A kevés pénz nem magyarázat a bunkóságra

2013.08.25. 09:57

images_1.jpg Azt ne mondják, hogy kevés a pénz, mert én is az államigazgatásban dolgozom, kevés a fizetésem és attól még nem beszélek így az ügyfelekkel.

Kedves Praxis Blog!     

A következő történet nem annyira hátborzongató, végtére is semmi borzalmas nem történt velünk a Fiumei úton tegnap.  De mégis megírom, mert elegem van, ahogyan nagyon sok embernek itthon, és úgy érzem, hogy a normális orvosoknak, nővéreknek és pácienseknek végre ki kellene állni az egészségügy teljes lealázódása ellen.     

Van egy rendes, kedves ortopéd orvosunk a Baleseti Kórházban. Nála voltunk tegnap.  Leküldött minket egy emelettel lejjebb a röntgenre, kontrol felvételre. A röntgen osztályon indiai állapotok. (Szerintem ez már nem is Balkán.)  Hatalmas tömeg, idős nénik, bácsik fekszenek félig bekötözött kézzel-lábbal órákon át a folyósón, mindenki bámulásától kísérve. A betegek kísérgetik az öregeket a röntgenbe, mert  más nem segít.

A röntgenes eszméletlenül rossz kedvében van, irdatlanul utálatos. Kijelenti, hogy neki fogalma sincs mit kell csinálnia a gyerekemmel. Nézek rá, hogy én mint közgazdász ezt honnan tudjam, ott a beutaló.„Hát meglövöm én ezt a gyereket, nem érdekel, de fogalmam sincs tulajdonképpen miről kell itt röntgen. A hátáról? De melyik részéről? Hogyan?”  „Ha nem érti a beutalót, nem lehetne felhívni a kollégát?”  kérdezem. „Itt nem hívogatjuk egymást.” szólt a válasz. Ekkor kivettem a kezéből a beutalót is visszamentem az orvoshoz, aki rövid úton lement, elintézte a röntgenessel, hogy mit kell csinálnia. A röntgenes utána sem enyhült meg, a védő köpenyt a gyerekem kezébe adta, hogy nesze, vedd fel. Ő meg állt, hogy mi az, és hová vegye. A végén én adtam fel rá, és kötöttem be hátul, a röntgenes meg állt ott és nézett minket, hogy mikor leszünk már végre kész.     

Kedves Röntgenes! Csatoljak egy-két norvég állásfelhívást ide? Kérem, nyugodtan menjen el, nem fogjuk sajnálni.    

 Kérdésem, hogy a Baleseti Kórház röntgenén miért vannak ilyen állapotok mind fizikai, mind lelki értelemben? Meg tudja ezt nekem valaki magyarázni? Azt ne mondják, hogy kevés a pénz, mert én is az államigazgatásban dolgozom, kevés a fizetésem és attól még nem beszélek így az ügyfelekkel.  A munka jobba szervezése sem pénz kérdés.     

Üdvözlettel: Zsámboki Katalin

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elegemvan 2013.08.25. 12:19:29

SAJNOS.....EZ MAGYARORSZÁG 2013 SZÉGYELLHETNÉK MAGUKAT AKIK EZT OKOZTÁK,HOGY ILYESMI ELŐFORDULHAT!!!!

SzerződésSertés 2013.08.25. 12:35:42

@Elegemvan:
Akik ezt okozták? Ha valaki a saját tahósága, türelmetlensége, lekezelő modora miatti embert akarja látni, az gyorsan álljon a tükör elé. Mindenki saját magáért felelős.

cenzorilla 2013.08.25. 13:47:20

@Elegemvan:

Ne ordibálj! Enélkül is értjük.

féregírtó 2013.08.25. 14:09:30

Buta emberek 300Ft miatt inkább a Balkánt választották. Hehe. De legalább ingyé van. Kíváncsi vagyok hány év, hány ilyen eset kell még, hogy rádöbbenjen a jónép, mit is tett magával, amikor leszavazták a változásokat. Nem tűnik fel, hogy ebbe a fenntarthatatlan ellátórendszer szisztémába bukott bele az előző rendszer is? Most mitől lenne más? Mert más a címer? A gazdasági törvények nem ismernek rendszereket! Ami az egyikben csődbe vitt egy országot, az ha nem alakítják át alaposan, ugyan úgy csődbe ránt más rendszert is.
Köszönjétek magatoknak, hogy a politikusok ilyen mértékben bevittek titeket a zsákutcába. Jól esett a lelketeknek hogy "ingyen van". Legyetek büszkék magatokra! Kádári egészségügy kellett? Hát itt van nesztek. Akkor is már hitelekből lehetett csak fenntartani az békebeli idillt, csak a sok visszasíró magyar ember ezt nem igazán tudja. Jó ez a blog, mert a szocialista-kommunista egészségügyi szisztéma haldoklását tárja elénk. Hát akkor ragaszkodjatok hozzá görcsösen! Mint a népszavazáson. Büdös, koszos, balkáni, embertelen, de legalább ingyé van.

VT Man 2013.08.25. 15:14:46

@féregírtó:
"Buta emberek 300Ft miatt inkább a Balkánt választották. Hehe. De legalább ingyé van."

Mi van ingyen?? Tőlem havonta beszed az állam 40 ezret TB jogcímen.

A havi 40 ezer az neked ingyen van?? igen??

apanna 2013.08.25. 15:16:37

@féregírtó: "Büdös, koszos, balkáni, embertelen, de legalább ingyé van."-Neked lehet, de aki adózik, az fizeti az eü ellátást...

Ja, balkáni...Akkor próbáld ki a többit te szerencsétlen, alul iskolázott ökör.

apanna 2013.08.25. 15:24:04

"A KEVÉS PÉNZ NEM MAGYARÁZAT A BUNKÓSÁGRA"- Nem magyarázat, de az sem megoldás, hogy alulfizetett, és agyondolgoztatott emberektől várjuk el a fülig mosolyt, és a kötelező empátiát.

Megértelek, hisz az ember elvárja, a vele kapcsolatba kerülő orvos ápoló, vagy akár pedagógus, mindig a szép arcát mutassa feléd, még akkor is, ha éppen azon kesereg, hogy mit adjon a gyereknek vacsorára, mert már 15 én elfogyott a fizetése.

Ajánlod neki Norvégiát? Ott sem dolgozna kevesebbet, viszont a fizetése többszörösét keresné, és lehet, hogy még mosolyogni is képes lenne.

jágör68 2013.08.25. 15:25:37

@VT Man: @apanna:
Ja a TB az nem egyenlő EÜ- járulék... Előbbiben ott a nyögdíj meg a szociális járulékok+ EÜ- járulék.
Az EÜ- járulék 9%. Tehát kb havi 9000 Ft- ot fizet egészségügyre.
Én meg idekint 800 EUR-t. És még itt is súlyos problémák vannak.
Magyarországon kb 3 millió munkaképes korú semmilyen EÜ- járulékot nem fizet/ fizetett soha. És mondjuk a rendsz@rváltás előtt nem is létezett EÜ- járulék pölö.
Aki meg fizet az is havi 7- 8000 Ft- ot átlagban és azt hiszi az elég bármire is:
mondjuk a 1,2 milliós koszorúér- stentre szívinfarktus esetén+ a mentő kiszállási költségei, OEP- adminisztrációs költség, rehabilitáció- esetleges további komplikációk stb...
Minden országnak olyan egészségügye van, amennyit rákölt.

féregírtó 2013.08.25. 15:43:03

@VT Man:
"A havi 40 ezer az neked ingyen van?? igen?? "

Én még ennél is többet fizetek. Viszont sokan, nagyon sokan a tizedét fizetik. Nem azért, mert annyi a havi jövedelmük. Nem azért.

Tudomásul kell venni, hogy egy döglött motiválatlan korrupt rendszerbe te fizethetsz egy zsák pénzt, akkor sem lesz változás. De ha neked ez tetszik, akkor állj be a támogatók körébe, és szokd meg, hogy egyes kórházakban a szakrendelőt egy romos dohos pincében találod meg. Már húsz éve.

jágör68 2013.08.25. 16:01:29

Gyengébbek kedvéért még 1x:
téé- béé NEM EGYENLŐ egészségügyi járulék. Az annak csak kb 1/3 -a.

Egyébként pedig a leggyakrabban egészségügyet igénybe vevők számára tényleg INGYEN van.
-csöveseknek ingyen van szállás, meleg, infúzió, kaja, koponya- CT, detoxikálás és gyakorlatilag minden
-a soha semmit nem fizető kisebbségnek minden pánikrohamra orvosi ügyelet/ mentő
-a munkanélkülieknek is kb minden
-és sajnos kegyetlen tény, de ez van: a rendszerváltás előtt nem létezett EÜ- járulék- tehát a mostani nyugdíjasok nagy része- de még a 40-es 50-es munkavállalók is- egy ideig semmit nem fizetett az EÜ- kasszába

A rendszerváltás előtt semmilyen elkülönített EÜ- járulék nem volt.

Innentől kezdve világos, hogy csak súlyos, legális, átlátható, mindenkire kiterjedő sokezermilliárdos tőkeinjekcióra van/ volt/ lenne szükség.
De erről már lekéstünk, mert a gazdaság megdöglött.
Ven helyette: feketézés, szürkézés, uzsorázás, és rengeteg bűnözés.

hibiszkusz75 2013.08.25. 16:01:44

A baleseti dolgozói embertelen körülmények között, emberfeletti munkát végeznek. Édesanya csuklótörése szövődményesen gyógyult, annak ellenére, hogy ők mindent megtettek érte, ráadásul amilyen szerencsések vagyunk a rehabilitáció ideje alatt, még két alkalommal elesett, emiatt elég sokat látogattuk a röntgent, de minden alkalommal udvariasan és segítőkészen bántak vele. Lehet, hogy mégis így történt kedves posztoló, de akkor max. egyszer rossz napja volt az ott dolgozónak.
A tömeg és a körülmények, pedig nem az ott dolgozók hibája, hanem az infrastruktúra és a humánerőforrás hiánya. Pont egy közgazdásznak magyarázzam mindezt?

féregírtó 2013.08.25. 16:01:51

@apanna:

"Ja, balkáni...Akkor próbáld ki a többit te szerencsétlen, alul iskolázott ökör."

Próbálom folyamatosan suttyókám. Úgy hívják magánorvos, magánklinika. Precízek, figyelmesek. Tisztaság van, nincs viszont hálapénz. Nekem ez kevesebbe kerül, mint amit havonta fizetek az állami posztkommunista trágyadomb TB -nek.
Ha nem lennének olyan sokan a Kádár lelkű emberek, mára már az állami TB is efféle lehetne.
De hát nincs mit tenni, a félelem a változásoktól mindig megbosszúlja magát. Szinte törvényszerű ahogy alakulnak a dolgok.

jágör68 2013.08.25. 16:07:32

@féregírtó:

téé- béé: lsd kettővel feljebb...

Aha és az éjszaka közepén rádtörő vesegörccsel fogad a magánintézmény, hajnali 3- kor?
Vagy küldenek "magánmentőt, magán- ügyeletet"?
Csak a tervezhető beavatkozások egy nagyon kicsi részét fedi le a magán- ellátás, és azt is csak kb napi 8 órában.
Pontosan azért, mert a sürgősségi ellátás viszi a legtöbb pénzt meg a nagy beavatkozások.
Hova mész mondjuk egy tumoros betegséggel? Melyik bisz- baszektomiát végző magánrendelő fog erre műtőt, személyzetet esetleg kemo/ sugárterápiát biztosítani?
Meg napi 24 órás nővéri- orvosi felügyeletet fekvő- beteg intézményben?

Mária 2013.08.25. 16:08:54

@féregírtó:

"Kádári egészségügy kellett? Hát itt van nesztek. "

A kádári egészségügy sokkal színvonalasabb volt.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.08.25. 16:26:15

Kedves Röntgenes! Csatoljak egy-két norvég állásfelhívást ide? Kérem, nyugodtan menjen el, nem fogjuk sajnálni. - dehogynem, mert nem lesz még az sem.
és sajna pénz kérdése, mert ha mondjuk nem egyedül kellene 500 beteget megröntgenezzen hanem lennének rá tízen akkor már lehet nem lenne túlterhelt, de, egyrész nincs pénz 10 röntgenasszisztensre, de ha lenne is akkor sem találnánk annyit mert mind norvégiában vannak (mondjuk per speciel norvégia rossz példa mert nem úniós állam, legyen svédország, anglia, németország)

féregírtó 2013.08.25. 16:49:37

@jágör68: Persze igazad van, de én azt hoztam példának, hogy hová vezet a posztkommunista állami rendszer, és hová a valós piaci viszonyokat tükröző magán rendszer. Ha elkezdődött volna (ill. nem buktatják el) a piacosítást, akkor nem az van, ami most. A te példáid sem a mai formában léteznének ennyi év után. A sűrgősségi ellátásról kifejezetten horrorisztikus történetek vannak.

jágör68 2013.08.25. 17:00:38

@féregírtó:
Az ellátások valódi, piaci árát nemsokan tudnák megfizetni az országban.
Erre találták ki a szolidaritási alapon működő egészségügyi kasszát.
Nos, ez működik is, ott ahol minimum 50 éve kapitalizmus van és a lakosság legalább 50%-a részt vesz a GDP- termelésében.
Magyarországon kb ez 35%- ebből is kb a fele azért szürkézős és kapitalizmus se nagyon van- maximum posztkommunista tolvajprivatizátor rablókapitalizmus.
Sajnos a helyzet reménytelen, de legalább nagyon sz@r!

apanna 2013.08.25. 17:04:16

@jágör68: És hol fizetsz havi 800 eurót eü re/hó?

apanna 2013.08.25. 17:05:55

@jágör68: féregírtó még járulékot sem fizet. Minek?

féregírtó 2013.08.25. 17:07:39

@jágör68: Az ellátást ma is a magyar emberek fizetik, és mindennek ma is megvan az ára.
Az nem mindegy, hogy egy vizsgálat 10000Ft -ba kerül, vagy ugyanaz kihozható lenne 5000 Ft -ból is, csak ahhoz odafigyelés és szervezettség kellene. Hatékonyság a bűvös szó. Állami rendszerben ez ismeretlen fogalom. Ha lennének magánbiztosítók, azok már kikényszerítenék az egészségügy hatékonyabb működését, és ez azonos forrásokkal számolva is felszabaduló anyagi forrásokat jelentene. Ezzel meg lehetne fejleszteni, modernizálni. Sajnos ezt nem igazán érti a jónép.

féregírtó 2013.08.25. 17:10:49

@apanna:

Pannácska, nem fizetek járulékot tényleg. Egy ideje adót fizetek, mert pártunk és kormányunk a nyugdíjjal együtt megszüntette a járulék fogalmát, mert a járulék után JÁR az ellátás. Most hogy adóvá alakították járni semmi nem jár, de fizetni azt kell.

apanna 2013.08.25. 17:12:38

@féregírtó: "Nekem ez kevesebbe kerül, mint amit havonta fizetek az állami posztkommunista trágyadomb TB -nek"- Minél olcsóbb? Annál a havi 9% nál amit a béredből levonnának? Ha már hazudsz, akkor hihetőbbet..

jágör68 2013.08.25. 17:47:15

@féregírtó:
Németország. Mondjuk én a jól keresők (alkalmazottak) közé számítok orvosként.

Az állami rendszer hatékonyságát azért nem érdemes cs*szegetni, mert ennyi pénzből- évi kb 740 milliárd Ft- azaz kb 2,6 milliárd EUR- itt kb két kisebb várost bírnának ellátni, 'oszt annyi.
Magánbiztosítónak akkor van értelme, ha plusz pénzt hoznak a rendszerbe- tehát az állami mellett.
De 2006- ban csak az EÜ- járulékokat akarták egy-az-egyben átjátszani nekik.
Ezt meg már ismerjük: magyar privatizációnak hívják és jobbhelyeken börtönbütetéssel jutalmazzák.
Az a nehéz az országban, hogy a gazdagokat kiskapuk nélkül legálisan meg lehessen adóztatni a közteherviselésnek megfelelően.
És bár fejétől bűzlik a hal, sajnos a farka is rohad már- a legkisebbek is ott csalják az adót, járulékot, ahol lehet.
Viszont az egészségügyi nagy beszállítók nem szállítanak zsebbelóvéért, szóval a borítékolás nem garancia semmire- de már ezt is kb 7- 8 éve folyamatosan mondom....
Ezért írtam, hogy legális, átlátható PLUSZpénzek nélkül az egészségügy csak tovább fog süllyedni a mocsárba, ahogy a gazdaság is a szürkézés- feketézés felé.

hüpike 2013.08.25. 17:55:58

@jágör68: Miért gondolod hogy ezt előbb-utóbb mindenki belátja? Vicces hogy minden 2-3 posztban benne van a tébé :)

jágör68 2013.08.25. 18:09:08

@hüpike:
A lepényhal meg utoljára
Azért reménykedem benne, mert még szeretnék a saját hazámban, normális munkakörülmények közt dolgozni... :-(

hüpike 2013.08.25. 18:12:29

Talán egy magánklinikán van erre lehetőség :)

lpt1 2013.08.25. 18:52:56

@féregírtó: Te személy szerint járulékot fizetsz, a bruttó béred 4%-át természetbeni, 3%-át pénzbeni ellátásokra való jogosultságért.

Korábban a munkáltató/kifizető is járulékot fizetett utánad, abból lett mostanra szociális hozzájárulási adó.

Nem csak a százalékok növelésével lehet több pénzt beszedni, időközben az járulékalapok körét is kiterjesztették (pl. másodállás után is meg kell fizetni a pénzbeli hozzáárulást is), és az EHO-t is kiterjesztették; illetve az alapok is bizonyos százalékkal növeltek (vállalkozó minimum alapja, cafeteria EHO alapja, ...)

zünüke 2013.08.25. 19:15:35

@apanna: A tartós munkanélküliségnél,a havi 22.800 Ft-os álláskeresési járadéknál, a teljes kilátástalanságnál, még mindig jobb helyzetben van a röntgenes mint akinek egyáltalán semmiféle bevétele nincs.Senki nem vár el fülig mosolyt,de azért ez egy munkahely akármerről is nézzük a dolgot.Jó néznénk ki mert kevés a fizetésünk akkor az ügyféllel beteggel vendéggel vásárlóval úgy beszélnénk vagy viselkednénk ahogy nekünk tetszik.Hát nem.Ha ennyire rossz a helyzet,szakmát kell változtatni és egy jobban fizető állást keresni.

karamellcukorka (törölt) 2013.08.25. 20:23:55

@zünüke: Csak az a probléma, míg a te helyedre 20 másikat találnánk azonnal az ő helyére nem találnak senkit.

apanna 2013.08.25. 20:54:27

@zünüke: Mint írtam, nem értek egyet a hozzáállássál, de azzal sem, amikor azzal takaródzunk, hogy akkor keressen egy másik munkát. Akkor ki fogja megröntgenezni a törött végtagodat?

zünüke 2013.08.25. 21:32:57

@karamellcukorka: Nos ebben tévedsz.Figyelmesen olvasd az álláskereső fórumokat,vagy újságokat, ahol elég sok -ilyen olyan - egészségügyi végzettséggel rendelkező ember állást keres sürgősen.

Rotoxis 2013.08.25. 21:58:58

@zünüke: Őrült tévedés. Szakképzett ápoló nincs a piacon.

qbr 2013.08.25. 22:18:27

"Azt ne mondják, hogy kevés a pénz, mert én is az államigazgatásban dolgozom, kevés a fizetésem és attól még nem beszélek így az ügyfelekkel. A munka jobba szervezése sem pénz kérdés."

Államigazgatás, kedves Katalin? Ahol az ügyfélfogadási idő lehetőleg olyankor napi 2x2 óra, amikor normális embernek a munkahelyén kell ülnie? És ahol 1 órás sorbanállás után kiderül, hogy mehetek a város túlsó végére ügyintézni, mert az MZ/X nyomtatványra csak központi anyámkínja pecsétet lehet rátütni? És ahol az ügyfélfogadási idő lejárta előtt 15 perccel a biztonsági őr már kizavar?

Kíváncsi vagyok, hogy ha nem pénzkérdés, akkor pénz nélkül, jó szervezéssel, milyen módon lehetne csökkenteni a Baleseti röntgen várójában ezt a szörnyű, csúnya, zavaró, gyors ellátásra szoruló tömeget, a sok bekötözött öreg bácsit és nénit, akiket biztosan rossz érzés volt a kicsit fiacskájának a soron kívüli kontroll-röntgen miatt beelőznie.

qbr 2013.08.25. 22:22:40

@jágör68: "Magyarországon kb 3 millió munkaképes korú semmilyen EÜ- járulékot nem fizet/ fizetett soha. És mondjuk a rendsz@rváltás előtt nem is létezett EÜ- járulék pölö."

Elvileg most van ez az alapdíj (havi 6-7000 Ft), aminek befizetése nélkül csak sürgősségi ellátást biztosít az EÜ, a TAJ kártya pedig nem érvényes. Valamennyit segít, nem sokat, illetve még mindig sokan visszaélnek a rendszerrel.

zünüke 2013.08.25. 23:49:10

@karamellcukorka @karamellcukorka: Oké tegyük fel,hogy lámpással kell keresni a röntgeneseket.De akkor ezzel a helyzettel vissza kell élni?? A sérült,ellátásra váró beteg miért tehet arról,hogy nekik kevés a fizetésük?? De akkor most megkérdezném(mert valóban nem tudom)mennyi is az a nagyon kevés pénz?? Most már nagyon kíváncsi lennék az összegre,még ha nagyjából is.

zünüke 2013.08.26. 00:02:10

@apanna: Igen keressen másik munkát. Ha minden mozzanata egy kínszenvedés,ha úgy beszél a beteggel mint a kutyával,ha magasról leszarja,hogy a hozzá irányított beteg tulajdonképpen miért is van ott,ha a betegen tölti ki a mérgét mert a fizetése semmire sem elég, akkor egy megoldás van...Másik munkakört kell keresni.Ezt azért írom,mert közelmúltban egymás után kétszer is röntgeneztek egy tüdőgyulladásból kifolyólag,és a "röntgenes hölgy" kedves,udvarias,és segítőkész volt velem.Egy rossz szavam nem lehet rá,pedig nem tartozott a "csitrik" közé.

hibiszkusz75 2013.08.26. 00:03:24

@zünüke: A gond csak annyi, hogy a Balesetiben nem bunkók a röntgenesek. Fél éven át élveztük a baleseti vendég szeretetét és nem voltak rossz tapasztalataink velük. Lehet rossz napja vagy pillanata volt, esetleg nem volt számára egyértelmű a beutaló és a posztoló nem éppen a megfelelő hangnemben válaszolt.
A tömeg meg tényleg nem az ő hibájuk, hajtanak egész nap, de nincs elég eszköz, nincs ember etc.

Rotoxis 2013.08.26. 07:57:53

@zünüke: akkor (sem) élne vissza, ha kijelentené hogy napi 6 órában 22 beteget hajlandó megnézni havi nettó 200-ért.

karcsibácsi 2013.08.26. 09:37:19

@Rotoxis: Ha szabályszerűen járna el, nem is láthatna el többet. "Work to rule" alapján 2 nap alatt összeomlana az egész egészségügyi rendszer.

karcsibácsi 2013.08.26. 09:43:16

@qbr: Eddig nem akartam minősíteni Katalin írását, de mostmár csak leírom: egy egyetemet végzett ember legalább annyit tudhatna, hogy a radiológiai osztályon dolgozó orvost/asszisztenst nem "röntgenes"-nek szólítjuk. Katalint sem "okmányirodás"-nak vagy "önkormányzatos"-nak, vagy akármilyen "szolgáltatós"-nak hívják az ügyfelei, ugye?

karcsibácsi 2013.08.26. 09:50:06

Na és az érdemi hozzászólás: a "röntgenes" igenis csak akkor tudja elvégezni a vizsgálatot, ha a kérő orvos pontosan megjelöli a beutalón/vizsgálatkérő lapon, hogy milyen régióról, milyen okból, milyen tipusú felvételt kér. Ezek hiányában, sajnos, jogos a "röntgenes" kifakadása, hogy "neki fogalma sincs mit kell csinálnia".

Morrancs 2013.08.26. 11:45:18

Havi nyolcvanat viszek haza, és rendesen le vagyok terhelve. Ennek ellenére SOHA nem jutott eszembe, hogy bunkó legyek azokkal, akik a munkám során hozzám fordulnak, és a segítségemre vannak utalva. Ez ennyire pofon egyszerű. Nem kéne ragozgatni.

Rotoxis 2013.08.26. 11:50:35

Ha egy szakma képviselőiből kevés van a munkaerőpiacon, a normális reakció, hogy a munkaadók támogatni kezdik a szakma képzését és jelentősen emelkedik az adott szakmában a munkabér. Ez a versenyszférában javarészt Magyarországon is így működik.

Az egészségügy azonban állami szféra, az itt dolgozók közalkalmazotti munkaviszonyban dolgoznak. Természetesen akad kivétel (minimális magánszolgáltató, orvosok ügyeleti rendszere, ezek azonban az össz-ellátás szempontjából elhanyagolhatóak.

Az eü szféra a szakképzett munkaerő hiányára úgy reagál, hogy a finanszírozott állások számát csökkenti, ezzel a meglévő személyzetre az elvárhatónál nagyobb munkaterhet és még nagyobb felelősséget ró. Egy nyugat-európai, vagy akár egy romániai ápoló valóban nem dolgozik lényegesen kevesebbet, de a minőségi munkavégzésre lényegesen jobb feltételek mellett van lehetősége.

Az állami egészségügy most a szakképesítést igénylő munkakörökben gyakran nem megfelelő végzettségű embereket foglalkoztat. A jelenlegi szabályozás szerint szakképzett ápolónak az OKJ 54-es bizonyítvánnyal, főiskolai diplomával, illetve egyes szakmáknál további szakképzettséggel kell rendelkeznie. Ezen feltételeknek a 40 ezer körüli ápolóból jó esetben a fele felel meg. Ráadásul a főiskolai képzés észszerűtlen forszírozásával az állam saját maga ellen dolgozik.

Az állami hozzáállás egyébként is álságos, hiszen hatályba léptették az egészségügyi minimumfeltételekről szóló kormányrendeletet úgy, hogy eleve köztudott volt az a tény, hogy annak gyakorlatilag egyetlen szolgáltató (értsd állami kórház, rendelőintézet, stb.) sem képes megfelelni. Ellenőrzés nincs, a jogszabály betartatásáról senki nem gondoskodik. A magánszolgáltatókon természetesen a feltételeket számon kérik.

Az állam egyetlen szerencséje, hogy az egészségügyi dolgozókban nyoma sincs semmiféle összetartozásnak, szervezettségnek. Sztrájkjog nincs, de nem is lenne rá szükség. Ahogyan Kacsibácsi írta, a szabályok többé-kevésbé történő betartásával az egész rendszer két nap alatt összeomlana. Az eü. dolgozó azonban ahelyett, hogy kiállna a jogaiért, inkább elmegy harmad-, negyedállásba fillérekért.

A jelenlegi helyzetet a magas képzési költség, alacsony elérhető jövedelem, rossz munkafeltételek és alacsony társadalmi megbecsülés jellemzik. Kíváncsi vagyok, ezek alapján a posztolók mitől várják a javulást.

Dr.laikus PhD 2013.08.26. 11:57:46

@Morrancs:

Karcsibácsi megfejtette a rejtélyt.
Orvos nem írta le millen vizsgálatot kér, milyen szögből.
Erre mondta az asszisztens, hogy nem tudja ő megcsinálni a valamit.
Beteg szintén mondja kissé indignáltan, hogy ő meg honnan kéne tudja.
Visszaküldték - hát ez hallatlan -, jött vele az orvos kiegészítette a beutálót és kész.

Talán az ismeretség mián azt gondolta, hogy tudja mit kel röggönyözni.
Dühítő mindkettőnek elismerem, de farkasordítást, kígyósziszegést képzelni nem kéne pláne ha ennyire pragmatikus a szakmája köz is és gazda is.

Morrancs 2013.08.26. 13:26:44

@Dr.laikus PhD: És a poszt írója nem is ezt sérelmezte, hanem a stílust.

Látom, mégis kell ragozni. :S
Nem a beteg hibázott, hanem valamelyik eü. dolgozó. Mégis a beteg és szülője ideje ment kárba, és velük beszéltek udvariatlanul, és a röntgenben dolgozó illető (legyen bármi is a végzettsége és beosztása) a legvédtelenebben, azaz a gyereken élte ki a frusztrációját azzal, hogy a kezébe nyomott egy olyan tárgyat, hogy használja, amit a gyerek alapból nem tudhatott rendesen felvenni, hiszen nem volt meg hozzá a kellő ismerete. Mellesleg a szülőnek sem kötelező, hogy erről ismerete legyen. A köpeny megfelelő használatát, azaz, hogy mit, hogyan takarjon el vele, és mit ne, az eü. személyzetnek kellett volna megmutatnia.

qbr 2013.08.26. 13:54:57

@Morrancs: Ugye most erről beszélünk? ->

www.google.hu/search?hl=en&q=dr+goos+gyermek+v%C3%A9d%C5%91kab%C3%A1t&bav=on.2,or.r_qf.&biw=1280&bih=909&bvm=pv.xjs.s.en_US._-554IbEZc0.O&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ZT8bUtrYI5TY4QTz9oCQCw#fp=bae944538abbe990&hl=en&q=r%C3%B6ntgen+gyermek+v%C3%A9d%C5%91k%C3%B6t%C3%A9ny&tbm=isch&um=1&imgdii=_

Amellett, hogy láthatóan elég nyilvánvaló a használata, ha mégis rosszul veszi fel, akkor majd megigazítja rajta.
Elkövette azt a hibát az orvos ezek szerint, hogy értelmes, önállóan cselekedni képes embereknek tekintette a gyermeket és az anyukát, akik jártak mondjuk eddigi életük során pl. fogászati ellenőrzésen, ahol a panorámaröntgennél a nyakukba pakoltak egy védőköpenyt.
De mégegyszer: nem agyműtét elvégzésére kérte fel őket, és ha esetleg mégiscsak rosszul vették volna fel maguktól a köpenyt, elég kis valószínűségűnek gondolom, hogy a ruha megigazítása helyett inkább megtekeri a + gombot a gépen, és egy fukusimai dózist beleküld szegény gyerekbe.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.08.26. 14:40:23

@féregírtó:

Azt írod, hogy egy 10.000-be kerülő vizsgálat kihozható 5000-ből.

Tájékoztatlak, hogy egy államilag 10000-be kerülő vizsgálat piaci értéke mintegy 30000 Ft.

zünüke 2013.08.26. 16:49:36

@Rotoxis A pedagógus is mondhatná,hogy nem hajlandó reggel 7-től délután 5-ig 20-25 szemtelen, agresszív,agyhalott,utálatos kölyköt tanítani és rendre nevelni.
A pék is mondhatná,hogy nem fog éjjel 12-kor dolgozni indulni a 38 fokos nyári hőségben,hogy az embereknek friss kenyere legyen.
A tűzoltó is panaszkodhatna,hogy ennyi pénzért nem fogja az életét kockáztatni,holmi felelőtlen emberek miatt, akik égő cigivel alszanak,vagy az ebédet a gázon felejtik.
És még a végtelenségig lehetne sorolni a "kemény fizikai munkát"ami vagy életveszélyes,vagy elviselhetetlen.
...de egy védőköpenyt egy gyerek kezébe adni,hogy vegye fel-ahogy akarja-ez azért enyhe túlzásnak tartom.Nem tudom a felettese mit szólt volna ehhez a hozzáálláshoz,akár gyerekről,akár felnőttről van szó.

karcsibácsi 2013.08.26. 16:59:35

@qbr: Az ún. ólomkötényt nem lehet rosszul felvenni. Úgy tűnik, a közgazdasági diploma ehhez kevés.
Egyébként az egész posztban egyetlen ember hibázott:
"Van egy rendes, kedves ortopéd orvosunk a Baleseti Kórházban. Nála voltunk tegnap. Leküldött minket egy emelettel lejjebb a röntgenre, kontrol felvételre. " Szóval, neki kellett volna rendesen kitöltenie a röntgenkérő lapot.
Az indiai állapotok meg ( "Hatalmas tömeg, idős nénik, bácsik fekszenek félig bekötözött kézzel-lábbal órákon át a folyósón") - az embertelen munkakörülmények és a túlterheltség mellett - azért is vannak, mert a poszt íja a nem sürgős kontroll felvétel miatt természetesen soronkívüliséget követelt maguknak...

karamellcukorka (törölt) 2013.08.26. 17:01:08

@zünüke: 1. nem is teszi. Amelyik pedagógus így gondolkozik nem a pályára való van helyett 20 másik. A példád azért sem jó mert az eü-re lebontva a pedagógusnak nem kell 20-25 gyerek helyett 200-at tanítania.
2. Pedagógusból nagy a túl kínálat.
A pék pedig el is dönti.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.08.26. 17:24:12

@zünüke: a pedagógus nem tanít napi 10 órában mert akkor nem jönne ki a heti 23 óra (úgy hiszem ennyi a normatíva). ráadásul ha korrekt hasonlatot akarsz, akkor ez a pedagógus 5 osztállyal kellene foglalkozzon egyidőben miközben a szülők is ott vannak és mindenki azt ordibálja, hogy az ö gyerekének tanítsa meg először az ABC-t.
a pék sem süt egyszerre 5 kemencében és van, hogy elfogy a kenyér mert megunta és keveset sütött
kezeltem pár tűzoltót életemben, egyetlen egy volt aki munka közben sérült, elcsúszott a vizes járólapon és elesett, az összes többi foci közben sérült, persze ebből nem kell semmilyen következtetést levonni. ők is veszélyes szakmát űznek meg a sebész is aki AIDS-es meg hepás betegeket műt.
nem jöttem rá az írásból hány éves a gyerek, de az anyukája egyértelműen ott volt vele, a téli kabát felvételéhez is szakértőt szoktak kérni?

2013.08.26. 17:48:59

Ha a kevés pénz nem is magyarázat a bunkóságra, de fizetésnapkor a sok pénz megmagyaráz egy pár őszinte mosolyt!

Chester Gillette (törölt) 2013.08.26. 18:53:54

Én mondjuk szentté nem avatnám azt a dolgozót, aki a sérelmeit a munkadarabon torolja meg. A posztban vázolt jelenség azonos azzal, amikor az informatikus megveri a számítógépét, a lakatos földhöz vágja a vasdarabot, a szódás veri a lovát, a juhász belerúg a kutyájába. És mindenre tudnak elfogadható magyarázatot. Az pedig a kevés munkabér, a hülye főnök, a hülye ügyfél, túlterheltség, nem szorosan a munkakörbe tartozó feladat stb. Egyszóval munkamorál.

hibiszkusz75 2013.08.26. 18:59:47

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

"a pék sem süt egyszerre 5 kemencében"

Tud sütni egyszerre 5 kemencében, jobban mondva betolja a kenyereket a sütőkbe, beállítja a hőfokot és az időt, és máris sülnek a kenyerek, amiket nem kell felügyelni. Nem jó a hasonlat, mert a radiológusnak nincs meg ez a luxusa, nem tolhatja egyszerre az embereket 5 röntgengéphez és állíthat be 1-2 programot, hogy a gép elvégezze helyette a feladatot. :)

Chester Gillette (törölt) 2013.08.26. 19:37:13

Azt azért megkérdezném kedves Zsámboki Katalintól, hogy eszébe jutott-e az, hogy azért is várakoznak minősíthetetlen körülmények között órákig a betegek, mert mindig vannak, akik sógor-koma, vagy privát alapon beelőznek. Ez egy érthető ok lehet a röntgenes viselkedésére. Nem tudja szervezni a munkáját, mert a beeső csókosok miatt nem fogy a tömeg a váróban.

2013.08.26. 22:03:48

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ugye nem mondod komolyan, hogy azt hiszed, a megtartandó minimum óraszám ugyanaz, mint az elvégzendő munka? Na mindegy, nem vitatkozom, nyilván így gondolod.

karamellcukorka (törölt) 2013.08.27. 06:52:02

@Turchi: Arról volt szó, hogy mettől meddig van a gyerekekkel. No mármost az nem igaz, hogy reggel 7-től este 5-ig. Visszakérdezek azt ugye senki nem gondolja komolyan az orvosnak csak annyi a munkája, amit a beteggel tölt? Mert estéit éjszakáit beszámolók í, tervezetek egyebk írásával tölti. Pont mint a tanárok, csak ugye nekik nem kell 25-30 gyerek helyett naponta 200-al foglalkozniuk. De sztem ne menjünk bele ebbe a pedagógusosdiba, főleg úgy hogy belőlük rengeteg van, sokkal több mint kellene.

Morrancs 2013.08.27. 07:49:29

@karamellcukorka: Azért ez a cím, mert itt az eü-s kommentelők állandóan azzal takaróznak, hogy azért bunkó az orvos, mert kevés a fizetése. Amikor ezt írják, akkor azt sugallják, hogy ehhez ebből az okból joga van. Amikor más azt írja, hogy ő ezt nem így érzi, akkor kijelentik, hogy senki más nem dolgozik keményen, csak az eü. dolgozók.

Egy dolgot kellene: le kéne nekik szállni végre a magas lóról, de soha nem fognak. :S

Dr.laikus PhD 2013.08.27. 10:54:27

@Morrancs:

Jónak írod!

Karamelcukor kitalálta magának, hogy pajdagojgosz ami persze nem igaz. Amikor a pedagógusokat ekézték akkor őket védte.
Kitalálta, hogy orvosfeleség, most ő írja szinte mindig, hogy fizessetek, fizessetek.

Orvos már csak akkor ír hasonlót, ha valamelyik panaszos annyira buta, hogy nincs hitele.

Meg Jagör68. Itthon szeretne ős is megöregedni, mert most nem itthon dolgozik.
Na ő orvos.

Egyébként meg mennek világgá, baromi kevés a bérük, baromi sok az órák száma amit a kórházban töltenek.

Negyedik éve járok orvoshoz, kórházba, vizsgálatra, hol soron kívül (állapottól függ), hol időpontra, magán egészségügybe OEP finanszírozással, most pl. 21:40-re. Reggel vérvétel, este MR. Pet CT-n is voltam, ott valóban a készfizető beteg elém került. Ill. nem, mert ivás után, elmélyülés alatt neki sem ment gyorsabban.

Csak kis adalék pártunk és kormányunk hozzáállásához.
Ha a vénség nem kapja meg esetleg az ellátást, mert ahová tartozik nincsenek meg a feltételek, de gyerekekkel ugyan miért viselkedik így pártunk és kormányunk?

index.hu/belfold/2013/08/26/az_infuzio_folyik_csak_a_penz_nem/

Dr.laikus PhD 2013.08.27. 11:04:38

@Morrancs:

Ügyfelekkel fogalkozol, akkor kíváncsi lennék rá, hogy soha, de soha nem hibázhatnál, mindent jobb állapotban kéne visszaadnod, mint ahogy eléd rakták, napi 8 óránál többet kéne dolgoznod, feltételeznéd - esetleg -, hogy az ügyfeled tudja alapszinten az eszköze miként működik.
Alhatnál egy priccsen egy picit, mert az ügyfél csak jön és jön, okkal és ok nélkül is.
Mennyire lennél vidám és kedves.

Megsúgom neked, hogy a gyerekemnek is vettek a munkahelyén egy ágyat, mert egy probléma megoldását soha nem hagyta abba. 72 óra koncentrálás után nem volt eszénél. _Csak_ leadási határidő volt még a pénz sem volt az ablakban, de elkötelezett hüle gyerek.
Nagyaqnyjától tanulta aki még 70 felett is sokat dolgozott.

Megnéznélek téged ennyi idősen, hogy számítanak rád, _szükség_ van rád, mert nincs senki és még jó is vagy.

Morrancs 2013.08.27. 11:35:48

@Dr.laikus PhD:
Tudod, az a szép, hogy megtörtént már velem ilyen. Hat órás foglalkoztatásban voltam, egy olyan részlegen, amit alapban 3 ember lát el, amiből bizony egy hónapig én voltam egyedül elérhető. Reggel nyolctól este nyolcig ott voltam a hat órás fizetésemért, egy hónapon keresztül, heti hat napot, és mind a hármunk munkáját el kellett végeznem.
Éjszaka ugyan hazamehettem aludni, mert nem voltunk nyitva, de szó szerint azt álmodtam éjjel, hogy benn vagyok éjszakai ügyeletben, és fel kell ébrednem, mert ott áll az ügyfél a pultnál és rám vár.
Aztán volt olyan is, amikor még másik két ember kiesett, és akkor már két hétig folyamatosan 5 ember munkáját vittem.
Rohadt fáradt voltam, de SOHA NEM JUTOTT ESZEMBE, hogy a hozzám fordulókon toroljam ezt meg, vagy velük legyek bunkó. SOHA!
ÉS vannak mások is, akik így gondolkodnak.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.08.27. 11:47:02

@Turchi: erről már volt vita, nyilván nem ugyanaz a kettő de itt arról volt szó, hogy napi 10 órát töltene tanítással ami több okból is lehetetlen. napi 5 órát tölt tanítással és mindenki a saját belátása szerint X órát otthon felkészüléssel

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.08.27. 12:15:14

@Morrancs:

Gratulálok a szuper munkabírásodhoz!

Ezt a tempót hány évig csináltad?

4, 15 vagy 30 évig, ahogy az nálunk kvázi rutin?

Vagy 1 egész hónapig?

Hadd boruljak le nagyságod előtt...

karcsibácsi 2013.08.27. 12:27:38

@Morrancs:
" két hétig folyamatosan 5 ember munkáját vittem."
Nálunk ez a megszokott terhelés, ráadásul ilyenkor szokta mondani a főnök, hogy "na, öreg elég volt a lébecolásból, kezdj el tempósabban dolgozni!".

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.08.27. 13:40:50

@Morrancs: elmondok neked valami érdekeset.
elvileg ügyelet után haza kell menni, mivel elvileg haza mentél ezért a következő napi 8 órát nem tudod ledolgozni és ezt le is vonják a fizetésedből. tehát ha hétfőn ügyelsz akkor az 8 óra munka és 16 óra ügyelet, de abból csak 8 óra munkát és 8 óra ügyeletet fizetnek ki. egy héten aberráns módon egy orvos 72 órát dolgozhat (más ember csak 48 at).
volt nekem egy kissé húzósabb periódusa az életemnek amikor havi legalább 10-12-t ügyeltem és néha másnaponta hetekig. ügyelet után nem volt szabad hazamenni, annak ellenére, hogy nem fizettek. nézzünk egy átlagos hetet: hétfő, szerda, péntek, vasárnap ügyelet, kedd, csőtörtök munka: az 4x24 meg 2x8 óra munka ha jól számolom az 112 óra. és nézzük mennyit fizettek ki belőle? hétfő 16, kedd semmi, szerda 16, csütörtök semmi, péntek 24, vasárnap 16 azaz 72 órát. 40 órát ingyen dolgoztam.
és az ügyeletet 700 forint bruttóval fizették (700 és nem 7000 mint az autószerelőnél az óradíj). és nem hajthattad el hajnal 3 kor a hónapok óta fáj a lábam de most nagyon beteget mert ha feljelentett akkor még írhattál magyarázkodó levelet az igazgatóságnak, persze szabadidődben.
szóval engedd meg, hogy ne hatódjak meg a te 72 órás munkahetedtől amiben egy éjszaka sem volt, csak egy hónapig tartott és amiből ugye 36 órát nem fizettek ki

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.08.27. 13:42:36

@karcsibácsi: nálunk a kedvenc szöveg az volt, hogy
"teher alatt nő a pálma"
"kákabélű vagy fiam, én a te idődben havi 18-at ügyeltem"
én meg erre azt mondtam: "messziről jött ember azt mond amit akar"

2013.08.27. 14:52:34

@karamellcukorka: Tőlem nem kell visszakérdezni, leírtam hogy az orvos is többet dolgozik mint amennyit betegekkel van. Napi 5 osztály az kb. 150 gyerek. Honnan van a 20-25? Egyébként igazad van, a pedagógus szar szemét népség, bezzeg az orvosok...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.08.27. 15:50:15

@Turchi: a következő napi órákra való felkészülést mindenki saját belátása szerint csinálja, ezért vannak felkészült tanárok és felkészületlenek.

karcsibácsi 2013.08.27. 18:12:08

Gyerekek! Nem kell egymással egyetérteni, de a személyeskedés, sértegetés csúnya dolog.
Szégyellem magam @karamellcukorka: helyett.

2013.08.27. 22:08:47

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nem csak az órákra kell készülni, vannak kötelezően elvégzendő utálatos dolgok, ami csak részben kapcsolódik az órákhoz.

2013.08.27. 22:18:16

@karamellcukorka: Mit nem csináltam?? Az interneten kár bizonygatni ki mit csinált, ki kicsoda, vagy elhiszik, vagy sem. Bizonyítani nem lehet semmit. Nem rossz eltartottnak lenni! Sőt, kitartottnak sem :-) Tudod, mielőtt eltartottak volna, előtte dolgoztam, milyen meglepő. Jó sokáig. Ja, és miközben eltartanak közben dolgozom is. A múltkor meg bezzeganyának tituláltál. Az se rossz! Mi lenne, ha leírnád egyszerre a jelzőket? Sokkal egyszerűbb lenne.

2013.08.27. 22:27:55

Jó ég!! Most olvasom vissza az előző hozzászólásokat. Eddig csak a rám vonatkozókat láttam. Ez az a pont, amikor már nincs miről írni.

sárga nyúl 2013.08.27. 22:41:53

@Turchi: Igen, ennél már nincs lejjebb.

sárga nyúl 2013.08.27. 22:45:27

@karamellcukorka: Nem vagyunk rokonok Laikussal, de hogy Te milyen síkhülye vagy... Egy igazi gonosz boszorka. Szegény családod. (Egyébként nem kívántam Neked semmit...)
A továbbiakban ne strapáld magad, egyrészt nem érdekel, másrészt úgyis kiszedi a moderátor.

2013.08.27. 22:49:40

@karamellcukorka: Büszke hát! :-)A neten még az is lehetek, kit érdekel? Higgadj már le!

Mondeoman 2013.08.28. 08:20:08

@cenzorilla: Légy szíves, olvass bele az itt leírt hozzászólásokba.

Morrancs 2013.08.28. 08:20:40

Nem arról akartam vitát nyitni, hogy ki dolgozik többet, hanem azt próbáltam érzékeltetni, hogy vannak olyan emberek (nem csak én), akiknek a fáradtság nem indok arra, hogy a tőlük segítséget kérő rászorulókkal bunkón bánjanak, függetlenül attól, hogy mennyire fáradtak.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.08.28. 09:06:50

nincs annál szebb mint amikor nők veszekednek, hajbakapnak, törnek a műkörmök :D kár, hogy nincs videó ezen a blogon, átirányítanám a netet a tévére, beülnék a fotelbe és élvezném a látványt egy mojito mellett :D
ébresztő, felnőttek vagyunk (remélem)

karcsibácsi 2013.08.28. 10:11:01

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Engem ez nem szórakoztat, hanem elkeserít. Nem értem, hogy a jóérzésű emberhez méltatlan, gyűlölködő hozzászólásokat miért hagyja bent a moderátor.

cenzorilla 2013.08.28. 10:36:31

@Mondeoman: @karcsibácsi:

Kiszedtem. Ha találtok még amit nem tanácsos bent hagyni jelezzétek.

Köszönöm!

hibiszkusz75 2013.08.28. 10:57:56

@cenzorilla: Köszönöm!
Lehetne még ezt is törölni? 2013.08.27. 22:46:00

2013.08.31. 20:01:19

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Hol vannak már a műkörmök! 20 éve még volt. Nem volt itt semmi hajbakapás, csak 1 ember hozta a szokásos formáját, ill. még az alá is sikerült mennie. Nem egyedi eset.

2013.08.31. 20:04:56

@karcsibácsi: Az interneten nincs miért elkeseredni. Az állítások egy része nem is igaz. A moderátor meg szerintem azért hagyta bent egy kis időre az otromba beszólásokat, hogy legyen időnk megjegyezni, ki milyen személyiség valójában.

2013.08.31. 20:08:28

@radiologus.hu: Nem kell leborulni @Morrancs: nagysága előtt. Sokan dolgoznak így, csak nem szokták leírni. És nem 1 hónapig, hanem évekig. Csak más munkakörben.

cenzorilla 2013.08.31. 23:19:45

"A moderátor meg szerintem azért hagyta bent egy kis időre az otromba beszólásokat, hogy legyen időnk megjegyezni, ki milyen személyiség valójában. "

Pontosan így történt. :)

Elegemvan 2013.09.01. 18:04:41

@SzerződésSertés: akkor nem érted mire gondoltam,

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.09.02. 00:08:30

@Turchi:

Csak érzékeltetésül a túlmunkán kívül a lelki tényezőket, amikkel nap mint nap találkozunk - az elmúlt 2-3 hétből:

1. 17 éves fiú, nagy buli után leesett az emeletről, agyhalottan hozták be, pár nap után meghalt.
2. 58 éves nő, öngyilkossági szándékkal leugrott a másodikról, őt is agyhalottan hozták be, pár nap után meghalt.
3. 63 éves férfi, epilepsziás rohammal került be, mindenféle gyógyszer ellenére folyamatosan rohamozott, majd mintegy fél óra múlva hirtelen meghalt, újabb fél óráig próbálták újraéleszteni, sajnos hiába.
4. Kicsit szédülő 60 éves nő, az agyában egy ökölnyi, igen rosszindulatú daganat.
5. Negyed éve rendetlenkedő emésztéssel küzdő 58 éves férfi, almányi hasnyálmirigy-daganattal, májáttétekkel.

5 tragikus eset, külön-külön is megrázóak, de így, nagyon rövid idő alatt kumulálódva nagyon megterhelik az ember lelkivilágát.

És az ő sorsuk mindenkit megérint, de egyszerűen nincs idő normálisan megbeszélni a dolgot, mindenki csak lefojtja magában az érzéseit, mert még van sok-sok ember, akik ránk várnak, és őket is el kell látni.

Ezért is égnek ki nagyon sokan - a dolgozók rendbehozására nincs idő.

2013.09.02. 00:23:17

Értem én, és egyet is értek. De akkor az árakat is ehhez kell igazítani. A magánrendelők hirdetései olyan szépek, hogy majd kilépnek az írott anyagból. Csak annyit kell ígérni, ami betartható. Betartható a rendelési idő, mert mindenki időre megy, nincs tumultus, betartható a számlaadási kötelezettség, mert ez alapfeltétele a magánrendelésnek, és az előre fixált 20 perces vizsgálatból ne legyen 5 perces, mert bizony azt a beteg megfizeti. ha az orvos ezt nem tudja vállalni, akkor tessék lejjebb adni a szintet, tessék kevesebbet ígérni, de azt betartani. És azt se felejtsük el, hogy az a beteg, aki magánrendelésre megy, nem elég hogy beteg, fizet jóval erőn felül, de nem kapja meg azt az ellátást, mert az orvosnak nincs ideje pihenni, regenerálódni. És a beteg embernek van ideje regenerálódni? Nincs, mert beteg. Azon kívül, hogy pénze sincs egy idő után.

Dr. Szadó 2018.04.26. 12:42:40

Persze, hogy nem! Az csak a fedősztori. Szerintetek nincs elég pénzünk a fizetős kuncsaftok és a gyógyszerügynökök részéről? Az a nagy büdös igazság, hogy élvezzük a dolgot. Ki csak lelkileg, ki szexuálisan is, de kurvára élvezzük. Mind nagyon jól tudtuk, mire vállalkozunk, amikor az orvosit választottuk, mégis arra jelentkeztünk. Na vajon miért? Mert élvezzük az emberek kínzását. Gyakorlatilag legális sorozatgyilkosok vagyunk, vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy sorozatgyilkosok a megfelelő állással.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása