Vigye le a lázát, ahogy akarja! Nem tüdőgyulladás csak meghúzta az oldalát!

2014.07.24. 07:12

woman-with-thermometer.jpgKöszönöm a mentőnek és az ügyeletnek, hogy hagytak szenvedni szombat éjjel, az ügyeletes doktornőnek pedig a szakszerű vizsgálatot, miszerint csak meghúzta.

Három napos sátrazásra készültem, már minden barátom és a párom is ott volt, de nekem még dolgoznom kellett, utána csatlakoztam volna a társasághoz. Rettenetesen beteg lettem, először azt gondoltam torokgyulladás. Másnap szombatra 40 fokos lázam volt és a jobb oldalamnál fájdalmat érzékeltem. Otthon csak Flector granulátum volt, mert párom levitte táborba a gyógyszereket. Teljesen egyedül voltam, nem bírtam kimenni a konyhába sem, mert ha felálltam szédültem és ájulás közeli állapotban voltam.

 

 

Egyre jobban fájt az oldalam is. Párom felhívta az ügyeletet, hogy jöjjenek ki, mert tök egyedül vagyok a lakásban gyógyszerek nélkül tüdőgyulladás gyanúsan, 40 fokos lázzal. Azt mondták vigyem le a lázam, ahogy akarom, hideg borogatás, hideg zuhany. Mintha képes lettem volna a fürdőig elmenni.

 

 

Minden barátom, akit hívhattam volna segítségért a táborban volt. Harmadszori megkeresésre is lerázott minket az ügyelet. Végül párom elindult haza, ami jó két órába telt. Akkor adott enni, meg vizet, lázcsillapítót. Kicsit jobban lettem.

 

 

Ahogy várható volt estére rosszabbodott az állapotom, újra hívtuk az ügyeletet, akkor egy normálisabb nő volt a vonalban és azt javasolta, hogy menjünk a Honvéd kórház sürgősségi ellátására. 

 

 

Taxiba be, Honvéd kórház. Az orvos fél óra várakozás után leült velem és közölte, hogy nem árul zsákbamacskát 43an vannak előttem, legalább 3 óra mire sorra kerülök. A tüneteim alapján pedig valóban tüdőgyulladás lehet. Menjünk az ügyeletre, ők csak lerázzák a betegeket, fognak velem foglalkozni, ha személyesen megyek. Hideg fém pad, huzat. Úgy döntöttem próbáljuk meg az ügyeletet személyesen.

 

 

Taxi, ügyelet. Csak egy nővér volt ott, aki azt mondta maximum egy algopyrin injekciót tud adni semmi mást, az orvos hajnali 5ig járja a várost betegről betegre. Jöjjek vissza reggel, akkor csinálnak egy beutalót a Péterfybe és akkor mindenképpen fogadnak.

Hazamentünk. Azt az éjszakát senkinek sem kívánom. Iszonyú fájdalmaim voltak minden lélegzetvételnél ráadásként folyton köhögőroham jött rám, ami csak tetézte a fájdalmaim. A köhögőrohamok között pedig sírógörcs jött rám, néha üvöltöttem fájdalmamban mikor meg kellett mozduljak. Párom tehetetlenül hívogatta a mentőt és az ügyeletet felváltva és nem jöttek ki. Alig kaptam levegőt, szörnyű volt, már azt hittem reggelig meghalok vagy fulladásban vagy a fájdalomtól. Hitegettek minket, hogy mindjárt jön az ügyelet. Nem jött...

Reggel fél 10-kor nagy kegyesen megérkezett az ügyelet, úgy hogy előző nap 15 órától hívogattuk őket. Felőlük meg is halhattam volna. Majd bunkó parasztként viselkedve végre megvizsgált a "doktornő" és megállapította, hogy meghúztam az oldalamat! De a torkom nem szép, ír fel antibiotikumot.

 

 

Már beletörődtem, hogy lehet tényleg túlspiráztam és tényleg csak meghúztam magam, bár az nem terjed. Bekentem mindenfélével, amit izomhúzódásra szoktam, nyilván nem használt. Bevettem az antibiotikumot és aludtam egy órácskát, majd sírva keltem fel, hogy már nem csak az oldalam fáj, hanem a mellemnél is szúr. Mozdulni sem bírtam, alig éltem és csak pihegtem. Enni-inni nem bírtam.

Végül egy barátunk javaslatára eltaxiztunk az Uzsokiba, ahol egyből fogadtak, nem problémáztak és 20 perc alatt megállapították, hogy súlyos tüdőgyulladásom van. Addigra már menni sem bírtam, alig voltam magamnál, kerekesszékkel tologattak a vizsgálatokra oxigénmaszkkal.

 

 

Másfél hetet töltöttem kórházban és további 10 napot kell otthon töltenem, mert olyan súlyos állapotban volt a tüdőm. Emellett rengeteg antibiotikum és gyulladásgyökkentők. 

Köszönöm a mentőnek és az ügyeletnek, hogy hagytak szenvedni szombat éjjel, az ügyeletes doktornőnek pedig a szakszerű vizsgálatot miszerint csak meghúztam az oldalamat. Ha nincs ismerősünk az Uzsokiban, aki ajánlja őket, isten tudja mikor jutok orvoshoz, ki tudja milyen szövődményeim lennének. Már csak az a kérdés, hogy minek fizetem a TB-t, ha nem jönnek ki ilyen tünetekre, meg a szakképzett ügyeletest, aki leszarom módon félrediagnosztizált.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zunuke 2014.07.24. 10:13:54

Nekem is volt már tüdőgyulladásom,tényleg nagyon fájt, mozdulni alig birtam, de valahogy elmasztam a körzetihez 38 fokos lázzal. Azonnal atkuldott a tudogondozoba, ott helyben megrontgeneztek, kaptam antibiotikumot,es szigorú fekvés igeretevel valahogy hazamasztam. Már másnap lement a lazam, es kezdett múlni a fájdalmam, ami tényleg szörnyű volt.
Én nem is értem, hogy a poszter mit akart az ügyelettel? Miért nem a körzeti orvoshoz ment, ha másképp nem, taxival.

rikitikitévi 2014.07.24. 11:02:24

Ennyi zagyvaságot már rég olvastam. A történet több sebből vérzik, pl. az biztosan nem igaz, amit a Honvéd Kh. SBO-ról állít.
Még jó, hogy a végén odaírta a téébééét!

csakmotyogok 2014.07.24. 13:22:24

Kedves poszter!
A tb-t azért fiziti, hogy idős rokonai kapjanak nyugdíjat. Majdnem semmi köze az Ön tb-fizetésének az egészségügyi ellátáshoz. Azt csak zárójelben mondom hogy ha csak nem havi 7-800 000 Ft után fizeti az egészségügyi járulékot ,akkor Ön nem fizeti ki az ellátásának a költségit és akkor nem jogosan vergődik ebből a szempontból sem. Másképp sincs igaza, de azt hiába is magyaráznám.
A flektor pedig jó lázcsillapításra is.

she_wolf 2014.07.24. 13:34:17

@rikitikitévi:
Amit a Honvéd SBO-ról írt, annak a felét saját tapasztalatból készséggel elhiszem, sőt!, alá is támasztom. (Ez a betegek tömegére és a várakozási időre vonatkozik.)

she_wolf 2014.07.24. 14:04:53

Miért nem a poszter hívta fel az ügyeletet? Mert ha kérdeznek valamit, akkor ő tud rá érdemben válaszolni? Nem értem....

"Felőlük meg is halhattam volna."
Ez az egyik 'kedvenc' mondatom. Nem adják azt olyan könnyen mindenkinek. A parasztokat nem bántani, azok becsületesen dolgozó emberek!

Zárszóként: magunknak kerestük, főztük, megehetjük!
A TB-nkkel meg kitörölhetjük! Most megyek a postára feladni. Szégyenkezve.
Haza kell hívni a kimenekült orvosainkat, fel kell tölteni a (még meglévő) kórházainkat mindennel, ami szükséges a diagnosztizáláshoz és a gyógyításhoz, és akkor nem lesz miért hápogni.
Ja, hogy ez pénzbe kerül? Majd megyünk a stadionokba, és a szurkolók "megműtenek"....

(Magánjellegű adalék: pár órája derült ki, hogy a férjemnek alsó fali (atípusos) infarktusa volt. Most írjak posztot arról, hogy akkor miért a hashártyájával foglalkoztak, amikor "meg is halhatott volna"? Nem írok, mert tele lenne csúsztatással.

she_wolf 2014.07.24. 17:40:50

@csakmotyogok:
Köszönöm!:) Nem vészes, csak......HA én is olyan lennék, mint az itt gyakran elégedetlenkedők, tele lehetne a blog az én posztjaimmal.
Nem vitás, a magyar egészségüggyel csinálniuk kellene valamit záros határidőn belül, mert már körvonalazódik, hogy ennek milyen vége lehet, ha ez így megy tovább.
És ehhez az is hozzátartozik, hogy a dolgozók adóját, és különböző befizetéseit hogyan osztják el.

Ja, feladtam a "TB"-met, így nyugodt lehetek, mert a rám rótt befizetési kötelezettségemnek eleget tettem. "HA" történik velem valami (mint ahogy fog is), és beraknak egy 10 ágyasba, orvost pedig csak váltáskor látok, akkor írjak posztot arról, hogy ezért fizetem a téjjbéjjjt?! Nem folytatom, mert kezdek zabos lenni.....

carrie 2014 2014.07.24. 18:56:09

@mig54:

Jó lenne, ha visszavennél az arcod arányaiból! Magyarázat:

1. "A TB-nkkel meg kitörölhetjük! Most megyek a postára feladni. Szégyenkezve."

Állandóan ezzel jössz. Tán ha lennél olyan kedves és kivakarnád a csipákat a szemedből észrevennéd, hogy biankó csekket kapsz. VAGYIS gyengébbek kedvéért: megvan adva egy minimális összeg törvényileg, amit kötelezően be kell fizetned, de ez csak a mellékelt papíron van rajta, A CSEKKEN ÖSSZEG NEM SZEREPEL. DE ha többet fizetsz be biztosan nem fognak beperelni, talán megköszönik.

Múltkor többet akartál befizetni! Megsúgom: lehet. Úgyhogy ha valóban szándékodban áll többet fizetni, akkor nyugodtan írj egy nullával többet az összeg végére és fizesd is be! De úgyis tudjuk, hogy csak rinyálni tudsz, meg veregetni a melledet, hogy te fizetnél többet "csak hát nem lehet". De lehet. Jha és ha már ennyiszer leírtad, a innentől kezdve a befizetett többletösszegről kérnénk egy szkennelt példányt ide a praxisra. Talán akkor neked sem kellene többet SZÉGYENKEZNI!!!

2. "HA én is olyan lennék, mint az itt gyakran elégedetlenkedők, tele lehetne a blog az én posztjaimmal."
Nem tudom mire írsz ilyeneket, hiszen tele van a blog a kommentjeiddel.
Ékes példa mai, de a régebbiek is nyüzsögnek ilyen bejegyzésekkel:
"(Magánjellegű adalék: pár órája derült ki, hogy a férjemnek alsó fali (atípusos) infarktusa volt. Most írjak posztot arról, hogy akkor miért a hashártyájával foglalkoztak, amikor "meg is halhatott volna"? Nem írok, mert tele lenne csúsztatással."
Költői jellegű kérdés:
Kit érdekel, hogy mi van a férjeddel? Hisz elméletileg te eü-ben dolgoztál, akkor meg tudod mi a dörgés. Vagy mégsem? Vajon miért is itt kérdezgetsz a praxison eü-s magánügyben, ha annyira nagyon megvagy elégedve az általad igencsak magasra magasztalt orvosokkal?! Egyébként sokan tudják, hogy te miért nem írsz posztot: félsz, hogy beolvasnának. Szerintem mindenki jobban járna, ha nem kommentben írogatnál, hanem évente egyszer egy posztot. Aztán megtanulnád, hogy hol a helyed!

3.
""HA" történik velem valami (mint ahogy fog is), és beraknak egy 10 ágyasba, orvost pedig csak váltáskor látok, akkor írjak posztot arról, hogy ezért fizetem a téjjbéjjjt?! Nem folytatom, mert kezdek zabos lenni....."

Megsúgom: Téged nem fognak berakni sehová, még tízágyasba sem, orvos nem fog kimenni hozzád, nemhogy mentő, telefonba meg le fognak rázni!

she_wolf 2014.07.24. 20:04:34

Annyit fizetek, amennyit köteles vagyok. Ennyire köteleznek. Kötelezzenek többre! Nem csak engem!
Érted már miről ugatok, hülye tyúk?
És szakadj le rólam!

csakmotyogok 2014.07.25. 08:41:20

Ja igen 43-an vártak a poszter előtt, hát ez is az orvosok hibája ..legközelebb lője le aki Ön előtt van a sorban...eszem megáll... neki mindent azonnal a többi 43 pedig forduljon fel.Az eszébe sem jut hogy a többiek lehet még betegebbek voltak vagy uo rosszul voltak mint ő.

Braincelle 2014.07.25. 09:19:52

Nekem ijesztőek ezek a posztok, nem az első történet arról, hogy valaki napokig nem jut el egészségügyi ellátásig. Ezek egy része azért van, mert nem a megfelelő helyen próbálkoznak, másrészt azért, mert nem látják el őket ott sem, harmadrészt azért, mert félremegy az egész, és valami tökmás iránydiagnózis felé terelődik.

Ezt a beteget például mért nem küldték el helyből a Péterfybe, belosztályra? Nem is értem. A sürgősségi osztály nem ilyen betegeknek való, mivel nincs nagyon szarul (nyilván nem érzi jól magát, nem erre gondolok), sosem kerül sorra, igazából nem akkora differenciáldiagnosztikai kihívás, hogy SBO kelljen neki... Kell neki egy fizikális vizsgálat egy labor és egy mellkas röntgen, mellkas röntgen nincs éjszaka, azt megcsinálják másnap, ha olyan a labor, úgyis el kell kezdeni az antibiotikumot. Sima, átlag, tökéletes belgyógyászati kázus.

Nálunk ügyeletben mindenkit meg kell nézni, az más kérdés, hogy ha nem területi, akkor vizsgálat után elirányítjuk területre (ezt sajnos muszáj), de ha hozzánk be tudnak szédülni fél éve tartó panasszal ügyeleti időben, és akkor is meg kell vizsgálnom, ha közben az őrzőben is akutság van, és még három másik beteget hozott tíz perc alatt a mentő, és mindezek mellett sem ül ott nyolc órát a padon; akkor az, aki beteg és ellátást igényelne, hogy szédeleghet két napig körbe a városban és a telefonokon egy k... orvosi vizsgálat nélkül? Tényleg nem értem.

rikitikitévi 2014.07.25. 10:32:07

@Braincelle:
Többször voltam a Honvéd SBO-n. Akárhány beteg van, a triage nurse-ök perceken belül foglalkoznak az érkezővel, és szintén percek alatt besorolják az azonnali ellátást igénylős, sürgős nem halasztható, sürgős halasztható vagy nem sürgős kategóriák valamelyikébe. Ez egyébként több nagyméretű monitoron fel van tüntetve, bárki olvashatja a várakozók közül, hogy hányan vannak előtte (negyvenhárman soha!). Orvos csak akkor látja a beteget, amikor eljön az ideje. Amire írtam, hogy nem igaz, azt fenntartom, nem úgy működik a rendszer.
A poszter meg nagyobbrészt saját hülyesége miatt nem jutott időben ellátáshoz nem beszélve arról, hogy írása hemzseg a ellentmondásoktól (nem kapott levegőt, de üvöltött a fájdalomtól, stb.), túlzásoktól meg primitív kirohanásoktól (bunkó paraszt, leszarom, stb.)

Braincelle 2014.07.25. 12:33:33

@rikitikitévi:
lehet, hogy én mást láttam abból a helyből, de nem olyan jókat, amiket Te leírsz.
Mondjuk azt én sem hiszem, hogy az orvos leült vele beszélni, hogy menjen máshová.

platelet 2014.07.25. 14:08:19

@Braincelle: @rikitikitévi: szerintem pont a nem sürgősnek triázsolt beteg várakoztatása az, ami nem probléma, sőt. Ha valaki hajnal kettőkor besétál az SBO-ra, hogy két hete csikar a hasa, senkitől ne várjuk el, hogy halálra dolgozza magát miatta. Ezt én se várnám el senkitől, és azt se szeretném, ha az én adómból olyan intézményeket tartanának fel, amelyek a kéthetes hasfájással hajnalban beeső beteget egy orvosokból, nővérekből, laborosokból, stb. álló komplett teammel AZONNAL ellátják. Ez pazarlás lenne.

Braincelle 2014.07.25. 14:48:19

@platelet:
Figyelj csak, szakmailag nem probléma, úgy értem, az, aki triage-ol, csak a sürgősség szempontjai szerint tudja azt tenni, és nem az ő hibája, ha a nemsürgős vár.

Csak épp végiggondolom, hogy mondjuk itt vagyok én, 28 évesen, 300 órában bejelentetten dolgozom, adózom, és igen, fizetem a tb-t. Legutóbb kb tíz évvel ezelőtt kellett orvoshoz mennem a fogl.eü és szemészeti szűrésen kívül. Ha 40 fok lázzal, szar közérzettel egy hideg folyosón órákat kell várnom, biztos kiakadok. A magunkfajtának, aki dolgozik (jó, most ő épp nyaralni ment), minden perce és minden órája idő és pénz és erő, és ha ilyesmik miatt bukik pár napot, elvesztheti az állását.

Én a tonsilla-tályogomat otthon kezeltem antibiotikummal, öt napig nem tudtam nyelni, napi 6-8 tabletta NSAID mellett volt napi 2x fél óra, amikor egyáltalán pár korty vizet megtudtam ülni. Végigültem a kétnapos kurzusomat fél óránként 1 strepsils-szel, mert ahogy kiment a hatása, minden nyelésnél sírni tudtam volna. Időnként kinyomogattam a dolgokat a torkomból, de ezt borítsa feledés :D Esténként guide-oltam a munkahelyünk külföldi vendégeit a Várban és hasonló helyeken.

Ezek alatt a napok alatt a konkrétan a munkahelyemmel szomszéd épületben lévő fül-orr-gégészetre nem jutottam el, mert úgy voltam vele, hogy ha két óra várakozás helyett két órát alszom, hamarabb leszek egészséges. Csak nekem annyi előnyöm volt a posztolóval szemben, hogy fel tudtam magamnak írni az antibiot.

***
Pont ennek az egészségügyet alig igénybe vevő, adózó, dolgozó fiatal felnőtt generációnak nem mindegy, mennyit vár egy vizsgálatra. És ha kell, akkor kell, de a tisztán belgyógyászati kázusnak a belgyógyászaton van a helye és nem az SBO-n, ahol még csak fel sem tudják venni ha kell, mert nem területi beteg.

SBO-ra vagy az akut nagy bajok valóak, vagy azok az esetek, amikor nem egyértelmű, hogy milyen szakterületé a beteg (legalábbis Budapesten, ahol a mentőnek az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy hova vigye a beteget, mert ha zavart, akkor lehet ez, meg ez, meg ez, de ez délpest, az középpest, amaz meg mittudomén, és ráadásul egyik helyen sem fogják átvenni, mert mi van ha a másik. Én meg tudom a hosp. ellátásból, hogy ha nekem bekeveredik a neurológiára a belgyógyászat, akkor órákba kerül, mire tovább tudom adni, egy újabb mentő segítségével, ha egyáltalán átveszik; és addig nem tudom ellátni a neurológiát).

Ezt a szegény csajt be kellett volna zavarni a Péterfybe, egy fekvőbeteg osztályon biztosan kevesebbet vár egy fennjáró, nem a halálán lévő beteg, mint egy SBO-n.

És nem igaz, hogy ha én kihívom az ügyeletet, mert szarul vagyok, akkor nem jön senki segíteni. De az újabb adóra arra mindig jók vagyunk, és mindig mi vagyunk jók, a dolgozó, semmilyen deviációt nem mutató, semmilyen segélyt nem kapó, kisebbségbe sem tartozó huszonvége generáció. Azért ez szép üzenet az államtól, és ne csodáld, ha kiakad rajta, az egyszeri, ebből a szempontból naiv ember, aki azt hiszi, hogy ha beteg lesz, kap majd ellátást...

Braincelle 2014.07.25. 15:05:35

És az is felháborító, hogy a részeg hajléktalant hamarabb betolják a CT-be, ha vérzik a feje, meg a 90 éveset, aki 5 éve nem tud magáról, meg a cigánycsaládot, mert huszan vannak és az öklüket rázzák, mindenkit, meg azt, aki feleslegesen kihívatta magára a mentőt, egy csomó mindenkit, aki egyáltalán nem sürgősebb. A protekciós politikusfeleségekről és hasonlókról ne is beszéljünk. De te csak várj, tuti, van nyolc órád.

Tudod, ha én bemegyek kéthetes hasfájással, akkor azért most megyek, mert eddig munka közben zabáltam a fájdalomcsillapítót rá, és most jutottam el oda, hogy vége, de még így is tudom, hogy ha nem a vakbelem perforált, akkor el fogok menni holnap is dolgozni.

És tudod, mindenki vár, amikor látja, hogy kell. Amikor látja, hogy ötpercen belül a második lélegeztetett beteget tolják be nekem, akkor a legnagyobb hangú is csöndben marad és vár. De valahol mégis felháborító, hogy a betegek azt élik meg, hogy akárhová mennek ebben az istenverte egészségügyben, először mindig azt kapják, hogy "mit keresel itt, menj innen".

Braincelle 2014.07.25. 15:07:40

csak az a baj, hogy mi ugyanannak a szarnak az áldozatai vagyunk, mint ők. és ezt nem tudják, amikor rajtunk akarják elvenni a port. mi meg egyre keserűbbek leszünk, amikor egyre több szemrehányást kapunk, bármennyit dolgozunk, miközben külföldön ott van a tízszer annyit fizető lehetőség, jól szervezett munkahelyeken, ahol tilos túlórázni.
ördögi kör, csak odafent nyertek a nagyurak persze.

csakmotyogok 2014.07.25. 17:42:28

@Braincelle: Hiába mondasz bármit ,orvos vagy arra esküdtél, hogy kiszolgáld a betegeket és marhára letojják, ha nem bírod...sőt javasolják menj Tesco pénztárosnak.
Olvasgass...
www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&csatid=819&topicid=318385

elkeserítő...

Braincelle 2014.07.25. 21:31:30

@csakmotyogok:
Értem, de most mért írod ezt? Ha elolvasod a felette levőket, láthatod, hogy a betegnek adtam igazat.

she_wolf 2014.07.25. 22:31:03

@mig54:
Jav.: nem hashártya, hanem mellhártya.
A poszt szempontjából mindegy, egyébként viszont nagyon nem.

@Braincelle: szomorú amit írsz, de attól még gyakran igaz:(

bajkal 2014.07.26. 07:33:08

Branicelle: leszel még idősebb:-), nem a huszonvége, hanem ugyanez a helyzet a 30 eleji, 30 közepi és sorolhatom egészen a már majdnem nyugdíjasig...:-(

bajkal 2014.07.26. 07:41:14

A poszthoz: a sok kóválygásért és félrediagnosztizálásért jogos a felháborodás. A rendszer kívülről látható problémái miatt is.
De a posztolónak írom: négykézláb is szabad mászni ki a fürdőig és igenis megpróbálni lázat csillapítani. A körzezihez is lehet taxival menni (hacsak az állandó lakcím nem x 100 km-re maradt ilyen-olyan okból..háziorvosotul) (ezt talan már más is írta.
Utazáshoz és táborozáshoz pedig soha nem az otthoni készletet kell elvinni az utolsó szemig, hanem külön kis gyógyszercsomag vagy minden gyógyszer mennyiség fele és kár, hogy ezt sokan a saját kárukon tanulják.
Örülök, hogy rendbejött a sok szenvedés után, és ilyen még egy nem lesz az életében.

Artech 2014.07.26. 11:25:55

@zunuke: . "Másnap szombatra" Nálatok ilyenkor is van háziorvos?

Artech 2014.07.26. 11:30:19

@csakmotyogok: Hát, ekkora vetítést csak a MTI cikkeiben láttam...
A TB fizetés-elméletileg- független a nyugdíjtól. Az ellátás összegében, benne van a komplett magyar egészségügy részarányos fenntartása. Azért fizetünk TB-t, hogy ellássanak, mert mi legalább fizetünk. S nem vergődik, csak kéri azt amiért fizet előre....
Így már világos?

platelet 2014.07.26. 11:42:27

@Braincelle: Emberileg teljesen megértelek. De ha megnézzük a magyar egészségügy forrásait, akkor nincs erre pénz. A nem sürgős dolgokat időpontra, háziorvosnál, szakrendelőnél. Ha bejön a sürgősségire, a legtöbb, amit tehetnek, hogy ellátják... egy bizonyos idő után. Az, hogy emiatt szabit/betegszabit kell kivenni, szociális probléma, nem az egészségügynek kell megoldani.

Másik dolog: az se jó, hogy betegen dolgoznak az emberek. Nem minta ez az ő hibájuk lenne, sok helyen a munkáltató nem engedi el, sokak nem engedhetik meg maguknak, hogy kiessen a pénz. Ez is társadalmi probléma, ezeket kéne a kormánynak megoldania...

Ha Te egészségügyben dolgozol havi 300 órát, még, ha bejelentett is, nem biztos, hogy megfelel a munkaügyi törvénynek... Nemrég szigorították a szabályokat, állítólag a dolgozók érdekében... Ez persze nem igaz, mert valamiből meg kell élnünk, dolgoznunk kell túlórában... Hoznak egy látszattörvényt, ami látszólag a dolgozót védi, valójában minden marad a régiben, és a dolgozót lehet majd elmeszelni... (ezt teljesen pártfüggetlenül írom)

Még annyi, hgoy direkt nem poszthoz írtam, sok helyen járt, és hosszú lett volna kielemezni :) Egy tüdőgyulladást tényleg nem olyan nehéz diagnosztizálni, valójában bárhova megy (ügyelet, SBO, stb), hamar rövidre lehetett volna zárni, és elirányítani belre...

mnika88 2014.07.26. 19:17:19

Nyilván,ha nincs otthon gyógyszer javasolni fogják a hűtőfürdőt stb.Ezzel segíteni akartak csak,alternatívát adtak.A 43 várakozót én is túlzásnak tartom...A 3 óra várakozás reális,dehát más is vár,oké,h fájt neki,de másnak is fáj,aki ott űl.Én is ültem ott mellhártya gyulladással 2 órát,eszembe nem jutott háborogni.

she_wolf 2014.07.26. 19:29:40

@mnika88:
A 3 óra (és néha több) várakozási idő nem a beteg, nem az orvos, és nem is a mentőszolgálat hibája.

mnika88 2014.07.26. 20:39:50

@mig54:
Sztem egy szóval sem említettem,hogy az övék lenne...:) Mentőszolgálatnál kevesen vannak,mentőorvos jóformán nincs,tisztek az esetkocsival a legsűrgősebbekhez mennek,sok sürgősnek várnia kell sajnos.Meg ugye a mentő nem taxi.Ők biztos nem tehetnek róla.Orvos sem,mert ugye SBO-n pioritást élveznek a sürgős esetek,szervezni kell a vizsgálatokat,epikrízist írni,megvárni a labort(ami sürgős megkérésné is 1 óra).stb..Ők se hibásak.A beteg meg szerencsétlen gyógyulni akar minél gyorsabban,fogalma sincs mi történik a testével,ez megijeszti,fél,kapaszkodik az orvosba.Ő se hibás.

Braincelle 2014.07.26. 21:39:56

@platelet:
Tudom. A 300 óra ügyeletekkel együtt benne van a törvényesben. Ennél több nem lehet.

she_wolf 2014.07.26. 22:55:51

@mnika88:
Persze, hogy nem. Bocs, ha félreérthető voltam, csak egy általános keserűség volt a részemről.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása