Hagy hulljon a férgese

2014.02.21. 09:09

Sad_Woman_2.jpgSokat hallani, hogy internet, meg öngyógyítás, a beteg esetleg többet is árthat magának, de lévén sajnos munkanélküli lettem, nem tudok magánklinikára menni.

Tavaly visszatérő csalánkiütéssel jártam a házi orvosomat, aki azt mondta menjek haza, és "sakkozzam" ki, mire vagyok allergiás. Nagyjából a negyedik eset után, hogy véraláfutásosra vakartam magam, észrevettem, hogy mindig légúti megbetegedésnél van. Az orvosom reakciója: "tényleg az AST értéke négyszerese a megengedettnek..."

A következmény, hogy kivették a mandulámat, ám a tünetek nem szűntek meg, sőt már szinte folyamatosan vannak kiütéseim. Mellé társult még fejfájás, szédülés, légszomj, gyengeség, vérzés zavar. Hát én tovább sakkoztam a neten, és ráleltem a hisztamin intoleranciára. Házi orvosom még nem is hallott róla, azt sem tudja, hol vizsgálják.

Ezután jött a vándorlás: bőrgyógyászat, ahol nem foglalkoznak ezzel, Sote allergológia, ahol nem tudnak ilyen vizsgálatot végezni, tüdőgondozó, ahol nem is értették, hogy mit keresek én ott. Már nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek kínomban...

 Sad_Woman_2.jpg

Elkeseredésemben, bár nem vet fel a pénz neten kerestem egy magánklinikát, ahol persze jó pénzért már nem volt kérdés, mindenféle allergia, stb tesztet végeztek rajtam. Ők megerősítették gyanúmat, hisztamin intoleranciát állapítottak meg, valamint Candida gombát is kimutattak. Elláttak a szükséges tudnivalóval, mit szedjek, milyen diétát tartsak, ami önmagában is elég nehéz két gyerekkel, rohanó életmód, de legalább tájékoztattak, és ugye a gyógyulásért mindent!

 

Hogy ne ússzam meg ennyivel, jöttek a nőgyógyászati gondok: fogamzásgátló mellett pecsételő vérzés. Orvosi tanácsra fogamzásgátlót váltottam, de a panasz továbbra is fenn állt, sőt a vérzés erősödött, alhasi és deréktáji fájdalommal társult (rendszeresen járok rákszűrésre, aminek legutóbb P1 eredménye lett). Jelenlegi panaszom miatt a nőgyógyász UH vizsgálatot csinált és kenetet vett, két hét múlva mehetek vissza. Már alig vártam, hátha legalább az egyik problémámtól megszabadulok. Viszont ami jött...: Az orvos megkérdezte, örülök-e, mert minden rendben van, se gomba, se gyulladás, normál Döderlein flóra. (Bár a magánklinika talált gombát...) A válaszom, hogy nem tudok örülni, mert ezek szerint semmi bajom, de a panaszom mégis meg van. Érdeklődtem, lehet-e a hisztamin intolerancia a kiváltó ok, mert olvastam a vérzés zavart, mint egyik tünetet. A válasz egy jó ízű nevetés volt, majd hazaküldött, hogy szedjem tovább a fogamzásgátlót, semmi teendőm nincs.

 

Én még magamhoz sem tértem, már kint is voltam a rendelőből. Hazajöttem, és tovább szenvedek az alhasi fájdalomtól, ami néha enyhébb, néha mintha késsel szurkálnának.

 

Sokat hallani, hogy internet, meg öngyógyítás, a beteg esetleg többet is árthat magának, de lévén sajnos munkanélküli lettem, nem tudok magánklinikára menni (főleg csak azért, mert bár fizetem a TB-t, de a TB-s rendelésen futószalagon szórják ki a betegeket, ha jól van, ha nincs. Gondolom a további vizsgálatok sokba kerülnének, és mit képzelek én, hogy ezt majd az OEP finanszírozza). Mint írtam, magán orvoshoz nem tudok fordulni, a körzetemben lévő másik orvoshoz már bevezették az "időpont kérés rendszererét", ahol kb. 1-1,5 hónap a várakozási idő, de amúgy sem szívesen mennék oda, mert mindig üvöltözik, lekezelő, stb. Más rendelésekről pedig már küldtek el azért, mert nem a körzetükbe tartozom.

 

Tehát itthon gondolkoztam, hogy visszamenjek-e, hogy esetleg ötödjére is "páros lábbal rúghasson ki", miután szerinte semmi bajom, de végül neten keresgélve arra jutottam, hogy Betadine kúpot használok, majd a 7 napos kúra után megpróbálom a ph értéket natúr joghurttal visszaállítani. Nem tudom, hogy megoldja-e a problémát, de már sajnos tanácstalan vagyok.

 

Internetről történő "okoskodás" és öngyógyítás ide vagy oda, marad ez, és a remény, hogy javulnak a panaszaim. Ha mégis komolyabb lenne gond, szerintem úgy vannak vele, hagy hulljon a férgese... 

 

...és majd ha bekapcsolom a TV-t, rádiót végig hallgatom, hogy az emberek nem mennek időben orvoshoz, amikor még (könnyen) kezelhető a betegség.

 

(Egy utolsó megjegyzés: édesanyám másfél éve meghalt, hasonló kálváriáknak volt kitéve különböző orvosoknál, majd a lábán lévő duzzanatot visszérként kezelték, egyébként "semmi baja nem volt". A baj ott kezdődött, hogy mire kiderült, hogy az a visszér ponosabban lymphoma, addigra az összes belső szerve áttétes volt, hiába kapott kemo-t és sugárkezelést, már nem tudtak rajta segíteni.)

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus-Anh 2014.02.21. 09:49:37

Az AST emelkedettsége Streptococcus-fertőzésre utal, akár annak lezajlása után is.

A Candida képes hasi fájdalmakat okozni kezeletlenül, a többi kellemetlen tünetéről nem is beszélve. Kezelendő.

A fogamzásgátlót én ezesetben abbahagyatnám. De nem vagyok nőgyógyász, erről nyilatkozzanak inkább ők. Az urticariáról pedig az allergológusok.

Egyebekben makacs hasi fájdalmak esetén: urológus, gasztroenterológus, hasi CT.

Javulást.

a végtelen űrben együtt 2014.02.21. 12:23:32

Sajnos, ez az eset is bizonyítja, hogy egyrészt mennyire fontos, hogy megfelelő orvos vegyen kezelésbe, másrészt, hogy komolyabb és összetettebb probléma esetén szinte elengedhetetlen a magánorvosok segítsége. Ebben az estben is nagyon jó volt, hogy a beteg aktívan részt vállalt problémái felderítésében a NET segítségével. A túlterhelt, vagy csak gondatlan eü.-ben dolgozó orvos gyakran felületes és nemtörődöm /tisztelet a kivételnek/. A magánorvos, ahol a beteg azonnali készpénzes fizető, igyekszik maximálisan ellátni a hozzáfordulót. Sajnos, akinek nincs megfelelő mennyiségű pénze amit erre fordíthat, csak a szerencse segíthet abban, hogy sikerül olyan orvoshoz eljutnia, aki lelkiismeretesen kezeli.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.21. 12:41:23

@a végtelen űrben együtt: az általam ismert orvosok utálják, ha a beteg önállóan tájékozódik az internetről.

Tempus-Anh 2014.02.21. 12:55:00

@Babette_:
Simán lehet tájékozódni.

A felelősségünk viszont csak az általunk megejtett vizsgálatok és therapias javaslatok határáig terjed.
Amit saját szakállára tesz vagy alkalmaz a beteg az az ő sara.

a végtelen űrben együtt 2014.02.21. 12:55:01

@Babette_: Ugyanez a tapasztalatom. De annak idején, mikor elindult az első gőzzel hajtott mozdony, az emberek attól féltették a jószágaikat, hogy amikor elhalad mellettük a gépezet, akkor elmegy a borjú a vemhes tehéntől. Nem kell félni a haladástól. A tudás kikerül a könyvekből és közkincsé válik. A NET-en levő anyagok nagy részét magasan képzett orvosok és tudósok írják. Ettől persze nem lesz munkanélküli egyetlen orvos sem. De ha a beteg csak hozzávetőlegesen is betudja határolni problémájának milyenségét, akkor célirányosan mehet orvoshoz. Ha téved, akkor majd ezt közli vele orvosa. Nem történik semmi eget verő probléma. Természetesen komolyabbnak tűnő estben nem ajánlatos hozzáfogni a saját kezeléshez!

Tempus-Anh 2014.02.21. 13:31:19

A cím ortográfiára gyakorolt durva erőszaktételén kívül ("Hagy hulljon" (?) helyett esetleg "Hadd hulljon" vagy "Hagyd, hogy hulljon") tendenciózusságával is kitűnik.
Egyrészt azt sugallhatja, hogy az orvosok bűnös szándékkal szelektálnak a betegeik közt, így akit nem akarnak kezelni, azt tudatosan hagyják még betegebbé válni, másrészt azt, hogy az orvostársadalom vesse ki a sorai közül a nem odaillő elemeket.

Jó beszédes cím ez is, és ahogy fentebb is írtam, egy otromba helyesírási hibával indít.

a végtelen űrben együtt 2014.02.21. 13:34:53

@Babette_: Ugyanez a tapasztalatom. Annak idején, mikor megjelent az első gőzzel hajtott mozdony Angliában, a gazdák attól féltek, hogy a vemhes teheneik megellenek ha elmegy mellettük a gépezet. Nem kell tartani a haladástól. Ami tegnap még elképzelhetetlen volt, az a holnap gyakorlata lesz. Az orvos és a beteg partner kell hogy legyen a gyógyítás folyamán. Persze ez ma még eléggé akadozó, részben a paternalizmus, részben a poroszos gondolkodásmód miatt. A tudás egyre jobban kikerül a NET-re, ahol képzett orvosok és tudósok publikálnak. Nem kell tartani tőle, mert ettől még nem lesz munkanélküli orvos egy sem, legfeljebb, ha a beteg hozzávetőlegesen megtudja határozni problémáját, akkor célirányosan megy orvoshoz. Persze, komolyabb estben nem ajánlatos neki kezdeni az otthoni gyógykezelésnek.

a végtelen űrben együtt 2014.02.21. 13:37:09

Elnézést, hogy kétszer került fel szinte ugyanaz, de először nem jelent meg nekem, ezért még egyszer megírtam.

a végtelen űrben együtt 2014.02.21. 13:41:26

@Tempus-Anh: Igazad van, de véleményem szerint egyrészt a betegsége elhúzódása, részben többirányú tehetetlensége -ami nem feltétlenül jelenti az önhibát!-, miatti elkeseredés mondatta vele ezt. Nehéz tárgyilagosan panaszkodni.

formed 2014.02.21. 13:56:19

Szervusz! Nagyon sajnálom, hogy bármiféle egészségügyi problémával küszködsz, mindazonáltal meg kell jegyeznem, hogy a leírtak alapján orvosi mulasztás, szakmai szabályszegés nem merül fel a kezelőorvosok részéről.
Javaslatom pedig, hogy ne a neten próbáld magad gyógyítani, bízz az orvosokban, nagyon sok olyan esetet láttam, amikor az öngyógyításnak nagyon rossz vége lett. Példának okáért fogfájásra a szomszédtól kapott clindamycin hatóanyagú antibiotikum rendszertelen szedése (az illető szomszédja azt hitte, hogy fájdalomcsillapító!, mert "a fogorvos mindig ezt írja fel") következtében kialakult pseudomembranosus colitis (álhártyás vastagbélgyulladás a normál bélflóra sikeres kiirtása miatt), halálos kimenettel.
A lényeg: nem véletlenül tart 6 évig az általános orvosképzés, utána pedig 1-2 kivételtől eltekintve min. 5 évig a szakorvosképzés.
De persze mindenkinek szíve joga, hogy rendelkezzék saját teste felett (amennyiben tiszta tudatállapotú, nagykorú, nem áll gondnokság alatt, etc.), én mégis szakemberre bíznám.
A neten pedig különösen érdekes a helyzet, mert a szakmai oldalakat leszámítva, annyi gyógymód-ahány cikk. :(
Üdvözlettel, jobbulást kívánva,
Forensic med.

she_wolf 2014.02.21. 14:55:46

@formed:
"A neten pedig különösen érdekes a helyzet, mert a szakmai oldalakat leszámítva, annyi gyógymód-ahány cikk. :("

A netről összeszedett anyag arra jó lehet, hogy a beteg tájékozódjon a betegségét illetően. De a netről megpróbálni meggyógyítani magunkat olyan lehet, mint lottózni. Vagy bejön, vagy nem (általában ez utóbbi).
Nem véletlenül szerepel a gyógyszerek betegtájékoztatóján egy nagyon fontos figyelmeztetés, mi szerint "ezt a gyógyszert az orvos önnek írta fel" (vagy valami hasonló). Tőlem a szomszédok már nem kérnek még fájdalomcsillapítót sem, mert tudják a választ.
Nem vagyok hajlandó alátenni más ember gyógyszerezésének, nem beszélve az esetleges jogi következményekről.

she_wolf 2014.02.21. 15:00:14

Még egy gondolat: a net nagyon hasznos lehet. Vannak neten "rendelő" orvosok, akiknek meg lehet írni a panaszokat. Ha az orvos csak annyiban tud segíteni, hogy a megfelelő helyre irányítja a beteget, már előrébb vagyunk pár lépéssel. Amikor az idővel kell versenyt futni, nem mindegy mennyit és mire vesztegetünk belőle.

marand22 2014.02.21. 15:21:04

@Tempus-Anh:
1. AST egyetlen értéke a leggyakoribb bakteriális fertőzés (streptococcus) valamikori lezajlását jelzi, ennek alapján indokolatlan tonsillectomiát végezni. Csak ismételt érték érdekes (emelkedése akut streptococcus fertőzésre utal).
2. Candida NEM kezelendő minden esetben, csak ha invazív (soor, sepsis), mivel a normál flóra része. A többi (candida diéta és társai) olyan mint a lúgosítás: sarlatánság.

www.lifenetwork.hu/lifenetwork/belgyogyaszat/20100414-candida-savasodas-hogyan-lesz-divat-egy-betegseg.html
index.hu/tudomany/2014/02/13/a_taplalkozas_es_az_egeszseg_teveszmei/

mildi 2014.02.21. 16:00:37

@Tempus-Anh: táj/köznyelvi. csak szokatlan a művelt beszédben. de errefelé egyébként is ritka a művelt beszéd... ezt leszámítva nem is olyan véres a poszter helyesírása. elsőre megértettem, amit írt.

mildi 2014.02.21. 16:06:23

az én háziorvosom kifejezetten örült, mikor viszonylag általános, a betegségemre jellemző, de más betegségnél is tipikus tüneteimmel gyakorlatilag kész diagnózissal mentem hozzá, így célzott vizsgálatokat tudott kérni, és sajnos igazam lett.
mondjuk nem a netről tájékozodtam, örökölhető autoimmun betegség, felmenőim között is előfordult, könnyen rájöttem, valszeg én is kikaptam magamnak...
de a doki nem cseszett le, sőt! megspóroltunk egy csomó időt és felesleges vizsgálatokat más irányban.

Tempus-Anh 2014.02.21. 16:13:21

@a végtelen űrben együtt:
Ritka alkalom, de nagyon örülök, hogy egyetértünk végre.:)

@marand22:
Köszönöm szépen.

@mildi:
Érthető számomra is a posztoló szövege, viszont ez is egy nagyon vádló, erős cím, ami így, a tájnyelvi furcsaságával még harapósabb.

hekhekhekhekkinen 2014.02.21. 16:21:06

1. Állami egészségügybe csak meghalni járunk. A befizetett egészségügyi hozzájárulást és csak mentőpénznek hívom.
2. Szerezz pénzt magánorvosra.
3. Igenis tájékozódj az interneten. Nem lehet csak az orvosra hagyatkozni, ő is szigorlatozhatott kettesre anno. Neki te ugyanolyan vagy, mint a TV szerelőnek egy TV.
4. Ha olyan dokihoz kerültél, aki nem tolerálja hogy együtt keresitek a probléma forrását, váltasz.

Egyszerűen fel nem foghatom, miért nem csinálja így mindenki.

mildi 2014.02.21. 16:22:03

@Tempus-Anh: valószínűleg ez volt a cél.

Rotoxis 2014.02.21. 17:09:18

@mildi: Nagyon jól tetted, mert a pontos (és fontos) információ elősegítette a gyógyulásodat. Az az információ amit vittél, az az anamnézis része, hozzád tartozik, rólad szól. Ellentétben az interneten, gyakran orbitális marhaságokat tartalmazó oldalakról származó "információkkal".

@hekhekhekhekkinen: Mert nem mindenki hülye. Pl.

a végtelen űrben együtt 2014.02.21. 17:13:15

@hekhekhekhekkinen:

1, Ez így sommásan jól hangzik, de nem igaz.
2, Csak kimondjuk és már meg is van!:)
3, Igaz a NET, de a kettessel is valószínűleg többet tud, csak jó lenne elkerülni.
4, ez ugyan olyan könnyű adott esetben, mint a "szerezz pénzt".

Nincs pénz, nincs NET, nem elég bátor, nincs e..e, de ezt inkább hagyjuk.:)

she_wolf 2014.02.21. 20:19:54

@hekhekhekhekkinen:
1. Erre én vagyok a cáfolat.
2. Majd rajzolok. Az is jó lesz?
3. Tájékozódj az interneten. Jó ötlet. Ahogy olvaslak, szerintem a következő tanácsod
az lenne, hogy tépd le a doki arcát, ha nem azt mondja, amit a neten olvastál.
És nem! Hiszed, vagy sem, az embert - mint biológiai "képződményt" - nem
tárgyiasítja egy orvos sem, hába mufurcak néha. Nem "darab-darab" elv szerint
dolgoznak.
4. Ezt én is így gondolom. Meg is tettem, de erre nincs mindenkinek lehetősége.
Nem Budapesten él a teljes lakosság.

Braincelle 2014.02.21. 20:28:38

Ezt a beteget ki kell rendesen vizsgálni, szerintem főleg immunológiai irányban.
Amennyiben nem áll valami egészen rafinált ritka betegség a panaszok hátterében (amire most nekem nincs ötletem), akkor viszont számomra pszichoszomatika szaga van. Még ha VAN hisztamin-intoleranciája, akkor is.
Semmilyen szükséges organikus vizsgálatot nem mellőzve, és maximális éberséggel, de én elmennék egy kicsit ebbe az irányba IS.

she_wolf 2014.02.21. 20:53:11

@Braincelle:
Off!: nagyon bírtad volna azt a fiatal nőt, aki legutóbb szobatársam volt (most nagyon röhögök:D)

Braincelle 2014.02.21. 21:17:17

@mig54:
nem "bírás" kérdése.
De nő, akinek bőrtünete és megmagyarázhatatlan nőgyógyászati panasza van (negatív nőgyógyászati eredményekkel). Neten talált ritka diagnózissal, a magyarázat után, helyett, mellett tünetváltással...
Maga a Lélek.
:D

qbr 2014.02.21. 21:42:29

@Tempus-Anh:
Azt hiszem, korábbi leveleknél arról volt szó -
hogy a címet a bloggazda adja, nem a levélíró.

she_wolf 2014.02.21. 23:32:02

@Braincelle:
Említett beteg egyszer csak gondolt egy merészet, és váltott. Normál kajáról kizárólag zöldségre, gyümölcsre. Mindezt legelő üzemmódban, nyersen. Erre aztán produkált mindenféle tünetet, és nézett kifele a fejéből.
A pakkjában pedig ott figyelt a kinyomtatott netes anyag, amiből betű szerint idézgetett a vizitek alkalmával. Az orvosok örültek. Vagy őrültek? Egy nyájnyi birkának összesen nincs annyi türelme, mint a kezelőorvosának volt.

Naposka 2014.02.22. 08:22:13

A bőr, és közérzetbeli tünetek utalhatnak étel-intoleranciára. Érdemes lenne utánanézni. Sajnos a tb nem támogatja, de egy otthon is elvégezhető teszt már 18 ezerért rendelhető a neten. Egy csepp vérből nézi az IgG reakciókat közel 50 ételre.
A nőgyógy tünetek mögött állhat endometriosis. Ezt UH általában nem mutatja, és sok orvos nem foglalkozik vele. Én mindkettővel gyűjtöttem tapasztalatot...

Lindus77 2014.02.24. 12:17:02

Már megint naiv voltam... Azt hittem ennek az oldalnak van valami célja, például hogy tegyünk az ellen, hogy akinek csak TB-s rendelésre tud elmenni az is kapjon kielégítő ellátást, vagy lehetőségek megvitatása, stb... Ám amit itt tapasztaltam (más posztjainál is) elkeserítő. Sokak szerint a rendszer így normális, ám legyen, mindenkinek lehet véleménye, de könyörgöm lehetne ezt mondjuk a sárba tiprás szándéka nélkül? Aki ilyen problémákat leír, annak szerintem már van elég baja.
Fenn akadhatunk egy kis helyesírási bakin, de gratulálok annak a tökéletesnek, aki még soha nem volt ilyen "otromba", és mindig "művelten beszél"...(ha ideges, ha beteg, ha így kell ellátnia két gyereket, még akkor is!)
De ha már műveltség: jó lenne a szövegértésre is odafigyelni: másfél éve orvosokat járok, lehet hihetetlen, de nem tudnak segíteni. A leleteket meg sem nézik rendesen, kiröhögik a beteget, ha kérdez valamit, hogy lehet-e ok (csak úgy, mint itt: "még ha VAN is...." - idézet az egyik hozzászólásból).
Ne keressünk ötleteket neten, de itt is osztjátok az észt, vagy tudatlanul, vagy tény és való a teljesség ismerete nélkül.
1. nőgyógyász mondta, hogy szedjem tovább a fogamzásgátlót
2. már írtam, nincs pénzem magánrendelésre, igyekszem de hát ez van...
3. ha már teljesen leírt valaki, hogy "öngyógyításba" kezdtem, annak írnám, Betadine-nal, és ph helyre állítással nem okozhatok túl nagy gondot, főleg antibiotikum kúra után. (ezt webes orvostól is megkérdeztem, de tőle vizsgálat hiányában többet nem várhatok) - Azt már csak mellékesen jegyzem meg, egyenlőre csökkentek a panaszaim...
4. Váltsak orvost? Mint írtam, van ez a "minden rendben, menjél haza" doki. Van még egy , ahol hosszú a várakozási idő (tudom, nőgyógyászat nem beutaló köteles, és azonnal el kell látniuk, de képzeljétek, VAN ilyen!!!)Máshol pedig nem tartozom a körzetébe (ilyen is VAN!!)
5. Az említett eset édesanyámmal. Ilyen is VAN! Hova mehetek ezután? Megtörtént, meghalt, orvosi hiba miatt telt el túl sok idő. Mi maradt nekünk??? A GYÁSZ!
A fentieket azért írtam le, mert tényleg mást vártam... Más posztoknál is olvastam, hogy a hozzászólók szerint minden így jó, miért is van felháborodva, sőt még a moderátor is az ún. laikusokat inti rendre...
Hát akkor jó szórakozást az orvosoknak, leendő orvosoknak, eü.- dolgozóknak. Védjék a messze nem tökéletes rendszert, végül is ahogy tapasztaltam, ők a protekciójuknak köszönhetően akkor is teljes körű ellátásban részesülnek, ha már kettőt tüsszentenek egymás után (és még sem PSZICHOSZOMATIKUSAK - remélem jól írtam!)
Azt még hangsúlyozni szeretném, hogy nem a véleménykülönbség mondatta ezeket velem, azzal nincsen semmi gond, kizárólag a stílussal, a lekezelő hozzáállással nem értek egyet. Tisztelet a pár kivételnek, aki úgy is megtudja fogalmazni mondandóját, hogy ne sértsen másokat.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása