, enyhén színezett szemhéj, festett pillák, diszkrét szájfény(!!)....az okés, hogy a nők elvárják a férfiaktól, hogy ápoltak legyenek, na de ez...
Öööö....mi bajod van Neked Conchitával, aki kolbi?:D

rest of boys 2015.04.19. 21:31:21

@mig54: Igen, ezek a latin nevei, ahogy a kolposz és hysteron a görög megfelelők.

rest of boys 2015.04.19. 21:32:27

@mig54: Conchita hogy jön ide? :)

she_wolf 2015.04.19. 21:35:26

@Bikli néni:
King az a fazon, akitől fényes nappal a legnagyobb forgatagban sem merném megkérdezni, hogy min dolgozik éppen:)
A Cujot láttam, olvastam, a Ragyogást csak láttam. Nicholson miatt:)

she_wolf 2015.04.19. 21:42:09

@rest of boys:
Köszönöm!

Conchita csak úgy jön ide, hogy ő legalább nem akar egyszerre lenni mindkét nem (vagy lehet, hogy tévedek?:D).
De tényleg már...persze, ne legyen a hapsi barlanglakó, de azért amit a nyócvanas években az ún. menő pasik megugrottak a külsőségek terén, hát az minden volt, csak ízléses, de leginkább férfias nem. Bár persze kinek a pap, kinek a paplan ugyebár:)

rest of boys 2015.04.19. 21:46:42

@mig54: Lobonc, barkó, napszemüveg, szűk nejloning hónaljbukéval, trapézgatyó, csíkoszokni, makkoscipő :)

Bikli néni 2015.04.19. 21:46:58

Zita, ha még olvasod a kommenteket - minden elismerésem -, és még a döntés előtt állsz, akkor összeszedem, amit valószínűleg már úgyis sejtesz, de ez a legtöbb, amit egy ilyen blogtól várhatsz.

Amit az orvos mondott, azt engedd el, és tudatosítsd magadban, hogy akármi történik, NEM VAGY GYILKOS. Egyébiránt - és ezért ne hallgass a gyilkosozókra sem - keltető sem vagy. Emberi lény vagy, sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapjogokkal, amelyek előbbre valók egy embrió jogainál, még akkor is, ha ez nagyon sokaknak - egyébként szintén érthető okokból - böki a csőrét.

Három út áll előtted (és mindenki előtt, aki hasonló helyzetbe kerül), és sajnos nincsen jó döntés. Hangsúlyozom, hogy a következmények részemről csak spekulációk, de bekövetkezésük - ha a körülményekről igaz, amit írtál - több, mint valószínűek.

1. Elveteted az embriót (szándékosan nevezem így, és nem gyereknek). Ez esetben nagyon sokáig, talán életed végéig bántani fog a lelkiismeret, és minél több embernek mondod el, annál több esélye lesz annak, hogy valaki valamikor újra legyilkosoz. A beavatkozásnak van egészségügyi kockázata, pl. a későbbi teherbe esést megnehezíti vagy akár lehetetlenné is teszi. Viszont, élni fogod tovább az életed, be tudod fejezni a tanulmányaidat, fogsz tudni dolgozni, és anyagilag megalapozni egy későbbi felelős családalapításnak, talán nem is feltétlenül azzal, akivel most épp együtt vagy.

2. Megszülöd, megtartod, felneveled. Anyagilag jó eséllyel ellehetetlenülsz, ha nincs mögötted támogató család, nagyon nehéz lesz szervezni a dolgokat. Ha szerencséd van, elvégzed gyerek mellett az egyetemet és el tudsz helyezkedni később olyan munkahelyen, ahol tolerálják, hogy gyereked van, aki beteg, aki picike, aki után plusz szabadnapok járnak, stb. De ha ezt túlélitek, utána sok-sok szerencsével, lemondással és kitartással jöhet a felemelkedés. De soha, egy pillanatra sem fogod megbánni, hogy mégis megtartottad. Az anyai érzések a születés után jönnek elő igazán.

3. Megtartod, és születése után örökbe adod. A gyereknek kétségtelenül ezzel teszed a legjobbat, mert garantáltan és gyakorlatilag rögtön örökbefogadó szülőkhöz kerül (olvasgasd az orokbe.hu-t, ha gondolkozol ezen az opción), akik mind szeretetben, mind anyagiakban meg fogják adni neki azt, amit te nem tudnál. Neked viszont nagyon nehéz lesz és fájdalmas az elválás, ezerszer nehezebb út, mint az ab, de ahogy fentebb többen is írták, így a mennybe mész, mert a gyerekért mindent megtettél, ami az adott helyzetben tőled elvárható volt. Valahol élni fog a világban, de jó eséllyel nem fogsz tudni róla soha többé. Erre az útra egyébként nagyon kevesen lépnek, jellemzően olyanok, akik már túl vannak a 12. héten (az ab törvényes határideje, a 12-24. hét között csak élettel összeegyeztethetetlen vagy nagyon súlyos betegség, illetve az anya életét veszélyeztető állapot esetén végeznek terhességmegszakítást, de innentől nincs mese, szülés van), és nincs már más választásuk. Aki csak azért vállalja a baba kihordását, az ezzel járó visszafordíthatatlan testi folyamatokat, a környezet esetleges megbélyegzését és utána azt a fájdalmat, ami a gyermekről való lemondással jár, hogy őszintén és csak neki tegyen jót, nos, ez ritka, mint a fehér holló, de becsülendő dolog.

Akárhogy is döntesz, ne felejts el valamit: ez a te tested, a te embriód/magzatod/gyermeked, és ami a legfontosabb: a te életed. Mindenki más csak a partvonalról ugat, mert megteheti. De a döntés egyedül a tied, és annak minden következménye is. (Nem, az apáé sem, sajnos az apa nevű képződmény olyan, hogy igen gyakran angolosan távozik a problémák elől, de az anya ezt nem teheti meg.)
Sok erőt kívánok, remélem, sikerül a legideálisabb döntést meghoznod.

she_wolf 2015.04.19. 21:50:26

@rest of boys:
Kiszaladt a férjem a hálószobából, olyan törvénytelenül röhögtem:D
Amiről írtál, olyan Hair utánérzést generált hirtelen bennem, ami viszont nem volt röhögséges...a makkoscipő asszem valamivel később volt, és megint röhögök:)

rest of boys 2015.04.19. 21:55:44

@Bikli néni: A harmadik eshetőségre nincs az a nő, aki ép elmével vállalkozna.
A másodiknál nem tudom elképzelni, hogy család ne legyen a háttérben, mert hiszen hogyan tanulna és miből élne egyetemistaként enélkül? És a társa is.

Vö. a "4 hónap, 3 hét, 2 nap" című román filmmel, az abortáló lány pszichéjére koncentrálva. Kiválóan megrendezett, a jellemábrázolások terén brilliáns filmalkotás.

she_wolf 2015.04.19. 21:56:32

@Bikli néni:
Valószínűleg sokunk véleményét fogalmaztad meg most, ami engem illet, köszönöm, hogy fáradtál vele.

(Tartok azonban tőle, hogy ez sem fog kikezdhetetlennek bizonyulni, bármennyire is látom a pártatlanságra való törekvést benne.)

rest of boys 2015.04.19. 21:57:06

@mig54: :) A Hairt a közelmúlban néztem újra, a betétdalokat nagyon szívesen elevenítettem fel megint. Alapmű.

Bikli néni 2015.04.19. 22:10:50

@rest of boys: A család a háttérben nagyon széles skálán mozog. Nem tudunk erről sem semmit. Sokan járnak úgy egyetemre, hogy a szülők nem támogatják ám őket... Saját példa: ösztöndíjból, diákmunkából és szoctámból fedeztem az egyetemi dolgaimat meg a zsebpénzemet. De otthon laktam és az anyám főztjét ehettem, néha a tankönyvekre is kaptam azért pénzt.
Ehhez képest a gyereknél egészen más, lényegesen több tartalommal bír a szülői támogatás. Nem csak anyagi, hanem fizikai segítség, erkölcsi támasz is kell. Én a szüleim nélkül elvéreznék, pedig nem anyagilag vagyok rájuk szorulva. Hanem gyerekvigyázás terén (mivel a gyerekem kedves édesapja fogta magát, és "elment világgá és többet nem jön vissza", ahogy a kicsi fogalmaz, így pláne jól jön a segítség). Az én szüleim imádják az unokát, ezért elég sok mindenre kaphatók, ha a szükség úgy hozza (de anélkül is). De vajon Zita szülei is imádnák a kisunokát? Vagy csak a lányuk felelőtlen döntését látnák benne, egy koloncot, egy terhet a nyakukon, amire sem anyagilag, sem lelkileg nincsenek felkészülve? Egy kisgyerek nagyon sok szívességkéréssel jár más emberek irányába. És maga Zita is utalt rá, hogy nem felhőtlen a viszonya a szüleivel. Az ilyen helyzeten pedig egy gyerek jobb eséllyel ront, mint javít sajnos.

Mellesleg, egyszer olvastam egy nőről, aki a harmadik lehetőségre vállalkozott. Azt nem tudom, milyen volt az elmeállapota. De ez a cikk is elgondolkodtató a témában: divany.hu/poronty/2014/10/16/megszulom_aztan_orokbeadom_-_tripla_interju/

@mig54: Ez egy örök gumicsont téma. Mindenki köti magát a saját véleményéhez, legtöbben a másik érveiről hallani se akarnak. Akármi lesz a döntése, mindig lesz, aki meg fogja bélyegezni miatta és oda fogja szúrni, miért tartottad/nem tartottad meg/nem adtad örökbe. Ha képes lesz majd egy nap buddha-arccal fogadni az ilyen közléseket (ÉS a saját lelkében is már rendet rakott), akkor el fog jutni egy olyan szintre, amit nagyon sokan irigyelnének tőle ezen a Földön.

she_wolf 2015.04.19. 22:11:47

@rest of boys:
Sok ilyen alapmű van, most hirtelen az Eper és vér ugrott be, mint vietnami kapcsolódási pont, és hogy Ázsiában maradjunk és legkedvesebb zenészem ismét említésre méltó legyen, a Killing Fields...és ezek csak politikai vonatkozásúak, amiket egyébként nem igazán kedvelek.

she_wolf 2015.04.19. 22:16:10

@Bikli néni:
Ez tipikusan a "szép lehetsz" kezdetű verkli.
Hogy sokak szemében már mi, az kimondatlanul/leíratlanul, de nyilvánvalóan itt van a levegőben füstjelekkel(?), avagy a sorok közt ha úgy tetszik:(

Bikli néni 2015.04.19. 22:16:11

@rest of boys: Ja, a nagyszülőkhöz még valami. Ott vannak a srác szülei is. Namármost, én sajnos olyanra is láttam már példát, hogy a kedves mama addig oltogatta az édes fiacskáját, hogy a szerelme - aki egyébként a közös gyereküket várta, megszülte és azóta is neveli - egy büdös kurva, akiért a kisujját se érdemes keresztbe tennie (mert mi az a szerelem, ugye), és élje csak a híg fos kis világát, az legalább biztonsági játék, hogy végül a drága fiú csak bezabálta ezt a bullshitet, és se ő, se a kedves nagymama feléje se néz a gyereknek (meg az anyjának se, pedig apuci állítólag még mindig szereti azt a nőt). Hát kérem, ha Zitának is egy ilyen gyenge jellemű pasit meg egy hasonlóan kedves mamáját/papáját dobta a sors, akkor tán őket se vegyük be a támogató közösség kollektívájába.

she_wolf 2015.04.19. 22:19:22

@Bikli néni:
Nagyon berágtál megint...bár ahogy tudom alapjáraton berágatott üzemmódban vagy. Sajnálom:(

Bikli néni 2015.04.19. 22:31:40

@mig54: Nem rágtam be, nincs mit sajnálnod. Tapasztalatokat írok. Ezek létező, megtörtént esetek, alanyai tudtommal ma is élik világukat. És egyébként ahol valami gebasz van, pl. betegen születik a gyerek, ott apu (és családja) igen nagy arányban távozik angolosan a színről. Hány ilyenről is hallottam már... :(
Nem állítom, hogy Zitáéknál is ez lesz egyébként, de én a mai fejemmel és tudásommal simán belevenném az emberi gonoszságot és önzést is a pakliba. És ilyen helyzetben az övéire még inkább szüksége lesz. Lehet élni apa meg anyós/após nélkül. De áldozatokkal jár ez is.

asztalosani 2015.04.19. 22:34:59

@Bikli néni:

gratulálok!

újból leírtad azt, amit már tegnap én is leírtam! :P

látod? te vagy az aki olvasni is képtelen.

ehhez kell neked diploma?

atya gatya...

Bikli néni 2015.04.19. 22:37:46

Részlet a fenti cikkből (riport három életadóval):

"Az abortusz nem merült fel?

Niki: Én nem szóltam a szüleimnek, kifutottunk az időből. Anyáék felvetették, de akkor már késő volt.

Melani: Nem. Bennem nem. Nehéz, mert már érzem, ahogy mozog, látom, de tudom, hogy jó családba kerül. Átértékelődött bennem az egész, azelőtt elítéltem az örökbeadást, de ma azt gondolom, jobb, mint elvenni egy életet.

Rita: Nekem volt időpontom abortuszra, de nem mentem el. Féltem. Meg az orvos azt mondta, ott lesz a családsegítői hölgy, fizetni is kellett volna érte. Paráztam, kinek mondjam el, és nem mondtam el senkinek. Pedig elmondhattam volna nevelőapukám testvérének, aki beadagolja anyának. Vagy apukám felesége lányának. De senkinek nem szóltam, mert konok vagyok. Utána meg el is feledkeztem róla. De aztán nőtt a hasam, nem voltak jók rám a ruháim, és kiderült júliusban. Anyuval akkoriban pár hétig nem találkoztunk, aztán mikor újra látott, rám nézett és mondta, hogy te terhes vagy.

Az felmerült, hogy ti nevelitek fel a babát?

Rita: Egy röpke időben, júniusban. Először meg akartuk tartani a gyereket a vőlegényemmel, nevet is találtam neki. Én szerettem volna, de jó életkörülményeket nem tudok most biztosítani, ezért majd később. De elmondtam a babának, és megértett! Most már le tudok róla mondani. Írok naplót a terhességemről (mutatja), és abban benne lesznek az érzéseim.

Melani: Először beleéltem magam, hogy felnevelem, mert anya vagyok, ez a kutyakötelességem, de ahogy múlt az idő, rájöttem, hogy nem fog menni, úgy a hatodik hónap táján. Ha nagyon akarnám, meg tudnám tartani, úgy, hogy anyuéktól hallgatom a gyerek húszéves koráig, hogy ők nevelték fel, és nem tudom megadni neki, amit akarok. Akkor már olyan családhoz kerüljön, akik vágynak rá, és fel tudják nevelni.

Niki: Jó lett volna, akármilyen fiatal is vagyok..."

asztalosani 2015.04.19. 22:41:44

Anikó Varga:

tegnap én már leírtam.

keress rá a sok !!!-re ott lesz, ahogy dönt 4 felvetés közül, úgy tovább lehet lépni, addig nem.

amúgy ez a praxis blog, nem tudom miért vannak olyan elvárásaid, hogy majd itt valaki méltóztat ingyen és bérmentve jó tanácsokkal ellátni a panaszost (sajnos). itt az a menő, hogy ki tudja jobban ledegradálni a panaszost, lehülyézni, lehazugozni...

Bikli néni 2015.04.19. 22:45:19

@mig54: Menek drága, vár az ajrópai unijó, holnap meg sokáig kell fent lenni a gáton, arra aludni se vóna rossz egy kevéskét. Írgyad azt a levélkét, ha lesz szabad percem, elolvasom és válaszolni is igyekszem, jó éjt!

she_wolf 2015.04.19. 22:48:07

@Bikli néni:
Zita semmiképpen nincs irigylésre méltó helyzetben akár megtörtént az abortusz, akár nem. Az "akár nem" is megérdemelhetné újabb hozzászólások tömegét, és akkor azt hiszem a Praxis történelmet írhatna egy poszt olyan egyszerű kiindulási pontjából, hogy hogyan nyilvánult meg egy nőgyógyász a rendelőjében a hozzá segítségért forduló páciensével szemben.
Még akkor is, ha az offtopik hozzászólások a süllyesztőben landolnak.
Én pedig most a vackomon landolok, miután jégre tettem a lábamat:)

De, attól én még sajnálom ha akár te, akár Ő berágtok egymásra, és tudom, te ezt a büdös életben nem fogod tudni megérteni. Ő pedig még kevésbé, más jellegű kapcsolatunk természete okán.
Jó éjt, simi és puszi Pöttömnek!:)

rest of boys 2015.04.20. 03:33:50

Amúgy a Ne szüljön gyereket, vetesse el c. "levél" a fenti posztnak a szöges ellentéte, nagy a gyanúm, hogy hétről hétre folyamatosan átverik a jónépet itt a kamuzással, csak hogy legyen valami blogtéma. Mi pedig csont nélkül beszopjuk, mert mi már csak ilyen kishülyék vagyunk, ugye.

she_wolf 2015.04.20. 08:49:10

@rest of boys:
Ezek sokakat foglalkoztató esetek, amelyek megtörténhettek akár így is. Vagy megtörténhetnek a jövőben. Semmiképpen nem az a kategória, ami hidegen tudja hagyni az embert, mert vagy átélte már, vagy ismer olyasvalakit, aki átélte. Akár személyes tapasztalatról van szó, akár csak a közvetlen környezetről, megérinti az embert.
Ami a posztereket illeti: számukra mindig van pozitív hozadéka annak, ha megírja az interneten a történetét, mert ez azért mégiscsak más, mint felmászni egy fa tetejére, és onnan kikiabálni a világba a baját.
Ha okosan szemezget válaszokat, jó ötleteket, javaslatokat találhat, amelyek a jövőben megkönnyíthetik az életét, ráadásul nem golyózik be attól, hogy a kutyát sem érdekli mit tesz. Ha nem....nos, vesztesek mindig vannak:(

Hogy Te vagy én mit szopunk be, csak tőlünk függ. És lásd be, hogy számunkra is van pozitív hozadéka annak, ha elolvassuk mások baját. Mert vagy tudunk vele azonosulni a hasonló csuka okán és ezáltal megértőbbekké válunk (ami a poszternek szintén jó), vagy kikecmeregtünk már ilyen bajból és az eredményt megírva kiindulási pontot nyújthatunk (ami a poszternek több, mint jó).
Arról meg már nem is beszélek, hogy -amint tapasztalható is- hasonló elveken működő emberek jókat tudnak itt dumálni és ehhez még csak az sem kell, hogy mindenről egyforma véleményük legyen.

Szóval: "always look on the bright side of life" és mosolyogj, a holnap rosszabb lesz a mánál!:)
Nem tartozik szorosan ide, de tegnap láttam egy ismeretterjesztő filmet a népesedés alakulásáról. Ijesztő! (És ha belegondolok, hogy még a mi életünkben elérjük azt a számot, akkor egyenesen beszarás. Csak úgy mondom.)

Jut eszembe: hétfőn, hajnali fél négykor te praxisozol? Változott az ügyeleti rended? Vagy csak nem tudtál aludni....

Bikli néni 2015.04.20. 08:49:46

@rest of boys: Korábban többször utaltál arra, hogy ez a kapcsolat - mivel fiatalok vannak benne és nincs még meg az anyagi hátterük - nem lehet komoly. Én ezzel ugyan totálisan nem értek egyet és a párkapcsolatok lenézését, irántuk viseltetett tisztelet teljes hiányát látom benne, de legyen, ez is egy vélemény. (Azért, mert te 19 évesen szopóágon voltál a román seregben, még nem kellene elvitatni a jogot, hogy a mai, szerencsésebb fiataloknak ennyi idősen lehetnek kapcsolatai, érzelmei. Ha a fiad négy év múlva hazaállít a barátnőjével, őt is leszólod majd cinikusan, hogy mit bohóckodik a kislánnyal?)

Azt viszont a magam részéről hozzátenném, hogy egy kapcsolat ott komolyodik meg igazán, amikor olyan lesz, mint a sivatagi teve: kibír minden viszontagságot, egy gyereket is. Nekem van ilyen kapcsolatom (bár az "csak" baráti), tudom, miről beszélek...
Ha úgy vállal valaki gyereket, hogy a hosszú távba nem gondol bele igazán, az az én szememben nagyobb felelőtlenség, mint a terhességmegszakítás mellett dönteni.
Ezt melegen ajánlom olvasásra: zaol.hu/zalaegerszeg/olyan-leszek-pont-mint-o-apa-a-csaladban-dr-pecsi-rita-eloadasa-1690630

she_wolf 2015.04.20. 09:26:55

@Bikli néni:
Ez nagyon szomorú:( Viszont teljesen érthető. A szüleim kapcsolata olyan volt, amilyen, szót se róla!:( De apámra mindig szeretettel és szívesen gondolok. És érdekes módon először mindig a kellemes, megnyugtató élmények jutnak eszembe, és csak aztán a keményebb nevelési módszere, amiben ha nagyon akarnék se találnék igazságtalanságot.
Azt hiszem, elmondhatom: nekem jó és szerető apám volt. Azt hiszem, az ő érdeme, hogy ilyen lettem, és bár nem vagyok hibátlan, de olyan erényeket vallhatok magaménak neki köszönhetően, amelyekkel bárki szemébe belenézhetek (alkalmasint a sajátomba is).
Semmi bajom a liberális (hú, de finom vagyok hajnalok hajnalán) életformával, kapcsolatkezeléssel, de ilyen tekintetben merev vagyok, mint a fagyott kutya lába.

(Berakom a fülesemet, és írom neked a levelet. Bocs a lustaságomért, de most tényleg erőt veszek magamon:)!)

hajatsermuta 2015.04.20. 09:48:35

@Bikli néni: "... tudatosítsd magadban, hogy akármi történik, NEM VAGY GYILKOS. "

Ez a Te véleményed, ezzel szemben sokan úgy gondoljuk, hogy aki embert öl(et), az, nos, hogy is mondjam, hogy kellően tapintatos legyek... nem nevezhető irgalmas szamaritánusnak.

rest of boys 2015.04.20. 10:05:53

@Bikli néni: Tudok arról a kapcsolatról, mindig is tudtam, még engem is kibírt, nemhogy egy gyereket ne bírt volna. Kár, hogy nem az én kezdeti tanácsom érvényesült, így utólag, visszatekintve. Mindenki másképp élne ma.
Mert így is és úgy is élne ama kapcsolat, mint ahogy él is.

rest of boys 2015.04.20. 10:07:51

@hajatsermuta: Jahh, ki hogy nevezi, egyesek abortusznak, mások a saját életük megmentőjének, sorsuk rendezőjének, önnön túlélésnek, stb.
az a kérdés, hogy ha mindenki anyukája így gondolkodott volna, akkor nem lenne mindenki, akkor senki sem lenne.
Nagyon igazad van.

rest of boys 2015.04.20. 10:29:20

@mig54: Zavart beteget hajkurásztunk a rendészekkel a kórházudvaron éjjel 3-kor. Mesterlövész volt fiatal korában az egyik rendész a seregben, elbeszélgettünk a katonakorunkról is, amíg meglett a beteg.
Aztán beléptem a blogra is picit.

Zsuzsi2525 2015.04.20. 11:13:32

@rest of boys: Még hülye is vagy, nem csak idióta, (aki amúgy még a rendszerváltás előtti időkben él)

she_wolf 2015.04.20. 11:26:08

@rest of boys:
Szóval ügyeltél. Remélem a következő ügyeleted csendesebb lesz. A beteg jól van?
Hülye világban élünk ez vitathatatlan. De ennek ellenére én azt mondom: nosztalgiázni csak óvatosan, előre megyünk (még ha a vesztünkbe is), nem visszafelé. Ami volt, elmúlt, megváltozott. Ez már más világ. Az értékrended maradjon meg, élj ennek megfelelően, úgy, hogy bárki előtt nyugodtan megállhass, és szemed se rezdüljön. Mondd ki, tedd meg, egyszer és mindenkorra! Én legalábbis ennek megfelelően próbálok élni. Nő létemre. Nem mondom hogy könnyű.

she_wolf 2015.04.20. 11:32:39

@hajatsermuta:
A világ -amiben te is élsz- sem arról híres, hogy merő jóindulat és segítő szándék.
Ami a médiákból tudomásodra jut, nagyjából a nullával egyenlő.
A művi abortusz és az eutanázia mindig is megosztó téma volt és lesz az idők végezetéig. Nem mi és nem itt fogjuk helyre tenni ezt a dolgot. A poszter tegyen legjobb belátása szerint, vállalva ennek minden ódiumát.

she_wolf 2015.04.20. 11:43:04

@rest of boys:
"..az a kérdés, hogy ha mindenki anyukája így gondolkodott volna, akkor nem lenne mindenki, akkor senki sem lenne."

Gyönyörű bolygó lenne a Föld a Naprendszerünkben. És csak Isten gyönyörködhetne benne. Kicsit igazságtalannak érzem:( Szerintem mindenről Éva tehet:)

rest of boys 2015.04.20. 12:07:03

@Zsuzsi2525: Mi a hézag, picsusz? Ki vele, hol viszket?

she_wolf 2015.04.20. 12:09:15

@EZAZ:
Szigorúan matek alapon nekem 6 hét jött ki:o

rest of boys 2015.04.20. 12:50:11

@mig54: Csak mert neveletlenkedik itt....

she_wolf 2015.04.20. 12:56:05

@rest of boys:
Érdeklődve figyelek fejleményileg:)

kispotzak 2015.04.20. 13:25:51

@Tempus.Anh:

Bocs, tudom, hogy régi kommented, és valszeg már százan reagáltak rá (amiket még nem is olvastam, szóval Tőled is, Tőlük is elnézést!)
De kiakasztottál...

"A posztoló úgy tesz, mintha a nőgyógyász lenne a felelős azért a helyzetért, amelybe került."

Nem tesz úgy. A teherbeesésért konkrétan senkit nem hibáztat, max csalódott, mert a gyógyszerszedés ellenére (de nem a nőgyógyász hibájából!) teherbe esett.

"Azok közé a nagyon furcsa felfogású egyének közé tartozik, akik mindaddig fennen hirdetik a teljes emancipáció és korlátlan szabadság elvét, amíg egy nehézség elé nem állítja az Élet őket."

Ezt mire alapozod? Nem láttam fennen hirdetést, a nehézségre pedig rögtön reagált, úgy, ahogy ma Mo-on egyébként teljesen legális: úgy döntött, h az abortuszt választja.

"Akkor aztán maguk alá szarnak."

Mi van???

"Azonkívül, mivel nem a nőgyógyásszal csinálta a gyereket, az ezt követő teendőket ne VELE beszélje meg, hanem a párjával ("komoly kapcsolatban élek"), aki szíveskedett őt felcsinálni."

Te is "felcsinálod" a párodat? Miért alázod a posztolót, mit vétett neked? Nem értem, miért kell ilyen szavakat használni... :(
És DE, a technikai dolgokat a nőgyógyásszal kell megbeszélnie, nyilvánvalóan nem lelki életet akart vele élni, amikor rákérdezett, h most mi a teendő... Az abortuszt nem a párja fogja elvégezni.

"A nőgyógyász megállapította a terhességet és az abortusszal kapcsolatos véleményét közölte vele. Ami csak egy vélemény."

A vélemény az, hogy "maga egy egészséges fiatal nő, ne hozzon egy perc alatt ilyen komoly döntést, beszélje meg a párjával, a szüleivel stb.,. Én feltétlenül azt javaslom, hogy szülje meg a gyermekét, elvi és vallási stb okokból mélyen ellenzem az abortuszt, én magam nem is végzek ilyen beavatkozást." Ez vélemény. Amit a lány írt, ha tényleg így hangzott el, az alázás, sértegetés, nem "vélemény". Te így fejted ki a véleményed a betegeknek? Komolyan?

"Az elkövetkezendő teendők a posztolóra tartoznak, az ő sara, ő döntése, a nőgyógyásznak ehhez semmi köze."
Lásd fentebb. A családi, lelki részéhez semmi köze, a csaj nem is ebben kért információt tőle.

kispotzak 2015.04.20. 13:36:38

@rest of boys: "A nő olyan kérdést tett fel az orvosnak és láthatóan olyan felelősségkörbe akarta őt belevonni, amely egyes-egyedül a sajátja.
Azt furcsállom az ilyen egyénekben, hogy a szabadosságig menő szexuális élethez való joghoz foggal-körömmel ragaszkodnak, a következményeiért viszont a felelősséget már másokra hárítanák."

Miért teszel úgy, mintha a csaj arról nyaggatta volna a dokit, hogy jaj, segítsen már, hogyan döntsek? Megtartsam? Elvetessem? Örökbe adjam? Vagy...??? Nem ezt tette, vállalta a következményt, az abortusz mellett döntött (ott, helyben), nem hárított semmit senkire. Az más, ha nem hiszed el a leírtakat, de akkor ezt tedd egyértelművé a kommentedben. A leírtak alapján a csaj NEM és szabadosságig menő szexuális életet (az a folyamatos partnerváltogatás lenne, védekezés nélkül - itt egy, tartós kapcsolatról van szó, és folyamatos gyógyszerszedésről), viszont a következményeket azonnal vállalja. Nem a posztra reagáltál, hanem az általad kitalált szitura, ami teljesen máshogy néz ki, mint a leírtak.

"Egy szó, mint száz: az orvostól megkapta a kiprovokált magánvéleményt a gyereküket csírájában megölő nőkről.
Ami most épp történetesen rá vonatkozik.
Kérdezett, válaszoltak neki. Egyszerű."

Nem a magánvéleményét provokálta, hanem az abortusszal kapcsolatban kért információt. Amely Mo-on legális, tehát NEM számít gyilkosságnak. És ez független attól, hogy te (és egyébként én is) mélyen elítéled, elítélem. Pont ezért nem végeznék abortuszt, és ha ilyen helyzet merülne fel, elmondanám, hogy elvi okokból ellenzem, forduljon másik dokihoz.

Nem szeretném, hogy átéld, de esetleg elképzelheted, milyen lenne, ha közeli rokonod, szeretted (édesanya, gyermek) kerülne olyan helyzetbe, amikor döntened kell pl hogy két kezelés közül melyiket választod, stb. De a választásoddal az adott orvos pont nem ért egyet (bár nem dönthet helyetted). És legyilkosoz. Hát, elmondta a véleményét, ugye?

Zsuzsi2525 2015.04.20. 13:43:29

@mig54: Én biztos vagyok benne, hogy nem fogja élete végig "marcangolni" magát emiatt. Nem is szabad, nincs is miért. - Később rá fog jönni, hogy jól döntött.
Gyerekkel, egyetemet, jó eredménnyel befejezni, biztos anyagiak, munkahely, illetve munkatapasztalat nélkül lehetetlen. - Én, mikor ebben a helyzetben voltam, amiatt is féltem, hogy mi van ha megtartom, és betegen születik? Maga az orvos javasolta, hogy vetessem el, mert elég sanszos az egészségtelen baba születése, hiszen folyamatosan szedtem a gyógyszert.
Jól döntöttél! - Ha megszülöd, most nincs diplomád/szakmád, nincs munkatapasztalatod, ellenben van egy gyereked akit el kell tartani (miből(?). Ha évekkel később arra gondolsz, "mi lett volna ha..." Gondolj erre.

she_wolf 2015.04.20. 14:00:26

@Zsuzsi2525:
"Később rá fog jönni, hogy jól döntött."
Ez az, amit nem tudhatsz sem te, sem én, sem senki. Nem látunk a jövőbe. Csak bizakodni lehet abban, hogy Zita a statisztikában azok számát fogja gyarapítani abortusz esetén, akiknél nem lépett fel olyan szövődmény, ami megakadályozta a későbbi teherbeesést és szülést. Én drukkolok neki, mert 19 évesen semmivel a háta mögött belevágni egy gyermek vállalásába több, mint merészség.
Van egy partnere. Most. Akivel ráadásul megbeszélték, hogy nem tudják vállalni a jövevényt. Ha Zita írását komolyabban elolvasom, úgy gondolom, hogy ő is azok közé tartozik, akik egy terhesség kihordása és a gyerek megszületése után nem fognak lemondani a babáról, és egy idegennek odaadni.
(Én például semmilyen körülmények közt nem lennék képes rá.)

Amit nem értek a hozzászólásodban az az, hogy úgy írtad meg (legalábbis a végét), mintha én lennék a poszter...

she_wolf 2015.04.20. 14:08:04

@kispotzak:
Tetszik az érvelésed. Mindkét hozzászólásodban.

EZAZ 2015.04.20. 14:08:27

@mig54: Ne matek alapon számoljad, az utolsó menstruációtól kell, azóta meg 2 hónap eltelt (mivel azt írja, egy hónapot késett már). Ovulációkor számoljuk 2 hétnek (amennyiben 28 napos ciklusokkal van dolgunk), az első elmaradt menstruációkor már 4 hét.

rest of boys 2015.04.20. 14:09:23

@kispotzak: "Talán egy kicsit pityeregtem is szótlanul, de mivel az egész sokkhatásként ért, ebben már nem vagyok teljesen biztos. Abban viszont igen, hogy kérdeztem az orvost, miként lehetséges, hogy teherbe estem, hiszen a tabletta az egyik legbiztosabb fogamzásgátló módszer, de csak annyit mondott, előfordul. Hát köszönöm szépen."
Mi ez a "köszönöm szépen"?
És mi ez a nagyon stupid kérdés, hogy hogyan lehetséges? Talán "adveniat Sanctus Spiritus", vagy valami hasonló történhetett, nem az, hogy felpattintották?

"Azt kérdeztem ekkor, hogy mégis akkor most mit csináljak. A válasz pedig annyi volt, mit csinálnék, megszülöm a gyereket és még egyszer gratulált az orvos. Totál összezavarodtam, mert, mintha nem akarta volna megérteni, hogy teljesen kétségbe estem. Mondtam, hogy nem tudom felnevelni a gyereket és kértem, mondja meg, mi a teendőm ebben az esetben, merre kell tovább mennem..."

Mint egy totál idióta. Itt bekrepált a hatalmas emancipált öntudat, a túlbuzgó felnőttes elán.
Persze, a hozzá hasonlók felfogása szerint az orvos az elsőrendű bűnbak azért, amit ő művelt.
Mert hogy is szól a libber szlogen? "Az én testem, azt teszek vele, amit akarok".
Azt tette, megkapta.
Bocs, hogy abszolút nem érzek együtt az ilyen egyénekkel.

EZAZ 2015.04.20. 14:11:28

@rest of boys: " ha mindenki anyukája így gondolkodott volna, akkor nem lenne mindenki, akkor senki sem lenne."
Ha mindenki anyukája így gondolkodott volna, akkor az így gondolkodó anyukák anyukája is így gondolkodott volna, tehát akkor ők már eleve nem gondolkodtak volna. Viszont ha nem gondolkodtak volna, akkor főleg nem így, tehát akkor nem senki nem lenne, hanem mindenki. Viszont ha mindenki, akkor senki.

she_wolf 2015.04.20. 14:17:02

@EZAZ:
Eléggé bizonytalanul írt a februárról, lehet,hogy az tévesztett meg. De ha az UH azt mutatja, hogy 5 hetes....azért 3 hét (ha a te saccod/számításod jó, és 8 hét) nem mindegy ám. Bocs, nem személyes tapasztalat, tényleg csak filó:)

rest of boys 2015.04.20. 14:17:50

@EZAZ: Ergo senki sem lenne mindenki és mindenki senki lenne

EZAZ 2015.04.20. 14:22:43

@mig54: Akkor volt neki egy bónusz peteérése, vagy rosszul értett valamit. 5 hetes terhességet nem is szoktak még tutira mondani, akkor még nincs szívhang, csak egy 6-8 mm-es petezsák látszik.

she_wolf 2015.04.20. 14:26:12

@rest of boys:
"Persze, a hozzá hasonlók felfogása szerint az orvos az elsőrendű bűnbak azért, amit ő művelt."

Bocs, de ezt senki nem mondta, még a poszter sem.
Mint ahogy a Szentlélek idekeverése is kissé erőltetett még Tőled is.
És mondd meg nekem légy szíves, hogy kitől kérdezte volna meg, ha nem a nőgyógyászától, hogy abortusz esetén mi a teendője, mi a következő lépés? Néha érdekesen értelmezed a posztokat:(
Ne haragudj, nem szándékozom balhézni Veled, annál jobban kedvellek itt, de ezt a fajta nyomulásodat -még ha az orvos az életmentésre és gyógyításra is esküdött fel- már nem tudom elfogadni:( Remélem, nem haragszol rám, mert nem értek egyet Veled.

she_wolf 2015.04.20. 14:28:56

@EZAZ:
Nem számolgattam különösebben, nekem a posztban írt 5 hét lebegett a szemem előtt. Gyermektelenként természetesen előnyben részesítem azok véleményét, akik saját tapasztalatukat osztják meg.

rest of boys 2015.04.20. 14:29:46

@mig54: Elsősorban a gyerekét szemrebbenés nélkül megölő nőnemű egyedre haragszom, az ilyen megérdemelné, hogy sose essen többé teherbe és közben síró csecsemők kísértsék álmában.

hajatsermuta 2015.04.20. 14:30:33

@kispotzak: "... az abortusszal kapcsolatban kért információt. Amely Mo-on legális, tehát NEM számít gyilkosságnak"

A jog kétségkivül engedi az abortuszt. A jog márcsak ilyen. Ahol a halálbüntetés érvényben van (Pl. USA), ott a jog a felnőtt ember megölését is engedi, nem egy esetben utólag kiderül, hogy ártatlanul. Vannak országok, ahol a jog engedi a kéz levágását, a megkorbácsolást vagy a halálra kövezést. Szóval, attól, hogy jogszerű az abortusz, az még vastagon gyilkosság.

Bikli néni 2015.04.20. 14:41:23

@rest of boys:

"Elsősorban a gyerekét szemrebbenés nélkül megölő nőnemű egyedre haragszom, az ilyen megérdemelné, hogy sose essen többé teherbe és közben síró csecsemők kísértsék álmában."

Akkor itt és most leírom, hogy te a második gyereked anyját egyszer felszólítottad arra, hogy vetesse el az egyébként közösen vállalt gyereket. Nem számít, hogy esetleg méregből mondtad, az se, ha ezt most le fogod tagadni vagy úgy teszel, mintha el se olvastad volna. MEGTETTED.
És ha nem ezt az elvtelen, bicskanyitogató és álszent dumát löknéd itt három napja, amivel saját magadat is szemen köpöd, ezt a tényt soha a büdös életben nem írtam volna ide ki.

she_wolf 2015.04.20. 14:49:04

@rest of boys:
Nem tudhatod, hogy nem volt szemrebbenés. És ha szemrebbenéssel megszül egy fogyatékos gyermeket esetleg, az mennyivel jobb hogy az Isten áldjon meg Téged!?
Kuncsoroghat az államtól ilyen meg olyan jövedelempótló szarokat, és nesze b+, neveld fel, csinálj belőle embert!
Annyira szeretnék egyszer személyesen találkozni Veled csak egy beszélgetés erejéig:(

she_wolf 2015.04.20. 14:52:43

@rest of boys:
Elfelejtettem: átkozódni nem szép dolog. Ha én tenném, elfogadható lenne. De Tőled ez már tényleg sok:(
Szarban vagyok, mert ezzel együtt, vagy inkább mindezeket figyelmen kívül hagyva én kedvellek itt és szeretek Veled beszélgetni. Nem szeretném, ha ez a poszt éket verne közénk, de ahogy Te, úgy én is megengedhetem magamnak, hogy indulatos legyek. És most még nem vagyok az.

defné 2015.04.20. 14:59:44

@rest of boys:

Szeretném tőled megkérdezni,hogy csak a magzatokat véded ilyen vehemenciával,vagy a nem várt terhességekből születő gyerekeket is,akik egy felelőtlen döntés miatt az egész gyermekkorukat végig nélkülözik.Lehet gonosznak fogok tűnni,de én azokat a már élő gyerekeket jobban sajnálom,akik más gyerek agyonnyúzott,agyonmosott cuccaiban kénytelen járni,mert az anyja/apja nem képes előteremteni gyakorlatilag semmit,ami egy gyerek felneveléséhez tartozik.
Én is ismerek egy családot,ahol egy hasonló eset törte ketté a fiatal lány karrierjét,és egyben az életét.Ma sehol nem tart,hónapról hónapra kínlódik egyedülálló anyukaként.

EZAZ 2015.04.20. 15:49:32

@mig54: Sajnos még én is csak számolgatok, de remélem, legközelebb már végig...