Embertelen körülmények a Csolnoky Ferenc Kórházban

2014.06.11. 07:50

50002_20120711133907_20120711133907.jpgAz 511-es "kutyaólba" tettek ahol egy két helységből álló koedukált betegszoba volt mosdó- és vízvételi lehetőség nélkül, egy üzemképtelen "fél nővérhívó", a falból kicsüngő elektromos vezetékek lógtak.

Tisztelt Praxis!

 

Mentővel kerültem be a Csolnoky Ferenc kórházba 2014.05.31.-én 21.30.-kor, hallgatással jobboldali tüdőgyulladás gyanújával. A röntgen felvétel baloldali tüdőgyulladásra utaló eredményt hozott! Éjféltájt elhelyeztek a belgyógyászat 519-es kórterem 1-es ágyában. Vérnyomásmérés, vérvétel,vércukormérések, gyógyszerellátás történt. Két nap múlva azonnali áthelyezéssel az 511-es "kutyaólba" tettek ahol egy kéthelységből álló koedukált betegszoba volt mosdó- és vízvételi lehetőség nélkül, egy nagy szekrény, melynek hátoldala lefeszítve, deformált ajtaja zárhatatlan volt, - egy légtérben volt elhelyezhető alsó-felső ruházat, cipő, élelmiszer és a tisztálkodáshoz szükséges vegyszerek, - egy üzemképtelen "fél nővérhívó", falból kicsüngő elektromos vezetékek lógtak.

 

Azonnali emberhez méltó elhelyezést kértem, vagy saját felelősségre hazamegyek! Újabb költözési roham vissza az 519-esbe ahol a helyemen már másik beteg feküdt, a pótágyból egy másik ágyba helyeztek egy beteget, s én az Ő helyére kerültem a fentebb már említett balesetveszélyes ágyfeletti faliszekrény alá! Mindez egy órán belül!!! A magyarázat "a beteg és orvosa legyen logikusan elhelyezve" közölte egy orvosnő. Tőlem is megkérdezte "van orvosa"? én bambán nézhettem rá mire erélyesebben tudakolta, hogy "kihez járok kezelésre"? Közöltem, hogy én itt senkit sem ismerek, mire Ő meresztett rám kiváncsi szemeket, hogy ilyen is van?

 

Vizitek alkalmával átnéztek rajtam, ágyamnál meg sem álltak, orvos nem ért hozzám vizsgálat céljából!!! Másnap reggel dialíziskezelésre vittek azt közölve, hogy délután hazabocsájtanak. Felkészültem, de semmi sem történt. Másnap egy korábbi urológiai vizsgálatot követő több mint egy hónapos ideget próbáló idő után végre közölték, hogy egy konzultáció eredményeképpen eltávolítják-e az egyik vesémet vagy sem!!!

 50002_20120711133907_20120711133907.jpg

Ma hazaengednek közölték de ismét csak kudarcba fulladt minden igyekezetem, továbbra is maradtam. Ma szerda van és hozták a zárómat, hogy hazamehetek. Hogy fogok hazamenni kérdezte az orvosnő? Mivel csak bevásárló kocsink van valószínűleg betegszállítóval Balatonfűzfőre. Az nem megy mondta a nővér, mert a szállítást 24 órával korábban kell leadni. Éppen ebédhez készülődtem újra kipakoltam sporttáskányi eszközeimet amikoris megjelent a Betegszállító, hogy hazavisznek. Nagy örömmel pakoltam össze már sokadszor holmiaimat nem kis izgalom közepette.
Az itt eltöltött napok káros és kórós izgalmai közepette egyetlen orvosi vizsgálat számomra nem volt!!! Olvasva a zárójelentést tudomásul kellett vennem, hogy már korábban elutasítottam egy röntgenvizsgálatot és egy kórházi beutalást.

 

Azt nem írták le, hogy inzulinjaim és szív, s egyéb gyógyszereim sem voltak nálam , láztalan voltam, panaszom sem volt, és legfőképpen hazaszállításom sem volt biztosítva!!! Hosszan elnyúló tüdőgyulladás befejező szakaszáról beszélt nekem a Főorvosnő mielőtt hazakerültem a Balatonfűzfői Támasz Nyugdíjas Otthonba. Ezen kalandos "gyógyító munka" körülményeit nem kívánom kommentálni, értékelje az olvasó!

 

82 éves korommal sajnos együtt járó sok kórházi tapasztalattal "gazdagodtam" de nem óhajtom minősíteni a valósághűen leírt Megyei Oktatókórházi kalandomat! 

 

Legyen itt az Ön hivatkozása és logója, vagy rendeljen tőlünk további hirdetési felületeket. A részleteket megtalálja legfrissebb médiaajánlatunkban.

10233390-empty-blank-emblem-badge-shield-logo-insignia-coat-of-arms.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reepach 2014.06.11. 10:52:18

"Ezen kalandos "gyógyító munka" körülményeit nem kívánom kommentálni, értékelje az olvasó!"

Mivel egyenesen felszólított rá a poszter, értékelem:
1. A gyógyító munkát írhatta volna idézőjel nélkül. Egy inzulinos cukorbeteg, veselégtelenségben szenvedő, szívbeteg 82 éves öregasszony meggyógyítása a súlyos tüdőgyulladásból nem idézőjeles, hanem heroikus gyógyító munka. Akár meg is köszönhette volna a mocskolódás helyett.
2. Ha egy kis kikapcsolódásra vágyik a nyugdíjas otthonból, legközelebb menjen a Sheratonba!
3. Erősen necces helyenként az írás valóságtartalma (pl "Vizitek alkalmával átnéztek rajtam, ágyamnál meg sem álltak, orvos nem ért hozzám vizsgálat céljából" - ez biztosan nem igaz), helyenként pedig zavaros (pl "a beteg és orvosa legyen logikusan elhelyezve" - ez mit jelent?).

platelet 2014.06.11. 12:01:34

Kizártnak tartom, hogy 82 éves, inzulinos, szívbetegséggel rendelkező, veseelégtelen nő csak úgy magától meggyógyul minden vizsgálat/terápia nélkül.

Talán az 519-es, jobb állapotú kórterembe tették a rosszabb állaptú betegeket, és amikor jobban lettek, áttették őket az 511-es, rosszabb állapotúba. A posztoló erőszakosságával egy másik beteg elől vette el a helyet. Szép... Inkább engedték volna saját felelősségre, minthogy megkapja azt a kórtermet, amire más betegnek volt szüksége...

Azt azért megnéztem volna, ahogy közlik a beteggel: "Hölgyem, a konzultáció eredményeképpen eltávolítjuk a veséjét vagy sem!"

De másik oldalról is nézhetjük: 82 éves néni, idős, beteg, talán már az elméje se a régi, talán soha nem volt nagyon iskolázott, nem illik gúnyolódni rajta. Akkor viszont a rágalmakat se szabad elhinni a kórházról bizonyíték nélkül...

bajkal 2014.06.11. 18:21:31

Mnem tudom mit higgyek el vagy mit nem, de a sajat tapasztalataim teljesen más nevű kórházakból olyan sok közös vonást mutatnak, hogy be kell valljam nagyon jókat nevetgéltem a leírtakon. Sírni csak azon sírok, hogy másoknak, akikre épp rábízták az egészségügy pénzeinek őrzését ilyeneket soha nem fognak megtapasztalni.
Amúgy az mióta divat, hogy van orvosa? kerdes elhangzik es ezt az ott dolgozó egészségügyis (nem a takarítónéni) teszi föl az ágyban fekvő/ulő páciensnek? Ha mentő vitte be, akkor mondja, hogy a mentőorvos, ha a beutalója van, akkor a beutalón szereplő orvos, akit meg kell neveznie? Egyáltalán neki kell megneveznie/megjegyeznie/eligazodnia, ha épp bekerül?

Braincelle 2014.06.11. 22:28:20

@bajkal:
Ha jól értem, a beteg akkor már napok óta ott volt.
Gondolom, az a lényeg, hogy egyes orvosokhoz egyes kórtermek tartoznak, esetleg a beteg, amíg oxigénigénye volt, addig egy másik kórteremben volt "vendégbeteg", de aztán átvitték (volna) a kezelőorvosáéba.
A kérdés arra vonatkozott, hogy ki a kezelőorvosa ott a kórházban a bekerülése óta szerintem, amit nem tudott, ez egy dolog, de a "nem történik velem semmi" állítást tapasztaltból minimum felezném.

Velem olyan beteget közlik időnként, hogy nem történt itt velük semmi, akiket 1. megvizsgáltam, kikérdeztem 2. elolvastam és összefoglaltam a három dossziényi anyagukat 3. feladtam, megkértem, kiírtam, kikönyörögtem az összes vizsgálatukat 4. ezek meg is történtek (mondjuk soron kívüli MR az igen jó helyi gépen, amit a világszínvonalú radiológusok leleteztek, miközben ott voltam és megbeszéltük a beteget és végignéztük a képeket, megultrahangozta a szintén országos hírű ultrahang specialista, rutin és speciális laborokat küldtünk el neki 4. naponta vérnyomást mérek nála és naponta gyógytornász jár hozzá 5. mindezeket el is mondtuk neki 6. adekvát terápiában részesül... stb.
Igaz, a mi betegeink jelentős része kisebb-nagyobb mértékben demens, de előfordul a jelenség fiatal, tökéletes memóriájú betegeknél is.

A kedvencem még mindig az, amikor megkérdezte a beteg, hogy akkor ő most mért van itt, magyarázzam el, amit a viziten az osztályvezető mondott neki, mert nem értette. Elmagyaráztam. Kérdezett. Válaszoltam. Megköszönte. Majd megyek tovább a kórteremben, amikor a betegnek csörög a telefonja, beleszól, csönd, majd síri hangon "nem tudom Babikám/Jucikám/Macikám, nem mondanak ezek nekem semmit". :D

Irkutszk 2014.06.12. 07:56:30

@Braincelle: Ha jól emlékszem, valami kommunikáció órán említettek nekem ilyesmit, hogy a betegnek hiába magyaráz el az ember egy csomó mindent, pszichológiai akadály miatt egyik fülén be, a másikon ki. Amikor mondták, nehéz volt ezt elképzelni, ezek szerint a gyakorlatban ez tényleg így működik.

Braincelle 2014.06.12. 13:17:16

@Irkutszk:
ez tuti így van, mert én sosem emlékszem egyetlen szóra sem, amit az orvos tanácsol, ha én vagyok a beteg. csak azt látom, hogy beszél hozzám, de nem értem a mondatokat és amit megértek, azt sem jegyzem meg

jágör68 2014.06.14. 22:01:04

Mondjuk az elején említhette volna, hogy ő dializált veseelégtelen beteg...
Ilyen apróságot elfelejt, miközben "csak" ugye egy pneumoniája van- ami lehetett akár szép kis nozokomiális is (idősek otthona+ krónikus kórházi tartózkodások)- mondjuk MRSA vagy egy jó kis MRGN-3 esetleg 4- bár akkor már izoláció- köteles volna... Lehet ez volt az a bizonyos "kutyaólba áthelyezés"?
A többi valószínüleg a szeptikus encephalopátiával kombinált otthonról hozott demencia és nephrotoxikus encephalopátia eredménye.
Sajnos 82 évesen- pláne a fenti kórelőzménnyel egy "sima" tüdőgyulladásba is simán bele lehet halni.
Ehhez képest "nem csináltak vele semmit"- és saját lábán, betegszállítóval távozott a kórházból...

bajkal 2014.06.15. 12:26:16

@Braincelle: :-) Na igen, ez igaz, vannak ilyen emberek. (Orvoskent biztos bosszanto lehet.)A poszt kapcsan a nem csnaltak velem semmit az tobb helyen bukik, egyetertek :-))

A ki az orvosa nekem azert erdekes, mert ezt szerintem a paciens nem tudja nyomonkovetni, hiszen ha az utcarol kerul be, akkor sok orvossal talalkozik, mindig mas van ugyeletben, es mas vegzi a rontgent, mas kerdezi ki az altatasrol, mas rendeli el a gyogyszerezeset, mas van ott nappal, mas ejjel. En arra valoban altalanossagban kivancsi vagyok, hogy kit neveznek a korhazban kezelo orvosnak vagy a beteg orvosanak, amikor valaki bekerul es onnatol ott marad x ideig, es pl. vandorol is az osztalyok kozott.
ekezetes betuim itt nincsenek, bocs erte.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása