Szívből jövő köszönet a Tüdőgondozó dolgozóinak

2013.12.19. 08:59

images_8.jpg Legalább 10 éve járok ide, és eddig is kizárólag jó tapasztalataim voltak az itt dolgozókról, de most szó szerint leesett úgy az állam, hogy csak fél perc múlva tudtam kinyögni  az első köszönömöt.

Tisztelt Praxis! 

 

Az alábbi sztorival szeretném én is alátámasztani azt, hogy nem a pénzen múlik a hozzáállás. Délután 3 körül értem be a tüdőgondozóba, ahol kiderült, hogy szabadságon van a doktornénim és az egyetlen rendelő orvoshoz 6 körül fogok bejutni.

 images_8.jpg

Mondtam hogy nem baj, megvárom, mert elfogyott a Symbicortom (aminek a használata nélkül asztmaroham lesz az allergiás tünetekből). Leültem, de még elő sem tudtam venni a könyvemet, amikor odajött egy nővérke és megkérdezte: csak receptért jöttem? Igenlő válaszom után a főnővérrel fél perc alatt arra a döntésre jutottak, hogy mivel egy hónap múlva úgyis vissza kell mennem kontrollra, addig adnak nekem ingyen (!) egy dobozzal a gyógyszerszekrényből. Mert " minek várna 6-ig, ha csak recept kell?" 

 

Legalább 10 éve járok ide, és eddig is kizárólag jó tapasztalataim voltak az itt dolgozókról, de most szó szerint leesett úgy az állam, hogy csak fél perc múlva tudtam kinyögni  az első köszönömöt. Persze, mivel itt élünk, hozzáteszem: azért nem írtam le a rendelő címét, mert simán kinézem a TB-ből, hogy képesek lennének megbüntetni ezért ezeket az agyonhajszolt, mégis emberséges  nővéreket. Ha nincs igazam a TB-t illetően, valaki javítson ki, nagyon örülnék neki!

 

Mégegyszer hálás köszönettel: K. Enikő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antalbaba 2013.12.19. 10:28:24

Szoktak kapni ilyen "odaadható" gyógyszereket a cégektől, pl. ha valakinek kipróbálásra kell, vagy áthidaló megoldásként... Max. a gyógyszercéget vágnák fejbe a "lefizetésért":-(

qbr 2013.12.19. 11:37:09

@Antalbaba: Nagyon szigorúan le van már korlátozva a gyógyszeradomány. Mondjuk nem véletlenül...

reepach 2013.12.20. 07:51:16

Én olyanról is hallottam, hogy az orvos az adományként (reklám, marketing szándékkal) ingyen kapott gyógyszert pénzért adta a betegnek. És az még örült is, mert nem kellett patikába menni, és valamivel olcsóbban jutott hozzá... Csak éppen tisztességtelen, mert a doki csalárd módon jutott adómentes bevételhez, a beteg pedig legközelebb azt a gyógyszert fogja feliratni, amit előzőleg az orvosa kézbe adott, pedig nagyon sok azonos hatóanyagú (sokszor olcsóbb) gyógyszer között választhatna.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.12.20. 09:50:49

@reepach: hát nem azt mondom, hogy ha szóltam egy cégeknek, hogy kellene egy-két doboz XY gyógyszer (fájdalomcsillapító, kenőcs, izomlazító, antibiotikum stb)akkor nem kaptam ajándékba, de ebből meggazdagodni nem lehet mert vagy elhasználtam magam vagy továbbadtam a nincstelen betegeknek (persze kinézem, hogy nem mindenki ilyen). ráadásul ezeken a dobozokon írja, hogy "klinikai gyógyszerminta" vagy valami hasonló. az jellemzőbb, hogy a cégek motiválnak arra, hogy minél többet írjál fel egy gyógyszerből, vagy ami méginkább buli, X számú beteget beállítani egy hosszú terápiára: vérnyomáscsökkentő, syncumar, koleszterincsökkentő, különböző vérlemezkeaggregációt blokkolók. ezeket a betegek egy életen át szedik és az orvosok nagyon nem szeretik megváltiztatni a felírt készítményt, így szinte garantált a gyógyszervásárlás a következő 10-20-30 évre.
de most őszintén melyik cég ad árban jelentős mennyiségű gyógyszert ajándékba

Irkutszk 2013.12.20. 13:05:53

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Gyógyszertárban adnak rabatot, de nem a gyár, hanem a nagykereskedő.

Irkutszk 2013.12.20. 13:07:27

@Irkutszk: Kieg. az egyetemi gyógyszertárakban elképzelhetőnek gondolom, hogy ezeket másképp számolják el a klinikák felé. Közforgalmú patikában természetesen ugyanolyan áron adják tovább az ilyen készítményeket, mint a többit, hiszen az a patika kockázata és költsége, hogy berendel nagy mennyiséget, amit aztán tárolni kell.

qbr 2013.12.20. 13:20:33

@Irkutszk: jó, de azért a rabatot nem a nagyker találja ki, hanem a gyártó :)

Osztályokon szoktak leginkább ingyen mintákat adni a cégek, mert sok olyan terápia van, amit osztályon indítanak, de járóbeteg-ellátásban folytatnak. Tipikus példa az LMWH-k:
- nagyjából ugyanazt tudja az összes, ezért szakmailag mindegy
- nem igazán lehet őket egymással behelyettesíteni, ezért ha az egyik gyógyszerrel elindult a terápia, akkor azt fogja kiváltani a beteg
- ha ingyen minta van az osztályon, akkor az nem terheli a kórház költségvetését (mert azért az LMWH-k nem olcsók)
- a további, későbbi terápia már receptre megy, járóbeteg ellátásban, szóval azt már az OEP fizeti
- ráadásul ha nincs árkülönbség az egyes gyógyszerek között, akkor az OEP-nek valójában mindegy is, a versenytársak egymást szívatják csak

A probléma akkor van csak, amikor a gyártó betárazza a kórházakat adománnyal, de jóval drágább, mint a versenytársai. Ez ellen meg az OEP szokott védekezni, neki is megvannak erre az eszközei.

reepach 2013.12.20. 15:01:51

@qbr:
"qbr 2013.12.09. 21:05:02
...Nem vagyok orvos. Még csak egészségügyi dolgozó sem :)"

Már elnézést, de akkor honnan ez a szakértelem meg helyzetismeret?
Nem szégyen az, ha valaki orvos.

reepach 2013.12.20. 15:06:26

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Anyósom a csontritkulás elleni gyógyszerrel járt így, a kijelölt centrumban az orvos zsebből adta a gyógyszert, valamivel (nem sokkal) olcsóbban, mint a tényleges térítési díja. Gondolom, adományként kapta a gyógyszercégtől. Rajta is volt, hogy "Ingyenes minta, kereskedelmi forgalomba nem hozható" Hát ez meg így hogy?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.12.20. 15:25:15

@reepach: hát az nem korrekt dolog ha így volt. de mondok egy másik nagyon hasonló lehetőséget is, nehogy ugyanaz álljon fenn:
az ízületbe adható hyaluronsavkészítmények jelentősen csökkenthetik a beteg artrótikus panaszait és kitolhatják az időt a protézisig. nem olcsó dolgok, ezért kevés patika tart belőle csak egy injekciót is, sőt egyetemi klinika közvetlen szomszédságában levő patikákon kívül szinte lehetetlennek tartom, hogy ilyet patikában azonnal meg lehessen vásárolni, legfeljebb rendelésre. persze mondanom sem kell, hogy a biztosító sem állja őket.
ha vidékről jön egy beteg aki hajlandó ezt megvenni akkor ugye leírod neki, hogy mit kell megvenni, elmegy patikába és megrendeli, majd újra be kell jöjjön vidékről, hogy átvegye, elmenjen az orvoshoz és az beadja a térdébe, ennek a hercehurcának az elkerülése végett sok cég bizományba hagy az orvosoknál pár ilyen injekciót, amivel az orvos havonta elszámol, de van számla, minden.
a csontritkulás elleni gyógyszereket ugye csak hosszú távon érdemes szedni, ráadásul DEXA kell hozzá rendszeresen, a bevételéhez nem kell orvosi segítség, így nem értem mit nyer a beteg vele ha az orvostól kapja meg és nem másnap a patikában. nem tudom mekkora haszon lehet benne, de egy doboz nem lehet nagyon magas összeg, persze a végeredmény mindig jó a gyártónak mert évekig kell szedni. én is sokat felírtam de egy klinikai study keretében, ahol a betegek bizonyos klinikai feltételeknek kellett megfeleljenek, meg dexa-ra járjanak évente, de egy tabletta sem volt a kezemben soha.

qbr 2013.12.21. 10:24:51

@reepach:
Nem azért emelem ki, hogy nem vagyok orvos, mert szégyellnivaló lenne, hanem azért, mert a praxist olvashatja sok, tanácsot kereső, beteg ember. Nem akarom, hogy bárkit is félrevezessen, hogy néhány működési vagy adminisztrációs kérdésre tudok valamilyen választ adni, és a betegségével kapcsolatos kérdései kapcsán az én laikus tanácsaimnak a kelleténél nagyobb súlyt adjon.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása