Pénz nélkül ne várjatok csodát!

2014.04.03. 09:26

Cartoon_Doctor.jpgSzemélyes véleményem és meggyőződésem, hogy magyar egészségügyben jelenleg dolgozó emberek kb. 30%-a eleve nem is volt, most nem, vagy már nem alkalmas a feladata ellátására, mentálisan, szakmailag, vagy emberileg.

Tisztelt Praxis!

 

Személyes véleményem és meggyőződésem, hogy magyar egészségügyben jelenleg dolgozó emberek kb. 30%-a eleve nem is volt, most nem, vagy már nem alkalmas a feladata ellátására, mentálisan, szakmailag, vagy emberileg! Soha nem is volt, kiégett, elfáradt. A maradék meg emberfeletti erőfeszítések és megalázó bérek mellett viszi a hátán a rendszert!

Cartoon_Doctor.jpg
Az alkalmazott alkalmatlanokat nem fogják elküldeni, mert nem is lehet, nincs utánpótlás!
És amíg egy vérbe-szarba-állott húgyba-gennybe turkáló képzett ápoló, egy főiskolát, egyetemet végzett szakápoló, egy kezdő orvos, egy szakorvosjelölt, vagy egy tapasztalt szakorvos kevesebbet keres JOGTISZTÁN, mint egy gyorséttermi műszakvezető, vagy egy banki ügyintéző, amíg olyan munkakörülmények között dolgoznak, étkeznek, végzik a szükségüket, ami egy sarki kocsmában nem megengedhető, addig ez a helyzet nem fog, mert nem is fog tudni változni!
Ennyi!


Lehet rajta cikkezni, meg rémsztorikat, meg szép sztorikat felírogatni bárhová, de amíg nem fizetik meg rendesen a szakmát, amíg a kedves betegek is inkább borítékoznak, és nem az éppen aktuális kormány asztalára csapnak, hogy rendesen megfizetett emberektől, de rendes ellátást követelnek, addig ez így M-A-R-A-D! :D

 

Legyen itt az Ön hivatkozása és logója, vagy rendeljen tőlünk további hirdetési felületeket. A részleteket megtalálja legfrissebb médiaajánlatunkban.

10233390-empty-blank-emblem-badge-shield-logo-insignia-coat-of-arms.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2014.04.03. 09:59:47

A poszter felfedezte a tyúkszarban az ütőeret! Még ilyet, nahát:o)

Tempus-Anh 2014.04.03. 10:01:28

@mig54: Az ütőeret még hagyján, de a pulzust is...:-)

she_wolf 2014.04.03. 10:32:21

@Tempus-Anh:
És immár másodszor, mert mintha olvastam volna már valahol....valamikor....franctudja.

Off! Mit csináljak az anyósommal, ha nem ismer meg (azért Neked teszem fel a kérdést, mert ez talán a Te szakodat érintheti)? Most éppen a férjemnek beszélt rólam, de más néven nevez. Beleestem a nagy kétségbe:(

Tempus-Anh 2014.04.03. 10:50:31

@mig54: A zavartság okát kell először is tisztázni, azt, hogy heveny kórformával állunk-e szemben vagy krónikus agyi folyamattal, ill. ezek okait kell megállapítani. Bonyolult kérdés.

she_wolf 2014.04.03. 12:15:07

@Tempus-Anh:
Nincsenek nálam a papírjai, de az atrophiára emlékszem. Ez krónikus, gondolom...
Sroke-ja volt 2012 év elején. Beszéde összemosódik, néha alig érthető. 82 éves, sok jóra nem számítok. Otthon eltipeg segítséggel és 3 lábú bottal, de nála kizárt, hogy orvoshoz vigyük, és egyszerűen nem tudjuk, mit csináljunk:( Gyakran elesik, mert ha mellette vagyok meg nem mozdulna (ha kérem sem), de ha muszáj magára hagynom pár percre, már önállóskodik. Néha az az érzésem, hogy kifejezetten velem akar kib...ni.
Ha pedig elesik, egyedül nem tudom ölbe kapni és ágyba fekteteni.
Ha szüksége van valamire a világért se szólna, de ha nagy igyekezetében elesik, akkor rögtön eszébe jut a nevem, és hogy segítsek. Ez történt tegnapelőtt reggel is, szomszédokkal lefektettük az ágyra, nagyon fájlalta a vállát, ezért hívtam mentőt. A mentősök előtt le a kalappal, így képzelem el a segítőkész mentősöket!
Bevitték a Honvédba, ahol 11 és fél óra után közölték velem, hogy nem látják okát bent tartani, viszlát! Hazavittem éjszaka(!), megmásztuk a Himaláját (emeleten lakik), és hajnali fél 4-ig nem bírtam vele:( Végül mint egy őrmester bedirigáltam az ágyba, és ráoltottam a villanyt. Én meg nekiálltam átnyálazni a záróját. Semmi olyasmi nem volt benne, amit ne tudtam volna eddig is. Otthon ő a két lábon járó gonoszdi, borstörő, megtestesült halálvágy, az orvosnál, meg csasztuskát is járna, ha arra kérnék. Cirkuszi akrobata, világbajnok pankrátor lenne.
És mi csak nyugodtan érezzük magunkat leforrázva, megsemmisülve, amikor az orvos kérdőn ránk néz, hogy mi a baj a mamával?!
Most látom csak.....pü-ben kellett volna írnom, de most már így marad:(
Szóval: mit tegyünk szerinted?

she_wolf 2014.04.03. 12:27:40

A poszthoz:
Anyósomat a Honvédba vitte a mentő. Érkezésünk után olyan 9 óra múlva egy fiatal orvos odaszólt nekünk, hogy egy pillanat, mindjárt jön hozzánk a neurológussal. Mondtam neki, hogy csak nyugodtan, itt vagyunk délelőtt óta, ha másunk nincs is, időnk, az rengeteg van. Talán láthatta rajtam, hogy nagyon dühös vagyok, és cinikus voltam, mert odalépett hozzám, és suttogva ordította a fülembe, hogy mit gondolok, ő miért fog innen a lehető legrövidebb időn belül elmenni? Ez nekem mindent megmagyaráz:(

Tempus-Anh 2014.04.03. 13:47:06

@mig54: Igen, nehéz kérdés. Sajnos az arterioscleroticus dementiához társulhatnak személyiségjegyváltozások, sőt egyesek szerint az ember valódi személyisége (annak "csontváza") ilyenkor mutatkozik meg igazán, az Általad leírt többesség pedig a hozzátartozókat készíti ki. Zavart idős betegeknek szoktunk tiapride-ot adagolni (Tiapridal, Tiager), de a szedáláson túlmenően igazán ötletem nincsen. Nagyon sajnálom, hogy apait-anyait beleadva sem jutsz dűlőre anyóssal.

jágör68 2014.04.03. 14:05:46

Nem értem ezt a sötét helyzetképet, amikor:

www.youtube.com/watch?v=DfUWd91SkCg

she_wolf 2014.04.03. 15:03:41

@jágör68:
Meghallottam "A" hangot, káromkodtam egy combosat és a többi nem érdekel.
Lelőné már valaki? Lőszerrel hozzájárulhatok.......

she_wolf 2014.04.03. 15:10:00

@Tempus-Anh:
Gyógyszerei:
Coaxil, Xanax (amiről azt hazudjuk neki, hogy Rudotel, mert ő nem bolond, hogy Xanaxot kelljen szednie - mondja ő -), Tiapridal, Sermion, Keppra, Citrocalc., D vitamin, Rosuvastatin, Concor. Komplett ebéd:(
Olyat mondott nekem tegnapelőtt, hogy ..........sírva tudnék fakadni:(

jágör68 2014.04.03. 15:13:52

Bár nem kisebbíteném érdemeit, de alapvetően nem csak vele van a baj.
Vesszőparipám már a mindenféle- fajta számla nélkül történő kifizetés, meg ugye az almatárolóként/ szerszámtárolóként felépített családi házak, villák, paloták...
És még lehetne sorolni, sajnos.
Nem mindenről "A hang" tehet

she_wolf 2014.04.03. 15:50:51

@jágör68:
Tudom. Nézd: mindenkivel baj van. Nem azért, mert most olyan hangulatom van, hogy ezt mondjam, de egyik bagázs (bocs, jobb szó nincs rá) legalább akkora kalap szar, mint a másik. Az én vesszőparipáim: oktatás, igazságügy, egészségügy.
Jó kis hármasfogat ez is. Most ő a "hang". Így járt. A politika nem kispályásoknak való, ez így igaz. Hovatovább még sajnálom is néha:) Én nem pofázok bele olyan dolgokba, amikhez nem értek. Jó, neki megírják azt, amit kútfőből nem lök, mert hallottam már tőle olyat, hogy ha a kutyám megenné, megveszne tőle.
Becsületet a politikában ne keress:( Elásták. Jó mélyre. A sajátjukat is, és másokét is. Ez nem is lenne akkora baj, de a becsületüket a józan ész mellé ásták el.
Hogy most ő "a hang"? Ki tudja, bírja-e még torokkal újabb 4-8-12 évig?
Egyszer azt mondtam a férjemnek, hogy ha a magyar megtehetné, hogy pusztán csak kibaszból újra megszavazná az előzőeket, megnézném, hogyan eszegetnék, emésztgetnék azt az ebédet, amit korábban főztek. Nem választáskor kell valakiket leváltani, hanem a következő ciklus közepén kell elérni, hogy ott álljanak megsemmisülve, farkukat behúzva. De bilibe lóg a kezem.....ki is veszem, és el is tűnök, mert dolgom van. Ciklus eleje, közepe, vége....az embernek akkor is ennie kell, mert valamire be kell vennie a gyógyszereit, amíg el nem gurulnak.

acka1 2014.04.03. 18:12:44

@jágör68: Lesokkoltál :) A villa amivel a spenótos tésztát ettem a padlón landolt, a tészta ami számban volt hiper sebességgel száguldott a légutam felé, és majdnem megfulladtam, a HANG pedig ágynak döntött, és majd csak vasárnap tudok kikelni, hogy elmenjek leváltani.:) :)

Tempus-Anh 2014.04.03. 18:22:22

@mig54:
Coaxilt hangulatzavarokban alkalmaznak, lehet, hogy feldobja kissé, egy agitált betegnek nem kellene talán adni, a Keppra antiepilepticum, molekulaszerkezetét tekintve levetiracetam, a piracetammal rokon vegyület, valszeg korábbi rosszullétek miatt javasolták.
Xanaxot társítunk Tiapridallal de csak jól kititrált dózisban. A többit koleszterinre, csontritkulásra ajánlották illetve a nicergolin (Sermion) egy ergot-alapú keringésjavító, a Concor a belgyógyász asztala.

she_wolf 2014.04.03. 18:55:57

@acka1:
Spenótos tészta? Eddig nem vettem észre rajtad, hogy suicid hajlamaid lennének:) Ez milyen már: tésztával akarja megfojtani magát....anyáám:D
Miért nem inkább egy jó kis veresboros marhapöribe?:)
De az meg már nagyon durva ám, hogy attól a hangtól úgy zuhansz az ágyadba, hogy vasárnapig ott is maradsz:o) Mi történt Veled, lyólyány:))

she_wolf 2014.04.03. 19:08:56

@Tempus-Anh:
Aki kitalálja, hogy miből mennyit kellene szedenie ahhoz, hogy valamelyest kooperatívabb legyen szegénykém, az egy zseni..Ehhez lenne jó egy pár napnyi kórház, hogy szakemberek lássák, figyeljék. Be lehetne esetleg állítani a gyógyszereit, és azzal tulajdonképpen maguknak tesznek jót, mert én nem akarom bezsuppolni, vagy parkoltatni őt, de ártani sem akarok neki azzal, hogy a jelenlegi dózisokat kapja, pedig az már esetleg módosításra szorul. Ő most úgy tudja, hogy én házhoz járó ápolónő vagyok, Éva, akivel a fia titokban összeházasodott, nem tudni, mikor. A nevem (Te tudod) ugyanaz, mint a férjem előző feleségéé (praktikus a pasi, nem?:D), tehát azt nem felejthette volna el elvileg. De én valahogy kiestem a memóriájából, nem tud hova tenni.
Ha azt vesszük alapul, hogy az emberi agynak milyen csekély hányadát térképeztük eddig fel, ijesztő belegondolni, hogy mit nem tudunk még. Félelmetes.

acka1 2014.04.03. 19:53:13

@mig54: A tésztának volt suicid hajlama, hogy ily gyorsan rohant Időben le akart érni :D
Marhapöri nincs, így a tésztát kell szeretni :D
Ma teljesen lefáradtam, és kiszámoltam, ha mindent ki-és befizetünk, akkor jövőhónapban még spenótra is alig fogja futni...
De hát jól élünk :D :D Majd eszünk krumplisat :D :D Három hétre kiesem a melóból is...
De majd lesz valahogy :) Elmegyek a hegyekbe, és kicsit lenyugszom. Vagy majd lenyugtatnak :D :D

Tempus-Anh 2014.04.03. 20:11:36

Két nap alatt kétfajta eddig soha nem kóstolt különlegességet ízleltem meg.
Egyik a makadámdió, ami a természet egyik csodája, ilyen szabályos és szép héjasgyümölcsöt még nem láttam, a bennéke ehető, kissé kemény, a szelídgesztenye és a kesudió meg a földimogyoró elegyéhez hasonlít az íze. Ausztrália ontja magából, ide is eljutott.
A másik a fekete paradicsom, a kumato. Nagyon érdekes, mert azon túl, hogy fenséges íze van, annyira tömény, hogy fél gyümölcsnyi bőségesen elég pl. egy vacsihoz.
Ennyit az újdonságokról. Persze mindkettőt aranyárban mérik, nyilván az elkövetkező évtizedben nem fogok ezen élni, kóstolásból épp elég volt.

Tempus-Anh 2014.04.03. 20:13:24

@mig54:
Nagyon változó. Nálunk volt olyan ukrán beteg, aki stroke után csak magyarul beszélt, más semmiféle nyelven nem volt hajlandó megszólalni, pedig a hucul-rutén, irodalmi ukrán és orosz ott volt korábban a fegyvertárában. A tört magyart, amit elsajátított, immár egyedüli nyelvként beszéli.

she_wolf 2014.04.03. 20:20:52

@acka1:
Mindegy mi a vége, a statisztikusaink úgyis kihozzák, hogy jobban teljesítesz:D
Egyébként pedig elméd tisztán tartása érdekében te csak ne számolgass. Hát nincs jobb dolgod? Látod, bele is fáradtál, kimerültél, hogy megint teljes értékű lehess, enned kell. Ááááá..tiszta pénzkidobás vagy:))
A hegyekbe én is elmennék...Tátra, na jó, egyefenyő, jó lenne a Mátra is, de leginkább a Zemplén..(honvágyam van:().
Kruplisat ne egyél, bebüdösödik tőle a lábad:D

acka1 2014.04.03. 20:35:34

@mig54: :DJobb dolgom lehetne,de mar keso van ahhoz :) Holnap koran keles,mert melo van.
Rendben krumplisat nem eszem.Akkor mákosat ! Sok-sok mákkal :D
Tudtam en,hogy penzkidobas vagyok :D Amikor megszulettem is sokat koltottek mar ram :D.
Kekesre megyek a szanatoriumba az asztmamat viszem javitani :D.

she_wolf 2014.04.03. 20:41:43

@Tempus-Anh:
Nagyon szeretem a fehér cuccokat. Sok van nekem belőle, és ívesen teszek rá, hogy a divatguruk szerint a korom és némi túlsúlyom a sötétet kívánja (mit kívánja, KÖVETELI!) meg, merthogy az slankít. Csakhogy én még nem érzem magam varnyúnak:P
Szóval lehet, hogy anyósomat a fehér farmer+fehér pulcsi zavarta meg. Ebből gondolhatta, hogy nővér vagyok. Meg ugye az volt az első dolgaim egyike, hogy előbányásztam egy hagyományos (higanyos) vérnyomásmérőt (ezer hála Rotoxisnak), és azzal mértem a vérnyomását. Bármi lehetséges. Tegnap estefelé látta hogy készülődöm, és nem tudom honnan szedte, de azt hitte, hogy megyünk városnézőbe:o) Próbáltunk értelmesen nézni egymásra a férjemmel, de nem sikerült.
Most megint meg lesz kavarodva szegénykém, mert holnap kora reggel megy a férjem vidékre egy pár napra, mire elindul, én ott leszek őt váltani. Anyósom meg....hát majd néz ki a fejéből, én meg majd ott állok beszappanozva, víz meg sehol:(
Nagyjából 2 éve ez van, és egyre rosszabb, egyre nehezebb. Hol Éva vagyok, de voltam már Zsuzsikám is (a rokonságban egyikőnknél sincs egyetlen Zsuzsa sem), szólított a nevemen is, de hozzátette, hogy így hívják a fia feleségét is, milyen érdekes...
Majdnem kiszaladt a számon, hogy az elsőt, vagy a másodikat? De beteg, emlékzavaros emberrel nem ízetlenkedünk még kínunkban sem:(
Ez van.
Angol tanár volt az anyósom, de már nem merek angolt kérdezni tőle. Félek a választól:(

she_wolf 2014.04.03. 20:46:53

@acka1:
Azért Te sem vagy kispályás, mint beteg! Máááákos...az nyami! Közben gondolj rám. Jé! Olyan lesz a fogad, mint a vidám motorosoké:D
Kékesre elvihetnél Magaddal, jó?? Elbújok a bőröndödben, aztán hazaútig színemet se látnád, mennék cserkelni fotómasinával:)
Aludj jól, pihentető, békés álmokat!

acka1 2014.04.03. 20:52:41

@mig54: Sosem voltam kispalyas :D A vidam motoros project is meglesz,ha a parom jogsija megujul :) (mák sem kell hozza,igazi muslincak lesznek :D )
Ok eleg nagy borondom van ;)
Koszonom szepen ,es en is kellemes jo ejszakat kivanok .

she_wolf 2014.04.03. 21:25:04

@Tempus-Anh:
"bennéke"...ízlelgetem ezt a szót (makadámdió helyett)...szép szó, kifejező, beszédes. Adja Isten, hogy csak a gyümölcsre kelljen gondolnom, ha meghallom:)
A fekete paradicsom még csak hallomásból sem ismeretes előttem, le vagyok maradva (a macska meg fel van mászva a fára), mint a borravaló:)
Az honnan származik? Mindjárt kiguglizom:)

she_wolf 2014.04.03. 21:29:41

@Tempus-Anh:
Magyar, orosz, ukrán. Nyelvek, eddig tudtalak követni. A huculról nekem hucul lovak jutottak eszembe, alacsony, zömök, mokány jószágok, jól bírják a rideget.
Itt ér véget a tudásom:(

Netuddki. 2014.04.04. 08:08:18

Nincs már TB se, miből fizetnék az EÜ-t?

t74 2014.04.04. 08:26:24

Néhány adalék az egészségügyben a jövőben dolgozók jelenlegi mentalitásához (egyszer már kitiltottak innen egy hasonló hozzászólásért, pedig az is igaz volt).
Szóval, orvos egyetemre járó hallgatók voltak nemrég elszállásolva középfokú intézményünkben egy hétvégére. Sokan, pár százan. Ottlétük alatt rendőröket kellett kihívni, mert többen belecsúsztak egy szado-mazo partiba, amely során az egyik résztvevő "hölgy" végig artikulátlanul üvöltött, a másik négy résztvevő nagy örömére. Mások nyitott ajtó mellett, illetve az aulában, mindenki szeme láttára szeretkeztek. Az Intézmény területén belül ittak, drogoztak, dohányoztak a résztvevők (csikkek a szobákban, kiégetett ablakpárkányok, alkohollal teli műanyag flakonok, használt injekcióstűk). Zárt szekrényeket törtek fel, amiből különféle dolgokat tulajdonítottak el. Páran a zuhanyozóban végezték el azt, amit a wc-ben kellett volna. Összehányták a folyosókat.
Törtek és zúztak eljövendő egészségügyi dolgozóink az alatt a két nap alatt, amíg ott tartózkodtak. Sportesemény volt egyébként.
A történtekről és károkról jegyzőkönyv készült, amelyet a szervezőknek továbbítottak az illetékesek.
Vajon mit várhatnak a betegek és hozzátartozók ilyenektől a későbbiekben ? (Költői kérdés.)

kispotzak 2014.04.04. 10:38:02

@mig54: Csodálom a kitartásodat... az, ahogy írsz erről a helyzetről, annyira mentes minden pátosztól és önsajnáltatástól, hogy (bocsánat), többször is jót mosolyogtam, miközben olvastam. De közben sejtem, iszonyat nehéz lehet ezt végigcsinálni... Nem is nagyon tudok mit írni, közelében sem voltam még ennek a betegségnek, hamis lenne az "együttérzésemről" írni, meg arról, hogy "tudom, milyen nehéz". Nem tudom, és még a beszámolókból is - gyanítom - csak a felszín felszínét látom. De nagyon tisztelek minden olyan embert, aki ilyen helyzetben megpróbál kitartani, megőrizni az ép eszét, tisztességét, türelmét, kitartását, humorérzékét...

Tempus-Anh 2014.04.04. 11:30:22

@t74: Egy alkalommal egy hírneves tanítóképző kollégiumában voltam elhelyezve, annak vendégszobájában. Éjjelente a folyosó visszhangzott a mattrészeg jövendő tanítónénik ordítozásától, egymásnak adták elő szerelmi légyottjaik történetének forgatókönyvét, olyan színesen, hogy bármelyik pornófilmrendező illedelmesen jegyzetelhetett volna.

magam adom 2014.04.04. 13:53:41

@Tempus-Anh: Láttunk mi már rendőrtisztet, rectumában Kubu-s üveggel, mentő hozta, rendőrbuli volt...

Tempus-Anh 2014.04.04. 14:37:28

@magam adom:
Bizonyára beöntéskor szaladt bele, eltévesztette a nyílást.

2014.04.04. 20:12:33

@mig54: Nem könnyű helyzet, én apámmal voltam bajban de ő megoldotta egyszerűen, nem engedett be minket a lakásba, orvoshoz nem ment, szóval ettől sem lett jobb senkinek.

Reggie 2014.04.05. 12:34:08

@t74: Az elvegzett munkajahoz semmi koze sincs annak, hogy milyen szabadidejeben.

belekotyogok 2014.04.05. 13:34:04

@Reggie: Nem egészen... Egy csomó szakma dolgozója munkaidőn kívül is képviseli a céget (amire a szakmai hitelesség miatt figyelnek is) és az sem mindegy, hogy egy másnapos, vagy mulatozástól fáradt buszsofőr megy dolgozni, vagy egy programozó.

jágör68 2014.04.05. 15:51:57

@t74: és a többiek
ez katasztrofális. Az ilyenekből max patológus lesz esetleg kutató, max. járóbeteg-ellátó. én legalábbis súlyos beteghez nem engedném. pláne hozzàtartozómhoz.
A szülők, oltatók felelőssége is felmerül.
Biztos egy őskövület vagyok- 2006ban végeztem- de ilyen max elszigetelt egyéni esetben fordult elő.
Nem lennék az a kiváló szakember, ha nekem is ilyen mùltam, értékrendem lenne.

jágör68 2014.04.05. 15:54:51

@Aszteroida-bányász mеtal énekes:
sztem 80% nál nagyobb az arány. Bár miniszteri szinttől már 100% oldalfüggetlenül

Reggie 2014.04.05. 16:13:56

@belekotyogok: De teljesen egeszen. Munkaidon kivul nem kepviselnek semmit sem. Az pedig, hogy munkaba hogyan megy, nyilvan a munkavallalo felelossege. Na most kerdes, hogy a hogyan megy munkaba kerdeskor megis hogyan kapcsolodik egy orvostanhallgatok egyetemi bulijahoz.

jágör68 2014.04.05. 16:47:54

@Reggie:
ezexerint mégiscsak őskövület vagyok...
De nyugtass meg, hogy nem vagy szülő.
Ezt biztosan nem gyerekcsínynak könyvelném vagy kamasz, ifjúkori lázadásnak.
Meg lehet nézni szakmailag hol vannak a hasonló évfolyamtársaim meg én.
Az egyik hasonló élvezethajszoló még diplomázàs után nem sokkal felkötötte magát. .

Reggie 2014.04.05. 17:29:54

@jágör68: Sot sok olyan is felkoti magat, aki nem elvhajszolo. Teljesen irrelevans.
Az, hogy szakmailag ki hol tart pedig szinten ellenorizhetetlen, kar is vele dobalozni.

jágör68 2014.04.05. 17:46:48

Érdekes, én csak egyre emlékszem több évfollyamból is...
A szakmai szintet meg könnyű ellenőrizni:
van
1) az anesztes
és
2) mindenki más :D

Az orvost az különbözteti meg a lumpenprolitól vagy a sokéves átlagtól is, hogy a munkaidőn kívül is êrtéket képvisel.
Az iv. kábszerezés, tusolóba ürítés, nyilvános b@szás nehogymár akárcsak hallgatóként is normális legyen. Vagy csak átlagos

Tempus-Anh 2014.04.05. 17:55:32

@jágör68:
Mert az anesztes a csúcsok csúcsa? :) Szerények vagytok, mi tagadás...Egy sebészt megkérdeztél már, hogy ki is az úr a műtőben?

Tempus-Anh 2014.04.05. 17:59:49

A patológus pedig sokszor iszonyatosan ráver az anesztesre ami az orvosszakmát illeti, egyik legnehezebb és legkomplexebb szakágnak tartom.
Érdemes néha összevetned egy-egy elhunyt beteged kórisméjáét a kórbonctani lelettel és rájössz, milyen icipici vagy.
Ezt csak amiatt, hogy meggondolatlanul ne tegyünk kijelentéseket.
És főleg ne szédüljünk meg a saját nagyságunktól.
Hogy is mondják? Az alázat felemel, a fennhéjázás előbb-utóbb lealáz.

jágör68 2014.04.05. 19:22:26

Az alázat már az egyetemi évek alatt kezdődik ...
A fenti viselkedésminta bem illik bele.
Azért is büszke vagyok- mert a fizikával, a klímával is képben vagyok. Egy orvos természettudós is, nemcsak belgyógyászati kézikönyv- adatbázis.
4.éves o.hallgatót kérdeztem a légkõr összetételéről, fingja nem volt... Se klímaváltozás, se semmi.
És emellé még gondolpm a fenti viselkedésmód.
Asszem engem ne gyógyítsanak ilyenek

Tempus-Anh 2014.04.05. 21:27:56

@jágör68:
Én sem értek egyet a libertinus viselkedésmóddal, azt hagyjuk Francois Alphonse Donatien regényeire.
Az orvos polihisztor (kellene legyen), a tudása fel kell(ene) ölelje az egyetemes kultúra lehetőség szerint minél szélesebb szeleteit, és természetesen járatos kell legyen a természettudományokban. Nagyon dícséretes, hogy ezt profi szinten tudod, gyakorlod.
A szakbarbárság nagyon közönséges és ledegradáló dolog. Levetve az orvosi köpenyt egy nulla az ember.

she_wolf 2014.04.05. 21:49:03

nohát...csak egy kicsit nem vagyok, osztán mik vannak:o)

she_wolf 2014.04.05. 22:06:04

@kispotzak:
Köszönöm kedves szavaidat. A humorérzék...Ilyenkor kell csak igazán! Talán már írtam korábban valamelyik poszt kapcsán, hogy nekem a humorérzék a legfontosabb fegyverem, és segítőm. Ha azt elveszítem, akkor minden elveszett.
És igen, én sem szeretem sem mondani, sem hallani, hogy "tudom, milyen nehéz", stb., mert addig, amíg nem próbáltuk fel egymás csukáját, addig nincs viszonyítási alap. Most itthon vagyok, "szabin", holnap helyett ma váltott le a férjem, én pedig hétfőn fogom őt. Úgyhogy házasélet helyett most ámítógép, állatsereglet, kedvenc csatornák. Kész bacchanália:D És ez megy már cca. 2 éve:(
Anyósom délutántól "borul be", de akkor ahogy a csövön kifér. Én meg nem hagyom rá, ő roppantul sajnálja magát, és bánatában elvonul hálni, miközben dörmögi, hogy micsoda modorom van, és hogy így nem lehet, ecetet rá...Ez van.

she_wolf 2014.04.05. 22:14:50

@Tempus-Anh:
Volt barátomnak írtam egy levelemben, hogy én nem babázgatós kislány voltam, hanem szerelgetős. Volt egy sírós babám, ami mindig útban volt, ide-oda rakosgattam, és mindig bőgött a nyüves. Aztán egyszercsak nem. Rájöttem, hogy hol síródik, kiszereltem a hátából a cuccost, és odaadtam apukámnak, hogy csinálja meg.
Egyszer orvos akartam lenni. Patológus, vagy szülész-nőgyógyász. Valaki miből és hogyan lesz, illetve mitől és hogyan "múlik el".

she_wolf 2014.04.05. 22:21:15

@jágör68:
Te figyelj már, de komolyan! Magyarázd már meg nekem, hogy mi az a "lumpenproli"?
Tényleg komolyan kérdezem, hogy kiket minősítesz ezzel a jelzővel.

she_wolf 2014.04.05. 22:24:25

@Reggie:
Ebben teljes egyetértésem:)

she_wolf 2014.04.05. 22:39:50

@t74:

"Vajon mit várhatnak a betegek és hozzátartozók ilyenektől a későbbiekben ? (Költői kérdés.)"

Bár a kérdés költői, mégis hadd reagáljak rá: Miből gondolod, hogy bárki számára is érdekes lehet, hogy hallgató korában mit csinált az az orvos, aki a betegét lelkiismeretesen kivizsgálja/kivizsgáltatja a kollegákkal, és lehetővé teszi számára a teljes gyógyulást?
Engem spec. nem érdekelne az sem, ha a háziorvosomról kiderülne, hogy az egész évfolyam felpróbálta. És ha ismernék olyan orvostanhallgatót, akiről tudnám, hogy szeret magán kipróbálni ezt-azt, akkor valószínűleg utolsó kérdésként sem az merülne fel bennem, hogy szüzmárijaidesanyám! há' milyen orvos lesz ebből?

she_wolf 2014.04.05. 22:46:20

@jágör68:
"ezexerint mégiscsak őskövület vagyok..."

Bárcsak őskövület lennél!:(
Akkor talán még érdekes is lennél...nem kérem, hogy ne haragudj, de ez kikívánkozott belőlem.

magam adom 2014.04.06. 09:03:45

@jágör68: jujjjjj, ez nagyon csúnya volt! És mégis, mit kezd az anesztes a "minden más" nélkül????

jágör68 2014.04.06. 12:11:24

Bocs, de az intenzív terápia mégiscsak az orvostudomány teteje: élettan, gyógyszertan, teljes belgyógyászat, és némi fizika is-gázok, folyadékok fizikája.
és mindez vészhelyzetekben, másodpercek alatti döntések, beavatkozások, életmentés.
Szóval hideg fej, jó manuális képességek. Ez így együtt csak az anesztben van. Ja és Németországban mi ultrahangozunk, mellkascsövezünk- nem úgy, mint otthon. Hogy mindenhez sebész, meg radiológus konzílium.
Ez teljes embert kíván, nem BMW- összeszerelő dolgozó agyi, erkölcsi szintet

she_wolf 2014.04.06. 12:16:45

@magam adom:

Tudod, én ettől reccsentem meg:

"Az ilyenekből max patológus lesz esetleg kutató, max. járóbeteg-ellátó. én legalábbis súlyos beteghez nem engedném. pláne hozzàtartozómhoz."

Még jó, hogy ez nem tőle függ, ugyanis erősen sanszos, hogy a hallgató korában néhány füves cigit elszívott kutató által ki-és továbbfejlesztett gyógyszert fogja kapni a kedves hozztátartozója a hallgató korában koncerteken piásan csápoló járóbeteg-ellátótól. Ezt követően pedig dacára minden erőfeszítésnek, úgyis az egykor éjt nappallá téve tivornyázó patológus szikéje alá kerül majd mindenki.
Jó, ezt ki lehet kerülni esetleg, ha vallást vált valaki, ha garantáltan kórházban, és gyanús körülményektől mentesen vélelmezhetően az lesz a halálok, ami miatt kórházba került a beteg, de ha az otthonában, a szerettei közt szenderül jobblétre, akkor fel kell kötni a gatyát a kedves hozzátartozónak, hogy ne érinthessék "illetéktelen kezek" a szeretett elhunytat.
(Legalábbis tudtommal.)

Lehet valaki a saját szakmájában betyárosan jó szakember, de máséba, és ilyen mélységben beleütni az orrát, inkább bűn, mint erény:(

she_wolf 2014.04.06. 12:21:26

@jágör68:
Az agysebész pedig monnyon le!:))
Nem te lehettél a sikeres vizsgamunkájuk....
Megint sikerült egy oltári nagy luftot rúgnod, megspékelve némi sértegetéssel:( Nem lesz ez így jó, borítékolom....

jágör68 2014.04.06. 14:03:17

Az agysebészről annyit, hogy anesztes nélkül nem sokat ér- mert az operáláson kívül máshoz nem ért. Úgyhogy az pont rossz példa... Előbb nekem kell intubálnom, légzést, keringést biztosítani az eszméletlen, instabil betegnek. Addig ő max a lábával toporog, CT képeket nézeget...
Ja hogy a BMW- összeszerelő s hasonlat sértés szerinted?
Adok egy tippet Bajorországból: BMW- t SOHA!!

she_wolf 2014.04.06. 15:03:00

@jágör68:
Egyetlen dolog nem világos előttem: milyen jogon helyezed magad mindenki/bárki fölé, ha egy olyan egyszerű ember olyan egyszerű hozzászólását sem tudod a helyén kezelni, mint én, illetve az írásaim?
Hogy ne kelljen túl sokat törnöd a fejed: minden szakorvos elmehet a maszatos francba a másik nélkül! Csak együtt érhetnek el eredményt.
A fentiből kiindulva: ne gondold, hogy az aneszteziológia az orvoslás kezdete és vége. Altatgathatod te a kedves beteget, ha nyomi marad pl. a keze, mert kézsebések híján rohadt nehéz egy aneszteziológussal operálni:( Egy aneszteziológus egyedül próbálkozzon meg mikro-vagy idegsebészkedni, és meglátjuk, mire megyünk.
Sok esetben teljesen mellőzhető az aneszteziológus jelenléte, noha műtétről van szó.
Ismételten megkérdezném, miért is tartod te magad az atyaúristennek (már ha anesztes vagy)? Ahelyett, hogy túlmisztifikálod magad és a területet amelyen tevékenykedsz, és másokat intenél alázatra, előbb te gyakorold ezt az erényt. Ha ebben bizonyítottál, talán komolyan is vesznek majd az emberek. Mert az eddigi megnyilvánulásaid számomra csak színes lufik, amik egymás után durrannak ki...
Egyébként sokat elmesél nekem a jellemedről az, ahogy orvos kellégáid szakmai értékét gyakorlatilag lenullázod.

Az meg hogy neked rossz tapasztalataid vannak a BMW-vel, egyéni probléma. Vannak jó BMW-k is:) És egy tervező faszságából adódó hibát ne a gyártósoron melózón tessen számonkérni, plíz! A konstrukciós hibákért az íróasztalos vödörfejűek tehetnek (többnyire).
Bár nekem se kéne BMW, pláne nem egy újabb kiadás. A gépeknek én szeretek dirigálni. Egy autó ne gondolkodjon helyettem, amíg én képes vagyok megtenni:P
Opel sose kop el:)) Bár abban is látam már "nekemnemkéne" kategóriát:(

magam adom 2014.04.06. 21:01:21

@jágör68: A hozzászólásaidat korábban (többnyire) kedveltem. Ez a két utolsó azonban kiverte a biztosítékot nálam (bár mi vagyok én a Te szemedben?).
Nem minősítheted a más területen tevékenykedő kollégáidat olyan szempontból, hogy melyikőtök szakvizsgája mennyit ér.
Valóban, az idegsebész "csak" operálni tud, ami nélküled nem menne, de ha nincs aki operáljon, akkor minek intubálsz, biztosítasz légzést, keringést, és altatsz? A kezét nem Te vezényled, amikor nem sért meg idegpályákat, és nem marad a beteg béna, vagy afáziás, vagy nem sérül a memóriája. Ahhoz, hogy Neked legyen kit felébreszteni, nem egyedül kellesz. A CT képek nézegetése éppen olyan előkészülete a műtétnek, mint az intubálás, és az életfunkciók biztosítása.

Azt írod: "Ja és Németországban mi ultrahangozunk, mellkascsövezünk- nem úgy, mint otthon. Hogy mindenhez sebész, meg radiológus konzílium." Miért? Más nem létezik, csak mellkas csövezés, és mellkasfali UH? A CV szúrás után a kontroll rtg-t Te csinálod? A hasüregi vérzéseknél az UH transducert Te fogod? Te csinálsz TIPS-et, szívkatéterezést, agyi aneurysma coilozást, mechanikus thrombectomiát, bypass műtétet...? Az MR vizsgálatot Te vezényled? A szemészeti mikrosebészetben is jártas vagy? Úgy gondolod, hogy ezek a feladatok nem egész embert kívánnak? Valóban az a véleményed, hogy szalagmunka, dobozolás?

És mondd, melyik kategóriába sorolod azt az aneszteziológust, aki az MR-ben ólomkötényt kért a gyerekének, nehogy már sugárártalmat szenvedjen. És az a másik, szintén aneszteziológust, aki a lélegeztetett beteggel együtt az oxigénpalackot is be akarta vinni az MR-vizsgálóba?

Azt írod, 2006-ban végeztél. Ezek szerint 7-8 éve vagy a pályán. Gondolom - nem tudom - rezidenskedtél itthon, és megszerezted a szakvizsgát, majd kihúztál a szebb jövő reményében nyugatra, és most fikázod az itthoniakat. Mondd, szavaztál, hogy ez itt jobb legyen? Tettél érte akár csak egyetlen mozdulatot is?

Remélem rájössz egyszer, hogy igen kicsi tudás birtokában vagy, és annyiad része sem vagy a világegyetemnek, mint az 5000 db-os puzzle egy darabkája. És ha még néhány évet eltöltesz az egészségügyben, lehet, hogy szégyenkezve gondolsz a fenti írásaidra. Ha mégsem, akkor szégyenkezve gondolnak majd rád a tanáraid, akik nem mind aneszteziológusok voltak...

magam adom 2014.04.06. 21:03:36

@mig54: hú, én az egésztől megreccsentem. Ha annyira "jófej" lenne, nem írogatna ilyeneket.

she_wolf 2014.04.06. 21:13:45

@magam adom:
Csak azt a bizonyos "alázat" szót feledhetném....

reepach 2014.04.07. 09:16:46

@mig54: @magam adom: Nem kellene ennyi energiát pazarolni egy üresfejű, nagyképű, hőzőngő alakra.

magam adom 2014.04.07. 09:31:28

@reepach: Tudom én, tudom... De van amit nem lehet szó nélkül hagyni. És még mindig reménykedik az ember lánya, hogy van, akire hat a jó szó.

she_wolf 2014.04.07. 12:40:27

@reepach:
Igazad lehet (már megint), és nem is lenne semmi bajom ezzel, ha látnám, érzékelném az ő értékrendjét. A metódust, amely szerint "besorol" másokat....Azt hiszem, nem bennem van a hiba.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása