Maga meg fog halni

2014.09.30. 08:47

shutterstock_503081651.jpgA vesére várók listája olyan, mint ide a hold és vissza...

Tisztelt Blog,

 

egy velem viszonylag régen megesett történést osztok meg, úgy éreztem itt a helye. A történetben szerepel mind a félrekezelés, mind az emberileg kifogásolható orvosi magatartás jelensége.

 

 

2000-et írunk, 14 éves vagyok. Áprilisban vagy két hete már statikus, nyomó fájdalmat éreztem a bal oldalamon gerinc mentén és deréktájékon. Korábban sosem voltak fájdalmaim ez igen kellemetlen és furcsa volt. Háziorvosunk életkorra tekintettel ortopédiára adott beutalót, feltételezve, hogy a hirtelen növés miatt a gerinccel lesz valami gubanc, bár amikor ő megvizsgált, nem tapasztalt semmi rendelleneset. (ferdülést v hasonlót) Az ortopédián bár már nyomásra akkor is érzékeny volt a vese tájékon a lágyrész, és mutattam is, hogy hol fáj, úgy, hogy akkor sem, és utána sem volt sosem, jobb híján gerincferdülést diagnosztizáltak nálam 3 perces vizsgálat után, melyre gyógytornát írtak fel, de nem ám szakember felügyelete mellett zajlót, hanem a kezembe nyomtak egy összetűzött 3 papírból álló figura-arzenált, melyekről kb meg sem lehetett állapítani milyen testhelyzetben vannak, és ezzel le lett tudva a kezelés. 

 

Április 23-a van. (igen, minden dátum nagyon  pontosan beégett az emlékezetembe). A fájdalom azóta sem csillapodott, a gyakorlatokat igen ímmel ámmal végeztem, nagyon rosszul esett a mozgás, holott én mindig is igen mozgékony hajlékony karcsú energikus voltam, de valahogy éreztem, hogy nekem ez nem fog jót tenni, így igen ritkán kezdtem bele, és hamar abba is hagytam. Este fürdéskor egy kisebb elváltozást észleltem a hasfalam alatt köldök magasságában. Egy diónyi keménykés képletet, mely mobilis is volt. Már akkor éreztem, hogy valami olyanról van ott szó, aminek nem kellene ott lennie, de vártam még az édesanyámnak való szólással, hátha csak valamiféle izom van nagyobb tónusban, vagy esetleg egy nagyobb dolog letudása lesz a probléma nyitja. (laikus vagyok, orvostanhallgatók ezeket az akkori reményeimet ne szedjék kérem ízeire "hogy gondolhatta, hogy csak egy izom van tónusban" és hasonló hozzászólásokkal, nem vagyok rájuk kíváncsi, és nem is lehet egy 14 évestől elvárni, hogy tudja mi törtéhet az internáliáiban, köszönöm.) A helyzet nem változott 24, és 25-ére sem, a hasfal alatt tapintható valami egészen kifejezett lett, meg lehetett fogni, és mozgatható volt a bőr alatt. 26-án szerencsére még aznap lehetőség nyílt egy ultrahangos vizsgálat elvégzésére a helyzet gyors romlása miatt sürgősséggel.

 

A miskolci Megyei Kórház GYEK részlegében került sor a vizsgálatra. Aznap minden teátrálisságot mellőzve kijelenthetem, hogy az életünk megváltozott. A szívünknek oly kedves Soós doktor úr végezte az ultrahangos vizsgálatot. Életemben először volt uh vizsgálaton, látszott rajtam biztos, hogy félek, ideges vagyok az eredmény miatt. Sokat kérdeztem az orvostól, mit lát, mi micsoda stb. Nem fogadta jól az érdeklődésem. Nem is válaszolt a kérdéseimre. Végig csendben egy szó nélkül végezte a vizsgálatot, ami tartott vagy negyed órát. Mikor végzett, letöröltem a zselét magamról, összezippeltem a nadrágot. A véleményt, eredményt várva ott álltunk előtte szemtől szembe anyummal, mindketten félve, mert már éreztük, hogy vmi nagyon nem lesz kóser, de míg lehet, az ember remél, mi is hitegettük magunkat azzal, hogy kiderül, hogy "csak" egy ciszta pl, ami v magától v kis segítséggel elfakad. Nem az volt. Komolyabb valaminek bizonyult, ami önmagában is elég nagy pszichikális teher volt, ahogyan viszont tálalásra került, az azt gondolom magát tényt többszörösen megkeserítette. S.doktor úr velünk szemben állva közölte hozzám fordulva, rám nézve (ismétlem, 14 éves gyerek voltam, és nem a sminkelt koravén félresikerült példányok egyike, valóban gyermeteg voltam még kicsit ekkor) magázó hangon következőket: (minden egyes szó megmaradt bennem régésziesen fogalmazva "eredeti formájukban")

 

"Magának egy veséje van, és azon egy hatalmas daganat. Maga meg fog halni."

Anyámmal ott álltunk, mint két valamiféle állvány. Se jobbra se balra, se megszólalni, se kimenni sesemmi. Itt több minden jött össze. Senki se tudta, hogy nekem csak egy vesém van. Soha nem derült ki makk egészséges voltam, nem végeztek ilyen irányú vizsgálatot. Ezek mellett abban egy jókora tumor van, és az egészet megkoronázza ez az utolsó emberileg nulla, elmebeteg bunkó. Végig hozzám beszélt. Akkora terhet tett rám ezzel a gesztusával, hogy majdnem elájultam. Anyám kisvártatva elvette az orvos tekintetét rólam a kérdéssel: most akkor mi is lesz, mit érdemes, vagy kell tenni stb. 

 shutterstock_503081651.jpg

 

Az orvos őt sem kímélte. A vesét ki kell venni, mivel nincs másik marad a dialízis, ha azt még megéli (mármint én). Azonnal hozzátette azonban, hogy és ez is szóról szóra maradt meg bennem: "A vesére várók listája olyan, mint ide a hold és vissza".

Először nem akartam elhinni (akkor már a tényt befogadva miújság van velem) hogy lehet valaki ennyire sérült, hogy így, ilyeneket mondjon egy gyereknek, v egy gyerek jelenlétében. Anyámmal akkor éreztük úgy, hogy elég, és szépen egyszerre megfordulva kimentünk. Mindenféle összenézés, vagy megbeszélés nélkül egyszerre fordultunk és távoztunk. Anyumnak ez azért is lehetett hatalmas sokk, mert a nővéremet orvosi műhiba miatt születése után 3 nappal korábban már elveszítette. 

 

S. doktorral azóta nem találkoztunk. Most ezt a tapasztalást írva egyébként utána néztem van-e valami infó a tisztelt szakemberről, két éve miniszteri kitüntetésben részesítették. Igen, Lehet jó szakember, lehet, ő a legjobb BAZ megyében a radiológia területén. Viszont emberileg megkérdőjelezhetetlenül egy nagy darab nulla, egy empátiával nem rendelkező, EQ mínusz szerencsétlen. Sokáig tereztem visszamenni hozzá bejelentkezni, hogy helló, itt van a halálraítélted, de végül úgy döntöttem, hogy még ennyit sem érdemel ez a képződmény. Azóta felnőttem, nemrég egy egészséges gyermeknek adtam életet, a vesém ami maradt a műtét után jó, működik. A felső harmadát távolították el, sohasem voltam dialízisen. 5%esélyem volt a műtétkor, hogy megmaradjak, és sikerült. Ez számít. Én mindenkinek azt javaslom, hogy legyen erős, bármi is történik, mert NEM egy betűvetésben, vagy szikeforgatásban gyarló főember mondja ki rajtunk a végső ítéletet, hanem talán mi magunk. Nem akarok ugyancsak a színpadiasság posványába süllyedni ezekkel a gondolatokkal, én mindössze erre jutottam. Ha TE nem akarsz meghalni, még ha ki is mondták az "ítéletet", az akkor sem jelenti feltétlenül a végedet. 

 

A GYEKben következő kemoterápia egy külön bejegyzést érdemelne, mert az emberileg nulla személyek és hozzáállások további finomságai csak ez után következtek egy éven át. Szétrobbantott vénák, ugyanazzal a tűvel ötszörre sem sikerült szúrások, fekete kézfejek, ér mellé bevezetni próbált branülök formájában. Ez egy olyan rémálom volt, amit valóban senkinek se kívánok. Minden elviselhető, ha körülöttünk azt megkönnyíteni szándékozó emberek vannak. Én nem voltam e téren szerencsés.

A jó szerencse óvjon mindenkit az ilyen kitüntetettektől.

Jó egészséget mindenkinek, uff, beszéltem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klebsiella · http://zsofiadel.blog.hu 2014.10.01. 12:06:28

@rikitikitévi:
Szóval, ha ugyan egy orvos szakmailag jó, és adott esetben megmenti a beteg életét, akkor nem lehet neki felróni, hogy empátia nélküli, bunkó... Jó tudni.

Én egy gyógyszerész vagyok, ha bunkó módon vágom hozzá a beteghez a gyógyszert, hogy "nesze, de úgyse fog hatni, már késő, meg fog halni", akkor joggal háborodna fel mindenki. Pedig én korrektül expediáltam, elmondtam, hogyan kell szedni, megadtam a megfelelő tájékoztatást. 3 évet dolgoztam egy nagy és rosszhírű kórházban, én is közalkalmazott voltam (jelenleg GYED-en vagyok). Sokat jártam osztályra és láttam, amit láttam. Szerencsére a rossz fizetés és az embertelen körülmények ellenére, még mindig a lelkiismeretes orvosok vannak többségben. Láttam olyat, aki nem hallgatta meg a beteget, nem érdekelte emberileg, és volt, aki vizit után visszament a saját betegéhez, hogy elmagyarázza, mi a diagnózis, mi várható. Találkoztam sajnos olyannal is, aki annyira el volt telve magától, hogy ő ORVOS, hogy mindenkinél okosabbnak hitte magát, nem érdekelte, mit mond a gyógyszerész, mit mond a gyógytornász, vagy a dietetikus. Na, nekik van olyan hozzáállásuk, hogy "örülj, hogy ellátlak, és megmentelek, és hajlandó vagyok kezelni, légy hálás". És nem, nem arra gondolok, hogy zokogjon az orvos a betege kezét szorongatva, és órákig pátyolgassa lelkileg. Pusztán arra, hogy nézzen rá, ha beszélnek egymással, és egy halálos diagnózist, vagy egyáltalán egy nem jó hírt megfelelően tálaljon. Mondok egy példát. Toxémiás terhességből 36 hétre kis súllyal született baba, aki pneumóniát kap, ezért inkubátorban garatoxigén, infúzió, gyomorszonda, és kékfény a sárgaság miatt. Az anya alig áll a lábán, még 10 kiló víz van rajta, megy a babához, akihez nem is nyúlhat hozzá. A baba feltűnően nyugodt. Anya megkérdezi: "le van szedálva?". Válasz a neonatológustól: "igen, nagyon sírt, mert zavarták a csövek, úgy ordított, hogy féltünk, hogy kilukad a tüdeje, így megszavaztunk neki egy kis Dormicumot". Jó volt hallani... mert az anya én voltam, a baba meg a kislányom... Lehetett volna azt mondani, hogy "igen, kap Dormicumot, mert így nem zavarják a csövek, nyugodtabb és nem sír, kíméljük a tüdejét is". Ennyi. Nem került volna semmibe. Ugyanannyi idő lett volna. A szememben ez az orvos emberileg nem ér sokat.

Sajnos simán elhiszem a posztoló történetét. Nem szabadna ilyennek történnie, de minden nap megesik hasonló. Örülj neki, ha te és az ismerős kollégáid nem ilyenek.

És végezetül igen, van arra is példa, hogy a beteg tiszteletlen, értetlen. Sajnos gyakori. Sokszor úgy adja utána elő, hogy a "hülye orvos", miközben ő hibázott...

szepi79 2014.10.01. 12:31:12

@reepach: ennyi rakást egy hülyén!

mikka 2014.10.01. 12:32:10

A helyzet az hogy megértem az orvosokat és a betegeket is.. De több empátiára van szükség a lövészárok mindkét oldalán. Az orvosok nem istenek még ha néhány úgy is viselkedik. El kell hajtani a faszba őket. A betegeknek meg..nos van amikor már nincs tovább. Tudomásul kell venni.

reepach 2014.10.01. 12:51:35

@mikka: Elnézést, hogy téged kihagytalak az előző felsorolásból, pedig nyilvánvalóan dobogós helyezést érdemelsz a hülyeségi versenyben.

DFK 2014.10.01. 13:03:05

@mnika88: Na ez az, a 2 bőrgyógyász egyszerűen sarlatán volt.

DFK 2014.10.01. 13:06:03

@szepi79, első ezen a néven: Igen a jellemző orvosi magatartás az összetartás. Hibázhatott akármekkorát a kollega, ki kell mosni. ja, és ne feledd csengetni a hálapénzt.

szepi79 2014.10.01. 13:23:53

@reepach: hát pedig nem lenne baj, ha konkrét sorrendet állitanál fel, mert engem nagyon zavar, hogy nem tudom pontosan, szerinted én mennyire vagyok hülye. pl. mikka leszoritott-e a dobogóról? ja, és ha nem nagy fáradtság, azt is tedd már meg légy oly kedves, hogy mindenkihez odaírod, melyik mondata alapján kapta meg RHB értéket (Reepach Hülyeségi Besorolás).

Tempus.Anh 2014.10.01. 14:10:41

@Leonce: Nem.
Ha a kezeim közé kerül egy beteg és kezelem, gyógyítom, azért én felelek, azt a beteget büntetőjogi felelősségem terhe mellett kezelem, nyilván az alapján a szakmai protokoll alapján, amit hivatásomhoz, szakágamhoz kötötten elsajátítottam. Ha nem kezelem jól, felelek érte. Ha meggyógyítom, akkor az az én érdemem, a babér az enyém. Így tehát, ha megvan a büntetőjogi felelősség akkor legyen meg az érdem is.
Ez az, ami euró-ezreket és tízezreket ér Nyugaton és ez az, amit lefitymálnak és puszta kötelességnek tekintenek idehaza.

reepach 2014.10.01. 14:12:35

Nagyon úgy néz ki, hogy Téged megkövetlek és leveszlek a listáról: nem igazán figyelmesen olvastam el a hozzászólásodat, és tulajdonképpen igazat adok abban, hogy helyesebb lett volna visszafogottabban fogalmazni ("nem életszerű"). Határozott meggyőződésemen persze a fogalmazásbeli finomítás nem változtat: nem hiszem el amit a poszter írt, és fenntartom, hogy ronda hisztérika. Elég elolvasni a mocskolódását (utolsó nulla, emberileg megkérdőjelezhetetlenül egy nagy darab nulla, egy empátiával nem rendelkező, EQ mínusz szerencsétlen, képződmény, elmebeteg bunkó, betűvetésben gyarló főember, stb.). Érdekes, hogy a kommentelő széplelkek közül ezt senki nem kifogásolta!
Nota bene, az is hülye, aki elhiszi, hogy egy 14 éves gyerek szóról szóra vissza tudja idézni a 14 éve elhangzottakat, amikor egyértelmű, hogy nem képes kontrollálni negatív indulatait, fröcsög belőle a sértettséggel kevert frusztrált gyűlölködés.

Ad abszurdum (feltéve, de nem megengedve), hogy tényleg elhangzottak a poszter által idézett szavak, akkor is visszatetszőek és civilizált emberek között elfogadhatatlanok az általa használt kifejezések!

Tempus.Anh 2014.10.01. 14:14:06

@reepach: Hagyd őket. Boldogok a lelki szegények...:)

Reggie 2014.10.01. 14:22:06

A legtobb embernek az a baja, hogy nem mondjak nekik az igazat az allapotarol, erre most sir egy poszter, hogy jaj miert mondta meg a doki. A tenyek neha fajnak, ez van, de attol meg tenyek.

Jim Raynor 2014.10.01. 14:37:32

@reepach:

a szar alak akkor is szar alak, ha politikus, házmester, stb. vagy akár orvos. és rohadtul nem azon kell felháborodni, ha valaki ezt kimondja. Nem kell szar alaknak lenni, és kész.

és hogy ki a hülye, arról csak annyit, hogy tizenéves koromból teljesen jelentéktelen dolgokat tudok szó szerint idézni, szóval nem gondolom hihetetlennek, hogy valaki egy ilyen mondatra emlékszik.

Tempus.Anh 2014.10.01. 14:41:53

Hogy ki a hülye :) Egy vicc jut erről eszembe:

A XX. század első évtizedébnek Bécsében egy utcasarkon egy ember torkaszakadtából üvölti: "-A császár hülye! A császár hülye!" Két rendőr lekapja a tíz körméről és vonszolnák befele a kapitányságra móresre tanítani. Emberünk tiltakozik: "- De álljanak meg, rendőr urak, hiszen én a német császárra értettem!" Mire a rendőrök:
" Még hazudsz is?! Azt hiszed, mi nem tudjuk, ki a hülye?!"

szepi79 2014.10.01. 15:10:46

@reepach: nekem sem volt szimpatikus a fröcsögés, csak a posztolóval könnyebben tudok azonosulni, nekem is volt már olyan esetem, ahol keveselltem az empátiát az orvos részéről. viszont szakmailag abszolút profi volt, és nem is volt nagy téma, "csak" egy sérv, de biztosan rosszabbul éltem volna meg a helyzetet, ha komolyabb a baj. abban teljesen igazat adok neked, hogy sokkal jobb lett volna, ha a poszterin összeszedettebben ír és a sértett önérzetét kevésbé helyezi előtérbe. a doki nevét se lett volna baj, ha végig csak "S. doktorként" írja.

ugyanakkor megértem az orvosk részéről a betegektől való érzelmi elhatárolódást is, nem hiszem, hogy ép ésszel ki lehetne birni, hogy naponta közöl maximálisan empatikusan rossz híreket az ember. szerintem éppen ezért lenne fontos, hogyha élőben nem is sikerül mindig a megfelelő (ha létezik ilyen egyáltalán ezekben a szituációkban) hangnem a doki részéről, akkor legalább a kommentek között ne azzal inditsanak, hogy "ez biztos nem igaz".

azt viszont simán elhiszem, hogy a posztoló szó szerint tudja idézni ennyi idő távlatából is a mondatot. amikor az ember érzelmi sokkhatás alá kerül, meglepő dolgokra tud visszaemlékezni, pl. nekem is rengeteg részlet megvan arról a reggelről, amikor nagymamám halálhírét közölték, pedig már 20+ éve volt.

she_wolf 2014.10.01. 16:06:56

@Bona Fides:
Nézd, ne írd máshol magadról azt hogy 55 éves vagy, bíró, elváltál a férjedtől mert az inni kezdett a kilátástalanság miatt valamint azért, mert nem bírta a gyerekekkel járó mindennapos tevékenységeket...és akkor nem mentegetlek azzal, hogy megértem, ha frusztrált vagy.
Te viszont valóban nem tudsz semmit rólam, mert ha tudnál, akkor azt is tudnád, hogy miért vagyok híján a "tudományos gondolkodásnak". Pontosan annak vagyok híján, amit többen éppen most vetettek az itt kommentelő orvosok szemére.
Nem diagnosztizáltalak, nem vagyok dilidoki (sem). És ha kiemelten nekem válaszolsz, hagyd ki a többieket belőle ha kérhetem, ugyanis nem tisztességes velük szemben.

she_wolf 2014.10.01. 16:23:07

@Morrancs:
Mennyi hízelgő szó....ennyi az egész nyelvünkben nincs, huncut vagy, lopkodsz valahonnan, kis hamis.

Nagy lendülettel kezdtem el neked írni, de szerintem felesleges lenne. Egyet azonban megjegyeznék: könnyes szemmel, taknyos orral nem lehet operálni.

csakmotyogok 2014.10.01. 16:23:26

@mig54: Sztem, nem bíró...csak szeretne az lenni. A bírók amúgy is jól keresnek.No meg nem szokásuk fórumon kiteregetni magánéletet...

she_wolf 2014.10.01. 16:40:38

@DFK:
"Igen a jellemző orvosi magatartás az összetartás."

Igen, a jellemző ostoba sztereotípia. Mondd! Te érted is, amit leírsz? Az az oros, aki egy kollégája hibáját, mulasztását takargatja nagyon megütheti a bokáját. Vagy szerinted minden orvos szuicid hajlammal bír? Gyagya.
Nekem pont az a bajom, hogy nem tartanak annyira össze, mint amennyire látni szeretném. Akkor nem itt tartanánk. Sem ők, sem mi, betegek.

she_wolf 2014.10.01. 16:44:06

@csakmotyogok:
Ha nem bíró, akkor hazudik. Ráadásul ostobán. A hazug ember besorolása nálam valahol a papucsállatka szintjén keresendő.

reepach 2014.10.01. 17:29:18

@szepi79, első ezen a néven:
Sok igazság van abban, amit írsz. Magam is sokszor küszködtem azzal a dilemmával, hogy hogyan közöljem a beteggel a rossz hírt, úgy, hogy ne ejtsem pánikba, de érezze a probléma súlyát. Pl. rákos beteggel való beszélgetés kapcsán, többször előfordult, hogy - miután a javasolt kezelést negálta - azt mondtam neki, hogy rövid időn belül meg fog halni, ha nem egyezik bele a műtétbe/daganatellenes kezelésbe.
De ilyent egy jó szakember (márpedig S. dr. a hisztérika szerint is az!) a diagnózis felállításakor, különösen, ha az "csak" egy ultrahang diagnózis, szövettan nélkül, nem mondhat! A kezelési lehetőségek és a prognózis ismertetése egyébként sem a diagnózist felállító orvos feladata/kompetenciája.

Azt is tudom, hogy az orvosok között is vannak szakmailag szerény képességű, rosszul kommunikáló, hibát hibára halmozó kollégák (egyébként általában ezek a nagymellényű, nagyképű spílerek), sőt jellemhibás szar alakok is. Hála Istennek, ők az elenyésző kisebbség, egyáltalán nem ez jellemző a szakmára.
Éppen ezért, még az is előfordulhat, hogy olyan orbitális disznóságot, menthetetlen dolgot követ el valaki fehér köpenyben, mint amit a poszterina írt.
Hogy miért nem hiszem el mégsem? Nos, ezt elég egyértelműen leírtam a 2014.10.01. 14:12:35-i hozzászólásomban:

... egyértelmű, hogy nem képes kontrollálni negatív indulatait, fröcsög belőle a sértettséggel kevert frusztrált gyűlölködés...
Szerinted ép pszichéje van annak, aki egy - szerinte - rosszul megfogalmazott mondat miatt képes az őt vizsgáló, betegségét megállapító, ezzel gyógyulását lehetővé tevő orvosról leírni az alábbiakat???
" utolsó nulla, emberileg megkérdőjelezhetetlenül egy nagy darab nulla, egy empátiával nem rendelkező, EQ mínusz szerencsétlen, képződmény, elmebeteg bunkó, betűvetésben gyarló főember.."

Ezért nem hiszek a drama queenek, és vagyok lesújtó véleménnyel róla.
Ettől függetlenül örülök gyógyulásának, kívánom, hogy éljen egészségesen, boldogan családjával, teljen sok öröme gyermekében.

reepach 2014.10.01. 17:35:40

@klebsiella: Igazad van és együttérzek Veled.
Jó egészséget kívánok Neked és a picinek!

Irkutszk 2014.10.01. 18:05:01

Szerény véleményem szerint ez egy 100%-ban kitalált történet.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.10.01. 19:13:31

@mig54: A nyelvi gond nem ilyen természetű amiről beszéltem. Hanem pl. baráti körben van olyan orvos aki ugyan elvben foglalkozhatna betegekkel, de kutatással foglalkozik. USA-ban. Jó is a saját területén.

Ha barát fordul hozzá segít. De szerintem érted azt, hogy nincs gyakorlata abban, hogy hogyan kommunikáljon közvetlenül a beteggel.

she_wolf 2014.10.01. 20:02:18

@Válasszunk:
Hogy őszinte legyek, erre egyáltalán nem is gondoltam. Talán azért, mert itt jellemzően arról a stílusról folyik a vita, amit a mindennapokban a betegekkel kommunikáló orvosok terhére fel szoktak róni.
Biztos, hogy egyik-másikuknak hiányosságai lehetnek ilyen téren, de ezt szerintem nem is vitatja senki. És azt sem, ha a stílus miatt csorbát szenved a gyógyítás akkor azt nem kellene szó nélkül hagyni, bármely részről is történjen a kifogásolható viselkedés.
Ezen a ponton gyakran szoktak itt utálni engem, mert véleményem szerint a beteg sem teheti meg, hogy útszéli hangnemet üssön meg egy orvossal vagy bármely egészségügyi dolgozóval szemben pusztán a státusza okán.
És engem még mindig az nem hagy nyugton, hogy mi a ferde ....keres itt egy 14 éves történet!? Megrendült a poszter fizikai egészsége, felborult a lelki egyensúly attól, hogy 14 évvel korábban mi történt? Nem vádaskodom, csak kérdezem: minden rendben van a poszterrel, ha még ennyi idő múltán is ekkora gyűlölet és bosszúvágy tör elő belőle?

Uff! Ezt meg én beszéltem:)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.10.01. 20:32:04

én az ilyen szelektív memóriára utaló emlékeket inkább az emocionális sokknak szoktam betudni mint a rosszindulatnak és hazugságnak. két esete van ennek
1 a beteg annyira megdöbben a diagnózistól, vagy annyira földbuta, hogy csak egyes szavakat ért/hall meg pl
Magának egy veséje van, és azon egy hatalmas daganat (ha nem kezelteti, nem engedi meg kezelni akkor) Maga meg fog halni.
2 a beteg hisztériássá válik, tagadni kezd, visszautasítja a kezelést ezért az orvos erélyesen rászól, hogy átvegye az irányítást az elfajult helyzet felett, pl:
Magának egy veséje van, és azon egy hatalmas daganat
nem nem igaz, nem lehet igaz
de igen, most mondtam, egyértelműen látszik. kell CT, műtét onkológia, dialízis stb.
nem ez hazugság, maga hazudik, ezt nem hallgatom tovább, nem lesz semmi kezelés műtét meg miegymás, cickafarkfűteát fogunk inni, most meg hazamegyünk
fogja már fel: Maga meg fog halni!!! ha nem kezelteti magát.
persze magát nem látja a beteg csak az orvos a bunkó (persze lehet, hogy mindkét fél inadekvátan diskurál)

CPR 2014.10.01. 20:33:18

@Manarola: ? Leírnád kérlek értelmes magyar szavakkal, hogy mit akartál kifejezni.

CPR 2014.10.01. 20:41:05

@civil polip: Felsorolnád azt a négyet okoska.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.10.01. 20:42:56

@CPR: egy egy klasszikus rövid levél volt (Te paraszt) és aláírva (a másik szó amit most nem copy pastelek be)
de lehet, hogy tévedek :)

CPR 2014.10.01. 20:45:18

@vernarancs: Te is pont olyan vagy, mint akiket "kritizálok".

mnika88 2014.10.01. 20:52:10

@mig54:
Azért sajnos valóban előfordul, hogy "takargatják" egymást a bajban,nagyon messzire elmenve...Nem akarok semmi konkrétumot írni,nem tartozik a blogra.
Ennek ellenére a többség nem ilyen!
Amiatt az 1 orvos miatt,aki ilyen borzalmat képes megtenni,nem bélyegzem meg a többi 99 becsületes,rendes orvost.

she_wolf 2014.10.01. 21:24:21

@mnika88:
Ha ezen azt érted, hogy egymás orvosi vagy etikai szempontból kifogásolható hibáit sumákolják el, akkor nagyon nem értünk egyet.
És pontosan ezt értem szorosabb összefogás alatt, hogy ha egy kollégájuk súlyos szakmai vagy etikai hibát vét, tessenek szívesek lenni elküldeni pizzafutárnak, vagy mittudomén...jatt ott is van (jut eszembe: hol van polyvinyl?:D).
Ahogy toronydarusnak sem alkalmas mindenki/bárki aki bebiflázta a tananyagot, úgy orvosnak sem (a betegekkel közvetlenül foglalkozó orvosokat értem ezalatt).

mnika88 2014.10.01. 21:35:53

@mig54:
Nem akarom továbbvinni ezt a dolgot,csak egy megjegyzés volt Neked,mert Te helyénvalóan tudod kezelni.
Ritka dologról beszélünk,de előfordul,sajnos és nem,nem küldik el pizzafutárnak.

civil polip 2014.10.01. 21:43:24

@CPR: Ha ragaszkodsz hozzá:

„Csak azt akartam elmondani, hogy eléggé meg kellett küzdenem[VESSZŐ] mire elolvastam ezt az "írásművet"[VESSZŐ] és elegem van abból, hogy egyesek mennyire nem figyelnek oda még a legalapvetőbb nyelvtani hibákra sem[VESSZŐ] és ezt meg is jelentetik nyilvánosan. Legalább olvasná át[VESSZŐ] amit leírt, mielőtt kiadja a kezéből. Ha már alázza az egészségügyet, aminek az életét és a babáját köszönheti, legalább helyesen tegye.”

she_wolf 2014.10.01. 21:56:46

@civil polip:
Túl sok lenne a vessző:)

Én nem tennék pl. a "küzdenem" és az "át" után semmiképpen. Két dolgot remélhetek:
a: nem tanítasz magyar nyelvtant;
b: nem cseszték még ennyire szét ékes anyanyelvünket.

she_wolf 2014.10.01. 22:07:41

@mnika88:
Köszönöm ha így gondolod, de nem álszerénységből berzenkedem most.
Nem az én tisztem sem azt eldönteni hogy mekkora bilibe mekkora rakás cucc férjen bele, és azt sem, hogy mi legyen a kilógó cuccal.
Valahogy másképpen képzelem el néha az igazságot, mint amit néha kénytelen vagyok a pofámba tolva eltűrni.

mnika88 2014.10.01. 22:11:47

@mig54:
Hát igen,nem a mi tisztünk ez.:)
Az előbb összeszedtem egy csomó tarajos gőtét az útról,kb.fél milla van a befőttesüvegben,darabja 50 ezer a kis dögöknek.:D
Feldobjam őket Vaterára?:D

mnika88 2014.10.01. 22:13:08

@mnika88:
Mármint a természetvédelmi értékük 50 ezer példányonként.

she_wolf 2014.10.01. 22:13:58

@mnika88:
A tarajos gőte nálunk nem védett, Te jány? Mindjárt megkuksizom....

civil polip 2014.10.01. 22:15:37

@mig54: Több időt már nem szánok rád, esetleg nézz utána magad a vonatkozó névmások és a vessző kapcsolatának (nem bonyolult), vagy jelentkezz itt az újításaiddal: www.nytud.hu/

Ha te magad sajátos módon értelmezed a nyelvtani és helyesírási szabályokat, akkor legalábbis visszatetsző, ha mást ugyanezért kritizálsz. Az első kommentem is erről szólt. Bíztam benne, hogy sikerül megérteni.

she_wolf 2014.10.01. 22:19:33

@mnika88:
Vatera? Meg akarol te nekem nyuvadni? Kizsigerelnek, felaksztanak, mehetel a sittre!

Eszedbe ne jusson Vaterára menni velük, ereszd el őket szépen, lehetőleg ne túl messze onnan, ahol találtad őket:* Nálunk fokozottan védett állatkák, és nagyon helyesek, hasznosak:)
Tudom, hogy állatbarát vagy, de minden kis girnyót ne akarj hazahurcibálni, mert csak megdögleszted őket:)

she_wolf 2014.10.01. 22:31:23

@civil polip:
Már nem szánsz rám több időt? Kértem? Légy jó mindkettőnkhöz, ne ereszkedj le hozzám!
Az viszont érdekelne, hogy mivel indokolnád az "át" előtti vesszőt. Úgy látszik, tudatlanul fogok meghalni.
Ennyi vessző a világon nincs, amennyit te kívánnál látni:)
Csak abban az esetben kritizálok bárkit is a helyesírása miatt, ha azokat abban a formában elkövetni nyilvánvalóan égbekiáltó gazság:)

mnika88 2014.10.01. 22:34:03

@mig54:
Már el is engedtem őket a sziklakertünkben,van mellette kis tavacska is.:) Nem akartam őket megdögleszteni,olyan szépek voltak.:)
Így kidobni az ablakon 500 ezer HUF-ot! -.-'

civil polip 2014.10.01. 22:41:42

@mig54: Azért, mert elnéztem, és azt hittem, hogy CPR-nek válaszolok :-)

A vesszőkről: az "át" elé nem kell, de oda nem is írtam, nézd csak meg újra. A többire meg érvényes, amit a vonatkozó névmásról meg az Akadémiáról írtam – velük vitázz, a szabályokat nem én hozom, csak ismerem őket.

she_wolf 2014.10.01. 23:04:40

@civil polip:

"Legalább olvasná át[VESSZŐ] amit leírt, mielőtt kiadja a kezéből."

háááát....márpedig...:)

Ha pedig a "küzdenem" után teszek vesszőt, akkor nem teszek az "elmondani" után.
Én legalábbis így írnám. Valahogy nagyon széttördelné a mondatot, ami általában nem válik az értelmezés hasznára:)
Ennél egzaktabb magyarázatra képtelen vagyok, mert egyszerűen hülye vagyok megfogalmazni, és nem vagyok tisztában a jeleg érvényben lévő szabályokkal sem:(

civil polip 2014.10.01. 23:14:46

@mig54: Nem baj, tisztellek és becsüllek, írd bárhogy, ezen nem múlik :-)
Én is csak CPR indokolatlan kötözködése miatt vettem elő a témát.

she_wolf 2014.10.01. 23:15:40

@mnika88:
Sose sajnáld!:) Cserébe majd jól karbantartják a tavacskát, irtják a beste szúníoglárvákat, salátazabáló csigákat. Halaid is vannak? Mert akkor nekik nem árt önvédelmi tréninget tartanod:(
Kung-fu mester díszpontyok vs. aikido-s tarajosok. Buli lesz! Meghívsz majd meccsre? Viszek szotyit!:)

she_wolf 2014.10.01. 23:17:59

@mnika88:
Júúúújj!:) Mondd ki lécci hangosan, hogy szúníoglárva! Aranyos lesz!:)))

gtri 2014.10.01. 23:18:32

@mig54:

Az érvelésének az a meggyőződés az alapja, hogy a statisztika tudománya nem alkalmazható a gyógyítás eredményének mérésére, mert annyira különbözőek a betegek és a feltételek, amelyek között a betegeket kezelik.

Én ezzel szemben azt állítom, hogy a statisztika tudománya nagyon is alkalmazható az egészségügy eredményeinek mérésére és a betegek tájékoztatására.
Sőt, jelenleg is alkalmazzák. Az egészségügy erről szól. Több évig tartó, sztenderdizált vizsgálatokon esnek át a gyógyszerek, mire törzskönyvezik őket. A gyógyszer mellett annak alkalmazásának lépéseit is meghatározzák. A protokollok minden orvos életében központi szerepet töltenek be.
Végeredményképpen pedig ott a gyógszer, ott a gyógyszer alkalmazásának protokollja. Mindez bőségesen dokumentálva és élő betegeken "kikísérletezve". Ekkor már statisztikai adatok állnak rendelkezésre, hogy a gyógyszer az adott módon alkalmazva mennyire hatásos. Szerintem ha nagyon akarják, akkor a olyan kérdéskre is tudnak már válaszolni, hogy "ez a X bőrdaganat elleni gyógyszer 50 és 60 év közötti nőkön alkalmazva, akiknek a terápia elkezdésekor BNO3 súlyosságú X bőrdaganatuk volt, 64 %-nál javulás következett be, 24% stagnált és 12 % állapota a kezelés ellenére súlyosbodott".
Azt álítom, hogy mire egy gyógyszert törzskönyveznek, nagyon is számokkal kifejezhető megállapításokat teszznek arról, hogy az a gyógyszer milyen valószínűséggel javít a betegek állapotán. Soha nem mondhatja egy gyártó, hogy "nem tudom megmondani, hogy a gyógyszer segít vagy sem, hiszen annyifélék lehetnek a betegek".

Amikor pedig elkezdik a gyógyszer és protokollja szerinti kezeléseket, akkor már igazán ömlenek az adatok. Mindegyikünk alapvető élménye, hogy az adminisztráció nagyon fontos minden kórházban.
Amikor bekerülünk egy kórházba, mindenkinek kivizsgáláson kll átesnie majd folyamatosan követik az állapotának az alakulását. Az illető kódokat kap, nem tudom, hogy pontosan miféléket, én csak valamiféle BNO kódokról hallottam, de egész biztos vagyok benne, hogy igen helyes kis kódrendszerrel látnak el beteg állapotától, gyógyszeren át terápiáig mindent. Ha esetleg több betegsége is van, akkor mindegyiket besorolják.

Tehát amit állítok:
1. Sztenderdizált vizsgálatokkal felmérik a bekerülő betegek állapotát. Besorolják a betegeket mindenféle betegségi osztályba.
2. Standardizált gyógyszerekkel, sztenderdizált eljárásokkal történik a gyógyítás (itt meg kell jegyeznem, hogy nem vagyok orvos, tehát nem tudom, hogy egy orvos eltérhet-e és ha igen, akkor mennyire pl. egy gyógyszer adagolásánál a "kézikönyvben kapott" értékektől).
3 Ami bizonytalanság maradt, az az intézmény egyéb ellátottsága, az ott dolgozók "tettrekészsége", az olyan feltételek, amelyek befolyásolják a kezelés minőségét.

És én éppen erről szeretnék adatokat kapni. Egy intézményben az X típusú prosztatarák Y stádiumában bekerülő betegeknél 64%-os a gyógyulási arány. Egy másik intézményben ez az arány 74%. És ugyanazzal a 3 szerrel kezelnek mindkét intézményben prosztatarákos betegeket. A külünbségre vagyok igazán kíváncsi. Az egyik intézmény kicsit jobb.
Ha ezt tudom, akkor úgy választhatok, hogy: igen, mindegyik intézményben megvan az esélyem a rosszabb állapotba kerülésre, de valamiért a második intézmény mégis "eredményesebb". Betegként érdemesebb oda mennem és nem az elsőbe.

Nem kell orvosokra lebontva a statisztika. De azt nonszensznek tartom, hogy:
1. Bekerülünk valamilyen súlyos problémával az egészségügybe.
2. Olyan intézménybe kerülünk, amelynek eredményességéről semmit sem tudhatunk, csak szóbeszédekből tájékozódhatunk.
3. Úgy kell beleegyeznünk kezelésekbe, hogy a 2-es pontban leírtak szerint semmit sem tudhatunk meg az adott intézménynél hozzánk hasonló bekerülési állapotú betegek kezelésének eredményességéről.

Ennél még a devizahitelesek is jobban informálva voltak, pedig ott nem az életükről volt szó.

Azt állítom, hogy minden adat megvan a megfelelő statisztika elkészítéséhez.

she_wolf 2014.10.01. 23:19:25

@civil polip:
:)
CPR ritkán rág be ennyire, ahogy én tudom....

gtri 2014.10.01. 23:21:40

@gtri:

Úgy látom, hogy elkövettem néhány csúnya nyelvtani hibát. Elnézést kérek érte.

gtri 2014.10.01. 23:24:50

@Válasszunk:

A statisztikával kapcsolatos érvelésem sajnos elég hosszúra sikeredett. Kérem bocsásson meg, de csak hivatkozni tudok rá, hogy fentebb leírtam azt, amit erről gondolok.

Azzal pedig tökéletesen egyetértek, hogy az orvosok publikálnak, elérhetővé teszik az eredményeiket. Köszönöm az észrevételét.

gtri 2014.10.01. 23:27:18

@gtri:
Nem csak egyetértek, hanem helyeslem is az orvosok eredményeinek minél szélesebb körű terjesztését. Publikáljanak, tájékoztassanak.

mnika88 2014.10.01. 23:34:56

@mig54:
Kimondtam hangosan.:D :D
Állatviadalokat meg nem tartok ne hari,akkor jönne csak a sitt.:))
Vannak halak ja,ezek a nagyobb aranyhalak,a 15 cm-es gőtéktől tutira nem murdernek meg.Legalábbis remélem.:))

she_wolf 2014.10.01. 23:44:54

@gtri:
Ehhez azért nem tudok mit hozzáfűzni, mert messze meghaladja nem hogy a kompetenciámat, de még a megértésbeli képességemet is:(

Egyszerű, paraszti eszemmel valóban az az érvelésem alapja, hogy minden ember egyszeri és megismételhetetlen, így az azonos behatásokra másként reagál.
Bizonyára vannak halmazok amelyek metszik egymást, és így a statisztika is képbe kerül. De továbbra is fenntartom azt a véleményemet, hogy statisztika ide, matematika oda, fekete-fehér képet soha nem kaphatunk, mert annyi a kiküszöbölhetetlen változó tényező.
De mint említettem is, ez az én egyszrű véleményem. Bonyolultabb pedig akkor sem lehetnék ha akarnék, mert komoly hiányosságok (tudatlanság) korlátoznak benne.

Olyanra pedig már ki sem merek térni, hogy a beteg lelke....pedig idáig szinte csak erről szólt a kommentáradat egy-két kiránduló hozzászólástól eltekintve.

"És én éppen erről szeretnék adatokat kapni. Egy intézményben az X típusú prosztatarák Y stádiumában bekerülő betegeknél 64%-os a gyógyulási arány. Egy másik intézményben ez az arány 74%. És ugyanazzal a 3 szerrel kezelnek mindkét intézményben prosztatarákos betegeket. A külünbségre vagyok igazán kíváncsi. Az egyik intézmény kicsit jobb.
Ha ezt tudom, akkor úgy választhatok, hogy: igen, mindegyik intézményben megvan az esélyem a rosszabb állapotba kerülésre, de valamiért a második intézmény mégis "eredményesebb". Betegként érdemesebb oda mennem és nem az elsőbe."

Adatokat kaphatunk. Meg is választhatjuk, hogy hol kezeltessük magunkat. De azt semmi nem garantálja, hogy ugyanazokkal a gyógyszerekkel kezelve velünk is bejön a papírforma. És akkor mit kezdünk a statisztikával?
Csak az orvosomban (meg néha a józan paraszti eszemben) bízhatok. Senki és semmi másban. Én legalábbis így teszek, és eddig még bejött:)

she_wolf 2014.10.01. 23:53:29

@mnika88:
Na de a pici halackákkal mi lesz? Azokat megvacsorálják! Szusivacsi...nyamíí..:)
(Bár tőlem az összes hal ott nyúlhat ki a vizekben, és nem szeressem őket. Jó, Karácsonykor az elmaradhatatlan rántott ponty a mindenféle cirkusszal, de egyébként...)

Köztünk legyen szólva: "ki az állatot szereti...":) 3 ebbel virgonckodom, meg egy jákóval, úgyhogy naccsaládos vagyok:D

zünüke 2014.10.02. 01:36:46

@reepach: :D :D Ha az szerinted az seggnyalás,hogy Bona Fides találó mondatán szét röhögtem magam,akkor a "fentebb írt hármas, vagy négyes párbeszéd" felér egy szexuális aktussal,de most komolyan. :D

zünüke 2014.10.02. 02:12:16

@szepi79, első ezen a néven:
Én azért vagyok hülye,mert Bona Files a hozzászólásokat olvasva (fentebb,most már lentebb is)egy véget nem érő,valójában nevetséges hármas vagy négyes párbeszédre azt merészelte írni,hogy "ahogy itt egymás seggét nyaljátok.....kabaré" Én mint az egyik hülye erre azt válaszoltam neki,hogy ez a hozzászólása ért a legtöbbet az egész posztban. :D

Tempus.Anh 2014.10.02. 06:34:14

@zünüke: Bocs, hogy betekinteni merészelünk a soraitok közé: a BF beszólása annak szólt, hogy két egészségügyi dolgozó egymást dícsérni merészeli, ergo összetartani is merészelnek. Márpedig ő és a hozzá hasonló itt szimatolgatók célja épp az, hogy az eü.-t tűzön-vizen át ekézze, lejárassa. Összetartó, tehát egymást erősítő közösségben ez nehezebb. Ezért is kapta meg a megérdemelt leckét. Ha ismét beszól, jön a második lecke. És így tovább, szépen.

mnika88 2014.10.02. 07:21:54

@zünüke:
Kérlek indokoljátok meg,hogy a ti olvasatok szerint,miért volt "seggnyalás"?Érdekelne.Mert én csak azt látom,hogy pozitívan,elismeréssel nyilatkoztunk egymásról.Ennek melyik részért tartod te is nevetségesnek?Téged sosem dicsértek meg?Vagy csak a hozzászólásunk nem illik a hely szelleméhez?;)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.10.02. 10:26:23

@mig54: A statisztika az egyszerű esetek kapcsán az egyének közötti eltérés javát amúgy kisimítaná, így még egy kicsi alkalmazható lenne az esetek egy részhalmazára. Arra a részhalmazra, ahol van már kipróbált, jó, és a nagy átlagban azért ismert hatékonyságú eljárás. De(!) szerintem a statisztika nem ott dől meg, hogy a betegek eltérnek, hanem ott ahol az esetek eltérnek egymástól.

Ugyanis abban a pillanatban ahol azt mondják a jól ismert eljárás, a maga ismert hatékonyságával valószínűleg nem hatásos, vagy nem eléggé hatásos, akkor jönnek azok az orvosok akik ilyen helyzetben is képesek hatékony megoldást kitalálni, ezeket publikálják, és akik sokszor a menthetetlennek gondolt beteget is megmentik. Viszont a kezeléseik akár kockázatosak is lehetnek. Itt már a statisztika nem jó módszer.

zünüke 2014.10.02. 10:38:54

@mnika88:
..pozitívan,elismeréssel nyilatkoztunk egymásról..
De könyörgöm,egy dicséret,vagy pozitív nyilatkozat a másik irányába, miért megy el a tarajos gőtétől kezdve,a sziklakerti tavacskáig? Engem különösen nem zavar,de szét offoljátok az egész posztot, úgy ahogy van.

Tempus.Anh 2014.10.02. 13:03:19

@zünüke: Ha ugyanezen posztok alatt valaki elkezd egy kórházat vagy orvost gyalázni, az holtbiztos nem off, azt szívesen olvassátok. Utálom a farizeus képmutatókat.

mnika88 2014.10.02. 13:13:41

@zünüke:
A 143 hozzászólásból kb.8 szólt a gőtéről.:) Valóban"szét van offolva az egész poszt "úgy ahogy van.:)
Még mindig nem válaszoltál a kérdésemre:miért lett seggnyalásnak minősítve a beszélgetésünk :)
Nincs veled bajom,csak indokold meg,mit miért írsz,ha már negatívan minősítesz engem is.

zünüke 2014.10.02. 13:33:07

@Tempus.Anh:
Bocs,hogy betekinteni merünk a soraitok közé..
-Semmi gond,a blog gondolom ezért van. :D

Senkinek nem az a célja,hogy tűzön-vízen át lejárassa az egészségügyet,ez nem igaz.Azért mert itt ezen a blogon az egészségügyi dolgozók nem nagyon szeretik ha valaki panaszkodik orvosra, ápolóra,attól még a leírt történet a posztoló részéről nem biztos,hogy nem esett meg valójában.De az,hogy minden egyes posztra vagy panaszra az a válasz,hogy az beteg vagy hazudik,vagy eltúlozza a dolgokat,nem lehet csodálkozni,hogy megy az "ekézés" és a "lejáratás" no meg az éles vita a két tábor közt.Velem is megtörtént -nem is egyszer-,hogy baromira nem tetszett egy orvos,vagy ápoló stílusa akár velem, akár egy hozzátartozómmal szemben minden ok nélkül.Nem is hagytam annyiban soha.Ezzel szemben viszont-nem is egyszer-kerültem olyan orvoshoz akikkel semmi problémám nem volt,egy rossz szavam nem lehet rájuk sem ellátásban,sem mint a beteghez való hozzáállásban.Mint például most is.Hetek óta tartó pokoli kínok után(megerőltetés)muszáj volt felkeresnem a Neurológiai Szakrendelést.Rég láttam ilyen jó fej doktornőt,kedves,aranyos,barátságos.Kell több?Rögtön megmondta mi a bajom (carpalis alagút syndroma,remélem jól írtam le)Felírt csuklósínt,és 7.-én kapok 1 amp. Diprophost injekciót,( remélem nem xarom össze magam)Ezenfelül csak hogy lásd nem vagyok az egészségügy ellensége megkért,hogy tegyek meg annyit,hogy másnap a kórházi részlegen jelentkezzek,mert a medikusoknak nagyon jó tanagyag lenne az esetem,- pont ezt kéne nekik oktatni.Semmi gond,másnap reggel 8-kor (tegnap) ott ültem tíz kis medikus,és egy egyetemi tanár közt, mint mintapéldány.Hasznos volt,mert most nagyjából már értem mi ez a pokoli kín ami minden hajnalban jön, ha kell ha nem.

hagymi 2014.10.02. 13:37:14

@mig54: off es sokadrangu kerdes, de tenyleg mindenhova kell vesszo, ahova civil polip tett. Igy lesz megfeleloen tagolt szoveg. Tagmondatok hatarara mindig kell vesszo.

Tempus.Anh 2014.10.02. 13:54:01

@zünüke: Örülök, hogy sikeresen kórismézték a carpal-tunnel tünetcsoportot Nálad, a Diprophos egy depot-készítmény, hosszú felszívódási idejű steroid, a helyi parenteralis alkalmazása az injekció okozta fájdalmas feszülésen kívül kibírható. Sajnos az alagút syndromák többsége ugyan tüneteit tekintve jól reagál steroidra, de megoldása műtéti. Ha a panaszaid továbbra is fennállnának (végsősoron a kéz normális működéséről van szó, ami nem elhanyagolható szempont) akkor egy kézsebészt kellene felkeresned.
Javulást kívánok, mindenesetre.

Tempus.Anh 2014.10.02. 13:57:04

@zünüke: Kiegészítésképpen hozzátenném, hogy amennyiben neurofiziológiai háttérrel is rendelkezik az illető intézet, egy elektroneurográfiás (ENG) vizsgálatra is szükség lenne az érintett felső végtagon.

mnika88 2014.10.02. 15:23:39

@zünüke:
Számomra nem az a gond,hogy a posztoló úgy írja le az eseményeket,ahogy ő azt megélte.Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan esetek,amikor jogos a felháborodás.Ami rossz és fájó,hogy a kommentelések elmennek előbb-utóbb egy olyan irányba,ahol már sintér,hentes,aljas az összes eü dolgozó.
Szóval én nem a jogos panaszt nehezményezem,mert tudom, hogy hibázhatunk mi is,hanem a gyűlöletkeltő kommenteket,ebből meg azért van bőven a praxison.
Értelek téged,te is érts meg minket.:)
Jobbulást neked és kitartást a kezelésekhez!:)

Tempus.Anh 2014.10.02. 15:31:30

@mnika88: Igen, meg se próbál objektív lenni. Sérelmeket és sérelmek keltette indulatokat sorjáz folyamatosan illetve előítéletek szülte közhelyekbe burkolja a legtöbb poszter a mondanivalóját. Amit ha szépen, tárgyilagosan tálalna, még talán emészthető is lenne.

she_wolf 2014.10.02. 15:59:40

@zünüke:
Ha az "felér egy szexuális aktussal", akkor gyatra lehet a nemi életed. Így viszont érthető némely hozzászólásod. Ne haragudj, hogy erre nem gondoltam:(
De szívesen segítek neked, ha akarsz róla beszélni. Akarsz?
Nem mellesleg pedig a posztot már szétszívta aki csak tehette (én is), így a tarajos gőtének legalább annyi létjogosultsága van itt szerepelni, mint bármi másnak.
Indulj ki abból, hogy emberséges viselkedés, értékmentés (ne a stelázsiban eldugott nagymamaékszerekre gondolj!)....Na ugye, hogy máris közelebb van egymáshoz a két dolog, mint gondolnád.
De ha neked az jelent kielégülést, hogy 2-3-4 ember kedélyes kitérőjébe belegyalogolsz mint egy Yeti:D....legyen neked!
Ha pedig seggnyalásnak tartod hogy a a másik munkájáról elismerően nyilatkozik valaki, akkor csóringer lehetsz, mert annyi minimális javad sincs, amennyitől szép tud lenni egy ember.
Örülök, hogy az élet dacára belőlem nem lett egy kiégett, megkeseredett, a saját szélmalomharcaiba mártírként becsavarodni akaró nyamvadék. Még mielőtt elkezdene habzani a szád: utolsó mondatommal nem téged és a te vélt vagy valós életedet minősítettem, csak leírtam neked az örömömet.

És örülök az életemnek úgy is, hogy szintén neurológiai problémával küszködöm évek óta. Ennek okán pedig nem hasítok szíjat senki hátából. Ne akarjuk túllicitálni egymást, és legfőképpen ne így!

she_wolf 2014.10.02. 16:09:05

@hagymi:
Nem tudom....mindenáron tagolni. Ha úgy olvasom fel hangosan hogy minden tagmondat vége hangsúlyt kap, akkor egy csuklássorozat lesz a vége, nem egy összefüggő és érthető mondat:)

she_wolf 2014.10.02. 16:22:13

@mnika88:
Ha itt kiállsz valaki mellett olyan sallert kapsz, nyulat fogsz! "Összezárnak, segget nyalnak, mosdatják egymást, védik a mundér becsületét...."volt itt már mindenki minden, csak akasztott ember nem. Mintha attól függene némelyek lelki üdve, hogy hány skalpot gyűjt be a nap végére. Gyermeteg magatartás, ne foglalkozz vele!:) Bár ha acélosodni akarsz, ennél keresve sem találhatnál jobb helyet, pláne eü. dolgozóként!

she_wolf 2014.10.02. 16:28:59

@Válasszunk:
"A statisztika olyan, mint a bikini: csak gondolatokat ébreszt.":D

style by Murphy

Tempus.Anh 2014.10.02. 17:01:55

@mig54: Az összezárás pedig elítélendő dolog. Főleg nőknél :)

mnika88 2014.10.02. 18:24:36

@mig54:
Ezen a szexuális aktus megjegyzésén azért én is elgondolkodtam,de inkább nem feszegettem a dolgot...:D
Acélosodok én eleget a kórházban is,ami egyébként kitűnő jellemformáló.:)) Az önuralom például tökélyre fejleszthető. Ma például leüvöltötte (szó szerint!) a fejemet egy volt koraszülöttünk apukája.Úgy szerveztük meg a vizsgálatait,hogy egy délelőtt lemenjen szemészet,vérvétel,UH,neonatológia,mert ne kelljen egy ilyen picivel más városból hetente többször utazgatni.Mégis hogy jött le ez apukának?EGÉSZ nap a kórházban kell "rohadnia",akkora "hülyék" vagyunk,mert így oldottuk meg.Hozzáteszem,kb.15 perce voltak az osztályon,mikor így felháborodott,az egyik vizsgálat pedig már készen is volt,a másik meg folyamatban. Magamban dúltam-fúltam, de nemcsak én, a többiek is.:) Aztán persze apuka is lehiggadt és kb.1 órás kórházi tartózkodás után mehettek is.:)
A napi acélosodás megvolt. :D

she_wolf 2014.10.02. 20:07:04

@Tempus.Anh:
Te meg már megint huncutkodol? Ki fogol kapni! Irgumburgum:D

she_wolf 2014.10.02. 20:21:35

@mnika88: inkább
Egy rakat közhely jutott erről az eszembe, de inkább kíméletet tanúsítok mindenki felé:)
Egyébként pedig nincs igazad, az önuralom nem fejleszhető tökélyre, naponta cáfoljuk meg többen is:) És az jó! Mert semmi nem lehet károsabb, mint az elfojtott indulat, a lenyelt sérelem, és ha szempillánkat rebegtetve arra várunk, hogy mások metakommunikatíve(!:D) jöjjenek rá az aktuális hasfájásunkra. És ha már...akkor oldják is meg! Vagy pedig nemde?:D

Ja, és ne offolj, mert szerteszanaszéjjelszednek!:) Úgyhogy kapkodd össze magad!:DD

she_wolf 2014.10.02. 20:31:46

@mnika88:
Te különben egy szexcentrikus gondolkodású ember lehetsz ám! Baszogatnak a melóhelyen, baszogatnak itt...hogy egyesknek semmi nem elég, még seggnyalás is kell?
Tűrhetetlen, botrányos...:DD

she_wolf 2014.10.02. 20:42:18

@Tempus.Anh:
Bocs, nem szeretnék tolakodni. Számomra nincs semmi új a tarsolyban?:(
Tudom hogy elveid ellen való, de ha egyszercsak felkötöm magam, feloldozol?:(

Tempus.Anh 2014.10.02. 21:14:32

@mig54: Isten őrizz, mért kötnéd fel? :(

she_wolf 2014.10.02. 21:32:35

@Tempus.Anh:
Csak mert rohadtul fájok, és Lyricából már a plafont szedem:(
Amúgy optimizmusom töretlen, csak ha hallanál napközben, el nem tudnál képzelni olyan megbocsátó Istent, aki szó nélkül hagyná a káromkodásaimat. Egy jóképességű kocsis hozzám képest sehol sincs, és erre nagyon nem vagyok büszke:(
Ja, ezér' tanulnak az orvosok, ezér' fizetem a téjbéjt?:D
Mégiscsak igaza lehet @mnika88: -nak? Lehet tökélyre fejleszteni az önuralmat?:)

És ha nem mondtam volna még, ez off! volt:P:)

mnika88 2014.10.02. 22:48:36

@mig54:
Inkább nem reagálok arra,amit írtál...:D
A folyamatos,semmivel nem csillapítható fájdalomba simán bele lehet őrülni.Szerintem.:( Apumnak is ilyen fájdalma volt már a halála előtt, a személyiségét is teljesen átformálta ez.
Biztos nem egyszerű megtenni,meg szörnyű dolog,de ha én nekem is úgy kéne kínlódnom, mint mondjuk apumnak a biztos halál előtt,már fájdalmat sem tudnának ráadásul csillapítani,simán végeznék magammal.:(
Ha ennyire rosszul vagy,nem tudsz visszamenni az orvosodhoz?:(

Tempus.Anh 2014.10.02. 23:16:06

@mig54: A Cymbalta (duloxetin) egy antidepresszáns sor tagja, talán meg lehetne próbálni E1080 + G6320 BNO kombinációban kedvezményesen írható diabeteses polyneuropathiaban.

gtri 2014.10.02. 23:18:21

@mig54:
Sokan hiszik azt, hogy nem alkalmazható a statisztika az egészségügyre, pedig talán éppen ott alkalmazzák a leginkább. Nem is kell nagyon számolgatni, hanem beszerzik egy nagy számítógépes gyártó S..S nevű szoftverét és aztán felsolgozzák az adatokat.

Ami pedig az alkalmazhatóságot illeti. Miért nem csodálkoznak pl. az emberek, hogy miért van az: a gépkocsi KGFB biztosításának megkötésekor egy 20 éves fiatal töbet fizet, ha Budapesten lakik, mintha egy kis faluban? Honnan tudják a biztosítók, hogy kevesebb díjat számítsanak fel egy kis faluban élő 20 évesnek, mint egy nagyvárosban élőnek? És miért olcsóbb a vidéken élő 50-esek biztosítása még ennél is, pedig az ő "józan ésszel" gondolkodva az ő reakcióidejük, a látásuk élessége stb. mind-mind rosszabb, mint a fiataloké, tehát "logikusan gondolkodva" ők biztosan több balesetet okoznak. Tehát nekik nagyobb kell legyen a díjuk. Mégse így van. Ezt a logikát megcáfolja a statisztika. Pedig az aztán nem veszi figyelembe azt, hogy az utakon utazók közül ki szerelmes és ki szomorú, ki fáradt és ki túlpörgött, ki álmodozik és kinek van éppen rossz napja, mert összeveszett a házastársával. Illetve figyelembe veszi, de az "eredmény" oldaláról közelíti meg a kérdést. Átlagosan egy téli napon hány balesetet okoznak a fiatalok és hányat az idősebbek? És a számok megmutatják, hogy az idősebbek kevesebb balesetet okoznak, annak ellenére, hogy általában rosszabb egészségi állapotban vannak, mint a fiatalok. És mindenkinek megállapítják a fizetendő díját (ezt persze üzletpolitikai megfontolások módosíthatják, de az elején mindig a statisztikai számításból kapott eredményből indulnak ki).

Az egészségügy az életünkről szól. A betegek életéről. Szavakban "felelős döntést" kell hoznia a betegnek, amikor orvost illetve intézményt választ. Hogy lehet felelős döntést hozni megbízható kórházi eredményességi adatok nélkül? Sehogy. Tehát kellenek a statisztikai adatok. Hogy összehasonlíthassuk az intézmények munkáját. Biztos vannak ilyenek, mert hihetetlen mennyiségű adminisztrációval hihetetlen mennyiségű adatot gyűjtenek minden betegről. De a betegek ezt nem láthatják. Pedig egy részüket nekik is kellene látni.

Mindenki egyetért abban, hogy a kedvesség, a lélekkel való foglalkozás javítja a gyógyulási esélyeket. Nosza, egy kórház mindenféle befektetés nélkül javítani tudja az "eredményességét", ha az ott dolgozók kedvesen, figyelmesen bánnak a betegekkel.
Egy fillér nélkül százalékokat tudnának emelni ez eredményességükön. És nem csinálják? Persze, hogy nem, mert semmi szükségük rá. A beteg nem választ, mert nem választhat. Semmiféle adata sincs róla, hogy hol lenne jobb neki. Azt kapja amit kap és próbáljon meg csak reklamálni...akkor is azt kapja...

Egy ilyen értékelő rendszer bevezetésének pedig csak "ellenszele" lenne. Ki szereti, ha folyamatosan értékelik a munkáját? Senki.
Ki szeretné, hogy a statisztikai adatok alapján támadják a kórházat, amelyet vezet? Egy vezetőnek ez igazi rémálom.
Melyik vezető szeretné, hogy ha "rosszul fekszik" valami megyei stb. hatalmasságnál, akkor a statisztikára alapozva csinálják ki, miközben a "jól fekvő" másik kórházigazgató estében nem annyira szigorú az eredménytelenség miatti számonkérés? Senki.
Szóval egy értékelő rendszerhez nem lehet fegyver semmilyen vezető kezében a neki nem tetszők kicsinálásához. Ez alapfeltétel.

Egy értékelő rendszerért nem rajonganának az egészségügyben (sem). De ha javítani akarnak bármit is a rendszeren, akkor valami ilyesmire szükség lenne. Erre IS szükség lenne. Minden nagy világcégnél van értékelő rendszer. Igen, hibákkal működik, de így is jobb, mintha nem lenne.

gtri 2014.10.02. 23:21:19

@gtri:
A gépelési hibákért (mert bizony megint vannak) megint elnézést kérek. Úgy látszik kissé fáradt vagyok. :)

she_wolf 2014.10.02. 23:25:43

@mnika88:
Nem nagyon tudnak vele mit csinálni (még). Ez van. Nem kibírhatatlan, ne érts félre! Csak az hogy állandósult, erre műtéti megoldás nincs, a lehető legjobb terápiában részesítenek amit csak megkaphatok, és már abból is a max. adagot szedem. És még csak azt sem mondhatom, hogy ez ciklikus lenne, mert akkor legalább lenne viszonyítási alapom a különböző állapotaim egymáshoz történő felméréséhez.
Inkább ez a kilátástalanság, hogy megyek valamerre, mégsem érek célt....gondolom, elméletben érted a bajom lényegét. A fájdalomcsillapítás itt szintén ismeretlen kategória - legalábbis előttem -. Az orvosommal elégedett vagyok, tényleg nagyon rendes. A szuicid ötleteimet pedig nem kell komolyan venni, rengeteg feladatom van még, és vannak, akiknek szükségük van még rám. én pedig könyörtelenül bezsebelem tőlük a hálát!:D Szóval ne aggódj!:)
Azért rontottam így rá Tempus - Anh-ra, mert volt oly rendes és ígéretet tett nekem, hogy amennyiben a fülébe jut valami, szól nekem. Az Ő kezében azért mégiscsak több szaklap fordul meg, mint az enyémben, hát nem?:)

she_wolf 2014.10.02. 23:29:56

@Tempus.Anh:
Köszönöm, a Cymbaltát még a kezdetekben próbálta nálam a neurológus, pár hónap múltán lecseréltük. Gondolod, érdemes lenne visszatérni? Ha a térdemmel átvergődöm a következő 1 hónapon és nem jön közbe semmi, akkor megemlítem az orvosomnak.
Ki tudja, hátha...

she_wolf 2014.10.03. 00:27:02

@gtri:
Nem vitatható az egészségügy és a statisztika jószándékú összebútoroztatása. Bármerre is nézünk, mindenhol kimutatások - ha úgy tetszik -, statisztikák vesznek bennünket körül.
Ami a KGFB-t illeti, azzal sincsen semmi bajom (jaj, dehogyis nincs:D), csak egy: ha nekem 2 autóm van, mindkettő azonos típus, ugyanaz a gyártó, a teljesítmény, az évjárat, anyámszösze, de meg még a színe is!!! és mind a kettőt én vezetem, akkor az egyik mi az Isten haragjáért biztosítódik duplájáért, mint a másik? Hát csereszabatosak egymással még a legutolsó alkatrészek is!
Ha ezt nekem valaki úgy el tudja magyarázni, hogy ül minden betűje, azzal én nagyon jót és finomat teszek!:)

Aludni akartam volna, de elolvastam a biztosítással kapcsolatos gondolataidat, ééés.....így jártam:)

Ami a betegeket és az őket ellátó rendszert illeti, azért én nem gondolnám, hogy ilyen tesze-tosza nép lennénk mi:) Itt beszélgetünk a neten, ugye? Neked, nekem bajunk van. Valami. Egy betegség. Szakorvost keresünk. Ha nem mi, akkor a gyerekeink, unokáink, szomszéd, akárki. Valóban, nem tartom én sem tartom helyesnek, ha egy orvos "szájhagyomány útján terjed", mert nem népmese:D Vagy igen, de akkor többnyire habbal. De ha őszintén belegondolsz, akkor nem olyan nehéz eljutni egy megfelelő személyhez, és onnan már gyakorlatilag egyenes az út a megfelelő intézménybe.
Nem értek veled egyet abban, hogy a beteg nem választhat. Választhat. Méghozzá szabályosan, törvényesen. És most nem a magánpraxisra, magánkórházakra gondolok.
Abban teljesen egyetértek, hogy az eredményességet tekintve valóban nagy szükség lenne egy bárki által hozzáférhető intézményi kimutatásra, kórházakra lebontva esetleg.
Mit szólnál ahhoz, hogy ha bemehetnél a helyi Önkormányzathoz, és illetékbélyeg ellenében megkaphatnád mondjuk Nógrád - megye összes, pl. tüdőbetegeket gondozó kórházának listáját, eredményességi mutatókkal?
Vagy eleve ilyesmire gondoltál?
Ha igen, akkor juhhéééé! végre megértettelek:D, ha nem akkor még mindig córeszban vagyok, hogy mit is szeretnél.
Hidd el, amit szeretnél - bármi is legyen az - biztosan jó, mert különben nem foglalkoztatna ennyire.
De a rengeteg statisztikát, a száraz matekot az eü.-ben - már csak természeténél fogva is - jelentősen befolyásolja az "emberi tényező" (hú, de utálom ezt a kiszólást, de jobb nem jut eszembe).
Hogy egy drámai közhellyel búcsúzzak mára: "A magyar egészségügy 1000 sebből vérzik." Tényleg. Kéne most már egy jó orvos, aki elkezdené összefércelgetni, mert a szépségflastrom ide már kevés...

Bocs, ez kimaradt:

"És a számok megmutatják, hogy az idősebbek kevesebb balesetet okoznak, annak ellenére, hogy általában rosszabb egészségi állapotban vannak, mint a fiatalok."

Igen, meg azt is megmutatják, hogy Jóskapista bácsit ónosjegehavas úton a fia, a lánya, menye, veje fuvarozza, és azt is, hogy a fiatal(abb) elment a papa orvosához, és megbeszélte vele, hogy: Édesapám holnap jönni fog Önhöz jogosítványt hosszabbíttatni. Tisztelettel megkérném, hogy utasítsa el, köszönöm!

zünüke 2014.10.03. 01:32:13

@mig54:
:D Na várjunk egy pillanatra!! Elsőként szeretnélek emlékeztetni arra,hogy én csak egy jót nevettem Bona Fides egy mondatos véleményén amit valszeg nektek célzott.Erre @reepach elsőként lehülyézett-engem is-majd @Bona Fides egy mondatát nekem címezve visszaírt.:D:D Hogy miért pont nekem azt nem tudom,meg nem is érdekel.:D:D
Ekkor történt az,hogy rosszul válaszoltam,igazad van!!Nem azt kellett volna írni,hogy ha BF és köztem ez seggnyalás,akkor a "fentebb írt hármas,vagy négyes párbeszéd felér egy szexuális aktussal", hanem azt,hogy:
@reepach:
Ha @Bona Fides és köztem seggnyalásnak nevezed azt,hogy az egyetlen egy mondatára azt írtam,hogy ez találó volt,akkor @mig54 véget nem érő nyáltól csepegő ömlengése,bugyuta poénjai, a másik két hozzászóló @Tempus.Anh és @mnika88-felé-meg tulajdonképpen minden orvos felé-már felér egy nyalakodós orgiával.

ui:Köszi az aggódást,de a szexuális életem rendben,már ha az energiám engedi.És a tiéd? Minden oké?

zunuke 2014.10.03. 10:51:01

@Tempus.Anh: Köszi. Csak történik már valami, mert három hónapja így kínlódok vele. Soha nem gondoltam, hogy közel ötven évesen is lehet jajgatva sírni egy fájdalom miatt. Lehet.

zunuke 2014.10.03. 10:57:50

@Tempus.Anh: Az a fizioterápiás kezelés lenne? Mert azon voltam, xart se ért, legalabbis nekem nem.En már a mutetbe is belemegyek ha kell, mert ez egyre rosszabb.

Tempus.Anh 2014.10.03. 12:09:49

@zunuke: Az elektroneurográfiás vizsgálattal az alagút által komprimált idegrostok ingervezetési sebességét mérik, többek közt lokalizációs diagnosztikai módszer is.

she_wolf 2014.10.03. 16:57:25

@zünüke:
Gondold át, és fuss neki mégegyszer! Lehetőleg csúsztatások nélkül.

gtri 2014.10.04. 01:27:12

@mig54:
Igen, az egészségügyben minden betegről, a betegségéről és az alkalmazott kezelésről részletes feljegyzéseket vezetnek. Az adatokat elemzik. A statisztikák megvannak. De a betegek nem kaphatnak adatokat, mert...csak.
Éppen erről beszélek, a egységes gyógymódokkal kezelt, a bekerülési állapotuk szerint osztályzott betegek esetében a statisztikai adatokból nagyon is lehet következtetni arra, hogy melyik kórházba érdemes menni és melyikbe nem. Most azonban ilyen adatokhoz nem juthatunk hozzá. Miért? Mert tudatosan elzárják előlünk. És amikor egy kezelésbe beleegyezünk, onnantól már miénk a felelősség, "vállaltuk a kockázatot". Azt a kockázatot, amiről nagyon jól tájékoztatna minket egy kis szám: az adott intézményeben 100 emberből hányan távoztak gyógyultan. Olyanok, akik hasonló állapotban kerültek be, mint mi.
(Tudtommal volt kezdeményezés, hogy ezek az összehasonlító adatok nyilvánosak legyenek. De pár évvel ezelőtt leszedték ezeket az adatokat a netről.)
A bankokat éppen most marasztalják el az ilyen típusú hozzáállásért. Ők is azt mondták: az ügyfelek vállalták a kockázatot, magukra vessenek. Csak éppen a tájékoztatással, a lehetséges kockázatok ismertetésével voltak problémák.

Ami az 1 tulajdonos 2 ugyanolyan autó eltérő GFB díjának problémáját illeti: szerintem nem indokolja semmi, hogy eltérjen a díj. Hacsaknem a biztosítóknál azt bogarászták ki az adatsoraikból, hogy a 2 autóval rendelkező emberek veszélyesebbek és több balesetet okoznak, mint az egy autóval rendelkezők. Persze utána kellene érdeklődnöm ismeretségi körömben, hogy tényleg előfordulhat ilyen eltérés két ugyanolyan autó esetén. Én nem látok rá okot, de nincsenek is adataim az autósokról, az autóikról és a balesetekről.

Hogy nehéz-e eljutni a megfelelő orvoshoz? Szerintem nehéz. Nagyon is nehéz. Nem próbálkozhat sokszor egy súlyos betegséggel küzdő ember. Maximum két dobása van. Nem sokkal több. Itt nem helyes módszer a szájhagyomány.
---
"Mit szólnál ahhoz, hogy ha bemehetnél a helyi Önkormányzathoz, és illetékbélyeg ellenében megkaphatnád mondjuk Nógrád - megye összes, pl. tüdőbetegeket gondozó kórházának listáját, eredményességi mutatókkal?"
---
Igen, ilyen dologra gondoltam, de az elektronikus államigazgatás jegyében az internetre kihelyezett összehasonlító adatokkal.
Úgy emlékszem, hogy volt is ilyen, de eltüntették...valakiknek nagyon "bökte a csőrét", hogy tájékozódhatnak a betegek.

Egy hasonló dolog:
A betegéletút lekérdezéssel kapcsolatban régen létezett egy oldal az ügyfélkapun, Most nem találom, csak egy 2006-ban írt, tájékoztató oldal van, ami ismerteti a lehetőséget:
segitseg.magyarorszag.hu/segitseg/ugyfelkapu/szolgaltatasok3/oep/betegeletut.html
Az ügyfélkapura belépve csak ez a leírás található meg. Magát a keresést nem tudtam végrehajtani. Úgy látszik ezt is eltüntették. A csalóknak nem tetszett, hogy az emberek lekérdezhették, hogy a kórházak által beküldött adatok szerint az OEP mit tud arról, hogy melyik intézmény mennyiért kezelte őket. Egy ismerősöm évekkel ezelőtt még le tudta kérdezni az adatbázist. Az adatok szerint volt egy hasi műtétje. Ő nem emlékszik semmi ilyesmire. De a kórház azért elszámoltatta az OEP-el a meg sem történt kezelést.
Öt perccel ezelőtt megpróbáltam megkeresni az ügyfélkapun azt az oldalt, ahol ez a lekérdezés megtehető. Nem találtam. Vagy én vagyok a lüke, vagy ezt is eltüntették. Lehet, hogy ebben tévedek és ott van az az oldal. Ha a menüpont megtalálásában tud segíteni, megköszönném. Meg szeretném nézni, hogy nincs-e "általam nem tudott" kórházi kezelésem.
Az egészségügy egy feudális szerveződésű, a betegek által számonkérhetetlen "massza". Valakiknek nagyon tetszik ez az állapot és nagyon sikeresen védelmezik. Rendet kellene tenni.
-----
"Bocs, ez kimaradt:

"És a számok megmutatják, hogy az idősebbek kevesebb balesetet okoznak, annak ellenére, hogy általában rosszabb egészségi állapotban vannak, mint a fiatalok."

Igen, meg azt is megmutatják, hogy Jóskapista bácsit ónosjegehavas úton a fia, a lánya, menye, veje fuvarozza, és azt is, hogy a fiatal(abb) elment a papa orvosához, és megbeszélte vele, hogy: Édesapám holnap jönni fog Önhöz jogosítványt hosszabbíttatni. Tisztelettel megkérném, hogy utasítsa el, köszönöm!"
-----
Éppen ezt mondom. A statisztikát nem érdekli az ok. Nem az érdekli, hogy miért okoznak kevesebb balesetet az idősebbek. Veszélyes időjárási körülmények között nem vezetnek autót? Jó, nagyon jó! A számok megmutatják, hogy a rosszabb egészségi állapotukat ellensúlyozza az óvatosságuk. A számokban megjelenik "az emberi tényező", az óvatosság. Az óvatosság az idősebbek felé billenti a mérleg nyelvét. Legyőzi a rosszabb egészségi állapotot. Hogy hogyan működik ez? Arról beszéljenek a pszichológusok, mondják csak, hogy milyen bonyolult folyamat az emberi természetben az óvatosság kialakulása vagy éppen a hiánya. A statisztikát a végeredmény érdekli. És az feketén-fehéren ott van. Az idősebbek átlagosan kevesebb balesetet okoznak.

she_wolf 2014.10.04. 05:57:25

@gtri:
Szia!

Először ezzel kezdeném, csak hogy tudjam mihez tartani magam:)

"Öt perccel ezelőtt megpróbáltam megkeresni az ügyfélkapun azt az oldalt, ahol ez a lekérdezés megtehető. Nem találtam. Vagy én vagyok a lüke, vagy ezt is eltüntették. Lehet, hogy ebben tévedek és ott van az az oldal. Ha a menüpont megtalálásában tud segíteni, megköszönném. Meg szeretném nézni, hogy nincs-e "általam nem tudott" kórházi kezelésem."

Ezzel két gondom is van.
1; Magázol. Nem tudom miért, különösebben nem zavar, csak netes környezetben (különösen egy blogon, vagy fórumon) azért veszi ki magát furcsán, mert ez általában vagy akkor történik meg ha egy, vagy több személy általi tanácsadó jelleggel bíró site - ról van szó, vagy valaki kitüntetően megtisztelő módon akar szólni valakihez, vagy szimplán csak azért, mert még arra sem tartja méltónak, hogy magával egyenrangúként kezelje. Még mielőtt megrónál, nem a netikettet akartam magyarázni, csak a zavarommal nem tudok mit kezdeni:)

2; Szeretném leszögezni, hogy sem orvos, sem pedig olyan közalkalmazott nem vagyok, aki válaszolni tudna a kérdéseidre. Jómagam is többször vagyok tanácstalan mint magabiztos, és ahogy olvasgatlak, szerintem jártasabb vagy sok dologban, mint én, tehát ezt szem előtt tartva olvasd a válaszomat.

Az ügyfélkapu: egyik ismerősömet megkérdeztem pár éve, hogy mi lenne a módja annak, hogy megtudjam, eddig melyik munkáltató mennyi egészségbiztosítási járulékot fizetett be utánam. Az ügyfélkaput javasolta. Regisztrálni kellett (volna), és attól függően hogy határozott, vagy határozatlan időre kérem a betekitést kellett volna adatokat megadnom. Aztán ez elmaradt. Az én slendriánságom, hogy megelégszem azzal, hogy a háziorvosom bólint, hogy rendben van a befizetésem.
Ha összefutok újra azzal az ismerősömmel, akkor megkérdezem tőle, hogy most mi a helyzet ezzel kapcsolatban, valamint hogy mire milyen lehetőségek vannak. Ennyit tudok csak ígérni.

Amit feszegetsz, azzal kapcsolatban nagyon őszintén csak annyit tudok mondani, hogy ez most egy bizonyos fajta "kényelmi" helyzet. Nem nekünk, betegeknek, és nem is jónéhány (hiszem, hogy jóval többnek, mint gondoljuk) orvosnak. Most valószínűleg kapok a képemre az itt néha kommentelő orvosoktól, egyéb egészségügyi dolgozóktól, de (és ezt szeretném hangsúlyozni!) az az én személyes, különbejáratú véleményem, hogy azok szerint (akiknek semmi keresnivalójuk azokban a székekben amikben jelenleg ülnek) most az a legjobb az egészségügynek, ha nagyban megy a parasztvakítás. Minél több a "titok", a zárt kapu, annál fáradtabbak, és fásultabbak az emberek az asztalt verni. Dolgozni kell, gyerekeket nevelni, idős szeretteinkről gondoskodni, munkaügyi per, válóper...előbb-utóbb csak beledöglik valamibe az ember, addig jó lesz neki mindenféle egyéb kis botrány, amin fel lehet háborodni 1-2 órára, holnap meg úgyis indul megint a verkli. Aztán majd úgyis jönnek a választások, lehet megint elölről kezdeni a cirkuszt. Vagy folytatni:(

Bocs, hogy kesergek, és még az sem vígasztal, hogy nagyjából egyetértünk.
Úgyhogy én maradok az eddig bevált módszeremnél: ha bajom van, akkor háziorvos, kapok beutalót, ha valami miatt fenntartásaim adódnak, kérek másik orvoshoz. Megkapom.
Ha nem kell háziorvosi beutaló, akkor net, lakhely szerint illetékes területi szakorvosról adatgyűjtés (kizárólag csak az engem érdeklő irányban, adatlap megtekintés), onnantól kezdve pedig a töretlen bizalom. Mert szerintem ez a sikeres együttműködés alapja. És ha betegként tiszteletet mutatok az általam választott orvos felé, akkor hitem szerint ő sem úgy fog velem bánni, mint egy koszlott gatyával.
Már többször leírtam itt, hogy nekem nem volt kirívóan negatív élményem a magyar egészségügyi dolgozókkal kapcsolatban, legyen az orvos, laboros, nővér, műfősfiú, bárki. Egy-egy apróság, ami egyébként eszembe sem jutna, csak némelyik poszt kapcsán ugrik be, bárkivel előfordulhat.
Viszont amit anyósom ápolása, kórházi tartózkodása alatt tapasztaltam, már korántsem ilyen vidám. Igen, az ő esetében jó lett volna tudni, hogy szabályos körülmények között hol lett volna érdemes kezeltetni őt, mert bár összerakták úgy, ahogy elhasználódott szervezete engedte, azért szerettem volna gyakrabban úgy eljönni tőle, hogy mosolyogni látom. Igaz, ő egy idős ember, és a betegségei is mind a kora számlájára írhatóak.
Azt is tudom, hogy sokkal jobb lenne neki is és nekünk is, ha egy nagyon jó közösségben lehetne, ahol tényleg minden szakmai és kényelmi háttér biztosított lehetne a számára, csakhogy nagyon prózai okok miatt nem lehet mégsem így.

Neked jó reggelt, nekem jóccakát!:)

gtri 2014.10.06. 23:57:45

@mig54:
Szia!

Nem állt szándékomban megsérteni téged, mindenkit magázok a neten. Ezzel a "való életben" is így vagyok s csak akkor tegeződök, ha ezt a beszélgetőtárs és a körülmények megengedik. Jelen esetben ez így van. :)

Amit az ügyfélkapuval kapcsolatban említettem: Úgy vagyok ezzel, hogy nagyon tud bosszantani, mikor úgy látom: csak egy picikére vagyunk attól, hogy valami jó, mindenki által használható és a nyilvánosságot szolgáló kezdeményezés valóban működni tudjon...de valamiért mégsem működik. Rengeteg okos embert látok magam körül, akik idővel belefásulnak abba, hogy kikérik ugyan a véleményüket, de aztán a döntéseknél "magasabb szempontok" felülírják a tanácsaikat. Beszéltem olyan emberrel, aki dolgozott az USA-ban, másokkal is, akik Angliában és egyéb helyeken. Mindig azt kérdeztem tőlük, hogy jobbnak látják/látták-e az ottani munkavégzésüket és ha igen, akkor mi az amit hatékonyabbnak éreztek. Sokféle választ kaptam, de még nem sikerült teljességgel összeraknom a képet. :):) Azt látom, hogy itthon rengeteget dolgoznak az emberek és sokszor megfelelő eszközök híján is elvégzik a rájuk bízott feladatot. De sokszor érzem azt, hogy küszködve mennek a dolgok.

Az egészségüggyel kapcsolatban is így vagyok. Tudom, hogy kevés a pénz. Tudom, hogy kevés az ember. Mégis úgy érzem, hogy egy kis javítás a szervezési elveken sokat tudna segíteni. Láttam (látogatóként) nemrégiben egy kórházban számomra nem elfogadható dolgokat és megfogadtam, hogy én nem leszek soha olyan kiszolgáltatott, mint amit akkor és ott láttam. Nem reklamáltam hangosan, nem kiabáltam, csak udvariasan próbáltam megkérdezni az intenzív osztályon: "Elnézést kérek, úgy látom, hogy...?" típusú mondattal azt, amit láttam. A válasz "egy kicsit" meghökkentett. De ez már a múlt.
A lényeg, hogy rengetegszer érzem azt, sokkal jobb hely lehetne kicsi országunk, ha egy kicsit profibban végezné/végezhetné mindenki a dolgát. Egy picit jobb menedzsment itt, egy kicsit jobb információáramlás ott és máris gördülékenyebb lehetne minden.

Én is remélem, hogy idővel eltanuljuk a jobb munkaszervezést, a jobb logisztikát és mindent, ami ahhoz kell, hogy az egészségügy (is) jobb legyen. Még sok apróságnak kell azonban a helyére kerülnie.

Jó éjszakát és jó reggelt! :)

she_wolf 2014.10.07. 00:21:35

@gtri:
Köszönöm a válaszod!:)
Látom, Te is bagoly üzemmódban vagy a neten. A magyarok munkabírása legendás, és nem csak az eü.-ben. Külföldön szeretik a magyar munkaerőt, mert terhelhető, nem ostoba, és küzd, melózik orrvérzésig, ha látja hogy van miért.
Ugyanez itthon már kevésbé igaz. Nem akarnék én az általánosítás bűnébe esni, de nagyon sokszor nem csak a jobb munkaszervezésen, logisztikán hasal el sok dolog, hanem azon, hogy szinte az élet minden területén hülyére igyekszünk venni másokat.
A kereskedő a vásárlót, a szolgáltató az ügyfelet. Ha pedig reklamálsz, akkor:
- én csak alkalmazott vagyok;
- tegyen panaszt írásban, kivizsgáljuk;
....majd nem történik semmi.

Kiábrándító, valóban:( És az a legnagyobb baj, hogy nem lehet egyformán tenni mindenki kedvére, mert ami az egyiknek dögvész, az a másiknak Kánaán. Nálunk, ma, Magyarországon.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása