Édesanyámat is kórházban segítették a halálba

2014.02.27. 09:31

images_10.jpgEgy lábujj műtéttel kezdődött: cukorbeteg volt,és sajnos muszáj volt leműteni kettő lábujját is! Mindenhol voltak problémák a nővérekkel.

Édesanyámat is kórházban segítették a halálba! Nevezetesen a veszprémiben! Nem ott hunyt el,mert előtte még megjárta a gyönyörűséges várpalotait is mert Veszprémben lemondtak róla,mikor kiderült,hogy már nem tehetnek semmit,pedig,biztosak vagyunk benne,hogy Veszprémben hibáztak,és utógondozásra átvitték palotára,ahonnan én végső elkeseredésemben Pestre vitettem,már sajnos későn,mert ott két órán belül elhunyt! Nem bírta ki az utat,mert előtte már szenvedett minkét helyen eleget! Azóta is lelkiismeret furdalással élek,hogy nem cselekedtem elég korán,hittem abban,hogy meggyógyulhat!....

 images_10.jpg

Egy lábujj műtéttel kezdődött: cukorbeteg volt,és sajnos muszáj volt leműteni kettő lábujját is! Mindenhol voltak problémák a nővérekkel! is!: Panaszt tettem, mert a nővér a pultban Facebook-ot püfölte,az anyámnak meg penészes felfekvési sebe keletkezett,mert egy jól eltalált injekcióval,amit a gerincébe kapott sikeresen lebénították,és soha nem állt talpra többé,pedig rettegett tőle,sőt kérte,hogy altassák inkább!.....Aztán egy szép értágítást is kapott,Amitől,a boncoláskor agyi infarktust is diagnosztizáltak nála. Mert vajon mi mástól kaphatta volna? Azt sem értettük,miért kellett értágítást végezni nála?Ezt még Veszprémben végezték,de hogy ,hogy miért kellett,a mai napig rejtély a számomra!? Amikor szóvá tettem az igazgatónál a Facebook dolgot,azt mondta,: mit gondolok én,ki fog itt dolgozni,ha ezt megtiltja nekik?

 

Hát szép,én azt hittem,hogy oda dolgozni kell bejárni!? (mellesleg engem rögtön kipenderítenének a melóhelyemről ezért!!!) Várpalotán is volt olyan,hogy én rohantam el orrsprayért,mert nem kapott levegőt már Anyám,és fél órán át fújattam ki vele, az orrába száradt váladékot,mert az sem jutott eszébe senkinek,hogy baj van!!! Reggelre már akkor megfulladt volna! Mellesleg sosem láttunk halottat,sem én sem a Szüleim! Anyukám mellett tíznél többen meghaltak,májustól októberig,az Ő bekövetkezett haláláig! Nehezen elintéztem,hogy felkerüljön a Dél-pestibe,de már nem sikerült megmentenem! Tehát nekem sem kell azokról az állapotokról mesélni!

 

A felfekvésből vérmérgezése lett,amiből aztán sosem sikerült kigyógyulnia!!!!! Köszönöm egészségügy! Hadd ne mondjam,hogy tavaly februárban elvégzett bal térdszalag plasztikám,a maii napig fájdalmakkal gyötör,állandóan dagad,ropog,és ha terhelem nem tudok a nap végén lábra állni! Egy éve kínlódom vele,fájdalomcsillapítókon élek,így dolgozom!!! Ennyit mára.

 

Legyen itt az Ön hivatkozása és logója, vagy rendeljen tőlünk további hirdetési felületeket. A részleteket megtalálja legfrissebb médiaajánlatunkban.

10233390-empty-blank-emblem-badge-shield-logo-insignia-coat-of-arms.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus-Anh 2014.02.27. 10:06:20

Nehéz szöveg.

Apropó: az a bizonyos "Facebook" valamilyen renitens hozzátartozó volt, netán támadó, hogy a nővérnek püfölnie kellett?

Részvétem a mamája miatt, de szerintem ebben a veszprémi kórház nem ludas.

Ha félórán keresztül nyomatja a mama orrába a sprayt, abból minden származhat, csak jó nem...

"...penészes felfekvési sebe keletkezett,mert egy jól eltalált injekcióval,amit a gerincébe kapott sikeresen lebénították,és soha nem állt talpra többé,pedig rettegett tőle,sőt kérte,hogy altassák inkább"
(ja, és ilyen cardialis statussal hogyan gondolták volna az altatást? honnan veszi, hogy az EDA okozta a bénulást? mi az, hogy penészes seb?)

Hm...

"Aztán egy szép értágítást is kapott,Amitől,a boncoláskor agyi infarktust is diagnosztizáltak nála" (ez így marhaság)

Feltételezem, hogy ilyen állapotban más intézménybe elszállíttatni csak hozzátartozói lemondó nyilatkozattal engedték.

A zárómondatról pedig egy régi szólás jut eszembe: "Kérnék egy kis vizet, mert olyan éhes vagyok, hogy nincs ahol aludnom az éjjel"

Szóval kezdi a szegény mama problémájával és befejezi a sajátjával.

"Köszönöm egészségügy"

Aha.

A tömény jóindulat, de főleg a logika és összeszedettség újabb mintapéldája...

rikitikitévi 2014.02.27. 10:17:50

" Nehezen elintéztem,hogy felkerüljön a Dél-pestibe"
Dél Tepsi, ez jó. Csöbörből vödörbe...

"!!!Ennyit mára."
Kár, szívesen olvasgattunk volna tovább.

Braincelle 2014.02.27. 14:19:26

Azt gondolom, hogy akiben fel sem merült, hogy egy súlyos cukorbetegnek agyi infarctusa lehet, és ekkora döbbenettel áll az oki tényező előtt (ergo fogalma sincs, mi okozhat agyi infarctust és milyen valószínűséggel), de azért vádaskodik hülyeségekkel, annak a bármi egyébről alkotott véleménye számomra nem informatív.
Legalább picit tudjuk már megítélni, mennyire értünk ahhoz, amiről beszélünk...

a végtelen űrben együtt 2014.02.27. 16:23:23

"Aztán egy szép értágítást is kapott,Amitől,a boncoláskor agyi infarktust is diagnosztizáltak nála. Mert vajon mi mástól kaphatta volna?"

Kérdésem: az értágításnál leválhat-e az érfalról rög, ami az agyba jutva infarktust okoz?

Tempus-Anh 2014.02.27. 17:35:08

@a végtelen űrben együtt:
Márminthogy gyógyszeres értágításkor?

Forensic medicust kellene megkérdezni, hány olyan eset jut a kezei közé, amikor pl. pentoxifillines parenterális vasoactiv kezelés agyi infarctust okozott.

Agyi infarctusban parenterális értágító kezelést (is) alkalmaznak, nem hinném, hogy harapással gyógyítanák a harapást.

"Aztán egy szép értágítást is kapott,Amitől,a boncoláskor agyi infarktust is diagnosztizáltak nála. Mert vajon mi mástól kaphatta volna?"

Na, ja. Szép kerek kérdés.

Mert vajon...?

keresztszalag 2014.02.27. 18:15:51

@Braincelle: Bennem felmerült, az agyi infarktus lehetősége, a férjem esetében, csak sajnos az orvosokban nem. A férjem is súlyos cukorbeteg. Négy éve egy éjszaka leesett az ágyról, a sajnálatos eset után már nem tudott lábra állni, zavarodott volt, és iszonyú gerinc fájdalmai voltak. A házhoz hívott ügyeletes orvos, lumbágót diagnosztizált, adott egy Algoporyn injekciót és elment, távozása előtt közölte hogy ez nem kórházi eset. Ezek után a férjem 2 hétig szenvedett otthon iszonyú fájdalmak között. Ez idő alatt, kétszer az ügyelet volt náa, egyszer a háziorvos. Végül nagy nehézségek árán a háziorvos bevitette a Neurológiára, ahol 2 kompressziós csigolya törést találtak a röntgen vizsgálaton, amit követett egy MRI vizsgálat is amit a kórháztól 80 km-re levő másik intézményben végeztek el. A mentő autóban ezt a hosszú utat ülve kellett végig utaznia a férjemnek. 52 éves volt amikor mindez megtörtént. A diagnózis többek között neurópáthia, csigolya törés, gyomorvérzés, mely a kórházi benn fekvés alatt történt, meg is kapta a megfelelő kezelést a bel osztályon. Elnézést hogy ilyen hosszúra nyúlik a hozzászólásom, de még nincs vége! Három hét kórházi kezelés, és három hét szanatórium után hazakerült, de most már sokkal rosszabb állapotban, mint ahogy a kórházba került. A jobb oldala, keze-lába nagyon gyenge volt, és csak rolátorral, illetve járókerettel tud járni. Az eset után 4 hónappal tudtam egy agyi MRT kieszközölni, melynek az eredménye mindenkit meglepett, csak engem nem mert ránézésre látni lehetett, hogy kiterjedt agyi infarktusa volt. Az MRI vizsgálat alátámasztotta. Kérdem én, miért nem csináltak a kórházi benn fekvés alatt megfelelő képalkotó eljárásokat, miért neuropáthiára koncertáltak az orvosok, a neorológiai osztályon, és a belgyógyászaton is. Így jártunk négy éve, és a férjem állapota most már úgy tünik hogy végleges. Most 56 éves. Hát ez a mi kálváriánk.

Braincelle 2014.02.27. 21:33:00

@a végtelen űrben együtt:
Attól függ. nyaki erek műtéténél vagy stentelésénél létezik ilyen szövődmény, és az elég feltűnő, ha a műtétből ébredve nem mozog a fél oldala.

De itt egyrészt nem írja, hogy műtétről lett volna szó (persze lehet, hogy igen, csak ennél kisebb dolgok is fel vannak fújva a posztban), másrészt nehéz elhinni, hogy ennek a - leírás szerint elfertőzödött felfekvésekkel rendelkező, lábujjamputált, deréktól lefelé béna- idős asszonynak akárki is hozzányúlt a nyakához,

másrészt a boncoláskor felfedezett, addig tünetmentes infarctusnak nem lehet megmondani az okát, idős emberek többségének, és fiatalabb hypertoniás, cukorbeteg betegeknek az agyában is nagy valószínűséggel van egy vagy több kisebb-nagyobb régi keringészavarnak nyoma,

lehet még, hogy valamelyik másik eret tágították (pl alsó végtagi artériák), az pedig nem fog az agyba vérrögöt adni, mert a láb kis ereit fogja elzárni, ha van leszakadt rög

***
És megint csak: valaki tényként állítja, hogy "amitől,a boncoláskor agyi infarktust is diagnosztizáltak nála", aztán leírja, hogy
"Azt sem értettük,miért kellett értágítást végezni nála?Ezt még Veszprémben végezték,de hogy ,hogy miért kellett,a mai napig rejtély a számomra!?"

Mért is nem tudja? Nem sikerült megkérdezni? Nincs a zárójelentésben?
A mosógép használati utasítását, az adóbevallás elkészítését képes megérteni, de előbb vádol másokat az anyja megölésével, minthogy hajlandó legyen elolvasni és megérteni a papírokat?

Honnan veszi a bátorságot valaki, hogy ennyi háttér ismerettel, az információk megszerzésének minden igénye nélkül büntetőjogi kategóriájú vádakkal illessen mást?

Braincelle 2014.02.27. 21:41:10

@keresztszalag:
:(
Nem tudom, mi történhetett ott. Már az elején amikor leesett, gyenge volt a fél oldala? Valamiért csak gondolták ezt a neuropathia dolgot, de ezt így távolról nem tudom átlátni.
Sajnálom, hogy ilyen fiatalon ennyire beteg a férjed.

keresztszalag 2014.02.27. 22:19:15

@Braincelle: Köszönöm az együttérzést! Sajnos én sem találom a válaszokat, hogy" mi lett volna ha". Nagyon bonyolult összetett eset a miénk. Igen áll a neuropathia is, de az agyi infartkus volt a fő oka a nagyfokú mozgásvesztésnek.Nem, nem volt előtte gyenge a féloldala az ágyról való leesés előtt. Ezek a tünetek az esés után alakultak ki, azért erőltettem az ügyeletet, és a háziorvost, de ők arra hivatkoztak hogy egy sima lumbágó. Pár hét után, mikor sikerült a kórházba beutaltatnom akkor erősödtek a tünetek. Pontos diagnózist csak 3 hónap után kaptunk. Ez van!! Nem vádolok én senkit, így utólag, távol áll tőlem, csak nem értem az egész folyamatot, hogy miért kellett ennyi időnek eltelni a betegség bekövetkezte, és a pontos diagnózis között. Azért szoktam kérdéseket feltenni itt a blogon, hátha, netán a szakemberektől választ kapok.

veresspal 2014.02.27. 22:19:46

Jesszusom. Én kérek elnézést. Részvétem minden az országban dolgozó orvosnak. Jó lehet az ilyen értelmes és empatikus hozzátartozók támogató bizalmával körülvéve dolgozni.

lacix86 2014.02.28. 01:50:27

Ezt a logikusan összeszedett posztot... Kb. 2 összefüggő mondat nincs benbe. Könyörgöm, legalább minimális információk tudatában vádaskodjunk... Úgy szeretnék végre egy rendesen megírt posztot, ahol van min elmélkedni. Avagy ez az ország jobb perlekedőket érdemel :)

NIKI LAURA 2014.02.28. 07:19:56

Mindenki tudja Mo-on,ogy ha nincs piz az orvosnak,halal lesz a vege...elobb/ utobb.
Mig az ugyved a penzed,es esetleg a szabadsagod,addig az orvos az eletedet is elveszi.
Magyar nover nemetbe megy,ide meg az ukran/ roman(erdelyi) kombo,akik a papirok megszerzese utan szinten nemetbe,ez az orok korforgas.

De- megyugtatasul-,eltem del afrikaban-ezek az allapotok semmik egy S.A public hospital- hoz kepest,ahol a fekak egymason fekszenek a folyoson.
OTT IS fizetett helyre kell menni.
Egy megoldas van: a tb helyett gyujteni,es direktbe fizetni a Dr urnak,aki egy masik ember Tb szama alatt fog minket swarcba gyogyitani!

marand22 2014.02.28. 08:05:35

Alsó végtagi érszűkület miatt végzett értágítás kapcsán kizárt az agyi embólia (ahhoz az kellene, hogy a vér visszafelé folyjon), a lábujjamputáció miatt ez a beavatkozás a legvalószínűbb. Agyi embólia koszorúértágítás (azt Veszprémben nem végeznek) vagy carotis intervenció szövődménye lehet (erről nem találtam adatot a Veszprémi Kórház honlapján).

midnight coder 2014.02.28. 08:07:26

A rendszer alapvetően azért rossz, mert rossz a szervezeti felépítés. Sehol a kapitalizmusban nincs olyan, hogy az ügyfél elégedettségbe magasról le van szarva, csak az egészségügyben. Ha bárhová máshová bemész, akkor ott az ügyfél az első, aki a pénzt hozza. Az egészségügyben nem - ott még akkor is le vagy szarva, ha hálapénzt adsz.

Ezen egy módon lehetne változtatni: a privatizációval. De nem úgy, ahogy a szocik akarták, hogy a TB-t privatizáljuk. Attól senkinek nem lenne jobb, kivéve pár magánTB igazgatónak.

Nem. A kórházakat, rendelőket kell privatizálni. A TB általánosságban kellene hogy finanszírozza egy-egy betegség gyógyítását (a mostaninál akár jóval magasabb értékben - a TB-ben nem az egészségbiztosítás az igazán sok hanem a nyugdíj), viszont ezt a pénzt a beteg kellene hogy elköltse azzal, hogy ebbe vagy abba a kórházba megy gyógyulni. Mindenfajta területi korlátozás nélkül ki-ki mehessen ahová akar, a betegek a lábukkal szavazhassanak arról hogy ezt vagy azt az intézményt támogassák.

Innentől kezdve az intézmények kezdenének el harcolni a betegekért. Érdekükké válna a gyors, fájdalommentes, biztonságos kezelés, a legjobb orvosok alkalmazása, a hanyag nővérek két lábbal való kirúgása.

A másik, ennél sokkal nehezebben mozdítható dolog amin változtatni kellene - de ezt már globálisan - az a gyógyszergyárak finanszírozása. Ma egy gyógyszergyárnak ami gyárt egy gyógyszert ami drágán kezel egy betegséget semmi nem kevésbé az érdeke, mint piacra dobni egy olyat, ami viszont olcsón meggyógyítaná azt. Na, ezen kellene igazán változtatni ahhoz, hogy az egészségügy a beledobált milliárdok ellenére ne kuruzslók gyülekezete legyen.

lpt1 2014.02.28. 08:08:42

@NIKI LAURA: Szal aki fizet az orvosoknak, az örökké él.

lpt1 2014.02.28. 08:13:44

@midnight coder: Az amerikai példa mutatja, hogy ez nem így lenne. Jelenleg Magyarországon az orvos független a betegtől, biztosítótól, ezért az ezektől függés nem határozza meg a kezelést.

A nagy Egyesült Államokban ugye még szívműtéteket is végeztek feleslegesen, csak hogy a biztosító csőréből kiénekeljék a sajtot:

www.nytimes.com/2012/08/07/business/hospital-chain-internal-reports-found-dubious-cardiac-work.html?pagewanted=all&_r=0

fizetekmegegysort 2014.02.28. 08:46:18

Hát. Posztolónak mindennel gondja van. Igaz, arról pl egy szó sem esik, hogy édesanyja cukorbetegsége pl mennyire volt karban tartva? Meg azt sem értem, miért a fészbúk miatt szólogatott be, miért nem afelől érdeklődött, hogy melyik beavatkozásra miért volt szükség? Gondolom kapott volna szakmai magyarázatot ha megteszi.
Ami meg a térdét illeti. Akinek volt térd problémája, az azért tudja, hogy ilyen műtétek után soha nem lesz a régi a térd. Viszont kiválóan karban tartható a testsúly kontrollálásával, és minden olyan sporttal, ami a térdet kíméli, de a combizmot/vádlot erősíti. Engem pl spinning edzésre ítélt a térdészem, és érdekes, működik! Csak a frontokat érzem. Igaz, én korábban is sportoltam.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.02.28. 10:56:05

Nem tudom, mások hogy vannak vele, de nekem szabályosan fájnak a felkiáltójelek ebben a mennyiségben.

johevi 2014.02.28. 12:19:33

Szomorú történet, a felkiálltójel indokolatlan mennyiségű használatával.

formed 2014.02.28. 16:34:53

Valóban rosszindulatú ebben az esetben a poszter, és nekem úgy tűnik, hogy egyáltalán nem tájékozódott lényeges dolgokról, mielőtt megírta. A DM és a folyamatos fekvés eleve thromboticus tényező.
Amelyik betegnél "értágítást" (melyik eret, mivel??) végeznek, arról szvsz nem "mondtak le".
A Facebook való igaz, komoly probléma mindenhol. O. v. főorvos ismerősömtől tudom, hogy őt az orvosigazgató utasította, hogy "tegyen rendet" a nővérek között (pedig marhára nem az ő dolga lenne, erre van a főnővér+ápolási igazgatóság), megpróbált észérvekkel hatni rájuk, nem sikerült...ha eléri, hogy felmondjanak mindenkinek, aki FB-ozik, másnapra nem lenne nővér az osztályán.
Tehát a probléma tényleg valós, azért is kellemetlen neki, mert az ápolók az osztállyal kapcsolatos dolgaikat is ott beszélik ki, nyilvánosan megosztva, amihez pedig nincs köze annak, aki nem ott dolgozik.

a végtelen űrben együtt 2014.02.28. 17:13:52

@formed: Nem tudom hogy van konkrétan a kórházakban, de véleményem szerint olyan nincs, hogy valamit ne lehetne megoldani. Ha központi szerverre kötött munkaállomás az osztály gépe, akkor központilag lelehet tiltani amit csak akarsz. Ha a saját gépét akarja bevinni, azt meglehet tiltani, mert nem tartozik a munkájához és főleg a felszerelése közé. Belegondolni is rossz, ha egy ilyen egyszerű problémát -mint a facebook- nem lehet megoldani, akkor elvileg fizetős prostitúciót is folytathatnak, mert nincs mitől félniük. Innentől már érthető a panaszosok sirámai a nővérek viselkedésével kapcsolatba.
Amit most írok, csak egy gondolat kísérlet: Általában kijelenthető, hogy a nővéreknek jelentkezők nem tartoznak az anyagilag jobban elengedettek közé. Na már most. Ha az állam belátná, hogy egyrészt milyen kevés a nővér és milyen áldatlan állapotok uralkodnak közöttük, akkor megtehetné a következőt: minden nővérnek, aki munkára jelentkezik valahova, jutalmul egy millió forint fejpénzt fizetne, amit 25 év alatt kell visszafizetni kamatmentesen. De! Ha kiakar lépni, egy összegben kamatostól vissza kell fizetni azonnal, vagy különben végrehajtás, bírósági eljárás nélkül. Ezt szépen aláírná, mert kell a pénz. No, innen már nem volna egyszer visszapofázni, mert anyagi tönkremenés volna. Ezer nővér, vacak egy milliárd.

formed 2014.02.28. 17:28:30

@a végtelen űrben együtt: nem a kórházi gépen csinálják, hanem az okostelefonjaikon. Azt nem lehet elvenni. A fő probléma, hogy az osztályról, ill. megtörtént már, hogy betegről írnak sokszor kissé túldramatizált, nem éppen nyilvános dolgokat-ezt otthonról is megtehetik. Én erre nem tudok megoldást, nem vagyok osztályvezető, nem is kórházban dolgozom már...passz.
Egy boncmester próbált évekkel ezelőtt bizonyos médiumoknak eladni információkat, őt a munkahelyéről vitték el a rendőrök, miután a főnöke kihívta őket.
Azóta nincs ilyen probléma, addig sem volt jellemző.

Rotoxis 2014.02.28. 17:34:10

@a végtelen űrben együtt: elég buksi ötlet. Az egymillió semmire nem elég, de a havi "törlesztőrészlete" a nővér félhavi fizetése lenne.

Rotoxis 2014.02.28. 17:38:05

@formed: szerintem minden további nélkül meg lehet tiltani a magántelefonok használatát. Nálunk pl. csak az ebédszünetben veheted elő. Esetleg, ha sürgős hívást vársz, időnként kitehetsz az öltözőbe megnézni.

Irkutszk 2014.02.28. 17:41:50

@Rotoxis: Nekem meg dual SIMes telefonom van, úgyhogy nem elválasztható fizikailag a magántelefonom és a céges.

Rotoxis 2014.02.28. 18:17:54

@Irkutszk: Eleve más a rendszer. Reggel bemész,a portástól felveszed a telefont,amikor hazamész, leadod, hogy töltse reggelig. A telefonok kizárólag a kórház területén működnek, működtetése gyakorlatilag semmibe nem kerül. Csak ez lehet nálad, ez a szabály a professzortól a betegszállítóig mindenkire érvényes. A behívósnak a kórházon kívül van bunkofonja, de nem személyhez, hanem a beosztáshoz kötődik. Munkaidőn túl az ügyeletest hívják, senki mást. Pl. az én mobilszámomat a főnökömnek eszébe sem jutott elkérni. Ha véletlenül összeszakad ég a földdel, a személyzeti előveszi a személyzeti anyagomat és megnézi a számot.

a végtelen űrben együtt 2014.02.28. 20:20:28

@Rotoxis: Buksi? 1 milla, osztva 300 hónappal = 3.333 forint. Nálatok 7.000 keres egy nővér?:) Biztos elfogadnák, mert sok apró dolgot(bútor, elektronikai eszk., ruhák, stb.-re lehet promt költeni és a törlesztés semmi. Ha nem költi el és beteszi bankba, akkor kitermeli a törlesztést. Tiszta pénz és csak az amúgy is munkáját végezné, csak elkötelezné kissé magát és mindenki jól járna. Az államnak, kórháznak van nővére, neki ajándék pénze. Hol itt a gond? Amit elfelejtettem hozzátenni, ha lehúzta a 25 évet, az állam visszatéríti a teljes összeget.

Braincelle 2014.02.28. 20:44:14

@a végtelen űrben együtt:
Szerintem ez egy szemét, felháborító, visszataszító ötlet.

a végtelen űrben együtt 2014.02.28. 21:23:29

@Braincelle: Mégis mi az indokod, hogy ezt mond? Amit ötletként írtam, nem kötelező, szabadon választott, de aki elfogadja, az vállalja. Így is, úgy is a munkáját végzi, csak akkor kicsit fegyelmezettebben. Arról nem írtál ilyet, hogy munkaidőben szabadon választott dolgokat művelnek munkaidőben. Az nem felháborító? Akkor lenne az, amit írsz, ha kötelező lenne, de ez elképzelhetetlen.

Braincelle 2014.02.28. 22:10:58

@a végtelen űrben együtt:

1. azért, mert ebban a világban a reklámszakemberek és a telefonügynökök céges autóval járnak és naponta viszik haza a partnerektől ajándékba kapott okostelefonokat, sok szakágban nagyon sok munkával lehet nagyon jól keresni, és sok helyütt nem sok munkával lehet nagyon jól keresni, ellenben a beteg embereket emelgető, ellátó, mosdató emberek vérlázítóan kevés pénzt kapnak

szeretném itt felhívni a figyelmedet arra, amikor huszonéves nővéreknek, ápolóknak két teljes váltott műszakban kell dolgozniuk pusztán a túléléshez, és a hónap utolsó öt napjában összesen 600 forintja marad

kőkemény fizikai és pszichés terhelés mellett, ami testi és fizikai feltöltődést kívánna meg, mert különben belebetegszenek, és utálni fogják a betegeket

ott van képed a rabszolgaként tartott embereknek ilyen feltételt szabni, hogy adsz neki egy milliót, és azt fizesse vissza évtizedekig? Ha ki akar lépni, kamatostul fizesse vissza?

A szerencsétlen, állandóan az egzisztenciális megsemmisülés, a gerincbetegség, ízületi bajok, pszichés leamortizálódás szélén álló emberekből akarsz még ennél is rabszolgábbat csinálni?

Ahelyett, hogy azt követelnéd, hogy azok az emberek, aki adott esetben a szeretteidet ápolják, keressenek ötször ennyit?

***
Tudom, erre az a válasz, hogy tudták, amikor választották. Hello. Nem tudtuk. 18 évesek mit tudnak az életről? És ekvivalens-e az, hogy az ember a szíve és nem a pénzvágya alapján választ szakmát azzal, hogy innentől kezdve mindenki rabszolgája és lábtörlője lehet, és a megdöglésig nyugodtan dolgoztatható, mert már egyszer elment arra a pályára? Érdekes, azon a sok egyszakos bölcsészen, aki otthon aludt az összes egyetemi előadás alatt, maximális képzési idő alatt végezte el az egy szakját, miközben hetente többször bulikban lógott, mért nem kértek számon semmit?

***
És felesleges az emberszeretettel és a hivatástudattal jönni. Akit megnyomorítanak, az nem szeret másokat, aki kétszer akkor óraszámban végez egy munkát, ami csak fele akkor óraszámban és a többiben pihenve lenne elvégezhető, az nem fogja szeretni a betegeket. Mért szeresse? Ha neki nincs élete, mért a másé miatt aggódjon? Ettől még dolgozik az illető, és nem azokat mentem itt, aki tényleg alkalmatlan, lusta és felelőtlen, de a legjobb, leglelkiismeretesebb nővéren is látod, hogy milyen, amikor elfárad, kimerül, mint az akkumulátor, beteg, nem mehet táppénzre, szomorú, burnout, nem bírja tovább, satöbbi.

***
Ahányadszorra olvasom az ötletedet, annyiadszorra szikrázik a szemem dühömben. Néha azt gondoltam, hogy Te jóindulatú, idealista, humanista ember vagy, azért nyilvánulsz meg ennyire, néha nem reálisan, "posztolópártian", de hát csak arról van szó, hogy legyen neked meg minden kényelem, mert "fizeted a tébét", csukjuk be a szemünket, a társadalom terheit meg viselje más, ha már rá lehet nyomni a vállára.

***
Mért, mi van akkor ha valaki munkaidőben netezik? Ez ilyen hülye multis álszemlélet. Mindig el kell játszani, hogy dolgozunk.
Bizonyos munkakörökben reális is.
Ugyanakkor egy álságos hülyeség szerintem. Legyen meg a munka. És mondjuk tényleg ne pont akkor szüreteljük a farmot, amikor ott áll mellettem a beteg/ügyfél.
Vagy tiltsuk le a FB-t a gépeken, mert mondjuk vírusveszélyes. Az oké.
Sehol nem kell a munkaidőt a szó szorosan vett értelmében végigdolgozni. Úgy értem, van délelőtti szünet, ha 5 perc is, van ebédszünet, stb.
A nővérnek mikor van? Még meg is vádoljátok, hogyha ebédelni mer, azt is az osztályon, nyitott ajtónál (vagyis képtelen közben pihenni), mert nincs, aki leváltsa, és mert nem, csak nem ér rá 5 percet az infúzió levétele, vagy a mittodoménmi.
Ha épp van öt perce és facebookozik vagy pihen, akkor mi van?

Ha meg nem végzi el a munkáját, akkor azt kell számonkérni.
És mi van akkor, ha épp az öt perc nemlétező szünetedet töltöd, és mondjuk facebook-ozol (és ha a levegőbe bámulna? és ha kávézna? vagy alaposabban törölné ki a fenekét, percekig mosna kezét és igazítaná a haját? vagy telefonálna a gyerekének a saját telefonjáról?), akkor mondjuk az infúzió levétele nem tud várni addig, amíg pihen annyit, hogy újra tudjon koncentrálni? Ezer és egy olyan dologgal zaklatják a nővéreket és sértődnek meg, ha nem kapják meg azonnal, ami minden emberi számítást és a humánum szempontjait is figyelembe véve, nyugodtan várhat még tíz percet.
Arról nem is beszélve, hogy ott, ahol két nővér lát el 50 beteget, ott a legidealistább értelemben a humánum alapból sérül (várni kell koszos pelenkában, míg odaérnek, míg a tíz másikat is tisztába teszik). Jó nővér igyekszik, hogy a lehető legkényelmesebb legyen a betegeknek, de lesz határ, és aki megállás nélkül végigrohan heti 2x tizenkét órás műszakot, abból nézheted, mi lesz tíz év múlva...

***
Ui.: még egyszer, van az a nővéri viselkedés, ami számomra is elfogadhatatlan, és nem azt akarom védeni.

a végtelen űrben együtt 2014.02.28. 23:44:35

@Braincelle: Azzal kezdem: köszönöm, hogy megtiszteltél a gondolataiddal, érzéseiddel. Tisztelem őket! Azt is köszönöm, hogy nem pár bunkó és logikátlan pár mondattal intézted el, hanem vetted a fáradságot és kivesézted amit gondolsz ezekről.

Akkor ha megengeded válaszolok rá: azt hiszem rendesen félreértettél. Én nem bántom a nővéreket. Hogy ezt világosan kifejezzem, azt mondom, hogy én nem merném vállalni még több pénzért sem. Nagyon nehéz szakma és annál nehezebb, minél komolyabban, becsületesebben csinálja valaki. Való igaz, hogy jóval többet kellene keresniük és az is jó volna, ha többen tudnák csinálni.

Sok olyat is említettél nekem szemrehányón, amit nem is írtam és főleg nem tehetek róla. Soha nem szapultam nővért, legfeljebb egyes nem odavaló, esetleg nem szakmai, illetve nem emberhezméltó viselkedést nehezményeztem. De soha nem általánosítottam, csak a posztban említettben. Fentebb olvashattad, hogy kórházvezetői szinten is probléma ez. Ott is tennének valamit a vadhajtások ellen, de elakadnak a nővérhiány miatt. De azt Neked is be kell látnod, hogy egy munkahelyen csak a munkával szabad foglalkozni, mert ha egy kicsit is eltérsz/engedsz, akkor csúnyán visszaüt és adott estben határtalanná válik a szabályszegés. Ha megalkudsz -pedig mostanság már ez megy-, akkor semmissé válik minden törvény és jogszabály, belső utasítás. Előbb-utóbb anarchiába fullad az egész és akkor a politika a joggal fog lecsapni.

Sokkal több nővérre lenne szükség és lenne is, ha rendesen megfizetnék. A mai helyzet nem megoldás, hogy alig fizetünk, ezért elnézzük a szabályszegést. Hosszabb távon nemkifizetődő. A nővéri munkához sok tudásra és tapasztalatra van szükség, de leginkább fizikai munka. A NET-ezés nem könnyíti meg, csak a figyelmet vonja el. Mondok egy másik példát a munkahelyi fegyelemre. Több ezres nagyvállalat. A munkavállaló beosztását tekintve belsőellenőr szakértő, pénzügyi szakértő, kockázatelemző koordinátor. Diplomája van. Ebben a minőségében egyedüli a cégnél. Ha megengedné magának, hogy munka közben NET-ezzen, akkor elbocsájtanák. Teszem hozzá, hogy meg se tudná tenni, mert rengeteg munkája van. A sok munka miatt -amit ülve kell végeznie- gerincsérve lett. Biztos tudod mit jelent ez a betegség. Tehát: magasan kvalifikált szakember és nincs lazázás, mert különben annyi. Igaz, jóval többet is keres, mint egy nővér.

Végezetül: nagyon sokban egyezik a véleményünk. Együtt érzek a nővérekkel, mert emberpróbáló a munkájuk. Azt amit ötletként itt öt perc alatt kiötlöttem, nem kell véresen komolyan venni. Bár, önmagában nem rossz az ötlet, csak lehet kevés az egy millió. A lényeg, hogy adnék, mert kell, de ezzel szemben megkövetelném a szabályok betartását, amit nem én találtam ki.

Szóval, béke.:)

midnight coder 2014.03.01. 06:22:35

@lpt1: Ez sokkal kisebb probléma mint ami itt van, hogy mind a biztosítótól, mind a betegtől független az orvos - azaz lényegében azt csinál amit akar, a beteg meg magasról le van szarva. Azt kellene tudomásul venni, hogy az egészségügy nem egy csodatévő hely, ahol angyalok hozzák le önként az isteni gyógyító hatalmat a földi halandóknak, hanem egy szolgáltatás amit átlagemberek nyújtanak a szolgáltatást igénybe venni akaró másik embernek. Na most, ha az intézmény illetve a benne dolgozók függetlenítve vannak attól akinek a szolgáltatást nyújtják, akkor alakul ki a jelenlegi helyzet, ami igazán senkinek nem jó, sem az ott dolgozónak, sem a szolgáltatást igénybe vevőnek. Jelenleg a magyar egészségügy leginkább a szocialista nagyáruházakra hasonlít: unott, elfásult, túlterhelt, szarul fizetett, motiválatlan dolgozókkal, és magasról leszart ügyfelekkel.

midnight coder 2014.03.01. 06:26:02

@formed: Amennyit én egészségügyi intézményben eltöltöttem, az alapján alapvetően nem a FB ott a legfőbb baj, hanem a motiválatlanság és a túlterheltség. Legalább kétszer ennyi nővér kellene, legalább kétszer ennyi fizuval. És akkor már fenyegetés lenne az is, hogy elbocsájthatják.

nextdoor · http://www.lelenc.hu 2014.03.01. 15:47:09

Nekem egyre inkább meggyőződésem, hogy ugyan vannak bajok az egészségügyben - alulfinanszírozottság, túlterhelt orvosok, ápolók stb. stb. - de még sokkal nagyobb a baj a betegek és hozzátartozóik fejében. 50 éves vagyok, nem képzelem, hogy különösebb orvosszakmai információk birtokában lennék, ám azt tudom, hogy amikor panaszom volt, képes voltam előadni azt összefüggően. Amikor bármely panaszom oka kiderítése után műtéti megoldást javasoltak az orvosok, képes voltam értelmezni a tájékoztatást, valamint megkérdezni azt, ami nem volt elég világos. Nem egy műtétem volt. 3 gerincműtét (két csavar, majd annak kivétele, legutóbb pedig 10 csavar), eltávolították a méhemet és néhány hónapja mellműtétem is volt. Nem rohantam rokkantsági nyugdíjba, a műtétek előtt felkészültem pszichésen és fizikailag is operációra és a _gyógyulásra_ is, a műtétek után az orvos által javasolt rehabidőt betartottam, ismertem a kockázatokat, az esetleges szövődményeket (előfordult). Lehet, szerencsém volt, hogy jó körülmények közé kerülhettem, de abban is biztos vagyok, hogy a betegek hozzállása, felfogóképessége és türelme éppannyira a sikeres orvoslás záloga, mint a jó és időbeni diagnózis és kezelések.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása