Az egészségügy minősíthetetlen szinten áll

2015.01.30. 12:34

reteny.jpgIszonyú nyomás van a gyógyítóink vállán és ez azt eredményezi, hogy kellemetlen tüskévé válnak és elvész a hivatottság, emberség belőlük és gépiessé, arrogánssá,esetenként hanyaggá válnak.

Tisztelt Praxisblog Szerkesztő!



Már egy ideje figyelemmel követem megosztott történeteiket és a hozzájuk szóló véleményeket.Igazából nem tudom eldönteni,hogy mi is a blogjuk célja.Hiszen csak azt tapasztalom,hogy az elitnek nevezett osztályba sorolt orvosok,veszett mód ellenségesek és arrogánsak egy-egy megosztott történet olvastán,ahelyett,hogy inkább tanácsot adnának.Ha az a cél,hogy beteg és orvos ellentétben legyenek egymással,azt sikeresen elérik.Tény,egyes betegek elég provokatívan írnak,amit akár én is megtehetnék elkeseredésemben,de az nem vezetne sehová. Viszont,ha csak esetek elmesélése és abból való tanulság a cél,hát az sajnos kevésbé történik meg.Mint köztudott,a betegek zöme nem ért a betegségekhez és azt sem tudják,értik,mit is mond,tesz egy orvos,csak amit megél és tapasztal,arról tud írni,beszélni.Ezzel nincs is baj,csak a reakciók amik kicsit bántanak számomra.

index_3.jpg

Én nem vagyok orvos,csak egy egyszerű beteg,aki szintén tudna regényeket írni a negatív megélt történésekről és a nagyon elenyésző pozitív esetekről.Több,mint a fél életemet kórházakban,rendelőkben töltöttem és sajnos tölteni is fogom,de amit az utóbbi időben tapasztalok,bizony nem a bizalmat erősíti bennem az orvosok iránt,pont ellenkezőleg.Mi az oka?Természetesen ők is emberek és ők is hibázhatnak,mint mindenki.Ismeretes,hogy az egészségügy elég minősíthetetlen szinten áll,de itt nem az orvosokra gondolok,hanem mint intézmény.Iszonyú nyomás van a gyógyítóink vállán és ez azt eredményezi,hogy kellemetlen tüskévé válnak és elvész a hivatottság,emberség belőlük és gépiessé,arrogánssá,esetenként hanyaggá válnak.Ez utóbbi sajnálatos nagyon!Itt megjegyezném,manapság kevés elhivatott orvosunk van,erre születni kell.

 

Az is tudott dolog,hogy nagyon sok svindler is próbára teszi orvosaink tűrőhatárát,melynek következménye általánosítás és az alapján kezelnek néha olyan embereket is,akik bizony nem azt érdemlik.Szóval,megértem az orvosokat,mert tudom és látom,hogy mennyire nem egyszerű a helyzetük.Viszont a gyakran lekezelő,nyers és néha embertelen hozzáállásukra nincs mentség.Természetesen ez nem általánosítás,mert nem mindenkire igaz ez,de sajnos egyre gyakoribb viselkedésformává vált köreikben.Ahogy egy orvos cinikusan,lekezelően tud néha bánni a beteggel az se nem építi a kiszolgáltatott helyzetben lévő helyzetét,főként nem javítja állapotát,mi több,brutálisan romboló.Egy orvos is felháborodna,ha egy beteg gorombán beszélne vele és támadóan számon kérné,hogy miért nem gyógyítja meg.Lehet,hogy naivnak tűnök,mert azt képzelem,hogy orvos-beteg tudna harmonikusan együttműködni és eredménye is lenne,mikor már régen nem a gyógyításról szól az orvostudomány,hanem a gyógyszerpiac virágoztatásáról és néhol emberi pozícióról.Megjegyzem,nem vagyok naiv és tudom,látom mi van a színfalak mögött.Bocsánat,hogy ilyen hosszúra sikeredett mondandóm!Igazából,csak szívem szerint kérném a gyógyító embereket,hogy kicsit legyenek emberségesebbek a betegekhez,hiszen nem tudható,hogy családja,szerette,vagy ő maga nem kerül olyan helyzetbe,ahol éppen őt alázzák meg,kezelik félre,vagy csak szimplán nem veszik emberszámba



Köszönettel és Tisztelettel: egy beteg a sok közül,aki már reményt vesztett,de még küzd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus.Anh 2015.01.30. 12:53:28

Azon túlmenően, hogy a jelen helyzet egy bizonyos határon túl elemberteleníti a valójában emberséges gyógyítót is, előbb-utóbb beteggé is teszi. Ezt pedig az égvilágon semmiféle eskü, kötelesség vagy szakmai előírás nem teheti kötelezővé számunkra. A fölösleges éjszakai ébresztések és a tűréshatáron túl feszített húrok, a beteg által kiprovokált konfliktusos stresszhelyzetek, a kényszerű fenyegetességérzet, az éreztetett kiszolgáltatottság, az eszközként kezelés, a tanácsok semmibevétele, a döntések megkérdőjelezése, az orvos szerepének torz értelmezése, mind olyan faktorok, amelyek a a szellemi higiéné róvására mennek egy időn túl és a burning outon keresztül belszervi betegségekhez vezetnek. Nem kell és nem vagyunk kötelezhetőek ezt eltűrni és elszenvedni.

she_wolf 2015.01.30. 12:54:12

"Nagyon köszönöm,ha elolvassák soraimat,viszont nem szeretném ha közzé tennék,nem járulok hozzá,nem azért írtam!!"

Ehhez képest..:(

pacagánycsök 2015.01.30. 13:09:33

@Tempus.Anh: Szóval akkor te azért vagy bunkó, hogy nehogy kiégés miatt beteg legyél? Orvos látott már?
"A fölösleges éjszakai ébresztések és a tűréshatáron túl feszített húrok, a beteg által kiprovokált konfliktusos stresszhelyzetek, a kényszerű fenyegetességérzet, az éreztetett kiszolgáltatottság, az eszközként kezelés, a tanácsok semmibevétele, a döntések megkérdőjelezése, az orvos szerepének torz értelmezése,"
Ha beteg helyett azt írod, hogy ügyfél, orvos helyett meg azt, hogy szolgáltató, akkor máris lefeded a dolgozó nép egy tetemes százalékát. Akik ugyanezzel szembesülnek minden nap, mégsem sír a szájuk (annyira).
"Nem kell és nem vagyunk kötelezhetőek ezt eltűrni és elszenvedni."
Ez igaz. Van is választásod.

she_wolf 2015.01.30. 13:24:35

@pacagánycsök:
Demonstráció nélkül is tudjuk, hogy nem csíped Tempus - Anh-t.
Mit ír erről pszichológusok kézikönyve?:)

Szolgáltatás vs. egészségügy vonalon lehetnél kicsit rugalmasabb gondolkodású is:)

Tempus.Anh 2015.01.30. 13:30:07

@mig54: Hagyd csak ezt a faszfej kretént, elgurult a gyógyszere megint. :)
Szóra sem méltasd.

she_wolf 2015.01.30. 13:38:25

@Tempus.Anh:
Csak ha Te is!:) Megdumáltuk?:)

pacagánycsök 2015.01.30. 14:48:28

@mig54: nem tudom mit ír a kézikönyv, rég volt már a szigorlat.
Hogy reagáltok-e vagy sem, az nekem édesmindegy, a lényeg, hogy írásban itt marad a mások oldal véleménye is. Igyekszem csak annyira sarkítani, amilyen az adjonisten.
Jelen esetben ennél jobb szándékú, tiszteletteljesebb, jóindulatúbb és megértőbb posztot nehezen tudok elképzelni - amire Tempus csípőből hárít, sarkít és sértődötten picsog, hogy nem kell eltűrnie a munkakörülményeit.
Sajnos, köszönhetően a magyar egészségügy helyzetének, a körülmények javulására kb semmi esély - de attól még a kiszolgáltatott és beteg embereken levezetni a feszültséget aljas és gerinctelen. Foglalkozás körében elkövetve.
Ahelyett, hogy ott pattogna, ahol a változást remélhetné. Jahogy az már nemgyerebe, hiszen ki vagyunk égve.
Szerencsétlen beteg, akármennyire alázzák is meg, továbbra is függő helyzetben marad, nem tehet semmit, nem szólhat vissza, az egészsége/élete múlhat rajta, ha megteszi.
Marad ez a fórum. Aholis itt pöffeszkedik egy vérgeci barom, minden topikban alázva a betegeket, lehetőleg már az első hozzászólásban.
Aquila non captat muscas, ha ennyire felsőbbrendűnek érzi magát, miért itt recskázik a tehetetlenül szenvedőkre?

she_wolf 2015.01.30. 15:48:39

@pacagánycsök:
Köszönöm kimerítő válaszodat, és ezt minden irónia nélkül mondom.
A poszttal kapcsolatban csak az a bajom, hogy egyáltalán megjelent az írója kifejezett kérése ellenére. Magával a tartalmával vitába szállni sem okom, sem szándékom, magam is az adjonisten híve volnék:)
Talán éppen ezért nem is szokott bajom lenni az egészségügyben dolgozókkal.

Fogadott már engem is orvosnő szakorvosi vizsgálaton úgy, hogy nyílt a bicska a zsebemben, de megoldottam a helyzetet.
(A felháborodása oka az volt, hogy miért rendelési idő vége előtt 20 perccel estem be hozzá. Röviden közöltem vele, hogy azért, mert nincs saját repülőm, arra pedig egy épeszű ember sem gondol, hogy a rendes körülmények között kb.30 perces út több, mint 2 órát vesz majd igénybe. Megenyhült, vizsgálat után pedig még egy laza poénra is tellett tőlünk. Írtam volna meg a Praxisba, hogy milyen izéhozé volt a dokinő és örüljön, hogy méltóztatok neki beteg lenni, hogy legyen munkája. Ugyan már, ez baromság!)

A kis kitérő után: Te nem csíped Tempus-Anh-t, ő nem csíp téged. Ezzel nincs is semmi baj. Én csípem Tempus-Anh-t (is, többek között), veled szemben pártatlan vagyok.
Nem fogok senkiért sem ölre menni, a lojalitásnak is szabhatunk határt, de egykori egészségügyisként kicsit talán másképp látom a helyzetet, mint a nagy átlag laikus beteg.
Azt viszont szeretném, ha az itt kommentelő emberek picit jobban képben lennének, mielőtt nekiállnak valakit minősíteni.
Ez a fórum (mint már többször és többen írrtuk) nem mérvadó, és komoly hiányosságai vannak mind a szerkesztését mind a felügyeletét illetően.
Őszintén mondd meg nekem: mit vársz egy olyan fórumtól, ahova megírsz valamit és a kifejezett kérésed ellenére leközlik? Más kérdés, hogy akkor miért írja meg egyáltalán? Vagy ha késztetést érez az írásra, akkor előtte olvassa el a fórumszabályzatban leírtakat.
Neked is és többedszerre is: ha elégetlenek vagyunk, ne itt verjük az asztalt, mert csak kéztörés lesz belőle (aztán ugye megint doki, gyógyszer, és az összes hülye sallang, ami ezzel jár, és persze újabb poszt a Praxisban).

"Aholis itt pöffeszkedik egy vérgeci barom..."
Naaaa...tanult ember létedre lásd be, ez igencsak csúnya volt.

she_wolf 2015.01.30. 15:58:54

SEGÍTSÉÉÉÉÉÉG!!

Vakuljak meg, de nem találom a posztban azt a mondatot, amit első hozzászólásomban bemásoltam:O
A blogszabályzat úgy szól, hogy tartalmilag nem változtanak/változtathatnak az írásokon, csak helyesírási hibákat javíthatnak.

Tempus.Anh 2015.01.30. 16:04:34

@mig54: Money Pool Áció...:)

Gondolhatod, hogy működik :)

she_wolf 2015.01.30. 16:06:18

@Tempus.Anh:
Akkor megnyugodtam, mert a szemem világa és a filhallásom mindennél fontosabb nekem:)
De azért ez gáz, nem?:(

pacagánycsök 2015.01.30. 16:32:47

@mig54: hááát én nem vonok korrelációt a végzettség/műveltség és a mocskos alpári káromkodás használata között, és nem csak én teszek így itt ezen fórumon:)
Ha ott volt az első mondat amit idéztél, és ennek ellenére lehozták, akkor az valóban mindennek az alja. Kattintásért az anyját is.
"Neked is és többedszerre is: ha elégetlenek vagyunk, ne itt verjük az asztalt, mert csak kéztörés lesz belőle" Dejszen' ezt mondtam én is.
Itt mindenkinek baja van, sír a beteg mert szar a service, fröcsög Tempus mert sír a beteg, fröcsögök mert fröcsög Tempus - te meg, hát te sem húzod lámpavasra a politikusokat:)

she_wolf 2015.01.30. 17:13:42

@pacagánycsök:
Végzettség/műveltség az még csak hagyján. Na de férfi/nő! Hejj ha tudnád hányszor utálom, hogy réssel születtem! Ráadásul állandóan fiúsítva voltam, így aztán nekem -mint erősen középszerűnek- elég sok gondot tud néha okozni, hogy decens úrhölgy módjára fogalmazzak. De ez is hozzátartozik az önismerethez:)

Ott volt az a mondat, nem passzióm kavarni ilyesmivel. Kattintásért ennyi mindent? Akkor talán tényleg valahogy helyre kéne rázni itt a dolgokat, mert csak épületesebb lehetne. Meg a kattintás is több. De az azért elég cirkuszos lenne, ha egy blog jobban teljesítene, mint maga az eü.

Ééés akkor meg is érkeztünk a politikusokhoz:)
Én? Lámpavasra? Ugyan, dehogy! Pedig de!:) Az ózdi kohászati művek nem győzne nekem termelni:(
Rögtön lenne meló a viharsarokban....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.30. 17:59:08

"elvész a hivatottság, emberség belőlük és gépiessé, arrogánssá, esetenként hanyaggá válnak."

Ez már évtizedekkel ezelőtt megtörtént.

brumeszkosz 2015.01.30. 18:30:35

Remélhetőleg a sok elmeroggyant fideszes mind a stadionokban fogja gyógyitattni magát a kórházak helyet!!!

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.30. 18:54:40

"Viszont a gyakran lekezelő,nyers és néha embertelen hozzáállásukra nincs mentség."

Dehogy nincs.

A vélemény kinyilvánításának szabadsága alkotmányos alapjog.

na4 2015.01.30. 19:17:22

Legalább 70 felesleges, pazarló, színvonaltalan kórházat be kell zárni. A maradékot már jó szinten el tudja tartani az ország. De ennyit nem.

Tempus.Anh 2015.01.30. 19:37:27

@na4: Ezt meg kellene kérdezni a kistérségek izolált helységeinek lakóitól is, akarják-e. Miután a századik infarktusos beteggel is másfél óra múlva és holtan menne be a mentő a megyei kórházakba, meggondolnák, jól tették-e, hogy közelebbi kórházakat zártak be.

bölcsbagoly 2015.01.30. 19:47:27

@brumeszkosz: Téged meg kezeljen Horváth Ágica , Kóka Jancsika vagy Molnár Lajoska!

reepach 2015.01.30. 20:00:44

@pacagánycsök:
"a beteg helyett azt írod, hogy ügyfél, orvos helyett meg azt, hogy szolgáltató, akkor máris lefeded a dolgozó nép egy tetemes százalékát. "
Nem egészen. Sem az önkormányzatnál, sem a NAV-nál, sem az OTP-ben nem riasztják fel az ügyintézőt éjszaka közepén indokolatlanul, de elvárva, hogy kinyalja az ügyfél seggét, mert ez benne van a pitagórászi esküjében!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.30. 20:12:16

@reepach:

Nem kötelező az egészségügyben dolgozni. El lehet menni kapálni, vagy el lehet menni Nyugat-Európába dolgozni. Bár megjegyzem, az orvosi/kórházi ügyelet ott sem ismeretlen fogalom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.30. 20:16:25

@beszélő majom:

"A vélemény kinyilvánításának szabadsága alkotmányos alapjog."

Igazad van. Ahogy a tisztességes orvosi ellátás járulékfizetéssel szerzett jog.

A bunkó viselkedés és a beteg megalázása viszont már nem alkotmányos alapjog.

reepach 2015.01.30. 20:29:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kötözködni sem kötelező, sőt marhaságokat írogatni sem.
Személy szerint nagyon szeretek az egészségügyben dolgozni, ráadásul Magyarországon, de hozzászólásom nem erről szólt, hanem arról, hogy az egészségügyi tevékenység nem hozható analógiába az egyéb jellegű szolgáltatásokkal. De ha maga szerint igen, akkor szívpanaszaival nyugodtan forduljon a MATÁV ügyfélszolgálatához, hasfájásával az OTP pénztároshoz, vakbélgyulladás miatt meg keresse fel a kukoricaföldön kapálgató bácsikát
Végül is a kapa elég éles, és hátha egy jó sebész megfogadta a tanácsát ("El lehet menni kapálni")...

she_wolf 2015.01.30. 20:36:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Tényleg el lehet menni. Inkább, mint a politikusok hazugságait hallgatni non-stop.
Számokkal etetik a jónépet, amikről rendre bebizonyosodnak, hogy durva ferdítések.
Ma hallottam a nagy poszterből, hogy vannak orvosok, akik 70 évesen is kimentek külfödre dolgozni. És kellettek a kintieknek! Ez azért elgondolkodtató, nem?
Nem azzal van gond, hogy éjjel-nappal, és ünnepnapokon is kell dolgozni, tessék végre belátni! Hanem azzal, ahogyan ott bánnak az egészségügyi dolgozókkal. A többes szám magába foglalja a kollégákat, betegeket, és az országot irányító apparátust egyaránt.

Ugyanez vonatkozik a frissen végzettekre és az éppen végzősökre is. Pénzt, tiszteletet és megbecsülést kapnak kint. Itthon meg kettőt a képükre, ha nem kérik fel a beteget, hogy pucsítson....

Az teljesen igaz,hogy a bunkó viselkedést és a hanyagságot nem mentheti semmi!

she_wolf 2015.01.30. 20:39:35

@reepach:
Mióta itt olvastam (nem is tudom már kinek a hozzászólása volt), hogy egy kint dolgozó magyar orvosnak ha honvágya támad, elég beleolvasnia a blogba, és rögtön kisimulnak a vonásai:( Megértem.

she_wolf 2015.01.30. 20:42:18

@mig54:

Na, ez érdekesre sikerült, de értsétek jól!:)

she_wolf 2015.01.30. 20:52:22

Jesszusmária!
Megint szélnek eresztették valamelyik elmegyógy lakóit? Közveszélyes idióták foglalják el a szájberteret?:D

csakmotyogok 2015.01.30. 20:57:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem csak ott 1 ügyeletért többet fizetnek a dokiknak,mint itt egész hónapban és nem szokás indokolatlanul,zavarni sőt ha olyan hangnemet engedsz meg velük szemben,mint itthon kivezetnek.
A járulék fizetéssel semmire nem szereztél jogot csak úgy mondom,ill. dehogynem arra szereztél jogot, hogy nem hajtják be rajtad büntivel terhelve. A dokik is fizetnek járulékot, akkor cserébe beszélhetnek veled úgy ahogy te megnyilvánulsz.

Höllenhund 2015.01.30. 21:13:13

@mig54:

> Naaaa...tanult ember létedre lásd be, ez igencsak csúnya volt.

Tempus is rendszeresen ugyanilyen alpári stílusban nyilvánul meg.

NaNehogyMár 2015.01.30. 21:53:00

Ahogy már előttem szóló is írta, a kicserélt beteg-ügyfél eü/ügyfélszolgálat relációban is hasonló negatívumokok lelhetőek fel...legalábbis állami feladatellátás terén szinte bárhol, nappal, 8 órás munkaidőben is - jóval kisebb felelősségvállalás mellett.
Az egész országra sajnos jellemző a kiégés.
És jó volna abbahagyni ezt az "akinek nem tetszik csináljon mást" mondókát az eü vel kapcsolatosan, mert kicsi idő, és "hogyan műtsünk otthon gyorsan, ügyesen vakbelet" oktatóvideókat követve kell magát megoperálnia a kedves kiabálónak, kétes kimenetel mellett...Na azt tessék elképzelni.

she_wolf 2015.01.30. 22:07:38

@Höllenhund:
Rendszeresen? Nem tudom. Szerintem csak akkor, ha feltolják a vérnyomását:)
Viszont nekem egyre nagyobb a gyanúm, hogy itt sokan szelektív látásúak. Érdekes módon azt nem veszi(te)k észre, amikor egy orvosra panaszkodó posztra az itteni orvosok a poszternek igazat adva válaszolnak.

Nem feladatom és nem is szándékom védeni senkit, de mindenkinek más a habitusa, tűrőképessége. Az emberekkel való bánásmódról mindig lesz vita, el sem tudom képzelni az ellenkezőjét. Van, aki inkább kiszállt belőle, de látensen folyamatosan itt van. Megértem, ha távolmaradnak, noha - legalábbis nekem - nagyon hiányoznak.
Ez a blog pedig olyan, amilyen. Olyan bulvárosch:)
Az emberek nem golyóstollak:)

she_wolf 2015.01.30. 22:10:00

@NaNehogyMár:
"Na azt tessék elképzelni."
Lehetne, hogy inkább ne!:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.30. 23:03:23

@reepach:

"Kötözködni sem kötelező, sőt marhaságokat írogatni sem."

OK, de akkor miért teszed mégis?

@mig54:

"Az teljesen igaz,hogy a bunkó viselkedést és a hanyagságot nem mentheti semmi!"

Végül is csak annyi történik, hogy a frusztrált orvos és a személyzet arra tapos, amerre tud. Őt tapossák fentről, ő meg tapossa a beteget, mert mást nem tud. Persze orvosa (és betege) válogatja.

@csakmotyogok:

"A járulék fizetéssel semmire nem szereztél jogot csak úgy mondom"

Rosszul mondod.

"ill. dehogynem arra szereztél jogot, hogy nem hajtják be rajtad büntivel terhelve."

Segghülye vagy.

"A dokik is fizetnek járulékot, akkor cserébe beszélhetnek veled úgy ahogy te megnyilvánulsz."

Lószart. A seggem hozzád képest észlény.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.30. 23:06:17

@NaNehogyMár:

"jó volna abbahagyni ezt az "akinek nem tetszik csináljon mást" mondókát az eü vel kapcsolatosan"

Pedig csak így következhet be pozitív változás. Politikusaink ui. annyira érzékeltenek és hülyék az egészségüggyel kapcsolatban, hogy javulás csak egy drasztikus romlás után várható. A "jó" hír az, hogy a drasztikus romlás szinte be van programozva.

NaNehogyMár 2015.01.31. 00:31:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ne haragudj, de ez rettenetesen nagy butaság!
Az orvos igen gyorsan át tudja képezni magát sok irányba, vagy lelép messzire szép hazánktól, ahonnan már csak pénzért nem jön vissza, még két év és könnyen kiürülhet az orvos szakma (jelenleg kb 2/3 nyugdíjtól max 5 évre). Sajnos orvost a pótlásukra, pláne használható orvost (mondjuk legalább egy szakvizsga, némi tapasztalat) minimum 16 év kiképezni. Addig marad a vajákosság. Nem kellene ezt megvárni, hanem megfelelő feltételeket biztosítani, és a helyén kezelni az egészszégügyet, mind eü személyzet, mind betegek oldaláról. És igen, politikus oldalról is!

swiss blend 2015.01.31. 01:35:45

@csakmotyogok:

-sőt ha olyan hangnemet engedsz meg velük szemben mint itthon kivezetnek-

Folytatnám ha megengeded:
Ez fordítva is játszik. Ha egy orvos kint a beteggel olyan hangnemet mer megütni mint ami itthon nem ritka,úgy vágják haza hogy a taknyán csúszkál a reptérig.Az indokolatlan zavarás viszont nézőpont kérdése.A beteg nem tudhatja mi az ami indokolt,és mi az ami tényleg várhatna.
Egyébként áruljál már el valamit,az alvás benne foglaltatik a munkakörben,vagy az csak úgy kimerültségi alapon műxik? Mert én olyan munkahelyről még nem hallottam ahol az alkalmazottat csak indokolt esetben lehet zavarni.Igen jól olvastad alkalmazott,mivel őt is a kórház alkalmazza,tehát dolgozik.Nem azzal van a baj,hogy esemény hiányában leheveredik az orvosi szobába,hanem azzal,hogy hőbörög ha fel van ébresztve "indokolatlanul".

EZAZ 2015.01.31. 05:57:01

@Tempus.Anh: Az ország nagy része ki van égve. Mindenkit cseszegetnek, de más munkakörben sem tehetjük meg, hogy felháborodunk, ha munkaidő alatt (az éjszakai műszak is az) dolgozni hívnak. Én a gyermekemet veszítettem el, mert egy őrjöngő barom "orvos" fel volt háborodva, hogy a munkahelyén, munkaidőben dolgoznia kell. Ott, ahol a fizetése csak aprópénz, de naponta annyi kerül a zsebébe, mint másnak egy hét alatt sem. Nem, én erre nem látok sem okot, sem mentséget. Emberek életéről van szó és aki ennek a súlyát nem képes felfogni és értékelni, az mindenki érdekében messzire kerülje el a szakmát.
Megjegyzem, én nem vagyok orvosellenes, több barátom van a szakmából, ismerem az ő szemszögüket is és sok esetben egyet is értek velük. De ez az esettől függ. Az a hozzáállás, amivel viszont én is nem egyszer találkoztam és elszenvedője voltam, az felháborító és megbocsáthatatlan. Egyes páciensek túlkapásainak nem szabadna, hogy az összes többi beteg a potenciális áldozata legyen.
Azt hiszem, az azért egyértelmű, hogy aki ilyen helyzetben a legtöbbet veszítheti, az a beteg. Igazán sajnálom az orvost, hogy rossz kedve lesz, mert éjszaka fel kell kelnie. De még jobban a beteget, aki meghal azért, mert az orvos ezt nem tette meg.

EZAZ 2015.01.31. 06:05:33

@na4: Egy problémám van ezzel. A kórházakat talán nem termelő üzemként kéne tekinteni. A kórházakat fenn kéne tartani, hogy megfelelő szolgáltatást tudjanak nyújtani, nem pedig feneketlen kútba tölteni azt a rengeteg befizetett adót. A kórházak bezárása nem megoldás, de amíg erről önelégült politikusok és frissdiplomás taknyosok ötletelnek és döntenek, addig tényleg csak ez lesz. Igazad van tulajdonképpen. Szerintem az egész országot be kéne zárni.

Tempus.Anh 2015.01.31. 07:27:21

@EZAZ: Emberek életéről van szó, éppen ezért csak indokolt esetben ébresztesz fel egy orvost, hogy kellő frissességgel és odafigyeléssel tudjon ellátni valóban életveszélyes eseteket. Ez nem éjszakai műszak, hanem éjszakai ügyelet SÜRGŐS esetekre, másszóval nem a fogfájásom, a 37,6 fokos lázam, a hiányos erekcióm vagy elégtelen lubrifikációm eseteire van fenntartva, hanem a tényleg arra rászorulókra. Az önző, felelőtlen, követelőző beteg épp ezt nem látja be és ezáltal kiteszi az orvost a kimerülés veszélyének, aminek aztán a valóban életveszélyesen megbetegedett láthatja kárát. Ez van.

csakmotyogok 2015.01.31. 08:59:44

@swiss blend: Amilyen a mosdó olyan a törölköző. Ha bunkó vagy néha csak néha ugyan azt kapod. 20:1 a bunkókkal is udvariasak. Ahelyett, hogy elegánsan megtagadnák az ellátást, mert ahoz joguk van ha a beteg nem megfelelő hangnemet üt meg. Velem minig udvariasak. Ha veled nem akkor bunkó vagy...s örülj hogy ennek ellenére ellátnak. Ügyeletben lehet sőt ajánlott aludni, hogy ne hullaként reagáljanak 1 valóban súlyos esetre. Ezért kapnak sokkal kevesebb bért az ügyeletért, mert ott elvileg alszanak és ezért vonják vissza a másnapi bérüket is hiszen "csak" aludtak...pedig dehogy.

csakmotyogok 2015.01.31. 09:05:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a stílus maga az ember , te ez az állat?? Elnézést az álltoktól..no szóval az vagy amit írtál. A cipőm sarkáig sem érsz. Lehet te voltál az amit le kellet vakarnom róla tegnap ?és még mindig azon gondolkodom,hogy olya lett hmm mint te :)))

csakmotyogok 2015.01.31. 09:08:03

@EZAZ: Értem szóval te semmit nem kapsz fizetésként. A dokik 85-90% 1 árva buznyákot sem kap, csak szitokszót bunkóságot.

mnika88 2015.01.31. 09:42:06

@csakmotyogok:
Velem már viselkedett bunkón,mikor én tök normális voltam.(Ráadásul ismerjük egymást, sőt szinte szomszédok is vagyunk.)Egyszerűen ilyenje volt,nem vettem szívemre.
Szerintem nem a megbecsülésért mennek el,ahogy a nővérek sem.A pénz miatt és a jobb munkakörülmények miatt.Hol kaphat ma Magyarországon egy frissen végzett orvos 5-6000 eurónak megfelelő fizut??Sehol.Ennyi pénzért simán megy bárki,főleg egy fiatal,aki perfekt beszéli a nyelvet.De ott is fog találkozni áskálódó munkatársakkal,paraszt és hülyeségek miatt ügyelet alatt bejött betegekkel.Ahogy itt is.Csak nagyon nem mindegy,hogy mennyi pénzért kell ezt elviselni....
Már írtam ide egyszer,hogy azért jött haza egyik sebészünk,mert a kollegái egyszerűen ellehetetlenítették. Fúrták,mert magyar.Na ő ezt megelégelte.Pedig egy tüneményes,végtelenül udvarias és jó orvos.A nővéreknél is hasonló a szitu.13.és 14.havi fizu,mindenféle plusz pénz ünnepekkor és ekkor-akkor,magas fizetés.Ja és megfelelő mennyiségű gyógyszer.Amíg nálunk hó közepén elfogy a gyógyszerkeret,úgy kell kuncsorogni plusz pénzért,amit persze következő hónapban levonnak a köv.keretből akkor meg mégkevesebb lesz a pénz,vagy az osztályok egymásnak kölcsönöznek,te adod ezt,ők azt cserébe stb.Azt kell lesni az osztályoknak,melyik diagnózis hoz több pontot,mert akkor több lesz a pénz is,amit gyógyszerre fordíthatunk a jövő hónapban.Na ilyen sincs talán külföldön.
Borzasztó fusztrált itthon orvos,nővér,beteg egyaránt.Mindenki xar pénzt kap,egy sima gyári munkás 2-3x pénzt megkereshet ugyanazzal a munkával külföldön.Ők is jogosan húzzák a szájukat.Tegnap annyira ledöbbentem:csak azért mert kékben voltam,letámadtak a folyosón és velem kiabáltak,hogy már 2 órája várnak az altatóorvosi vizsgálatra,elveszítik a munkahelyüket,ők ezt nem tehetik meg,hogy itt várnak stb...Ingerült betegek,ingerült orvosok,eszközhiány,kimerültség,null fizetés.Persze,hogy menekül mindenki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.31. 09:45:52

@NaNehogyMár:

Igazad van, de azt hiszem, kissé félreértettél. A lényeg az, hogy itt csak a politikusok tehetnek valamit, az ő ingerküszöbüket viszont csak egy országos méretű egészségügyi csőd érné el. Erre akartam utalni, nem arra, hogy ez a csőd igazából kívánatos lenne.

asztalosani 2015.01.31. 10:02:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

óóóó, te kis naiv. :-)

ők rendszeren kívüliek és rendszeren felüliek.
ők ha betegek 5 percen belül már viszi is a mentőhelikopter...
nekik nem érdekük a közfin.-i eü rendbetétele, mert közük nincs hozzá

Vagy te láttad már orbánkánt, ráhelkét, gyurcsányt ...stb. feküdni az osztályos ágyon, vagy vastagbéltükrözésre várni, esetleg a tb-s fogászati rendelőben órákat ülni?

minden egyes évben próbálgatják, hogy meddig mehetnek el abban, hogy még mennyit vehetnek el: betegtől, személyzettől. ameddig nincs zúgolódás, addig mennek.

vagyis: nem kellene arra várni, hogy ők mikor tesznek valamit, mert ha tesznek is az egyre rosszabb lesz.

USB13 2015.01.31. 10:40:17

"Az egészségügy minősíthetetlen szinten áll"

Igaz. Talán azért, mert Magyarországon ~ 2 millió nem dolgozó parazita "állampolgári jogon" veszi igénybe ("Há mijé',tezsvír? Oszt mekkúrom a lyányát, há nem ír fő nekem gyóccert!) Amíg az ellátás úgymond "ingyenes", addíg a színvonal is illeszkedik hozzá.

she_wolf 2015.01.31. 11:27:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Persze orvosa (és betege) válogatja."
Igen. De nem:) Pártatlanul hallgass meg egy, vagy akár több orvost a betegek saját egészségéhez való hozzáállásáról, és ezzel paralel hallgasd meg a betegeket kint a váróban, valamit olvasd hozzá az itteni posztokat. Tudom, melós dolog, de ha mindezeket összeveted akkor neked is eszedbe jutnak Tempus-Anh szavai (nekem konkrétan az agyamba égtek!): "A magyar egészségügy még mindig jólesően emberbarát."
Mindenki ennyire elégedetlen a hazai egészségüggyel? Mindenkivel kóklerek, zsiványok, szemétláda genyó orvosok, és minden empátiától mentes ápolószemélyzet foglalkozik?
Nem hinném. Kérdezhetnéd, hogy akkor miért nem jelennek meg a hazai orvosok munkáját, betegekhez való példamutató hozzáállását igazoló posztok. Hát azért, mert nekünk mindaz mindentől függetlenül JÁR! Ezen lenne jó (többek között) változtatni.
Az embert nem a beszéd, az összetett gondolkodás, valamint az eszközhasználat teszi emberré. Még csak nem is az empátia, hanem a többi emberrel való verbális és nonverbális kommunikációja. Ha ezekben hiba van, akkor sérülnek a kapcsolatok, és megszületnek hajmeresztő posztok.
Magyarán: tökéletlenek vagyunk, ezen nincs mit szépíteni, ellenben eszünkbe sem jut a hiányosságokat nemhogy pótolni, de átfedni sem. Evvan....

@swiss blend:
"Mert én olyan munkahelyről még nem hallottam ahol az alkalmazottat csak indokolt esetben lehet zavarni.Igen jól olvastad alkalmazott,mivel őt is a kórház alkalmazza,tehát dolgozik."
Pl.: műtő, a hozzá tartozó szakemberekkel, éjszaka! A nappal stimmt, megy a nagyüzem. De éjszaka kuss van, mindenki lapít a saját ügyeleti szobájában, mert sosem lehet tudni, hogyha felébresztik éjjel egy esethez, akkor másfél, vagy 8-10 órán át kell folyamatosan bírnia fizikailag és szellemileg. Műszakváltáskor nincs műtét alatt lévő beteg átadás-átvétel, eszközleltár, hülyén nézne ki:)

@EZAZ:
Részvétem a gyermeked halála miatt:(
Ne érts félre nem mentegetőzésnek szánom, de az ember egyik nagyon nagy általános hibája, hogy gyakran sodorják az indulatai, és ez fokozottan igaz azokra, akik emberekkel foglalkoznak. Csak kevesen képesek arra, hogy egyik esetből a másikba teljesen kisimultan, és az előzőeket a fejükből teljesen kisöpörve álljanak az új feladat elé. És ha ezt a jelenséget csak Magyarországara szűkítjük minden összetevőjével együtt, akkor nagyon katyvaszos a helyzet:(

she_wolf 2015.01.31. 11:37:30

@qbr:
Tudod, mi ebben a poén? Hogy nem poén, hanem szinte szóról-szóra így igaz:(
És mit lát ebből a kedves breteg? Hogy a házidokija naponta csak 4 órát van a nyüves rendelőjében.
És ha egy másik intézményben fut vele össze, akkor már tudja, hogy a házidoki nem otthon ejtőzik, ellenben(!) biztos azért van a másik helyen, mert ott jól megszedi magát. Mi így kombinálunk....

she_wolf 2015.01.31. 11:40:02

@USB13:
Khm...ez nem az a blog. Mindenesetre friss regeltként érdekes bemutatkozás.

swiss blend 2015.01.31. 12:05:00

@csakmotyogok: Na,ennek a válasznak még egyszer ugorjál neki,mert nem igazán kivehető a lényeg.

Braincelle 2015.01.31. 12:11:37

@pacagánycsök:
Ebben a posztban egy darab konkrétum sincs, minek tették közre?
Jóindulat meg nem kell senkitől, sem jó szándék, sem megértés. Kit érdekel a másikban milyen indulat van, ha tisztességesen viselkedik? Ha meg nem, akkor annál inkább kit érdekel.
Az orvos-beteg kapcsolat nem is az, hanem szakmai konzultáció, mindkét fél részéről objektivitás és korrektség kell, és annak tudomásul vétele, hogy ez nem emberi kapcsolat, a szó hétköznapi értelmében; sem az egyik sem a másik fél lelki világa és frusztrációi nem tartoznak ide, ne töltse ki a másikon. Hazug vádak ne legyenek, és ami nem az én hibám, azért ne engem hibáztassanak.

she_wolf 2015.01.31. 12:15:36

@Braincelle:
Nem sok amit kérsz, mégis teljesíthetetlen:(

swiss blend 2015.01.31. 12:26:26

@asztalosani: Naná,hogy semmit nem fog tenni a jelenlegi kormány azért,hogy az eü.élhetőbb legyen,de ez akkor sem a betegek,a tisztességesen dolgozó magyar állampolgárok hibája.A bicska nyílik ki a farzsebembe amikor itt az eü-t őrjöngve védő fanatikusok jóformán a betegeket fenyegetik,közvetve zsarolni próbálják,burkoltan arra utasítják,hogy el kell tűrni mindent az éppen nem jó kedvében lévő orvostól,mert még ez sem lesz-egy idő után.
Ki a faxom tehet erről? Én,Te? Ki az isten nyila tehet arról,hogy nem kapnak ügyeletük után pénzt,ki tehet arról,hogy 24 órából 24-et dolgoztatják őket? Mi szabtuk meg ezeket a feltételeket? Mi szabtuk meg a bérüket? Mi nem emeljük a bérüket? Mi vonjuk ki az eü-ből a milliárdokat? Mi szüntetjük meg a kórházakat? Mi miattunk mennek el ?-hajtogatja folyamatosan igen okos hozzászóló @csakmotyogok: (aki mást se tud hozzászólni a posztokhoz,csak szapulni a betegársadalmat,vagy értelmetlen hülyeségeket írni)De azt,hogy ténylegesen ott vernének az asztalt,ahol ennek helye van azt már ugyan nem.Itt átkozzák,szapulják,alázzák,meghazudtolják,fenyegetik,gúnyolják az embereket,de mindeközben ülnek a seggükön és van munkahelyük,ha nem is milliókért mint kint,de egyenlőre még van.És ha nem tévedek,márpedig nem tévedek,ebből élnek egyenlőre akármilyen szar is.

she_wolf 2015.01.31. 12:50:36

@swiss blend:
Nem (csak) a jelenlegi kormánnyal van baj. Kivétel néklül mindegyikkel!
Sőt, az egykori és a jelenlegi rendszerrel is.

Hülye hasonlatot tudok csak írni: van egy 4 tagú család, és valaki észreveszi, hogy valami megbuggyant a hűtőben. Csakhogy senkinek nem fűlik a foga ahhoz, hogy kitakarítsa, mindenki valami más elfoglaltságra hivatkozik, más módon képzeli el a hűtő, és a benne lévő dolgok sorsát, tarkítva mindezt egy folyamatos balhéval, amiben egymásra hárítják a melót. A vége az lesz, hogy minden megbuggyan a hűtőben, és mehet a szemétdombra, veszünk majd újat jeligével.

Erre tart az egészségügy, már csak a hórukkos ember kell, aki az egészet kihajítja a szeméttelepre, addig meg tart a mesedélután.

she_wolf 2015.01.31. 12:54:50

@swiss blend:
"A bicska nyílik ki a farzsebembe amikor itt az eü-t őrjöngve védő fanatikusok jóformán a betegeket fenyegetik,közvetve zsarolni próbálják,burkoltan arra utasítják,hogy el kell tűrni mindent az éppen nem jó kedvében lévő orvostól,mert még ez sem lesz-egy idő után."

Az általánosítás hibájába estél, és beszűkült a látásod. Ez nem biztos, hogy jó.
És hidd el, nem véletlenül zörög a haraszt:

inforadio.hu/hir/belfold/hir-699251

swiss blend 2015.01.31. 13:41:32

@mig54:

-De éjszaka kuss van,mindenki lapít a saját ügyeleti szobájában,mert sosem lehet tudni ha felébresztik éjjel egy esethez,akkor másfél vagy 8-10 órán át kell folyamatosan bírnia fizikailag és szellemileg-

Ehhez csak annyit tudok hozzászólni:

-Tudom,hogy unalomig ismételt mondat fog következni tőlem,de nem kötelező senkinek sem az orvosi pályát választani.Mindezek ellenére tömve vannak az orvosi egyetemek,és rezidensek is szép számmal akadnak.Itt megjegyzem:nem mindenkinek áll szándékában külföldön munkát vállalni,arról nem beszélve,hogy egyszer ott is kikerül a BETELT tábla.Akkor hogyan tovább?

-"akkor másfél vagy 8-10 órán át kell folyamatosan bírnia..."
Nem kell bírnia.Még mehet ki bárhova dolgozni négyszeres pénzért,normál munkaidővel.A választás rajtuk áll.Én sem dolgoznék látástól mikulásig 12-24-es munkabeosztásban mint orvos üveggolyókért.Bár' halkan megjegyzem,hogy a magyar lakosság jelentős százaléka szintén üveggolyókért melózza ki a belét,és nem igazán halad egyről a kettőre.Számtalan családot ismerek (gyerekekkel)akik hajnaltól-estig dolgoznak,és egy fillér félretett pénzük nincs,mert nincs miből félretenni.

USB13 2015.01.31. 13:45:11

@mig54: Mármint melyik (nem ez) blog? A tények makacs dolgok - ebben a blogban (és máshol is) is leírták már páran...

"A megoldás talán az lenne, ha indokolatlan riasztás esetén kifizettetnék a hívóval a költségeket - mondjuk úgy 10x -es szorzóval... Nem lenne több "cigánytaxi"!!! "

""Új pénzszerzési módszert találtak ki a romániai cigányok: balesetet provokálnak, majd pénzt követelnek
Még szerencse, hogy ott volt a fedélzeten a kamera, az alábbi, Romániában rögzített képsoron ugyanis azt látjuk, hogy egy Peugeot 307-es sofőrje szánt szándékkal balesetet provokál, többször is indokolatlanul befékezve a felvételt készítő autó előtt.
Amint megvan az érintkezés, gyorsan kiugrik öt darab megtermett "fiatalember" az autóból, és fenyegetőzni kezd. A felvételt készítő úriember leírása szerint először 500 lejt (kb. 35 ezer Ft) követeltek tőle, és a rendőrséggel fenyegették. Amikor ő azt mondta, hogy akkor hívják a rendőröket, megvárja őket, rögtön 200 lejre csökkent a tarifa. Amikor erre se reagált, és elkezdte magától tárcsázni a rendőröket, meg rögtön késeléssel kezdték fenyegetni, mondván, nekik nincs idejük a rendőrökre várni. A leírás itt véget ér, nem tudjuk, megvárták-e a rendőröket a megtermett "fiatalok". De lehet találgatni...""

www.youtube.com/watch?v=uJo_CsbZ1Go

"— Részlegünkön heti rendszerességgel előfordul, hogy tettlegesen bántalmazzák az egészségügyi dolgozókat munkájuk végzése során — kezdte dr. Cigány Tamás, a jászberényi Szent Erzsébet Kórház belgyógyászati részlegének vezetője, orvos igazgatóhelyettes. — Előfordult, hogy engem pofon vágtak, ököllel megütöttek vagy leköptek a kezeltek. A nővéreket és mentősöket szintén bántalmazzák. Olykor négyen próbálják a beteget lefogni a kezelés idejére, mert alkoholfogyasztás miatt agresszív és megharapja őket. Számtalan esetben kapunk rendőri segítséget is — tette hozzá dr. Czigány Tamás, orvos igazgatóhelyettes."

és még hosszan lehetne idézni a "segílyesek" hozzáállását.

USB13 2015.01.31. 13:48:19

@swiss blend: A "számtalan család" talán nem mindegyik tagja dolgozik olyan helyen, ahol az (azonnali) döntésétől emberek élete függ - és ezen döntését akár kialvatlanul, 24 óra szolgálat után kell meghoznia, vállalva annak minden következményét!

swiss blend 2015.01.31. 13:50:11

@mig54:

Olvastam a cikket.És? Mi, mint egyszerű állampolgárok mit tudunk tenni ez ellen? Semmit.Akik tehetnének azok meg nem fognak.
De azért egy kérdés csak nem hagy békén engem.Az a sok sok millió amibe kerül a képzésük,azt Ők visszafizetik a magyar államnak? Mert ugye azt azért tudjuk,hogy a dolgozó magyar emberek,az agyon utált betegek béréből van az finanszírozva,nem másból.Nem akarom én fényezni a jelenlegi kormányt (isten őrizz)de azért az még sem korrekt,hogy elvégzik az orvosi egyetemet az adófizetők pénzén,majd angolosan távoznak Angliába milliókat keresni.

Ugye nem vetted zokon a kérdésem?

USB13 2015.01.31. 13:55:05

@mig54: Tetszik a hasonlatod! :-) - de nézzük más szemszögből: Adott egy család, apuka/anyuka és gyerekek. Apuka/anyuka hezitál a kidobáson, az (éhes) gyerekek verik az asztalt kajáért. Amelyik szülő kikukázza az ételt, az lesz a gyerekek szemében az "útálatoskép" - na de amelyik szülő kikukázza és (ha kevesebbet is, de ehetőt) hoz helyette?

Nem hiszem, hogy nem lehetne viszonylag rövid idő alatt rendbe tenni az egészségügyet (is), "csak" szándék kérdése. De ahogyan látom, pont a szándék, az akarat hiányzik! Vajon miért...?

swiss blend 2015.01.31. 13:55:16

@USB13:

De bizony,az egyik családfő tűzoltó,és soha nincs otthon,sőt már el vannak adósodva !!!!
Neked is csak azt tudom mondani,hogy a határ még nyitva áll,a kórházak szeretettel várják az új munkaerőket.Én sem kínoznám magam itthon,vagy ha úgy döntenék,hogy mégis,akkor békén hagynám azokat akik erről nem tehetnek.

egyéb kérdés?

USB13 2015.01.31. 13:57:35

@swiss blend: Igen, valahol itt kell(ene) kezdeni! NINCS ingyenebéd, nincs "ingyenes" oktatás! Ha valakinek valamiből előnye származik, azt meg kell(ene) fizetnie! Ok, menjen el a diplomaosztó után Albionba - de előtte fizesse vissza a taníttatásának a költségeit!

USB13 2015.01.31. 13:59:48

@swiss blend: Hiába van nyitva a határ, én magyar vagyok és magyar földön akarok élni és halni. Nekem ez sokat jelent, jóval többet, mint az anyagiak. De láttam már tűzoltót és orvost is munka közben - hát mit ne mondjak... :-)

reepach 2015.01.31. 14:03:15

@csakmotyogok:
" A seggem hozzád képest észlény."
Szép, értelmes, választékos, intelligens, úrinőhöz illő megállapítás. Ez ugye azt is jelenti, hogy Kovacs Nocraft Jozsefne a seggében tartja az eszét. De akkor mi van a fejében? Csak nem az, aminek a helyét a seggében elfoglalja az ész?

she_wolf 2015.01.31. 14:14:39

@swiss blend:
Nem véletlenül toltam még egy hozzászólást az álatalad írottakra, linkkel.
A mérleget nem lehet egyensúlyban tartani, mert beteg ember mindig lesz, orvos viszont nem biztos, és akkor süthetjük....
Az orvosi egyetemek azért vannak tömve, mert akinek csak lehetősége van rá, húz a vérbe innen! És az oktatási reformnak nevezett gyalázat ellenére a magyar orvosképzés kimagaslóan jó Európában, még szép, hogy örömmel alkalmazzák őket külhonban, bárhány évesen!
(Most kezdik azt is belátni a seggfejek, hogy bizony, az oktatást sem így képzelték el megreformálni.)

"Én sem dolgoznék látástól mikulásig 12-24-es munkabeosztásban mint orvos üveggolyókért."
Szóval te nem, de a dokinak kutyakötelessége, akkor is, ha a beteg beletörli a kutyaszaros bakancsát? Mert ő volt a hülye, hogy orvos lett belőle?
Valahogy ez nem kerek, ha belegondolsz....

@USB13:
Nyugodtság van, ezt megteszi a hóseggű is, az meg hogy Romániában mit csináltak, itt és most irreleváns.
Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy nem minden "segílyes" cigány. És nem mindenki a naplopás okán igényel segélyt. Minden eset egyedi, egyedi elbírálást is kíván(na).
A tények valóban tények, de szerintem nem érdemes rasszok szerinti összehasonlítást végezni ezzel kapcsolatban, mert az eredmény - bárhonnan is nézzük - torz lesz.

A genyó ember gyenyó, a hülye hülye, a másokkal normálisan kommunikálni képes pedig kiröhögi a többieket a szélsőséges hozzáállásukért:)
Nagyon sok feladat lenne az egészségügyben, és itt nem csak az orvos-beteg kapcsolatra gondolok, mert ez ennél jóval szerteágazóbb.

NaNehogyMár 2015.01.31. 14:27:07

@swiss blend: Hány informatikus, mérnök, erdész, lakatos, etc taníttatási költségét kérték eddig vissza? Miért pont az orvoséval kezdenéd? Ja...és EU-n belül szabad a munkaerőáramlás.....ne beszéljünk már bolondságokat.....vagy mindenkire vonatkozik a visszafizetés ha nem itthon dolgozik, vagy senkire.

NaNehogyMár 2015.01.31. 14:29:51

@NaNehogyMár: Ja..éshogy miért vannak tele az orvosi egyetemek??
Mert pl itt taníttatja a külföldi (pl Norvég) állam, szülő a fiataljait. No nem azért, hogy majd itt dolgozzanak.....

Noiree 2015.01.31. 14:33:38

@swiss blend: Egyetértek a meglátásaiddal, ezzel azonban vitatkoznék. Mint ahogy nem a beteg tehet arról, hogy az orvos fáradt, mert 0-24-ig dolgoznia kell, ugyanúgy az orvos sem tehet arról, hogy ilyen körülményeket biztosítanak neki (tudom, hogy ezt a csontot is lerágtuk már ezerszer). Jobb életre viszont végképp esélye sem lenne (vagy legalábbis jóval kevesebb) akkor, ha az egyetemi képzésének árát vissza kellene fizetnie, a jobb élethez márpedig joga van, mint ahogy a betegnek is a tisztességes ellátáshoz. Nem várható el tőlük, hogy szívesen maradjanak Magyarországon ilyen körülmények között. Erre megint mondhatjuk, hogy nem muszáj orvosnak menni, de amikor az ember pályát választ 18-20 évesen, nem látja a helyzetet a gyakorlatban és bízik benne, hogy valahogyan majdcsak leküzdi a nehézségeket, aztán az évek múlásával sokuk rájön, hogy nem olyan egyszerű.

she_wolf 2015.01.31. 14:34:46

@USB13:
Miért? Beszéld meg a szöszivel, mert neki nagyon fekszik a "fogjuk meg és vigyétek" alapelv, ahogy látom:)
Van egy rakat kérdése, ami ezzel kezdődik: Mi...? Most írjam azt, hogy igen, b+, MI!
Hiszen (állítólag) MI szavaztuk meg ezt a kuplerájt:o

@swiss blend:
Persze, hogy nem vettem zokon.
De azt azért tudnod kell, hogy az ingyenes orvosképzés sem ingyenes ám! Egy medikusnak/medikának - de legfőképpen a szülőknek - nem kevés pénzébe kerül, míg diplomáig jut. És akkor az még csak egy szimpla orvosi diploma, tegyél még hozzá jó usque 8-10 évet, míg ilyen-olyan szakorvos lesz belőle. Az már csak hab a tortán, ha még fejlődni is akar, nem pedig a tanyavilágban dekkolni, élete végéig tanulhat:)
Mellesleg addig jó az angoloknak, amíg ott magyar orvosok dolgoznak:D

USB13 2015.01.31. 14:35:04

@NaNehogyMár: Félreértettél! NEM csak az orvosokra gondoltam! Mindenkire, aki nem Magyarországon hasznosítja az itt megszerzett tudását, legyen az "informatikus, mérnök, erdész, vagy lakatos" - alkalmazni kellene: Előbb fizess, aztán távozhatsz!

USB13 2015.01.31. 14:37:17

@NaNehogyMár: De a norvég fizet is a taníttatásáért!

@mig54: Akkor én nem vagyok "MI" ! :-))

she_wolf 2015.01.31. 14:38:44

@Noiree:
Meglepődnél, hány orvos kezdte el személyéhez köthető egykori élménye kapcsán az egyetemet:) Akiket kicsit jobban ismerek, csak kevés kivétellel nem ilyen indíttatásból lettek orvosok.

she_wolf 2015.01.31. 14:40:04

@USB13:
De ha ketten vagyunk, akkor már MI vagyunk:) Csak nem elegen....(bocs, hülye poén volt:D)

USB13 2015.01.31. 14:41:13

@mig54: Én ezt olyan 30-35%-ra taksálom - ami nem kevés! Ha az orvostársadalom valóban olyan lenne, mint ezt itt néhány kommentelő igyekszik láttatni, akkor nem hiszem, hogy a személyes példaadás ennyire hatékony lenne!

USB13 2015.01.31. 14:44:14

@mig54: De ha a hatványozásban csupán a 22. lépésig jutunk el, már leradíroztunk mindenkit! :-) Sok kicsi sokra megy! :-)

NaNehogyMár 2015.01.31. 14:49:23

Egyébként volna egy javaslatom minden kritikusnak. Tudtommal önkéntes segítőként lehet menni ingyen és bérmentve, szakképesítést nem igénylő ápolási tevékenység végzésére bármely eü intézménybe. Természetesen munkaidő után - mint az eü személyzet. Tessék eltölteni vagy 2 hónapot így, és utána kíváncsian várom a tapasztalatokat. Érdekes kísérlet lenne. Önként jelentkező van?

she_wolf 2015.01.31. 15:02:39

@USB13:
Biztos vagyok benne, hogy neked sem valósult meg minden korábbi álmod:)
Létezik a burnout, és vannak olyan területek, ahol szembeszökően meg is látszik, és azonnali reakciót vált ki.
Először még hajtja az a motíváció, ami elindította, aztán....egyszerű fizikai példával lehet ábrázolni. Guríts el finoman egy labdát egy átlagos járdán, aminek nincs lejtésszöge:(

Sokan kérdezik hogy miért nem vonul az utcára, vagy sztrájkol az orvos, ha nem tetszik a rendszer.
Ez meg egyszerű matek: hány eü.-s dolgozó van, hányan értenek egyet a vonulással, hányan valósíthatják meg káros következmények nélkül, minden szabályt betartva?
Eredményként siralmas számot kapsz:( Szerinted azzal lehetne valamit kezdeni? Szerintem nem.
Ilyenkor kellene végre levetni a "fogjuk meg és vigyétek" gúnyát, és összefogni. Az orvosokért, a nővérekért, a portás bácsiért, azaz: magunkért.
Na de egy olyan országban, ahol az egészségügynek még minisztere sincs, csak álomtitkára?:O

she_wolf 2015.01.31. 15:11:50

@NaNehogyMár:
Te most vicceskedel, ugye?:)
De tök nyugis lenne elmenni egy egyház által fenntartott intézménybe, ahol ápolhatnék kosztért, kvártélyért akár életem végéig.
Bírnám is, de akkor lőttek egy csomó egyéb dolognak, meg ugye ateistaként nem biztos, hogy a nővérek (Nővérek!) nagyon csípnék a búrámat:)

Ilyesmire hiába kérsz meg bárki is, ha nem kell a tanulmányaihoz, akkor fújhatod.

USB13 2015.01.31. 15:17:28

@mig54: "Biztos vagyok benne, hogy neked sem valósult meg minden korábbi álmod:) "
Nyertél. De www.youtube.com/watch?v=kSwnatqhKog

"Guríts el finoman egy labdát egy átlagos járdán, aminek nincs lejtésszöge:("
Majd add hozzá a szél erejét... :-)

" Szerinted azzal lehetne valamit kezdeni? Szerintem nem"
Az egyetértés ez esetben szomorú...:-(

"az egészségügynek még minisztere sincs, csak álomtitkára?:O"
Viszont van komisszárunk - pardon, kancellárunk! Ha pedig Ő (így, nagy Ő-vel!:-)) van, akkor minek ide pénz, lelkesedés, hozzáértés?? :-)

USB13 2015.01.31. 15:28:13

@mig54: Viszont specialistája lehetnél pár betegségnek, pl.:
COPD, bronchitis, a vulnusok változatos fajtái, ulcus cruris, cirrhosis hepatis, stb... Hát nem érné meg egy életen át ezekkel foglalkozni? :-)

she_wolf 2015.01.31. 15:33:54

@USB13:
Várakozó állásponton vagyok. Egyelőre. Ha a kancellár és a rektor összmunkája progrediál, akkor akár még jó is lehet. Biztos, hogy ennek is lesznek vesztesei, de nem mindegy, hogy kik.

USB13 2015.01.31. 15:36:32

@mig54: haladni biztoan halad, é valóban: akár még jó irányba is mehetnek a dolgok - de az utóbbi n+1 évet figyelembe véve ezt a területileg illetékes plébánosnak az alábbi szavakkal kellene jelenteni: "Csoda történt, Atyám!"

USB13 2015.01.31. 15:37:30

biztoan = biztosan; é = és // --- billentyűzetet kell(ene) cserélnem -------------

she_wolf 2015.01.31. 15:42:26

@USB13:
Van, amit elég közelről ismerek, vele élek. Olyan beszámolót tudnék róla tartani, hogy még egy orvos sem igazán tudna belekötni:)
Ez van, így jártam. Optimizmusom viszont töretlen (nekem is).

Én most balra el, megsült a telepítvényem:) Remélem, látlak még.

csakmotyogok 2015.01.31. 16:03:04

@swiss blend: Nem a beteg társadalmat a bunkó emberkéket osztom, igaz az többnyire szélmalomharc, de hátha:)) van értelme. Az eüsök kevesen vannak ti sokan nektek kellene verni az az asztalt. Én pedig belga vagyok:)).
Az orvosok úgy élnek a betegekből,mit a betegek az orvosokból, sőt nekünk több hasznunk van belőlük,mint nekik belőlünk ) nem vagyok eü. dolgozó hál' Istennek).Sok orvos ismerősöm és rokonom is akad. Nos, nem a magyar betegekből élnek azoktól éhen halhatnának heti 168 óra munka fejében.Amelyik pedig csak itthon dolgozik fülig úszik az adósságokban és pl. az egyik legjobb barátném orvos feleségként 12 éve csak turkálós ruhát tud hordani,mert nem telik többre pedig ő is napi 10 órát dolgozik de szereti a férjét nem rakja ki,mert miatta nyomorognak.Más orvosok pedig azért élnek meg mert jól kereső házastársuk van így megtehetik ,hogy altruisták legyenek.

csakmotyogok 2015.01.31. 16:10:48

@swiss blend: Az orvosi egyetemeken külföldi hallgatók vannak lassan már többen,mint a hazaiak. Ők fizetnek. Sokan vannak akik magyar származásúak,de más ország polgárai szintén fizetősök.A többiek 90% nem itthon fog orvosodni. Épp a rossz munkakörülmények és sok bunkó magyar beteg miatt. S nyugi ük ledolgozzék a taníttatásuk árát 100x is. Arról nem beszélve, hogy az ü családjuk is fizet adót, akkor kinek a pénzéből is tanulnak? Te pedig lehet az én pénzemből tanultál fizess mér érte:)). Sztem fizesse ki mindenki a taníttatása árát.

csakmotyogok 2015.01.31. 16:18:53

@mnika88: Néz más korosztály vagyunk az én korosztályom 40 és 50 közt a rossz munkakörülmények és a bunkó magyar betegek miatt mennek, mert a kevés pénzt csak csak elviselik ,de a kizsigerelést, az hogy a sz..bakancsát beléjük törlik az emberek és heti 80 óra munkát mogyoróért, no azt mér nem bírják. Egyre többször gondolkozom én is elmegyek jó pénzért Svájcba vagy Németországba főnővérnek, csak a kis öregeimért fáj a szívem. A nagyom már nem magyar orvos lesz eleve külföldön tanul,a kicsim jövőre érettségizik, orvos szeretne lenni. Mondtam csak akkor ha nem magyar orvos lesz, ha itthon marad menjen bankárnak, vagy mérnöknek, könyvelőnek sokkal kevesebb meló sokkal több pénz.

csakmotyogok 2015.01.31. 16:22:11

@USB13: Igen legyen úgy de csak akkor ha mindenki visszafizeti, aki külföldre megy asztalos, mérnök stb.és annak aki nem vette igénybe a magyar felsőoktatást annak legyen kevesebb az adója ,ha az én gyerekem külföldön tanul akkor én ne támogassam már mások tovább tanulását az adómmal , az igen csak magas adómmal.

csakmotyogok 2015.01.31. 16:28:01

@csakmotyogok: Most látom USB, hogy utána korrigáltál így tárgytalan a legutolsó hszem.

she_wolf 2015.01.31. 16:35:30

@USB13:
A Skodákban jobban hiszek, mint a csodákban, de legyen igazunk!:)

USB13 2015.01.31. 16:41:09

@mig54: A Trabant P50-nél nincs jobb!!! "Efelől nem nyitok vitát elvtársam"

Irkutszk 2015.01.31. 16:45:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez tényleg megoldás - az orvos számára. A példák alapján ugyanis talál benne magának munkahelyet, megbecsülést, lehetőséget élni. De mi lesz az itthoni betegekkel? Őnekik meg majd az orvos-hiány miatt mondják, hogy el lehet innen menni? Végülis, ebben a térségben nincs is szükség lakosságra, igaz?

csakmotyogok 2015.01.31. 16:49:58

@USB13: Az milyen kocsi, a P50üre gondoltam.

USB13 2015.01.31. 16:50:03

@Irkutszk: "Végülis, ebben a térségben nincs is szükség lakosságra, igaz? "
Részben igaz. Gondolkodó, józanul dönteni képes lakosságra valóban nincs szükség. A "polgár" olvassa a mindenkori PÁRT szócsövét, nézze napi 10-20 órában a moúnika/győzike valóságshowkat és ha itt az ideje, ikszelje be azt, amit a kábítószeres, buzi, transzvesztita média"sztárocskák" mondanak...

Irkutszk 2015.01.31. 16:52:29

@EZAZ: "Emberek életéről van szó és aki ennek a súlyát nem képes felfogni és értékelni, az mindenki érdekében messzire kerülje el a szakmát"

Ez a mondat miért nem jön elő akkor, amikor a fizetést kell megbeszélni? Mert ugye nagy felelősség - nagy megbecsülés... kellene, hogy legyen.

És miért nem veszi senki észre, hogy Magyarországon hiányszakma a szakorvos? Rezidens tanulók húzzák az igát látástól vakulásig. A szakorvos elhagyja a szakmáját, elmegy külföldre (sőt, igazából már a rezidens is kimegy külföldre); itt meg szapuljuk össze-vissza az ittmaradtakat.

swiss blend 2015.01.31. 16:54:44

@NaNehogyMár:

Hohóó!! Várjunk már egy cseppet! Naponta három orvos vándorol el az országból legalább is a média hírek szerint,ami biztos így is van.Az orvos elvándorlás nem új dolog,évek óta az egyik nagy problémája az országnak.Idáig stimmt?
Tömegével mennek kifelé az országból úgy,hogy eszük ágában sincs vissza jönni ide Magyarországra.
Persze megy ki informatikus is,meg lakatos is,sőt még mérnök is,meg erdész is,de nem hármasával naponta,meg tömegével évente.Ezenfelül azt se hagyjuk már figyelmen kívül,hogy egy orvostanhallgató nagyjából 6 milkába kerül az adófizetőknek,mire orvos lesz belőle.Egy erdész,lakatos,informatikus,de még a mérnöké sem kerül ennyibe.
Tudod erre mondják,hogy ha más farkával verjük a csalánt,akkor nem csíp annyira.

Irkutszk 2015.01.31. 16:58:02

@reepach: Ez anatómiailag egy egészen különös elképzelés... :)

Irkutszk 2015.01.31. 17:02:40

@mig54: "Sokan kérdezik hogy miért nem vonul az utcára, vagy sztrájkol az orvos, ha nem tetszik a rendszer"

Volt már orvossztrájk, de a folyamatos ellátási kötelezettség miatt kb körberöhögték őket, semmi nem látszott abból, hogy most éppen orvossztrájk van.

csakmotyogok 2015.01.31. 17:05:06

@Irkutszk: Igen, merthogy' gyakorlatilag nincs sztrájk joguk.

USB13 2015.01.31. 17:07:31

@swiss blend: Nem tudom, mennyibe kerül egy lakatos képzése, de hogy egy informatikusé és egy orvosé összemérhető, az biztos! (Kezdve ott, hogy az ÁOK-on, ill. a mérnök-informatikus szakon végzettek kezdő fizetése közel azonos, de 5-10 év speciális gyakorlat után - külföldön - mind a kettőé az egekbe emelkedhet. Van olyan külföldi barátom (egykori évfolyamtársam) aki 6 számjegyű fizetést kap, dollárban. (Nem kell elhinni, de komoly depresszióban szenved, napi szinten kell lelkierőt önteni bele - szerencsére a felesége (még) képes rá)

swiss blend 2015.01.31. 17:09:25

@NaNehogyMár: Én nem a külföldi diákokról beszélek,hanem a magyar diákokról,akik egy percet nem dolgoznak a magyar eü-ben.
Ne akard már azt mondani,hogy alig van magyar egyetemista az orvosin..

USB13 2015.01.31. 17:13:47

@swiss blend:

„A diplomán Semmelweis neve a garancia” – 470 végzős hallgatót avattak doktorrá
2014. június 30. hétfő

Eskütételüket követően Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Hunyady László dékán avatta orvosdoktorrá az Általános Orvostudományi Karon végzett hallgatókat a Papp László Sportarénában. A 319 magyar és a 26 országból érkezett 151 külföldi hallgató közül 113-an summa cum laude, 320-an cum laude, míg 37-en rite minősítéssel fejezték be tanulmányaikat.

swiss blend 2015.01.31. 17:14:35

@csakmotyogok: @Irkutszk:

Akkor le kell szarni az ellátási kötelezettséget (nem olyan idegen az nekik) és kivonulni tömegével,követelni ami jár nekik.
Nincs sztrájk joguk? Ezen múlna/múlik az egész?

Ezt most nem mondjátok komolyan,hogy erre hivatkoztok.

reepach 2015.01.31. 17:15:01

@Irkutszk:" Ez anatómiailag egy egészen különös elképzelés... :)"
Nem is annyira, Weöres Sándor verset is írt róla (Kisfiúk témáira)

" |KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van."

csakmotyogok 2015.01.31. 17:21:56

@swiss blend: Gondolom majd ha vki meghal míg sztrájkolnak te mégy a dokik helyett börtönbe.A máséval vernéd te is a csalánt.

swiss blend 2015.01.31. 17:27:40

@csakmotyogok: Így van,mindenki fizesse vissza azt a pénzt,amiből az oktatása finanszírozva lett évekig.
Mondjuk egy lakatos mesternek sokat nem kéne vissza csengetni,meg egy erdésznek se,de egy orvosnak a hatmillió visszafizetésétől szerintem leesne az álla.De miért is lenne ez olyan nagy probléma? Mindenki tudja,nem titok,hogy egy kinti kórház magyar pénzben átszámítva MILLIÓKAT fizet bérként egy kitelepült orvosnak:Ebből a mesés keresetből ne tudnának visszatörleszteni?
Nem áll szándékomban hepciáskodni,de én úgy behajtanám rajtuk mint a szél,a befolyó összegeket meg betolnám az egészségügybe,mert ott nagy lenne a szükség.

swiss blend 2015.01.31. 17:30:23

@csakmotyogok:

ne kezd már megint.

Akkor nem vagy ilyen törvény tisztelő amikor orvosi mulasztásból hal meg valaki mi?
Akkor köteles a doki dolgozni ha sztrájkolni kéne,de álmából nem szabad felkelteni mi?

seggfej

swiss blend 2015.01.31. 17:33:12

@USB13:
Így igaz!
Előbb kicsengetni a tandíjat,majd lehet a hátizsákkal menni a reptérre.Ne aggódj,meg csappanna a kivándorlás egy percen belül.Hirtelen jók lennének a jó kis hazai,koszos,lepukkadt,omladozó borzalomkórházak.

csakmotyogok 2015.01.31. 17:42:37

@swiss blend: Nem 6 hanem 10 , 12. Legfeljebb a toborzóirodák ezt is vállalják, hogy kifizetik és kint ez neki meg lesz párhavi díjából te meg vehetsz rajta dokit.Komolyan nem vagy normális ez arra lenne jó, hogy eleve nem tanulna itthon senki és még arra sem lenne esély hogy itt maradjon.

csakmotyogok 2015.01.31. 17:43:09

@swiss blend: Mondtam én, hogy nem vagy normális:))

csakmotyogok 2015.01.31. 17:46:59

@swiss blend: Ja a behajtás csak akkor lenen jogos:1. ha mindenki fizetne 2.ha 1 percet nem dolgozik itthon,de ha azt veszem havi 1 v. 2 millióról mond le az a doki aki itthon van már 1 év alatt ledolgozta a tandíjat. 3. a maradók minimum 2 millás fizut kapnának. Végül szerencsére ezt nem te döntöd el:))

NaNehogyMár 2015.01.31. 17:47:44

@swiss blend: Ne haragudj, de TE NEM TUDOD MIRŐL BESZÉLSZ.
Volt példa rá, amikor a kormény elkezdte a röghöz kötést, hogy röhögve kifizette a külföldi kórház azt a képzési díjat, mait akkor éppen kellett hozzá.
Nem a 6 év orvosi a sok ember...hanem az addig eltelt 18 év. Mindenkinek. Lakatostól informatikusig.
Az államnak az kerül pénzbe - védőoltások, ált, középiskola, gyermekkori jóléti rendszerek - míg megnő a gyerek, majd adófizető lenne, erre kimegy adót fizetni, ismét mindegy, hogy milyen szakmában. Lássál már globálisabban.......jó ég......kezdek elkeseredni.

yogosan 2015.01.31. 17:51:47

@swiss blend:
Nem akarok belefolyni a vitába,de az 100%-ék,hogy ennyi orvos nem tudna elhagyni az országot,ez biztos.
Most lehet gonosznak tűnök,de én is visszafizettetném velük ha nem is az egészet de az 50%-át igen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.31. 17:55:09

@NaNehogyMár:

"Nem a 6 év orvosi a sok ember...hanem az addig eltelt 18 év."

Az bőven fedezve van a szülei által fizetett adókból, mivel minden gyerek jár óvodába, ált. iskolába, többségük középiskolába is, és az eü. ellátásukat is fedezi a szülők adója ill. tb-befizetései.

A durva kiadás az orvosi egyetem, mivel ott a legdrágább a képzés és kev
esen mennek oda.

swiss blend 2015.01.31. 17:58:42

@csakmotyogok: Én normális vagyok,ezzel szemben neked a felfogásod igen furi.

Szidod a magyar állampolgárokat ha jobban tetszik a betegeket,de ugyanakkor az ő adó forintjukból (nem kevés pénzről beszélek)finanszíroztatnád az orvos képzést ingyen és bérmentve.

Én lennék a hülye? :D

NaNehogyMár 2015.01.31. 18:00:57

@yogosan: Az orvos -meg sok mindenki más - nem elhagyja Magyarországot, hanem törvény adta lehetőségével élve, az EU-n belüli szabad munkaerőáramlás/válallás szabályai szerint másik országban vállal munkát - mintahogyan más EU polgárok is vállalhatnak nálunk. Vagy szintén törvény adta lehetőségből fakadóan a tengerentúlon vállal állást, mintahogyan a tengerentúli is vállalhat itt. Mi ezzel a gond?? MINDEN szakma ezt teszi. Törvény nem kötelezte/kötelezi pláne tanulmányai elkezdésekor a tandíj visszafizetésére. Nem mellékesen ahogyan már azt is leírták, a Családnak többe van az oktatás, mint az államnak, így ha fizetni kellene, a család még nyögne kicsit, és elvégezné kint az iskolát. Értsd/étek már meg, hogy ez nem oldja meg az egészségügy problémáját - vagy más szakma - kicsit sem, ha visszafizetik a képzési költséget. Ez bosszú, nem megoldás.

NaNehogyMár 2015.01.31. 18:04:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát tudod...
az általános iskolát fedezi a szülő befizetése, az egyetemet nem...
akkor én kérem vissza a gyermekeim taníttatására fordított összegen túli befizetéseimet, és összegyűjtöm a gyermekem bármilyen drága továbbtanulására.
ja....akkor amely gyermeknek nincs a szülő által befizetése az államkasszába, az hülye marad....nem baj...esélyegyenlőség etc.

swiss blend 2015.01.31. 18:12:06

@csakmotyogok:

- Igen mindenki fizessen,én is erről beszélek.
-Csak akkor ha egy percet nem dolgozik itthon? Hát'(al nem kezdünk mondatot)ez illik,de mi az,hogy ha egy percet nem dolgozik itthon,csak akkor?És ha egy évet,v kettő után veszi a sátorfáját?Akkor már nem is tartozik?A havi X összegű általatok elmondott pitiáner fizetéssel le lenne tudva a hat millás oktatás? Vagy ezt hogy gondoltad?
-Kétmillás fizetés? Hol élsz te? És ugyan ezt ki fizetné ki? Megint a betegek? Kiktől vonnád el,hogy az orvosok milliókat keressenek havonta?

Szerencsére nem én döntöm el,de lesz majd akiknek ez eszébe fog jutni,és roham léptekkel törvénybe is hozza.Idő kérdése az egész.

she_wolf 2015.01.31. 18:40:18

@swiss blend:
"Hát"-tal valóban nem illik mondatot kezdeni, ellenben a teljes hasonulást írásban tudni KELL(ene).
Ha már nyelvészkedünk.....

(Én vagyok a hülye, kellett nekem benézni....)

asztalosani 2015.01.31. 18:48:33

@swiss blend:
jók a meglátásaid: de ne legyenek illúzióid: egyik kormány sem fog tenni semmit, hiába is ígérik meg.

mert miért is?
1. túl drága, ÉS
2. ez egy feneketlen kalap ÉS
3. ha túl jól van tartva a társadalom (tehát mindenki megkapja az eü. ellátást azonnal) sokáig él. ha sokáig él, akkor több nyugdíjat kell kifizetni

most eljátssza a narancsos hadsereg, hogy megnyirbálják az eü-t. szerinted aki utána jön, lesz-e érdeke, hogy javítson egy megnyirbált olcsó de még döcögő rendszeren? (nos: nem.)

swiss blend 2015.01.31. 18:49:04

@NaNehogyMár:

-Az orvos-meg sok mindenki más-nem elhagyja Magyarországot,hanem a törvény adta lehetőségével élve az EU-n belül szabad munkaerő áramlás/szabályai szerint másik országban vállal munkát-

-Igen.Így is lehet fogalmazni,bár elég nevetséges.A tény ettől még tény marad.Súlyos milliókért kitanulják a doktorosdit,majd a határokon túl (EU-n belül)élnek mint hal a vízben.Mindeközben a lebetegedett embereknek utasításba van adva,hogy fel ne merje kelteni az alvó orvost mindenféle piszlicsáré panasszal,mert az kint sem illik hát" még itt.

-A családnak többe van az oktatás mint az államnak-

Ezt a marhaságot meg honnan vetted? Sok családnak ha zsebbe kellene nyúlnia ahhoz,hogy az imádott egy szem gyermekük orvos legyen,igencsak vakaródznának mint a bolhás kutya.Persze mindhiába vakaródznának,mert milliókat előteremteni a semmiből igen nehéz,sőt lehetetlen.Vedd alapul az USA-t,ott lehet ingyen tanulni? Nem,nem lehet.Ki kell csengetni az egyetemet a szülőknek,ha bele gebednek akkor is,vagy a család szeme fénye nem lesz diplomás.

swiss blend 2015.01.31. 18:51:52

@mig54: Bocs' elütöttem,mert szar a billentyűzetem.
De ne legyél mérges mert megírom az igazat. .XD

NaNehogyMár 2015.01.31. 18:54:43

@swiss blend: Nem nevetséges a fogalmazás...tetszett volna nemet szavazni az EU csatlakozásra, oszt akkor nem lenne ilyen könnyű elmenni az országból, továbbmegyek - bár ez magánvélemény - ha nem csatlakozunk, lehet jobban állna az ország is, így kedv sem volna akkora.

Irkutszk 2015.01.31. 18:58:57

@swiss blend: "Akkor nem vagy ilyen törvény tisztelő amikor orvosi mulasztásból hal meg valaki mi?"

Én úgy gondolom, hogy ebben a témában a betegek erősen el vannak tévedve. Nem az orvos az, aki akadályozza a gyógyulásukat; aki mulaszt, ha úgy tetszik. Hanem a rendszer. Az összes egészségügyet érintő megszorítás (és valljuk be férfiasan, hogy volt egy pár az elmúlt 25 évben) eredménye az, hogy egyre több a várólista, mert egyre kevesebb a pénz. Olyan egyszerűen nem létezik, hogy egy szakmában mindenki munkakerülő! Az orvos igenis gyógyítani szeretne. Csak amit a betegek nem látnak az az, hogy ehhez egyre kevesebb lehetősége van - értem ez alatt a financiális lehetőséget. Valahogy nem látom, hogy ez miért nem esik le az átlagpolgárnak...

swiss blend 2015.01.31. 19:00:57

@NaNehogyMár:

Én nem tudom,hogy miről beszélek?
Szerintem te nem érted az egészet.

Ha a külföldi kórház kifizetné az itthon elköltött milliós tandíjat a magyar államnak,akkor semmi probléma nem is lenne.Mint említettem ez az összeg mehetne az eü-be,amin nem ártana javítani.De itt sajnos nem úgy tűnik,hogy bárki is rendezné a számlát.
Persze,hogy a 18 év is rengetegbe kerül az államnak mire egy gyerekből felnőtt lesz,de pontosan ezért nem engedném,hogy ezt az összeget megspékeljék plusz milliókkal,majd mind akik jól végezték dolgukat,veszik a kalapjukat.
Tévedés ne legyen,én nem az ellen vagyok,hogy valaki jobban akar élni,nem óhajt itthon ingyen dolgozni,de akkor azt az összeget adja vissza,aminek az árán elérte azt,hogy az életét rendbe tegye egy életre külföldön.Véleményem szerint ez így lenne korrekt.

swiss blend 2015.01.31. 19:03:35

@csakmotyogok:

Akkor miért nem fizet senki drágám? Sem a kórházak,sem Ők..Akkor hogy is van ez?

Hallgatlak..

Irkutszk 2015.01.31. 19:05:43

@swiss blend: Khm, a taníttatás költsége az oktatásban jelentkezik, nem az egészségügyben.

Hja, és ha már közgazdaságoskodunk, akkor a tandíj kifizetése messze nem fedezi az emberi erőforrás-hiányt, amit az elvándorlás okoz. Lehet nagy hangon követelőzni, de ha már követelőzünk, követeljünk valami értelmes dolgot; pl orvost!

zünüke 2015.01.31. 19:29:57

@swiss blend:

Az a hat millió nem hat millió hanem majd' a duplája,ami tényleg sok.Amennyiben munkavállalási szándékkal elhagyja az országot,akkor ez egy ablakon kidobott összeg az állam részéről-ez így igaz,akárhogyan is kerülgetjük a témát.

Tempus.Anh 2015.01.31. 19:39:08

Ha minden elvándorolttól visszakérnénk a ráköltött összeget, nagyon gazdag állam lennénk.
Mert ezesetben nem csak az orvos lenne ám erre kötelezhető.
Meggondolandó.

Kommentelő k.m.n. 2015.01.31. 20:47:36

@swiss blend:
"Ha a külföldi kórház kifizetné az itthon elköltött milliós tandíjat a magyar államnak,akkor semmi probléma nem is lenne.Mint említettem ez az összeg mehetne az eü-be,amin nem ártana javítani.De itt sajnos nem úgy tűnik,hogy bárki is rendezné a számlát."

Nem szoktam személyeskedni, de már egy ideje olvasgatom az itteni "termésed" és ezen a ponton szakadt el a cérna. Miért pont itt? Mert ezzel a pár mondatoddal világossá tetted, hogy HALVÁNY LILA GŐZÖD SINCS AZ EGÉSZRŐL! Csak fosod a szót a vakvilágba, mert valami elképzelésed van valamiről, de a tényekről fingod sincs. Íme pár tény:

Egy orvos képzése kb. 12 millióba kerül (12 félév és kb. 950ezer/félév). Ez soknak tűnik, de például egy adag korszerű kemoterápia 1 millióba kerül és sok beteg kap akár 12 ciklust is az élete során (pl. ha kiújul a daganat). A biológiai terápiákról ne is beszéljünk (és ez nemcsak rákosoknak kellhet), ott is 1 milliótól indul egy ampulla(!) ára. Aztán egy komolyabb műtét és 2-3 milliótól indul, az ITO-n 1 millió/nap az ellátási költség. A staginghez és után követésekhez van olyan, hogy 5 db PET/CT vizsgálatra van szükség, aminek darabja(!) kb. 300ezer. És ezek még csak a drágább kezelések, de egy betegnek ugyebár lehetnek társbetegségei (pl. szívbeteg, cukorbeteg), aztán a kemó miatt összeszedhet valamilyen multirezisztens kórházi fertőzést, melyből szintén csak millió feletti összegbe kerülő antibiotikummal lehet kikúrálni. A folyamatos betegszállításokat nem is említettem. És ez még csak EGY BETEG! Aki lehet, hogy 0 Ft, vagy havi 7000 Ft TB-t fizetett, de a rá fordított összegből ki lehetne képezni pár orvost.
Aztán ott vannak az arányok, hogy vajon Mo-n rákosból, vagy medikusból van-e több (gondolom, hogy a választ mindenki tudja). Aztán még nem is beszéltünk a dializáltakról, kardiológiai betegekről, polytraumatizáltakról és a többi 50 betegségcsoportról. Például a HIV-fertőzöttek havi gyógyszeradagja 100 rugóba kerül, melyet (ha jól tudom) 100%-ban fizet az állam, és nem akarok moralizálni, de így megeshet, hogy egy bűnöző drogosra többet költ az állam, mint egy leendő orvosra (ismétlem, hogy nem a HIV-fertőzöttek ellen lázítok, tudom, hogy sokan teljesen normális életet élnek és pl. transzfúziótól fertőződtek)...

Szóval ha minden évben 1000-től kevesebb orvos végez, viszont van több tízezer onkológiai, több százezer krónikus és szintén több százezer "egyéb" eset, akkor annak a pár száz embernek a befizetésétől mégis hogyan lesz "SEMMI PROBLÉMA" AZ EÜ-ben, hogy téged idézzelek? Mert így évente, kb. 10 milliárd folyna be, holott csak a gyógyszerkassza több mint 220 milliárd forint! Vagy úgyis fogalmazhatnék, hogy 60-as IQ-val is megértsd: ha minden frissen végzett orvos minden évben visszafizetné a taníttatását, az kb. 1 diósgyőri stadion ára lenne. Ez hogyan is kihúzná ki az egész EÜ-t a xarból?!

Továbbá, ha minden orvosnak (amerikai módira) ki kellene fizetni a tandíjat, akkor szerinted hány orvos maradna Mo-n? Kereken 0 darab. Mert az USÁ-ban, ahol divat a tandíjasdi, ott a fizetések miatt tényleg befektetés a tanulás, mivel az átlag orvosi bérek ott 150ezer-300ezer USD-ra rúgnak (ha nem hiszed, nyugodtan keress rá) és 4 havi fizuból kijönne az itteni 6 év költsége... De te is úgy gondolkodsz, mint pártunk és kormányunk, hogy a külföldi példákból csak azt lesik el, hogy hogyan lehetne az emberekből még több pénzt kihúzni, de a mérleg másik serpenyőjét valamiért sose látják.

És ismétlem, hogy pl. egy norvég kórház farzsebből kifizeti egy itteni orvos képzésének díját, így itthon szintén nem lenne orvos, a cserébe bejövő képzési díj pedig (min fentebb kifejtettem) csepp a tengerben lenne. Magyarul nem lenne Mo-n semmilyen EÜ ellátás, csak a pénzeseknek a privát, míg a hozzád hasonló egyszerű mentális képességekkel bíró emberek elmennének albínókra vadászni (mint most Tanzániában az ottani népek), mert állítólag varázserejű a húsuk.

NaNehogyMár 2015.01.31. 21:21:03

@Kommentelő k.m.n.: Grat!
Kifejezetten összeszedett lett a kommented, kifejtetted, amihez nem volt energiám:)

NaNehogyMár 2015.01.31. 21:23:04

@Kommentelő k.m.n.: Ja...és ahogyan írod, amely betegbe belepumpáltak több milliónyi gyógyszert, és mégsem tartja be az utasításokat: előzőek értelmezésében fizettessük vissza a kezelési költséget....Megoldjuk itt az eü költségvetés problémáját :)

NaNehogyMár 2015.01.31. 21:25:45

@Kommentelő k.m.n.: Lehet meghülyültem,....de tovább megyek....
akit meg meggyógyított az eü, és véletlenül nem tönkretett, és ezek után külföldön dolgozik, fizesse vissza a kezelési, taníttatási költségeit, sőt, kártérítést is fizessen:)

she_wolf 2015.01.31. 21:26:44

@swiss blend:
Mitmitmit? Valamiről lemaradtam, de szerintem nem baj.

she_wolf 2015.01.31. 21:29:16

@Kommentelő k.m.n.:
Köszönöm!:)
Félő azonban, hogy nincs még vége:(

reepach 2015.01.31. 21:51:32

@Kommentelő k.m.n.:
Sok igazság van abban, amit írtál, de az árakat kissé eltúloztad - pl. biológiai th. 1 ampullája 150-300.000 forint, ami tényleg nagyon sok, de nem 1 millió.
Viszont a hepatitis C gyógyszeréből (sofosbuvir) 1 tabl. 1000 dollár, és ezt 12 héten keresztül kell szedni, így egy kezelés költsége kb 20 millió forint... A betegnek egy fillérjébe sem kerül. Egy coronaria stent is milkán felül van.
Akik itt a szájukat tépik, hogy fizetem a téébééét, gondolkozzanak el, hogy mire is lenne elég a befizetett járulék (adó)...

marand22 2015.02.01. 08:16:25

@reepach:
Coronaria stent 80-500 ezer Ft (nem ismerek milkán felül stentet, még az ún. bifurkációs stentek vagy stentgraftok sem kerülnek annyiba). Az átlagos közvetlen költség (katéteres labor) kb. 3-500000 Ft/beteg.
Ami drága, az a TAVI (katéteres aortaműbillentyű beültetés), kb. 5 millió Ft/beteg vagy ECMO, műszív.

EZAZ 2015.02.01. 09:38:43

@mig54: Köszönöm szépen az együttérzést, őszintén. A csalódott betegnek is tovább kell mennie, nyilván ilyen esetben - ha teheti - másik helyet, másik orvost választ. Sajnos nekem akkor már nem volt választásom, mert egy orvosi műhiba miatt egy egészséges 4 hónapos terhességből életveszélyes állapotba sodort. De ezért nem fogom szidni az összes orvost, hanem keresek olyat, akiben ezek után képes vagyok bízni. Ahogy egy orvos sem teheti meg, hogy egy hülye beteg után egy másikat ne lásson el.

EZAZ 2015.02.01. 09:43:24

@Irkutszk: Igazad van. De olvasd el légy szíves még egyszer az első gondolatot. Emberek életéről van szó. Sem a kevés fizetés, sem az éjszakai műszak, sem egy korábbi, hülye beteg nem lehet az oka annak, hogy egy másik ember életét tönkretegye, elvegye. Sokan élnek ebben az országban kevés fizetésből, de mindenkitől elvárják, hogy vállalja a felelősséget. Nem a véletlen hibákról beszélek, nem a fáradtságról, még csak nem is az ingerültségről. Jöttem már ki én is orvostól rosszkedvűen, mert éppen nem kedvesen szólt hozzám, de ez nem változtatta meg az életemet. Arról beszélek, amikor az orvos megtagadja az ellátást egy betegtől, mert ő éppen alszik és ne zavarják. A beteg pedig ezért meghal vagy maradandó egészségkárosodást szenved.

csakmotyogok 2015.02.01. 10:09:03

@EZAZ: Nem vitázom olyannal akinek hagymázas elképzelései vannak.
Komolyan ajánlom, fordulj pszichiáterhez, ha egy spontán abortuszon ami sajnos a női lét velejárója nem tudsz túllépni és az ismeretlen magzatot meghalt gyermekként emlegeted. Gyermek az aki felsírt rád nevetett.
Már majdnem megsajnáltalak mikor írtad elveszítetted a gyermeked.Én veszítettem el gyermeket igazit.A vetéléseimet pedig nem is említem. Azt hittem egy csecsemőd halt meg. A spontán abortusz az az élet vele járója terhességek jó része nem születik meg. A születés az csoda, csoda hogy a magzat egészségesen megszületik.

csakmotyogok 2015.02.01. 10:11:34

@EZAZ: Az orvosnak is van joga legalább napi 7 v.8 órát aludni még ha a hajcsár típusú emberek szerint csak felfordulni van joguk. A kipihenetlenség a túlhajszoltság pedig korlátlanul enyhítő indok.

she_wolf 2015.02.01. 12:43:46

@EZAZ:
Valóban nem lehet pozitív hozadéka annak, ha nem a jelenben, és kicsit a jövőben élünk, hanem megragadunk a múltban, és ez kihat az egész további életünkre.
Ez igaz a magán - és a társadalmi életünkre egyaránt.

Engedd meg, hogy írjak arra, ami Irkusztknak megemlítettél:
"Arról beszélek, amikor az orvos megtagadja az ellátást egy betegtől, mert ő éppen alszik és ne zavarják."

Különbség van ügyeleti és "normál" munkaidő között, noha mindkettő munkaidő.
Normál rendelési időben - tetszik vagy sem a beteg fizimiskája - el kell látni, amennyiben ez nem ütközik akadályba a megvalósítást illetően.
Az ügyelet arról szól, hogy:
"pihenek, de itt vagyok, ha meg kell téged mentenem.
Ha meg tudod oldani egyedül, akkor kérlek tedd meg, mert lehet, hogy míg én a te hajfájásoddal vesztegetem az időnket, addig pont anyukád nem jut be hozzám, pedig neki nagyobb szüksége lenne rám, mint neked".

Van egy másik dolog is, amit soha senki nem említ meg (talán azért, mert az nagyon egyéni dolog): alvás-ébredés-alvás ciklus.
Nem tudom ki hogyan van vele, de nálam ez így néz ki: amikor az elalvás határán vagyok, és valami felébreszt, lőttek mindennek! Mostanában testi tünetek miatt gyakran járok így, altatót pedig nem szedek. Nem véletlen, hogy kínzásként is használták az alvásmegvonást. És ezért dolgozom én itthon.

Első eü.s melóhelyemen azt mondták: ha végeztél a munkáddal aludj, olvass, pihenj, mert nem tudhatod, hogy mikor mehetsz majd haza! Ha felébresztünk, másodoperceken belül fizikailag és szellemileg tökéletesen frissnek kell lenned, és nem tudható, hogy mennyi időre.

she_wolf 2015.02.01. 12:55:11

@csakmotyogok:
Komoly viták voltak és vannak a mai napig arról, hogy mikortól tekinthető embernek egy magzat.
Én (szigorúan véve) a Te álláspontodat osztom, de lehet hogy nem így lenne, ha éreztem volna már félidős lénykét mocorogni magamban:)
Itt én is árnyékra vetődtem @EZAZ írásában, de addig nem mernék elmenni, hogy pszichológiai profilt állítsak fel róla, vagy diagnosztizáljak:)
Nem tudhatod (én sem), hogy EZAZ esetében mi történt, orvosi műhibát említett ugyanis.
Ez meg egy netes felület:)

Magam is láttam nem kevésszer spontán (vagy akár művi!) abortusz utáni reakciókat. Mindegyik érdekes volt a maga módján.

defné 2015.02.01. 13:19:54

@Kommentelő k.m.n.:

Nem esel egy kicsit túlzásokba az árakat illetően? Mint ha egy kicsit elszaladtál volna a költségekkel.

defné 2015.02.01. 13:24:16

@Irkutszk: Az orvosi hanyagságot meg a pénzhiányt szerintem ne keverjük össze.

she_wolf 2015.02.01. 13:59:19

@defné:
Attól függ, hogy mi tekinthető hanyagságnak.
Ne a "szarból várat nem lehet" alapból induljunk ki, hanem definiáljunk pontosan (jogászt ide, lehetőleg nem önjelöltet!).
Kóklerek, szarrágók, nem ide/odavalók mindenhol vannak, ki sem kell otthonról mozdulni.
De az eü. soha nem volt, nem lesz, és nem is lehet fekete-fehér.

Irkutszk 2015.02.01. 19:36:45

@EZAZ: @defné: A szerintem talán ebben a kérdésben legobjektívebb jelzők (t.i. perek) azt mutatják, hogy az orvosok nem hanyagolják el a munkájukat.

csakmotyogok 2015.02.01. 21:51:03

@mig54: Mindenki úgy mászik ki a gödréből ahogy tud. A fő a kimászás. Elkezdtem anno kutatni a a PIC-ről kikerült extrém korszülöttek után. Hálát adtam Istennek, hogy elvetéltem. Persze van aki szeretne súlyos halmozottan fogyatékos gyermeket nevelni én nem és akik után utána tudtam menni 1 sem szeretett volna. A felmérésemben találkoztam 2 szülész nőgyógyász feleségével is aki súlyos halmozottan fogyatékos gyermeket nevelnek. Extrém koraszülöttek voltak. Nos,az egyik konkrétan elátkozta az összes orvos, amiért megmentették a 20 hetes terhességét. Akkor gondolamt úgy szerencsém van. S eszembe jutott a profom tanítása (remélem nem vándorolt ki végleg). Van mikor jobb ha elvetélünk.Félidős terhesség beindul az bizony nem lesz egészséges. Akkor meg azért kutyázná a dokikat, mert sérült lett a gyermeke.

csakmotyogok 2015.02.01. 21:51:59

@defné: Van amiben elszaladt de a többségében sajni alul árazott :(( sajnos.

Shanton 2015.02.01. 22:54:11

Ha mar fizetunk. Fizesse vissza midenki annak a diplomajanak az arat, amit allambacsi penzen szerzett, de nem dolgozik a tanult szakmajaban, hisz igy az is kidobott penz.

Ha pedig parhuzamot vounk az ejszakai munka kozott... Mikor van barkinek lehetosege befizetni vasarnap hajnali kettokor a postan az elmaradt csekket? Ugyeletben ejjel sosem baj az, ha beteget hoznak, vagy jon. Meg mindig az a feltevesem, hogy aki ejszaka orvoshoz megy, annak tenyeg baja van. Viszont vegigkeccsolom az egesz napot ambulancian, mutoben, osztalyon es igenis felhaborito, amikor a 3+ napos panaszaval bejon hajnali 3-kor. Mert igenis ha 3+ napig kibirta, valszeg kibirna meg azt a 3 orat is, amig kinyit a szakrendelo reggel. (A legtobb ilyen ember egyebkent teljesen tisztaban van azzal, amikor indokolatlanul jon be "surgossegi" eatast igenybe venni. De o nem er ra maskor, meg nem szeretne varakozni 3-4 orat a haziorvosnal, szakrendeloben, ugyeleten, ezert sokkal egyszerubb hanali 1kor erkezni)

Es igen, nyugaton is kell ugyelni, de baromira nem mindegy, hogy 330 munkaoraval keresek 1000 euronak megfelelo bruttot, vagy max 200-zal 3000+-t. S nehany nyugati rendszert ismerve nem letezo fogalom az, hogy csak szerettem volna hogy lassa orvos. Telefonon kapsz egy szakapolotol nehany instrukciot es jonapot. Itt jegyeznem meg, hogy a honi lakosok egeszsegkulturaja a beka feneke alatt van.

S nem, en nem engedhetem meg magamnak azt a hangnemet, amit A betegek egy resze megenged. Neke kedvesnek, empatikusnak kell lennem akkor is, amikor X uriember lekop es fennhangon szidja az osszes felmenomet, mert jaj szegeny beteg/fel/mert csak.

she_wolf 2015.02.02. 11:59:19

@csakmotyogok:
Ez rettenetesen nehéz téma. Én is szerettem volna. Mindig. Orvosilag nem is volt akadálya, és mégsem jött össze, tudomásom szerint soha nem voltam terhes.
Kínlódtunk vele, miatta hosszú évekig, aztán szóba került a mesterséges út.
Itt köztudott a hithez való hozzáállásom, és az is, hogy én miben hiszek. A férjemmel nagy szerencsém van, hasonló nézeten van ő is. Annak, hogy nem lett gyerekünk oka van, mint ahogy mindennek.

Nem vagyok híve a természet minden áron való megerőszakolásának, és ha hívő lennék, azt mondanám: ez Isten akarata. Ha most megtudnám, hogy X hetes terhes vagyok, abortuszra mennék. Nem magam, hanem a genetika miatt. És persze azért is, mert egy önző szemétláda vagyok, mert magamnak szülnék - ha szülnék -, nem az államnak.
Örököseim pedig így is vannak:)
Viszont ha egy akart/várt/tervezett egészséges terhességemnek lőttek volna bizonyíthatóan orvosi műhibából, valószínűleg sittre kerültem volna.

she_wolf 2015.02.02. 12:09:29

@Shanton:
Ott a pont!:)
Ügyelet az akutaknak jár. Szerintem. És marha jó lenne már a tömegekben tudatosítani a "sürgősség" szó jelentését.

Shanton 2015.02.02. 12:13:21

@mig54: azt hiszem, a szegedi sbo megnyitasaro szolo cikkben olvastam a mondatot, amit eloszeretettel alkalmazok a "mennyit kell meg varni" kerdesre: surgossegi, nem pedig gyorsasagi.

she_wolf 2015.02.02. 12:47:29

@Shanton:
Újabb pont:)
Megnevettettél. Igaz, kényszeredett volt, de jól beszélsz:)

Shanton 2015.02.02. 12:58:40

@mig54: valahogy kezelni kell a szituaciokat es az embereket. Meg fiatal es naiv vagyok, ugyhogy hiszem, hogy kello turelemmel, tisztelettel es humorral eleg sok ellentetet lehet feloldani. (Kozben tudom, hogy sokat nem) probalom azt szem elott tartani, hogy akitol adott napon szazadszorra hallom ugyanazt a (szamomra) hulye kerdest, nekem a szazadik, neki az elso. Es lehet, hogy csak az otvenedik betegemnel durran el az agyam, de neki (szerencses esetben) en vagyok az elso es egyetlen orvos x idoszakban, nem mindegy, hogyan indul a viszony... S mivel ember vagyok, nem mindig jon ossze.

szsuzsanna 2015.02.02. 13:06:21

ár
@Shanton: Hát ez az, ÜGYELET!: -csak szerettem volna, hogy lássa orvos...
-nincs ideje, kedve "nappal várakozni"...
-már napok óta, -DE! -most már...
-És az "IGAZI BETEG", nem tudja, hogy leginkább, sajnos, miattuk (is) vár sokkal többet, -és, sokszor, miattuk nem kaphat, kedves, gyors, szakszerű, és empátiás, ellátást...

-Bocs., -megfogadtam, hogy nem olvasok, -írok "oda",-ahol,-pl.:-két cikket,-és "ezer kommentet",-és VITÁT???,-"ér meg",-egy olyan írás, pl.:-amelyikben, 38,2-vel,-éjszaka! ügyeletre! megy be, egy idióta, (mert megteheti!) -de, higgyétek el, -nem nagyon van ilyen "GAZDAG ország"...-ahol, ezt megteheti...

-Sajnos, "regényeket" lehetne írni, és, a "normális" emberek, el sem hinnék, hogy mikkel "foglalják le" az "ügyeleteket", mentőket stb....

-Ja, -amúgy, a nagyon művelt,olvasott? ideírogatók,(kollégák?), nyugodtan élcelődjenek, ismét, az írásjelek tömegén... -mert, ha semmi lényeges nincs, ezen is elgúnyolódhatnak X db beszólásilag...

-ja,és "kedves kollégák", -nyugodtan elevenítsétek föl, -és gúnyolódjatok ismét rajtam, a sok "írásjel miatt" ...---mer

szsuzsanna 2015.02.02. 13:17:01

-Elnézést kérek, sajnos nem néztem át. Az utolsó sort törölném, ha tudnám, mert így értelmetlenül "duplázós", bocsánat.

zünüke 2015.02.02. 14:57:46

@csakmotyogok: @marand22: @Kommentelő k.m.n@reepach:

Csinos kis összegeket soroltatok fel mi mibe kerül,de ugye nem azt akarjátok elhitetni,hogy ezekkel a méregdrága gyógyszerekkel,műtétekkel,gyógyítják a magyar betegeket amikor alapvető gyógyszerek nincsenek sok kórházban.

she_wolf 2015.02.02. 16:47:57

@szsuzsanna:
Semmi baj az írásmódoddal, te legalább valahogyan igyekszel kiemelni, mások erre csak ORDIBÁLVA képesek, attól meg megsiketül a szem:)

@zünüke:
Pedig de!:) Ezek tények, számok, bármily hihetetlennek is tűnnek. Ezért van ostobán megállapítva az egészségügyi hozzájárulás, a magán-betegbiztosítás, de legfőképpen a tájékoztatás.

she_wolf 2015.02.02. 16:49:33

@Shanton:
Bólogatok (csak hogy tudd, elolvastalak):)

reepach 2015.02.02. 18:16:33

@zünüke: " nem azt akarjátok elhitetni,hogy ezekkel a méregdrága gyógyszerekkel,műtétekkel,gyógyítják a magyar betegeket"
De igen. Kérdezz meg egy rákos, egy infarktusos, egy Hepatitis C-ben szenvedő vagy egy Crohn beteget - bizony, ők ezeket a kezeléseket kapják, ilyen áron. "Ingyen"

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.02. 21:16:05

@zünüke: ezek az összegek aprópénzek a ritka betegségek gyógyszerezésére költött összegek mellett, nézz utána mennyibe kerül pl a Elaprase (Hunter szindrómában adják, napi 1000 dollár egy életen keresztül).

qbr 2015.02.03. 11:38:05

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Egy 2 vagy 3 évvel ezelőtti kimutatást láttam egyszer, abban a magyarországi csúcstartó beteg éves gyogyszerkoltsege ~100 millió forint körül volt. Valami ritka veralvadasi betegség volt, ha jól emlékszem.

she_wolf 2015.02.03. 15:06:13

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @qbr:
Még csak ritka betegségek közt sem kell kutatni ahhoz, hogy olyan árakkal találkozzunk, amiket szinte fel sem vagyunk képesek fogni:(

Az ilyesmiről mindig ez jut eszembe:
www.youtube.com/watch?v=Rkm8nVmcmQE

Irkutszk 2015.02.03. 18:48:04

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @qbr: ( @zünüke: )

Nekem továbbképzésen 2013-as külön keretes legnagyobb támogatásra 277,9 milliót mondtak; ritka betegségeknél 2012-es volt az adat, ott a teljes támogatás 3,7 milliárd forint volt, ami 92,5 millió/főre jön ki. (minden forintban)

EZAZ 2015.02.03. 22:01:22

@csakmotyogok: spontán abortusz az, ha látszólag minden ok nélkül elmegy a baba. Nem az, ha a vetélés egy elmebajos állat miatt történik, de nem vagy azon a szinten, hogy ezt itt elsírjam neked. Nem te fogod nekem megmondani, hogy ki a gyermek. Lehet, hogy neked mást jelent, ez már a te szegénységed. Lehet, hogy pszichiáterhez kéne mennem, de neked nem javaslom, hogy emberek közé menj. Mások érdekében.

szsuzsanna 2015.02.04. 08:33:43

@Shanton: -van az úgy, hogy "doppingszer" a humor ügyeletben:
-pl.:-mi,(diagnosztikában) nagyon értékeltük, a kórházon belüli,-("egymásközti beutalóknál"):

-régen, -amikor, még "kézzel, papírra íródtak", voltak olyan kreatív, és kedves "beutalók", amiken, pl.: -rajzolva: -fa, -lépcső, -hinta, stb., "lenyíl" + mellé írva a "magasság"= értelmezés: -erről-arról leesett...

-amikor már volt "gép és nyomtatás", -az "előzményben": -a "beteg elmondása szerint...", -(ha "jó" volt, lehetőleg, "szó-szerint idézve"): ---"az úgy vót, hogy"...

-vagy, -(ha már nagyon "pihent volt"), pl.: ---A beteg Kedves Édesapja, a Kedves Édesanya fejéhez egy tányért akart vágni, de, mivel Ő elhajolt, a 4.középső fiúgyermekének alkarjához sikerült hozzávágnia, ezért kérjük......-szíves szakvizsgálatát...stb-stb.

-Mielőtt még rám támadtok, közlöm, hogy a fentiektől nem! -a sérüléstől függ(-gene), az ellátás, -ha, nem lenne, egyre több "indokolatlan időrabló": -X nappal ezelőtti, és általam meghatározva:-"a macska csúnyán ránézett" kategória...

-Nem csoda, hogy egy felnőtt ember 38,2-vel éjszaka, ügyeletre megy, -OTT, ahol, a lázas? gyerekkel kórházba rohannak, -ÉS! nagyon "rosszalják", -amikor, ott, hűtőfürdővel kezdik a lázcsillapítást...

-Nem mondom azt, hogy most is úgy "kellene" néha, mint régen: "hipermangánnal" kimosták, és bekötözték a sebet, otthon! -(ha "rosszalkodásból" történt, + kaptunk "seggünkre is" -esetleg)...-de, pl., 2-3 mm-es, több napos sebbel, éjszaka kórházi ügyeletre menni....-hááááát...
-Én, egy naiv banya vagyok, ezért írok ilyesmiket, hogy "nem-e lehetne-é", -pl. "közszógálati TV-k-ben (is)", sokkal több, értelmes, "hozzáértőkkel" készített műsor, amikben pl., ilyesmikről lenne szó ...
-És, szerintem, nagyon fontos lenne, hogy a "kisdrágába" = gyermekünk, -időben "beleverjék, agyilag", -hogy, "mi a teendő", -baleset, vérzés, láz, stb-stb... -"ügyben"..
-Miket, és hogyan, kell, és lehet!, -megoldani "házilag", -és mikor, -és, hogyan kell segítséget kérni...

szsuzsanna 2015.02.04. 08:58:33

-Bocs., -de sajnos, szerintem, a "címadó" íráshoz tartozik: -tegnap, TV-ben, hallottam:
-meghalt egy csecsemő, -aki, -ahogy én "értelmeztem", -valószínűleg "kruppos" volt...
-akit, sajnos, állítólag, előtte, 5!!! -orvos vizsgált, kezelt...

-Kedves Praxis! -pl. ILYENEKKEL is, kellene foglalkozni, -persze, csak akkor, -ha nem a "bulvár" jelleg a lényeg....

she_wolf 2015.02.04. 13:36:03

@szsuzsanna:

"-Mielőtt még rám támadtok, közlöm, hogy a fentiektől nem! -a sérüléstől függ(-gene), az ellátás, -ha, nem lenne, egyre több "indokolatlan időrabló": -X nappal ezelőtti, és általam meghatározva:-"a macska csúnyán ránézett" kategória..."

Bearanyoztad a napomat, ha megfulladok a te lelkeden szárad!:D

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.04. 20:34:23

találtam egy érdekes cikket, csak a miheztartás végett: kivultagasabb.blog.hu/2015/02/04/hogyan_kereshet_egy_orvos_napi_720_ezer_forintot
magyarországon is előbb utóbb ide fajul, ha még kevesebb orvos lesz

csakmotyogok 2015.02.07. 10:15:46

@EZAZ: Nehogy bemeséld már nekem, hogy a doki fogta magát és kivágta a magzatot 1 bugylibicskával a méhedből. Ha beindul 1 vetélés az spontán.Olyan "emeberek" közelében mint te pedig nem is szeretnék lenni:)).

csakmotyogok 2015.02.07. 10:18:38

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Elküldöm az egri sürgősségin felmondott barátunknak. Fájna ha elmennének, de az is fáj hogy nyomorban él a családja.

EZAZ 2015.02.07. 10:26:37

Nem, nem így történt. Elég rosszindulatú vagy, nem miattad írom le. Nem bicskával vágta ki belőlem. Rutinvizsgálatnak indult - amiről később megtudtam, hogy ennyi idős terhességnél már nem is szabad manuális vizsgálatot végezni. Fájt a lábam, ezért nem tudtam normálisan elhelyezkedni. Erre elkezdett pattogni az orvos, hogy ne hisztizzek és olyan mélyen és durván nyúlt belém, hogy elkezdtem vérezni. Pár órára rá már olyan mennyiségben dőlt belőlem a vér, amit még soha nem tapasztaltam, közel 40 fokos lázam lett egy napon belül, begyulladt a méhem és azóta sem tudtam teherbe esni. A zárójelentés hazugságokból állt. Akkor elsőre sikerült. Most ennek közel 3 éve.
Nem, nem pereltem be senkit, mert egyrészt nem hozza vissza a gyermekemet, másrészt ismerve a magyar jogrendszert és ennek a bizonyos kórháznak a gerinctelen orvosait, nem akartam ezt is végigcsinálni. Az egyetlen, amit megtehetek, hogy az összes ismerősömnek, aki oda menne, elmondom, hogy ne tegye.
Ha erre van még valami nagyarcú megjegyzésed, akkor szeretnélek megkérni, hogy tartsd meg magadnak.

csakmotyogok 2015.02.07. 10:49:29

@EZAZ: Nincs . Sajnálom. A nőgyógyászathoz nem értek.

csakmotyogok 2015.02.07. 10:57:58

@csakmotyogok: Töprengve, akkor velem mindegyik terhességemnél szabályszerűt lenül jártak el ???mert havonta volt manuális vizsgálatom a szülésig.Majd körbekérdezem már a barátnőimet is.

EZAZ 2015.02.07. 14:29:03

Mivel rájöttek, hogy ez kockázatos (gondolom az érzékenyebb méhnyak, vagy esetleges olyan baktériumok miatt, ami normális esetben nem okoz problémát - ezek néha jobban elszaporodnak, néha visszahúzódnak, valamint egyszerűen kezelhetők), ezért pár éve az új protokoll szerint már nem alkalmazzák. Ha mégis, akkor rendkívül óvatosan, de csak szükség esetén. Egy ilyen sérüléssel életveszélyes állapotot lehet előidézni.

asztalosani 2015.02.07. 16:06:51

@csakmotyogok:

tudod kedves, az tényleg egy dolog, ha úgy megy el a magzatod, hogy előtte senki sem nyúlt beléd, de azért a fórumtársadra tekintettel lehetnél, főleg az elmesélt sztorija után.

de nem!
te még rá is tesztel egy lapáttal, hogy "körbekérdezed a barátnőidet"!
egyáltalán: ki kérdezte, hogy értesz-e a nőgyógyászathoz?
atya világ... anyám borogass... hogy milyen emberek vannak ...

yogosan 2015.02.10. 12:25:52

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

De áll is a bál ez miatt,az adófizetőknek nagyon nem tetszik.Lássuk be jogosan.

swiss blend 2015.02.10. 15:26:20

@csak néha benézek ha marhaságot látok

Én azért a nyakamat nem tenném le,hogy ez a cikk teljes mértékben hiteles.Irkálnak sokszor hülyeségeket is,hogy minél többen látogassák az oldalt.Gondolj már bele napi
720.000 forint? A világ összes tájáról özönlenének az orvosok egy ilyen lehetőségre.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.10. 20:49:15

@swiss blend: én németországban vannak ú.n. honorararztok, ők kizárólag ügyeleteznek (angliában ez a locum-ozó orvos). itt ennek az ára kicsi kórházban egy szombatra vagy vasárnapra (az fizet a legjobban) 1000 euró bruttó. súlyponti kórházba teljes kompetenciájú traumatológus (minden sürgősségi esetet meg tud műteni segítség nélkül) órára 100 euró bruttó. az ugye szombat vagy vasárnap 2400 euró. az akárhogy is nézzük több mint 720.000 forint. és angliában ez 100 font/órában megy (2400 font egy napra, még alá is becsülték az összegeket). intenzíves orvosoknál legalább ilyenek a tarifák
persze ennyit nem kapsz kézbe mert adózni kell, útiköltségeid vannak és mindig tisztázni kell ki állja a biztosítást?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.10. 21:26:03

@swiss blend: na jó, a tisztánlátás kedvéért elmagyarázom mi a lényeg benne és miért nem fog változni.
a jelenség kisebb kórházakban gyakori ahol kevés az orvos és ha egy kiesik akkor nehéz pótolni (mert ugye nyugaton komolyan veszik a munkaidőt). vagy egyszerűen egy bizonyos sérülés pl nagyon ritka és elég ha egy orvos meg tudja azt műteni de az is el kell menjen néha szabira.
vegyük az első esetet, egy kezdő rezidens is simán megkeres egy évben 60 ezer euró bruttót. ebből ugye 60 hétvégi ügyeletet lehet kifizetni külsősnek. ha évente mondjuk 20 hétvégén vannak gondok akkor inkább megéri külsősöket alkalmazni mint egy új orvost felvenni (mär ha lenne jelentkező, de itt is orvoshiány van).
egy szakorvos simán kereshet 100 ezer bruttót, egy főorvos még többet. ebből is lehet még 40 teljes kompetenciájú (720 ezer forintos) ügyeletet finanszírozni.
ha meg van egy kritikus ember az osztályon akitől függ mondjuk egy kompetencia (pl a politrauma ellátás jó pénzt hoz, de ehhez kell medencesebész meg idegsebész állandó elérhetőségben). ha van évi 10 esetük akkor azért 2 sebészt fölösleges tartani (eleve egy ilyen kompetenciájú ember vagy műthet eleget vagy nem szerződik le egy kórházba). ha egy hétvégre megy el a kritikus ember akkor azon a hétvégén nem fogadnak politraumát, de ha 3 hétre megy el az már szemet szúrna, ilyenkor kibérelnek arra az időre valakit aki tudja ezt a kompetenciát ha kell és nem veszlik el a kórház joga ehhez az ellátáshoz. egy ilyen sebészt kibérelni pedig nem biztos, hogy kijön 720 ezerből napjára, és még mindig megéri a kórháznak.

swiss blend 2015.02.10. 22:59:51

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Akkor ha jól értettem (javíts ki nyugodtan ha nem)ez egy helyettesítés? Tehát nem állandó meló?
Ez nem semmi. :O

Ida/Ági 2015.02.11. 02:44:42

@reepach: Nincs gyógyszer a kórházakban, adott osztályokon különösen nincs. Vidd magaddal!!!! Eljutunk oda, hogy majd az ágyhuzatot, kötszert, vegyszert stb.-t is. Később vigyél orvost, nővért!!!! :(
Jó eset, ha előre szólnak.

zünüke 2015.02.11. 08:49:44

@Ida/Ági:

Pontosan ezért vonakodva hiszem el,(még mindig)hogy 150-300 ezres ampullákkal,1000 dolláros tablettákkal,20 millió forintos kezelésekkel,5 millió forintos műtétekkel kezelik a hazai betegeket szükség esetén.
Könyörgöm lepedő,ágyhuzat,egyszerű sima gyógyszerek/műszerek nincsenek,nem hogy ilyen csillagászati árban lévő kezelések.Mást se lehet hallani mint hogy,az egészség pénztár ez sem fizeti,meg azt sem fizeti a kórházaknak,akkor majd pont ezeket fogja kifizetni illetve támogatni.Kizártnak tartom ezt az egészet.Az megint egy más kérdés,hogy kellene meg szükséges lenne,de egészen biztos vagyok benne,hogy Magyarországon senkit nem kezelnek több millió forintba kerülő gyógyszerekkel.

reepach 2015.02.11. 10:43:35

@Ida/Ági: @zünüke:
Ezek szerint Ti ezt csak akkor hinnétek el, ha saját magatok vagy közeli hozzátartozótok szenvedne rosszindulatú daganatos betegségben, AIDS-ben, terápia rezsisztens RA-ban, Crohn betegségben vagy hepatitis C-ben, és hozzájutnátok a szükséges kezeléshez, INGYEN. Természetesen nem kívánom ezt, inkább maradjatok meg a hitetlenségben...

Az ezerdolláros tablettából egyébként 12 hétig kell napi egyet szedni (ez ugye 84 ezer dollár), nekem már van betegem, akit ezzel gyógyítottunk meg.

Ha érdekel, olvassátok el Hunyady professzor közleményét ezzel kapcsolatban az alábbi linken:
www.varoszoba.hu/.../oriasi-lehetosegek-nem-kisebb-bonyodalom-hcv-t...

A cikk utolsó bekezdéséből kiderül, hogy 2014 októberig már 10 rászoruló beteg kapta meg ezt a terápiát, azóta kb még annyi.

"A magyarországi érintettek állapotát tekintve elengedhetetlennek tűnik, hogy mintegy 200 páciens első körben megkapja az interferon mentes kezelést.
Nem fog mindenki azonnal kezeléshez jutni közülük sem (várhatóan akár 15-20 millió Ft is lehet egy három hónapos kezelés ára), de a szakma kérése az volt, hogy az OEP 2015-ben minél gyorsabban biztosítson interferon mentes kezelést az erre rászorulóknak.
Magyarországon az egyedi kérelmet benyújtott betegek közül eddig 10 ember kapott idén interferon mentes terápiát."

Van olyan betegem, aki évek óta kap kéthetente adalimumab hatóanyagú injekciót, ebből egy ampulla 270 000 forint. De ezt sem kell elhinni.

yogosan 2015.02.11. 13:43:29

@reepach:

Már bocsánat,hogy "belekontárkodom"de hogy tud az egészség pénztár ilyen összegeket kifizetni a beszállítónak/gyógyszergyáraknak ha állítólag az összlakosság egy nagyon kevés százaléka fizet egészségügyi hozzájárulást? Itt nem is egy hsz-ban olvastam,hogy hét ezer forintokból nem lehet/kell követelőzni és gyakorlatilag az egészségügyi ellátás ingyen van mindenkinek,és ha mindenki többet fizetne,egészen más lenne a helyzet.
Nos,akkor ki/kik fedezik ezeket a milliós nagyságrendű kiadásokat a kezelésekre/méregdrága műtétekre?

reepach 2015.02.11. 14:14:30

@yogosan: " hogy tud az egészség pénztár ilyen összegeket kifizetni a beszállítónak/gyógyszergyáraknak "
Ha röviden kell válaszolnom, nehezen. Nehezen, de nyilván a döntési pozicióban levő (egészség)politikusok is úgy gondolkoznak, hogy a magyar embernek is "jár" az életmentő gyógyszer, még akkor is, ha nagyon drága. Az e-alap egyébként közel 2000 milliárd forintból gazdálkodik, a gyógyszereket (beleértve az előbb említett ezer dolláros tablettát és a 270000 forintos injekciót is) az amerikai gyógyszergyárak (GILEAD, ABBVIE) nekünk is pont annyiért adják el, mint az amerikai egészségbiztosítóknak. Milliárd dollárokba kerül az ilyen gyógyszerek kifejlesztése, és nemcsak a befektetett pénzt akarják behozni, hanem a busás hasznot is. Ronda világ. Szóval, a magyar egészségbiztosító ezeket a drága gyógyszereket a szűkös források ellenére megveszi, vagy, ha úgy tetszik, a sokat szidott kormány adja ingyen a rászoruló betegeknek. Ha ezen nem tud spórolni, máshol kell, és ez - a lerobbant infrastruktúra mellett - elsősorban az eü. dolgozók, különösen az orvosok bére. Ilyen egyszerű a helyzet. Tehát ha bővebben kell válaszolnom a kérdésedre, azért kaphatják meg ezeket a nagyon drága gyógyszereket a rászoruló betegek, mert az ehhez szükséges pénzt a mi fizetésünkön megspórólja az egészségbiztosító. Más szavakkal, a (szintén) sokat szidott orvosok állják a cechet, fizetik ki betegeiknek a számukra megfizethetetlen gyógyszereket...

reepach 2015.02.11. 14:19:55

@yogosan: "kik fedezik ezeket a milliós nagyságrendű kiadásokat a kezelésekre/méregdrága műtétekre?"
Előző kommentemben erre is válaszoltam...

she_wolf 2015.02.11. 14:28:36

@reepach:
Lehetne még több ilyen hozzászólás is. Talán elérhető lenne vele az, hogy amikor a pénzről van szó, akkor ne a teljes sötétség uralkodjon a fejekben. Merthogy ezek az információk nem olyan köztudottak, mint egy benzin-áremelés, vagy egy rezsicsökkentés.
Megmondom őszintén, hogy ezek után csodálkozom azon, hogy a magyar egészségügy egyáltalán létezik még:(
Ezzel együtt: szerintem nagyon komoly bajok vannak a "főpénztárban".

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.11. 17:49:48

@swiss blend: helyettesítés természetesen. mondjuk angliában tényleg vannak tartósan helyettesítéssel betöltött helyek, amikor mondjuk fél évig megyen ilyen áron a helyettesítés.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.02.11. 17:51:34

@reepach: jellemzően amerikában még olcsóbban is adják a gyógyszert mert
1 van konkurrencia
2 ha nincs akkor meg nagyobb tételben rendelnek
3 ha még ez se akkor a magas árakért rájuk száll az FDA

reepach 2015.02.11. 18:09:08

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Általában így van, de pont a sofosbuvirt nem adják olcsóbban Amerikában, egyetlen gyár gyártja (GILEAD, többek között ezért szárnyal Stock Exchange-n), nincs (még) generikum, nincs konkurrencia. 1 tabletta 1000 USD.
Afrikában, ahol endemiás a hepatitis C, karitatív (meg piacszerzési) megfontolásból valóban olcsóbban adják.

csakmotyogok 2015.02.11. 18:53:55

@mig54: Én ezt már többször is leírtam, csak nem ilyen racionálisan.

she_wolf 2015.02.11. 20:43:10

@csakmotyogok:
Pedig az ördög a részletekben lakozik:)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása