Egy műszer hiánya 4 hónapnyi szenvedés

2014.03.18. 06:00

hotel_1.jpgÉn is szeretném megosztani Önökkel a kálváriámat a szolnoki Hetényi Géza Kórházzal.

Tisztelt Praxis blog!


Én is szeretném megosztani Önökkel a kálváriámat a szolnoki Hetényi Géza Kórházzal.
Mint minden betegnek,az én történetem is az ügyelettel kezdődött. Egy péntek éjszaka arra ébredtem,hogy nagyon görcsöl a hasam a köldököm mellett a bal oldalon. Az ügyeletes doktor bácsi megvizsgált,adott egy görcsoldót,és hazaküldött azzal,ha nem javulok,akkor menjek be a kórházba. Kérdőjeles diagnózis: Hasnyálmirigy gyulladás. Másnap lázas voltam,hánytam, de nem görcsöltem.Tompán fájt,de nem görcsölt  annyira, hogy kórházba menjek. Vasárnap semmi gondom nem volt. Kis hőemelkedés, semmi görcs. Úgy hittem,hogy túl vagyok a nehezén.


Aztán hétfő hajnali fél négykor iszonyú görcsökkel ébredtem.Hullámokban tört rám a hányingerrel együtt. Két pihegés között szóltam a páromnak,hogy ennek a fele sem tréfa,hívjon mentőt. Kiérkezett a mentő,és bevitt a megyei kórházba,ahol nem voltam ismeretlen,mert félévente oda járok a hematológiai betegségemmel, és sokszor feküdtem már  bent is hosszú heteket. Az ügyeletes orvos kedves volt,de az asszisztens az egy morgós utálatos asszony . Megkérdezte,hogy miért most jöttem.amikor már 3 napja rosszul vagyok.Mi az,hogy nem tudnak megszúrni ? Miért nem vettem be már görcsoldót otthon ? Sikerült vért venniük....Amikor az eredmény megjött,a doktor tájékoztatott,hogy a CRP-m 165-ös,és ő nem enged haza. Csináltattak  egy UH-t, ahol látott a doktor egy cisztának látszó dolgot a petefészkemen,látott a gyomromnál is valamit, és a bal vesém sem tökéletes. Elhelyezett a Sürgősségin és azt mondta, hogy nem kínoznak véna szúrással, másnap elküld az intenzívre ahol  szúrnak egy nyaki vénát.

hotel_1.jpg
Reggel jött egy doktornő,és sikerült megszúrnia,így megmenekültem a nagyobb beavatkozástól. Délelőtt elküldtek  egy Urológushoz. Amikor átvittek,már újra lázas voltam. Ránézett ultrahanggal a hasamra,és odavizionálta a vesémet. Rendelt egy CT-t,hogy lássuk mi történik a hasamban. 11-kor már a CT-ben voltam. Ott kiderült,hogy a bal vesevezetékemben van két kő,és a bal vesém munkája hagy némi kivetnivalót ( a bal vese festenyződése mérs.,csaknem kp . fokban elmarad) a vastagbélnél is kimutattak egy daganat jellegű valamit.(Amúgy a vesém a helyén van,csak kicsit föntebb,és anatómiailag fordítottan helyezkedik el :) ) Amikor délután fölvittek az Urológiára,ott már nem cicóztak.Bejött az orvos,és azt mondta,hogy szeretnének egy beavatkozást végezni rajtam,hogy munkára bírják a bal vesém,és egy vastagbél tükrözésbe is kérte a beleegyezésem.Mindenre OK-t mondtam.Másnap jött egy ifjú doktor,és korrektül tájékoztatott,hogy mi fog velem történni.Kaptam egy Dupla J nevű vese-hólyag katétert.Két nap múlva megcsinálták a tükrözést is.Pénteken hazaengedtek,hogy kontroll 2 hét múlva. Amikor visszamentem jelezték,hogy kész a szövettan a tükrözés során levett mintából.Enyhe gyulladás volt..... (Ezt kétségbe vontam....) Aztán egy gyors röntgen,és egy hét múlva kontroll...  

 

A szövettani lelettel a kezemben fölhívtam a budapesti kezelőorvosomat a Klinikán, aki arra kért, hogy vigyem be az összes leletemet. Amikor elolvasta, elküldött a Radiológiára, hogy ne legyenek kétségeim. Ott azt mondták, hogy minden rendben. egy lelkes leletezős orvos leírta, hogy ott nem is kell, hogy megfestődjön,mert egy billentyű nem engedi hogy a tartalom vissza folyjon. A következő héten azzal fogadtak a Szolnoki kórházban, hogy menjek kőzúzásra. Én szóltam a doktornak,hogy ezt nem beszéltük meg, és én nem megyek......3 orvos beszélt rá, hogy próbáljuk meg, még fájdalom csillapítót is adnak...( Szerintem ez lenne az alap, de mindegy ) Lementem ...Amikor behívtak, ott ült egy doktor a sarokban egy bőrkanapén. Végig ott ült, onnan kérdezte meg néha, hogy érzem magam..Túléltem....sajnos a kövek is. Két hét múlva kellett zárójelentés szerint megjelenni. Akkor a párom is elkísért. Reggel fél 8-kor leadtuk a papírokat. Délután!!!! 14 óra előtt 5 perccel behívtak,leküldtek röntgenbe, és a leletet megtekintve a doktor csak ennyit mondott.,,-Jöjjön a jövőhéten!,,  No ezt már nehezményeztem... Minden alkalommal jeleztem, hogy fáj a hasam.... Azt mondták, hogy ez attól a kis csőtől van, amit föltettek. Antibiotikumot írtak,mert a vizeletemben vért, és gennyet találtak. Minden héten más és más Antibogyót írtak föl.Novemberben ismét rábeszéltek egy zúzásra,mert hogy jó helyzetben van a kő,és hogy hátha....Fölhívtam a kezelőorvosomat, és a véleményét kértem.  Azt mondta, hogy próbáljam meg, a statisztikák azt mutatják, hogy a második zúzás sikerülhet. Belevágtam...

 

Ha nem viszek fájdalomcsillapítót, akkor végigszenvedem anélkül. A doktorral nem is találkoztam, csak a nővér adta a kezembe délután a zárójelentést.December 6-án este görcsöltem. Másnap bementünk a kórházba mert fájt a vesém,és a hólyagom is. Ultrahang, Röntgen. Minden rendben, jöjjek majd 12-én!!  Én már könyörögtem,hogy vegyék ki a köveket, és a katétert....Azzal érveltek, hogy nincs műszer, majd talán Január közepén....No ezt már nem vártam meg....Felhívtam a kezelőorvosom, és kértem keressen nekem Urológust.12-én visszamentem ugyan Szolnokra, de csak jeleztem nekik, hogy többet ide nem fogok jönni....Majdnem meg voltak sértődve,hogy miért. én mondtam, hogy nem mint Orvosokkal van gondom, hanem a műszerhiány miatt megyek máshová, mert  már nem bírom a szenvedést.  December 13-án már 39 fokos lázzal , iszonyúan fájó hólyaggal  az Urológiai klinikán voltam. Két doboz újabb antibiotikum gazdája lettem ( ezzel már a hatodik doboznál tartottam ) . Megbeszéltük a doktorral, hogyha nem múlik a lázam keddig,akkor SOS-be vissza a Klinikára ( elmúlt ) , amúgy  Január 9-én jelentkezzem altatóorvosnál, 22-én befekszem,és 23-án megműt.  

 

Aztán lett időközben egy bal alsó végtagi visszér gyulladásom, és a két ünnep között  szörnyű gyomorfájások kínoztak. Amikor mentem az altatóorvosoz,akkor bejelentkeztem egy laza gyomortükrözésre is a kezelőorvosomhoz, mert tudni szerettem volna, hogy mi az  oka a fájdalomnak.....Megtudtam....Vérző felmaródások keletkeztek a gyomromban, nem tudni mitől....( Mi a sok antibogyóra gyanakodtunk) , Ő azt mondta hogy a Paracetamoltól  . A műtéten túl vagyok ( a nagy követ lézerrel összezúzták, a kicsit megkaptam ajándékba :D ) , és eltávolították februárban a Dupla J-t is.Ha nem kérek segítséget a budapesti kezelőorvosomtól akkor most hol tartanánk Szolnokon ???? 

 

 

 

Legyen itt az Ön hivatkozása és logója, vagy rendeljen tőlünk további hirdetési felületeket. A részleteket megtalálja legfrissebb médiaajánlatunkban.

10233390-empty-blank-emblem-badge-shield-logo-insignia-coat-of-arms.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus-Anh 2014.03.18. 10:19:06

@Babette_:
Urográfiás felvételen megfestik a veseutakat, kirajzolódnak a vesekelyhek, vesemedence, ureter, stb. Inkább festődést mondanék, az orvosi szakzsargonban a "festenyzett" mást (is) jelent.

A betegnek elakadt két kő az ureterében. Én ezt az esetet egyszerűen erre vezetném vissza. A többi az urológus dolga.

reepach 2014.03.18. 10:52:16

@Tempus-Anh: Mind a festenyzett, mind a festődés kifejezés használata ebben az értelemben helytelen, és sem az " orvosi szakzsargonban", sem a hivatalos terminológiában nem használják. Helyes kifejezés a telődés.

Tempus-Anh 2014.03.18. 12:31:23

Kontrasztanyagos képalkotó eljárásokban a halmozás kifejezés is használatos, és valóban myelographiaban is telődést mondtunk. Már olyan régen volt, hogy feledésbe merült. A festenyzett kifejezést viszont használják más értelemben. Pl. a vizelet vagy széklet lehet vérrel festenyzett. Compreendeis, senhor? :-)

reepach 2014.03.18. 14:24:39

@Tempus-Anh: você está certo meu amigo, ezért is írtam, hogy "ebben az értelemben helytelen". Elsőrer nekem is a véresen festenyzett vizelet ugrott be.

acka1 2014.03.18. 15:41:43

Gondolom itt a festenyződés arra érthető, hogy alig választja ki a kontraszt anyagot, amit vénásan adtak. Az urológus pedig azt mondta, hogy a bal vesém nem dolgozik úgy,ahogy kellene.

Tempus-Anh 2014.03.18. 16:44:33

@acka1:
Egy vese, amely alatt az ueretert két elakadt kő zárja el, eléggé megkínzott szerv, a filtrációjával probléma lehet, nem is csoda, hogy az urográfiás képed olyan volt amilyen. Nem vagyok urológus, de először is szabaddá kellett volna tegyék a húgyvezetékedet, hogy a veseköves rohamaidat és az összes ebből fakadó hasüregi gondodat megoldják.

acka1 2014.03.18. 16:56:25

@Tempus-Anh: Szabaddá is tették a DJ-vel.....Ami három hónap alatt több hólyagproblémát okozott mint a két vesekő.

acka1 2014.03.18. 18:40:14

@Tempus-Anh: Másfél hónap után sírva könyörögtem, hogy távolítsák el a katétert, és a két követ....Akkor mondták meg, hogy nincs műszer amivel levegyék a köveket, és különben is az alapbetegségem, és a vese anatómiai elhelyezkedése sem teszi lehetővé, hogy probléma mentesen műtétileg eltávolítsák.

Tempus-Anh 2014.03.18. 19:11:15

@acka1:
A zúzás /ESWL/ ilyenkor megváltó beavatkozás, nyilván a kövek méretétől és állagától is függ a sikere.

magam adom 2014.03.18. 19:16:55

A festődés, vagy festenyzettség szavak használata radiológiai leletekben ma is előfordul, leginkább idősebb tanár, professzorok által. Vesék esetében a nephrográfiás fázist jellemzik így. Ekkor ugyanis a vese parenchyma kiegyenlítetten halmozza a kontrasztanyagot. A corticalis fázisban eleve nem mutathat homogén kontrasztfelvételt a vese. A bal vese elmaradott "festenyződése" a jobb oldalival összevetve a vese kezdődő alulműködésére utalhat.
A telődést, mint kifejezést az üregekben (pl. vese üregrendszer, húgyhólyag) megjelenő kontrasztanyagra használjuk. (Bár egy máj haemangiomáról készült CT-nél azt írjuk: késői fázisban homogénen telődik) A halmozást pedig az érellátásánál fogva kontrasztfelvevő, és tároló elváltozásokra értjük.

acka1 2014.03.18. 19:24:20

@Tempus-Anh: 2 sikertelen ESWL után volt urológus váltás, köszönhetően a kezelőorvosomnak, mert már akkor nagyon ki voltam borulva a helyben toporgás miatt.

acka1 2014.03.18. 19:26:19

@magam adom: Huha ez aztán kielégítő magyarázat volt :) Végre értem a leletemet :)

Tempus-Anh 2014.03.18. 19:28:22

@acka1:
Ezer évvel ezelőtti urológiai tanulmányaimból merítkezve úgy emlékszem, hogy az oxalátkövek mállanak a legkevésbé, bonyolult csillagszerű alakjuk miatt ezek okozzák a legkínosabb perceket a kevésbé szerencsés viselőiknek, nehezen is vándorolnak a húgyutakban. Az urátkövek jobban törhetők, békésebbek, "kegyesebbek" a beteghez.
@magam adom:
Köszönjük szépen az infót!

Tempus-Anh 2014.03.18. 19:29:58

Nyilván eGFR-laborlelet és maradéknitrogén-értékek alapján is következtettek a renális funkciókra.

acka1 2014.03.18. 19:52:26

@Tempus-Anh: A labor nagyon megkínlódott a vérmintámmal, mert elég kevés volt,és alvadékos. Amit megnéztek az a Glükoz 5,5 ,Tbil 22,9 , Karb.6,1 , Krea.90 ,GFREPI, 69, Na,133,Cl, Alk.Ph.221 GGT.30, GOT.19, GPT.18, Amiláz 75, CRP.165,5. Ennyi volt az összes amit meg tudtak oldani belőle. eGFR nem találok rajta.

Tempus-Anh 2014.03.18. 20:17:53

@acka1:
Az a GFREPI. Nálunk >90 a referenciaérték, nem tudom, hogy ama labor milyen intervallumot tart fizológiásnak.

acka1 2014.03.18. 20:23:36

@Tempus-Anh: Ref. érték nincs feltüntetve, csak egy L betű mellette. De egy februári vérvétel során már 90 fölötti volt az érték..De ezen vérvétel során már nagyon alacsony volt a vasam (2,5) , a hematológus szerint a DJ az oka.

acka1 2014.03.18. 20:37:57

@Tempus-Anh: Amúgy ettől féltem, hogy az egyik betegségből következik egy másik,aztán abból szép lassan egy harmadik és mint egy lavina megindul.:(

she_wolf 2014.03.18. 20:57:27

@acka1:
Az L gondolom, a "low"-ból eredhet=alacsony, míg a H a "high"=magas. Mármint a referencia tartományon belülihez képest.
Nálunk csak csillagozottak a mért értékek, és feltüntetik a tól-ig referencia tartományt is.

acka1 2014.03.18. 21:13:09

@Babette_: Inkább mi :) @_________@ egy kb 50-60 cm-er hosszú műanyag cső, ami arra szolgál, hogy ha akadály képződik a húgyúti rendszerben tehermentesítse a beteg vesét. Vese-hólyag katéter.A neve adódik abból, hogy úgy néz ki,mint két összefordított J betű.

acka1 2014.03.18. 21:15:22

@mig54: Igen erre gondoltam én is :)
@Tempus-Anh: Születésem óta nem vagyok egy Makk Marcsi . :)

she_wolf 2014.03.18. 21:51:04

@acka1:
Nem szeretnék tudálékoskodni, csak érdeklődöm: CRP-d hogy alakult? Írtad, hogy láz, gyulladás....finom dolgok ezek:(

acka1 2014.03.18. 21:56:40

@mig54: A négy hónap alatt nem ment 100 alá..... =( Most Februárban nem nézték. De gondolom a kövek és a DJ eltávolítása után csökkenni fog . Jobban mondva bízom benne, hogy csökken :).

she_wolf 2014.03.18. 22:18:26

@acka1:
Reméljük a legjobbakat, drukkolok:)

acka1 2014.03.18. 22:22:12

@mig54: Köszönöm szépen :) .

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.03.18. 22:27:07

@acka1: és nem tenyészet ki semmi érdekes a vizeletből? illetve mennyi ebben a laborban a CRP normálérték? 5-10

acka1 2014.03.18. 22:43:17

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A műtèt előtt ,és a sokadik doboz antibiotikum utàn már nem volt semmi baci benne,de a műtet alatt,és utàn is még 3 doboz antibogyót ettem meg (összesen 9 dobozt kapkodtam be a 4 hónap alatt) A ref . értéke a CRP nek úgy tudom 0-8.

she_wolf 2014.03.18. 23:13:19

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Van-e mód arra, hogy a CRP/süllyedés konstans magas értékének pontos okát kivizsgálják?

formed 2014.03.19. 02:02:39

@mig54: bár mindkettő gyulladásos biomarker, a süllyedés (We) főként bakterialis, a CRP pedig főleg viralis esetekben ugrik meg. Ez mondjuk már adhat egy durva támpontot, össze kell vetni persze a klinikummal, anamnesissel, stb.
OFF: a tartósan magas CRP növeli az esélyét a coronaria arteriosclerosisnak, mely acut coronaria syndromához vezet előbb-utóbb (AP, AMI), vagy akár ezek folyományaként hirtelen halálhoz.
ON: én azért próbálkoznék góckutatassal, haemoculturával, kihegyezném az anamnesist a korábbi, főként urogenitalis tractust, valamint a felső légutakat érintő infectiokra, etc...

acka1 2014.03.19. 05:38:53

@formed: Az anamnezisemben
sok olyan tényező van, ami adhat okot a CRP megemelkedéséhez. Àprilisban a vashiàny miatt esedékes a következő hematológiai ellenőrzés és megkérem az orvosom,hogy nézzük meg az értékét újra.

she_wolf 2014.03.19. 11:20:49

@formed:
Nagyon szépen köszönöm!
Szóval akkor "csak" tetőtől talpig..:)

she_wolf 2014.03.19. 11:22:37

@acka1:
A mi laborunk 0-5-ig határozza meg a ref. tartományt.

acka1 2014.03.19. 15:34:36

@mig54: Akkor a 165 iszonyúan magas.Nem hiába voltam annyira rosszul.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.03.19. 17:57:48

@formed: ezt így nem írnám alá
a vérsüllyedés az egy nagyon nem specifikus vizsgálat manapság nem is kérjük rutinszerűen mert annyira megbízhatatlan.
a CRP meg minden gyulladástól megnő. én a legmagasabbat: 800-as CRP 200-as Procalcitonin egy nyaki fasciitis necrotizansban láttam mely szépen lesüllyedt a mediastinumba is és a beteg meglepő módon még túl is élte. láttam még 600 feletti CRP-ket elgennyedt térd és csípőprotézisekben meg peritonitisben, ezek mind bakteriális fertőzések.
egyébként 165 nem nagyon magas, egy sima húgyúti fertőzés felviheti ennyire, sőt nagyobb műtétek után magától is felmegy akár 200 fölé is a szöveti nekrózis miatt minden gyulladás nélkül

she_wolf 2014.03.19. 22:08:15

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Akkor én mélyen kussolok a magam 35-40-ével:D Bár azért jobban bele szeretnék férni a 0-5-igbe...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása