Orvos helyett egy adminisztrátor dönt a betegek életéről

2015.03.16. 07:01

certifiednursingassistant.jpgAz adminisztrátor a felelős, ha elküld olyan beteget, aki később belehal, mert nem látta orvos?

Tisztelt Praxis!

 

A békéscsabai sürgősségi osztályon kellett várakoznunk szerda délután.

Türelemmel tettük, hiszen a kiragasztott tájékoztató felkészített bennünket: 2-6 óra a várakozás ideje. Igaz, hogy- kisebb betűkkel az is ott van: az elsődleges ellátás után.

 certifiednursingassistant.jpg

Csakhogy akiből nem folyik vér, vagy nem mentő hozza, az csak  szerencsével, rámenősséggel  jut az egyetlen (gondolom túlterhelt) orvos színe elé, ugyanis az adminisztrátornő veszi a nagyon kockázatos bátorságot, hogy "megvizsgálja" a beteget, "nem akarom, hogy leszúrjanak, mert nem sürgősségi beteget veszek fel" - ő az, aki információs pult mögött vezeti a beérkezőkről az adatokat.


Egy idős, kb. 70 éves hölgy esete volt, amit láttam:

 

- mondta, hogy nagyon fáj a lábszára, erre a feltűzött hajú adminisztrátor kijött a pult mögül, leguggolt az idős nő lábához, elkezdte nyomkodni, kérdezgetni, hogy hol fáj, stb.

 

- kiderült, hogy az idős hölgy legutóbb tegnap is volt a házi orvosánál, és írtak is fel neki valamit, amit nem váltott ki - az okát nem értettem.

 

- végül mégis foglalkoztak vele.

 

A néni lehet, hogy nem jó helyen járt, a problémám az, hogy az adminisztrátor a felelős, ha mégsem "sürgősségi" beteg jut az orvos elé, vagy, ami horror: elküld olyan beteget, aki később belehal, mert nem látta orvos?

 

G

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EZAZ 2015.03.16. 07:37:56

Egy ilyen helyen az "adminisztrátornő" nem gépíróiskolát végzett, ismerek néhány nem orvos-egészségügyi dolgozót, akire nyugodtan rábíznám ezt a döntést, ha rólam vagy családtagomról lenne szó. Tehát elvileg ez egy jó dolog is lehetne, hogy ha nincs elég orvos, akkor azért van valaki mégis, aki nem azt veszi előre, akinek beszakadt a körme, hanem akinek átszúrták a tüdejét.
De tény, hogy vannak negatív tapasztalataim is, amikor az adminisztrátornő a kávéját kevergette, miközben két beteg várt a sürgősségin, az egyik levegő után kapkodva a mellkasát markolászta, az orvos bent röhögött és ez még 2 órát eltartott így. Természetesen a kávé elfogyott, a szendvics is, a beteg is majdnem. Ott a nő nem vizsgált, nem kérdezett, csak leszarta az egészet.

kleo1114 2015.03.16. 08:09:45

Tudtommal senkit nem küldenek el a sürgősségiről anélkül, hogy orvos ne nézne rá. Csak a sorrendiséget ítéli meg egy triage-nővér, akinek elvileg erre szóló képzettsége és tapasztalata van. Javítsatok ki, ha nem így van.

Tempus.Anh 2015.03.16. 09:40:45

A "fáj a lábszáram" abban az esetben meríti ki a sürgős beavatkozás szükségességét, ha mélyvénás thrombosisról, netán artériás occlusioról (esetleg trauma okozta vagy spontán fracturáról) van szó.
Az azért nem árt, ha ilyenkor orvos is ránéz még mielőtt elküldik a beteget.
A mozgásszervi vagy idegrost eredetű alszárfájdalom ambuláns szakrendelői vagy akár háziorvosi feladat.
Amúgy az SBO-n eléggé jól felkészült középkáderek vannak.

swiss blend 2015.03.16. 11:59:47

Ezt ahhoz lehetne hasonlítani amikor a mentős diszpécser dönt,hogy küld-e mentőt vagy nem látja szükségesnek.Egy jó pár hónapja egy poszt kapcsán volt itt egy ölre menő vita,hogy a mentős diszpécserek rendelkeznek-e egészségügyi végzettséggel vagy sem.Sokan állították,hogy persze hogy van,hát már hogyne lenne,akárkiket nem ültetnek a telefon végére.Majd az említett poszt után jóval, egyszerre több súlyos mulasztásról számolt be a média a mentős diszpécserek munkájával kapcsolatban.Akkor nyilatkozott valamelyik főmufti,hogy mentős diszpécserek sajnálatosan nem rendelkeznek olyan eü.végzettséggel amivel eltudnának dönteni,hogy közvetlen életveszély állhat-e a hívás mögött vagy sem.

Pafff.

asztalosani 2015.03.16. 13:01:25

@swiss blend:
és ezt követően ha valami gond lesz, akkor szokás szerint a beteg lesz a hülye, mert hát...

(ez kb. olyan mint amikor felhívod a rendőrséget és beszélgetés alatt kiderül, hogy nem rendőr ül a másik vonalvégen... volt erről is téma, cikk...)

EZAZ 2015.03.16. 13:33:43

@asztalosani: Na igen, sajnos ez itt mindig a nagy kérdés, hogy ki a hülye. Egy jól meghatározott, működőképes rendszerben ez (az esetek nagy részében) nem lenne kérdés.
Annyi biztos, hogy kerültem már olyan "adminisztrátornő" és asszisztens kezébe, ahol nagyobb biztonságban voltam, mint az orvosnál. Az egyikről nemrég kiderült, hogy egy másik országban évtizedekig orvos volt, itt meg ez jutott.

she_wolf 2015.03.16. 13:44:28

El lehet hajtani a díszpancsereket is a levesbe, aztán majd ügyfélszolgálatos míszek fogják eldönteni, hogy kinek milyen autóra van szüksége, vagy inkább gyalogoljon be a zügyeletre...

Irkutszk 2015.03.16. 13:52:38

Személyes véleményem szerint arról dönt az adminisztrátor, hogy az - ugye a sürgősségin nem érkezési - sorrendben hova sorolja a beteget.

she_wolf 2015.03.16. 14:03:35

@EZAZ:
Az már régóta nem kérdés, hogy ki a hülye.

she_wolf 2015.03.16. 14:28:42

@EZAZ:
Nézd meg, hogy az egykori eü. miniszterek milyen alapelvek és fontossági sorrendek szerint működtek, majd nézd meg, hogy mi történt az Egészségügyi Minisztériummal, és nézd meg most, hogy mivé lett az eü., mint a prosperáló gazdaság számára nélkülözhetetlen szegmens.
Egészségügy álomtitkár.....nagyon röhögök. Kínomban.
50+ éve rohasztjuk lefelé, már a bányászbéka seggét is csak alulról kukkoljuk.

EZAZ 2015.03.16. 14:30:44

@mig54: Erre vonatkozott az a gondolatom, hogy "egy jól meghatározott, működőképes rendszerben ez (az esetek nagy részében) nem lenne kérdés."

asztalosani 2015.03.16. 17:29:29

@mig54:
tudjuk: te :)

vérátömlesztés tudod MÁR mit jelent? :)

asztalosani 2015.03.16. 17:30:07

@EZAZ:
hagyd a fenébe, nem fogja megérteni azzal az egy szem agysejtjével :)

asztalosani 2015.03.16. 17:34:25

@EZAZ:
örülök neki :) én is hasonlóan gondolom

némi párhuzamot vélek felfedezni a beosztás és az emberek arcmérete illetve zsebmérete között: minél nagyobb főmufti, annál nagyobb pofa és zseb tartozik hozzá, természetesen vállalhatatlan viselkedéssel... őket hívom: doktoránuszoknak :D

csak nehogy pofán bassza őket egyszer-egyszer a lengőajtó :D

she_wolf 2015.03.16. 20:08:21

@asztalosani:
Te? Amint gondolkodsz? Nem szeretem a sci-fi-t:(
Igen! Mindenki tőled tanuljon meg vállalhatóan viselkedni. Mellesleg üdv néked, mint legújabb "dokrtoránusz" tag (kinek nem jutott hímtag)!
B+! Most már áruld el, hogy melyik bolygóról pottyantottak ide!?

CPR 2015.03.16. 20:08:28

Csak úgy közölném az itt megjelentekkel, hogy tisztában legyenek a dolgokkal, hogy a triage-ban ülő "adminisztrátor" nem gépíró titkárnő, hanem közép vagy felsőfokú ápolói iskolát végzett nővér, aki ahhoz, hogy triage-ban dolgozhasson még plusz tanfolyamot is végzett.

she_wolf 2015.03.16. 20:37:11

@CPR:
Szerintem a normálisabbja tudja. Úgy tudom, hogy ettől eltérni csak végszükség esetén lehet (mert néha, elpőre be nem kalkulálható okok miatt borul a papírforma), de akkor sem a gazdasági iroda titkárnőjét ültetik oda.

Braincelle 2015.03.16. 20:37:21

A Triage-nővér feladata a sürgősségi ellátási sorrend felállítása. Egyébként minden nyugati országban is. Speciálisan erre képzett emberekről beszélünk.
Én nem hiszem, hogy ennek a google-ben nem lehet utánaolvasni, mielőtt valaki (teljesen falsul) elkezdi itt osztani az észt.

Braincelle 2015.03.16. 20:39:45

egyébként a feltűzött hajnak mi a szerepe a történetben?
lehet, hogy a hajában volt a tudás, nem? biztos levágta egy orvosát és feltűzte magának...

she_wolf 2015.03.16. 21:10:50

@Braincelle:
Mert bölcs Salamon monda vala....:)

megvalaszolok 2015.03.16. 22:00:28

@asztalosani: Na te mekkora főmufti is vagy? Mert erre még mindig nem válaszoltál. Vagy azt nem is mersz? Jó lenne tudni, milyen érdemei vannak, mit tett le az az ember az asztalra aki ilyen nagy arccal bírál másokat.

asztalosani 2015.03.17. 06:47:02

@mig54:
és most ki szólt hozzád?
na mi van már képzelődsz?
csak nem az alkohol megvonás tünetei? :D

she_wolf 2015.03.17. 09:38:13

@asztalosani:
Pssssszt...most ébredtem. Ma nincs kedvem, cicuka:(
Inkább @megvalaszolok: -kal beszélgess, meg @karcsibácsival. Ha jól tévedek, kérdeztek tőled valamit, csak hát az ilyen aktabuzik (mint te is) válaszadás helyett az aszalvány seggüket vakarják az adófizetők pénzén (ezért tartunk ott, ahol).
A megvonás kellemetlen dolog, nekem hidd el! De amíg ilyen véglények vannak, mint te, addig sajnos alkoholbetegek is lesznek:(
Családka jól van? Fáj látnom, hogy ennyire nélkülöznek téged. Na szaladjál, dógozzál meg a baksisodért, adózgass belőle rendesen, hogy számonkérhesd másokon. Én meg megyek és a te befizetésed terhére jól igénybe veszek egy csomó dolgot, mert az nekem JÁR!:D

asztalosani 2015.03.17. 12:46:04

@mig54:
na cicuka!
én is kérdeztem sok mindent tőled az elmúlt jó néhány hónapban amire nem válaszoltál, szóval nem is értem honnan veszed a bátorságot, hogy te engem számon kérj?

hát igen: piára van píííínnnzz, rendes tb fizetésre meg nincs, jellemző rád miguszka.

azokat akik piálnak úgy basznám ki a TB finanszírozott ellátásokból, hogy lábuk sem éri a főőőődddet és veled kezdeném :D még hogy egy piás (amúgy munkaképes, de nem dolgozó korúnak) ortopéd műtét TB finanszírozással, aki csak havi 6 ezret fizet??? na ne röhögtess... mondd csak: piára hogyhogy van pénzed?

she_wolf 2015.03.17. 14:30:46

@asztalosani:
Már megpróbáltam egyszer úgy írni neked, mintha értelmes ember lennél, igaz, akkor sem jött be, de megpróbálom újra, mert optimista ember vagyok, tehát jól figyelj:

te nem tudsz rólam semmit!

Legfeljebb annyit, amennyit nagy kegyesen megengedek a számodra. Másokkal ellentétben te! nem tudod ki vagyok, mi vagyok, mióta és mit csinálok, hova és mennyit fizetek, honnan és miért mennyi pénzt kapok.
Ennek szellemében -és a többiekre való tekintettel- megkérnélek, kerüljük ki egymást!
Íme, bennem megvan a jó szándék.

she_wolf 2015.03.17. 14:31:46

@asztalosani:
Ja, gratulálok az újabb "szakmai hozzászólásodhoz"!

Ez a Nevem 2015.03.17. 15:09:42

Nem igazán értem a problémát. A kedves nénit előző nap ellátták. Felírták számára a gyógyszert. Ki kellett volna váltania és nem a sürgősségire mennie. Mit várt, varázslatot? A nővéreket pedig nem kell lebecsülni, jó pár évet tanulnak. Sok közöttük a diplomás és a szakápoló.

dzsaszper 2015.03.17. 15:44:01

Az alapkérdés: adminisztrátor volt, vagy triázs-nővér?
A második kérdés: mennyire túlterhelt az SBO -- aki nem közvetlen életveszélyben van, mennyi idő alatt kerül sorra.

Az adminisztrátorok igencsak érdekes dolgokra képesek amúgy... És adminisztrátorra nem lehet azt a kérdést rábízni, hogy sürgősségi ellátást igényel avagy sem. Egyszerűen nem lehet adminisztratív úton eldönteni.

Példa: hallottam már adminisztrátort vitatkozni a szemésszel arról, hogy akit előző este elláttak szemészeten, az lehet-e sürgősségi eset, szerencsétlen szemész meg próbálta elmagyarázni, hogy épp az előző este felírt szemcseppre való allergia okozta a sürgősséget és a maradandő egészségkárosodás veszélyét.

rest of boys 2015.03.17. 16:32:44

@dzsaszper: Valószínűleg az illető adminisztrátorra volt rábízva a beavatkozások adatlapjainak a kitöltése és leadása.
Ettől és nem utolsósorban a lejelentett kórismék HBCs-pontszámától függ ugyanis egy kórház finanszírozása, így ezeket eléggé véresen végigpüfölik az adminisztrátoron, ő pedig, kettős szorításban, az orvost próbálja gazdaságosabb ténykedésre sarkallni.
Mindez Galénosz és Hippokratész otromba megcsúfolása, de ez a rendszer már csak ilyen.

Tempus.Anh 2015.03.17. 16:33:41

Fentebb én szólék, csak álruhában :)

kisQtya 2015.03.17. 16:51:12

Inkább az a gond, hogy nem lehet tudni, hogy egy ilyen rendszerben ki kicsoda. Se a neve, se a beosztása nincs kiírva. Sosem mutatkoznak be az egészségügyisek... Pedig ez egy bizalmi viszony lenne elvileg.

Tempus.Anh 2015.03.17. 17:15:20

Nálunk mindenki színkódolt kitűzőt visel, rajta az osztály, a név, cím és beosztás feltüntetésével, mindenki azonnal beazonosítható.

asztalosani 2015.03.17. 17:46:23

@Tempus.Anh:
jah, persze, "nálatok".... és a többi 999 ezer helyen?

érdekes hogy nálatok minden mindig rendben van. Kíváncsi lennék ha lenne még EBF mennyiszer talált volna már problémát "nálatok"...

Tempus.Anh 2015.03.17. 18:21:43

Valaki állítsa már le ezt a marhát.

kisQtya 2015.03.17. 19:13:29

@asztalosani: Arról nem ő tehet, hogy a többi 999 helyen nem azonosíthatók. Miért feltételezed, hogy nem mond igazat? Náluk van és kész.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 20:21:27

@Tempus.Anh: na igen. Honvéd kórházban különösen. Említettem már: majdnem elküldtek, amikor egyébként okkal jártam ott (látótér kiesés, ami kb. félóra alatt elmúlt), csak kicsit erőszakos voltam (értsd: nem hagytam, hogy lerázzanak) és amikor végül nagy kegyesen rögzítette az adataimat, még pofákat vágva közölte, hogy ha be kell feküdni, ott akkor sem maradhatok, mert nem tartozom oda. Később asszem a háziorvosom világosított fel, hogy de igenis oda tartozom, mert az Árpádot bezárták.

lüke 2015.03.17. 20:28:40

akkor a sok szöveg helyett:
Eu törv. se adminisztrátor,se triage nővér,hanem 2 órán belül szakorvosnak kell látnia./s ellátnia / a pácienst

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 20:31:12

@lüke: mutass egy SBO-t, ahol ez teljesül! Vagy ez csak amolyan álom, hogy benne kellene legyen a törvényben?

rest of boys 2015.03.17. 20:34:43

@pythonozok: Azokat az urakat nem ismerem, ill. de bocs, egyet pont igen, egyetemkori jó cimborám és barátom éppen...De nem neurológus.:)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 20:41:05

@rest of boys: akikkel dolgom volt, azok nők voltak a felvételi pultnál. Orvos akkor nem látott, mert saját felelősségemre eljöttem. (okulva az előző ott töltött éjszakából, amikor ugyanezzel mentem be, akkor nem magamtól, hanem a kerületi ügyeletről küldtek oda)

Tempus.Anh 2015.03.17. 20:41:56

@kisQtya: Ezen a szennyblogon az ember jó, ha:

- nem mond véleményt,
- nem ad tanácsot,
- nem barátkozik,
- nem vitatkozik senkivel,
- nem oszt meg semmiféle nézetet,
- nem pártoskodik,
- nem vállal fel semmit...

qbr 2015.03.17. 21:14:22

@lüke: Most direkt átfutottam a vonatkozó törvényt, de ezt a két órát sehol sem találtam. Ez hol van leírva?

megvalaszolok 2015.03.17. 22:39:37

@asztalosani: És ha nincs kinn a névtáblám akkor mi van? Szemtől szembe már nem mered megkérdezni a nevem? Nem mersz feljelenteni?:) Bár ez nagyon sok emberre jellemző, hogy sunyin, aljas módon viselkedik. A másik szemébe kedves, agyon dicsér, a hátad mögött meg köpköd:) Mondjuk ez a fórum pont erre jó. A munkahelyükön, életben elnyomott emberek itt névtelenül kiélhetik magukat, lehetnek valakik....

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2015.03.17. 22:59:53

Névtábla, nagyon jó. Volt egyszer, hogy bejött a biztosítás nélküli románcigány család, azzal, hogy a 20 éves lánynak két hete fájogat a hasa, vizsgáljuk meg. Persze semmi akut, nincs kivérezve, nem lázas, és a vakbél amúgy se tart két hétig. Mondtuk nekik, hogy ez bizony fizetős (vajon ha én próbálkoznék biztosítás nélkül a románoknál, egyáltalán szóba állna-e velem bárki?). Az egész család analfabéta volt, a húszéves lány is...

Erre jött a szokásos cigánystratégia: hízelgés, könyörgés, fenyegetőzés, zsarolgatás felváltva. Tíz perc után eluntam, mondtam, hogy más dolgom is van, vagy fizetnek, vagy menjenek szépen haza Romániába ellátásért, a kéthetes panasz kibírja a háromórás utat, úgyis kocsival vannak. Erre kiderült, hogy nem mehetnek vissza (alighanem körözés miatt...). Végül a szintén cigány adminisztrátorunkhoz fordultak, hogy mondja meg nekik, ki ez a geci orvos?

Mire a mi lányunk: Olvassák el a névtábláját!!!

lüke 2015.03.18. 05:06:20

@pythonozok:
Átmégy a Lajtán túlra s már Bruck an de Leithában így működik

asztalosani 2015.03.18. 06:56:56

@megvalaszolok:

az van picikém, hogy nem is dolgozhatnál akkor!

hülyegyerek, olvasd már el és ismerd már meg a saját szakmádra vonatkozó szabályokat!

elég gáz, hogy még ezt sem tudod!

de semmi gond fussunk mi egyszer össze, úgy nyomlak fel majd ezért az ántsz-nél hogy beleszakadsz

asztalosani 2015.03.18. 07:00:09

@lüke:

hagyd, ezek nem tudnak még olvasni sem :D nemhogy jogszabályokat értelmezni...

láthatod azt sem tudják mi a különbség "U" és "Ü" betű között XD

qbr 2015.03.18. 07:02:22

@lüke: Majd később alaposabban is átnézem, de a címben ez van: grenzüberschreitenden Gesundheitsversorgung - ez alapján ez a jogszabály nem csak a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozik?
(tényleg nem tudom, a német jogi nyelv nem az erősségem)

asztalosani 2015.03.18. 07:11:51

@kisQtya:
"Miért feltételezed, hogy nem mond igazat? Náluk van és kész. "

azért, mert ők is minden egyes alkalommal kijelentik, hogy a másik fél (aka beteg) hazudik, habár ott sem voltak. így senki sem köteles elhinni azt amit ők ide beírnak mindenféle fajta nicknév alatt. messziről jött ember azt mond amit akar.

vagy be lehet bizonyítani: meg lehet adni a nick név mögött bujkáló ráérős orvos saját nevét, a kórház nevét, az osztályét amin dolgozik, és be lehet menni csekkolni. jaaaa hogy ezt azért már nem... mert miért is? jaaa, hogy akkor egy néhányukat (akik valóban orvosok és nem csak annak adják ki magukat itt a blogon) fel lehetne nyomni az MOK EB-nél az itteni vállalhatatlan megnyilvánulásaikért? (szerinted, ha itt ilyen formában nyilvánulnak meg, ilyen stílust engednek meg maguknak, akkor a beteg előtt mégis hogy viselkedhetnek?)
ja hát így aztán lehet "felelősségteljesen" megmutatkozni, kommentelni

és elég szomorú, hogy azt sem tudják, hogy mi a különbség az EÜ tv. és az EU tv. között, sőt még azt sem tuják mit milyen törvényben keressenek, még a protokollokkal, etikai szabályzattal is hadilábon állnak! a nagy doktorÁn(d)uszok!

rest of boys 2015.03.18. 07:16:34

@asztalosani: Téged hol lehet felnyomni, elmebajos luvnya? :)

asztalosani 2015.03.18. 07:29:04

@rest of boys:
vigyázz ki ne basszanak innen ilyenért!

megvalaszolok 2015.03.18. 09:01:00

@asztalosani: Engem te ne hulyegyerekezz. Keves vagy te ahhoz. Meg ahhoz is gyava vagy, hogy megmondd mivel foglalkozol. Mellesleg jelents fel. Bar szerintem szemtol szemben osszehuznad magad.

qbr 2015.03.18. 09:02:42

@lüke: Na szóval, itt van ez magyarul is, telefonról nem vettem észre:
eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32011L0024&from=DE

1. Ez egy irányelv,
2. "a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről", tehát nem a nemzeti ellátásra vonatkozik
3. Mindjárt az (5) pont kiemeli, hogy: "Ugyanebben a nyilatkozatban a Tanács elismerte, hogy azok a gyakorlati módok, amelyek révén ezek az értékek és elvek megvalósulnak, jelentős eltéréseket mutatnak az egyes tagállamok között. Nemzeti keretek között kell meghozni különösen azokat az egészségügyi ellátási kosarakról szóló döntéseket, hogy a polgárok mely egészségügyi ellátási kosarak igénybevételére jogosultak, illetve hogy ezek milyen mechanizmusokon keresztül finanszírozhatók és biztosíthatók,",
4. a (7) pont pedig ezt írja: "Ez az irányelv tiszteletben tartja és nem sérti az egyes tagállamok azon jogát, hogy meghatározzák, hogy milyen típusú egészségügyi ellátást tartanak megfelelőnek. Ezen irányelv rendelkezéseit nem lehet olyan módon értelmezni, hogy azok aláássák a tagállamok alapvető etikai döntéseit.",
5. a (11) pedig ezt: "Ezen irányelv azokra az egyéni betegekre alkalmazandó, akik úgy döntenek, hogy a biztosítás helye szerinti tagállamtól eltérő tagállamban kívánnak egészségügyi ellátást igénybe venni."
6. Egyébként pedig ebben az irányelvben sem találtam olyat, hogy sürgősségi ellátás esetén 2 órán belül orvosnak látnia kell a beteget.

@lüke, kérlek, jelezd, hogy te hol láttál ilyet, és ez mennyiben vonatkozik a magyar egészségügyi ellátásra!

megvalaszolok 2015.03.18. 09:20:37

@asztalosani: Egyebkent en nem szeretnek veled vitatkozni, mert a hozzaszolasaidbol latszik, hogy egy, a valo eletben elnyomott, primitiv ember vagy. En pedig vagyok annyira intelligens, hogy nem kezdek el lesullyedni a te szintedre. Oszinten szolva sajnallak, hogy ilyen eleted van. Tovabbi jo mocskolodast nektek. Termeszetesen barki nyugodtan feljelenthet a kituzo hianya miatt, ha talalkozunk. Allok elebe:) Sziasztok.

asztalosani 2015.03.18. 10:34:53

@megvalaszolok:

tüköreffektus, mi pajtikám?

most hogy rájöttél, hogy neked ezeket tudnod is kellene, nem tudsz mást csinálni csak mocskolódni, ami alacsony IQ szintre, elnyomottságra és primitívségre enged következtetni. még hogy te intelligens?!

inkább nagyképű :D

alprazolam 2015.03.18. 10:52:09

a néni a hülye. elmegy a h.orvoshoz (saját lábán). Kap gyógyszert. (nem váltja ki). másnap elmegy a sürgősségire (saját lábán). nooooormális?

she_wolf 2015.03.18. 11:03:31

@rest of boys:
Despotánál. Csak ő éppen mással van elfoglalva, és ez az idióta ezt használja ki:(

she_wolf 2015.03.18. 11:04:18

@alprazolam:
Hát, ha Maaargitnak hívják...:)

asztalosani 2015.03.18. 11:39:55

@mig54:
semmi gond, majd visszajövök más néven, ahogy ti szoktátok engem nem vág földhöz! XD

ja amúgy nem is tudom ki hülye, meg kurva anyázott itt a napokban, nehogy véletlenül ezekért téged röpítsenek ki! :D

she_wolf 2015.03.18. 11:48:45

@asztalosani:
Az anyázást te kezdted cicuka. Engem meg hidegen hagy. Apropó: anya. Tiéddel mi újság? Megkérdezed tőle néha, hogy hogy van?
Én alkalmatlan vagyok arra hogy más nickkel jöjjek vissza, éppen ezért nem is szokásom, nem is tettem soha. Úgyhogy ez öngól.
Ne fenyegetőzz, nem szeretem!

lüke 2015.03.18. 12:32:49

@qbr: tudom biztosan,21 évig a sógoroknál gyakorltam
Sajna nem vagyok dr jur csak med.
De az eu- s törvényben benne van, ezért kvalitásaiban más az ellátás
Keresd meg az eu eü törv tárban

asztalosani 2015.03.18. 15:08:12

@mig54:
tévedsz, mert te nem tudtad normálisan elolvasni amit írtam, ezáltal te kezdtél el anyázni
meg kellene tanulnod olvasni és szöveget értelmezni, nem gondolod? :P

"Én alkalmatlan vagyok arra hogy más nickkel jöjjek vissza"

aha. persze, én meg a húsvéti télapó vagyok :P

she_wolf 2015.03.18. 15:48:40

@asztalosani:
Nem, te hülye vagy! Ne gyalázd a Télapót!
Te kezdtél el anyázni. Emlékeztesselek, mit írtál?
Nincs időm visszakeresni, de valami ilyesmire emlékszem: "kisdisznó pedig your mother".
Bocs, igaz, ez nem magyar anyázás, de mondjuk pont leszarom.

Nyugodj meg, én nem szándékozom más nickkel szórakozni, nem stílusom. Ha valami miatt rákényszerülnék, tudatnám a tisztelt nagyérdeművel, hogy ki vagyok.
Úgyhogy már ez megint öngól!

she_wolf 2015.03.18. 15:50:14

@asztalosani:
Ja, köszi az épületes és mindenki számára hasznos hozzáértő, és szakmai hozzászólást .l..

qbr 2015.03.18. 15:51:00

@lüke: Megnézem majd, bár szerintem ez Ausztriában is nemzeti jogalkotói döntési hatáskörben lehet, és nem EU által szabályozott módon, de nem akarok hülyeséget írni, majd keresgélek

lüke 2015.03.18. 17:36:59

@qbr: ez lehet,németek is gyakorolják
Megkérdezek majd vki magyar fő eü-st

kheiron 2015.03.18. 17:46:11

@asztalosani:

"mi a különbség az EÜ tv. és az EU tv. "

Melyik jogszabály az "EU tv."?

Az EÜ tv. az 1997. évi CLIV.

she_wolf 2015.03.18. 19:05:23

@pythonozok:
A Honvéd egykor egy nagyon jó intézmény volt. "Felsőbb utasításra" akkora kuplerájt csináltak belőle, hogy a fal adja a másikat:(
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása