Ha az orvosokra hallgatok, már nem élnék

2014.01.17. 08:34

English speaking Doctor.jpgNem csoda, hogy nálunk ilyen rossz a rák túlélési aránya.

Tisztelt Cím!

 

Akkor most leírom az én történetemet ez is egy Erzsébet kórházban történt. 2013 május 13-án találtam egy csomót a mellemben,mivel  a családunkban anyai ágon mindenkinek mell rákja volt minden évben jártam mammográfiára. Másnap már a sebészeten voltam hogy a lehető leghamarabb mammográfiát tudjanak csinálni,próbáltam időpontot kérni a mammográfiára is de csak július 3.-ára lett volna. A sebészetről viszont már másnapra beutaltak mammográfiára.

 English speaking Doctor.jpg

Megtörtént a vizsgálat nem tetszett az orvosnak és csinált ultrahangot és sejtmintavételt is. Egy hét remegés után megjött az eredmény negatív kontroll fél év múlva. Megnyugodtam, de gondoltam én ezt  a jóindulatú csomót is kivetetném ezért elmentem két hét múlva egy ismerős sebészhez hogy a szabadságom alatt vegye ki  a jóindulatú csomómat,mivel kb 25 éve nem voltam betegállományban. Egyébként 44 éves vagyok. Az ismerős mondta hogy rendben van csak el kell mennem onkológiai bizottság elé hogy döntsenek a kivételről. Itt egy másik onkológus volt benn aki meglátva a leleteimet közölte hogy a jövő héten megműt mivel ez a csomó rosszindulatú.

 

Majdnem sokkot kaptam. Mondták hogy döntsem el hamar jó lesz-e a jövő héten,mert utána már csak szeptemberben tudnak megműteni,mert ebben a kórházban bezár nyárra az izotópia és nem tudják megfesteni a nyirokcsomókat,tehát ki se tudják venni. Mindezt sürgetve kb 5 percig voltam benn,a legjobban az az orvosnő hangoskodott hogy döntsek már aki aláírta a negatív leletemet. Szerencsémre van ausztriai egészségbiztosításom,ezért közöltem velük hogy oda fogok menni műtétre,és otthagytam őket.

 

Kimentem Ausztriába ,kiderült egy rendes szövetminta vételből / a különbség a kettő között egy tű vastagság és az ára és az hogy ez biztos míg a másiknál a rossz biztos rossz a jó nem biztos,csak ezt veled nem közlik/ hogy rosszindulatú. Megműtöttek , gyönyörű  a vágásom plasztikai varratokkal csinálták szinte nem is látszik. Minden orvos akivel találkoztam a kórházban kezet fogott bemutatkozott nekem még amíg a kórházban voltam megcsinálták az összes kivizsgálást nem kellett várnom semmire. A nővérek kedvesek mindig mosolyognak,pedig az ottani viszonylatban ők sincsenek túlfizetve. Azóta már túl vagyok 3 kemoterápián 30 sugárkezelésen,még 3 kemoterápia vár rám és remélhetőleg túl vagyok rajta. Nem tudom mi lett volna ha hiszek az orvosoknak és novemberben megyek kontrollra ,mivel  az 1 cm-es csomó 2 hónap alatt 1.6 cm-re nőt.

 

Azóta már vagy 6 ilyen esetről hallottam akinek negatív lett ez a lelete amire fél év múlva visszament már le kellett csonkolni a mellét. Szomorú hogy nem közlik az emberrel,hogy ez a mintavétel bizonytalan,és van másik lehetőség is akár ki is fizetnénk csak minél hamarabb derüljön ki hogy jó vagy rosszindulatú. Nem csoda hogy nálunk ilyen rossz a rák túlélési aránya.

 

Köszönettel B. Anita

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zünüke 2014.01.17. 11:59:15

Az is szomorú,hogy nem közlik a mintavétel bizonytalanságát,de az még szomorúbb,hogy hosszú heteket kell várni egy ultrahangra,mammográfiára,ct-re.Nem lehet csodálkozni,hogy sok esetben már nagy a baj,mire elkezdik a kezelést.Nekem is van egy ismerősöm aki évekkel ez előtt csomókat talált a mellében,azonnal orvoshoz fordult,és két vagy három hónapra rá kapott időpontot.Ez mondjuk nem most volt,de mire elkezdődött a kezelése,már késő volt.A bal mellét azonnal le kellett venni,nem sokkal rá a másikat is.

Dominikanyja 2014.01.17. 14:34:43

Ha jól értem, akkor itthon is időben észlelték,hogy mégis rosszindulatú a csomó, ezért sürgették a beteget a műtéti időpont gyors kiválasztására, amit napokon belül elvégeztek volna.
Akkor mi a probléma?
Vagy kellett hencegnie vele, hogy neki osztrák egészségbiztosítása is van és hogy ott műttette meg?
Tegye, de ez az eset nem a magyar orvosi szakértelmet, hanem a poszt íróját minősíti.

Piftike 2014.01.17. 16:38:22

@Dominikanyja:
Egy kicsit figyelmesebben olvasni és szövegértés!
Fusson neki mégegyszer a posztnak és lejön a lényeg!
Valóban döbbenet, hogy ha belenyugszik és nem megy utána a posztoló, mi lehetett volna.
Egyébként az az érzésem, hogy ki van adva központilag, hogy írtsák az embereket ilyen sunyi módszerekkel is akár...

Cirmos Cica 2014.01.17. 16:49:35

@Dominikanyja: Szerintem senki nem akar "hencengni" egy ilyen helyzetben. Ugyanakkor a mai egészségügyi ellátás és az osztrák ellátás között ez a különbség. Nem irigykedni kellene és elfogadni a rosszat, hanem tenni azért hogy jobb legyen itthon is. Azért is hasznos a cikk, mert nem biztos nem, lehet igen. Tehát tanulságos, köszönöm.

Az evolúciót szines rajzok bizonyítják! 2014.01.17. 17:37:02

pedig a tudomány sosem téved, mert bizonyítékokon alapszik
ezért is van, hogy kórházakban senki nem hal meg **

platelet 2014.01.17. 17:58:24

@Az evolúciót szines rajzok bizonyítják!: látszik, fogalmad sincs se a tudományról, se a logikáról...

Az evolúciót szines rajzok bizonyítják! 2014.01.17. 18:28:13

@platelet: látszik, hogy érvelni képtelen vagy, agymosott vallásos fidssdroid

szerinted a tudomány hogyan tévedhet, ha bizonyítékokon alapszik?
és felsorolnád azokat a tudományos téziseket, amik szerinted tévedések?

platelet 2014.01.17. 18:38:15

@Az evolúciót szines rajzok bizonyítják!:

1. azt hittem, ironikusan írod, "tudománypárti" embertől ritkán hallani ilyen hülyeséget

2. jól sejtem, hogy "fideszdroid"-ot akartál írni? ez egészen mulatságos, így még sose neveztek...

3. a tudomány úgy tévedhet, hogy a bizonyítékok soha nem száz százalékosak. Ez alapvető, ha ezt nem érted, ne foglalkozz tudománnyal. Még a matematikában, a legtisztább tudományban is vannak paradigmaváltások (pl. Bolyai-geometria).

4. nincs egyetemes tudásom, hogy ezeket mind felsoroljam, de egy példa: néhány évtizede a genetikában alaptétel volt, hogy az információáramlás a DNS-től az RNS-ig egyirányú. A retrovírusok felfedezésével ez megdőlt. Ki tudja, hogy a jelenlegi tudásunk mikor fog megváltozni? Ez persze nem azt jelenti, hogy a tudomány rossz, sőt, esszenciális eszköze az emberiségnek a fejlődéshez. Csak helyesen kell használni, nem vakon hinni a megdönthetetlenségében.

Az evolúciót szines rajzok bizonyítják! 2014.01.17. 18:47:38

@platelet:
tehát szerinted a tudomány hazudik... értem...
esetleg még kórházban is halnak meg emberek, holott ott 100%os kezelést kapnak, fehér köpenyes, szent emberektől...

no igen...
az látszik, hogy ti hívők mindent tudtok a vakhitről :x

Az evolúciót szines rajzok bizonyítják! 2014.01.17. 18:51:38

@platelet: de nyugodtan sorolj fel 10-20 tudományos tézist, ami szerinted tévedés, zombi :x

platelet 2014.01.17. 18:52:50

@Az evolúciót szines rajzok bizonyítják!: ennyire hülye senki nem lehet, trollokkal meg nem vitatkozom. viszlát.

Az evolúciót szines rajzok bizonyítják! 2014.01.17. 19:22:27

@platelet: megértelek, ha nincsenek érveid, jobb is, ha elkullogsz a templomba, troll :x

mildi 2014.01.17. 19:43:39

NE ETESSÉTEK WMIKIT!!!!!!
aka Az evolúciót szines rajzok bizonyítják!-ot
kösz!

Rotoxis 2014.01.17. 19:46:43

A "kedves" poszter egy nyomorult csaló.

reepach 2014.01.17. 20:03:41

@Az evolúciót szines rajzok bizonyítják!:
"látszik, hogy érvelni képtelen vagy, agymosott vallásos fidssdroid"
te nem vagy agymosott, legfeljebb haj- és (üres)fej mosott.

isssti 2014.01.17. 21:12:43

ÉS ez így is marad, amíg a posztíróhoz hasonlót átélők nem mennek perre: megteszik, hisz úgysincs következménye.
Ennyi!
Nem háborogni kell, tenni!

christophe 2014.01.17. 21:28:57

@Judoc: ''Egyébként az az érzésem, hogy ki van adva központilag, hogy írtsák az embereket ilyen sunyi módszerekkel is akár..''
Teljes mèrtèkben egyetèrtek,szerintem a hajlèktalanokra is lehet valami hasonlo,olyan szinten kirekeszteni,elkuloniteni Oket,hogy se orvoshoz,se ètelhez ne jussanak hozzà....

Piftike 2014.01.17. 21:47:02

@christophe:
Lassan ebben a banánköztársaságban már mindenki kirekesztődik, mindegy hogy szegény, beteg, meleg, szőke, vagy barna. A lényeg, hogy minél kevesebben leszünk, annál kevesebb nyugdíjat kell majd kifizetni, ha egyáltalán kell ( tud majd az állam) Nyílván nem fog tudni, ahogy most is gondot jelent, ezért kis túlzással hadd hulljon a férgese. Bárkivel beszélek - édesanyámat is hagyták megfulladni egy tüdőgyógyintézetben- mindenki arról beszél, hogy csak ne kerülj kiszolgáltatott helyzetbe, mert ott a vége. És egyre többen kerülnek, kerülünk.

Rotoxis 2014.01.17. 21:49:38

@isssti: Annyira azért nem hülye, hogy saját magát jelentse fel.

isssti 2014.01.17. 22:02:30

@isssti: bocsánat, félreérthető voltam-

ÉS ez így is marad, amíg a posztíróhoz hasonlót átélők nem mennek perre: megteszik(mármint az orvosok a mulasztásos hibát), hisz úgysincs következménye.
Ennyi!
Nem háborogni kell, tenni!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.01.17. 22:12:43

nincs az véletlenül jogilag kizárva, hogy valakinek két úniós országban is egészségügyi biztosítása lehessen? szerintem igen

Piftike 2014.01.17. 22:58:02

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Úgy tudom, elvileg, ha fogadnak egy másik uniós országban is elvégeztetheted bármilyen műtétedet egy bizonyos kerethatárig. De előtte engedélyt kell kérned a magyar államtól.

kheiron 2014.01.18. 13:43:25

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Szerintem magánbiztosítást lehet kötni, amennyit csak akarsz.

kheiron 2014.01.18. 13:44:20

",kiderült egy rendes szövetminta vételből / a különbség a kettő között egy tű vastagság és az ára és az hogy ez biztos míg a másiknál a rossz biztos rossz a jó nem biztos"

Ez úgy hülyeség, ahogy le van írva.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.01.18. 15:51:45

@Judoc: a probléma az, hogy ha te egy tervezett műtétre jelentkezel egy nyugati kórházban akkor privát beteg vagy, az ahhoz mért árakkal. ez a lehetőség pedig tudtommal csak úgy igaz, hogy a magyar biztosító csak a mindenkori magyar finanszírozást téríti meg arra a beavatkozásra, a különbséget a beteg zsebe bánja.
kivétel a sürgősségi ellátás és azok a betegek akiket a magyar állam küld külföldi kezelésre.
@kheiron: magánbiztosítást igen, de egy 44 éves nőnek az úgy 400-450 euróba fáj havonta ausztriában

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.01.18. 15:55:43

a facebookos beszólások közül Ferenc Fuszenecker-nek
mi a nyálhártya rák? a nyálnak nincs hártyája, a nyálkahártyarák ugyan létezhet de azt azért jobban körül szokták írni, így nem használatos.

Piftike 2014.01.18. 16:19:25

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Biztosan igazad van, én nem olyan régen hallottam rádióban, de csak fél füllel. Talán az implantátumokkal összefüggésben, a várakozási idő csökkentésének megoldásaképpen.
Majd utánaások a neten...:-)

AnetteLaboux 2014.01.18. 22:13:09

Kedves kommentelő Doktorok!

Szerintetek tényleg ilyen gyakran előfordul a fals negatív eredmény?
Ti csináltatnátok még egy vizsgálatot?
(Azt nem tudom, hogy van-e jelentősége, hogy nagyon nehezen gyógyul be az első mintavétel helye - de ha igen, akkor ezt is számításba véve.)
Köszönöm.

qbr 2014.01.19. 15:48:46

Nem pontosan értem a leírást. Tehát van egy negatív szövetminta .
Csak kérdezem, nem tudom, de ennek kivételéről valóban az onkológiai bizottság dönt?
És az onkológiai bizottságban ülő doktornő a patológus által adott negatív szövetminta leletet felülbírálja, hogy az mégis pozitív?

Nem értek hozzá túlságosan, de azért azt gondolom, hogy fals negatív eredmény bárhol előfordulhat, nem csak Magyarországon, ha pont a levett mintában nincs rákos sejt, de mondjuk mellette 1 cm-rel már igen.
De ha jól értettem a magyar ellátásban is kb. azonnal műtétre kerül volna a posztoló, tehát ilyen téren azért nem annyira érzem jogosnak a kritikáját.

Az viszont biztos, hogy patológusokból (is) nagyon nagy hiány van Magyarországon.

Egyébként teljes gyógyulást kívánok.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása