„Fogja be azt a rohadt mocskos pofáját”

2014.03.24. 07:55

burntoutnurse_1.jpgA következőket mondta nekem az orvos: nagyon sajnálom, hogy ennek a történésnek a tanúja volt, de sajnos erre a munkára én csak ilyen embereket tudok találni.

Tisztelt Praxis!

 

Néhány év eltelt azóta, amit most elmesélek, de sajnos szerintem ez ma is annyira időszerű, mint kb. tizenöt évvel ezelőtt volt. Rehabilitációs útókezelőben feküdt az idős rokonom, akinek a szobája egy nagyobb kórteremből nyílt. Mikor megérkeztem, a nagyobbik kórteremben egy beteg a fájdalomtól artikulátlan hangot adva haldoklott. A személyzet nem vette észre, hogy én megérkeztem és a kisebbik szobában már bent vagyok, amikor berontott egy nővér a beteghez és a következőket mondta neki. „fogja be azt a rohadt mocskos pofáját, már unjuk hallgatni maga rohadék" én ekkor kiléptem, és amikor a nővér meglátott, zavarba jött. Én halkan csak annyit mondtam neki, hogy maga még fiatal és szép! Még nem is gondol arra, hogy egyszer majd ide kerül, de higgye el nekem hamarabb be fog következni, mint ahogy azt gondolja!

 burntoutnurse_1.jpg


Aznap mentem éppen a főorvoshoz letudni a havi hálámat, amikor megjegyeztem Neki, hogy mit tapasztaltam. A következőket mondta nekem, és itt a lényeg!!! "nagyon sajnálom, hogy ennek a történésnek a tanúja volt, de sajnos erre a munkára én csak ilyen embereket tudok találni, és ezek általában a társadalom perifériájáról kerülnek ide,de ha maga tud nekem ennél jobb személyzetet ajánlani, akkor kérem, hogy tegye meg, és akkor azokat azonnal alkalmazni fogom, ezeket pedig elküldöm" Sajnos igaza volt.

 


A gond az, hogy az emberek többsége anyagi okok miatt nem tudja megoldani a hozzátartozójának az otthoni ápolását. Ma egy munkahelyet otthagyni életveszély! Ha pedig nem hagyod ott a munkádat, és hívsz, mondjuk egy szomszédos országból ápolónőt, az bizony havi százötvenezer. Mostanában már nekem is gyakrabban jutnak eszembe ezek az elfekvői élmények, mivel már én is benne vagyok a korban, és megmondom őszintén, hogy félek.

 

Legyen itt az Ön hivatkozása és logója, vagy rendeljen tőlünk további hirdetési felületeket. A részleteket megtalálja legfrissebb médiaajánlatunkban.

10233390-empty-blank-emblem-badge-shield-logo-insignia-coat-of-arms.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus-Anh 2014.03.24. 09:33:44

Így nem beszélünk egy beteggel.

Rehabilitációs osztályon hogyan helyeztek el haldokló beteget? Pontosítást kérnénk.

A kollegának azt és oda ahová én gondolom, a "társadalom perifériája" kijelentés miatt...Szerintem ő sem bújt ki császári és királyi lyukból, úgyhogy az ilyen kijelentésekkel csak csínján.
"A társadalom perifériájáról", hallod...

Máég egy tipp: öregotthon.

Igazság, hol vagy? 2014.03.24. 11:26:55

Nincs új panasz,ennek lehet örülni.Miért kell régi,illetve kommentekből panaszt "kreálni"?Csodálkozunk,hogy kételkedünk a hitelességben?

Tempus-Anh 2014.03.24. 14:06:08

Igen, amikor mnincs már új téma, leporoljuk vagy felmelegítjük a régieket, kipofozzuk, leöntjük egy kis gyűlöletszósszal, hatásvadászkrémmel, megkenjük provokációolajjal, rinyagéllel, hisztiöntettel, aztán hadd szóljon.

acka1 2014.03.24. 16:36:12

,,ezek általában a társadalom perifériájáról kerülnek ide,, jelen eseteben mit jelent? Mert szerintem a társadalom perifériáján élők az otthontalanok,a mély szegénységben élő alul iskolázott emberek, akik nem az utókezelőben keresnek munkát. Bocsánat, ha nem jó a gondolatmenetem , de én így elmélkedem erről. . Egy orvos pedig nem mondja a keze alá dolgozó emberekről, hogy EZEK... De valaki cáfolja meg, ha nem így van!?

reepach 2014.03.24. 17:33:19

Ahol én dolgozom (de azokban a kórházakban sem, amelyeket ismerek) ilyen nem fordulhatna elő. Feltéve, de nem megengedve, hogy egy nővér mégis ilyenre ragadtatná magát, azonnal kirúgnák. Ha pedig ilyesmiért a hozzátartozó panaszt tenne, a főorvos elnézést kérne és szigorú vizsgálatot, felelősségre vonást ígérne.
Szumma szamárum: nem hiszem el a történteket.

carrie 2014 2014.03.24. 22:31:58

@reepach:
Én meg azt nem hiszem el amit te írsz :)

Ne vedd kötekedésnek, de szívesen letesztelném azt az adott kórházat és vagy osztályt amit említesz. Hidd el, én lennék a legboldogabb és ezerfelé szétkürtölném a jó hírét, ha átmegy a teszte(me)n...

Eddig ilyenekkel találkoztam: (szerintem nem vagyok hisztis, de ilyenekért nagyon messzire el tud gurulni a gyógyszerem...)
- betegszállító/ápoló (vagy isten tudja ki,mert ugye a névtábla miért is legyen kint) ok nélkül elkezdett velem üvölteni az egyik osztályon (kórházban voltam és éppen "kórházközti fuvarra vártam", át kellett szállítani az adott város másik épületébe). Amikor belépett a kórteremben úgy üvöltött velem mint a sakál, pedig egy szót nem szóltam (nemhogy rosszat hanem egyet sem)...aztán kiderült, hogy ő meg úgy gondolta csajozni fog, és azért kellett kapkodnom, hogy kifelé menet elérje azt a "nővérkét" akit fel akart szedni (átvitt értelemben is) ... no comment
- rtg-sek: (az adott kórház több emeletből áll, az x. emeleten elküldtek papírral (!!) PA felvételre az y emeleten található rtg helységbe) PA felvétel helyett AP/PA felvételt akartak csinálni, mondom az arányokat : 2 nő + 1 pasi, mindhárman szakszemélyzet. A pasi már le akart vetkőztetni derékig (melltartó még rajtam volt,mondta hogy azt is vegyem le), mikor odasúgtam neki, hogy szerintem nem tüdőszűréses papírral érkeztem... erre a két nő nekiesett a pasinak, elkezdtek hangosan vitázni előttem (mintha baromira kíváncsi lettem volna a veszekedésükre, és a tudatlanságukra), ahelyett hogy felemelték volna azt a ku*rva (bocsánat) telefont és megkérdezték volna az adott osztályt... (de kizárásos alapon és kicsi ésszel+következtetéssel simán vághatták volna hogy miről is kell)...
-áp.nő véletlenül leverte az éjjeliszekrényről a tablettákat a nagy kapkodásban (semmi gond ilyesmi előfordul!) aztán ugyanazzal a mozdulattal a földről felszedte és az éjjeli szekrényre visszatette, mintha misem történt volna...grrr ... ilyenért egy másik kórházban a főorvos leszakította volna a karját és azzal a mozdulattal az anusaba küldte volna fel jó mélyen és úgy ülőgumón rúgta volna a kedvest, hogy lába sem éri a talajt
- jó lenne ha a szakszemélyzet tisztában lenne a napi kalóriaszükséglettel: mondjuk a 2000-et már ne keverjük össze a 200 kalóriával... mert tán nem kellene... lehet hogy a nulla nulla, de ha szám van előtte annak a nullának akkor van jelentése... vagy mit szólnának ahhoz, ha 130 000 helyett 13 000-et kapnának havonta... ugye-ugye
- jó lenne ha a szakszemélyzet tisztában lenne az adott terület/osztály alapvető latin kifejezésével: pl: singcsontot (ulna) nem kevernék a szárkapocscsonttal (fibula) nővéres osztályátadáson (=műszakváltáson), ha meg nem tudja akkor ne ott barkóbázzon előttem, hanem mondja magyarul... nem szégyen... az viszont igen, ha rosszat mond :(
- jó lenne ha tudnák, hogy altatás után mikor már feltolták az embert az osztályra és a kedves személyzet felkelti, majd kiküldi a wc-re az illetőt, és ha az illető azt mondja, hogy szédül, akkor nem szabad magára hagyni az embert (legalább nézzen vissza rá 5 perc múlva, vagy legalább kísérje el a wc ajtajáig - főleg ha hajnali 5-kor ébresztik az illetőt... és főleg úgy, hogy más dolga hajnalban akkor nem volt... :( (5.30-kor volt osztályátadás) )
- kérés és mindenféle kérdés nélkül az orvos a saját lelki baját-bánatát rám zúdítja, vagy mikor azt mondják hogy "ha az anyám ülne velem szemben, akkor sem mondanék mást...aham, persze... higgyem is el.. amúgyis ki kérdezte? aztán rá 2 hónapra kiderül, hogy mégsem úgy van ahogy akkor volt, csak gyorsan le akarta rázni az embert)

Szóval, szívesen tesztelném :) Aztán, ha nálatok nincsenek ilyenek, akkor szívesen kelteném jó hírnevét az adott kórháznak (példát mutatva ezzel azoknak akik a fentieket naponta elkövetik) :) És például postolhatnánk ide a praxisra a cikket ;) de gondolom ennek az esélye egyenlő a nullával, igaz? ;)

carrie 2014 2014.03.24. 22:56:26

@Tempus-Anh:

Azért azt egy kicsit lehet értékelni a sztoriban, miszerint a főorvos tisztában van a helyzettel, őszintén beismeri, és megpróbál segítséget kérni, vagy nem? Mert struccpolitikát is folytathatott volna, és azt is felelhette volna, hogy hazudik az illető, ilyen nincs, meg hogy hozzon tanukat... stb.

Szerintem azért kell ám vastag bőrréteg, hogy beismerje: nem minden megy flottul, vannak gondok, főleg úgy ha főorvos valaki, vagy rosszul gondolom? :) (az ilyen embereket tisztelni szoktam, bár...annyit megtehetett volna, hogy bekéreti az adott személyzet egy tagját és kicsit elbeszélget vele...)

Amúgy mit szólt volna hozzá, ha a hozzátartozó kenterből visszaválaszolva ajánl egy embert? :) :) vagy kettőt :)

carrie 2014 2014.03.24. 23:05:35

@acka1:
Ha valóban nem gondolta komolyan azt amit és ahogyan mondott (feltéve ha a kedves posztoló szó szerint írta le ide a történetet), csak azért, hogy azzal igazat adjon a betegnek (nagyobb vita elkerülése céljából) akkor nekem erről egy másik fajta ember jut eszembe: "felfelé nyal, lefelé tapos" ...gondolom mindenki környezetében van egy-két ilyen ember - szerintem főorvos létére kicsit választékosabban is fogalmazhatott volna... pl: sajnos nincs túlkínálat az adott piacon / nem nagy a keresett ezen szakma iránt, és még így is a legjobbakat választottuk ki...stb. Ez azért jóval diplomatikusabb kijelentés lett volna részéről, nem?

reepach 2014.03.25. 07:23:30

@carrie 2014: en elhiszem az altalad leirtakat, sajnos, hasonlok elofordulhatnak. Nota bene, nalunk nem.
A posztban irt sztorira mondtam, hogy nem igaz, es ezt a velemenyemet fenntartom.
Elnezest az ekezetek hianya miatt, tabletrol irok..

carrie 2014 2014.03.25. 08:27:58

@reepach:
(semmi gond :) )

Oké, elfogadom a véleményedet :)

szeretném jobban megérteni az álláspontodat és mivel feltehetőleg más-más területen mozgunk, előfordulhat hogy másként látjuk a dolgokat, és szeretnék egy kicsit a Te szemeddel látni - persze ha nem gond, és ha megtisztelsz ezzel, akkor szeretném megkérdezni csak kíváncsiságból:nővéres ordibálós vagy a főorvos viselkedéséről gondolod, hogy nem igaz? :)

acka1 2014.03.25. 13:53:56

@carrie 2014: Igen.Igazad van.Diplomatikusabb lett volna ezt mondani.

Tempus-Anh 2014.03.25. 15:15:33

Ja, én is csak most veszem észre, hogy ez a poszt egy alant elhelyezkedő (nem azt írtam, hogy alantas) fb-komment átollózásából született.
A blog megeszi (és kiokádja) a saját gyermekeit, mint Krónosz...

reepach 2014.03.26. 17:30:23

@carrie 2014:
Is-is.
Ha egy nővér már nagyon ingerült/fáradt, és nagyon rossz napja van, akkor talán ráripakodik a kiabáló betegre, hogy fogja már be a száját. Természetesen, ez is megfengedhetetlen.
De ilyent: „fogja be azt a rohadt mocskos pofáját, már unjuk hallgatni maga rohadék"
biztosan nem mond.
A főorvos, meg ha nem teljesen hülye, panaszt esetén elnézést kér és ígéretet tesz a szigorú kivizsgálásra és felelősségvonásra.

A POSZTBAN ÍRT REAKCIÓ OLYAN, MINTHA AZ AUTÓ KERESKEDŐ ÚGY ÁRULNÁ A PORTÉKÁJÁT, HOGY " IGAZ, HOGY SZAR, KORSZERŰTLEN, KÖRNYEZETSZENNYEZŐ, KÉNYELMETLEN, ZAJOS, BÜDÖS, SOKAT FOGYASZT, ÁLLANDÓAN LEROBBAN, GYAKORLATILAG HASZNÁLHATATLAN, DE ÉN CSAK A SELEJTET KAPOM A GYÁRBÓL, EZT KELL ELADNI..."

reepach 2014.03.26. 17:31:00

Bocs, beragadt a caps lock.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása