Ennyit jelent egy ember élete és az utolsó kívánsága?

2014.02.04. 08:44

nagyzoltan090222_3.jpgA válasz egyszerű: szégyenteljes, ami itt folyik, arról nem is beszélve, hogy az orvosok eltitkolják (tisztelet a kivételnek) a különböző gyógyítási módokat, lehetőségeket, eljárásokat.

Tisztelt Praxis!

Dühös vagyok, és egyszerűen kritikusnak tartom a magyar egészségügy helyzetét, habár ez a tény már semmin sem változtat, sajnos!

A mai magyar egészségügy egyszerűen katasztrofális, a történetem/történetünk a következő: nővéremnél október közepén adenocarcinomát diagnosztizáltak (a szövettan eredményre is heteket kellett várni), mely sajnálatos módon nagyon agresszív és gyors lefolyású volt, november végén, 45 éves korában elhalálozott. Előjelei, tünetei nem igazán voltak ennek a súlyos betegségnek, először gégegyulladást állapítottak meg, utána pajzsmirigy gyanú is felmerült, de végül szeptember végén a helyi tüdőgondozó intézetben állapították meg, hogy sokkal komolyabb a baj, mint amire szeptember elején gondoltak.
nagyzoltan090222_3.jpg
Csak jelezni szeretném azt, hogy mennyire embertelen és személytelen az-az eljárási mód is, ahogy egy-egy beteggel közlik a pontos diagnózist, ugyanis a nővéremmel például telefonon keresztül közölték a szövettani eredményét, és nem egy személyes találkozó alkalmával, nyugodt körülmények között, ami számunkra vérlázító és megdöbbentő volt.

Nővéremnek 3 hét múlva újra be kellett feküdni a megyei intézménybe, nem is értettük, hogy ha valaki ennyire súlyos beteg, időközben miért küldik haza, igaz, hogy akkor még nem volt meg a pontos szövettani eredménye, de maga a gyanú, hogy egy előrehaladott, rosszindulatú ráktípusról van szó, már ott lebegett a levegőben, amit már a korábban elvégzett tükrözés is megerősített. Két hétig volt itthon, de utána rohamosan romlani kezdett az állapota, ezért a határidő lejárta előtt újra be kellett fektetni a megyei intézménybe. Itt a következő tükrözés alkalmával bevérzett, és a vérkeringése is összeomlott, ezért azonnal átszállították a budapesti intézménybe, ahol egy sokkal szakszerűbb ellátásban részesült. Sajnos a vérkeringése továbbra sem stabilizálódott megfelelően, ezért a következő nap alkalmával életmentő értágító műtétet kellett végrehajtani nála, amit nagyon hősiesen viselt - habár ekkor sem biztattak bennünket semmi jóval-, itt meg szeretném jegyezni, hogy Ő mindig egy nagyon erős, fitt Nő volt, aki méltósággal és példaértékűen viselte a betegségét, ezért minden tisztelet az Övé! A szakszerű beavatkozásnak köszönhetően az állapota stabilizálódott, ezért az Ő kívánságát, és a kezelőorvosa véleményét figyelembe véve arra a döntésre jutottunk, hogy a következő héten szállítsák vissza a megyei intézménybe a további kezelések folytatása végett. A kezelőorvos hétfő reggel megkérte az Országos Mentőszolgálatot, hogy beteg nővérem számára biztosítsanak egy ambuláns mentőt a visszaszállításhoz - 72 órán belül köteles az Országos Mentőszolgálat ambuláns mentőt biztosítani minden beteg számára -, ami az Ő esetében nem teljesült, egészen hétfőtől szerdáig vártuk az ambuláns mentőt, de semmi sem történt. Csütörtökön már az osztályvezető főorvos kérte meg újra a Mentőszolgálatot, hogy most már tényleg biztosítsák a beteg számára a korábban is igényelt ambuláns mentőt, de még ekkor sem történt semmi változás, a mentőautó nem érkezett meg, pénteken viszont a nővérem állapota rosszabbra fordult, ennek tudatában már a kezelőorvosok sem merték útnak indítani a beteg nővéremet, aki végül szombaton délután sajnálatos módon elhunyt.

Kérdem én azt, hogy ennyit jelent egy ember élete, vagy akár az utolsó kívánsága a mai Magyarországban? Milyen hozzáállás ez? Milyen színvonalat képvisel a mai magyar egészségügy? A válasz egyszerű: szégyenteljes, ami itt folyik, arról nem is beszélve, hogy az orvosok eltitkolják (tisztelet a kivételnek) a különböző gyógyítási módokat, lehetőségeket, eljárásokat, és még sorolhatnám, sajnos könnyebb lemondani egy beteg személyről, mint megmenteni az életét, mert ugyebár így nem kerül pénzbe a gyógyíttatása, mindig és mindenekfelett a költségtakarékosság a lényeg. Ennyit jelent, ha valaki 27 évet becsülettel és tisztességgel dolgozik, tisztességesen fizeti a havi járulékokat, két gyermeket ad életet, csak ennyit érdemel? Hol volt az ambuláns mentő napokon keresztül, miért nem érkezett meg időben?
Arra van pénz, hogy kulcscsonttöréshez mentőhelikoptert biztosítsanak, de arra nincs, hogy egy nagyon súlyos beteg utolsó kívánságát teljesítsék. Vérlázító és gyalázat, ami ebben az országban folyik, szégyellem, hogy itt kell élnem, és döbbenten figyelem, hogy ez mindennap csak rosszabb lesz, a várólisták hosszú sorai, az eltitkolt gyógymódokról, lehetőségekről, eljárásokról nem is beszélve, erre igazán büszkék lehetnek nagyjaink!

Kritikán aluli a magyar egészségügy helyzete, úgy gondolom, hogy ezen tényt a mi történetünk is teljes mértékben alátámasztja, és ez csak egy töredéke volt annak, amit a nővéremnek és a családtagoknak ebben a közel két hónapban kellett átélnie, tragikus ez az egész!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2014.02.04. 09:17:13

Azon kívül, hogy részvétem a testvére haláláért, vannak részletek, amiket nem értek. Tényleg ekkora dühöt vált ki, hogy a nővére nem egyik, hanem másik intézményben halt meg? Gondolja, hogy ha visszakerül a másik intézménybe, tovább élt volna? Hiszen előtte pont a másik (megyei) intézményt szidta és a fővárosit dícsérte?
Amit az eltitkolt gyógymódokról ír, az mi? Konkrétan a testvére esetében történt ilyesmi? Ha igen, miért nem írja le? Hanem, miért hozza elő? Ettől csak olyan lesz, mintha fájdalmában kritikátlanul igyekezne mindenfélével vagdosódni, ami csak eszébe jut. Ennek így semmi értelme.
A mentős átszállításról: szerintem itt teljesen felesleges utolsó kívánságról beszélni, hacsak nem látványosan dramatizálni akarja a helyzetet. Az egészségügynek NEM feladata utolsó kívánságok teljesítése. A döntés gondolom szakmai szempontok alapján születik, a kivitelezés pedig a lehetőségek alapján: hány betegszállító kocsi van, mennyi beteget kell szállítaniuk, mik a prioritások. Egyébként: tényleg az volt a testvére utolsó kívánsága, hogy ne egyik, hanem másik város kórházában haldokoljon? Egy kórház akkor is csak kórház, ha másik városban van. Nem az otthonom, amit még egyszer látni szeretnék, nem olyasmi, amihez annyira kötődöm, hogy az legyen az utolsó kívánságom.
Ha a gyászfolyamat része ez a poszt, megnyugvást kívánok. Egyelőre ordít a harag, amit megértek, mert fájdalmas elveszíteni egy családtagot.

a végtelen űrben együtt 2014.02.04. 16:06:24

Szeretném részvétemet kifejezni!

Ebből a panaszból nem könnyű kiindulni. Az világos, hogy az idő nagyon-nagyon fontos egy esteleg halálos végkimenetelű betegség estében. Sok múlik az orvoson /diagnózis, szakértelem, hozzáállás/, sok múlik a betegen /talpraesettség, pénz/. Ezek együtt, ha meg van, akkor lerövidíthetik az időt a felismeréstől, a kezelés elindulásáig. Mert amíg a tökölés megy, a daganat terjed. Telnek a hetek, hónapok és érdemben nem történik semmi. Az, hogy telefonon közölték a diagnózist, adott estben lehet jó is, mert gyorsabb, mintha megbeszélnének egy nyugodt találkát. Bár ennél a betegségtípusnál Dr. Kardos Tamás ezt mondja:"Sajnos az áttétet adó tüdődaganat nagyon rossz prognózisú. A beteget nagy része egy éven belül meghal, de néhány esetben jól reagál a kezelésre, és ez éveket is jelenthet egyes betegeknek." Itt kulcs kérdés, hogy mikor fedezik fel, mennyi idő telik el a diagnózis megérkezéséig és mikor kezdi el a kezelést az orvos. Valamint egyáltalán hatásos-e a kezelés.

Ez a hazaszállítás tényleg zavaros. Több mint valószínű /találgatok/, a mentősök kérdezhették a mentőt kérő orvostól milyen a beteg állapota és miután az orvos közölte, nem tartották sürgősnek. Valószínű, már menthetetlennek ítélték, független melyik kórházban van, ezért már nem olyan sürgős semmi. Végrendeletileg valóban nem jár mentő, de ha már két orvos is kéri, akkor talán még is kellene küldeni.

Ha ilyen roppant súlyos betegséggel kerül szembe az ember, akkor vagy van rá valamilyen gyógymód és akkor fontos az idő, vagy nincs és akkor minden mindegy...szakmailag. Az emberi hozzáállás akkor is fontos. Persze kinek és mennyi ideje van rá.

cobre 2014.02.04. 16:07:56

Őszinte részvétem, nehéz elveszíteni egy szeretett embert.

Sajnos vannak betegségek, amiket egyszerűen nem lehet meggyógyítani. Mindössze két hónap telt el a diagnosztizálástól a szomorú végkifejletig.

A hibát talán ott követték el az orvosok, hogy nem tájékoztatták(?) Önöket a várható kilátásokról.

A düh, amit érez, természetes. Vékony cérnaszálak vagyunk mindannyian.

Tempus-Anh 2014.02.04. 17:15:18

"A válasz egyszerű: szégyenteljes, ami itt folyik, arról nem is beszélve, hogy az orvosok eltitkolják (tisztelet a kivételnek) a különböző gyógyítási módokat, lehetőségeket, eljárásokat, és még sorolhatnám, sajnos könnyebb lemondani egy beteg személyről, mint megmenteni az életét, mert ugyebár így nem kerül pénzbe a gyógyíttatása, mindig és mindenekfelett a költségtakarékosság a lényeg."

Aha. Na lássuk csak.

Egy október közepén kórismézett adenocarcinoma (gondolom, bronchuscarcinioma lehet, bár ez nem derül ki az első mondatokból) amely november végén (cca. 40 nap) a beteg halálát okozza, nem "gyors lefolyású" hanem inkább előrehaladott, végstádiumú hörgődaganat.
Ezt igazolja az a tény is, hogy bronchoscopia alkalmával bevérzett a már szétesőben lévő erősen labilis állagú carcinoma.

Az gondolom elismeri a kedves posztoló, hogy a beteg nővére menthetetlen volt.

Ha igen, innen tovább a fentebb beemelt kijelentése és az egész poszt tárgytalan és fölösleges.

Részvétem.

lingar4 2014.02.04. 23:22:39

Ha esetleg a posztoló ismeri a tüdőrák gyógyításának eltitkolt lehetőségét, ismereteit tárja a világ elé, hátha megkapja a Nobel.díjat.

Ma már nem kellene meghalni senkinek, van kórház, van tudomány, üssük ki 200-zal stb.

Felfoghatatlan, hogy eddig is és eztán is vannak uralhatatlan, gyógyíthatatlan betegségek. Még azt sem lehet tudni, hogy az elkerülhetetlen halál mikor jön el. Mondom tüdőrákos anyám 5-ik éves tortúrája közepette. Sok szenvedés, sok vizsgálat, sok kezelés, de semmi értelme. Humánusabb lett volna a gyors, kegyes halál, de nekünk et jutott. Én kit pereljek be, kit átkozzak? Azokat, akik naponta szembesülnek a betegek beléjük fektetett, gyakran illuzórikus reményével? Ki szeretne ott dolgozni? Mi vagyunk a sikertörténet, mert már 5 éve húzzuk...

Fergio 2014.02.11. 00:25:43

@Tempus-Anh:

Aha. Akkor lássuk ezt is.
A budapesti intézmények általában telítettek, hosszú várakozási listák vannak minden onkológiai osztályra. Ha elszállították volna a menthetetlen beteget a megyei kórházba egyrészről felszabadult volna egy ágy - mondjuk egy olyan beteg számára, akinek sokkal nagyobb szüksége lett volna rá -, másrészről a hozzátartozók is valószinűleg könnyebben látogathatták volna a beteget életének utolsó hetén.
A kezelőorvos meg is kérte a Mentőszolgálatot, akik nem azt mondták, hogy nincs autó, és nem küldenek, mert minek, hanem azt ígérték, hogy küldik. Másodszor is felhívta a Mentőszolgálatot, és akkor is azt hazudták, hogy küldik az autót. Nem küldték.
Én teljesen megértem a posztoló dühét és elkeseredettségét. Tulajdonképpen leszarták a fejét.

Ez volt a poszt lényege, amit Te válaszoltál, az egy mellékszál volt, kvázi kiemelni és válaszolni rá haszontalan volt és felesleges.

Tempus-Anh 2014.02.11. 18:28:00

@Fergio:
Az OMSZ jelenlegi helyzetében mentőt kérni egy menthetetlen betegnek erősen kétes sikerű. A diszpécser mérlegel és ahhoz küld mentőt a nagyon szegényes autóparkból, akihez a legsürgősebben szükséges. A menthetetlen daganatos beteg nem ez a kategória.
Azalatt megmentenek egy szívinfarktusos, egy agyi infarktusos egy tüdőembóliás beteget az elkövetkezendő harminc-negyven évnek vagy éppen egy szülőanyát a gyerekével együtt.

Ha a posztoló valóban az egyetemes humánum nevében kesereg, akkor ezt is megértheti.

Az a kifogás, hogy "de hát nekem az ENYÉM a legfontosabb" ebben az esetben nem észérv, hanem önzés magasfokon.

Fergio 2014.02.12. 01:26:41

@Tempus-Anh:
Elárulom Neked, hogy ezen a télen az ismeretségi körömben kb. 5 olyan esetet tudok kapásból megemlíteni, amikor a 70-80 éves idős emberek ilyen-olyan csonttörést szenvedtek, kijött értük a mentő (rohamkocsi, ami ez idő alatt biztos megmenthetett volna 2-3 infarktusost), majd az esetek súlyosságától függően másnap, egy hét múlva, stb. betegszállító autóval haza is szállították őket.(!!!) Akkor egy fekvőbeteg, utolsó stádiumában lévő daganatos beteget miért is nem lehet A-ból B-be betegszállítóval elvinni??? Nem mondja nekem senki, hogy a posztban meghatározott 5 nap alatt a fővárosban nem állt rendelkezésre a nap 24 órája alatt egyetlen betegszállító autó sem a mentőállomásokon...
Tudom, hogy csúnyán hangzik, amit most írni fogok, de ez a tény: ha adtak volna a kezelőorvosnak egy tízezrest a zsebébe, akkor fogadjunk, hogy lett volna autó már másnap!
Ez az igazság. De ne gyertek nekem ezzel a süket dumával, hogy nincs mentő arra, hogy elszállítsák egy elfekvőbe a beteget.

Akkor kérdezném: ha nincs mentő a daganatos betegnek - ahogy Te állítottad -, hogy elvigyék, akkor mégis hogyan kellene intézni az ilyen esetet? Vigye el a hozzátartozó pl. a 3 ajtós Opel Corsával? És közben fogja az infúziós üveget is ugye?? Az egyetemes humánum nevében???? Hihetetlen...

Tempus-Anh 2014.02.12. 07:07:20

@Fergio:
Bármily hihetetlennek hangzik, de a meglévő mentőautó- és mentőszemélyzet-állomány nem képes ellátni még a sürgős eseteket sem időben, utolsó kívánságot teljesíteni pedig végképp nincs berendezkedve.
Azonkívül a mentő megérkezése illetve időben történő megérkezése nagyon sokszor nem függ a megrendelő orvos bárminemű anyagi motiváltságától. Ebben hányingerkeltő ellentmondások vannak. Sokszor egy kissé triviális szókincsű reszelős hang hívására a falu végéről (ennél szebben nem tudom megfogalmazni a lényeget)hamarabb kimegy a mentő, mint ha én teszem azt öt percben szakmai indokokkal alátámasztva megkérek egy mentőszállítást egy betegemnek.
Ez van, sajnos az ideálistól nagyon messze állunk.
Ill. heverünk.

Fergio 2014.02.12. 11:51:39

@Tempus-Anh:
Ne haragudj, de azt kell mondanom, hogy Neked halvány-lila dunsztod sincs a betegszállításról. Ami elég sajnálatos, hogy finoman fogalmazzak.
Jelen esetben nincs szó mentőautóról, és mentőszemélyzetről, hanem BETEGSZÁLLÍTÁSRÓL van szó. Ezt is az OMSZ felügyeli, de külön betegszállítással foglalkozó cégeket bíznak meg a feladattal, akiknek a jogait, kötelezettségeit kormányrendelet szabályozza. Nem az a lényeg, hogy utolsó kívánsága volt-e a betegnek az elszállítása, hanem az, hogy az orvossal egyeztetve átszállítják egy másik intézménybe és kész.
Most hívtam fel az OBSZ-t a poszt és a Te kedvedért, hogy tisztázzam, miként lehet daganatos beteget egyik kórházból egy másikba szállítani. (Több rokonomat kellett az elmúlt 5 év során átszállítani utolsó stádiumban lévő daganatos betegség miatt, de azokat nem én intéztem, hanem a kezelőorvos, ahogyan a posztban is. És sosem volt ezzel probléma...)
A hölgy elmondta az általam is ismert módot, a kezelőorvoson keresztül - OEP finanszírozással -, minden gond nélkül lehetséges, a beteg állapotától függően akár 6 órán belüli indulással, + szakápolói kísérettel. (Vagy konkrét időpontra. Vidéki szállítást jobban össze kell hangolni a távolság miatt.)

Az Interneten megtalálható az OEP által finanszírozott betegszállítók listája, és hogy mely körzetet/települést kötelesek ellátni. Ez egy 86 oldalas pdf file, egy pár darab betegszállító céget tartalmaz...

www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/4EADA1A5BA3BE18CE040A8C0CB322611

Ez is ide tartozik:
60/2007. (XII. 29.) EüM rendelet a betegszállításról szóló 19/1998. (VI. 3.) NM rendelet módosításáról

Szeretnélek megkérni arra, hogy ha legközelebb vitába szállsz egy nem teljesen orvos-szakmai kérdésben, előtte nézz utána a tényeknek, és csak utána kezdj neki az okoskodásnak.

Tempus-Anh 2014.02.12. 12:17:25

@Fergio:
Feltenném neked azt az egyszerű kérdést, hogy rendeltél-e már életedben orvosként a saját betegednek mentőt vagy betegszállítót?
Nem.
Ja, hogy ahhoz először orvosnak is kell lenned? Bocs.

Nem egyet, nem tizet és nem százat rendeltem már meg, hanem több százat, talán ezret is a hosszúra nyúlt pályafutásom során.

Szóval nem kell a kioktatás, főleg nem egy ostoba laikustól, aki az eszét űzni és csámcsogni jár errefelé, mint te és a hozzád hasonló szellemileg alultápláltak.

1. A posztban egyértelműen MENTŐautóról van szó, nem betegszállítóról.
2. Az említett szállításra a fentebb prezentált infaust esetben az égvilágon semmi szükség nem volt, egyes egyedül a beteg és hozzátartozó "akaratát" figyelembevéve került sor a szállítás megkérésére.

"Tudom, hogy csúnyán hangzik, amit most írni fogok, de ez a tény: ha adtak volna a kezelőorvosnak egy tízezrest a zsebébe, akkor fogadjunk, hogy lett volna autó már másnap!
Ez az igazság. De ne gyertek nekem ezzel a süket dumával, hogy nincs mentő arra, hogy elszállítsák egy elfekvőbe a beteget."

Ebből az derül ki, hogy az értő olvasást sem tanították meg neked a háromszor elvégzett első osztály során: a cikkből világosan kitűnik, hogy az orvos idejében MEGKÉRTE a "mentőautót", úgyhogy a rosszindulatú blőd sablondumád a csúszópénzről nem állja meg a helyét.

Az összes orvosellenes elmebajos szarházi itt éli ki a perverz dühét, már csak erre jó ez a blog, egyébre sajnos nem.

Fergio 2014.02.12. 13:05:02

@Tempus-Anh:
Primitív, és az egoista orvosi viselkedést teljesen megtestesítő személyeskedő dumádért moderátorként úgy b...nálak ki erről a blogról, hogy a lábad nem érné a földet.
Senki sem volt dühös, és orvosellenes, fordulj pszichiáterhez, ha rémálmaid vannak a Praxis blog miatt esténként, vagy ha üldözési mániád van...

1. Az, hogy a posztoló ambuláns mentőt említ, még nem jelenti azt, hogy a valóságban is arra volt szükség. (Hiszen tudjuk, hogy a posztolók hazudnak, szarháziak, elmebajosak és szellemileg alultápláltak.)
2. Ha már több ezer betegszállítót és mentőt rendeltél a betegeidnek primitív és egoista pályafutásod során, akkor talán tudhatnád magadtól is, hogy egy utolsó stádiumos daganatos beteget el lehet szállíttatni ambuláns mentő helyett betegszállítóval is a megfelelő kísérettel.
3. A saját apámat, nagyanyámat, nagyapámat szállították el az István-, Kékgolyó kórházakból betegszállítóval Mátraházára, Budakeszire és egyéb városokban lévő intézményekbe. Tehát nem kell orvosnak lennem, hogy tudjam, ez hogy működik, mert átéltem, sőt ott voltam amikor intézte az orvos ezeket az eseteket. Ha neked ez nehézséget okoz, akkor talán kérdezz meg más orvos ismerősödet, mert lehet, hogy hosszú pályafutásod során szarul csináltad!
4. Az orvos idejében megkérte a kocsit, de nem kérdezett rá naponta - pedig az ő érdeke is -, és a csúszópénzzel arra utaltam Te bölcsek köve, hogy ha kapott volna a zsebébe egy kis pénzt - ahogyan ezt az emberek 90 %-a megteszi ilyen esetekben is - akkor rákérdezett volna másnap is, meg azután. És akkor nem lett volna probléma belőle durván egy hét múlva...

A csúszópénzről szóló "blőd sablondumám" napi rutin, ha megérted, ha nem. Enélkül manapság bármilyen fontosabb műtét után a lepedődet sem cserélik ki. És ez tapasztalat.

De nyugodtan személyeskedj, és ha már nem tudsz semmilyen ész érvet kitalálni, akkor dödögj még egy kicsit az itteni posztolókról, mert hiszen trollkodni jó, még az orvosoknak is, igaz?

Tempus-Anh 2014.02.12. 14:17:55

@Fergio:
Csak te húztál fel, bocsánatodat is kérem.

Tegnap meghalt egyik kommentelőtársunk és a praxis volt moderátora is egyben.

Dr. Laikus PhD/cenzorilla...

Isten nyugtassa...:(

Fergio 2014.02.12. 14:52:55

@Tempus-Anh:
Tudom, ki volt, és azt is, hogy beteg volt.
Azt nem tudtam, hogy két user-ként is blogolt.
Így már értem miért volt Cenzorilla annyira elfogult az orvosok felé.

Részvétem.
Nyugodjék békében.

Tempus-Anh 2014.02.12. 14:57:15

@Fergio:
Közgazdász végzettsége volt, az édesanyja volt psychiáter professzora a SOTÉ-nak hosszú ideig.
Azért is választotta ezt a nagyon beszédes nicknevet szegény...

Részvétem.
R.I.P.

:(((

wowerman 2014.02.18. 22:55:45

@Tempus-Anh: Gondolom péknek kell lenni ahhoz hogy az ember megismerje a jó kenyeret szerinted... Amúgy látszik hogy orvos vagy, pont annyira vagy nagyképű és embergyűlölő :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása