Majdnem falat bontottam a kíntól.

2014.06.21. 08:22

epeko_vitaminsziget.jpgNa gondoltam, végre történik valami.Orvosok között leszek és végre megvizsgálnak. Aha, én kis butus...

dvözlöm kedves praxisblog!

 

Történetemet szeretném megosztani, ami a következő: Utazás az epekövem körül

 

Az epekövemmel közel 5 éve ismerjük egymást. Dédelgettem, kényeztettem, vigyáztam rá. Nem hálálta meg. Egy nap "drága kövecském" úgy gondolta neki elég volt a bezártságból, ő biza' szabadulni akar. El is indult... Igen ám, de az eltelt idő alatt kissé dagadtra "hizlaltam" így hamar beszorult a szentem. Hasonlatosan mint egy kedves mesehős Micimackó, amikor is túl sok mézevéstől vendéglátója, azaz Nyuszi házának bejáratába szorult. Szóval az én kövecském is megakadt, ami számomra iszonyú görcsökben jelentkezett. Első körben marékszámra szedtem a görcsoldókat, de sajnos csak ideig-óráig használtak. Nincs mese, gondoltam akkor irány az orvos, és próbáljunk megszabadulni egymástól, a kő is boldog lesz én is. Akkor még nem gondoltam, hogy nem is lesz ez olyan könnyű! Első utam a körzeti orvoshoz vezetett, aki szakrendelésre irányított,a szakrendelésről területileg illetékes kórház sebészetére kellett mennem.

 

Ezen helyek felkeresése is pár napot igénybe vett, de a kórházi sebészeten több alkalommal tettem látogatást míg valaki egyáltalán hozzám szólt hogy mit is lábatlankodom ott. A vizsgálat kis pocaknyomkodásból állt, sem ultrahang sem más komolyabb vizsgálat nem lett annak eldöntésére, hogy hol is tart az én epekövem. A sebész kijelentette, legyen majd műtét a közeljövőben, de addig is meg kell tudni egyáltalán a műtétre alkalmas vagyok-e. Kardiológia, 3 hét múlva kaptam időpontot. Nem értettem.. Ember komoly fájdalmaim vannak, nincs időm 3 hétig még a kefét rágva vad görcsökben fetrengeni! De a bürokrácia, az bürokrácia. Mondanom sem kell hogy az elkövetkező 3 hét sem hozott nyugodt napokat, az én "kedves" kövem hozta a formáját és továbbra is kínzott. Többször megjártam esténként az ügyeletet injekciókért könyörögve, mire az ügyeleti orvos megunta, és beutalt az éppen ügyeletes kórházba. Na gondoltam végre történik valami...Orvosok között leszek és végre megvizsgálnak. Aha én kis butus..

 epeko_vitaminsziget.jpg

Az említett kórházban éppen a média által ismert nagy "Z" nevű doktor úrhoz kerültem, aki próbált segíteni. Másnapra egy általa ajánlott újabb intézmény sebészéhez küldött, abban a reményben hogy végre történik valami. Az ajánlott sebész kereken két perc alatt hazaküldött. Szerinte diétahiba miatt görcsölök szedjem csak a görcsoldókat. ....de kérem talán egy ultrahang doktor úr érzem komoly a gond. Semmi szavam nem lehetett, ki vagyok én, csak egy beteg........

 

Újra hazatántorogtam a fájdalommal gyötört pocakommal, és számoltam a napokat, bízva abban hogy a kő nem akarja szétszakítani a hasam, mint valami borzalmas alien. A családom addigra már a plafonon volt a tehetetlenségtől, attól hogy végig kell nézniük, hogy szenvedek és nem tudnak segíteni. Majd végre eljött a kardiológiai vizsgálat ideje, rendben megtörtént a vizsgálat zöld utat kaptam a műtéthez. Irány a kiindulóponti kórház sebészete, időpontot kell kérnem a nagy "kőmegszabadításhoz" Leghamarabbi időpont is 10 nappal későbbre szólt, mert dokikámnak sürgős nyaralhatnékja volt a Balatonon. Másnap már majdnem falat bontottam a kíntól.

 

Eldöntöttem, mentőt hívok magamnak. Tárcsáztam, mondom mit szeretnék, majd egy mély álmos hang közölte, hogy ezt nem lehet csak beutalóval jöhet mentő Azta leborult... nem is tudtam mit mondjak, .......jó akkor újra ügyelet, kuncsorogjunk beutalóért, menjek be.. nem tudok.. már erőm nincs menni... kijönnek... másfél óra múlva meg is érkeznek...megint injekciót akarnak adni..... már lassan üvöltök hogy nem használ mentőt akarok... jó legyen mentő de csak két óra múlva jön     MICSODA??? Gyors egyezkedés után saját megoldással (ismerős bevisz a kórházba) megszületik végre az a roha.. beutaló az ügyeletes kórházba. 5 perc múlva már robogunk is a Budai Irgalmasrendi kórházba. Még azon az éjszakán megműtenek. Már jól vagyok.

 

Nem fáj, nem gyötör a kő, békésen néz rám a dobozból Megkaptam emlékbe. Ha ránézek, vagy csak a vágásra a hasamon eszembe fog jutni milyen betegnek lenni Magyarországon. Nem egy felemelő érzés... senkinek nem kívánom, hogy ilyen keserves utat járjon be egy egyszerű laparoszkópos epeműtét miatt, mint én.... Abba bele se merek gondolni, hogy mi lett volna ha bármi komolyabb baj történik velem, a vizsgálatok hiánya miatt. Orvosok néha tudják egyáltalán hány élettel játszanak? Magyar egészségügy ........no comment.....  

 

köszönöm: Cs. Anita

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2014.06.21. 11:29:35

Egy EKG vizsgálatra miért kell akut esetben 3 hetet várni?
Jó lenne tudni, hol van ez a kupleráj, ahol ekkora a fejetlenség.
Én pedig pont ezért nem szoktam mentőt hívni. Először ügyelet, aztán saját verda, és nyomás. A sebész pedig műtsön, ne holmi dietetikust játsszon. Sebésznek nem mondta a poszter, hogy az ügyeletes nem véletlenül küldte oda? Egyébként nem értem, ha az ügyelet beutalja kórházba a beteget, akkor ott miért szívóznak azzal, hogy nem is ott van a helye?
Az rendben, hogy az orvos nyaral, ráfér. Mint mindenkire. Na de ő az egyetlen sebész a kupiban?
Bocs, most látom hogy budapesti a sztori. Akkor viszont pláne nem értem az egészet. És melyik intézmény?

SaulTigh 2014.06.21. 12:12:38

"Az epekövemmel közel 5 éve ismerjük egymást"

-Kérdés, hogy ez alatt az idő alatt miért nem került sor elektív műtétre (orvosi felvilágosítás hiánya, a beteg hanyagsága, egyéb okok). Akkor minden probléma idő előtt megoldódott volna.

"Első utam a körzeti orvoshoz vezetett, aki szakrendelésre irányított,a szakrendelésről területileg illetékes kórház sebészetére kellett mennem. Ezen helyek felkeresése is pár napot igénybe vett.

-Ezzel semmi probléma nincs, ez így működik. Sőt tőlünk nyugatabbra(!) még talán lassabban is (pár nap).

"...de a kórházi sebészeten több alkalommal tettem látogatást míg valaki egyáltalán hozzám szólt hogy mit is lábatlankodom ott."

-Telefonos időpont egyeztetés után kórházi ambulanciára időre érkező beteggel nem foglalkoznak, az felettébb furcsa, a kórház vezetésénél lehet panaszt tenni.

"A sebész kijelentette, legyen majd műtét a közeljövőben, de addig is meg kell tudni egyáltalán a műtétre alkalmas vagyok-e. Kardiológia, 3 hét múlva kaptam időpontot. Nem értettem.. Ember komoly fájdalmaim vannak, nincs időm 3 hétig még a kefét rágva vad görcsökben fetrengeni! De a bürokrácia, az bürokrácia."

-Ez nem (csak) bürokrácia. Minden nem sürgős-azonnali indikációjú műtétnek van kockázata. Ha a kötelező műtét előtti vizsgálatokat nem végzik el és véletlen ott marad a beteg a műtőasztalon, akkor perel a család, az orvos meg megy a vádlottak padjára. A műtét indikációját nem a beteg fájdalmai, hanem az egész klinikai kép alapján döntik el (akut has?, epekő ileus?, akut epehólyag gyulladás?).

"az ügyeleti orvos megunta, és beutalt az éppen ügyeletes kórházba. Na gondoltam végre történik valami..."

-Nem csodálom, hogy megunta, ha napi szinten egy krónikus problémára lett kihívva a sürgősségi(!) háziorvosi ügyelet. A beutalás pedig nem jelenti automatikusan azt, hogy a kórházban fog történni "valami".

"Az ajánlott sebész kereken két perc alatt hazaküldött. Szerinte diétahiba miatt görcsölök szedjem csak a görcsoldókat. ....de kérem talán egy ultrahang doktor úr érzem komoly a gond."

-A diéta az érdekes kérdés. Feltételezem be volt tartva.
Az OEP által finanszírozott ellátó helyeken nem a beteg dönti el, hogy kell-e UH vagy sem. Ha ez így lenne, akkor 100x akkora lenne az EÜ-re kidobott pénz az országban. Az egészségügy nem olyan szolgáltatás, mint az autószerelő, gázszerelő. Nem is értem, hogy sokan miért keverik össze velük, hiszen ez utóbbiakért keményen fizetni kell mindenért. Ismert epekövességnél az egyéb leletek függvényében lehet, hogy teljesen felesleges az újabb UH. A panaszokat biztos nem szünteti meg, ha megcsinálják.
A magánkórházban saját pénzből olyan és annyi képalkotó vizsgálatot lehet csináltatni, amennyit akarunk (kis túlzással): Fáj a fejem, 2 napon belül megvan a (totálisan indokolatlan) MR vizsgálat 50 ezer forintért. Na az szolgáltatás!

"Leghamarabbi időpont is 10 nappal későbbre szólt, mert dokikámnak sürgős nyaralhatnékja volt a Balatonon."

-Egész jó időt futott a 10 nappal. Az orvos (milyen meglepő) szintén csak ember és néha elmegy szabadságra, vagy nyaralni, és nem gürizik évi 365 napot.

"Eldöntöttem, mentőt hívok magamnak. Tárcsáztam, mondom mit szeretnék, majd egy mély álmos hang közölte, hogy ezt nem lehet csak beutalóval jöhet mentő Azta leborult... nem is tudtam mit mondjak, .......jó akkor újra ügyelet, kuncsorogjunk beutalóért, menjek be.. nem tudok.. már erőm nincs menni... kijönnek... másfél óra múlva meg is érkeznek...megint injekciót akarnak adni..... már lassan üvöltök hogy nem használ mentőt akarok... jó legyen mentő de csak két óra múlva jön MICSODA??? Gyors egyezkedés után saját megoldással (ismerős bevisz a kórházba) megszületik végre az a roha.. beutaló az ügyeletes kórházba. 5 perc múlva már robogunk is a Budai Irgalmasrendi kórházba. Még azon az éjszakán megműtenek."

-Miért került sor a mentő hívásra? Fokozódtak a panaszok? Megjelent új tünet? Mert, ha nem akkor teljesen indokolatlan volt a hívás (a mentő nem ingyen taxi). Mentőszállító beutaló nélkül nem visz el krónikus panaszokkal senkit. Esetkocsi az eddigiek ismeretében szintén indoklatlan. Részban a rengeteg ilyen és ennél még indokolatlanabb mentő kivonulások miatt sincs megfelelő kapacitás és fordulhat elő, hogy egy gyerekgázolásra meg nem jut autó...
A mentőszállító, ha nincs akut életveszély vagy sürgős szükség, akkor bizony 2 órán belül köteles csak elvinni a beutaltat (vagy 6 órás alternatív szállítással!).
Ismételten, a mentő nem ingyen taxi. Ezt sokan nem tudják. Lám-lám, aztán az ismerős el tudta vinni.
Az operációra nem tudni miért került sor információ hiány miatt. Lehet, hogy a kedves beteg kierőszakolta, lehet, hogy ekkor már indikált volt a sürgős beavatkozás (pl. perforáció vagy elzáródás alakult ki), lehet, hogy volt egy vállalkozó szellemű sebész és szabad kapacitás.

SaulTigh 2014.06.21. 12:31:14

@mig54:
A 3 hét az tényleg sok volt.

"A sebész pedig műtsön, ne holmi dietetikust játsszon"

-Nem ilyen egyszerű. Ha pl. valaki nem tartja a diétát és olajos halat meg tepertőt zabál éjjel-nappal az ne csodálkozzon, ha görcsöl az epéje. Feltételezem, hogy a posztot író tartotta a diétáját, mielőtt valaki félreértené.

"Sebésznek nem mondta a poszter, hogy az ügyeletes nem véletlenül küldte oda? Egyébként nem értem, ha az ügyelet beutalja kórházba a beteget, akkor ott miért szívóznak azzal, hogy nem is ott van a helye?"

-A kórházi sebész sokkal "okosabb" a kézhez kapott vizsgálati leletekkel, kórházi körülmények között, mint az ügyeletes orvos a lakáson, aki nagy valószínűséggel nem sebész szakorvos, és csak a két keze, fonendoszkópja, vércukor és vérnyomásmérője van, meg egy max 3 csatornás EKG-ja.
A háziorvosi ügyeletek saját maguk védelmében eszközölnek annyi beutalást (a kórházak gyakran panaszkodnak is a indokolatlanságokra). A legtöbb feljelentést ők kapják. "A biztonság kedvéért beutaljuk, még ha indokolatlan is, mert így 100%-ig le vagyunk védve" - ez a mentalitás napi szintű.
Érdekes példa: beutal az ügyelet azért is, hogy "szabaduljon" a "betegtől". Így, aki napi szinten hívogat, attól legalább egy-két napra megszabadulhat az ügyelet.

she_wolf 2014.06.21. 12:42:05

@SaulTigh:
Gondolom, azt sérelmezte a poszter, hogy nem történt UH vizsgálat, noha az ügyeleten kapott injekciókat az ott dolgozó orvos(ok) is unta/unták már.
A poszter 5 évig húzta az epekövével (mások házasságban sem bírnak enyit:D), és azért az epekő is alakulgat, mászkálgat picit. Ezért lett volna jobb megcsinálni hamarabb az UH vizsgálatot, hogy lássák, éppen milyen helyzetben van és mekkora, hogy ilyen fájdalmakat okoz.
A mentőt meg (gondolom) azért hívta ki, mert noha krónikus beteg, de a fájdalmaival nem tudott már mit kezdeni.
Szerencsére ilyenben még nem volt részem, de láttam már epekő okozta fájdalomtól fetrengő beteget a közvetlen környezetemben és nem irigyeltem.
És én tényleg nem hívok mentőt pontosan az általad említett okok miatt. Inkább megszervezem a kórházba jutást.

she_wolf 2014.06.21. 12:50:03

@SaulTigh:
Nagyjából egyszerre írtunk, és a te írásodban választ kaptam olyan dolgokra, amiket eddig nem tudtam mire vélni, ezúton köszönöm:)
De azt azért hadd merjem feltételezni egy általános orvosról, hogy nagyjából "képben van", pláne ha ismeri az előzményeket.
Hogy levédik magukat? Hét persze! Szerintem te sem tennél másként. Jobb félni, mint megijedni alapon inkább lássa szakorvos, tekintve hogy a beteg a vele élő epekővel éppen viharos kapcsolatban van:)

2014.06.21. 13:03:16

Ebből az a tanulság, hogy;
1-mindig legyen friss EKG szalag a farzsebben
2-mindig legyen friss, 3 napnál nem régebbi laborpapír az EKG mellett
3-mindig legyen egy jó vastag boríték is a fentiek mellett,amit felmutathatunk a dokinak mint lehetőség.
4-Az Irgalmasok,valóban irgalmasok.
5-soha ne dédelgessük a köveinket ,ha csak nem gyémántokról van szó és testen kívül vannak.
6-akkor is orvoshoz kell mennünk,ha egy pattanás nő a seggünkön,mert mire műteni kell,addigra lehet hogy már egy furunkulus lesz belőle.

2014.06.21. 13:06:20

@mig54: Biztos hogy nagyon fájhat.
Nekem epehólyag gyulladásom volt vagy 3 hétig (azt hittem hogy kő) és az is nagyon fájt.
Én nem fetrengtem ugyan,de nagyon fájdalmas volt vele dolgozni.Viszont kikúráltam a Mecsek,epehajtó teájával.
Azóta nem volt vele bajom.

2014.06.21. 13:08:57

De jó annak,akinek van egy ilyen rendes ismerőse mint a posztinak,aki beviszi a kórházba ha szükséges....Asszem én itthon halnék meg... simán.

micsoda? 2014.06.21. 13:24:00

Nincs mit csodálkozni. Illetve van, ha már az orvos is fél, hogy mit szól a főnöke, ha nem tartja be a szabályokat, ott baj van. Mostanság nincs egyénieskedés, csak amit fentről mondanak. Mindenhol a robotszerű emberke, tisztelet a kivételnek. Ha egy orvos is így reagál a betegre mint a posztbéliek, ott a szakmai háttér sem biztos. Ugyanis ha bízom magamban, akkor elsősorban a beteg az első, a többi nem érdekel. Mondjuk az ilyen orvosnak van is tekintélye.

she_wolf 2014.06.21. 13:30:10

@Diorella Queen: Szerencsére ilyen tapasztalatom még nincs (de ami késik, az jön:D), de ahogy a barátnőm szenvedett nem nyivákolós létére, az nem volt semmi. Nálunk baráti/rokoni körben általános, hogy ha valami gáz van, kisegítjük egymást bármivel.
Éjszaka közepén autószerelés a pályán, SBO-ra fuvarozás, gyereket oviban, suliban felkapni...ilyenre van "körmeghatalmazás" mindenkinek, probléma esetére. Jó csapat:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.21. 13:37:25

Kedves posztoló!
Én a helyedben lefényképezném a kövecskémet, és hálámat kifejező levél kíséretében elküldemén mindazon orvosoknak, akik hetekig toszogattak egyik helyről a másikra. Persze a vizitálások időpontját, és a pontos adatokat ( annak érdekében, hogy beazanosítható legyen a vizsgálatnak nevezett/csúfolt tevékenység ) minden köszönő levélben megjelölném azzal, hogy áldásos tevékenységének köszönhetően a műtét napjáig mennyi plusz fájdalmas napot kellett elszenvedned. No és a köszönő levelek egy-egy példányát elküldeném az illető szakmai felelttesének is.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.21. 13:48:09

A poszt baromság.

Az epeköves beteg, ha panaszai vannak, nem ezt az utat járja be.

Attól meg mindig behányok, ha valamelyik hülye a Praxis blogon akarja megcsillogtatni az írói vénáját.

she_wolf 2014.06.21. 14:49:05

@polyvinyl:
"Attól meg mindig behányok, ha valamelyik hülye a Praxis blogon akarja megcsillogtatni az írói vénáját."

Erre írtam megjegyzést, de inkább lelakatoltam magam, nehogy szó érje a ház elejét, hogy már megint a posztert cseszegetik a Praxison.
Jobb a békesség:) És örülök hogy a poszter jobban van. Megvezették volna? Könnyen el tudom hinni, sajnos:(

Az igazi Trebics 2014.06.21. 18:44:03

@polyvinyl: Na mesélj, szerinted? Párommal most zajlik ugyanez, a lakhely szerint illetékes vidéki kórház várólistája 3 év!!! Nem viccelek. Másik, országos hatáskörű kórház: jöjjön vissza októberben, akkor kap a jövő évre időpontot. Egy ismerős protekcióval bejutott egy budapesti belvárosi kórházba, ahol azt mondták, ne haragudjon, de csak 3 hét múlva tudják műteni. Cserélnénk vele szívesen. Szigorú diéta mellett is többször voltunk már ügyeleten, sürgősségin. Az ultrahangot csináló orvos szerint (maszek, mert egyszer sem küldték el hivatalból ilyen vizsgálatra) a kövektől be van gyulladva a hólyag. A többi doki mind azt írta a kezelőlapra, hogy nincs, amit kizárásos alapon tapintással is meg tudtak állapítani. Lehet, ha elhiszik amit az ultrahangos orvos állít, már rég meg lenne műtve a párom? Úgyhogy a kedves poszter örüljön, hogy ilyen gyorsan túlesett ezen.

RetekEmber 2014.06.21. 19:58:31

@Diorella Queen: A dédelgetéshez annyit fűznék hozzá, hogy én biztos nem dobnám ki egyből a köveket az epehólyagommal együtt, ha nincs gyulladásom. Öt eperoham után az UH-n közölték velem, hogy vannak epeköveim, de nincs begyulladva. Diétázzak és lassan szánjam rá magam a műtétre. Durván 1 hétig diétáztam, miközben majdnem minden étkezésemhez retket ettem. Szép lassan újra el tudtam kezdeni normálisan enni, de a retket nem hagyom el.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.21. 21:01:45

@Az igazi Trebics:

First world problem.

Epekővel egy életet le lehet élni. A homok veszélyesebb, mert az az, ami elzárhatja az epevezetéket.

Tekintettel arra, hogy az altatásból a páciensek egy bizonyos százaléka nem ébred fel, egy másik százalékának meg a műtét kockázatai miatt lesznek keservei, én senkit nem beszélnék rá arra, hogy az epehólyagját mint nélkülözhető szervet, az epeműtétet meg mint bagatell műtétet kezelje.

she_wolf 2014.06.21. 21:08:10

@polyvinyl: Én azt mondanám, hogy egyetlen műtét sem bagatell, akárhol is kerüljön rá sor a testben. Ha meghallom, hogy "rutinműtét" áll a hajam az égnek felfele. És nem igazán szeretem, ha az orvos erre csak legyint, merthogy a kisujjában van.

she_wolf 2014.06.21. 21:17:40

@SaulTigh: A várólistával kapcsolatban csak annyit, hogy szerencsésnek mondhatom magam, amiért májusban kértem időpontot ortopédustól, és be is tudtak suvasztani augusztus 13.-i dátummal:) Igaz ez merőben más, mint egy belső szervi probléma, de így is teli a gatyám azóta is folyamatosan, mert sanszos a műtét:( De remélem, megúszom nélküle.

megvalaszolok 2014.06.21. 22:15:15

@mig54: Az még tényleg jó. Nálunk MR vizsgálat esetében májusban adnak októberre időpontot.

she_wolf 2014.06.22. 01:02:58

@megvalaszolok: Pfff...:( Hátha feldobod addig a talpad. Jó, persze, értem én, hogy nincs meg mindenhol a kellő kapacitás úgy technikailag, mint létszámilag, csak hát ha az embernek baja van, és alapból nem az a minden hajfájással orvoshoz fordulós, akkor persze hogy megy az értetlenkedés, meg az elégedetlenség.

megvalaszolok 2014.06.22. 13:26:31

@mig54: Az OEP ennyit finanszíroz. Ha nem tetszik, megveheted a szabad kapacitást. 30e egy koponya MR és már jövő héten mehetsz is.

she_wolf 2014.06.22. 21:00:56

@megvalaszolok: Az OEP verje az asztalt, hogy több pénz kell, emeljék a tééjbééj! levonásokat, mert....
Én pedig nem vagyok orvos, hogy eldöntsem, hogy egy-egy vizsgálat, vagy beavatkozás mennyire sürgős nekem. Az világos, hogy akut, vérző esetben sürgősen kell az a valami/valaki. De sokakkal ellentétben én nem látok magamba, és nem azzal megyek orvoshoz hogy (új)diagnózist közlök vele, hanem csak a tüneteket sorolom fel. A többi az ő dolga. Bár valószínűleg a jövő héten az lesz, hogy megyek ideggyógyászhoz, és kérek tőle beutalót egy EMG-ENG vizsgálatra, már megállapított diagnózisom okán. Szeretném ugyanis tudni, hogy van-e kimutatható javulás, mióta szedem a neurológus által felírt gyógyszert. Mert ha nincs, akkor feleslegesen szedem a gyógyszert, és feleslegesen költök rá.
Magánorvosokhoz pedig több okból nem járok, nem csak a pénz miatt. Választott orvosaim vannak.

megvalaszolok 2014.06.22. 21:49:54

@mig54: Nem tudom hányan vernétek az asztalt, ha holnap megdupláznák a tébé járulék mértékét....

she_wolf 2014.06.22. 22:35:36

@megvalaszolok: Az a baj, hogy a munkáltató és a munkavállaló egyaránt beledöglene.
Maradhatunk annyiban, hogy a fizetések nem állnak arányban a havi rendszeres kiadásokkal. És ha megnézzük mennyibe kerül 250 misi átlagbér a munkáltatónak, csak kerekedik a szemünk.
És akkor takaríts meg, légy aktív részese a fogyasztói társadalomnak, ne javíttas, vegyél újat, lehetőleg részletre, és nyugodtam legyél beteg, fordítsd a kellő időt arra hogy "kifeküdd" az influenzádat, nyugodtan vállalj gyereket, lehetőleg minimum hármat-négyet, és menjetek minden évben legalább 2-3 hétre szabira, lehetőleg tengerpartra vagy a hegyekbe "síezni:D".
Na ez az, ami ma Magyarországon elérhetetlen a lakosság nagyon jelentős százalékának.
Ez van.

she_wolf 2014.06.23. 12:02:44

@Irkutszk: Megható történet. Ambivalens érzéseim támadtak tőle.

telkoe 2014.06.23. 13:32:29

@mig54: Az OEP azert is verhetne az asztalt, hogy hajtsak be a teljes jarulekokat a minimalber + zsebbe jatekosokon.

she_wolf 2014.06.23. 15:10:31

@telkoe: Tökéletesen igazad van. Mint írtam is, egy ilyen melóhelyem volt. A melót imádtam, a munkatársaimmal nagyon jól kijöttem, csak a közérzetem volt szar,mert mindig a hivatalos papír járt az eszemben. És azt nagyon utáltam. Úgyhogy a próbaidő után, szerződéskötés előtt köszöntem az addigiakat és indoklás nélkül búcsút inthettem.
Mondj egy jó megoldást a fekete- és szürkegazdaság ellehetetlenítésére!

TamásD 2014.06.24. 09:12:33

Elég tanulságos történt, és sajnos tipikus sok vonatkozásban. Ahogy a dolgok alakulnak, ez a 3-4 hetes műtéti előjegyzés lassan nagyon rövidnek fog számítani. Zárkózunk fel a nyugathoz, lehet dédelgetni elektív műtétekre az éves várólistákat. És csak összehasonlításképpen, a nagyon fejlett Angliában vagy Svédországban az ügyelet tényleg a sürgősségi esetek műtétét jelenti, amibe pusztán a fájdalom nem tartozik bele:( Angliában szinte csak life és limb saving, vagyis élet- és végtagmentés céljából végeznek ügyeletben műtétet, annyira kevés a szakember, a többi várhat másnapig.
Sajnos ez nem cinizmus, lassan a realitás lesz.

acka1 2014.06.24. 16:21:27

@mig54: :) Mennyire igazad van :) Leveled elolvasva, válaszra várnod kell,mert a munkahelyem keményen bánik velem, ugyanis úgy megkavarták a munkaidőm, hogy én sem tudom lassan merre áll a fejem a nyakamon előre, vagy hátra.. :( Posztolónak annyit, hogy én is kb egy hónapot szenvedtem mire megműtöttek, és ahol kivették az epehólyagomat a dobókockányi kövemmel azt mondták, hogy örüljek hogy nem sárgultam,mert nem csak az epém, hanem már a környéke is be volt gyulladva. Ahol meg észrevették a kövemet, mert panaszom volt vele, ott meg azt mondták, hogy ráér a műtét, mert nagy, és nem okozhat gondot.Mire abban a kórházban sebészhez jutottam, addigra a másikban már túl is voltam rajta.

she_wolf 2014.06.24. 18:04:23

@acka1: Nyugi, nem kerget a tatár:) Írsz, amikor tudsz.
Témára visszakanyarodva: neked is és @TamásD: -nak is: ilyenkor midig eszembe jut (sajnos csak volt) kommentelőtársunk (Tempus Anh) egyik nagyon emlémbe vésődött gondolata, miszerint " a magyar egészségügy még mindig jólesően emberbarát".
És sokan azt nem értik meg, hogy nem kell nyuszinak lenni, ha bajod, betegséged van, a lehetőségeidhez mérten talpalj utána, kérd ki több orvos véleményét. Nagyon rossz kimondani, de ha úgy érzed, hogy bagatellizáljk az esetedet, akkor rámenősnek kell lenned. Ehhez persze nem árt némi önismeret és önfegyelem is, mert nem csoda ha a minden hajfájástól óbégató beteg után az orvos már a komoly betegségekkel küzdőt is egy kalap alá veszi velük:( És változatlanul azt állítom - hiába szereztem magamnak ezzel egy hadosztálynyi ellenséget -, hogy a betegnek fel kell nőnie valamilyen szinten az orvoshoz, mert hatékonyan csak akkor fog működni a dolog.

platelet 2014.06.25. 15:29:05

@mig54: Szerintem sokat veszített a blog Tempus kitiltásával... Nem csak a szakmai részét szerettem a hozzászólásainak, de jó volt, hogy valaki szellemesen (még ha néha kicsit érdesen is) megfogalmazta az egészségügyi dolgozók frusztrációját a posztokban néha megjelenő általánosításokkal, szidalmazásokkal kapcsolatban...

she_wolf 2014.06.25. 18:18:24

@platelet: Nekem nagyon hiányzik innen, mint orvos. A magánéleti csatározásoknak itt nincs helye, nem azért van a blog. Én is hiányolom mindazt, amit Te. Voltak itt jó kis magyarázatok, bizonyos dolgokra rávilágítottak azok az emberek, akik valóban gyógyítással foglalkoznak. Sajnálom hogy mióta Ő nincs itt, azóta láthatóan többen kerülik a Praxist, vagy csak jóval ritkábban írnak. Pedig szerintem lenne értelme. És hiányolom a néha megcsillanó humort is, az "összekacsintásokat", offtopik megjegyzéseket.
Tempus nem kezdő az internet világában, visszajöhetne, ha akarna. Mélyen sajnálom hogy nem teszi:(
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása