Az év első bunkósága az első rendelésen

2014.01.03. 09:33

doctor_looking_angry.jpgAzért az nonszensz, hogy az év első rendelésén máris az év első bunkóságával kellett szembesülnöm. Talán egy vaskos borítékkal kellett volna kezdenem, akkor más bánásban részesülök?

Tisztelt Praxis!

 

Az év első rendelése a háziorvosomnál emlékezetesre sikerült, ezt szeretném önöknek megírni, ha gondolják, tegyék ki a blogra. Nem vagyok szerencsére beteges, ritkán járok orvoshoz, de most az év végén sikerült összeszednem valami nyavalyát, ami miatt felment a lázam 39 fok fölé, és nem nagyon akartam megmaradni bennem semmilyen étel. A szilveszterem így igen kellemetlenre sikeredett, de voltam vele, hogy január 2.-ig valahogy csak el leszek, nem hívok ügyeletet. Eléggé rosszul éreztem magam, de igyekeztem sok folyadékot inni, lázcsillapítót szedtem és végre ma elmentem a háziorvosomhoz. Nem nagyon ismerem a doktor urat, ő sem ismer meg engem, az elmúlt 5 évben talán, ha ötször jártam nála, lehet, még ezzel is sokat mondtam.

 doctor_looking_angry.jpg

 

Délelőtt végre lementem nagy nehezen a rendelőbe, mégis csak jó, ha tudja az ember, mi a baja. A munkahelyemen csak 6.-án kezdjük az évet, így azzal sem volt rendelési idő délelőttre esett. Nem tudom, ki hogy van vele, de engem mindig letaglóz, mennyien vannak egy-egy rendelésnél és, hogy milyen baromi sokat kell várni. Már 8 óra előtt ott voltam, de így is kb. 10-en előttem érkeztek. Leadtam a TAJ kártyámat és vártam türelemmel. Fél 11 fele kerültem sorra, ekkor már kissé bántam, hogy nem maradtam otthon inkább, hiszen végül valójában semmi értelme nem volt annak, hogy orvoshoz mentem.

 

 

Beléptem az ajtón, és köszöntem, ahogy az illendő. Az asszisztens visszaköszönt, a doktor úr fel sem pillantott a papírjaiból. Azt kell mondjam, zavarban voltam, mint egy kisiskolás. Bele kezdtem volna a mondókámba, amikor végre rám nézett, majd rám is förmedt egyből. „Szólította magát valaki?”- kérdezte, majd visszaküldött a váróba, azzal, hogy akkor menjek be, ha szólítanak. Mindezzel csupán annyi volt a probléma, hogy senkit, tényleg senkit sem szólítottak korábban, ahogy végzett az egyik beteg, már ment is be a következő. Mivel ekkor már elég rosszul éreztem magam, inkább nem szóltam vissza, de megalázó volt a helyzet elég rendesen. Kénytelen voltam visszamenni a váróba. Az igazán érdekes dolog csak ekkor következett, az egyik idősebb hölgy amint kijöttem, bement.

 

 

Valószínűleg vele nem volt ilyen pokróc az orvosom, mert 20 percet töltött bent nála, majd miután kijött, mondta, hogy é következek. Önök mit tettek volna a helyemben? Én úgy döntöttem, póker arccal állok a dologhoz, nem kezdek vitázni, semmi értelme. Megint bementem és köszöntem. Újra válaszra sem méltatott. Bele kezdtem immár másodszor a problémám ecsetelésébe, közben végig rám sem bagózott, nem tudtam, hogy figyel-e, vagy sem. Miután elmondtam mindent, még mindig szó nélkül receptet írt, majd mindösszesen annyit mondott, váltsam ki, ha nem leszek jobban, 6.-án menjek vissza. Elköszönni sem volt képes, őszintén szólva teljesen ledöbbentem az egész viselkedésén.

 

Szóval most itt tartunk, hogy kiváltottam a gyógyszert, pihenek és nagyon remélem, hogy nem kell visszamennem hétfőn, mert ha netán még egyszer hasonló dolgot tapasztalok, akkor már nem leszek ennyire úriember és a kedves dokinak megmondom a magamét. Azért az nonszensz, hogy az év első rendelésén máris az év első bunkóságával kellett szembesülnöm. Talán egy vaskos borítékkal kellett volna kezdenem, akkor más bánásban részesülök? Nem tudom, de az biztos, hogy megint sikerült egy ember bizalmát legalábbis megingatnia a dokinak a magyar egészségügyben.

 

K

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mondeoman 2014.01.03. 11:40:04

Ez valóban bunkóság, de ha eddig elégedett volt az orvosával, akkor azért ne veszítse el a bizalmát... Január 2-án könnyen lehet az orvos is fáradt, vagy lehet, hogy az ünnepek után hirtelen rázúduló sok beteg miatt volt morcos, de egyszeri eset miatt szerintem ne ítélkezzen róla.

vittore 2014.01.03. 16:43:37

A bevezetőből lemaradt, hogy mi újság a gyerekekkel, szülőkkel, kutyával és a cicussal. Asszony/férj elkapta e?
A bunkó orvosnak meg igenis szólni kell, hogy nem a seggéből rángatott ki. Voltam már hasonló helyzetben, működik a dolog.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.01.03. 16:50:59

Vannak ilyenek, de majd jönnek és megvédik. :-)

HeartExpress 2014.01.03. 17:22:47

Nekem is rengetegszer volt ilyenben részem.

Hungman 2014.01.03. 17:32:30

sajna ezt nem tudnam elfogadni! ugy lecsesznem a tisztelt Urat h az edesasnyja se ismerne ra!

kutato525 2014.01.03. 17:37:53

Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy az átlagember nincs felkészülve a másik ember bunkóságára. Ha állandóan "előfeszítve" lennénk, azaz felkészülnénk a megfelelő válaszra, akkor senki, de senki nem merészelne bunkónak lenni.
Erre egyre inkább szükség lesz.
Az orvost egyáltalán nem mentesíti, hogy január első rendelése van, szakmailag és emberileg is készen kell állnia a feladatra! Mint ahogy mindnyájunknak! Bizonyára mindenkitől elvárják a munkahelyen a megfelelő teljesítményt, különben hamar elküldenek. Megmondom őszintén, még ha kicsinyesnek tűnik is, én már jelentettem fel tüdőszűrésen bunkón viselkedő asszisztenst. Sokat nem vártam, az elnézést kérő válasz szabványos volt. De ha az illető dolgozó még "összeszed" 1-2 ilyen feljelentést, könnyen lehet, hogy alkalmasabb dolgozó kerül a helyére. Ez a cél.
Jobbulást!

Mária 2014.01.03. 18:05:41

Még szerencse, hogy a posztból nem tudtuk meg, mi baja volt a betegnek. Vakbélgyulladás? Epegörcs? Influenza? Gyomorrontás? A kötelező karácsonyi bódottság elmaradása miatti hiszti?

tanamiram 2014.01.03. 18:15:10

A mi háziorvosunk mindig ilyen.
Öt éve írja föl a vérnyomáscsökkentőt, de csak az első alkalommal mért vérnyomást, azóta sem. Viszont rendszeresen értésünkre adja, milyen sokba kerül a nyomtató patron, vagyis illene jattolni. A számítógépet nem tudja kezelni, csak a nővér ír receptet. Kb. tíz éve járunk hozzá, vizsgálni még meg sem próbált. A rendelés kezdetekor nincs ott, de fél órával a befejezése előtt már nem fogad beteget.
Szándékomban áll átjelentkezni másik orvoshoz, csak nem vagyok meggyőződve, hogy jobbat találunk. Mondjuk, ennél az orvosnál nehéz lenne rosszabbat találni.
Az már szinte természetes, hogy fizetünk az orvosnak, na de azért előbb nyújtani kellene valamit. Az ő helyén akár egy postás is ülhetne, mert csak a nevét írja alá a szükséges papírokra.
Az utóbbi időben már privát belgyógyászhoz járunk, csak azt nem tudom, mire van az ilyen háziorvos?

Tényleg, hol lehet bepanaszolni? Megérdemelné.

lapátkaszát 2014.01.03. 19:17:59

@Mária: Mert nem ez volt a lényeg drága Mária! Kifizetjük az eü. biztosítást hónapról, hónapra és ha odamerészkedsz az orvoshoz az meg van sértődve.Mintha nem az orvos lenne a betegért, hanem fordítva.
Karácsonyi bódottá" elmaradásától azé" nem lesz 39 fokos láza az embernek. Már a normálisabbjának.

Foltos Gatya 2014.01.03. 19:18:35

Kibaszottúl jól tetted,hogy nem szóltál,-így ugyanolyan KURVA lettél,mint a manyuposok,trafikosok,földművesek,tanárok stb
(hát már mér állnál ki magadért)

Remélem,azért a szomszédot,aki kisebb nálad,néha elküldöd az anyjába,ha ideges vagy

Kussolós,jobbágy nemzet

lapátkaszát 2014.01.03. 19:24:29

@tanamiram: ""Tényleg, hol lehet bepanaszolni? Megérdemelné."" Megérdemelné, de tök felesleges!Senki nem ellenőrzi őket, majd elküldenek a búsba, mint engem. Én ugyanis leírtam a főigazgatónak, hogy a vérnyomásmérőt befőző gumival kívánták a karomhoz rögzíteni 24 órára, amiért is visszautasítottam. Kaptam a pofámra! Írásban.

2014.01.03. 19:25:19

Hát én nem bírtam volna ki,hogy ne szóljak be.

én már a fény gyermeke vagyok 2014.01.03. 19:26:10

Szar dolog lehet olyan környéken lakni, ahol teli borítékkal kell háziorvoshoz menni. A mienk megelégszik egy vékonka húszezressel is.

DarthVader 2014.01.03. 19:28:33

@Mária: Abszolúte mindegy, mi baja volt a paciensnek. Még ha csak a postás volt is. Elemi udvariassági szabály a civilizált országok összességében, hogy ha köszönnek, visszaköszönünk. Természetesen itt mifelénk, a zisten kalapján levő bokrétában nem szokás. Ettől vagyunk mi többek, mint a többi civilizált nép.
Az, hogy nem vizsgálta meg a beteget, a legkisebb probléma. Ha adott napon a 13-ik beteg jön ugyanazokkal a panaszokkal egy járványos időben, én se mindig vizsgálok meg alaposan mindenkit. Viszont azért néhány kérdéssel illik tájékozódni, a panaszok alapján lehet-e mégis más, mint a megelőző 12.

lapátkaszát 2014.01.03. 19:28:43

@Foltos Gatya: "Kussolós,jobbágy nemzet" Ha nem kussolsz akkor sincs semmi. Panaszkodás, beírás, levelezgetés nem számít. Megoldás lehet, hogy este megvárod és megrángatod a grabancát, node megéri?
Naugye:))

2014.01.03. 19:32:41

@én már a fény gyermeke vagyok: Na de minek kéne már a házi dokinak boríték?
Vagy már műtenek is tán?
Fonalat vesztettem valamikor...

Foltos Gatya 2014.01.03. 19:37:46

@lapátkaszát:

Remélem,csak viccelsz!-az mióta kiállás,hogy panaszkodsz,meg beírkálsz,levelezgetsz?

felesleges ez a beszélgetés,-oszt jó utat tovább a szolgai úton a nihilbe

csahos 2014.01.03. 19:43:31

Ez egy kitalált történet, hogy olvasókat szerezzen. Nem életszerű, és a dátumon kívül, mondjuk, 2001 január másodika,vagy tegnap, semmilyen adatot nem közöl.
Jönnek a választások majd sok ilyen olvasható, szörnyű dolgokról.
Persze sok tahó orvos van, és tisztelet a kivételnek, és néhány elhivatott idióta orvosnak akik maradnak, mert még Szlovákiában is minimum kétszer ennyit keresnek, a gyengék maradnak nekünk.

vitalis06 2014.01.03. 19:46:31

A dolog nagyon egyszerű, másik háziorvost kell választani. Ha majd eltűnik a betegeinek a fele, és ezzel a havi pénz fele is, akkor elkezd gondolkodni, hogy mi lehetett a gond.

Mária 2014.01.03. 19:58:31

@DarthVader:

A posztból süt a lenézés nem csak az orvosokkal, de a várakozó betegekkel szemben is.

Talán nem kellene egyetértő bólogatással az ilyen mentalitást jutalmazni.

Tamás András György 2014.01.03. 20:04:11

mi vaaaan? mar nem lehet hazi orvost valasztani? valami zsakfaluban lakik a post iroja?

tanamiram 2014.01.03. 20:14:41

@vitalis06: A háziorvosi rendelő közel van a lakóhelyhez, ha átiratkozunk másikhoz, a család 90 éves nagymamája nem tud gyalog elmenni az orvoshoz.
Ezzel együtt meg fogjuk tenni rövidesen, csak az a baj, hogy nekünk nagyobb hátrányunk származik belőle, mint neki. Hárommal kevesebb betege lesz, és marad a körzetnek egy bunkó, pénzéhes, a hivatástudatot hírből sem ismerő orvosa.

én már a fény gyermeke vagyok 2014.01.03. 20:22:55

@Jóképességű Takarítónő: Borítékot nem kell adni, csak pénzt. A blogger szeretetre vágyik a házidokinál, azért merészkedtem neki javasolni. Én az enyémnél azt szerettem volna elérni, hogy gyorsuljon fel, mert elképesztő mennyit kell várni nála. Gyorsabb nem lett a pénztől, de barátságosabb igen. Jelzem, ez rosszul áll neki.

Semper Fidelis 2014.01.03. 20:51:55

@Mária: ugye t'od, hogy nincs igazad, bárhogy terelsz is. Az orvos modora és a beteg baja egymástól tök független dolog. Bizony.

Semper Fidelis 2014.01.03. 20:53:55

@csahos: ennél velem már sokkal cifrább is megesett. Ez a sztori bizony simán hihető.

Advanced Flight 2014.01.03. 21:16:31

Mosmá kezdek elégedett lenni a háziorvosommal, mert ugyan tetűlassú, körülményes, nehézkes és nem is túl barátságos, de azért ehhez képest álomdoki :-)

Advanced Flight 2014.01.03. 21:17:20

Ja, és nem jattolok neki. Soha.

micsoda? 2014.01.03. 21:27:31

Olyan háziorvosunk van aki, nem fogad el egy fillért sem. Nem kedves, eléggé kimért, de érti a dolgát. Persze van akinek ez sem tetszik. Szerencsére a nagy többség a tudását értékeli, és nem azt, hogy bájolog.
Nekem is az a véleményem, hogy a személyes problémáit az orvos is hagyja otthon. Mondjuk én inkább panaszt tennék, mint beszólnék, mert az utóbbival jól felhúznám magam:-)

christophe 2014.01.03. 21:54:34

Belgium hàziorvosnàl,vizit 25 euro(ebbol 23-18eurot tèrit a biztosito)A maX.amit eddig idopont nèlkul vàrnom kellett 1,5ora kedves,empatikus foglalkozik az emberrel.Ha nem lenne az sètàlnèk a màsik orvoshoz,elozo elvesztene egy pàcienst,ilyen egyszeru az egèsz......

John Doe3 2014.01.03. 21:55:21

@tanamiram: az "átiratkozás" egyénileg történik. Te/ti mentek, a nagyi marad.

Sterbinszky Tivald 2014.01.03. 21:56:52

holgyeim es uraim! elarulom, hogy magyarorszagon szabad orvos valasztas van! ez azt jelenti, hogy ahhoz tetszik menni, akihez akar!
magyarul bemesz egy masik orvoshoz, es azt mondod, hogy ide akarok jarni, es az orvos megkerdezi a taj szamod, es kikeri a kartonodat a regi haziorvosodtol. hidd el orulni fog neki, hogy hozza akarsz jarni, hiszen fejpenzt kap utanad.

christophe 2014.01.03. 21:59:25

@tanamiram: a ''semmire'' jattolsz?Adok egy bankszàmlaszàmot,Nekem is kuldhetsz istenbizony udvariasan megkoszonom :-)

Pannon Puma 2014.01.03. 22:02:43

@Mária: semmiféle lenézés nem süt sem az orvosokkal, sem a többi beteggel szemben. Tessék pszichológushoz menni! Max. a Nagy Magyar Egészségüggyel szemben, de az meg teljesen jogos.

tanamiram 2014.01.03. 22:36:25

@christophe: a ''semmire'' jattolsz? - ezt honnan veszed?? Ilyent nem írtam, olvasd el még egyszer.

DarthVader 2014.01.03. 23:21:23

@Mária: Azonos posztot olvastunk? :)
Amit a posztoló irt, az teljesen hihető. Semmi lenézés.
Jómagam egyszer egy kardiológiai rendelésre mentem be,egymás mellett 3 rendelő, az ajtóra kiirva: rendelés 15 óráig, 14.35-kor kint senki, bekopogtam, odabent 4 db aszisztens csevegett, és néztek rám, mint kutya a véres rongyra. Orvos már nincs, mindenki elment. Bemutatkoztam, XY háziorvos vagyok (!), apámnak szeretnék egy műtét előtti vizsgálatra időpontot, lehetőleg nem túl távolit, mivel a műtét sürgős lenne. Le lettem cseszve én is, meg az aneszteziológus is, "mit gondolnak azok, az utolsó pillanatban kérik". (2 napja lett nyilvánvaló a vastagbéldaganat). Mire közöltem, meg fogom kérdezni a rendelőintézet igazgatóját, mi a facnak ül négy darab főállású aszisztens egy nem működő kardiológiai rendelésen, amikor elég lenne egy darab 4 órás is, négyük közül három teljesen felesleges, és már érthető, miért vannak 3 hónapos várakozási idők egy tetves kardiológiai vizsgálatra. Na akkor nagy morogva adtak időpontot.

Én sokkal jobb sztorikat tudnék irni, mint a szegény paciensek. Rohad az egész rendszer.
Amikor a fenti sztori történt, pl.apámat egy 8 ágyas kórterem 9-ik, pótágyára vették föl, a kórteremben mozdulni nem lehetett, és még jól járt, mert ma, a XXI. században egy magyar kórházban a folyosón is feküdtek betegek. Ez meg ráadásul még csak nem is a kórház vagy az osztály hibája, ez rendszerszintű hiba. A bel osztályos éjszakás pedig egy bel szakvizsgával rendelkező, jelenleg körzetben dolgozó külföli származású kolléga volt, ami még nem jelentene semmit, de hogy ne mondjam, "érdekes" volt. És ha tudnátok, hogy erre mifelénk az alapellátási ügyeletben húszezer emberre kik ügyelnek heti 7 éjszakából ötször, és ha azt is tudnátok, hogy ez nem egyedi, akkor nem fordulnátok ügyelethez a büdös életben többet.

hózentróger_ 2014.01.03. 23:31:37

Akkor kértem ki a kartonom a háziorvostól, amikor lekurvázott ("Valaki vagy szűz vagy kurva..."), ugyanis kiderült, hogy magán(!) endokrinológushoz fordulok az évek óta fennálló hormonproblémámmal. Neki ez nem tetszett, sőt kifejtette, hogy manapság minek készülök gyermekvállalásra, az ő lánya sem szül, az hülyeség... Egyébként egy keserű, rosszindulatú, nagyszájú nő volt, aki másokat is hasonlóan kezelt. (Másik történet, de érdekes módon a magánorvos azonnal kiderítette, mi a probléma, előtte 4 évig jártam a magyar egészségügy útvesztőiben orvosról orvosra.) Ott ültem a doktornő előtt, köpni-nyelni nem tudtam. Felálltam és eljöttem. Kerestem egy másik háziorvost a kerületben, felhívtam, bejelentkeztem (időpontra fogadják a betegeket) és elmentem az első találkozásra. Beszélgettünk, kikérdezett a betegségeimről és innentől kezdve ő intézte a karton kikérését az előző orvostól. Nagyon kedves doktornő, segítőkész, udvarias, csak jót tudok mondani róla. Egyik legjobb döntésem volt, hogy nem hagytam a dolgot annyiban és váltottam.

megvalaszolok 2014.01.03. 23:59:17

@christophe: Amennyiben itthon is minden beteg után 25 eurot kapna egy orvos, nagyon nyájas lenne hidd el. Mellesleg az éremnek két oldala van. Kíváncsi vagyok, hogy viselkedett ott a kedves beteg. Mellesleg, ahány háziorvosi rendelőben jártam, mindhol szólítottak a beteget. Nem csak úgy beugrunk majd valamikor.

zünüke 2014.01.04. 01:41:24

@megvalaszolok: Az én háziorvosomnál sem szólítanak név szerint.Aki belép,megkérdezi a többi beteget,hogy ki az utolsó.Amikor a beteg kijön,már megy is be a soron következő.Az viszont igaz,hogy ha a doki három perc szünetet akar,akkor megkéri az utolsó beteget,hogy ne küldjön be senkit,majd ő szól.Még nem volt vita.

kedves okos honfitársaim 2014.01.04. 01:51:00

75 százalékuk büdös patkány, az aljanépből válogatta a Kádár-rendszer (úgyhogy még vörösek is, ajtón át hallgathatjuk lázasan, hogy hosszú perceken át tolmácsolja az ATV-t a süket vénasszonynak ordítva...). Jó lenne már szétcsapni közöttük, mert nekem is tele lett a bugyrom a háziorvosommal decemberben. Ha indulunk, szóljatok. Én fenem a kaszát.
A legundorítóbb a magyar egészségügyben számomra az az általános indiszkréció, ami hihetetlenül magasról szarja le azt, hogy te mit tartasz magánügynek. (Pl. Zsúfolt váróban üvöltő laboros: "Mennyi vizeletet gyűjtött?", vigyorgó negyvenes íróasztalmacák előtt végzett prosztatavizsgálat, nyitott ajtó mellett, a beteg címével, nevével, üvöltve megtelefonált hasmenéstéma, és még lehetne folytatni a nagyon-nagyon hosszú sort, csak az indiszkréció témájában. Az meg, hogy meg sem vizsgál, alap. Egyébként meg a háziorvosok 80%-a csak a nyuggerekkel tud beszélni, fiatal diplomásokkal vagy üvöltöznek, vagy leizzadnak és remegnek, mert BE VANNAK SZARVA, pláne, ha jogász az illető.

kedves okos honfitársaim 2014.01.04. 01:57:54

@Foltos Gatya: te is csak itt nem kussolsz, de remélem emberedre akadsz egyszer

Hát Én... 2014.01.04. 06:39:08

@Sterbinszky Tivald: Csak magunk között:havi 200 forintért (kb ennyi a "fejpénz havonta)nem fog átvenni az az orvos ,aki nem akar magának egy messze lakó hőbörgő beteget.Más kérdés,hogy a rendelés kezdődjön időben,de az is,hogy két hetes panasszal ne a rebdelési idő lejárta előtt 5 perccel essen be a kisbeteg.

soymilk (törölt) 2014.01.04. 07:36:28

@DarthVader: Az a legkisebb probléma, hogy nem vizsgálta meg a beteget? Anamnézis felvétel és fizikális vizsgálat nélkül hogy lehet felállítani iránydiagnózist? Pont a 13.-at szopja be az ember így. A nem köszönésért még senkit sem csuktak le...

Sterbinszky Tivald 2014.01.04. 08:49:07

@Hát Én...: kozel 70 eves edesanyammal olyan hangon beszelt mar a kozel 80 eves haziorvos, akihez jart kb. 30 ev, hogy anyamnak napokig tartott, hogy ravegye magat, hogy lemenjen hozza.
mondtam neki, hogy menjen at masik orvoshoz. tart karokkal vartak, a havi 200 ft-javal, amit kicsit keveslek, de meg nem volt idom utananezni, hogy mennyi az annyi.
2 eve koltoztunk egyik pest melletti falubol a masikba. tavaly marciusban lementem az itten haziorvoshoz, mert lejart a jogsim. kerdezte mikor voltam orvosnal. mondtam, hogy fogalmam sincs, a regi dokimmal is egyszer talalkoztam. megmerte a vernyomasom, majd megadta az engedelyt, es kozolte velem, hogy menjek el a kartonomert a regi dokihoz. a regi dokim ezt maga elintezte, mikor hozzakerultunk, mert neki kellett a fejpenz. az ujnak ugy latszik nem kell, pedig 2 sarokra lakok a rendelotol, es 10 evente (most mar 5, mert a jogsim le fog jarni) egyszer mennek hozza.

Don Quixote de la Ferko 2014.01.04. 09:06:45

@tanamiram:

"Tényleg, hol lehet bepanaszolni? Megérdemelné. "

Drága a patron? Igaz. Így van. Drága.
Volt erre megoldás, és működött is.

Aztán valami csúti eredetű sejtburjánzás a hatalomért összehozott egy ikszelgetős fórumot ezzel kapcsolatosan, ott lehetett véleményt nyilvánítani, akkor sokan meg is tették. A sok Dorian Gray 300 forintért eladta a lelkét, most már felesleges nyiszogni. Gondolkozni előre kell, nem utólag bazsalyogni, ha az orbáni maffiapolitika hazugságai miatt kellemetlen a végeredmény.

tanamiram 2014.01.04. 10:21:58

@Don Quixote de la Ferko: Igen, leszavazták a 300 Ft-os vizitdíjat, az orvosok meg minden vizitnél pénzt várnak. Hülye egy rendszer, de nekünk külön út kell.
No persze a rossz orvos rendszertől függetlenül rossz.

mz//iksz 2014.01.04. 11:21:31

Az orvosok ugyanolyan emberek, mint mások, ugyanolyan arányban van köztük kedves vagy épp bunkó modorúak. Csak ne általánosítsunk (pl. az orvosok Magyarországon ilyenek vagy olyanok, mert ez a háziorvos így viselkedett) ! Igaz a sztorit nem éreztem teljesnek, lehet, hogy a másik fél teljesen másképp mesélné el.
Egy ilyen eset után (ha így történt)háziorvost kell váltani!

DarthVader 2014.01.04. 11:24:37

@soymilk: Járványos időben ha a 13. jön azzal, hogy fáj a torka, láztalan, orra folyik,
azon nincs mit vizsgálni. Nem mindenki beteg, aki annak érzi magát :)

mz//iksz 2014.01.04. 11:41:08

300 forintos vizitdíj. Jó is lehetett volna, de nem volt az.
Pl. Idős bácsi bejön varratszedésre hozzám, ami egy perces dolog. Nem hozta a vizitdíj befizetést igazoló kétpéldányú csekket. Menjen le a fsz.-re az automatához. Hol van? Elmagyarázom, 2perc. Nem érti (még egy perc). Lekíséri valaki, vagy én. Nincs nála apró. Pénzváltó automata, sorakozás, vizitdíj automata, esetleg további sorakozás. (sok perc)Visszajön, ha peche van, esetleg már nem vagyok ott, mert más ügybe kezdtem. A két csekket le kell pecsételnem és alá kell írnom, az egyiket a beteg kapja, a másikat össze kell gyűjtenem és leadnom a többivel az irodában, addig őrizgetni a fecniket a zsebemben. Mindezt azért a 300 Ft-ért amiből nemhogy én, de a kórház sem kap semmit (talán közvetve mint adóbevétel majd egyszer növeli az eü alapot).
Következmény: varratszedés meglesz, de inkább nem írom be a számítógépbe, mintha meg sem jelent volna. Sajtó: csökkent az orvoshoz fordulás :)
Ettől függetlenül lehetne jó egy olyan rendszer amiben fizetni kell vizitdíjat, de a gyakorlatban rossz volt a megvalósítás nagyon.

mz//iksz 2014.01.04. 11:46:50

DarthVader: De egy köszönés után egy mondatban elmondani, hogy ezek a szokásos panaszok, ezt használja... és máris nincs blog (már ha igaz a sztori).

DarthVader 2014.01.04. 12:13:29

@mz//iksz: nyilván. Sőt, néhány kérdés (fejfájás, köhögés, hányinger/hasmenés, hasonlók. ). Ha semmi komoly, akkor szedje ezt-azt. Vannak ilyen letépős nyomtatott promó anyagok OTC szerekre, tele tájékoztatóval. Kap egyet.

A beteggel való kommunikáció errefelé ismeretlen. Néztem amerikai műsorokban, a plasztikai sebész pontról pontra megmutatja a betegnek, mit és hol fog vágni. És azt is elmondja, mik a lehetséges veszélyek. Az nem elég, hogy "meg fogom operálni".

DarthVader 2014.01.04. 12:16:07

@mz//iksz: 1, Asszisztens nincs? Az lett volna a dolga - többek között.
2, Nem akarásnak nyögés a vége. A kórházi management abban volt érdekelt, hogy ne kelljen vizitdijat fizetni, ezért ott tett keresztbe, ahol tudott. Pl. szar szervezéssel.

varnai 2014.01.04. 14:29:05

@tanamiram: Fel nem foghatom miért nem borította rá az asztalt.
A körzeti orvosok a mi alkalmazottaink, a mi a adónkból kapja a fizetésüket. Tegyen panaszt az ANTSZ-nél, az önkormányzatnál.

én elvből egyetlen orvosnak sem adok jattot, miért a tanárnak, a hivatalnoknak, darukezelőnek stb. ki ad?

Az orvos nem csak szakember, de szolgáltató, a beteggel MINDIG udvariasnak kell lennie, tájékoztatnia kell, kérés nélkül.

Egy jobb városi praxis sokat ér, a betegek a lábukkal szavaznak, vigye el a kártyáját másik orvoshoz, próbáljon ki többet akár.

Itt Zuglóban a régi gyerekorvosnak 1200 kártyája, betege volt. Az új orvos modortalansága miatt a praxis, a jövedelem felét harmadát elvesztette. A szülők máshová vitték a gyerekeiket.

DarthVader 2014.01.04. 14:50:34

@varnai:

1, "én elvből egyetlen orvosnak sem adok jattot,"
2, "Egy jobb városi praxis sokat ér, "

Na most egy jobb városi praxis lószart nem ér magában. Pont annyit, mint a rossz szabolcsi. A jó városi praxis a paraszolvencia miatt ér sokat - ha! Ha sokan gondolkodnak az 1. módon, akkor ugyanazt kapják, mint a rossz szabolcsi praxisban, mert annyit ér. (És korántsem biztos, hogy a rossz szabolcsi praxisban is ilyen a háziorvos. ) Evvan.

orbánc_takarodj 2014.01.04. 15:18:38

@kedves okos honfitársaim:

Mi van fidesz-droid?
Jutalmat ígértek a minisztériumban?

Csutka Alma 2014.01.04. 16:07:39

@varnai: Nem az az orvos a jó, akinek sok a betege, hanem aki képezi magát. Öreg, 65 éven felüliek menjenek pihenni, az ítélőképességük már nem a régi, az új dolgokat nem ismerik, mert sajnálják a képzésre a pénzt.Ez kifejezetten a gyermekorvosra igaz.

Csutka Alma 2014.01.04. 16:08:13

@orbánc_takarodj: ez igazán tartalmas hozzászólás!

Csutka Alma 2014.01.04. 16:10:51

@DarthVader: Minden ember más, hiába azonosak a tünetek.
Az orvosnak körültekintőnek kell lennie. Vizsgálni pl. a gyógyszerallergia kérdését. és egyebeket.

Csutka Alma 2014.01.04. 16:13:09

@Don Quixote de la Ferko: Mint írtam: kaptak 1 millát, tehát futja abból, a patronra.
A panasszal semmit sem ér, legfeljebb azt, hogy nem vállalja el a kezelését és elmondja az összes kollégájának.Ott helyben kell lerendezni az ilyen eseteket,az orvos nem fog a beteg miatt panaszt tenni:-))

Csutka Alma 2014.01.04. 16:17:35

@Sterbinszky Tivald: Javítom: nem teljesen van így. Ha az adott orvos területéhez tartozik a beteg, akkor köteles ellátni. Ha másik körzethez: akkor elutasíthatja, mert ráfizetéses a praxisa, kuncsoroghat másiknál. A híre pedig jár orvosról-orvosra. Végül vagy befogadja egy körzeten kívüli orvos, vagy visszamegy a sajátjához. Ilyen egyszerű a szabad orvosválasztás:))

Parajpuding 2014.01.04. 17:10:00

Attól mert valaki orvos, netán éppen átbukdácsolt az egyetemen, nem kell hasraesni. Ha bunkó egy orvos, nyugodtan lehet úgy beszélni vele, mintha valakinek a s*ggéből rántották volna ki. Nem kell szívbajosnak lenni. Mivel a sokévi egyetem alatt minimum a 2/3-adában azt tanulják, hogy ők istenek, a legtöbb el is hiszi magáról. Ezért kell észhez tériteni. Arról már nem is beszélve, hogy az orvos a legtöbb esetben az adófizetők pénzéből kapja a fizetését, úgyhogy pláne úgy lehet vele beszélni, ahogy éppen rászolgál.

egy REALM fan 2014.01.04. 17:22:16

Hát igen van ilyen.
Nekem az első háziorvosom egy valamikori gimnáziumi évfolyam társam lett.Nem most volt.
Közepes tanuló volt de gimnáziumi KISz titkár stb lett belőle.
Papa csont alkoholista de a szoc. hazáért v valami hasonló kitüntetés birtokosa.
A doktornő szüzességének elvesztése hozzám kötődik.
A lényeg 15 évig nem láttam egyszer csak megörökölte a körzetünket, tehát a háziorvosom lett.
az hogy nem ismert fel egy infarktusomat csak hab a tortán.
Ami kiverte a biztosítékot az volt hogy (20-éve) nyáron 30+ fokban bementem a rendelésére rövid nadrágban.
Amit kaptam. mit gondolok Én hol itt a tisztelet az Ő pozíciójához stb.
Röviden annyit válaszoltam: tiszteljen meg azzal hogy kiköpi a rágógumit, felveszi a fehér köpenyt.
És tisztességgel beszél velem ha már egyszer megtiszteltem azzal hogy leszophatott.
Majd kikértem a kartonomat és másik orvost választottam.

UI:
A mai napig is úgy csinál mintha mi sem történt volna.

nagyzee 2014.01.04. 19:48:34

Mindennapos dolog ez a hozzáállás. Nálam az egészségügy már ott megbukik, hogy az orvosi rendelők többségében még a sorszámrendszer semműködik! Én ugyan csak 5 évente egyszer szoktam betenni a lábam a háziorvoshoz, de felfogni sem tudom miért jó az orvosnak és a betegeknek, ha a sorszámos behívás helyett minden beteg ott tolul és figyelik ki a következő... aztán ugyis az megy be, akinek "csak receptet kell írni" vagy csak "kontrollra jöttem"....40 éves elmúltam, tavaly eljött az az idő, amikor úgy döntöttem, hogy megér havi 7 ezrest a privát egészségbiztosítás. És tényleg megérte. Egyetlen egyszer voltam úgy, hogy rászántam magam, hogy meglátogatom az orvost egy nem múló torokfájással. így ment: felhívtam a központi számot reggel 7-kor, jeleztem mi a problémám, és hozzátettem, hogy melyik rendelőjük esik nekem útba. A diszpécser elnézést kért, hgy csak 11.00-ra van időpontja a gégésznek, valahogy azért ezt nem éreztem nagy csapásnak,alfogadtam az időpontot. 11.00.kor megjelentem a rendelő előterében, a Doktor Úr kézfogással üdvözölt, és kb 20 percet töltött velem a vizsgálattal és adminisztrációval együtt. Az eredmény persze ugyanaz lett, mintha a háziorvosomnál jártam volna, ( azt mondta elmúlik majd, de ha akarok, öblögessek...) , de az, hogy 4 óra várakozás helyett 20 percet vett el az életemből, nekem mindennél többet ér. Ez a hozzáállás lenne elvárható egyébként azért a rengeteg pénzért, amit amúgy is levonnak a fizumból... nem tartom jónak, hogy pluszban fizetni kell a normális eljárásért, de ha ez az ára, akkor én továbbra is maradok a privát egészségbiztosításnál.

she_wolf 2014.01.04. 20:03:37

2014 január 2. Térd UH. 10-re volt időpontom. 10 óra után 2-3 perccel behívtak, név szerint. Az időpontot az intézmény betegirányítójában dolgozó hölgytől kaptam, aki kérte, hogy ha van már, akkor rtg. felvételeimet vigyem magammal. Mindent összeszedtem, és a pakkommal együtt bementem, mikor szólítottak. A doktornő megvizslatta a röntgen felvételeket és kicsúszott a száján, hogy " - Ez egy csúnya térd.- ". Én meg mosolyogva válaszoltam, hogy fájós is:)
Amíg maszatolt a térdeimen kérdezgetett néhány dolgot, válaszolgattam neki aztán diktálni kezdett. Majd pedig amíg cihelődtem egy-két poént lőttünk egymásra:) Boldog újat kívánva egymásnak, mosolyogva (és Quasimodo style-ban) kibicegtem az ajtón.
Ez volt a szakrendelésen.

Így is lehet. Bár nem képes rá mindenki. Se orvos, se beteg.

A háziorvosomnál érkezései sorrend van, pontosan azzal a metódussal, amivel zünükééknél. Bár a háziorvos nyilván jobban ismer, mint egy szakorvos (akit lehet, hogy életemben csak egyszer látok), és talán a mosolya is inkább kényszeredett, mint őszinte, azért még a legrosszabb napján is képes arra, hogy köszönjön, és megkérdezze, mi a panaszom. Egy orvosban legyen annyi, hogy legalább önmagának hízelegjen azzal, hogy tud viselkedni.
Ha már ez sem motiválja, akkor veszett fejsze nyele, jöjjön - ha van rá mód - az átstartolás, de egy másik kifutópályára:)

Egyébként DarthVader - nél van az igazság, egyetlen mondatba sűrítve: "Rohad az egész rendszer."

mz//iksz 2014.01.05. 10:44:23

Varnai: "én elvből egyetlen orvosnak sem adok jattot"
Ha valaki szegény és nem engedheti meg magának hogy a műtét után! paraszolvenciát adjon, csak annyit mond, hogy köszöni, és hálás a segítségért az teljesen rendben van.
A rendszer azonban hibás, és ha valaki nem akar külföldön dolgozni, akkor abban kell élnie ami itthon van. Ez azt jelenti, hogy az operáló orvosnak minden egyes műtét után 'kiskasszát' kell fizetnie, amit a műtősnők, (esetleg még a műtősfiúk aki beviszik a beteget) és az altatóorvos kapnak meg (ahol központi műtő van az altatóorvosával nem találkozik a beteg csak a műtőben) Ez a magyar kórházak nagy részében így megy. Ahol nem fizet az orvos, onnan a minimálbérért dolgozó személyzet lelép vagy csak kényelmes tempóban és elégedetlenül dolgozik, amivel senki nem jár jól. Leegyszerűsítve aki a műtét után elégedett és paraszolvenciát ad, abból kell részben megélni, részben azok után is fizetni a kiskasszát akik nem adtak.
Ha túl sok ember lesz aki elvből nem ad, akkor nem lesz más lehetőség csak kimenni külföldre. Ez van. Csúnya rendszer. Másrészről nem egy nagyon gazdag országban a szegények nem jutnak műtéthez, és bizonyos drága gyógyszerekhez sem (pl. Magyarországon ingyenes rákgyógyszerekhez), és a szakorvoshoz előjegyzésre kapnak időpontot két hónap múlva (pl. Svédország Anglia stb).

Farkasokkal táncoló 2014.01.13. 10:29:17

Az orvos valóban igen bunkó módon küldte ki a páciensét, ezen nincsen mit vitatkozni. Szarjon sünt.
De.
Nálunk pl úgy van, hogy vannak a bejelentkezős betegek (ezek telefonon vagy személyesen időpontot kérnek)és vannak az olyan betegek, akik hirtelen panaszokkal mennek időpontkérés nélkül persze. Nos, ilyenkor az van, hogy az időpontos betegek az adott időpontban vannak behíva, majd mikor ezek éppen nincsenek, akkor hívják be azt, aki csak úgy beesett. Hogy ez a rendszer jó e vagy rossz nem tudom (azt se, hogy kinek jó és kinek rossz és milyen indokkal) , de ez megmagyarázza azt, hogy sokan hívás nélkül mennek be oda, és sokan szólitásra.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása