Emberi méltóságot megalázó helyzet a pénztelenség miatt

2013.12.14. 08:14

images.jpgAz a nincstelenség, ami itt tapasztalható, az hogy hasmenéses beteg aki elvileg fekvő pelenka hiányában többször félmeztelenül igyekszik elérni a WC -t és miután ez sikertelen, Nővér és Beteg számára kellemetlen.

Blogokat olvasva úgy érzem a kórház Igazgatóhoz irt levelem megosztanám az olvasókkal. Sajnos nem értették soraim,talán aki olvassa érzi mi a kérés a T.Kórház vezetői felé. Levelem az alábbi.:

 

Tisztelt Igazgató Úr!

 

Szóban már jelzett Elismerésem más oldalról viszont panaszom szeretném Ön felé leírni.

 

Történetem tudom nem egyedi,de úgy érzem nem hagyhatom szó nélkül,sem az igazságérzetem sem a jóérzésem nem engedi meg.hogy túllépjek a átélt,tapasztalt eseményeken. 4 évvel ezelőtt kezdődött párom betegsége,és ezért már többször kellett Őt Önöknél kezelni. A sürgősségi beteg felvételnél és megfigyelőbe ( maximális megelégedésem köszönetem minden szempontból ) Bár annó ( 4 éve )az épp ügyeletes Doktornő haza akarta küldeni a hajnalban mentővel érkező szívinfarktusos párom mondván már jobban van és egyébként sincs szabad ágy.Hála Isten kérésemre továbbvizsgálták,bebizonyosodott nagyobb a baj és még szabad ágy is akadt.Talán annak köszönhető,hogy nem lett katasztrófa.

 

Majd a Városmajori Szívklinikán megállapították életveszélyes állapotban van ,szívműtét szükséges.Mondták 2-3 hét a várólista miatt a műtét időpontja.Őszintén felháborított a tudat,hogy lehet hogy a várólista miatt elveszíthetem párom.Önkéntelenül de nemtetszésemnek bizony hangot adtam (nem vagyok rá büszke ) 6 napon belül sikeres műtéten esett át Melyért nem tudok és szerintem nem is lehet elég hálásnak lenni a "csodatevő" Orvosoknak. Ez év tavasszal került a sürgősségi osztályra megfigyelésre.Mindenki maximálisan elismerést érdemlően állt hozzá . Majd augusztusban háziorvosi beutalóval a 2 emeleti Kardiológiára került, ahol egy fiatal doktornő megkérdőjelezte hogy feltétlen szükséges a felvétele és kioktatott,hogy szerinte én túl dramatizálom a dolgot és jobban bízzak az orvosokba. Majd az intenzív osztályra átkerültünk Dr. Kozma Főorvos Úrhoz. Innentől már csak elismeréssel és hálával tudok gondolni az ottani Orvos és Nővéri hozzáállásról.

 

Ezek után tudom hálátlannak tűnök ha most panaszkodom. Most ismét itt fekszik párom. De úgy érzem nem vagyok igazságtalan és le kell hogy írjam véleményem ,hisz a minden elismerést érdemlő Orvosokat és Nővéreket bántottam meg hirtelen felháborodásomban , melyért nem ők a hibásak. Egészségügy pénztelensége mint mindenki előtt előttem is ismert.A baj csak az,hogy vannak azt hiszem alapvető dolgok amin nem kellene spórolni. Előre bocsájtom nem luxusra csak az alapvető normál állapotra van igényem / igényünk / ( a betegek és hozzátartozók nevében is mondhatom).A párom egy olyan ágyra került amelynek a fejrészét nem lehet emelni,mert rossz elavult.(mivel csak ez volt szabad ágy) Sajnos nem fekhet laposan ezért a Főorvos Úr gyors megoldásként (amiért neki köszönet ) egy szekrény ajtó segítségével próbált segíteni.Majd mikor hajnalban Párom befulladt az akkor őt ellátó és életét megmentő Orvos hogy megfelelő magasságba legyen a fejrész a kis széket támasztotta a szekrény ajtó hoz pluszba.

 

Mikor 10 óra után megérkeztem és a Páromat ebben az állapotban láttam feküdni, a felejthetetlen látvány ( fotót készült ). A tudat,hogy az életét megmentették a székkel minden elismerésem.De felháborít,hogy bár mennyire van nullán az egészségügy azért idálig nem lehet eljutni.Mikor hangot adtam elkeseredésemnek, felháborodásomnak, azonnal készségesen megoldást kerestek, intéztek. Párom egy tökéletes ágyat kapott, Hála a gondos orvosi kezelésnek jobban van. Miért mentem mégis Igazgatóságukra ? Mert úgy érzem,látom,hogy az Orvosok,Nővérek valóban a betegekért mindent megtesznek,de ennek ellenére a körülmények siralmasak. Az a nincstelenség ami itt tapasztalható -párna, párnahuzat kevés vagy nincs is , - lepedő hiány - az hogy hasmenéses beteg aki elvileg fekvő pelenka hiányában naponta többször félmeztelenül igyekszik elérni a WC -t és miután ez sikertelen (emberi méltóságot megalázó helyzet ) Nővér és Beteg számára kellemetlen.

 

De lenne mit még sorolni ami nem luxus de alapvető elvárható a kórház felszereltségét illetően. Kérdésemre Igazgatásukon - miért nem lehet a helyzeten egy kicsit is változtatni , elérni, hogy Orvos gyógyíthasson, Nővér beteget ellásson , beteg gyógyuljon - és ehhez a feltételeket valamivel jobban biztosítani. A válasz érthető de egyben elgondolkodtató is. A kórháznak nincs tatozása és ez csak így spórolással.gazdálkodással érhető el. Aki asztal mellől nézi a dolgot annak szemszögéből ez a dicséretes gondolkodás. De a betegágy mellől nézve.....hááát...??????

 

Szeretném Önt kérni, tolmácsolja Kardiológiai és Belgyógyászati Osztály Hivatásuk iránt elkötelezett Orvosok, Nővérek felé az elismerést ,hogy a siralmas körülményekkel dacolva , életeket mentenek,gyógyítanak,ápolnak,gondoznak, A körülményekből adódó nem nekik felróható problémák iránti zsörtölődést betegtől hozzátartozótól " pajzsként" türelmesen elviselik.

Kérem soraim megértését.

 

Tisztelettel : Polgár Lászlóné aggódó hozzátartozó

 

 WP_Good_Articles_Christmas_Logo.png

Karácsonyi akciónk keretében november 20. – december 31. között ingyen hirdethet nálunk! A részletekről tájékozódjon médiaajánlatunkból.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hohenstaufen 2013.12.14. 09:22:47

Nem irkálni kell, panaszkodni, levelezgetni, hanem nekimenni az egészségügyet felügyelő minisztériumnak, szétverni néhány irodát, feljelenteni néhány tisztviselőt gondatlanságból elkövetett közvetett emberölésért és az egészséghez és gyógyításhoz való jog veszélyeztetéséért, és hasonlók. Azt majd komolyan fogják venni, mert úgy látszik csak az erőből értenek ezek is, és minden más fontosabb, mint az egészségügy. Számomra teljesen nyilvánvaló, hogy az állami egészségügy összeomlott, látszatból meg hivatástudatból vegetál még valahogy, most jutottunk el oda, hogy bizony magánbiztosítás kellene, csak ehhez nem adnak elegendő jövedelmet, ami nem csoda, hiszen tudatos bérrabszolgaságban tartanak bennünket, így viszont marad a kamuellátás, az óriási TB-elvonás, meg a nagy frász, mert amikor súlyos beteg leszel, szembesülsz vele, mit is érnek a befizetéseid a közösben. Pontosan annyit, amennyit a levélíró leírt, meg annyit, vagy annyit se, amit még borítékban plusz hozzáteszel. Akkor minek a TB-befizetés? A jelenlegi rendszer egyszerűen aljasság. A rendszerváltáskor nem balkáni-latin-amerikai állapotok eljövetelére szavaztunk, és a rendszerszintű "elqrásért" egyszerűen senki nem vállalja a felelősséget, csak az adózók, mert ők finanszírozzák még ezt a hatalmas kalap xart is!

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 09:43:28

na egy szavatok se lehet, nagybetűvel írta...:)

Braincelle 2013.12.14. 14:06:45

A magyar nyelvben a közneveket kis betűvel írjuk, a különböző tagmondatokat pedig illik vesszővel tagolni, mert anélkül nem érthető.
Egyébként teljesen felesleges dicséretekkel álcázni a panaszkodást. Ezzel nem azt mondom, hogy nincs igaza a panaszaiban, de ha valaki bepanaszolok a főnökénél, akkor álszent dolog pozitívumokat is említeni.

Braincelle 2013.12.14. 14:20:34

@Hohenstaufen:
És a koraszülöttek ellátását, a gyermekek vesetranszplantációját, a politraumatizáltak műtéteit, az agyműtéteket, a többszázezer forintos vérrög-oldó kezeléseket mégis ki finanszírozza?
Sok hibája van az egészségügynek, ezek közül az egyik, hogy túlzott elvárásokat ébreszt az emberekben, de mielőtt azt állítanád, hogy összeomlott, nézz egy kicsit jobban körül.
Az szerintem is nagy baj, hogy túl sok a szakmai hiba, részben a hiányos képzés, részben a túlterhelt és kontraszelektált emberek és rossz minőségű eszközök; illetve, hogy az ápolás alapvető kellékei sincsenek meg. Ugyanakkor az, hogy a kevésbé súlyos betegnek várnia kell, amíg a súlyosabbat el nem látják, az nem összeomlás kérdése.
Ráadásul el kellene fogadni, hogy az élet véges, és hogy nem alanyi jogon jár mindenkinek bármilyen áron a világ összes létező eszköze, hanem az van, ami van, és ezzel vagy sikerül megmenteni, vagy nem. Nekem az sem tűnik alapvetőnek, hogy a mentő kijön az emberhez, és bennem az is hálát váltott ki, és szinte érthetetlen volt, amikor apukám rosszul lett, hogy csak fel kell hívni egy telefonszámot, és kijön valaki, aki segít.
Én is fizetek tb-t, de az nem az én ellátásom költségét fedezi, hanem az állam egészségügyi költségeit. Ha nekem holnap azt mondja a rendszer, hogy nem kezelik a halálos betegségemet, mert inkább inkubátort vesznek, akkor azt mondanám, hogy igazuk van, mentség a gyerekeket, akiknek még van esélye valami jóra.
Lehet, hogy ez szélsőséges, és nagyon sok esetben igazuk van a panaszkodóknak, de néha olyan szintű pattogás megy, hogy az elképesztő.

Mondjuk amikor két órát a hátsó lépcsőházban közlekedsz, mert a folyosó előtt ott vár a cigánycsalád, akik már három órája várnak a semmi-baja-nincs családtagjukkal, a három óra alatt megvolt a szakorvosi vizsgálat és a szükséges képalkotó, kapott tüneti kezelést, tájékoztatva lett, már csak a képalkotó leletet várjuk, hogy hazamehessen; mégis villogó szemekkel magyarázzák, hogy ők már három órája várnak, miközben egy órán belül hét mentő jön, akut betegekkel, akut áthelyezésekkel, és rohangászunk, mint a mérgezett egér...

Nem tudom, mért nem képesek az emberek kivárni a sorukat, és mért gondolják, hogy az ő jóllétük, és komfortérzésük annyival fontosabb mások életénél. Az állami egészségügy arra alapszik, hogy a társadalom megmaradása érdekében a társadalom számára visszaállítsa az állampolgárok egészségét, és igen, ebben a funkciójában is sajnos kezd kudarcot vallani, de nem arról szól, hogy kinyalja a seggét annak, aki a leghangosabban reklamál.

Ez az egyik fele, a másik, hogy tényleg nem normális, hogy ne legyen elég pelenka és lepedő egy kórházban, hogy ne legyenek minőségi eszközök és normális idegállapotban lévő, megfelelően képzett személyzet, számonkérhető ellátási protokollokkal.

Hohenstaufen 2013.12.14. 16:14:13

Braincella:
"És a koraszülöttek ellátását, a gyermekek vesetranszplantációját, a politraumatizáltak műtéteit, az agyműtéteket, a többszázezer forintos vérrög-oldó kezeléseket mégis ki finanszírozza?"
A társadalom jó része maga tudná finanszírozni az összes leggyakoribb ellátást, ha megfelelő jövedelmet és biztosítást kaphatna, de nem kap. Így mi marad? Az a réteg, amely befektetett az életébe tanulmányokkal, szorgalommal, és vigyáz az egészségére is, persze mindezt rengeteg áldozattal, fegyelemmel, lemondással, nos ez a réteg szépen ráfázik, mert a keveset kereső, gondatlan és fegyelmezetlen rétegek élősködőként telepednek rá a rendszerre, valódi felelősségvállalás nélkül. Azért az mégse járja, hogy a potenciális rákos minimálbéres és dohányzó-ivó ugyanannyit nyomjon a latban, mint a jobb paraméterűek, a terhek viseléséből viszont épp hogy kiveszi a részét! Én azt mondom, ma már az állami egészségügyi ellátás szolgáltatásának színvonala nem áll arányban azokkal a súlyos összegekkel, amelyekkel szabályosan kirabolják a társadalmat, ugyanis a fizetésekre nehezedő adóék (adóelvonás) még mindig 50% körüli! Magyarországon azért alacsonyak a jövedelemszintek, mert a humán tőke katasztrofális mértékben nincs megfizetve, a rendszer a puszta vegetáláson alapul, meg azon az undorító pénzügyi terrorista szemléleten, hogy ne keress, inkább adósodj el a bankok nagy hasznára. Ilyen helyzetben rablás a nagy adóelvonás, amelyre mégis azért kényszerül az állam, hogy fenntartsa a tömegek által évtizedek óta megszokott, de nem megtermelt jóléti rendszert! Ezért fordul hitelekhez meg a nagy mértékű adóelvonásokhoz! A rendesen kereső egészségtudatos ember meg csak pislog, hogy ki van fosztva, de alig kap érte valamit, ugyanis bajban hullik le a legtöbb lepel. És ne jöjjön kérem a "társadalmi szolidaritás" rég lejáratódott szlogenjével, mert az valójában ma már csak kirablást és élősködést takar, azt fedezi és leplezi. És mindig a fix és relatíve nagy teherviselők fáznak rá, miközben a nekik juttatott állami szolgáltatások siralmasak, végletesek. Azért volnék az egyéni biztosításos rendszer híve, mert abban mindenki megkapja jutalmát: aki bagózik, iszik, szemét kaját zabál és egész nap tv előtt döglik, az hamar ráfázik, és vagy változtat, vagy beledöglik, de saját pénzén és nem a másokén. Aki pedig vigyáz magára, és még takarékoskodik is, az végre tisztes ellátást kaphat jóformán bármilyen élethelyzetre. Szóval be kéne fejezni végre ezt a lehúzósdit, eladósodásdit, látszatosdit, ami ma folyik az állami egészségügy terén, és normálisan meg kéne fizetni végre az embereket (az egészségügyi dolgozókat is), mégpedig az EU-bérekkel igenis arányosan (itt is legyen egyenlő elbánás elve, ne csak a kötelezettségeink esetében), és szépen gondoskodjon mindenki magáról. Nem kellenek mesterségesen duzzasztott TB apparátusok, haszonélvezők! A súlyos betegeknek legyen egy közös kockázati alapjuk, ez is működik máshol, így nem feltétlenül kell belehalni egy súlyos betegség drága terápiájába. Azonban a semmirekellő, potyautas százezrek, ha nem milliók, nagyon ráfáznának, mert hamar kiderülne, hogy ők csak kivesznek, de alig vagy semmit nem tesznek bele a rendszerbe! Őket el kell tartani - a kapitalizmusban is! A politika azt a helyzetet nem hajlandó felvállalni, hogy egy átmeneti időszak után tízezrek haljanak bele a legegyszerűbb betegségek szövődményeibe, mert egyszerűen leépültek, hasznavehetetlenek, elemi dolgokra sem képesek. Tehát marad a mi kirablásunk és átverésünk, meg a közös szekér erőltetett vonszolgatása, amiből mellesleg sokan nagyon jól járnak, mert zavarosban lehet halászni. A PÉNZEMÉRT TISZTES ELLÁTÁST, KÖRÜLMÉNYEKET KÉREK, ÉS HÁLAPÉNZMENTESSÉGET! Ha nem - IDE A SAJÁT TB-MET, majd én gondoskodom magamról, utánanézek az addigra gondolom kifejlődő biztosításoknak, kiválasztom a számomra megfelelőt és elintézem magam. A nyugdíjjal is ez a helyzet egyébként, egy merő bűntény úgy kifizettetni a jelenlegi aktívokkal a relatíve aránytalan jelenlegi nyugdíjakat, hogy közben állandóan ostorozzák őket azzal, hogy amikor ők nyugdíjba mennek, felemelik a korhatárt, és a bérük 25-30%-át kapják, szemben a mostani 70% körüli értékkel. Egyszerűen elképesztően át vagyunk verve, ki vagyunk rabolva! Mindezt csak azért mondom, hogy tudatosítsam: TUDJUK! És előbb utóbb teszünk is valamit praktikusan, mert ez így nem megy tovább sokáig...

platelet 2013.12.14. 19:58:36

"szerintem ez alapkövetelmény, nem luxus"

Bármilyen hihetetlen, de még erre sincs pénz. A kórházigazgatónak felesleges írogatni, tessék a minisztérium meg a kormány (bármelyik, nem politizálni akarok) felé fordulni...

2013.12.14. 21:48:11

Jobb lenne,ha vinne 50 db lepedőt hálából, a kórháznak.

Braincelle 2013.12.15. 01:11:59

@Hohenstaufen:
Értem a gondolatmenetedet, van több része, amivel egyetértek. Ugyanakkor az egész abból indul ki, hogy az adott ember jövedelmének a mértéke arányos az elvégzett munka mennyiségével és minőségével, és aki keveset keres, az csak azért lehet, mert lusta és nemtörődöm.
És ez ebben az országban, ahol semmi kis munkákkal lehet megfelelő ágazatban jól keresni, nem is beszélve arról, akinek apuci megveszi a kocsit a 18. szülinapjára, miközben mondjuk a mentőknél az emberek három állásban dolgozzák tönkre magukat, hogy eltarthassák a családjukat; egyszerűen nem igaz.

Ui.: Braincelle a nevem és nem Braincella.

Braincelle 2013.12.15. 01:29:53

@Hohenstaufen:
Csak még annyit, hogy Ön szerint ki fizette azoknak az orvosoknak a taníttatását, akik a magáncégeknél dolgoznak?
Nem lehet, hogy köztük volt a munkában tönkrement gyári munkás, az évtizedeket minimálbérért güriztetett nővér, a tanítónő, a jegyellenőr és még sok más ember, aki igenis végigdolgozta és adózta az életét és megrokkant bele; és nem baj, hogy őket is mind elegánsan besoroltuk a "hasznavehetetlen" és feláldozható tízezerbe?

A tehetősebbek nagyobb részt vállalnak a társadalmi költségekből, és ez szerintem így normális. Érdekes, azt mindig elfelejtik, hogy az ő tehetősségüket is a társadalomnak köszönhetik, valakitől az ő pénzük is lett, valakik vásároltak náluk stb.

Azt gondolom, hogy a pénz nem volt és nem is lesz senki magántulajdona, legalábbis nem árukapcsolás nélkül: aki gazdagabb, aki képzettebb, aki a társadalmi létra magasabb fokán helyezkedik el, annak kötelessége a többi ember iránt felelősséggel viseltetni, ahogy ezt az igazán nagy emberek mindig is tudták.

Teljesen megértem, hogy mindenki szeretne kevesebbet várni, jobb eszközökkel, mosolyra fixált szájú szolgáltatószemélyzet által ellátva lenni; de ezek jelenleg olyan plusz szolgáltatások, amiket aki akar, a magáncégeknél megvásárolhat. Ezt elfogadom, de mindig ideges leszek, amikor a tb eltörlését követelik.

Azt gondolom, hogy akinek igazán sok pénze van, annak nem tétel a tb (nekem sem tétel, pedig senki nem mondhatná, hogy gazdag ember vagyok, de a két állásommal és az idegen nyelvű oktatással még én is keresek annyit, 27 éves pályakezdő létemre, hogy annyi pénz mínusz, amit a tb jelent, érdemben nem számít, értsd nem befolyásolja a túlélésemet, és nem ettől lesz minőségileg jobb vagy rosszabb az életszínvonalam); akinek meg tétel a tb, az nem keres annyit, hogy megalapozottnak érzem a pattogását, hogy ő milyen sikeres és mekkora hajtóereje a társadalomnak.

Nem igaz, hogy nincs egészségügy, és főleg nem korrekt ezt egy ilyen blog alapján levonogatni. Tessék megnézni, abból van a balhé, amikor hibás az ellátás, akkor sikolt a tévé, amikor nem ér ki időben a mentő. Ezek szerint a többi esetben kiér? Hány ember van, akit megmentenek a tb-ből, hány, akihez időben kiérnek, hány sikeres, szuper műtétet végeznek el, hány koraszülöttnek van inkubátor, hány MR vizsgálatot csinálnak meg, hány koszorúérfestést végeznek, sokszor világhírű szaktekintélyek?

Puszta rosszindulat és hazugság azt mondani, hogy ez a rendszer nem csinál semmit.
Nem azt mondom, hogy tökéletes, még azt sem, hogy jó, én tudom a legjobban belülről, hogy milyen. De van.

Tempus-Anh 2013.12.15. 14:08:52

A 9. Páncélos SS-hadosztályról elnevezett nick hozzászólásához csak annyit:

Sajnos posztszovjet eü. ellátásunk megreformálása nem megy háromszázeurós nővéri és ötszázeurós orvosi fizetések mellett. Ezen túlmenően szemléletváltásra is szükség van,
kőkeményen szét kell választani az egészségügybn megforduló betegeket és nem betegeket.
Ezzel viszont visszakanyrodunk az első mondatomban leírtakhoz, "a kígyó a farkába harap"- elv szerint.

qbr 2013.12.15. 15:54:15

@Hohenstaufen: A magánbiztosítói rendszer semmit sem oldana meg Magyarországon, mert nem csak a pénz hiányzik a rendszerből, hanem az erőforrások redundanciája, tehát a választhatóság.
És ha csak egy szűk réteg engedhetné meg magának a drágább biztosításokat, amikből a költségesebb terápiákat finanszírozzák, akkor még a maradék kapacitások is leépülnének, a biztosítók a jól fizető ügyfeleket elkezdenék külföldre hordani, és itt tényleg csak kalmopirin marad meg sebtapasz (megjegyzem, már most akadnak olyan, közép- és felsőárkategóriás egészségpénztár-csomagok, amelyek németországi kezeléseket biztosítanak).

Egy, az egészségtudatos viselkedést(szűrések, véradás, sportolás, stb.) megtakarítási lehetőségekkel jutalmazó rendszer nagyon kellene, és talán ez a jelenlegi, állami rendszerbe is beilleszthető lehetne valamilyen módon.
A nem megfelelő egészségviselkedést büntető rendszereket pedig borzasztó nehéz kialakítani, és hatékonyan (és főleg igazságosan!) működtetni. Próbálkoztak ezzel az inzulinrendelettel is pl., de hát ebben is nagyjából csak egy laborérték alapján határozták meg a finanszírozott gyógyszerek körét.

"A társadalom jó része maga tudná finanszírozni az összes leggyakoribb ellátást, ha megfelelő jövedelmet és biztosítást kaphatna, de nem kap"
A baj ezzel csak az, hogy azok a fránya betegségek az életkor előrehaladtával szaporodnak. És pont mire már nem dolgozik, hanem nyugdíjas, és ezért csökken a bevétele, akkor kezd csak igazán emelkedni az ellátások száma, és ezáltal költsége. TB nélkül egy átlagos 60 éves ember gyógyszerköltsége (csak gyógyszerköltségei!) a jelenleginek a 2-5x-ösére emelkedne.
A "saját maga tudná finanszírozni" legfeljebb úgy működhetne, ahogy a magánnyugdíjpénztárak kapcsán próbálták, hogy a most létrehozott egyéni számlák majd valamikor 30-40 év múlva bekapcsolódhatnának az EÜ rendszerbe forrásként...

reepach 2013.12.15. 17:19:35

@Tempus-Anh: úgy emlékszem, van ilyen nevű város is valahol Alemaniában, bár nekem is a náci páncélos hadosztály ugrott be elsőre. Amúgy kár rá szót vesztegetni, netto hülyeség, amit hablatyol. Ez különösen:
" Azért az mégse járja, hogy a potenciális rákos minimálbéres és dohányzó-ivó ugyanannyit nyomjon a latban, mint a jobb paraméterűek, a terhek viseléséből viszont épp hogy kiveszi a részét! " Nem képes felfogni, hogy de, bizony járja! Ugyanannyit ér a hajléktalan alkesz élete, mint a "jobb paraméterűé" ( jobb paraméterű jelen esetben: nagyképű, nagydumájú, üresfejű, lelketlen alak). Nálunk is, meg még a világ sok helyén, ahol szolidaritás-elvű társadalombiztosítás van.
Egyébként nem a TB piaci alapokra helyezése a megoldás, hanem a jelenlegi mellett lehetőséget teremteni kiegészítő biztosításokra, amely bizonyos kényelmi szolgáltatásokat (hotel komfort, rendelkezésre állás, stb) fedezne, de az ellátás szakmai tartalma minden biztosított számára megmaradna, lényegében azonos színvonalon.

she_wolf 2013.12.15. 17:29:13

A Társadalombiztosítási Járulék (TB) mint olyan, 2012 - től nem létezik.
Helyette Szociális hozzájárulási adó van. Tehát adó, nem járulék!
Részletesebben: www.extundo.hu/gazdasagihirek/310-tb-jarulek-helyett-szocialis-hozzajarulasi-ado.

jágör68 2013.12.15. 17:30:32

Amíg nem lesz extraként igénybevehető magánbiztosítás, hanem mindenki a "de-én-mennyi-téé-béét-fizettem-már-be" szöveggel takarózik; nem lesz változás.
Lehet számolgatni: az EÜ- járulék a bruttó fizetés 9%-a.
Egy koszorúér- stentelés: 1,2 millió Ft
Egy nap az intenzív osztályon: kb párszázezer- többmillió Ft
Egy szülés (piaci) ára- terhesgonodzással, szűrésekkel, stb: kb 1 millió Ft.
Aztán lehet azon gondolkodni, hányan fizetnek járulékot (mostmár csak kb az otthoni) 9,65- 9,7 millió- és többségében inaktív- emberre.
Amíg a nemfizető munkaképes korúaknak is ugyanaz "jár", ami a fizetőknek..
Ha több pénz nem lesz egészségügyre, akkor kérem az előbbi kategóriának csak életmentés- magyarán, ha nem épp azonnal meghalni készül- akkor viszontlátásra.

lpt1 2013.12.16. 23:06:03

@mig54: Itt:

njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=30360.252644

a IV. Fejezet AZ ELLÁTÁSOK FEDEZETE

- de ha alkalmazott vagy, elég megnézni a bérjegyzékedet.

she_wolf 2013.12.17. 00:27:55

@lpt1:
Nem vagyok alkalmazott, és nem igazodom ki a paragrafusok között (sem). Köszönöm a segítő szándékot, de ezzel nem vagyok beljebb.

lpt1 2013.12.17. 10:11:05

@mig54:

"a biztosított természetbeni egészségbiztosítási járulékot, pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és munkaerő-piaci járulékot (a továbbiakban együtt: egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék), valamint nyugdíjjárulékot, ..."

Tehát igen, fizetnek TB járulékot. A SZOCHO-t a kifizetők (cégek, munkáltatók,..) fizetik.

A SZOCHO 2013. évi felhasználása (2012. évi CCIV. törvény Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről):

"52. § A szociális hozzájárulási adó 2013-ban megfizetett összegének 100%-a az Ny. Alapot illeti meg."

Nincs itt csoda, meg varázslat; meg nem itt tűnik el a pénz.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.12.17. 10:15:27

most nem mindegy minek nevezzük az egészségügyi biztosítást ha annak összege kevés? és messze nem fedezi a kiadásokat?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása