Órákig hagytak szenvedni a folyosón

2013.09.13. 08:15

1281329423638-ArtSceneImagesPassage-HospitalDay.jpgAznap 40fok volt, már teljesen leizzadtam és otthagytak  2 ÓRÁRA egyedül a folyóson, ahol mindenki megbámult és nézte hogyan szenvedek. Még egy szurit vagy pirulát sem kaptam. 



Rosszul lettem  a munkahelyemen. Egy forró nyári délután elkezdett munka közben szúrni az oldalam, de annyira hogy se állni se ülni nem tudtam. Nagy nehezen szerzett a fönököm egy kolleganőt, aki el tudott kísérni és gyorsan kiderítette, hogy hol van a legközelebbi ügyelet vagy orvos, aki megnézhet. A Deák tér közelében volt.

Először is várnom kellett, nem sokat, csak fél órát (pedig senki sem volt sehol, a váro üres volt, a doktornőtöl sem jött ki, amikor hajlandó volt fogadni, persze egy kedves fintorral, amit nem igazán értettem, hiszen nekem éppen nem lenne jobb dolgom, mint hogy rosszul legyek..) ami fájdalmakkal óráknak tűnt.

„Megnyomkodott” és közölte, hogy ő ennyiből nem sokat tud megállapítni, bekell mennem az ügyeletes kórházba. Persze, de hogyan. Hát metroval nem jó nekem? Mondtam hogy nem. Akkor Taxival? Nem, nincsen nálam épp annyi pénz. Mert ő mentőt csak akkor hívhat, ha van rajtam infúzió. Hát na jó, akkor beköt egyet. (????)

Odaértem a kórházba. Az első kérdés az volt (nálam is, mint egy másik ide beírt hölgynek), hogy kinek a kije vagyok és hogy miért ide jöttem. A kolleganőm közölte, hogy tök mind1, hogy ki vagyok, ez az ügyeletes kórház és hogy azonnal nézzen meg valaki, mert ezért vannak ott és ezért vannak fizetve, nem a kérdezősködésért. Megvizsgáltak, ultrahang, és kitoltak az infuziommal a folyosóra. Aznap 40fok volt, már teljesen leizzadtam és otthagytak  2 ÓRÁRA egyedül a folyóson, ahol mindenki megbámult és nézte hogyan szenvedek. Még egy szurit vagy pirulát sem kaptam.  A kolleganőm visszatért, közölte, hogy sokkal rosszabban nézek ki, mint amikor otthagyott és hogy tudok-e már vmit, vagy mi van.

Édesapám erre betelfonált, így kiderült hogy KINEK A KIJE IS VAGYOK, ezért azonnal betoltak egy egyágyas szobába  és végre megkérdezte egy nővérke hogy hogyan vagyok segíthet-e vmit. Az orvos is 10percen belül előkerült, és közölte hogy még ma kiveszik a vakbelemet, de megkell várni az éjszakás doktort konzultácóra mert ő végezné a mütétet. Oké, eltelt megint egy félóra. Megérkezett a másik orvos, aki közölte hogy nincsen semmi bajom, hazamehetek. De ilyen meg olyan vizsgálatokra menjek el az elkövetkező héten...

Kérdés: miért hiszik gyakran az egészségügyben dolgozók, hogy az emberek brahiból, szórakozásból töltik a szabadidejüket kórházakban? És kinek a kijét látnák el azonnal és esetleg kedvesen?? Ki érdemli meg az azonnali és jó ellátást??...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2013.09.13. 08:53:01

A kérdésekre válaszolva:
Azonnali ellátás az akut életveszélyben lévőknek jár, pl:
-súlyos vérzés,
-súlyos trauma- mellkasi- hasi-koponya- ezek egyike vagy többszörös végtagi sérült és ezek kombinációja,
-eszméletlen beteg
-szívinfarktusos vagy típusos ÉS akut mellkasi fájdalmakkal jelentkező beteg

No meg, akinek apuci betelefonál és erre egyágyas szoba meg 10 percen belül orvos...

Ezért is tart ott a magyar egészségügy, ahol.
Ez nem egy "komcsi- protekciós- munkásőrparancsnok- odaszól- azt- haptákba- vágja magát- mindenki" rendszer kéne, hogy legyen.
Dehát ennyi téé- béé- ért ez van. Ja nem bocs, egészségügyi járulékért- mert az csak a 30%- a téé- béé- nek.
A zsebbefizetéssel meg senki ne jöjjön, mert:

nol.hu/belfold/20120124-mar_a_halapenz_sem_segit

Bikli néni 2013.09.13. 10:27:24

OFF,
Sziasztok!
Dr. Laikus üzenetét adom át: napokon át így mászkált, mire észrevették: patológiás combnyaktörése van, amit egy órán belül fognak műteni. A rehabilitációja hosszadalmas lesz, így most hetekig (becslése szerint 1-2 hónap) nem lesz köztünk.
De gondol mindenkire, szokásos optimizmusa vele van, és itt van velünk lélekben.
ON

neduddki21 2013.09.13. 10:55:16

És hogy végződött a sztori? Volt baja a kommentelőnek, vagy nem volt?

sárga nyúl 2013.09.13. 12:06:43

@Bikli néni: Drukkolok a műtéthez és gyors gyógyulást kívánok!

Tempus-Anh 2013.09.13. 12:53:35

Először is egy hatalmas KITARTÁST Laikusnak, mint mindig, most is a bal felső zsebében vagyunk mind, a szíve tájékán és bátorítjuk!!!

A poszthoz...
A beteg problémáját, amellyel a hiperszupersürgős ellátást követelte magának (amire a koszorútt a második orvos tette rá: nincs semmi baja) két halványlila infóval magyarázza: 1. elkezdett szúrni az "oldala" és 2. az orvos megígérte, hogy kiveszi a vakbelét...A többit valami levendulaillatú bús hajnali köd fedi, amibe belevillan a negyven Celsius-fok (érdekes, ezt nálunk, a légkondimentes osztályon is el kellett viselnie két hónapon át orvosnak-betegnek-haldoklónak, mégsem született poszt belőle), a két órán keresztül a folyosón tartózkodás (megsúgom, hogy negyven fokban a folyosó a legüdébb hely, és ez nem akasztófahumor akar lenni), valamint az übermufti apuka gyors telefonja (az egészségügy ugye korrupt és rugdosni kell emiatt, de a posztíró esetében kivételesen egy kis hátsó kapu megengedhető, mert ő KINEK IS A KIJE? - erről ennyit)....Szóval csak úgy bővelkedünk a konkrétumokban és csöppet sem szubjektív a sztori..."Elkezdett szúrni az oldalam" vs. "nincs semmi bajom"...Ja...

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.13. 13:38:21

@Tempus-Anh:
3. nincs semmi baja

hozzáteszem, nem értem a szurikövetelést, ha nincs diagnózis, mire és mit adjanak??

Irkutszk 2013.09.13. 14:20:15

@Babette_: Én azért nem értem a szurikövetelést, mert fél mondattal előbb leírja, hogy infúziót kötöttek be, és azzal fektették ki a folyosóra.

platelet 2013.09.13. 15:15:13

@Bikli néni: Ritkán szoktam ide írni, de Laikus hozzászólásait nagyon szeretem, mihamarabbi gyógyulást kívánok neki!!

vitalis06 2013.09.13. 17:20:08

Ha most nem is volt semmi baja, csak hisztizett, akkor szerintem a kedves posztoló volt szórakozásból ott és vette el az idejét az orvosoknak, nővéreknek a valóban betegektől. meg az egyágyas szobát is.
akkor most ez a poszt tulajdonképp bocsánatkérés?

véres horror 2013.09.13. 17:45:13

@Tempus-Anh: épp olyan vagy, mint sok orvosnak nevezett csótány. Fogalmad sincs, volt-e ténylegesen baja az illetőnek, de kapásból leugatod.
Ennyiből, hogy szúró fájdalom, te kapásból el tudtad dönteni, hogy csak szimulált. Gratulálok! Neked is, meg annak is, aki ilyen alakokat beteg emberek közelébe enged.

véres horror 2013.09.13. 17:46:28

@jágör68: tessék mondani! Egy esetleges akut vakbélgyulladás nem számít annyira sürgősnek, hogy orvos foglalkozzon vele?

véres horror 2013.09.13. 17:48:33

@Tempus-Anh: azt meg ugye fel sem fogod a nulla agyaddal, hogy a posztoló nem is akarta elmondani, hogy kinek a kicsodája? Ja, persze, mert akkor nem lehetne kiélni rajta a munkahelyi frusztrációidat.

neduddki21 2013.09.13. 18:06:59

@véres horror: Bocs, de a posztoló maga írja le, hogy a második orvos szerint nem volt semmi baja, hazamehet, ezt nem Tempus-Anh találta ki. Az általad most kifogásolt hozzászólása - a tieddel ellentétben, l. csótány, nulla agy stb. - semmilyen elfogadhatatlan személyeskedést nem tartalmazott.

Mária 2013.09.13. 18:08:38

"n. Egy forró nyári délután elkezdett munka közben szúrni az oldalam, de annyira hogy se állni se ülni nem tudtam."

Melyik oldalon, bazmeg???

Mária 2013.09.13. 18:13:50

"Megérkezett a másik orvos, aki közölte hogy nincsen semmi bajom, hazamehetek. "

Nagyszerű.

Tehát a szelek bántották a kedves posztolót, és azért állt a kedves papa telefonjára vigyázzban az ágya mellett az összes elérhető orvos, mert a kedves posztolót bántották a szelek?

Mária 2013.09.13. 18:18:31

" Még egy szurit vagy pirulát sem kaptam."

Azért nem kaptál, te csekély értelmű medvebocs, mert nem akarták elnyomni a tüneteidet az előtt, hogy ki tudták volna találni, mi okozta a bajodat.

Végül kiderült, hogy sok babot ettél, és még te vagy felháborodva, hogy nem nyalogattak körbe és nem végeztek el rajtad soron kívül valami jól hangzó nevű életmentő műtétet.

mildi 2013.09.13. 18:44:49

off
szemetelőt lehetne kukázni?
on

epres négercsók 2013.09.13. 18:52:34

@mildi: Átmenetileg én fogok ismét moderálni, de mivel egyedül vagyok egy babával és erősen korlátozott interneteléréssel, türelmet kérek mindenkitől.

GonoszMostoha 2013.09.13. 18:52:46

Drága posztoló,
nálad sokkal súlyosabb tüneteket "produkáló" betegeket megvárakoztatnak vagy hazaküldenek.
Képzeld el, még egy 5 hónapos kismamát is - ünnepekre hivatkozva - akinek kb. 3 hete meghalt a magzata a pocakjában. Csak egy tanácsot kapott: ha vérzik vagy görcsöl, menjen be(!) a kórházba, egyébként még simán kibírhat még 2 napot a testében bomló kicsivel. Aztán pedig hagyják egyedül szülni a rettegésével, a fájdalmával és sokkjával.
Szóval fel a fejjel! Főleg, ha a családotokban elég egy apuci-telefon...

bunkocska 2013.09.13. 20:33:43

@Lilili: Ez borzalmas, ez tényleg megtörtént, és hol az apa??? Az én feleségemmel ilyen történne, azonnal az orvost kinyirnám, utána mennék börtönbe, de legalábbis kényszeríteném, hogy azonnal csinálja meg. Nem ezért fizetem azt a kurva TB-t vagymi?

qbr 2013.09.13. 20:51:30

Megpróbálom akkor hétköznapi, érhető nyelvre lefordítani ezt a levelet:

hiperfontos apuka pici lánya még életében nem várt semmire két órát egyhuzamban, ezért azután az apuci majdnem elintézett neki egy teljesen felesleges vakbélműtétet egy vese/epe/menstruációs görcsroham miatt, amit a beadott görcsoldó injekció addigra már valószínűleg megoldott. Mindenkinek (többek között nekem, adófizető állampolgárnak) nagy szerencse, hogy az éjszakás orvosnak nem volt kedve felesleges vakbélműtétekkel szórakozni - helyette biztos inkább a farmján kellett etetnie az állatokat -, ezért aztán hazaküldte a pici leánykát. Aki valószínűleg túlélhette az éjszakát, mert a fenti levelet még meg tudta írni.

qbr 2013.09.13. 20:58:46

@mildi: Hehe, ez komoly. Most amellett, hogy nyilván az embernek azonnal rossz gondolatai támadnak, hogy kik kapják ezt a kártyát, egy érdekes etikai kérdést is felvethet a dolog:

Tegyük fel, nem a nepotizmus/szervilizmus/kiemelten súlyos betegek gyors ellátásának segítése/stb. vezeti a Kaposi Mór kórház vezetését, hanem ezt a 220 kártyát évente 100.000 Ft / darabért árulják, a pénzt (22M Ft) pedig visszaforgatják a többi beteg ellátásába. Elfogadható-e a soron kívüliség áruba bocsájtása az egészségügyben, ha a pénz visszaforgatódik a többi beteg ellátásába?

véres horror 2013.09.13. 22:02:50

@neduddki21: azért a "semmi baj"-tól az ember nem szokott padlóra kerülni. Én is évek óta pattogok egyik orvostól a másikhoz, mert egyik sem tudja kitalálni, mi bajom, de még egyszer sem fordult elő, hogy olyan körülmények közt vizsgáltak volna, amikor rosszul vagyok. (konkrétan nem bírom a terhelést, ájulás közeli állapotba kerülök tőle, de egy nyomorult terheléses EKG-t sem voltak képesek elvégezni, nyugalmi állapotban meg semmi bajom).

Az elvtárstól meg már olvastam korábban is olyan megjegyzéseket, amiért ha élőben, nekem mondja, már rég pofán vágtam volna...

gazer 2013.09.13. 22:10:50

@véres horror: Amiért pont a méltó helyedre kerülnél: börtön vagy bolondokháza.

Braincelle 2013.09.13. 22:53:01

Amúgy bennem az merült fel, hogy nem lehet, hogy ez olyan kórház volt, ahová lehet valaki foglalkozás alapján jogosult vagy nem jogosult?
És hogy a rokon az mondjuk katona volt és rendőr, és azért kellett felhívni, hogy ezt igazolja.
Csak mert ez esetben a betegfelvételen dolgozóknak kötelességük megkérdezni, hogy van-e jogosultsága. És a kolléganővel, aki meg óhajtja mondani, hogy egy általa ismeretlen rendszerben kinek mi a kötelessége, innen távolról is rendkívüli módon szimpatizálok.

GonoszMostoha 2013.09.13. 23:03:14

@bunkocska:
Az apának a másik, alig 3 éves kicsire kellett vigyáznia (nem volt senki, akire rábízhatták volna).
Egyébként perelni akartak, de azt mondták nekik, jobb, ha nem, mert nem lett semmilyen kimutatható egészségkárosodása (ha-ha, a lelki totálkár az vajon mi???), ha pedig igen, valszeg meghal az asszonyka vérmérgezésben. És akkor nagy eséllyel "nyer" a férj. Na, mit is?!

jágör68 2013.09.13. 23:20:43

@véres horror:
A vakbél nem igényel azonnali ellátást- persze, ha 80 éves, súlyos szívbeteg az ember, lehet tőle halálosan beteg- szeptikus sokkos mondjuk és nemcsak SIRS- el.
Azonnali ellátást, az azonnali ellátás hiányában halállal végződő esetek igényelnek: lsd fentebb.
De egy átlag 40- 50 éves nem hal bele egy kis vekbélgylladást kísérő SIRS- be.
Az nekem is van, minden télen amikor influenzás vagyok és még néha bakteriálisan is felülfertőzödik- oszt még mindig élek.
Cipész maradjon a kaptafánál, az orvost meg hagyják a saját szakmai kompetenciájában dönteni.

Farkasokkal táncoló 2013.09.14. 08:27:36

@Mária:
Fájdalomcsillapítót kaphatott volna, nekem is volt ilyen hirtelen szúrós fájdalom alig kaptam levegőt tőle, uh ilyenkor nem sokat ér, mert csak vizenyőt és szeleket mutat. Én Tramadol injekciót kaptam, és infúziót is, ami ilyenkor általában sima sóoldat, ártani nem árt, de átmossa a szervezetet mindenesere. És nekem is órákat kellett várni, míg végre egy kórházi megvetett ágyban találtam magam. Nem is értelek titeket, itt a hozzáállás úgy látom az, hogy aki beteg dögöljön meg, az orvosok meg kapjanak glóriát.

Megjegyzem, engem is dühít, amikor valaki anélkül, hogy halovány lepkefingnyi hozzáértése lenne a dologról, elkezdi itt a szakembert játszani és előadni a Vészhelyzet meg a Grace klinika sorozatban tapasztalt eseteket amikből kurzust végzett (dr Hausról most nem is beszélek) - de mikor csípőből kapásból a beteget húzzátok akaszttófára, azt már nagyon unom.

Tempus-Anh 2013.09.14. 10:48:17

@véres horror:
Én tudom, mi a bajod, de ennek a kifejtését inkább a psychiáter kollegákra bíznám. A Lipót bzárt, a Nyírőben azonban szeretettel, tárt kényszerzubbonnyal várnak...:DDD
A nickneved amúgy igen beszédes...:)))

Bikli néni 2013.09.14. 15:21:24

Ismét Laikus üzenetét tolmácsolom: túlesett a műtéten. Csonttumort távolítottak el a szervezetéből. A hogyan-meddigről egyelőre semmit nem tud, de egyelőre jól van és bizakodó.

Tempus-Anh 2013.09.14. 15:38:07

Eszerint a combnyakban volt a tu. és emiatt történt a pertrochanter törés...:(

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.14. 15:40:09

@Bikli néni: add át üzenetem, hogy puszilom, és jobbulást kívánok.

Bikli néni 2013.09.14. 15:53:38

@Babette_: Természetesen. Jövő héten egyébként tervezem meglátogatni is, csak sajna a picurkámat nem vihetem be a kórházba, és egyelőre nem találtam önként jelentkezőt, aki arra az öt percre eljátszik vele, míg beszaladok és megölelem Laikust... :(

Bikli néni 2013.09.14. 16:06:15

@Tempus-Anh: Nem tudom, nem értek hozzá. Beszélt valami beékelődésről, ami megakadályozta a további törést, valami vápáról meg ragasztásról. Sajnálatos módon nekem ezek a fogalmak nem alkotnak összefüggő esetleírást, számomra az a lényeg, hogy sikeres volt a műtét, és a körülményekhez képest jól van. A többit majd elmondja ő maga, amint lehetősége lesz rá. Tőlem csak annyit kért, tudassam a közzel a helyzetet.

hibiszkusz75 2013.09.14. 16:56:56

@Bikli néni: Mielőbbi jobbulást kívánok Laikusnak!

mildi 2013.09.14. 17:29:15

@epres négercsók: kitartás! lesz ez rosszabb is :)

@qbr: de legyen neki a traumára is, mert szüksége lesz rá, ha elém pofátlankodik a sorban pl. laborban, belgyógyon...:)
viccet félretéve: az járóbeteg rendeléseken nem! előreengedem magamtól pl. a kisgyereke(s)t, a láthatóan fertőzőt, meg még az élet biztos adna pár helyzetet.
...bár ahol tleg működő időpont van. ott esetleg el tudom képzelni, hogy az időpontos becsalja a fizetővendéget. de a sorban elém senki nem állhat.
műtétnél igen, ha kifizeti a soronkívüliséget.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.14. 17:40:19

@Bikli néni: sajnos, ehhez túl messze vagyok, bár szívesen felajánlottam volna a segítségem...

Irkutszk 2013.09.14. 18:18:24

@Bikli néni: Köszönjük szépen a híradást, még ha nem is jók a hírek. Jobbulást neki!

bea75 2013.09.14. 20:47:08

Bírom az ilyen Jaj Apuci telefonál szövegeket!!!!

Bikli néni 2013.09.14. 23:01:26

Köszi mindenkinek, ha beszélünk, átadom Laikusnak a jókívánságokat.

she_wolf 2013.09.16. 00:58:51

@jágör68:
Hozzám a rendelőbe hívott mentőt a háziorvos, pedig az általad említett tünetek egyikét sem produkáltam. A férjem sem vihetett be, az meg hogy otthon összekapjunk egy pizsit, meg papucsot szóba sem jöhetett. Jó, én "csak" térben és időben dezorientált voltam fejtrauma nélkül.

she_wolf 2013.09.16. 01:17:21

@Lilili:
Azért ez felvet néhány kérdést, de egyet minimum: a kismama nem érezte,hogy nem mozog magzat a hasában? Ilyenkor már illenék, gondolom én. Vagy csak ennyire figyelt magára? Ennyire várta a kis jövevényt? Olyan meg szerintem nincs, hogy ilyen szepszisveszéllyel (ne feledjük:3 hét!) hazaküldik ünnepelni, vagy várni, míg magától abortál...
Vagy én emlékszem rosszul, és szimplán csak zöldségeket írok...?

she_wolf 2013.09.16. 01:25:33

@Mária:
"csekély értelmű medvebocs"

Ezt kikérem magamnak a medvebocsok nevében! A bocsoknál létezik egy-két csekélyebb értelmű lény is. Némelyek az emberi fajba sorolják magukat. Úgyhogy csak csínján a hasonlatokkal és a megszemélyesítéssekkel:)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása