Csak a pénz segíthet az egészségügyön

2013.08.30. 07:17

money.jpgBármilyen területen is dolgozik az ember, ha nincs megfelelő eszköz a munkája elvégzésére akkor lehet ő akármilyen jó szakember nem megfelelő munkát fog kiadni a kezéből. Erre viszont csak egy megoldás van: PÉNZ.

Tisztelt Praxis!

Igazán nehéz szívvel olvastam végig ezeket a véleményeket a Szent János Kórház traumatológia osztályról. Én igazán régóta dolgozom ebben a csapatban, és tudom mi zajlik az ajtók mögött. Tudom, és örülök neki, hogy olyan orvosok mint pl. Nagy Imre főorvos, Sulteisz  főorvos, Glanz főorvos vagy Ferencz főorvos, de említhetném még Kelenffy doktort, hogy egyáltalán még nap mint nap felveszik a fehér ruhát és ebben a környezetben képesek dolgozni.

Azzal a dologgal is tisztában vagyok, hogy itt igazságosnak lenni igen nehéz, miután aki ide bekerül sérült és minden sérültnek a maga sérülése a legfontosabb.De az ellátási protokollt nem hiszem, hogy a kint ülő emberek döntő többsége ismerné. Hogy mondjuk egy motoros sérültnek hány vizsgálatot kell végigcsinálni. Vagy, hogy mondjuk a járóbeteg részre 1 orvos jut, aki vizsgál, gipszel, varr egyedül. Vagy azzal is tisztában vagyunk, hogy sokat kell várni a CT-re, hiszen egy darab gépünk van, és egy orvos aki elemzi az eredményeket. De azt senki nem látja, hogy az orvosok döntő többsége a saját pénzén vásárol speciális kötszereket, ha egy sérülés megkívánja.

 Vagy hogy mit küzdenek ebben a balkáni környezetben. Sajnálom, hogy az emberek döntő többsége csak a rosszat írja le. Magunkba kéne nézni egy kicsit. És megjegyezni egy dolgot: Bármilyen területen is dolgozik az ember, ha nincs megfelelő eszköz a munkája elvégzésére akkor lehet ő akármilyen jó szakember nem megfelelő munkát fog kiadni a kezéből. Erre viszont csak egy megoldás van: PÉNZ.

Ami természetesen nincs, ezáltal abból gazdálkodhatunk amink van. Legfőképp türelem, kedvesség és lelkiismeretesség. És higgyék el, amit tudunk megteszünk és mindenki megkapja a maga ellátását akár erőnkön felül is.

Tisztelettel EGY DOLGOZÓ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chester Gillette (törölt) 2013.08.30. 07:52:39

Kedves EGY DOLGOZÓ!

Mellékelhette volna az árjegyzéket is.

Pl, hogy egy "jónapot" 200Ft + ÁFA, egy "fáradjonbe" 185Ft + ÁFA, egy "jóegésséget" 320Ft + ÁFA stb.

Üdvözlettel: EGY KOMMENTÁTOR

hüpike 2013.08.30. 08:00:56

@Chester Gillette: nyomtasd ki és tűzd ki a falra a megfelelő helyekre. Igy mindig szemed előtt van. A személyzetnek meg marad idő/energia a tényleges munkára. Az eü. dolgozóknak pedig kívánok "minden jót".

Mondeoman 2013.08.30. 08:03:56

Én ezt értem, de vannak kórházak, ahol az orvosok (többnyire) nem morcosak, ahol nem botlik el az ember a járdán a kráterekben, ahol nem kell órákat várni, ahol a beteget megfelelően informálják arról, hogy hová kell menni és mikor van rendelés, stb. Nem hinném, hogy ez azért van, mert azok a kórházak lényegesen több pénzt kapnak. Vagy Ön szerint igen? (Komolyan kérdezem, Önnek nyilván nagyobb rálátása van erre.)

Chester Gillette (törölt) 2013.08.30. 08:18:43

@hüpike: Önnek igaza van. Az általam említettek felemésztik az EÜ dolgozók idejét/energiáját és a tényleges munka rovására megy. Mondjuk a "tahóság" ilyen bonyolult definícióját öntől hallom először.
A jókívánságot pedig - mint EÜ dolgozó - köszönöm!

hüpike 2013.08.30. 08:41:01

@Chester Gillette: én is eü-s vagyok, igaz nem szakdolgozó, a dokik/asszisztensek/nővérek munkáját a partvonalról láthattam. És éppen ezért, mert láttam mit tesznek, pont nem azt tartom lényegesnek hogy köszönnek-e. Hogy egy éjjeli ügyeletben esetleg 20-22 óra munka után esetleg nem bájolognak?? Tényleg szörnyű!

qbr 2013.08.30. 09:17:39

@Chester Gillette:
www.gyogyinfok.hu/szabalykonyv/index.asp?mid=1

Nézzük meg mindjárt a 2.-at, a 11041 kódút, "Vizsgálat", amelynek OENO pontértéke 750. A "Vizsgálat" definíciója a következő: "Szakmai alapvizsgálat és azt követően a betegdokumentáció elkészítése, amely tartalmazza az iránydiagnózist, a tervezett további vizsgálatokat és a terápiát."
A 750-es pontértéket TVK alatt 1,5 Ft-tal, TVK felett 0,45 illetve 0,3 Ft-tal kell beszorozni (TVK 120%-nál). Reálisan nézve számoljunk egy 1,25 Ft-tal, ennyivel egy súlyponti kórház biztosan túllépi a TVK-ját (vagy amennyivel többel), ami tehát 937,5 Ft, de az egyszerűség kedvéért legyen 1.000 Ft.

Egy 30 perces belgyógyászati szakorvosi vizsgálat egy véletlenszerűen választott magánkórházban az internetes árlistájuk alapján 15.000 Ft.

Látható, hogy 15-szörös a különbség a két ár között, tehát ahhoz, hogy egy szintre hozzuk a két árat, a 30 percet el kell osztani 15-tel. Ezek szerint 2 perc marad egy betegre. Ez nyilván nonszensz, hisz ezalatt az idő alatt egy idősebb beteg épphogy elér a székig a rendelőben. Legyen mondjuk 10 perc egy új betegség kivizsgálása átlagosan (ennél több, de számoljunk ezzel).
Ekkor tehát a magánellátásban a 30 perc -> 15.000 => 10 perc ->5.000; OEP finanszírozásban 10 perc -> 1.000;
A különbség tehát 4.000 Ft / 10 perc = 400 Ft / perc.

Persze minél többet foglalkozik egy orvos egy beteggel, annál valószínűbb, hogy jobban átlépi az intézmény a TVK-t, tehát romlik a finanszírozás, és növekszik a fent említett 400 Ft.

Minél több pénz van egy adott intézményben plusz adminisztratív személyzetre, informatikai beruházásokra és egyéb, a betegellátás adminisztrációját gyorsító dolgokra, annál inkább csökkenthető a fent említett 400 Ft - természetesen csak a TVK eléréséig, mert onnantól megint csak csökkenni kezd a megtérülés.

qbr 2013.08.30. 09:18:39

@Mondeoman: Jelentős különbségek vannak kórházak között finanszírozottság, felszereltség, adósságállomány, fenntarthatóság, emberi erőforrás, stb. tekintetében.

Persze a különbség inkább úgy fogalmazható meg, hogy rossz - rosszabb - tragikus

Chester Gillette (törölt) 2013.08.30. 10:55:34

@hüpike: Ha a betegpanaszok lényeges része az EÜ dolgozók minősíthetetlen viselkedésével foglalkozik, akkor az valós probléma és azon kell változtatni. Az pedig egyenesen ostobaság, hogy nincs összefüggés a dolgozó viselkedése és a beteg elégedettsége között. Egy emberszámba vett beteg még gyengébb színvonalú ellátás után is távozhat elégettebben az intézményből, mint egy szuperül ellátott, de megalázott. Ön lehet elégedett a saját viselkedésével de az a megalázott, lekezelt beteget nem érdekli. Az pedig csak az itt megszokott túlzás, hogy valaki "bájolgást" várna el. Erről szó sincs. Nem hülyék az emberek, csak az általános normák szerinti korrekt viselkedést igénylik.
@qbr: Ezek annyira igazak, hogy akár én is bekopizhattam volna. Viszont egy pályaalkalmassági vizsgálaton megfelelő dolgozótól nem túlzó elvárás olyan koordinációs képesség, hogy munka közben kinyissa a száját és azon ne az dőljön ki, hogy "ezé a pézé?".

hüpike 2013.08.30. 11:27:06

@Chester Gillette: senkit nem aláztam még meg ;). Az orvosnak az a dolga hogy gyógyítson. Ha nem ad tájékoztatást az orvos, ha az ápoló nem teszi a dolgát, az nyilván gond. De akkor is túlzás a rosszkedvükön nyavalyogni. Mind emberek, akik nem biztos hogy otthon tudják hagyni a problémájukat, vagy frissen szaladgálnak a megivott 10 kávé után. Nem ismerek nyilván mindenkit, de az általam ismert néhány szakember mindig igyekezett emberi és odafigyelő lenni. Talán ezért tisztelem és védem őket. ;)

Rotoxis 2013.08.30. 16:28:18

@Chester Gillette: Az egészségügyi dolgozók kommunikációja komplex problémának tűnik. Megérne egy jó kis elemzést, hogy mi lehet az oka annak, hogy ezek az emberek nem az elvárt viselkedést tanúsítják. Erre nem vállalkozom, csak néhány gondolatot szeretnék megosztani.

A munkakörülmények rendkívül rosszak. A betegellátás eszközei elavultak, hiányosak, egyes vizsgálatok, kezelések nem vagy csak nehezen elérhetők. Az ápolást segítő eszközök teljes egészében hiányoznak. A kórházak jelentős többsége lepusztult, korszerűtlen, a kórtermek túlzsúfoltak, gyakran minden komfortot nélkülöznek. A néhány négyzetméteres orosi szobákon öten-hatan osztoznak, az ápolók öltözői gyakran ablaktalan pincehelyiségekben vannak. A munkaközi szünet kulturált eltöltésére nincs megfelelő hely.

A képzési idő az átlagos szakmákhoz képest szükségszerűen hosszú, szakápolói képzést 3 - 5 év alatt lehet szerezni, szakorvos 10- -12 év alatt lehet valaki. A képzés költségei még ápolói szinten is milliós összegre rúgnak. A végzett munka csak ritka esetben függ a képzettség szintjétől. A rendszerből több tízezres nagyságrendben hiányoznak szakemberek, a meglévőknek kell(ene) a hiányzók munkáját is elvégezni.

Az egészségügyi dolgozók társadalmi megbecsülése a bányászbéka ülepe alatt van. Az emberek igen jelentős része annyiba sem veszi az egészségügyistát, mint régen a háztartási alkalmazottat (gyk. cselédnek nézi). A gazdagabbját irigységből gyűlöli, a többit lesajnálja. Pedig nagyon messzire sem kellene menni. Romániában az ápoló megbecsültsége nagyjából olyan, mint itthon egy orvosé.

Végül, de nem utolsósorban az anyagiak. A jelenlegi fizetések nem állnak arányban a befektetett energiával, a megszerzett és alkalmazott tudással és a végzett munkával. Különösen a szakdolgozókra és a fiatal orvosokra jellemző, hogy a jövedelmükből nem lehet megélni.

Tehát rossz munkakörülmények között, túlterhelve, anyagi gondok között élő emberek miért is ne legyenek frusztráltak?

jágör68 2013.08.30. 17:05:13

Csak a pénz- valójában a nagyon sok pénz.
Rengeteg.
Úgy kb plusz 1000- 1500 milliárd kellene.
Legálisan, átláthatóan.
Mert kb 30- 100 milliárdra (szerintem túlon túl)becsült hálapénz lófütty és nem is lesz belőle plusz eszköz, személyzet, gyógyszer, stb...
Kíváncsi vagyok hány helyen van Magyarországon pölö ROTEM, Fibrinogén, Tranexámsav, Prothrombin- Komplex a súlyos politraumásoknak.
Vagy úgy egyáltalán, igazi sokktalanító helyiség.
Igazán alapdolgok...

dr Smittpálelnökúr 2013.08.31. 08:43:07

Én is feszült vagyok, az én munkakorulmenyeim is rosszak, stb. Mit nyavajogtok azon, hogy a betegek szóvá teszik a bunkóságotokat? Aki szerint a köszönés elveszi az energiát a munkától, az idióta, és menjen inkább szenet lapátolni mert másra nem alkalmas!

És csak a kettős mérce vádja elkerülése miatt, ugye nem fogtok beszolni nekem, hanem megmagyarázzátok , hogy amilyen stílusban irtam, az teljesen rendben van, bla, bla, bla. ..

na4 2013.08.31. 09:15:26

Helyes. 70 pazarló, felesleges és színvonaltalan kórházat azonnal be kell zárni. Mindjárt lesz pénz. Legyen kevesebb, de jobb.

hüpike 2013.08.31. 09:24:52

@na4: :D És ha a bezárt kórházakhoz tartozó emberek megbetegednek, vagy eljutnak egy ellátóhelyre, vagy nem. Ez lenne a mesterséges szelekció? :) Van amúgy olyan érzésem, hogy a megmaradó pénz sem a többihez jutna, lene mit kivonjanak újra az egészségügyből.

Rotoxis 2013.08.31. 09:26:57

@na4: Valóban ez a megoldás. Legfeljebb vársz másfél hónapot egy belgyógyászati ágyra. Egy epehólyag műtétre másfél évet. Fogalmatok sincs, miket beszéltek.

Rotoxis 2013.08.31. 09:31:03

Németországban tudok mondani olyan környéket, ahol 50 km átmérőjű körben 6 "állami" kórház van. Ennek a hat kórháznak nem lenne elég az a pénz, amit otthon eü-re fordítunk.

Dr.laikus PhD 2013.08.31. 09:38:37

@na4:

Vállalod a megnövekedett várólistát?
Jobb lenne az angol módi, hogy telefonálsz a háziorvosodnak, beszélsz a nővérrel aki mindenre ugyanazt mantrázza, vagy ha elég belőle, akkor hónapokat vársz élő orvosra?

A praxison megírt szomszédasszony mesék viccesek az angol egészségügyhöz képest.

Igaz, hogy a körülmények "csodásak", de attól én nem gyógyulok meg. Várni ott is sokat kell. Többet, mint itthon.

Gondold meg szerintem még egyszer. Egy ennyire szegény populációval nem tudod megoldani, hogy beláthatatlan távolságban legyen csak kórház.
Kocsi kéne hozzá és minden faluba több szakvizsgával rendelkező háziorvos.

A kórház ha pazarol, akkor a betegért pazarol. A kvóta felett ellátja a beteget amit az OEP ezen a lehetetlen, nyomott áron sem fizet meg.

Melyik megyei kórházat zárnád be?
www.euuzlet.hu/tablazatok/korhazak.html

Innen is tudsz mazsolázni
www.gyogyinfok.hu/magyar/archiv/betegforgalmi/2011/korhazi_agyszam2011.pdf

Chester Gillette (törölt) 2013.08.31. 11:03:56

@na4: Lefordítom magyarra: Inkább egy ember maradjon életben, de az ne sántítson, mint tíz sánta!
Ezzel nincs is gond, ameddig én vagyok az az egy.

Műtősfiú borotválja Zibrenyi bácsi tökéről a szőrt. Zibrenyi bácsi sziszeg, fújtat, megkérdezi a fiút.
- Mondja fiam, nincs jobb borotvája?
- Már hogyne lenne.
Elővesz egy másik borotvát, Zibrenyi bácsi még jobban sziszeg.
- Mondja fiam, ennek mije jobb?
- Hát a nyele.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.08.31. 15:53:43

@Rotoxis: nálunk 20 km es körben van 8 olyan kórház aminek legalább 300 ágya van :)
@na4: a betegszám ugyanannyi maradna, csak a kevesebb kórház még túlterheltebb lenne.
az kétségtelen, hogy szigorú kompetencia szinteket kellene bevezetni és bizonyos ritka eseteket centralizálni (ez főleg a súlyos sérült ellátásra, a gerinc és idegsebészetre, tumorsebészetre, replantációra meg az intervencionális kardiológiára igaz) és ezeket a központokat több emberrel, felszereléssel és pénzzel ellátni, de ez csak akkor működik ha ezek a nagy központok mellé kis "kiszolgáló" kórházakat telepítünk melyek leveszik a centrumok válláról a mindennapi esetek hadát (persze ezeknek is kell finanszírozás, hogy megéljenek) és persze kell hozzá az infrastruktúra is (sok helikopter, sok autópálya, drága mentőautó)
de míg németországban egy politraumáért olyan 100 ezer eurót fizetnek a kórháznak addig magyarországon sokkal nehezebb ebbe a kategóriába besorolni valakit és ha jó emlékszem olyan 10-15 HBCs jár érte (1,5-2 millió forint). pedig egy ilyen eset nagyon viszi a pénzt, nálunk csak az intenzív ellátásuk (minden invazív beavatkozás nélkül) napi 1500 euróra van becsülve - tehát ugyanazon ellátás mellett magyarországon már az 5. napon veszteséget termelne az eset.
következtetés: a jó orvosláshoz sok pénz kell nem csak tudás

FuBu 2013.08.31. 16:45:12

Szerintem az is hozzátenne a betegek elégedettségéhez, ha legalább alapvető dolgokkal tisztában lennének a saját testükkel, egészségükkel kapcsolatban és akkor nem éreznék magukat sértve mindenért.
A szülészeten tőlem a felvételkor megkérdezte a szülésznő, hogy tudom-e,hogy fáj a szülés. Jó hülyén néztem rá, és elmondta, hogy igenis vannak, akik ott szembesülnek azzal, hogy ez bizony fáj.
Sokszor ilyen marhaságokon sértődnek be a betegek.

A másik, hogy azzal sem nagy dolog tisztában lenni, hogy ha beleléptem egy szögbe és ott ülök a balesetin nyilván elém fogják venni akinek levágta a lábát a vonat.
Ezeket a dolgokat otthon apuka, anyuka a nevelés részeként elmondhatná.
Esetleg egészségtan vagy valami tantárgy is lehetne, amely keretében erről, meg arról, hogy ha csikar a hasam ne hívjak ügyeletet a gyerekeket meg lehetne tanítani.

Elsősegély fakultációra jártam ezelőtt 200 évvel és nekünk ott ilyen hasznos dolgokat is elmesélt a tanárnő.

2013.09.01. 08:59:59

Engem mostanában az zavart a legjobban, hogy a magánrendeléseken is kezd megjelenni ez a nemtörődöm stílus. Ráadásul jellemzően a fiatalabb orvosoknál. Pedig ott nem a pénzhiány az ok. Még az előrejelzett vizsgálati időt is lerövidítik, mondjuk a felére, a szakmai részről meg már ne is beszéljünk.

jágör68 2013.09.01. 10:39:57

@Turchi:
Mert szerinted a magánrendelésen kik dolgoznak? Rendes munkaidő után megy az állami rendszerből vagy éppen ügyelet után...
Magánrendelésből nem lehet a kötelező továbbképzési pontokat összegyűjteni.
Olyan nincs, hogy csak magánrendelésen dolgozik- napi 2-3 órában és ezt csinálja 10- 15 éven keresztül...
@FuBu:
Hátigen. Ez bizony, hogy a gyerek nem úgy jön ki, mint ahogy bemegy a Justin Bieber- Miley Cyrus-TV/ buli-az-élet- generációnak nagy nehézséget okoz felfogni...

2013.09.01. 12:44:32

@jágör68: Értem én, de csak kevesek viselkednek így, a többség nem. És ha megfizetem, akkor sem várhatom el a normális ellátást? Az állami szektorban sem mindenki egyforma. A többségével én ott is meg voltam elégedve. Legalább a magánszférában szelektáljanak. Ott van rá lehetőség. Egyre többen már csak pár napot dolgoznak államiban, a többségét magánban, már akinek van lehetősége.

Chester Gillette (törölt) 2013.09.01. 13:44:03

@jágör68: Nem uram, nem ugyanazok dolgoznak ott. Az államiaknak nincs idejük, mert ők öt ember helyett dolgoznak, napi 40 órát.

jágör68 2013.09.01. 14:40:52

@Chester Gillette:
Jól van, biztos jobban tudod...
Egy- két nyugdíjast leszámítva, bizony az a helyzet.
Egy belgyógyász vagy egy nőgyógyász NEM tudja összegyűjteni az éves továbbképzési pontjait- olyan aprósághoz szükséges, amit Működési Engedélynek híjnak- csupán ambuláns magánrendeléssel napi 2-3 órában.
De igazából semmilyen szakma sem..
Csak van, aki egyáltalán nem tud maszekolni: pölö az anesztes.
Mert se magán intenzív osztály nincs (ahogy fekvőbeteg- ellátó magánkórház sem), se magán anesztes ambulancia- elvégre egyszerűbb az államiba ingyér' menni...
Ott meg majd a rezidens örülhet, hogy a magánrendelő sebész-nőgyógyász-stb-professzor/főorvos magánbetegeit premedikálhatja pluszmunkaként, természetesen minden extra juttatás nélkül...

Chester Gillette (törölt) 2013.09.01. 16:39:18

@jágör68:
Igen, néhány dolgot tudok. Tudom pl, hogy van magán fekvõbeteg ellátás, meg van magán intenzív, meg magán CT, meg magán minden. Csak éppen az állam tartja fent. De a befolyásos állami orvos magánzsebbe kapott pénzért sajátjaként használja. Ilyenkor nincs várólista, nem hiányzik anyag, eszköz, mindenki hepi. Már akinek juttat a doki. Akinek nem, az így járt. Az ideges, bunkó, utál mindenkit. A nemfizetõs beteg meg együtt szív vele. Tudja, mint a múltkori posztban megénekelt röntgen osztály. Amikor azt a félprivát beteget leugrasztották a röntgenbe és õ fel volt háborodva, hogy a szegény többieknek milyen rossz az ellátás.

2013.09.01. 17:11:15

@jágör68: Pontok ügyében próbáltam innen tájékozódni: www.eekh.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=112&Itemid=60 ,de nem lettem sokkal okosabb. Azt látom, hogy minden bizbasz papír, nyomtatvány több ezer Ft-ba kerül, és 75 év felett már nem kell. De továbbra is az a véleményem, hogy ha a színvonalat nem követelhetjük meg az állami intézetekben pénzhiány miatt, azért a magánrendelőkben lehessen már némi igényszint. Azért a nem kis pénzért. Ha ezt a munkát sem tudják jól elvégezni a magánrendelésen, mert fáradtak, akkor meg legyen olcsóbb, hirdessenek fűt-fát, hiszen ez tényleg piaci alapon működik, nem szociális alapon.

jágör68 2013.09.01. 17:20:29

@Chester Gillette:

nol.hu/belfold/20120124-mar_a_halapenz_sem_segit

Gondolom felfogod ez mit jelent.
Nem a kazincbarcikai vagy a becsődölt/bezárt tapolcai kórházról van szó, hanem a SE Sebészeti Klinikájának egyikéről.
Gondolom tavaly óta csak javult a helyzet.
Az anyag/ eszköz/ gyógyszer nem lesznek hálapénzért sem..
Hogy a beteg bele is halhat ebbe- hol érdekli az a sebészt meg az intézetvezetőt, Klinikai Központ vezetőt, egészségügyi mini.. ja bocs államtitkárt, pénzügyminisztert, miniszterelnököt.
Vagy az átlag feketéző- szürkéző zsebbelóvés magyar vállalkozót és munkavállalót.

jágör68 2013.09.01. 17:25:44

@Turchi:
Hahaha!
Piaci alapon????
Akkor hogy kerül a magánrendelőben megjelent beteg utána az állami rendszerbe?
Mert nem szabályoztak le semmit ebből, hogy bizony, aki magánúton kerül az állami rendszerbe, az akkor ott fizesse is meg a piaci árat, cakk- pakk, nem ám zsebbe 100.000Ft, hanem szépen 3 millió Ft mondjuk egy csípő- protézisért.
És ugye, ha mondjuk intenzív osztály ott még hozzájöhet naponta simán ugyanennyi költség...
Na ezt nem fogja fel a sok "de-én-fizetem-a-téé-béét!". Hogy az egyrészt nem egészségügyi járulék, másrészt minden komolyabb sezköz, gyógyszer, vizsgálat már többszázezres, de akár milliós tételnél kezdődik.

Dr.laikus PhD 2013.09.01. 18:41:28

@jágör68:

Nagyon dühös már-már perverz vágyaid vannak. :DDDD

Szóval nyugi!
Titkos vágyakat álom közben ha lehet kérni!

jágör68 2013.09.01. 19:01:02

@Dr.laikus PhD:

Szerencsésebb történelmű fejlődésű helyeken ezt idealizmusnak hívják :D

hibiszkusz75 2013.09.01. 20:42:18

@jágör68: Az eszmékkel, izmusokkal csak a baj van mindig. :)

2013.09.02. 00:12:09

@jágör68: Válasszuk szét a magánrendelőt a hosszabb kórházi kezeléstől, bár az egynapos sebészet teljes költségét is ki kell fizetni a magánrendelésen. Az hogy te minden embert hülyének nézel, az a te dolgod. Abból indultunk ki, hogy a magánrendelőben lévő orvosok is kezdenek elszemtelenedni, amire nem kellene mentséget felhozni. Te tovább vitted a témát, amiről én nem is beszéltem, de ezt már megszoktuk. Illetve te mindig ugyanarról beszélsz. Ehhez is hozzászoktunk. A magánrendelés fizető szolgálatatás. Ez némi színvonalat feltételez az orvosoktól. Nem lehet ugyanazzal takarózni, mint az állami rendelésen, mert akkor mi a különbség köztük? Szebb a váróterem?

Chester Gillette (törölt) 2013.09.02. 08:19:03

Egy dolgot nem szabad elfelejteni. Mindenféle mérési módszer szerint mára a világ legkorruptabb országai közé tartozunk. A korrupció minden területen kitört a szakmából és elérte a hatalom csúcsát. Bankszektor, egészségügy, kereskedelem, oktatás stb. Ne legyenek senkinek illúziói, a nagy államosítási hullám nem azért van, hogy eztán a jó gazda kezében legyenek a dolgok, hanem azért, mert a hatalom részt akar egyrészt a láthatatlan pénzekből, másrészt zsebretenni az állami pénzeket. Ma nincs olyan ágazat, ahol a befektetett pénz megtérül, mert már induláskor elfogyott. Közben az ország minden mutatója romlik.

2013.09.02. 11:30:00

@qbr: Köszönöm, még emésztem egy kicsit. Szóval 50 pont a kötelező ha jól értem, de mennyi időnként? Háziorvosnál ez egy 5 napos továbbképzést jelent. Nem gondolnám, hogy ez a magánszektorban való elhelyezkedést gátolná a leterheltség miatt. (Ezt @jágör68: -nek szántam.) De ebben tényleg nem vagyok járatos, ha hülyeséget írtam, máris visszavonom.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.09.04. 14:34:04

@Turchi:

Igen, gyakorlatilag az a különbség, hogy szebb a váróterem.

Az orvos ugyanaz, akár államiban, akár magánban rendel - szóval a szakmai színvonala nem emelkedik meg attól, hogy máshol rendel. Az, hogy a felszerelés adott esetben más, persze elképzelhető.

De ahogy én nem fogok a magánrendelésemen sem fölöslegesen időt pocsékolni egy vizsgálat öncélú elhúzásával (ld. "hogy lehet 4 perc alatt megnézni egy hasi ultrahangot!?" jellegű laikus butaságok), úgy felteszem, hogy más sem. Amit a magánrendelésen a szebb falakon kívül pluszként tudok adni, az az, hogy a páciens nem csak egy leletet kap, hanem ha kell, konzultálunk is róla és vele, szóval azt orvosi háttértudást is megkapja, amit az állami ellátásban (időhiány miatt) nem.

Mint ahogy egy szakács is ugyanúgy tud vagy nem tud jól főzni, akár a barátaival süt-főz, akár egy étteremben dolgozik.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.09.04. 14:35:14

@Turchi:

Az orvosoknak évente 50 kreditpontot kell gyűjtögetni, 5 év alatt 250-et.

2013.09.04. 15:10:54

@radiologus.hu: Köszönöm a választ, reagálnék is az elsőre, de inkább nem teszem.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.09.04. 15:30:49

@Turchi:

Rendben, viszont még kiegészíteném egy kicsivel az előzőt, mert láttam más kommentjeidet is.

A radiológia bizonyos szempontból nézve nem más, mint mintázatfelismerés (pattern recognition). Azaz durván fogalmazva: az én dolgom, hogy megtaláljak egy fehér A4-es lapon egy 1 centis lila foltot. Ha a lila folt ott van, akkor látszik, és azonnal látszik, ha meg nem, akkor nem. Ezen nem segít, ha fél órát nézzük azt a lapot, attól még nem lesz rajta a folt. Vagyis egy elnyújtott vizsgálat nem lesz valóban alaposabb, csak a páciens hiszi azt, hogy a diagnózis pontossága arányban áll a szétkent zselé mennyiségével.

Életemben az első nyaki ér ultrahang valamivel több, mint 40 percig tartott. Ennyi idő volt, amíg elő tudtam hozni a megfelelő standard síkokat és képeket. Ma, néhány tízezer vizsgálattal később, az a meglepő, ha 2 percnél hosszabb időbe telik ugyanaz.

2013.09.04. 16:48:02

@radiologus.hu: Gondolom nem árulok el titkot, ha azt mondom, gőzöm sincs a radiológiához. Nem tudom mely kommentjeimre gondoltál, de biztos igazad van.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása