gyerekszoba: A fiatalok ugyanazt a zenét szeretik, mint szüleik

2013.10.23. 19:00

shutterstock_120334720-e1382437308750.jpgAmerikai kutatók szerint a mai fiatal nemzedék valójában ugyanazt a zenét – pontosabban ugyanazt is – szereti, amelyet szülei hallgattak gyerekkorában – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

  Carol Krumhansl, a New York-i Cornell Egyetem professzora a gyermekkor mellett a húszas évek elejét tartja meghatározónak egy ember életében a zenei ízlés kialakulásában.  Minderre az alapján jutott, hogy 62 egyetemi diákkal fél évszázad legnagyobb slágereit hallgattatta meg, majd pedig kérdéseket tett fel nekik.

Milyen érzés régi dalokat hallgatni?  

A pszichológusnő az 1955 és 2009 közötti évek mindegyikének két legnépszerűbb számát – azaz több mint száz slágert – hallgattatott meg az alanyokkal, és természetesen először is azt firtatta, hogy melyek tetszenek nekik a leginkább, utána viszont arra is rákérdezett, hogy az adott slágert kikkel hallgatta: magában, szüleivel vagy barátaival, és hogy milyen érzelmeket vált ki belőle az adott dal: boldogítja, elszomorítja, energiával tölti fel, vagy nosztalgiába ringatja.  A válaszok alapján kirajzolódott, hogy érzelmi kötődés van a gyerekkorban a szülők társaságában hallgatott számokhoz, azok önéletrajzi emlékként önkéntelenül visszavisznek az időben.  Krumhansl úgy találta, hogy mutatkozik némi kötődés – bár jóval gyengébb – a mai fiatal felnőttek részéről a nagyszüleik kedvelte zeneszámaikhoz is.  

MTI

bebikkicsikesnagyok.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása