Szülői engedély nélkül húzta hátra a kisfiú fitymáját

2013.11.23. 08:17

MgNMeXWl437JlGjf.jpgAz eredmény napokig vérző, gennyező fityma, annak minden kínjával, és számos szövődmény veszélye.

Tisztelt Praxis!

 

Kerüld el Dr S. E. gyermekorvost!  A szakirodalomban a tudomány jelen állása szerint egyetértés van abban, hogy 3-4 éves korig tilos hátrahúzni/felrántani, egyáltalán bántani és piszkálni a letapadt fitymát. 

 MgNMeXWl437JlGjf.jpg

Dr S. E. (13. kerület egyik gyermekorvosa) egy 15 hónapos kisfiúnak a szülő beleegyezése, sőt megkérdezése nélkül húzta teljesen hátra a letapadt fitymáját, minden érzéstelenítés nélkül, egy pillanat alatt, olyan gyorsan , hogy az anyuka még közbelépni sem tudott. Az általános státuszvizsgálat során azt mondta, hogy vet egy pillantást a kukijára is, majd konstatálta, hogy „hát ez meg sem mozdul” és ezzel együtt teljesen ki is fordította. Az eredmény napokig vérző, gennyező fityma, annak minden kínjával, és számos szövődmény veszélye…

 

Úgy gondolom, hogy egy gyermekorvosnak nincs joga a szülő beleegyezése, megkérdezése nélkül ilyen szintű beavatkozást végezni. Kérem a segítségeteket, hogy milyen fórumon vonható felelősségre ez az orvos.  

 

Köszönettel:   M. Zsófia

 WP_Good_Articles_Christmas_Logo.png

Karácsonyi akciónk keretében november 20. – december 31. között ingyen hirdethet nálunk! A részletekről tájékozódjon médiaajánlatunkból.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kritizálom aA. Marhaságokat 2013.11.23. 11:04:00

Joga nem volt, ez igaz. De téves, hogy "A szakirodalomban a tudomány jelen állása szerint egyetértés van abban, hogy 3-4 éves korig tilos hátrahúzni/felrántani, egyáltalán bántani és piszkálni a letapadt fitymát. ". A szakma álláspontja ebben nem egységes.

Kritizálom aA. Marhaságokat 2013.11.23. 11:05:26

"A letapadás kezelésének legegyszerűbb módja a leválasztás, azaz érzéstelenítéssel (ami esetenként jobban fáj a műveletnél) vagy érzéstelenítés nélkül végzett visszahúzás egy kerek végű csipesz segítségével. Ezt szükség esetén az orvos egy-két alkalommal megismételheti. Mindkét esetben fájdalomra lehet számítani, de nem annyira magánál a beavatkozásnál, sokkal inkább utána: ekkorra ajánlják a Lidocain kenőcsöt."

Kritizálom aA. Marhaságokat 2013.11.23. 11:07:02

" főorvos véleménye szerint érdemes már egy-másfél éves korban szakorvossal megnézetni a kukit, mert ha beavatkozásra van szükség, minél kisebb a gyerek, annál kisebb a kukiügyi trauma. Egy két-hároméves gyerek már teljesen máshogy éli meg a dolgot"

Kritizálom aA. Marhaságokat 2013.11.23. 11:10:50

Másik orvosi vélemény: A fitymabõr letapadása 1 éves korig normális állapot és 1-2 éves kor között magától oldódni szokott. Elõfordul azonban, hogy makacsul tartja magát, és orvosi segítségre van szükség. Ilyenkor két megoldás lehetséges: vagy a fitymabõr erõteljes hátrahúzásával választjuk le a makkról az elõbõrt, vagy egy megfelelõ krém alkalmazásával igyekszünk elérni a leválást. A krémes kezelést elég sokáig kell folytatni, hogy eredménye legyen, viszont nem jár kellemetlenséggel.
Bármelyik eljárást is alkalmazzuk, általában megvárjuk a szobatisztaság kialakulását (kb. 2 éves kor), mert egyrészt a pelenka tartalma a mûvi leválasztás kapcsán létrejövõ hámsérülések gyulladását és késõbb a fityma heges szûkületét okozhatja, de a kenõcsös kezelést is jobb tiszta bõrön folytatni; másrészt 2 éves korig van remény a spontán oldódásra is.
Ennél korábban csak akkor foglalkozunk a letapadással, ha a letapadt bõr alatt elszaporodó sárgás szarumassza fertõzõdik, és penis orsószerûen megduzzadva fájdalmassá, lobossá válik. Ebben az esetben a fitymazsák kiöblítésével (sürgõs beavatkozás!) a gyulladás megszûnését kell elérnünk, és a továbbiakban már úgy kell kezelnünk a kérdést, mint bármely más esetben.

Kritizálom aA. Marhaságokat 2013.11.23. 11:16:20

Azzal egyetértek, hogy a szakirodalom jelenleg a későbbi megoldást javasolja túlnyomó többségben.
És még egyszer: az orvosnak előtte kutya kötelessége lett volna a szülővel egyeztetni.

cobre 2013.11.23. 17:22:38

Itt megtalálod minden elérhetőségét a betegjogi központnak, először velük érdemes felvenni a kapcsolatot: www.obdk.hu/
Aztán attól függően, hogy a gyereknél mit okozott a hátrarántás, egészségügyi perre szakosodott ügyvédet is lehet keresni.

Itthon a fitymaszűkülettel kapcsolatosan ahány orvos, annyi vélemény van. Németországban pedig ha nem okoz problémát a szűkület (pl. gyulladás, pisiléskor "felfúvódó" kuki, nem egy sugárban jövő pisi), akkor nem nyúlnak hozzá pubertás korig, legkésőbb akkor meg szokott oldódni a dolog magától (hogy úgy mondjam, a srácok kimozgatják a szűkületet maguknak).

Egyébként úgy tudom - majd ha orvos is jár kommentel itt, megmondja a tutit -, hogy amíg pelust visel egy gyerek, nem sok értelme van a szűkületet piszkálni (kivételt lásd feljebb), mert a pelenkában lévő állandó meleg és nyirkos környezetnek köszönhetően nagyon könnyen visszatapad.

Feketepéter 2013.11.23. 22:48:41

A neten érdekes módon jókat írnak a doktornőről.Jól beazonosítható.Cenzorilla?

zellerlevél 2013.11.24. 17:23:11

Kedves Zsófia!

Én két fiunkat vittem el egy olyan (otthon is rendelő gyerek)orvoshoz, aki ezt megcsinálta, mert a háziorvosunk azt az álláspontot képviselte, amit te. És amit pl. a sógornőm, egészen a kórházi műtét előtti délutánig, amikor meglátogattak bennünket. Pár óra múlva ugyanaz az orvos elintézte nekik is. Műtét nélkül. Fél napig gond volt a pisiléssel, aztán soha többet. Nem volt három nap kórház, nem volt altatás, ott alvás, elválás, felesleges szenvedés. Volt helyette egy éjszaka, amikor a gyereknek csípett a pisi. Nem tapadt vissza, nem gyulladt be, nem fájt többet. Én biztos vagyok benne, hogy a fiaink jobban jártak így.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása