Órákig ültünk a dögmeleg váróban

2014.06.13. 07:42

Váróterem1.jpgA 21. században, amikor mindenkinek drága az ideje, szerintem a fontos és elengedhetetlen dolgokat kellene csak a beteg orrára kötni, gyógyszert adni neki, amitől jobban lesz és isten hírével útnak ereszteni.

Tisztelt Praxis!

 

A minap háziorvoshoz kellett mennem, mert sikerült beszednem valami jó kis köhögéssel és mellkasi fájdalommal járó cuccot. No meg lázam is volt mellé. Megnéztem mikor rendel az orvosom, majd elmentem a rendelőbe. Ott persze kiderült, hogy jelenleg szabadságon van, ami persze nem gond, az orvos is ember. Így maradt a helyettese, akit nem ismertem. Ugyan nem a rendelési idő elején mentem, de így is rendesen meglepett, hogy mekkora tömeg van a váróban. Ritkán kell orvoshoz mennem, de ekkora tömegre tényleg nem számítottam, mert korábban sosem tapasztaltam ilyet itt nálunk.

 

Húztam egy sorszámot és elkezdtem türelmesen várni. A türelmem azonban másfél óra után kezdett fogyni, mert ennyi idő alatt egyetlen beteg sem jött ki, vagy épp ment be a doktorhoz. A többiek is zúgolódtak, így meg sem kellett kérdeznem, kiderült, hogy egy páciens van bent nála már majdnem két órája, tehát még jóval az érkezésem előtt ment be. közben volt, aki feladta és haza ment, de én úgy voltam vele, hogy gyógyszer nélkül nem maradhatok, így vártam tovább. Végre nagy nehezen kijött a beteg, akire vártunk. Kapta rendesen a megjegyzéseket. Hát nem mondanám, hogy innentől felgyorsult volna a rendelés menete, mindenki indokolatlanul és feltűnően sokáig volt bent.

 Váróterem1.jpg

Nem szaporítanám a szót tovább a várakozás leírásával, végre én következtem. Elmondtam, mi a gondom, bajom. A doktor megvizsgált, majd nekiállt kiselőadást tartani a betegségemről, a dohányzás súlyos és egészségkárosító következményeiről, majd áttért az egészségügy általános problémáira. És csak mondta, mondta és mondta a magáét. Több, mint 20 percen keresztül voltam bent nála, mire végre megkaptam a recepteket és mellé az intelmeket és figyelmeztetéseket. Olyan volt az egész, mintha szemináriumon lettem volna.

 

Miután kijöttem, én is megkaptam a többi várakozótól a magamét, de nem álltam le vitázni. Most azon tűnődöm, végülis jó, vagy rossz tapasztalat-e az, ami velem megesett. Nehéz ezt eldönteni. Megvizsgáltak, kaptam gyógyszert is, felvilágosítást is. Az is látszott, hogy az orvos mindezt jóindulattal csinálta, jót akart. De ezzel megnehezítette az én és a többi páciens életét. Mert egy 2-3 perces vizsgálatból több, mint 20 perces fejtágítót csinált.

 

A 21. században, amikor mindenkinek drága az ideje, szerintem a fontos és elengedhetetlen dolgokat kellene csak a beteg orrára kötni, gyógyszert adni neki, amitől jobban lesz és isten hírével útnak ereszteni. Mert amúgy bent még csak eltelik az idő, de a váróban, a dög melegben ücsörögve órákig várni, az nagyon nem kellemes.

 

F. T.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irkutszk 2014.06.13. 08:27:39

Ha van rajta sapka, ha nincs rajta sapka...

rikitikitévi 2014.06.13. 10:54:57

A háziorvosi rendelőben 20 perc az a minimális idő, ami kell egy beteg korrekt ellátásához (anamnézis felvétele, panaszok kikérdezése és meghallgatása, részletes fizikális vizsgálat, a beteg tájékoztatása, recepttel és tanácsokkal való ellátása). Sajnos, még mindig sok helyen találkozhatunk azzal a helytelen gyakorlattal (amit jelen esetben a poszter is elvárt volna), hogy "na, mi a panasza" után az esetek többségében mindenféle vizsgálat nélkül a kezébe nyomnak néhány receptet. Ez tényleg meg van 2-3 perc alatt, csak pont ezt kell megszüntetni megfelelő szervezéssel, előjegyzési rendszerrel, beteg-edukációval és az indokolatlan orvos-beteg találkozások korlátozásával.

magam adom 2014.06.13. 11:54:34

@Irkutszk: ha meg van rajta, miért piros...

she_wolf 2014.06.13. 15:18:23

Ha csak gyógyszert íratok, én sem szeretem rabolni az orvos idejét, de betegség, új tünet megjelenése esetén, vagy ha valamelyik gyógyszerrel gondom adódik, akkor lehet hogy kell az a 20 perc:)
A helyettesítő orvos meg értelemszerűen nem szereti elkapkodni a rendelést, mert "készülnie kell a betegből". Még szép hogy kikérdez a szokásaimról és ennek automatikus hozadéka a veszélyekre való figyelmezetetés.
Hogy fejtágítás lenne? Lehet, de inkább ezerszer, mint egyszer sem. Ha az én lelkiismeretem nem is tiszta, legalább az övé legyen az.
A poszter pedig kifejezett tünetekkel ment orvoshoz. Honnan tudja, hogy mások nem, illetve hogy ki mennyire töltötte "indokolatlanul" sokáig bent az idejét?
Ez nekem örök rejtély marad:) Nem csak e poszt kapcsán, hanem általánosságban. 10 millió orvos, rendőr, hivatalnok, eladó, iparos..... és focista országa vagyunk. Hogy tarthatunk még mindig itt? Ti értitek?:))

megvalaszolok 2014.06.13. 18:00:07

Most tényleg egy megfázással órákat várattak? Ez tűrhetetlen kérem.
Ha megvizsgál az a baj, ha nem vizsgál az a baj. Nektek minden baj, de fizetni azért, hogy tönkretedd magad a bagóval, az bezzeg megy....

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.13. 18:14:48

"A 21. században, amikor mindenkinek drága az ideje, szerintem a fontos és elengedhetetlen dolgokat kellene csak a beteg orrára kötni, gyógyszert adni neki, amitől jobban lesz és isten hírével útnak ereszteni. "

Idióta.

Inkább köszönnéd meg, hogy véletlenül összehozott a sora egy olyan orvossal, akinek nem csak púp voltál a hátán, hanem úgy bánt veled, mint egy emberi lénnyel.

she_wolf 2014.06.13. 20:40:19

@megvalaszolok: Mindenki úgy teszi magát tönkre, ahogy akarja. De akkor bele kell kalkulálni azt is, hogy fejmosást kap érte. Valamit valamiért:)

RMO 2014.06.13. 23:04:35

Ez a tipikus esete annak, hogy az embereknek a szar is fos.... 1. Kérj időpontot és akkor nem vársz órákig. 2. Örülj neki, hogy meg vagy vizsgálva és kapsz tanácsokat. 3. Tartsd be a tanácsokat és, akkor megint kevesebbszer kell oda járni. 4. Légy szíves ha hülyeségeket gondolsz, és igénytelen szolgáltatást vársz el, legalább másnak ne adj ötleteket... Köszi

2014.06.14. 11:00:00

Vajon hány magas vérnyomásos beteg purcant ki ,miután feltupírozta az idegrendszerét a várakozás?

she_wolf 2014.06.14. 11:06:25

@Diorella Queen: Magas vérnyomásos beteg szedje a vérnyomáscsökkentőjét. Azért írták fel neki. Hülyeségen meg nem kell felhúzni magunkat.

2014.06.14. 13:19:24

@RMO: Az elmúlt 15 évben ha időpontot akartam kérni, kb. 3-4 hét múlva tudtak volna adni. Ez ugye nem annyira jó ha az ember beteg. Ha csak gyógyszert akar felíratni, akkor igen.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása