A hálapénz a betegnek és az államnak jó

2014.05.07. 08:50

90g50v_hand.jpgElképesztő egyébként, hogy a magyar betegek mennyire nem érzik sok esetben a "jó dolgukat". Próbálj meg Brüsszelben, vagy Svájcban háziorvoshoz, ügyeletre eljutni, vagy műtéti előjegyzést kapni.

Nahát akkor "Drága Feleim" ;-) Néhány gondolat abból a megvilágításból, ahonnan nagyon ritkán szemlélik a hálapénz kérdést. Talán meglepő, de a magyar hálapénz rendszer elsősorban messze nem az orvosok érdeke, hanem mindenek előtt a BETEGEKNEK és az ÁLLAMNAK JÓ !!!!

 

A legtöbb orvos szívből utálja (természetesen nem magát a PÉNZT, hanem) a bizonytalan, igazságtalan, számtalan faramuci és kínos / konfliktusos helyzetet eredményező rendszert. A lejárt bombonok, virágboltnyi csokrok, AVON-os szarságok, ihatatlan házipálinkák igencsak kiterjedt népi szokásáról már nem is beszélve. De vissza a pénzhez: rendben, - szüntessük meg a paraszolvenciát... Akkor azonban (ha nem akarunk 5-10 éves műtéti és 1,5 éves CT várólistákat a kivándorló orvosok miatt), akkor NEM 2x-esére, hanem legalább az EU-s átlag aljáig kell emelni az orvos fizetéseket.

 

Javaslom nézegetni az EU-ban alkalmazott orvos-béreket, illetve a magyar pl. banki, biztosítói, stb. fizetéseket. HALIHÓ: 6+5+6+ stb. évekig tanuló diplomás, 1-2-3-4 szakvizsgás szakemberekről beszélünk, akik ráadásul nem kőmüveskedtek (és szépen kerestek) 18 éves koruktól, hanem 25-30 éves korig a szülők nyakán tanultak... Szóval a bérek: uccu 5-800.000 Ft/hóig... ez a MINIMUM. Na akkor nézzük: ehhez sajnos nem lesz elég a világ csipsz-adója sem: TEHÁT EGYETLEN "IGAZSÁGOS" MEGOLDÁS A TB JÁRULÉK (tehát az ADÓ) FÖLEMELÉSE - NEM KICSIT !!!

 

Nem magam találtam ki: vannak Európában hasonló orvosbér rendező példák. Mi következne ebből ?: a mandulaműtétért, szülésért, bokatörésért eddig 4-5 évente 0-5-10-20-50-legyen100 ezreket fizető család, ezek után HAVONTA becsengetne a költségvetésbe kb. 5-10.000 adó pluszt - keresőnként. NESZTEK ! Akkor is, ha mindenki makk egészséges 20 éven át. Tehát ha tetszik, ha nem: EZ A RENDSZER A BETEGEKNEK A LEGOLCSÓBB és nem is feltétlenül a leg-igazságtalanabb, hiszen AZ FIZET, AKI IGÉNYBE VESZi a szolgáltatást. ÉS még valami: a bunkó orvosok (rendőrök, tanárok, burkolók, szerelők) szóra sem érdemesek: tényleg rohadjon meg minden tapló ember, függetlenül a foglalkozásától...

 90g50v_hand.jpg

DE beszéljünk most a jófej, rendes dokikról, akiknél eddig a "KEDVESebb" betegek kicsit azért mégis hamarabb kerültek a gipszelőbe, a CT-be, az MR-be, fizikoth-ra, kemoterápiára, stb. EZEK UTÁN EZ MIND MEGSZŰNIK!!! SŐT: nem tudsz magadnak soronkívüliséget vásárolni, mert egy leszel a Kalampár Ronaldino-k között. A jó fizetésüket pedig most már joggal féltő orvos pedig ki fog írni minden létező (és felesleges) vizsgálatot (ha kell-ha nem CT-t, 234-dik RTG-t, amire szépen mind besorakozhatsz. (A defenzív medicináról lehetne mesélni).* Asszem egyértelmű, hogy az ÁLLAMbácsi miért nem erőlteti ez utóbbi rendszert (nagyon is fájó JÁRULÉK-EMELÉS / következő választásokon biztos bukta a bevezető kormánynak...)

 

*Elképesztő egyébként, hogy a magyar betegek mennyire nem érzik sok esetben a "jó dolgukat". Próbálj meg Brüsszelben, vagy Svájcban háziorvoshoz, ügyeletre eljutni, vagy műtéti előjegyzést stb. kapni. Meglepődnétek, pedig nyugaton 3/4 éves CT várakozást vagy 6-7-10 napos HO-ra várakozást mindenki természetesnek vesz. Nem is járnak feleslegesen. Utána meg jön a számla a biztosítótól, ami nem gyenge... Azokkal az idiótákkal már nem is foglalkoznék, akik a "HIVATÁS meg ERRE-ESKÜDTEK" dumát mantrázzák évtizedek óta.

 

Csak annyit ajánlanék, hogy haladjanak már be egy gyógyszergyárba és magyarázzák el ott, hogy a gyógyítás meg az egészség KARITATÍV feladat, amiért csúnya dolog ilyen sok pénzt kérni.... Ma Mo-on az egészségiparból MINDENKI qva jól él (gyógyszeripar, gy.eszköz-ipar, paramedicina, természetgyógyászat, fitness-wellness, fogyókúra átb...ások stb.,) csak azoknak a többsége nem, aki ténylegesen MŰVELI, aki gyógyít...

 

Skandináviát pl. láttam: érdekes ott nem ellentmondás jófej, együttérző, segítő, odaadó, hivatástudattal rendelkező orvosnak lenni ÉS mindebből (pl.) államilag megfizetve ROHADTUL JÓL MEGÉLNI. Amúgy magát az eredeti történetet meg nem nagyon hiszem, de ez most mindegy. (Legalább is hézagos ez a sztori...)

 

Ha mégis igaz, akkor nem hiszem, hogy egy bunkóról, csak ilyen szituációban derül ki, hogy tapló. Annyi emberismerettel kell rendelkezni, hogy ilyen orvoshoz NEM MEGYÜNK. Nem igaz, hogy nem lehet egy kórháznak, egy osztálynak és egy adott orvosnak előre utána nézni. Vagy lakást, kocsit, hétvégi utazáskor szállást is úgy választasz, hogy, ami következik, azt veszem/fizetem ???? Ohne referencia ?? Pont a gyerek mandulájánál nincs tájékozódás ??? Ha ennyire mindegy, akkor tényleg nem is kell fizetni. Szerintem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kheiron 2014.05.08. 16:00:00

@Tempus-Anh:

A bruttó 22000 több, mint a fele elmegy erre-arra, azért marad belőle csak fél tankra való.

carrie 2014 2014.05.08. 16:08:12

@Tempus-Anh:

Tudod, ha az ember nem mászna már vissza 5x-re, hogy uram bocsá, de még mindig az a bajom akkor talán nem beszélne úgy az orvossal. HA az orvos legalább annyit mondana, hogy: nem tartom megalapozottnak a vizsgálatot, de 75 ezerért elkészítik priviben itt és itt... vagy cukormázzal: nem írhatok beutalót, mert ez drága vizsgálat és szigorúan ellenőrzik, és ha nincs semmi akkor megbüntetnek, de ha gondolja ajánlok egy privát rendelőt ahol ugyanazt a CT elvégzik 75-ezerért, márcsak az a kérdés hogy kifizeti e saját zsebből...

De tudod Tempus, az éremnek két oldala van:
- Ha az orvosok nem az OEP és az ALAP támogatását használnák fel magánpraxisukhoz, hanem BÉRELNÉK... legálisan...
http://www.fizettem.hu/bejelentesek/fizettek/szombathelyi-nögyögyász-nem-szégyellös
- ha az orvosok nem tb-s időben fogadnák a privát betegüket (nőgyógy)
- ha az orvosok a betegfogadási idejüket -tól - ig betartanák... csúszás nélkül
- De ugyanígy vica versa: már többször láttam olyat, hogy eü alkalmazott ismerősének ismerőse 2 nap alatt bekerült CT-re és kiderült nincs semmi baja... vajon miért csak 2 napig kellett várnia? Egy emlő UH időpontra minimum 6 hónap... egy random embernek
- meg az "elintézzük okosban" című sztorik...
- meg a hangnemek...
- sőt olyanról is tudok, hogy az ortopédián várakozott az orvos egyik ismerősének ismerőse, ahogy bejelentkezett rá 3 percre az orvos előre kijött(!) hozzá és külön őt hívta be. Másoknak meg a nevüket mondták be a hangosba :xy menjen a 3-as kezelőbe... 1 óra (!) elteltével az ismerős kijön, majd elkezd kotorászni a táskájába, utána gyorsan kilép az orvos és elkezdi ecsetelni, hogy a sarkantyújával mit lehetne kezdeni (mit csináltak abban az egy órában?). Csakhogy aznap több betegnek is volt "sarokcsontkinövése"... ők nem kaptak annyira részletes tájékoztatást amiben az ismerősét részesítette... szerinted ez így fair?
etc.

De azért mesélhetnél arról, hogy a betegek hogyan tudnak egy orvosból könyökkel, térdel rugdosva kikényszeríteni egy vizsgálatot, ha őszentségükhöz hozzá sem lehet nyúlni???? ;)
Mert én még ilyenről nem hallottam... Veled előfordult már? mesélhetnél, kíváncsivá tettél :)

carrie 2014 2014.05.08. 16:09:35

@kheiron:
Na hát akkor le kell fizetni a benzinkutast és hoppá ennyi pénzért teli is a tank :D

magam adom 2014.05.08. 16:39:05

@Tempus-Anh: Kettő van neki. Abból egy gátló.

Tempus-Anh 2014.05.08. 17:28:16

@kheiron: Értem, köszönöm szépen.
@carrie 2014: Ha ebben az országban minden más helyen az összes ügyek szűzies patyolatfehérséggel és a legalitás pengeélére behatároltan mennének, akkor azt mondanám, hogy hát ja, az eü. ebből a szempontból nagyon kileng a sorból, de valójában nem így van. Mi kispályások vagyunk másokhoz képest.
A tb. időn belüli privát beteget nem tudod behatárolni, ugyanis nem látsz a kulisszák mögé, nehéz az ilyesmit kiszűrni.
A -től -ig időről már írtam, mindenesetre ha én a rendelésemről pár percet kések, annak kőkemény nyomós oka van és nem a café macchiato-m elkészülte illetve a soron következő nővérke orgazmusgörbéje a meghatározó ebben.
@magam adom: Az a fránya feed-back :)
A foggal-körömmel-térddel-könyökkel itt nem szó szerint értendő, hanem az a pressing, amivel rátelepszenek egy orvosra.

Tempus-Anh 2014.05.08. 17:29:10

A fenti utolsó mondat is carrie-nak szólt.

carrie 2014 2014.05.08. 17:46:09

@Tempus-Anh:
"Az a fránya feed-back :)"
Ja-ja meg az a fránya neurotranszmitter... :D

"Ha ebben az országban minden más helyen az összes ügyek szűzies patyolatfehérséggel és a legalitás pengeélére behatároltan mennének, akkor azt mondanám, hogy hát ja, az eü. ebből a szempontból nagyon kileng a sorból, de valójában nem így van. Mi kispályások vagyunk másokhoz képest."
HA mindenki így áll hozzá, soha nem lesz változás, mert akkor egy pl 10 millás lakosú népseregben MINDIG lesz egy ember akire a 9.999.999 ember fog rámutatni, hogy ha ő is akkor én is.... bár már csak 198-an vannak ... No mindegy, legalább elismered, és nem tagadod (mondjuk ez nálam már eleve egy plusz jó pont :))

"A foggal-körömmel-térddel-könyökkel itt nem szó szerint értendő, hanem az a pressing, amivel rátelepszenek egy orvosra."
Persze-persze én sem fizikálisan mondtam, csak olyan átvitt értelemben.
De mégis hogyan "pressingeli" :) egy beteg az orvosát? Legalább egy párbeszédet mondj, mert annyira nem tudom elképzelni... ha visszamegy 5x az már pressingelés? (juj :D új szót alkottunk!?!?) :)

Tempus-Anh 2014.05.08. 18:03:35

@carrie 2014: Nem tudom, személyesen nem vettem még részt pressingben. Én ugyanis megvesztegethetetlen vagyok. :)

carrie 2014 2014.05.08. 18:14:48

@Tempus-Anh:

Jaj, de kéreti itt valakiiiiiii magáááátttt :-)

Megvesztegethetetlen????? na neeeee.... :-)

Na ucu neki, had tudjam már meg hogy hogyan tud egy beteg pressingelni egy orvost :)
[fordítva ismerek pár sztorit, de még ilyenről még nem hallottam. Mégis hogy? Vagy mivel?]

Rotoxis 2014.05.08. 18:16:38

A jómagyar egyszerűen képtelen megérteni, hogy az egészségügyi dolgozók kizsákmányolása már nem sokáig járható út. A hálapénz ideig-óráig még fenntarthatóvá teszi a rendszert, de csak idő kérdése, mikor omlik össze. Egy, tőlem kb. 100 km-re élő kollégám éppen ma tette közzé a munkahelye felhívását, kétségbeesetten keresnek pl. nőgyógyászt és mindenféle más eü. dolgozót. Miért gondolja bárki, ha a magyarországi fizetések öt-nyolcszorosát fizető helyeken hiány van, akkor otthon magától, vagy bagóért megoldódik a probléma. Hozzáteszem, s fizetések mind az orvos, mind az ápoló tekintetében meghaladják az átlagot. Hiány szakma bmeg! Selyembe, bársonyba csomagoljuk, dédelgetjük. Nem pedig köpködjük, ha kedves az életünk.

kheiron 2014.05.09. 01:40:50

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

Nagyon aranyos az indulat, amivel próbálod védeni az ötletet.

De sajnos az látszik, hogy egyszerűen nem vagy tisztában az alapvető összefüggésekkel.

"Ennek az 1400-1500 milliárdnak mekkora része fordítódik beruházásra? Képzésre? Akár csak állagmegóvásra? Ezek együtt kitesznek 3,5%-ot? "

SEMEKKORA RÉSZE NEM FORDÍTÓDIK BERUHÁZÁSRA. A JELENLEGI SZABÁLYOK ÉRTELMÉBEN TILOS, ISMÉTLEM, TILOS AZ OEP-BEVÉTELT BERUHÁZÁSRA FORDÍTANI.

Ez a folyó költségekre fordítható összeg, ebből van gyógyszer, fogyóanyag és ember.

Ezt lehetne "felturbózni", azaz nem a legrosszabb legolcsóbb műszereket, szétszakadó gumikesztyűt és fel nem szívódó sebészi varróanyagot venni, esetleg rövidíteni a 6 hónapos-3 éves várólistákat. A korszerű betegellátáshoz alaphangon (és akkor még távolról sem a svájci színvonalnál tartunk) a jelenlegi összeg mintegy duplájára lenne szükség. Akkor lehetne egy összességében valahogy elketyegő rendszert fenntartani.

Nem 3,5 % plusz. 100 % plusz. Ezt a 3,5 %-ot pillanatok alatt lehetne arra elkölteni, hogy legyen mondjuk megfelelő számú, kialakítású és méretű titánlemez az eltört csontok megreparálásához. És akkor egyetlen szakterület kis részéről beszélünk, nem a sok százezres csípőprotézisekről.

Egy másik megoldás meg az ellátottak körének drasztikus leszűkítése lenne: a rendszerbe mintegy 2 millió ember tesz effektíve pénzt (akik nem az államtól kapják a pénzüket), őket ellátják, a többiek meg csinálnak, amit akarnak.

Esetleg erősen le lehet szűkíteni a járulékért külön fizetés nélkül kapott ellátásokat.

kheiron 2014.05.09. 01:43:34

@Rotoxis:

"de csak idő kérdése, mikor omlik össze. "

A rendszer kb. 2000. táján definitíve összeomlott. Aki akkor azt nem látta, vak.

2006-2007. táján értek le az első téglák.

Mostanra már sok tégla ért le.

Még előttünk van a falak leomlása és a por leülepedése.

szabidoki 2014.05.09. 03:32:44

Érdekes, hogy a praxis blog indulása óta mindig ugyanazok a sirámok mennek (a bunkó orvos maszekol, sokat kell rá várni és még a hálapénzt is elfogadja, illetve a nagy kedvenc, az "X Kórház egy halálkórház mert ott meghalt X rokonom", de a haldokló rokont persze elvitetik otthonról mentővel vagy a háziorvossal), és persze mindig van pár főokos, aki veri a tamtamot hogy itt már tűrhetetlen a helyzet és valakinek már rendet kellene tenni de nagyon (ez rendszerint kimerül abban hogy az orvosokat tiltsák el a munkától illetve kötelezzék őket még több munkára - ki érti ezt... )
A rossz hír viszont az, hogy magyar (és a többi kelet-európai) orvosra nagy a kereslet külföldön, sok nyugati ország hajlandó öt-tízszeres bért fizetni így elég sokan összecsomagolnak és elmennek - ahogy a dolgok állnak egyhamar nem is jönnek vissza.
Ilyen vagy olyan okok miatt a mindenkori kormányzat nem hajlandó tiszta viszonyokat teremteni - sem az egészségügyre fordítandó összeget nem emelik, sem a potyautasok hozzáférését nem korlátozzák, így marad a zavarosban halászás mindenkinek.
Könnyű belátni, hogy ha kevesebb az orvos, akkor egyre több beteg jut egy orvosra, vagyis növekedni fog a kereslet - mivel Magyarország a mutyizás és a fusizás országa, így nem meglepő, hogy a nem tiszta megoldásokra minden oldalon akad vevő, főleg akkor ha ez nem hivatalosan még bátorítva is van (ne gondolja senki hogy a kórházi eszközökkel maszekolást ne lehetne kiszűrni, csak ha a kórház szívóskodik, akkor a főorvos úr átrakja a praxisát egy "barátságosabb" kórházba - mindenkinek egyszerűbb nem bolygatni bizonyos dolgokat).
A rendszer ténylegesen beteg és sok sebből vérzik, de még úgy-ahogy eldöcög (egy darabig), viszont a hálapénz (és sok más probléma) nem oka, hanem tünete ennek, és a megoldás kulcsa a kormányzat kezében van - bár épp most derült ki, hogy érdemi program nélkül is lehet kétharmaddal nyerni, úgyhogy érdemi javulásra ne nagyon számítsatok...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.09. 07:19:47

@szabidoki:

"viszont a hálapénz (és sok más probléma) nem oka, hanem tünete ennek"

Bölcs megállapítás, bár ezt már rengetegen észrevették eddig is.

"A rossz hír viszont az, hogy magyar (és a többi kelet-európai) orvosra nagy a kereslet külföldön"

A rossz hír viszont az, hogy a külföldre menő orvosoknak szembesülniük kell azzal, hogy külföldön tisztességesen dolgozni is kell.

"Érdekes, hogy a praxis blog indulása óta mindig ugyanazok a sirámok mennek (a bunkó orvos maszekol, sokat kell rá várni és még a hálapénzt is elfogadja,"

Nem gondolod, hogy ennek oka az, hogy a bajok még mindig fennállnak?

@kheiron:

"Ezt a 3,5 %-ot pillanatok alatt lehetne arra elkölteni"

Tényleg ne röhögtesd már ki magad azzal, hogy azt állítod, plusz 3.5% forrás ne javítaná a helyzetet. A tiédnél butább magyarázkodást rég nem olvastam.

csakmotyogok 2014.05.09. 07:34:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nyugi külföldön sokkal kevesebbet kell dolgozni sokkal többért, ne féltsd az orvosainkat a tisztességes munkától, igen keményen melóznak itthon, kint csak könnyebb és kevesebb munka várja őket, és nagyobb megbecsülés:)).
Kherion képben van, neked fogalmad sincs mi van az EÜ-ben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.09. 07:39:55

@csakmotyogok:

Akkor menjen ő is külföldre, ámen.

Az az érzésem, hogy itthon valódi változás, javulás úgyis csak akkor lesz, ha már mindenki elhagyta a pályát vagy külföldre ment, aki egyáltalán alkalmas a gyógyításra. Ekkor ui. a kormányzat végre lépéskényszerbe kerül. Vagyis azt hiszem, most abban a helyzetben vagyunk, hogy minél rosszabb, annál jobb. :(

csakmotyogok 2014.05.09. 07:43:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én nem szertném mert egyre kevesebb orvos van itthon végtelenül kevés, aki ilyeneket ír nagyon nincs tisztában a valós helyzettel.
Milyen változásra gondol?
Hogy majd külföldről veszünk havi 4-5 millióért orvost? No az lesz a szép világ, akkor csak párszázezer' embernek jut ,majd a többi mehet sámánokhoz, önjelölt természetgyógyászhoz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.09. 08:08:27

@csakmotyogok:

"Milyen változásra gondol?"

Gondolod, hogy itt most meg tudom mondani a tutit, a magyar egészségügyet megváltó csodaszert? Arról nem is beszélve, hogy az egészségügyet nem lehet kiemelni a rengeteg társadalmi baj közül és csak azt külön "megjavítani". Ahol a korrupcióval - márpedig a hálapénz korrupció, akár tetszik, akár nem - előnyt lehet elérni, ott mindig is lesz korrupció. És hát mint valaki fentebb nagy bölcsen már rájött (talán ő volt az utolsó, mert mindenki tudja), a hálapénz nem ok, hanem tünet. Ahogy maga a korrupció is.

Azt viszont tudom, hogy a hálapénzes rendszer már min. 50 éve fennáll, és nagyon káros.

carrie 2014 2014.05.09. 08:49:59

@szabidoki:
Ilyen megállapításokat már egy óvodás is tud tenni.
Esetleg lenne valamilyen megoldási javaslatod IS?

Vagy a posztod IS megint csak egy újabb sirálom?

csakmotyogok 2014.05.09. 08:58:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja ilyeneket könnyű mondani csak úgy. Ez kb. olyan ,hogy majd ha minden fodrász, gázszerelő, taxis ad számlát....Meg ha nem ad ki zsebbe albérletet az emberek 90% stb. stb. Sztem gyorsan meg kellene emelni a fizut az eü-ben. Ápolónők nettó 300-ról kezdő dokik nettó 500-ról indulnának és mondjuk1 középkorú tapasztalt , jól képzett nővér kapna nettó 400-500 között 1 osztályvezető főorvos sem keresne nettó 1,3 millió alatt akkor lenne komoly változás.

Mirella 2014 (törölt) 2014.05.09. 09:22:17

Miért nem lehet bevezetni vajon azt ami Amerikában van? Mindenki fizet egy egészségügyi biztosítónak, és amilyen csomagot választ olyan ellátást kap. Nincs felesleges vizsgálat. Versenyszférában dolgozom, tehát én valóban a hátamom cipelem az országot. Nem érek rá betegnek lenni, de nonszensz, hogyha évente egyszer elkap egy takonykór akkor órákat kell várnom. Mikor a gyerekemet baleset érte, és rohantam vele az ügyeletre, a sérült vérző kisgyerekkel órákat kellett várnom, míg a részegen a kocsmában eleső embereket ellássák. Állítom, hogy azok közül max ha 1 dolgozott életében. Én meg fizetem a Tb-t. aki fizet/fizetett (nyugdijas) azt lássák el, a többi meg menjen a búsba. Vagy kapjon egy horribilis számlát, és majd meggondolja, hogy a kocsmában érdemes e összeszólalkozni az ivócimborával.
Ugyanazon az estén történt, hogy már majdnem sorra kerültünk mikor bejött egy kb 18 éves nőstény, magával hozta az 5 gyerekét, és hangosan óbégatva követelte, hogy azonnal lássák el őt, mert neki gyerekei vannak.. Mikor a biztonsági őr rászólt, hogy üljön le és várja a ki a sorát, még neki állt feljebb, üvöltözött, hogy neki joga van, neki jár az ellátás.. na ezeket a jogokat kéne valahogy megszüntetni.

kheiron 2014.05.09. 09:32:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Tényleg ne röhögtesd már ki magad azzal, hogy azt állítod, plusz 3.5% forrás ne javítaná a helyzetet. "

Azt mondom, hogy érdemben nem javítaná a helyzetet.

A pohár víz-zsemle-1 szelet párizsi összeállítású reggeli helyett pohár víz-zsemle-1,1 szelet párizsi összeállítású reggeli lenne.

Ha ez neked érdemi változás...

carrie 2014 2014.05.09. 09:41:40

@csakmotyogok:
Atya-gatya.... komplexitás teljes hiánya... :) Mondd csak a hülyeségeidet, járasd le saját magadat még jobban! (nem mintha nem erről beszélgettünk volna az utóbbi 6 napban?!)

"gyorsan meg kellene"...
Jesszusssom! persze---

"Ápolónők nettó 300-ról kezdő dokik nettó 500-ról indulnának és mondjuk1 középkorú tapasztalt , jól képzett nővér kapna nettó 400-500 között 1 osztályvezető főorvos sem keresne nettó 1,3 millió alatt akkor lenne komoly változás."

Ne menj el olyan munkahelyre, ahol számokkal kell foglalkozni, mert segg hülye vagy!
Persze... álmodj csak tovább! És fizesd saját zsebből, okoska!
Szerinted ezeket miből lehetne előteremteni, te nagyon-nagyon "okos"?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.09. 10:06:30

@csakmotyogok:

"Ápolónők nettó 300-ról kezdő dokik nettó 500-ról indulnának és mondjuk1 középkorú tapasztalt , jól képzett nővér kapna nettó 400-500 között 1 osztályvezető főorvos sem keresne nettó 1,3 millió alatt akkor lenne komoly változás."

Szóval te ismered a csodareceptet? Hahaha!

Egy frászt lenne változás. A hálapénz oka a _jó_ vagy jónak vélt egészségügyi ellátáshoz való korlátozott hozzáférés, vagyis a cocizmusból jól ismert hiánygazdaság.

Ha megemeled az orvos fizetését a tízszeresére, attól még nem lesz több ideje a betegre, nem lesz jobb a kórházak és a rendelők felszereltsége. Amit ezzel elérnél, az az lenne, hogy az orvosok nagyobb összegű hálapénzt követelnének, hiszen ami ma jelentős összeg a fizetésükhöz képest, az a jócskán megemelt fizetéshez képest már csak bagó lenne.

Jó példa erre kheiron szövege arról, hogy neki semmit nem jelentene havi bruttó 22,000 pluszjövedelem. Bezzeg ha csak bruttó 100,000-et keresne, akkor már számítana neki.

Amúgy meg Hofival szólva:

- Tud úszni?
- Nem.
- És ha megfizetem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.09. 10:10:21

@csakmotyogok:

Ami az ápolónőket illeti, ott persze sokat segítene a jócskán megemelt fizetés - ha nem is nettő 300-ra -, na de nem is az ápolónő az a tipikus hálapénzes szakma.

A lényeg, hogy egy korrupcióval átszőtt országban nem lehet egyetlen területről sem elkülönítve eltüntetni a korrupciót. A korrupció okát, a hiánygazdaságot kell(ene) megszüntetni.

csakmotyogok 2014.05.09. 10:15:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha bruttó 100 ezret keresnének, 1 db orvos nem lenne itthon. Ha megnövelnék a fizetéseket ,a nem hálapénzes területekről nem mennének el a dokik, és fel lehetne lépni keményen a hálapénzt elvárók ellen. Nem hiány lenne a nővérekből, hanem lehetne válogatni a legjobbakból. Jó pár ezer orvossal lenne itthon több ha több lenne a pénz, több idő lenne a betegekre.Tehát jobb lenne. Amúgy én még hálapénzt követelő orvossal nem találkoztam, igaz bunkóval sem. Sztem csak azokkal a betegekkel viselkednek bunkón akik tahók, és tiszteletlenek.

csakmotyogok 2014.05.09. 10:17:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hálapénzt a dokik 10-15 % kap csak a többi meg csak a rengeteg melót, meg a bunkó betegeket. Mikor a váróban ülök elképedek mennyi buta, mélysötét' ember van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.09. 10:28:58

@csakmotyogok:

"Hálapénzt a dokik 10-15 % kap csak a többi meg csak a rengeteg melót"

Épp ezért igazságtalan a hálapénz, ahogy már én is leírtam itt többször.

"meg a bunkó betegeket."

Bunkó vagy te. Ahogy marhaság az orvosokkal szemben az általánosítás, úgy a betegekkel szemben is az. Csak sajnos te olyan vak vagy, hogy nem veszed észre: ugyanabba a hibába esel, mint azok, akik az orvosoknál általánosítanak.

"Ha bruttó 100 ezret keresnének, 1 db orvos nem lenne itthon."

Mondd, tényleg olyan csökött agyú vagy, hogy egy extrém példára ugrasz?

"Ha megnövelnék a fizetéseket ,a nem hálapénzes területekről nem mennének el a dokik"

A hálapénzes területeken pedig, ahogy írtam, sokkal több hálapénzt követelnének.

"és fel lehetne lépni keményen a hálapénzt elvárók ellen"

Azt most is lehetne, sőt kellene. A hálapénz elvárása ma is bűncselekmény.

"Amúgy én még hálapénzt követelő orvossal nem találkoztam"

Talán mert pl. nem szültél még? Vélhetően homoszexuális kapcsolatban élsz, és nem találkoztál még terhes vagy szülő nővel. Olvass utána, milyen összegeket követelnek a nőgyógyászok. Bizonyára az összes ilyen panasz egy és ugyanazon nőtől származik, mi?

"Sztem csak azokkal a betegekkel viselkednek bunkón akik tahók, és tiszteletlenek."

Én meg még bunkó beteggel nem találkoztam, pedig igen sokszor jártam orvosnál, kórházban, főleg másokat elkísérve. Az orvossal mindenki nagy tisztelettel beszél, miközben az orvos lekezelően, lenézően, a beteget tárgynak tekintve viselkedik. Tisztelet persze a kis számú kivételnek.

carrie 2014 2014.05.09. 10:36:13

@csakmotyogok:
Megint csak írod a hülyeségeket!

"Amúgy én még hálapénzt követelő orvossal nem találkoztam, igaz bunkóval sem."
Innen látszik hogy a szakma közelébe sem vagy, nemhogy benne...

"én még hálapénzt követelő orvossal nem találkoztam, igaz bunkóval sem"
Majd fogsz XD

"Ha megnövelnék a fizetéseket ,a nem hálapénzes területekről nem mennének el a dokik, és fel lehetne lépni keményen a hálapénzt elvárók ellen."
Persze mert holló-hollónak kivájja a szemét, ugye? Majd nekiesik egy orvos a főnökének, ugye-ugye????? Persze... jah... álmodban édesem!
Miből növelnék is meg? Hm? Állod a cehet?

"fel lehetne lépni keményen a hálapénzt elvárók ellen"
Mégis hogyan? Pl?

"Ha bruttó 100 ezret keresnének, 1 db orvos nem lenne itthon. Ha megnövelnék a fizetéseket .... Nem hiány lenne a nővérekből, hanem lehetne válogatni a legjobbakból."
B@zdki.... nem vetted még észre hogy AZ OKTATÁS SINCS INGYEN???? 1 db orvos képzése MINIMUM 10-20 MILLIÓ FORINT! és minimum 6-10 év. Ápnő képzése minimum 4 ÉV! EZ nem olyan hogy MOST ODARAKSZ PÉNZT AZTÁN MÁSIK PILLANATBAN MÁR OTT VANNAK... egysíkú, csőlátású, szemellenzős idióta vagy...

Nem tudom, te hol és milyen munkakörben dolgozol de az általad leírtak alapján sem eü-ben, sem olyan helyen ahol számokkal kell dolgozni... szerintem gyártósoron vagy operátor... azoknak van ilyen krónikus csőlátásuk! Vagy telefonos ügyfélszolgálatos vagy: csak mondja, mondja a hülyeségeit, vagy csak egy egyszerű ételfutár!

Tempus-Anh 2014.05.09. 11:48:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Gondolod, hogy itt most meg tudom mondani a tutit, a magyar egészségügyet megváltó csodaszert?"

Nem, nem tudod megmondani, csak a mosdatlan ocsmány szádat járatod, segghülye tyúk...

szabidoki 2014.05.09. 12:13:38

@carrie 2014: amire te gondolsz az nem poszt hanem komment, a "sirálom" nem tudom mi. Ha megoldási javaslatot akarsz, akkor olvasd el még egyszer a _kommentemet_ és előbb-utóbb rá fogsz bukkanni!
@Kovacs Nocraft Jozsefne: a jó hír az, hogy külföldön tisztességes munkát várnak el, nem robotot mint itthon, és valami furcsa okból kifolyólag betartják a munka- és pihenőidőre vonatkozó EU-s szabályokat (amik egyébként itthon is kötelezőek lennének, csak ugye nem tartjuk be mert akkor azonnal bedőlne az összes kórház), vagyis igazából külföldön kevesebbet kell dolgozni, mint itthon. Talán jobb lett volna ezt nem bolygatni...

Tempus-Anh 2014.05.09. 12:23:30

@szabidoki: A sírálom valószínűleg a vámpírok pihenőidejére vonatkozik, valamelyik sorozatban szerepelhet. Egyébként nekem is új :)

carrie 2014 2014.05.09. 12:30:11

@Tempus-Anh:
nem én mondtam, hanem szabidoki...

carrie 2014 2014.05.09. 12:34:32

@szabidoki:
Te írtad:

"Érdekes, hogy a praxis blog indulása óta mindig ugyanazok a sirámok mennek (a bunkó orvos maszekol, sokat kell rá várni"
"amire te gondolsz az nem poszt hanem komment, a "sirálom" ___nem tudom mi___."

Ha nem tudod mit jelent, miért használod?

"Ha megoldási javaslatot akarsz, akkor olvasd el még egyszer a _kommentemet_ és előbb-utóbb rá fogsz bukkanni!"

Komment és komment, poszt és poszt között is iszonyat különbségek vannak: a tiéd rinyálós, megoldási javaslatot nélkülöző szájtépés, sok-sok-sok rizsával körítve.

szabidoki 2014.05.09. 13:12:45

@carrie 2014: ez kezd tragikomikus lenni, főleg úgy hogy bemásoltad amit én írtam, de láthatóan nem olvastad el :D
Én a "sirámok" szót használtam, te meg a "sirálom"-ot.
Neked sem kellett volna ezt erőltetni, de most már kíváncsi vagyok, hogy jössz ki belőle :D
Amúgy a megoldási javaslat még mindig az eredeti kommentemben van, most ellenőriztem, nem vitték el a manók, tessék elolvasni párszor, előbb-utóbb biztos megtalálod! ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.09. 14:16:21

@Tempus-Anh:

"Nem, nem tudod megmondani, csak a mosdatlan ocsmány szádat járatod, segghülye tyúk..."

:D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.09. 14:23:40

@szabidoki:

Ugye a tisztességes munkába az is beletartozik, hogy az orvos rendelési időben a beteggel foglalkozik, nem pedig kávézik, beszélget, magántelefont intéz, a privát betegeivel foglalkozik, dohányozni megy, interneten fórumozgat stb.

Ha mindezen nem a gyógyítással kapcsolatos tevékenységek idejét levonjuk, akkor kiderül, hogy az átlag orvos nálunk sokkal kevesebbet dolgozik, mint amennyit törvény szerint kellene.

Ismét csak tisztelet a nem nagy számú kivételnek.

"Talán jobb lett volna ezt nem bolygatni..."

Egyetértek, tényleg nem kellett volna bolygatnod.

Tempus-Anh 2014.05.09. 14:57:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bocsánat, csak megszaladt a nyelvem.

jogalany 2014.05.09. 22:27:19

Az írás bizonyítéka annak, hogy a mostani rendszer szidalmazása mellett az orvosok érdekből a jelen állAPOT megtartását támogatják.
Menjen aki menni akar, de szerintem már elment, kár ezzel ilyen nagy pofával előhozakodni. A rossz orvosokat ki kell rúgni, a többinek meg dolgoznia kéne, hitelesen és nem ilyen immel - ámmal ahogy most teszik.
Kiszámoltam mai áron eddig 17 milliót fizettem a Tb-re, és amit igénybe vettem, az nem több 1,1 milliónál. Ha nem kéne adót fizetni erre külön, a betegnek lenne jobb, persze nem a betegség mániás színészeknek, hanem A BECSÜLETES dolgozó embereknek.
A befizetett pénzem kamatából simán állnám a betegköltségeimet.
Miért nem szabad a biztosítás miért kötelező?
Na azt hiszem az lenne az orvosoknak a vég kezdete, mert onnantól, csak ahhoz mennének a betegek akik gyógyítanak is és nem csak kisérleteznek, mint a Rabbi a juhokkal. Mert munkáért fizetnénk, gyógyító munkáért és nem az orvosi jelenlétért.
Öt nap alatt az orvos nagy műtét után összesen 8 percet volt nálam (nyolc percet). Ezek után hazavitettem magam és egy másiki kórházban kértem és kaptam kontroll vizsgálatot, ahol azt is megmondták, mit rontott el az orvos, aki a műtét után összesn 8 percre méltatott. Ezt a vizsgálatott én fizettem, hivatalosan zsebből és összesen 22 ezerbe vót.

kheiron 2014.05.09. 22:48:11

@jogalany:

"Kiszámoltam mai áron eddig 17 milliót fizettem a Tb-re, és amit igénybe vettem, az nem több 1,1 milliónál."
"A befizetett pénzem kamatából simán állnám a betegköltségeimet."

Aha. Ha véletlenül elkap valamiféle nagyon ronda kórság, és igazi rendes műtéti ellátásra vagy intenzív osztályos ápolásra szorulsz, akkor az eddigi, nagy mellénnyel felhozott, általad befizetett pénz mintegy 16 napnyi (igen, 2 hét és 2 nap) ellátásodat fedezné.
Utána meg szépen kitesznek az utcára, mert elfogyott a pénz a számládról.
Konkrétan.

Egyszerűen fogalmad sincs arról, amiről írni próbálsz valami okosságot. :-/
Ez nem baj, én sem értek az asztrofizikához, de legalább felmérem, hogy nem értek hozzá, és nem próbálom az észt osztani a CERN fórumon (már ha létezik olyan).

Tempus-Anh 2014.05.09. 23:24:52

@kheiron: Ha minden sértett önérzetű full zseni nem ide okádná a sérelmeit, ugyan mivé válna ez a blog? :-) A cunami vagy a Wall Street tőzsdeingadozása is a nyakunkba lesz varrva nemsokára. Itt mind qrva becsületes hozzászólók vonultatják fel az okosabbnál okosabb érveiket, a gazfickó buta doktorok okítására. Mi pedig kb. olyan komolyan vesszük, mint amilyen színvonalon tálalják nekünk. :-)

szabidoki 2014.05.10. 00:46:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: csak egyetlen forrást vagy tanulmányt mutass, amiben ezt a hagymázas fantáziát igazolják (vagy legalább megmérték)...
Amúgy egyébként ha valaki nem hiszi el, hogy mennyire megterhelő az egészségügyben dolgozni, nyugodtan vállaljon egy-két napot mint önkéntes mondjuk egy sürgősségi osztályon, kíváncsi lennék a tapasztalatokra. Mondjuk amióta elindult a praxis blog, azóta várom hogy valaki tényleg megcsinálja, de eddig még mindig csak a szájalás ment, tartok tőle, hogy ezúttal sem lesz másként...
@jogalany: az egyéni biztosítós modellel leginkább a biztosítótársaságok járnának jól, utána következnének az orvosok - a betegek meg nagyot szívnának. Jelenleg az USA-ban az évi átlagos biztosítási díj nagyjából 5600dollár, ez kb. 1,2 millió forint, egy főre! Ki lehet számolni, ki tudna kifizetni havonta 100000 Ft-ot egészségbiztosításra... Nyilván nem lenne népszerű az ötlet, arról nem is beszélve, hogy a magánbiztosítós rendszerben akinek nincs biztosítása, az elmehet a patikába aszpirinért és annyi, még a sürgősségiről is elhajtják. Persze havi 100000 Ft-os járulékból már futná szép új kórházra, kipihent orvosra meg mosolygós nővérkére, csak a magyar ember ezt leginkább ingyen szeretné...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.10. 09:56:16

@szabidoki:

"csak egyetlen forrást vagy tanulmányt mutass, amiben ezt a hagymázas fantáziát igazolják (vagy legalább megmérték)..."

Saját tapasztalat, nem betegként. Arra meg adjál már javaslatot, hogyan is lehetne ezt megmérni. Rejtett kamerával? Az orvos önkéntes bevallásával?

De attól, hogy valamit nem mérnek, még létezhet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.10. 09:58:42

@jogalany:

Sajnos kheironnal igaza van az ezen kommentedre adott válaszában.

Arra is gondolj, mi lenne a kezeléseddel az általad elképzelt formában, miután megszűnik a munkaképességed. Márpedig a betegségek akkor szoktak igazán sűrűsödni.

szabidoki 2014.05.10. 10:27:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: manapság Magyarországon százmilliós nagyságrendű az éves orvos-beteg találkozások száma. Egetrengető ostobaságra vall azt gondolni, hogy a te néhány alkalmas tapasztalatod alkalmas általános következtetések levonására - mondjuk ez nem meglepetés az eddigi kommentjeid alapján...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.10. 10:47:48

@szabidoki:

Egetrengető ostobaságra vall azt gondolni, hogy ha a tengerből néhány alkalommal mintát veszek és azt nedvesnek találom, akkor a tenger összessége nem nedves.

Ilyenre csak egy olyan ostoba ember képes, mint te.

jogalany 2014.05.10. 11:50:51

A jelen állapot nem jó. Az, hogy a beteg ki van szolgáltatva az orvosoknak és muszájból adja a paraszolvenciát, mert fél, mert oda kell majd máskor is visszamennie, ez az állapot elútasítandó. Itt sokan az orvosokról beszélnek, meg a szerintük bunkó betegekről. Jellemző az orvosi mentalitásra.
Az USA -ban többféle biztositási modell van életben, az egyik a magánbiztosító, ezt főleg a gazdag magas beosztású személyek veszik igénybe, de van más fajta, munkáltatói, állami és már a közbiztosítási modell is létezik. Az 5600$/év, azoknak nem is sok pénz, ahol a jövedelmük meghaladja a többszázezret is.
A magyar befizetések eltűnnek az eü ellenörizhetetlen bugyraiban, sokszor magánzsebekbe vándorolva, és ott van a fizessen a beteg az orvosnak.
Több ezer orvos dolgozik hivatali irodákban, tisztviselőként. Vagy magánorvosként.
Ők nem annyira pénzéhesek, vagy mert nem szeretik a szakmát, vagy vállalják a kockázatot.
Az önrendelkezési jog, mint alapvető emberi jog alapján el kéne gondolkodnia az államnak a kötelező biztosítás alóli mentesítésen is. A mostani helyzetben vannak akik sokat kapnak a mások befizetéseiből, és mint én is keveset kap a saját befizetéseiből is. Egyesek luxusa mások pénzén, nem jó ez így.
Az orvosok közti szolidarítás meg csak a pereknél érhető tetten, pénzért egymást is megölnék, mint sok rossz orvos a betegeit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.10. 12:08:59

@jogalany:

"A mostani helyzetben vannak akik sokat kapnak a mások befizetéseiből, és mint én is keveset kap a saját befizetéseiből is."

Van lakásbiztosításod?
Igaz, hogy az nem kötelező, de ott is az van, amit fent idéztem tőled.

A kötelező általános egészségbiztosítás a modern társadalmak óriási vívmánya, kár lenne érte.

Aztán meg ne gondold, hogy a biztosítási járulékodból konkrétan csak a kezelésedet fedezik. Az egész eü. infrastruktúrát abból tartják fenn, de abból kezelik a gyerekedet is, aki után külön nem fizetsz. A megelőző oltások és egyéb közegészségügyi ellátások is ebből mennek: nehogy már ne fizess pl. a szűrővizsgálatokért és oltásokért, amikor azok akkor is szolgálják az érdekedet, ha te magad nem veszed őket igénybe. És ebből lesz majd az eü. ellátásod nyugdíjas korodban is. :)

Azért szívem szerint lehetővé tenném a hozzád hasonló extrém individualistáknak a TB-ből való VÉGLEGES és VISSZAVONHATATLAN kilépést. Gondoskodhatnál magadról az általad leírtak szerint, de a TB-rendszerbe való visszalépés lehetősége nélkül - nehogy már élősködj a többieken akkor, amikor bármilyen okból nem tudod fizetni a saját ellátásodat: Mihelyt elfogy az eü. ellátásodra félretett pénzed, hagyjanak megdögölni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.11. 11:54:55

@lpt1:

A kulcspozícióban lévő orvosok - tehát azok, akik a hálapénzt kapják - ellenérdekeltek a hp-rendszer megszüntetésében, mert az számukra jövedelemcsökkenést jelentene. Az ő akaratuk ellenében pedig lehetetlen a megszüntetés.

jogalany 2014.05.13. 13:18:34

@kheiron:
Neked nincsenek fogalmaid az árakról. Egy csipő protézis nagymütét ára a TB-nél 1,1 millió + 3500 /nap kórházi ágy + kontroll röntgen és kb 5000 Ft fájdalomcsillapító.
A Rehab 4 hete kb 350 ezerbe jön.
Kovacs Nocraft Jozsefne
Nem lehet a körtét összahasonlitani az almával, mert míndkettő magvas. Igy az egyéb biztosítások sem hasonlíthatók össze. A jelen rendszer elavult, kizárja az emberi önrendelkezés jogát, elvben ellentmond a Helsinki alapokmányának. Az USA -ban 50 millió embernek semmilyen biztosítása nincs, akkor köt ilyent ha úgy érzi szüksége van rá és az üzleti alapú, mint ahogy a többi 90%-a is üzleti alapú. Még a Juingok is abban gyógyultak, ha leesett velük a helikopterük.
Ha véletlen, mert nem vigyázok és a magam okán eü ellátásra szorulnék, simán fedezni tudom az el nem rabolt TB költségekből.
Hát ewz az: Az én pénzemből ne fedezzék mások oltását, szűrését, mindenki fizesse a saját számláját, mint a rezsijét, amennyit fogyaszt, annyit fizessen, én aki 12 fokban érzem jól magam, alig fizetek fűtés költséget, míg mások nyitott ablakon engedik ki a mások pénzén nyert hőmennyiséget.
És akkor mehetnék bárhová gyógyulni, mint a hipohonder színész. És én meg is fizetném.
Most fizetek egy adót, amiért nem kapok szinte semmit, mert, ha orvosi hozzá állást külön kell megfizetnem, már többe kerül, mint ha elmennék egy kinai klinikára.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.13. 18:50:44

@jogalany:

"elvben ellentmond a Helsinki alapokmányának"

Kérlek, fejtsd ki részletesen, pontosan hol. És kérlek, indokold is meg, miért mond ellent neki.

"Az USA -ban 50 millió embernek semmilyen biztosítása nincs, akkor köt ilyent ha úgy érzi szüksége van rá"

Vagyt nem köt, mert nincs rá pénze.

"Ha véletlen, mert nem vigyázok és a magam okán eü ellátásra szorulnék, simán fedezni tudom az el nem rabolt TB költségekből."

Te igen, más talán nem.

"Az én pénzemből ne fedezzék mások oltását, szűrését"

Mások oltása, szűrése a TE érdeked is. Tudod, csordaimmunitás.

"Most fizetek egy adót, amiért nem kapok szinte semmit"

Ez minden adóval így van. Az SZJA-d és egyéb adód jelentős részét is vsz. más kapja, nem te. Még as USA-ban is. Gondolom, az sem tetszik neked, hogy az adódból egyesek anyasági segélyt, GYED-et és egyéb szociális ellátásokat kapnak, hiszen a te erkölcsöd szerint aki nem tudja ellátni magát, az dögöljön meg, a kisgyerekével együtt.

Te nem vagy szociális lény, neked nem való a társadalom. Költözz egy lakatlan szigetre, gondolom, azt is meg tudod fizetni.

"mert, ha orvosi hozzá állást külön kell megfizetnem, már többe kerül, mint ha elmennék egy kinai klinikára."

Éppen ezért kell megszüntetni a hálapénzes rendszert. Nem maga a szolidaritási alapon működő társadalombiztosítás a rossz, hanem a hálapénzes rendszer. Te a fürdővízzel a gyereket is ki akarod önteni.

kheiron 2014.05.13. 20:14:04

@jogalany:

Mivel egészségügyi szakközgazdász is vagyok, az a gyanúm, egy hangyányit több a fogalmam az egészségügy költségeiről, mint neked.

Az 1,1 millió forint a szövődménymentes műtét ára.

Amiről én beszéltem, az meg le van írva: ronda fertőzés, stb., intenzív osztályos ellátás keretei között. Napi 500.000-1.000.000 Ft-ért.

Ismétlem.

Naponta félmillió-egymillió forint.

Naponta.

Te számold ki, meddig tartana a pénzed. Aztán kikapcs, ha elfogyott. Ja, azért tégy félre a temetésedre is, mivel örökség nem sok maradna utánad.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.13. 20:20:36

@kheiron:

"Te számold ki, meddig tartana a pénzed. Aztán kikapcs, ha elfogyott."

Fenét kikapcs. Akkor majd gyorsan megköti a szerződést a TB-re és élősködik a többiek nyakán.

jogalany 2014.05.14. 04:39:27

@kheiron:
Éreztem, hogy a rendszer haszonélvezője vagy, Neked és sok ebből és így élőknek így jó ahogy van, hű de sokan vagytok. Lehet benneteket csak egy forradalom fog kibillenteni a húsos fazék mellől. Ebben a káoszban jól érzitek magatokat, a nép meg nem kapja meg ami jár neki. Fizessen mégtöbbet, írjátok. És ha többet fizet, akkor meg fogja kapni?
Nem. Mint ahogy hiába a szép új stadion, attól még nem lett jobb a magyar focisták hozzá állása, nem lett több a tudása, a képessége. Az eű rendszer nem a pénztől, vagy annak hiányától lett rosszabb és lesz egyre rosszabb, hanem az ott dolgozók hozzá állása miatt.
És ezt a rosszat szeretnétek fenntartani, különböző indokokkal, egyik az oltásokra hívatkozva, a másik extrém esetre utal, pedig az élet csak élni akar. Az egyre rosszabb életkörülmények (mert csak a TV hiradóban lett olcsóbb az élelmiszer, a valóságban egy év alatt kb 20%-ot drágult) és a romló eű szolgáltatási szint ütközni fog, a nemzetközi helyzet meg egyre fokozódik. (A 7468-dik atomcsapás után már tök mindegy ki az orvos, ki a beteg, mert összemosódnak.)
Pénz nem lesz az eű-re, sem. Tömegek fognak háziorvoslásba. Ott tartunk, hogy egyszerű vérvizsgálatra 2 hetet kell várni, és már a beutaló nélküli rendeléseknél is min. 2 hetes előjegyzések vannak. Ugyanannyi az orvos létszám, ugyanaz a helység, ugyanannyi a vizsgálati idő, mert alig vizsgálnak, adminisztráció van , sok. Az orvoslátogatók hatására, az orvos általában nem a legolcsóbb gyógyszert írja fel, mert arra NEM KAP JUTALÉKOT.

kheiron 2014.05.14. 06:37:22

@jogalany:

"Az eű rendszer nem a pénztől, vagy annak hiányától lett rosszabb és lesz egyre rosszabb, hanem az ott dolgozók hozzá állása miatt. "

Tévedsz, mégpedig nagyon.

A rendszerbe sokkal kevesebb pénz jut, sokkal kevesebben dolgoznak benne, mint néhány éve, a rendszer igénybe vétele ugyanakkor évről évre fokozódik.

Azaz: több munka, kevesebb pénzért. Ez a világon mindenhol rontja a hozzáállást, és nem a dolgozók hozzáállása miatt történtek a fenti dolgok.

Kevered az okot és az okozatot. Mintha azt mondanád, hogy azért van több probléma a használt Ladával, mint az új Mercivel, mert rossz az autószerelő hozzáállása.

kheiron 2014.05.14. 06:42:32

@jogalany:

"Ott tartunk, hogy egyszerű vérvizsgálatra 2 hetet kell várni, és már a beutaló nélküli rendeléseknél is min. 2 hetes előjegyzések vannak."

Mi ezzel a baj?

A magyar társadalom konkrétan ezt a színvonalat szeretné, és sikeresen el is érik. Ha társadalmi szinten ennyit fordítanak az egészségügyre, akkor abból ezt lehet kihozni, a dolgozók irreális erőfeszítése árán.

A helyzet amúgy e tekintetben tovább fog romlani, mert ahogy számosan írták: "ha nem tetszik a rendszer, menjenek el", a dolgozók meg meghallják az idők szavát, és szépen elmennek. Egy részük külföldre, egy részük nyugdíjba, egy részük meg a temetőbe.

Szóval ha valaki leírja ez az elmenős dumát, az ne ríjon a várólista miatt, mert azt konkrétan ő szerette volna meghosszabbítani. :-)

csakmotyogok 2014.05.14. 06:54:23

@jogalany: Csak tudnám honnan az az "ötlet" hogy a dokik jutalékot kapnak a gyógyszer után. (régen még volt néhány toll jegyzettömb, naptár, most már az sem mert tilos.)1 kitalálta a többi okos tényként kezeli. Addig jó míg látsz orvoslátogatót, mert még van gyógyszer. Lassan nem lesz orvoslátogató, mert a cégek mennek el az országból.Akkor meg orvosság sem.

reepach 2014.05.14. 20:43:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezt a nedves tenger dolgot nem értem.

Tempus-Anh 2014.05.14. 20:51:16

@reepach: Ti. hogy ha egy kondából kiválaszt egy malacot, akkor elhiszi annak az egynek az alapján, hogy disznókról van szó, nagy tételben.
A Snatch-beli jelenet jut eszembe, amikor a fogadást vesztett Brick az illegális boxteremből kiviharozva tökönszúr egy pasit, aki a pénzét követeli rajta:"- Idefigyelj, ha egy kutyámnak odavetek egy csontot, nem kérdem meg tőle, hogy ízlik-e..."

csakmotyogok 2014.05.14. 20:57:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én viszont biztosan tudom, hogy nálunk nincs.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.14. 21:20:15

@csakmotyogok:

Nem tudom cáfolni, amit írsz, ezt elismerem.

Azonban attól, hogy nem az orrod előtt adják át a nokiás dobozokat, a korrupció még létezik (most úgy általánosságban értem). Ahogy abból sem következik a korrupció nemléte, hogy téged még nem próbáltak megkenni. Ezt az országot annyira átszövi a korrupció, hogy alig hihető, épp a gyógyszerkereskedelemben (aminek része az orvoslátogató is) ne lenne. Főleg mert igen nagy mértékben épp az orvostól függ, melyik gyártó termékéből fogy több.

csakmotyogok 2014.05.14. 21:49:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Khm orvoslátogató vagyok, még 1 toll átadásáért is büntetik a céget, épp most nyergelek vissza az eredeti foglalkozásomhoz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.14. 22:01:45

@csakmotyogok: Feltételezem, hogy egy kurrens nyaralóhelyen tartott több napos gyógyszertájékoztató rendezvényért nem büntetnek. :)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.05.14. 22:05:19

@jogalany: megkérdezhetem hány millió a bruttó fizetésed, hogy ez összejött?
azonkívül az se érdekel senkit, hogy 100 évig fizetted a cascot és nem vetted igénybe, az számít amit abban az évben fizettél be, mint már írtam a biztosítási rendszer felfogásához nem kell nagy ész, de nem mindenki rendelkezik vele.
@csakmotyogok: a helyzet jelentősen komplikálódott, de azért amit írsz az legyünk reálisak, nem igaz. kiskapuk mindig voltak, vannak és lesznek. ha te gyógyszerügynökként ezeket nem ismered, akkor nem voltál a húsos fazék mellett vagy nem értesz a dologhoz.

kheiron 2014.05.14. 22:15:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Feltételezem, hogy egy kurrens nyaralóhelyen tartott több napos gyógyszertájékoztató rendezvényért nem büntetnek. :)"

Azért csak tízmilliós nagyságrendű a büntetés.

csakmotyogok 2014.05.14. 22:15:29

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Kis cég és saját zsebből nem fizetek, és egyre többen megyünk el, egyre több a meló szóval. Inkább nyugodtabb munka kevesebb pénzért.S van olyan orvosom,aki évek óta nem lett megkörnyékezve nem csak általam nem, jó orvos de nem nőgyógyászokat látogatok. Húsos fazék, nem vezető vagyok, ha erre célzol.

csakmotyogok 2014.05.14. 22:16:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Büntetnek, ha van, de nincs. Nincs rá pénz. Urban legend.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.14. 22:31:49

@csakmotyogok:

Mint írtam, nem tudom cáfolni, amit írsz, hiszen nem vagyok a bizniszben, nem ismerem a trükköket. Azt viszont erősen kétlem, hogy Magyarországon ÉPP a gyógyszerkereskedelem lenne patyolattiszta.

"Kis cég és saját zsebből nem fizetek, és egyre többen megyünk el, egyre több a meló"

Szóval kis cég, nincs pénze megkenni az orvosokat. Világos. Az nem annyira világos, milyen alapon jelented ki, hogy Magyarországon egyáltalán nem fordul elő.

"S van olyan orvosom,aki évek óta nem lett megkörnyékezve nem csak általam nem"

Biztos elmondja neked, ha más cég megkeni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.14. 22:36:44

@csakmotyogok:

"S van olyan orvosom,aki évek óta nem lett megkörnyékezve nem csak általam nem"

Egyes számot használsz. Tehát van egy, akit senki nem környékezett meg.

És a többi? És a nőgyógyászok? Hogyan mered magabiztosan kijelenteni, hogy Magyarországon egyetlen gyógyszercég sem ken meg orovsokat? Te az egésznek csak egy pici szeletét látod, azt is békaperspektívából (ezt nem sértésnek szánom).

carrie 2014 2014.05.14. 23:54:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ma mutatták, hogy fradi a drága valamilyen 18 tonnás acélsast csináltat az új stadionja fölé... ERRE van pénz? Röhej...

Tempus-Anh 2014.05.15. 09:11:39

@carrie 2014: A Franzstadtadler a ferencvárosi futballklub költségén készül, nem tudom, mi ebben a kivetnivaló. Az MTK is csináltathatna szép kék díszlibát, abban sem lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.15. 10:20:47

@Tempus-Anh:

Nem lenne, ha pártunk és államunk nem tolná talicskával a pénzt a futballba, a futballcsapatoknak. De tolja. Nem is talicsával, hanem kamionnal.

reepach 2014.05.15. 11:30:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez a legolcsóbb demagógia...
Az 1500 mrd éves költségvetéshez képest a stadionokra költött 60 mrd HUF elenyésző összeg. Nem beszélve arról, hogy az építés munkahelyeket teremt, fogyasztást (és így adóbevételt)generál, stb.
Akkor ugye a Zeneakadémiára és a Vigadóra, Erkel színházra stb. is kár volt költeni, hiasz a kultura sem termelő ágazat?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.15. 13:03:19

@reepach: Ki a fasz beszélt termelő ágazatról? Ha valaki, akkor te vagy demagóg.

"Az 1500 mrd éves költségvetéshez képest a stadionokra költött 60 mrd HUF elenyésző összeg."

Vagyis a költségvetés 4%-át teszik ki a stadionépítések? Hiszen ez több, mint a kv. éves hiánya!

Jó lesz a 15 billiónak is. Csak egy nagyságrendet tévedtél. :) De a 4 ezrelék sem kevés.

"Nem beszélve arról, hogy az építés munkahelyeket teremt, fogyasztást (és így adóbevételt)generál, stb. "

Stadionok helyett hasznosabb dolgokat is lehetne építeni, azok is munkahelyet és fogyasztást generálnának. Pl. közösségi tornatermeket minden településre, kicsit több haszna lenne.

"Akkor ugye a Zeneakadémiára és a Vigadóra, Erkel színházra stb. is kár volt költeni, hiasz a kultura sem termelő ágazat?!"

Mi van, ki is a demagóg?

Tempus-Anh 2014.05.15. 13:46:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jobb, ha a futballba tolja, mint ha a tankokba. Vagy a bankokba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.15. 13:51:50

@Tempus-Anh:

"Jobb, ha a futballba tolja, mint ha a tankokba. Vagy a bankokba."

Azért ezeken kívül is lenne még lehetőség.

Tempus-Anh 2014.05.15. 14:51:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Így van, még jó, hogy a foci a szenvedélye. Gondold el, ha a nők lennének a gyengéi, mekkora kuplerájok épülnének ide...

reepach 2014.05.15. 17:33:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
nem kéne tovább fokozni.. Már eddig is fényesen bizonyítottad, hogy még saját magadnál is hülyébb vagy. ki a fasz? Kéne, mi?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.15. 18:00:10

@reepach:

Te kis pöcs, te hülyézel engem? Te, aki a számokat sem ismered? Menj vissza az általános iskolába!

carrie 2014 2014.05.15. 22:52:16

@Tempus-Anh:
Pici szívecském!
Jobban vagy már?
Mert múltkor nagyon félrebeszéltél!

Na a kommentedhez: ügye tudod hogy a fradi nem is olyan régen csődbe ment, és most 100%-os állam pénzén építgetnek új stadionokat?
Ügye arról nem feledkezel meg, hogy anno a 4-es metró építése is csak pár milliárdal kezdődött... aztán mennyi is lett a vége????

carrie 2014 2014.05.15. 22:55:39

@reepach:
Tán nem kellene addig egyetlen egy milliárdot sem költeni kultúra címszó alatt ameddig a "Maslowi"hierarchia alján problémák vannak... márpedig vannak és nem is kicsik...

Ja igen: és arról ne feledkezz meg, hogy ez még csak a kezdeti összeg... 2015 még messze van, sőt! emlékezz vissza a 4-es metróra, hogy mellyit írtak összköltségnek az elején, mikorra tervezték az átadást, azóta ténylegesen mennyibe is került és ténylegesen hány év csúszással készült is el? (amiért irtó nagy kötbért fizettünk!)

carrie 2014 2014.05.15. 22:56:45

@Tempus-Anh:
Aha, és ilyenkor miért nincs nyálverés, hogy inkább az eü dolgozóknak adták volna? Hm?

Tempus-Anh 2014.05.16. 12:25:14

@carrie 2014: Not my business. Nor yours.

carrie 2014 2014.05.16. 12:54:52

@Tempus-Anh:
Hát dehogy nem!
Mit szólnál hozzá, ha holnap megvonnák a fizetésedet, mert stadionépítésre nem elég? Arra is ezt mondanád?

De semmi gond, felírtam, aztán majd ha valaki ezek után akár orvos létére itt a fórumon elkezdi verni a nyálát, hogy mennyit keresnek, majd beidézem a "szellemes" válaszodat... vagy mikor elkezdenek nyögdécselni az orvosok, hogy keveset keresnek, majd én is csak annyit mondok, hogy "BOCS, de ez nem az én problémám"...

na ez a baj veletek: rossz helyen veritek az ajtót és az asztalt!

Tempus-Anh 2014.05.16. 13:51:25

@carrie 2014: Mert a stadionok vitték el a nép pénzét?

Mint már korábban megírtam, a plebsnek kenyér kell és cirkuszi játékok, ezt már az ókor cézárai is tudták. A futballstadionok a modern kor arénái.

Mindig tudott volt, hogy jobban érzi magát az ember, ha a gyomra tele és a golyói üresek, mint ha fordítva van. Ha mindez adott, akkor a köz hallgat.
És ezt a vezetők ki is használják.

jogalany 2014.05.16. 14:21:43

@Tempus-Anh:
Ugyan már, a Fradi vezetése is MTK-s, a TV-ben láttam a szobrász "művészt", lehet már 25 éves is, és csak rozsda mentes anyaggal képzeli el.
Voltam előadáson, ahol a sporttal foglalkozó politikus megkérdezte, -voltunk vagy 100- 150 -en, tud-e valaki 5 focistát, akinek a havi nettója meghaladja az 5 millió Ft-t hivatalosan. Mert több mint 40 van ilyen.
Ez van az eű-ben is, sok orvos horribilis összegeket keres, a többinek nem ad és közben dumál, hogy kevés a fizetése.
Van egy angol film a: Maszk.
Kijelentették benne, mire egy rezidensből orvos lesz minimum öt beteget öl meg, akik az Ő gyógyítása nélkül még élnének. És van pofájuk tüntetni, meg hogy kevés a pénz és elmennek. Menjenek mondom én, persze fizessék meg a taníttatás költségeit.
Mivel a cigányok ritkán mennek orvoshoz, így még cigány gyilkosoknak sem lehet őket nevezni, a magyar meg úgysem számít, csak a pénze, a politikusoknak meg a földje.

Tempus-Anh 2014.05.16. 14:49:01

@jogalany: Ha már zöld-fehérek, akár smaragdtömbből is elkészíthetnék, lehetne hozatni Kolumbiából pár milliárdért egy jókora darabot. :)

Az orvosok amúgy egymás közt nem osztanak le semmiféle jövedelmet.
A horribilis összegtől az én szakmám pedig olyan kétségbeejtően távol áll, hogy még említeni sem érdemes.

carrie 2014 2014.05.16. 15:13:48

@Tempus-Anh:
Igen, a többi mellett!

Bár elég ciki, hogy ezt egy orvosnak kell magyaráznom, de ha havi 40 ezred van amiből 20 a lakásra, 10 a rezsire, 10 a kajára megy el, akkor ne akard a rongyot rázni egy teszem azt 45 ezres színházjeggyel... de gondolom azért kell ezt így neked elmagyarázni, mert te még nem jártál ilyen cipőben soha, mindig kiszolgáltak.

Ugyanez van makrogazdaságügyileg: tán nem kellene milliárdokat stadionokra kidobni, meg 4-es metrókra, kötbérekre és még sorolhatnám...mert ezek összeadva nagyon nagy tételek:a sok kicsi sokra megy...

Talán nem kellene a politikusoknak 1 millát keresni egy hónap alatt (nettó), miközben a céges autók a seggük alá van tolva, amibe a benzint költségtérítés során a közpénzből veszik ki, amivel "haza" mennek ami megint csak közpénzből van finanszírozva. AZ üdülésükre sincs panaszuk, hiszen azt is közpénzből oldják meg... miközben jókat röhögnek a prolik eü gondjain (orvos, beteg, felszerelés, várólista) a Hawaii szigeteken, hisz nekik olyan mindegy: mert ha majd szükségük van azt is közpénzből fogják finanszíroztatni.

Tévedsz! Ma mondták, hogy (nem Mo-on, hanem máshol) már tüntetnek a kormányok pazarló gazdasága miatt, mert ott is ugyanazok a problémák vannak mint idehaza: inkább tolnák a pénzt az eü, oktatás stb. felé. És ők is azért tüntetnek, mert ott is stadionok épülnek... Hát nem érdekes?

Tempus-Anh 2014.05.16. 15:22:37

@carrie 2014: Ki a tököm szolgált engem eddig ki, megmondanád?
45k-s színházjegy? Az miféle darab, talán európai koronás fők játsszák a főszerepet benne?

lpt1 2014.05.18. 08:32:16

@jogalany: Mit meséltek, a szemészek hogy ölik az embereket?

dioda 2014.06.03. 14:27:57

@BKV reszelő: Miféle piac? Állami pénzből fenntartott egészségügyről beszélünk, közalkalmazottként dolgozó, de mellékjövedelmet elfogadó (helyenként kiváló) szakemberekről (nagy centrumokban tényleg ők tudnak valóban értékes ellátást nyújtani, csakhogy ehhez jelentős közpénzt is felhasználnak - mindezt persze általában tarifa nélkül, közfinanszírozott rendelés keretében), miközben ott a magánszféra is teljesen ellenőrizetlen minőségű szolgáltatással (a legjobbaktól a legrosszabbakig mindenféle orvos nyithat és nyit is magánpraxist). Semmiféle valós piaci folyamat nem érvényesül és a jelenlegi rendszerben nem is érvényesülhet.

dioda 2014.06.03. 14:34:19

@dioda: Ezért nem érdemes hálapénzt adni.

dioda 2014.06.03. 15:22:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha jelentősen emelnék a fizetést, nem 2-3 helyen dolgozna egy orvos. Pl: 8 óra kórházi munka után sprint a magánrendelőbe (vagy háziorvosi ügyeletre) és 16 óra vállalkozásban végzett ügyelet után reggel másik munkahelyen újra 8 órát lehúzni (közalkalmazottként - és ez legális, mert az ügyeletet a Bt. végzi és nem Dr. Kovács). Ezt csinálja, aki meg akar élni (illetve olyan munkahelyen nem megy ez, ahol az óriási terhelés miatt nincs rá lehetőség - onnan vagy elmenekülnek a dolgozók, vagy kénytelenek a hálapénzt elfogadni). Úgyhogy kérdésedre a válasz: igen, több lenne az ideje sok orvosnak (kivétel: a rendkívül speciális szaktudást igénylő orvosi munkakörben dolgozók: az ő utánpótlásukról, képzésükről nagyon nehéz gondoskodni és ez a mostani rendszer 2000-2003 óta ezt nem is teszi meg, úgyhogy az igazán brutális szakemberhiány még előttünk van).
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása