Ha orvosra fáj a fogad...

2014.07.11. 06:00

index_1.jpgVan egy fájós fog, immár két hete, orvostól-orvosig járunk vele, és sajnos sehol nem kaptunk végleges ellátást.

Tisztelt Praxis Blog!

Megköszönném, ha megjelenítenék az alábbi írásom.

Ha orvosra fáj a fogad.....

 

Történetünk másfél hete kezdödött. Férjem csütörtök este  fogfájásra panaszkodott. Pénteken munka után irány a kerületi fogászat. Miután megérkezett, egy asszisztens közölte, hogy csak azokat fogadják, akiknek időpontjuk van. Mindenhol így müködik, tudjuk jól, de sürgösségi eset révén, reméltük az ellátást. Két és fél óra várakozás után dolgavégezetlenül eljött. Hétvégén irány  a Szentkirály utcában lévő ügyelet. Ott nem tudnak vele foglalkozni, mert nincs tömő anyag, nem is rendelnek, hiszen sürgősséggel húzni szoktak. Amúgy nagyon helyesek, kedvesek voltak. Hál istennek nagyon szép egészséges fogakkal rendelkezik a párom, nem is szerette volna kihúzatni. Marad az Algoflex. Hétfőn telefon a kerületi rendelőintézetbe, hogy legyenek szívesek időpontot adni. Július közepére tudnak csak.

 

Nem jó, mert már x napja fáj, és jártuk már ott is, és az ügyeleten is.  A doktornő kedvesen elmagyarázta, hogy menjen oda szerda délután, akkor lesz röntgengép is, időpontot igaz nem ad, de megígéri, hogy most sorra fog kerülni. Sorra került, de a problémát nem tudták megoldani.  Egy db fog kilukadt, 4 gyökércsatornás, nincs tágító eszköz. Beutaló a Szentkirályi Klinikára. Ma pénteken ott járt a férjem, ahol megnézték, és felírták várólistára.  Kb. szeptermberre kerülhet rá a sor. Mivel az anyagi lehetőségeink nem engedik, ezért a magán praxist meg sem próbáltuk. Mire összeszednénk a kb. 30 ezer forintot, addigra szeptembert írunk. (Doktornő jelezte, hogy van még ez a lehetőség, kb. ennyi pénzért).

dentist-cartoon.jpg

Ez az a pont, amikor ide ültem, hogy megírom.

 

Annyi mindent olvastam már itt a blogon, jót-rosszat egyaránt, de nem a bántó szándék vezérelt, hogy leírtam az esetünket. Én az ellátó rendszert nem értem.  

 

Van egy fájós fog, immár kéthete, orvostól-orvosig járunk vele, és sajnos sehol nem kaptunk végleges ellátást. Látjuk, tudjuk, halljuk, tapasztaljuk, hogy szar van a palacsintában, amit egészségügynek hívnak, de sokat nem tudunk tenni ellene. Elfogadjuk, hogy ennyi pénzért (Tb járadék) ilyen ellátást lehet kapni. Amin inkább meglepődtem, az az ügyeleti ellátás.  Vagy inkább a saját tudatlanságom, nevezetesen, hogy nem tartanak tőmítő anyagot. Amit viszont nem értek, az a várólista. Laikusként úgy gondolom, hogy egy protézis műtétnél indokolt a várólista, de egy fogászati beavatkozásnál?  Ha van itt szakértő, megköszönném, ha felvilágosítana.

 

 

Köszönettel: D.F.Zs.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megvalaszolok 2014.07.11. 11:08:09

Kedves Posztoló!

Igen, szomorú dolog, hogy az évek óta fizetett pénze után, ezt a választ kapja, hogy egy 30 ezer forintos beavatkozásra sem futja. Sajnos politikusaink lenyúlták a lóvét. Mindenki készüljön fel arra, hogy jobb lesz már most elkezdeni gyűjteni a saját (magán) ellátásunkra, különben meghalunk...

zunuke 2014.07.11. 13:24:34

Egy valamit nem értek,illetve az egészet nem értem.

Ha én nem érzem jól magam,lázas vagyok,köhögök és elmegyek a körzeti orvosomhoz,ahova kerületileg tartozok,akkor ott kivárom a soromat,és bemegyek a rendelésre.Az orvos megvizsgál,szükségszerűen továbbküld ilyen olyan vizsgálatokra,vagy ott helyben gyógyszert ír fel.Kontrollra is hozzá kell visszamenni.Akkor még mindig nem értem,hogy a fogorvosi rendelőkben ugyanez miért nem tud működni? Mert,hogy egy komolyabb (halasztható)beavatkozáshoz időpont kell azt még aláírom,de egy borzalmasan fájó fog betöméséhez miért, erre nem tudok rájönni.Nekem is tömtek már fogat,és nem tartott órákon keresztül,hogy a többi kint váró beteg ez miatt ne jutott volna be saját bajával.Nem tudom ezt ki szabályozza,ki az aki ezt kitalálta,jóváhagyta, de jól seggbe kellene rúgni az biztos.Hogy időpontot kell kérni mindenhol ezt már megszoktuk,és tudjuk.De egy fájós fogból hetek alatt nagyobb baj is lehet,ha nem kerül orvoshoz a beteg.Őrület.

Irkutszk 2014.07.11. 13:36:19

- Nem minden fogorvosi ellátás TB-támogatott.
- Az a mondat paradoxon a jelen esetben, miszerint nagyon szép egészséges fogai lennének a betegnek. Ugyanis ha egészségesek, akkor nem fájnak, ráadásul nincs köztük sem lyukas, sem gyökérkezelésre szoruló.
- Az ingyenes ellátás a kihúzást jelenti, ezt elutasították. Az egyéb ingyenes kezeléshez ki kell várni a sorukat. A posztíró maga írta le a történet elején, hogy az ügyeleten elmondták nekik, hogy nem tartanak tömítőanyagot, hanem fogat húznak.

megvalaszolok 2014.07.11. 14:06:51

@Irkutszk: Szerinted normális dolog, hogy egy szájsebészeti klinikán nincs tömőanyag? Mintha a neurológián nem lenne diclofenac kb....

Antalbaba 2014.07.11. 16:38:49

Sürgősségi ellátás /bárhol/: foghúzás, ill. a gyökérkezelés ELKEZDÉSE. Itt már az elején hibáztak, ennyit meg kell csinálni, vagy aláíratni a beteggel, ha nem kéri. Az más kérdés, hogy ha 4 gyökerű a fog, akkor az extrém kihívás, egyáltalán nem biztos, hogy végül sikerül megmenteni a fogat, de a fájdalom csillapítására legalább trepanálni kellett volna.
És igen, alakulnak a várólisták, és nem járok ugyan ügyeletre, de ott nem tömögetnek. Sem idő, sem energia, sem anyag, sokszor még röntgen sincs. Szóval marad az öngondoskodás, pl. legalább fél évente kérni időpontot, elmenni ellenőriztetni, levetetni a fogköveket, stb. Így nem lesz ennyire beteg egy fog sem:-(

tisztapista 2014.07.11. 18:18:48

Magánfogászat. 20 ezerből megúszod a kezelést. Ha szerinted ez sok, akkor egy foggal kevesebbed lesz. A kerületi fogorvos kivárása pedig azoknak való, akik nem akut kezelést akarnak, hanem kibírnak-két hetet.

Ja, fogfájással. Egy-két hetet. Persze.

antisystem 2014.07.11. 18:53:48

Na, ezért tartok én itthon Dalacin kapszulát, idegtűt meg Kerr-reszelőt... nem, nem vagyok fogorvos, még orvos se... csak egy ember, aki rühelli a kiszolgáltatottságot és a másoktól függést... aka "REND"...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.11. 18:55:00

Nem az a felháborító, hogy a legszegényebbeknek várólista van, hanem az, hogy egy random kiválasztott átlagcsalád nem ismer olyan "minimál konyhapénz" programot, hogy képes legyen a havi bevételéből kigazdálkodni 30 ezer forintot BÁRMILYEN váratlan kiadásra.

különvélemény 2014.07.11. 19:10:27

"Marad az Algoflex."

Áhh, értem, fizetett reklámot olvashattunk...

Gyorgy Nagy 2014.07.11. 19:53:49

Ez a FIDESZ eu politika.Nincs ez nincs az vàrolistàk évekig operáciok elmaradása stb,stb.Bezzeg szerencsétlen Viktor stadionjaira van mert olyan jo a magyar foci. Kètmillioháromszezren rászavatak a nyolcmillioegyböl. Hàt ezt kaptuk meg a szegénysèget. Köszi FIDESZ .

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.07.11. 20:44:06

Ha adott volna kenőpénzt lett volna tömítőanyag.Mekkora egy kamuduma, hogy nem is tartanak :D.A "fogmegtartó kezelés" is TB támogatott, egyszerűen nem volt kedve az orvosnak egy fájdalomcsillapítót felírni meg hétfőn betömni az állami fizuért, ennyi történt.

kisfalosejt 2014.07.11. 20:45:47

Hogy miért fizeti a TB-t?
Többek között a sok biztosítás nélküli egészségügyi ellátására.
Örüljön, hogy csak ennyit vonnak le!
Aki nem megy el a rendszeres szűrővizsgálatokra annak legalább a dupláját kellene fizetnie szvsz. A megelőzés a legfontosabb! Nem kellene annyit várni, nem kellene fogfájásra ébredni. Nem kerülne annyiba az államnak. Több pénz jutna az orvosoknak. Nem vándorolnának ki. Több orvos lenne, kevesebb várakozási idő. Nem lennének túlterheltek az orvosok. Nem lennének elégedetlenek a páciensek. Azaz de. A magyar embernek soha semmi nem jó. A másik alapvető gond az, hogy a kelet-európai ember nem hajlandó anyagi áldozatot hozni az egészségéért. Meg kellene emelni a TB-t a duplájára. Aki meg nem fizet TB-t az fizessen az elvégzett beavatkozásért.

antisystem 2014.07.11. 22:03:09

@kisfalosejt: Nyugtass meg légyszi, hogy nem vagy az egészségpolitika környékén...

A fogdoki 2014.07.11. 22:16:50

Valóban érthetetlen, miért küldték el a kommentelő férjét ellátás nélkül a körzeti fogászatról. Szerintem az ok a következő: a TB-s fogászatok finanszírozásra.
Az emberek azt hiszik, hogy a fogorvos elpiszkálgat a szájakban, aztán felveszi a nagy lóvét. Persze, ilyen is van, de nem egy körzeti rendelőben.
A jogosulatlan beavatkozások elszámolását megakadályozandó, központilag meghatározták, hogy egyes beavatkozások minimum hány percig tarthatnak. A lista megtekinthető itt:

www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/SZAKMA/OEPHUSZAK_EUSZOLG/ALAPSZAKELL/FOG%C3%81SZATI%20ELL%C3%81T%C3%81S/FOGK%C3%93DLISTA%202014.05.01..PDF

Lényeges oszlop még a PONT nevezetű. Ebből látszik, hogy egy vizsgálat minimum 10 percig tart és nulla pontot ér. Gyógyszerrendelés még 5 perc és szintén 0 pontot ér.
Ebből következik: 1 óra alatt a fogorvos max. 4 beteget vizsgálhat meg, ha még receptet is ír neki. És akkor mást nem csinált! Mivel 0 pontos beavatkozások, mindezt ingyen tette. Természetesen a többi beavatkozás már több pontot ér A. pontot konvertálják hó végén HUF-ra. A legutóbbi - mivel ez hónapról-hónapra változik - 2,11 volt.
Kiszámoljuk a gyökérkezelést: Vizsgálat: 10 perc + Érzéstelenítés: 3 perc + Gyökérkezelés: 5 perc + fog trepanálása: 10 perc =28 perc. Ekkor még nem kerül gyógyszer és ideiglenes tömés a fogba. (Értéke: 150 pont, azaz 316 HUF).
Mivel a fogorvosnak vállalkozás keretében kell végeznie a tevékenységét, abből kell minden felmerülő költséget fizetnie (saját+asszisztensnő bére, járulékai, rezsi, tömőanyagok, eszközök, iparűzési adó, társasági adó stb, stb...) Ezért igyekszik mindenki úgy berendelni a betegeit, hogy a napi 6 órát (ennyit engedélyez a TB) kitöltse, hiszen az elveszett idő elveszett finanszírozás. Tekinteve, ha a várólistás betegek megjelennek a rendelésen, nehéz beilleszteni egy sürgős esetet, hiszen ha hó végén összesítve az ember túllépi a napi 6 órát, büntetésként nem csak hogy nem fizetik ki az a fölé eső tevékenységet, hanem egy egynél kisebb szorzóval az egész havi teljesítményét csökkentik...

Ennek ellenére minden megoldható, ilyenkor én az időpontra megjelenő betegeknél végzek kisebb beavatkozást (mondjuk a megbeszélt 2 foga helyett csak egyet tömök, stb.) Természetesen ezt megbeszélem a betegekkel, de ez nem szokott gond lenni, az emberek nagy részébe szorult annyi empátia, hogy az idejükből ajándékozzanak szenvedő társuknak :D

efi 2014.07.11. 22:32:25

Tetszettek volna másra szavazni.
Hogy azok sem jobbak? Lehet.
De előbb-utóbb talán valamelyik megunta volna, hogy 4 évente lecserélik a silány munkájáért és körülnézett volna, hogy min kéne ahhoz változtatni, hogy maradhasson és hátha komoly dolgokkal is elkezdenének foglalkozni.
Amúgy meg: persze legyen időpont, a 2.kezeléstől kezdve nagyjából mindegy, hogy kedd délelőtt vagy csütörtök délután folytatódik-e. De lennie kell olyan időablaknak is, amikor csak az éppen akkor betoppanókat kezelik. Az ő büntetésük az esetleges több óra várakozás, legyen elég ennyi.
A poszt-tolónak meg: ezek szerint szeptemberre lenne 30E. Akkor tessék csak összegyűjteni, még akkor is, ha nem lesz rá szükség. Sőt, már régen meg kellett volna tenni. Most nem lenne ilyen gond.

efi 2014.07.11. 22:40:34

@kisfalosejt:
Csak elvben van igazad.
Homályosíts fel minket, hogy a rossebbe járjak megelőző és kontroll vizsgálatokra, ha mind a háziorvosi, mind a szakrendelések 95%-ban mások munkaidejében van? És persze a bődületes sorok és várakozások ellenére egyik doki sem heti 40 órát rendel érdekse módon. (ja, tudom, a többiben operál. A fogorvos, a bőrgyógyász, meg a pszichológus is.)
Nincs az az isten, hogy én megelőző jelleggel szabadságom alatt, elkoccoljak a házorvoshoz, ahol 3 óra vérnyomásemelő várakozás után kapok egy beutalót egy szakrendelésre - illetve könnyen lehet, hogy nem is, mert hiszen mit akarok én ott, hülye, mikor semmi bajom?! - ahol aztán megint 3 órát várok, mert természetesen az összes páciens ugyanúgy fél 2-re kapott időpontot. Na és ezzel 2 hónap után letudtam egyet (2 nap szabival) az ajánlottan elvégzendő 15-20 megelőző vizsgálatból. Szuper.

Sanshouo 2014.07.11. 22:41:00

Teljes nyugalommal tudom ajánlani ilyen estekre, vagy bármilyen FOGós problémára a Szentkirályi utcában található SOTE Konzerváló fogászati klinikáját. Ott a SOTE fogorvostan hallgatói kezelik a betegeket, szigorú professzori felügyelet mellett, TELJESEN INGYEN, komolyabb munka esetén (porcelán korona, tömés, építés) anyagdíjat számítanak csak fel. Elképesztően korrektül dolgoznak, nekem gyakorlatilag a fél fogsorom ott tették rendbe pár éve, és a mai napig tökéletes, pedig például az egyik hátsó fogam nem volt egyszerű eset.
Az egyetlen negatív tényező, hogy a diákok csak és kizárólag a gyakorlati óráik alatt tudnak fogadni bárkit, szóval általában ha odakerül a beteg egy diákhoz, akkor komolyabb probléma esetén az egy két-három találkozós menet.
De maximálisan ajánlani tudom őket. Korszerű berendezések, elképesztően kedves professzorok és diákok, teljesen korrekt munka.
Engem azonnal fogadtak már az első alkalommal is, még úgy is hogy nem Budapesti vagyok, hanem az agglomerációban lakom.
Az ottani első hallgató-orvosom volt az, akinél életemben először nem rettegtem a fogorvosi székben feküdve.

kisfalosejt 2014.07.11. 23:51:47

@antisystem: látom sikerült megragadni a lényeget

kisfalosejt 2014.07.12. 00:23:06

@efi:
Rossz gondolatmenet.
a legtöbb rendelés váltott műszakban zajlik, azaz reggel 8-tól este 8-ig elérhető egy orvos.
Nekem ne mondja senki, hogy mindig 3 órát kell várni az orvosra, amikor sok helyen működik az, hogy telefonos bejelentkezés alapján várakozás nélkül meg lehet oldani a 10 perces vizsgálatot. Akkor lehet 3 órát várni ha csak úgy "beesik" egy beteg. Fel kell emelni a telefont kérni egy időpontot egy kontrollra , nem gondolom azt, hogy heti 60 órát dolgozik reggel 8-tól este 8-ig minden nap. Így valószínüleg mégsem olyan nagy nehézség időnként egy 10-20 perces szűrővizsgálaton részt venni. Mondjuk ha telefonálna az orvosának, hogy 3 hét múlva szeretné megnézetni a fogait este 7-kor az egy jó kezdés lenne.
Higgye el nekem, hogy megéri, és nem lehetetlen. Le kell nyelni, hogy ennyi TB fizetésért "csak" ennyi jár. Meg lehet nézni, hogy nyugaton mennyi a havi egészségbiztosítási díj. Külföldön sem annyira rózsás a helyzet. Ott aztán tényleg csak akkor mennek a szüréseken kívül orvoshoz ha indokolt. Ott is várni kell. Mindenhol várni kell. Ha nem akar várni menjen magánorvoshoz. De sokszor még ott is várni kell.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.12. 08:38:33

@kisfalosejt:

"Aki nem megy el a rendszeres szűrővizsgálatokra annak legalább a dupláját kellene fizetnie szvsz."

Okoska!

Ha MINDENKI eljárna félévente szűrésre, hány nap alatt omlana össze a teljes rendszer szerinted, buta kis huszonéves buTapesti megmondókám?

És ha MINDENKI szűrővizsgálaton feltárt és leadminisztrált problémáját AZONNAL el is kezdenék kezelni, az mennyivel gyorsítaná meg a rendszer fentebb említett összeomlását, kedves "középosztálybeli" szerepet játszó, valójában vidékről feltelepült proli, sötétagyú buTapesti barátom?

Hülye vagy hozzá, hogy felfogd, hogy ez a jelenlegi rendszer még úgy is kevés, ha az emberek kb 60%-a egyáltalán nem tud költeni a fogaira?

kisfalosejt 2014.07.12. 09:38:03

@polyvinyl:

Orvosként igenis a prevenciót tartom az egyik legfontosabb dolognak. Nyugaton kevesebb TB-t fizet az aki részt vesz a szűréseken. Az írásából kiderül, hogy önnek súlyos kisebbségi komplexusai vannak.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.12. 10:10:18

@kisfalosejt:

Ön pedig a tekintélyre hivatkozással ("orvosként") és a hiteltelenítési kísérletével ("komplexusai") két tipikus érvelési hibát is elkövet :)

Már ha ugyan orvos egyáltalán, amit a silány vitalultúrája mellett azért is kétlek, mert egy orvos pontosan tudja, hogy Magyarországon a jelenlegi rendszer NEM lenne képes a lakosság teljes és rendszeres fogászati szűrését ellátni, sem a kiszűrt problémák kezelése nélkül, pláne nem azzal együtt.

Hajrá, kamu-dokikám, lehet tovább a tekintélyre hivatkozni, meg hitelteleníteni :)

kisfalosejt 2014.07.12. 12:17:10

@polyvinyl:

Éppen azért írtam azt, hogy kapásból minimum a duplájára kellene emelni a TB-t.
Felőlem azt gondol amit akar, hidegen hagy, és részemről befejeztem.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.12. 13:27:51

@kisfalosejt:

"Éppen azért írtam azt, hogy kapásból minimum a duplájára kellene emelni a TB-t."

1. Hülyeséget írtál. Az emberek bérköltségének már most is több, mint 80%-át viszik el a mindenféle adók és járulékok. 100 megtermelt forintból 80-at visz az állam. Nincs hová emelni. Ezt kell beosztani, vagy tisztességes munkabért kell fizettetni a munkáltatókkal, és szigorúan büntetni kell a feketemunkát.

2. Megfutamodtál?

Na jó, hagylak futni, és csak az olvasók kedvéért írok még pár apróságot az általad a szűrővizsgálatot elbliccelők szigorú büntetésével kapcsolatban :)

- Magyarországon ma 9.880.000 ember él. Őket kellene FÉLÉVENTE beterelni fogászati szűrővizsgálatra.

9,8 millió embert FÉLÉVENTE végigszűrni, az annyi, mint 6x21 munkanap, vagyis 126 munkanap alatt belenézni 9,8 millió ember szájába.

- Ez 78.412 páciens szűrését jelentené NAPONTA.

- 1 fogorvos naponta 6 órát rendelhet, óránként 4 beteget fogadhat. Vagyis 1 fogorvos 1 munkanapon 24 pácienst vizsgálhat.

- Naponta 78.412 páciens szűréséhez 3267 fogorvosra lenne szükség, aki CSAK a szűréseket végzi, semmi mást ne csinál.

- Ehhez képest Magyarországon a KSH 2011-es adatai szerint összesen kb. 5200 fogorvosi diplomával rendelkező orvos van, a kutatóorvosokat, orvoslátogatókat, bármilyen más okból nem praktizáló egyéb fogorvosokat is beleszámítva.

- Ehhez képest az OEP 2014-es adatai szerint Magyarországon 3993 OEP által finanszírozott fogorvosi rendelő van.

- Ha NAPI 78.412 pácienst le kell szűrni, és ehhez 3993 rendelőnk van, akkor rendelőnként 19,6 páciens SZŰRÉSÉT kell megoldani benne, minden egyes munkanapon!

- Ha 1 fogorvos 1 nap 24 beteget tud fogadni, és már most is zsúfoltság, meg várólisták vannak, akkor hogyan képzeled megoldani ugyanennyi számú orvos és ugyanennyi számú rendelő mellett, hogy a napi 24 kezelt beteg mellett még napi 19,6 szűrésre váró pácienst is ellássanak?

- Mert ahhoz ugye, hogy az elképzelésed szerint dupla TB-vel büntethesd azokat, akik nem mennek el félévente szűrővizsgálatra, az a minimum, hogy ELŐSZÖR a rendszerednek legalább az első évében biztosítanod KELL, hogy ha akar, MINDEN ember bejusson félévente egyszer a szűrővizsgálatra.

Mert az nem működik, hogy hozol egy törvényt, a hasraütéses szankcióiddal, de NEM biztosítod hozzá se a személyi, se a tárgyi feltételeket, hogy aki jogkövető módon meg akar felelni az elvárásaidnak, az teljesíthesse az elvárásaidat.

antisystem 2014.07.13. 17:42:31

@kisfalosejt: azt hiszem, igen, pontosan ez történt, és ezt az utóbbi hozzászólások is egyértelműen alátámasztják... azt hiszem, pontosan erről a gondolatvilágról és főként stílusról történt már meglehetősen egyértelmű vélemény-nyilvánítás mifelénk...
És nem, a vitatéma nem a prevenció fontossága...

FelixJager 2014.08.11. 21:25:39

Akut fogbélgyulladással, mint a poszter férjének volt a körzeti fogorvos köteles foglalkozni a felvétel napján. Viszont egy felső moláris fog szakszerű gyökértömése időben kb 40-60 perc, ami teljesen felborítja a napi rendelést, tehát szerintem jogos, hogy felajánlják az azonnali foghúzásta, vagy a leghamarabbi szabad időpontot.

Azért nem 40 órát dolgoznak, mert egy teljes vegyes, vagy felnőtt praxishoz az OEP heti max 30 óra rendelést enged. Munkaidő után valóban nem műt a fogorvos, hanem hazamegy, és a nap további részében azzal foglalkozik, amivel akar.

A túlzsúfoltság egyébként úgy van jelen, hogy egy átlagos praxisban 10 éves periódust nézve a körzetben lakók 50%-a egyáltalán nem keresi fel a rendelőt. Ha holnap mindenki le akarná magát szűretni tényleg összeomlana az ellátórendszer, de nem csak a fogászat, hanem úgy en block.

Amúgy azoknak akik szerint a TB-nek semmi értelme: USA-ban egy moláris fog gyökértömése magánrendelőben 1000 USD.

Az amúgy külön döbbenet, mind a pénzügyi kultúránkat, mind az általános gazdasági helyzetet nézve, hogy egy kétkeresős családnak nincs 30 000 forint tartaléka.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása