A "törvényalkotó" főorvos

2013.12.09. 07:24

postpartum-depression-and-massage-therapy.jpgAz "új törvény " szerint vagy orvost, vagy orvost és szülésznőt lehet választani, csak szülésznőt nem.

Tisztelt Praxis blog!

 

Kistarcsai kórház szülészetén az a hír járja, "új törvény" hozott az új osztályvezető főorvos. A kis mamák jó része nem orvost választott, hanem szülésznőt fogadott. Az "új törvény " szerint vagy orvost, vagy orvost és szülésznőt lehet választani, csak szülésznőt nem.

 postpartum-depression-and-massage-therapy.jpg

Ha se,  orvos se  szülésznőválasztás,  akkor, aki ügyeletes  annál szül a kis mama. Mi késztette erre a "törvény alkotót"? Nekem lenne  egy  tippem ,de  szerintem nem kell  sok ész hozzá , hogy   rájöjjön bárki is.

 

A szülésnél bent van egy  szülésznő szinte  végig, az orvos  csak a  vége  felé  robog be. Tessék mondani ,ebben az országban  törvény alkotó lehet egy osztályvezető  főorvos? 

 

 készen van a kezecske

 WP_Good_Articles_Christmas_Logo.png

Karácsonyi akciónk keretében november 20. – december 31. között ingyen hirdethet nálunk! A részletekről tájékozódjon médiaajánlatunkból</

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qbr 2013.12.09. 11:17:12

Egyrészt nehéz nem feltenni a 'cui prodest?' kérdést.

Másrészt viszont itt nincs szó semmiféle törvényalkotásról: a szülészeti osztály működési rendjét és munkabeosztását a szülészeti osztály vezető főorvosa határozza meg, ki más.
A "fogadott" szülésznő és nőgyógyász egyaránt azt jelenti, hogy nem az előre meghatározott munkabeosztásban megy be az osztályra dolgozni az illető, hanem azon kívül, amikor szül a kismama, aki megfogadta őt. És mivel törvényileg meghatározott a szükséges pihenőidő ügyelet után, az ügyeleti és munkabeosztást teljesen felboríthatja, sőt akár megvalósíthatatlanná teszi, ha "csak úgy" bemennek szülésznők / orvosok dolgozni.
Tehát a főorvos különösebb törvényalkotási jogkör nélkül megengedheti vagy megtilthatja a munkabeosztástól való eltérést.

Egyébként az a fura helyzet van szülészeteken, hogy az önkéntes orvosi munka elterjedtsége miatt (sok nőgyógyász önkéntesként, fizetés nélkül dolgozik az osztályokon, hogy legyen kórházi háttere) simán előfordulhat, hogy arányaiban kevesebb a szülésznő, mint az orvos egy-egy adott intézményben.

reepach 2013.12.09. 12:56:58

@qbr: Ritkán lehet itt ilyen világos, egyértelmű, tiszta beszédet olvasni. Orvostól különösen.

she_wolf 2013.12.09. 17:01:18

Nem értem a poszter problémáját.

qbr 2013.12.09. 21:05:02

@reepach: Köszönöm. Nem vagyok orvos. Még csak egészségügyi dolgozó sem :)

qbr 2013.12.09. 21:06:18

@qbr: Ez most félreérthető volt. Nem lekicsinylésként írtam az "még csak EÜ dolgozót", elnézést.

qbr 2013.12.09. 21:07:06

@qbr: Hanem mint tágabb halmazt.

SusanneF 2013.12.09. 22:07:59

@mig54: Van aki úgy gondolja,hogy az anyagi helyzete "csak" azt teszi lehetővé,hogy szülésznőt fogadjon,orvost vagy a kettőt együtt nem.
Nekem is ezt ajánlották anno...
Amúgy a szülésznő van a legtöbbet a kismamával,és bármily furcsa is ő látja folyamatot,ő hívja az orvost,amikor elérkezik az ideje.

she_wolf 2013.12.09. 23:08:04

@SusanneF:
Értem. És azt is értem, amit @qbr: írt. Így már kerekebb a kép, köszi:)
Az nyilvánvaló (számomra egyáltalán nem furcsa), hogy a szülésznő van a legtöbbet a kismamával, hiszen ő ott teljesít szolgálatot, míg a szülész - nőgyógyász szakorvosnak szerteágazóbb a feladatköre. Így az is nyilvánvaló, hogy ha rendben zajlik a vajúdás folyamata, akkor már csak legvégén szól az orvosnak, hogy eksön van. Ez a dolga. Valamint az is, hogy az orvost hívja, ha zavar támad az erőtérben:)
A poszterről viszont nem derült ki, hogy kismama - é, vagy csak egy "kis mama", aki unalmában felvetett egy kérdést, és közben zokogva röhög a markába látva, hogy itt már lassan akadémiai vita kezd kibontakozni.....

Tripolisz 2013.12.10. 13:58:21

@mig54: Szerintem a vita indító írásba benne van, hogy a szülésznő van végig a kis mamával az orvos a végén esik be. Ha "illetékes " el olvassa a fentieket utána tud nézni , hogy a hír igaz vagy csak egy unatkozó valaki gerjesztette a vitát.

Tempus-Anh 2013.12.10. 19:16:26

Nyilvánvalóan felel az osztálya működési rendjéért, amibe beletartozik az ápolószemélyzet, köztük a szülésznők munkabeosztása is. Nem kizárt, hogy probléma volt a szülésznőválasztás körül és ezt megszüntetendő, hozott ilyen rendeletet. Amúgy nem TÖRVÉNY ez, hanem egy intézkedés, az osztályvezetőnek pedig az osztálya jó működése érdekében szervezésbeli jogai vannak illetve egyéni felhatalmazása lehet a kórház főigazgatójától. A kórházak egy bizonyos fokú önrendelkezéssel bírnak, ami nem jeleneti persze, hogy törvénytelen intézkedést tolerálhatnak.

TamásD 2013.12.12. 13:53:00

Fentebb nagyobb nagyon jól írta a "nem orvos" kolléga:)
Amióta ránk is vonatkoznak az európai munkaidőnormák, azóta elvileg szigorúan be kellene tartani, hogy egy orvos semmilyen pluszmunkával együtt sem dolgozik többet heti 60 (önként vállalva 72) óránál. Ebbe beletartozik minden, ügyelet, magánrendelés, akármi.
Magyarán egy szülész (vagy éppen sebész, bárki más) nem ugorhat be délután csak úgy egy "pénzes" beteg miatt, mert elvileg az is beleszámít az összemunkaidőbe, és könnyen lehet, hogy emiatt azon a héten már túlcsúszna a rendes munkaidejével, ügyeletével, stb.
Természetesen ezt a szabályt a legtöbb helyen rugalmasan kezelik, mondván, hogy úgysem jön senki soha ellenőrizni, hogy melyik orvos éppen miért van benn, de vannak "szabálykövető" helyek, ahol nem vállalják a munkaügyi bírság kockázatát - talán jogosan.

2013.12.12. 14:23:24

Mindent elolvasva én még mindig nem értem miért nem lehet csak szülésznőt fogadni. Ha ez bekever a munkarendbe, akkor a csak orvos választás is ugyanúgy megzavarja a rendet valamint az orvos-szülésznő választás együtt.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.12.12. 20:24:27

@Turchi: lehet, hogy párba vannak állítva a szülésznők és az orvosok, és csak egy párost lehet felbérelni, nem pedig külön külön őket. ez lehet, hogy átláthatóbbá teszi a munkabeosztást

Norx 2014.01.21. 22:24:15

Szülésznő? Végig? Kismamával? Értem én hogy egyre kevesebben szülnek, de 8-10 éve még több vajúdóra jutott egy szülésznő. Azaz óránként benézett (és hülyeséget látott).
Végig apuka van a kismamával, kivéve a kötelező babafotózást (ilyenkor kési le a fazonrendelési lehetőséget az összevarrásra).
Akinek meg nem jut ilyen apuka, vegyen orvost kilóra, vagy gondolja meg legközelebb hogy mibe ül bele.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása