Félidőig hordott egy beteg gyereket

2013.10.01. 08:14

woman-cry_1954970i.jpgMajdnem félidőig kihordott egy beteg gyereket, és kínok kínjával szülte meg, nem beszélve a lelki megrázkódtatásról, amit az egész család átélt.

Élek a lehetőséggel, és én is megírom nevekkel a történetünket, ami a lányommal történt tavaly december elején. De az egész szeptember elsején történt, amikor is kicsi lányom bejelentette, hogy kisbabát vár. Nagyon örültünk neki, hiszen vártuk már az unokát.


Mivel nem voltak a vőlegényével még összeházasodva, bár már együtt éltek, azonnal elkezdtem szervezni egy gyors esküvőt, hogy az a bébi mégiscsak házasságban szülessen. Egy hónap múlva minden el volt intézve, és megvolt a csodás mennyegző, mindenki boldog volt. Közben persze jártunk az orvosához, aki a Dél Pesti kórházban "teszi a dolgát" és Csütörtöki Attilának hivják. Nekem már az első pillanattól kezdve nem volt szimpatikus, nem tetszett, ahogy bánt a lányommal, de úgy voltunk vele, hogy nem barátságot keresvén mentünk hozzá, állitólag jó orvos, így megbíztunk benne. Már a 9. hetes vizsgalatnál közölte, hogy szerinte pici ez az embrió, szerinte csak 8 hetes, de ez nem baj, hiszen egy terhesség folyamán történnek elszámolások. Picit aggódtunk.


 A következő ultrahangra már pici izgalommal mentünk, mert már előre féltünk, hogy megint valami nem jót mond. Igy is lett, ismét közölte, hogy kisebb a kelleténél, de egyébként minden a legnagyobb rendben, és akkor ott a kórházban, ahol nem is szabadna, elkért tőlünk 8 ezer forintot a vizsgálatért, mintha a magánrendelőjében lennénk. Hozzáteszem, mi közben azért adogattunk neki pénzt magunktól bízván abban, hogy megfelelően bánik velünk. Eltelt még két hét, és jött a kombinált teszt, ami szerinte negativ lett, és nincs semmi baj, holott a lelet alján ott állt feketén fehéren, hogy "Edwards sindróma 1:250" Megnéztük a neten, mert hiába vártunk felvilágositást alaposan túlfizetett orvosunktól, és semmi biztatót nem olvastunk. Közben voltunk más orvosnál is, mert akkor egyáltalán nem voltunk nyugodtak. Többek között elmentünk egy 3D ultrahangra, ahol a vizsgálatot végző doktornő közölte, hogy nem stimmel valami, ő még ilyen 12-13 hetes magzatot nem látott...furcsán nézett ki valóban, sehogysem tetszett nekünk sem már első ránézésre sem.


 Másnap reggel azonnal mentünk orvosunkhoz az újabb információval a kórházba, megnézte a picit ultrahangon, és közölte, hogy teljesen rendben van minden. Én ezeket az eseteket rögzitettem a mobilommal videóra, a mai napig őrzöm. Szóval hazaküldött, hogy a 3D-s doktornő nyilván nem áll a helyzete magaslatán, hogy ezt mondta. Nem voltunk nyugodtak, a lányom pocakja nem nőtt úgy, ahogy kellett volna, de mi jártunk ehhez a sarlatánhoz folyamatosan. Aztán egyik reggel 18 hetesen vérezni kezdett a lányom, és rohantunk a kórházba, ahol elég sokat vártunk, mire előkerült a mi drága fizetett orvosunk. Csak a fejét vakargatta, és hivott valaki mást, hogy nézze már meg a lányt, mert tényleg nem stimmel már valami. Mivel ők ott nem jutottak semmire, elküldtek a Bajcsyba genetikai vizsgálatra. Bejutottunk, másnap már ott voltunk. A hölgy ránézett a kombinált tesztre, majd a szemüvege fölött ránk nézett, és megkérdezte, hogy miért nem voltunk már mi itt 12 hetesen ezzel a hajmeresztő lelettel????? Mondtuk, hogy nem küldtek, hogy is jöhettünk volna....Nem volt sem az arca, sem a mondandója megnyugtató.


Aztán jött drága Ferenczi főorvos úr, aki ultrahangot készitett, és azonnal mondta a felfoghatatlant...a magzattal nagyon nincs rendben semmi....másnap befektette a lányomat egy biopsziára, vettek magzatvizet, és a lepényből is mintát...ezen vizsgálatok után elfolyt a magzatviz, igy nem is engedték haza a kislányomat. Az orvos elmondta, hogy valószinűleg ez a pici el fog halni, de a mi esetünkben ez a legjobb, hiszen életképtelen lenne, biztosat majd a biopszia eredményéből tudunk meg. Másnap reggelre a pici elhalt...a lányomat elvitték a szülőszobára, ahol én is, és a férje is vele lehettünk. Kapott tágitókat, infúziót, és elkezdődött a vajúdás. Szörnyű volt testileg és lelkileg, igy látni a lányomat szenvedni. 8 órás kinlódás után végre elvitték a műtőbe és kivették belőle ezt a kis szerencsétlent :( Aztán eltelt pár nap, és megkaptuk az eredményt.....Triploydia...soha nem hallottam ezt a betegséget...de mint megtudtuk az azt jelenti, hogy minden egyes kromószómája a picinek megháromszorozódott, nem 46 kromoszómája volt, ahogy kéne, hanem 69. Mint tudjuk a dawn kórosoknak a 21. kromoszómája van megháromszorozódva, az edwards szindrómásoké pedig a 18.


Akkor elképzelhető, hogy mennyire életképtelen volt ez a magzat és milyen összetett fejlődési rendellenességei voltak, amit nem vett észre az orvos. Ez abból adódik, hogy a petesejt a fogantatás pillanatában két himivarsejtet engedett be, és ugye 23 kromoszómát kell vinnie egynek, és az anyáéval igy lesz 46, no ez háromszorozódott meg.  


Ez már a kombinált teszten is látszott 12 hetesen, amit a mi Csütörtöki dokink figyelmen kivül hagyott, hiszen ha akkor felfigyel erre, egy 20 perces kürettel megúszta volna a kicsikém ezt az egészet. Ehelyett majdnem félidőig kihordott egy beteg gyereket, és kinok kinjával szülte meg, nem beszélve a lelki megrázkódtatásról, amit az egész család átélt. Amilyen figyelmet, és ellátást kaptunk a Bajcsy kórházban, csak hálával megköszönni tudom.


Azóta kislányom újra állapotos, hamar teherbe esett ezután a szörnyűség után, és meg is fogadtuk orvosunknak Ferenczi főorvos urat, aki nagyon figyel ránk, és ott is fogja megszülni kislányom a kisfiát. Nos, én köszönöm a lehetőséget, hogy leirhattam ezt az esetet, remélem sokan elolvassák, és tanulnak belőle, hogy mennyire oda kell figyelni a kombinált teszt eredményére, és ha rossz érzésünk van, netán még látjuk is hogy nincs valami rendben, sokkal erőszakosabban kell az igazunkat bizonyitani. H.Ildikó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemhiszem, hanem tudom, hogy 2013.10.01. 13:08:26

@nemhiszem, hogy: EZT NEM TUDNÁD ABBAHAGYNI??? FÁJNA, VAGY MI? VAGY EZ NÁLAD ILYEN KÉNYSZERES DOLOG? HA IGEN, AKKOR KEZELTESD! Szerintem sok ember számára sértő és felettébb idegesítő a habakukozás. És nem értem, hogy miért nem lehet kimoderálni??? Nem hiszem, hogy csak engem zavar!!!!!!!!!

A posztírót és családját sajnálom, és kívánom, hogy a következő unoka/unokák enyhítsen/enyhítsenek a fájdalmukon!

Irkutszk 2013.10.01. 13:27:58

@qbr: Amire nem tudtam a választ, arra nem reagáltam.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.01. 14:22:23

".furcsán nézett ki valóban, sehogysem tetszett nekünk sem már első ránézésre sem."

ennyire jók már az ultrahangos felvételek, hogy egy laikus is ennyire ért hozzá?

Tempus-Anh 2013.10.01. 15:08:12

A Szent Habakuk többnyire az emberi marhaságnak szól, ami egy-egy ehhez hasonló posztból árad. Mi is ugyanazt gondoljuk, csak bővebben, színesebben adjuk elő a véleméyünket. Ő inkább nem szól hozzá, csak két szó erejéig, de a véleménye ugyanaz.

nemhiszem, hanem tudom, hogy 2013.10.01. 15:16:15

@Tempus-Anh: De más meg nem kíváncsi ám annyira ezekre a véleményekre, mint amennyire ti hiszitek... Ha megtartanátok magatoknak, akkor sem dőlne össze a világ, csak gondolom jó itt rugdosni a másikba, szerintem többen feszültséglevezetésnek használjátok. A posztolók nem kérnek segítséget, diagnózist, észosztást, helyesírási hibák javítását (ja, ti biztos sohasem hibáztok), pusztán meg szeretnék írni a történetüket. És oké, vannak olyan posztok, hogy nem igazán értem, hogy mi a gondja az írójának, de mondjuk ebben az esetben nagyon is érthető és világos! És itt is ugyanúgy szerepelnek a számomra emberileg kifogásolható hsz-ek...

karcsibácsi 2013.10.01. 16:37:26

@nemhiszem, hanem tudom, hogy:
Végigolvasva a hozzászólásokat, azok egy kivétellel higgadt, nem sértő, nem személyeskedő, részben magyarázó, részben kérdéseket - kétségeket megfogalmazó vélemények.
A "Szent Habakuk" csodálkozást, meglepetést, megdöbbenést fejez ki, különösebb bántó él nélkül. Csodálkozom azon, hogy egy európai - keresztény kultúrkörben szocializálódott embernek ezt magyarázni kell. Nem hiszem, hogy ki kellene moderálni, de - szerencsére - nem a hozzászólók kompetenciája a moderálás.
Ja, igen, és az egyetlen (bocs, kettő), magas lóról észt osztó, a neki nem tetsző kommentelőket an bloc lesújtó véleménnyel illető, sértő, indulatos hozzászólás az a tiéd...

karcsibácsi 2013.10.01. 16:48:29

@endi21: @Irkutszk: Lehet, hogy a bloggazda változtat az eddigi gyakorlaton, és ezentul névvel is lehet kritikát megfogalmazni, mint egyébként a legtöbb internetes fórumon.
Egyébként Cs. Attiláról a "gyerekvállalás" linken 6 nő mondott véleményxt, ebből 5 szuperlatívuszban...
Íme néhány vélemény:

"Már volt, h vizsgált a Csütörtöki doktor, velem mindig nagyon kedves volt és megértő.

A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/6 Időpont 2012-02-19 10:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mindkét gyermekem az ő segédletével született. Maximálisan meg voltam vele elégedve. Az első szülésemnél, az éjszaka közepén is bejött miattam, és végig nagyon kedves volt.
Terhesgondozás alatt is rendes volt, mindig mindenre odafigyelt, ha kérdéseim voltak, nyugodtan meg tudtam vele beszélni.

A válaszíró 91%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/6 Időpont 2012-02-24 04:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ő a dokink, hozzá jártunk terhesgondozásra, és nála is szültünk a Jahn Ferencben! Nála jobb doki nincs a világon! Türelmes, megértő, kedves, 100%- ban odateszi magát! Mindenre odafigyel! Semmi sem kerüli el a figyelmét! Akármikor "zaklathatod" akármivel! A szakma zsenije!!
Imádom! Talán bele is szerettem kissé :)

A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/6 Időpont 2012-10-03 11:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

zünüke 2013.10.01. 17:18:16

@nemhiszem, hanem tudom, hogy Nem csak téged:)

Braincelle 2013.10.01. 18:59:39

@qbr:
Több helyütt több dolgot írnak. Nekünk anno sok lehetőséget tanítottak (kombinált teszt, integrál teszt az eredmények visszatartásával, integrál teszt az eredmények közlésével stb.), én azt nem tudom, hogy jelenleg mi a szakmai protokoll, van- e kötelező szűrési módszer.

Ezt a linket találtam: www.noi1.hu/web/modszerek_hatekonysaga.html

A legtöbb helyen egyébként a kombinált teszt maximálisan elfogadható kockázatának az 1:250-et írják, ennél magasabb arányban pozitív, ennél alacsonyabbnál negatív.
Hogy az 1:250-re mi a szakma állásfoglalása, azt sajnos nem tudom.

Braincelle 2013.10.01. 19:08:57

@qbr:
Egyébként egyetértek Veled. Nagyon nem mindegy, hogy hat héttel többet lelkesedik és reménykedik, esetleg aggódik felesleges az ember.
Nem egyértelmű számomra (ez az én fogyatékosságom), hogy sérültek-e a szakma szabályai, de hogy az érintett nem fog ehhez úgy hozzáállni, hogy á, ez egy szuper orvos volt, azt mondta, minden rendben van a babával, aztán kiderült, hogy életképtelen kromoszómasérült, az is biztos és érthető.
Ettől még lehet, hogy az illető jó és lelkiismeretes orvos, gondolom, nem minden nap lát az ember ilyen rendellenességet, és ez egy hatalmas balszerencse volt.
De azért ha a határon van a kockázat és elmarad a baba a fejlődésben, akkor én jobban szeretném, hogy azonnal genetikai tanácsadásra küldjenek, mint hogy "ne akarjanak lelkileg megterhelni a téves riasztással".

Bakker, ez nem a múlt század, amikor a nők évente gyereket szülnek. Jó így vagy nem, de sokaknak a társkeresés és a feltételek megteremtése miatt alig néhány éves időablaka marad. Egy ilyen traumára rámehet egy párkapcsolat, amit az ember szintén évtizedekig várt és évekig épített; és akkor nincs több lehetőség. A nők többségének viszont sosem lesz egy boldog perce, ha nem élhette meg, hogy a karjába veszi a gyermekét. Az ilyen történetek ezért ilyen szomorúak, és nem lehet azt mondani, hogy hát, így járt.

És annak, aki azt mondja, hogy nincs különbség a 12. heti "kaparás", és a halott magzat megszülése között, miközben a szomszéd ágyakon életerős gyerekeket szülnek, és könnyes szemű apukák ölelgetik a most született trónörököst; én nem mondjuk vajúdom órákig a semmiért, életem legszörnyűbb napjáért, a halott álmaimért és a gyógyíthatatlan sebet kapott lelkemért; hát aki szerint nincs különbség a "kaparás" és a "halvaszülés" között, az tényleg ne foglalkozzon emberekkel.

SzerződésSertés 2013.10.01. 19:50:49

@karcsibácsi:
Tisztelettel: az ön hozzászólásai rendszerint tele vannak felsőbbségeskedéssel, lenézéssel...

És ha erről a történetről valakinek össz-vissz annyi jut eszébe, hogy SZENT HABAKUK, akkor nem csodálom, hogy időről-időre pofán térdelnek egy-egy orvost.

karcsibácsi 2013.10.01. 20:01:25

@SzerződésSertés:
Soha senkit nem néztem (nézek) le, mindig igyekszem érthetően, világosan, lehetőség szerint egyszerűen fogalmazni. Csak akinek tudatlanságában kisebbségi érzése van, az olvas ki az írásaimból "felsőbbségeskedés"-t Erről a posztról sem a Szent Habakuk jutott eszembe, bár azt is megmagyaráztam, hogy mit jelent, és a triploidiáról is írtam egy elég fontos tényt, nevezetesen, hogy minden esetben a terhesség megszakadását eredményezi.
Más kérdés, hogy ha valami sertés pofán térdelést emleget, azt nem szoktam szó nélkül hagyni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.10.01. 20:28:42

"Ez abból adódik, hogy a petesejt a fogantatás pillanatában két himivarsejtet engedett be, és ugye 23 kromoszómát kell vinnie egynek, és az anyáéval igy lesz 46, no ez háromszorozódott meg." ez nem ennyire egyszerű, vannak dupla kromoszómaállománnyal rendelkező petesejtek és spermiumok is, és van mozaik felépítésű génállomány is (egy ilyen magzat elvileg életképes lehet, ugyan nem sokáig) - egyébként nem is olyan ritka kórság, úgy olvastam most hirtelen, hogy a magzatok 2-3 %-át érinti, mindazonáltal megszületni nagyon kevés születik meg közülük.
tudtommal az ilyen genetikai vizsgálatoknál ha 1 ezreléknél nagyobb esélyt látnak egy szindrómára azt automatikusan tovább kell vizsgálni. ha a neten is utánaolvastak azért meglepő, hogy egyáltalán nem izgatta őket annyira, hogy további vizsgálatokat intézzenek valamilyen genetikai központban - van ilyen pesten ha nem is olcsó mulatság, de egy jó ultrahangkészülék is simán lehet 30 millió vagy még több.
12 hetesen a magzat olyan 15 gramm lehet és jó mélyen is van, nagyon jó ultrahang kell a finom elváltozások észrevételéhez.

FuBu 2013.10.01. 21:32:46

3 és fél hónapos baba anyjaként különösen érzékenyen érint ez a történet.
De én nem engedtem volna névvel.

Amit nem értek:
1. Ha utána nézve a kombinált teszt eredményének, a posztíró és családja rosszat feltételezett miért nem hajtották a dolgot?
2. Mit látott az UH-n a posztoló?

Amikor nekem nem tetszett az UH-t végző orvos alapossága, elmentem magán UH szűrésre. Ha én úgy gondolom, hogy a kombinált teszt eredménye problémás elmegyek akár másik orvoshoz, hogy megtudjam mi van. Gondolom nem hiába csináltattak kombinált tesztet.

Végtelenül sajnálom, ami történt, jó egészséget és sok boldogságot a picivel.

sorica123 (törölt) 2013.10.01. 21:54:10

@Tempus-Anh: most biztos én is egy sült barom vagyok, de nem értem, mi a marha ezen a poszton. Nem az orvost okolja a nő a magzat rendellenességéért, de még a spontán vetélésért sem (ami, mint többen írták, ennek a tünetegyüttesnek a velejárója, mert még azt a 9 hónapot _sem_ bírja a magzat, amíg kihordanák), hanem csak azon van kiakadva, hogy az első orvos minden pénzt elfogadott, és nem vette észre (?), hogy a magzat nem egyszerűen kicsi vagy elszámoltak valamit a korával, hanem nagyon nem okés. Az, ahogy a laikus családtagok furának látják az ultrahangot, egy dolog, de az orvos...! Ilyen esetben egyértelműen más pöcsével veri a csalánt, mert ő "csak" nem vesz észre valamit, a paciens meg hónapokig drukkol meg jár a vizsgálatokra, ennszer meghallgatja, hogy "valami" nem oké, majd a végén elvetél. Amúgy is ez lett volna, csak ééééérted, nem elég a meglévő baj, még inkompetenciával/közönnyel is megpúpozni...
A név kiíráson én is néztem egyet, mert ez eddig nagyon nem volt módi itt. Nem stilisztikai szempontból, hanem, hogy ne egy blogposzt alapján legyen valami jogi ügy (á la becsületsértés, ártatlanság vélelme sattara. Nem egy blogposztban fogom ráhúzni a szarosvödröt még egy gyilkosra se).
A helyesírással való dobálózás kétélű, mert nem mindegy, hogy zavarja a szöveg olvashatóságát a sok hiba/elírás, vagy sem. Itt engem nem zavart, de elismerem, hogy nem biztos, hogy mindenki képbe van, hogy az nem dawn, hanem down, és így tovább. A "kisszerencsétlen" itt nem tűnt akkora kegyeletsértésnek vagy lesajnálásnak, sokkal rosszabbul kijövő megfogalmazásokat is láttam már itt (meg nyilvánvaló rosszindulatokat is ám, és ahhoz sincs ennek a posztnak sok köze).
@SzerződésSertés: bocs, a habakukkos nem karcsibácsi volt. Az, hogy elmagyaráz valamit, nem okvetlenül exkatedra bunkózás, sőt, ebben az esetben egyáltalán nem az. A habakukkozás nekem is olyan stílus, amire én is élből felelem, hogy bazki, a pápa s születik készen, talán ha elmondanád, mit tudok rosszul pofavágás helyett, mindenki beljebb lenne.

qbr 2013.10.02. 11:49:24

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
"közölte, hogy kisebb a kelleténél, de egyébként minden a legnagyobb rendben"
->
"Eltelt még két hét, és jött a kombinált teszt, ami szerinte negativ lett, és nincs semmi baj"
->
"Megnéztük a neten, (...), és semmi biztatót nem olvastunk. Közben voltunk más orvosnál is, mert akkor egyáltalán nem voltunk nyugodtak. Többek között elmentünk egy 3D ultrahangra"
->
"Másnap reggel azonnal mentünk orvosunkhoz az újabb információval a kórházba, megnézte a picit ultrahangon, és közölte, hogy teljesen rendben van minden"

Ez a 13. hét körül volt. Izgatta őket és utánamentek. Mondjuk nem mintha lehetett volna bármit tenni, de azért utánamentek a dolognak.

@Braincelle:
Ha 1:250-hez a határ, akkor pont a határértéken volt a teszt, ráadásul az orvos egy elszámolt terhességet feltételezett. Az extrém ritka betegségre valószínűleg nem gondolt (hiszen extrém ritka).

Névvel egyébként tényleg nem kellene kiírni ide embereket.

FuBu 2013.10.02. 13:52:59

@qbr: Akkor nálam más az utána menés. 12 heti UH-n az orvos nem tudta pontosan megmondani a nyaki redő vastagságot, két nap múlva már magán UH-n nyomultam.
Ha utánajártak miért nem mentek chorionboholy vételre? Azt a 12 héttől lehet.

Szerintem akaratlanul is utólag érzi úgy a posztíró, hogy látták már ott is.

qbr 2013.10.02. 16:13:34

@FuBu: Megnyugtatta őket az orvosuk, 3x is. Alapvetően ez így jó, mert az ember bízzon meg a kezelőorvosában, ebben az esetben azonban a statisztika (különsen ritka rendellenesség) sajnos ellenük volt.

FuBu 2013.10.02. 16:30:59

@qbr: Ha bíztak benne, akkor közös a felelősség és nem szépe ez a visszafelé köpködés.
Teljesen laikusként azt gondolom, hogy ha más orvosnál is voltak, mert voltak és ő sem fedezte fel a problémát, akkor ez nem olyan könnyen meglátható gond. Esetleg a 12 héten nem sikerült meglátni.
Különösen ízléstelennek tartom a túlfizetett jelző használatát. Így én nem tudok őszintén együttérezni.:(

Aki gyereket akar, annak tudomásul kell vennie, hogy ez a terv nagyon nagyon rosszul is elsülhet. De erről nem az orvos tehet.

2013.10.02. 20:29:23

@Braincelle: "hát aki szerint nincs különbség a "kaparás" és a "halvaszülés" között, az tényleg ne foglalkozzon emberekkel. "
Én is így gondolom.

zsázsika 2013.10.02. 22:25:39

Együttérzek a posztoló nagymamával, megértem a felháborodását és az érzelmi túlfűtöttségét,szörnyű lehetett, de megint csak azt mondom, hogy ha nem elégedettek valamely orvossal, akkor miért nem váltanak? Hihetetlen, hogy mobiltelefonnal rögzítenek minden orvosi megbeszélést- ez önmagában rettenet, nem is tudom, hova tegyem, mint orvos, egész hihetetlen-mert gyanakodnak valamire. Ez mire volt jó, már akkor egy esetleges peren gondolkoztak és bizonyítékokat gyűjtöttek? Ez olyan szintű bizalommegrendülést felételez, hogy itt már réges rég más orvost kellett volna választaniuk. Ha ennyire nem bíznak meg valakiben, akkor miért erőltetik? Bármikor kereshetnek mást. Kerestek is, nem értem, miért mentek vissza? Ha ilyesmi bennem felmerül, udvariasan elköszönök és többet nem megyek. Nem is kell feltétlenül megmondani vagy szóba hozni, egyszerűen nem megyek. Történt már, megrendült a bizalmam, mást vártam, ugyan az ország legjobbja volt-állítólag-, mégsem erőltettem tovább. A magam jól felfogott érdekében. Pláne nem fizetek neki.
Teljességgel érthetetlen...

Bikli néni 2013.10.02. 23:05:26

@karcsibácsi: Tudod, a szülész-nőgyógyász az a kategória, amiből MINDENKIRE elmondható, hogy vannak egy csomóan, akik szuperlatívuszokban beszélnek róla, mások meg egy kanál vízben meg tudnák fojtani.
Az én szülészorvosom egy nagyon rendes orvos volt, mélységes hálával gondolok vissza rá (pedig csak a sürgősségi császárral végződött szülésem után kapott pénzt), pedig ha beírnád a gugliba a nevét, a viszonylag kevés találatból azt szűrnéd le, hogy egy surmó paraszt, mert hogy beszél a betegeivel. Érdekes, velem tudott nagyon rendesen beszélni (pedig tényleg van egy stílusa), a szakmaiságához viszont kétség sem fér.
Olyat, hogy egy orvosra csak jót mondanak, nem fogsz találni, se te, se senki élő ember. Csupa rosszat is csak egyetlen méhészről olvastam: Zalányiról, a Kende hatásvadász könyveiben.

Farkasokkal táncoló 2013.10.03. 09:21:38

@karcsibácsi:
Nagyon tévedsz,mert a hozzászólásaidból csak úgy süt a szenteskedő rosszindulat, és nem a szent Habakukra gondolok (az csak modorosság), hanem a többire. Mintha te egy felsőbbrendű ember lennél, csak mert istenes vagy - sajnos éppen ez a baj, hogy az ilyen "mélyen vallásos" emberek általában a legrosszindulatúbbak. (Arról nem is beszélve, hogy MI KÖZÖD VAN HOZZÁ, hogy valaki hogyan él milyen elvek szerit he? ) Sértegető válaszodtól megkímélhetél, mert úgyse vagyok rá kiváncsi.

karcsibácsi 2013.10.03. 10:29:56

@Farkasokkal táncoló:
Az aljas, kicsinyes rosszindulat belőled süt. Nem szólítottalak meg, egy rossz szavam nem volt hozzád. Nem gondolom magamat felsőbbrendűnek, de te az alsóbbrendűségedet ezzel a förmedvénnyel bizonyítottad: nem csak rosszindulatú/rosszhiszemű vagy, hanem buta is, mert sem a habakukot nem én írtam, sem a templombajárást nem én javasoltam a posztolónak.

karcsibácsi 2013.10.03. 10:38:09

@Bikli néni:
Ez így van, nemcsak a szülészekkel.
Én pl. évi 4000 beteget tolok ide-oda (közel 40 éve, össze lehet szorozni a két számot). Általában jó szót és köszönetet kapok cserébe de mindig akad egy-két beteg (vagy hozzátartozó), aki leszaremberez, és ha tehetné, megfojtana. Pedig csúnyán beszélni sem szoktam, még azzal sem, aki megérdemelné. Mármint a valós életben, a virtuális térben (itt) aki hülye és szemét, annak megmondom, hogy az.
De Te tényleg hiányzol néhányunknak. Remélem, én is fogok.

Irkutszk 2013.10.03. 11:00:54

@karcsibácsi: Remélem, hogy nem mész sehova még egy jó ideig.

SusanneF 2013.10.03. 11:17:10

@Bikli néni: Akkor én jelentem:Akinél én szültem császárral az utolsó gyermekemet,Ő róla egy negatív sort sem lehet sehol találni!!!Igaz,nem tudni,praktizál-e még,mert már tizenéve sem volt fiatal.
Miért is gondolom úgy,hogy akiben van egy kis alázat és szerénység-a nem kevés tudás mellett-az az orvos általában nem bunkózik?

SusanneF 2013.10.03. 11:39:52

"Közben persze jártunk az orvosához, aki a Dél Pesti kórházban "teszi a dolgát"
Csak nekem furcsa ez:Teszi a dolgát?Én nem írnék így egy orvosról,valamiért.
Honnan ismerték a dokit?

"Többek között elmentünk egy 3D ultrahangra, ahol a vizsgálatot végző doktornő közölte, hogy nem stimmel valami, ő még ilyen 12-13 hetes magzatot nem látott...furcsán nézett ki valóban, sehogysem tetszett nekünk sem már első ránézésre sem."
Én nem állnék meg ilyen helyzetben,amíg meg nem nyugszom,amíg nincs magyarázat,amíg nem érzem azt,hogy akinek a tudásában bízom,az az infó megállja a helyét....
"főorvos urat, aki nagyon figyel ránk"
Legyen így...nem mindig azt lehet tapasztalni,hogy a fődokik a legalaposabbak az állandó rohanással,időhiánnyal,sok beteggel.
Mondjuk,velem egy 30-as doki volt oly bunkó,mindent megtett-sikerrel!-hogy ne akarjak nála szülni!

SusanneF 2013.10.03. 11:41:54

@Bikli néni: Megcáfollak:Akinél az utolsó gyermekem született,és véletlenül kerültem hozzá,Ő róla egy szem negatív sor sincs a neten...!

SusanneF 2013.10.03. 11:42:44

Ó,nem akartam duplán írni,csak az első mintha elveszett volna!Sorry.

klementína 2013.10.03. 21:27:24

Csak néhány kérdés a posztolóhoz: ha magas volt a kockázat (1:250) a kombinált teszten, akkor miért nem mentek el amniocentézisre vagy chorion-mintavételre? Mire vártak, miért nem váltottak, ha nem voltak elégedettek az orvosukkal? Ha egy másik orvostól nyugtalanító választ kaptak, miért nem léptek tovább? Nem kellett volna várni a 18. hétig...

nemhiszem, hanem tudom, hogy 2013.10.04. 01:42:58

Jajjj, de könnyű utólag ítélkezni. Én már sokszor csak "röhögni", de helyesebben fogalmazva inkább szánakozni jövök ide, hisz itt ha egy páciens bízik az orvosában, akkor az a baj; ha nem, akkor meg az... A végeredmény mindig az, hogy a hülye beteg volt a hibás, mindenki más szent. :S
@Farkasokkal táncoló: Tudod mi a baj? Hogy szerintem már észre sem veszik, ha megbántanak valakit. És itt nem csak Karcsibácsira gondolok... @FuBu: Te nyomulós csodaanya: akinek mondjuk nincs pénze erre, az pusztuljon és szenvedjen és fölös kínoknak kell kitennie magát??? Nincs ám mindenkinek sajnos arra pénze, hogy a 12. heti uh. után 2 nappal már másnál "nyomuljon". De mondjuk ha figyelmesen olvastad volna a posztot, akkor talán feltűnt volna, hogy igenis utánamentek, és nem nyugodtak bele a dolgokba... És nagyon rosszul tudod, hogy ha bízik az orvosában, akkor közös a felelősség. Ezt amúgy komolyan gondoltad???
@klementína: Szerény, laikus véleményem szerint ezekre a vizsgálatokra nem maguktól kellett volna elmenniük, hanem valakinek fel kellett volna hívnia a figyelmüket, hogy nem ártana. És utólag tényleg olyan könnyű azt mondani, hogy nem kellett volna a 18. hétig várni... De mivel az egyik orvos azt mondta, hogy minden rendben, kedves klementína nem reménykedett volna???

nemhiszem, hanem tudom, hogy 2013.10.04. 02:17:39

@zünüke: Akkor megnyugodtam, hogy nem csak engem zavar! :)

nemhiszem, hanem tudom, hogy 2013.10.04. 02:22:06

@karcsibácsi: Szent habakuk!
Ja, vagy Szent hanakuk?! :D
És bocsika, de honnan tudod, hogy én Európában, keresztény kultúrkörben szocializálódtam??? :P

karcsibácsi 2013.10.04. 09:44:30

@nemhiszem, hanem tudom, hogy:
" honnan tudod, hogy én Európában, keresztény kultúrkörben szocializálódtam??? "

Csak feltételeztem.
Ha tudtam volna, hogy nem vagy európai, nem írok ilyent. Elnézét kérek, nem akartalak megsérteni.

zsázsika 2013.10.04. 17:05:16

@nemhiszem, hanem tudom, hogy
szt. azért nem értik többen, hogy miért nem váltottak orvost, mert itt egyáltlán nem arról volt szó, hogy ne lett volna pénzük egy magán ultrahangra, hiszen végig azt hangsúlyozzák, hogy fizettek zsebbe. Utána is mentek a dolognak, láthatóan megrendült a bizalom- ld. mobiltelefonos rögzítés-, mégse váltottak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem az orvosnak kellett volna küldeni őket, hajaj , dehogynem. Csak az az érthetetlen, hogy ha érzik, hogy baj van, nem váltanak, minden megérzésük ellenére.
És még egyszer szeretném leszögezni, az itt kommentelő orvosok a legtöbb esetben magyarázatot próbálnak adni a háttérre, arra, hogy szakmailag mi és miért történt. Igaz ez karcsibácsira is, aki meglehetősen részletes magyarázatokat szokott adni.Persze, a tárgyilagosságot és a részletességet lehet lenézésnek és nagyképűnek gondolni. Pontosan ugyanúgy, ahogy a " ha a beteg bízik, az a baj, ha nem , az a baj" dolgot. Én is csak szánakozni járok egy ideje ide. Azokon a kommentelőkön, akik juszt se hallgatják meg az orvosokat, mert hát ugye azok biztosan csak megbántani és belerúgni akarnak a szerencsétlen , mindenben áratatlan, mindig mindenre odafigyelő betegeket. Csak azt tudnám, hogy miből gondolja valaki, hogy orvoséknak az adja a tökéletes kikapcsolódást, hogy a napi betegkínzás után még itt is ugyanezt csinálja? Esetleg magából indul ki?

vackorazelsőbében 2013.10.04. 19:54:22

@Tempus-Anh: Semmi rosszindulat nem volt ebben a leírásban, szemben a te kioktató, fellengzős hangú válaszoddal. Igen, egy orvos se tehet róla, hogy ilyen lett a gyerek, arról viszont igen, hogy nem járt el kellő gondossággal a vizsgálatok során, és azért mind testileg mind lelkileg megkínzott egy embert. Ezzel szemben a hálapénzt viszont elfogadta, sőt elkérte (egy állami kórházban!), úgyhogy ezek után ne rinyáljon senki, hogy nyilvánosságra kerül a neve. Ha a blog gazdája nem akarja, hogy a blogján megjelenjen egy sztoriban valaki név szerint, akkor nem teszi fel a sztorit vagy kimoderálja a kommentet. Erről még nem hallottam, hogy blogon nem lehet nevet kiírni, ez valami újdonság?

vackorazelsőbében 2013.10.04. 20:06:10

Én komolyan nem értem ezen az oldalon a kommentek többségét. Akármilyen sztori van, a végén mindig az jön ki, hogy a beteg volt a hibás ... ??? Aki fizeti a sarcot, amiből tisztességes egészségügyet kellene faragni, és ha netalán beteg, csak annyit várna, hogy a befizetett pénzből tisztességes ellátást kapjon ... Aztán még itt is jól megkapja a pofájába... Vegyetek inkább bokszzsákot (akinek nem inge ...)

Farkasokkal táncoló 2013.10.05. 08:46:20

@karcsibácsi:
Őszintén megkövetlek, mert teljes mértékben igazad van, az írásom nem neked szólt, hanem Tempus Anh-nak, csak félrenéztem, mert felment az agyvizem mikor először is az elkeseredett nagymamát szidta le, hogy hogyan nevezte a lánya magzatát, aztán jött az erkölcsös szövegével, mindezt istenre hivatkozva. Fuj. Az egyttérzés halovány szikrája nem mutatkozott a szövegében, csak az volt a cél, hogy belerúgjon valakibe.

Zsebkend 2013.10.05. 11:55:34

@Tempus-Anh: neked is olyen orvosokat kívánok, mint akikre az író és családja kiakadt!!!
Jogosan!

karcsibácsi 2013.10.05. 18:59:11

@Farkasokkal táncoló: Nincs harag, néha én is meggondolatlan vagyok, és a Neked írt választ is túlreagáltam. Mint ahogy Tempus is elhamarkodottan és félreérthetően fogalmazott a szerintem is szerencsétlen hozzászólásában, de biztos vagyok abban, hogy nem rosszindulat motiválta. Elnézést.

klementína 2013.10.05. 21:35:09

@nemhiszem, hanem tudom, hogy:
Nem reménykedtem, hanem utána mentem, pedig nekem "csak" a tarkóredő-érték volt a határon, mégis kértem amnio-t, sőt, kettőt is (TB-s verziót, nem a fizetőset, mielőtt megkapom, hogy "persze, mert van lóvé").

Mert biztosra akartam menni.

Ja, és még valami. Ha két orvosból egy azt mondja, hogy gáz van, egy meg azt mondja, hogy minden rendben, a gyanú halovány szikrája sem merül fel a "laikus" emberben??? Dehogynem. Akkor?

Bikli néni 2013.10.05. 21:59:14

@Farkasokkal táncoló: Néha azok emlegetik a legájtatosabban Istent, akik a legistentelenebbek. Ne vedd magadra.

Bikli néni 2013.10.05. 22:01:14

@karcsibácsi: Nagyon jólesik, hogy hiányzom itt pár embernek! Talán lassan felállok én is a romjaimból, és lesz erőm visszatérni közétek. Végtére is, nekem ez a blog annyit adott, amennyit itt senki másnak sem: örökre megváltoztatta az életemet... nem érdemli, hogy hátat fordítsak neki.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.10.06. 05:21:53

@Irkutszk: Miért akkora baj, hogy kiírta a doki nevét?
Annak pont kevés értelme lenne, hogy hát így jártam. hol, mikor, kivel. ohgy el lehessen kerülni. Ha meg a doki úgy érzi hazudtak, stb, akkor majd perel, ennyi. Gondolom nem sok terhesség végződik így, tehát nem nehéz megtalálni kit kell perelni.

2013.10.06. 09:21:46

@Bikli néni: @karcsibácsi: Bizonyára ráncos öregasszony leszek, de én is csak ezt tudom írni: ???

rikavagyok 2013.10.06. 09:50:49

Jellemző a hozzáállásra, hogy a doktor névét gyönyörűen ki tudta írni, a magáét persze nem.

Bikli néni 2013.10.06. 13:49:07

@karcsibácsi: @Turchi: No legyen, most egyszer elmesélem. Szóval ugye nekem van egy babóm, akit egyedül nevelek. És ennek annyi halovány köze van a jelen bloghoz, hogy a kicsi apukájával itt ismerkedtünk meg, így ha ez a blog nincs, most a kisfiam se szuszogna az ágyában. Hogy miért alakult úgy, ahogy, az nem ide tartozik. De az illető a mai napig rendszeresen kommentel ide (ha óhajtja, majd bemutatkozik), én pedig a lelki békém maradék morzsáinak megóvása érdekében egy időre jobbnak láttam távol maradni kedvenc játszóteremtől.

2013.10.06. 14:00:07

@Bikli néni: Igazán nem akartam belemászni, ne haragudj!

Bikli néni 2013.10.06. 14:21:10

@Turchi: Nem haragszom, dehogy! Bármi is történt, a kisfiam a legjobb dolog az életemben, igazi kis szerelemgyerek. A többi meg... idővel enyhülni fog talán.

epres négercsók 2013.10.06. 18:56:41

@Tempus-Anh: Nem kéne visszavedleni Leroi szintjére.

Tempus-Anh 2013.10.06. 20:42:33

@epres négercsók:
Az engem támadó kommentet is illene kimoderálni, amire reflektáltam. Csak hogy objektívek legyünk, ugye...

Tempus-Anh 2013.10.06. 20:44:24

Ha mindenki a poszttal foglalkozna és nem egymás kommentjén rágógumizva személyeskedne, akkor érne is valamit ez a blog.

epres négercsók 2013.10.06. 21:53:59

@Tempus-Anh: Tudod, az ott kezdődött, hogy minden alap nélkül nekiálltál szidalmazni a posztolót, amint erre többen is rávilágítottak. Senki se úgy kezdte viszont a kommentelést, hogy idejött és beléd kötött. A személyeskedést TE kezded, ezért szóltam, hogy ha már egyszer eltemetted Leroi-t, ne támaszd fel a hamvaiból. Csak szépen, szelíden, amiért ezt a nicknevedet megalkottad. Ha valaki, hát én pontosan tudom, mennyire frusztrált vagy, de ezt ne másokon éld ki, főleg nem olyanokon, akik nem ártottak neked. Kérlek.

Tempus-Anh 2013.10.06. 22:13:02

"1. Down (nem "dawn") és Edwards személyek voltak, a személynevekből alkotott tünetcsoportok nevei is nagybetűkkel írandók.
2. A "kis szerencsétlen" mégis az unokád volt, tehát illik róla kegyelettel írni. Úgy látom, a rosszindulat nálad ezt is übereli. Senki az égvilágon nem hibás, hogy ilyen lett. Sem az orvos, sem a szülők. Úgy látom, a vallás, a templombajárás nem lehetett a fő foglalatosságaid között...
3. Ha az orvossal bajod van, intézd vele személyesen vagy jogi úton. ITT NEM nevezünk meg orvosokat, egymást sem. Mert ez egy blog.

Capisci?"

Ebben te látsz SZIDALMAZÁST? Esetleg figyelmeztettem egyes helyesírási szabályokra és arra, hogy ne kezelje a saját unokáját úgy, mint egy darab eldobandó tárgyat. Azonkívül arra, hogy orvosokat nem nevezünk a nevükön ebben a blogban.
Értő olvasás még megy?

Tempus-Anh 2013.10.06. 22:15:49

Te pedig, ha FRUSZTRÁLT vagy, ne a moderálásban éld ki azt. Ha már visszajöttél úgymond...

epres négercsók 2013.10.06. 22:31:29

@Tempus-Anh: Többen is elmondták, mi a probléma a fenti kommenteddel, nem fogom megismételni. Csak ismételten megkérlek, hagyd abba a tobzódást.
Visszajöttem, mert a távol lévő másik moderátornak ez volt a kifejezett kérése. Elhiheted, hogy egyrészt lenne jobb dolgom is, másrészt nem okoz nekem különösebb örömet veled csörtézni, téptük mi már egymást eleget.
Az én esetleges frusztráltságom pedig nem ide tartozik. Moderátori minőségemben kérlek, higgadtan kommunikálj a jelenlévőkkel.

Tempus-Anh 2013.10.06. 22:50:15

Azt remélem nem tartod VÉLETLENNEK, hogy épp BELÉM kötsz, ugye, mintha a fenti
60 komment és a többi hozzád tartozó poszt kommentestől a legnagyobb rendjén lenne.

Az én esetleges frusztráltságom sem tartozik ide.
Moderátori minőségedben sem és anélkül sem.

A csörtézés "öröme" pedig kölcsönös.

Irkutszk 2013.10.07. 08:29:41

@holdkoros: Kétféle problémát lehet ezzel kapcsolatban megemlíteni.

- A személyiségi jogokat sérti, ha nyilvánosan becsmérel egy ember egy másikat, miközben az említett nincs jelen, nem tud róla, nem tudja elmondani a saját verzióját. Ez etikai kérdés, többen említették már, hogy bíróság elé lehet citálni, aki ilyet csinál. Az orvosegyetemeken és később a gyakorlatban tanítják az orvosi etikát, ezért az orvosoknak, gyógyszerészeknek, ápolóknak, gyógytornászoknak beleépül a gondolkodásába, a mindennapi gyakorlatukba, hogy név szerint senkit nem szabad említeni; kutatásokban is maximum kezdőbetűkkel, ami aztán a laborban azonnal számmá válik; stb. A betegek körében ez természetesen nincs ennyire nyilvánvalóan jelen, de mint ahogy az etika törvényileg szabályozott, és a törvény nem ismerete nem mentesít a betartása alól, igenis figyelembe kell(ene) venniük, amikor más emberekről beszélnek.

- A másik említendőm, hogy nincs egyensúly aközött, ahogy az orvost említi, és ahogy önmagát említi. Az orvost teljes nevével, önmagát pedig egy vezetéknév-kezdőbetű mögé bújtatva. Én megértem, hogy nyílt kártyákkal szeretne játszani, és teljes mellszélességgel kiállni azért, amit igaznak vél (írom így, mert fogalmam sincs, mi az igazság). De ilyen módon, ahogy ő tette, bort iszik és vizet prédikál. Hol a nyíltság és a teljes mellszélesség, ha önmaga nevét már nem hajlandó közzé tenni. Ő névtelen marad, akiről ír, ők pedig nem? Hol az igazságosság, a kölcsönösség, a nyíltság? A névtelenségből könnyű kígyót-békát kiabálni. Ráadásul még le is írja, hogy ő most vesz egy nagy levegőt, és már csak azért is teljes névvel kiírja az orvos(ok) nevét. Hát, véleményem szerint, vagy nagyobb levegő kellett volna - és a sajátját is írta volna ki; vagy számolhatott volna tízig, mielőtt leírja, amit leírt. Hiteltelen képet fest magáról, fröcskölődésnek, és a névtelenségbe bújt vádaskodásnak tűnik ez így.

Hát ennyi.

Tempus-Anh 2013.10.07. 08:34:12

@Irkutszk:
Köszönöm, ez az én véleményem megfogalmazása is volt. Sajnos nem mindenki áll ilyen józanul és objektíven a kérdéshez, mint Te...

karcsibácsi 2013.10.07. 10:22:14

@Irkutszk: @Tempus-Anh:
Abban egyetértek, hogy nem volt helyes névvel említeni a megvádolt orvost. Magam is többször leírtam itt, hogy "audiatur et altera pars", ennek hiányában csak rágalmazásról beszélhetünk. Ezért is linkeltem be egy másik fórumról néhány véleményt, amiben - többek között - azt írják róla, "Nála jobb doki nincs a világon! Türelmes, megértő, kedves, 100%- ban odateszi magát! Mindenre odafigyel! Semmi sem kerüli el a figyelmét... A szakma zsenije!!"
és "végig nagyon kedves volt.
Terhesgondozás alatt is rendes volt, mindig mindenre odafigyelt..."

Zseni, türelmes, kedves, legjobb doki a világon, mindig, mindenre odafigyel - másokkal, H. Ildikó (tényleg, mi a teljes neve és a lakcíme?) lányával meg slendrián, hanyag, csak a pénzre utazó kókler????? (az 5 kérdőjelet a posztból kölcsönöztem). Azt hiszem, megtaláltam az ellentmondást feloldó választ:
" Nekem már az első pillanattól kezdve nem volt szimpatikus..."
Ettől függetlenül, a többek által kifogásolt komment szerintem sem volt szerencsés, különösem a templomba járás és a vallás említése. Mondom ezt templomba járó, vallását gyakorló hívő keresztényként.

Bikli néni 2013.10.07. 10:45:18

@karcsibácsi: Teljes mértékben egyet kell értenem.
Egy dolog az orvos nevének említése - melyet azonban a bloggazdának saját hatáskörben lehetősége lett volna kiszedni, rövidíteni. Szóval emiatt kifogást emelni jogos.
De ájtatoskodni, Istent és a templomot emlegetni egy kommentben legalább ennyire szerencsétlen és elfogadhatatlan. Hogy jön ide egyrészt Isten, másrészt a posztoló vallása?

Tempus-Anh 2013.10.07. 12:22:11

Isten úgy jön ide, hogy Ő teremtett egy pici lényt a lány pocijában, aki szegény a dolgok véletlen alakulása folytán beteggé formálódott, nem volt életképes, meghalt.
Egy olyan lény, aki szintén Isten teremtménye, mint bárki más, akit viszont egy önmagát humánusnak kikiáltó posztoló úgy kezel, mint egy eltaposni való svábbogarat, csak mert BETEG. Ezért írtam azt, hogy az ilyen emberek Istennel sehogysem állnak (ismerem ezt a kategóriát, ők a szocialista rendszer véresszájú ateista neveltjei, nulla "betegségtudattal", egy komplett elveszett nemzedék, "se Isten, se ember, csak MI", aztán ha bajban vannak, akkor mindenki hibás, csak ők nem, fújnak, átkozódnak, köpködnek maguk körül veszettül)...Szóval innen Isten és a templom emlegetése.
Nem a posztoló "vallása", mert az ilyen ember semmiben sem hisz.

Tempus-Anh 2013.10.07. 12:27:29

Nem véletlen, hogy a világ legnagyobb természettudósai állnak legközelebb Istenhez, még véletlenül sem találsz köztük a dialektikus materializmus hívei közé tartozót, pedig ha valaki mélységében ismeri a természeti folyamatokat, hát ők igen...

karcsibácsi 2013.10.07. 13:15:37

@Tempus-Anh: " pedig ha valaki mélységében ismeri a természeti folyamatokat, hát ők igen... " Éppen ezért azt is tudják, hogy " most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színrõl színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem."

2013.10.07. 13:25:43

@Tempus-Anh: Én mint a "szocialista rendszer véresszájú ateista neveltje, nulla "betegségtudattal", egy komplett elveszett nemzedék egyik tagjának" felfogása szerint az én gyermekemet nem isten teremtette. Betegségtudatom is van. Ha rendellenességet észleltek volna a terhességemnél, akkor elvetetem. Nem mint egy eltaposni való svábbogarat, hanem mint a gyermekem életminőségéért is felelős szülő. Nem fújok, nem átkozódok, és istenben sem hiszek. Hiszek viszont sok másban. Gondolom nem kötelező isten hívének lenni ahhoz, hogy becsületes emberek legyünk. Az orvos nevét nem szabad kiírni semmilyen körülmények között. Egyetértek. Nem mellesleg a második orvos akit dicsért, nála szültem. Csak hálával tartozom neki.

Tempus-Anh 2013.10.07. 13:45:22

@Turchi:
Egészségedre.
A véleményemet lásd fentebb.

Tempus-Anh 2013.10.07. 13:48:56

@Bikli néni:
Igen, bevallottan résztvenni a szentmiséken és itt megkérdőjelezni Istent, az is két különböző dolog. De nálad megfér együtt, ha jól látom.

Bikli néni 2013.10.07. 13:51:49

@Tempus-Anh: "...mindenki hibás, csak ők nem, fújnak, átkozódnak, köpködnek veszettül..."
Nna. Ezt a kiváló öndiagnózist legyél szíves kiragasztani a szobád falára, és néha rátekinteni, hogy emlékeztesd magad, hátha esetleg voltál már hasonló szituációban.
Egyébiránt - mint istenhívő mondom - nem tudom, a MOGyE-n mit tanítanak erről, de az itthoni iskolákban azt tanítják, az élet egy petesejt és egy hímivarsejt találkozásából, szerencsés esetben nemi érintkezés útján keletkezik. Köze nincs hozzá Istennek, ő legfeljebb azt a kis szubjektív "pluszt" adja. Talán nem véletlen, hogy nem hívják például a te fiaidat se Jézusnak...
És továbbra is fenntartom, hogy neked van itt a legkevesebb erkölcsi alapod Isten nevét a szádra venni, bármiféle kontextusban.

hibiszkusz75 2013.10.07. 14:54:38

@Bikli néni:

:)))

Off
Laikus, hogy van?
On

Irkutszk 2013.10.07. 15:08:25

@Tempus-Anh: @Bikli néni: Szerintem ennek a diskurzusnak nem itt van a helye, és ezt a ti kettőtök érdekében írom.

Tempus-Anh 2013.10.07. 19:06:57

@Bikli néni: Attól, hogy a kromoszómák szintjéig lebontva ismerem a megtermékenyítés mechanizmusát és veled ellentétben embriológiát is tanultam, még hiszem, hogy Isten gyermekei vagyunk mindnyájan. A MOGYÉ-n pedig ezt garantáltan egy fokkal jobban megtanítják, mint a POTÉ-n. A te szobád falára, ahogy itt hőbörögsz, szerintem egy Che Guevara kép jobban illene, mint egy feszület. Holott nem én kérkedem azzal, hogy nagy templombajáró vagyok.

karcsibácsi 2013.10.07. 19:15:20

Valóban meddő vita.
Hitről, ízlésről nem szabad vitatkozni.
Istenben nem hívő ember éppúgy lehet erkölcsös, jó érzésű, együttérző, csupaszív, segítőkész, szeretetre méltó, stb., mint az Isten hívő.
Ízlések és pofonok nagyon különbözőek, vagy, ahogy a művelt francia mongya, de gustibus non est disputandum.
@Bikli néni:
" az élet egy petesejt és egy hímivarsejt találkozásából, szerencsés esetben nemi érintkezés útján keletkezik. Köze nincs hozzá Istennek"
Te így gondolod (hiszed, tudod).
Sokunk szerint nagyon sok köze van hozzá. De természetesen nem akarlak meggyőzni, csak úgy igazságos, hogy egy véleménnyel szemben jelenjen meg egy ellenvélemény is...

Tempus-Anh 2013.10.07. 19:15:56

Ezt a kétszínű farizeusságot, miszerint a környezeted szemében templombajáró szemforgató hívő vagy, itt pedig, hogy népszerű légy a kommentelők körében, ateista nézeteket hangoztatsz, remélem nem adod tovább.

karcsibácsi 2013.10.07. 19:55:43

@Tempus-Anh: Nem lenne haszontalan dolog jelölni, hogy kit szólítasz meg.

Tempus-Anh 2013.10.07. 20:04:49

@karcsibácsi:
Igen, köszönöm. Ne haragudj, hogy félrérthető voltam, csaknem egyszerre mentek a kommentjeink. Nem Hozzád szóltam, természetesen, de egyre kisebb kedvvel kommentelek ide...:(

nemhiszem, hanem tudom, hogy 2013.10.08. 02:29:24

@Tempus-Anh: Jaj, de kár, hogy egyre kevesebb a kedved! :(
:D

Tempus-Anh 2013.10.08. 06:18:54

@nemhiszem, hanem tudom, hogy: Te csak csücsülj a "nem európai" kultúrkörödben, OK?

Bikli néni 2013.10.08. 22:13:29

@karcsibácsi: Nemnem, félreértettél. Én is hiszek Istenben, sőt, abban is, hogy nem kevés köze van a fogantatáshoz. De az egy másik véglet, hogy CSAKIS Istenen múlik minden élet, és ezt főleg a XXI. században, ahol gyerekek ezrei, tízezrei nem létezhetnének, ha Istenen túl nem létezik az objektív, modern orvostudomány, szerintem necces lenne kijelenteni... szóval így értettem.
De mondom, én is hiszek, és minden nap megköszönöm NEKI, és nem másnak, hogy adott nekem egy gyereket.

Bikli néni 2013.10.08. 22:16:10

@hibiszkusz75: Legutóbb, mikor Laikussal beszéltem, készült hazamenni a kórházból, csak arra várt, hogy a megváltozott körülmények miatt egy kissé átalakítsák a lakását. Elvileg már itt kéne lennie, úgyhogy ha lesz egy picike időm, felhívom és ápdételek :)

Tempus-Anh 2013.10.08. 22:51:26

Az élet egyetlen mozzanatát, egyetlen élő parányi sejtet sem lehet Istentől elvonatkoztatni. Nincs olyan, hogy "Istenen túl". Olyan, hogy most kissé kikapcsoljuk Istent, aztán ismét van Isten, mert a plébános azt hirdeti a szentmisén. Vö. Meni posztjával a körülmetélésről a bezzeganyán. Megfontolandó.

És mindezek mellett lehetünk jogtanácsosok, orvosok, mérnökök, tanárok is...

nemhiszem, hanem tudom, hogy 2013.10.09. 02:23:52

@Tempus-Anh: Okéka főnök! Minden szavad számomra szentírás és parancs, eskübecsszó! Csendesedem is septiben. :D

karcsibácsi 2013.10.09. 13:34:57

@Bikli néni: Személyesen is jól ismerek egy amerikai genetikus profeszort, aki a Kalamazoo State University-n dolgozik, egy olyan kutatócsoportban, amelynek egyik tagja Nobel díjat kapott. Sokat beszélgettem vele az elmult években a világ dolgairól, tudományról, hitről. Szerinte a holdon leszállt Eagle, vagy a Hubble űrteleszkóp éppúgy az Isten alkotásának tekinthető, mint a recombináns DNA technológiával E. coli bacteriumok által "gyártott" humán inzulin, vagy akár az IVF módszerrel született lombik bébi, hiszen az emberi tudás, kreativitás, amelyek révén mindezek létrejöhettek, végsősoron az Istentől van.
Az egzakt tudományos ismeretek, a "2x2 józansága" az ember húszmilliárd agysejtjében nagyon jól megfér az anyagi világon túli, meg- és felfoghatatlan lélekkel és a hittel...

cenzorilla 2013.10.09. 13:37:12

Megkérlek szépen!

A hitvita nem ide tartozik. KI miben és kiben hisz nem tartozik erre a blogra.

Vegyétek ezt figyelembe ha lehet. Hamar fordul személyeskedésbe a hitvita. Megégettek miatta pár értékes embert. Nem hiszem, hogy itt és most itt van megint az idő erre. :)

Tempus-Anh 2013.10.09. 13:45:01

@karcsibácsi:
Mint ahogy az univerzum végtelensége is végsősoron.

Tempus-Anh 2013.10.09. 13:54:31

@Dr.laikus PhD:
Isten hozott közénk ismét. Nagyon jó egészséget kívánok Neked!

Tempus-Anh 2013.10.09. 13:55:39

Az az átkozott 19 másodperc. Az mindig, mindenhol ott kell, hogy legyen...

karcsibácsi 2013.10.09. 17:37:26

@cenzorilla: Ez nem hitvita. Beszélgetünk, bár kétségkívül off-topic.
Bikli "néni" kijelentésére (" az élet egy petesejt és egy hímivarsejt találkozásából, szerencsés esetben nemi érintkezés útján keletkezik. Köze nincs hozzá Istennek" és: "gyerekek ezrei, tízezrei nem létezhetnének, ha Istenen túl nem létezik az objektív, modern orvostudomány") citáltam ide egy (majdnem) Nobel díjas genetikus professzor véleményét, amivel én személy szerint teljes mértékben egyetértek. Az (egyébként magyar származású) genetikus professzor neve Julius G Ficsor. A homepages.wmich.edu/~ficsor/cv&publi.htm weblapon érhető el, ha valakit érdekel.

Bikli néni 2013.10.09. 21:54:45

@karcsibácsi: Ez azért mutatja, hogy mennyire összetett a kérdés. Ez is egy elfogadható és elgondolkodtató nézet egyébként, amit írsz. Én pusztán kicsit "árnyaltabban" látom a kérdést, azt a félmondatomat, hogy köze nincs hozzá Istennek, visszavonom. Mert objektíven ezt ugyebár nem lehet tudni, én istenhívőként is hiszem, hogy valami szerepe volt a fogantatásban, csak az objektív, 100% sorsszerűségben kételkedem. Nem tudom, ez mennyire érthető így. Mondjuk hitvitát én se szeretnék.

Irkutszk 2013.10.10. 18:33:55

@Dr.laikus PhD: Örülök, hogy ismét láthatom a soraidat :)

Irkutszk 2013.10.10. 18:39:32

@Tempus-Anh: @karcsibácsi: @Bikli néni: Egyszer én írtam egy ilyesmi témáról egy összehasonlító esszét (hű, de rég volt). Abban azt fejtegettem, hogy a tudomány és a hit semmilyen ellentétben nincs egymással; mert az egyik arról beszél, hogy hogyan történtek a dolgok, a másik pedig arról, hogy miért. Most már talán kevésbé lenne nehéz azt az ezer szót összehozni a témáról, mert annyiféle téma felmerült azóta ezzel kapcsolatban, de akkoriban leginkább csak a teremtés történetet ecsetelgettem...

karcsibácsi 2013.10.10. 23:23:40

@Irkutszk: Igen , néhány éve élvezetes polémiát folytattunk többek között a megismerés korlátairól is. Amennyire emlékszem, nagyjából egyetértettünk.

Irkutszk 2013.10.11. 08:04:38

@karcsibácsi: :-)

Tiszteletem, doktor úr.

dioda 2013.11.12. 18:50:02

Egy dologról itt nem esett szó: a 12. héten már chorionbiopsiát lehet csinálni, amivel ki lehetett volna mutatni a rendellenességet (bár a kromoszómavizsgálat eredményéig még eltelt volna némi idő) DE: a biopsia 1-2%-ban vetélést okoz. Ha ez megtörtént volna és a magzat mégsem bizonyul betegnek, akkor mi lett volna a posztoló hölgy reakciója? A vizsgálat eredménytelenségi mutatója (kevés minta, álnegatív eredmény stb.) még plusz 1-1,5%. Egy első szülő nőt a kezelőorvosa nem vitt bele egy ilyen vizsgálatba, fontosabbnak tartva a nem egyértelműen beteg magzat megtartását. A későbbi vizsgálatok alatt ki is derült a baj és megtörtént, aminek meg kellett történnie....sajnos...nem hiszem, hogy az orvos itt hibázott volna, és eltúlzottnak tartom az ő hibáztatását a posztíró részéről...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása