750.000 forintot vettek ki a zsebünkből

2013.09.10. 07:50

images_10.jpgSokszor felteszem a kérdést: ’”Vajon mire is esküdtek fel az orvosok? Hippokratészre, vagy a pénzre?” Most már lassan azt hiszem: az utóbbira.

Tavaly augusztusban történt. Édesapám már előrehaladott stádiumban lévő hasnyálmirigyrákban szenvedett. Nagyon rosszul volt, bélelzáródásra gyanakodtak, ugyanis bélsárt hányt. Mentővel szállitották be a Tolna megyében található dombóvári kórház sürgősségi ellátási ambulanciára. Egy órai várakozás után sorra került a majd eszméletlen állapotban lévő édesapám, akinek a kivizsgálásánál nem lehettem jelen, mivel hogy nem éppen udvarias hangon kértek meg arra, hogy hagyjam el a vizsgálót. A vizsgálat kb. 5 percet vehetett igénybe, valami injekciót kaphatott, (valószinüleg teljesen leszedálták)és úgy tolták ki a folyósóra.

A kezelő orvostól megkérdeztem, hogy felveszik-e az osztályra, amire flegmán azt közölte, hogy nincs elég kapacitásuk az ilyen betegekre. Csak abban az esetben, ha aláirom, hogy műtétet végezhetnek el rajta. Amire azt válaszoltam, hogy eleget vagdosták már, nem hagyom, hogy a műtőasztalon haljon meg. Mellékesen meg kell jegyezzem, hogy ebben a kórházban operálták három év alatt hatszor, és nem vették észre, vagy talán nem is akarták észrevenni, hogy hasnyálmirigy rákja van. (83 évesen hunyt el)

Ezek után megkaptam a zárójelentést, amiben természetesen nem szerepelt, hogy milyen gyógyszeres ellátásban részesült, az viszont igen, hogy beszámitható és kikérdezhető állapotban volt. Készitettem róla képeket, amiken egyáltalán nem az látszott, hogy magánál lett volna. A hazafelé vezető úton félrebeszélt, látomásai voltak, és kb. két napig nem volt magánál. Ez volt a legegyszerűbb módszer az orvosok részéről, hogy letudjanak egy ilyen súlyos beteg embert. Persze, ha csúszott volna a zsebükbe egy kis lé, talán mások lettek volna. Két és fél év alatt, amig szegény édesapám szenvedése tartott, közel 750.000 Ft-ot vettek ki a zsebünkből.

Még az utolsó héten is szemrebbenés nélkül eltették a pénzt, holott tudták, hogy nem tudnak segiteni. Mindenki a pénzből él, de hova lett a lelkiismeret? Sokszor felteszem a kérdést: ’”Vajon mire is esküdtek fel az orvosok? Hippokratészre, vagy a pénzre?” Most már lassan azt hiszem: az utóbbira.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chester Gillette (törölt) 2013.09.10. 09:12:18

Fogadja részvétem. Biztos vagyok benne, ha sikerült feldolgoznia a gyászt, másképp látja a dolgokat. Egyet tudomásul kell venni: Ilyen idős korban nagyon gyorsan dolgozik a rák. És itt hetekről beszélek, nem 1-2 évről. Arra kérem azért ne hibáztasson senkit, hogy az ön által önként adott pénzt elfogadták (bár úgy tudom, ma már ez is tilos). A "mi lett volna ha..." hozzáállás pedig semmi jóra nem vezet.

karcsibácsi 2013.09.10. 10:09:40

Idősebb korban a rosszindulatú daganatok, így a hasnyálmirigy rák lefolyása is lényegesen LASSÚBB, mint fiatal korban.
Ettől függetlenül, egyike a legkevésbé kezelhető/gyógyítható rákos betregségeknek. Az első tünetek jelentkezésekor rendszerint már inoperábilis, és sem kemoterápiára, sem sugárra nem igazán reagál.

Bélsár hányás = azonnali műtét szükséges.
Ha ezt a beteg illetve hozzátartozója megtagadja, nincs értelme a kórházi felvételnek.

Chester Gillette (törölt) 2013.09.10. 11:04:29

Bocsánat, félreérthetően(rosszul) fogalmaztam. Az idős beteg toleranciájáról beszéltem.

Rotoxis 2013.09.10. 11:33:24

@Chester Gillette: Nem tudom, hogyan csinálod, de minden mondatodból süt a tájékozatlanság. A múlt augusztusban történt halálesetet a poszter jobban nem fogja feldolgozni. A gyászmunka véget ért, ennyire sikerült. Véleménye immár nem indulati, hanem így rögzült.

Az időskori rák mindig lényegesen lassúbb. Nem az idős beteg toleranciájáról beszéltél. Magyarázkodhatsz, de nem félreérthető voltál, hanem tévedtél (mellényúlt a gugli).

A hálapénzzel kapcsolatos információid is hibásak. Az adott egészségügyi szolgáltató dönti el, hogy alkalmazottai elfogadhatják-e a hálapénzt.

Ki te vagy? Agent provocateur-e vagy?

A poszttal kapcsolatosan csak egy dolgot jegyeznék meg. A poszter olyan tevékenységről mond véleményt, sőt ítél, amelyről még az alapvető ismeretekkel sem rendelkezik. Nem az okos ember ismérve.

Bőszen hivatkozik Hippokrátesz esküjére anélkül, hogy legalább körvonalaiban ismerné annak tartalmát. Fogalma sincs, hogy az orvosi eskünek köze nincs az öreg Hippo-hoz.
De lehet fröcsögni, sz@rt dobálni az egészségügyre, az orvosra. Büntetlenül.

VaTi 2013.09.10. 12:16:43

Nekem az időrend nem teljesen világos,illetve a történet vége. Szóval a beteg hosszú ideig volt kórházban (ez idő alatt operálták 3 év alatt hatszor), ekkorra vonatkozik a megjegyzés a 750.000 Ft-ról. Aztán gondolom hazakerült, innen kellett visszaszállítani a kórházba egy rosszullét során. Ekkor a posztoló nem járult hozzá az újabb műtéthez (hazavitt egy bélsárt hányó beteget?). Majd a poszt végén úgy tűnik, mégis kórházba került: "az utolsó héten is szemrebbenés nélkül eltették a pénzt, holott tudták, hogy nem tudnak segiteni"
Végül a kórházban halt meg? Mégis felvették az osztályra? Vagy végül engedélyezte a műtétet? Tkp egy olyan állapotnál (bélsár hányása), ahol a műtét lett volna ha jól értem az _egyetlen_ megoldás, és ezt a posztoló nem engedte, milyen további lépéseket várt az orvosoktól?

Chester Gillette (törölt) 2013.09.10. 12:56:07

@Rotoxis: "Ki te vagy? Agent provocateur-e vagy?" Ahogy tetszik, ahogy önnek nagyobb örömet okoz. Mindenesetre azt remélem érzi, hogy milyen az, amikor a fagylalt visszanyal. Amikor minden betegpanaszra szimpla szemétkedés a válasz, poénkodás a tájékozatlanságán, a képzetlenségén, a tanulatlanságán, az állapotán. Egyet ne felejtsenek el: Ebben az országban nincs pénze az államnak, a közigazgatásnak, sőt a gazdag bankoknak se. Azt a kevés(?) is, amit kapnak(elfogadnak, kérnek, kizsarolnak, utalnak rá, ellopják a kórházban) ezektől az állampolgároktól származik. Egy kicsit több tiszteletet érdemelnének, nem gondolja?

Rotoxis 2013.09.10. 13:39:26

@Chester Gillette: Ha a “beteg“ oktalanul, bizonyiték nélkül, rosszindulatúan vádaskodik, nem használhatja pajzsul saját tudatlanságát. A hülyeség senkit nem jogosít fel arra, hogy mást igaztalan módon megvádoljon. Ne nyilatkozz olyasmiben, amihez nem értesz és nem tesznek helyre.

A tiszteletről... Tisztelem azt, aki él. Jobban tisztelem, aki letett valamit az asztalra. De leginkább azt tisztelem, aki igazán okos és komoly dolgokra képes. Első körben a beteg tisztelje azt, aki az életét menti, aki megoperálja, akitől gyógyszert kap, aki bekötözi, aki pelenkát cserél rajta, aki mellette van az utolsó perceiben. Azután reklamáljon. Ma Magyarországon ez nem divat. Egy kis ész.

Nem, a fagyi (már ha magadra gondoltál) nem nyal vissza. Ahhoz több kellene.

Chester Gillette (törölt) 2013.09.10. 13:48:26

@Rotoxis: "Jobban tisztelem, aki letett valamit az asztalra."
...lehetőleg az ön asztalára.
Még egyszer mondom, bár valószínű, hogy nem hallatszik fel azokba az intellektuális magasságokba, ahol ön tartózkodik: A beteg nem KAP semmit. Mindenért fizet.

karcsibácsi 2013.09.10. 13:49:59

@Rotoxis:
Ne strapáld magad, úgysem érti. Elég baj neki, hogy ilyen...

Braincelle 2013.09.10. 14:41:14

Mire alapozza azt a feltételezést, hogy a vizsgálat során leszedálták a beteget? Elmondása szerint "majdnem eszméletlen állapotban" tolták be; hazafelé pedig félrebeszélt.

"A vizsgálat kb. 5 percet vehetett igénybe, valami injekciót kaphatott, (valószinüleg teljesen leszedálták)és úgy tolták ki a folyosóra."
"Ezek után megkaptam a zárójelentést, amiben természetesen nem szerepelt, hogy milyen gyógyszeres ellátásban részesült."

A leírás alapján ő szegény egy hullámzó tudatállapotú, fél lépéssel a halál kapuja előtt álló beteg volt. Nem vádként mondom, mert ez egyéni dolog, és nem is feltétlenül tudja megítélni az ember akkor, ott a bajban; de én mentőt sem hívtam volna a 83 éves végstádiumú daganatos, bélsárt hányó szerettemhez.

Megértem azt is, hogy a kórház nem tudta felvenni.
Azt nem értem meg, hogy mért nem volt ez a dolog így tervezve, mért nincs kommunikáció, mért nincsenek felkészülve a hozzátartozók arra, hogy ez a pont eljön, és fájdalomcsillapításra és szeretetre van szükség, nem SBO-ra?
Sajnos az SBO-n biztos nincs idő hosszan tartó tényfeltáró, tanácsadó, vigasztaló beszélgetésre, ezért persze, hogy kegyetlennek tűnik az, aki ott van és vizsgálja a beteget.
Vagy elmondták, csak nem akarták tudomásul venni? Ilyen is van, nem tudom.
Szomorú történet, de mint fentebb írtam, a vádakkal vigyázni kellene.

Braincelle 2013.09.10. 14:51:02

Már egyszer kérdeztem, de megint felmerült: ki adja a címeket a posztoknak és mi motiválja?

Tempus-Anh 2013.09.10. 14:58:00

@Chester Gillette:
Ha nem tudunk arabusul, ne beszéljünk arabusul. Egyszerű.
Én sem pofázom bele egy autószerelő munkájába, nem kezdek szakszavakkal dobálózni előtte, mert egyszerűen sült hülye vagyok hozzá.
De legalább beismerem.
Nem kezdem a magyarázkodást és főleg nem a szakembert hibáztatom, aki a laikus, okoskodó marhaságomat kijavítja.

Miserereben a beteget megműtik. És azonnal. Ha nem, hamarosan meghal. De ha megműtik, akkor sem túl nagyok a túlélési esélyei. A fenti eset egy végstádiumó pancreasrák tipikus klinikai képe. Menthetetlen, csak a beteg élete hosszabbodik meg pár órával.

Az eszméletlen, nem kooperáló beteg beleegyező nyilatkozatát a hozzátartozó írja alá.
Ha nem egyezik bele az orvos által javasolt műtétbe, onnantól kezdve az orvos felelőssége megszűnik.
Onnantól a hozzátartozó felel a beteg további sorsáért.
Egy pontosan ledekurzált, ledokumentált kórházi kezelés, egy hajszálprecízen megfogalmazott, minden tényre kitérő záró pedig akár Hágában is megáll.

FuBu 2013.09.10. 16:01:58

Nekem csak az nem stimmel mire adott 750K-t?
Valaki azt ígérte, hogy meggyógyítja apukát? Nem, a poszt szerint a műtétek nem is a hasnyálmirigy daganat miatt voltak, szóval nagyon szépen villan az összeg csak semmi köze a történethez.

Őszinte részvétem, de ez ebben a formában tényleg egy gyászfolyamatban megrekedt emberről tanúskodik.

Chester Gillette (törölt) 2013.09.10. 16:20:07

@Tempus-Anh: Egyetértünk. Én is amondó vagyok, hogy beszéljünk magyarul! Szó van a posztban valami pénzről is. Sőt az utóbbi néhány posztban, amióta én olvasom a blogot csak arról van szó, de megtudtam az arabusoktól, hogy az mind szemenszedett hazugság.

zellerlevél 2013.09.10. 21:14:24

"közel 750.000 Ft-ot vettek ki a zsebünkből"

Gondolom a pénzt nem elvették az orvosok, hanem a beteg és a hozzátartozói adták oda nekik. Ha a beteg meggyógyult volna, akkor utólag hálásak lennének, a pénz ellenére, de mivel nem gyógyult meg, sajnálják, hogy odaadták?

jágör68 2013.09.10. 21:52:22

Ha adsz, jóhogy elveszik...
A pancreas- rák 5 éves túlélése ha jól emlékszem 5% körül van

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.09.10. 22:43:32

@jágör68: hát a carcinómáknál Whipple + Gemcitabine -nal olyan 20% az 5 éves túlélés
a kombinált (összes stádium) túlélés egy évre olyan 25%, 5 évre 5%
a IV stádiumban felfedezett eseteknél 6 hónap alatt van a várható az élettartam
az egész persze nem igaz az inzulinomára lásd steve jobs

Braincelle 2013.09.11. 00:06:53

@Tempus-Anh:
Na hát ez pedig a másik, hogy egyszer azzal vádolja őket, hogy beszámíthatónak írták le a beteget, aztán pedig azzal, hogy a hozzátartozót akarták beleegyeztetni a műtétbe.
Most akkor melyik?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása