Nagyszájú nővérek a Hetényi Géza Kórházban

2014.01.16. 08:43

burntoutnurse.jpgNagyapám lent lógott az ágyon egyik oldalt félig a lábai a másikon a válla és a feje..A „nővér” azzal indított,hogy EZ mindig ilyen kiabálós,és agresszív?

Tisztelt Praxis blog!

 

Imádott nagyapám Szolnokra került be a kórházba.(Hetényi) Nagyon beteg volt,lebénult kicsit a baloldala,és más problémái is voltak .Mi 360km-re élünk ezért csak telefonon keresztül érdeklődtünk naponta a hogyléte felől a kórházban. Anyukám szólt a nővéreknek,hogy ha hívjuk Őket nyugodtan adjanak felvilágosítást!Nagyon aranyosak voltak akikkel beszéltünk,már tudták,hogy kik vagyunk mikor bemutatkoztunk. Hazamentem meglátogatni imádott papámat,a látogatáskor minden rendben volt mondta a nővérke,hogy evett,ivott. Vasárnap mielőtt elindultunk haza,kértem a férjem menjük be szeretnék elköszönni a papától. Akkor amit ott láttam,és átéltem senkinek nem kívánom .

 burntoutnurse.jpg

Nagyapám lent lógott az ágyon egyik oldalt félig a lábai a másikon a válla és a feje. Gyorsan ahogy tudtuk felraktuk az ágyra,és kirohantam a „nővérekhez”jöjjenek már segíteni,mert mi nem tudjuk szakszerűen elhelyezni az ágyon .A „nővér” azzal indított,hogy EZ mindig ilyen kiabálós,és agresszív?Jó lenne ,ha eldöntenénk mit csinálunk vele,ha innen kiengedik!Annyit mondtam,hogy ahhoz magának semmi köze!Nagyapámnak pont tiszta perce volt,és annyit mondott,hogy túl éles a nyelvük,nem kéne annyit kiabálni!!!!Ordítani tudtam volna,és lekeverni egyet annak a „nővérnek”,de nem tettem. Másnap felhívtam az osztályvezető főorvost,elmondtam neki,hogy a nővérek,hogy viselkedtek,a papám mit tett a testvéreiért,a gyerekeiért ,és értünk unokákért.

 

 Senkinek nincs joga ítélkezni felette,azért amiért a betegsége ezt hozza ki,nem tudják ki volt,és hogyan élt. Van minden betegnek neve,ha nem jut eszükbe mondják,hogy bácsi,de ne azt,hogy EZ,egy emberről beszélnek,és fogalmuk sincs ki  volt Ő. Azt is hozzá tettem,hogy egyik nővért sem kényszerítik géppuskával arra,hogy ott dolgozzon!Sajnos imádott papám két hét múlva meghalt 86-évesen.

 

Andrea

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lesly &jerry 2014.01.16. 16:58:19

Kórház vezetés mit szól?Ez természetes? Növelni a munkanélküliek számát!!!!

Rotoxis 2014.01.16. 17:29:06

A kedves unoka nagyon meg volt elégedve a nővérekkel, kedvesek voltak, meg minden. Bement látogatni, akkor is rendben volt minden. Érdeklődtek, felvilágosítást kaptak, rendben volt minden. Amíg a nővérrel beszélgettek, nagypapa beindult. Már nem volt rendben. Mégis mit kellett volna csinálni a nővérnek? Egyszerre a hozzátartozóval beszélgetni és a nagypapát őrizni? :-O

A kifogásolt "ez" az én számomra sem elfogadható. Ettől függetlenül a helyi nyelvi specialitásokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az egyik helyen az "ez" sértés, a másik helyen nyelvi fordulat. Hogy példát is írjak. Néhol úgy emlegetik egymást az emberek, hogy "a" Józsi, a másik helyen ez sértésnek számít. Sőt, tovább megyek. Akad olyan is, hogy így szólítanak meg: "Te Józsi!". Van ahol kiakadnak rajta, van ahol ez a természetes.

Nehezen tudom elképzelni, hogy az addig agyondicsért nővérek egyszer csak úgy "megvadultak". Inkább arra gondolok, hogy az unoka nem tudta feldolgozni, hogy a nagypapát ilyen állapotban látja és onnantól a rózsaszín is fekete számára

magam adom 2014.01.16. 17:53:53

A Facebook-os hozzászólók közül szeretem Gyöngy Drót hozzászólásait. :-)

calealenta 2014.01.16. 18:41:39

@Rotoxis: szerintem az bosszantotta fel, hogy a nővérke kb úgy érdeklődött az öreg további sorsa felől náluk, mintha egy kilövendő veszett állat lenne (ez mindig ilyen? mit terveznek vele, ha végre elviszik innen? wtf). Az úgy nem annyira buli. Minden más stimmel, természetesen a nővér sem robot és nem tud egyszerrre három helyen lenni 300%-ban:)

Tempus-Anh 2014.01.16. 18:49:17

A zavart beteg rendszeresen anyázza, kurvázza, folyamatosan zaklatja verbálisan a nővéreket, ezt azért jó hozzátenni. És ebben a férfiak élenjárnak.
Nem tudom, Andika milyen kultúrkörben nőtt fel, de ha ilyet hall a nővér 24 órából 24-et, netán pár pofont és rúgást is beinkasszál az imádott nagypapától, akkor nem biztos, hogy erről a nagypapa önfeláldozó, rendes élete jut eszébe.
Csak szóltam.

Tempus-Anh 2014.01.16. 18:50:21

Gyöngy Drótnak pedig gigalájk!

borci 2014.01.16. 19:28:07

A húgom nővérke. Gerinc sérvvel többször operálták, és mindezt csinálja napi 14-16 órában, havi 85000.-Ft-ért!! Ha a beteg nincs magánál, rugdossa, karmolja, ütlegeli a nővéreket! Tavalyról még 2o nap szabadsága benn ragadt, nem fogja megkapni és ki sem fizetik. A nővérke állás iszonyatos lelki és fizikai megterheléssel jár! Általában egy 35 fős osztályon 2, azaz kettő nővér van, éjszaka egy! A kedves unokának be kellene lépnie és segíteni a beteg embereken, kiváncsi lennék, hogy meddig birná? Itélkezni valóban nincs joga a nővérnek, de a hozzátartozónak éppúgy nincs! Géppuskáról itt nem beszélnék, mit szólna "kedves" unoka, ha Önnek kellene a saját hozzátartozóját ápolni a kórházban? Reklamálni nem a nővérszobában kell, hanem ................

eldobhato42 2014.01.16. 19:31:09

Ize, csak erintolegesen, a fegyverrel kenyszeritos reszhez:
De igen, fegyverrel kenyszeritenek ki igen hamar a lakasodbol ha nem dolgozol, keresel penzt, fizeted belole a szamlakat, dijjakat, adokat. Friss fejlemenykent fegyverrel kergetnek ki utana az aluljarokbol.
De mar sokkal elobb fegyverrel kenyszeritenek egy fegyverrel orzott zarkaba, ha ugy eszel, hogy elotte nem dolgoztal, kerestel penzt, es fizetted ki belole a kajat.
Vagy az eves sem kenyszer? Szerintem az.

gnme 2014.01.16. 20:23:57

nem voltam elégedett velük szakmailag
emberileg toprongyok

így aztán vissza mentem tanárúrhoz, azóta jól vagyok

moareka 2014.01.16. 20:33:46

Lassabban a Gyöngy Drót dícsérgetésével, és kedves Tempus, ha Önnek a közeli hozzátartozójával beszélnének méltatlan hangnemben, bizonyára nem irná, hogy .."nem unjátok még?"...

Rotoxis 2014.01.16. 20:35:28

@calealenta: A nagypapa gyógyítása kórházi feladat, az azt követő ápolása nem. A nővér valószínűleg csak jelezni akarta, hogy a nagyapó sorsáról mielőbb gondoskodni kell, mert nem sokáig marad a kórházban. Lehet, hogy ez dühítette fel a posztert, de akkor még kevésbé van igaza.

she_wolf 2014.01.16. 20:35:48

Ami az egészben leginkább felháborít, az ez: "nővérekhez"; "nővér".
Ez ugyanis megkérdőjelezi az ott dolgozó ápolónők végzettségét. Nem csak amolyan tiszteletbeli rang, amit a k. beteg/hozzátartozó vagy megad neki, vagy nem.
Tanult érte (tud is érte) nem keveset. OKJ-s képzésben pedig nem kevésért! (jó, bocs, most néztem utána, hogy van ingyenes is, de olyan napirend mellett nyista meló)
Az meg érdekelne, hogy hogyan tudják átadni egyes helyeken heti laza 2X4 órában átadni azt a tudásanyagot, amivel egy egészségügyi szakközépiskolát végzett, frissen érettségizett fiatal kiteszi a lábát az intézményből....

she_wolf 2014.01.16. 20:59:50

@moareka:
Valószínűleg nem ezt unja (nem vagyok Tempus Ahn fogadatlan prókátora), hanem az EÜ-sök folyamatos pocskondiázását. Elszakadt a cérna. És? Legalább tudható lett, hogy Ő sem gépből van:P
Zsinórban ez a többedik poszt, ami kihegyezetten a nővérekre "ugrik".
Igaz, eddig az orvosok voltak azok....várom már a patológusokat köpködő bejegyzéseket -az szép lesz, de biztos lesz-... majd, miután kiveséztétek a magas lovakon ücsörgő konyhásokat, mosodásokat, "betegtologatókat" (hiányzol, karcsibácsi), jöhetnek az EÜ-s pógári alkalmazottak is, úgymint bérszámfejtő, műszakis, ecetetrá....:D
Komolyan mondom, kész röhej, ami itt folyik. Ugye, bloggazdi? Hát nincs egyetlen értelmes, normális, valóban vitára -és nem hajtépésre- okot adó poszt sem abban a fenenagy postaládában? Vagy valójában 1(!) semmilyen sincs, és akkor nosza, generálunk valamit?
Bár nem tudom min csodálkozik itt bárki is (velem az élen), amikor így indítanak "kedvcsinálóként(?):

"Rémtörténetek az egészségügyből. Orvosnál jártál és nem ment minden zökkenőmentesen? Megaláztak, megvárattak, félrekezeltek?"

No komment....

eßemfaßom meg áll 2014.01.16. 22:32:44

Érdekes, asszony egy éve fekudt a hetényiben vagy egy hetet, de rossz szót nem hallott viszont tök kedvesek voltak vele is meg másokkal is.

Feketepéter 2014.01.16. 22:40:53

Ezt mi mindannyian elhisszük.DE honnan tudjuk azt,hogy halálpontosan ez hogy is hangzott el,milyen szövegkörnyezetben,milyen hangsúllyal?
Az unokánál elszakadhatott a cérna,amikor a nagypapáját meglátta kiszolgáltatottan.

nívea 2014.01.16. 22:42:01

Sajnos tényleg ilyen a helyzet ebben a kórházban. 10 éve járok be mint látogató, mikor a hozzátartozóim benn vannak egy-két hétig kezelésen vagy kontrollon, én is tapasztalom hogy a nővérek, tisztelet a kivételnek, kiröhögik a beteget és a hozzátartozót is a háta mögött. Az idős betegeknek egyszerűen tata és mama a neve, eszükbe sem jut néven szólítani őket. Édesanyám 3 hónapig volt fekvöbeteg, mindennap én fürdettem és etettem munka után,akkor evett aznap először mivel nem tudott felülni, igaz az ebéd az volt mellette, csak egyedül nem tudta megenni, segítség meg nem volt. Aki leesett az ágyról az órákig a földön volt, mondván úgy is leesik megint.Akihez nem jár a hozzátartozója az vagy éhen hal, vagy megeszi a kosz. Amelyik nővér kevesli a fizetését, vagy nem szeret a betegekkel foglalkozni, az váltson pályát, viszont ha ott marad, végezze el tiszteséggel a munkáját, és mutasson tiszteletet a betegek felé, hiszen emberek, nem állatok és tárgyak. Én is 75000ft-ot keresek, emberekkel dolgozok, de megadom nekik a tiszteletet, nem vagyok türelmetlen és goromba, nem vágom a fejükhöz hogy milyen szarul keresek. Azért kapom a fizetésem hogy elvégezzem a munkám, a nővérek is azért kapják. Hozzáteszem nem minden nővér ilyen, vannak nagyon rendesek is, de a negatív tapasztalatok miatt már általánosít az ember, mert sajnos egyre több van. Szemrebbenés nélkül elveszik az ezrest a kisnyugdíjastól, mert megméri a vérnyomásukat. Persze ez munkaidőben történik amiért fizetést is kap. Ha ügyes, a háromszorosát összeszedi a betegektöl, akik azt hiszik ezzel javul a helyzetük. Tiszta szégyen az egész kórház. A MÁV kórház dolgozói sem keresnek többet, mégis úgy érzem többet kapnak ott a betegek emberségből és tiszteletből is.Ez szerintem felér egy fél gyógyulással. Remélem nem bántottam meg senkit azok közül akik tisztességesen dolgoznak.

eßemfaßom meg áll 2014.01.16. 22:44:15

@nívea: szerintem te hazudsz

(rendszeresen járok a hetényibe)

nívea 2014.01.16. 22:48:32

@eßemfaßom meg áll: De biztos nem vagy kiszolgáltatott fekvöbeteg. 6 óra fekvés a szaros pelenkában megváltoztatná a véleményed

eßemfaßom meg áll 2014.01.16. 22:55:23

@nívea: olyanok is fekszenek a kórteremben, te meg egy szimpla fikaghép vagy:

nívea
Üzenetküldés
Aktivitás
Adatlap

Adatlap

nívea 0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2014.01.16. óta tag.
nívea ezekben a blogokban publikált:

she_wolf 2014.01.16. 22:59:56

@nívea:
Azért ne durvuljunk már ennyire! 6 óra? Ennyi idő alatt ha nem maga a beteg, de a szobatársak is verik ám a tam-tamot. Pelenka ide, pelenka oda. Nyáron azért, mert hamarabb érezni (és átütőbbnek) a szagot, télen meg senki nem szereti, ha nagyon sokáig szellőztetnek.
Szóval csak csínján a nem költői túlzásokkal.

nívea 2014.01.16. 23:01:54

@eßemfaßom meg áll: Azt gondolsz és mondasz rólam amit akarsz, viszont ha minden olyan jól működne ahogy te állítod, ez a blog nem jött volna létre, te is azért lógsz itt, mert tudod hogy így van. Nem zörög a haraszt ha a szél nem fújja.

she_wolf 2014.01.16. 23:08:06

@eßemfaßom meg áll:
OFF: jönnek a választások....

ember100 2014.01.16. 23:08:56

@Tempus-Anh:
Helló !
Nem tudom ki lehetsz hogy ennyire véded a védhetetlent .
Továbbra is fenntartom a szakvéleményemet akinek nem tetszik a meló (ápolás, akár a zakkant betegek ellátása ...)az menjen el birkapásztornak .
ENNYI

nívea 2014.01.16. 23:12:03

@mig54: Hát erről beszélek. Pelenkacsere ebéd után, és este hatkor múszakváltáskor. Sajnos tapasztaltam benn fekvő rokonomnál.Nem fikázok én senkit, ez láttam hallottam az elmúlt 10 évben. Ha tud a beteg mozogni és ellátja magát akkor semmi gond, elégedetten távozik, ha nem mozog, más a helyzet, akkor a státusza vén hülye szaros.

nívea 2014.01.16. 23:17:38

@ember100: A birkapásztor emberségesebb. Megeteti megitatja a nyájat.

she_wolf 2014.01.16. 23:28:11

@nívea:
Mikor van ebéd, és mikor van műszakváltás? Ne érts félre, nem kukacoskodni akarok:)
Tényleg....mekkora különbség hogy milyen gyorsnak/lassúnak érezzük az idő múlását, helyzetünktől függően....bocs, elkalandoztam.
Ez a "vén hülye szaros" már megint picit erősebb, mint szerintem kellene. A nővérek fáradtak az ilyen többjelzős megállapításokhoz....de tényleg.....

Tempus-Anh 2014.01.16. 23:40:00

@mig54:
Hagyd ezeket a szerencsétleneket, nincs kivel.
Én válaszra sem méltatom, ne törődj velük, kár a gőzért.

she_wolf 2014.01.17. 00:44:43

@Tempus-Anh:
Igazad van, tegyük el magukat holnapra:)
Az ügyeleteseknek kávézós/teázós, nyugis jóccakát! A mentősöktől a szupereseken át egészen a portásokig...

Reggie 2014.01.17. 00:46:18

@eldobhato42: De nem arra, hogy _OTT_ dolgozzon. Lehet menni takaritononek, ha nem tetszik.

Gál Ilona 2014.01.17. 08:35:22

Aki nem akar betegekkel foglalkozni,pelenkázni,stb,az ne menjen növérnek,lehet közmunkára is menni,árkot takaritani.A megalázó hangnem senkinek nem megengedhető,ők is lesznek egyszer öregek és betegek és kiszolgáltatottak.

reepach 2014.01.17. 09:52:17

@Tempus-Anh:
Nekem erről az egészről Einstein mondása jut eszembe:
"Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos. "

Tempus-Anh 2014.01.17. 13:33:46

@reepach:
Egy hatalmas like Neked :)

platelet 2014.01.17. 18:03:49

@nívea: "én is tapasztalom hogy a nővérek, tisztelet a kivételnek, kiröhögik a beteget és a hozzátartozót is a háta mögött."

ez miért baj? a lényeg, hogy szemtől szembe udvarias legyen... én személy szerint leszarom, ha a hátam mögött kiröhögnek, csak velem szembe legyenek normálisak... sőt, volt olyan, hogy ha hülyeséget mondtam az orvosnál, mert féltem, velem szembe elnevette magát, mégse rugóztam rajta...

platelet 2014.01.17. 18:06:22

@ember100: ez azért is okos gondolat, mert Magyarországon évek óta nagy hiány van birkapásztorokból, míg nővérekből többszörös a túlkínálat...

nívea 2014.01.17. 23:46:21

@platelet: Ezzel az a gond, hogy én is hallottam ahogy a betegről és a hozzátartozójáról beszéltek, ebből gondolom hogy engem is kiröhögtek mikor eljöttem. Viszont a kávét és a bonbont tényleg nagyon kedvesen és udvariasan veszik el,megvárják még elmész és utána megjegyzik, nézd már a hülyét azt hiszi ezzel elér valamit. De ezek a dolgok csak akkor érintik érzékenyen az embert ha vele történik, kívülről nézve nem olyan sértő

Tempus-Anh 2014.01.18. 08:05:57

Ennek a " kiröhögik a háta mögött" és "megvárják, míg elmész és utána jegyzik meg" kijelentésnek én hogyan elkenőrizhetem a valóságtartalmát, ha már nem vagyok ott? Ha pedig nem ellenőrizhetem, akkor az már nem kijelentés, hanem feltételezés. Erre szoktam azt mondani, hogy 1. tanúkat és 2. hallgatrassék meg a másik fél is. Addig , bocs, de rágalom kategória amit felsorolrak.

northern lights 2014.01.18. 10:07:25

@Reggie: @ember100: @nívea:
Szeretem mikor legjobban vernyákolni fogók osztják az észt, mit lehetne tenni..., bezzeg mikor bajba kerülnek... :)
Ti stílusotokkal válaszolva: nem kell kórházba menni otthon is lehet ápolni a beteget, ja hogy ez egy külön szakma, amit meg lehet tanulni,csinálni akarod ülj be és tanuld meg, gondolom az ácsnak is megmondod milyen szöget használjon, vagy a villanyszerőlnek milyen színű kábelt húzzon ki. Nem kell a geronto-szociovinak használni szinte minden egyes kórházi osztályt, egyik kórházból ki másikra be, mert úgy kényelmesebb...

platelet 2014.01.18. 14:22:41

@nívea: Ez igaz, ahogy írtam is, nem szabad, hogy a beteg/hozzátartozó ezeket meghallja.

nívea 2014.01.18. 23:48:02

Ezek az én tapasztalataim, semmi okom hogy hazudjak, örüljetek neki hogy ti olyan jól érzitek magatokat abban a kórházban a kedves nővérkék között.Nem geronto szociovinak használjuk a kórházat, hanem évente kétszer 10 napra életminőségjavító kezelésre. Ha tehetnénk, nem mennénk oda ezt elhiheted. Aki ott elégedett az nem annyira beteg hogy ne tudja magát ellátni, vagy sok a pénze. Ennyi

селенее 2014.01.20. 20:10:25

véleményem szerint ezek a történetek mindig csak féligazságok. a nővérek többsége nem szeret hobbiból bunkó lenni. akad persze erre is példa, de szerintem nem ez az átlag. sokan megzavarodnak intézményi körülmények között, és aki otthon a cuki nagypapó, az sokszor a kórházban éjszaka egy üvöltöző, minden szereléket magából kitépő zavart beteggé válik. nyilván nem kell a nővért dicsérni a hangnemért, de sokszor az emberek annyira elvakulttá válnak a saját hozzátartozóikkal kapcsolatban, hogy a nővért szájba vágó Mari néni is csak vicces. nem mondom, mindenki moderálja magát annyira, hogyha elege van, azt még véletlenül se adja tudtára a hozzátartozónak, mert akkor is ő fogja húzni a rövidebbet, még ha az előzőleg lejátszódott jelenet alapján (amit adott esetben a hozzátartozó nem lát), részint érthető a nem túl kedves megjegyzés.

kheiron 2014.01.20. 22:18:13

@nívea:

"évente kétszer 10 napra életminőségjavító kezelésre"

Az meg mi a csoda, amit nem lehet otthon elvégezni?

nívea 2014.01.21. 05:40:50

@kheiron: Pl értágító infúziós kezelés a parkinson kór miatt, hogy egyedül is meg tudja fogni a kanalat, ne omoljon össze a kerigése, ne kapjon trombózist, ez a szokásos eljárás ebben a betegségben, én sajnos nem tudok otthon infúziót bekötni. Egyébként az év többi napját családi körben tölti, ha nem muszáj nem dobjuk a farkasok közé.

Tempus-Anh 2014.01.21. 14:28:40

@nívea: "Pl értágító infúziós kezelés a parkinson kór miatt"
Nem használ.
Másra igen, m. Parkinsonra nem.

eßemfaßom meg áll 2014.01.21. 16:26:54

@nívea: Noakkor eltelt 5 nap, ezalatt a kisasszony teljes blog.hu-s tevékenysége kimerült 8db egyoldalúan fikázó kommentben ebben az egyetlen blogban ennél a posztnál.

Ime, így müködik egy célzottan létrehozott fikanick.

eßemfaßom meg áll 2014.01.21. 16:33:43

oh de villámgyors a cenzura

nívea 2014.01.21. 23:02:33

Mennyi okos ember van ezen a fórumon. Ti miért nem dolgoztok az egészségügyben? Hiszen profik vagytok minden témában és betegségben, kezelésben. Talán rendeltek is valahol? Nem, arra nincs időtök, hiszen egész nap itt lógtok, hogy csámcsogjatok más betegségén és fájdalmán. Én sajnos csak ilyenkor érek rá, dolgoznom kell, valószínű a munkám során találkozok is veletek, de abban biztosak lehettek hogy mindig kedves és udvarias vagyok mindenkivel akivel találkozok, mert ez a munkám, ezért kapom a fizetésem, máskülönben elmennék zabot hegyezni. Örömmel tölt el, hogy napokon keresztül foglalkoztatott titeket a hozzászólásom, ebből is látszik, hogy rendkívül figyelemfelkeltő személyiség vagyok. Büszke vagyok magamra, és köszönöm a napokon át tartó figyelmeteket. Ígérem, hogy többször fogom most már látogatni ezt a blogot, hogy legyen ami kitöltse az unalmas, mások baját figyelmen kívül hagyó napjaitokat.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása