Vannak orvosok,akiket azonnal le kellene tiltani a pályáról

2014.05.04. 09:15

off.pngFelháborító,hogy panasszal kereste fel az orvosát,aki ahelyett,hogy megvizsgálta volna,pszichés zavarokra fogta a fájdalmait.


  Tisztelt Praxisblog



Megszeretném kérdezni a blog oldalon kommentelő egészségügyi dolgozókat,hogy mi a véleményük a 2014. május 03-án a TV2 -ön sugárzott hírekben történtekről.


Aki esetleg nem nézte, annak  nagyon röviden. Egy fiatal férfinek folyamatosan gyomorpanaszai voltak,amivel orvoshoz fordult. Állítólag semmi komoly elváltozást a vizsgálatok nem derítettek ki,de a folyamatos fájdalom csak nem múlt. A halála napján szintén felkereste az orvosát, (aki feltételezhetően ismerte a beteget)hogy rosszul van,fájdalmai vannak. Az orvos szerint a férfinek a "fejében" volt baja,és nem szervileg,majd egyszerűen hazaküldte. Aznap meghalt.
Nos,megszeretném kérdezni a blogon írogató egészségügyi szakemberektől,hogy ez hogyan fordulhatott elő?? Arra is kíváncsi lennék,hogy miért van egyre több ilyen eset?

 off.png

Arra meg aztán főleg nagyon kíváncsi lennék, hogy a rossz egészségügyi helyzetnek,a kevés fizetésnek (ami egyébként mindenkinek az) a kevés orvoslétszámnak,lenne köszönhető ez az eset is? Mert ha igen, akkor az lenne a magyarázat: Hogy az orvos leterhelt volt,kevés pénzt kap,24 órás ügyelet után nem nehéz hibázni?? Nagyon remélem, hogy lesz egy olyan "szakember" aki kimondja végre,hogy igenis vannak olyan orvosok,akiket azonnal le kellene tiltani az orvosi pályáról,és nem engedni tovább praktizálni. Ez a férfi nagyon fiatal volt ahhoz, hogy meghaljon.

 

Felháborító,hogy panasszal kereste fel az orvosát,aki ahelyett,hogy megvizsgálta volna,pszichés zavarokra fogta a fájdalmait. Remélem,nagyon remélem,hogy megkapja méltó büntetését.


 Üdvözlettel: Erika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megvalaszolok 2014.05.04. 09:37:52

Az orvosok fizetése kevés. Egy orvos három, másik hiányzó orvos munkáját látja el. Így nagyon könnyű ám hibázni. Persze ez nem mentség arra, hogy nem vette elég komolyan az esetet és hibázott, aminek most sajnos nagyon komoly következménye lett.

zunuke 2014.05.04. 10:41:41

@megvalaszolok:
"Egy orvos három,másik hiányzó orvos munkáját látja el"

-Időpontra vannak a betegek rendelve,újabban bevett szokás mindenhol,hogy 2-3 perc alatt már a rendelőn kívül találják magukat (velem is már megtörtént)sokan be sem jutnak a rendelésekre,mert ugye ha 1-ig van rendelés, az orvos egy perccel sem marad tovább,ha vannak a váróban ha nincsenek.Szóval annyira nagy leterheltségről nem lehet beszélni,ez csak ezen a blogon van elhintve.

"Az orvosok fizetése kevés"

-És ezzel még nagyon sokan így vagyunk sajnos,de ezzel szemben a munkánkat meg kell csinálni,el kell látni,mert másnap repülünk a Munkaügyi Központ ajtajáig,ahol beregisztrálnak mint álláskeresőt,egy jó időre.

Most ez komoly,hogy az ilyen és hasonló esetek állandóan azzal vannak el simítva,hogy sok a munka,kevés az orvos,így könnyű hibázni? Annyira nem lehet fáradt egy orvos,hogy a rendelőjében a kínoktól fetrengő beteget hazaküldjék pszichés zavarokra hivatkozva.Ez azért nem magyarázat egy ember halálára.

megvalaszolok 2014.05.04. 11:05:17

@zunuke: Pedig egy 24 órás ügyelet után lehet ilyen fáradt. A beteget meg azért kell 2-3 perc alatt megvizsgálni, mert nincs rá több idő. Ezért kéne még 2-3 orvos, minden egyes hazai orvosra rászámolva. Persze nem várom el, hogy ezt megértsd, mert nem dolgozol benne, ezért fogalmad sincs róla milyen munka ez....

Tempus-Anh 2014.05.04. 12:20:59

Valószínűleg hátsófali infarktusban halhatott meg, az okoz a gyomorpanaszokhoz hasonló epigastrialis fájdalmakat. Műhiba nem kivizsgálni az okot, főleg makacs, szokványos kezelésre nem szűnő fájdalmak esetében...

Tempus-Anh 2014.05.04. 12:21:59

Hozzátenném, hogy valószínűleg a gyomrát vizsgálgatták mindannyiszor.

zunuke 2014.05.04. 12:38:41

@megvalaszolok
Ne is várd,hogy megértsem,mert ezt nem lehet megérteni.Itt emberek életéről van szó könyörgöm,nem arról,hogy rossz helyre teszek vissza egy aktát,és ebből bonyodalmak származhatnak.Mint már említettem,az nem igaz,hogy minden orvos hullafáradt,meg nem áll a lábán.A 2-3 perces felületes vizsgálatoknak meg aztán ehhez végképpen semmi köze nincs,ha történetesen üres a váró,akkor is ez megy.Nem egy esetben hallottam,sőt én is tapasztaltam,hogy olyan gyorsan ki vagy tessékelve a rendelőből,hogy kint jut eszedbe mit is akartál még mondani,a betegségeddel kapcsolatban.Én nem azt akarom ezzel mondani-még mielőtt jönne a frappáns vélemény-,hogy az orvosnak kötelessége még az ebédre elfogyasztott étel összetételét is kikérdezni,de azért az aktuális panaszokat illő lenne végig hallgatni,és törődni vele.Még egyszer ismétlem, ez nem játék,itt emberi életekről van szó,családok gyászáról,árván hagyott gyerekekről.Olyan embereket temetnek el a hozzátartozók,akik még fiatalok voltak a halálhoz,és akkor még a gyerekekről nem is beszéltem.Egyszóval én biztos,hogy nem "eszem" ezt a kifogást,miszerint fáradt,kialvatlan,kellően koncentrálni nem tudó orvosokkal van tele minden kórház,és rendelő.Ez azért ebben a formában nem igaz.Itt nagy valószínűséggel arról van szó,hogy egy idő után unják az egészet,elegük van a betegellátásból.Én ezt valahol meg is értem,csak még mindig nem tartom kellő magyarázatnak,főleg ha valaki meghal.

carrie 2014 2014.05.04. 13:03:21

@zunuke:

"Egyszóval én biztos,hogy nem "eszem" ezt a kifogást,miszerint fáradt,kialvatlan,kellően koncentrálni nem tudó orvosokkal van tele minden kórház,és rendelő.Ez azért ebben a formában nem igaz.Itt nagy valószínűséggel arról van szó,hogy egy idő után unják az egészet,elegük van a betegellátásból.Én ezt valahol meg is értem,csak még mindig nem tartom kellő magyarázatnak,főleg ha valaki meghal."

Nálad a pont! Én sem értem!
Ezt pofázom (bocsánat) már egy ideje:
1. NINCS SEMMI DOKUMENTÁLVA,
2. ha van akkor egy példányban az orvosnál, könnyű MEGVÁLTOZTATNI (törölni, hozzáírni)
3. Nincs SEMMILYEN hely ahová panasszal fordulhatsz INGYEN ÉS BÉRMENTVE ÉS MEGLESZ AZ EREDMÉNYE (ÁNTSZ? ugyan már... valamit megállapítanak, majd közlik veled 1-2 mondatban, de a belső vizsgálatukba TE nem tekinthetsz bele... )

Max viheted a bíróság elé, mondom a költségvonzatokat, oké?
1. tétel: min(!) 120 ezer az iü.-i szakértő, felső határa nincs, ez a MINIMUM... az hogy mennyi lesz a vége nem tudod (EZ IS ÉRDEKES)
2. tétel: ügyvéd: ÓRADÍJAS: hogy mennyi lesz a végösszeg majd a végén derül ki
3. tétel: per AZ IS PÉNZBE KERÜL

Ameddig NINCS KOMOLY következménye annak, hogy pl az eü doksi 2 példányba készüljön, ÉS minden látogatás alkalmával át legyen adva a másodpéldány akár TB ÉS PRIVI helyen, ameddig nincs olyan hatóság, amelyik KEMÉNYEN büntetné az EÜ tv. szó szerinti be nem tartását, ameddig FIZETNI KELL AZÉRT, hogy bebizonyítsd az igazadat, ameddig összezárnak az orvosok és mossák egymás kezeit, ameddig NEM AZ ORVOST PERELED, hanem az intézményt, addig ameddig az orvos a betegfelvételi időt önhatalmúlag lerövidítik, ADDIG SAJNOS HULLANI FOGNAK AZ EMBEREK, addig sajnos több gondot okoznak a kontárkodó orvosok...MIKÖZBEN RÖHÖGNEK MAGUKBA, MERT ÚGY SEM TUDOD ŐKET SZÁMON KÉRNI!!!

Erre egyetlen egy gyógyír létezik: Írni kell a minisztériumnak! Nem, nem egyesével, hanem tömegesen!

luis5 2014.05.04. 13:20:24

Vannak hibázó orvosok. ahogy informatikusok, pékek, tanárok is. Csak a következmények mások-és ehhez képest 0 a fizetésük.

Ezért Montanaban pl. alig van idegsebész, nőgyógyász. Mivel csak a biztosítás havi 10ezer USD. És ezt lehetetlen ott megkeresni.
Lehet számonkérni mindenkit- a feltételek megteremtése után.

carrie 2014 2014.05.04. 13:24:16

@luis5:
Jah persze, már megint itt tartunk!

Akkor kérlek válaszolj arra, hogy egy magánorvos akinek a beteg fizet nem tízezret, hanem sok százezreket (mert ugyebár priviben minden szabadáras és az árat az orvos határozza meg!) , az miért nem tud felelősséget vállalni A SAJÁT MUNKÁJÁÉRT? Miért nem tudja elismerni ha hibázott? Hm?

desw 2014.05.04. 13:38:16

Az emberi test azért elég bonyolult és összetett objektum. Egy adott tünet mögött lehet egyszerű és komoly probléma is. Nyilvánvalóan nem lehet minden esetben egy teljes, több százezres vagy milliós vizsgálat-sorozatot elrendelni.

Majd ha több pénz lesz/marad érdemi gyógyításra, akkor lesz jobb eü is. Ja, csak többet fizetni és/vagy egészségesebben élni egy állampolgár sem hajlandó?

taecleau 2014.05.04. 13:40:03

Ezen a blogon mindig az orvos kommentelőknek van igazuk, pont.

csakmotyogok 2014.05.04. 13:45:24

@luis5: Ezt mondom én is mindig..ezért kellene 10x annyi fizut adni a dokiknak, mert más ha ők hibáznak.Ilyenkor sok okos azt mondja, dehát' van aki csak ennyit (x) keres mégis megeg kell élnie, vagy más is sokat dolgozik. Nem fogják fel,ebből az lesz egyre kevesebb orvos, egyre romló színvonal, mert az aki van nem tud megállás nélkül dolgozni. Inkább elmennek, nyugdíjba mennek, nem mennek orvosnak (ha igen akkor külföldre).

csakmotyogok 2014.05.04. 13:48:01

@desw: Azt nem szeretnék, ingyen olyan ellátást, mint a luxus klinikákon+ lábhoz dokit (mint a kutyát).
Részvétem és sajnálom a fiatal férfit és a családját. Ez sajnos egyre többször lesz így. Nincs elég orvos, nagyon nincs.

Komment Elekné 2014.05.04. 14:06:57

Nagyon szomorú, hogy a posztban szereplő fiatal ember meghalt.
Úgy sejtem, hogy mindannyian érezzük, akik az egészségügyben dolgozunk, hogy baj van, különben ez a blog sem létezne.
A problémákról beszélni kell, ha a szőnyeg alá seperjük őket, akkor sosem oldódnak meg.
És valahol itt van az egyik bökkenő: Elismerheti-e egy orvos, ha hibázott? Hogy nem volt elég figyelmes, nem gondolt épp az adott diagnózisra a 30 másik mellett, amire pedig igen, nem küldte el a beteget még egy ilyen vagy olyan vizsgálatra ezért vagy azért, stb? Kérhet-e bocsánatot a családtól?
A válasz nagyon egyszerű: nem. Ha mindezt megteszi, akkor egyértelmű, hogy polgári és bünteti jogi felelősségre vonják, olyan sz@rt borít a nyakába, amit önként szerintem senki sem vállal.
Kérdezem az itt kommentelő nem orvosokat: választanának-e olyan foglalkozást akkár csilliárdos fizetésért, amiért 6+3 évet (háziorvos) vagy 6+5 évet (a legtöbb szakvizsga) kell keményen tanulniuk, majd egy totál rosszul működő rendszerben kell dolgozniuk napi 8 órát + havonta 4-8 ügyeletet úgy, hogy ha egyszer is hibáznak, valaki simán meghalhat. Vállalnának-e ezért büntetőjogi és esetenként anyagi felelősséget?
Persze aki, qvának áll, az ne sírjon... Nyilván ez vonatkozik az orvosokra is. A fentiekből viszont egyenes út vezet a defenzív medicinához, csomó felesleges orvos-beteg találkozáshoz, felesleges vizsgálatokhoz, pénzkidobáshoz és végül az ineffektivitáshoz és kiégéshez. Akiknek pedig tényleg fontos lenne a szakszerű ellátás, azok elsikkadnak ebben a kaotikus rendszerben. Ez Murphy törvénye, mindig a legbetegebb emberre jut a legkevesebb idő, rövid pályafutásom alatt ezt figyeltem meg.

A másik nagy csapda pedig az, hogy az orvostudomány olyan rohamosan fejlődött, hogy elég korán specializálódunk. A saját szakterületünkkel is nehéz lépést tartani, hát még a többire rálátni. Ezért van az, hogy ha valaki nyomortáji fájdalmat panaszol és elküldik gastroenterológushoz, ő nem fogja kivizsgálni, hogy van-e hátsó fali infarktusa pl. Ő megtülrözi a gyomrát, jó eséllyel lesz egy 40 körüli pasinak vmi kis felmaródás a nyelőcsövében, kap rá protonpumpa gátlót és csá. Ha nem szűnik, akkor pszichés. A háziorvosokat pedig, akiknek régen még volt egy klasszikus rálátásuk a belgyógyászatra és tudták a differenciál diagnosztikát. Számomra kérdés, hogy elég-e a mostani képzésben ennek a tudásnak az elsajátítására 3 év, elnézést a fiatal háziorvos kollégáktól.

Konklúzióm nincs. Azt lenne jó tudni, hogy van-e ország, ahol jól működik az egészségügy. Ahol senki nem hal meg a fenti panaszok miatt, hanem időben kiderül a betegsége és meggyógyul. Gyanítom, hogy nincs ilyen még a csodás Amerikában sem. Jó lenne ilyen összehasonlító tanulmányt olvasni, hogy ott és itthon milyen arányban vannak hibák. Talán ha látnánk, hogy más országokban milyen hatákonysággal működik a nyugati orvoslás, nem kellene tovább ekézni speciálisan a magyar egészségügyet.

christophe 2014.05.04. 14:11:20

egy vonatvezeto is lehet fàradt,turterhelt,ha halàlos balesetet okoz azonnal letiltjàk,bortonbuntetèsre itèlik.Ugyanezt tennèm az orvosokkal,ha hanyagsàg miatt hal meg egy pàciense,eltiltani,ès hanyagsàgbol elkovetett emberolèsèrt elitèlni.

Komment Elekné 2014.05.04. 14:20:41

@christophe: Hogy lehet egy vonatvezető túlterhelt? Egyszerre három vonatot kell vezetnie? Előszeretettel élnek a vonatvezető - orvos párhuzammal, de nem véletlen, hogy az előbbihez nem kell egyetem. Az egészségügyben dolgozni ilyen feltételek mellett kábé olyan, mintha úgy kellene vonatot vezetned, hogy random módon felszedik előtted a síneket, véletlen generátorok irányítják a váltókat és sorompókat, időnként elfogy a felsővezeték, vagy az állam csak az út megtételéhez szükséges dízelnek csak a 60%-t finanszírozná. Az utasok meg mind veled anyáznának, hogy miért nem érnek oda időben vagy hogy fordulhatott elő, hogy kisiklottál vagy a sínekre elég hajtott egy autó. Ez volna a fair összehasonlítás.

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 14:21:20

Az a szomorú ebben, hogy nem is számíthatunk jobbra: A krémje kimegy külföldre (dokikra gondolok), aki pedig ittmarad, nem azt mondom, hogy a selejtje, mert ez messze nem igaz. Az viszont igaz, hogy bármit megengedhetnek maguknak, felszínességet, a körültekintés hiányát, bunkó viselkedést, mert örüljünk, hogy ők még egyáltalán Magyarországon maradtak, és kapjuk be...
Szép kilátások...

Dr Gregory House 2014.05.04. 14:24:11

Az orvos is ember. Csak nem látszik rajta. Mert úgy tesz, mintha Isten lenne...

csakmotyogok 2014.05.04. 14:27:14

@Kovács Nóra Anna: No,ez nem igaz. Nem a krémje megy ki, inkább a fiatalabbja, akit az itthoniak tanítottak úgy ,meg hogy piacképesek legyenek.
Nagyságrendekkel kevesebb %-a bunkó az orvosoknak mint a betegeknek.
Kevés az orvos, vagy venni kell havi 2-3 millióért külföldről vagy az itthonikat jól megfizetni, hogy itt maradjanak és többen válasszák ezt a pályát, de amíg heti 70-80 órát dolgoznak alig többért ,mint az utcaseprők addig nem tudom mit is várnak el sokan.

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 14:27:16

@carrie 2014:
Szerintem azért dokumentálnak 2 pld-ban.
Most voltam fül-orr-gége szakrendelésen, (sztk) kaptam egy A4-es papírt, aláírva a doki által, nekem is át kellett vennem írásban. Magánrendelőben is mindig ez van (endokrinológia), ahova a lányomat hordom. Ezen kívül ügyeleten is mindig adnak papírt. (Nemrég a férjemet vittük a szívével, előző nyáron a lányom benyelt egy vírust, őt magas lázzal vittem be hét végén).
Más dokiknál nem jártam mostanában, de akkor ez nem általános?

carrie 2014 2014.05.04. 14:28:09

@Komment Elekné:
"Elismerheti-e egy orvos, ha hibázott? Hogy nem volt elég figyelmes, nem gondolt épp az adott diagnózisra a 30 másik mellett, amire pedig igen, nem küldte el a beteget még egy ilyen vagy olyan vizsgálatra ezért vagy azért, stb? Kérhet-e bocsánatot a családtól?"

Nem kérhet, hanem ILLENE kérnie.
Nézd: az orvosoknak /eü alkalmazottnak is lehet sz@r napjuk. Ember aláírja.
Amikor bemegy a rendelésre egy beteg ember és a semmiért ráförmednek az orvosok, az egy dolog. AZ MEG EGY MÁSIK DOLOG, hogy ha az orvos / eü szem. 5 perc után odamegy a beteghez ÉS bocsánatot kér, AZ MÁR EGY HARMADIK DOLOG. Mert mi történik ilyenkor? KOMMUNIKÁCIÓ. Ilyenkor a beteg azt mondja magában, oké, elismerte, bocsánatot kért. LÉPJÜNK TOVÁBB... ELFELEJTVE. ENNYI. De amikor elkezdik csapkodni az orvosok / eü alkalmazottak azt a bizonyos asztalt, miszerint ennyi fizetésért ilyen ellátást kapsz, a te hibád, akkor ott már jön a sz@rdobálás.

Ábrahám/ Magyar/ Lichy (nem tudom melyik) mondta azt egyszer, hogy nem lenne ennyi műhibaper, ha az orvosok észben tartanák azt hogy egy mellényúlásnál a sorrend: elismerni, bocsánatot kérni, fizetni

De hát aki mosakszik, az megérdemli a pert a nyakába (azon összes nyűgével!)

Azt azért senki ne akarja beadni nekem, hogy egy EKG géppel (ami teszem azt '80-as gyártású) egy asszisztenssel (mert nem orvos végzi azt sem ügyebár) nem lehet 5 perc alatt megcsináltatni egy EKG-t? Jó vicc... persze. A másik vicc: nem múló gyomorpanaszokat kivizsgálni, mert elég sok szerv van a hasban: okozhat gyomorpanaszokat: reflux, gyomorpanaszok, epe, vese, máj, és igen a szív is: szívinfarktusnál sugározhat: bal karba, hátba, gyomorba... ehhez nem kell doktornak lenni... meg ahhoz sem, hogy pl a helyes veseműködést egy vérvétellel alátámassza... meg a többit kizárja: gyomorpanasznál pl szódabikarbónás víz itatása: kb 1 zacskó szódabikarbóna 60 Ft? Rögtön ki lehet zárni a gyomorsavat... csak gondolkozni kellene...

christophe 2014.05.04. 14:28:27

@Komment Elekné: Nem vagyok orvos elore bocsàjtom,nem M.o-n èlek elore bocsàjtom.Egyszer kerultem a surgosègi osztàlyra a kovetkezo kèppen zajlott.Bejelentkeztem elmondtam a panaszaimat.5perc mulva jott egy àpolono,meghalgatta a pnaszaimat,megkèrdezte szedek-e gyogyszert, van-e allergiàm,betegsègem,vèrnyomàst mèrt mindent szàmitogèpre vitt,kaptam egy karszalagot,vissza a vàroba.Utolag utàna èrdeklodtem,felmèrte az àllapotomat ès 4-s osztàlyba kategorizàlt ami a nem igènyel surgos ellàtàst jelenti egytol-otig van kategorizàlva.Szerencsèm volt kevesen voltak igy kb.1ora mulva az orvos megvizsgàlt,kikèrdezett,echo,mègegy vèrnyomàs,sziv,tudohang.gyogyszert adott plusz receptet irt.Ja mègegy lènyeges info az egèsz ''moka'' Nekem 15 euroba kerult(1-1,5orai kereset)a tobbit a tb. fizette.

megvalaszolok 2014.05.04. 14:30:30

@zunuke: Egyetértünk, Te max egy aktát rossz helyre raksz, és ennyi. Mi pedig emberi életek sorsáról döntünk, ez illene jobban honorálni. Vagy én is elmehete aktákat tologatni ugyan annyiért és semmi felelősségem sincs, nincs ügyelet....

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 14:31:23

@csakmotyogok:
De ha tudják, hogy milyen f...s szakma, akkor miért vannak annyira megindulva orvosira?
A lányom is orvosira akart menni, aztán kérdeztem, hogy akar-e annyit keresni, mint az utcaseprő. Végül más pályát választott. Pedig imádja a bioszt, és elfogulatlanul mondom, hogy esélyes lett volna bejutni.
Akkor miért akarnak mégis annyian orvosira menni, ezt nem értem, náluk kb. a fél osztály.
Egyébként én pl. betegként sosem voltam bunkó, nálam a "köszönöm", a "kérem" alap, (és szerintem a többségünknek), ezért nem tudom, mire alapozod, hogy a betegeknek nagyobb százaléka tahó, mint a dokiknak.

carrie 2014 2014.05.04. 14:31:53

@Kovács Nóra Anna:

Igen én is erre gondoltam.

Nem, sajnos nem általános!

Az SZTK-ban is van olyan terület ahol ez teljes mértékben hiányzik. Máshol meg azért nyomják az ember kezébe a papírt, mert CSAK így fizeti ki neki az OEP/Alap a pénzt. Jó mi?

christophe 2014.05.04. 14:32:20

@Komment Elekné: pl.ugyhogy 10oràn kersztul egyfolytàban koncentràlnia kell,egy màsodperce se veheti le a szemèt a sinekrol,jelzèsekrol.Alapvetoen a felelosègvàllalàsrol beszèlek ami alol az orvosok sem mentesulhetnek.

csakmotyogok 2014.05.04. 14:38:14

@Kovács Nóra Anna: Nincs, már annyi jelentkező. Azok akik mennek bekalkulálják szakvizsaga után elmennek, maradnak az idősek amíg élnek.Hát, ez a fél osztály biztos elhiszi a legendákat ,a drága autókról meg a talicska hálapénzről, viszont nem hiszem a fél osztály kitűnő lenne 2 nyelvvizsgával.

csakmotyogok 2014.05.04. 14:39:45

@christophe: De ugye ezt nem tudná megcsinálni egyszerre 3 vonaton? No ezért nincs túlterhelve.

Komment Elekné 2014.05.04. 14:44:10

@christophe: Világos. Nem akarom a vonatvezetőket megsérteni, de valahogy mégsem tűnik azonos bonyolultságúnak a feladat. Ezen kár vitatkozni.
Helyes, vonják felelősségre az orvosokat. De előtte teremtsék meg a feltételeket hozzá, hogy normálisan és felelősségteljesen lehessen dolgozni.
Mondjuk az számomra is érthetetlen, hogy miért kell köcsögnek lenni a betegekkel, kioktatni őket és csapkodni, mint ahogy a fentiekben írta valaki. Ez nem professzionális viselkedés semmilyen területen sem, sem egy vasutasnál, sem egy orvosnál. Ameddig a betegeket oltogatjuk, hogy miért ide jött, miért most jött, stb, már a panaszok felét meg is lehetett volna hallgatni. Egy jó anamnézis pedig fél diagnózis.

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 14:45:50

Ezt a heti 70-80 órát légyszi magyarázza el nekem valaki.
Pl. járunk a lányommal fogszabályzó klinikára (Bp, sztk). A dokik vagy délelőtt rendelnek 08:00 - 12:00, VAGY délután 14:00 - 18:00. Ez napi 4 óra munka.
Naivan kérdezem: ők ezek szerint még dolgoznak máshol is?

carrie 2014 2014.05.04. 14:48:21

@Kovács Nóra Anna:
Bocsi, lemaradt a lényeg! :)

Ilyen például a fogászat! mint az SZTK mint a magán.
Ott nem kapsz semmilyen papírt, hogy a bal felső négyesedet tömték be x napon, vagy hogy mit ajánl az orvos, vagy hogy melyik fogad lyukas... (nem úgy mint a fül orr gégészeten/bőrgyógyon/ambulancián) Max . számlát kapsz, bár azt meg úgy kell külön kérni... mert azt sem adnak csak úgy ügyebár... és számíthatsz egy igen szúrós tekintetre! És a fogtömés még hagyján, ott az implatos téma, fogszabályozás, műfogsor, több százezrekért / milliókért!

Még van pár ilyen hely: pl. gyerekorvos, háziorvos: ott sem úgy van, hogy lemész, elmondod a bajodat, ő leírja és kinyomtatva megkapod egy A/4-es oldalon, rajta fejléccel az orvosod nevével, hogy mikor hol vizsgált meg, mit állapított meg és hogy mit írt fel. Nem. Kapsz egy darab vényt/beutalót és semmi mást. Azt hogy mit ír le az általad elmondottakból, azt honnan tudod? Max. gépen vezeti és ha szerencsés vagy a gép monitorja úgy van beállítva, hogy látod mit ír. Ha meg a kézírásával....hát írástudó legyen az aki el tudja olvasni.

Vagy Te szoktál kapni a háziorvosodtól minden egyes látogatásod alkalmával egy A4-es oldalt, hogy ekkor és ekkor ott voltál, ilyen és ilyen panaszokkal? Ha nem, akkor mivel tudod igazolni szükség esetén azt, hogy 3 évvel ezelőtt ekkor és ekkor ezt és ezt a problémádat márpedig jelezted a háziorvosnál???? (nem bántásból, inkább csak naivan kérdem...)

carrie 2014 2014.05.04. 14:51:37

@Kovács Nóra Anna:
Igen, magánba IS nyomják.

VII.ker?

Ezért nem is értem, hogy hogyan lehetnek eleve fáradtak! Ha fáradtak lennének a napi 4 órától, ki nyomná még pluszba magánba? :)

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 14:54:48

@megvalaszolok:
Én pl. aktát tologatok, konkrétan könyvelő vagyok, számviteli főiskolával, 25 éve csinálom.
A legjobb az, hogy ha elírok egy számot, és a sarki boltosnak 100 ezer helyett 10 ezer társasági adót vallok be, akkor jövedéki csalást követtem el, és mehetek a dutyiba. Tudom, miről beszélek, ez az új ptk-ban benne van, ha értelmezzük. És akkor hol van ez egy doki felelősségétől?
Az arányok vannak elcseszve, de nagyon.

Tempus-Anh 2014.05.04. 14:56:53

@Kovács Nóra Anna:
Egy kórházban 5X8 = 40 óra amit standard ledolgozunk egy héten, ehhez társul quasi két ügyelet. Ha hétköznapi ügyelet, az 2x16 óra, ha egy hétvége és egy hétköznap, az 24+16 óra. Tehát összesen 72 óra vagy 80 óra. Fitten, frissen, jólfésülten, pengén, mosolyogva, Tag und Nacht...

christophe 2014.05.04. 14:57:18

@csakmotyogok: Mièrt egy orvos egyszerre 3beteget vizsgàl?Nem,egyiket a màsik utàn,ès mindegyikre ugyanannyi figyelmet kell szentelni,''vicces''lenne ha vonatvezeto,csak minden 3.5. 1000...jelzèst vennè figyelembe.Minden tiszteletem a felkèszult,empatikus,alapos orvosoknak akik a jlenlegi magyarorszàgi viszonyok kozt helyt àllnak,ugyanugy mint a tanàroknak,tuzoltoknak,metrovezetoknek.A felelosèg az felelosèg,ha orvos vagy,ha vonatvezeto,ha nem vàllalja vki keressen màs àllàst magànak.

carrie 2014 2014.05.04. 15:00:03

@Kovács Nóra Anna:
Apropó, bocsi, most hogy írtad,megkérdezhetem, hogy a lányod minden egyes fogszabályozós kezelés után kapott-e papírt, miszerint az adott napon megjelent és a dr. ezt és ezt csinálta? Nem egy egyszerű igazolásra gondolok, hanem olyanra amit te is kaptál fül orr gégészeten?

(csak kérdem. Meg csak azért hogy megértsd az előző válaszomat (így már könnyebb): mert ha nem sikerült volna a kezelés úgy ahogy, akkor hogyan bizonyítjátok be, hogy ti márpedig ott voltatok időről időre (azt hiszem havonta?) , az orvos pedig kezelte a lányodat. Ha nincsenek papírok, az orvos simán letagadhatja, hogy meg sem jelentetek. Tudjátok valamivel bizonyítani, van rá + 8 fő aki nem házastárs, barát...etc? és azt hogy mikor mit csinált? Végig videóztátok ahol az orvos egyértelműen felismerhető? Kaptatok kezelési tervet, abban volt részletes (!) állapotfelmérés, kezelési idő, előzetes pénzügyi becslésekkel alátámasztva? Az elkészült rtg-kről kaptatok írásban részletes leírást? Koponyamérési(!) eredményeket, elemzéseket, amiket kötelezően el kell készíteni megkaptátok? Van valamilyen papírotok az eü állapotára vonatkozóan?)

Tudod, pont ezekről a területekről beszélek...

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 15:00:14

@csakmotyogok:
Tévedsz, egy 8 osztályos elit gimi (nem akarom megírni, hogy melyik), tizenegyedikben két középfok vagy egy felsőfok (nyelvvizsga) mindnek megvan. Sőt, már Igaz, most mondja a lányom, hogy a biosz tagozatosok egy része biológusnak készül végülis, nem orvosira...
Tudom, furán hangzik, de innen orvosira az nem jut be, aki nem akar, olyan országosan ismert biosz és kémia tanárok vannak (unokatesóm a SOTE-n docens, oktat is az egyetemen, és ő is azt mondta erről a gimiről, hogy a hallgatók nagy része innen jött hozzájuk).
Na mindegy, de a téma nem ez volt.

desw 2014.05.04. 15:02:16

@Kovács Nóra Anna:

Azért a könyvelés pontosan szabályozott, annak megfelelően kell a feladatot elvégezned. Az orvosi munka összetettebb és nincs pontos szabályrendszer (X tünetből 100%-os biztonsággal Y betegség következik). Egy fejfájást okozhat időjárásváltozás és tumor is.

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 15:03:36

@carrie 2014:
Hát háziorvosnál, gyerekorvosnál valóban nem kaptam még, ebben igazad van.
Endokrinológusnál igen (magán és sztk is), fülészet, ügyelet, ezeknél igen. Fogdokinál sem, bár oda csak magánban járok, nődokihoz is, és ott sem kaptam valóban.

csendes65 2014.05.04. 15:04:26

@zunuke: Nem látom, hogy itt bárki is végiggondolta, hogy miért van ez így, azt hiszem szerintem az, hogy itthon ilyen az egészségügy, egyenes következménye, hogy leszavaztuk pl a vizitdíjat, hogy nem volt képes belátni a mindenkori vezetésünk, hogy az EU-ban nem csak a piaci árakat kell átvennünk, hanem a béreket is, lemaradtunk minden szempontból. Nem csak az orvosok természetesen, hanem minden szakmában gondok vannak. A jó szakemberek elmennek külföldre 3-5 -szörös bérért (az orvosok 10 -szer többért). Marad nekünk aki marad, persze nem állítom, hogy az itthon maradók nem érnek szakmailag semmit, de lássuk be, az üres helyekre könnyebb bekerülni. A kikerült orvosokat (rezidenseket tanítják, gyakorolnak, gyógyítanak, operálnak), itthon nem, vagy csak ritkán engedik a beteg közelébe, mert a "pénzes munkát" a profnak kell végezni. Ami a legszomorúbb, hogy nem is látszik semmi változás a jövőben sem. Nyugodjunk bele, ezt akartuk, április 6-án azt üzentük minden jó így..

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 15:06:33

@Tempus-Anh:
Köszi ezt a levezetést, értem.
De pl. egy fogszabályzós doki, aki ugyanazon intézményben egy adott napon vagy délelőtt dolgozik 4 órát, vagy délután 4 órát, kórházban nem dolgozik, gondolom, meg nem is ügyeletes.
Pl. ugyanazt a bért kapja? (mert a bért "egy helyről" kapjátok.)

egészségem 2014.05.04. 15:06:41

Nekem is van hasonló történetem: egy sima drogtesztre vittek el hozzátartozóim, mert azt látták, hogy ismerősöm drogot adagol nekem. Erre beküldtek a sürgősségiről a pszichiátriára, hogy ott majd kimutatják, ha van bennem drog, menjünk gyorsan. Kis naivan el is mentünk, a doki már vigyorogva várt, hogy tudom, innen már nem megyek haza... Ugyanis lakásmaffia karmai közé kerültem, valami orvosi igazolás kellett, hogy nem vagyok beszámítható. Orvosi eskü? Pénzért bármilyen diagnózis felállítható.

carrie 2014 2014.05.04. 15:07:23

@desw:
Na persze, mese habbal már megint!

Tudod, van olyan hogy Eü. törvény és az a bizonyos sz@ros etikai kódex, ez mellet meg a protokoll is ott fityeg...meg had ne soroljam.... úgyhogy igenis van rá szabály, pontosan szabályozott, BE KELLENE TARTANI. Csak hát az orvosok 90%-a lusta elolvasni, és betartani, mert NEM JÁR jogkövetkezménnyel...

Ha bevezetnék azt hogy egy orvos 50 hibapontot szerezhet (mint pl vezetésnél) és ha elérné az 50 pontot elvennék tőle a praxisát, olyan precízen vezetnék az eü doksikat,mint könyvelőéknél... :)

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 15:09:56

@carrie 2014:
Nem, mindössze a kiskönyvébe beírják, (egy ilyen leporelló szerű keménypapír). Tehát a fogszabin valóban, SEMMI irásos dokut nem kaptunk, és már 4 éve járunk (most már csak az utókezelésre).
Amúgy értem, hogy mit mondasz.

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 15:12:01

@desw:
Na igen, nincs pontos szabályrendszere. Ezért a "tőle elvárható legnagyobb gondosság" csak az elvárás. Ebbe meg sok minden belefér.

carrie 2014 2014.05.04. 15:14:34

@Kovács Nóra Anna:
Úgy hiszem, kezded kapizsgálni.... ezek után a következő költői kérdésem az, hogy akiktől nem kapsz papírt, vajon azokra miért nem vonatkoznak azok a szabályok, mint azokra akik betartva papírozgatnak, hiszen unblockzusammen orvosokról van szó, egy szabályozás, ugyanazon törvények, nem?

Fogszabályzás:
juj-juj-juj, hááát sejtettem :(
Elég érdekes az a cápás rajzocska a váróban az első emeleten...
(ezt csak azért írtam, hogy elhidd nem a levegőbe beszélek)

Ugye már végeztetek????
Egyébként aláírtál valami papírt az elején? Kaptatok valamilyen papírt?

jogalany 2014.05.04. 15:14:45

@csakmotyogok:
Ellentmondok.
Egy átlagos vizsgálatra, pl. cukorbetegség éves felülvizsgálatára is 1 - 2 hónap az előjegyzési idő, pl. a Jánosban. Nem vizsgálnak meg, csak ránéznek a vérvizsg. lapra, de az 50 X-res máj értéket észre sem veszi. Az 5 perc csakis bürokráciára megy el.
Ez nem leterheltség. Pénz, mig bent feküdtem kikérdezgettem a többi beteget mennyit ad, az orvosának: ezt felszroztam az átlagos betegágy idővel, levontam belőle 20%-ot akik talán nem tudnak adni, és az orvos havi pénze 1,5 millióra jött ki, 90 %-a adómentesen.
Tehát sem orvoshiányra , sem kevés pénzre nem lehet hívatkozni, de ha valaki kételkedik, tessék megnézni a kórházon belül 6-10 órát parkoló minimum 10 - 20 milliós autókat, mindegyik orvos tulajdona.
Ez a nemtörödöm munkavégzés, már a jogászok (ügyvédek, jogtanácsosok, közjegyzők, birók) sajátja is, a köztisztviselői karról nem is beszélve.
Nincs felelősség, nincs kontroll sem. Mint a politikusoknál.

desw 2014.05.04. 15:18:29

@Kovács Nóra Anna:

Ha valaki bemegy fejfájással, te egyből látnád, hogy tumor vagy a telihold miatt van a gond? Nem hinném!

Millió olyan paraméter van ebben az egyenletben, amit még fel sem mért a tudomány, így nincs 100%-ig pontos szabályrendszer, csak statisztikai alapon (melyiknek nagyobb a valószínűsége adott betegnél) megy a diagnosztizálás.

A könyvelés viszont pontosan definiált szabályok szerint megy, egyértleműen látható, ha hibázol.

carrie 2014 2014.05.04. 15:24:20

@desw:
Ha egy ember x alkalommal visszamegy egy orvoshoz és jelzi ugyanazon problémájának fenn állását, akkor illene komolyan venni, nem pedig félvállról! És igen, tessék beutalni tovább utalni ha a háziorvos úgy érzi, hogy ő már nem tud segíteni.

"A könyvelés viszont pontosan definiált szabályok szerint megy, egyértleműen látható, ha hibázol."
Aha, biztos nincs könyvelői végzettséged... ja akkor látszik, mikor a nyakadba kapsz egy könyvvizsgálót... vagy egy NAV-ot vagy éppen egy szakértőt... soroljam még? arról nem is beszélve, hogy számviteli/adó/illeték egyéb jogszabályok NAPONTA változnak, míg az orvosokra vonatkozó szabályok tán 10 évente? (fél évente vannak apróbb kiegészítések, de úgy nagyon nem változnak)

desw 2014.05.04. 15:28:42

@carrie 2014:

"Tudod, van olyan hogy Eü. törvény és az a bizonyos sz@ros etikai kódex..."

Ja, amit barom jogászok írnak, akiknek semmi köze az eü-höz! És betarthatatlan szabályokat alkotnak, amiknek sem a tárgyi sem a személyi feltételei nem adottak. Egy doki pl. -- törvény szerint!!! -- nem dolgozhatna heti 70-80 órát, csak nincs elég orvos, így választhatsz: vagy fáradt doki vizsgál meg, vagy kitartasz a panaszaiddal 2-3 hónapot, amíg sorra kerülsz.

De nem kötelező az szar állami eü-t igénybe venni, lehet maszekhoz is menni. Ja, fizetni sem akarsz??? Akkor ennyi!

Kovács Nóra Anna 2014.05.04. 15:29:03

@carrie 2014:
Cápás rajzocska, tényleg:)
Nem végeztünk még, illetve az állandó fogszabi már le van véve két éve, most éjjelit hord (hordja becsülettel), és panoráma röntgenezik, hogy mikor jut odáig a bölcsességfog, hogy húzni kelljen (hogy ne torlódjanak össze a szabályozott fogak).
És igazad van abban, hogy valóban ugyanaz a szabályozás kell, hogy vonatkozzon pl. az endokrinológusra, meg a fogszabályzós dokira. Csak ebbe így nem gondoltam bele, őszintén, hajlamos vagyok csak a saját szakmámban gondolkozni (mi még a papírhoz is papírt gyártunk.)
Aláírni az elején azt kellett, hogy gyakorlatilag mindenben együttműködünk. Ha nem jelenünk meg időpontra, kitehetnek a rendszerből, stb.
Egyszer meg majdnem kivágtak úgy, hogy egy fiatal dokinőcske úgy döntött 1 év után, hogy pont jó így a lányom foga, és ő már leszedi. Magyarázatot nem adott (szóban sem, nem hogy írásban). Mondtam neki, hogy még laikus szemmel sem szabályos a fogsor, erre nyeglén közölte, hogy "ez pedig ilyen marad", na akkor elmentem a vezetőhöz, áttett egy megbízható idős doktornőhöz. Teljesen meg vagyunk elégedve a megfontolt döntéseivel, a körültekintésével (persze, még egy évig rajta maradt a fogszabi a lányon), és még gumival húzatta ide, oda, keresztbe, féloldalasan, mindent megtett.
De tény, hogy papírt semmiről nem kaptunk, most hogy kérded....

desw 2014.05.04. 15:40:04

@carrie 2014:

"Ha egy ember x alkalommal visszamegy egy orvoshoz és jelzi ugyanazon problémájának fenn állását, akkor illene komolyan venni, nem pedig félvállról! És igen, tessék beutalni tovább utalni ha a háziorvos úgy érzi, hogy ő már nem tud segíteni."

Ja, és kap majd egy beutalót 8 hónappal későbbre. Akkor már kb mindegy...

"Aha, biztos nincs könyvelői végzettséged... ja akkor látszik, mikor a nyakadba kapsz egy könyvvizsgálót... vagy egy NAV-ot vagy éppen egy szakértőt... soroljam még?"

Mi a gond?? Ha a hatályos adótörvényeknek megfelelően dolgozol, akkor miért parázol?

carrie 2014 2014.05.04. 15:43:33

@Kovács Nóra Anna:

;) Én is így gondolkoztam mint Te/Ti (amíg meg nem szívtam,mindegy) és én is hasonló körben dolgozom, mint te: papírról is papír kell... ezért estem akkorát az arcomra... nekem sem tűnt fel addig ez a papír nem osztás, ameddig szükségem nem lett volna rá...

Jól tetted, hogy nem hagytad leszedetni! Volt egy srác, akinek leszedték (ott) és rá 1/2 évre tetethette fel újra, de mivel már elmúlt 18 éves... fizethette ki saját zsebből...
Gondolom dr. V. volt a vezető és dr. K.-hoz kerültetek, jól sejtem? Hadd legyek szemtelen és kérdezzem meg, hogy ha dr. V, akkor ő hogyan reagált a "panaszotokra"?
Azt a papírt amit alá kellett írnotok (gondolom az is benne volt, hogy fizetitek azt amit az OEP nem áll?), azt egy példányba írtad csak alá, nincs is róla másodpéldányod?
Nektek kellett valamit zsebből fizetni? Azt mondták, vagy valahol ki is volt írva hogy mi mennyi, vagy honnan tudtátok?

(bár az is vicces, hogy a mosdókban (az első emeletis fogmosó helységben) egy darab tükör sincs, annak ellenére hogy fogorvosi "centrum"... nehogy már az ember fia/lánya rendesen tudjon fogat mosni...)

apanna 2014.05.04. 15:45:41

@Tempus-Anh: Egy éven keresztül gyomortáji panaszai voltak...

Ferdinandus 2014.05.04. 15:45:51

Hálapénz? Esetleg? Hm? Talán tetszett volna jobban a zsebébe nyúlni a kedves beteg, és akkor joggal várhatta volna el az alaposabb kivizsgálást. Jah, hogy akkor már nem maradt volna plazmatévére, meg ócsó' Suzukira...

Hát, kérem, így jár az, aki nem érti meg, hogy nem jár alanyi jogon mindenkinek, mindenből a legjobb minőség, pláne nem ingyen. Ez mindig is így működött, a világ a pénzről és a haszonszerzésről szól, különösen manapság. Jó reggelt kívánok, mégis mi ilyen meglepő ebben? Gondolkodjon el mindenki: az orvos vajon azért tanult volna majdnem 10 évig, hogy utána megállás nélkül, egész nap a sok alsóbbrendű paraszt girhes, büdös, izzadt, beteg testét tapogassa-vizsgálgassa egész nap, minden apróságra kiterjedő részletességgel, vagy éppen Juliska néni vizelési panaszait hallgassa órákon keresztül, mindezt ráadásul nevetségesen alacsony fizetésért?

Tudniillik, az orvostudomány nem erről szól, az annál sokkal fennköltebb dolog, voltaképpen egy igen magas szintű és élvezetes szellemi kalandnak, elmélyült tudományos kutatómunkának kellene lennie, kiegészítve időnként a gyógyítás tevékenységével (természetesen e kettő megfelelő arányának megtartásával, és a szakmailag is érdekes esetek kiválogatásával).

Sürgősen le kellene lépnie minden orvosnak külföldre, nyugatra, itt ugyanis nincsen semmi jövője sem a tudományos karrierjüknek, sem pedig az egzisztenciális előmenetelüknek, itt csak a büdös talpú, ostoba, műveletlen, alulképzett, az európaiságtól még fényévekre lévő, siránkozó-önsajnáltató tömegeknek való megalázó kiszolgáltatottság maradhat számukra.

zunuke 2014.05.04. 15:46:39

@megvalaszolok: Bocsi'én semmilyen aktát nem tologatok,ezt csak egy példának hoztam fel.Ezzel szemben felelősség van más munkakörben is,ahol ha hibázik a dolgozó,és emberek miatta meghalnak,akár börtönbe is kerülhet.Ilyen például a BKV sofőr,a repülőgép pilóta (ha túléli)a vonatvezető,komoly szinten tervező mérnökök.Ha hibáznak,bizony felelősségre vonják őket kőkeményen.Ezzel szemben ha egy orvos hibájából meghal valaki,akkor ő személyesen nem felel.Akkor milyen felelősségvállalásról beszélünk,és vitázunk? Hol van itt felelősség,amit vállalni kell? Szerintem sehol.Felelősségre a kórházakat vonják,már ha vonják,de általában hosszú hosszú évekig elnyúló műhibaperré alakul.Az adott orvosnak a haja szála sem görbül meg,ha csak a gyászoló család nem lincseli meg,egy elhagyott helyen.Írod,hogy életek sorsáról döntötök,és ezt illene jobban honorálni,na ez tetszett a legjobban!!Tehát ha több lenne a pénzetek,akkor a betegek is nagyobb figyelmet kapnának,és nem patkolna el ennyi ember azért,mert éppen az orvos sza@ik a fejére.Kinek kéne honorálni?? A munkanélkülinek? A minimálbért kereső dolgozónak? Az idős kisnyugdíjasnak? Összevetve,a betegeknek? Nem jelenlegi kormánynak véletlenül? Ki tehet arról,hogy stadionok épülnek milliárdokért,és ész nélkül költekezések mennek,ahelyett,hogy az egészségügyet tennének rendbe.Ki tehet erről?? A beteg emberek? Ne viccelj már...

carrie 2014 2014.05.04. 15:53:39

@desw:
Hadd kérdezzek valamit!
1. Neked ez a törvényileg előírt nem dolgozhat 70-80 óránál többet,mióta bántja a szemedet, a lelki világodat?
2. Azóta mit tettél?
3. Na látod!
Hát akkor tessék a PROBLÉMÁTOKAT a MINISZTÉRIUM felé jelezni.

Tudod, elég sokszor verik itt az asztalt, különböző eü alkalmazottak, hogy hát a problémát jelezni kell. Na erre már én is csak azt tudom mondani, hogy ne nekem jelezd, hanem a megfelelő hatóságnak! Ja hogy az le sem pottyant? Na hát pont ilyen gondjaink vannak nekünk (betegeknek) is.

És vicces, hogy nem veszed észre, hogy pont ezt játsszák ki: mert ameddig azzal van elfoglalva a lakosság, hogy a különböző csete patékkal jól elvan: az orvos tépi a beteget,oda vissza, addig sem titeket, sem minket nem lesznek hajlandóak emberszámba venni.

AZ pedig más kérdés, hogy nem dolgozhatna 70-80 órát, de ez nem mentesít fel egyetlen egy eü alkalmazottat az alól, hogy degradálva, félig végezze csak a munkáját. Tudod erre mi a gyógymód? ÍRD LE a betegnek azt, hogy visszautasítod az ellátását, MERT 70ÓRÁNÁL többet dolgozol, majd utald tovább... ennyire egyszerű! Ja hogy hát ezt nem szabad, mert rád megy az ÁNTSZ? Akkor meg jelezd a minisztérium felé a gondodat... egyedül, nem bagázsban, hanem egyedül...

zunuke 2014.05.04. 15:57:56

@csakmotyogok: Egy orvos sem vizsgál egyszerre három beteget,azért maradjunk ennyiben.Két perc alatt kiszórják a betegeket,és a rendelési idő lejártával,veszik a kalapot.A rendelési idők viszont egyre szűkebbre vannak szabva,sok helyen csak két óra.Nem akarom a vonatvezetőket a védelmem alá venni,de ott azért egy kicsit többet kell figyelni,és koncentrálni.Ja!! És hátul nagyjából kétszáz ember ül..

desw 2014.05.04. 16:00:07

@zunuke:

"Ezzel szemben ha egy orvos hibájából meghal valaki,akkor ő személyesen nem felel."

Ez nem igaz! Ha bizonyíthatóan a doki hibázott, akkor nem marad el a büntetés sem.

"Tehát ha több lenne a pénzetek,akkor a betegek is nagyobb figyelmet kapnának,és nem patkolna el ennyi ember azért,mert éppen az orvos sza@ik a fejére.Kinek kéne honorálni?? A munkanélkülinek? A minimálbért kereső dolgozónak? Az idős kisnyugdíjasnak?"

Huuu de demagóg vagy!! A kisnyugdíjas vagy közmunkás olcsóbban kapja a boltban a kenyeret vagy a csirkecombot?? Nem gondolod, hogy a hozzáállással van a gond??

"Nem jelenlegi kormánynak véletlenül?"

A kormánynak honnan lenne több pénze az eü-re? Az adófizetőktől, nem? Ja, csak adót és járulékot nem akar senki fizetni, de azért puszira járjon már tökéletes szolgáltatás. Ez a komcsi módi nem fog bevállni.

"Ki tehet arról,hogy stadionok épülnek milliárdokért,és ész nélkül költekezések mennek,ahelyett,hogy az egészségügyet tennének rendbe."

Utálom a focit és tényleg nem kellene stadion, de nem ez a néhány milliárd hiányzik csak az eü-ből, hanem több ezer milliárd.

"Ki tehet erről?? A beteg emberek? Ne viccelj már... "

Mennyit költhetünk feleslegesen a sok elhízott kezelésére? Mozgásszervi betegségek, szív, cukorbetegés és szövődményeire, ... ?? Százmilliárdokat évente!! Lenne jobb helye is ennek a pénznek az eü-ben, csak persze akkor tükörbe is kellene nézni és nem lenne elég a dokikat és a kormányt szidni. Önkritikát gyakorolni meg ki szeret, ugye?

carrie 2014 2014.05.04. 16:01:25

@desw:
"De nem kötelező az szar állami eü-t igénybe venni, lehet maszekhoz is menni. Ja, fizetni sem akarsz??? Akkor ennyi! "

Na hát ezt pont nem nekem kellett volna írnod!
az elmúlt 17+ évben kb 5x vettem "igénybe" (ha lehet igénybe vevésnek azt írni) a tb-s ellátást. Az utóbbi években minimum 6 millával lett támogatva általam a hazai eü, kötelező eü járadék címén. Ezen idő alatt ez mellett már több milliót fizettem ki sajátzsebből a privát orvosoknak számla nélkül (összesen)... szóval mielőtt kinyitod a szádat, jobb lenne elgondolkozod, és válaszolnod az általam korábban feltett kérdésre:

"Akkor kérlek válaszolj arra, hogy egy magánorvos akinek a beteg fizet nem tízezret, hanem sok százezreket (mert ugyebár priviben minden szabadáras és az árat az orvos határozza meg!) , az miért nem tud felelősséget vállalni A SAJÁT MUNKÁJÁÉRT? Miért nem tudja elismerni ha hibázott? Hm?"

Második kérdés:
Ha privátban nyomja az orvos miért fáj neki számlát kiállítani, miért fáj neki papírt adni és mindent ledokumentálni HA AZT IS KIFIZETTETI AZ EMBERREL????
Hm?

carrie 2014 2014.05.04. 16:08:51

@desw:

" "Ki tehet arról,hogy stadionok épülnek milliárdokért,és ész nélkül költekezések mennek,ahelyett,hogy az egészségügyet tennének rendbe."

Utálom a focit és tényleg nem kellene stadion, de nem ez a néhány milliárd hiányzik csak az eü-ből, hanem több ezer milliárd."

Tudod, sok kicsi sokra megy: nem csak stadionok épültek, hanem épült (jó sok éven keresztül) 4 -es metró (minek? fene sem tudja), de azt biztosra mondom, hogy olyan óriási kötbéreket(!!!!) fizettünk utána, hogy abból simán rendbe lehetett volna rakni az eüt kétszer IS!!!! Csak erről kuss van. Mert akkor a kormánynak (egyiknek sem) lenne maradása a közéletben. Mondhatnánk azt is hogy ők is összezárnak, mint ti orvosok. És a metró még hagyján, de a BKV-s végkielégítésekkel, a minisztériumi utazási meg egyéb szla(!!!!) nélküli költségtérítéseket...etc nem veszitek észre???? Eddig a magánnyugdíjas pénzekre mentek rá, most a pályázatis pénzekre (ksz-ek "beolvasztása a minisztériumba, szerinted ez miatt nem kapunk akkora büntit, mint ide Piripócs???? szerinted azt a saját zsebükből finanszírozzák???)

Talán ott kellene dörömbölni ahol van pénz. MERT VAN, CSAK ROSSZUL VAN ELOSZTVA...

desw 2014.05.04. 16:11:55

@carrie 2014:

Jaj, királylány! Hiszel a Télapóban is?

A dokik, rendőrök, ... nem sztárjkolhatnak, ezzel él vissza az összes kormány a rendszerváltás óta.

Hősi halott pedig nem akarnék lenni, így inkább egy fáradt doki vizsgáljon meg, mint nagyobb gondom legyen.

Egyébként a megoldás egyszerű: pénz, pénz és pénz.

Próbálok egészségesen élni, hogy kevesebbet kelljen dokihoz mennem, de ha szükséges, inkább maszekhez járok, így tudom, hogy mit várhatok el.

carrie 2014 2014.05.04. 16:14:33

@desw:
Tudtam hogy nem fogsz a kérdésekre válaszolni!

Reggie 2014.05.04. 16:19:47

@Ferdinandus: Ha tudomanyos eletutat akarna, akkor nem kis doktor lenne, hanem egy tudomanyos fokozatot is lerakott volna az asztalra. Tehat a 2. bekezdesre a valasz igen.

desw 2014.05.04. 16:24:15

@carrie 2014:

Évente kijönne egy 4-es metró abból a pénzből, amit minden évben a tróger öngyilkosjelölt (kövér, alkesz, dohányos, ...) betegekre költ az eü feleslegesen.

"Akkor kérlek válaszolj arra, hogy egy magánorvos akinek a beteg fizet nem tízezret, hanem sok százezreket (mert ugyebár priviben minden szabadáras és az árat az orvos határozza meg!) , az miért nem tud felelősséget vállalni A SAJÁT MUNKÁJÁÉRT? Miért nem tudja elismerni ha hibázott? Hm?"

Az bűnös, akit a bíróság elítél, nem? De ahogy írtam: elég bonyolult feladat az orvoslás, így ritka az olyan eset, ahol egyértelműen és kizárólag a doki hibázott.

"Második kérdés:
Ha privátban nyomja az orvos miért fáj neki számlát kiállítani, miért fáj neki papírt adni és mindent ledokumentálni HA AZT IS KIFIZETTETI AZ EMBERREL????
Hm? "

Akkor drágább lesz. Kifizetnél pluszban 30-40%-kal többet?

Reggie 2014.05.04. 16:32:07

@desw: Nem. Az az elitelt. Attol meg lehet bunos, hogy nincs itelet.

csakmotyogok 2014.05.04. 16:32:12

@Kovács Nóra Anna: A fogszabályzós doki magánba nyomja mait megtermel annyit kap. Kórháti doki:osztály ellátja az osztályon lévő 30-40 beteget lemegy ambulálni, közben elhívják az SBO-ra, vissza az ambulanciára esetnénkét vissza kell rohanni az osztályra. Utána ügyel, nem azért ,mert szeretne hanem kötelező. Ha nem ügyel és elmenne 4-kor mikr lejár a munkaideje még maradna jó pár ellátatlan beteg így bizony könnyen kijön a 70-80 óra.Jobb országokban ezt 3-4 orvos végzi egyenként 8-10x bérért.

Tempus-Anh 2014.05.04. 16:32:43

@apanna: Egy éven keresztül tehát anginázgatott, amit egy végzetes infarktus követett. Szeretném azért a boncleletet látni.

LHedvig 2014.05.04. 16:33:27

@megvalaszolok: Nincs igazad. A maga módján minden munka nehéz. Tudsz hegeszteni? Na ugye. Csak éppen, ha elrontod, nem hal meg egy ember.
Amennyire tudom régebbi könyvekből, mindig és mindenhol 24 órás ügyeletek voltak és vannak. És nem ettől haltak meg az emberek. A 2-3 perc sem igaz, mert ha egy krónikus beteg gyógyszert irat fel, ez az idő még arra sem elég, nemhogy vizsgálatra. Dumáltok itt összevissza és azt hiszitek, hogy igazatok van. Maradjunk annyiban, hogy vannak jó és lelkiismeretes orvosok és vannak ennek ellenkezői. Ez utóbbiak "leszarom" tablettát szednek.

kheiron 2014.05.04. 16:33:34

@jogalany:

"Pénz, mig bent feküdtem kikérdezgettem a többi beteget mennyit ad, "

Ismered a régi viccet:
A 80 éves Kohn bácsi beliheg az orvoshoz:
- Doktor úr, segítsen! A Grün azt mondja, hogy neki még hetente háromszor megy a házasélet, nekem meg csak két hetente egyszer!
- Kohn úr, mondja azt maga is!

Szóval a betegek felvágásból egészen biztosan hazudnak egymásnak.

csakmotyogok 2014.05.04. 16:36:06

@jogalany: Jó pár orvos ismerősöm van sőt a családban is akad belőlük, de ez urban legend amivel unatkozó betegek hergelik egymást. Épp éhen nem halnak, akinek nagy kocsija van külföldön kereste meg és ahhoz a betegnek baromira semmi köze. Sőt, örüljön neki, hogy a marhája megkereste a rávalót, azért hogy itthon altruizmusból dolgozzon az itthoni betegért.

desw 2014.05.04. 16:37:25

@Reggie:

Ha a jogban is jobbak vagytok, mint a bíróság és a szakértők, akkor menni fog otthon a gerincműtét is a konyhaasztalon. Basszatok ki a dokikkal és az eü-vel: oldjátok meg otthon családi körben gyógyítást is.

csakmotyogok 2014.05.04. 16:41:04

@kheiron: Ja igen, aztán meg viszi a borítékot 1 képeslappal, amivel ne mlenne gond,csak ne hazudná azt ,pénzt ill. milyen sok pénzt rakott bele.

Reggie 2014.05.04. 16:44:14

@desw: Senki sem mondta, hogy jobbak vagyunk, csak eszre kene venned, hogy a jog a valosagot nem fedi teljesen. Csak probalja utolerni. Mint ahogy az igazsaghoz sincs sok koze, legfeljebb a csillagok szerencses egyuttalasakor. Ha nem tetszik, hogy az embereknek velemenye van a munkadrol, akkor ne dolgozzal emberekkel, hanem bujdossal el a matraban.

LHedvig 2014.05.04. 16:47:22

@Komment Elekné: Ha te orvos vagy, isten ments, hogy valahogy hozzád kerüljek butaságodból kifolyólag. Hogy hogyan lehet egy vonatvezető kimerült? Nem, nem úgy butuskám, hogy 3 vonatot vezet egyszerre, hanem úgy, hogy a váltója megbetegszik (mondjuk a 2-3 perces kezelés során...) és az első vv-nek kell végigvinnie a második utat is. Esetleg vissza is és már ott is tartunk a 24 órás vonatvezetésnél. Hát így, okostojás.

desw 2014.05.04. 16:53:13

@Reggie:

Azért az elég vicces, vagy inkább szánalmas, amikor egy könyvelő és egy mozdonyvezető akar ítéletet hozni egy esetleges orvosi műhibával kapcsolatban. Mindezt persze úgy, hogy a beteget nem is látták, csak a neten keresztül okoskodnak és jobban tudnak mindent.

Én csak azt nem értem, hogy akkor miért jár olyan sok ember dokihoz?? Mert ugye olyan sok okos és ügyes önjelölt orvos van, a magyar eü egy kalap szar és a dokik meg szemetek.

Reggie 2014.05.04. 16:54:58

@desw: Mert van normalis orvos is, nem mind olyam mint te.

zunuke 2014.05.04. 16:57:49

@desw:

"Ha bizonyíthatóan a doki hibázott akkor nem marad el a büntetés sem"

-Én még nem hallottam/olvastam/láttam volna olyan esetet,hogy egy orvos börtönbe került volna,műhiba miatt.A kórházat vonják-próbálja az ügyészség-felelősségre vonni,de mivel sok mindent bizonyítani kellene (amit a felperes nem tud)mivel a kórház rögtön előkerít egy ördögi ügyvédet,mivel a vétkes orvos mellett többen tesznek tanúvallomást,mivel független szakértőt nem tud megfizetni,így az orvosnak a haja szála nem görbül meg-maximum mint írtam-a gyászoló család valahol elkapja,és keresztre feszíti végső elkeseredésében.

"Huuu de demagóg vagy! A kisnyugdíjas vagy a közmunkás,olcsóbban kapja a boltban a
boltban a kenyeret,vagy a csirkecombot? Nem gondolod,hogy a hozzáállással van baj?

-Sajnos nagyon sok közmunkás,és kisnyugdíjas nemhogy olcsóbban,de egyáltalán semmilyen tejet,és csirkecombot nem vesz.Nincs miből.Ezzel szemben enni kell,de orvoshoz nem muszáj naponta menni.Éppen ezért nem értem,hogy egy embernek mégis mennyi egészségügyi járulékot kéne fizetni ahhoz,hogy ne legyen folyamatosan az hangoztatva,hogy "nem fizetnek semmit" minden ingyen van" "ne is várjanak többet" és a többi.Tudsz egy kerek számot mondani? Vegyük az alapokat: Egy átlag családnak,ahol két felnőtt ember dolgozik (persze kétkezű munkások)és két iskolás gyerekre mégis mennyi lenne az a reális összeg,amennyiért már elvárhatnának,hogy emberi ellátást kapjanak?

" A kormánynak honnan lenne több pénze az egészségügyre"?

-Most ugye vicceltél? Mondjuk az esztelen pénzszórás helyett (de már ezt írtam)az egészségügyet kéne egy kicsit meglódítani.Igen,értem ezt a stadionokra,az eltűnt magánnyugdíj pénzekre (3000 milliárd)az emberek fizetéséből levont förtelmesen sok adóra,a többi számtalan adónemre (amit fizetnek,mese nincs)a megszámolhatatlan büntetésekre kifizetett szintén milliárdos nagyságrendű befizetésekre.Hol vannak ezek a pénzek?? Kinél vannak?? Mert nálam nem,és sok másnál sem.Miért a betegeket szidjátok állandóan,hogy ingyen "követelik" az egészségügyi ellátást,meg kuss van mindenkinek,hiszen semmit sem fizet érte? Szidjátok a kormányt aki elnyeli a pénzeket,és nagy ívben szarik az orvosokra,az ápolókra,a kórházakra,és úgy az egész egészségügyre ahogy áll(még). Na, de hogy állandóan a betegeket átkozni,szidni,szapulni,ez azért egy kicsit sok,és gusztustalan.Még egy egészségügyi dolgozótól itt nem olvastam,hogy a betegen kívül hibáztatta volna a kormányt,hogy mennyire kevés a fizetése,vagy mennyit dolgozik.Szerinted ki a felelős ezekért a dolgokért?? Ja,igaz szerinted ehhez a kormánynak semmi köze,honnan is venne ennyi pénzt?? Oldja meg a beteg lakosság,dobják össze vagy adják oda a nyugdíjukat,a fizetéseket vagy csináljanak amit akarnak,de fizessenek már végre.Így gondoltad?

sutyerák 2014.05.04. 17:04:57

@csendes65: sztem külföldön(nyugaton) pitsánrúgják azt az orvost akinek trehányságából(mert fáradt voltam,ja) meghal egy beteg

sutyerák 2014.05.04. 17:15:55

munkakörében elkövetett gondatlan halált okozás,-minimum.

-pl. mozdonyvezetők(nem vonatvezetők,ti nagy szakértők) mindenért felelősek amit tesznek,vagy nem tesznek meg,pedig meg kellett volna tenniük: anyagi,fegyelmi és bűntetőjogilag.

Reggie 2014.05.04. 17:22:14

@zunuke: Ilyet meg en sem lattam. Meg a muszert helyesen leolvasni sem tudod balft is csak 2 evre fuggesztettek fel es tiltottak el. (Pedig ez egy olyan banalis hiba, mint ha a mozdonyvezeto nem ismerne a tilos jelzest.) Biztos nem kapot eleg halapenzt, azert nem ismerni a vercukorszint merot es kulonben is a beteg hibaja, meg mit vart ennyi fizetesert.

www.blikk.hu/blikk_aktualis/eltiltottak-a-cukormerot-elnezo-orvost-2108863

desw 2014.05.04. 17:24:33

@zunuke:

"-Én még nem hallottam/olvastam/láttam volna olyan esetet,hogy egy orvos börtönbe került volna,műhiba miatt."

Ettől még létezhet!

"A kórházat vonják-próbálja az ügyészség-felelősségre vonni,de mivel sok mindent bizonyítani kellene (amit a felperes nem tud)mivel a kórház rögtön előkerít egy ördögi ügyvédet,mivel a vétkes orvos mellett többen tesznek tanúvallomást,mivel független szakértőt nem tud megfizetni,így az orvosnak a haja szála nem görbül meg-maximum mint írtam-a gyászoló család valahol elkapja,és keresztre feszíti végső elkeseredésében."

Aha! Tehát a bíróság és a szakértők nem tudtak elég bizonyítékot felhozni, de a család tudja, hogy a doki a hibás és műhiba volt?? Értem!

"-Sajnos nagyon sok közmunkás,és kisnyugdíjas nemhogy olcsóbban,de egyáltalán semmilyen tejet,és csirkecombot nem vesz.Nincs miből.Ezzel szemben enni kell,de orvoshoz nem muszáj naponta menni."

Ahogy mondod! Akkor miért nem a csirkecomb és a tej van ingyen az eü helyett??

"Éppen ezért nem értem,hogy egy embernek mégis mennyi egészségügyi járulékot kéne fizetni ahhoz,hogy ne legyen folyamatosan az hangoztatva,hogy "nem fizetnek semmit" minden ingyen van" "ne is várjanak többet" és a többi.
"Tudsz egy kerek számot mondani? Vegyük az alapokat: Egy átlag családnak,ahol két felnőtt ember dolgozik (persze kétkezű munkások)és két iskolás gyerekre mégis mennyi lenne az a reális összeg,amennyiért már elvárhatnának,hogy emberi ellátást kapjanak?"

A jelenlegi eü kb 2.000-2.200 miliárdba kerül évente. Ez azt jelenti, hogy minden egyes állampolgárnak (csecsemőtől a nyugdíjasig, mind a 10 millió főnek) 17-18 ezer forint kellene átlagosan fizetnie havonta. Ekkor még csak ott vagyunk, ahol most, nincs jobb, csak a jelenlegi.

Na most ehhez képest ugye a 3 millió nyugdíjas és a 2 millió 18 év alatti nem fizet egy fillért sem. Aztán a segélykések és társaik. Sőt, még a minimálbéresek sem fizetnek ennyit, csak kb 8 ezret havonta. Mit is akar a többség ennyi pénzért??

Szóval fizessen mindenki havi 30-40 ezret, aztán lehet várni egy kis javulást. Mondjuk egyszerűbb lenne kevesebbet költeni feleslegesen (alkeszekre, kövérekre, dohányokosra), de persze az már nácizmus lenne.

desw 2014.05.04. 17:42:05

@zunuke:

"Most ugye vicceltél? Mondjuk az esztelen pénzszórás helyett (de már ezt írtam)az egészségügyet kéne egy kicsit meglódítani.Igen,értem ezt a stadionokra,az eltűnt magánnyugdíj pénzekre (3000 milliárd)az emberek fizetéséből levont förtelmesen sok adóra,a többi számtalan adónemre (amit fizetnek,mese nincs)a megszámolhatatlan büntetésekre kifizetett szintén milliárdos nagyságrendű befizetésekre.Hol vannak ezek a pénzek?? Kinél vannak?? Mert nálam nem,és sok másnál sem."

Ne viccelj! Van 3 millió nyugdíjas, és ebből 1,4 millió még nem érte el a korhatárt. Tudod mennyibe kerül a sok korkedvezményes nyugger és sok százezer kamurokkant? Évente legalább 1.000 milliárdba!

Aztán ott van a sok seggmeresztő állami alkalmazott, a 3.200 önkormányzat és sóhivatalok. Ez másik 1.000 milliárd évente. Aztán a családi kedvezmények (csp, gyes, ...), ingyen suli, ingyen egyetem, ilyen-olyan támogatás és segélyke...

Az beszedett adóknak a felét visszaadja az állam az állampolgároknak.

"Miért a betegeket szidjátok állandóan,hogy ingyen "követelik" az egészségügyi ellátást,meg kuss van mindenkinek,hiszen semmit sem fizet érte?"

Mert a többségük úgy követeli a rendes ellátást, hogy lószart sem fizet érte, és magasról szarik az orvos ajánlásaira, mert ő, az okos beteg jobban tudja és a szomszéd is megmondta.

"Szidjátok a kormányt aki elnyeli a pénzeket,és nagy ívben szarik az orvosokra,az ápolókra,a kórházakra,és úgy az egész egészségügyre ahogy áll(még)."

Akkor ti miért a nővéreket és a dokikat szidjátok??

"Na, de hogy állandóan a betegeket átkozni,szidni,szapulni,ez azért egy kicsit sok,és gusztustalan.Még egy egészségügyi dolgozótól itt nem olvastam,hogy a betegen kívül hibáztatta volna a kormányt,hogy mennyire kevés a fizetése,vagy mennyit dolgozik.Szerinted ki a felelős ezekért a dolgokért??"

Akar a nép többet fizetni? Ja, azt nem! Oldja meg a kormány! A kormány viszont csak a néptől tudja beszedni a pénzt. Ördögi kör ez!

"Ja,igaz szerinted ehhez a kormánynak semmi köze,honnan is venne ennyi pénzt?? Oldja meg a beteg lakosság,dobják össze vagy adják oda a nyugdíjukat,a fizetéseket vagy csináljanak amit akarnak,de fizessenek már végre.Így gondoltad?"

Ha csak Trabantra van pénzed, ne akarj Ferrarit! Egyébként az eü helyzete csak rosszabb lesz, nem árt felkészülni!

zunuke 2014.05.04. 18:05:46

@desw: Igen,létezhet.Csak még nem nagyon hallottunk róla.Olyat viszont jóval többet,hogy SOROZATOS MŰHIBÁKAT elkövető orvos még sokáig praktizált,és irtotta tovább a betegeket,csak másik intézményben.Ne menjünk messzire,olvassuk el Kende Pétertől a Kik vagytok ti,Istenek? c.könyvét.nem hiszem,hogy kitalált személyek lennének a könyvben,és azt sem hiszem,hogy Kende fejből talált volna ki ilyen horror történeteket.

Azt,hogy sok esetben nem tudnak bizonyítékot felhozni,az egyáltalán nem jelenti azt,hogy az adott orvos nem bűnös.Csak jó az ügyvéd amit persze a kórház fizet.Ilyen egyszerű ám ez.

Azt nem tudjuk miért nincs a tej,és a csirkecomb ingyen.Pedig lehetne.Talán azért mert nem ember életek múlnak a hiányától,ellentétben az orvosi ellátással.Már ne is haragudj meg érte,de te teljesen úgy csinálsz mintha neked kellene fizetni az ország betegellátását,illetve a nem fizető betegek kiesett pénzét.Te mennyi járulékot fizetsz,már ne haragudj meg a tolakodásomért.Gondolom tőled sem vonnak le 30-40 ezer forintot havonta,vagy igen?

A segélykések,és társaik sok esetben nem tehetnek arról,hogy állás nélkül vannak.Ez nem minden esetben a munkanélküli hibája,azért ezt szögezzük le.Ugyanúgy mint a minimálbérese3k sem tehetnek arról,hogy ilyen remek összegeket keresnek.Nyilván szeretnének többet keresni,csak sajnos nem lehet.Nos ez nem értik meg az egészségügyi dolgozók.Az emberek jó nagy többsége ilyen szar-fos pénzeket keres,napi 8-10 órai munkával.Mégis ebből hogy a bánatba fizessen ki több tízezer forint hozzájárulást,mikor ez a fizetésének a fele.Kiszámoltad ezt már?? Vagy csak a hasadra ütöttél,és mondtál egy összeget.
Az alkeszekre,dohányosokra,kövérekre tojnak magasról.Ugyanúgy mint a szívbetegekre,a cukrosokra,a rák betegekre,a vesebetegekre,és mindegyikre.Persze én nem azt akarom mondani,hogy nincs olyan kórház ahol korrekt gyógyító munka folyik,csak állatira kevés az ilyen hely.

carrie 2014 2014.05.04. 18:12:55

@desw:
""Második kérdés:
Ha privátban nyomja az orvos miért fáj neki számlát kiállítani, miért fáj neki papírt adni és mindent ledokumentálni HA AZT IS KIFIZETTETI AZ EMBERREL????
Hm? "
Akkor drágább lesz. Kifizetnél pluszban 30-40%-kal többet? "

?????
Látom értelmező olvasás nehezen megy: kifizettette velem a dokumentációs költségeket, van róla számlás papírom(!!!! isten áldjon már meg, tanulj már meg olvasni), de nem kaptam semmilyen dokumentációt sem akkor, sem most!!! Na??? Ebbe köss bele! Akkor ez hogy is van? Na ebből mosd ki a dr-t! Pedig protokoll szerint LE KELL ÍRNIA.

Lángharcos 2014.05.04. 18:20:52

@Kovács Nóra Anna: Biztos minden szakmában akadnak olyan pozíciók, ahol van valamennyi állóvíz. Az én fogászom esténként (éjszakánként) SZTK rendelés keretein belül ügyeletes volt, és a magánpraxisát azon kívül intézte. Most lehet mondani, hogy jó, jó, magánzó, bejön ott a pénz, de nem egyszerű: össze kell szedni a felszerelést, fenntartani azt, bérelni helyet, fenntartani.. Közben majd összeesett a fáradtságtól, de csinálta, mert az sztk rendelésekkel nem jut előbbre az életben. :\

Tempus-Anh 2014.05.04. 18:22:33

@zunuke:
Hogy mondta Puskás Öcsi bácsi anno?
Na csak azért...

carrie 2014 2014.05.04. 18:24:51

@desw:

"Az bűnös, akit a bíróság elítél, nem? De ahogy írtam: elég bonyolult feladat az orvoslás, így ritka az olyan eset, ahol egyértelműen és kizárólag a doki hibázott."

Hát nem éppen. Álomvilágban élsz! Függ attól is, hogy ki mennyiért tud "megrendelni" szakértői véleményt, kinek mennyi pénze van ügyvédre, az ügyvéd mennyire gátlástalan, mennyire ismeri az ismerősök által az adott bírót...stb.
Zsanett ügy, rémlik még?
"Jogerősen felmentette az úgynevezett Zsanett-ügyben nemi erőszakkal megvádolt rendőröket szerdán a Fővárosi Ítélőtábla. A táblabíróság döntése szerint ____nem volt olyan bizonyíték, amely E. Zsanett elmondását alátámasztotta volna, igaz, arra sem, hogy a rendőröknek volt igazuk_______. "

Ergo ez nem jelenti azt hogy a rendőrök nem csináltak semmit, és hogy nem bűnösök! Csak azt hogy nem volt bizonyíték! És had ne tegyem hozzá, hogy csak a rendőrök kérhetik az adott kamerák felvételeit az adott boltokból, a cellainfo lekérdezésének illetékessége is rendőrségi berkeket súrolja, a nyomrögzítés (pl: póthaj) is nyomozói szerv kötelessége. Ez kb olyan mint mikor a zsaruk megjelennek a saját házadnál, egy házkutatási paranccsal, amiben az van, hogy most azonnal te egyedül kutasd át a házadat, na ne vicceljünk már.

És elérkeztünk már megint ahhoz amit itt már számtalanszor elmondtam: HA A DOKUMENTÁCIÓ 1 PÉLDÁNYBAN készül ÉS az momentán az orvosnál van, simán utólag bármit beleírhat, megváltoztathat! HA MINDIG 2 példányba készülne, akkor nem tudnának beleírni! De semmi gond, remélem majd elérkezünk ahhoz a korszakhoz is , mikor te kedves desw rá leszel szorulva banki hitelre (vagy bármi másra), és a bank CSAK 1 PÉLDÁNYBAN ÍRATTATJA ALÁ VELED A SZERZŐDÉST ÉS ÖNHATALMÚLAG UTÓLAG BÁRMIT BELEÍROGATHAT, megváltoztathat... majd egyszer arra ébredsz, hogy "törvényesen" pakolnak ki téged az addigi házadból....majd akkor szólj, mert megnéznélek élőben...

zunuke 2014.05.04. 18:31:52

@desw:

Kamu rokkantak már nem nagyon léteznek,mert "felszámolták őket elég rendesen". Ezzel egy időben valós rokkantak pénzét is ezer számra vették el,tehát ez kipipálva !!

Hogy sok a seggmeresztő állami alkalmazott,ez megint csak nem a betegek bűne.Talán nem kéne ennyi felesleges embert alkalmazni állami alkalmazottként,akik valóban a seggüket vakarják a meleg irodákban.Ez idáig rendben is van.

Mi az,hogy követelik a rendes ellátást? Ezt hogy érted?? Talán mert szólni mer,hogy ne beszéljen az orvos úgy vele mint a kutyával? Vagy mert szóvá meri tenni,hogy a 90 éves édesanyját ne hülyézze,meg vén marházza már le az ápolónő? Mit értesz az alatt,hogy "követelik a rendes ellátást"??

Hogy miért nem a kormányt szidják a betegek az orvosok,és a nővérkék helyett?

Megmondom: Azért,mert az orvosok és a nővérkék a betegeken töltik ki a mérgüket,mely abból adódik,hogy a kormány szarik rájuk,és nem emeli a bérüket,nem teremti meg a kellő feltételeket ahhoz,hogy normálisan tudjanak dolgozni.A betegeket szidják mert három ember helyett dolgoznak,a betegeket szidják,mert sokan vannak.Szerinted ez normális?

Akar-e a nép többet fizetni?? Ja,azt nem.Oldja meg a kormány.

A jó ég áldjon meg,hát nem érted meg,hogy emberek kenyérből nem esznek eleget? Hiába dolgoznak alig kapnak a munkájukért pénzt? Te melyik országban élsz,hogy ennyire nem vagy tisztában a mostani helyzettel? Te mennyit keresel,hogy 30-40 ezer forintot fizettetnél az emberekkel havonta??És még egyszer megkérdezem (ha nem baj) mennyi egészségügyi járulékot fizetsz magad után? Mert erre még nem válaszoltál.

christophe 2014.05.04. 18:38:27

@desw:'' Ha csak Trabantra van pénzed, ne akarj Ferrarit! Egyébként az eü helyzete csak rosszabb lesz, nem árt felkészülni!''
Mig M.o-n èltem kb.5ève szeretem volna kiegèszito biztositàst kotni amivel,pl.ha korhàzba kerulnèk''hotelrèszlegbe'' keruljek.nem talàltam.Illetve volt egy biztositàs ami a 60.èletkort betoltve megszunik.Lehetne otvozni,a magàn ill;kozkorhàzat nyilvàn pozitvan hatna,orvos,novèr beteg szàmàra,de az a nagy helyzet,hogy akik vezeto beosztàsban vannak azoknak nagyon is megfelel ez a hàlapènzes,adocsalos modszer.

carrie 2014 2014.05.04. 18:41:09

@desw:
ja persze! Ha havi 40 ezret kellene fizetni mindenkinek, akkor inkább mindenki menjen el magánba, fizessen mindenki mindent saját zsebből (ÉS NEM LENNE SEMMIlYEN ADÓ, JÁRULÉK SEM!!!) , ergo nem lenne semmi sem ingyen, be lenne fogva a szátok, és rájönnétek hogy TI vagytok a betegekért, ennek eredményeként a sz@r minőségű munkát végző orvosoknak az álla felkopna, és gond megoldva!

Azt bezzeg nem veszed figyelembe hogy az orvos által VÉNYre felírt gyógyszerek TB támogatása kezd a 0%-felé konvergálni???? Szerinted AZ A támogatás hová tűnt???

hagymi 2014.05.04. 18:55:56

@zunuke: 30-40 ezer valóban sok a legtöbb embernek az országban, de ENNYIBE KERÜL A MOSTANI EÜ, minden embernek évente ahogyan azt desw levezette. Nyilván, hogy ezt sokak nem fogják tudni befizetni, de akkor a) hitelből megy egy jó része, amit soha nem fogunk tudni visszafizetni b) kevesebb ember, kevesebb eszköz, kevesebb idő a betegre, olcsóbb kezelések, stb. Ez utóbbi viszont senkinek nem tetszik, de ennyiből ez van, ha az összes orvos a feje tetejére áll is.

♔bаtyu♔ 2014.05.04. 19:11:14

Ez egyszerűen valami seggfej lehetett.

Egyrészt az orvosok fizetése nem is olyan kevés, másrészt más sokkal előbb tovább kellett volna küldenie az áldozatát. Ez nem szimplán egy leterheltségből adódó hiba, hanem nagyon komoly tudatlanság, mint az a nő, aki cukrot mért és a HI-re azt hitte, hogy hiba. Itt nincs is értelme a jövedelme taglalásának, ki kell rúgni a picsába, ingyen sem szabad engedni dolgozni orvosként ez egyértelmű.

Abba pedig senki ne nyugodjon bele, hogy kis fizetésért szar orvos, mert ilyen nincs, egyrészt a fizetések sem annyira kicsik, másrészt a szar orvos eleve nem orvos.

nasrun 2014.05.04. 19:29:02

Erről az esetről édesapám 4 évvel ezelőtti esete jut eszembe. Hétvégén pecázás közben rosszul lett. Gyomorpanaszai voltak: gyomorégés, hányás. Hazament és felhívta az orvosi ügyeletet. Elmondta azt is, hogy aznap alig evett valamit. Ügyeletes doki néni javaslata: vegyen be Talcid-ot a gyomorégésére.
Édesanyám ekkor mondta apámnak, hogy nemrég volt egy műsor a Tv-ben, ahol arról volt szó, hogy gyomorpanasz utalhat szívproblémára is. Szerencsére édesapámnak volt egy szívsebész ismerőse, akit fel tudott hívni vasárnap és aki ezt megerősítette. Azt javasolta, hogy menjen be az ügyeletre és kérjen EKG-t.
Az EKG azonnal kimutatta, hogy baj van. Doki néni elküldte a tarcsai kórházba, ahol egy megismételt vizsgálat után rohammentővel küldték tovább a Városmajor u.-ba. Doki néninek tudnia kellett volna, hogy az EKG lelet alapján közvetlenül a Városmajor u.-ba kellett volna irányítania apámat. "Igyekezete" ellenére időben megtörtént a beavatkozás (értágítás) és három nap múlva hazaengedték, így szerencsére nem lett ebből a történetből külön post...

csakmotyogok 2014.05.04. 19:39:44

@zunuke: Te pedig azt nem érted az eü. ilyen drága luxus, minden magyar állampolgárnak csecsemőtől az öregig ennyit kellene fizetnie most, hogy ne romoljon tovább, ennyi az ára, mint a Ferrarinak. Ehhez képest tömegek kapják, és tömegek ingyen. Ebből azért telik még ilyenre is mert a többség kedvéért rabszolgaként kizsákmányolják az eü dolgozókat.A kisebbséget "irtják" a többség jó létéért. Igen az amit it fizetnek érte az emberek magasan több, mint érdemelnének. Ha.Ha a törvényeket és jogot betartva fizetnék őket, és annyit dolgoznának mint törvényes ,és kipihenhetnék magukat már 2x annyiba kerülne ,mint most. Mivel épp a betegek nem akarnak ezért fizetni, még a bőrt is lenyúzzák róluk. Persze ,hogy hibáznak, de ha ők hibáznak az ugye súlyosabb. Még.Még a vélt hibákért is a vérüket vennék a hozzád hasonlók.

Énmégújvagyok 2014.05.04. 20:06:59

@Komment Elekné: Az utolsó bekezdésedhez: létezik olyan ország, amilyet az utolsó bekezdésed második mondatában kérdezel: "Azt lenne jó tudni, hogy van-e ország, ahol jól működik az egészségügy." Van ! Létezik. még a világ "nem európai" felén is Tény ott is meghalnak az emberek, de nem azért, mert kevés a pénz, a helybeliek (orvosok, nővérek stb.) ebből kiindulva szarnak az egészre -tisztelet a ...- ahogy mondani szokták. De egy dolog biztos: amíg egy orvost seggbe rúghatnak azért, mert a drágább gyógyszert írta fel -mit ad Isten a beteg az olcsóbb egyik összetevőjére allergiás, véletlenül olyan szakvizsgálatra küldte amiről kiderült, hogy felesleges volt -a rúgás akkor is jár, akkor ne várjunk többet! Félreértések elkerülése végett tisztelem becsülöm az egészségügyieket, mert mint -azt hiszem Arany János mondta: "a műfordítás olyan, mint gúzsba kötve táncolni." Ilyen ma Magyarországon az egészségügy. Ezzel együtt az a véleményem, hogy vállalni kell a felelősséget a rossz döntésekért. Akár drágább gyógyszerről, akár egy beteg haláláról beszélünk.

Énmégújvagyok 2014.05.04. 20:17:38

@Kovács Nóra Anna: Igen dolgoznak máshol is -pl. saját rendelőjükben, nem kevés beruházással, esetleg másik kerület "StTK-jában", mert:
-Egy kevesen vannak
-Kettő ők is meg szeretnének élni, és ezért kénytelenek naponta akár három különböző helyen akár 12 órát is rendelni!

csendes65 2014.05.04. 20:21:58

@sutyerák: Igen persze, nem azt mondtam, hogy nem kell felelősségre vonni azt aki akarva akaratlanul hibázott, bárhol legyen. De az igenis baj, hogy a legjobb szakemberek elhagyják az országot és nem tudjuk nekik indokot mondani, hogy miért is maradjanak.
Sajnos, nálunk a családban is ez a helyzet.

apanna 2014.05.04. 20:28:19

@csakmotyogok: Hát, az én nőgyógyászom 4 hónap alatt húzta fel a házát a város legfelkapottabb helyén. Nekem is benne van egy százasom..
Soha nem melózott külföldön. Igen, az én családomban

apanna 2014.05.04. 20:28:52

@csakmotyogok: Hát, az én nőgyógyászom 4 hónap alatt húzta fel a házát a város legfelkapottabb helyén. Nekem is benne van egy százasom..
Soha nem melózott külföldön. Igen, az én családomban is van orvos, nem mind gazdag, sőt.

Máté Attila 2014.05.04. 20:32:47

@Komment Elekné: Tegyünk egy-két dolgot tisztába! Baromi unalmas folyton azzal kérerdni, hogy az orvos egyetemet végzett ember, ezt mindenki tudja, ezért kellene úgy viselkedni, ahogy az egy tanult embertől elvárható (lenne). Mesélek Önnek. Egy mozdonyvezető, akár 30-40, de akár 200-330 embert is ki tud végezni egy rossz döntésével, igaz csak megvetendő éerettségivel teszi ezt! Önök orvosok, diplomástól, szakorvosi vizsgák tömkelegével, csak egyet... Nade azt hányszor? Nincs börtön, estleg 4-500 ezer forint büntike! Tudom nehéz kigazdálkodni a büntit a kevéske fizetésből, de a paraszolvencia csak besegít egy kicsit, késöbb lesz új Honda Accord... Kínos! A mozdonyvezetők is dolgoznak éjjel-nappal, bizony megesik olyan is, hogy 1:30-a megy dolgozni, akár több éjszaka is és nem fekszik le pihenni, hogy az éjszakás nővérke majd felkelti! Ne sírjunk már egymás nagyszerűnek vélt állásáért, soknak hitt fizetéséért! Vártam már ügyeleten allergiától feldagadt arccal 70 percet orvosra, mert aludt a lelkem, a nővérnek háromszor kellett szólni, hogy mondjon már valami diagnózist, aztán pihenjenek tovább... Mindenki sokat dolgozik, mindenki túlterhelt, mindenkinek tudni kell döntést hozni, adott esetben hibázhat is, de az, hogy valaki hetekig jár orvostól orvosig és meghal, az nem hiba, hanem gondatlanság és csak bízom benne, hogy nem tudatlanság! Mellékesen megjegyzem, hogy amíg volt a vasútnak saját Eü. ellátása, akkor az ott dolgozó idős orvosok igen csak tisztelték a mozdonyvezetőket, kiemelten foglalkoztak velünk, mert tisztában voltak ennek a pályának nem kevés nehézségeivel! Kölcsönös volt a tisztelet, bizalmi kapcsolat volt. Ez mára elmúlt, más világ van, a beteg csak egy karton, egy probléma, akin túl kell esni néhány perc alatt! Csak a hálapénzt otthon ne hagyja!!!

desw 2014.05.04. 20:33:59

@zunuke:

"Talán mert szólni mer,hogy ne beszéljen az orvos úgy vele mint a kutyával? Vagy mert szóvá meri tenni,hogy a 90 éves édesanyját ne hülyézze,meg vén marházza már le az ápolónő?"

Ebben egyetértünk, ez megengedhetetlen! Fegyelmit a dokinak és nővérnek és repüljenek!

"Mit értesz az alatt,hogy "követelik a rendes ellátást"??"

Én pénzügyi szempontokat nézek. Gyárthatsz rendkívül romantikus ideológiát a kisnyugdíjas és a minimálbéres fizetésképtelenségére, de ettől még a tény tény marad: ennyi pénzből erre futja.

Sváji eü-t akartok? Svácj ~16.000 milliárdot költ évente eü-re 8 milliós lakosság mellett (~8-szorosát mint Magyarország 10 millió lakos mellett). Tízmilliós lakosság mellett havi ~165.000 Ft-ot kellene mindenkinek fizetnie csecsemőtől a nyugdíjasig svájci szintű eü-ért. Akarjátok?

Egyébként tipikus magyar vagy, aki mindig másban keresi a hibát. Egy dohányos mennyit dob ki az ablakon havonta bagóra? 20-30 ezret? És egy piás sörre és pálinkára? Egy kis chips-re, csokikára és édesített löttyre?

Ha az ezekre a szarokra költött pénzeknek a felét mindenki befizetné pluszban az eü-re, dupla haszon lenne. Egyrészt több pénz maradna az embereknél értelmes dolgokra, másrészt kevesebb beteg lenne, így több pénz maradna értelmes gyógyításra. Ja, csak ez olyan szar lenne, mert akkor nem lehetne a dokikat, nővéreket, Orbánt meg Gyurcsányt szidni, mi? Anyázni könnyebb, ez való igaz, csak mi lesz a következménye...

bloggerman77 2014.05.04. 20:41:14

Leterhelt orvosok, hah.

A mi háziorvosunk este 8-ig rendel. Elvileg. Valójában már fél 7-kor kikapcsolva a számítógép, és bent héderelnek a nővérkével, aztán vérig vannak sértve, ha szeretnél eléjük járulni.

Pénteken meg nincs rendelés. Azaz hivatalosan van, páros héten de., páratlanon du. Csak épp' a doki nem jár be péntekenként :)))

♔bаtyu♔ 2014.05.04. 21:04:59

@csendes65: Nem kellene rögtön általánosítani, ráadásul ilyen marhaságot.

1. Az orvosok nem keresnek rosszul
2. A magyar orvosokra egyáltalán nem jellemző, hogy a betegük gyomorfájdalmakra panaszkodik, de ők nem tesznek semmit.

Tempus-Anh 2014.05.04. 21:06:31

@bloggerman77:
Mégis mi a tökszárat keresel te este 7 után egy orvosnál, hacsak nincs nagyobb gondod? Amúgy hány órától este 8-ig?

Tempus-Anh 2014.05.04. 21:09:39

@Máté Attila: Ötletem van: a dagadt arcodat mutasd meg ezentúl a mozdonyvezetőnek. Ha őket hájpolod, talán ők segítenek. Mit szólsz?

Tempus-Anh 2014.05.04. 21:11:40

Ja és ugyanez a többi okoskodó faszfejnek is szól fennebb.

♔bаtyu♔ 2014.05.04. 21:16:01

@desw: Svájci fizu mellett miért ne.

christophe 2014.05.04. 21:23:00

@desw: ''Ha az ezekre a szarokra költött pénzeknek a felét mindenki befizetné pluszban az eü-re''AHA oszt jon a fityesz ès megvèdi,mint a magànnyugdijpènztàrakat...

christophe 2014.05.04. 21:26:10

@Tempus-Anh: Dràga Tempus Te meg minden vasuti àtjàro elott rebbegj el egy imàt,hogy ne egy hozzàd hasonlo felfogàssal rendelkezo mozdonyvezeto uljon a mozdonyon....

christophe 2014.05.04. 21:37:24

@Tempus-Anh: A vilàgèrt sem akarom a lelkiismeretes,felkèszult orvosokat bàntani,de sajnos nagyon sok olyan van aki bunko,ontelt ès mindenhtonak kèpzeli magàt,godolom arànyaiban tobb ès sulyosabb muhiba rohato fel nekik.A màsik mozdonyvezetokènt,èvente van szigoru orvosi vizsgàlat 3èvenkènt pedig ujra le kell vizsgàznunk,mint egy kezdonek.Mèg valami volt màr vèszfèkezèsem mert figyelmes vagyok,ès làttam,a tilos jelzès ellenère a sinekre hajto F@szkalapot,meguszta. Diploma nèlkul èletet mentettem ,pedig csak egy aluliskolàzott mozdonyvezeto vagyok :-)

carrie 2014 2014.05.04. 21:51:17

@hagymi:
"30-40 ezer valóban sok a legtöbb embernek az országban, de ENNYIBE KERÜL A MOSTANI EÜ, minden embernek évente ahogyan azt desw levezette."

Desw NEM ÉVES összegről beszélt, hanem HAVIRÓL.

2014.05.04. 21:57:47

@desw: Azért egy EKG nem hiszem hogy olyan tetemes költséggel járt volna.Amúgy is kötelezővé tenném a lakosság körében a rendszeres EKG-t, pedig én nem szeretek semmit, am,i kötelező.

carrie 2014 2014.05.04. 22:06:24

@christophe:
Nálad a pont!
Most sajnálom igazán, hogy nincs like-s gomb itt!

Meg Tempus rebegjen el minden felszelt kenyér előtt is egy imát is, és imádkozzon azért, hogy a pék (mivel alulfizetett és melózik éjt nap alá téve, ráadásul nem is aludhat munkaidejében úgy hogy +80C-ban MÉG fizikai munkát is végez) nehogy véletlenül patkánymérget keverjen csak úgy fáradtságból a liszt mellé... aztán azért is hogy a vízmű kimerült és igencsak alulfizetett dolgozói, nehogy arzént keverjenek az ivóvízhálózatába...

Egyébként meg nem értem sem Mig-et sem Tempust sem, mert annak ellenére hogy ők is eü dolgozók, KERÜLHETNEK még orvoshoz... olyanhoz aki sz@rni fog rá magasból hogy orvosok-e vagy sem, vagy akár unokáik / gyerekeik is fognak még orvosokhoz fordulni, és senkit sem fogja érdekelni hogy apuci vagy anyuci az eüben dolgozik... kvázi maguk ellen beszélnek...

schlumbergerna 2014.05.04. 22:14:37

,,Megszeretném kérdezni"
Ó, Istenem, talán harmadik általánosban tananyag: Ha az igekötő és az ige közé harmadik szó kerül, mindhármat különírjuk. Így: Meg szeretném kérdezni. Én inkább úgy írnám, hogy szeretném megkérdezni. Megszeretni valamit/valakit egészen mást jelent!
,,a TV2 -ön" helyett meg ugye kimondjuk, hogy tévékettő, és ehhez tesszük a ragot, tehát a TV2-n.
A többi rendben van. Ezeket meg bizonyára aláhúzta a helyesírás-ellenőrző.

kheiron 2014.05.04. 22:20:03

@carrie 2014:

Egy nagyon egyszerű teszt segíthet.

Mennyi időbe telik, hogy két, különböző szakmájú ember helyet tudjon cserélni a társadalomban?

Egy szakorvosból mintegy 2 nap alatt lehet McDonald's eladót képezni.

Egy hamburger-árusból meg mintegy 11-12 év alatt szakorvost.

Ennyi a rejtély. :-)

A havi 30-40 ezer/fő egyébként nem is rossz ötlet, természetesen azzal kiegészítve, hogy csak azoknak jár ellátás, akik után ezt a pénzt valaki be is fizeti (hogy direktben tőle vonják, vagy a szülője-gyereke, netán az állam adja a pénzt, mindegy).

desw 2014.05.04. 22:31:04

@Diorella Queen:

"Azért egy EKG nem hiszem hogy olyan tetemes költséggel járt volna."

Egy beteg esetében nyilván elhanyagolható költség ez, de naponta ezrek mehetnek gyomorpanaszokkal orvoshoz. Miért csak EKG-t? Mellkasröntgent miért nem? És hol marad vastagbél-tükrözés? Sajnos se pénz, se kapacitás nincs arra, hogy minden esetben teljes kivizsgálás történjen.

"Amúgy is kötelezővé tenném a lakosság körében a rendszeres EKG-t, pedig én nem szeretek semmit, am,i kötelező. "

Miért csak EKG-t? Legyen kötelező a nőgyógyászat és az urulógia, tüdőszűrés és vastagbél-tükrözés, gégészet és szemészet is, nem? Ja, pénz, pénz és pénz!

carrie 2014 2014.05.04. 22:45:42

@kheiron:

Unblock zusammen hülyeség amit írsz!

Amúgy nem kell, hogy mindenki szakorvos legyen! a 12 év csak duma! Mondjuk el lehetne kezdeni szakközéptől egészen az orvosi egyetemig az oktatást (BŐVEN ELÉG), és mondjuk tartana ott a lakosság, hogy egy 23 éves frissen kikerül ifjonc is elláthatna könnyebb eseteket IS... a nagyobb falatok maradnának az idősebbekre és nem nekik kellene piszlicsálé ügyekkel foglalkozni... Uez au ápolókra is érvényes! Érdekes, 2000 előtt elég volt egy érettségi ahhoz hogy ápnői feladatokat elláson valaki?????? Most meg diploma kell ehhez? Na ne vicceljünk már! ha 5 percig nézek egy ápnőt meg tudom mondani, hogy ő gimiből ment -e egyetemre, vagy szakközépből, MERT ZONGORÁZNI lehet a különbséget (a SZAKKÖZÉP JAVÁRA!!!) Egy vérvételhez minek kell hogy valaki diplomás is legyen? Ahhoz hogy az orvos által felírt gyógyszert kiszerelje és odaadja a betegnek miért kell a diploma? (ugyanis ápnő nem térhet el az orvos utasításától). Az osztályon alkalmazott gyógyszereket még seggelés nélkül is be lehet tanulni egy hét alatt,még egy hét az, hogy mit mire adja az orvos... Ehhez kell több év? Na ne vicceljünk már! Hogy vérnyomást mérjen, hőmérőzzön, etessen, fürdessen, ehhez diploma? na neeee...ez a pazarlás. Meg az hogy pl nőgyógyászati rendelőben a rákszűrést orvosok végzik! Minek? Csak kenetet vesznek, nem ők értékelik ki a kenetet, hanem a labor! Akkor meg? Ez nem pénzkidobás?

És nem kicsit félrebeszélsz! De ha neked ennyi pénzed van AMIT TE KERESEL MEG, és HA NEKED NEM LÉNYEG HOGY MIT KAPSZ ÉRTE CSERÉBE, akkor légy oly kedves a maradék 9 millió 999 ezer 999 fő helyett is fizetni a tébét! :)

Én ha fizetek, akkor meg joggal várom el mögötte a teljesítményt, ugyanúgy ahogy tőlem is elvárják!!!

És nem mindegy, hogy TE FIZETED, TŐLED VONJÁK, VAGY AZ ÁLLAM FIZETI HELYETTED. BAROMIRA NEM MINDEGY! Rendet kellene már tenni a fejekben!

Ui: az állam nem jótét lélek, nem adja csak úgy a pénzt, jesszusom... pénzügyi alapismeretek teljes hiánya...

Irkutszk 2014.05.04. 22:54:42

@christophe: "egy vonatvezeto is lehet fàradt,turterhelt,ha halàlos balesetet okoz azonnal letiltjàk"

Lehet azért némi különbség a kereslet-kínálat arány, illetve a képzéshez szükséges erőforrások között...

Komment Elekné 2014.05.04. 22:58:07

Hagyjuk már a vonatvezetőket. Az ő munkájuk is fontos, lehetnek túlterheltek, megértem. Felesleges sárdobálás...

schlumbergerna 2014.05.04. 22:59:43

az urulógia

ami urológia. Bocsánat, de ha annyi általános műveltség nincs, hogy helyesen leírjuk az urológiát, akkor a továbbiakról mit gondoljunk?

christophe 2014.05.04. 23:00:41

@Irkutszk: egyetèrtek,de alapvetoen a munkavègzès minosègèrol,illetve a felelosègvàllalàsrol van szo,hiàba az orvosi diploma,ha trehànysàgbol embert ol valaki,annak ugyanugy el kell vinnie a ''balhèt'' mint bàrki màsnak.

Irkutszk 2014.05.04. 23:12:11

@carrie 2014: Általános orvosként (amire a diploma szól) szinte semmilyen munkahelyet nem találsz, mert semmihez nincs jogosultságod; ergó nagyon is valós az a +4-6-8 év a szakorvosi képzettségig (hacsak nem nézzük a nem-gyógyító, orvos által is végezhető munkákat).

@christophe: Nem biztos, hogy trehányság. Lehet protokoll-hiba is, hiszen a leggyakoribb oka a gyomorfájásnak a sav-túltermelés, stb. Mivel a televízióban nem láttam a riportot, a leleteket meg még úgy se, ezért nagyon óvatosan fogalmaznék azzal kapcsolatban, hogy a leírt eset hogyan történhetett meg, illetve hogy mi okozta a fiatalember halálát. Nem célom, hogy félrevigyem a társalgást, de miért ne lehetne akár, hogy egy évig küzdött a pszichés gyomorfájásával, majd kapott egy halálos infarktust vagy egy hirtelen szívmegállást? Az adatok ismerése nélkül ez is elképzelhető, ahogy akár az is, hogy konkrétan az orvosa döfte a hátába a kést. Hiszen miért ne? A leírás szerint a fiatalember meghalt. Hogy hogyan, arról egy szó sem esik.

christophe 2014.05.04. 23:22:04

@Irkutszk: Erre kellenènek a fuggetlen orvosszakèrtok,korboncnokok,birosàgok ha nem az O hibàja akkor egy szerencsètlen halàleset,ha igen akkor buntetougy annak minden kovetkezmènyèvel.Nyugodtan el lehet vonatkoztatni errol a halàlesetrol,sajnos nem egyedi eset...

Reggie 2014.05.04. 23:37:46

@Tempus-Anh: Rendelsi idoben ment? Igen. Ha nem akar este 8kor beteget latni, akkor ne rendeljen este 8ig. Ennyire egyszeru.

hagymi 2014.05.05. 00:23:01

@carrie 2014: bocsanat, valoban rosszul irtam. A mondanivalom ugyanugy all, csak csereld ki az evest havira. Sajnos ennyibe kerul, ezt vagy kifizetik az adofizetok, vagy a) hitel b) rossz, es egyre rosszabb ellatas, mert ebbol ennyi emberre, eszkozre, idore, technologiara, helyre, stb. jut penz

Tempus-Anh 2014.05.05. 01:41:54

@carrie 2014: Nem vagyok a jókívánságok embere, de hasonló jókat neked is: lásson csak el téged a szakközépben, seperc alatt felkészített orvos (belgyógyász, sebész, nőgyógyász)...Megsúgom, hogy van egy állam tőlünk északkeletre, ahol 10 osztály után érettségiznek és 22 évesen kerülnek ki az orvosi egyetem padjaiból...szakorvosként. Na azok a "szakorvosok" itt Magyarországon egytől egyik újrakezdik a szakosodást, nulláról, kismillió különbözeti vizsga letétele után. Hogy miért, annak eldöntését rád bízom.

Tempus-Anh 2014.05.05. 01:43:38

Egytől-egyig, nyilván...

bloggerman77 2014.05.05. 03:04:59

@Tempus-Anh:

"Mégis mi a tökszárat keresel te este 7 után egy orvosnál, hacsak nincs nagyobb gondod? Amúgy hány órától este 8-ig? "

**

Mondjuk azt, hogy 18 óráig dolgozom, ámde fel kell íratnom három gyógyszert nála. Tekintve, hogy nem vagyok nyugger, így a délelőtti rendelések kilőve (hivatalosan 8-tól rendel, de a doki 9 után esik be...), ezért maradnak a délutáni szeánszok (16 órától), ahová, hogy odaérjek, el kell lógnom a munkaidőből fél órát, tehát a hivatalos 18 óra helyett már 17:30-kor el kell indulnom, hogy esélyem legyen a hőn szeretett háziörvös elé járulni.

bloggerman77 2014.05.05. 03:11:01

@Tempus-Anh:

"Nem vagyok a jókívánságok embere, de hasonló jókat neked is: lásson csak el téged a szakközépben, seperc alatt felkészített orvos (belgyógyász, sebész, nőgyógyász)..."

**

Gondolom cseppet sem zavar, hogy carrie 2014 nem orvosokat akar szakközépben képeztetni, hanem ápolónőket. Akiknek valóban felesleges az egyetemi képzés erőltetése.

bloggerman77 2014.05.05. 03:24:20

@bloggerman77:

Tempus-Ankh, csak hogy megvilágosodj, miért vagyok dühös:

Elmentem az orvoshoz, ketten voltak előttem, mondom ez hamar fog menni. 18:15-re értem oda. Eltelik 5 perc, semmi. Eltelik 10 perc - semmi. 20 perc - semmi. Eközben folyamatosan jöttek a betegek, velem meg az előttem lévő kettővel együtt 17-en voltunk.

Végre, több, mint fél óra után kikászálódott a nővér. Kezében egy tálcán egy torta földi maradványaival. :) Baszki, ekkor esett le az embereknek, hogy a dokinak nem sürgős dolga volt, nem vizsgált valakit - hanem tortát evett a nővérkével.

Rendelési időben!

Tempus-Anh 2014.05.05. 06:23:17

@bloggerman77: Lehet, hogy gyomrot mostak éppen:-) OK, megértettem. Amúgy carrie2014 a mondanvalója elején az orvosokról beszél.

kheiron 2014.05.05. 07:09:17

@carrie 2014:

Egy szakorvos képzése 6 év orvoskar + legalább 5 év szakképzés, ezt nem lehet megspórolni.

És hogy te a régi szovjet gyorstalpalós felcser-rendszert szeretnéd?
Én inkább maradok a hagyományos nyugati képzésnél. Abban valahogy jobbak az eredmények.

A pénzes kérdéshez: én magánorvos vagyok. Azt látom el a rendelésemen, aki kifizeti a díjamat. Hogy a páciens maga fizeti, vagy egy barátja, nekem teljesen mindegy.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2014.05.05. 07:33:11

Most azért megyek haza Németországból, hogy hátha otthon ellát valaki - remélem addig nem dobom fel a bakancsont.
Van úgy hogy az orovos tanácstalan, én megértem, de ha fél év alatt sem gyógyul meg a beteg magától, akkor mi van?
Feszülést éreztem a hónaljban, ás az ágyéktájban, voltam, mammográfián, csináltunk labort, ultrahangot, semmi. Most már fájó vörös kiütések vannak a hónaljban, és mellen, újra labor, ujra utlrahang és semmi, majd elmúlik, de nem múlik el, mert mire haza értem az orovstól újjabb fájó vörös foltok jelentek meg rajtam, elmúlik ugyan de a folt ott maradt.
Most az van, hogy haza megyek, és otthon megpróbálom magam kivizsgáltatni, mert így nem akarok élni.
Tehát nem kell a magyar orovosokat hibáztatni, ha nem egyértelmű valami akkor ők sem képesek belénk látni.
A férjemet otthon hasi panaszra legalább 4-5 féle betegségre diagnosztizálták, az utólsó egy műtét utáni vastagbélrák volt, már a kemot kinálgatták neki, de a szövettan nem igazolta a feltevést. Szerencsére már jól van. Tehát van ilyen is , olyan is.
Az ovosok nem Istenek, csak szakemberek, sokszor a szerencse is besegít nekik. A z ember bonyolult szerkezet.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.05. 07:38:23

@megvalaszolok: Az nem hiba, hogy meg se vizsgálja a beteget, vagy egy alaptünetet nem vesz figyelembe, hanem beleszarás.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.05. 07:41:53

@Tempus-Anh: Én 9-re járok melózni, és 8-tól rendel a házidoki (és akkor még nem kellett semmi komolyabb helyre menni), de arra is esélytelen bejutni, mert ha fél nyolcra ott vagyok, akkor is van előttem pár ember. Időpontot kérhetek, de az nem jelenti, hogy be is jutok. (Ha fél kilenckor jutok be, akkor már nem érek oda melóba.)

csakmotyogok 2014.05.05. 07:52:51

@bloggerman77: Ez meg azért nem jó, mert az ápolónőknek nincs egyetem. Eü főiskola van. Én carrie hszeit-nem olvasom ugyan ,mert állati zavarosak.

mel gibson 2014.05.05. 07:56:48

sajnos van olyan,akit el tudnak küldeni.
a harmadik alkalommal valószínűleg megrángattam volna a doktor bácsit,hogy anyádat kúldöd haza.

csakmotyogok 2014.05.05. 08:07:45

@apanna: És minden orvosnak adsz vagy csak a nőgyógyásznak? Mert vagy adj mindnek 100 ezret és jogos a hálapénzezés, vagy ne adj egyiknek sem.Az orvosok nagyon kevés százaléka nőgyógyász mégis a 100% -t köpik le miattuk.Azért gondold már végig annak hogy esik akinek filléres megélhetési gondjai vannak.Nem vigasztalja őket ,hogy a te nőgyógyászodnak jól megy míg ők csak a szitkot a nyomort kapják heti 70-80 óra munka után.

carrie 2014 2014.05.05. 08:34:15

@Tempus-Anh:
Neked miért fáj az, ha volt egy régi rendszer és nem kell valamihez tizen, huszon éveket tanulni, HA nincs rá szükség? Például szakközép 3 osztályától (kb 16-17 évesen!!!) MÁR lehetett venni vért is a betegektől. EZ neked miért fáj? Neked valami pluszt ad, ha ugyanezt a munkát egy diplomás csinálja, mint egy eü érettségivel rendelkező? Mert pl költségvetésbe egy diplomás vérvétel 2x-3x annyiba kerül, mint egy volt szakközepesé, és nem kapsz érte semmi többet. Vagy szerinted igen?

Tudod abban az időben úgy volt, h a szakközepeseket kiengedték heti 1 napra a kórházba (ez heti 3-4 napot jelentett egy szakközepet nézve az összes tanulót figyelembe véve)+ nyáron 1 hónapra! Ameddig ők végezték az alapfunkciókat: ágyazás, mosdatás, vérvétel, infúzióbekötés (igen akkor még lehetett nem kellett hozzá még orvos sem), RR mérés, lázmérés, etetés...stb. addig a ápnők végezték a hascsapolásokat, a sebkötözéseket, admin-t stb. Azok az ápnők akiknek megvolt a hídjuk. Volt osztályonként 1 diplomás főnővér és kész. 1 darab, nem több!

És tudod Tempus, ha lehetne választani pl.: vérvételnél, h egy frissen végzett szakközepeshez vagy egy "diplomáshoz" ülök le, inkább a szakközepeset választanám, MERT BENNE VAN MÉG EMPÁTIA és 1 csepp emberség, belőle MÉG nem ölték ki a kollégái. És ha nem sikerül előszörre a vérvétel, hát istenem, nincs nagy baj.
Mamám is jobban szerette a szkis tanulókat, mert máshogy álltak még hozzá. Én elhiszem hogy simán bele fásulnak az emberek a betegellátásba, de TALÁN ha látnák az ifjú titánokat, és a lelkesedésüket, talán akkor kicsit visszavennének az arcukból és elgondolkoznának azon, hogy NEM csak ők VETERÁNOK vannak a világon ÉS HELYETTESÍTHETŐK.

Most mondd meg de őszintén! Te tanultál x évet az orvosin. Abból hány olyan tantárgy volt ami szerinted visszatekintve tök felesleges töltelék volt? Mert biztos van ilyen is, nálunk is volt, felesleges időpocsékolás volt csak. (lehet kiderülne, hogy simán le lehetne rövidíteni a szakképzéseket? Nem kerülne a képzés ennyibe?)

Akkor kanyarodjunk vissza hozzád is: elméletileg betegeket látsz el, ugye? A napi munkád során hányszor érzed azt, h ez a beteg alapeset, ezt más is meg tudná csinálni, ÉN bonyolultabb összetettebb feladatokra vágyom (több pénzért)? Nem lenne jobb ha ilyenkor lenne egy tanoncod, és átpasszolnád az ilyen eseteket neki?

Tudjátok hol van elszúrva az egész rendszer? Ott, hogy orvosi oktatás már csak 18+ felett kezdődik! Kérdezném tőled, de erre biztosan megint nem fogok választ kapni: szerinted melyek azok a tantárgyak amelyeket simán lehetne 14-18 éves korosztálynak is lenyomni (megfelelő szakirányú iskolában)? Anatómia? Sebészet? Korélettan? Belgyógyászati alapismeretek? Latin? Járványtan? Ápolástan? Elsősegély? Szülészet? Nőgyógyászat? Gyógyszertan? Minek 1 orvosnak, h töriből, matekból, bioszból (????) kitűnő legyen, meg legyen mellette 3 emelt szintű érettségije? Ez nem idő-, energia-, pénzpocsékolás? Ha az orvosi képzés indítása visszakerülne a középiskolába, akkor huszonévesen már valaki lehetne szakorvos is! (szki+egyetem rövidített képzés+szakorvosi) (pl be lehetne vezetni a kreditrendszert a két iskolatípus között, és rövidített képzésen lehetne: ha van szakközeped, és ott tanultál anatómiai alapismereteket, akkor mentesülsz az egyetemei években az anatómiai alapismeretek c. tantárgy alól. (mert mind a két helyen uazt nyomják le. VAgy ha erre felszisszensz,a akkor lehessen különbözeti vizsgát tenni, vagy kollokválni, és ha sikerül, felmentést kapsz.) És csak úgy tájékoztatásul: Anno szakközepesek 3x vizsgáztak le a fontosabb tantárgyakból: év közbeni vizsgák, év végi vizsgák ÉS érettségi, MERT ŐK ÉRETTSÉGIZTEK belgyógyászatból, anatómiából stb., a töri, magyar meg a többi mellett... Ha valaki HÍDra ment ott is vizsgáztak mindenből még kétszer...

2014.05.05. 08:37:43

@Neked ugatok nem a házat őrzöm: Jobban jársz, ha a neten megkeresed a bajod okát és már a kész diagnózissal mész az orvos elé.:)

carrie 2014 2014.05.05. 08:39:09

@kheiron:
Oké, hadd kérdezzem meg:
az áraid kint lógnak a falon?
Adsz kérés nélkül MINDENKINEK számlát?
Minden eü dokumentációból adsz-e egy példányt a betegeknek?
Mit csinálsz ha valaki be akar tekinteni az eü dokumentációjába? Engeded?
Ha valaki most felhív téged, mikor tudsz a legközelebb időpontot adni a rendelésedre?
HA valaki beesik időpontra hozzád, akkor mennyit vár még pluszba?
Ha tévedsz be is ismered a beteg előtt?

Tudod csak kíváncsi vagyok... ha valaki beteg és felkeres egy magánrendelőt és SAJÁT ZSEBBŐL fizeti, akkor a fentieket joggal várhatja el...

Irkutszk 2014.05.05. 08:48:09

@christophe: Ha történt egy ilyen eset, ki is fogják vizsgálni.

carrie 2014 2014.05.05. 08:54:31

@Irkutszk:
Akkor mire jó az 5 év általános orvosi? láblógatásnak?
(ezt nem lenézően kérdezem, csak már annyira kíváncsi vagyok, hogy mit tanultok annyira olyan nagyon 5 évig, hogy utána nem mentek vele semmire??? valaki pleaseeeee linkeljen már be 5 év általános orvosi egyetemi tematikát, hogy részleteiben lássam ...)

Pont ezt mondom, hogy biztos vagyok abban hogy abban az 5 évben rengeteg tölteléktantárgy van! Máshol egy képzés alapképzéssel indul: 1 max 2 év. Utána szakosodás (szakirányválasztás) van az is vagy 1 vagy 2 év...aztán ha még szeretnél mást is mellé, vagy részletesebben tanulni, akkor ott a poszt képzés... 1 vagy 2 évvel...

carrie 2014 2014.05.05. 09:20:32

@bloggerman77:

Köszi! Ez pontosan így van! Végre valaki aki nem csak félvállról olvas. :)

Másrészről régebben nem csak gimiből lehetett 3 emelt szintű érettségivel meg két nyelvvizsgával bejutni az orvosi egyetemre (cöcöcö), hanem(!) szakközépiskolából is, ha valaki 4 év után úgy döntött:tovább akar menni: orvos akar lenni.

Értelemszerűen nem azért volt szakközépiskola, mert oda a hülyék mentek, hanem azért mert volt aki azt mondta 14 évesen, hogy engem ez a terület érdekel, és ezt szeretném tanulni emelt számban a matek, töri, magyar, ének zene, földrajz stb. helyett szakmai tanárokkal*... és azért vették fel őket az egyetemre IS, mert a szakközepes képzés (nevével ellentétben) elég magas színvonalú szakmai ÉS gyakorlati tudást biztosított: plusz pontot jelentett a felvételinél a szki-s múlt! ) Igen, ismerek olyat nem is egyet aki szakközépben kezdte és már elismert orvos... és nem értem, hogy ezt a rendszert miért kellett felborítani?

Tágabb családi körben van olyan is, aki szki-ban kezdte (4 év), majd letette a HÍD-at (+2 év) aztán főiskolát végzett (+4 év) és "diplomás" ápnő lett. Ő mondta azt nekem, hogy a fősuli semmit de semmit nem tett ahhoz amit korábban szki-ban és + HÍD-on tanult, csak tele volt tölteléktantárggyal és elment vele négy éve... Akkor meg minek? De most komolyan? Csak mert diploma????

*sokan nem tudják például azt hogy szki-ban orvosok is tanítottak/vizsgáztattak is rengeteg szaktantárgyat: belgyógyászat, gyógyszertan, sebészet, szülészet és még sorolhatnám. A kórház főnővérei pedig olyat mint ápolástan, csecsemőgondozás...stb. és ebből nem csak elméleti óra volt, hanem gyakorlati is: vizsgával, sőt betegágy mellett vizit keretében is előszeretettel "vizsgáztatták" (=szívatták) a nebulókat azok az orvosok/szakorvosok/osztályvezetők akik éppen az adott tantárgyat oktatták az adott félévben...

Irkutszk 2014.05.05. 09:33:56

@carrie 2014: Az orvosi kar hat éves (a gyógyszerész- és fogorvosképzés öt éves). Az orvos/gyógyszerészképzés nem véletlenül nem osztható BSc-MSc rendszerre, mint ahogy az sok más képzésben lehetséges. A képzés alapozó tantárgyakkal indul (orvosoknál főként anatómia, élettan, kórélettan; gyógyszerészeknél szerves és szervetlen kémia, analitikai tantárgyak); majd szaktárgyakkal folytatódik (orvosoknál ez gyakorlati tárgyakat jelent - minden szakterületen képzik őket, hogy minél inkább átfogó tudást szerezhessenek a gyógyításról, a betegekről; gyógyszerészeknél gyógyszertechnológia, hatástan, terápiás ismeretek, gyógyszerügyi szervezés, illetve gyakorlat). Mindkét képzés egy tudásbázist ad a tanulóknak, amire továbbépítkezhetnek azokon a területeken, amelyet választanak - viszont ezek elég sokrétűek. A szakorvosképzés 3-6 éves amennyire tudom, a szakgyógyszerész képzés 3 éves (amelyből egy év törzsképzés, és csak az első szaknál kell elvégezni, a második két év a szakirányú képzés).

A curriculumot bizonyára megtalálod a különböző orvostudományi egyetemek honlapján (Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, illetve Pécsi Tudományegyetem).

KisIst 2014.05.05. 09:42:24

Úgy látom, nem egyedül én vagyok az, akinek elege van a szokásos kifogásokból:
- kevés a pénz
- kevés az orvos
- túl sok túlóra
(- túl sok a beteg)

Igen ez mind igaz, DE(!) ez van! Pont! Fölösleges az orvosoknak rinyálni a helyzetük miatt, tisztában voltak vele, amikor a pályára léptek. Ők választották. Ez van, ezt kell szeretni!

Másrészt nem kötelező orvosként dolgozni és nem kötelező itthon dolgozni orvosként. Aki viszont itthon orvosként dolgozik az végezze a munkáját úgy, ahogy hasonló esetben mástól is elvárja a munkavégzést... Nem tudom, hogy a kedves doktor urak és hölgyek mit szólnának hozzá, ha mondjuk a kukájukat nem ürítenék ki, de a szomszédét igen, a szállító meg közölné, hogy a fizetése csak a kukák felének a kiürítésére elég... Vagy ha a gyorsétteremben az eladó fáradságra hivatkozva a kávé helyett forró csokit adna neki (és nem cserélné ki, hisz fáradt)... De a kedves orvosok szerintem azon is elcsodálkoznának, amikor a benzinkútnál előre elkérnék a jattot és csak utána szolgálnák ki őket...

Szóval a körülményekre hivatkozni eléggé pitiáner dolog. Az egészségügy soha sem volt túl fizetve, nem zsákbamacskát kellett választani az "állásbörzén"... Ha pedig valaki elvállalt egy feladatot, akkor a munkáját tisztességgel végezze a siránkozás helyett..

marand22 2014.05.05. 10:10:09

@carrie 2014:
Láthatóan fogalma sincs arról, mit és mennyit kell tanulni egy orvosi egyetemen. Bármilyen tárgybéli tudás mélysége nagyságrendekkel nagyobb az egyetemen megkövetelt esetében, mint egy szakközépben. Évekig tanítottam egészségügyi szakközép iskolában, így van róla fogalmam. Amit emleget, azt korábban (Rákosi-éra) megpróbálták bevezetni (szakérettségi), csak ott fordítva: a kádereket főiskolára, egyetemre küldték érettségi nélkül, párhuzamosan szerezték meg az diplomával az általános művel(e)t(len)séget. A végeredményt ismerjük. Egy orvosi egyetemen megkövetelt tudást nem lehet (nagyon ritka kivételektől eltekintve) korábban megszerezni. Ráadásul ennek a mélysége messze nem elegendő egy szakorvos számára (az egyetem után egy szakvizsga megszerzése minimum még 5 év).

desw 2014.05.05. 10:56:18

@KisIst:

"Igen ez mind igaz, DE(!) ez van! Pont! Fölösleges az orvosoknak rinyálni a helyzetük miatt, tisztában voltak vele, amikor a pályára léptek. Ők választották. Ez van, ezt kell szeretni!"

Ez a beszéd, csak keményen! Azért halkan megjegyezném, hogy az elmúlt 20 évben kb az összes kormány megígérte az eü rendbetételét, aztán vagy az okos nép leszavazta ( vizitdíj, kórházi napidíj, mer' ugye fizetni nem fog senki az eü-ért csak pofázik hogy szar), vagy tojt rá a kormány, mert volt fontosabb dolog, pl nyugdíjat emelni vagy a gáz árát támogatni, ...

"Másrészt nem kötelező orvosként dolgozni és nem kötelező itthon dolgozni orvosként."

Sokan megfogadták a tanácsodat és megértem őket. Fantasztikus lehet balkáni körülmények között ilyen gyülöletben dolgozni havi 120-ért.

"Aki viszont itthon orvosként dolgozik az végezze a munkáját úgy, ahogy hasonló esetben mástól is elvárja a munkavégzést..."

Ahogy elvárná vagy ahogy megkapja??? Mer' ugye a magyar "mesterek" nagyon megbízhatóak, legfeljebb pár hetet csúsznak a betonozással vagy lelépnek az előleggel, meg hát a zöldcséges is eladja a szart bióként, a hentes is átbasz a döghússal, és nem felejtsük a MÁV és a BKV szinte már tökeletességet suroló szolgáltatási színvonalát se.

"Nem tudom, hogy a kedves doktor urak és hölgyek mit szólnának hozzá, ha mondjuk a kukájukat nem ürítenék ki, de a szomszédét igen, a szállító meg közölné, hogy a fizetése csak a kukák felének a kiürítésére elég... Vagy ha a gyorsétteremben az eladó fáradságra hivatkozva a kávé helyett forró csokit adna neki (és nem cserélné ki, hisz fáradt)... De a kedves orvosok szerintem azon is elcsodálkoznának, amikor a benzinkútnál előre elkérnék a jattot és csak utána szolgálnák ki őket..."

Az apró hiba a példáidban csak annyi, hogy itt nem potyázik a lakosság 90%-a, hanem mindenki kifizeti az előre meghatározott díjat.

Kívácsi leszek a nép reakciójára, ha megvalósul a háziorvosok ötlete, hogy naponta csak 30-40 beteg láthassanak el. Így több idejük lenne egy betegre. Ja, nincs elég háziorvos? Sebaj, majd vársz pár hetet a rosszulléteddel, amíg kapsz időpontot.

carrie 2014 2014.05.05. 11:15:50

@Irkutszk:
Jó-jó, de ne keverjük már ide a fogorvosokat meg a gyógyszerészeket is.

Akkor vesézzük ki:
Tessék itt a szegedié:

www.google.hu/url?q=http://szotetudakozo.freewb.hu/feltolt/tanterv_1-4szemeszter.pdf&sa=U&ei=plBnU_OTD-ny7AaDzYHIDg&ved=0CCcQFjAA&usg=AFQjCNGOOSaqm1oPyMwSHMnPwCer51YcFQ

1-4 félév azaz 2 év:
-anatómia: oké
-elsősegély: oké
-orvosi fizika* és statisztika: (minek a tökömbe?)
-orvosi kémia: ez talán gyógyszertan? ha nem akkor egy orvosnak miért kell kémiát tanulni? Arra ott a gyógyszerész, nem?
-molekuláris genetika: pfff... felesleges (genetikát nem tudod még megváltoztatni, ha meg nem tudod megváltoztatni miért tanulsz ilyet? menj genetikusnak ha érdekel)
-bevezetés az orvostudományba: b@sszus: erre tök felesleges egy teljes fél évet rászentelni: adják fel kötelező olvasmányként egy ide tartozó könyvet, aztán írjál róla egy 20 oldalas beadandót és letudva...
-molekuláris biológia alapjai + határai: ????? mert egy belgyógyász ezzel tud valamit is kezdeni? (nem hiszem max a laborosok, vagy a gyógyszerkutatók)
- fejlődésgenetika + genetikai analízis: ezt kb össze lehetne vonni másik 3 tantárggyal genetika címszó alatt... nem hiszem hogy ezt így lebontva egy orvos a napi munkája során hasznosítaná. AKi meg igen az menjen az alapozó képzés után genetikusnak, tanulja ott...
- kémiai analitika: jesszus... mit kezd ezzel az orvos?
-biostatisztikai számítások: detto
- Anatómia II: oké
- orvosi fizika, statisztika: minek????
-orvosi kémia: (ez most a gyógyszertant takarja) ???
- s. m. genetika II: ezt is minek???? (menjen genetikusnak akit ez részleteiben érdekel)
- pszico, kommunikáció: oké
- orvosi informatika: még elmegy kategória
- molek. bio. hat + alapjai: minek?
- fejlődésgenetika: minek?
...stb.
-tanatológia: ezt is simán össze lehetne vonni a pszico, kommunikációval.
És a nagy kérdés: az orvosi latin miért csak SZABADON választható tantárgy????

És ebből adódik a nagy kérdés: hogy elmegy úgy két év (elméletileg alapozva) hogy anatómián kívül más nagyon hasznos dolgot nem tanultál csak van egy csomó felesleges tantárgy, aminek köze nincsen a gyógyításhoz. nyugodtan nekem lehet esni, de szerintem teletömték olyan buktató tantárgyakkal amiken simán elhasalhatsz, de ha tudod is nem mész vele semmire az életbe. Erre mondom azt, hogy az orvosin is gyomlálni kellene a tantárgyak közül... és akkor talán nem kellene 15+, meg huszon valahány évet képzésre fordítani...

*"Az Orvosi Fizika a fizika humán alkalmazásaival és azok fejlesztésével foglalkozik, legfőképpen a diagnosztikai képalkotás és a sugárterápia területén."
Nem hiszem, hogy egy orvost annyira érdekel a képalkotási eljárás mint maga az eljárás. Erre ott az asszisztencia (rtg asszisztens), majd ők megcsinálják: a doki rendelje el szükség esetén, ne kelljen már ezt külön több féléven keresztül tanulni. Az rtg kiértékelést viszont tanulják külön, mert azt aláírom...

és én erre vagyok kiakadva: felesleges tárgyak, felesleges időhúzások...

carrie 2014 2014.05.05. 11:23:46

@marand22:

Láthatóan neked nincs fogalmad arról mit írsz, vagy hogy egyáltalán hol tanítottál!
Írásod alapján megkérdőjelezném, hogy te nem szakiskolában tanítottál, max egy eü gimnáziumi részén: Tudod mert már akkor sem volt mindegy, hogy eü szakközép vagy eü gimi.

"Évekig tanítottam egészségügyi szakközép iskolában, így van róla fogalmam. "
Persze ja, én meg lottó milliárdos vagyok. No és mit? Csak nem testnevelést? Vagy netán irodalmat?

"Amit emleget, azt korábban (Rákosi-éra) megpróbálták bevezetni (szakérettségi), csak ott fordítva: a kádereket főiskolára, egyetemre küldték érettségi nélkül, párhuzamosan szerezték meg az diplomával az általános művel(e)t(len)séget. A végeredményt ismerjük."
Nem is értem ez most hogy jött ide??? nem az 1950-60-as éveket hoztam fel.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.05.05. 11:28:26

Hasonló sztori, szerencsére kevésbé súlyos kimenettel: anyuka császáros szülés után 2 nappal még a kórházban erős fájdalomra panaszkodik. Az orvosa meg se vizsgálja, szerinte hisztizik, ez ilyenkor természetes. Másnap hazaengedik, de a fájdalom egyre erősödik, a következő napon lábra se bír állni, a férje támogatja be újra a kórházba. Másik orvos vizsgálja meg, mert a saját orvosa már rég külföldi konferencián van. A műtéti seb elfertőződött, azonnal antibiotikum kell, nem szoptathat. Az orvos szerint ilyen nem fordult elő már legalább 10 éve a kórházban, de azóta kiderült, hogy ez mindennapos eset a nemrégiben felújított szülészeten. Az eredeti orvos, aki nem látta el rendesen, 100 ezer feletti összeget kért a szülésért a terhesgondozáson felül és egyébként a fórumokon az egekig magasztalják.

christophe 2014.05.05. 13:10:46

@Étteremkritikus: megvàrom az utca sarkon ès pofàn vàgom kèsz, ha vadnyugati àllapotok kellenek,akkor legyen...

bloggerman77 2014.05.05. 14:04:30

Nem tudom, de aki orvos a pénz miatt sír, az hazudik. Mindenki látja, hogy az orvosok - pár év kezdő praxis után, ami kevéssé jól fizet - igen jól keresnek, különben honnét tudnának súlyos milliókat kifizetni egy-egy magánpraxis megvásárlásához?

Pár éve érettségizőket kérdeztek, miért az orvosira jelentkeztek? Érdekli őket? Emberbarátságból? Hivatástudatból? Francokat. Néhány kivételével, aki azt felelte, hogy azért, mert "A szüleim is orvosok", mindegyik azt válaszolta: Mert ebben sok pénz van. :))

marand22 2014.05.05. 14:16:01

@carrie 2014:
A Fodor József Szakképző Iskolában (Csepel) tanítottam éveken át belgyógyászatot a 90-es években. Feleségem diplomás ápolónő.
A második részt aki akarja érti, aki nem akarja, nem érti.

lpt1 2014.05.05. 15:21:02

@christophe: Akkor miért építenek a mozdonyokba EÉVB-t?

Irkutszk 2014.05.05. 15:28:12

@carrie 2014: Én gyógyszerész vagyok, ezért elsősorban a gyógyszerészképzést ismerem, nem az orvosit, így kerül ide a másik két orvosi kar, pl.

Az alapozó tantárgyak szükségesek ahhoz, hogy később a szakmai tantárgyakat megértsék a hallgatók. Ugyanúgy nem lehet kihagyni az orvosi fizikát, mint ahogy a gyógyszerészkaron nem hagyható el a szervetlen analitika, mert hiányában nem érthető a gyógyszerészi kémia, ami a gyógyszeriparban használatos vegyületek azonosításával, mennyiségi mérésével foglalkozik. Mivel orvosi/gyógyszerészi diplomával nem csak és kizárólag a gyógyítás és gyógyszerellátás területén lehet elhelyezkedni, mivel tudásaink nem csak a betegellátás ill. intézeti/közforgalmú gyógyszertárban hasznosítható, ezért igenis szükséges a széleskörű és jól megalapozott tudás. A jól megalapozott tudás egyébként az alappillére a gyógyítási folyamatnak is, mivel az ember nem kockafejű, és ezért nagyon széles spektrumon mozognak a különböző betegségek tünetei. Az orvosnak ezt a komplex tünetegyüttest kell értelmeznie, és kibogoznia belőle a diagnózist. Példának tudnám említeni a vakbélgyulladást, amelyről nagy tudású orvoskollégáim írták korábban, hogy szinte minden betegség tüneteit képes mutatni; de mégiscsak ő egy vakbélgyulladás.

Igazán nagyon örülök, hogy szerinted meg lehetne reformálni az orvosképzést, nekem a gyógyszerészképzésről inkább az a véleményem, hogy néhány tantárgyra több képzési időt kellene szánni; és tartok tőle, hogy ez az orvoskarra is igaz.

hagymi 2014.05.05. 15:33:57

@carrie 2014: halvany lila fogalmad sincs, hogy a felsorolt targyak mit takarnak, es mire szuksegesek. Nagy pofaval szidod az orvosokat, kozben nem erted, hogy miert tanulnak pl. molekularis biologiat, biokemiat. A BETEGSEGEK A SZERVEZET MOLEKULARIS SZINTEN VALO ROSSZUL MUKODESEBOL EREDNEK, AMIKOR EBBE VALAMI BEZAVAR (genetika, virus, toxin, mechanikai serules stb.) Es kepzelc, nemcsak nalunk a tananyag reszei az altalad felsoroltak, hanem nyugaton is. Lehet nem veletlenul tobb evtizede oktato es praktizalo orvosok alakitjak a tanmenetet, es nem carrie a praxis blogrol. Szallj le a magas lorol, es ne szolj bele olyankor, amikor a hozzaszolasod maga ekes bizonyiteka annak, hogy a leghalvanyabb fogalmad sincs a temarol.

Ja, mielott orvosozni kezdenel: mernokhallgato vagyok, nem orvos, de vegtelenul tisztelem a munkajukat, es azt, hogy meg mindig vannak olyanok, akik ebben az orszagban, ilyen embereket gyogyitanak. En nem lennek ra kepes.

kheiron 2014.05.05. 16:07:02

@carrie 2014:

Összességében a kérdéseidre a válasz: igen.

kheiron 2014.05.05. 16:13:39

@carrie 2014:

"biztos vagyok abban hogy abban az 5 évben rengeteg tölteléktantárgy van! "

Konkrétan irtózatos baromságokat írsz.

Az orvosin nincs "töltelék tantárgy", amióta 1990. óta nincs politikai gazdaságtan. Minden ott elhangzott információ fontos lehet valamikor egy beteg ellátása során, beleértve mondjuk a szociológiai alapismereteket vagy a genetikát is.

Az a gyanúm, hogy bizonyos, rajtad kívül álló okok miatt még felfogni is képtelen vagy az orvoslás komplexitását.

Ez ömagában amúgy nem baj, én magam is hülye lennék az asztrofizikához.

kheiron 2014.05.05. 16:14:39

@carrie 2014:

"Nem is értem ez most hogy jött ide??? nem az 1950-60-as éveket hoztam fel."

Dehogynem, egészen konkrétan arra a színvonalra vágysz, csak még arra sem jöttél rá, hogy mit szeretnél. :-)

kheiron 2014.05.05. 16:16:41

@bloggerman77:

"különben honnét tudnának súlyos milliókat kifizetni egy-egy magánpraxis megvásárlásához?"

Természetesen bankhitelből, te szerencsétlen!

jágör68 2014.05.05. 17:32:28

Van komment rendesen...
Na szóval, ha a kedves beteg esetleg "mellkasi fájdalmam van" címszóval felhívja a mentőket más lett volna a dolog.
Egy hasfájásra Svájcban sem fognak rohammentőt küldeni Sürgősségi Orvossal a fedélezeten.
Persze, ha megint felhívja a mentőket, hogy "erős, nem múló hasfájásom van már 12 órája"
akkor megint lehet más lett volna.
Más kérdés, hogy- ha az orvos nem pszichiáter szakorvos- legelőször mindig a SZERVI okok kizárásával kell kezdje.
Nem tudunk eleget a sztoriról, a hasfájásos tünetek gyakoriságáról, stb.
Szóval, mindenki lépjen eggyel hátrébb és vegyen nagy levegőt.

bajkal 2014.05.05. 17:34:04

@carrie 2014: Nem pont a szegedi orvosit végeztem el, de kivételesen meg kell védjem a tananyagot: de csak egy részét.
A felsorolt tantárgyak igenis alapozók és kellenek. Kettő okból: 1. a szervezet működése biológiai, kémiai és fizikai alapokon nyugszik, sőt matematika (statisztika) se árt, ha figyelembe veszed.
2. ugyanezek az egyetemek képzik az orvoskutatókat is, akik ugyanúgy, mint bármely szakterületen A Kutatók lesznek (PhD, majd postdoc es kutatnak, hogy előrébb vigyék az orvostudományt, karöltve pl. biológus kollégáikkal vagy épp sokan- másokkal :-))

Ami viszont valóban elcsúszik (legalábbis szeintem is), azok egyrészt adódnak abból, hogy a holisztikus szemlélet kimarad vagy adott esetben a hallgató nem is tudja elsajátítani, azaz átlátni az összefüggéseket. Az egyetemen nem tanítják a gondolkodást, logikát stb. se az érzelmi intelligenciát és empátiát...ez vagy van valakinek vagy nincs. Persze tisztelet az olyan profoknak, gyakvezetőknek stb., akik erre is időt-energiát fordítanak, akik ennek megfelelően tanítanak és azoknak a diákoknak is, akik nem "butulnak" bele a sok magolásba. Egy kedves szobatársam messze földről híres volt arról, hogy érti is, amit tanul, ennek köszönhetően vizsgaidőszakokban napi szinten 3-4 embernek magyarázta a tételeket (mindig aktuálisan élettan, majd kórbonctan, később sebészet és belgyó ...) és rámutatva, visszautalva akár évekkel korábban tanultakra, vagy alapvető sejtszintű folyamatokra. (azaz minden mindennel összefügg) majd folytatom....

rikitikitévi 2014.05.05. 17:45:06

Itt mindenki olyan qrva okos (K.Anna, Zizike, Kristóf,kisist, carrie, bloggerember, stb), hogy abroncsozni kéne a fejüket, nehogy szétvesse a sok ész!
B+, sz@rjatok a sok hülye dokira és gyógyíccsátok egymást/magatokat!!!

bajkal 2014.05.05. 17:46:24

Másrészt elcsúszik/hat ott, hogy a valósággal későn találkoznak, tantárgyakat rossz időben tanulnak pl. orvosi kommunikációt utolsó évben években nem első meg másodévben!
:-) sámánisztika tantárgyat kötelezővé tenném első évfolyamon...mint a gyógyítás modernkori alapjait az ex-sztkakban es közkórházakban és a higyan kell számlatömböt kitölteni, számlát aláírni elnevezésű hipotetikus tantárgyat is:-D. (bocsánat azoktól, akik nem ilyen felfogásúak, ez csak humor)

telkoe 2014.05.05. 17:50:12

@carrie 2014:
orvosi fizika* és statisztika: (minek a tökömbe?)
Orvosi fizika: Nem butasag ha az orvos erti hogy mit es miert lehet latni egy kepalkoto modszerrel, melyek a tevedesi lehetosegek es mit nem lehet latni.
Statisztika: Nezz meg egy par orvosi publikaciot es ra fogsz jonni hogy a fele statisztika. Megtervezni a kutatast hogy jo esellyel relevans eredmenyeket hozzon illetve bizonyitani hogy az eredmenyek valoban azok mindketto statisztikai feladat. Nemi statisztikai alapkepzes nelkul nem tudna az orvos (sem) publikaciot olvasni / irni.

blackshíp 2014.05.05. 17:51:52

@bajkal: Egyébként ezt sosem fogom megérteni: ha engem zavar, hogy valamiről nem kapok számlát, akkor kérek. Azon pörögni, hogy kérés nélkül ad-e valaki persze érdekes kérdés lehet, de sokkal egyszerűbb rövidre zárni a szituációt azzal, hogy kérsz számlát. Magánemberként egyébként is ez a legegyszerűbb amit tehetsz az adózás általánosabbá válásáért.

jogalany 2014.05.05. 18:41:11

@Ferdinandus:
Azt hiszem írásod olvasva, Neked kéne elmenni innen, csak rontod a levegőt.

jogalany 2014.05.05. 18:47:58

@csakmotyogok:
Nem irsz igazat.
A nagyértékü autók, sok parkol a kórházban, mind itthon dolgozó orvosoké.
Mikor hivatalosan is le van írva az orvosi paraszolvencia évi 80 000 000 000 Ft-ot
(80 milliárd) tesz ki. Ennek 4/5-e az orvosok zsebében landol és adómentesen.
Egy orvos ismerős - elég régi, és jó beosztásban is lévő - mondta a múltkor 2 pohár közt, hogy az a hónap amikor 5 milla van, az egy rossz hónap volt.

Bikli néni 2014.05.05. 18:48:24

@Tempus-Anh: Ha már itt tartunk, a mocsok hazug, emberileg nulla, képmutató görény orvosoktól is mentsen minket az Isten. Szmájli nélkül.

csakmotyogok 2014.05.05. 18:52:39

@jogalany: Az a 80 miliárd pnt az olyan hazug szarházik szerint annyi a valóságban pedig a 100-a. Miért mennek el ha csak a negyede is igaz lenne? Tudod hány szegény nyomorgó orvost ismerek? Úgyhogy nekem te ne kamuzz.5 millió sok 500 ezret sem lát. Miért nem hazudsz be 10-20 milliót?

csakmotyogok 2014.05.05. 18:55:35

@rikitikitévi: Jót nevettem:)).Tényleg ! Milyen jó lenne ha egymást gyógyítanák az orvosokat meg jól elkerülnék! Kettős lenne a haszon: az igazán rászorulóktól nem vennék el a lehetőséget+a dokik megmenekülnének az ilyen energiavámpíroktól és jobban tudnának figyelni a többi betegre.

christophe 2014.05.05. 18:56:05

@rikitikitévi: Megszolitottàl (B+,a Te intelektuàlis nivodhoz igazodvàn) igy vàlaszolok,vàltozatlanul orvoshoz fogok jàrni,ha beteg vagyok.Szerencsèm van nem M.o-n èlek eddig nem volt panaszom egyetlen orvossal,novèrrel szemben sem.A blog alapvetoen egy orvosi muhibàrol,halàlesetrol szol,amit az orvos trehànysàga okozott.Bàtorkodtam tobbekkel egyetemben megjegyezni,hogy az orvosok nem istenek,felsobbrendu lènyek,ha gondatlansàgbol,trehànysàgbol embert olnek vàllalniuk kell annak buntetojogi kovetkezmènyeit mint bàrki màsnak.Tovàbbbi szèpestèt B+

carrie 2014 2014.05.05. 19:03:56

@marand22:
"Feleségem diplomás ápolónő."
Szóval becsajoztál szakközépbe, értjük mi.
XD
No csak vicceltem

Akkor haladunk végre valamerre (remélem egymás felé): az akkori belgyógyászati tankönyv (gondolom emlékszel még rá) jóval többet tartalmaz, mint azt kívülálló hinné, úgy hogy abból 16-17-18 évesek tanultak főleg ahhoz képest hogy a most 16-18 évesek eléggé el vannak kapatva azzal, hogy tőlük ilyen szintű tudást egy szakmai jellegű szakon bárki is számon kérne. Az akkori belgyógy könyv tematikusan haladt végig, és véleményem szerint ahhoz képest hogy elméletileg az eü szakközép "ápnő" képzési funkciót töltött be NAGYRéSZT, ahhoz képest SOKKAL részletesebb volt az a könyv: tünetek, okok, kezelések, gyógyszerek (azok adagolása)..etc. Persze arról ne feledkezzünk meg, hogy volt mellette egy "gyógyszertan" nevű tantárgy is, amely szisztematikusan vette végig az antibiotikumoktól kezdve gyulladáscsökkentőkig keresztül szinte mindent, hatásmechanizmusokat is. Tudok olyanról is amikor a belgyógy tanár orvos is volt, és nem elégedett meg a könyvben foglaltakkal és még kiegészítette (és számon is kérte). (háttérinfó : Ő most kórházigazgató.) ráadásul ő tartotta a gyógyszertant is és hát a "régi" gyógyszerek mellé még minimum 10 db újat is felsorolt (azt is számon kérte).

És elérkeztünk a nagy kérdéshez: egy orvosnak miért kell tanulni mikrobiológiai szinten hatásmechanizmusokról, ha abba ő maga nem tud beleavatkozni??? Tanuljon olyat a gyógyszerész, vagy gyógyszerkutatók. AZ orvos ismerje fel a tüneteket (a tanultak alapján), tudja megnevezni hogy miről van szó, és hogy hogyan kell kezelni, ha meg lövése sincsen, akkor tudja hogy hová kell továbbküldeni az embert. Ez a mikrobiosz meg a többi kitekert nevű tantárgy szerintem iszonyat felesleges...

De vissza a szki-hoz. Ezek szerint nagyon nagy különbségek vannak /voltak szki és szki között...

kheiron 2014.05.05. 19:11:01

@jogalany:

"Mikor hivatalosan is le van írva az orvosi paraszolvencia évi 80 000 000 000 Ft-ot
(80 milliárd) tesz ki."

Konkrétan milyen módszerrel és milyen hivatal által van ez így leírva? :-)

Tájékoztatlak, mert biztos nem tudod, hogy ez a 80 milliárdos összeg egy igen bonyolult módszerrel került megállapításra.
A "kutató" megállt a szoba közepén, kinyújtotta a jobb karját, majd közepes erővel a saját hasára csapott.
Elegánsan ezt a kitalációt úgy írják le, hogy "becsült összeg".

kheiron 2014.05.05. 19:15:47

@carrie 2014:

"És elérkeztünk a nagy kérdéshez: "

Hogy miért próbál valaki olyan kritizálni egy képzést, aki képtelen felfogni, hogy a gyógyítás több, mint 2 logikai lépésből álló folyamat?

A te "képzési módszereddel" szinte kizárólag tüneti terápiák léteznének. Üdvözöllek a 16. században! :-)

carrie 2014 2014.05.05. 19:15:57

@Irkutszk:
Köszi, oké, most már értem hogyan került ide a gyógyszerészeti képzés.

"Az orvosnak ezt a komplex tünetegyüttest kell értelmeznie, és kibogoznia belőle a diagnózist. Példának tudnám említeni a vakbélgyulladást, amelyről nagy tudású orvoskollégáim írták korábban, hogy szinte minden betegség tüneteit képes mutatni; de mégiscsak ő egy vakbélgyulladás."

Na akkor egyről beszélünk: szerintem egy "vakbélgyulladás" felismeréséhez nem kell tudni mikrobiológiai szintű hatásmechanizmust, mert szegény szerencsétlen beteg azzal nem nagyon lesz kisegítve, ha az orvos iszonyat fájdalmai között elkezd beszélni a hatásmechanizmusról, nem? Inkább olyan orvosokra lenne (jelenleg) szükségünk, akik tünetek alapján belövik a betegségeket, majd therápiát javasolnak/ írnak fel (pl.:gyógyszer vagy fizikoterapia..stb.) Erre mondom azt, hogy az orvosok tanulják végig úgy unblockzusammen a test anatómiáját, majd "belgyógyászatot" nagy vonalakban, orvosi latint, meg valamilyen szinten gyógyszerészetet, tanuljanak pszichó-t, kommunikációt (mondjuk az mehetne emelt óraszámban is), és elsősegélynyújtást is... és ezt követően szakirányosodjanak: ott majd részletekbe menően tanulhatnának az adott szakterületről: rtg analízis...stb.

carrie 2014 2014.05.05. 19:19:11

@hagymi:
"mernokhallgato vagyok, "

Jesszusss...Na hát pont ezért ugrom át a te hsz-idat, mert most konkrétan úgy nézünk ki, hogy te, mint vak akarnád megmagyarázni egy látónak (nekem), hogy hogyan is néz ki a fehér szín ;)
Jó vicc...

Inkább menj vissza a tervezőasztalhoz, és ne oktass ki olyat akinek "kicsit" több köze van az adott területhez, mint neked :)

blackshíp 2014.05.05. 19:21:52

@carrie 2014: nem tudom, h rémlik-e, hogy miről szól a poszt. Egy ember gyomorégésre panaszkodott. Azt vizsgálgatták, megállapították, hogy nincs szervi oka, majd meghalt - valószínűleg - infarktusban. Szerinted mennyiben segítené az ilyesmielkerülését, ha még korábban kezdenénk el a szakosítást?

carrie 2014 2014.05.05. 19:22:15

@kheiron:
"beleértve a genetikát is. "

Nem azt kérdőjeleztem meg, hogy a genetikai tudásra szükség van-e, hanem azt (ugyebár itt jön képbe az értelmező olvasási készség) hogy szükséges-e 3 fajta genetikai tantárgyat oktatni ÁLTALÁNOS orvosi ALAPképzésben???

carrie 2014 2014.05.05. 19:23:14

@kheiron:
Kicsit mellélőttél, és te kavartad be ide a 50-60-as éveket...
árnyékra vetődtél. Semmi gond, van ilyen

carrie 2014 2014.05.05. 19:29:20

@bajkal:
:-D
Bírlak, mert őszinte vagy, és a stílusodat is csípem. :)

Szerintem neked nem is kellett semmilyen kommunikációt tanulod, mert ez a véredben van (több kommented alapján írom, nem csak ez miatt :) ).

carrie 2014 2014.05.05. 19:40:54

@bajkal:
"gy kedves szobatársam messze földről híres volt arról, hogy érti is, amit tanul, ennek köszönhetően vizsgaidőszakokban napi szinten 3-4 embernek magyarázta a tételeket (mindig aktuálisan élettan, majd kórbonctan, később sebészet és belgyó ...) és rámutatva, visszautalva akár évekkel korábban tanultakra, vagy alapvető sejtszintű folyamatokra. (azaz minden mindennel összefügg)"

Volt nekem is egy hasonló évfolyamtársam, de őt később a rendszer és a tehetetlenség (=korlátok) bedarálta, besokallt és azt mondta: ennyi volt, pályát módosított.
Csak emészt a kíváncsiság, nem bunkóságból kérdezném: így visszatekintve a kedves szobatársadnak mennyire jött be az "élet"? Őt mennyire gyűrte maga alá a szabályozás, a korlátok?

carrie 2014 2014.05.05. 19:44:38

@telkoe:
De akkor miért nem valami értelmesebb a neve??

"Nemi statisztikai alapkepzes nelkul nem tudna az orvos (sem) publikaciot olvasni / irni. "
Mondom hogy felesleges tanítani ilyet :-), hiszen az orvosok nagy része nem igazán olvas publikációkat... (tisztelet a kivételnek), tudod kifogások: kevés idő, sok a beteg...stb.

kheiron 2014.05.05. 19:51:23

@carrie 2014:

Igen, a genetikát ugyanis több megközelítésből érdemes tanulni.

kheiron 2014.05.05. 19:53:10

@carrie 2014:

Butaságot írsz... ha nem tanítják meg az orvost mondjuk egy tudományos cikket elolvasni, akkor hogy várnád el tőle, hogy képezze magát?

Szerintem ne túráztasd ezen a vonalon magad tovább, mert egyre alacsonyabb nívót mutatsz.

carrie 2014 2014.05.05. 19:56:44

@blackshíp:

Erre már hallottam olyan megjegyzést az orvos szájából, hogy idézem:

orvos: - ötezer lesz.
beteg átnyújta a pénzt majd vár... a doki csak néz... majd megszólal a páciens: "számlát kérnék"
dr- "most öt ezer forintról írjak számlát?!?"
beteg: - "igen szeretnék számlát kapni"
dr- "most nem lehet mert sok a beteg"
beteg: - majd akkor másik alkalommal fizetek, úgy jó lesz?"
dr- "jah hát az úgy nem jó, nem lehetne azt hogy most fizet, és legközelebb kiállítom a számlát?"
beteg: " nem. amúgy is ennyi idő alatt simán ki lehetett volna azt a számlát állítani!
dr. - jah most bocsi, nincs itt a számlatömböm. (saját magánrendelője)
beteg : -milyen vicces lenne, ha most előkapnám a farzsebemből a NAV-os igazolványt... vagy versenyezhetünk, hogy melyikünk tudja gyorsabb előkapni a számlatömbjét vagy az igazolványát"
dr. -eszeveszett sebességgel kapja elő a számlatömbjét a fiókból és úgy kib@szta az asztalra, mintha a fogát húznák, megírta, majd nemhogy átadta, hanem odab@szta (bocs nem tudok jobb szót ra) az illető orra alá, azzal hogy "nesze, b@zd meg"

Ez megtörtént, ott voltam, láttam, hallottam.
Te ezek után visszamennél az adott orvoshoz?
(csak kérdem)

carrie 2014 2014.05.05. 20:00:01

@kheiron:

Talán nem így kellene megközelítened a kérdést, inkább így: ha már meg lett tanítva neki hogyan olvasson publikációt, akkor miért nem érez bármilyen belső késztetést arra, hogy olvasson IS publikációkat, tovább képezze magát?

(ez kb olyan mintha teli hűtő mellett éhen halnál...)

Miért van az hogy sok orvos beragad az egyetemi szintjén, miközben a tudomány mellette zakatol EL? Miért nincs belső késztetésük a fejlődésre?

carrie 2014 2014.05.05. 20:03:28

@Tempus-Anh:
Most mondd azt hogy az összes tantárgyat amit tanítottak, te abból 100%-ig mindent hasznosítottál... :-)

blackshíp 2014.05.05. 20:09:32

@carrie 2014: Nem (pont ez a szép a magánpraxisban: oda megyek, akiben megbízok, akivel együtt tudok dolgozni.) Mondjuk ilyen tapasztalatom még nem volt, nekem többnyire adnak számlát, ha kérek, akkor meg pláne.

Egyébként emg nem csak belső, külső késztetésük is van, legalábbis ha jól rémlik viszonylag komolyan vett kötelező továbbképzési rendszer van orvoséknál.

Az a baj a 100%-osan hasznosítható tárgyaknál, hogy nem lehet csak és kizárólag carrie 2014 problémáira kiképezni valakit. Viszont kissé nehéz megmondani, hogy nem pont az a mikrobiológia kell majd ahhoz, hogy beugorjon, hogy valami változást bizony egy gomba/baktériumfertőzés is okozhat, nem csak a cukorbetegség (a példa kedvéért felsoroltam három teljesen irreleváns dolgot, ne abba köss bele, nagyon nagyon nem vagyok szakmabeli :)). (És nem mellékesen azért hívják egyetemnek azt az intézményt, mert - hogy egyszerű hasonlattal éljek - nem heggesztő kisiparosokat képez, hanem olyan embereket, akik tudnak heggeszteni is, de eszükbe jut,h ogy bizony, lehet, hogy a fát mégis inkább csapolással kellene rögzíteni...)

carrie 2014 2014.05.05. 20:17:37

@blackshíp:

Na pont erre írom azt (már egy ideje) hogy az orvosoknak a tünetek alapján kellene elkezdeni belőni a betegségeket, majd kizárni azokat (diff. diag) (ennek szellemébe tanítani is, mert most hajára kenheti a biokémiai alapműködést, ha az orvos nem ismerte fel a tüneteket, nem tudta belőni a lehetséges betegségeket, és nem tudta rá a kezelést, mert nem jutott el odáig. . Az az orvos aki elfogadja a gyomorégést gyomorégésnek az már rég rossz. AZ orvos agyában ezt automatikusan úgy kellene fordítani, hogy gyomorpanasz, gyomor táji panasz (ami pedig ebből kiindulva elég sokmindent jelenthet): pl: gyomortáji fájdalomra panaszkodik a beteg: felfekszik a vizsgálóasztalra, az orvos megnyomorgatja (ez alapján sok minden kizárható, beazonosítható), ha így sem akkor vérvétel (ez a 2. legolcsóbb) ha a süllyedésben van nagyfokú eltérés, akkor elindulni egy gyulladásos folyamat felé, ha nincs semmi, mert tiszta, akkor lehet még a gyomrot vizsgálni: pl gyomorsav vizsgálata vizeleten keresztül, ha ez is negatív akkor gyomortüki ( ez megvolt), ha negatív, akkor EKG ( bár egy belevaló orvos ha meglát egy 50+os emberkét aki gyomrára panaszkodik, az egyből gyanakszik erre [főleg úgy ha az illető kicsit elhízott, úszógumis, pocakos])

rikitikitévi 2014.05.05. 20:20:39

@christophe: "Szerencsèm van nem M.o-n èlek "
Ez az országnak is nagy szerencséje.

Tempus-Anh 2014.05.05. 20:23:54

@carrie 2014: OK. Feladom.
De mégsem. Namármost, elsőéven van olyan, hogy biokémia, biofizika, anatómia, élettan, sejtbiológia, hogy csak a fő tárgyakat amlítsem meg. Anatomia clavis medicinae, ezt írta az egyetemünk anatómia tanszéke bejárata fölött, ez alap, olyan, mint a jogászoknál a Római jog (és lám, mégsem idéz egyetlen ügyvéd sem Tacitustól vagy Cicerótól, ha hozzá fordulsz, de folytassuk csak, mert lehet, hogy érdekes).Az anatómia köbmilliméternyi pontossággal elsajátíttatja velünk az emberi test szerkezetét nehéz szigorlatokkal, hasalásveszéllyel, két év alatt. Aki ezen átment tudja, mit jelent anatómiából vizsgázni, ismeri Szentágothai-Réthelyi Functionalis anatomiá-ját, Kiss-Szentágothai vagy Donáth vagy Szinenyikov vagy Netter vagy Sobota-Becher anatómiaatlaszát, hogy csak a nagy neveket említsem. A biokémia ugyanakkor a szervezetben lezajló vegyi folyamatokat tanítja meg nekünk, az egyszerű oxidációtól a Krebs-Szent-Györgyi ciklusig, stb., kismillió képlettel és reakcióval, telefonkönyv. Az élettan elmagyarázza, hogy az anatómia keretén belül elsajátított morphologia hogyan működik, szervrendszereink tevékenységét oktatja. Leegyszerűsítve: ha egyik az Otto-motor szerkezetét meséli el, a másik a négy ütemet. A biofizika a test és szerkezeti elemei fizikáját oktatja. A sejtbiológia megismertet a különböző sejtekkel, amelyek szöveteinket alkotják. Dióhéjban ennyi. Ezekre épül a következőkben a szövettan majd kórszövettan és kórbonctan, harmadéven a rettegett gyógyszertan (tíz telefonkönyv), aztán harmad-negyed-örtödéven a sebészet, hosszú éveken keresztül az orvostudományi szakágak királya, a belgyógyászat, ötödéven az ideggyógyászat (mindig utáltam egyébként, bár jeles voltam belőle, de nem gondoltam volna soha, hogy közöm lesz hozzá), felsőbb években, a klinikumban továbbá az összes olyan szak, amely szóbajöhet a szakosodás folyamán, a gyermekgyógyászattól a nőgyógyászatig, urológiától az ortopédiáig, szemészet, fül-orr-gégészet, bőr- és nemigyógyászat, törvényszéki orvostan, munkaorvostan, népegészségtan, fertőző, járványtan...csak győzze felidézni és elsorolni az ember. Mind vizsgával elméleti és gyakorlati téren egyaránt. egy precízen felépített oktatási stratégia alapján, ahol a szakok egymásra épülnek, egymás ismeretét feltételezik és valóban, egymás megértésének és elsajátításának is alapfeltételei. Szóval nem vaktában lövöldözés ez az egész orvosképzés.

bajkal 2014.05.05. 20:31:20

@carrie 2014: A szobatárs pulykákra, libákra és tyúkokra szakosodott, de nem kétlábúakra :-), most épp új irányba képzi magát, de szakmán belül (kutatási irányba). Sajnos az emberorvosokkal ő sincs kibékülve, nem írom le mi történt, mert én csak sírtam rajta.

Tempus-Anh 2014.05.05. 20:32:35

@carrie 2014: Ugyanígy vehetnénk példaként a matekot, megtanították nekünk a gyökvonást, meg is követelték, mégsem vonunk mindennap gyököt, én legalábbis nem teszem. De minden egyetem így van ezzel. van tanrend, vannak vizsgakövetelmények, amelyeket teljesíteni kell, anélkül nem megy. Nem a hallgatók találták ki, hosszú orvosnemzedékek mentek át ezen kötelező módon.

carrie 2014 2014.05.05. 20:35:57

@Tempus-Anh:

[Bocsi, szerintem már nincsenek szigorlatok... tudod: régibe még volt (hajaj) aztán jött az új rendszer...nem is tudom most hányszor lehet bukdácsolni, de ha jól rémlik a régiben max 3x lehetett ismételt vizsgát tenni? ]

Ilyen törvényszéki orvostant, meg a kórbonctant miért tanultatok? Az már nem iügyi szakértőkre, meg boncmesterekre vonatkozna inkább?? :)

"(mindig utáltam egyébként, bár jeles voltam belőle, de nem gondoltam volna soha, hogy közöm lesz hozzá)"
Na mesélj! :-) Minek készültél? Mi szerettél volna lenni?

(ha tippelnem kellene valamilyen vetkőztetős orvos :) csak vicceltem ;-) )

carrie 2014 2014.05.05. 20:47:29

@Tempus-Anh:
jeeeessss..... átment az üzim! :)

A gyökvonás még hagyján, mert van pár képlet (bár rajta van a számológépen, csak meg kell találni), engem inkább a sin, cos, meg a deriválás, integrálás borított ki. Nem értem miért kérnek ilyet az pl.: orvosin beugrónak, ha ezt az orvos nem is fogja használni? értem én hogy valahol meg kell szórni az embereket, de tartok attól, hogy olyan emberektől veszik el a lehetőséget, akik lehet "tök hülyék" a matekhoz (vagy pl: törihez) de amúgy kib@szott jó orvosok lennének... mert lehet ahhoz meg lenne az eszük, a kompetenciáik :)

"hosszú orvosnemzedékek mentek át ezen kötelező módon. "
Értem én. de ha valaki kútba ugrik, akkor utána kell ugrani? Ha én szívtam, akkor az utánam lévőnek miért kell kötelezően szívnia? :) nah mindegy, tiszteletben tartom a véleményedet :)

kheiron 2014.05.05. 20:48:52

@carrie 2014:

Mert a kórbonctan a gyógyítás egyik alapja. Az anatómia-élettan-biológia-kémia-fizika megtanítja, hogy milyen az egészséges ember, a kórélettan és a kórbonctan meg azt, hogy milyen változások következnek be, ha megbetegszik.

Tényleg ne menj ebben a beszélgetésben tovább, egyre jobban égeted magad, komolyan egyértelműen látszik, hogy alapvető fogalmaid hiányoznak, egyszerűen gyakorlatilag semmiféle ismereted nincs a témában. A kérdéseid egyértelművé teszik ezt - azt nem akarod pl. megkérdezni, hogy egy sebész tud-e injekciót adni, amikor az a belgyógyászok feladata? :-)

Tempus-Anh 2014.05.05. 20:52:10

@carrie 2014: Belgyógyász akartam lenni mindig.

Kórbonctanra szükség van a betegségek morfopatológiájának megértéséhez. Alaptárgy, tulajdonképpen a beteg ember anatómiája. A kórbonctan elsajátítása nélkül nem orvos az orvos. Nagyon szép tárgy és iszonyat nehéz a vizsga belőle.

A tanrend kötelező, ezt kell tenni, nem mi szabjuk meg,, sajnos, ez van. :)
Mint minden másban.

zunuke 2014.05.05. 21:03:42

@csakmotyogok: "Te pedig azt nem érted,hogy az eü. ilyen drága luxus"

-Te meg azt nem érted,hogy az embereknek a 70%-a annyit keres mint egy ápolónő,és egy kezdő orvos.Tehát nem tudnak többet fizetni,nem tudom elér-e a tudatodig? Egy eü. dolgozó mennyi járulékot fizet?? Gondolom szinte semmit,ha a fizetését vesszük alapul.Akkor ők is ingyen veszik igénybe az ellátást? Ezek szerint igen.És Te mennyit fizetsz?? Mert a második kommentelő vagy,akik véres szájjal véditek a mundért,de erre az egyszerű kérdésre nem kapok választ.Te,Ti, mennyit fizettek? Vagy titok?

"Igen,amit fizetnek érte az emberek,magasan több mint amit érdemelnek"

-Huuu ezt aztán megmondtad.Már csak azt felejtetted el a végéről,hogy gyakorlatilag az embereket akik nem tudnak többet fizetni,akár ki is végezhetnének,minek pazarolni rájuk a drága eü. ellátórendszert? Ott dögöljenek meg ahol vannak,nem? Kit érdekel,hogy 73.000 Ft-ot keres? Ott pusztuljon meg ha beteg lesz,valahogy így képzelted nem?

"Ha törvényeket,és a jogokat betartva fizetnének őket,és annyit dolgoznának amennyi törvényes.."

-Látom te nem nagyon vagy jártas a mai munkáltató és munkavállalók közti rendszerben.Százezrek dolgoznak napi 8 óránál jóval többet,gyakran 10-16 órát egyhuzamban,ráadásul még 4 órásra is vannak bejelentve.Szerinted van valami belepofázási lehetőségük,hogy ők márpedig ba@nak ennyit dolgozni,ennyi pénzért? Szerinted a munkáltató mit mondana a munkavállalónak,ha egy melós az első napon ezzel állítana be dolgozni? Úgy rúgnának ki,hogy a taknyán csúszna hazáig ezt elhiheted.Milyen törvényekről,meg jogról beszélsz te itt ma,ebben az országban ami a munkavállalót védené? Kétszer annyiba kerülne? Az lehet.De a többi embernek is kétszer annyit kéne fizetni,nem csak az eü.-ben dolgozóknak.Talán a jelenlegi kormánynál kéne reklamálni nem gondolod?

"Mivel ép a betegek nem akarnak ezért fizetni"

-Még egyszer,hogy értsd: Olyan nincs,hogy nem akarnak mert ezt automatikusan vonják,ha akarják ha nem.Hogy mennyit vonnak le,erről nem az "emberek"tehetnek,hanem az, akik ezt az összeget jóváhagyták,és elegendőnek találják.Az"emberek"nem fognak maguktól a keservesen megkeresett 70-80 max.90 ezer forintjukból 30-40 ezer forintot fizetni,mert ez képtelenség és embertelenség lenne.Ugyanakkor az ellátás semmit sem javulna,a betegekre ugyanúgy szarnának,(tisztelet a kivételnek)a 90 éves néni ugyanúgy le lenne vén hülyézve,a molett beteg ugyanúgy le lenne kövérezve,és a TAJ kártya nélküli lázas beteg kislány ugyanúgy nem lenne ellátva-mert nincs kedvünk belenézni a gépbe- az infarktus gyanús beteghez ugyanúgy nem küldene a diszpécser a mentőt,és lehetne még sorolni de minek? Viszont keresnének havi 2-300.000 ezer forintot,míg a többi "dolgozó ember" maradna 16 órában a 70-80 ezernél.

"Persze,hogy hibáznak,de ha ők hibáznak az ugye súlyosabb"

-Már hogy ne lenne súlyosabb,az ég szerelmére?? Emberek életéről van szó.Te normális vagy?

"Még a vélt hibákért is a vérüket vennék a hozzád hasonlók"

-A hozzád hasonlók viszont egy-egy halállal végződő,elkerülhető műhibát, a világ legtermészetesebb dolgának venné,(ha erre lenne lehetőség),és még a tárgyaló teremig sem jutna el az ügy.

Irkutszk 2014.05.05. 21:16:38

@Tempus-Anh: Egy belgyógyász ismerősöm szerint minden orvosnak el kéne végeznie a patológus szakot, annyi mindent tanít az élő ember orvoslásában is az a szak.

hagymi 2014.05.05. 21:18:03

@carrie 2014: Nem minden mérnök tervez, tudom, meglepő. Nem baj, kiderült, hogy ehhez sem értesz. Képzeld, olyan szakon tanulok, ahol mi is tanulunk sejtbiológiát, biokémiát, szerves és szervetlen kémiát, klinikai kémiát, anatómiát, kórélettant, és jó pár más, orvosi területekbe hajló témát. Konkrétan az orvosi egyetemre járunk át órákra, sőt, később elmehetünk akár kutatni is orvosi témákban.

De ha mérnöki témánál maradunk: ott sem azzal kezdik az első félévben, hogy tervezz reaktort, hanem matek, fizika, fizikai kémia, géptan, ipari műveletek, stb. Sőt, elárulom, hogy a reaktort még így sem mi tervezzük, hanem gépészek, de nekünk el kell tudnunk mondani egy gépésznek, hogy mit szeretnénk megvalósítani, úgy, hogy ő ebből meg tudja tervezni a gépet. Nekünk még viszonylag egyszerű dolgunk van, mert meg tudjuk mondai, hogy pl. két különböző hőmérsékletű összekevert folyadék milyen hőmérsékletű lesz, de az orvosoknál egyáltalán nem biztos, hogy két beteg ugyanúgy fog reagálni a kezelésre. Na, ezért kell mindazt megtanítani nekik, amit leírtál, hogy az ilyen jelenségek (és egyáltalán a betegségek, amit kezelnek) összetett biológiai, biokémiai rendszeréről fogalma legyen. Az a baj, hogy 0 rálátással, tudással próbálod itt osztani az észt, és véletlenül sem próbálod értelmezni azokat a dolgokat, amiket mások leírnak, csak a saját litániádat mondod újra és újra.

Irkutszk 2014.05.05. 21:19:44

@carrie 2014: "nem kell tudni mikrobiológiai szintű hatásmechanizmust"

De igen, kell tudnia. Tudnia kell, hogy mi a pontos hiba ahhoz, hogy kezelni tudja. Ahogy a gyógyszerek hatásmechanizmusát is tudnia kell, mert ezekkel dolgozik. Egy orvos tudja, hogy milyen módon hat a gyógyszer, és miért és milyen mellékhatásokkal, kölcsönhatásokkal, lehetséges kockázatokkal jár egy gyógyszer alkalmazása. Ahhoz, hogy egy aprócska kémiai vegyület hatását megjósoljuk a szervezetben, a szervezet molekuláris szintű működésének a tudására is szükség van. Ez így logikus.

Tempus-Anh 2014.05.05. 21:21:58

@zunuke: Szerinted az eü. dolgozó nem adózik, nem fizet eü. járulékot, az ő fizetését másképpen kalkulálják ki mint az állami szektor egyéb területein dolgozókét?

A legjobb tudásunk és emberségünk legjavát adva dolgozunk, viszonylag sokat, kevés pénzért.
Amelyik betegnek ÍGY sem kellünk (mi, akik még itt vagyunk), az ne kezeltesse magát.

Az pedig, hogy kevés pénzért minden kellene, sokkal több, mint amit adhatunk, mert nekik JÁR, az ennek a népnek a gyermekbetegsége.

Tempus-Anh 2014.05.05. 21:24:41

@Irkutszk: Gyerekkori jó barátom és dupla keresztkomám patológus egy jónevű pesti kórházban, mindig csodáltam azt az erőt és kitartást, amivel ezt a szakmát gyakorolja és valóban iszonyat lexikális tudása van.

desw 2014.05.05. 21:47:54

@christophe:

"A blog alapvetoen egy orvosi muhibàrol,halàlesetrol szol,amit az orvos trehànysàga okozott."

Nem mondd má', bazz! Ilyen gyorsan kivizsgáltad az ügyet és le is zártad, pedig kűfődön' vagyol?

Látjátok nagyképű dokik, minek ide 20-30 év tanulás, elég a baktersuli ehhez!

Azért a szenzációhajhász média büfije talán még nem jogerős ítélet, ugyi?

christophe 2014.05.05. 22:19:22

@desw: Egy dologra vàlaszolj,az adott esettol elvonatkoztatva,ha valaki,bàrki egy màsik embernek maradando egèszsègkàrosodàst okoz,vagy mèg rosszabb a halàlàt felelosègre kell vonni,igen,vagy nem?

zunuke 2014.05.05. 22:28:02

@Tempus-Anh: Nem,én nem azt írtam,hogy az eü. dolgozók nem fizetnek járulékot.Csak megkérdeztem,hogy mennyit? Tekintve,hogy itt mást sem olvasok csak azt,hogy ebben az országban senki nem fizet járulékot,vagy olyan nagyon keveset,hogy abból ne nagyon akarjon meggyógyulni.Ezért kérdem harmadszor,hogy egy eü. dolgozó mennyi járulékot tesz le a Magyar Államnak havonta.Csak "feltételeztem",hogy nem sokat a "kevés fizetésre" való utalással.

desw 2014.05.05. 22:30:00

@zunuke:

Ne haragudj, de nagyon buta és demagóg amit írsz!

Erre írtam korábban, hogy miért pont az eü legyen ingyenes, és miért nem a csirkecomb, holott -- te is írtad -- az evés sokkal fontosabb. Az nem baj, hogy éhező és hajléktalan emberek vannak? Az nem baj, hogy szegény kiskölkök egészségtelen kaját kapnak a suliban? Az nem baj, hogy idős emberek megfagynak a saját otthonukban? ... Miért pont ez eü-t követeli mindenki ingyen? Sok-sok száz és ezer milliárdot el lehetne költeni pluszban értelmes dolgokra, de nincs rá pénz. Pont!

De akkor leszek én is demagóg: miért költünk feleslegesen az öngyilkosjelöltek (kövérek, alkeszek, dohányosok) gyógyítására évente százmilliárdokat? Miért kap rokkantnyugdíjat az önpusztító életmódja miatt lerokkant ember?

Vagy egy otthon döglő, zabáló és vedelő embernek jár a kezelés, de közben meg nem marad elég pénz a gyerekek gyógyítására?

Ki a fontosabb neked? Egy tűdőbeteg, aki szarik az orvosi utasításra és naponta két doboz cigit elpöfékel, vagy egy szívbeteg kissrác?

Valóban egyenlő ellátást érdemel egy bagó miatt amputált lábú beteg, és egy baleset miatt amputált, akit egy részeg sofőr ütött el a zebrán?

Hol van már végre az egyéni felelőség kérdése az eü-ben? Vagy csak jogokat akartok, a kötelesség nem kell, és a negatív következmények terhét pedig viselje a társadalom? JOGOD van vedelni és dögleni otthon, de persze ha beteg leszel emiatt, akkor JÁR az orvosi ellátás pluszköltségek nélkül? Évente százmilliárdok repülnek ki így feleslegesen a nemtörődöm állampolgárok ellátására, pedig lenne sokkal jobb helye is ezeknek a pénzeknek, csak gondolkodni kellene anyázás helyett.

De tudod mit, igazatok van: tükörbe ne nézzetek soha, mert riasztó lenne, és rohadt Gyurcsány, rohadt Orbán! Ja, az orvosok meg gecik mind, üldözzétek el azokat is, akik még otthon vannak. Csak vigyázzatok, mert orvosra a világ összes országában szükség van, és értelmes országokban anyagilag is megbecsüli őket a társadalom.

desw 2014.05.05. 22:35:20

@christophe:

Természetesen igen, DE a bíróság és a szakértők feladata eldönteni, hogy valóban bűnös-e valaki.

Ha történne egy vonatbaleset, ott is kivizsgálnák azt, hogy működött-e a jelzőberendezés, volt-e műszaki hiba, ... gondolom évekig eltartana a vizsgálat, de ezt te biztos jobban tudod.

zunuke 2014.05.05. 22:37:02

@kheiron:

"30-40 ezer nem is lenne rossz ötlet"

-Hát lehet neked nem jelentene gondot ennyit havonta kicsengetni,csak egy gond van.Négy millió ember él a létminimum alatt,aki kenyérből nem eszik eleget ha dolgozik,ha nem.Értem ezt a minimálbéresekre.Szerinted ezek az emberek miből tudnának eü.járulékra havonta 30-40 ezret kifizetni? Tudod mennyi ma a minimálbér? Tudod mennyi ma az álláskeresési segély összege? Tudod ma mennyi egy átlagmelós órabére? Tudod mennyi egy közmunkás havi fizetése? Nem? Nézz utána a neten.Például a közmunkásnak ennyi a havi bére,amiért 8 órában lehet kutyaszart pucoltatnak vele,vagy virágokat ültetget térden állva egy parkban.

desw 2014.05.05. 22:48:25

@zunuke:

Én tisztelem és becsülöm a dokikat, nővéreket, rendőröket, katonákat, tűzoltókat, ... és én a helyükben csak idéznek nektek: "Amíg ti csak fizetgettek, addig mi csak dolgozgatunk!"

csakmotyogok 2014.05.05. 22:51:20

@zunuke: Nos, ma jött meg a bérpapírom eü. járulék 28000 ennyit vontak a főállásom után a másodállásom még ehhez jön. Gondolom az eü dolgozók is fizetnek eü járulékot és többet, mint a minimál bér Pedig akkor lenne igazságos, hogy bagóért dolgoznak, ha ők nem fizetnének, ha már a demagógiát játszunk:)).Demagóg vagy,nem kicsit: nagyon. Semmit nem adnak ingyen sem a műszert, sem az ágyat sem az épültet,de még a kórházi mosdót sem. Akkor hivatkozz a minimálbérre egyebekre ha a gyógyszergyártókat , szaniterkereskedőket, meg az orvosi műszergyártókat rávetted adják ingyen vagy majdnem ingyen a cuccost és őket is elnevezed mindennek.Vagy dolgozzanak ingyen az építőipari munkások akik a kórházat építik, meg a mérnökök is ,mert a minimál béres nem tud fizetni. Hmmm?
Az eü luxus, aki nem fizet ne kapjon ennyi. Csúnya? Csúnya, hogy nem ingyenes a kaja, miért kell érte fizetni??? Az amit itthon kapnak egészségügyi ellátásként az emberek magasan több, mint jár nekik, sokkal. Még sem hálásak, te sem. Pedig ezt csak úgy tudjátok megkapni, hogy 1. eladósodik az állam, az is aki rendesen fizet. 2. Kizsákmányolják miattatok az eü dolgozókat. Persze az belefér a kis igazságos lelkedbe, az nem hogy a minimál béres is fizessen havi 30-40 ezret.

magam adom 2014.05.05. 23:02:39

@carrie 2014:
"Nem hiszem, hogy egy orvost annyira érdekel a képalkotási eljárás mint maga az eljárás. Erre ott az asszisztencia (rtg asszisztens), majd ők megcsinálják: a doki rendelje el szükség esetén, ne kelljen már ezt külön több féléven keresztül tanulni."

Én nem tudom, Te mit, és milyen metodika szerint tanultál, de az látszik, hogy az orvosláshoz, egészségügyhöz semmi, de semmi közöd. Ennek örömére nem kellene beleugatérozni, hogy szerinted hogyan lenne jó az orvosképzés.
Az idézett hozzászólásodhoz csak annyit: egy orvosnak igenis tudnia kell, hogy a beteget melyik képalkotó modalitásra küldi vizsgálatra, melyik módszertől kap leghamarabb megbízható diagnózist költséghatékonyan. De ugyanez vonatkozik a labordiagnosztikai eljárásokra is.
Mit értesz az alatt, hogy a doki rendelje el? Tudnia kell, hogy milyen röntgenfelvételt kér adott esetben, és a röntgenasszisztensnek azt kell elkészítenie. Ez nem paintball, nem vaktában lövöldözés folyik a röntgensugárral.

telkoe 2014.05.05. 23:07:22

@carrie 2014:
De akkor miért nem valami értelmesebb a neve??
Hivhatnank pl "sok szam es keplet amit nem ertek a tökömbe" de a statisztika rovidebb es egyszerubb.

Nemi statisztikai alapkepzes nelkul nem tudna az orvos (sem) publikaciot olvasni / irni. "Mondom hogy felesleges tanítani ilyet :-), hiszen az orvosok nagy része nem igazán olvas publikációkat..
Ha nem tanitanak, akkor a legtobb hallgato / orvos nem tudna ertelmezni mit is jelent hogy a X diagnosztikai modszer I-es tipusu hibaja 15%, csak azt sejtene hogy ez valami a tökömbe uri matematikai huncutsag.

zunuke 2014.05.05. 23:11:35

@desw: Ne ess már túlzásokba légyszíves.

Ma, Magyarországon ugyan már hol költ az eü.százmilliárdokat az alkoholistákra,a dohányosokra,meg a kövérekre éves szinten? Sehol.
A rokkantnyugdíjas ember-még ha hibás is-azért kap rokkant nyugdíjat,mert valószínűleg jogosult a nyugdíjra a ledolgozott évei után,és mert valószínűleg jó volt a fizetése,amiből kurva sok pénzt vontak le amikor még aktív dolgozó volt.Egyébként nem kapna semmit megnyugtatlak,mint ahogy nagyon sokan nem is kapnak.
Milyen kérdés ez,hogy egy bagó miatt amputált lábú beteg valóban egyenlő ellátást érdemel-e,egy részeg állat által elütött szintén amputált lábú beteg? Jézusom...akkor dögöljön is meg rögtön? Tegyék le az alagsorba egy priccsre azokat akik dohányoztak és érszűkület miatt le kellett vágni a lábukat? Akkor jó sokan lennének az alagsorban,még orvosok is !!! Elhiszed?

Az orvosokat nem a betegek üldözik el,ne beszélj már zöldeket, hanem a pénz miatt menekülnek innen amiben tökéletesen igazuk is van.Ezt nem is vitatja senki.De hogy akik itt maradtak ezen a nincstelen,pénz nélküli,egyik napról a másikra élő embereken akarják bevasalni az eü.-ből hiányzó pénzeket, ez elszomorító.
Így van,rohadt Orbán és rohadt Gyurcsány akik bezáratták a kórházakat,akik szarnak/szartak az egészségügyre,akik az istennek se akarják emelni az orvosok/ápolók pénzét,akik eltűrik/eltűrték,hogy a kórházakban borzalmas körülmények közt fekszenek emberek százezrei,ahol a lakosság adja össze az életmentő műszerek árát,ahol egy rákos beteg gyereknek gyűjteni kell a műtétjére mert a TB nem hajlandó kifizetni,ahol egy gyereknek a fogszabályzója annyiba kerül mint a szüleinek a két havi fizetése,mert a TB ezt sem támogatja,mint ahogy sok minden mást sem.Igen rohadt szemét aljas ge@ik,akárhogyan is próbálod levenni róluk a felelősséget.Amíg milliárdok vannak stadionokra,meg lehetne még napestig sorolni hova mennek el milliárdok,addig igenis egy rohadt nagy ge@ik.

telkoe 2014.05.05. 23:15:21

@zunuke:
Tudod mit mondanak ha elmegy egy korhaz gazdasagisa gyogyszert, muszert, villanyt gazt stb stb stb vasarolni, a mentos a benzinert, gumiert autoalketreszert stb. es elkezdi magyarazni hogy neki adjak olcsobban mert 4M szegeny nem fizet de jar neki az ellatas? Egyszer -ketszer talan szerencseje van, hogy valami jotet lelek arengedmenyt ad, de 99% elhajtjak a fenebe ha nem tudja ezeket kifizetni. gyogyszer, muszer stb nelkul nincs ellatas, benzin, gumi alkatresz, szerelo nelkul nincs mento, puszira-sirasra nem lehet bevasarolni.

christophe 2014.05.05. 23:37:41

@desw: Ez igy van,erre szerettem volna ràvilagitani,akik emberi èletekèrt felelnek ne kèpzeljek magukat mindenhatonak,torvènyenkivulinek,a tobbi pedig a birosàg dolga....

desw 2014.05.05. 23:48:39

@zunuke:

"Ma, Magyarországon ugyan már hol költ az eü.százmilliárdokat az alkoholistákra,a dohányosokra,meg a kövérekre éves szinten? Sehol."

Ne viccelj már! Szív- és érrendszeri, mozgásszervi problémák kezelése, cukrosok kezelése, részegek és drogosok balesete, gyógyszerártámogatás...

"A rokkantnyugdíjas ember-még ha hibás is-azért kap rokkant nyugdíjat,mert valószínűleg jogosult a nyugdíjra a ledolgozott évei után,és mert valószínűleg jó volt a fizetése,amiből kurva sok pénzt vontak le amikor még aktív dolgozó volt."

Ja, ha meg nem dolgozott eleget, akkor kap majd segélykét, mer jajj, szegény embör! A kezelések költségéről ne is beszéljünk, ugye?

"Milyen kérdés ez,hogy egy bagó miatt amputált lábú beteg valóban egyenlő ellátást érdemel-e,egy részeg állat által elütött szintén amputált lábú beteg? Jézusom..."

Tényleg nem érted?? Tényleg ilyen nehéz felfogni azt, hogyha a T. állampolgárok egy picit jobban vigyáznának a saját kibaszott egészségükre, akkor százmilliárdokkal többet lehetne értelmesebb céloka is elkölteni az eü-ben? Tényleg nem érted, hogy akkor a jelenlegi járulékfizetési rendszer mellett is JOBB lehetne az eü???

"Az orvosokat nem a betegek üldözik el,ne beszélj már zöldeket, hanem a pénz miatt menekülnek innen amiben tökéletesen igazuk is van."

Ki a fasz szavazta le a kibaszott 300 Ft-os vizitdíjat és az 1.000 Ft-os kórházi napidíjat mondván nem fizetünk többet? Nem ez a buta nép volt? Sörre, bagóra meg játékgépre volt pénz, de 300 Ft-ot sajnáltatok vizitdíjra? Akik most ingyen kapják az eü-t, azok sem akarnak fizetni járulékot, mert nekik az JÁR puszira. Hát akkor érjétek be azzal, hogy 6 hónapot kell várni egy vizsgálatra, mert nincs több pénz.

"Ezt nem is vitatja senki.De hogy akik itt maradtak ezen a nincstelen,pénz nélküli,egyik napról a másikra élő embereken akarják bevasalni az eü.-ből hiányzó pénzeket, ez elszomorító."

Mér', ki a bráner fogja a magyar nép eü ellátását kifizetni? Majd az UFO-k?

"Így van,rohadt Orbán és rohadt Gyurcsány akik bezáratták a kórházakat,akik szarnak/szartak az egészségügyre,akik az istennek se akarják emelni az orvosok/ápolók pénzét,akik eltűrik/eltűrték,hogy a kórházakban borzalmas körülmények közt fekszenek emberek százezrei,ahol a lakosság adja össze az életmentő műszerek árát,ahol egy rákos beteg gyereknek gyűjteni kell a műtétjére mert a TB nem hajlandó kifizetni..."

A TB nem hajlandó kifizetni??? Hát szerinted a TB-nek honnan van pénze??? Ja, tehát a nép nem akarja fizetni TB-t, a TB meg nem TUDJA miből kifizetni az ellátást!!! Ennyire nem érted???

"Igen rohadt szemét aljas ge@ik,akárhogyan is próbálod levenni róluk a felelősséget.Amíg milliárdok vannak stadionokra,meg lehetne még napestig sorolni hova mennek el milliárdok,addig igenis egy rohadt nagy ge@ik. "

Te, ezt az Orbánt meg a Gyurcsányt és a többi faszkalap politikust ki választotta meg?? Ja, ez is a hülye nép volt, aki bevette a demagóg maszlagot a meséről, hogy erőfeszítés nélkül nyugati életszínvonal lesz MO-on. Hát nem lesz, b+! És amíg a primitív nép csak a jogait fogja ismerni kötelességek nélkül, addig csak egyre szarabb lesz MO-on a helyzet, meglásd!

desw 2014.05.05. 23:54:36

@christophe:

Ebben egyetértünk!

Viszont akkor nem kellene ítéletet hirdetni a tények ismerete nélkül egy 3 perces riport alapján!

zunuke 2014.05.06. 00:08:47

@csakmotyogok: Jó rendben,látom téged nem lehet meggyőzni,csak hajtod azt ami lehetetlen.De akkor vegyünk egy példát:
Tegyük fel,hogy bevezetik a havi40 ezer forintos eü járulékot, mindenkitől ennyit vonnak,ha minimálbéres ha nem.Te fizeted is dalolva is egy darabig,bár orvosnál nem jártál két éve.Nincs rá szükség.Egyszer csak vége a munkahelyednek,kész ennyi nincs többé.Állást keresel, találsz is,de ott a fizetésed a töredéke annak amit előtte kerestél.Nem adnak többet,ha tetszik ha nem.Elfogadod.Fog csigorgatva ledolgozol egy hónapot amikor is átutalják a pénzed,meglepetten nézed az egyenleget,hogy ebből a keserves pénzből csak az eü. járulék 40.000 Ft.Tehát alig 50.000 Ft-al bandukolsz hazafelé,otthon az asztalon már vár a villany számla/gázszámla/közös költség/telefon/tv/internet/és rossz esetben a banki hitel törlesztés részlete.Ez a másik 50 ezer ha nem szálltál el a fogyasztással persze.Akkor megkérdezhetem,hogy mit eszel az elkövetkezendő 30 napban? Hogy jársz be dolgozni? Lógsz a járatokon? Kölcsönkérsz? Vagy Te ezt hogy oldanád meg? Még mielőtt válaszolnál jelzem,nagyon sokan ennyit keresnek.

desw 2014.05.06. 00:59:18

@zunuke:

A példádban a "Te" helyére helyetesítsd be az "állam" szót és rémisztő dolgot fogsz látni.

Na, ezért van volumenkorlát az eü-ben, mert ha hitelből finanszírozna jobb eü-t az ország, akkor hamar államcsőd lenne. Tetszik vagy sem, az állampolgátoknak KELL befizetni annyit, hogy jobb lehessen az eü. (vagy nem kell annyit vedelni és bagózni)

Megoldás lehetne:

- mindenki fizessen (0-200 éves korig mindenki)

- kockázati alapon fizessen mindenki (önpusztítók = kövér, alkesz, dohányos, 10-szer, 100-szor annyit, mint egy nem dohányzó, nem kövér, ...)

- önpusztítók nem kaphatnak gyógyszerártámogatást

- kötelező szűrővizsgálatok (aki nem megy el, sokszorozódik a járuléka)

- co-payment (kezeléseknél, műtéteknél önrészt fizet mindenki vagy maszek biztosítás terhére)

- a volumenkorlát feletti szabad kapacitást piaci finanszírozás mellett kiajánlani (a beteg fizeti zsebből a műtétet, viszgálatot, így nem kell 6 hónapot várnia)

Így lenne pénz az eü dolgozók bérrendezésére is, cserébe orvosi egyetem fizetős vagy röghözkötés.

hagymi 2014.05.06. 01:14:10

@carrie 2014: "mikrobiológiai szintű hatásmechanizmus"
Anyám borogass. Azt sem tudod mi az a mikrobiológia. Megsúgom, nem egyenlő a molekuláris biológiával.

hagymi 2014.05.06. 01:17:21

@zunuke: A probléma az, hogy hiába te nem használod fel a befizetett pénzt, más kezelésére elköltik. Az eü pedig ennyibe kerül, ebből nehéz lesz lefaragni. Ha mégis sikerül, abba sok beteg belehal...

Kíváncsi lennék: tudod, hogy mennyibe kerül az eü. Tudod, hogy valakinek ki kell fizetnie. Honnan szedsz pénzt a kifizetésére??? Nekem nagyon nincs ötletem a hitelen és az állampolgárokon kívül, de lehet, neked van ötleted...

she_wolf 2014.05.06. 02:43:40

@carrie 2014:
"Ilyen törvényszéki orvostant, meg a kórbonctant miért tanultatok? Az már nem iügyi szakértőkre, meg boncmesterekre vonatkozna inkább?? :)"

Nem minden haláleset bűncselekmény következménye (akkor kell igazságügyi orvosszakértő, egyebekben pedig a pathológus kompetenciája). Viszont a törvényszéki orvostant tudniuk kell, mert lehet, hogy aki gyerekgyógyászati álmokat kergetett mikor az orvosira került, harmadévesen már inkább a igazságügyi kórbonctan felé ficereg.
Boncmester - pathológus = ápolónő - orvos. Legalább ennyi a tudásbeli különbség kettejük között. Szomorú, hogy ezt nem tudod, hiszen te mindent tudsz....
Gondolom azt is, hogy a "régi, szép időkben" (XVI.-XVII. század) még el kellett rabolni a frissen temetett halottakat, hogy az akkori orvosok behatóan tudják tanulmányozni az emberi test felépítését, és talán viccesen hangzik, de a működését is. Azt ugyanis képeskönyvből nem lehet megtanulni. Illetve meg lehet, de az a tudás annyit is ér.
Mindig a belgyógyászatra hivatkozol, pedig azon kívül még rengeteg területe van az orvoslásnak. Nézz meg egyszer egy boncolást, és tudni fogod, miről beszélek. Azután remélem, már te is tudni fogod, hogy mekkora hülyeségeket halmoztál itt össze a nagy szájmenésedben.
Amikor már te is látod a különbséget egy beteg és egy egészséges szerv (szín, súly, állag...)között. A kezedben fogni egy agyat, szívet, májat (tudod, ezeket, és még sok mást is) a boncmester egy mérlegen akkurátusan lemér, és a súlyából, színéből (csak ebből a két adatból mennyi infót lehet nyerni, el sem hinnéd!) megállapítják a halál okát....hihetetlenül gyönyörű dolog!
Mit gondolsz, Leonardo hogyan tudott olyan gyönyörű izmoltságú embereket rajzolni?
Az alapok talán legfontosabbját vennéd ki az tananyagból, bezzeg a kommunikációt (akár emelt idővel is) benne hagynád? Mert minek?
Bocs, de te egyszerűen hülye vagy. Én szeretem, ha egy okos ember hülyéskedik, de ha egy hülye ember okoskodik, az már inkább szánalmas:( Vegyél vissza ebből a "majdénmegmondommikell" stílből, mert így csak égsz, mint a rongy:(
Tényleg, ezt jó tanácsként javaslom neked. Az ok pedig egyszerű: nagyon nem értesz hozzá, és képtelen vagy egészében átlátni ezeket a dolgokat.
Amiben viszont nagyon melletted vagyok, az a diagnosztika. Azt hiszem, ebben lenne még mit fejlődni (bocs, orvosok).

she_wolf 2014.05.06. 02:48:44

@Irkutszk: Ehhez tudnia kellene orvosul értelmezni a "hatásmechanizmus" szót:))

she_wolf 2014.05.06. 02:57:07

@Tempus-Anh:
"Aki ezen átment tudja, mit jelent anatómiából vizsgázni, ismeri Szentágothai-Réthelyi Functionalis anatomiá-ját,..."

Ha jól emlékszem ez nekem is valahol a padláson figyel:( Kb. 25X20 centis, és vagy 5 centi vastag:) Legalábbis Szentágothai neve rögtön ismerős lett, meg a "Funkcionális anatómia" cím is. 2 kötetes. Ha tévedtem, bocs:) De tudom, hogy volt/van egy ilyen 2 kötetes anatómiai tankönyvem:)

csakmotyogok 2014.05.06. 08:35:33

@zunuke: Szakadj már le rólam, de azért elmondom.
1.A meggyőzhetetlen te vagy és annak ,amit én mondok racionális alapja van ,te meg hagymázas gondolatodban azt hiszed a pénz a pénzfán terem. Nem fizetem ki röhögve az eü járulékot jobb lenne elkölteni úgy mint itthon a többség,de én minden fillérem után fizetek,adót,ehot eü járulékot+ezerféle adót. Jobb lenne felélni,elnyaralni félrerakni stb.
Viszont baromira unom, hogy akik nem raknak semmit vagy épp semminél alig a nagy-kalapba', többet/ugyanannyit vesznek ki belőle mint én, és lám, nekik a legnagyobb a szájuk, pedig többek közt az olyan hülyéknek, mint én meg a családom meg a szerencsétlen dokinak köszönhető az ,hogy kapnak, mégpedig érdemükön felül.
A megoldás az lenne, ha akik nem fizetnek nem kapnak semmit akik kicsit azok alig valamit ,de ne is követelőzzenek MR Ct kemoterápia szívműtét után. Pszt, legyen a nevük. Az természetes, hogy akinek nincs pénze nem megy a Gundelba ebédelni, és nem 7 csillagos szállodába száll meg akinek kevesebb a pénze négy vagy 3 csillagosba megy akinek nincs marad a fenekén. Bocsi, de én több mit 20 éve fizetek négycsillagos néha 5 de volt hogy csak 3 csillagos árat, és mégis azt kapom,amit az aki nem fizet semmit, de nem várom el, hogy azért amit befizetek kinyalják a hátsóm. Te meg a hozzád hasonlók a fél/0 csillagért elvárnák a az 5 csillagos ellátást, hát nem. Nem tisztességes nem korrekt, sem velem sem az eü dolgozókkal szemben sem. S ne gyere a demagóg szövegeddel a kommunizmus megbukott. Annyit még a rákos gyerekek itthon mindent megkapnak még akkor is ha anyjuk apjuk az életben 1 becsületeset nem dolgozott (néz meg az usákokat', pedig ők 1 gazdag ország). Persze mindenféle csodaszert , sámánt, kínai orvoslást csodavizet, őssejt terápiát nem fizet az OEP ne is fizessen, ne a köz javára legyen valaki hülye hanem a saját kontójára.Régebbi hszedre: Kende könyvéről meg annyit ,nem jót hoztál fel épp ő az aki nem tud elszámolni az alapítványa vagyonából az én adómból is vett magának a gyerekének villát stb. Szóval ne tisztességtelen emberrel példálózz.

carrie 2014 2014.05.06. 08:43:38

@hagymi:
"Az a baj, hogy 0 rálátással, tudással próbálod itt osztani az észt, és véletlenül sem próbálod értelmezni azokat a dolgokat, amiket mások leírnak, csak a saját litániádat mondod újra és újra."

Még egyszer leírom, mert látom nem értelmezted azt a bizonyos mondatomat:
Az a baj, hogy vak létedre egy látónak akarnád megmagyarázni milyen szín a fehér ;)
Hajrá, csak így tovább! Oktasd az ki az embereket olyan területről amire kvázi semmi de semmi rálátásod nincsen! Csak így tovább, okoskodjál még!

carrie 2014 2014.05.06. 08:59:03

@magam adom:
"Én nem tudom, Te mit, és milyen metodika szerint tanultál, de az látszik, hogy az orvosláshoz, egészségügyhöz semmi, de semmi közöd. Ennek örömére nem kellene beleugatérozni, hogy szerinted hogyan lenne jó az orvosképzés."

Látom te is vaksi vagy és te is gőzerővel magyarázod egy látónak hogy milyen szín a fehér! Gratulálok: szövegértelmezésből egyes! Jó hogy bagoly mondja verébnek (d)effektusod van...

"Az idézett hozzászólásodhoz csak annyit: egy orvosnak igenis tudnia kell, hogy a beteget melyik képalkotó modalitásra küldi vizsgálatra, melyik módszertől kap leghamarabb megbízható diagnózist költséghatékonyan. De ugyanez vonatkozik a labordiagnosztikai eljárásokra is. Mit értesz az alatt, hogy a doki rendelje el? Tudnia kell, hogy milyen röntgenfelvételt kér adott esetben, és a röntgenasszisztensnek azt kell elkészítenie. Ez nem paintball, nem vaktában lövöldözés folyik a röntgensugárra"

Jujjjj.... persze, okoskám. Ne adj isten eltöröd térdedet, bemászol az ambulanciára, mit fog mondani az orvos? Két irányú rtg-t kér a patelládról, te nagy okos! Kérhet mást? Nem. Mert miért nem? Azért mert 1. a CT baromi költséges, 2. csak rtg van abból kell gazdálkodni... Erre egy külön féléve(ke)t szentelni felesleges. Inkább tanulnák emelt óraszámban azt, hogy különböző diagnosztikai eljárás képei milyen kórhoz kapcsolódnak: ergo tüdőgyuszi, TBC, gümőkor, tályogos fog, fibroadenoma, neuroma ...etc hogy néz ki rtg.-n/uh-KOn. Nem, nem leírva: hogy pl: pneumonia kórképe: kiterjed beszűrődés látható blablabla... hanem valós rtg-KEN(Tsz!), uh-s képEKen keresztül... (nem egy, hanem több - mielőtt még ISMÉT szövegértelmezési gondjaid lennének) :)

carrie 2014 2014.05.06. 09:19:36

@mig54:

Tudod mig, elgondolkozhatnál magadon, hogy egy eüben dolgozó, egy számára elméletileg tök ismeretlent milyen okból savaz??? Milyen okból érzi azt, hogy neki FELTÉTLENÜL BE KELL SZÓLNI, SAVAZNI KELL AZ EMBERT?

Hozzászólásaid színvonalával sikerült kiállítanod saját magad szegénységi bizonyítványát és hűen alátámasztanod [ha már elméletileg az eü-ben dolgozol?!]az eü-sök a hozzáállását az emberekhez: Csak téged idézlek, amihez CSAK gratulálni tudok (szépen lejáratod a hozzászólásaiddal a szakmát, HA egyáltalán az eü-ben dolgozol?!):

"Szomorú, hogy ezt nem tudod, hiszen te mindent tudsz...."
"Azután remélem, már te is tudni fogod, hogy mekkora hülyeségeket halmoztál itt össze a nagy szájmenésedben."
"bocs, de te egyszerűen hülye vagy. Én szeretem, ha egy okos ember hülyéskedik, de ha egy hülye ember okoskodik, az már inkább szánalmas:( Vegyél vissza ebből a "majdénmegmondommikell" stílből, mert így csak égsz, mint a rongy:("

...és had ne idézzem be a többi 120 ilyen jellegű mondataidat!

Egyszerűen szánalmas vagy! Szállj magadba (ne is kicsit, hanem nagyon)!

Érdekes, hogy Tempus "kollégádnak" (ha egyáltalán olyan szintű munkád van, hogy kollégáknak szólíthatjátok egymást?!) AKI KÉPES A SOROK KÖZÖTT OLVASNI, leesett a tantusz már egy ideje ;) de neked MÉG MINDIG nem!?! Istenem, nem lehetsz - idézlek téged-: "ennyire hülye"...

carrie 2014 2014.05.06. 09:33:18

@mig54:
"Nézz meg egyszer egy boncolást, és tudni fogod, miről beszélek."
BOCS NEM EGYET LÁTTAM MÁR! pusszantalak!
Na és te mennyit láttál élőben? Vagy kiderül, hogy eü-ben csak adminisztrációs feladatokat láttál el??? Gondolod az bárhol bármit is jelent? Gondolod annyi elég az okoskodásaidhoz?

"Amikor már te is látod a különbséget egy beteg és egy egészséges szerv (szín, súly, állag...)között. A kezedben fogni egy agyat, szívet, májat (tudod, ezeket, és még sok mást is) a boncmester egy mérlegen akkurátusan lemér, és a súlyából, színéből (csak ebből a két adatból mennyi infót lehet nyerni, el sem hinnéd!) megállapítják a halál okát....hihetetlenül gyönyörű dolog!"
Látszik még nem jártál egyetlen egy boncterem környékén sem. Persze szép. Aha, ja, könyvekből biztos szép. De vajon akkor is szép, mikor az ember máját a mérlegre "b@sszák", mint a hentes a húsboltban? Akkor is szép, amikor kitömik a halottakat a saját ruháikkal, hogy a súly azért meglegyen? Nem tudom te milyen mesekönyveket olvasgatsz, de az hogy egyszer sem voltál még a boncterem közelébe azt már most előre borítékolom...

"Mit gondolsz, Leonardo hogyan tudott olyan gyönyörű izmoltságú embereket rajzolni?
Az alapok talán legfontosabbját vennéd ki az tananyagból, bezzeg a kommunikációt (akár emelt idővel is) benne hagynád? Mert minek?"

XD
A stílusod, és az általad megfogalmazott mondatok minősége hűen alátámasztja ennek az állításnak a helyét, okát, aktualitását és törvényszerűségét!

kheiron 2014.05.06. 09:48:31

@carrie 2014:

Erre már csak azt lehet írni: uramatyám. :-(

Olyan hozzászólásokat írsz, mintha tényleg képtelen lennél felfogni a gyógyítás komplexitását és idomított majomként tekintenél az egészségügyben dolgozókra. Az általad kívánt "oktatás" során nem széles látókörű, az elméletre épülő ismeretekkel bíró orvosok képződnének, hanem olyan emberek, akik nem látnak tovább az orruknál.

Egyre inkább az a gyanúm, hogy csak szívatsz minket.

kheiron 2014.05.06. 09:50:40

@carrie 2014:

"egy számára elméletileg tök ismeretlent milyen okból savaz??"

Mert az illető bődületes, iszonyatos baromságokat ír.

carrie 2014 2014.05.06. 09:55:15

@desw:
"Megoldás lehetne:
- mindenki fizessen (0-200 éves korig mindenki)
- kockázati alapon fizessen mindenki (önpusztítók = kövér, alkesz, dohányos, 10-szer, 100-szor annyit, mint egy nem dohányzó, nem kövér, ...)
- önpusztítók nem kaphatnak gyógyszerártámogatást
- kötelező szűrővizsgálatok (aki nem megy el, sokszorozódik a járuléka)
- co-payment (kezeléseknél, műtéteknél önrészt fizet mindenki vagy maszek biztosítás terhére)
- a volumenkorlát feletti szabad kapacitást piaci finanszírozás mellett kiajánlani (a beteg fizeti zsebből a műtétet, viszgálatot, így nem kell 6 hónapot várnia)
Így lenne pénz az eü dolgozók bérrendezésére is, cserébe orvosi egyetem fizetős vagy röghözkötés. "

Ezzel csak az a probléma:
1. 3 éves gyereknek nincs jövedelme. Miből fizessen? (vs. nagycsaládosok 3+ gyerekkel pusztuljanak éhen? ellentmondás a további népességcsökkenés megakadályozásával)
egy alkalmi munkanélkülinek nincs jövedelme, miből fizessen?
egy nyugdíjas akinek 30 ezer a nyugdíja, miből fizessen 40 ezret?
2. Kikerülhető: hogyan bizonyítod be, hogy valaki dohányzik-e vagy sem? Vagy iszik? (egyébként ezzel egyetértenék.) Mitől számítana valaki alkoholistának, mennyiség, minőség vagy hogy? Erre mindenki azt mondaná hogy nem cigizik, nem alkoholizál. A kövérek előjönnének azzal, hogy ők nem esznek sokat, "csak" hormonproblémáik vannak... stb.
3. Önpusztító? Ezt most mire érted? Cigi, pia, kokó? vagy más? Hogy bizonyítod?
4. szűrővizsgálatok: ki fizetné azt a temérdek pénzt ami ehhez kell? (pénz, idő, orvos, műszer?)
4&5. ha a sz.vizsgálatokon valamit észrevesznek és beavatkozást javasolnak (amiért neked részben fizetnek KELL), akkor mi biztosítja azt, hogy nem "akasztanak felesleges beavatkozásokat a nyakadba" (Vö. Amcsi felesleges beavatkozásokkal), csak azért hogy az eü kellőképpen finanszírozva legyen?
6.egyetértek, azzal a megkötéssel hogy:
-legyen kifüggesztve az ÁRLISTA a VÁRÓBAN
- ADJANAK RÓLA PAPÍRT, SZÁMLÁT, ÍRJANAK SZERZŐDÉST (ki, mikor, mit csinál, miért vállal felelősséget: Vö.: megbízási vs. vállalkozási szerződés)
- legyen letisztázva hogy az így elvégzett beavatkozásért az orvos vagy a kórház a felelős-e 100%-ban!?

carrie 2014 2014.05.06. 10:00:33

@kheiron:

Többet mondd el rólunk az amit másokról mondunk, írunk, posztolunk, mint az amit konkrétan a másiknak a másikról írunk...

Sejtésednek van némi alapja, nem szívatok senkit :) (max akinek inge...) , hanem prezentálok :)
Talán egyszer leesik neked is... talán... de nem biztos...
;)

carrie 2014 2014.05.06. 10:01:40

@kheiron:
...folyt:
mert ahhoz el kellene jutni bizonyos szintre...

Tempus-Anh 2014.05.06. 10:33:58

@mig54: Háromkötetes és kisebb formátumú, de nagyon vastag könyv, többször kiadták, nekem az 1989-es, ötödik kiadás van meg. Aranyáron vettem meg első éven. A Kiss-Szentágothai atlasz viszont rengeteg kiadást megért, több nyelven.A valaha kiadott legjobb anatómiai atlaszok egyike... Kissé büszke vagyok arra, hogy mindkét szerzője (az atlaszban stílusosan "Franciscus Kiss & Johannes Szentágothai") erdélyi gyökerekkel bír, előbbi nagyszalontai születésű, utóbbi családja erdélyi szász volt.

kheiron 2014.05.06. 10:35:14

@carrie 2014:

"egy nyugdíjas akinek 30 ezer a nyugdíja, miből fizessen 40 ezret?"

Őértük az állam álljon helyt, és tegye szépen bele az utánuk járó összeget az egészségügyi költségvetésbe.

"hogyan bizonyítod be, hogy valaki dohányzik-e vagy sem? Vagy iszik?"

Egyszerű vérvizsgálatból. Eléggé gyorsan ki lehet deríteni mindkettőt.

" A kövérek előjönnének azzal, hogy ők nem esznek sokat, "csak" hormonproblémáik vannak... stb."

Egy szép alapos vérképből kiderül, hogy van-e hormonproblémája, vagy nincs.

magam adom 2014.05.06. 10:35:23

@carrie 2014: Na, okoskám! (Ha már Te megengedted magadnak ezt a hangnemet)
Ha a térded törik el (egyébként ilyen szakkifejezés, hogy "térdtörés" nincs), akkor egy traumatológus számára nem evidens, hogy kétirányú patella felvételt készíttet. Ha csak a több, mint húsz éve tanultakra gondolok, akkor is kapásból visszaemlékszem térd A-P,térd oldalirányú, térd P-A axiális(alagút), lateralis és medialis ferde térd, patella P-A, patella oldalirányú, patella tangenciális felvételekre. Mindegyiknek más és más a kivitelezési módja, mind a beteg fektetését, a sugár irányát, a sugárirány dőlésszögét, a kazettaválasztást, az expozíciós értékeket tekintve, és mindegyiknél más-más anatómiai képlet látható. Vagyis, ha a patella törik el, vagy ha az eminentia intercondylaris tibiae, más-más felvételek készítése szükséges. Erre utaltam azzal, hogy nem vaktában lövöldözés folyik, ami látszik-látszik alapon.
CT vizsgálat nem csak a módszer költségessége miatt nem készül elsősorban, hanem a sugárterhelés miatt sem. Ha a hagyományos röntgen-felvételi eljárással kimutatható a törés, akkor nem kell CT vizsgálatot készíteni. Vannak egyébként esetek, amikor a sérülés miatt, az egymásra vetülő csontok miatt, és a korrekt helyreállítás érdekében igenis CT szükséges. És hidd el, hogy akkor el is végzik.

Továbbra sem derült ki a hozzászólásaidból, hogy milyen egészségügyi kompetenciád van, azt már tudjuk, hogy elmondásod szerint látó vagy, és a fehér színt is ismered, de többet nem árultál el magadról, viszont a hozzászólásaid alapján max. betegként jártál bármely egészségügyi intézményben.

Képzeld el, tanulják az orvostanhallgatók a radiológia tantárgy keretén belül a különböző képalkotó eljárásokat, azok kivitelezési módját, a szükséges előkészítést, és azt is, hogy melyik kórképhez milyen CT-, MR-, UH-, Rtg-kép társul. Majd az egyetem után, ha a radiológia lesz a választott szakirányuk, akkor még mélyebbre hatóan, még kiterjesztettebben tanulják-tapasztalják meg a szakma csínját-bínját.

És nem, nincsenek szövegértési gondjaim. Max. a Te szövegeddel vannak értelmezési gondjaim, de a hozzászólásokból ítélve nem csak nekem.
Namármost, vagy itt mindenki hülye, és csak Te vagy normális, vagy egyedül Te mégy forgalommal szemben az egyirányú utcában.

Tempus-Anh 2014.05.06. 10:38:30

@mig54: Az abszolút világverő, a rajzolt anatómiaatlaszok Rolls Royce-a azonban Frank H. Netter Humán anatómiai atlasza, azt forgatni szemet gyönyörködtető élvezet, rendkívül didaktikus, szemléletes, igényes alkotás. És adott ki pathológiai atlaszokat is, szakágakra lebontva. Zseniális alkotó volt.

kheiron 2014.05.06. 10:39:46

@carrie 2014:

Jáááj, Coelhóhoz méltó szellemi mélységekben jársz....

Tempus-Anh 2014.05.06. 10:47:37

@carrie 2014: Jó a magyar orvosképzés, a világ minden részéről jönnek ide tanulni, Izlandtól Norvégián át Izraelig, Görögországig, Portugáliáig, Szudántól Szírián és Jordánián át Iránig. Minőségi képzést kapnak és a megszerzett diplomával simán elhelyezkednek, jó szakemberek válnak belőlük.

carrie 2014 2014.05.06. 10:59:59

@kheiron:
""egy nyugdíjas akinek 30 ezer a nyugdíja, miből fizessen 40 ezret?"
Őértük az állam álljon helyt, és tegye szépen bele az utánuk járó összeget az egészségügyi költségvetésbe."

Annyira bárgyú dolgokat ráadásul összefüggéstelenül írsz, hogy az már visít!
Ugyan miből? Az akkori befizett (levont) Klári néni általi 300 Ft, már akkor elment Joci bácsi műtétjére, amikor le lett vonva. Ráadásul figyelembe kellene venned az inflációt is! UGYAN EZ VAN A NYUGDÍJAKKAL IS: NEM NEKED GYŰJTIK, HANEM TE FIZETED PISTA BÁCSI NYUGDÍJÁT MOST PER PILLANAT!!! Ugyan miből állja az állam? Szerinted az állam miért van jelenleg összesz@rva? Csökkenő népesség mond valamit neked? Szerinted miért kellett a TBjárulékot Adó-ra átírni? Szerinted???? Szerinted ha egy dolgozó ember béréből kapásból levonnak 46%-ot, majd a fenntmaradó 54%-ra pedig kivetnek 27%-ot szerinted abból még lehet valamit is levonni???? legalább az előtt gondolkozzál már egy kicsit, mielőtt ilyeneket leírsz! Tessék menni a parlament elé tüntetni, hogy nem STADIONOKAT,4-es METRÓKAT AKARTOK, hanem NORMÁLIS EGÉSZSÉGÜGYET.

""hogyan bizonyítod be, hogy valaki dohányzik-e vagy sem? Vagy iszik?"
Egyszerű vérvizsgálatból. Eléggé gyorsan ki lehet deríteni mindkettőt."
Passzív dohányzás mond neked valamit?

"" A kövérek előjönnének azzal, hogy ők nem esznek sokat, "csak" hormonproblémáik vannak... stb."
Egy szép alapos vérképből kiderül, hogy van-e hormonproblémája, vagy nincs. "
Ezt szépen ki lehet játszani: majd a vérvizsgálat előtt beszerez legális/ illegális hormont, aztán a vérében lesz... Más egyéb "okos" ötleted van??

magam adom 2014.05.06. 11:00:23

@carrie 2014:
Visszakerestem egy korábbi "beszélgetésünkre". Idén, március 20-án olyan kérdéseket tettél fel egy poszt kapcsán, ami nem utal arra, hogy valóban egészségügyi szakdolgozó lennél. Pl:
"Egyébként vérvételt hivatalosan ki csinálhat? Asszisztens vagy nővér? "

"A zöld/kék szín az nem a műtősöké?"

"Apropó,jut eszembe: hadd kérdezzem meg, hátha valaki itt kenterből tudja rá a választ:
röntgen felvételt ki értékelhet ki?
"Mármint ki az a személy aki az asszisztensnek szóban mondja? Bárki ehet aki Dr.?
Ugyanaz a személy is kiértékelheti, aki rtg-re utalja be a beteget?
Minden esetben kell az rtg-ről leletet készíteni?"

"(bocsi a hülye kérdésekért...)"

"De akkor a fogászati asszisztens feljebb van mint egy ápnő? (csak kérdem: régi rendszerben szki után volt 2 év híd- akkor kapott az illető felnőtt/gyerekorvosi ápnős végzettséget (utána fősulin ugye diplomás ápnő) , ha nem 2 év hídra mentél hanem az szki után fogászat asszisztens képzésre, akkor az lettél.) Csak valahogy számomra furcsa, hogy egy asszisztens kell egy gép kezeléséhez... jobban el tudom képzelni azt, hogy kapnak egy gépet, akkor odamegy egy muksó és kb 10 perc duma alatt elmagyarázza az ott dolgozónak, hogy melyik gombot nyomja... vagy hozzájuk vágnak egy leírást... (jobb esetben)"

Ezek itt mind tőled vett idézetek. Ne mondd, hogy ezek a kérdések olyan nagy egészségügyi tájékozottságra vallanak.
Ha cirka 1,5 hónapja nem voltál tisztában az asszisztens-képzéssel, az ilyen-olyan kompetenciákkal, akkor mostanra hogyan képezted magad szakértővé?

hagymi 2014.05.06. 11:02:49

@carrie 2014: Ezek szerint te orvosként végeztél, hogy "látó" vagy? Ezt nem hiszem, az írásaid alapján ordít rólad, hogy közöd sincs az eü-hoz, de még természettudományos képzésed sincs. Az írásaimra érdemben nem válaszolsz, csak a személyemet támadod, pedig biztos, hogy több közöm van és lesz az eü-höz, mint neked (például értem az olyan fogalmakat, mint mikrobiológia, molekuláris biológia, stb., ami már kezdésként sem elhanyagolható). Még egyszer kérdezem: pontosan mit látsz te?

magam adom 2014.05.06. 11:04:27

@Tempus-Anh: Hát, abból tényleg öröm volt tanulni. És jó mostanság is le-levenni a polcról, csak úgy. És a nyolcadikos gyerekem biológia-tanulását is meg-meg támogatom egy ábrával.

hagymi 2014.05.06. 11:08:32

@kheiron: Ez a gyanú bennem is felmerült már sokszor :)

magam adom 2014.05.06. 11:09:27

@carrie 2014: Nos, carrie, az általad preferált képzési rendszerben tanult orvost biztosan be lehetne csapni egy kis orális hormon-pótlással.

magam adom 2014.05.06. 11:10:31

@magam adom: helyesen: egy-egy ábrával.

Tempus-Anh 2014.05.06. 11:15:28

@magam adom: Örülök, hogy Számodra is hasznos volt és ma is az.

carrie 2014 2014.05.06. 11:45:12

@Tempus-Anh:
Én ezt nem kérdőjeleztem meg soha.

Pont ezek a dolgok amiket nem értek:

1.ha jó a képzés kérjék el az árát is. 1 külföldi diák tandíjából, 2 magyar orvost képezzenek idehaza... (és a gond megoldva. De hová is megy el a külföldi diákok által befizetett összeg? jó kérés, ügye?)

2. jelenleg ez a tizen-huszon valahány éves képzés (szerintem egyet értesz velem) iszonyat sokba kerül (a költségvetésnek). És most súgok csak neked valamit: az orvosok fizetése azért van a béka segge (bocs) alatt, mert így finanszírozzák vissza (kussba) a költségvetésbe az oktatásukra szánt összeget (most vonatkoztassunk el attól, hogy valaki itthon tanult költségvetési pénzen, majd kiment külföldre, így megjelent egy pl 20 millás kiadás szemben a nullás bevétellel) . Persze becsületesebb lenne (és persze láthatóbb is) ha a papírotokon az szerepelne: pl.: bruttó 500 ezer, ebből levonva 300 ezer a húszéves ingyenes képzési költség havi díja... de könnyebb mindig másra mutogatni, úgy ahogy Ti is azt mondjátok, hogy nincs pénz, ugyanígy az állam is azt mondogatja, hogy nincs pénz emelésre (persze, stadionokra, meg műkincs visszavásárlásra van? ez nem ellentmondásos? nah mindegy)

Abból indultam ki(!), hogy ha rövidítve lenne az orvosképzés (nem lenne annyira részletes), nem kerülne annyiba a költségvetésnek (lehet bizonyos területen elég lenne, ha az orvos csak a tünetek alapján belőné a diagnózist és kezelné, ha nem jön be továbbküldené szakemberekhez szakrendelésre, pl: mezei bőrdoki: elmész piros foltokkal a karodon, ránéz, felír egy kenőcsöt, megpróbálod, bejön, bejön, ha nem, akkor visszamész és továbbküld bőrgyógyászati SZAKrendelésre, akik jobban megvizsgálnak, mert részletesebben tanulták. A "mezei bőrdokinak" szerintem nem kellene időt (több évtizedet) eltöltenie az egyetemen azzal, hogy mikrobiológiailag milyen folyamatok zajlanak le, meg a genetikával sem kellene foglalkoznia: csak tünet felismerése, diagnózis, kezelés, továbbküldés. Ennyi. Ennek a következménye az lenne, hogy a 10 betegből 9 átlagos lenne (mint úgy általában) és egy kerülne csak szakrendelésre. Mivel ez a "mezei orvoslás" kevesebbe kerülne a költségvetésnek, több pénzt tudnának fordítani a "szakrendelésekre/orvosokra/ beavatkozásra". Ez ugyanolyan amit nem értek, hogy pl vérvételhez miért kell "diploma", vagy "szakember"? Vagy ágyazáshoz miért kell diplomás végzettség? Azt bárki meg tudja tanulni, elég ha 3x megmutatják valakinek (lsd 15-16 évesek anno) és még 3x ott marad egy szakember mellette és felügyeli. Ennyi. Erre a költségvetés miért alkalmaz "szakembereket"? Az hogy felcímkézni egy vacu-t, vért levenni, majd továbbküldeni, ehhez miért kell szakképesítés? Miért dobunk ki ilyenre havi pl 120 ezret, ha ezt egy 60 ezres kategóriával is tudnák pótolni?? Akinek meg laboros végzettsége van, annak a tehetségét ne pazaroljuk már el vérvételre... :)

AZ orvosi képzés "lerövídítését" nem tényleges lerövidítésként szántam, hanem ésszerű elosztásnak: pl: diák tanul 2 évet az orvosin, majd el kellene mennie "mezei orvosnak" egy évet gyakorlatozni valahová. (gyakorlatért kapna gyakornoki pénzt, persze 1-2 hetes betanítással, könnyebb esetek átadásával, vagy ő lenne az (amire ügyebár soha nincs idő) aki a betegeket tájékoztatná, és a kérdéseikre válaszolna) Majd ezt követően vissza a padba, tanulna újabb 2 évet (uazokkal a csoptársakkal, d emár részletekbe menően), és ismét egy év "terep" gyakorlat...stb.

Azért érezném szükségesnek, hogy az orvos először tanulja meg a tüneteket felismerni, beazonosítani, kezelni mert ezzel két év alatt ifjú titánokat lehetne az eü rendszerbe belevenni (nekik is jó lenne, mert az elmélet tényleges valós tapasztalatokkal egészülne ki, és lehet a tananyagot jobban megértenék részleteibe, még mielőtt azt tanórán lenyomnák neki, tudod : ez a "jaj, ezt valahonnan már tudom" és jobban beépülne, meglátnák az összefüggéseket) És talán az ifjú titánok 5-6. év végeztével nem azt érzenék, hogy nincs semmi jogosítványuk... nem értenek semmihez, nulla élettapasztalatuk van...

...miközben a lakosság is jól járna, hisz "olcsóbban" (gyakornoki fizetés) jutna eü alap-alap ellátáshoz, gyorsabban pörögnének a szakrendelések (értelemszerűen alapesetek nem kötnék le a professzorok drága "idejét"), rövidülne a várólista. AZ az orvos aki sebész nem lenne berángatva szakrendelésre (cöcöcö) ,hanem neki csak műteni "kellene"...
... az állami költségvetés is jól járna, hiszen "olcsóbb" munkaerő mellett maradna pénz pl: gépek, műtétek TB finanszírozására...

És van alapja: hisz hány naiv beteg ember tudja magának belőni az internet által a saját (sokszor) pontos diagnózist? Ők sem tanulnak genetikát meg minden ilyet: csak a tünetek alapján indulnak el.

(szóval remélem most már érthetőbb az egész amit írtam és átment az üzenetem lényege: lakosság sz@rban van, kevés az orvos, sok a beteg, kevés a fizetésetek (akik 10-20 éve praktizálnak), nincs eszköz, kevés kö.vetési a pénz... stb erre kínáltam megoldást) :)

carrie 2014 2014.05.06. 11:59:21

@magam adom:

Nem biztos hogy orális (egyébként meg per os, de mindegy), lehet még parenterális: rektális, vagy anális (vagy banális mint a hozzászólásaid XD), ezen kívül iv, im, meg sc. i.tracherális, i.pulmonáris, szublingvális, vaginális, okuláris, nazális, ...etc. Soroljam még?

Ja bocs a kenőcs kimaradt :) mert ÜGYEBÁR léteznek olyan növényi összetevők, melyek olyan hormont tartalmaznak (transzdermális)... :D De semmi gond, okoskodj csak nyugodtan :) Hajrá!

magam adom 2014.05.06. 12:09:19

@carrie 2014: Veled ellentétben, én nem okoskodtam.

carrie 2014 2014.05.06. 12:17:07

@magam adom:
:)

Lehet csak egy teszt volt, hogy azok aki itt eü-söknek vagy NETÁN dr.-nek vallják, vajon mennyire is eü-sök... tudod, messziről jött ember azt mond amit akar magáról, viszont a konkrét tudást ami valójában az mögött van azt nem tudja csak úgy "mögé" hazudni... vagy benne van a szakmában és kenetrből tudja, vagy nem...

Vond le a konzekvenciát és aludj rá egyet... ;)

magam adom 2014.05.06. 12:56:05

Jujjjjj, ez nagyon átlátszó!!!! A konzekvencia levonva.

carrie 2014 2014.05.06. 12:58:47

@magam adom:
Csak leírtam egy részét annak amit tudok, és amiről úgy gondoltam, hogy esetleg elkerülte a figyelmedet :) Istenem, emberekből vagyunk: van olyan amihez te értesz jobban, van olyan terület amihez meg más. Ezen nem kell ennyire kiakadni. Vannak hormon tartalmú növények is (ha érdekel nézz utána (szak)könyvekben, van egy hasonló: valamilyen Maria Tre...... a szerző, nem tudom most pontosan, meg vannak forgalomba kapható csírák is amelyek szintén hormont tartalmaznak...) Gondolod, ha ezen múlna az hogy valaki 50 ezer TB-t fizet vagy csak 20-at nem lennének trükkök? Rokkantnyugdíjas igazolvány kiadásával is volt az utóbbi években visszaélés, nem? ha azt vesszük akkor ez havi +30 ezres kiadás, éves szinten 360. Ha csak a felét vesszük szerinted melyik orvos az, amelyik nem lenne megkenhető???

Amit meg nem tudok, vagy tudom, hogy tudok, csak más "felsőbb rendűnek érző lény" megkérdőjelez, azt meg megkérdezem, abból kiindulva hogy tévedhetek. Bár mondjuk az igazán vicces, hogy te is állítasz valamit, én is állítok valamit, a szakhatóság is állít valamit (tegyük fel egy és ugyanazt) de a "felsőbb rendűnek érző lény" még mindig azt állítja hogy neki van igaza... most üssem le?? :D vagy nyomjam fel a szakhatóságnál? Na de most komolyan?!?

Az asszisztens meg az ápnőt azért kérdeztem, mert már találkoztam olyannal, hogy asszisztens létére ápnői feladatokat végzett el, és fordítva. Azt hogy ezt legálisan tették-e vagy sem, nem tudom, mivel kórházanként ez is eltér. Egyszer megjegyeztem,hogy azt hittem ebben nem kompetens az adott személy, de erre csak azt kaptam, hogy kevesen vannak, és sajnos csak így tudják megoldani. Hát nekem mindegy hogy ápnő vagy asszisztens csinálja / végzi az adott munkát (ha van ideje és kedve) csak ne legyen belőle gond...

Másrészről azért te is beláthatnád, hogy ha valaki ír valamit és arra 9 rosszindulatú, kötözködős komment jön, és a 10. komment a tiéd, akkor az ember azt a 10.et már "előzményekkel" feltüzelve olvassa, értelmezi, írja meg... nagyon nem szeretem, mikor ennyi ember csak a "rossz" indulatot AKARJA meglátni egy lehetséges változásban, és nem néz a dolgok mögé, hogy vajon mi lehet az alapja, vagy mit lehetne elérni még, és mint a keselyűk a döglött egyedre csapnak le egymás után...

[ egyébként ha észrevetted, senki sem mer semmilyen ötlettel, próbálkozással itt előállni, mert annak az a vége, hogy "hülye vagy", "nem értesz hozzá", persze a dolog ironiája az hogy aki ezt mondja ő maga meg sem próbál gondolkozni, SAJÁT ötlettel előállni: csak rögtön hülyézik... annak ellenére hogy tisztában van azzal: a mostani rendszer sem tökéletes...lenne mit csiszolni rajta...]

carrie 2014 2014.05.06. 12:59:51

@magam adom:
na már megint mi átlátszó? :)

magam adom 2014.05.06. 13:04:05

@carrie 2014: csak a komment első bekezdésére reagálok: Maria Treben. Ismerem a könyvet. a polcomon tudhatom. A többire most nem érek rá, mert a betegellátás felé fordítom a következő 8 órában a figyelmemet. De később visszatérek (úgy Alien módra), s reflektálok.

carrie 2014 2014.05.06. 13:11:21

@magam adom:
Ja-ja az lesz az!
Szerintem abba benne lesznek...
Na látod? Te egyből tudtad a nevét, és tudtad miről van szó :)

oké :)

Kellemes napot!
:)

(remélem nem olyan alienként térsz vissza amelyik éles fogával kenetrből leharapja a fejemet :D )

Tempus-Anh 2014.05.06. 14:07:17

@carrie 2014: Nem vagyok a költségvetés kiszámolói közt, fogalmam sincs, hova mennyit költenek. Mindenesetre a magyar diploma ÍGY van elismerve illetve a szakképzési rendszerbe került orvosok szakvizsgáit is csak így fogadják be a többi EU államok, ha valaki kimegy. Bizonyára vannak ésszerűbb megoldások, de a képzés róvására én nem hoznék olyan döntést, ami a későbbiekben hátrányára lenne a medikusnak. Amúgy ebben a szakmában iszonyat sokat számít a tapasztalat. Azon túl, hogy nagyon kell az a hat év, amit az egyetemen el kell tölteni, a megszerzett gyakorlati tapasztalat (és kötelező továbbképzések) teszik azzá a szakma művelőit akik, úgyhogy a régi, sokat látott, magát fejlesztő, folyton tanuló orvos értéke az idő függvényében nő.

Tempus-Anh 2014.05.06. 14:13:48

@carrie 2014:
A rendszered végeredménye (a mai fizetések felére csökkenése) szerinted jobban itt tartaná az orvosokat? Mondjuk annyiban igen, hogy ilyen képzettségű "mezei" orvost a világ egyik állama sem fogadna be az egészségügyébe.
Mussolini Salói Szociális Köztársaságának voltak, ha jól emlékszem, ilyen tervei az olaszokkal.

she_wolf 2014.05.06. 14:41:47

@Tempus-Anh: Akkor valamire nagyon nem jól emlékszem, mert ez 2 kötetből áll, és a több kötetes könyveket együtt szoktam mindig megvenni Ez így van a mai napig. Rózsaszínes, papírborítású, és keményfedeles könyvek....Ha valaha feljutok a padlásra, és a kezembe akad, megírom:)) Vagy utánanézek a neten.

she_wolf 2014.05.06. 14:52:29

@carrie 2014:
"Mitől számítana valaki alkoholistának, mennyiség, minőség vagy hogy? Erre mindenki azt mondaná hogy nem cigizik, nem alkoholizál."

"Egy valamit jól jegyezz meg! Mindenki alkoholista, aki többet iszik a kezelőorvosánál." Idézet, már nem tudom, honnan:))
Te carrie! Szeretsz szenvedni? Csak azért kérdezem, mert már többedik napja rúgatod szét a segged:)

Kovács Nóra Anna 2014.05.06. 14:59:10

@carrie 2014:
Most látom, hogy írtál, bocs, válaszolok:
Igen, prof V-hez mentem, és Dr K-hoz kerültem általa. Prof kicsit bosszankodva vette tudomásul, hogy bajom van, de szó nélkül intézkedett (bár az is igaz, hogy annyi agyam volt, hgoy a magánrendelésére jelentkeztem be, ez máshol volt helyileg), és ott adtam elő a klinikás panaszomat a beosztottjára). Másnap reggelre be kellett mennünk, lányról egy csomó rtg. készült, és ő maga is tüzetesen megnézte, együtt dr K-val, és így tett minket Dr K kezébe (egy fillért sem fogadott el).
Fizetni a ráépített fogszabiért 80 ezret kellett, menet közben már semmit, msot az éjjeliért talán párezret, szóval anyagilag teljesen rendben van.
Azt, hogy együttműködünk, csak egy pld-ban írtam alá, valóban.

carrie 2014 2014.05.06. 15:27:40

@Tempus-Anh:
Mitől csökkenne a fizetésük???? Pont ellenkezőleg! Egyik oldalon megtakarítás, másik oldalon bérfejlesztés... a fejlesztést nem csak adók növelésével lehet elérni, hanem az erőforrások megfelelő helyen való racionálisabb felhasználásával!

Tudod, egyetlen egy baj van a mostani rendszerrel: b@szhatjuk a jól képezett orvosainkat, ha
1. nem magunknak képezzük és kihúznak külföldre,
2. kevesen lesznek és kiskirálynak érzik majd magukat (ez senkinek sem jó)
3. több hónapos/éves várólisták vannak... nem kívánom neked azt az érzést, hogy egy vizsgálatra várnod kelljen 1/2 évet, hogy kiderüljön rákos vagy-e vagy sem...ha igen akkor mennyit rontott az eseteden a 1/2 év várakozás...

Nem olvastad át rendesen: mondom még egyszer:
pl vérvétel: ne képezzünk már diplomásokat csak vérvételre (pl 4-5 éven keresztüli oktatásban majd aztán havi 120 ezerért), ha kb 15 perc alatt valakit (utca emberét is) havi 60 ezerért be lehet tanítani... számold ki, hogy a költségvetésben ez mennyit jelentene. Szorozd be kórházak számával, meg mondjuk azt kettővel (feltételezve hogy egy kórházban 2-en vesznek vért állandó jelleggel, de megsúgom többen). És ez csak egy példa volt. Ez a pénz az adott helyen megtakarítást jelentene. Ez azt jelenti (baromi egyszerűen), hogy amit megtakarítasz egyik oldalon, azt a másik oldalon elköltheted: pl bérfejlesztés etc, miközben nulla szaldós a végeredmény, csak észerűbben használtad fel.

Az hogy az ifjú "mezei" titánok kikerülnének terepre gyakornoki fizetéssel, ez megint miért zavar? Legalább fogják érezni, hogy lépkedhetnek előre a ranglétrán. (tudnák finanszírozni saját fizetős képzésüket, nem kellene hitel nekik...) Viszont amit a mezei titánok meg tudnának oldani, az megint csak megtakarítást jelentene a rendszerben: hisz egy szakrendelésen szakemberek ülnek (drága pénzért)... miért kössük le ezeket az értékes erőforrásokat olyan esetekre, amelyet egy "mezei" ifjú titán orvos palánta is meg tudna oldani? (te sem fordulsz iügyi orvosszakértőhöz 120 ezerért minden egyes alkalommal, nem?) ne kelljen ezt már ennyire alacsony szinten magyarázni, mert nem fogom, és tudom hogy te ennél azért sokkal okosabb vagy :)

Megfelelő embert, a megfelelő időben, a megfelelő helyen...

she_wolf 2014.05.06. 15:36:17

@carrie 2014: Eddig csak poénkodtam, de most már komolyan mondom, hogy hülye vagy.

"Na és te mennyit láttál élőben? Vagy kiderül, hogy eü-ben csak adminisztrációs feladatokat láttál el???"

Jónéhányat láttam. Rühellem az adminisztrációt.

"Látszik még nem jártál egyetlen egy boncterem környékén sem. Persze szép. Aha, ja, könyvekből biztos szép. De vajon akkor is szép, mikor az ember máját a mérlegre "b@sszák", mint a hentes a húsboltban? Akkor is szép, amikor kitömik a halottakat a saját ruháikkal, hogy a súly azért meglegyen? Nem tudom te milyen mesekönyveket olvasgatsz, de az hogy egyszer sem voltál még a boncterem közelébe azt már most előre borítékolom..."

Azért ne vegyél rá mérget. Bármilyen hülye is vagy, azért biztosan csinos, fiatalka vagy. Kár lenne, ha meghalnál:)
Nem basszák mérlegre a halott máját, ezt a tiszteletlenséget még a legutolsó boncmester sem engedheti meg magának. A halottat nem tömhetik ki a saját ruháikkal, mert az átadás tárgyát képezi a hozzátartozók felé. Papírtörlőt használnak erre a célra (ha még minden úgy van, mint kb.25 éve volt), és nem a súly miatt, hanem az öltöztethetőség miatt kell az üreget kitömni. Tudod: hogy ember alakja legyen, amit a hozzátartozók által vitt ruhákba majd felöltöztetnek, hogy a temetésem némi emberi formában búcsúzhassanak el tőle a szerettei.
Igen. A kórbonctan szép. Az, hogy te hol láttál olyanokat amiket itt megemlítesz, nem tudom, de elképzelhető, hogy boncterem helyett vágóhídon jártál:)
Láttam jópárat szülővárosomban, és Budapesten is, a SOTE egyik komplexumában is. Sehol nem tapasztaltam azt a bánásmódot, miről te brekegsz.

"A stílusod, és az általad megfogalmazott mondatok minősége hűen alátámasztja ennek az állításnak a helyét, okát, aktualitását és törvényszerűségét!"

A stílusom és az általam megfogalmazott mondatok azt tükrözik hűen, hogy éppen kivel, milyen emberrel beszélek. A hülyét pedig simán lehülyézem.
Valami azért bassza a csőrömet: te, mint nem eü. dolgozó milyen engedély birtokában lehettél jelen akárcsak egyetlen boncoláson is?

she_wolf 2014.05.06. 16:01:55

@carrie 2014: Nem savazlak, te kis buta:) Csak éppen megjegyzést fűzök ahhoz, ami nem tetszik, vagy határozottan tudom, hogy hibás. Mindössze ennyiről van szó. Ha te ezt savazásként érzékeled, akkor hülye vagy, és fordulj értő szakorvoshoz:))
Én arra indulok be, ha valaki ellentmond önmagának, ha hazugságon kapom, ilyesmi....Tempus másra indul be:)) Tempus neurológus főorvos, én ex-eüs.

"Hozzászólásaid színvonalával sikerült kiállítanod saját magad szegénységi bizonyítványát és hűen alátámasztanod [ha már elméletileg az eü-ben dolgozol?!]az eü-sök a hozzáállását az emberekhez.."

Te nem az "emberek" vagy. Te egy emberke vagy, aki hülye.

"Szállj magadba (ne is kicsit, hanem nagyon)!"

Ez a "szállj magadba"....kérlek, ezt ne! Anyám mondogatta, ha normális mondat nem tudott kijönni a száján, és anyámat nagyon nem szerettem. Ne akard, hogy ne szeresselek, jó gyerek vagy te, csak egy kicsit hülye. Ja, hogy 120 ilyen jellegű mondat elhangzott már tőlem. Lesz még több is ha így folytatod, nyugi:))

carrie 2014 2014.05.06. 16:16:31

@Kovács Nóra Anna:

Semmi gond :) Köszi hogy írtál!

Okosan tetted, nem is hiszed el mekkora szerencséd volt! :)
Az az V.kerben van, ügye!? félemelet... ;) Hallottam olyat is, aki délelőtt után oda ment du.-án is (mindig akkor rendel), hasonló panasszal és visszairányította, hogy ezt miért nem ott intézik el?, majd másnap délelőtt beszéljék meg az irodájában, mert most magánrendelést tart... és mondjuk ezt nem éppen cukormázas / habos-módon adta elő, hanem csapkodva....
[egyébként az ottani fiatal fogszabályzó orvosok akkor kerülnek ki az egyetemről... ezért van az hogy van pár elégedetlen "ügyfél" akik szólni mernek - érthető okokból ha már közel 100 ezret fizetnek. De nagyon nagy szerencséd volt, hogy legalább mertél szólni...]
Azért kérdeztem ezt az egészet, mert gondoltam leszek jó fej és szólok hogy, nála ha valaki ki meri nyitni a száját egyből "problémás páciensnek" állítja be a háta mögött, az ember arcába belemosolyog, meg előadja, hogy semmi gond nincs, de ahogy hátat fordítanak neki, úgy képes a kést is belevágni meg megforgatni az illető hátába. Hallottam róla olyan sztorikat (hajaj) , hogy azt hittem leülök. Később véletlenül összeakadtam két páciensével is (random módon, később derült ki, hogy oda járt, pont úgy mint itt: utólagos rákérdezéssel :) ), és kiderült hogy köszönőviszonyban sincsen a dr. V. által elmondottakkal (eléggé kiszínezi a sztorikat, bár jó néhány kollégája tudja ezt róla, csak ő nem tudja, hogy tudják róla, szóval érted?)... Na csak gondoltam szólok, hogy lehet jobban jártok, ha nem nagyon terveztek vele (még magánban sem) hosszabb távon :( [sajnálom hogy ezt kell írnom egy orvosról], akkor már inkább dr. K. neki is van minimum annyi tapasztalata, ráadásul a kommunikációval sem áll hadilábon :) és ha jól tudom 3-4 utcával feljebb rendel mint V...

Ezek szerint jól jöttetek ki belőle! :)Gratula a sikeres fogszabályozáshoz!
És ha jól sejtem már a kivehetős fogszabályzó végefelé jártok?! :)

carrie 2014 2014.05.06. 16:24:05

@mig54:
"Valami azért bassza a csőrömet: te, mint nem eü. dolgozó milyen engedély birtokában lehettél jelen akárcsak egyetlen boncoláson is?"

XD XD XD XD

Szerinted? (ez csak költői kérdés)
"nesze neked" még egy puzzle darab ;)
lassacskán csak összeáll az a bizonyos kép ;)

Kovács Nóra Anna 2014.05.06. 18:56:04

@carrie 2014:
Szia!
Hát, a bizonyos prof modora az valóban hagyott némi kívánnivalót maga után, még a magánban is.
(De az érdekes, hogy a neten, előtte kb. egy 6-7 évvel korábban készült írásban az égig magasztalták többen őt.)
Igen, a vége felé járunk, szerintem a bölcsifogak húzásával vége lesz.
Nem is tudtam, hogy dr K-nak is van magánrendelője, ezt az infót megjegyzem, mert lehet, hogy kellhet még valamikor.
Amúgy igen, az említett intézményben az átlagéletkor kb. 25 év:(
De ahogy hallottam, a Szentkirályiban sem jobb, ott is totál kezdőkkel van tele.

she_wolf 2014.05.06. 19:11:56

@carrie 2014: Köll a fracnak, van itthon éppen elég, valószínűleg sokkal szebbek, és igazabbak, mint te vagy:( Téged meg az fejtegessen, akinek nincs jobb dolga.

zunuke 2014.05.06. 23:22:48

@desw: Neked ez az "alkesz" és "dohányos" már valami mánia?
Kezdjük ott,hogy tíz alkeszből kilenc nem megy orvoshoz.Esze ágában nincs elvonóra,vagy bármi más kezelésre járni tehát ez egy jó nagy marhaság,hogy ennyi meg annyi pénz megy el rájuk.Nem kezeltetik magukat,inkább megdöglenek.
A kövérek nem minden esetben azért kövérek,mert halálra zabálják magukat.Lehet az súlyos más betegség is,nem gondolod?

zunuke 2014.05.06. 23:42:58

@csakmotyogok: Szívem,én leszakadok rólad,csak akkora hülyeségeket irkálsz,hogy nem győzök röhögni.Már ha igaz az egész,a nagy adózásoddal kapcsolatban.Itt bármit lehet írni..

-Ha unod,hogy mások helyett fizeted a járulékokat,akkor menj tüntetni.Fogj meg egy táblát,és ülj le a parlament elé.

-Én nem,de te elvárnád az 5 csillagos ellátást,ahogy olvasom a felháborodásodat.Hál'istennek ritkán járok orvoshoz,de már rájöttem,hogy ha borítékolok,akkor ha nem is öt, de négy csillagos ellátást azért kapok.Baj?Jattoljál te is mókuskám és akkor kinyalják a hátsód.Ne a befizetett járulékok urán akarj gyógyulni.Vedd elő a bukszát.

-A rákos gyerekek itthon mindent megkapnak? Szerinted.Úgylátszik még nem volt a közeledben olyan család,ahol ilyen kezelt beteg gyerek van.Szóval ez a másik nagy hülyeség amit itt elhintesz barátom.

-Dr.Kende Pétert (most devizás ügyvéd lett)összetéveszted az öreg fószer Baloghal,aki valóban az alapítvány pénzét nyúlja,és az ügyészség vizsgálódik per pillanat.Mielőtt összekeversz mindent,tájékozódj már egy kicsit innen meg onnan.Ja és te szakadj le rólam.

jogalany 2014.05.07. 01:14:15

@kheiron:
Az adóhivatal állapította meg pár éve a 80 milliárdot, mint eü paraszolvencia mértéket.
Az, hogy van orvos aki többet kap és van aki alig, az a Ti vagyis az orvosi kar problémája, mert köztetek nincs szolidarítás, csak vak kirablása a betegeknek. Akitől jobban fél a beteg, az többet ad. Miért, mert legközelebb is ugyanoda megy, oda adnak beutalót.
Szívesen menne a csipő protézisos beteg, pl. kaposvára, mert ott jó mütőasztal van és hamarabb gyógyul a beteg, de nem mehet, mert körzetek vannak. Vagy kenőpénz. Így már van akiknek havi akár sok millió is jut, és van akinek kevesebb. Menj Bfüredre vagy a Városmajor u-ba és meglátod, milyen autóik vannak az orvosoknak.
Vagy ott van a transzplantátumok sorsa, akinek van pénze sorra kerül, akinek nincs az meghal még mielőtt tizedszer sorolnák hátrébb.
Abban az országban ahol köztudottan csalnak a lottóval (hogy a fenébe nyerhetett a doktorit csaló smittelő 3,5 milliárdot?) és senki nem tesz semmit, azt hiszed a sorrend nem befolyásolható?
Mikor én befeküdtem és egy nőhöz akart a ov. főorvos tenni, megmondtam hogy ahhoz semmikép nem szeretnék, mert az nem orvos - csak papírja van róla, simán átrakott egy másik orvoshoz, nem is kérdezett semmit.
Miért nem teszitek ki magatok közül a rosszakat, menjenek gyilkolászni angliába, miért nem teszitek azt amit a pincérek, hogy a borravaló közös és nap végén szétosztják?
Miért?.....mert a pénzért még egymást is megölnétek, olyan pénzéhes a magyar orvos átlaga.

csakmotyogok 2014.05.07. 07:10:54

@jogalany: Megbecsülte a nagyotmondó' betegek kijelentései a lapján. Az osztható 10-el.

magam adom 2014.05.07. 20:05:12

@carrie 2014: Most folytatom, amit tegnap elkezdtem.
Átlátszónak a múltkori "beszélgetésünkre" adott magyarázatodat tarom, miszerint csak tesztelted a hozzászólókat, tényleg eü-dolgozók-e.

Felsoroltad, hogy szerinted hogyan lehetne hormont(hormonokat)beadni. Tisztában vagyok azzal, hogy a szervezetbe többféle módon juttathatóak be hatóanyagok. Itt nem is ez a lényeg. Az ötletet tartom baromságnak. A történet eleje ugyanis az volt, hogy ha mindenki több eü-hozzájárulást (adót) fizetne, illetve mindenki fizetne, akkor több pénz jutna az eü-re. ( Valaki felvetette, hogy az önsorsrontóak fizessenek többet. )Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy a több pénzből több futná nemcsak az ellátás színvonalának javítására, hanem a bérek rendezésére is. Szerinted ki (melyik orvos) vállalná, hogy mindenféle sárkányfűárustól vett kegyszert adagoljon úgy egy önsorsrontó elhízottnak, hogy az hihető legyen? ( Hiszen az általad javasolt képzésben nincs szerepe a farmakológiának sem )Én nem gondolom, hogy erre bárki is vállalkozna.

A képzés változtatásához nem adok tippeket, mert szerintem nem én vagyok, aki erre hivatott. A magyar orvosi képzés igen jó hírű. Nem véletlenül fogadják külföldön olyan jó szívvel a magyar orvosokat (és egyéb eü-i szakdolgozókat).
A mezei bőrdokihoz pedig annyit: ne akard, hogy a különböző nyavalyáidat mezei bőrdokik kezelgessék, vagy bejön, vagy nem alapon.
A jelenlegi rendszer egyébként (ha benne dolgozol, tudnod kell)éppen olyan módon működik, hogy az egyszerűbb eseteket, a rutin dolgokat a rezidensek végzik. És minél bonyolultabb, összetettebb egy probléma, annál nagyobb szaktekintélyek veszik kezükbe(szárnyuk alá) az esetet. Erre vannak a konzíliumok. Ezért van az, pl. hogy az anginát a megyei kórház kardiológiáján gyógyszerezik, követik, de ha a baj nagyobb, akkor stentelésre, cryoablatiora, bypass műtétre, stb. az erre specializálódott egyetemi klinikára, osztályra küldik.

Az utolsó mondatoddal viszont egyetértek. A mostani rendszer nem tökéletes. De mondj valamit, ami tökéletes. Olyan nincs. A jelenlegi egészségügy ezer sebből vérzik. Mint ahogyan a régi is vérzett, és az elkövetkező is fog. És mint bármelyik ország egészségügye. Hiszen tökéletes sehol nincs. Csak másmilyen.

Amikor azt mondod, hogy vérvételre az utca emberét kell betanítani cirka 15 perc alatt, akkor én meg azt mondom, hogy a Te vénádat dikicselje az, aki az utcáról beesve ennyi idő alatt tanult meg vért venni 60 ezerért. A laborasszisztensi munka nem csak abból áll, hogy vénát szúr és vért vesz kémcsőbe egy betanított munkás.

Ha valóban egészségügyi dolgozó vagy (elárulhatnád egyébként, hogy milyen vonalon, s mit ténykedsz), akkor miért mondod azt, hogy a professzionális szintű tudásra nincs szükség a különböző szakterületeken?

csakmotyogok 2014.05.07. 20:50:41

@magam adom: Sztem konyhalány egy kórházban, vagy eljáró, vagy beosztott adminisztrátor,a ranglétra legalján.

carrie 2014 2014.05.07. 21:40:36

@magam adom:

Nanananana! Valamit iszonyatosan félreértesz:
"Szerinted ki (melyik orvos) vállalná, hogy mindenféle sárkányfűárustól vett kegyszert adagoljon úgy egy önsorsrontó elhízottnak, hogy az hihető legyen?Én nem gondolom, hogy erre bárki is vállalkozna."

Ezt nagyon félreértetted, mert azt mondtam, hogy:
1. Az emberek találékonyak (lsd: internet,h.tabletták beszerzése, növények...stb. nem adok több tippet)
2. Külön pont: vagy marad az orvos lefizetése... bár most jutott eszembe, h 1 laboros lekenése olcsóbb... :D no mindegy...
3. És lenne egy harmadik pont is de ezt sem szeretném leírni, mert nem akarok tippet adni.

"A mezei bőrdokihoz pedig annyit: ne akard, hogy a különböző nyavalyáidat mezei bőrdokik kezelgessék, vagy bejön, vagy nem alapon."
Öööö, mondjuk ismerek olyat akinél a bőrgyógyászati kezelése így néz ki... és a dokinak nincs tojáshéj a hátsóján. A mezei dokikat azért írtam, mert egy kezdő orvos tudja nagyon jól, h nem tud mindent: ezt általában szorgalommal pótolja (a dokik pályájuk elején lelkiismeretesek): tehát sokszor van az h otthon utánanéz a dolognak, vagy ha van olyan kórház könyvtárába. A kezdő orvos és a "vén róka" orvos között felfedezhető élesen elkülöníthető tulajdonságok vannak. Az idősebb orvos, inkább már rutinból nyomja az ipart, a fiatal meg még odafigyel az apróbb részletekre (és általában frissebb "az adatbázisuk"(=tudásuk), mint azoké, akik nem voltak rákényszerítve az utóbbi 5 évben a szakma naprakész ismeretére, csak arra hogy kreditpontokat "gyűjtsenek". Akkor egy másik példa, lehet úgy jobban átmegy: mamám pl nem szerette a vén ápnőket, mert azok leb@szták mellé a RR mérőt (még jó hogy magas lesz ilyenkor az ember vérnyomása, kinek nem?), meg a vacus csöveket és sity suty: gumi elő leszorít, tű beleb@sz, majd véna másik oldalon átszúr...tudod "rutin"... ezzel szemben egy ifjonc, legalább köszön, legalább van 1-2 kedves mondata az illetőhöz, és vár a gumileszorításos történet után 1 percet hogy könnyebb legyen vért venni: (mert tudja jól, (és ideje is van) hogy az időseknek több idő kell ahhoz hogy az adott területen vérbőség alakuljon ki: ne essen össze a véna (tudod amikor a tű odaszippantja az ér falát a tűhöz, és nem jön vér a vacuba). Meg tudod úgy általában: az ifjoncokat MÉG nem szippantotta be a kerék, MÉG nem fásultak bele... EZT kellene kiaknázni :D

"Erre vannak a konzíliumok."
Inkább úgy fogalmaznék, hogy "lennének"...
kevesebb műhibaperek, meg peren kívüli egyezségek lennének, ha az orvosok idejében felismernék, h ők ehhez kevesek, ÉS MERNÉNEK segítséget kérni... de neeeeem....

"A képzés változtatásához nem adok tippeket, mert szerintem nem én vagyok, aki erre hivatott." (...) "Az utolsó mondatoddal viszont egyetértek. A mostani rendszer nem tökéletes"
Pedig meglehet, hogy ki kellene nyitni a szádat, mert könnyű a pálya széléről elvárni hogy a rendszer egy jobb irányban mozduljon el. :-) És ezt nem csak neked mondom, hanem mindenkinek. Csak ebben az országban szokás lett (amit fentebb is leírtam) kényelmesen hátradőlni a székben és kvázi fikázni azt amit a másik kitalált. Persze hogy az ötlet nem tökéletes, ezért is kellene úgy meghozni a változásokat, hogy több szakmával egyetemben leülni és egyeztetni (ÉS NEM CSAK A VEZETŐKNEK), nem úgy hogy valaki a felsőbb szinteken kitalál valamit és tegyük fel 0 rálátása van, max életében 1x volt kórházban, de ő majd megmondja... (jó vicc) de sajnos ez így szokott történni. Érted ügye? :-) Ha az eü-ben dolgozó emberek bátrabbak lennének, vagyis bátrabban mernék kinyitni a szájukat, lehet már nem itt tartana a rendszer! hisz gondolj bele: egy pl egy cégnél az adminisztrációs gonddal küzdő részleg problémáját ki tudná a LEGHATÉKONYABBAN megoldani? Az igazgató, vagy azok akik benne dolgoznak?
...folyt...

carrie 2014 2014.05.07. 21:41:41

...folyt...

"De mondj valamit, ami tökéletes."
Ha megfigyeled akkor a világon szinte minden tökéletes, csak az embernek ne legyen köze hozzá :-)
Pl: Dzsungel :) ott semmi sincs ok nélkül és semmi sem hulladék, mert mindennek célja, értelme van. Vagy akár egy piros alma: meg lehet enni, ha elülteted a magjából növény lesz, a csutka meg lebomlik és a talajt táplálja, ezáltal visszakerül a körforgásba. De az ember leszedi a fáról (vagy gépekkel lerázza - gép=benzin, környezetszennyezés), aztán kiszállítja a boltokba (szállítás - benzin, kocsi - nehézipar, ismét k.szennyezés) műanyag ládákba (ami tönkremegy: műanyag előállítása is k.szennyezés), majd megy a vásárló vesz 3 db-ot és beleteszi egy műanyagzacskóba (. zacsi ismét k. szennyezés...), majd hazaviszi, megeszi: a magját, csutkáját kidobja a műanyag szemeteszsákba... :-) Csak gondold végig a folyamatot egy tojással (egy tojáshéj is ebből a szempontból az élet legtökéletesebb csomagolóanyaga...) na de félre a filozófiával: inkább te mondj egy olyan dolgot amely az ember alkotott és tökéletes (értelme van, célja van, és semmilyen szempontból sem k.szennyező)? :-) ezek után jól feladtam a leckét.... ;-)

"Amikor azt mondod, hogy vérvételre az utca emberét kell betanítani cirka 15 perc alatt, akkor én meg azt mondom, hogy a Te vénádat dikicselje az, aki az utcáról beesve ennyi idő alatt tanult meg vért venni 60 ezerért"
Miért szerinted egy ápnő a vérvételt hány évig tanulja??? Megmutatták neki 3x, megnézték tudja-e csinálni azt oszt kész :-) Bár a mostani "tapasztaltabbaktól" én rettegek, inkább magam vennék vért magamtól akár egy kézzel is, minthogy ... [nem fejezem be]

"A laborasszisztensi munka nem csak abból áll, hogy vénát szúr és vért vesz kémcsőbe egy betanított munkás."
A laborasszisztens maradjon a laborba, és ott végezze a feladatát :-)
Ez kb olyan mintha professzorral vitetnéd ki az ágytálat, nem? :-)

"miért mondod azt, hogy a professzionális szintű tudásra nincs szükség a különböző szakterületeken?"
Nem ezt mondom, hanem azt hogy bizonyos dolgokhoz nem kell professzionális szintű tudásra szükség. Ha meg nincs szükség, akkor ne pazaroljuk el az értékes forrásokat: pl:fenti eset prof. kontra ágytál... :-)

Véleményem szerint még meg lehetne menteni az eü-t, úgy hogy "kiszerveznék" (=alászerveznék) azokat a feladatokat amik nem igényelnek SPECIÁLIS tudást: mik ezek? pl: kórház- osztály: ágyazás, RR mérés, hőmérés, mosdatás...etc.Mert akkor talán a diplomás ápnő ott tudna lenni azoknál akik tényleg igénylik a SZAKtudását (pl: fuldoklik) (ezért is írtam, hogy régebben jobb volt pl a fenti rendszer mert ezeket a dolgokat egy 17-18-19 éves is MEG TUDTA csinálni: pl beteg csengetett, mert szomjas, de nem tudott felkelni: és hidd el ekkor nem a diplomás ápnő ugrott- hanem a szakközepes: odament megkérdezte, ha olyan megcsinálta, ha meg nem olyan szólt a d.ápnőnek.)Ennek eredménye az lenne, hogy nem lennének leamortizálódva a d.ápnők... nem lennének k*rvázások, mert a beteg is körül lenne "ugrálva" (olcsóbban) és a d.ápnő se esne úgy haza hogy leszakadt mind a két lába és nem érezné magát felmosó rongyként... DE ez CSAK egy példa... :-)

magam adom 2014.05.08. 18:16:55

@carrie 2014:

Akkor most arról az egészségügyről írok Neked, amelyikben én dolgozom.

Nem ismerek és nem feltételezek olyan laborost, aki átállítgatná a mérőműszereket - akármennyi pénzért sem - hogy azok (fals) pozitív eredményt adjanak.
Nem ismerek, feltételezek olyan orvost, aki a netről beszerezhető tablettákat adagolná- beállítaná, mint bármely gyógyszert, annak eredményét mérésekkel ellenőrizgetné, ha magas/alacsony, akkor átállítaná az adagolást, majd újra ellenőrizné.

Abban az egészségügyben, ahol én dolgozom, a rezidensek azok, akiket Te mezei "doki"knak nevezel. (Nálunk egyébként nincsenek dokik. Orvosok vannak, doktorok, doktornők.) Pályájuk elején szöszölnek a rutin feladatokkal, és szakvizsgáig belelátnak, beletanulnak sok-sok mindenbe adott szakterületen belül. Aztán szakvizsga után persze tovább tanulnak, és jutnak egyre-egyre magasabbra mind tudásban, mind a ranglétrán. Ésez így helyes. Senki sem marad 72 éves koráig "mezei bőrdoki". A nagyok átadják a helyet a fiatalabbaknak, és ez így van rendjén.

A "vén ápnők"-et nem ismerem.

Ahol én dolgozom, igenis vannak konzíliumok. Nem lennének, vannak. És igenis, mernek segítséget kérni. Miért ne mernének, senkit nem vertek még meg, mert segítséget kért.

Én nem adok tippeket a pálya széléről, hogy hogyan lehetne másként. Ez nem is az én feladatom. És energiám sincs erre. Nem a szájammal hősködöm nap, mint nap, hanem igyekszem a dolgomat tenni becsülettel. Több, mint 20 éve dolgozom az egészségügyben. Vannak dolgok, amelyek akkor voltak jobbak, és vannak, amelyek most jobbak. És ha még 10-20 évet eltöltök ezen a szép pályán akkor össze tudom hasonlítani a mostanit a majdanival. De megváltoztatni nem akarom. És nem is tudnám. Főleg nem a képzést.

A vérvételről: az általad ápnő-nek becézett dolgozó nem évekig tanulja, de hónapokig gyakorolja a vérvételt. Viszont az, hogy ápolónő, már egy sor olyan előképzettséget feltételez, ami feljogosítja arra, hogy megtanulja. Vettél már vért szétkemózott vénából? No, meg lehet azt nézni 100x is, de attól még azt meg nem tudja csinálni az ember. Ahhoz kell a rutin.
Ismét magamból indulok ki. Én nem szeretek 1-nél többször megszúrni egy beteget. Ergo, elsőre igyekszem jól csinálni.
A vért valóban leveheti az ápolónő a kórteremben, de a laborban nem az ápolónő vesz vért, hanem a laborasszisztens. És a kórterembe sem a laborasszisztens megy vért venni. Ebből adódik, hogy a laborasszisztens marad a laborban, és ott végzi a dolgát. Ezek egyike a vérvétel. És attól még, hogy vért vesz, kezeli, ismeri a műszereket, használja a reagenseket, ellenőrző méréseket végez, és tudja, hogy mit miért csinál. Éppen ezért vannak, akik nem rekednek meg a laborasszisztensi végzettségnél, hanem továbbképzik magukat, és analitikusokká válnak. Ezáltal összetettebb, sokrétűbb a munkájuk, de nem labororvosok.
Én nem vitetném ki egy professzorral sem az ágytálat, de láttam már professzort, aki a párnát igazította a beteg feje alatt.

A kiszervezés, alászervezés ötletre: hajdanán voltak segédápolónők, és voltak a kórház alkalmazásában lévő takarítónők. Na, Őket kiszervezték, aminek az lett az eredménye, hogy maradt a minimum-létszám. Végzettségtől függetlenül nekik kell ágytálazni, hőmérőzni, ágyazni, stb. Nincsenek már tanuló nővérrel tele nyáron az osztályok. Nincsenek segédápolónők. A takarítást takarító cégek alkalmazottai végzik, egyik nap egyik osztályon, másik nap akár a másikon. Sokszor a nevüket sem tudjuk megjegyezni, mert olyan gyakran cserélődnek. Tőlük nem lehet elvárni, és nem is a dolguk, hogy a szennyest leszámolják, levigyék a mosodába, stb. A segédápolónőket is leépítették. Pedig nagyon fontos láncszemei voltak az ápolásnak. De manapság 2-3 nővér van egy 20-50 ágyas osztályon. Mindegy, hogy diplomás, vagy szakápoló. A kulimunkától kezdve az adminisztrációig minden az ő dolguk.
Az a beteg, aki felmosó rongyként tekint az őt ellátó egészségügyi személyzetre, annak mindegy, hogy adott dolgozó milyen végzettséggel bír. Azt ugráltatja, akit éppen ott talál.
Értem az ötletet. Jó volt, míg volt, mert működött. Most meg már nincs. Spórolás van. Ilyen dolgokon. Is.

Tempus-Anh 2014.05.08. 20:06:58

@magam adom: Igen, vannak nagyon tiszta, egyenes derékkal megírt, józan hozzászólások is.
Kellemes volt végigolvasni, köszönöm.

carrie 2014 2014.05.09. 08:57:25

@csakmotyogok:
Ez nálam nem jön be! Nagyon nem.
Közöd? Nincs hozzá.
Turkálj a SAJÁT zsebedben, és SÖPRÖGESS a saját portád előtt, mert olybá tűnik lenne mit :)
És csak motyogj tovább!mert csak azt tudsz...

csakmotyogok 2014.05.09. 09:05:35

@carrie 2014: Nem szoktam a hülyeségeidre már rég válaszolni:))Nem is olvaslak másnak válaszoltam. Most utoljára:)) Hol turkálok zsebekeben??? nem én teszem:)) Nem szoktam hülye emberel vitatkozni olyan mint galambbal sakkozni, csodálom vannak értelmes emberek akik még szóba állnak vele (no lám lám én is altruizmusból:))). Viszont az okos emberek válaszait elolvasom. A te szinted ,a takarítónő vagy konyhalány esetleg megtűrt legalsó polcos adminisztrátor, vami. okj-s sulival.

carrie 2014 2014.05.09. 09:29:46

@csakmotyogok:
Akkor meg, közöd? Olybá tűnik nincs hozzá!

Hülye vagy és az is maradsz!
Bárcsak lenne akkora szerencséd, hogy nekem csak egy "OKJ"-s képzettségem lenne... XD

Légy hű nevedhez és csak motyogj tovább, mert amit itt írogatsz az még a motyogás szintjét sem súrolja. Még alulról sem!

Javaslom, a problémáiddal meg keress fel egy pszichológust!A saját érdekedben! :-)

jogalany 2014.05.09. 22:13:18

Sok minden le lett írva már, de az, hogy egymással szemben is milyen kitaszítóan pénzéhesek az orvosok, az országát ritkítja .
Aki sokat kap, az miért nem ad annak az orvostárásának aki keveset kap? A pincérek ezt már tudják és osztoznak. Az ápoló személyzetnek sem adnak egy fillért sem. Miért nem?

Tempus-Anh 2014.05.09. 23:16:55

@jogalany: Nem tudom. Az ügyvéd is megosztja a honoráriumát vagy a magántanár is szétosztja a tanártársai közt? Nagyon elmés, korszakalkotó ötletek sorjáznak itt, csak győzzük gyomorral.

pilota87 (törölt) 2014.05.23. 09:04:21

Üdv!

Panaszt szeretnék tenni a következő orvosnőre: Dr. Kerekes Zsuzsanna

Ő a Bács-Kiskun Megyei Kórház Nyíri úti telephelyén dolgozik az ideggyógyászaton...

Panaszaim vele kapcsolatban:

-Nem hallgatja meg végig hogy mik a panaszaim, milyen tüneteket észlelek

-az évek során állapotom romlik, de őt ez egyáltalán nem érdekli

-nem vizsgál ki normálisan (nem küld el a vizsgálatra, mert drága, mert attól, hogy elküldene MR-re még nem gyógyulok meg, van elég pénzem fizessem ki az MR-t. Mikor ebbe beleegyeztem, hogy jó fizetem, akkor is rögtön jött újabb kifogás, hogy itt most még így se lehet...)

-megalázoan viselkedik pl. kinevet, beszólogat Ez a találkozásunk legelső pillanatában már így volt.

-szívtelen, kőkemény

-előadja a koncepcióját, hogy mi a bajom, elmondom, hogy miért rossz amit mond, miért nem illik a képbe(teljesen világos dolgok), de ő ezt figyelmen kívűl hagyja

-szokásos mondon megkérdezte tőlem anno, hogy mi a foglalkozásom. Megmondtam, hogy mi. Erre ő, hogy mennyire útálja azokat...

-Megkértem őt magyarázza el a leletembe leírtakat, hogy néz ki ez a dolog. Végülis szeretném megérteni mi a bajom. Erre ő: ez nem olyan mint az én munkám, ezt nem tudom csak úgy megérteni. (de azért végül elmagyarázta. Egyáltalán nem volt bonyolult)

Attól tartok nagyon nagy az esélye, hogy nem csak velem viselkedik így, és ez nagyon veszélyes.

Egy történetet, még azért elmesélek vele kapcsolatban. Egyszer mikor bent voltam nála és velem úgy bánt mint egy kutyával, bejött egy férfi orvos (gondolom a főnöke). Vele egyből túláradóan kedves volt, cukorkával kínálta, meg végig úgy viselkedett kb. minha szerelmes lenne belé. Szóval ő az a fajta tán, aki úgymond felfelé nyal, lefelé tapos.

Üdv!

pilota87 (törölt) 2014.05.23. 09:05:03

Más orvosokkal kapcsolatban is tapasztaltam, hogy le akarják rázni a beteget nem is feltétlenül azért mert szívtelenek, hanem szakértelem hiány miatt. Mindig a könnyebb utat választják, anélkül, hogy másik lehetőséget megvizsgáltnák.Az elmúlt öt évben semmit se sikerült ott normálisan elintézni... Itt most főleg a járóbeteg részre gondolok. Nincs normális kivizsgálás. Kérem, hogy adjon az életéből két percet, hogy magyarázza el a leletemre leírtakat és csak nagy küzdelem, könyörgés után talán kapok 1 percet, hogy egy részét elmagyarázza. Persze hozzáteszik, hogy úgysem érteném meg minek magyarázza... Hát talán azért hogy legalább annyit tudjak, hogy ez most jó vagy rossz, vagy mennyire rossz. A sürgösségin egyszer úgy küldtek el, hogy megkaptam a leletem, de orvos nem jött oda, hogy elmagyarázza, hogy most akkor mekkora a baj.

pilota87 (törölt) 2014.05.23. 09:05:45

Másik eset...
Volt egy betegségem, amit meg lehet volna gyógyítani valószínű, ha normálisan időben kezelnek. Ehelyett csak telt az idő, megjelentem kontrollra, ahol megállapították, hogy rosszabb a helyzet, de azért majd jöjjek vissza később ne csináljunk semmit. Aztán amikor csináltunk már késő volt. Évek teltek el... Ez bőrgyógyászaton volt
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása