A Merényi Gusztáv Korház ámokfutása

2014.03.14. 07:00

78406.jpgNem tudtuk, hogy pszichés beteget csípőtöréssel csak úgy elküldenek, aki zavart állapotában megígéri, hogy elszalad a traumára.Így ápolják, vigyázzák az embert a Merényi Gusztáv kórházban, valamint nézik a családot!

 Tisztelt Praxis!

Ez anyámról szól, Óvónő volt! De aki idült alkoholista is jelenleg 30 éve, és már nem is beszámítható teljesen. Az egyik tivornyázása után a múlt héten combnyaktöréssel valahol felszedték az utcán és bevitték a Merényi Gusztáv kórházba (idén húszadszorra kb., pedig március van még csak!), de kiengedték ilyen állapotban! Előtte is sajnos tehát rengeteget volt ott, sokszor onnan is részegen jött haza az elvonó, pszichés részlegről! Igen! Terrorizálta a családját és, mint mondtam idült alkoholista, önkívületig issza magát, sokszor az utcán találták meg valahol fetrengve. Az ember meg nem tudta mi van! Nem is normális teljesen.

 

Ráadásul most veszélyes állapotban van, mert nem hajlandó magát megműtetni, pedig mint említettem, több mint egy hete combnyaktörése van, otthon kúszik-mászik össze-vissza beszél. Újra betudtuk vitetni most kedden, mert büdös és nem tudunk már mit tenni, hogy nyilvánítsák beszámíthatatlannak vagy beszéljék rá a műtétre. (A Merényiben trauma és pszichiátria is van, én most a pszichés részlegről beszélek). Megbeszéltük azzal a pszichiáterével, aki állítólag egy éve kezelte, mint láttuk értette a dolgát, hogy fogadja, amikor a mentők beviszik és vegye rá vagy kényszeríttesse a műtétre. Megígérte! Bármikor történhet vele egy embólia stb., és rövidesen ez halálhoz vezet, persze az egyik „doktornő” a pszichés osztályon azt mondta, hogy a combnyaktörés nem vészes! Ez egy orvos?! Így jól hallják! A Neve is itt lesz! Szóval, hiába beszéltük meg az orvossal, akinek a kezdőbetűje Cs. (a többi hamarosan) és a keresztneve Mátyás, anyám nem nála, hanem a pszichiátria egy másik részlegénél kötött ki valahogyan, nem tudni hogyan! Pedig ő magához kérette, hogy vigyék! Kb. késő délután. Egy rezidens nézte meg, és ő szerinte beszámítható volt az az ember, aki nem akarja megműtetni magát, össze-vissza hablatyol, terrorizálja a családját, nem ezsik, iszik/ csak ha tud piát és rendkívül rossz állapotban van már egyébként is. A történet ott folytatódik, hogy a zakkant anyám megígérte ennek az idióta rezidensnek, hogy combnyaktöréssel egyedül átmegy egy 100 méterre lévő másik épületbe, ahol a traumatológia van. Értik? És belement a REZIDENS! Na éjjel 11 órakor valaki felszól kaputelefonon, hogy hulla részegen fetreng valaki a Nagyvárad téren segítsünk neki, és a nála lévő cím alapján értesített bennünket! Nah hogy került oda? Azt hittük bent van! Még nem tudtuk, hogy pszichés beteget csípőtöréssel csak úgy elküldenek, aki zavart állapotában megígéri, hogy elszalad a traumára. Tehát továbbra is jó kérdés, hogy került oda! Így ápolják, vigyázzák az embert a Merényi Gusztáv kórházban, valamint nézik a családot!

 78406.jpg

Ma számon lettek kérve az orvosok, akik végig sumákoltak, nem voltak hajlandók elmondani annak a rezidensnek a nevét, aki „úgymond kezelte”, és fél óra után hebegtek, habogtak, hogy mi is történt. Hárítottak, majd 4-5-en összebújtak, bezárták az ajtót maguk mögött és tanácskoztak. Ha itt nem lett volna sumákság, akkor mi? Ha bármi történik, akkor mind elő lesz véve garantálom, és a neveiket is leírom! Amúgy a rezidens szakértelmetlenségét igazoló jelentést az igazgató osztályvezető főorvos írta alá, azt mondták ott. Ő talán azt se tudta mit ír alá. Bár érdekes, a beteglapján nem volt név, hogy ki látta el!

 

Amúgy a pszichiáter, akit említettem nem tudom, hogy tudta több mint egy évig táppénzen tartani kezelés címén anyámat, amely kezelésről a szóban forgó pszichiáter is beismerte, hogy abszolút sikertelen, elég érdekes. Főleg azért mert semmit nem lehetett tudni az orvosról, a neve is most derült ki csak sok idő után. Ma Magyarországon pénzzel bármit ellehet érni!

 

A következő nap ugyanezt az orvosok neveivel fogom megírni, ha nem lesz változás! Lesz itt doktor úr, és doktornő is személy szerint…mindenki gondolkozzon el, aki a Merényibe akar menni! Nem érdekel, hogy ki mire hivatkozik, mennyi a fizetés, senki nem mondta, hogy ide jöjjön dolgozni, és más is éhbérért dolgozik, vagy több diplomásan munkát se talál!

 

A másik dolog meg az, hogy mindig a „beteg” jogaira hivatkoznak, de milyen jogra, aki nem tudja mit csinál és kikészíti a családját, aki aztán tényleg beteg lesz? Bezzeg ha az övékéről lenne szó!

 

U. I. Az egyik csepeli iskola-óvoda jelenlegi igazgatója is nyakig sáros csak jelzem! Az ő neve is következni fog nyilvánosan, ha nem itt máshol. Nem ártana ott is vizsgálódni! Éveken át úgy foglalkoztatták anyámat, azaz úgy volt nap-mint nap gyerekekkel, hogy előtte lévő nap a detoxból jött ki, nem rúgták ki, pedig kértük, hogy ne foglalkoztassák, mert nem vállalunk felelősséget ha valamelyik gyerekkel történik valami, utána meg tömték pénzzel, pedig hiába kértük, hogy a banknak utalják a felvett hitel fizetésére, mert ő elhagyja, elissza a pénzt, tojtak ránk, Sumákság volt és van ott is!!!

 

 

Legyen itt az Ön hivatkozása és logója, vagy rendeljen tőlünk további hirdetési felületeket. A részleteket megtalálja legfrissebb médiaajánlatunkban.

10233390-empty-blank-emblem-badge-shield-logo-insignia-coat-of-arms.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2014.03.14. 09:49:43

@Tempus-Anh:
Az, hogy valakit egy anya megszül (néha jobban szerettem volna egy egysejtűt felköszönteni Anyák Napján), még nem vonja magával kötelezően, hogy fel is neveli....

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.14. 11:51:32

és közben nem lehet újraélesztést visszautasítani...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.14. 11:52:07

@Tempus-Anh: a MacCarthy regényekben sokkal de sokkal kevesebb írásjel van:D

Bikli néni 2014.03.14. 12:59:03

@Tempus-Anh: "Amúgy mindenekelőtt beszállítod édesanyádat egy addiktológiai intézetbe és kezelteted."
NEM. Ugyanis, ha a kedves mama nem akar bemenni (önrendelkezés rulez), akkor nem is fogják kezelni. Ezért akarta volna a posztoló beszámíthatatlannak nyilvánítani. Rokonságban láttam már ilyet sajnos... :(

Nem akarok vészmadárkodni, de ennek kétféle kimenetele lehet.
1. A mama halálra issza magát, addig a szerencsétlen családja tűri a viselkedését.
2. A mama _majdnem_ halálra issza magát, aztán, ha isteni mázlija van, akkor a lelkiismeretes orvosai, Istennel, az Őrangyallal és a Sorssal karöltve adnak neki még egy esélyt - amivel vagy tud élni, vagy nem.

Ettől függetlenül a poszt stílusa és tartalma facepalm.

Valaki 82 2014.03.14. 13:03:25

Én írtam a levelet, végső elkeseredésemben és felindulásomban. Nem azoknak, akik nem ismerik a helyzetet és csak okoskodni ítélkezni tudnak.
Ma Magyarországon akarata ellenére senkit nem lehet kezeltetni a nagy büdös liberalizmus miatt! Legyen az drogos alkoholista stb.,ha nem egyezik bele, akkor mindenki mossa kezeit, de itt már messze nem erről volt szó. Ezzel a műtéttel az életét is megmentjük, vagy az itt okoskodó szeretnének arra ébredni, hogy a lakásukban valaki reggelre elhunyt,KÉRDEZEM? Amikor azt írtam, hogy nem normális, az azt jelenti, hogy nem normális. Csak az orvos mossa kezeit, sok a megválaszolatlan kérdés itt.
Hosszú folyamat ez, nem tartozik senkire, sokat mulasztott a család is, de nem véletlen, hogy eddig jutottunk és így maradt minden. Amúgy nem az a kérdés, hogy mi volt eddig, az más lapra tartozik, hanem, hogy MI VAN MOST! Ne ítélkezzen senki, ha nem ismeri az embert, nem jó kedvemből írtam ide CSAK KÖZLÖM!
A szociális irodák stb, önkormányzat nem foglalkozik már egy ideje ezzel. Megmondták, hogy jogilag nem lehet semmit sem tennünk, a család ki van szolgáltatva!
Az akarata ellenére sehova nem lehet beszállítani! Nem véletlen, hogy a pszichiátriára lett víve! Ott kell egy ideglenes passzus, hogy legalább műteni lehessen, ezt ki nem érti meg? DE leírtam, hogy a Merényiben mit csináltak! Az elmei állapota most romlott úgy le, addig nem lehetett volna gyámság alá helyezni! Hivatalosan még munkahelye is volt 2-3 hónapja, persze nem járt be! Nem véletlen írom ezeket! Nem attól büdös mert nem fürdik, ha nem a sebektől! Mi ebben a nem világos? A lényeg az, hogy hagyják így pusztulni, és a családot kitenni ennek, miközben elment az esze, és nem hajlandóak az orvosok erről papírt adni!

Bikli néni 2014.03.14. 13:13:36

@mig54: Erről az jut eszembe, mikor az öreg Alfred Doolitle beszélget a szemetesember haverjaival. Mondják neki (elnézést, nem tudom szó szerint idézni már), hogy Te Alfie, nem csoda, hogy nem szeret téged a lányod, soha életedben nem törődtél vele, nem ruháztad, nem nevelted, még csak feléje se néztél, ugyan mi oka lenne most aggódni miattad? Erre azt mondja az öreg, hogy nekem köszönheti, hogy láthatja a napfelkeltét, hogy levegő van a tüdejében, hogy "megismerkedhetett eme sárgolyóbis csodáival, igen, ezt mind éntőlem kapta".
Mit tesz az az egyetlen sejt... van, akinek a gyereke a húsz perc élvezet, van, akinek meg a húsz év szenvedés. Ki tudja, hogy a poszter mamája milyen volt valaha...
Én egyébként nagyon együttérzek az alkoholisták családtagjaival. Szégyen, szenvedés, rengeteg megnyomorított élet. És még csak beszélni sem tudnak róla senkinek, mert az alkoholizmus a mai napig tabu és ha egy rendezett(nek látszó) családban ilyen van, az a vérciki kategória. Borzasztó kereszt :(

Bikli néni 2014.03.14. 13:16:41

@Valaki 82: Figyelj csak. Hidd el, én nagyon megértem a frusztráltságodat, nagyon közelről láttam már, mit képes az alkoholfüggőség művelni valaha rendes, szeretetreméltó emberekkel. De itt pontosan olyan reakciókat fogsz kapni, ahogyan megnyilvánulsz. Próbálj kicsit higgadtan, és meg fognak érkezni a segítő szándékú tanácsok is. De ne dühöngj, mert azt itt nem szeretik, és nem is mész vele semmire.

she_wolf 2014.03.14. 13:23:21

@Bikli néni:
Javítanám magam (mert így illik): anyámról egy másik posztban nem múlt időben beszéltem, hanem jelenben.
Nem érdekel hányan fognak utálni ezért, de nekem szerencsém volt, anyámat még idejében kinyírta a pia. "Örökségét" én viselem, immár évek óta szárazként.
Anyám ugyanolyan magatartást mutatott, mint a poszter anyja, ezért átérzem a helyzetét.
Kettőnk között ott a különbség, hogy míg a poszter anyja óvónő, addig az enyém agyilag lufi volt. Eredetileg sem került bele sok tekervény, de a cefrével azt a keveset is kigőzölte. És anyámmal már akkor sem tehettünk semmit:( '92-ben eltemettük.
Azért tanácsoltam a poszternek a szociális irodát, mert ha másban nem is tudnak segíteni, legalább segíthetnek elindítani egy gyámság alá helyezési procedúrát....vagy valami ilyesmit.

she_wolf 2014.03.14. 13:31:14

@Bikli néni:
"Erre azt mondja az öreg, hogy nekem köszönheti, hogy láthatja a napfelkeltét, hogy levegő van a tüdejében, hogy "megismerkedhetett eme sárgolyóbis csodáival, igen, ezt mind éntőlem kapta"."

Ilyen alapon inkább nem köszönném meg. Most már harag nélkül is képes vagyok kimondani: gyűlölöm az anyámat.
A poszter édesanyját nem tudom minősíteni, hiszen nem ismerem.

zunuke 2014.03.14. 13:47:45

@Valaki 82: Ez igaz sajnos, aki nem hajlandó magát kezeltetni, azt nem kényszeríthetik, meg ha gyámság alatt áll akkor sem.Akkor itt két verzió marad: Vagy észhez tér, es hajlandó önszántából bevonulni a kórházba, vagy előbb utóbb,-inkább előbb-valami történik vele.Sajnos nem tudtok mit csinálni, mint ahogy a kórház, és az orvos sem.De ezért senki nem felelős, es senkit nem is lehet felelősségre vonni.Ha nem fogad el segítséget,nem tudtok vele mit kezdeni.Megbomlott az elméje fel sem fogja, mi történik vele.De azt még mindig nem ertem, hogy ilyen stádiumban lévő alkohol beteg, hogy a francba volt munkakepes még pár hónapja-mint írod. A sebek amiket emlitettel, peldaul hogyan keletkeztek, es mióta egtelenkedhetnek rajta, hogy már szaga van? Így dolgozott, egy óvodában? Mégis hol lakik a kedves mama?

Tempus-Anh 2014.03.14. 14:08:14

@Babette_:
Vadászom A jogászt most (The Counselor), a filmet már láttam vágott és vágatlan verzióban is. :)
Nyolcvanévesen forgatókönyíróként is remekel.
Igen, jellemző rá, hogy csak a pontot ismeri, mint írásjelet... :)

Tempus-Anh 2014.03.14. 14:10:05

@Bikli néni:
Ön- és közveszélyesség fennállta esetén elrendelhetik a kényszergyógykezelést is az aethylistáknál.
Ilyenkor az önrendelkezést felülírja a környezetére potenciálisan veszélyeztető magatartás ill. ennek megakadályozásának szükségessége.

Bikli néni 2014.03.14. 14:18:54

@mig54: Nagyon sajnálom, és hidd el, nagyon együttérzek veled!
Sajnos én életem során nem egy alkoholistától szenvedtem, és olyanokat is életem szereplőjének vagyok kénytelen tudni, akik nem érdemlik meg azt sem, hogy szülőnek nevezzék magukat.
Nem tudom, te hogy vagy ezzel, de nekem ezek olyan fájdalmaim, amit az idő sem tudott enyhíteni soha. Csak a remény, hogy odaát majd megkapja mindenki a neki járó igazságszolgáltatást, ad némi enyhülést.

Bikli néni 2014.03.14. 14:21:36

@Tempus-Anh: ElrendelHETik. Próbáltál már ilyen eljárást végigvinni? Mert én igen. Egy dolog, hogy mit mond a jogszabály meg a józan ész, egy másik meg ennek a gyakorlati realitása. Neked isteni szerencséd, hogy sose kellett egy szeretted önpusztítása miatt szégyenkezned és szenvedned.

she_wolf 2014.03.14. 14:37:40

@Tempus-Anh: @Bikli néni:
Köszönöm, de ne sajnáld:*
Volt viszont egy olyan édesapám, aki szintén rövid életében igyekezett kárpótolni mindazért, amit az anyám soha nem adott meg nekem.
Tőle tanultam meg hogyan kell okosan egyelni, hogy nem szabad dögönyözni a kiscsibéket, hogy a jószágoknak mindig friss, hűvös vize legyen, és nyáron, a tűző napon nem locsolunk növényeket. Azt is megtanította, hogy hogyan kell gyújtóst aprítani (a gyufaszálnyi nem jó:D!), kályhát salakolni, és - ha már itt tartunk - azt is Ő magyarázta el, hogy nem vagyok halálos beteg, csak éppen életemben először menstruálok:(
Anyám mindezek közben szlopált a "tezsvíreivel", édesapám és én pedig oviba vittük a húgomat....
Anyámra már nem haragszom. S ha sírok is, nem miatta teszem, ő nem hiányzik:((

Tempus-Anh 2014.03.14. 14:38:24

@Bikli néni:
Nem próbáltam, de rengeteg megátalkodott renitens alkoholistát kezeltem, sok közülük már nem él (a két infó nem áll kapcsolatban egymással), akiket nem lehetett meggyőzni arról a veszélyről, ami rájuk leselkedik, a gödör mélyén is egyre csak ástak, ki is bélelték a sírt maguknak. Azt tudom, hogy irtó nehéz egy káros szenvedély fogságában vergődő személyt jobb belátásra bírni, kötetek születtek viselkedési és személyiségzavaraikról, arról a kifinomult szubtilitásról, ahogy önmagukat igazolva mindent megtesznek, hogy elhárítsák vagy akár meggyőzzék, becsapják az őket leszoktatni akarókat, az ezernyi fortélyt, amit bevetnek, hogy a szenvedélyük tárgyához juthassanak.
Amúgy a hatóságok - bocs, egy olyan államban élünk, amely jogállam címszóval működik, mégis - alapból tesznek arra, hogy az ilyen egyének sorsa hová alakul, mindent a család és az egészségügy nyakába akarnak sózni.

Elég csak azt a bevett szokást megemlítenem, hogy az otthon randalírozó, a családját félholtra verő alkoholista véglényt a kihívott rendőrök nem a fogdába viszik (és a megérdemelt kádárkolbásszal trektálják), hanem behozzák a Sürgősségi Osztályra és a neurológusra bízzák.

Ekkora orbitális baromságot még az én négyrekeszes gyomrom sem bír el olykor...

she_wolf 2014.03.14. 14:54:42

@Tempus-Anh:

Nem ide tartozik, de a minap kedvenc költőmtől idéztél.
Mostanában egyre gyakrabban jut eszembe egy másik verse (az Óda vitathatatlanul a legszebb az összes közül), valahogy így hangzik:

"Az éveket, mik sorsom öszzetörték
reám zúdítja minden pillanat.."

she_wolf 2014.03.14. 14:55:26

@mig54:
összetörték..bocs:(

Bikli néni 2014.03.14. 15:10:45

@Tempus-Anh: Én ennek az érzelmi részéről beszéltem. Egy dolog vadidegeneket kezelni, aztán kibújni a köpenyből és elmenni azok közé, akiket szeretsz. Meg egy másik ilyen emberekkel, vagy az árnyékukban élni, és mindezt még kibeszélni sem lehet. Nézd, ez egy anonim fórum, és még így se vagyok képes ideírni, melyik rokonomnak milyen dolgai voltak/vannak.

she_wolf 2014.03.14. 15:36:58

@Bikli néni:

Többszörös szenvedője vagyok ennek a folyamatnak, de bízom magamban (és ami a legfőbb!, bíznak bennem azon kevesek akik jól ismernek), úgyhogy azt hiszem elmondhatom, hogy első kézből adódó információim vannak arról hogy mit jelent vesződni egy alkoholbeteggel, és mit jelent vesződni magával a betegséggel.

És ha már egy ideje tart a "coming out", akkor tolom még: nagy bánatom, hogy nincs (nem lehetett?) gyermekem. Legalábbis nagyon sokáig bánkódtam miatta. Most már - ha meg nem is békéltem a helyzettel, mert változatlanul hiányérzetem van miatta - talán jobb is így. Neki.
Nem hiszek Istenben, nem hiszek az eleve elrendelésben (ezt még nem vallottam be, mert nem szeretnék "hitvitába" bonyolódni senkivel, vagy bárkit is megbántani a hitében).
Hiszek a józan észben, a párbeszédekben és abban, hogy igazán jó csak a jótéteményeid által lehetsz ami - az én olvasatomban - nem a minden ésszerűséget nélkülöző önfeláldozást jelenti.
Mivel nem hiszek Istenben nem is félem Őt, a 10 parancsolatot értelemszerűen csak 65%-ban tarthatom be. De azt minden körülmények között.
Soha nem érdekelt senki etnikai hovatartozása, nemi orientációja, de a hazugságot, az ostobaságot, a kivagyiságot, és a fizikai erőfölény fitogtatását gyűlölöm.
És persze idetartozik az általánosítás is (attól vöröset látok).
Talán pontosan azért, mert jöttem ahonnan jöttem, és átéltem, amit átéltem.

Irkutszk 2014.03.14. 15:41:30

@Valaki 82: Ha az Édesanyád beszámítható, akkor rendelkezni tud a saját élete felett. Ergó el tudja dönteni, hogy ő most halálra akarja magát inni, avagy nem. Ahogy te is felnőtt embernek látszol, úgy kezeld őt is felnőttként, és hagyd, hogy eldöntse, hogyan akar élni. Ez az én véleményem.

Amit emellett megtehetsz, hogy nagyon-nagyon, soha el nem múlóan szereted, amely szeretetben benne foglaltatik az elfogadás is - tehát fogadd el úgy, amilyen; és segíts ott, ahol engedi (pl egy seb kezelése kb. fél órás meló max, ha javul, akkor pár nap múlva már csak tíz perc, stb - és akkor nem lesz büdös).

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.14. 15:45:07

@Tempus-Anh: én nagyon sajnálom,hogy igy ir,mert egy zseni. De a nem helyes szöveget képtelen vagyok egy könyvön at olvasni:(

she_wolf 2014.03.14. 15:55:59

@Irkutszk:
Beszámítható-e az az ember, aki nem képes felfogni mit árthat csak magának azzal, hogy módszeresen pusztítja a testét? Az, akit nem érdekel, hogy mennyiért, és honnan szerzi be az újabb adagnyi kijózanítót, aki elutasít minden jószándékot?
Beszámítható szerinted, aki az elvonásba halhat bele, ha az nem felügyelet mellett történik (állandó, szakképzett felügyeletre gondolok)?
Igen, életkora szerint felnőtt, belátási képességét tekintve azonban nem valószínű.
Nehezebb ez, mint azt sokan gondolnák:(

Irkutszk 2014.03.14. 16:12:10

@mig54: Egy szóval sem mondtam, hogy könnyű. De az nem megoldás, hogy mintegy gyermekként kezelve Édesanyját, az ő akarata ellenére akar rákényszeríteni kezelést, bármilyen kezelést.

she_wolf 2014.03.14. 16:30:34

@Irkutszk:
Szerinted mi a lenne a megoldás? Ezt most komolyan kérdezem, mert amikor feladat van, akkor mindenki azzal indít, hogy mit nem szabad/lehet/illő. Jó lenne egy épkézláb javaslatot is látni, de olyan, ami minden félnek megfelelő lenne, nincs. Nem lehet. Emberi vonás.

Mondanám a poszternek, hogy hagyja az egészet, ne törődjön vele. Le is lőhetném magam, mielőtt más megtenné. Mert hogy képzelek én ilyet? Jogos.

Mondanám, hogy kapja az édesanyját a hóna alá és tegye le egy kórház elé. A következmény megint az lenne, hogy valaki lelőne ezért. Mondjuk egy rendőr, aki visszaviszi a beteget a családjához. Ez is jogos.

Mondanám, hogy beszélgessen a poszter az édesanyjával, aki szabad elhatározásából vonuljon be elvonóra. Az édesanya beleegyezését adja, de előtte lelő engem. Jogos.

Nincs egy puskád?

Tempus-Anh 2014.03.14. 16:44:00

@Bikli néni: Mindent tudok és nagyon sajnálom. Részemről viszont mindig meglesz a segíteni akarás.
@mig54:
Köszönöm, gyönyörű idézet.
@Babette_:
Azért egyediséget kölcsönöz neki és élvezhető is. A No Country For Old Men-t igaz, először láttam és aztán olvastam, egész fejezetek egyeznek meg szó szerint a filmmel, egyes részeknek pedig nyoma sincs benne. Így, olvasva is és látva is, nagyon egész.
Egyetlen regényt tudnék még megemlíteni, amelynek a filmesített változatát jobbnak tartom mint a regényt magát, és az a Ken Kesey-é, az 1975-ben megrendezett One Flew Over The Cuckoo's Nest...

she_wolf 2014.03.14. 17:17:57

@Valaki 82:

Eszembe jutott valami. Annak idején nekem felajánlották az Esperal beültetését. Sok hír látott róla napvilágot, nem tudom, mi az igazság ezzel kapcsolatban. Hatásos vagy sem, csak a beteg pszichéjére akarnak-e vele hatni (ti. meghalhatsz ha iszol rá), létezik-e egyáltalán még....
Talán az itt kommentelő orvosok tudják, hogy mi ezzel az ábra, és tanácsot is adhatnak. De te is utánanézhetsz a neten.

Bikli néni 2014.03.14. 18:08:44

@Tempus-Anh: Köszönöm, de tartok tőle, hogy nem tudsz segíteni. Az önsorsrontó embereken, akik magasról leszarják azt, hogy mi lesz hosszút távon a saját életükkel, a környezetüket, családtagjaikat meg pláne, azokat nem lehet se szép szóval, se érvekkel, se erővel meggyőzni. Az ilyen lelki szegény emberek élnek a saját kis híg fos életükben, és meggyőzik magukat, hogy nekik ez jó, csak mert a változás ÁTMENETILEG küzdelmes lenne. Ja, hogy esetleg a párom, a szüleim, a gyerekeim, testvéreim szenvednek attól, hogy ilyen önző genyó vagyok? - hát ez a gondolat meg se fordul a fejükben, vagy ha mégis, nem érdekli őket.
És egyébként ez nem csak az alkeszokra igaz...

@mig54: Van egy kedves barátom, évek óta absztinens, saját definíciója szerint gyógyult alkoholista, egyébként egy ritka értelmes ember. Ő volt talán az egyetlen, akinek szégyenérzet nélkül tudtam mesélni dolgokról. Mondta, hogy az AA szervezetén belül vannak olyan csoportok, amik az alkoholisták hozzátartozóinak vannak, de ott is az az alap, hogy az illető személy AKARJA a változást. Aki nem is akar kilépni önmagából, inkább ámítja magát azzal, hogy ez így neki jó, a többi szenvedéséről meg nem tud/nem érdekli (lásd Tempusnak írt válaszom), azon sajnos nem lehet segíteni :(

Tempus-Anh 2014.03.14. 18:35:59

@mig54:
Létezik.
Disulfiram, a hatásának az a lényege, hogy az alkohol lebontását az acetaldehid fázisában leállítja és az illető vegyület felhalmozódva egyfajta mérgezési tünetegyüttest produkál a szervezetben, iszonyú rossz közérzettel, pokoli kínokkal. Ezáltal elriasztja a beteget az alkohol fogyasztásától. Szigorú kritériumok alapján , beleegyező nyilatkozattal, a páciens kockázatvállalásával ültették be, ugyanis az említett mellékhatások egészen a halálig fokozódhatnak. Többnyire a hát vagy a far bőre alá ültették, de így is sokan kipiszkálták, aminek többször elgennyedés is lett a szövődménye.

BLX 2014.03.14. 18:37:40

@Irkutszk: A leírás szerint ez az ember már nem beszámítható. Nem azért, mert nem akar műtétet, ettől függetlenül sem.

BLX 2014.03.14. 18:41:25

@Irkutszk: Most olvastam figyelmesen. Van egy fogadásom, hogy nincs ilyen közeli rokonod. Fogadd el! Ja, hagyd, hogy tönkretegye az életedet, elvégre szereted. És akkor mi van, ha NEM szereti? Miért is kellene szeretnie? Mert az olyan szép keresztényi, meg erkölcsös? Belebolondulni a másik alkoholizmusába, tönkremenni, esetleg a saját családjával együtt? Fenét, semmi oka rá, hogy tönkremenjen. Az anyja megteheti, hogy tönkreteszi magát, de semmiképp sem teheti meg, hogy tönkreteszi a gyerekét, unokáit.

Tempus-Anh 2014.03.14. 18:45:00

@Bikli néni: Van egy pont, amelyen túl már nem akar az alkoholbeteg visszatérni, ez a pszichés függőség mezsgyéje, ami egy szervi függőséggel együtt (az alkohol igen addiktív szer, hosszú ideig társasági drognak tekintették, de a sok zugivó példája igazolja, hogy bizony egyéni is tud lenni) nagyon rossz prognózisú. Már nem tud akarni, mert nincs akarata, az addikció vezérli, egy idő után már nem ő issza az alkoholt, hanem az alkohol iszik belőle.

Most természetesen az alkoholbetegekről beszélgetünk.

A "barátod" nyilván tudja, hogy megváltozott személyiségű, kémiailag tangált emberekről van szó, akikre már nem érvényesek az egészséges idegrendszerű egyénekre vonatkozó szabályok. Őket először meg kell gyógyítani és nem ítélkezni kell fölöttük. Beteg pszichéjű, függő embereket ilymódon megbélyegezni nem szabad. Ők MÁR mások. Mások mint mi és mások saját korábbi önmaguknál is.

Bikli néni 2014.03.14. 18:51:24

@Tempus-Anh: Ez nem megbélyegzés. Ezek egy olyan ember szavai voltak, aki szenved attól, amit lát. Mindenkinek volt választása. Mindenki önszántából kezdett el inni, és mindenkinek volt, van lehetősége, hogy befejezze. Nem akkor, amikor már mások, meg már nem úgy látják a világot, mint az "egészségesek", hanem még előtte. Amúgy én is az alkoholbetegekről beszélgetek, csak jeleztem, hogy a "nem akarok változtatni, mert nekem ez így jó és küzdeni meg kevés vagyok" elgondolás nem csak az alkoholisták sajátja.

És igen, a fent leírtakat a barátom (idézőjel nélkül) pontosan tudja.

Bikli néni 2014.03.14. 18:53:23

@Bikli néni: Mondom mindezt úgy, hogy nekem is volt addikcióm, mert én meg dohányoztam. Aztán, mikor megtudtam, hogy babát várok, mégis abba tudtam hagyni, ennek már két éve. Nem voltam egy láncdohányos, nem is nikotinfüggőségem volt, mégis, a mai napig hiányzik. De mivel kicsi gyerekem van, az ő érdekeit előbbre tudom helyezni a saját passzióimnál. Na ez az, amire a legtöbb alkesz nem képes, és már csak azért sem, mert nem is akarja.

Tempus-Anh 2014.03.14. 18:58:52

@Bikli néni:
A dohányzásod mértéke és erőssége és a példaként felhozott eset közt iszonyat különbség van időben, intenzitásban, mélységben. Ezenkívül az inkriminált esetben más kémiai noxák is közrejátszanak, olyan szerek szedése, amelyeket ráadásul orvos javasolt, ha rosszmájú lennék azt írnám, hogy némi iatrogenitás is van a dologban.

BLX 2014.03.14. 18:58:52

@Valaki 82: Az orvosi részhez nem tudok szólni, mit tehetnek, mit tehetnének, ha akarnának. Ha hazaengedik, és rosszul lesz, ha az utcán lesz rosszul, MENTŐ, ezt javasolnám. Az a valaki is, aki titeket hívott fel, nem a mentőket, egy ember mellől, aki rosszul van, hát nem is értem, mire számított? Ha jól értem együtt laktok vele, ez nehéz. Mert különben én bizony azt mondanám, hogy egyszerűen hagyd a sorsára. Azt sejtem, hogy már nem nagyon veszed magadra a felelősséget, de azért leírom: NEM IS A TIED.
Nagyon javaslok neked valamit: próbálkozz az AL-ANON-nal (www.al-anon.hu/). Ez az AA társszervezete, alkoholisták hozzátartozóinak. Sokat segíthetnek, sok tanácsot is kaphatsz, hasonló helyzetben levő társakat is találhatsz. És persze mig54 és mások számára is tudom javasolni. Illetve van egy másik csoport, alkoholisták felnőtt gyerekeinek, az ACA (www.aca.hu/). Azt gondolom, segíthet.

BLX 2014.03.14. 19:05:52

@Bikli néni: De, megbélyegzés. A függő ember nem lelki szegény, meg akaratgyenge, hanem BETEG. Nem is csak szerektől lehet függni, nyilván hallottál társfüggésről például, de a munkamánia, vagy a játékszenvedély is ilyen. Pszichés torzulás, ez igaz. Ráadásul azt is látni kell, hogy alkoholista lehet valaki úgy is, hogy nincs szervi függése (még, mert persze idővel az kialakul mindig). De, mint a barátod példája is mutatja, ki lehet jönni belőle, és állítom, hogy ez alapvetően nem akarat kérdése, hanem belátásé. Annak a belátása, hogy nem tud uralkodni az ivászatán (ezzel tönkreteszi az életét és másokét is) ÉS annak, hogy érdemes normális életet élni.

she_wolf 2014.03.14. 19:07:41

@Bikli néni:

4. éve nem iszom alkoholt. Gyógyult alkoholista szerintem nincs. Önkontrollal rendelkező, nem ivó alkoholista van. Legalábbis ennek gondolom magam.
Az AA nálam felejtős volt, mint ahogy minden más önsegélyező csoport is.
Nálam egyetlen dolog vált be: vért pisiltem. Ez van. Kellett egy ilyen brutális tünet hogy rájöjjek, döglődöm. Ez térített észhez még időben (remélem).
Nekem ez kellett. Lehet, hogy másnak még ez is kevés lenne. Pluszban van némi eü-s jártasságom, ami éppen elég volt ahhoz hogy fel tudjam mérni a baj nagyságát.
Sokan ott tévednek, hogy "de nem is úgy nézel ki....". A pia nem válogat. Lehetsz utcaseprő vagy csillagász, lehet brilliáns elméd (még), szép és csinos is lehetsz (még), de ha a szerveid elkezdik sorban felmondani a szolgálatot mert nem figyelsz rájuk, akkor fújhatsz bele két kiló tollat, és mehetsz 6 lábnyira a föld alá:(

Egyik haverunk tart most veszélyes tempóban arra. Mit csináljak, ha a feleségére, a lányára sem hallgat? Nekem csak egy barát, aki szarik rám, pedig látta hogy min megyek keresztül. Mit lehet kezdeni egy olyan emberrel, akit mindenki jobban ismer, mint ő saját magát? Hogy mondjam el neki, hogy milyen megsemmisítő érzés volt, hogy a férjem kísérgetett a wc-re, mert egyedül még arra is képtelen voltam?
Szenvedélyes, mindig is tüsténkedő ember voltam. Hogy mondjam el, hogy milyen jó érzés napról-napra egyre többet visszakapni egykori életemből, a régi énemből? Csak egy legyintés a válasz és ez engem megint megsemmisít....
Csakhogy nekem van egy férjem akinek elévülhetetlen érdeme hogy ma itt tartok. Neki pedig van egy édesanyja, akit most nekünk kell istápolnunk, mert idős és beteg. Ezzel tudom megköszönni, hogy nem hagytak - mint reménytelen esetet - az árokparton vagy bárhol máshol megdögleni.
Ha minden embernek csak annyi törődés jutna, mint amennyi nekem jutott az utóbbi kb. 5-7 évben, jó rátát könyvelhetnénk el.

Az orvosaimról pedig egyetlen rossz szót nem mondhatok.
Tempus - Anh-t érte már vád, hogy milyen "buli" hogy Náluk olyan flottul megy minden. Nekem nem nehéz elhinnem, mert míg itt olyan posztbéli történések szerepelnek hogy nem győzök pislogni, addig nekem szinte soha nem volt bajom az orvosokkal. Másnak is csak ennyi legyen, tiszta szívemből kívánom!:)

she_wolf 2014.03.14. 19:09:56

@BLX:

"És persze mig54 és mások számára is tudom javasolni."

Köszönöm, de nekem már ne:) Ld.: előző hozzászólásom:)

BLX 2014.03.14. 19:14:42

@mig54: Igen, már láttam. Persze, sokfélék vagyunk, sokféle megoldással.

she_wolf 2014.03.14. 19:19:04

@Tempus-Anh:

Köszönöm:) A férjem kategorikusan megtiltotta. Megbeszéltük:)

she_wolf 2014.03.14. 19:21:13

@Tempus-Anh:

"Már nem tud akarni, mert nincs akarata, az addikció vezérli, egy idő után már nem ő issza az alkoholt, hanem az alkohol iszik belőle."

Ennél találóbb megfogalmazáshoz még nem volt szerencsém!

Bikli néni 2014.03.14. 19:21:38

@BLX: Én nem a betegség tényét vitatom, sem pedig megbélyegzem. A megbélyegzésem annak szól - már ha az -, amikor valaki nem is AKAR változtatni. Mert az nehéz, meg szar, és mennyivel egyszerűbb elővenni az üveget és csak kis ezt meg csak kis amazt...
Érted, én nem azért nézek le egy alkoholistát, mert iszik. Hanem azért, mert a pián kívül leszar minden és mindenki mást a világon.
És a legmélyebb tiszteletem azoké, akik - bármilyen okból vagy intő jel miatt - kijöttek ebből.

@mig54: Nekem az egyik rokonomnál történt az, hogy a mája nem bírta tovább. Az orvosa azt mondta, "májdurranás", ott feküdt sötétsárga bőrrel és vérző gyomorral hogy ez mit jelentett pontosan, azt nem tudom, de meg se próbálta szépíteni az orvos, hogy mire készüljünk. Valami isteni csoda, hogy megmaradt, és iszonyú hosszú lábadozás. Azóta nem iszik. Tudom, hogy a máj képes a legjobban regenerálódni, de nyilván lehet egy pont, amiből már nincs visszaút, és néha elgondolkodom, vajon az illető rokonnak - absztinenciája ellenére is - vajon még mennyi lehet hátra... (Azért ő nagyon durván ivott már.)

BLX 2014.03.14. 19:30:06

@Bikli néni: Ez fából vaskarika. Tudod, hogy beteg, de lenézed érte? Azért szar le mindent MERT alkoholista. A másik vaskarika, hogy aki kijött, azt meg mélyen tiszteled. Amíg iszik, addig lenézed, ha letette, akkor tiszteled. Ugyanazt az embert. Elmondom neked, hogy egyetlen dolog változik: hogy rájön, megérti, hogy ha folytatja, felfordul. Nem meghal, megdöglik. És nem, nem könnyebb elővenni az üveget. Pontosabban: nem könnyebb elővenni, meginni a tartalmát, és utána megpróbálni működni, fenntartani a látszatot, megtartani munkahelyet. Egy idő után már lehet, persze, hogy semmi más nincs, csak a pia, de az már a vége az alkoholista "karriernek". Aki leáll, az semmi mást nem tesz, csak azt az energiát, akaratot amit a piába (pénzkeresetbe, sunnyogásba, hazudozásba, amikor muszáj volt, részegen a látszat tartásába, összeakadó nyelv kibogozásába) fektetett, azt most a józanodásba fekteti.

she_wolf 2014.03.14. 19:34:54

@Bikli néni:

Tudod, alapból nem szeretem a HA-val kezdődő mondatokat, de játsszunk el a gondolattal: genetika ide, szülői példa oda, ha jó időben és jó helyen teherbe esem és gyerekem születik, lenne-e ilyen alkohollal terhelt múltam?

Ami pedig az akarást illeti: akarhattam vagy sem az alkoholt a végén már ott tartottam, hogy ébredés után a vízcsapnál zuhanyoztam, mert szomjas voltam (alkoholos dehidráció), és mire megittam egy pohárnyi vizet, három pohárnyit magamra öntöttem, annyira kontrollálhatatlanná vált a remegésem. Aztán nagyon óvatosan megittam az előzőleg gondosan meghagyott kb. 2 decinyi rövidet, és mehettem volna agyat operálni.
Marha nagy mákja van az orvostársadalomnak, hogy nem tartozom bele:D

Irkutszk 2014.03.14. 19:39:10

@BLX: Egyikünk sem nyerné a fogadást, mivel csak volt, de már meghalt.

she_wolf 2014.03.14. 19:39:41

@Bikli néni:

"Hanem azért, mert a pián kívül leszar minden és mindenki mást a világon."

Márpedig hidd el nekem (illetve nekem hidd el), hogy a piásnak egy határ után már valóban csak a pia van, minden más pedig leszarva, vastagon. És bárhány nem ivó, egykor komoly piással beszélsz erről, mind ezt fogja mondani. Aki nem, az hazudik.
És egy sem lesz rá büszke.

BLX 2014.03.14. 19:40:00

@Irkutszk: És komolyan gondolod ezt, hogy neked akkor az volt a dolgod, hogy annak ellenére szeresd, hogy tönkretesz?

BLX 2014.03.14. 19:41:25

@mig54: Miért, mit gondolsz, hány alkoholista sebész van? Meg más orvos?

she_wolf 2014.03.14. 19:44:15

@Bikli néni:

A vér pisilésén kívül volt még egy döntő mozzanat: boltban voltunk a férjemmel, előttünk a pénztárnál egy kisgyerekes anyuka állt. Valamin nevettem, a gyerek rám nézett és megijedt a sárga sclerámtól:(
Nem tudom elmondani mit éreztem.

she_wolf 2014.03.14. 19:46:34

@Bikli néni:

Éppen azon humorkodtam a minap, hogy mióta nem iszom többet vagyok kórházban....

she_wolf 2014.03.14. 19:48:40

@BLX:
Amíg nem a hátamba állítja a szikét, addig nem érdekel:D
Na ez így nem igaz. Jobban aggaszt, ha gyógyszer hatása alatt áll:(

BLX 2014.03.14. 19:51:33

@mig54: Az a gyanúm, hogy azért arra vigyáznak, hogy megbízhatóak maradjanak a munkában.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.14. 19:52:14

@Tempus-Anh: tudom, az emberem imádja. én is imádnám. de képtelen vagyok egy nyelvtanilag helytelen szövegre koncentrálni, csak a hibákat lesem. ilyen defektes vagyok:)

Irkutszk 2014.03.14. 19:53:25

@mig54: Én sem tudok erre pontos választ adni, hiszen annyiféle ember van, úgyhogy nyugodtan vitázz, ha nem értesz egyet, amit most itt leírok.

Szerintem az elsődleges feladat (hiszen saját magunkkal szemben is felelősséggel tartozunk), hogy ne azonosuljunk a beteggel.

Utána jöhet a beteg megértése, hogy miért. És hozzátartozóként ezen próbálhatunk segíteni. A lényeg az én véleményem szerint, hogy a sok katyvaszon keresztül a betegben élő embert próbáljuk meg elérni. Ha őhozzá van egy kapaszkodónk, ha annak a rejtőzködő embernek a lelkét értjük, akkor tudunk rá hatni, hogy aztán ő akarja a változást. De nem tudom, mi a kulcs, csak azt, hogy létezik. Az is lehet, hogy nem mindenkinél található meg, mert pl. túl demens - de akkor meg gyámság alá helyezhető.

Bikli néni 2014.03.14. 19:56:07

@mig54: Elhiszem, és nagyon szar ebbe belegondolni. Gyakorlatilag végig fogom nézni, ahogy hozzám nagyon közel álló embereket elemészt a piálás, és nem tehetek érte semmit. De én meg, bevallom őszintén, már úgy vagyok vele, hogy nem érdekel, csinálja. Akárhányszor próbáltam volna segíteni, akármelyiküknek (merthogy esetemben nem egy és nem két ilyenről beszélünk), csak a cirkusz lett belőle. Tagadás, elutasítás, visszavágás. A fent említett rokonnal egyszer volt egy párbeszédem. Épp kórházban volt, mert az elvonási tünetei miatt szokás szerint epilepsziás görcsrohama lett. Mondom neki, finoman, kedvesen, el kéne menni a ...-i kórházba (ahol van egy ilyen osztály, nagyon kis kellemes hely, pszichiátria és alkohol-elvonó, persze jó pár hetes bennfekvéssel), na, úgy leüvöltött, hogy majd akkor megy ő oda, ha előtte én is. Sarkon fordultam és kijöttem, egy évig nem beszéltünk. Mert ő ezt KOMOLYAN GONDOLTA, annak ellenére, hogy rólam közismert tény, hogy egy pohár bort vagy pezsgőt is képtelen vagyok meginni, olyan fokig utálom az alkoholt.
Az ilyen emberekért mit harcoljak, minek? Mi változik? Semmi. Évekig próbáltam, csak a széllel szemben pisilés volt, semmi más. Most már nem érdekel, ha meglátom, hogy előveszi a kis üveget és csak egyet kortyol, de két perc múlva már még egyet... akkor azt mondom, nem érdekel, csináld, a te bajod.
Gonosz dolog? Lehet. De nem érdekel, már belefásultam. Tizenéve élek ezzel, akármerre nézek. Többé nem akarom a mások hülyeségén emészteni magam. Akkor sem, ha egyébként mindüket szeretem.

Irkutszk 2014.03.14. 19:56:42

@BLX: Ha nem szeretek valakit, aki egyébként árt az általam szeretett embereknek, akkor kilépek az illető életéből. De nem írok posztot róla a praxis blogon.

BLX 2014.03.14. 19:59:57

@Irkutszk: Ez szépen hangzik, de ábránd. Vannak emberek, akikre lehet hatni, és van a nagy többség a függőknél, akikre nem, mert a pia már átvette az irányítást. Egyáltalán nem biztos, hogy demens pedig. Sőt, akár még aránylag részegen is értelmes, összefüggően, a függésén kívül logikusan, racionálisan gondolkodó ember.

Irkutszk 2014.03.14. 20:00:19

@BLX: Nem tett tönkre. Szerettem teljes szívemből, és tanultam minden mozdulatából.

BLX 2014.03.14. 20:00:44

@Irkutszk: Ha ki tudsz lépni az életéből.

BLX 2014.03.14. 20:01:33

@Irkutszk: Ha úgy van, akkor nem voltál abban a helyzetben, mint pl. a posztoló. Vagy egy csomó más ember.

Bikli néni 2014.03.14. 20:01:42

@mig54: Hogy a megijedt gyerek miatti érzést oldjam kicsit, elmesélek egy aranyos történetet.
Pár éve egy őszi estén munka után beugrottam a zöldségeshez. Fehér ballonkabát volt rajtam. Előttem anyuka az óvodáskorú fiacskájával válogat. Gyerek valamit molyol, egyszercsak rámtéved a tekintete, a rémülettől kikerekednek a szemei és felkiált: Anya, KÍSÉRTET! :D

zunuke 2014.03.14. 20:08:41

Feljebb nem véletlenül írtam, hogy előbb utóbb történni fog vele valami (és sajnos előbb..)

Tizenöt evvel ezelőtt osszehaverkodtam egy velem akkor egykorú csajjal a munkahelyemen, ő vendég volt, en alkalmazott.Egy kimondottan barátságos, kedves, apolt, csinos nő volt.Nyugodtan elmondhatom, hogy az egyik legjobb barátnőm lett. Soha nem voltam antialkoholista, de kezdett feltunni, hogy ő a társaságban valahogy mindenkinél többet volt képes inni, elég kemény italokkal szinte ájulásig.Ekkor még nem láttam, hogy kezd gáz lenni, pedig az volt.Nem sokra rá férjhez ment egy talán nála is súlyosabb alkoholista ex-nyomozohoz, akivel már ketten ketten ihattak mint az állat, sőt már verekedtek is.Sokaig nem láttam, amikor egyszer felallitott hozzánk egy üveg vodkaval, hulla részegen, lefogyva,kek-zöld-lila foltokkal, koszosan, piszkosan, amit szörnyű volt látni mert ő nem ilyen volt még pár éve.Kiderult, hogy született ebből a házasságból egy ikerpár kislánya, akik ideiglenesen gyermekotthonba vittek a sok családi botrány miatt. Szóhoz nem jutottam percekig a látványtól, meg a hallottaktol. Pár hónapra ismét felkeresett, megint hullareszegen és elmondta, hogy meghalt a férje, es innentől új életet kezd a gyerekeivel.Itt megjegyzem, hogy a havi jövedelme az arvasagival, ozvegyivel, ikres gyessel, ,csaladival közel 400.000 forint lett havonta, ami betette neki a kaput. Már nem kellett olcsó szar italokat inni, mint a ferje idejeben, folytathatta a drága több ezer forintos piakkal literszamra.Unikummal kelt, pezsgovel a kezébe aludt el beszarva, behugyozva, ez mind a két óvodás kislány szeme láttára. A gyámhatóság egy ejnye bejnyevel, meg egy kethetes kórházi kezelessel,(ott is hulla részeg volt naponta) alkalmasnak találta a gyermekek nevelésére. Paff.Olyan szinten rakapcsolt a piara, hogy szó szerint az utcán fetrengett,sokszor beszarva, es senki nem tudott rá hatni.Meg ő volt felhaborodva, es kikerte magának, hogy ő nem alkoholista, mindenki foglalkozzon a saját dolgaval-mondogatta ha valaki szóba hozta a betegséget.

2013 Húsvét nagyszombatjan este jött a telefon, hogy reggel meghalt. Először felrebeszelt, majd osszecsuklott a fürdőszobában,feltettek az ágyra talán kialussza magát, de reggelre már nem ébredt fel többé. Sokat gondolok rá...:(:(:(

BLX 2014.03.14. 20:13:37

@Bikli néni: Dehogy gonosz dolog! Nem tehetsz értük többet, senkit nem tudsz akarata ellenére megmenteni. Csak akkor tudsz segíteni, ha ő kér segítséget. Akkor meg nyilván meg is adnád.
Ismerős ez az érzés, keserves, hogy nem múlik rajtam szinte semmi.

she_wolf 2014.03.14. 20:22:29

@Irkutszk:
Már a második mondatodnál megbuktam. Nem tudok nem azonosulni egy alkoholbeteggel, mivel magam is az vagyok -tevékenységem határozatlan idejű felfüggesztésével-.
Már akkor is leírtam, próbálok túrni szavak után az agyamban....Szóval mindenki más miatt iszik. Jókedv, bánat, nálam a "happening", és az íz (!). Jó kis Captain Morgan's rum:)
Talán a poszter megnyugodhatna picit, és elmondhatná, hogy mikor, hogyan kezdődött vagy mikor vették észre hogy komolyabb a baj. A húgom képtelen volt velem szót érteni, pedig igazán tudhatta, mi a dörgés. Külön tetszett egyszer az "olyan vagy, mint anyád" kitétel, és nem kellett volna sok a balhéhoz.

Amit leírsz jó tanács, csak az a baj, hogy ilyenekkel van tele a padlás. Hasznavehetetlen.
Ha azt vesszük, a poszter sem ment túl sokra az eddigiekkel, mert gondolom, nem véletlenül tart ott, ahol. Megértem ha teli a csukája a sorozatos elutasítással, ugyanakkor az anyát is megértem, hiszen magam is jártam hasonló cipőben. Jó, én másfajta piás voltam ami a viselkedést illeti, de a végeredményen nem változtat, hogy vidáman, röhögve fordulsz fel, vagy sebekkel borítva. A nekrológ ugyanaz, csak a búcsúzók listájának hossza változik.
Nekem egyébként apósom egyszer lengette be a jobbegyenest, hogy gyámság!, mire közöltem vele, hogy ha ezt meg meri lépni kinyírom miután aláírták a papírt, és még sittre sem megyek.
Imádtam apósomat egyébként, igazából soha egy szóval sem bántottam volna meg.

Nincs ötletem mit tehetne a poszter.

BLX 2014.03.14. 20:26:52

@Irkutszk: Tényleg, ezt a nem azonosulást pontosítanád? Mert többféleképpen is érthető.

Bikli néni 2014.03.14. 20:31:19

@BLX: Ó, nekem hányszor volt ilyen keserves érzésem (mi több, még most is van, hogy én MINDENT megtettem, és az se volt elég...). Ettől függetlenül, túl jónak ítéled meg az embereket. Természetesen egész más témában, de én hányszor kértem már a szeretteimtől, hogy segítsenek ki egy bajomból, tartsanak velem. Mindig süket fülekre találtam.
Én segítenék, igen, de én a másik véglet vagyok. Nekem pszichomókus mondta egyszer, hogy ne cipeljem mások terheit, mert az nem az én terhem, csak összeomlanék alatta.

@mig54: A poszter nem fogja leírni, hogy hogyan kezdődött ez az egész. Egyrészt, mert már nem tartja lényegesnek, másrészt, most már jól be van sértődve ránk, hogy nem értettük meg a panaszait. Indulatos, nem kooperatív, nem érti meg, amit magyarázunk. Az indulatát megértem ugyan, de így nem lehet a segítségére lenni. Ugyanúgy nem hagyja, ahogy az anyja, csak ő más miatt.

she_wolf 2014.03.14. 20:33:54

@Bikli néni:

Nézd....megértelek. És sajnálom hogy "halmozottan hátrányos" helyzetben vagy.
Akkor nagyon fájó ez, amikor a szemed előtt zajlik folyamatosan, éveken keresztül valakinek a leépülése.
Fiatalon ismersz valakit, összejövetelek, utazások, családi események ilyen-olyan ünnepek, eltelik 10 év és már nem olyan hamvas, meg pocakosodik, meg most már borostával fogad, meg kitérdelt macinaciban, újabb 10 év és nem öregebb, de már a tűz sincs a szemébe, nem nevet, asszonyhoz/emberhez kukkot nem szól, kórházi látogatások oda-vissza, hülye vagy?ádehogy!....
Telefon: Jóskapistalujzabözsi meghalt.

BLX 2014.03.14. 20:34:38

@Bikli néni: Ja, azt nem is mondtam, hogy mindenki segít, vagy akár csak a többség :( Csak azt erősítettem meg, amit a mókus is. Hogy ha nem kér segítséget, az már nem a te felelősséged.

BLX 2014.03.14. 20:36:25

@Bikli néni: Ja, azért ne írjuk le a posztert, hátha, bár sajnos az is tény, hogy nem nagyon van itt mit mondani, amivel előrébb lenne.

she_wolf 2014.03.14. 20:37:54

@Bikli néni:
Ez de édes:D

Nekem nem volt az. Olyan mértékben szégyelltem el magam, hogy szó nincs rá:( Én, aki imádom a gyerekeket megijesztek egyet a puszta kinézetemmel.....

she_wolf 2014.03.14. 20:44:09

@Bikli néni:
Szerintem a poszter csipeget. Ha más nem jut el hozzá csak annyi -sovány vígaszként- hogy nincs egyedül, plusz bekerült néhány link is BLX jóvoltából...hátha/remélem tud vele valamit kezdeni.

she_wolf 2014.03.14. 20:45:32

@mig54:
szemébeN!

Jézusom! Ezt én írtam???

Irkutszk 2014.03.14. 21:10:16

@BLX: Hogy ne tegyen tönkre téged is, hogy ő milyen és hogyan viselkedik. Legyen ő az anyád, az apád, a férjed vagy feleséged. Képes legyen függetlenedni tőle, különben téged is magával sodor az ő életvitele. Ahogy mig54 leírta, vagy Bikli néni leírta.

BLX 2014.03.14. 21:15:42

@Irkutszk: Aha, ezt értem. Ezzel egy baj van: ha valamiért kénytelen vagy fizikailag együtt élni vele, akkor kivitelezhetetlen. Mindenképp nyomorítja az életed.

Bikli néni 2014.03.14. 21:15:54

@mig54: Ide most elkezdtem írni egy kommentet, mert hirtelen elöntöttek az érzések azon szeretteimmel kapcsolatban, akikért az életemet adtam volna, és mégis visszautasítottak engem, és akik elfordulását, elzüllését, egyáltalán, mindenét nem tudom a mai napig sem megemészteni. Aztán rájöttem, hogy nekem qrvára fájnak ezek a dolgok, és inkább visszavonulok a strucc-állapotba.
Jó éjszakát! :(

Irkutszk 2014.03.14. 21:20:19

@BLX: Erre egy nagyon szemét/kemény/hülye kérdéssel tudok felelni: Van szerinted nem megnyomorított élet?

BLX 2014.03.14. 21:20:47

@Bikli néni: Csak annyit tennék ehhez hozzá: nem biztos, hogy téged utasítottak vissza, vagy hogy is mondjam. A betegségük tette ezt, nem miattad tették, nem a te hibád - és nem is az ő ostobaságuk vagy gonoszságuk. Valahogy úgy fogom fel, mintha mondjuk adnád a fél vesédet valakinek, akit szeretsz, de nem teheted, mert nem vagy alkalmas NEKI donornak, kilökné a szervezete. Nem tehet róla, és persze te sem.

BLX 2014.03.14. 21:21:52

@Irkutszk: Nincs, de vannak fokozatai. Meg arra mondtam, hogy ha egyszer nyomorít, akkor nem tudsz igazán eltávolodni.

she_wolf 2014.03.14. 21:22:18

@Bikli néni:
Sajnálom, nem akartam rossz érzéseket kelteni:( Ha ki akarnád írni nyugodtan megteheted mélben, nem mondom el senkinek, ha sírni látlak:*
Ma már én is picsogtam egy cifrát.....

BLX 2014.03.14. 21:33:11

@BLX: Fáradok. Szóval lelkileg nem tudsz eltávolodni, távolságot tartani, persze nem is azonosulásra gondolok, hanem inkább éppen gyűlöletre, haragra. És van még egy veszély, főleg az alkoholista mellett felnövő gyerekek esetén: persze, valószínűleg elhatározza a fiatal felnőtt, hogy nem lesz olyan mint az apja/anyja. De pozitív példa, cél nélkül sajnos pont olyan lesz, pepitában.
Ettől függetlenül célnak jó, amit mondasz, tényleg jó lenne azt tenni, csak van, hogy nem sikerül, még akkor sem, ha valaki elég tudatos hozzá, hogy lássa, ezt kellene tennie. Ha össze vagytok zárva, ez elképesztően nehéz.

Bikli néni 2014.03.14. 21:42:57

@mig54: Köszönöm! Nem te keltettél rossz érzéseket. Néha előtör belőlem a "miért pont énvelem" meg "miért nem tudok változtatni rajta" érzés, és olyankor megzuhanok.
Ha írsz nekem az epres.negercsok kukac gémélre, fogok válaszolni, amint kis időm engedi. Lehet, tényleg jó lenne már sírni, mostanában túl sokat léteztem pókerarccal, és kezd visszaütni. Te is sírhatsz nekem, én minden rinyálásommal együtt is jó hallgatóság vagyok. :)
Na de most már tényleg megyek, mielőtt a Főnök menetrend szerint felébred, még pihennék kicsit :)
Jó pihenést mindenkinek!

she_wolf 2014.03.14. 22:08:39

@Bikli néni:
Én is köszönöm, és aludj jól!:)

she_wolf 2014.03.14. 22:14:31

@BLX:
Ajjjjaj....én is kiszámoltam anyámnak, hogy a cefre meg a bagó árából mi mindenre futhatná, meg hogy hova és mennyi időre mehetnénk nyaralni! Anyukám -drága- a szépen felépített és kidolgozott másodfokú egyenletemet akkora parasztlengővel jutalmazta, hogy egy bányász is kiterült volna tőle.

Tempus-Anh 2014.03.14. 22:21:38

@mig54: Nem is annyira másodfokú volt, inkább elsőfokú, kétismeretlenes. Hátborzongató. Utólagos együttérzésem...:-(

she_wolf 2014.03.14. 22:39:28

@Tempus-Anh:
Jogos:) Te figyelsz?:D
Akkor fordult a kocka amikor 18 elmúltam, és kitekertem a kezéből a rám emelt szódás szifont. Bementem a kisszobába, összepakoltam, és Budapestig meg sem álltam.
Aztán egy év múlva édesapám kérésére visszatértem a szülői házba és akkor dolgoztam 2 évig a helyi szülészeten. Életem talán legszebb másfél éve volt. Ez viszont nem elírás:( Aztán vissza Budapestre, és azóta köszönöm, történt ami történt és most jól vagyok. Csak apukám hiányzik néha elviselhetetlenül:(

BLX 2014.03.15. 09:13:20

@mig54: A drága. Mit érdekelte őt már a nyaralás.

she_wolf 2014.03.15. 10:14:52

@BLX:
Még nem egészen ültek le bennem a tegnap olvasott és írt szavak. '92-ben egy 49 éves valamit eresztettünk a földbe. Én nyáron leszek ugyanennyi, és őszintén szólva valahogy eszemben sincs megnyuvadni. Ha addig nem lő le valaki a nagy pofám miatt, akkor jó eséllyel van még pár évem.
Azon filóztam, hogy miután anyámról így lehúztam a keresztvizet mi az, amit pozitívumként megemlíthetnék róla. Mindig csak ugyanaz az egy eset jut eszembe, amikor nagyon büszke voltam rá, hogy ő az én anyukám...: iskolaérettségi orvosi vizsgálaton azt mondta anyámnak a gyerekorvos, hogy nyiszlettke vagyok és bár virgonc, meg eszes, de nem ártana egy év kisegítő iskolában, hogy fizikailag erősödjek. Anyám szótára ON üzemmódba helyezte magát: kisegítő iskola=gyogyó=hülyegyerek. Olyan cirkuszt rendezett másodpercek alatt az én anyatigris anyukám, hogy hetedhét országban sem volt ám hasonló!
Még hogy az ő gyereke gyogyós? Gyogyós a dokié, meg a felesége is gyogyós, meg az összes rokonsága! És akkor én nagyon büszke voltam, hogy engem így megvéd az én anyukám. Létezik olyan flex amivel ezt az emléket kitörölhetném?
Egy, egyetlenegy olyan esményre nem emlékszem, amit szeretetteljesnek nevezheték vele kapcsolatban.
De arra szívesen emlékszem, hogy amikor édesapám látta hogy anyámnak több kettőnél, akkor drótszamárra pattantunk, és meg sem álltunk a a Bodrogig. Jókat horgásztunk az öreggel:) Még most is hallom, ahogy halkan fütyörészve girnyózza a horgot:)

BLX 2014.03.15. 10:37:56

@mig54: Az én apám 54 évesen halt meg. Igaz, nála a végén a bagó volt a fő egészségkárosító. Nekem még van addig pár évem, de nálam is kb egy jól irányzott golyó vagy egy baleset léphet közbe. Ismerős.
Iskola: hát igen, nem annyira téged, mint inkább az ő "hírnevét" védte, ha jól értem. Nem az volt a lényeg, hogy veled mi van, hanem hogy NEKI nem lehet gyogyós a lánya.

she_wolf 2014.03.15. 11:13:29

@BLX:
Neki megvót a nyóc osztája, ellemibe'. Három első, meg öt második. Jó, most már genyózok:(
Szóval anyám IQ-ja szerencsére negatív volt....jó, megint genyózok.
Nem volt a szerencsétlennek hírneve, bár a rossz hírnév is hírnév, mindegy miről pletyózik a város. A tesókkal adtak volna témát a helyi lapnak, ha lett volna olyan....
Látod? Erről beszélek. Képtelen vagyok a szemére, a mosolyára emlékezni. Jó, a szeme színét örököltem, ugyanolyan pocsolyazöld. De semmire, ami kedves, vagy szép lett volna benne, nem ugrik be. Hát ha még haragudnék is rá, vagy okolnám valamiért... de semmi ilyesmi. Ugyanígy azt sem értem, hogy az én okos, tiszta szívű és szemű édesapám mit látott ebben a nőben. Mit tudhatott, ami előttem rejtve maradt?
Tudod, mennyit agyaltam már ezen?

Egyébként bagózom. A tüdőm köszi, jól van (még). Selejt vagyok egy rakat defektussal. Szesz, cigi (a kábszer kimaradt), szenvedélyesen szeretem magát a szenvedélyt. Vagy 1001 fokon égek, vagy megfagyok. Ha választanom kéne hogy mi legyen velem, nem tudnék dönteni. Ép ésszel teljes nyomoréknak lenni, vagy trágyalével a fejemben világcsúcsot döntögetni magasugrásban? Középút nincs, szar helyzet van...

BLX 2014.03.15. 18:22:44

@mig54: Apád mit láthatott? Nem tudom, de lehet, hogy még a pia előtt ismerte. Tényleg fogalmam sincs. Vagy pont meg akarta menteni.
Szenvedély: én is. Mióta nem iszom (ja, ideje a kámingautnak, nem?) azóta újra megélem. Nem volt hosszú az aktív alkoholista periódusom. Előtte is, azóta is sokkal több szenvedélyt élek meg, mint ivászat alatt.

BLX 2014.03.15. 18:24:20

@mig54: Bagó, tüdő: jó egészséget! Gondolom, kevesebbet, és kevésbé gyilkosat szívsz.
Miért nincs középút? Vagy hogy érted? Ha jól értem, ép ésszel vagy ép testű ember.

she_wolf 2014.03.16. 00:55:06

@BLX:
Mondanám, hogy jó egy sorstársra akadni, de nem. Illetve olyan szempontból igen, hogy ezek szerint sikerült kikerülnöd a spirálból, és tetején maradnod. Ennek szívből örülök:) És természetesen gratulálok!
Ivósan is szenvedélyes voltam, csak már mikor tudtam hogy rövidesen vagy így, vagy úgy vége, akkor éreztem magam senkinek, semminek.
A cigi: valóban kevesebbet szívok, mert már megadom a módját. Káros szenvedélyektől mentes anyósomék mikor látták hogy egyre sikeresebben veszem az akadályokat a cefrével szembeni harcom során, megpendítették, hogy már csak arról a büdös bagóról izéhozé....kértem, hogy ne akarjanak két perc alatt más embert csinálni belőlem, nem fog menni. Korábban csak rágyújtottam, aztán szívtam belőle 2-3 slukkot, és a többi elégett a hamutartóban. Most bármit csinálok, szünetet engedélyezek magamnak rágyújtani, és el is szívni. Gép mellett pl. már nem füstölök, annyi kezem nincs:)
Ebben is hűséges vagyok egyébként. Nagyon régóta ugyanazt a 2 fajtát szívom/szívtam. Ha holnaptól csak mentolosat lehetne kapni, nem vennék. Az őrületbe kergetnék magam körül mindenkit, de akkor sem.
Új célt tűztem ki magam elé. Az egyik cigim már 1000 forint. Azóta nem veszem. A másik még alatta van. Ha azt is feltolják ide, azt sem fogom megvenni.

Középút azért nincs a számomra, mert ami magamat illeti, végletes vagyok. Szerintem ez nem is fog változni. Valamit vagy úgy ahogy a csövön csak kifér, vagy sehogy.

Talán megmosolyogtató, de mikor a férjem megemlítette a kapcsolatunk elején, hogy ha nem veszünk össze pár hónapon belül, akkor elvesz. Röhögtem, hogy a kedves mama kedvét, azt elveheti, engem legfeljebb megkérhet, hogy legyek a felesége:) De vigyázzon, mert ha igent mondok, akkor az tényleg valamelyikünk haláláig tart. Nem tojt be:) Nincs könnyű természetem. Ha valamit profitálhattam az anyámmal való gyalázatos kapcsolatomból, akkor ez az.

Ép ésszel ép testű ember? Látszatra igen, de a pia azért megdolgozta a szervezetemet. Polyneuropáthiában szenvedek, és ez eléggé megvisel. Az eszemet nem sikerült elinnom, de nyugtával dícsérjük a napot! A lelkem viszont...azt mondanám, hogy sok réteg kéreg rakódott rá. Valahol az alatt van a szépség, amit nem mutatok meg mindenkinek:)

formed 2014.03.16. 02:23:50

...zakkant anyám, idióta rezidens, számon lettek kérve az orvosok, a neve többi részét majd hamarosan (eh, mit nekem személyiségi jogok?!). Klinikus kollégáktól kérdeném, hogy a hozzátartozók bent is ilyen stílust engednek meg maguknak, vagy csak névtelenül mernek hőbörögni a neten? Amikor még én is klinikai munkát végeztem, ilyet én még nem láttam, csak ezért a kérdés, hogy én voltam nagyon szerencsés, vagy tényleg nyuszikák lesznek belőlük a folyosón/orvosiban? Üdv. mindenkinek, további szép hétvégét! Forensic med.

BLX 2014.03.16. 08:13:02

@mig54: Cigi: hát igen, azt mondják, egyszerre csak egyet. Alkoholistának a pia az első.
Polineuropátia: hú. Nem csodálom, hogy megvisel.
Minden jót neked!

Irkutszk 2014.03.16. 09:08:46

@formed: Egy orvos barátom többek között a betegek stílusa miatt hagyta ott a klinikumot.

she_wolf 2014.03.16. 15:25:34

@formed:
Bent: igen, doktor úr/nő, persze, hogyne, értem, doktor úr/nő, sűrű bólogatás.
Kint: majd én mindenkit, név szerint, visszamenőlegesen 4 és félmilliárd évre!
Utóirat van, meg sumákság megállapítása.
Meg impotens hatóságok. Meg tudathasadásos hozzászólók:(

Tempus-Anh 2014.03.16. 16:13:57

@mig54:
Ilyen nálunk is előfordul. Egy széles mosolyú őszes bácsi egy alkalommal befele tartott a kórtermébe és elég jól hallhatóan mondta, hogy "Hozzák már ezek az idióta barmok a moslékot" (ebédosztás volt éppen).

Pár nap múlva a kezelés végén pedig nagy körítéssel, harsányan megköszönte a kezelést, a jó ellátást, KITŰNŐ KOSZTOT, stb. Szemrebbenés nélkül, mosolyogva, a szemünkbe nézve.

Kérdem én, az ilyen ember "odakint" milyen lehet?

she_wolf 2014.03.16. 16:24:56

@Tempus-Anh:
Ne kérdezd, ne is gondolj rá:)
Bölcsességek vesznek körül bennünket. Most pl. ez jutott eszembe: Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba.
Minden pillanat más, nem élheted meg ugyanúgy. Lehet, hogy az őszes bácsi mindkét alkalommal az akkor aktuálisan igaznak hittet mondta. De lehet, hogy valamelyik esetben hazudott, és ezt tudja is. Felesleges ezen rugóznod, mert előbb - utóbb becsavarodsz:)

Ma viszont olyan élményben volt részem, hogy azóta is olvadozom:) Tartok tőle, hogy lesz még böjtje a folyamatos vidámkodásomnak....
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása