Kevés volt neki a hálapénz

2014.02.22. 09:27

image_aspx.jpgEzután már nem volt kézfogás, csak viszlát.

Az ami megtörtént,már egy héttel ezelött volt,és eddig is sokat gondolkoztam azon,hogy közzé tegyem-e. Döntöttem.

 

Előzmények:

 

 

Gyomorpanaszaim voltak,majd,beutaló gasztro dr hez-aki colonoscopiát javasolt.a koromra való tekintettel.

 

 

Ujabb beutaló a körzetemhez tartozó (XVIII-ker.)gasztoenteorológushoz.

Előzetes leletekkel,(labor-ultrahangás és a gyógyszeradagokkal)megjelentem,ahol valóban kedves nővérek fogadtak,majd bevezettek az orvoshoz,aki felállva ,bemutatkozott természetesen kézfogással.

(első munkanapja volt az intézménybe)majd kikérdezett szakmai eredetű kérdésekkel,majd mevizsgált.

 image_aspx.jpg

 

Szintén colonoscópiát javasolt,és ajánlotta,hogy kérjek időpontott a nővérektől.

Megtörtént,el is mentem a vizsgálatra.

Elötte kb 2 hónappal egy közeli rokonom átesett ezen a nem túl kellemes vizsgálaton.(volt eü-s dolgozó) elmontdta,hogy elötte kapott egy"koktélt"ami semmit sem használt,mindent érzett,és nem volt egy kicsit sem kábult,de volt kisérője(ennek hiányában nem kaphat f.csillapitót)

 

 

Várakoztam,egy darabig,majd megkérdeztem az arra járó nővérkét,hogy kapok-e injekciót? Rámnézett,majd megkérdezte,hogy nem beszéltem meg a dokival? Nem.

Ezután bement az orvoshoz,és kijött egy felszívott (hagyományos )injekciós készlettel,egy tisztitó spryvel és behivott a vizsgálóba belém szúrta. Ez bizony PLACEBO volt.

De megkérdezte,hogy van-e kisérőm.Természetesen nem volt,de mivel kocsival mentem,azt mondtam,hogy jönnek értem.(érzek annyi felelőséget magamba,hogy ha nem tudom biztonságosan hazavezetni az autót ,nem kockáztatok.)

 

 

Hát a vizsgálat pokoli volt,nem akarok egy "főorvost kritizálni"de a kormány az Ő kezében volt,a kanyarokat nem volt képes időben észrevenni,amit viszont én igenis éreztem.

Az eredmény kihírdetése az külön fejezet.

 

 

Az íróasztalánál ült és elmondta,hogy mit tapasztalt,majd aláiratta a lelet átvételét.

Ekkor jött a "köszönöm főorvos úr" kis boriték,nem leragasztva,balfiók kinyit,majd boritékba betekintés,és kissé megpiszkálta,hogy nem lapul-e még több is. Ezután már nem volt kézfogás csak viszlát. Nem lapult,mert a nővérke aki(szerintem egyedül is elboldogúlt volna a vizsgálattal) szintén megérdemelten, kapott egy kis boritékot.

Majd mivel nem szédültem(mitől is?)beültem az autómba és simán hazamentem.

Otthon elolvastam mit is írtam alá:-felületi érzéstelenítés(már tudom mit jelent)

30 percen túli megfigyelést,és az elvégzett vizsgálatot.

 

 

Tehát nincs" koktél" tarifa az van,de nem akármennyi.

 

 

A nővérek viszont igazán kedvesek,udvariasak őket kellene jobban megfizetni,nem azokat a "főorvosokat" akiket csak azért minősítenek azoknak,hogy magasabb fizetést kaphassanak.

Sokunk okulására

 

 

Tisztelettel

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2014.02.22. 15:01:17

már kérdezték előttem, de tényleg adtál borítékot egy kolonoszkópia miatt?! nóóórmális?!
a gasztrosnak, laborosnak, ultrahangosnak miért nem adtál? ők mit vétettek?

mildi 2014.02.22. 15:07:53

a kedves kommentelőknek viszont köszönöm, hogy most már nagyjából van fogalmam róla, mennyire fájhatnak a különböző tükrözések. nem gúny, tleg köszi :)
neadjisten, de ha sor kerülne valamelyikre, engem azt hiszem le kell szíjazni, vagy fogjon le egy markos ápoló, mert nem valószínű, hogy kibírnám mozdulatlanul, mert eléggé alacsony a fájdalomküszöböm. ne tudjátok meg, mennyire tud fájni a lábam, mikor belerúgok... ;)
viszont az altatásra rosszul reagálok (tapasztalat), egy árva szem tramadoltól émelygek

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.22. 15:11:59

@Tempus-Anh: nem mondtam, hogy hibás.
beöntés..úgy már próbáltad, hogy közben szülőfájásaid vannak?:)

CPR 2014.02.22. 15:16:21

@mildi: Egy árva szem Tramadoltól az emberek egy része émelyeg. Ez a mellékhatása. A vénás formájától hányni is szoktak, ha az egészségügyi személyzet nem ismeri a mellékhatás kivédésére alkalmazható "trükköket".

she_wolf 2014.02.22. 16:06:10

@mildi:
Tudod, amikor arról van szó hogy ki kell deríteni hogy hol vérzel mikor vért hánysz, akkor önként aláveted magad a vizsgálatoknak, mert ijesztő érzés azt megtapasztalni, hogy elszáll az élet belőled. Jó, nem elszáll, hanem kifolyik...
Ha valaki azt mondja nekem, hogy egyszer még gasztroszkópiáért (és sclerotizálásért) fogok esedezni, kiröhögöm. Ez sűrűn eszembe jut, miután bemutattak a Sengstaken szondának. Rövid ismeretség után búcsút intettem neki.

she_wolf 2014.02.22. 16:08:23

@Tempus-Anh:
Írjunk egy posztot valami ilyesmi címmel: Kínozzák a betegeket a vizsgálat alatt:))

she_wolf 2014.02.22. 16:15:42

@Tempus-Anh:
Úgy tudom, altatásban is lehet....

Tempus-Anh 2014.02.22. 16:48:05

@mig54:
Oesophagusvarix miatt? Sajnálom :(

@Babette_:
Még nem volt hozzá szerencsém, de próbálkozom azért megfoganni :)

she_wolf 2014.02.22. 16:56:49

@Tempus-Anh:
Köszönöm. A vizsgálatok és a kórházban töltött idő nem is viseltek meg annyira, mint az állandó agyalás, hogy ez miért történt, mit csináltam rosszul, mire kell vigyáznom nagyon, hogy ne kelljen újra átélnem ezt.
Biztos nem emlékszel, írtam korábban hogy a cefrézést sem azért hagytam abba, mert az eszemmel tudtam, hogy az nem jó, hanem azért, mert friss vért pisiltem:(
Most kicsit rémült vagyok, igyekszem szem előtt tartani, amit az orvosok mondtak.

Rotoxis 2014.02.22. 17:12:56

A posztra egy szót sem érdemes vesztegetni, úgy marhaság ahogy van.

Azt azonban meg kell említenem, hogy az ilyen diagnosztikus beavatkozásokat illene szedációban végezni. Nálunk az egyszerűbb eseteknél fenta-dormi, a bonyolultabbaknál TIVA-LAMA. Igaz, aznap nem mennek haza. Az is igaz, hogy a vizsgálat indikációja is szűkebb.

Tempus-Anh 2014.02.22. 17:31:25

@mig54:
A portális pangás ill. v. portaeban lévő nyomás emelkedettsége okozza, hosszú távon ha dekompenzálódnak a hepatocyták, akkor túlléptünk egy veszélyességi határon. Ennek ellenére nagyon jó a máj regenerációs képessége, úgyhogy kitartást és nagyon jó egészséget kívánok. Májkímélő diétát és hepatoprotektor szerek (Legalon v. Silegon) használatát szokták javasolni.

mildi 2014.02.22. 18:28:48

@CPR: hopp, ezt jó tudni. nem valószínű, hogy valaha is kapnék vénásan, de ha igen, jelezni fogom.

@mig54: nyilván.
én se mondanék nemet a vizsgálatokra. csak fogjanak le közben.
vmilyen anesztézia hatása hosszabb ideig tart, mint egy lefogásos vizsgálaté, ezért inkább szükség esetén azt választanám. sima vérvételkor is rá szoktam ülni a másik kezemre, mert hajlamos vagyok odakapni. tudom, hülye beteg vagyok, de nem tehetek róla.

snowder 2014.02.22. 19:56:32

Ami a hálapénzt illeti,nem szégyen elfogadni,és nem tilos adni sem,de aki kapja biztos lehet abban,hogy akitől kapja tizedannyit keres mint Ő (a fenti esetre igaz)vissza is lehet utasítani,de fanyalogni azt NEM illik (tanult kollégám ilyenkor csak annyit szokott megjegyezni: ...szép öcsém..(Arany)
A fecskendő is hasonló eset:Pl a pincér kihoz egy pohárba kitöltött italt amit elfogyasztottál és jól kihánytad magad,nem lennél bizalmatlan???
Csak még egy megjegyzés.
Ha a mundér becsületét csak a HONI LÉGVÉDELEM képes megvédeni,ott nagyobb a baj mint gondolnátok.Tempus-mig54-stb.

she_wolf 2014.02.22. 20:11:15

@snowder:
":Pl a pincér kihoz egy pohárba kitöltött italt amit elfogyasztottál és jól kihánytad magad,nem lennél bizalmatlan???"

Nem. Talán csak azért nem kellett volna meginni azt a piát, mert több volt, mint amit a szervezet befogadni képes. És ilyenkor a bölcs szervezet igyekszik megszabadulni a számára káros cucctól (és ne feledd: sárgarépa mindig van benne):D
De értelek. És megkérlek, ne hasonlítsd össze a mosogatók slendrián munkavégzését azzal az egészségügyi dolgozóéval, aki teljesen tisztában van azzal, hogy taknyos-szaros kézzel nem nyúlunk még egy vesetálhoz sem (bár az arra van, hogy ilyesmik kerüljenek bele.

Tulajdonképpen miért is lettem megszólítva?

she_wolf 2014.02.22. 20:21:21

@Tempus-Anh:
A májat - saját káromon tanulva - ismerem már jól:) Enzimeim rendben, Legalont régebben szedtem, ma már csak önszorgalomból iszogatom a máriatövis teát is. Legutóbbi hasi UH-om szerintem több, mint szép, ezt remélni sem mertem.
Ha csak nem feltétlenül muszáj, kerülöm a gyógyszereket éppen a májam kímélése okán.
Röhej, de mióta absztinens vagyok gyakrabban adódnak gondok az egészségemmel...
A vérképem azonban soha (értsd: gyerekkorom óta) nem volt valami szép:(

Tempus-Anh 2014.02.22. 20:23:08

A beteget ellátták, a vizsgálatot elvégezték, kórismézés, tájékozatás megtörtént, hálapénzt nem kértek.

Mi a gondja a posztolónak?

Ha ad, mit fecseg és köpköd utána? Ki kérte?

Tempus-Anh 2014.02.22. 20:23:51

@mig54: Nagyon jó, ennek örülök, mármint a pozitív eredményeknek.

she_wolf 2014.02.22. 20:24:45

@mildi:
Nyugi, nem vagy hülye, de szerintem még hisztis sem:) Bnőm lánya ilyen, de ő a mindennapi életét is 120-szal éli talán még alvás közben is:D

she_wolf 2014.02.22. 20:28:58

@Tempus-Anh:
Hogy fokozzam: a minap vettem észre, hogy mintha elkezdett volna dolgozni a Lyrica:) Az idegsérült kezeimmel máshogy érzek. Kellett neki pár hónap, de remélem, beindult a regenerációs folyamat annyira, hogy már érzékelhető is.

jusztsemmondommeg 2014.02.22. 21:24:35

Többször volt kolonoszkópiám (kolléganőknek is) és szedáltak minden alkalommal (és nem magán, fizetős rendelésen). Mondjuk az igaz, hogy asszisztenstől függően vagy totál kiütnek a vizsgálat idejére vagy épp akkor ébredünk fel, amikor az első fájdalom jelentkezik, aztán onnantól végig élvezzük. (Ez utóbbi esetben szerintem aluldozírozzák, soha nem kérdezik meg pl a testsúlyt ...)

platelet 2014.02.22. 21:40:05

@jusztsemmondommeg: És, ha te nem mondod meg nekik a testsúlyodat, ez rejtve is marad, még durva becslésre sincs lehetőség...

Az asszisztens nem szedál.

Rotoxis 2014.02.22. 21:48:08

@jusztsemmondommeg: az asszisztensen nem múlik semmi. A lényeg az egyéni érzékenységben lakozik, a testtömeg fontos, de nem egyedül meghatározó

Oltalom 2014.02.23. 08:27:46

Ha a "kedves" posztoló annyi ezrest rakott volna a borítékba, ahányszor megerőszakolta szép magyar nyelvünket, akkor a doktor úr Bill Gatest kivásárolná a Microsoftból! :-)

jágör68 2014.02.23. 10:13:22

www.napi.hu/magyar_gazdasag/megdobbento_szamok_ez_var_a_korhazakra_budapesten.576533.html

Érdemes lenne ugyanezt a statisztikát focistadion/ fő re is lebontani.
Azért kemény, hogy egy háziorvosnak átlag 7000 Ft- ból kéne ellátni egy beteget egy évben...
Meg az egy főre eső 60.000 Ft- nyi kórházi fekvőbeteg finanszírozás is..
Egy CT- vizsgálat és már el is fogyott az egész évi büdzsé, amit a betegre lehet költeni.
Vagy a 4,5 milliós Pesti ellátási körzet is egészen megdöbbentő.
Idegsebészeti szempontból az ÁEK pl. 3 milliós körzetet kéne ellásson.
III. osztályú focista miniszterelnökkel meg egy miniszter nélküli államtitkárral ennyit ér az egészségügy.
SZÉGYEN, GYALÁZAT!
Azonnal kidobni a nemfizető munkaképes korúakat az egész rendszerből és a budai milliárdosokkal felhúzatni végre egy IGAZI magánklinikát 1000 ággyal, SBO- stul, idegsebészestől, traumatológiástól, intenzív osztályostól a szívsebészetig, transzplantációs sebészettel.
Jókat is álmodozok...
Minden országnak olyan egészségügye van, amilyet megérdemel- illetve amennyit rákölt, amennyire megbecsüli a benne dolgozókat.

a végtelen űrben együtt 2014.02.23. 10:52:14

@jágör68: "Minden országnak olyan egészségügye van, amilyet megérdemel- illetve amennyit rákölt, amennyire megbecsüli a benne dolgozókat."

Mit érdemlünk meg? Ki, mit érdemel? Egyformán, szelektíven? Aki nem dolgozik, az ne ápoltassék? Ha fertőzővé válik, akkor mi legyen és ki fizeti? Ha ugyan dolgozik, de keveset keres, akkor nincs rá szükség? Ha kihalnak a szegények, akkor mit csinálnak a gazdagok? Ha élni akar és egészséges szeretne lenni a szegény, akkor mit tegyen meg a gazdagnak? És ha a gyerekei betegek? Ki dönt és ki szelektál majd? Milyen társadalomnak nevezzük azt majd?

Mennyi pénz lenne elég az egészségügy számára? Kinek vannak biztos számai? Ha minden rendelkezésére áll az orvosnak, akkor már minden rendben lesz? Csak a pénz hiányzik a Kánaánhoz? Ha minden eü. ellátást meg kellene fizetni, akkor az orvosoknál megjelenő rengeteg beteg között mi alapján kellene szelektálni?

Kétségtelen, hogy több pénz kellene. De ha többet adnak -persze korlátozottan-, akkor azt leginkább hova lenne jó? Eszköz? dolgozó? Orvos? Hol lenne a leghatásosabb? Vannak válaszaid?

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.02.23. 10:58:50

Nekem kétszer nyúltak már fel a seggembe, az egyik nem volt vészes, de kellemes se, olyan volt, mintha rohadtul kellene kullantanom, a másik pedig kifejezetten kellemes érzés volt, el is gondolkodtam abban a pillanatban, hogy lehet, hogy ratyi vagyok :D Azóta is emésztem magam, hogy fel kellene hívni azt a medikus Hölgyet, aki elvégezte a vizsgálatot, hogy befejezhetné azt, amit elkezdett :D

jusztsemmondommeg 2014.02.23. 11:18:01

@platelet: Márpedig az asszisztens előttem készítette el és adta be az injekciót, nem orvos, nem altatós. Ezek szerint a betegnek kell kitalálnia, hogy milyen információra van szükség egy beavatkozáshoz? Mondjuk legközelebb akkor viszem magammal a személyre szabottan kiadagolt szedatívumot ...

Rotoxis: Nyilván nem egyformán dolgozza fel az emberek szervezete, de ha ugyanazt és elvileg ugyanannyit kapok, akkor nagyjából ugyanazt a hatást is várom el. Márpedig papírforma szerint minden egyezett a korábbival.

Maradjunk annyiban, hogy tök jó az ilyen vizsgálatot, esetleges polipeltávolítást nem ébren átélni. Üdvözlendő, ha ezt normál ellátásban megadják, de annak sok értelme nincs, hogy azt hiszed aludni fogsz, ehhez képest pont a legfájdalmasabb szakaszban vagy fönt, elején-végén szundikálsz. Amúgy meg igenis dolgozó függő, van aki nem törődik a beteg közérzetével és van, aki igen. Ez a vizsgálat végezhető így is és úgy is, tehát szakmai hibát nem vét, ha úgy csinálja, hogy nekem fájdalmas.

Braincelle 2014.02.23. 11:32:39

Hát nem tudom. Colonoscopia szedálás nélkül szertintem emberkínzás, a nyugati országok többségében abszurdnak számít. Csak ott van elég anesztes és jut ezekre a vizsgálatokra is.

Én biztos adnék pénz colonoscopiáért. Az ember fél, hogy sóhernek nézik, meg folyamatosan az az érzése az embernek még orvosként is az összes egészségügyi intézményben, hogy szívességet tesznek neki azzal, hogy foglalkoznak vele, és annyira szerencsétlen és megalázott, hogy inkább pénzt ad.

Amúgy meg nem hiszem, hogy placebot kapott, "felületes narkózis" lehetett a papíron, nem "felületi érzéstelenítés", mégis mi a halálért adnának intramuszkuláris lokális érzéstelenítőszert mondjuk a combba egy colonoscopiához? Szerintem ez egyszerűen nevetséges és felháborító, mint ahogy az is, hogy hazudik a kísérőről. A gyógyszerek hatása nem kiszámítható, egy ahhoz nem szokott, benzodiazepine hatás alatt álló beteg a volánnál mindenkire veszélyes.

Nagyon örülünk, hogy ő vállalja a felelősséget saját magáért, meg úgy gondolja, hogy meg tudja ítélni, mennyire nyúlik meg a reflexideje, milyen az ítélőképessége, stb, de légy szíves az én, meg a szomszéd kisgyerek, meg a szemközt lakó öregnéni, meg a másik volánnál ülő háromgyerekes családapa életéről ugyan nem dönteni virtusból.

Az ilyet figyelni kellene, és ha látják, hogy beül a volán mögé, bilincsben kellene elvitetni.

Nagyon is része az egészségügyben és az országban jelen lévő káosznak, hogy mindenki mindenben kompetensnek tartja magát.

Ruttay 2014.02.23. 11:44:05

Én a polipeltávolítást is ébren, sőt érzéstelenítő nélkül éltem túl, nem volt kellemes, de legalább rögtön utána mehettem haza. A szövettaneredmény átvételekor voltam hálás, igaz ez szívből jött. Az okot amiért 4 éven át görcsölt a hasam nem ő találta meg, tonnányi antibiotikumot, és görcsoldót fogyasztottam el addig, hát így jártam.

platelet 2014.02.23. 11:45:12

@jusztsemmondommeg: Az asszisztens készíti és adja be, de nem ő dönt róla, hanem az orvos.

A testsúlyt meg ironikusan írtam. Ha nem kérdezik megy, akkor is ránézésre meg lehet becsülni, és így is szokták. Talán azt te is észreveszed, hogy 50 vagy 100 kilós emberrel állsz szembe...

"de ha ugyanazt és elvileg ugyanannyit kapok, akkor nagyjából ugyanazt a hatást is várom el"

Elvárhatod, de a farmakológia nem így működik. Ugyanakkora adag (még ha testtömegre is számítod) más embereken más hatást vált ki, mert nem csak a testtömeg befolyásolja a hatás mértékét. Sőt, ugyanakkora adag rajtad se minden alkalommal fogja ugyanazt a hatást kiváltani, mert a te szervezeted állapota is változik.

jágör68 2014.02.23. 12:33:26

@a végtelen űrben együtt:
Vagy növelni kell a kiadásokat- járulékemelés, adókból kipótolni- esetleg hitelből finanszírozni
vagy kizárni a nemfizetőket és meghatározni egy alapcsomagot, ami a minimálbérek után jár.
Sajnos más megoldás NINCS.
Most lehet agyalni, hogy embertelen, stb, de ne a csövesekre meg a megélhetési gyerekcsinálókra költsük már azt a nevetségesen kevés pénzt.
Azoknak alapítani kell egyházi, alapítványi kórházakat- de az sem 1- 2 Ft lenne. Hanem alapvetően többtízmilliárdos kiadás- csak az épületeket, infrastruktúrát felhúzni.

De szép is volt még 2004- 2005 körül, az akkori egészségügyi munkaerő számmal, ma nagyon meg lenne elégedve mindenki.
Hatalmas bűn volt, hogy akkor nem magánbiztosítókat hoztak be, hanem kórházakat zártak be- OPNI pl., és az OEP- kasszát akarták csak átpasszolni tolvajprivatizátor módra.
Alap:
többletpénz- százmilliárdok- nélkül csak további zuhanás lesz.
Ezen kívül szükséges az "alanyi jogon" járó ellátásuk drasztikus szűkítése is.
Ez ma is így megy, csak szép csendben- nem kerül műtőasztalra a beteg, mert nincs kapacitás, munkaerő, mert már túl kritikus az állapota stb.
Szóval a mostani moslék- káoszhoz ragaszkodás senkinek sem jó.
Afrikai méretű egészségügyi kasszából senki ne várjon skandináv minőséget.

Ukrajnában pölö ezt IS megelégelték az emberek. Senki ne higgye, hogy a demokráciáért, szabdságért küzdenek- egyszerűen qrva nagy csóróság van- csak ők még az EU- ba se menekülhetnek, ha otthon nem boldogulnak.
Nem a fotelből csinálják a forradalmat- és nem is kell mind a 40 milliónak mozdulni- elég volt kb 200.000 ember.

elizon pucsnik 2014.02.23. 12:37:20

konkrétan,nem tartozik ide,csak úgy felmerült ...miért is lesz az elhivatott medikusból borítékért reszkető, pénzsóvár tanár úr ?

és elnézést minden becsületes orvostól(van ám ilyen is)

Braincelle 2014.02.23. 13:05:39

@elizon pucsnik(azelőtt kventin tarantella):
Például ebben a posztban lévő doktorról mért gondoljuk, hogy borítékért reszket? Mert az általunk nem ismert, ám a fél oldalas írásban is többszörös logikai hibákat elkövetett, a szabályokat szájíze szerint értelmező posztíró úgy értelmezte a mozdulatait? Kért pénzt? Mondta, hogy keveset kapott? Akkor meg?
Máskor az életben is gondolkodás nélkül elfogadod ismeretlen emberek értelmezési módját általad nem látott mimikáról és nonverbális gesztusokról?

Szabo T 2014.02.23. 13:06:43

@Rotoxis: Nalunk kvazi buntetes ha a gasztroenterologiara osztanak be altatni. "Butt hut"-nak hivjuk es azokat a betegeket altatjuk el, akikkel a gasztroenterologus nem tudott midazolammal es fentanyllal megbirkozni vagy azert mert extrem koverek vagy pedig azert mert kronikus fajdalombetegek. Ok csak propofolt kapnak, semmi mast.

Szabo T 2014.02.23. 13:15:07

@elizon pucsnik(azelőtt kventin tarantella): Meg soha nem lattam "boritekert reszketo" orvost. Nekem viszont rengetegszer szolvaltak a kovetkezokeppen : "Isten fizesse meg", "Meg talalkozunk" illetve "Addig is". Egyszer en is probalkoztam igy fizetni a kozertben, de sajnos a "Meg talalkozunk"-ot nem fogadta el a penztaros.

Tempus-Anh 2014.02.23. 14:03:07

@Tomi from Space:
Csak rectalis vizsgálat lehetett és a selymesen pajzán női ujjbegy a prosztatádat
cirógatta meg lehelletlágyan. Ettől még nem vagy búza.

Ezzel szemben a colonoscopia alkalmával másfél méter csövet tolnak az emberbe, úgyhogy a végén úgy érzi magát, mintha egy tucat tagbaszakadt fekával nászéjszakázott volna valamelyik harlemi kéróban, ahol ő volt az egyedüli menyasszony.

Tempus-Anh 2014.02.23. 14:05:09

@Szabo T:
Nekem olyat is mondtak, hogy: " - Ne féljen, a következő alkalommal nem leszek elnéző..."

Tempus-Anh 2014.02.23. 14:09:20

@jágör68:
UA-ban a korrupt multimilliomost elzavarták és a még korruptabb multimilliárdost kiengedték a börtönből, egy komszomolnyik lett az ideiglenes elnök, összességében csupán a díszletet festették át. Ennyi történt.

a végtelen űrben együtt 2014.02.23. 14:09:21

A következőt, amit írok nem sértésnek szánom, ezért azonnal hozzáteszem, hogy akire ez nem igaz, az ne vegye magára.

A hálapénz elfogadásának folyamata van. Először a rezidens találkozik vele és nagyon furán érzi magát, amikor a zsebébe tömködik a borítékot. Még szabadkozik is egy kicsit, hogy ugyan, nem kellene. De egyrészt nem akarja a jóindulatú beteget megbántani egy visszautasítással, meg hát eszébe jut, hogy van annak a kis pénznek már helye. Aztán már megszokja hogy adnak, nem szabadkozik. Egy mosollyal megköszöni és igyekszik meghálálni. Aztán orvossá lesz. Már rutin a boríték és csak annak nagysága készteti egy kis igyekezetre a beteg iránt. Öregszik, előrelép és talán főorvos lesz. A rutin szép lassan ráutaló magatartássá avanzsálódik, ha boríték kell. Mert kell. Na nem azért, mint rezidensként kellett. Itt már komolyabb és nagyon sok pénzt felemésztő haszontárgyak megszerzése és megtartása a cél. Itt már az elért életnívó fenntartása a követelmény. És aki nem ad, vagy nem tud adni, hát...

Megismétlem: akinek nem inge...

Tempus-Anh 2014.02.23. 14:10:31

A milliók és milliárdok persze ott USA-dollárban értendők, százas nagyságrendekkel több minden, mint Magyarországon.

Tempus-Anh 2014.02.23. 14:13:54

@a végtelen űrben együtt:
Másszóval így lesz a bojtosúszójú halból ragadozó sárkánygyík, ez az evolúció rendje...Szegény fejünk. :)

a végtelen űrben együtt 2014.02.23. 14:18:30

Azért írom, hogy sajnos, mert mindenkinek sokkal jobb lenne, ha az orvos nagyon-nagyon rendesen meglenne fizetve. Akkor mindegy lenne, hogy kijön be az ajtón /no nem szó szerint!:)/

Tempus-Anh 2014.02.23. 14:24:37

@a végtelen űrben együtt:
Nagyon úgy tűnik, hogy hölgy vagy. Javíts ki, ha mellélőttem...:)

a végtelen űrben együtt 2014.02.23. 14:33:59

@jágör68: Személy szerint én a megelőzésben látom a megoldást, de addig a genetikának kissé előrébb kell haladnia. Ha már elég fejlett lesz, akkor nem sokkal a születés után meglehet mondani, hogy az egyénnek milyen nyavalyákkal kell szembesülnie. Ha tudja, akkor célirányosan alakíthatja az életét és kezelését. Kevesebb betegség, gyorsabb gyógyulás. Ha kevesebb a beteg, akkor kevesebb orvosra van szükség. A kevesebb orvos, kevesebb eszközt igényel. A kevesebb orvost nagyon magas fokon kellene képezni. Kis túlzással orvosi értelemben vett "tengerészgyalogos kiképzéssel". Majdnemhogy summa cum laude minősítés lenne a mérvadó. Ők már csak azokat gyógyítanák csak, akik balesetben, vagy valamilyen előre nem látható baj miatt kerülnének az intézménybe. Ők kiemelt bérezésben részesülnének és a múzeumba száműznék a hálapénzt.

Persze ez ma még sci-fi.

mildi 2014.02.23. 14:41:09

@Tempus-Anh: :D B+! már bocs, nagyon röhögök :D

amúgy ja, amit tomi kapott az egy kis tapika volt, kb olyan lehetett, mint egy aranyér kézzel való kitapogatása. ehhez képest még egy beöntés is kínzás.

micsoda? 2014.02.23. 15:15:58

Azt hiszem tovább képzésre kell mennem. Azonkívül, hogy gyomorpanasza volt a panaszosnak, semmit nem értettem a vizsgálatból.
Ismerőseimtől is rengeteg panaszt hallok, különösen az idősebbektől. Miközben belőlük profitálhat legtöbbet a kórház, a finanszírozás nagy része általuk jöhet. Nem értem, hogy az átkosban hogyan csinálták, az egészségügyben dolgozók akkor sem kerestek jól, igaz, volt hűségük az esküjükhöz.

Szabo T 2014.02.23. 15:48:13

@a végtelen űrben együtt: " Először a rezidens találkozik vele és nagyon furán érzi magát..... Aztán orvossá lesz. Már rutin a boríték és csak annak nagysága készteti egy kis igyekezetre a beteg iránt. Öregszik, előrelép és talán főorvos lesz. A rutin szép lassan ráutaló magatartássá avanzsálódik, ha boríték kell. Mert kell. Na nem azért, mint rezidensként kellett. Itt már komolyabb és nagyon sok pénzt felemésztő haszontárgyak megszerzése és megtartása a cél. Itt már az elért életnívó fenntartása a követelmény. És aki nem ad, vagy nem tud adni, hát..."

Nehany kiegeszites:
1. A rezidens is orvos.
2. A rezidensnek is lehet csaladja, akiket el kell tartani, lehetnek igenyei, amiket ki kell elegiteni. Nem sokmillios vagyontargyakra gondolok, hanem pl egy konyv megvasarlasara vagy egy szamitogep megvetelere. Lehet tovabba onbecsulese is amit sert a paraszolvencia elfogadasa. Nekem nagyon rosszul esett, hogy kezdo orvoskent, PhD-vel brutto 40e volt a fizetesem (1999-ben), mikozben a Kozgazt vegzett barataim ennek otszoroset vittek haza es egyszer sem ugyeltek a bankban. Kaptak viszont kocsit es telefont.
3. A "summa cum laude", vorosdiploma, stb meg nem tesz valakit jo szakemberre. Az ilyeneket "booksmart"-nak nevezik.

@Tempus-Anh: Ezt meg nem hallottam. Jo duma.

rikitiki 2014.02.23. 15:56:41

@Szabo T: én 10 év alatt kaptam kb. 10x 5ezret
az évi egy alkalom lassan rutint alakított ki bennem :)

(nem vitatom a vázolt folyamatot, ami valóban végbemegy, csak tegyük hozzá, hogy az orvostársadalom 10%-ánál, mert más nem kap - talán gondolkodjunk el, milyen fújni meg ekézni mindenkit, 10% miatt....)

she_wolf 2014.02.23. 16:04:29

@jágör68:
Sommásan: a mindenkori kormányok sorozatosan elcseszett gazdaságpolitikája miatt szívjon a csóri melós. Aha. Világos. Valahogy nagyon nem itt élsz Te...Skandináv minőség? Háááát nem is tudom, nekem bőven megfelel a magyar orvos!

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.02.23. 16:09:02

@a végtelen űrben együtt: nem tudom. Van egy tanulmány miszerint a dícséret legyen pénzbeli vagy szóbeli jó hatással van az ego-ra és nagyon sok endorfint szabadít fel. Ha kapnak egy korrekt fizut, de oda a napi meglepi, akkor szerintem ugyan úgy morcosak lennének...

Tempus-Anh 2014.02.23. 16:19:17

@Szabo T:
Nyilván azt szerette volna mondani, hogy nem lesz hálátlan, ezzel szemben úgy sikerült kifejeznie magát, hogy végsősoron megfenyegetett. :)

Tempus-Anh 2014.02.23. 16:23:02

@Szabo T:
Egyebekben prés alól szabadult szegény kis állam vagyunk: kis pénz, gyenge infrastruktúra, sötét eü. kilátások. Sosem lesz már pengőnk, amely ott terpeszkedett valamikor Európa nagy tőzsdéin a fontsterling és Reichsmark mellett, bivalyerősen, értékállóan. Pedig átkos Horthy-rendszer volt, amit ma azt mondják, gyalázni illik.

she_wolf 2014.02.23. 16:26:08

@Tempus-Anh:

Kis pénz...= kis foci. Ezt sem tudod?:)

Szabo T 2014.02.23. 16:53:08

@rikitiki: Az elmult 12-13 evben -amiota nem Magyarorszagon dolgozom- egyszer kaptam ajandekot: egy beteg felesege sutott finom hazi kalacsot es minden orvos/nover kapott egyet-egyet nevre szoloan. Nagyon meghato volt, talan meg endorfinok is felszabadultak :)

@Tempus-Anh: Igy mar ertem, hogy a beteg mire gondolt. Egy "meg talalkozunk" egyebkent visszajott, miutan befejezodott a rehabilitacioja es megkeresett.

Tempus-Anh 2014.02.23. 18:02:36

@mig54:
Még a jó öreg Puskás Öcsi bácsitól, ja.

@Szabo T:
Egyik hölgyet megkértem, hogy a dohányzást saját érdekében hagyja abba, mire ő megígérte, hogy majd MELLÉKELNI FOGJA a cigarettát...

jágör68 2014.02.23. 18:02:47

@a végtelen űrben együtt:
A medikus- rezidens- orvos fejlődéstörténet kicsit sántít.
Nem ilyen egyszerű ez ám.
Ott az asszisztens meg a nővér, hogy "de ha neked nem kell, akkor is fogadd el, én el tudom költeni". Szorosan együtt dolgozó közösségekben ilyen is van ám- bár nagyon ritka.
Próbáltam én nem eltenni, de aztán kaptam a sofőrtől, hogy ha nekem nem kell, majd ő elkölti- én csak tegyem zsebre.
Dehát a "nem kell számla- ha úgy ócsóbb" országában nem kell csodálkozni ezen sem, hogy ez tönkretesz mindenféle szakmai és emberi kapcsolatot.

@mig54:
Bocs, ha félreérthetően fogalmaztam, tehát:
-ingyenélők kizárása
-alapcsomag bevezetése a minimál- járulékot fizetőknek
-magánintézmények felhúzása és alapítványi egyházi intézmények az első csoportnak

Könnyű lenne mindent a mindenkori kormányokra kenni, de amint írtam a "számla-nélkül-olcsóbb-akkor-nem-kell" országban a kormányok is csak azt tudják elkölteni, amit a lakosság befizet .. Amit elcsalnak (fekete- szürke), nem jelentik be (albérleti díjak- ez sztem többtízmilliárdos tétel csak havonta, egyéb extra jövedelmek)
Szóval tisztességtelen lenne csak a politikusra kenni

a végtelen űrben együtt 2014.02.23. 18:32:18

@jágör68: Elnézést! De mégis kire gondoltok, hogy kiből lesz politikus, orvos, stb-stb. Nem a társadalomból? Vagy ők más magból születnek? A kormányok is belőlünk lesznek és azt teszik, amit mi, a többség akarunk. Akarunk orvost, de nem akarjuk őket rendesen megfizetni. Illetve akarnánk a szavak szintjén, csak ne vonjanak le többet tőlünk. Akkor meg hogyan? Egyik felől képmutatóan akarjuk, hogy a másik oldalról sutyiban megakadályozzuk. Írtam már egyszer: mi vagyunk a társadalom. Mi követelünk magunktól, hogy aztán elszabotáljuk. Úgy adunk, hogy a másik kezünkkel elveszünk. Adnánk mi, csak mikor adni kell, akkor a másikra mutatunk. Például: adna a focista is, csak előbb épüljön fel az új stadion és így tovább. Szavak-szavak. Mindent betemetnek.

she_wolf 2014.02.23. 18:33:15

@jágör68:
A szívem mélyén tökéletesen egyetértek Veled a "keményvonalas" eü. rendszert illetően, de az a probléma, hogy nincs hol elkezdeni, mert minden pontján szarba nyúlsz:( Akkora mértékű katyvasszal, mint ami nálunk van átláthatatlan a gondok java része.
Egy nullára egyszerűsíthető adminisztrációs ügyintézésből csinálnak egy 3 napos procedúrát (szabi kivétele=munkából kiesés; nem elég, hogy kiesel a melóból, még költened is kell pl.: okmánybélyegre; és ha mindezen túl vagy 2-3 hét múlva kapod a leveleket hűvös halomban, hogy ezt meg azt pótolni méltóztass; közben határidő lejár, kezdheted elölről az egész francos hercehurcát. És ez csak egy szimpla autó átírás. Hol van ez az eü. finanszírozáshoz képest? Jelesül, hogy kinek mi mennyiért és hol...?
Erre mondom én, hogy tipikus magyar gondolkodásmód. Miért ne bonyolítsuk túl a dolgokat annyira, hogy már az ott dekkoló ügyintéző se tudja, mi a teendő? Ha nincs semmi baj, az nem gond, generálunk számolhatatlanul sokat.
Miért pont az eü. rendszere lenne átlátható, és követhető?
Bocs, nagyon elkalandoztam...
Azt hiszem, mindketten utópisztikus látomásoktól szenvedünk, kezeltetni kéne magunkat:))

És hidd el, nem csak a politikusokra kenem -pedig de!, vállalva ezzel, hogy tisztességtelen vagyok- ugyanis ők vannak a törvényhozásban, ők hoznak kormányerejű rendeleteket, miazmásokat.
És még egy gondolat: a 6 nap alatt míg bent voltam, senki tányérján nem láttam gyümölcsöt:( Ellenben jó sós krumplipürét 3x is:(

jágör68 2014.02.23. 19:56:16

@mig54:
Hát a kórházi koszt nekem otthon sokkal jobban ízlett, mint akár Angliában vagy Németországban.
Még a karfiollevest is megeszem azóta otthon. Bármilyen levest, ami nem por- krémleves.
A főtlen zöldség meg a sülthúsnak hívott főtthúsoktól, mirelit cordon- blöktől kivagyok.
Egy jó kis borsófőzelék fasírttal bármilyen "reform" kórházi menzát lepipál.

she_wolf 2014.02.23. 20:24:19

@jágör68:
"de gustibus non est disputandum":))
Ha azt vesszük, a magyar konyha nem véletlenül nyomja le az angol, vagy német konyhát:) Más kérdés, hogy a "bennszülöttek" mindig a saját ízlésüket tarják szem előtt, és ahhoz viszonyítanak. Barátnőmék szerződéssel voltak az USA-ban 2 évig, és mikor hazajöttek az volt az első, hogy lecsót készítettek:) Gyönyörű, csillivilli pláza, mindenből minőségi kategória, és az egészben nem találtak olyan paprikát, ami ne főtt volna 3 perc alatt atomjaira. Így csak valami hígas lötty lett a híres magyar lecsó:)
Nálam nem találsz zacsis mártást, levest, egyebeket. Ételízesítő kocka még csak-csak, de a többi..... Igaz, eléggé pocsékul jövök ki - ha kijövök - a kosztpénzből:((
Ma pl.: juhtúrós sztrapacska lesz:) Nem egy vacsi light, de naponta egyszer eszem főtt kaját, a többi zöldség-gyümölcs-tejtermék kombó. Ne mondd hogy ez így egészségtelen, mert tudom hogy az.

Tempus-Anh 2014.02.23. 21:07:16

@jágör68:
Ilyenkor tesz erőszakot saját magán az ember fia, ölti fel a szakácssipkát, kötényt köt és felüt egy magyaros szakácskönyvet...:)

Tempus-Anh 2014.02.23. 21:08:57

@mig54:

A sztrapacska az északkeleti régióra gyanúsít :)

a végtelen űrben együtt 2014.02.23. 21:41:38

@Szabo T: Csak a folyamatot írtam le és nem írtam véleményt. Mindenki a saját lelkiismeretének papja, ezért a gyónást is magának teszi és a feloldozást is mindjárt kioszthatja. Nem kell elmondanod, hogy mi a helyzet az eü.-ben. Szinte napi szinten boncolják a témát. Az általad leírt 99'-es helyzet mára már rosszabbra fordult. Nagyon sok az eszkimó és egyre kevesebb a fóka és ez a harc teszi a társadalmat egyre lelketlenebbé.

"Nekem nagyon rosszul esett, hogy kezdo orvoskent, PhD-vel brutto 40e volt a fizetesem (1999-ben), mikozben a Kozgazt vegzett barataim ennek otszoroset vittek haza es egyszer sem ugyeltek a bankban. Kaptak viszont kocsit es telefont."

Ez egy érdekes mondat. Ennyire tájékozatlan voltál, vagy csak veled szúrtak ki ennyire? De ha tudtad, hogy máshol sokkal jobb a kereset, akkor oda kellett volna beiratkozni és nincs csalódás. Egyébként a kezdők mindig keveset keresnek, aztán megtalálják az örök élet forrását, ami gyógyír sebeikre. Akinek meg ez nem sikerül, az kissé besárgul. Nincs általános igazság a társadalomban, csak egy kimondatlanul közismert: "kaparj kurta..."

she_wolf 2014.02.23. 21:44:01

@Tempus-Anh:
Le sem tagadhatnám, hol éltem 18 éves koromig:) Szép volt, jó volt, csak az a fránya genetika ne lenne.....:(

she_wolf 2014.02.23. 21:47:59

@a végtelen űrben együtt:
"kaparj kurta...", még ezzel is kiegyeznének sokan, ha nem inkább a "lefele tapos, felfele kapar"-ban lenne az igazság. Ami viszont egy emberileg nem túl decens magatartás:(

Tempus-Anh 2014.02.23. 22:11:23

@a végtelen űrben együtt:
"De ha tudtad, hogy máshol sokkal jobb a kereset, akkor oda kellett volna beiratkozni és nincs csalódás"

Ez komoly?
Számodra egy hivatás, életpálya választás a megkeresett pénz ígéretének függvénye? Miközben valóban könyökig benneturkálsz az orvoszsebekben és folyamatosan számonkéred őket a mulasztásaik miatt, képes lennél a pályaválasztási helyes döntésüket is megkérdőjelezni?

Ez következetesség?

she_wolf 2014.02.23. 22:26:05

@Tempus-Anh:
Akinek zsé kell, menjen kéregetéskutató szociológusnak:)
Az a fogalom, hogy "hivatás" mára idejétmúlttá vált, sajnos.
Persze, hogy nyafog a rezidens, hogy kevés a fizetése. Attól, hogy ő orvos, még neki is ugyanannyi a villanyszámla. Ment volna marketing szakra a kis buta:(
Akkor nem kellene bújdokolva közlekednie a megöröklött Skodával.
Egyébként Te láttad már ilyen ok miatt besárgulni a kollégádat @Tempus-Anh:?

Tempus-Anh 2014.02.23. 22:39:36

@mig54:

Végigpasszírozzák a nehéz hat éven, szembesül az orvosszakma összes ágával-bogával, jó pár vizsgát letesz, leállamvizsgázik, megízleli a fehér köpeny hamis romantikáját ezt követően pedig belecsöppen egy jócskán sötét távlatokat nyújtó dzsungelbe, ahol dús az aljnövényzet, ragacsot verejtékeznek a fák és mérgeskígyók ólálkodnak...miközben egy majom folyamatosan rikácsol fentről, ahonnan a fénynek kellene beszűrődnie.

Nem, icterusos kollegát még nem láttam, valóban :)

she_wolf 2014.02.23. 23:07:08

@Tempus-Anh:
Sok ember él tévhitben, ha orvosokról van szó. Azt hiszik, hogy számolatlanul, mi több, kéretlenül dől hozzájuk a pénz, passzióznak a tőzsdén, pofavizitekkel telnek estéik, otthon pedig az eltartott, überszépséges asszonyka várja őket meleg étellel és forró öllel.
Gyermekeiket - mindenki mást megelőzve - veszik fel nívós egyetemekre, és ez egy kanyiba sem kerül nekik. Mert ők orvosok. És az "áldásos" műhibák! Amiken aztán jókat lehet csámcsogni pár órán keresztül, beleszőve a szokásos "ezértfizetjükatébét" dumát. Aztán megvitatjuk, hogy mit csinált VV nagysegg/pontyszáj VV falubikájával a takaró alatt.
Csak azt felejtik el sokan, hogy egy-egy igazolt műhiba nem csak egy család életét teszi/teheti tönkre.
A valóság pedig kiábrándító.

she_wolf 2014.02.23. 23:09:14

@mig54:
Az icterusos kolléga kristálytisztán tudja, mi a kikerics szín radírja:)

a végtelen űrben együtt 2014.02.23. 23:21:18

@Tempus-Anh: Azt hiszem, hogy folyamatosan félreértesz. Persze érthető, mert világosan nem foglalok állást. Azt is elismerem, hogy ezért kissé provokatív vagyok. De ha valamit szeretnék jobban megérteni, akkor kapargatni kezdem a felszínt. A mondatok mögé látni nehéz. Nem kérdőjelezek meg semmit és senkit, csak érdeklődöm.

A pályaválasztás miértjeiről szerintem ne nyissunk vitát. Pontosan tudom, hogy miért választanak a fiatalok pályát. Ez irányban több kutatás is folyt. Van ami a külvilágnak szól és van ami belsőhasználatra. Mint minden más estben. A közgázos fiúk is hivatást és pályát választottak és igen a pénz, függvény lehet adott estben. Szép dolog embereket gyógyítani, de ha jól emlékszem több orvos is említette a jobb élet reményét. Akkor mi ez a műfelháborodás? Ne gyerekeskedjünk!

Mesélhetnél az általad említett dzsungelről és aljnövényzet mibenlétéről, meg a mérgeskígyókról is. Egyet viszont gyorsan felejts el: hogy én bárki ellen lennék itt, vagy bárhol máshol. A provokatívot elismerem.

Néha elgondolkodom, hogy mikor egy fiatal nekiindul az orvosi pályának, akkor Pl. arra gondol, hogy altatóorvos leszek, mert altatni jó. Vagy a boncmester is direkt annak indult, vagy csak ide vitte a sors, melyet végül is maga választott a körülmények miatt?
Mi szeretett volna lenni, mikor nekiindult? Mi motiválta?

she_wolf 2014.02.23. 23:21:56

@a végtelen űrben együtt:
Ja, jut eszembe: '99-ben egy raktárban keccsöltem, csomagolóként. Netto(!) 40-nél többet vittem haza (sokkal többet). És vidáman, meg se érezve tudtam koncertjegyet venni - mindjárt kettőt, és közepes helyre -, mikor Oldfield itt volt.
Hol van ehhez a bruttó 40? És hol van az én tudásom @Szabo T:-hez képest?
Jó, a fizikai melót is illik böcsülettel megfizetni, de azért mégis ordító igazságtalanságnak tartom az ekkora különbséget.

she_wolf 2014.02.23. 23:52:13

@a végtelen űrben együtt:
A boncmester nem összetévesztendő a patológussal.

Szabo T 2014.02.24. 01:55:24

@a végtelen űrben együtt: "Ez egy érdekes mondat. Ennyire tájékozatlan voltál, vagy csak veled szúrtak ki ennyire? De ha tudtad, hogy máshol sokkal jobb a kereset, akkor oda kellett volna beiratkozni és nincs csalódás."

Hogy lehet ekkora ostobasagot irni? Vagy ez csak provokacio? Az ember 18-19 eves koraban nem azt nezi, hogy mennyit fog keresni 6 ev mulva. Nalam legalabbis nem volt ez szempont. Betegeket szerettem volna gyogyitani, ez volt a fo motivacio. Az egyetem es a PhD utan pedig szinten nem megfizetett szakot valasztottam: aneszteziologus lettem. Ez erdekel, altatni jo.

@mig54: Azt hiszem, hogy akkor meg a klinikai takaritono is jobban keresett nalam. Ket es fel ev alatt -ugyelettel, hetvegevel, nyelvpotlekkal es PhD-potlekkal- 107e lett a fizetesem. 2x0=0

"Sok ember él tévhitben, ha orvosokról van szó....A valóság pedig kiábrándító." Egyetertek az egesz bekezdessel.

she_wolf 2014.02.24. 02:47:27

@Szabo T:
Első eü.-s melóhelyem vidéki kórházban, egy felújított részlegben volt. 1984.-ben, egyik hónapban felvettem az irodában a fizumat, nem emlékszem már mennyi volt. A mögöttem álló orvos nem kapott annyit. A bértáblán jóval alacsonyabb volt a fizetésem (egyéb, nem szakképzett eü.-s dolgozóként), az ügyeleti pótlékkal mégis többre jött ki a fizetésem, mint a szülész-nőgyógyász szakorvosnak.
Ezt akkor sem tartottam igazságosnak, és most, ennyi év távlatából sem tartom annak.

she_wolf 2014.02.24. 02:49:32

@Szabo T:
Hát igen, az anesztesek nem szoknak jattot kapni....

a végtelen űrben együtt 2014.02.24. 06:53:01

@Szabo T: Köszönöm, hogy elmondtad miért választottad e nemes hívatást. Szóval odáig jutottunk, hogy 19 éves korodban vágyat éreztél az emberek gyógyításához, ezért jelentkezel a képzésre. Ami érdekel engem, hogy azonnal az emberek fájdalomcsillapítása volt a fő motívum, vagy ez csak később kristályosodott ki előtted? Itt arra gondolok, hogy bár az érzéstelenítés, illetve az altatás rendkívül fontos része a gyógyításnak, de mégse a fősodor. A szenvedés elkerüléséhez elengedhetetlen, de ettől még nem gyógyul a beteg. Mi szerettél volna lenni, mikor az orvosi pályát választottad és hogy kerül a képbe az altatás? Azt is elmondod, hogy mint kezdőt, nem becsültek meg a képességeid szerint és most? Ma már meg vagy becsülve a kereset szintjén? És a betegek által? Hol tart a pálya és milyennek látod a jövőt?

a végtelen űrben együtt 2014.02.24. 07:19:38

@Szabo T: "Hogy lehet ekkora ostobasagot irni? Vagy ez csak provokacio? Az ember 18-19 eves koraban nem azt nezi, hogy mennyit fog keresni 6 ev mulva."

Ezt a mondatot leválasztottam az előzőről, mert nem illik oda. Bár mind kettő nagyon is komoly, de míg az első témát vállalják büszkén a másik elé fügefalevelet tesznek és pironkodnak ha szóba kerül. Mondhatnám én is, hogy ostobaság kijelenteni, hogy az ember 18-19 évesen nem érdekli az a húsba vágó kérdés, hogy milyen minőségben fogja leélni a hátra levő pár évét. Ebben a korban már igenis jelentős, hogy a fiatal mennyire tudja magát függetleníteni mindentől és mindenkitől. Amiben igenis jelentős szerepet játszik a kereset. Szándékosan nem fizetést írtam. Van egyrészről a hívatás és vannak az egyéb életcélok. Persze tudom, hogyha ritkán, de születnek puritánok, de azért ez elég elhanyagolhatóan kevés.
Elképzelhető, hogy én vagyok a rossz, de ez a mondatod szerintem elgondolkodtató: " Az ember 18-19 eves koraban nem azt nezi, hogy mennyit fog keresni 6 ev mulva."

...és 6 év után?

Irkutszk 2014.02.24. 08:02:20

@a végtelen űrben együtt: Mintha azon vitatkoznátok, hogy a körte vagy az alma a jobb gyümölcs-e. Mégis, milyen jogon vitatkozol azon, hogy más hogyan gondolkodik? Ráadásul egyikőtök sem lenne boldog a másik bőrében, úgyhogy örüljetek annak, hogy ti a saját bőrötökben vagytok, és hagyjátok egymást békén.

a végtelen űrben együtt 2014.02.24. 08:36:39

@Irkutszk: " Mintha azon vitatkoznátok, hogy a körte vagy az alma a jobb gyümölcs-e. Mégis, milyen jogon vitatkozol azon, hogy más hogyan gondolkodik?"

Hol látsz itt vitát? Ki vitatkozik? Ha megnézem e blog nevét, az áll felül, hogy "Praxis". Úgy sejtem, ez valamilyen formában orvosokról és gyógyításról kell hogy szóljon. Ehhez képest többnyire személyeskedés, gyakran szitkozódás rejtett formája zajlik, meg többségében nyelvészkedés, mint lejáratási forma. Ezen a fórumon orvosok és panaszos betegek találkoznak, vitatkoznak, érvelnek. Visszatérő probléma, hogy az itt "vádaskodó" betegek nem ismerik a szakmát és a benne dolgozó szakemberek munkáját és életkörülményeit. Amiért most kritikával illettél, az pontosan erről akar információt, hogy jobban érthető legyen a kívülállók számára az amit csak egy gyakorló orvos ismer. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy érthetőbb legyen az a nehézség, amivel szembenéz a gyógyításban résztvevő dolgozó. No, ez lenne a "milyen jogon".

Irkutszk 2014.02.24. 08:39:53

@a végtelen űrben együtt: Szerintem te egy fizetett kötözködő vagy, és épp ezért nem bocsátkozom veled beszélgetésbe.

Irkutszk 2014.02.24. 08:39:53

@a végtelen űrben együtt: Szerintem te egy fizetett kötözködő vagy, és épp ezért nem bocsátkozom veled beszélgetésbe.

SusanneF 2014.02.24. 08:42:52

@mig54: Sajnos,nálunk misztifikálva vannak a szülészek,némelyik valóban félistennek tartja magát,mert megteheti!Az ő boritékos +pénzével szerintem min. a 3x-osát vitte haza a tiédnek!Úgyhogy nem kell azért félteni őket....30-40 éve garantált a zsiros pénztárca annak a szakterületnek.

a végtelen űrben együtt 2014.02.24. 08:54:08

@SusanneF: Nem bántsuk ezért a szülészeket. Minden ember hajlamos túldimenzionálni magát, ha a helyzetéből fakadóan, neki kiszolgáltatott emberekkel találkozik. Nehéz ellenállni a kísértésnek. Jellemhiba.

rikitikitévi 2014.02.24. 10:26:50

@a végtelen űrben együtt: " Nem bántsuk ezért a szülészeket. "
Miért nem bántsuk?

rikitikitévi 2014.02.24. 10:28:54

@Irkutszk: " Szerintem te egy fizetett kötözködő vagy"
Ebben tévedsz, nincs olyan marha, aki fizetne ennyi blődségért. Ő saját magától ilyen.

a végtelen űrben együtt 2014.02.24. 10:55:08

@rikitikitévi: Mert nem csak reájuk jellemző. Mi a blődség, csakhogy tudjam?

rikitikitévi 2014.02.24. 11:25:28

@a végtelen űrben együtt:
1. Kérdésem az imperativus használatára vonatkozott indicativusban.
2. Nagyjából minden.

she_wolf 2014.02.24. 11:49:24

@SusanneF:
Igen, csakhogy nekem nem volt felelősségem abban, hogy beforgassam a babát, hogy spontán szülés legyen, és az anyukát ne kelljen összekaszabolni.
Egyébként a szülészeket valóban Isteneknek tartják, a mai napig nem tudtam rájönni, miért. Talán azért, mert egy gyermek maga a csoda, és a csodákat félti az ember:)

a végtelen űrben együtt 2014.02.24. 12:08:43

@rikitikitévi:
1,A szöveg használat valóban nem volt szerencsés.:)
2, A "nagyjából minden", adott estben semmit is jelenthet, mert konkretizálva már nem biztos hogy megállná a helyét az állítás. Legrosszabb estben is vitatható volna.

Szabo T 2014.02.24. 13:56:31

@a végtelen űrben együtt: "Ami érdekel engem, hogy azonnal az emberek fájdalomcsillapítása volt a fő motívum, vagy ez csak később kristályosodott ki előtted? Mi szerettél volna lenni, mikor az orvosi pályát választottad és hogy kerül a képbe az altatás?"

Eloszor a belgyogyaszat erdekelt, de pechemre a gyakorlatokat egy rehabilitacios belosztalyon kezdtuk es ez szinte azonnal kedvemet szegte. A 33. cirrhotikus maj tapintasa mar nem volt tul erdekes. Neurologia, diabetelogia, pulmonologia es kardiologia is kepben volt egykor, de valahogy negyedev tajan megis az aneszteziologia lett a kedvencem. Megfogott a muto hangulata, erdekeltek az altatogepek es a rengeteg monitor, az intenziv osztaly pedig olyan volt, mint egy "gyorsitott" belgyogyaszat. Tetszett az is, hogy egy epidurallal akar vegstadiumu betegek fajdalmat is csillapitani tudom.

"Azt is elmondod, hogy mint kezdőt, nem becsültek meg a képességeid szerint és most? Ma már meg vagy becsülve a kereset szintjén? És a betegek által? Hol tart a pálya és milyennek látod a jövőt?"

Erkolcsileg megbecsultek, anyagilag nem. Ma mar normalis jovedelmem van paraszolvencia nelkul, de nem Magyarorszagon dolgozom. A betegek talan kevesbe becsulnek meg -az orvos itt szolgaltato- de a jo szakmai szinvonal es az anyagiak ezt boven ellensulyozzak.

" Az ember 18-19 eves koraban nem azt nezi, hogy mennyit fog keresni 6 ev mulva."

...és 6 év után?

Ezt a mondatot ma is vallalom. Lehet, hogy idealista vagyok? A "6 ev utan" nagyon jo meglatas, ugyanis ennyit birtam ki a magyar egeszsegugyben.

a végtelen űrben együtt 2014.02.24. 14:50:09

@Szabo T: Na kérem szépen! Így is lehet válaszolni. Köszönöm az emberi hangot és a részleteket is! Tudod, manapság már ez is nagy dolog. Simán lebarmoltak, mert ilyeneket mertem kérdezni, miközben, teleszájjal ordítják, hogy semmit nem tudunk az orvosokról és a munkájukról. Remélem Te nem érezted sértve magad? Engem elsősorban az emberi motivációk érdekelnek, azaz, maga az ember. Utána jöhet a szakma.

Apropó szakma: véleményed szerint melyik a járhatóbb út? A tekintélyelvű, poroszos mentalitású gyógyítás, vagy a szolgáltatást nyújtó orvoslás. Hogy érzed, jobban jártál szakmailag, hogy kimentél, vagy inkább visszavágysz? /Az utolsó kérdés lehet kissé megmosolyogtató, tudom./:) Hogy látod: a TB finanszírozott, vagy a biztosítós modell lenne jobb nálunk?
Utolsó kérdés: a szakmai fejlődésednek vége, vagy tervezed a tovább fejlődést?

A válaszokat előre is köszönöm!:)

Szabo T 2014.02.24. 19:07:54

@a végtelen űrben együtt: "Apropó szakma: véleményed szerint melyik a járhatóbb út? A tekintélyelvű, poroszos mentalitású gyógyítás, vagy a szolgáltatást nyújtó orvoslás."

Itt a tekintelyelv megszunik, amint szakorvos leszel. Nincs hajbokolas a professzorok elott. A betegek biztositast fizetnek es ezert elvarjak, hogy jol lassak el oket. Neha azonban tulzott igenyekkel lepnek fel es nem ertik meg, hogy 30 evi dohanyzast/zabalast/ivast nem lehet egy mutettel visszaforditani.

"Hogy érzed, jobban jártál szakmailag, hogy kimentél, vagy inkább visszavágysz?"
Szakmailag/anyagilag jobban jartam. Mai napig tartom a kapcsolatot nehany volt kollegammal, akik ova intenek attol, hogy visszajojjek.

"Hogy látod: a TB finanszírozott, vagy a biztosítós modell lenne jobb nálunk?"
Itt a biztositos modell jol mukodik.

"a szakmai fejlődésednek vége, vagy tervezed a tovább fejlődést?"
Talan nem kene ilyen konnyen palcat torni felettem. Itt 10 evente kell ujra szakvizsgazni -tavaly voltam aneszteziologiabol- mert a fejlodes soha nem all meg. A masodik szakvizsgamat (sziv ultrahang) pedig jovore szeretnem megujitani.

a végtelen űrben együtt 2014.02.24. 19:22:10

@Szabo T: Gratulálok és sok sikert kívánok a továbbiakhoz. A válaszaid tökéletesen egyeznek az általam elképzeltekkel. Nagyon jó lenne, ha kis hazánkban is ehhez hasonló rendszer lépne életbe, mert csak ebben látom a kiutat a mai kilátástalan helyzetből. De ehhez óriási szemlélet és hozzáállás változásra lenne szükség és persze némileg több pénz. A pénzben nem látok komoly nehézséget. Az emberi hozzáállásban már sokkal erősebb az ellenállás. Még sok a szakmai/politikai hűbérúr, akinek a zavarosban halászás igencsak megfelelő.

rikitikitévi 2014.02.24. 19:59:57

@a végtelen űrben együtt: " A pénzben nem látok komoly nehézséget."

Abban én sem. A hiányában annál inkább.

a végtelen űrben együtt 2014.02.24. 20:25:17

@rikitikitévi: Nem kell ellopni és akkor lesz pénz bőven. Ausztriában nem lopják el és lám működik.

Braincelle 2014.02.24. 21:08:27

Nincs a feudalizmussal baj azokon az osztályokon, ahol a rangsor a tudásra, tapasztalatra és elhivatottságra épül.
Egy fiatal szakorvos még gyerek. Legalábbis én neurológiában utazom, és ez rafinált, későn érős szakma. Szépen vizsgálni és rutin betegeket ellátni elég hamar lehet, de vannak olyan dolgok, amikkel az ember öt-tíz év alatt egyszerűen nem találkozik, és pont erre jó, ha van felettes, aki már mondjuk negyven éve él ebben, meg az is jó, hogyha valami különleges eset van, akkor az intézetvezető, és a másik 2-3 legokosabb és legtapasztaltabb fogja áttekinteni az anyagot és tanácsot adni. Jobb, mintha az ember a vaksötétben próbálkozik.
Persze ugyanez nagyon visszás és undorító is tud lenni. Jó főnök kell, aki nem kicsinyes, és hagy játszani, amíg jól játszol és/vagy biztonságos a pálya.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása