Az egészségügy minősíthetetlen szinten áll

2015.01.30. 12:34

reteny.jpgIszonyú nyomás van a gyógyítóink vállán és ez azt eredményezi, hogy kellemetlen tüskévé válnak és elvész a hivatottság, emberség belőlük és gépiessé, arrogánssá,esetenként hanyaggá válnak.

Tisztelt Praxisblog Szerkesztő!Már egy ideje figyelemmel követem megosztott történeteiket és a hozzájuk szóló véleményeket.Igazából nem tudom eldönteni,hogy mi is a blogjuk célja.Hiszen csak azt tapasztalom,hogy az elitnek nevezett osztályba sorolt orvosok,veszett mód ellenségesek és arrogánsak egy-egy megosztott történet olvastán,ahelyett,hogy inkább tanácsot adnának.Ha az a cél,hogy beteg és orvos ellentétben legyenek egymással,azt sikeresen elérik.Tény,egyes betegek elég provokatívan írnak,amit akár én is megtehetnék elkeseredésemben,de az nem vezetne sehová. Viszont,ha csak esetek elmesélése és abból való tanulság a cél,hát az sajnos kevésbé történik meg.Mint köztudott,a betegek zöme nem ért a betegségekhez és azt sem tudják,értik,mit is mond,tesz egy orvos,csak amit megél és tapasztal,arról tud írni,beszélni.Ezzel nincs is baj,csak a reakciók amik kicsit bántanak számomra.

index_3.jpg

Én nem vagyok orvos,csak egy egyszerű beteg,aki szintén tudna regényeket írni a negatív megélt történésekről és a nagyon elenyésző pozitív esetekről.Több,mint a fél életemet kórházakban,rendelőkben töltöttem és sajnos tölteni is fogom,de amit az utóbbi időben tapasztalok,bizony nem a bizalmat erősíti bennem az orvosok iránt,pont ellenkezőleg.Mi az oka?Természetesen ők is emberek és ők is hibázhatnak,mint mindenki.Ismeretes,hogy az egészségügy elég minősíthetetlen szinten áll,de itt nem az orvosokra gondolok,hanem mint intézmény.Iszonyú nyomás van a gyógyítóink vállán és ez azt eredményezi,hogy kellemetlen tüskévé válnak és elvész a hivatottság,emberség belőlük és gépiessé,arrogánssá,esetenként hanyaggá válnak.Ez utóbbi sajnálatos nagyon!Itt megjegyezném,manapság kevés elhivatott orvosunk van,erre születni kell.

 

Az is tudott dolog,hogy nagyon sok svindler is próbára teszi orvosaink tűrőhatárát,melynek következménye általánosítás és az alapján kezelnek néha olyan embereket is,akik bizony nem azt érdemlik.Szóval,megértem az orvosokat,mert tudom és látom,hogy mennyire nem egyszerű a helyzetük.Viszont a gyakran lekezelő,nyers és néha embertelen hozzáállásukra nincs mentség.Természetesen ez nem általánosítás,mert nem mindenkire igaz ez,de sajnos egyre gyakoribb viselkedésformává vált köreikben.Ahogy egy orvos cinikusan,lekezelően tud néha bánni a beteggel az se nem építi a kiszolgáltatott helyzetben lévő helyzetét,főként nem javítja állapotát,mi több,brutálisan romboló.Egy orvos is felháborodna,ha egy beteg gorombán beszélne vele és támadóan számon kérné,hogy miért nem gyógyítja meg.Lehet,hogy naivnak tűnök,mert azt képzelem,hogy orvos-beteg tudna harmonikusan együttműködni és eredménye is lenne,mikor már régen nem a gyógyításról szól az orvostudomány,hanem a gyógyszerpiac virágoztatásáról és néhol emberi pozícióról.Megjegyzem,nem vagyok naiv és tudom,látom mi van a színfalak mögött.Bocsánat,hogy ilyen hosszúra sikeredett mondandóm!Igazából,csak szívem szerint kérném a gyógyító embereket,hogy kicsit legyenek emberségesebbek a betegekhez,hiszen nem tudható,hogy családja,szerette,vagy ő maga nem kerül olyan helyzetbe,ahol éppen őt alázzák meg,kezelik félre,vagy csak szimplán nem veszik emberszámbaKöszönettel és Tisztelettel: egy beteg a sok közül,aki már reményt vesztett,de még küzd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakmotyogok 2015.01.31. 17:05:06

@Irkutszk: Igen, merthogy' gyakorlatilag nincs sztrájk joguk.

USB13 2015.01.31. 17:07:31

@swiss blend: Nem tudom, mennyibe kerül egy lakatos képzése, de hogy egy informatikusé és egy orvosé összemérhető, az biztos! (Kezdve ott, hogy az ÁOK-on, ill. a mérnök-informatikus szakon végzettek kezdő fizetése közel azonos, de 5-10 év speciális gyakorlat után - külföldön - mind a kettőé az egekbe emelkedhet. Van olyan külföldi barátom (egykori évfolyamtársam) aki 6 számjegyű fizetést kap, dollárban. (Nem kell elhinni, de komoly depresszióban szenved, napi szinten kell lelkierőt önteni bele - szerencsére a felesége (még) képes rá)

swiss blend 2015.01.31. 17:09:25

@NaNehogyMár: Én nem a külföldi diákokról beszélek,hanem a magyar diákokról,akik egy percet nem dolgoznak a magyar eü-ben.
Ne akard már azt mondani,hogy alig van magyar egyetemista az orvosin..

USB13 2015.01.31. 17:13:47

@swiss blend:

„A diplomán Semmelweis neve a garancia” – 470 végzős hallgatót avattak doktorrá
2014. június 30. hétfő

Eskütételüket követően Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Hunyady László dékán avatta orvosdoktorrá az Általános Orvostudományi Karon végzett hallgatókat a Papp László Sportarénában. A 319 magyar és a 26 országból érkezett 151 külföldi hallgató közül 113-an summa cum laude, 320-an cum laude, míg 37-en rite minősítéssel fejezték be tanulmányaikat.

swiss blend 2015.01.31. 17:14:35

@csakmotyogok: @Irkutszk:

Akkor le kell szarni az ellátási kötelezettséget (nem olyan idegen az nekik) és kivonulni tömegével,követelni ami jár nekik.
Nincs sztrájk joguk? Ezen múlna/múlik az egész?

Ezt most nem mondjátok komolyan,hogy erre hivatkoztok.

reepach 2015.01.31. 17:15:01

@Irkutszk:" Ez anatómiailag egy egészen különös elképzelés... :)"
Nem is annyira, Weöres Sándor verset is írt róla (Kisfiúk témáira)

" |KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van."

csakmotyogok 2015.01.31. 17:21:56

@swiss blend: Gondolom majd ha vki meghal míg sztrájkolnak te mégy a dokik helyett börtönbe.A máséval vernéd te is a csalánt.

swiss blend 2015.01.31. 17:27:40

@csakmotyogok: Így van,mindenki fizesse vissza azt a pénzt,amiből az oktatása finanszírozva lett évekig.
Mondjuk egy lakatos mesternek sokat nem kéne vissza csengetni,meg egy erdésznek se,de egy orvosnak a hatmillió visszafizetésétől szerintem leesne az álla.De miért is lenne ez olyan nagy probléma? Mindenki tudja,nem titok,hogy egy kinti kórház magyar pénzben átszámítva MILLIÓKAT fizet bérként egy kitelepült orvosnak:Ebből a mesés keresetből ne tudnának visszatörleszteni?
Nem áll szándékomban hepciáskodni,de én úgy behajtanám rajtuk mint a szél,a befolyó összegeket meg betolnám az egészségügybe,mert ott nagy lenne a szükség.

swiss blend 2015.01.31. 17:30:23

@csakmotyogok:

ne kezd már megint.

Akkor nem vagy ilyen törvény tisztelő amikor orvosi mulasztásból hal meg valaki mi?
Akkor köteles a doki dolgozni ha sztrájkolni kéne,de álmából nem szabad felkelteni mi?

seggfej

swiss blend 2015.01.31. 17:33:12

@USB13:
Így igaz!
Előbb kicsengetni a tandíjat,majd lehet a hátizsákkal menni a reptérre.Ne aggódj,meg csappanna a kivándorlás egy percen belül.Hirtelen jók lennének a jó kis hazai,koszos,lepukkadt,omladozó borzalomkórházak.

csakmotyogok 2015.01.31. 17:42:37

@swiss blend: Nem 6 hanem 10 , 12. Legfeljebb a toborzóirodák ezt is vállalják, hogy kifizetik és kint ez neki meg lesz párhavi díjából te meg vehetsz rajta dokit.Komolyan nem vagy normális ez arra lenne jó, hogy eleve nem tanulna itthon senki és még arra sem lenne esély hogy itt maradjon.

csakmotyogok 2015.01.31. 17:43:09

@swiss blend: Mondtam én, hogy nem vagy normális:))

csakmotyogok 2015.01.31. 17:46:59

@swiss blend: Ja a behajtás csak akkor lenen jogos:1. ha mindenki fizetne 2.ha 1 percet nem dolgozik itthon,de ha azt veszem havi 1 v. 2 millióról mond le az a doki aki itthon van már 1 év alatt ledolgozta a tandíjat. 3. a maradók minimum 2 millás fizut kapnának. Végül szerencsére ezt nem te döntöd el:))

NaNehogyMár 2015.01.31. 17:47:44

@swiss blend: Ne haragudj, de TE NEM TUDOD MIRŐL BESZÉLSZ.
Volt példa rá, amikor a kormény elkezdte a röghöz kötést, hogy röhögve kifizette a külföldi kórház azt a képzési díjat, mait akkor éppen kellett hozzá.
Nem a 6 év orvosi a sok ember...hanem az addig eltelt 18 év. Mindenkinek. Lakatostól informatikusig.
Az államnak az kerül pénzbe - védőoltások, ált, középiskola, gyermekkori jóléti rendszerek - míg megnő a gyerek, majd adófizető lenne, erre kimegy adót fizetni, ismét mindegy, hogy milyen szakmában. Lássál már globálisabban.......jó ég......kezdek elkeseredni.

yogosan 2015.01.31. 17:51:47

@swiss blend:
Nem akarok belefolyni a vitába,de az 100%-ék,hogy ennyi orvos nem tudna elhagyni az országot,ez biztos.
Most lehet gonosznak tűnök,de én is visszafizettetném velük ha nem is az egészet de az 50%-át igen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.31. 17:55:09

@NaNehogyMár:

"Nem a 6 év orvosi a sok ember...hanem az addig eltelt 18 év."

Az bőven fedezve van a szülei által fizetett adókból, mivel minden gyerek jár óvodába, ált. iskolába, többségük középiskolába is, és az eü. ellátásukat is fedezi a szülők adója ill. tb-befizetései.

A durva kiadás az orvosi egyetem, mivel ott a legdrágább a képzés és kev
esen mennek oda.

swiss blend 2015.01.31. 17:58:42

@csakmotyogok: Én normális vagyok,ezzel szemben neked a felfogásod igen furi.

Szidod a magyar állampolgárokat ha jobban tetszik a betegeket,de ugyanakkor az ő adó forintjukból (nem kevés pénzről beszélek)finanszíroztatnád az orvos képzést ingyen és bérmentve.

Én lennék a hülye? :D

NaNehogyMár 2015.01.31. 18:00:57

@yogosan: Az orvos -meg sok mindenki más - nem elhagyja Magyarországot, hanem törvény adta lehetőségével élve, az EU-n belüli szabad munkaerőáramlás/válallás szabályai szerint másik országban vállal munkát - mintahogyan más EU polgárok is vállalhatnak nálunk. Vagy szintén törvény adta lehetőségből fakadóan a tengerentúlon vállal állást, mintahogyan a tengerentúli is vállalhat itt. Mi ezzel a gond?? MINDEN szakma ezt teszi. Törvény nem kötelezte/kötelezi pláne tanulmányai elkezdésekor a tandíj visszafizetésére. Nem mellékesen ahogyan már azt is leírták, a Családnak többe van az oktatás, mint az államnak, így ha fizetni kellene, a család még nyögne kicsit, és elvégezné kint az iskolát. Értsd/étek már meg, hogy ez nem oldja meg az egészségügy problémáját - vagy más szakma - kicsit sem, ha visszafizetik a képzési költséget. Ez bosszú, nem megoldás.

NaNehogyMár 2015.01.31. 18:04:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát tudod...
az általános iskolát fedezi a szülő befizetése, az egyetemet nem...
akkor én kérem vissza a gyermekeim taníttatására fordított összegen túli befizetéseimet, és összegyűjtöm a gyermekem bármilyen drága továbbtanulására.
ja....akkor amely gyermeknek nincs a szülő által befizetése az államkasszába, az hülye marad....nem baj...esélyegyenlőség etc.

swiss blend 2015.01.31. 18:12:06

@csakmotyogok:

- Igen mindenki fizessen,én is erről beszélek.
-Csak akkor ha egy percet nem dolgozik itthon? Hát'(al nem kezdünk mondatot)ez illik,de mi az,hogy ha egy percet nem dolgozik itthon,csak akkor?És ha egy évet,v kettő után veszi a sátorfáját?Akkor már nem is tartozik?A havi X összegű általatok elmondott pitiáner fizetéssel le lenne tudva a hat millás oktatás? Vagy ezt hogy gondoltad?
-Kétmillás fizetés? Hol élsz te? És ugyan ezt ki fizetné ki? Megint a betegek? Kiktől vonnád el,hogy az orvosok milliókat keressenek havonta?

Szerencsére nem én döntöm el,de lesz majd akiknek ez eszébe fog jutni,és roham léptekkel törvénybe is hozza.Idő kérdése az egész.

she_wolf 2015.01.31. 18:40:18

@swiss blend:
"Hát"-tal valóban nem illik mondatot kezdeni, ellenben a teljes hasonulást írásban tudni KELL(ene).
Ha már nyelvészkedünk.....

(Én vagyok a hülye, kellett nekem benézni....)

asztalosani 2015.01.31. 18:48:33

@swiss blend:
jók a meglátásaid: de ne legyenek illúzióid: egyik kormány sem fog tenni semmit, hiába is ígérik meg.

mert miért is?
1. túl drága, ÉS
2. ez egy feneketlen kalap ÉS
3. ha túl jól van tartva a társadalom (tehát mindenki megkapja az eü. ellátást azonnal) sokáig él. ha sokáig él, akkor több nyugdíjat kell kifizetni

most eljátssza a narancsos hadsereg, hogy megnyirbálják az eü-t. szerinted aki utána jön, lesz-e érdeke, hogy javítson egy megnyirbált olcsó de még döcögő rendszeren? (nos: nem.)

swiss blend 2015.01.31. 18:49:04

@NaNehogyMár:

-Az orvos-meg sok mindenki más-nem elhagyja Magyarországot,hanem a törvény adta lehetőségével élve az EU-n belül szabad munkaerő áramlás/szabályai szerint másik országban vállal munkát-

-Igen.Így is lehet fogalmazni,bár elég nevetséges.A tény ettől még tény marad.Súlyos milliókért kitanulják a doktorosdit,majd a határokon túl (EU-n belül)élnek mint hal a vízben.Mindeközben a lebetegedett embereknek utasításba van adva,hogy fel ne merje kelteni az alvó orvost mindenféle piszlicsáré panasszal,mert az kint sem illik hát" még itt.

-A családnak többe van az oktatás mint az államnak-

Ezt a marhaságot meg honnan vetted? Sok családnak ha zsebbe kellene nyúlnia ahhoz,hogy az imádott egy szem gyermekük orvos legyen,igencsak vakaródznának mint a bolhás kutya.Persze mindhiába vakaródznának,mert milliókat előteremteni a semmiből igen nehéz,sőt lehetetlen.Vedd alapul az USA-t,ott lehet ingyen tanulni? Nem,nem lehet.Ki kell csengetni az egyetemet a szülőknek,ha bele gebednek akkor is,vagy a család szeme fénye nem lesz diplomás.

swiss blend 2015.01.31. 18:51:52

@mig54: Bocs' elütöttem,mert szar a billentyűzetem.
De ne legyél mérges mert megírom az igazat. .XD

NaNehogyMár 2015.01.31. 18:54:43

@swiss blend: Nem nevetséges a fogalmazás...tetszett volna nemet szavazni az EU csatlakozásra, oszt akkor nem lenne ilyen könnyű elmenni az országból, továbbmegyek - bár ez magánvélemény - ha nem csatlakozunk, lehet jobban állna az ország is, így kedv sem volna akkora.

Irkutszk 2015.01.31. 18:58:57

@swiss blend: "Akkor nem vagy ilyen törvény tisztelő amikor orvosi mulasztásból hal meg valaki mi?"

Én úgy gondolom, hogy ebben a témában a betegek erősen el vannak tévedve. Nem az orvos az, aki akadályozza a gyógyulásukat; aki mulaszt, ha úgy tetszik. Hanem a rendszer. Az összes egészségügyet érintő megszorítás (és valljuk be férfiasan, hogy volt egy pár az elmúlt 25 évben) eredménye az, hogy egyre több a várólista, mert egyre kevesebb a pénz. Olyan egyszerűen nem létezik, hogy egy szakmában mindenki munkakerülő! Az orvos igenis gyógyítani szeretne. Csak amit a betegek nem látnak az az, hogy ehhez egyre kevesebb lehetősége van - értem ez alatt a financiális lehetőséget. Valahogy nem látom, hogy ez miért nem esik le az átlagpolgárnak...

swiss blend 2015.01.31. 19:00:57

@NaNehogyMár:

Én nem tudom,hogy miről beszélek?
Szerintem te nem érted az egészet.

Ha a külföldi kórház kifizetné az itthon elköltött milliós tandíjat a magyar államnak,akkor semmi probléma nem is lenne.Mint említettem ez az összeg mehetne az eü-be,amin nem ártana javítani.De itt sajnos nem úgy tűnik,hogy bárki is rendezné a számlát.
Persze,hogy a 18 év is rengetegbe kerül az államnak mire egy gyerekből felnőtt lesz,de pontosan ezért nem engedném,hogy ezt az összeget megspékeljék plusz milliókkal,majd mind akik jól végezték dolgukat,veszik a kalapjukat.
Tévedés ne legyen,én nem az ellen vagyok,hogy valaki jobban akar élni,nem óhajt itthon ingyen dolgozni,de akkor azt az összeget adja vissza,aminek az árán elérte azt,hogy az életét rendbe tegye egy életre külföldön.Véleményem szerint ez így lenne korrekt.

swiss blend 2015.01.31. 19:03:35

@csakmotyogok:

Akkor miért nem fizet senki drágám? Sem a kórházak,sem Ők..Akkor hogy is van ez?

Hallgatlak..

Irkutszk 2015.01.31. 19:05:43

@swiss blend: Khm, a taníttatás költsége az oktatásban jelentkezik, nem az egészségügyben.

Hja, és ha már közgazdaságoskodunk, akkor a tandíj kifizetése messze nem fedezi az emberi erőforrás-hiányt, amit az elvándorlás okoz. Lehet nagy hangon követelőzni, de ha már követelőzünk, követeljünk valami értelmes dolgot; pl orvost!

zünüke 2015.01.31. 19:29:57

@swiss blend:

Az a hat millió nem hat millió hanem majd' a duplája,ami tényleg sok.Amennyiben munkavállalási szándékkal elhagyja az országot,akkor ez egy ablakon kidobott összeg az állam részéről-ez így igaz,akárhogyan is kerülgetjük a témát.

Tempus.Anh 2015.01.31. 19:39:08

Ha minden elvándorolttól visszakérnénk a ráköltött összeget, nagyon gazdag állam lennénk.
Mert ezesetben nem csak az orvos lenne ám erre kötelezhető.
Meggondolandó.

Kommentelő k.m.n. 2015.01.31. 20:47:36

@swiss blend:
"Ha a külföldi kórház kifizetné az itthon elköltött milliós tandíjat a magyar államnak,akkor semmi probléma nem is lenne.Mint említettem ez az összeg mehetne az eü-be,amin nem ártana javítani.De itt sajnos nem úgy tűnik,hogy bárki is rendezné a számlát."

Nem szoktam személyeskedni, de már egy ideje olvasgatom az itteni "termésed" és ezen a ponton szakadt el a cérna. Miért pont itt? Mert ezzel a pár mondatoddal világossá tetted, hogy HALVÁNY LILA GŐZÖD SINCS AZ EGÉSZRŐL! Csak fosod a szót a vakvilágba, mert valami elképzelésed van valamiről, de a tényekről fingod sincs. Íme pár tény:

Egy orvos képzése kb. 12 millióba kerül (12 félév és kb. 950ezer/félév). Ez soknak tűnik, de például egy adag korszerű kemoterápia 1 millióba kerül és sok beteg kap akár 12 ciklust is az élete során (pl. ha kiújul a daganat). A biológiai terápiákról ne is beszéljünk (és ez nemcsak rákosoknak kellhet), ott is 1 milliótól indul egy ampulla(!) ára. Aztán egy komolyabb műtét és 2-3 milliótól indul, az ITO-n 1 millió/nap az ellátási költség. A staginghez és után követésekhez van olyan, hogy 5 db PET/CT vizsgálatra van szükség, aminek darabja(!) kb. 300ezer. És ezek még csak a drágább kezelések, de egy betegnek ugyebár lehetnek társbetegségei (pl. szívbeteg, cukorbeteg), aztán a kemó miatt összeszedhet valamilyen multirezisztens kórházi fertőzést, melyből szintén csak millió feletti összegbe kerülő antibiotikummal lehet kikúrálni. A folyamatos betegszállításokat nem is említettem. És ez még csak EGY BETEG! Aki lehet, hogy 0 Ft, vagy havi 7000 Ft TB-t fizetett, de a rá fordított összegből ki lehetne képezni pár orvost.
Aztán ott vannak az arányok, hogy vajon Mo-n rákosból, vagy medikusból van-e több (gondolom, hogy a választ mindenki tudja). Aztán még nem is beszéltünk a dializáltakról, kardiológiai betegekről, polytraumatizáltakról és a többi 50 betegségcsoportról. Például a HIV-fertőzöttek havi gyógyszeradagja 100 rugóba kerül, melyet (ha jól tudom) 100%-ban fizet az állam, és nem akarok moralizálni, de így megeshet, hogy egy bűnöző drogosra többet költ az állam, mint egy leendő orvosra (ismétlem, hogy nem a HIV-fertőzöttek ellen lázítok, tudom, hogy sokan teljesen normális életet élnek és pl. transzfúziótól fertőződtek)...

Szóval ha minden évben 1000-től kevesebb orvos végez, viszont van több tízezer onkológiai, több százezer krónikus és szintén több százezer "egyéb" eset, akkor annak a pár száz embernek a befizetésétől mégis hogyan lesz "SEMMI PROBLÉMA" AZ EÜ-ben, hogy téged idézzelek? Mert így évente, kb. 10 milliárd folyna be, holott csak a gyógyszerkassza több mint 220 milliárd forint! Vagy úgyis fogalmazhatnék, hogy 60-as IQ-val is megértsd: ha minden frissen végzett orvos minden évben visszafizetné a taníttatását, az kb. 1 diósgyőri stadion ára lenne. Ez hogyan is kihúzná ki az egész EÜ-t a xarból?!

Továbbá, ha minden orvosnak (amerikai módira) ki kellene fizetni a tandíjat, akkor szerinted hány orvos maradna Mo-n? Kereken 0 darab. Mert az USÁ-ban, ahol divat a tandíjasdi, ott a fizetések miatt tényleg befektetés a tanulás, mivel az átlag orvosi bérek ott 150ezer-300ezer USD-ra rúgnak (ha nem hiszed, nyugodtan keress rá) és 4 havi fizuból kijönne az itteni 6 év költsége... De te is úgy gondolkodsz, mint pártunk és kormányunk, hogy a külföldi példákból csak azt lesik el, hogy hogyan lehetne az emberekből még több pénzt kihúzni, de a mérleg másik serpenyőjét valamiért sose látják.

És ismétlem, hogy pl. egy norvég kórház farzsebből kifizeti egy itteni orvos képzésének díját, így itthon szintén nem lenne orvos, a cserébe bejövő képzési díj pedig (min fentebb kifejtettem) csepp a tengerben lenne. Magyarul nem lenne Mo-n semmilyen EÜ ellátás, csak a pénzeseknek a privát, míg a hozzád hasonló egyszerű mentális képességekkel bíró emberek elmennének albínókra vadászni (mint most Tanzániában az ottani népek), mert állítólag varázserejű a húsuk.

NaNehogyMár 2015.01.31. 21:21:03

@Kommentelő k.m.n.: Grat!
Kifejezetten összeszedett lett a kommented, kifejtetted, amihez nem volt energiám:)

NaNehogyMár 2015.01.31. 21:23:04

@Kommentelő k.m.n.: Ja...és ahogyan írod, amely betegbe belepumpáltak több milliónyi gyógyszert, és mégsem tartja be az utasításokat: előzőek értelmezésében fizettessük vissza a kezelési költséget....Megoldjuk itt az eü költségvetés problémáját :)

NaNehogyMár 2015.01.31. 21:25:45

@Kommentelő k.m.n.: Lehet meghülyültem,....de tovább megyek....
akit meg meggyógyított az eü, és véletlenül nem tönkretett, és ezek után külföldön dolgozik, fizesse vissza a kezelési, taníttatási költségeit, sőt, kártérítést is fizessen:)

she_wolf 2015.01.31. 21:26:44

@swiss blend:
Mitmitmit? Valamiről lemaradtam, de szerintem nem baj.

she_wolf 2015.01.31. 21:29:16

@Kommentelő k.m.n.:
Köszönöm!:)
Félő azonban, hogy nincs még vége:(

reepach 2015.01.31. 21:51:32

@Kommentelő k.m.n.:
Sok igazság van abban, amit írtál, de az árakat kissé eltúloztad - pl. biológiai th. 1 ampullája 150-300.000 forint, ami tényleg nagyon sok, de nem 1 millió.
Viszont a hepatitis C gyógyszeréből (sofosbuvir) 1 tabl. 1000 dollár, és ezt 12 héten keresztül kell szedni, így egy kezelés költsége kb 20 millió forint... A betegnek egy fillérjébe sem kerül. Egy coronaria stent is milkán felül van.
Akik itt a szájukat tépik, hogy fizetem a téébééét, gondolkozzanak el, hogy mire is lenne elég a befizetett járulék (adó)...

marand22 2015.02.01. 08:16:25

@reepach:
Coronaria stent 80-500 ezer Ft (nem ismerek milkán felül stentet, még az ún. bifurkációs stentek vagy stentgraftok sem kerülnek annyiba). Az átlagos közvetlen költség (katéteres labor) kb. 3-500000 Ft/beteg.
Ami drága, az a TAVI (katéteres aortaműbillentyű beültetés), kb. 5 millió Ft/beteg vagy ECMO, műszív.

EZAZ 2015.02.01. 09:38:43

@mig54: Köszönöm szépen az együttérzést, őszintén. A csalódott betegnek is tovább kell mennie, nyilván ilyen esetben - ha teheti - másik helyet, másik orvost választ. Sajnos nekem akkor már nem volt választásom, mert egy orvosi műhiba miatt egy egészséges 4 hónapos terhességből életveszélyes állapotba sodort. De ezért nem fogom szidni az összes orvost, hanem keresek olyat, akiben ezek után képes vagyok bízni. Ahogy egy orvos sem teheti meg, hogy egy hülye beteg után egy másikat ne lásson el.

EZAZ 2015.02.01. 09:43:24

@Irkutszk: Igazad van. De olvasd el légy szíves még egyszer az első gondolatot. Emberek életéről van szó. Sem a kevés fizetés, sem az éjszakai műszak, sem egy korábbi, hülye beteg nem lehet az oka annak, hogy egy másik ember életét tönkretegye, elvegye. Sokan élnek ebben az országban kevés fizetésből, de mindenkitől elvárják, hogy vállalja a felelősséget. Nem a véletlen hibákról beszélek, nem a fáradtságról, még csak nem is az ingerültségről. Jöttem már ki én is orvostól rosszkedvűen, mert éppen nem kedvesen szólt hozzám, de ez nem változtatta meg az életemet. Arról beszélek, amikor az orvos megtagadja az ellátást egy betegtől, mert ő éppen alszik és ne zavarják. A beteg pedig ezért meghal vagy maradandó egészségkárosodást szenved.

csakmotyogok 2015.02.01. 10:09:03

@EZAZ: Nem vitázom olyannal akinek hagymázas elképzelései vannak.
Komolyan ajánlom, fordulj pszichiáterhez, ha egy spontán abortuszon ami sajnos a női lét velejárója nem tudsz túllépni és az ismeretlen magzatot meghalt gyermekként emlegeted. Gyermek az aki felsírt rád nevetett.
Már majdnem megsajnáltalak mikor írtad elveszítetted a gyermeked.Én veszítettem el gyermeket igazit.A vetéléseimet pedig nem is említem. Azt hittem egy csecsemőd halt meg. A spontán abortusz az az élet vele járója terhességek jó része nem születik meg. A születés az csoda, csoda hogy a magzat egészségesen megszületik.

csakmotyogok 2015.02.01. 10:11:34

@EZAZ: Az orvosnak is van joga legalább napi 7 v.8 órát aludni még ha a hajcsár típusú emberek szerint csak felfordulni van joguk. A kipihenetlenség a túlhajszoltság pedig korlátlanul enyhítő indok.

she_wolf 2015.02.01. 12:43:46

@EZAZ:
Valóban nem lehet pozitív hozadéka annak, ha nem a jelenben, és kicsit a jövőben élünk, hanem megragadunk a múltban, és ez kihat az egész további életünkre.
Ez igaz a magán - és a társadalmi életünkre egyaránt.

Engedd meg, hogy írjak arra, ami Irkusztknak megemlítettél:
"Arról beszélek, amikor az orvos megtagadja az ellátást egy betegtől, mert ő éppen alszik és ne zavarják."

Különbség van ügyeleti és "normál" munkaidő között, noha mindkettő munkaidő.
Normál rendelési időben - tetszik vagy sem a beteg fizimiskája - el kell látni, amennyiben ez nem ütközik akadályba a megvalósítást illetően.
Az ügyelet arról szól, hogy:
"pihenek, de itt vagyok, ha meg kell téged mentenem.
Ha meg tudod oldani egyedül, akkor kérlek tedd meg, mert lehet, hogy míg én a te hajfájásoddal vesztegetem az időnket, addig pont anyukád nem jut be hozzám, pedig neki nagyobb szüksége lenne rám, mint neked".

Van egy másik dolog is, amit soha senki nem említ meg (talán azért, mert az nagyon egyéni dolog): alvás-ébredés-alvás ciklus.
Nem tudom ki hogyan van vele, de nálam ez így néz ki: amikor az elalvás határán vagyok, és valami felébreszt, lőttek mindennek! Mostanában testi tünetek miatt gyakran járok így, altatót pedig nem szedek. Nem véletlen, hogy kínzásként is használták az alvásmegvonást. És ezért dolgozom én itthon.

Első eü.s melóhelyemen azt mondták: ha végeztél a munkáddal aludj, olvass, pihenj, mert nem tudhatod, hogy mikor mehetsz majd haza! Ha felébresztünk, másodoperceken belül fizikailag és szellemileg tökéletesen frissnek kell lenned, és nem tudható, hogy mennyi időre.

she_wolf 2015.02.01. 12:55:11

@csakmotyogok:
Komoly viták voltak és vannak a mai napig arról, hogy mikortól tekinthető embernek egy magzat.
Én (szigorúan véve) a Te álláspontodat osztom, de lehet hogy nem így lenne, ha éreztem volna már félidős lénykét mocorogni magamban:)
Itt én is árnyékra vetődtem @EZAZ írásában, de addig nem mernék elmenni, hogy pszichológiai profilt állítsak fel róla, vagy diagnosztizáljak:)
Nem tudhatod (én sem), hogy EZAZ esetében mi történt, orvosi műhibát említett ugyanis.
Ez meg egy netes felület:)

Magam is láttam nem kevésszer spontán (vagy akár művi!) abortusz utáni reakciókat. Mindegyik érdekes volt a maga módján.

defné 2015.02.01. 13:19:54

@Kommentelő k.m.n.:

Nem esel egy kicsit túlzásokba az árakat illetően? Mint ha egy kicsit elszaladtál volna a költségekkel.

defné 2015.02.01. 13:24:16

@Irkutszk: Az orvosi hanyagságot meg a pénzhiányt szerintem ne keverjük össze.

she_wolf 2015.02.01. 13:59:19

@defné:
Attól függ, hogy mi tekinthető hanyagságnak.
Ne a "szarból várat nem lehet" alapból induljunk ki, hanem definiáljunk pontosan (jogászt ide, lehetőleg nem önjelöltet!).
Kóklerek, szarrágók, nem ide/odavalók mindenhol vannak, ki sem kell otthonról mozdulni.
De az eü. soha nem volt, nem lesz, és nem is lehet fekete-fehér.

Irkutszk 2015.02.01. 19:36:45

@EZAZ: @defné: A szerintem talán ebben a kérdésben legobjektívebb jelzők (t.i. perek) azt mutatják, hogy az orvosok nem hanyagolják el a munkájukat.

csakmotyogok 2015.02.01. 21:51:03

@mig54: Mindenki úgy mászik ki a gödréből ahogy tud. A fő a kimászás. Elkezdtem anno kutatni a a PIC-ről kikerült extrém korszülöttek után. Hálát adtam Istennek, hogy elvetéltem. Persze van aki szeretne súlyos halmozottan fogyatékos gyermeket nevelni én nem és akik után utána tudtam menni 1 sem szeretett volna. A felmérésemben találkoztam 2 szülész nőgyógyász feleségével is aki súlyos halmozottan fogyatékos gyermeket nevelnek. Extrém koraszülöttek voltak. Nos,az egyik konkrétan elátkozta az összes orvos, amiért megmentették a 20 hetes terhességét. Akkor gondolamt úgy szerencsém van. S eszembe jutott a profom tanítása (remélem nem vándorolt ki végleg). Van mikor jobb ha elvetélünk.Félidős terhesség beindul az bizony nem lesz egészséges. Akkor meg azért kutyázná a dokikat, mert sérült lett a gyermeke.

csakmotyogok 2015.02.01. 21:51:59

@defné: Van amiben elszaladt de a többségében sajni alul árazott :(( sajnos.

Shanton 2015.02.01. 22:54:11

Ha mar fizetunk. Fizesse vissza midenki annak a diplomajanak az arat, amit allambacsi penzen szerzett, de nem dolgozik a tanult szakmajaban, hisz igy az is kidobott penz.

Ha pedig parhuzamot vounk az ejszakai munka kozott... Mikor van barkinek lehetosege befizetni vasarnap hajnali kettokor a postan az elmaradt csekket? Ugyeletben ejjel sosem baj az, ha beteget hoznak, vagy jon. Meg mindig az a feltevesem, hogy aki ejszaka orvoshoz megy, annak tenyeg baja van. Viszont vegigkeccsolom az egesz napot ambulancian, mutoben, osztalyon es igenis felhaborito, amikor a 3+ napos panaszaval bejon hajnali 3-kor. Mert igenis ha 3+ napig kibirta, valszeg kibirna meg azt a 3 orat is, amig kinyit a szakrendelo reggel. (A legtobb ilyen ember egyebkent teljesen tisztaban van azzal, amikor indokolatlanul jon be "surgossegi" eatast igenybe venni. De o nem er ra maskor, meg nem szeretne varakozni 3-4 orat a haziorvosnal, szakrendeloben, ugyeleten, ezert sokkal egyszerubb hanali 1kor erkezni)

Es igen, nyugaton is kell ugyelni, de baromira nem mindegy, hogy 330 munkaoraval keresek 1000 euronak megfelelo bruttot, vagy max 200-zal 3000+-t. S nehany nyugati rendszert ismerve nem letezo fogalom az, hogy csak szerettem volna hogy lassa orvos. Telefonon kapsz egy szakapolotol nehany instrukciot es jonapot. Itt jegyeznem meg, hogy a honi lakosok egeszsegkulturaja a beka feneke alatt van.

S nem, en nem engedhetem meg magamnak azt a hangnemet, amit A betegek egy resze megenged. Neke kedvesnek, empatikusnak kell lennem akkor is, amikor X uriember lekop es fennhangon szidja az osszes felmenomet, mert jaj szegeny beteg/fel/mert csak.

she_wolf 2015.02.02. 11:59:19

@csakmotyogok:
Ez rettenetesen nehéz téma. Én is szerettem volna. Mindig. Orvosilag nem is volt akadálya, és mégsem jött össze, tudomásom szerint soha nem voltam terhes.
Kínlódtunk vele, miatta hosszú évekig, aztán szóba került a mesterséges út.
Itt köztudott a hithez való hozzáállásom, és az is, hogy én miben hiszek. A férjemmel nagy szerencsém van, hasonló nézeten van ő is. Annak, hogy nem lett gyerekünk oka van, mint ahogy mindennek.

Nem vagyok híve a természet minden áron való megerőszakolásának, és ha hívő lennék, azt mondanám: ez Isten akarata. Ha most megtudnám, hogy X hetes terhes vagyok, abortuszra mennék. Nem magam, hanem a genetika miatt. És persze azért is, mert egy önző szemétláda vagyok, mert magamnak szülnék - ha szülnék -, nem az államnak.
Örököseim pedig így is vannak:)
Viszont ha egy akart/várt/tervezett egészséges terhességemnek lőttek volna bizonyíthatóan orvosi műhibából, valószínűleg sittre kerültem volna.

she_wolf 2015.02.02. 12:09:29

@Shanton:
Ott a pont!:)
Ügyelet az akutaknak jár. Szerintem. És marha jó lenne már a tömegekben tudatosítani a "sürgősség" szó jelentését.

Shanton 2015.02.02. 12:13:21

@mig54: azt hiszem, a szegedi sbo megnyitasaro szolo cikkben olvastam a mondatot, amit eloszeretettel alkalmazok a "mennyit kell meg varni" kerdesre: surgossegi, nem pedig gyorsasagi.

she_wolf 2015.02.02. 12:47:29

@Shanton:
Újabb pont:)
Megnevettettél. Igaz, kényszeredett volt, de jól beszélsz:)

Shanton 2015.02.02. 12:58:40

@mig54: valahogy kezelni kell a szituaciokat es az embereket. Meg fiatal es naiv vagyok, ugyhogy hiszem, hogy kello turelemmel, tisztelettel es humorral eleg sok ellentetet lehet feloldani. (Kozben tudom, hogy sokat nem) probalom azt szem elott tartani, hogy akitol adott napon szazadszorra hallom ugyanazt a (szamomra) hulye kerdest, nekem a szazadik, neki az elso. Es lehet, hogy csak az otvenedik betegemnel durran el az agyam, de neki (szerencses esetben) en vagyok az elso es egyetlen orvos x idoszakban, nem mindegy, hogyan indul a viszony... S mivel ember vagyok, nem mindig jon ossze.

szsuzsanna 2015.02.02. 13:06:21

ár
@Shanton: Hát ez az, ÜGYELET!: -csak szerettem volna, hogy lássa orvos...
-nincs ideje, kedve "nappal várakozni"...
-már napok óta, -DE! -most már...
-És az "IGAZI BETEG", nem tudja, hogy leginkább, sajnos, miattuk (is) vár sokkal többet, -és, sokszor, miattuk nem kaphat, kedves, gyors, szakszerű, és empátiás, ellátást...

-Bocs., -megfogadtam, hogy nem olvasok, -írok "oda",-ahol,-pl.:-két cikket,-és "ezer kommentet",-és VITÁT???,-"ér meg",-egy olyan írás, pl.:-amelyikben, 38,2-vel,-éjszaka! ügyeletre! megy be, egy idióta, (mert megteheti!) -de, higgyétek el, -nem nagyon van ilyen "GAZDAG ország"...-ahol, ezt megteheti...

-Sajnos, "regényeket" lehetne írni, és, a "normális" emberek, el sem hinnék, hogy mikkel "foglalják le" az "ügyeleteket", mentőket stb....

-Ja, -amúgy, a nagyon művelt,olvasott? ideírogatók,(kollégák?), nyugodtan élcelődjenek, ismét, az írásjelek tömegén... -mert, ha semmi lényeges nincs, ezen is elgúnyolódhatnak X db beszólásilag...

-ja,és "kedves kollégák", -nyugodtan elevenítsétek föl, -és gúnyolódjatok ismét rajtam, a sok "írásjel miatt" ...---mer

szsuzsanna 2015.02.02. 13:17:01

-Elnézést kérek, sajnos nem néztem át. Az utolsó sort törölném, ha tudnám, mert így értelmetlenül "duplázós", bocsánat.

zünüke 2015.02.02. 14:57:46

@csakmotyogok: @marand22: @Kommentelő k.m.n@reepach:

Csinos kis összegeket soroltatok fel mi mibe kerül,de ugye nem azt akarjátok elhitetni,hogy ezekkel a méregdrága gyógyszerekkel,műtétekkel,gyógyítják a magyar betegeket amikor alapvető gyógyszerek nincsenek sok kórházban.

she_wolf 2015.02.02. 16:47:57

@szsuzsanna:
Semmi baj az írásmódoddal, te legalább valahogyan igyekszel kiemelni, mások erre csak ORDIBÁLVA képesek, attól meg megsiketül a szem:)

@zünüke:
Pedig de!:) Ezek tények, számok, bármily hihetetlennek is tűnnek. Ezért van ostobán megállapítva az egészségügyi hozzájárulás, a magán-betegbiztosítás, de legfőképpen a tájékoztatás.

she_wolf 2015.02.02. 16:49:33

@Shanton:
Bólogatok (csak hogy tudd, elolvastalak):)

reepach 2015.02.02. 18:16:33

@zünüke: " nem azt akarjátok elhitetni,hogy ezekkel a méregdrága gyógyszerekkel,műtétekkel,gyógyítják a magyar betegeket"
De igen. Kérdezz meg egy rákos, egy infarktusos, egy Hepatitis C-ben szenvedő vagy egy Crohn beteget - bizony, ők ezeket a kezeléseket kapják, ilyen áron. "Ingyen"

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.02. 21:16:05

@zünüke: ezek az összegek aprópénzek a ritka betegségek gyógyszerezésére költött összegek mellett, nézz utána mennyibe kerül pl a Elaprase (Hunter szindrómában adják, napi 1000 dollár egy életen keresztül).

qbr 2015.02.03. 11:38:05

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Egy 2 vagy 3 évvel ezelőtti kimutatást láttam egyszer, abban a magyarországi csúcstartó beteg éves gyogyszerkoltsege ~100 millió forint körül volt. Valami ritka veralvadasi betegség volt, ha jól emlékszem.

she_wolf 2015.02.03. 15:06:13

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @qbr:
Még csak ritka betegségek közt sem kell kutatni ahhoz, hogy olyan árakkal találkozzunk, amiket szinte fel sem vagyunk képesek fogni:(

Az ilyesmiről mindig ez jut eszembe:
www.youtube.com/watch?v=Rkm8nVmcmQE

Irkutszk 2015.02.03. 18:48:04

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @qbr: ( @zünüke: )

Nekem továbbképzésen 2013-as külön keretes legnagyobb támogatásra 277,9 milliót mondtak; ritka betegségeknél 2012-es volt az adat, ott a teljes támogatás 3,7 milliárd forint volt, ami 92,5 millió/főre jön ki. (minden forintban)

EZAZ 2015.02.03. 22:01:22

@csakmotyogok: spontán abortusz az, ha látszólag minden ok nélkül elmegy a baba. Nem az, ha a vetélés egy elmebajos állat miatt történik, de nem vagy azon a szinten, hogy ezt itt elsírjam neked. Nem te fogod nekem megmondani, hogy ki a gyermek. Lehet, hogy neked mást jelent, ez már a te szegénységed. Lehet, hogy pszichiáterhez kéne mennem, de neked nem javaslom, hogy emberek közé menj. Mások érdekében.

szsuzsanna 2015.02.04. 08:33:43

@Shanton: -van az úgy, hogy "doppingszer" a humor ügyeletben:
-pl.:-mi,(diagnosztikában) nagyon értékeltük, a kórházon belüli,-("egymásközti beutalóknál"):

-régen, -amikor, még "kézzel, papírra íródtak", voltak olyan kreatív, és kedves "beutalók", amiken, pl.: -rajzolva: -fa, -lépcső, -hinta, stb., "lenyíl" + mellé írva a "magasság"= értelmezés: -erről-arról leesett...

-amikor már volt "gép és nyomtatás", -az "előzményben": -a "beteg elmondása szerint...", -(ha "jó" volt, lehetőleg, "szó-szerint idézve"): ---"az úgy vót, hogy"...

-vagy, -(ha már nagyon "pihent volt"), pl.: ---A beteg Kedves Édesapja, a Kedves Édesanya fejéhez egy tányért akart vágni, de, mivel Ő elhajolt, a 4.középső fiúgyermekének alkarjához sikerült hozzávágnia, ezért kérjük......-szíves szakvizsgálatát...stb-stb.

-Mielőtt még rám támadtok, közlöm, hogy a fentiektől nem! -a sérüléstől függ(-gene), az ellátás, -ha, nem lenne, egyre több "indokolatlan időrabló": -X nappal ezelőtti, és általam meghatározva:-"a macska csúnyán ránézett" kategória...

-Nem csoda, hogy egy felnőtt ember 38,2-vel éjszaka, ügyeletre megy, -OTT, ahol, a lázas? gyerekkel kórházba rohannak, -ÉS! nagyon "rosszalják", -amikor, ott, hűtőfürdővel kezdik a lázcsillapítást...

-Nem mondom azt, hogy most is úgy "kellene" néha, mint régen: "hipermangánnal" kimosták, és bekötözték a sebet, otthon! -(ha "rosszalkodásból" történt, + kaptunk "seggünkre is" -esetleg)...-de, pl., 2-3 mm-es, több napos sebbel, éjszaka kórházi ügyeletre menni....-hááááát...
-Én, egy naiv banya vagyok, ezért írok ilyesmiket, hogy "nem-e lehetne-é", -pl. "közszógálati TV-k-ben (is)", sokkal több, értelmes, "hozzáértőkkel" készített műsor, amikben pl., ilyesmikről lenne szó ...
-És, szerintem, nagyon fontos lenne, hogy a "kisdrágába" = gyermekünk, -időben "beleverjék, agyilag", -hogy, "mi a teendő", -baleset, vérzés, láz, stb-stb... -"ügyben"..
-Miket, és hogyan, kell, és lehet!, -megoldani "házilag", -és mikor, -és, hogyan kell segítséget kérni...

szsuzsanna 2015.02.04. 08:58:33

-Bocs., -de sajnos, szerintem, a "címadó" íráshoz tartozik: -tegnap, TV-ben, hallottam:
-meghalt egy csecsemő, -aki, -ahogy én "értelmeztem", -valószínűleg "kruppos" volt...
-akit, sajnos, állítólag, előtte, 5!!! -orvos vizsgált, kezelt...

-Kedves Praxis! -pl. ILYENEKKEL is, kellene foglalkozni, -persze, csak akkor, -ha nem a "bulvár" jelleg a lényeg....

she_wolf 2015.02.04. 13:36:03

@szsuzsanna:

"-Mielőtt még rám támadtok, közlöm, hogy a fentiektől nem! -a sérüléstől függ(-gene), az ellátás, -ha, nem lenne, egyre több "indokolatlan időrabló": -X nappal ezelőtti, és általam meghatározva:-"a macska csúnyán ránézett" kategória..."

Bearanyoztad a napomat, ha megfulladok a te lelkeden szárad!:D

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.04. 20:34:23

találtam egy érdekes cikket, csak a miheztartás végett: kivultagasabb.blog.hu/2015/02/04/hogyan_kereshet_egy_orvos_napi_720_ezer_forintot
magyarországon is előbb utóbb ide fajul, ha még kevesebb orvos lesz

csakmotyogok 2015.02.07. 10:15:46

@EZAZ: Nehogy bemeséld már nekem, hogy a doki fogta magát és kivágta a magzatot 1 bugylibicskával a méhedből. Ha beindul 1 vetélés az spontán.Olyan "emeberek" közelében mint te pedig nem is szeretnék lenni:)).

csakmotyogok 2015.02.07. 10:18:38

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Elküldöm az egri sürgősségin felmondott barátunknak. Fájna ha elmennének, de az is fáj hogy nyomorban él a családja.

EZAZ 2015.02.07. 10:26:37

Nem, nem így történt. Elég rosszindulatú vagy, nem miattad írom le. Nem bicskával vágta ki belőlem. Rutinvizsgálatnak indult - amiről később megtudtam, hogy ennyi idős terhességnél már nem is szabad manuális vizsgálatot végezni. Fájt a lábam, ezért nem tudtam normálisan elhelyezkedni. Erre elkezdett pattogni az orvos, hogy ne hisztizzek és olyan mélyen és durván nyúlt belém, hogy elkezdtem vérezni. Pár órára rá már olyan mennyiségben dőlt belőlem a vér, amit még soha nem tapasztaltam, közel 40 fokos lázam lett egy napon belül, begyulladt a méhem és azóta sem tudtam teherbe esni. A zárójelentés hazugságokból állt. Akkor elsőre sikerült. Most ennek közel 3 éve.
Nem, nem pereltem be senkit, mert egyrészt nem hozza vissza a gyermekemet, másrészt ismerve a magyar jogrendszert és ennek a bizonyos kórháznak a gerinctelen orvosait, nem akartam ezt is végigcsinálni. Az egyetlen, amit megtehetek, hogy az összes ismerősömnek, aki oda menne, elmondom, hogy ne tegye.
Ha erre van még valami nagyarcú megjegyzésed, akkor szeretnélek megkérni, hogy tartsd meg magadnak.

csakmotyogok 2015.02.07. 10:49:29

@EZAZ: Nincs . Sajnálom. A nőgyógyászathoz nem értek.

csakmotyogok 2015.02.07. 10:57:58

@csakmotyogok: Töprengve, akkor velem mindegyik terhességemnél szabályszerűt lenül jártak el ???mert havonta volt manuális vizsgálatom a szülésig.Majd körbekérdezem már a barátnőimet is.

EZAZ 2015.02.07. 14:29:03

Mivel rájöttek, hogy ez kockázatos (gondolom az érzékenyebb méhnyak, vagy esetleges olyan baktériumok miatt, ami normális esetben nem okoz problémát - ezek néha jobban elszaporodnak, néha visszahúzódnak, valamint egyszerűen kezelhetők), ezért pár éve az új protokoll szerint már nem alkalmazzák. Ha mégis, akkor rendkívül óvatosan, de csak szükség esetén. Egy ilyen sérüléssel életveszélyes állapotot lehet előidézni.

asztalosani 2015.02.07. 16:06:51

@csakmotyogok:

tudod kedves, az tényleg egy dolog, ha úgy megy el a magzatod, hogy előtte senki sem nyúlt beléd, de azért a fórumtársadra tekintettel lehetnél, főleg az elmesélt sztorija után.

de nem!
te még rá is tesztel egy lapáttal, hogy "körbekérdezed a barátnőidet"!
egyáltalán: ki kérdezte, hogy értesz-e a nőgyógyászathoz?
atya világ... anyám borogass... hogy milyen emberek vannak ...

yogosan 2015.02.10. 12:25:52

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

De áll is a bál ez miatt,az adófizetőknek nagyon nem tetszik.Lássuk be jogosan.

swiss blend 2015.02.10. 15:26:20

@csak néha benézek ha marhaságot látok

Én azért a nyakamat nem tenném le,hogy ez a cikk teljes mértékben hiteles.Irkálnak sokszor hülyeségeket is,hogy minél többen látogassák az oldalt.Gondolj már bele napi
720.000 forint? A világ összes tájáról özönlenének az orvosok egy ilyen lehetőségre.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.10. 20:49:15

@swiss blend: én németországban vannak ú.n. honorararztok, ők kizárólag ügyeleteznek (angliában ez a locum-ozó orvos). itt ennek az ára kicsi kórházban egy szombatra vagy vasárnapra (az fizet a legjobban) 1000 euró bruttó. súlyponti kórházba teljes kompetenciájú traumatológus (minden sürgősségi esetet meg tud műteni segítség nélkül) órára 100 euró bruttó. az ugye szombat vagy vasárnap 2400 euró. az akárhogy is nézzük több mint 720.000 forint. és angliában ez 100 font/órában megy (2400 font egy napra, még alá is becsülték az összegeket). intenzíves orvosoknál legalább ilyenek a tarifák
persze ennyit nem kapsz kézbe mert adózni kell, útiköltségeid vannak és mindig tisztázni kell ki állja a biztosítást?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.10. 21:26:03

@swiss blend: na jó, a tisztánlátás kedvéért elmagyarázom mi a lényeg benne és miért nem fog változni.
a jelenség kisebb kórházakban gyakori ahol kevés az orvos és ha egy kiesik akkor nehéz pótolni (mert ugye nyugaton komolyan veszik a munkaidőt). vagy egyszerűen egy bizonyos sérülés pl nagyon ritka és elég ha egy orvos meg tudja azt műteni de az is el kell menjen néha szabira.
vegyük az első esetet, egy kezdő rezidens is simán megkeres egy évben 60 ezer euró bruttót. ebből ugye 60 hétvégi ügyeletet lehet kifizetni külsősnek. ha évente mondjuk 20 hétvégén vannak gondok akkor inkább megéri külsősöket alkalmazni mint egy új orvost felvenni (mär ha lenne jelentkező, de itt is orvoshiány van).
egy szakorvos simán kereshet 100 ezer bruttót, egy főorvos még többet. ebből is lehet még 40 teljes kompetenciájú (720 ezer forintos) ügyeletet finanszírozni.
ha meg van egy kritikus ember az osztályon akitől függ mondjuk egy kompetencia (pl a politrauma ellátás jó pénzt hoz, de ehhez kell medencesebész meg idegsebész állandó elérhetőségben). ha van évi 10 esetük akkor azért 2 sebészt fölösleges tartani (eleve egy ilyen kompetenciájú ember vagy műthet eleget vagy nem szerződik le egy kórházba). ha egy hétvégre megy el a kritikus ember akkor azon a hétvégén nem fogadnak politraumát, de ha 3 hétre megy el az már szemet szúrna, ilyenkor kibérelnek arra az időre valakit aki tudja ezt a kompetenciát ha kell és nem veszlik el a kórház joga ehhez az ellátáshoz. egy ilyen sebészt kibérelni pedig nem biztos, hogy kijön 720 ezerből napjára, és még mindig megéri a kórháznak.

swiss blend 2015.02.10. 22:59:51

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Akkor ha jól értettem (javíts ki nyugodtan ha nem)ez egy helyettesítés? Tehát nem állandó meló?
Ez nem semmi. :O

Ida/Ági 2015.02.11. 02:44:42

@reepach: Nincs gyógyszer a kórházakban, adott osztályokon különösen nincs. Vidd magaddal!!!! Eljutunk oda, hogy majd az ágyhuzatot, kötszert, vegyszert stb.-t is. Később vigyél orvost, nővért!!!! :(
Jó eset, ha előre szólnak.

zünüke 2015.02.11. 08:49:44

@Ida/Ági:

Pontosan ezért vonakodva hiszem el,(még mindig)hogy 150-300 ezres ampullákkal,1000 dolláros tablettákkal,20 millió forintos kezelésekkel,5 millió forintos műtétekkel kezelik a hazai betegeket szükség esetén.
Könyörgöm lepedő,ágyhuzat,egyszerű sima gyógyszerek/műszerek nincsenek,nem hogy ilyen csillagászati árban lévő kezelések.Mást se lehet hallani mint hogy,az egészség pénztár ez sem fizeti,meg azt sem fizeti a kórházaknak,akkor majd pont ezeket fogja kifizetni illetve támogatni.Kizártnak tartom ezt az egészet.Az megint egy más kérdés,hogy kellene meg szükséges lenne,de egészen biztos vagyok benne,hogy Magyarországon senkit nem kezelnek több millió forintba kerülő gyógyszerekkel.

reepach 2015.02.11. 10:43:35

@Ida/Ági: @zünüke:
Ezek szerint Ti ezt csak akkor hinnétek el, ha saját magatok vagy közeli hozzátartozótok szenvedne rosszindulatú daganatos betegségben, AIDS-ben, terápia rezsisztens RA-ban, Crohn betegségben vagy hepatitis C-ben, és hozzájutnátok a szükséges kezeléshez, INGYEN. Természetesen nem kívánom ezt, inkább maradjatok meg a hitetlenségben...

Az ezerdolláros tablettából egyébként 12 hétig kell napi egyet szedni (ez ugye 84 ezer dollár), nekem már van betegem, akit ezzel gyógyítottunk meg.

Ha érdekel, olvassátok el Hunyady professzor közleményét ezzel kapcsolatban az alábbi linken:
www.varoszoba.hu/.../oriasi-lehetosegek-nem-kisebb-bonyodalom-hcv-t...

A cikk utolsó bekezdéséből kiderül, hogy 2014 októberig már 10 rászoruló beteg kapta meg ezt a terápiát, azóta kb még annyi.

"A magyarországi érintettek állapotát tekintve elengedhetetlennek tűnik, hogy mintegy 200 páciens első körben megkapja az interferon mentes kezelést.
Nem fog mindenki azonnal kezeléshez jutni közülük sem (várhatóan akár 15-20 millió Ft is lehet egy három hónapos kezelés ára), de a szakma kérése az volt, hogy az OEP 2015-ben minél gyorsabban biztosítson interferon mentes kezelést az erre rászorulóknak.
Magyarországon az egyedi kérelmet benyújtott betegek közül eddig 10 ember kapott idén interferon mentes terápiát."

Van olyan betegem, aki évek óta kap kéthetente adalimumab hatóanyagú injekciót, ebből egy ampulla 270 000 forint. De ezt sem kell elhinni.

yogosan 2015.02.11. 13:43:29

@reepach:

Már bocsánat,hogy "belekontárkodom"de hogy tud az egészség pénztár ilyen összegeket kifizetni a beszállítónak/gyógyszergyáraknak ha állítólag az összlakosság egy nagyon kevés százaléka fizet egészségügyi hozzájárulást? Itt nem is egy hsz-ban olvastam,hogy hét ezer forintokból nem lehet/kell követelőzni és gyakorlatilag az egészségügyi ellátás ingyen van mindenkinek,és ha mindenki többet fizetne,egészen más lenne a helyzet.
Nos,akkor ki/kik fedezik ezeket a milliós nagyságrendű kiadásokat a kezelésekre/méregdrága műtétekre?

reepach 2015.02.11. 14:14:30

@yogosan: " hogy tud az egészség pénztár ilyen összegeket kifizetni a beszállítónak/gyógyszergyáraknak "
Ha röviden kell válaszolnom, nehezen. Nehezen, de nyilván a döntési pozicióban levő (egészség)politikusok is úgy gondolkoznak, hogy a magyar embernek is "jár" az életmentő gyógyszer, még akkor is, ha nagyon drága. Az e-alap egyébként közel 2000 milliárd forintból gazdálkodik, a gyógyszereket (beleértve az előbb említett ezer dolláros tablettát és a 270000 forintos injekciót is) az amerikai gyógyszergyárak (GILEAD, ABBVIE) nekünk is pont annyiért adják el, mint az amerikai egészségbiztosítóknak. Milliárd dollárokba kerül az ilyen gyógyszerek kifejlesztése, és nemcsak a befektetett pénzt akarják behozni, hanem a busás hasznot is. Ronda világ. Szóval, a magyar egészségbiztosító ezeket a drága gyógyszereket a szűkös források ellenére megveszi, vagy, ha úgy tetszik, a sokat szidott kormány adja ingyen a rászoruló betegeknek. Ha ezen nem tud spórolni, máshol kell, és ez - a lerobbant infrastruktúra mellett - elsősorban az eü. dolgozók, különösen az orvosok bére. Ilyen egyszerű a helyzet. Tehát ha bővebben kell válaszolnom a kérdésedre, azért kaphatják meg ezeket a nagyon drága gyógyszereket a rászoruló betegek, mert az ehhez szükséges pénzt a mi fizetésünkön megspórólja az egészségbiztosító. Más szavakkal, a (szintén) sokat szidott orvosok állják a cechet, fizetik ki betegeiknek a számukra megfizethetetlen gyógyszereket...

reepach 2015.02.11. 14:19:55

@yogosan: "kik fedezik ezeket a milliós nagyságrendű kiadásokat a kezelésekre/méregdrága műtétekre?"
Előző kommentemben erre is válaszoltam...

she_wolf 2015.02.11. 14:28:36

@reepach:
Lehetne még több ilyen hozzászólás is. Talán elérhető lenne vele az, hogy amikor a pénzről van szó, akkor ne a teljes sötétség uralkodjon a fejekben. Merthogy ezek az információk nem olyan köztudottak, mint egy benzin-áremelés, vagy egy rezsicsökkentés.
Megmondom őszintén, hogy ezek után csodálkozom azon, hogy a magyar egészségügy egyáltalán létezik még:(
Ezzel együtt: szerintem nagyon komoly bajok vannak a "főpénztárban".

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.11. 17:49:48

@swiss blend: helyettesítés természetesen. mondjuk angliában tényleg vannak tartósan helyettesítéssel betöltött helyek, amikor mondjuk fél évig megyen ilyen áron a helyettesítés.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.11. 17:51:34

@reepach: jellemzően amerikában még olcsóbban is adják a gyógyszert mert
1 van konkurrencia
2 ha nincs akkor meg nagyobb tételben rendelnek
3 ha még ez se akkor a magas árakért rájuk száll az FDA

reepach 2015.02.11. 18:09:08

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Általában így van, de pont a sofosbuvirt nem adják olcsóbban Amerikában, egyetlen gyár gyártja (GILEAD, többek között ezért szárnyal Stock Exchange-n), nincs (még) generikum, nincs konkurrencia. 1 tabletta 1000 USD.
Afrikában, ahol endemiás a hepatitis C, karitatív (meg piacszerzési) megfontolásból valóban olcsóbban adják.

csakmotyogok 2015.02.11. 18:53:55

@mig54: Én ezt már többször is leírtam, csak nem ilyen racionálisan.

she_wolf 2015.02.11. 20:43:10

@csakmotyogok:
Pedig az ördög a részletekben lakozik:)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása