A beteg is lehet bunkó, nem csak az orvosok

2014.06.17. 07:09

veszekedes.pngOtt volta rendelőben  vagy 20 beteg, ezek meg ketten a focimeccsek hangulatát lepipálva üvöltöztek, még lökdösték is egymást.

Kedves blogolvasók és kommentelők!

 

Gyakran olvasom a Praxist és fogom a fejemet az egyes sztorikon. Az orvosok mogorvák és bunkók, a nővérek trehányok, az egészségügyben lopnak, csalnak, hazudnak. De a betegek mindig jóravaló, tisztelettudó kedves emberek, akik sosem hibáznak. No, én azért ezt egész máshogy látom. Elárulom, nem vagyok érintett, sem én, sem a barátaim, rokonaim nem dolgoznak az egészségügyben, így nem is tisztem védeni a benne dolgozókat. Viszont néhanap én is járok orvoshoz, kórházat is láttam már, sőt összehasonlítási alapom is van például USA ellátásával kapcsolatban, ott sem szeretne mindenki beteg lenni.

 

Viszont a múlt héten itthon voltam a kerületi háziorvosi rendelésen, amit ott láttam, az kész tragédia volt. És nem az ott dolgozók miatt, hanem a hozzám hasonló (bár a fene se akarja az ilyenekhez hasonlítani magát) betegek miatt. Ilyen bunkó embereket komolyan rég láttam. Talán csak a szerencsének köszönhető, hogy nem fajultak tettlegességig a dolgok a váróban, de nem sokon múlott.

veszekedes.png

Az előzményekről nem tudok, mert már akkor értem oda, amikor ment a kakaskodás. Két középkorú férfi ordibálásától zengett a helyiség. Valami olyasmiről lehetett szó, hogy ki jött előbb és kinek kell majd bemennie, illetve előkerült ott minden, de abból nem fogok idézni, mert nem hoznátok le, az biztos. Szóval ott volt vagy 20 beteg, ezek meg a focimeccsek hangulatát lepipálva üvöltöztek, még lökdösték is egymást. Jó negyed órán át tartott a csetepaté, közben az asszisztens kisasszony kétszer is kijött és próbálta őket jobb belátásra bírni, de rá se hederítettek. Így biztos nagy élmény volt az éppen rendelő orvosoknak a vizsgálatok lefolytatása, a diagnosztizálás a hangulatos aláfestő morajlás közepette.

 

A konfliktus végül abba maradt, mert az egyik „úriember” elviharzott, a másik pedig önelégült arccal konstatálta ezt, hogy ő győzött, megfutamította a másikat. Abszolút szürreális élmény volt mindez a váróban, ha az ember körülnézett, egy csomó riadt nyugdíjast és néhány kíváncsiskodó fiatalabb nőt és férfit látott. Én leginkább szégyelltem magam helyettük is. Folyton azzal jövünk, hogy így szar, meg úgy szar az egészségügy, nem köszön az orvos, meg hálapénzt kell adni, meg miegyéb, közben így viselkednek néhányan ott, ahova mások gyógyulni, nem veszekedni/verekedni járnak. Nem ártana, ha mi is magunkba néznénk és csak utána kezdenénk a fene nagy kritizálásba.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bajkal 2014.06.17. 08:22:38

Volt vajon sorszám? A levélíró mivel járult hozzá a konfliktus elrendezéséhez?
Voltam hasonló szituációban (rendelő előtt sorbanállós várakozás a rendelő várójának kinyitásáig, majd versenytfutottak a nyugdíjasok, lazas betegek a rendelő ajtajáig a sorszámokig, az elsőnek érkezettek 10-en felüli sorszámot "markolhattak") én olyan szinten akadtam ki, hogy kiálltam figyelmet kértem és határozottan utasítottam őket, hogy akkor a kinti érkezési sorrendnek megfelelően osszák újra a lapokat. Az elképedés akkora volt, hogy kényszeredetten, de szépen mindenki kicserélgette a sorszámokat. Volt akit még így is figyelmeztetni kellett, hogy még mindig számcserére szorul. (Volt morgás is, de többen hangosan kimondták, hogy ez így igazságos és jó, hogy szóvá tettem).
Persze én bunkó páciensként voltam jelen.
Alapesetben az asszisztensnek lehetne kezelni ezeket (ha már sorszám nincs vagy az se kezeli), végső esetben az orvos bátran jöjjön ki és 30 masodpercben kulturaltan teremtse le a pácienseket (Ilyenre is van példa: a masok előtt besurranó beteget az orvos személyesen tessékelte ki, hangosan elmagyarázva, hogy bár a rendelés x okból főként miatta késik itt mndenki vart két órát, de ő nem hajlandó ezt tovább borítani még azzal is, hogy valaki beelőz másokat.)

Ettől függetlenül a posztban leírtak valóban minősítik az ott hangoskodókat, jelenlévőket, abban részt vevőket vagy akár nem vevőket. A hnullhipotezis miszerint mindig a beteg a bunkó vagy minden beteg bunkó nem sérült most ;-).

zunuke 2014.06.17. 09:38:51

Ha a beteg és az orvos zordult volna össze, talán érdekes is lett volna a poszt, de így? Két türelmetlen begeg egymasnak esett a vároban....izgalmas.

Braincelle 2014.06.17. 19:06:31

@bajkal:
Mért kellene hozzájárulni idegen emberek "konfliktusának" az elrendezéséhez? Ez nem konfliktus, hanem két tiszteletlen, másokra nem figyelő, egoista fráter öndemonstrációja. Amit végig kell hallgatni az ott várakozó tényleg beteg embereknek.
Nehogy már még számon kérd rajtuk, hogy mért nem ők csitítgatják azt a két idiótát.

Braincelle 2014.06.17. 19:08:52

@Braincelle:
Tudom, tahó vagyok, de én annak drukkolnék csendben, hogy kölcsönösen nyírják ki egymást. Vagy hogy valaki adjon a kezembe egy puskát. Még egy járművön beszélgetni vagy telefonálni is neveletlenség, nemhogy ordibálni egy orvosi váróban. Hogy meri valaki megzavarni a zajával meg az egójával a mások létezését?

2014.06.17. 21:09:43

"De a betegek mindig jóravaló, tisztelettudó kedves emberek"
Ezt ki mondja? Te is általánosítasz. Vannak bunkó betegek és vannak bunkó orvosok. Az arányokon már lehet makkolni, melyikből van a több.

Irkutszk 2014.06.18. 08:15:35

@Braincelle: Járművön beszélgetni neveletlenség? Felszállok a buszra az ismerősömmel, és üljünk-álljunk kukán?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.18. 08:52:26

A kb 20 várakozó nem volt képes megszégyeníteni és kussra bírni a két idiótát?

Az világos, hogy az emberek többsége a rendelőben gyerekszerepbe bújik (nem kellene!) az eü dolgozóit meg maguk fölé szülőként pozicionálják.

De azt talán mégse az orvostól meg a nővértől kellene várni, hogy kiporolják a vásott kölkök nadrágját, ha összekapnak a kislapáton a homokozóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.18. 08:57:48

@Braincelle:

"Mért kellene hozzájárulni idegen emberek "konfliktusának" az elrendezéséhez?"

Azért, mert arra az időre, amíg ott vagy, velük alkotsz csoportot. Nekik meg semmi joguk nincs ahhoz, hogy a te idegeiden, meg mások idegein táncoljanak. Nem azért mentél oda, hogy a meglévő testi bajaid mellé még a vérnyomásodat is felbasszák.

lavór 2014.06.18. 10:03:25

Bizony, a betegek hihetetlenül bunkók.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.18. 10:19:55

@polyvinyl:

"az emberek többsége a rendelőben gyerekszerepbe bújik (nem kellene!) az eü dolgozóit meg maguk fölé szülőként pozicionálják."

Ez fordítva van: a magyar egészségügy degradálja a beteget alárendelt, kiszolgáltatott helyzetbe. Először is a mesterségesen előidézett hiánygazdasággal, ami miatt a betegek a hálapénzt is adják. Másodszor a hiányos tájékoztatással, ami miatt a beteg a zárójelentéseket vagy egyéb dokumentumokat orvosi szótárral a kézben kénytelen tanulmányozni. Harmadszor pedig az orvosok részéről igen gyakori, felsőbbrendűséget sugalló viselkedéssel.

Ehhez járul, hogy a beteg valóban, objektíve is ki van szolgáltatva: közvetlenül ugyan nem az orvosnak, hanem a betegségnek, viszont az orvostól várhatja a gyógyulást, tehát közvetve neki.

A legutóbbin nem lehet változtatni, az előző hármon viszont lehetne - ám ez sem az egészségügynek, sem az orvosoknak nem áll érdekükben.

Reggie 2014.06.18. 11:39:15

@Braincelle: Csak egynek. Ugyanis az egyik probalt a masik ele pofatlankodni. Az nem normalis, hogy ha valaki eled akar pofatlankodni, akkor stockholm szindromas debilkent ulsz, mint a kuka es turod, hiaba probalod ezt sulykolni.

Braincelle 2014.06.18. 21:27:22

@Irkutszk:
Nem. Ha két ember halkított hangerővel beszélget, abból jó esetben más a hangot sem hallja, vagy ha igen, akkor csak azt. Ez oké.
Normál hangerővel beszélgetni - ez attól függ, hosszabb vonatúton egyébként ezt sem illik, mert a többiek megőrülnek, és nem érdekli őket az életed.
Direkt hangosan, nyávogva beszélni, hangsúlyozva a menőnek talált részleteket - tahóság.

Braincelle 2014.06.18. 21:32:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A zárójelentés nem a betegnek szól, és a szakszavak használata nélkül nem lehet korrekt orvosi dokumentumot írni.
Egyébként a fényképezőgép használati utasításában sem kezdik elölről elmagyarázni, hogy mi az a blende, és miért működik.
Ha laptopot vásárolsz, képes vagy utánanézni, mekkora a normál memóriakapacitás, a mosógép energiafogyasztásának utánakérdezünk, de a zárójelentést meg véletlenül sem próbáljuk megérteni.
Egyébként teljesen mindegy, mert a betegek jelentős hányada azt sem érti, amit a legvégén magyarul leírtál, aláhúztál és magyar írott szöveggel kiegészítettél, és arra a vizsgálatra sem megy el, amiről a kezébe adtad térképestül a külön neki fél nap alatt kikönyörgött vizsgálatra a beutalót.
A betegek többi hányada pedig vagy megkérdeti, amit nem ért, vagy utánanéz.

Braincelle 2014.06.18. 21:33:09

@Reggie:
Hát inkább, minthogy fél órát üvöltsünk egymással.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.18. 22:50:46

@Braincelle:

"Egyébként a fényképezőgép használati utasításában sem kezdik elölről elmagyarázni, hogy mi az a blende, és miért működik. "

Hogy mit nem mondasz! :O Teljesen elkápráztatsz a bölcsességeddel.

"A zárójelentés nem a betegnek szól, és a szakszavak használata nélkül nem lehet korrekt orvosi dokumentumot írni."

Hűha, bölcs kádi, most aztán jól megmagyaráztad a frankót. Sohse hittem volna, ha most fel nem világosítasz.

Kár, hogy az értő olvasás nem az erősséged, ehelyett inkább a másik kioktatására specializálódsz. Nem kellene a másikat olyan hülyének nézni, amilyen te vagy. Mert ott van ám a mondatomban az is, hogy "a hiányos tájékoztatással, ami miatt a beteg a zárójelentéseket vagy egyéb dokumentumokat orvosi szótárral a kézben kénytelen tanulmányozni".

Szóval lassan írom, hogy te is megértsd: a beteg nem olvasgatná szótárral a zárójelentést, ha kapna tisztességes tájékoztatást az állapotáról, a kezelésekről - de legtöbbször nem kap. Pedig törvényben lefektetett alapvető joga.

"a betegek jelentős hányada azt sem érti, amit a legvégén magyarul leírtál, aláhúztál és magyar írott szöveggel kiegészítettél"

Nem te írtad, hogy a zárójelentés nem a betegnek szól? Akkor nyilván a végére biggyesztett pár magyar mondat sem neki szól, nemde? Ami amúgy sem pótolja a részletes tájékoztatást.

"A betegek többi hányada pedig vagy megkérdeti, amit nem ért, vagy utánanéz."

Érdekes, hogy te sem teszel említést arról, hogy a beteget akár csak szóban tájékoztatnák az állapotáról stb. Ez eszedbe sem jutott, különben említetted volna. Ugye inkább csak mást kérdezzen meg...

"de a zárójelentést meg véletlenül sem próbáljuk megérteni."

Beszélj csak a magad nevében, kérlek.

zunuke 2014.06.19. 00:09:11

@polyvinyl: És ha történetesen két igen agresszív ember ugrik egymásnak,akkor is a kint váró betegek dolga lecsitítani őket?? Nem hinném.De merre volt a doktor 'bá vagy a doktor néni?? Nem neki kellett volna az ajtót kicsapva,rendre utasítani a két bunkót?-szerintem igen.De a betegeknek semmiképpen.

büdösbanya 2014.06.19. 11:53:39

@lpt1: A cikkben az szerepel, hogy a férfi előzetesen egyeztetett időpontra érkezett, mégsem szólították be, és ez dühítette fel. Számomra itt van az alapprobléma, amellyel ideje lenne végre kezdeni valamit. Persze nem állítom, hogy az agresszivitás tolerálható. Az viszont tény, hogy ma olyan természetes lett szinte mindenhol, egyre többször magánrendeléseken is, hogy az egyeztetett időpontot egyoldalúan, előzetes tájékoztatás nélkül felülírják, hogy az elképesztő. Gondolni lehetett volna, hogy előbb-utóbb ez kitör valahol.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.19. 19:26:07

@büdösbanya:

Nálunk a rendelőintézetben minden beteget egy kora reggeli időpontra hívnak be. Ha húsz beteget hívnak be egy adott szakrendelésre, akkor mind a húsz ugyanazt az időpontot kapja. Ezzel teljesítették azt az előírást, hogy a beteget időpontra kell behívni.

Más kérdés, hogy a betegek többsége még 12 óra után is ott várakozik a folyosón, a magyarázat pedig ilyenkor az, hogy a betegellátást nem lehet előre megtervezni, mindig vannak előre nem látható esetek.

Ami egy fokig igaz is, de messze nem annyira, hogy a délre vagy dél után sorra kerülő beteget is kora reggelre hívják be. Az egész eljárás nem más, mint az időpontadási kötelezettség arcátlan és cinikus leszarása.

lpt1 2014.06.19. 20:07:03

@büdösbanya: Ha a magánrendelő orvos előtte az államiban dolgozik, akkor arra is meg van a magyarázat, miért.

Braincelle 2014.06.20. 00:38:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Azt gondolom, hogy ez után a válasz után nem kérdés, hogy kettőnk közül ki a bunkó és ki a kioktató.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.20. 03:03:36

@Braincelle:

Örülök, hogy csak a stílusomba tudsz belekötni, a mondanivalómba nem, tehát egyetértesz vele.

Ami a stílusomat illeti, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Te magas lóról, kioktatóan szóltál hozzám, most meg meglepődsz, hogy hasonló stílusban válaszolok. Ne lepődj meg, csak azt kaptad, amiért megküzdöttél. ű

Tudod, én elég jó vagyok nyelvekből, tudok a bunkók nyelvén is beszélni, mint amilyen te vagy. Örömömre szolgál, hogy megértetted. :D

büdösbanya 2014.06.20. 08:21:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A fogorvosom rendszeresen csúszásban van, ilyenkor előszeretettel hivatkozik arra, hogy a beavatkozások időigényét nem lehet előre megtervezni (elnézést persze nem kér, csak a tényt közli). Úgy gondolom, ez így ebben a formában nem igaz. Persze mindig lehetnek váratlan helyzetek, de azért az időpontos rendeléseken alapvetően lehet tudni, hogy a fogorvos aznap kinél, mit fog csinálni és az mennyi időt fog igénybe venni. Olyan fogorvosról is tudok, ahol figyelemmel kísérik ezt és telefonon szólnak a páciensnek, hogy csúszás van, jöjjön egy kicsit később.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.20. 09:23:42

@büdösbanya:

Egy-egy alkalommal bármikor lehet csúszás, de amikor ez többször vagy rendszeresen következik be, akkor az már nem magyarázható a váratlan körülményekkel.

Azt is megértem, hogy a (fog)orvos nem tudja fejből, mennyi egy kezelés időtartama, neki munka közben gyorsabban telik az idő, rövdebbnek érzi. Na de elég lenne csak vezetni a betegek rendelőbe lépési és távozási időpontját, abból kiderülne a dolog, s ez betegenként kb. 10 másodperc lenne.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása