Gyerekszoba: Gyógy- és illóolajok a babának és a mamának

2013.10.24. 16:00

shutterstock_26145994-e1382519142285.jpgA várandósság és a szoptatás ideje alatt is előfordulhatnak olyan kisebb-nagyobb egészségügyi problémák, amelyeket kezelni kell. Ilyenkor előtérbe kerülnek a gyógynövények, a növényi kivonatok.

 Szülés előtt      

     Aknés bőr  

A várandósság idején a verejték- és faggyúmirigy termelődésében beállt változásoknak köszönhetően sokaknak okoz gondot az akne, melynek kezelésére például aromás vizek (pl. varázsmogyoró, levendula, kamilla) és a teafa illóolaját tartalmazó készítmények (szappanok, illóolajos bőrápolók) használhatók, az előbbieket elsősorban arclemosásra ajánlják. A teafaolajjal végzett humán vizsgálatok szerint az enyhe és középsúlyos pattanásos bőr kezelésére az 5% teafaolajat tartalmazó készítmények (pl. gélek) jó eredménnyel alkalmazhatók.      

     Terhességi csíkok  

A babavárás során kialakult kötőszöveti elváltozások közül gyakori panaszként vetődnek fel a terhességi csíkok, melyek kezelésére a bőr rugalmasságát fokozó és a hajszálerek állapotára kedvezően ható készítmények ajánlhatók. Az említett célokra gyakran ajánlják az ázsiai gázlófű virágos-leveles hajtásaiból előállított kivonatokat tartalmazó termékeket, de hasznos lehet a citrusfélék illóolajait (pl. grépfrút, citrom), illetve a nagyon kis mennyiségben kapszaicint vagy a fekete bors kivonatait tartalmazó készítmények (masszázsolajok, masszázsgélek) használata is. Ez utóbbi két hatóanyag a bőr felületi vérellátását fokozza.

      Fél a szüléstől?   

Egyes országokban (pl. Angliában) a szülés előtti szorongást, illetve a műtétektől való félelmet illóolajokkal – pl. levendula, rózsa, római kamilla, ilang-ilang, narancsvirág – végzett masszázsokkal és inhalálással próbálják meg enyhíteni, a szülés alatti fájdalom csökkentése érdekében pedig az összehúzódások közti időben a hát alsó részét például muskotályzsálya, vagy kamilla illóolajat tartalmazó masszázsolajjal masszírozzák (az illóolaj koncentrációja: 1-2%). A szorongás oldására alkalmas és biztonsággal fogyasztható – ezzel részben a napi folyadékbevitelt biztosítva – az enyhe nyugtató hatással bíró citromfűtea, ajánlott adagja naponta 2-3 csészényi.

Szülés után      

     A gátseb kezelésére  

A szülés után keletkező gátsebek kezelésére, illetve a gáttájék tisztán tartására illóolajat (pl. teafa, cickafark, szantálfa) tartalmazó szilárd vagy folyékony szappanok, fertőtlenítő oldatok, valamint körömvirág-, kamilla-, nadálygyökér-, varázsmogyorólevél vagy -kéreg-, illetve orbáncfűkivonatot tartalmazó krémek használhatók. Az említett növények és ezek kivonatai ülőfürdőhöz és sebek lemosására is használható.      

     Tejelválasztást segítő teák  

A kisbabák megszületése után sok édesanya fordít kiemelt figyelmet az elegendő mennyiségű és jó minőségű anyatej biztosítására. Ennek érdekében szívesen fogyasztanak olyan gyógyteákat, amelyek a megfelelő táplálkozás és egyéb tényezők mellett segíthetik a tejelválasztás fokozását. Erre a célra több, növényi gyógyszerként forgalomban lévő teakeverék is található a piacon, melyeknek fontosabb összetevői az alábbiak: édeskömény-, ánizs- és konyhaköménytermés; kamillavirágzat, majoránna- és orvosi citromfű virágos leveles hajtás.

     A gyulladt mell kezelése  

A szoptatás ideje alatt az édesanyáknak gyakran okoz problémát az emlőgyulladás, illetve a mellbimbók berepedése és kisebesedése, melyeknek kezelésére a népi gyógyászatban például kamilla vagy körömvirág forrázatában áztatott lenmaggal készített pakolást vagy tejben főtt sárgarépapéppel végzett borogatást alkalmaztak (ezek otthon ma is könnyen kivitelezhetők, és a népi tapasztalatok alapján hatékony gyógymódok). A pakolások mellett körömvirágot vagy kamillát tartalmazó krémek, valamint levendula és római kamilla illóolajat (kb. 1%-ban) tartalmazó bőrápoló olajok, illetve homoktövisolajok (terméshús- és mag) is használhatók.      

    Pelenkakiütésre,  bőrbajokra  

A csecsemőknél és kiskorú gyermekeknél leginkább a száraz, érzékeny és gyulladt bőr, a pelenkahasználat, a bőrviszketés, a tejótvar és a hasfájások azok a gyakori panaszok, amelyek gyógynövényekkel és „egyszerűbb”, gyógynövény alapú készítmények használatával enyhíthetők. A bőrpanaszok többségénél különféle formában (ülőfürdő, lemosás, gyógyolaj, kenőcs és hintőpor) használható a kamilla virágzata, illetve az abból előállított kivonatok vagy az illóolaj. Ez utóbbiakat kenőcsök és gyógyolajok készítéséhez használják fel. Az illóolajat tartalmazó készítmények koncentrációja általában 1%, a kivonatot tartalmazóké pedig 5%. A kamilla illóolaja jól helyettesíthető és készítményekben ki is egészíthető a cickafark illóolajával. Az említett bőrpanaszok kezelésénél szintén hasznosak a körömvirág vagy az Aloe vera gélt tartalmazó készítmények, melyek a gyulladások mérséklését és a hámosodás elősegítését egyaránt szolgálják.  A napozás vagy más egyéb hatásra kialakult enyhe fokú bőrpír vagy bőrégés esetén nagyon értékes lehet a homoktövis termésolaj, illetve az orbáncfű virágaiból napraforgó- vagy más zsíros olajjal készített „orbáncfűolaj”. Az említett gyógyhatású olajok önmagukban vagy együttesen is használhatók. Mindkét olaj jól kombinálható a gyulladáscsökkentő hatású kamilla- vagy cickafarkvirág illóolajával. Égési sérülések esetén a benne lévő mentolnak köszönhető hűsítő hatás miatt a mezei menta illóolaja is használható (a koncentráció: 10%).

     Ha fáj a kicsi hasa  

A csecsemőknél és kisgyermekeknél meglehetősen sűrűn előforduló bélgörcsök enyhítésére kamillát, citromfüvet, ánizst vagy édesköményt tartalmazó teakeverékek itatása ajánlott, ami háromféle illóolaj (ánizs, édeskömény, konyhakömény) egyedi vagy keverékek formájában történő külsőleges használatával mérsékelhető. Ezen illóolajok krémekben vagy masszázsolajokban csecsemőknél alkalmazható koncentrációja: 0,5%.   

dr. Babulka Péter

bebikkicsikesnagyok.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása