Nem segítik a szenvedélybetegeket

2013.08.16. 08:03

ein-drittel-aller-maenner-zwischen-18-und-64-hat-ein-schaedliches-alkoholverhalten-.jpgA durva szerintem a sztoriban az, hogy egy alkoholista ember elég könnyen felad dolgokat, ha nem lennék kitartó, akkor nem tudtam volna meg, hogy hova kéne mennem. Eleve az embernek önmagának bevallania is elég nehéz azt, hogy szenvedélybeteg.

Negyvenhez közeli, budapesti srác vagyok, programozó. Sajnos engem elég hamar megtalált az alkohol, és az összes létező drog a cracken kívül, így hát 16 éves korom óta azt hiszem minden függőséget begyűjtöttem ami létezik, legyen szó pornórol, kávéról, társ- vagy szerencsejáték függőségről. Ezek jó nagy részét ledobtam, de a cigaretta és az alkohol mind máig élettársaim. Ebben a szakmában elég gyakori a szorongás, első körben, amíg volt családtag révén jogosultságom, szerenécsre a Honvéd Kórházban kezeltek. Voltam AA-n, hát számomra az szörnyű volt, de ezt most hagyjuk. 3 hónap teljes absztinencia után, amelyeket nyugtatókkal és anti-depresszánssal éltem meg, úgy gondoltam szilveszterkor, hogy egy sör belefér. Hát, beleférni belefért, ebből egy hét masszív ivászat lett.

Utána kicsit visszafogtam magam, volt még pár nem ivós napom, de szépen lassan megint mindennapossá vált.  Egy idő után éreztem, hogy ez így nagyon gáz, kértem hát egy beutalót a Nyírőbe 13. kerületi lakosként. Ott megkaptam ugyan ugyanazokat a gyógyszereket, amelyeket a 3 hónap alatt is szedtem, de egy nagyon kedves és segítőkész orvos közölte velem, hogy sajnos ő nem tud felvenni engem, mert ide csak fekvő betegeket vesznek fel. Kérdeztem, hogy hát akkor még is hova menjek, mire azt felelte, hogy fogalma sincs, mert a járóbeteg ellátást most ott költöztetik vagy megszüntetik, nem tudja, a saját magánrendelésére elmehetek.  Újabb egy hónap tisztaság, a nyugtatóknak hála, de utána megint elkezdtem inni. Ekkor elhatároztam, hogy soha többet nem iszom felest. Aki ismeri az alkoholbetegséget, az tudja, hogy a minden reggel sav / hasnyál / epe hányás nem olyan vicces. A feles kihagyása rengeteget segített, bár azóta sajnos lecsúszott egy - kettő, de az ipari mennyiségű sör vagy bor sem igazán segít.

Azóta napi 14 - 15 sör vagy ennek megfelelő bort (2-3 liter) iszom, és két - három doboz cigit szívok. Még egyben vagyok, a munkámat is el tudom látni 100% -osan szerencsére, mosok magamra, és takarítok is, tehát nem lettem egy igénytelen állat, de megint azt érzem, hogy kezdek elég erősen a lejtőn csúszni. Nem segített az sem, hogy egy szakítás is becsúszott közben ami szintén padlót fogatott velem. (nem tudom mennyire volt ebben benne a pia, biztosan közrejátszott).  El kellett mennem orvoshoz, mert elkaptam valami vírust, és kértem egy beutalót addiktológiára. Mondtam a doktornőnek, hogy a Nyirő nem jó, mert ott nincs járóbeteg ellátás, de a múltkor amikor itt voltam, helyettesítette őt egy másik hölgy, és azt mondta, hogy a Jász utcában van járóbeteg ellátás. Hát ezen ő nagyon elcsodálkozott mert nincs. Mondom neki, akkor hova menjek? Sajnos ő azt nem tudja, két hét múlva költöznek, de még azt sem tudják hova.

 Elmeséltem neki a sztorit, és azt mondta, hogy pl. ezt tőlem tudja, hogy akkor nincs járóbeteg ellátás ott. Rákerestem a neten, "addiktológia", és hát nem igazán találtam meg amit akartam. A Nyírőt hívtam fel, és ugyanazzal az orvossal beszéltem, akivel találkoztam itt, és érdeklődtem tőle, hogy akkor most még is mi a csudát csináljak. Ő megint nagyon készséges és segítőkész volt, elmondta, hogy most már van ott a korház területén belül ismét járóbeteg ellátás, megadta a nevet és a telefonszámot. Így oda fogok menni, nyilván meg fogom kapni a gyógyszereimet és nem lesznek elvonási tüneteim, amíg elrendezem a dolgaimat az agyamban.  

A durva szerintem a sztoriban az, hogy egy alkoholista ember elég könnyen felad dolgokat, ha nem lennék kitartó, akkor nem tudtam volna meg, hogy hova kéne mennem. Eleve az embernek önmagának bevallania is elég nehéz azt, hogy szenvedélybeteg. Amikor meg megteszi, (s a segítségkérés sem egyszerű), akkor úgy érzi, hogy nem tud hova menni. Azt gondálnám, hogy ennek úgy kéne működnie, hogy bemegyek a körzeti orvoshoz, hogy ez és az a problémám, és ő beutal oda, ahova kell.  

Ps: trolloknak: elnézést ha helyesírási hibát vétettem, és tudom, hogy nem az orvosok fogják megoldani a problémámat, ezért pszichológus segítségét is igénybe fogom venni, aki szintén nem fog megszerelni, de ismerem magam annyira, hogy azt is tudom, hogy segítség nélkül akaratgyenge vagyok, hogy egyedül megoldjam. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemhiszem, hogy 2013.08.16. 08:58:29

Azért az is durva, hogy a kezelés nem önköltsègű. Mert hàt én is ihatnák drogozhatnák...

nemhiszem, hogy 2013.08.16. 09:07:11

Tetszik hogy a savra alkeszt nyomat valaki

nemhiszem, hogy 2013.08.16. 09:08:32

Lexomorúbb, hogy az alkoholfüggő nem csak saját magát teszi tönkre, hanem az egèsz családot

Irkutszk 2013.08.16. 09:42:13

Általában a szenvedélybetegek jobban tudják a friss változásokat a betegségükkel kapcsolatban, mint az orvos. Épp azért, mert nagyon odafigyelnek a betegségükre.

Igazán becsülendő, hogy a posztíró felismerte betegségét, és változtatni szeretne rajta. Ugyanakkor keményen felelős a beteg az állapotért, amelybe került. És ő magának kell kimásznia belőle, ezt senki más nem teheti meg helyette. Hajrá.

karcsibácsi 2013.08.16. 10:23:30

Rossz hírem van a negyvenes budapesti srácnak: sem az addiktológus, sem a pszihomókus nem fogja helyette abbahagyni az ivást. Magyarán: érdemi segítséget nem adhatnak. Ha elég erős a motiváció és az elhatározás, abba kell hagyni az ivást. Meg a cigit is. Egyik napról (percről) a másikra, azzal a felkiáltással, hogy mostantól soha többé!
Másként nem megy. Az első lépést (a betegség felismerése és a változtatás szándéka) már megtette. A többit saját magával, belül kell elrendeznie. Egyébként a dolog sürgős, mert ilyen mennyiségű méreggel a függőség nem fog túl hosszú ideig tartani, csak éppen az életével együtt marad abba...
Sok sikert, kitartást kívánok az ügyhöz.

platelet 2013.08.16. 12:20:36

Jó, hogy végre nem a "bunkó orvos, bunkó nővér" egy cikknek a témája, hanem a rendszer hiányosságait, valós problémákat ír le. Tény, hogy az nálunk a pszichiátriai járóbetegellátáson rengeteget kéne javítani, nem szakmailag, hanem az ellátásnak nincs meg a feltételrendszere (az ok persze a pénzhiány, szóval ki tudja, mikor fog javulni).

Az egyéni felelősség mindenképp jelen van egy szenvedélybetegség kialakulásában, de nem hiába tartjuk betegségnek, túlzott egyszerűsítés egy többszörös addikcióval küzdő embert azzal elintézni, hogy "ez csak akaratgyengeség, hagyja abba, és kész". Aki ilyet mond, az nem érti a függőség lényegét.

@karcsibácsi: mi se szeretjük, ha a posztoló dokizik meg becenevekkel látja el az egészségügyi személyzetet (volt egy korábbi poszt a Rózsaszínpulcsissal), szerintem a pszichológus szóval se illik vicceskedni...

nemhiszem, hogy 2013.08.16. 12:31:26

Mi a különbség a pszichiater és a beteg között? A doki felé nyílik az asztal fiókja

VaTi 2013.08.16. 13:45:18

Egy másik blogon rendszeres kommentelő egy exalkoholista. Írta egyszer (posztban, vagy kommentben, nem emlékszem már pontosan), hogy neki sokat segített a "nem szabad innom" helyett a "szabad nem innom" felismerés.
A posztjai:
bezzeganya.postr.hu/nem-muszaj-beledogleni-az-alkoholizmusba
bezzeganya.postr.hu/az-alkoholizmus-csaladi-betegseg

Mérnork 2013.08.16. 16:17:56

Az a baj, hogy az alkohol csak lassan ölő méreg, így a sok kibaszott alkesznak van ideje mások életét is tönkretenni a sajátján kívül.

ritmikus csimpifon 2013.08.16. 16:28:02

Becsülöm a posztolót, hogy ki meri mondani, hogy beteg. És azért is, hogy el tud menni emelt fővel, hogy segítséget kérjen.

Annak a sok marhának (bocs, de nincs rá jobb szó), aki akaratgyengeséggel meg a többivel jön, csak gratulálni tudok. Rúgj bele még egyet, attól biztos jobb lesz. Mert neked nincs semmi hibád. Az ilyen ember rosszabb, mint egy alkoholista.

Mészáros Laci 2013.08.16. 16:40:21

Hú, talán a poszt címe miatt komoly előítéletekkel vágtam bele az olvasásba, de ezek azért jobbára elmúltak. Ritka jó önismeretről tanúskodik, amit a srác írt, és ezen csak keveset árnyal, hogy az az "ön", amit így megismerhetett, a "társadalmi értékrend" szempontjaiból nem túl vonzó.

Igazából nincs jó hírem. A függőségek egyik közös oka, hogy a pillanatnyi nehéz élethelyzetek, az ezekből származó fájdalom, szomorúság, lehangoltság, csalódottság, kudarc ELVISELÉSE helyett minél gyorsabban enyhülést keresünk. Persze az enyhülés nem oldja meg azt a helyzetet, amely a fájdalmat, szomorúságot, csalódottságot, kudarcot okozta, sőt, gyakran inkább rontja... ezért újból az enyhülést hozó dologhoz fordulunk.

Ennek a gyökere azonban sajnos leginkább gyerekkorban van... felnőttként ezeknek a mélyére ásni és rendbe tenni több mint nehéz. Talán csak elfogadni lehet, hogy neked ez az élet jutott; mások másfajta veszteségekkel kénytelenek együtt élni, tökéletes ember nincsen.

Nagyon súlyos függőségben is lehet boldog, kiegyensúlyozott és elégedett életet élni, de nagyon úgy tűnik, hogy csak védett környezetben. Olyasmire gondolok, mint a medjugorjei Cenakolo közösség, de talán Magyrországon is vannak hasonló közösségek. Talán a lelki élet elmélyítése szükséges része a kzösségi életnek. A boszniai tapasztalatok azt mutatják, hogy (legalábbis a kábítószerfüggéstől menekülő) fiatalok, még ha több évig is "tisztán" élnek a közösségben, ha onnan (például szüleik nyomására) visszaköltöznek eredeti lakóhelyükre, villámgyorsan bekerülnek ugyanabba a körbe, ahonnan elmenekültek. Ezért azt mondanám, hogy amit ezek a közösségek kínálnak, nem gyógyulás, hanem TÚLÉLÉS, és ha nem sóvárogsz a régi világ színes élményei után, akkor HARMÓNIA.

Dr. Panasz Muki 2013.08.16. 16:55:22

Sajnos az egészségügyet (szinte) teljesen leépítik.

@Mészáros Laci: hú ez nagyon nagyon jó válasz, minden szavad arany! A védett környezetet aláírom, ezt a "normik" is nagyon nehezen teremtik meg maguknak, sajnos a függők nagyon nehezen ismerik fel, hogy betegítő körülmények között vannak.

Posztírónak: Függő ismerőseim szerint érdemes az AA-val próbálkozni, másnak is van negatív élménye, de oda magad miatt mész. Rehabra miért nem mész el? Megvannak a kifogásaid vagy még nem érted el a mélypontot? Egyedül nem lehet leállni és valódi józanságot elérni.
A szorongás nem szakmai betegség, és elég jól kezelhető, érdemes lenne megismerkedni ezekkel a technikákkal (autogén tréning pl.). A pszichológusod biztos említette már.

Chester Gillette (törölt) 2013.08.16. 17:09:21

"ha nem lennék kitartó, akkor nem tudtam volna meg, hogy hova kéne mennem."

Az tulajdonképp mindegy, csak ne a kocsmába.

Évalány 2013.08.16. 17:37:21

Kár, hogy nem kaptál megfelelő felvilágosítást! Szerintem a Te esetedben a járóbeteg ellátás (gyógyszerezés) már teljesen értelmetlen. Ilyen szintű ivásnál a megfelelő elszántság mellett csak a rehabilitáció segít. Ma Magyarországon kórházi keretek között csak a szigetvári kórházban érhető el (táppénzen lehetsz!) Minnesota-modell, pótszerek nélkül, kb. 6 hónap, de megéri! Magadnak kell telefonon bejelentkezni, a szám a kórház honlapján található. Ott elmondják a továbbiakat, nem kell sokat várni. A körülmények nem túl jók, de választhatsz: árok parton fetrengeni vagy visszatérni a normális életbe.
Komolyan nem tudod, hogy van-e összefüggés a párkapcsolatod felbomlása és az italozásod között? Vagy csak nem mered bevallani magadnak, hárítasz, ez is az alkoholizmus ismérve.
A cigit vissza kellene fognod, egyszerre mindenről úgysem tudsz lemondani.
Sok erőt és sikert kívánok!

Dr.laikus PhD 2013.08.16. 18:17:16

Dr.Buda Béla
Az alkohológia új távlatai
Utak az alkoholproblémák megértéséhez, megelőzéséhez és korai kezelésbevételéhez (Válogatott tanulmányok)

budabela.hu/eloadasok.html

poszt toló 2013.08.16. 18:24:25

Sok sikert a gyógyulás útján, és kitartás!

Mária 2013.08.16. 18:48:19

A posztolónak esélye sincs a javulásra, amíg két kézzel kapaszkodik a betegségébe.

Mária 2013.08.16. 18:54:13

"Azóta napi 14 - 15 sör vagy ennek megfelelő bort (2-3 liter) iszom, és két - három doboz cigit szívok. "

Jól fizető állása lehet, ha elő tud teremteni - alsó hangon is - havi 120 ezer forintot csak italra meg cigire. Plusz rezsi, étkezés, ruházkodás, stb.

Mikor dolgozik egyébként, ha 24/7 mattrészeg? És hol lehet állandó kómában létezve ennyit keresni?

Nem kamu ez a poszt egy kicsit?

Laczi Bajszos 2013.08.16. 19:38:46

Chips, kóla egészségtelen adót rá, cigi nagyon káros több adót és korlátot, drogok (kivéve a "orvosi" csodaszerek) az ördög játékszere tűzzel vassal kell irtani.

Pálinka 50L-t a kuktába iszunk hányunk oszt így megyünk majd munkába!

Jártam már addiktológián és számomra a legfurcsább az volt, hogy a gyógyszer függőt gyógyszerrel kezelték, majdnem 10éve a rendszerben rekedt!!!

Hülye az aki skatulyázni akarja szerhasználattól függően ezeket a problémákat. Nincs általános gyógymód.

Posztolónak pedig sok sikert egy jobb élethez!

vblad 2013.08.16. 19:46:21

Sok sikert a gyógyulás útján, és kitartást

+1

vackorazelsőbében 2013.08.16. 19:59:40

@nemhiszem, hogy: ez aztán az építő jellegű hozzászólás ... ha hiszed, ha nem, ezek az emberek nem szórakozásból isznak ...

bohuš 2013.08.16. 20:06:04

40 évesen nem "srác" az ember. Ha mégis, az kapcsolatban lehet a függőségekkel. Ezt nem bántásként írom.

csababp07 2013.08.16. 20:31:47

Minnesota-modell (Budapesten a Nyírőben van !), esetleg fizikai gát: disulfiram beültettetés. Nem vagyok troll, nyugi, magam is megjártam egyet s mást e témában...Kibicek meg ne szóljanak bele, hogy "fejben dől el minden" és hasonlók - aki nem élte át ezt, sosem fogja megtudni, milyen pocsék. Igenis SEGÍTHET EGY PSZICHOLÓGUS, de kell hozzá a betegségbelátás is.(kiegészítés: a Minnesota-modell a magam részéről ellenjavallt, nem feltétlenül szeret a beteg MINDEN NAP eljárni AA-s gyűlésekre, és nem feltétlenül tud azonosulni a Hitgyülivel...)

Intizar 2013.08.16. 21:09:57

@Mária: Úgy, kérem szépen, hogy nem tart el családot, nem "ruházkodik", nemigen eszik. Talán a rezsije is hanyagolható, ki tudja, hol lakik. És nem "mattrészeg" ennyi piától, mivel alkoholista, ettől csak a megszokott működési állapota áll be. Önnek nincs fogalma az alkeszokról, nem is kívánom, hogy legyen, viszont cserébe rosszindulatú, de hát ki várt mást.

különvélemény 2013.08.16. 21:12:37

@Mária:
Első mondat: "Negyvenhez közeli, budapesti srác vagyok, programozó."

Mellesleg rengeteg alkoholista/drogfüggő bírót, tudóst, államelnököt, stb. láttunk már a világtörténelemben.

dobzse.laci 2013.08.16. 21:12:53

@Chester Gillette: Már bocs, de ilyen szintű függőségnél a nemivás nagyon kevés.
Szét kell ütni minden tanult dolgot (konfliktuskezelés, kudarctűrés, stb.) és felépíteni egy újat.
A rossz hír az, hogy felgyógyulás nincs.
A jó, hogy tünetmentes, normális élet viszont van.
Egy életen át figyelni kell magára, mint egy cukorbetegnek.

nemhiszem, hogy 2013.08.16. 21:50:38

@vackorazelsőbében: szerintem nem tartottak fegyvert a fejèhez, hogy az üveghez nyúljon. 16 évesen az ember inkàbb a vagànysàg miatt nyúl az üveghez, hogy kitünjön a többi iskolatárs közül. Késöbb meg leggyakrabban a depit próbálják alkohollal kezelni. Ha kijózanodik igér fűt fát, aztán két nap múlva megint alkoholködbe burkolózik. Rámegy a családja,munkàja egészsége. Láttam 40 évest etiltoxicus májcirhózisban meghalni, láttam deliriumban megkéselt feleséget, felgyújtott hàzat, bilincsben elvezetett, őrjöngő alkeszost. Ez vajon kinek a bűne? Az építő hozzászolásé

2013.08.16. 22:32:54

@nemhiszem, hogy: Valóban nem tartanak a fejükhöz fegyvert, mint ahogy a dohányzóknak, vagy a magukat agyonzabálóknak sem, stb... Igaz, ők kevesebb kárt okoznak a környezetüknek. Bár ha az utóbbiak meghalnak, és maradnak ellátatlan családtagok, akkor ők is betonba nyomják a hozzátartozót. Ha az alkoholizmus betegség, akkor kezelni kell. Ha betegség, akkor egyben függőség is, amit kezelni kell. Ha nem létezik függőség, akkor ez nem betegség. Az orvosok viszont annak tartják. ?

Dr.laikus PhD 2013.08.17. 02:58:00

@nemhiszem, hogy:

Gondolom nem érdekel, de ha már... Érdemes Buda Bélát elolvasni.

Még egy link ami közelebb visz a valósághoz.

addictus.blog.hu/2007/08/22/alkoholizmus_a_csaladban

platelet 2013.08.17. 04:57:14

@Laczi Bajszos: elárulom a nagy titkot: nem azzal a gyógyszerrel, mint amit eleve tolt, ugyanis (meglepetés!) több féle gyógyszer létezik a világon. Hasonlóképpen, mint akinek ételallergiája van, az is eszik ételt, csak mást.

Mészáros Laci 2013.08.17. 05:53:31

@nemhiszem, hogy:

...telik múlik az idő, szélesedik a látókör, és elenyészik a belső készteté, hogy bűnöst keressünk.

Mészáros Laci 2013.08.17. 05:58:33

"Lesznek olyan hiányaink, amelyek végigkísérik az életünket, anélkül, hogy betölthetnénk azokat. A tegnapi ölelést, a múltbéli dicséretet, gyöngédséget, az elmúlt évtizedbeli boldogságot és az elmaradt gyerekkori gondoskodástma már nem kaphatom meg. Perszeigyekezhetekrávenni a környezetemet, hogy a hiányaimat töltsék be - deez előrelátható kudarccal fenyeget. Másfelől megnyithatom magam ennek a napnaka simogatása, együttérzése, öröme ésajándékai felé, miközben hordozom a hiányaimat, de a belőlükfakadó hiányérzetemet nem igyekszem mindenáron tompítani. Ha fölfedezzünk és megelégszünkazzal, amit a mai nap ad, az megelégedettéteheta hiányaink ellenére is." Pál Feri: A szorongástól az önbecsülésig

mildi 2013.08.17. 06:48:05

van olyan, hogy addiktív személyiség? akinek lételeme a függés. mindegy mitől, csak legyen valami. mert te olyan vagy. ezt nem lehet meggyógyítani. keress valami mást, ami kielégíti a függőségigényedet. valamit, ami nem káros. párhuzamban az alkoholról való lejövésről. persze szakemberrel. egyedül nem fog menni.

bonbonauta 2013.08.17. 07:59:49

14 sör, napi 7 liter folyadék, ennyit egyáltalán meg lehet inni?

kisQtya 2013.08.17. 10:10:44

Nekem a férjem volt alkoholista. 16 év alatt mindent átéltem ezzel kapcsolatosan. Végül feladtam, mert már és is rámentem, meg a gyerekek is.
Családi háttér nélkül nem megy, a család viszont nem bírja ki. Végül is nem tudom, mi volt rosszabb, ha ivott, vagy ha józan volt??? A józansága is egy pokol volt. A szorongással, a rettegéssel, a hangulati hullámvasúttal,.... az állandó és kényszeres vele való foglalkozással... Több törődést igényelt, mint egy újszülött. Iszonyatosan kimerítő volt. Az ilyet tényleg nem lehet felnőtt embernek nevezni.
Harmatgyenge pszichiáterek szerencsétlenkedése... Lórúgás gyógyszerek...

Szerintem valami nagyon komoly, mély-hipnózisban végzett pszichoanalízisre lenne szükség, nem pedig a tüneteket elnyomó gyógyszerekre....

Aki pedig azt mondja, hogy a piás maga tehet a betegségéről, az egyszerűen primitív. Kb. olyan, mint az, hogy ne köhögj, akkor nem leszel tüdőbeteg. Az ilyen kommentelő szánalmasabb, mint a szenvedélybeteg.

Dr.laikus PhD 2013.08.17. 11:09:09

@kisQtya:

"Családi betegség
Az alkoholizmus olyan betegség, amely az egész családra hatással van. Megpecsételi az alkoholistát és elszigeteli a családtagokat egymástól és a körülöttük lévõ világtól. Mivel a családban mindenki érzéseit, gondolatait, cselekedeteit az alkoholista ivása határozza meg, ezért ez nem egy ember betegsége, hanem a családé.
Családi segítség
Ahhoz, hogy legyõzzék az alkoholizmust, a családtagoknak elõször magukat kell megszabadítaniuk az alkoholista ivásától függetlenül.
Ha egyszer szétszakították azokat a kötelékeket, amelyeket az alkoholizmus számukra jelent, akkor már az alkoholistának is tudnak majd segíteni.
A családtagok nem tudják az alkoholistánál ellenõrizni azt, hogy mennyit iszik. Csak azt tudják ellenõrizni, hogy mennyiben befolyásolja ez az õ életüket. Ezért a gyógyítást nem azzal kell kezdeni, hogy megpróbáljuk az alkoholistát józanon tartani, hanem a család többi tagját kell megszabadítani attól a hatástól, amit ez a betegség gyakorol rájuk. Három lépcsõfok van a család tagjai számára, hogy elkezdjék a gyógyítást: ismereteket kell szerezni az alkoholizmusról, meg kell érteni a család szerepét és segítséget kell kapni családon kívülrõl."

nem várt fordulat 2013.08.17. 12:42:26

köszönöm a hozzászólásokat, jó kívánságokat a posztot én írtam. és nem, egyáltalán nem kamu. délután 5-től indul a sörözés és éjfélig tart, értelemszerűen hétvégén több idő van rá, meg lehet inni ennyi folyadékot. programozóként tellik rá, és tényleg keveset eszem. a upc/tmobil -lal szoktam játszani, egy hónap kimarad, majd kettőt fizetek, de a lakás rezsi és bérlet az első, hogy megadjam. egyedül élek, így szerencsére senkinek az életét nem keserítem meg, illetve munka közben nem iszom. sőt, az az egy dolog ami most leköt, ezért nagyon nehezek a hétvégék, amit most amíg jó idő van utazással próbálok meg eltölteni, hogy kiszakadjak a városból, mert különben egész nap a monitor előtt ülés vagy a kocsma megy.

ahogy látom ide leginkább értelmes emberek járnak, kivédhetetlen, hogy ne csússzon be egy két troll, de hát ilyen ez a blog szakma. át fogom nézni a javasolt intézményeket, köszönöm mégegyszer. ha úgy adódik, és nem felejtem el, akkor pár hónap múlva leírom mi történt velem.

vackorazelsőbében 2013.08.17. 13:13:58

@nemhiszem, hogy: tudod, bent van a nevében hogy betegség (ld. szenvedélybetegség), azt meg elég ritkán veszi az ember a piacon. Nyilván megvolt az oka annak, hogy elkezdett inni. A fiatalkori "vagyányságból iszogatunkból" viszonylag ritkán lesz alkoholizmus. Tessék szakirodalmat olvasgatni, láttam fentebb néhány belinkelt szakirodalmat Buda Bélától.

Ferdinandus 2013.08.17. 14:26:56

Egyszer úgyis meg kell dögleni, legyen a hátralévő idő inkább kevesebb, de teljen jó hangulatban, eufóriában, kevesebb szorongással.

kisQtya 2013.08.17. 19:28:26

@Dr.laikus PhD: Jaj! Ez így leírva gyönyörűen néz ki.
A gyakorlatban viszont az alkoholista férj alkalmatlan a munkavégzésre, a feleség a családfenntartó, ó egyedül viseli gondját a gyerekeknek, rajta van a háztartás terhe, meg az alkoholista férj terhe, az iskola és a munkahely pedig nagy ív ben szarik rá, hogy apu/férj alkoholista.
Annyit szenvedtem, mint Krisztus a keresztfán.

kisQtya 2013.08.17. 19:30:28

@vackorazelsőbében: Gondolod, hogy az ilyen szokott olvasni, tájékozódni? :))))

nemhiszem, hogy 2013.08.17. 20:11:18

Szép dolog az elmèlet, papíron létezik a perpetum mobile is, meg van oldva a munkanèlkülisèg ,romaprobla, válsàg ,frankhitelesek problèmàja is. Mindig az az ügyi, aki nem találkozott élőben az adott problèmàval. Nem lehet gyógyszerrel megoldani ilyen betegséget. Ha az akarat gyenge lehet ott 35 adjunktus professzor meg egy egèsz korház.

hot-spot (törölt) 2013.08.17. 20:19:23

Hát a felsoroltak ismeretében, jó ha pár éved van még ecsém,de legalább legyen már majd annyi eszed,hogy a javaidat,nem erre a mocskos szemét állambácsikra hagyod,hanem az első szembejövőre inkább!

Ferdinandus 2013.08.17. 21:14:06

@hot-spot:

Mire fel ez a fölényeskedő magabiztosság? Lehet, hogy például neked is csak néhány éved van hátra. Vagy néhány napod. Ki tudhatná megmondani? :-)

Tempus-Anh 2013.08.17. 21:44:29

Az alkoholizmus szenvedélybetegség és kezelendő.
És mint minden betegség kezeléséhez ehhez is a beteg teljeskörű kooperációja szükséges.
A fenti posztoló pedig mintha nem önmagát okolná a betegsége elhúzódása miatt.
Iszom és közben szidom az orvost, hogy nem eredményes a kezelése.
Tüdőrákom van, de azért csomagszám füstölök és közben az onkológust hibáztatom.
Egekben a cukrom, de azért zabálok kétpofára és az endokrinológus/diabetológus a hibás, amért "elhanyagol".

Ezt 16 éve praktizáló orvosként (és nem trollként) mondom neked, öreg...olyan orvosként, aki látott már a saját zöld, bűzös máját darabonként kihányó, tehetetlenül maga alá székelő, csontsovány, hatalmas hasú, citromzöld cirrhotikus alkoholistát nyomorultul vergődve, nyögve, majd üvöltve meghalni az ágyán: így jársz, ha nem rakod le azt a kibaszott poharat.
És hamarosan.
Ne évtizedekben számolj, mert annyi nem adatott már meg neked, ha nem fogadsz szót.

2013.08.17. 21:49:18

@nemhiszem, hogy: Az alkoholizmus olyan gyakori, hogy alig van ember, aki nem találkozott volna élőben a problémával. Minden rendes családban vagy rokonságban van legalább 1 alkoholista. Na jó, nem mindegyikben. A gyógyszer valóban nem oldja meg a problémát, de segít a megoldásban. Sajnos nem mindig. Sőt, sokszor nem. A munkanélküliség, romaprobléma, frankhitelesek, válság nincs megoldva. Ki mondta hogy igen??

nemhiszem, hogy 2013.08.17. 22:07:32

Megkérdezel egy politikust vagy 5 megoldást fog javasolni ami szerinte tuti, hogy működik. Elolvasol egy alkoholizmusról szóló elmèlkedèst gyönyörűen le van írva a gyógyítàsa. Csak nem működik. Ha nem lesz meg az akarat a betegben, akkor nem fog róla leszokni soha. Ne csinaljunk az alkeszosból àldozatot. A problémákat nem alkohollal kell megoldani.

Dr.laikus PhD 2013.08.17. 22:47:48

@kisQtya:

Az alkoholizmus káros vegyi függõség
Az elsõ dolog, amit tudni kell az alkoholizmusról az, hogy nem egyéni gyengeség vagy morális tökéletlenség. Ez szenvedélybetegség, melyben az áldozatok fizikailag és pszichológiailag is függnek egy vegyszertõl - az alkoholtól. Az alkohol a vegyi háztartásuk részévé válik és befolyásolja a viselkedésüket és gondolkodásukat. Egyszóval az alkoholisták csapdába estek.

A CSALÁDI SZEREPEK FELISMERÉSE

Amikor az alkoholizmus uralkodik a családban, a családtagok önkéntelenül elfogadják ezt az állapotot azzal, hogy a saját viselkedésüket ehhez igazítják. Hogy csökkentsék rossz érzésüket, vagy az alkoholista iránti szeretetbõl, a családtagok különféle szokatlan szerepeket vállalnak. Bárki vállalhatja valamely szerepet vagy ezek kombinációját. Elég ironikus, de ezekkel a szerepjátszásokkal a családtagok valójában segítenek az alkoholistának az ivásban.

A kimentõ...

A kimentõk gyakran lépnek fel azért, hogy megmentsék az alkoholista napját amikor az nem tud munkába menni vagy képtelen teljesíteni kötelezettségét. A megmentõ kezességet vállal úgy, hogy mentségeket keres vagy teljesíti helyette a teendõket. Ez megvédi az alkoholistát az ivás következményeitõl. Megkönnyíti számára az ivás folytatását.

A gondoskodó...

A gondoskodók mindent megtesznek, hogy az alkoholistának a lehetõ legkisebb legyen a felelõssége magával és másokkal szemben. ez kompenzálja az alkoholista megbízhatatlanságát és csökkenti az elõfordulható bajokat. A házi gondozás is elõsegíti, hogy folytassa az alkoholista az ivást.
A lázadó...
A lázadók bûnözéssel vagy más helytelen viselkedéssel elterelik a család figyelmét az elsõdleges problémáról, az alkoholfüggõségrõl. Amikor a gyerekek bajt éreznek otthon, gyakran azzal lázadnak, hogy rosszul tanulnak vagy ellenségesen viselkednek. Ez a gyerek tudatalatti segítségkérése.
A hõs...
A hõsök megpróbálják elterelni a figyelmet a problémáról úgy, hogy hihetetlenül jól teljesítenek. Gyakran azt remélik titokban, hogy ez a példaszerû viselkedés valahogy segíteni tud az alkoholistának, hogy abbahagyja az ivást. A hõsies viselkedés példája lehet a magasszintû teljesítmény az iskolában vagy a munkahelyen és az elvártnál tartósan jobb eredmény.

A vádoló...

A vádoló típus a család összes problémáját az alkoholista nyakába varrja. Ezzel bûnbakká teszi õt és a családtagokat saját felelõsségük alól is feloldja. Ráadásul ez az alkoholistát mégjobban felmérgesíti és még ürügyet is talál az ivásra.

A szabályozó...

A szabályozó típusok apatikusan viselkednek, hogy távoltartsák magukat a fájdalomtól. Passzívakká válnak és csendesen visszahúzódnak a lehangoló szituációktól. Az apátia nem jelent közömbösséget. Az apátiás ember belül szenved, de megpróbálja elkerülni a fájdalmat azzal, hogy nem néz szembe az ivással, sem pedig a következményeivel.

Chester Gillette (törölt) 2013.08.17. 23:15:03

@dobzse.laci: Véleményem szerint ilyen szintű függőségnél a nem ivás a legtöbb. Számtalan függősége közül az alkohol az, amelyik legnagyobb hatással van az ítélőképességére. Ha az ítélőképesség megröccen, rögtön tolja a többi felé. Tehát a nem ivás fél siker. Másik súlyos tévedésnek a társtalanságot tartom. Kihez méri magát? Kinek bizonyít? Kiért hajlandó áldozatokat hozni? Ki jutalmaz az apró sikerekért? A csoportterápia marhaság. Nem fontos emberek. Ideig-óráig működik a versenyszellem (már akiben van) de a hatása rövidebb ideig tart, mint a napi beidegződések megváltoztatása. Nem bagatellizálva a dohányzás egészségkárosító hatását, én nem osztanám meg az energiáimat, hanem választanék, hogy minek feszülök neki. Az meg ugye ebben az esetben nem kérdés. Mindent összevéve én nem látom kilátástalannak a helyzetet.

dobzse.laci 2013.08.18. 01:25:18

@Chester Gillette: Én úgy tudom, hogy az alkoholizmusban NEM a fizikai függés a durva. Azt le lehet hozni max. pár hét alatt. ( a nikotin sokkal nagyobb fizikai addikciót okoz)
Az egész gondolkodásmód az, ami egy alkoholistát azzá tesz, ami.
Tehát hiába hozzák le fizikailag, ha fejben nincs összerakva, menthetetlenül vissza fog esni.
Ezt tudomásul kell venni, azt is, hogy többet nem ihat SOHA.
Az un. szociális ivás neki már nem járható út. Ezt egyszerűbb elfogadni, mint kapálózni és X pofáraesés után beletörődni.

Abban igazad van, hogy a cigit abbafejezni ráér, mert a kettő egyszerre SZINTE biztos, hogy nem fog menni.

Kilátástalannak, persze, hogy nem kilátástalan a helyzet, de segítségre szüksége van.
Lehet összeszorított foggal nem inni, de abból csak egy görcsös, szar élet jön ki, többnyire.
És borítékolható a visszaesés...

Tehát az absztinencia természetesen kell, de az csak az eleje, önmagában kevés.

Chester Gillette (törölt) 2013.08.18. 04:46:12

@dobzse.laci: Feltételezem, hogy az alkoholizmus összes definícióját hallotta már. 40 éves a pali, jövője nincs. Neki az élete meghosszabbításán kell dolgozni, ha szeret élni. Ha nem, haljon meg mámorban, úgy könnyebb. Viszont ahhoz, hogy élni szeressen, szerethető dolgokkal kell magát körülvennie. Az élet bonyolult kérdéseit - akár egy matematikai feladatot - le kell egyszerűsítenie. Egyszerű feladatot könnyebb megoldani. Kicsit kemények, kegyetlenek, de a fenti "trolloknak" van igazuk. Barokkos lélekkel nem lehet kubikolni. Márpedig ez kubikosmunka lesz alighanem.
A posztolótól elnézést, lehet, hogy kicsit durva voltam, de nem utálom őt. Viszont azon kívül, hogy drukkolok neki, nem tudok segíteni.

Dr.laikus PhD 2013.08.18. 06:27:05

Atyám!

Itt mindenki addiktológus?
Annyi jó tanácsot mondotok, hogy nem is értem a posztolónk miért is iszik ennyire mértéktelenül. :((

dobzse.laci 2013.08.18. 06:28:09

@Chester Gillette: Hát, ez így "maga a tényvalóság, drága maunika" :D

Mondjuk a "40 éves a pali, jövője nincs." egy kicsit erős, ezzel nem értek egyet.
De az biztos, hogy le kell gyalogolnia a pokolba és vissza, különben meghal.
És nem lesz szép halál, sem könnyű, sem gyors.

Segíteni senki sem tud, a hivatásos segítség is csak annyit tud, hogy segít neki saját magát gyógyítani. Ez az Ő meccse, mi csak drukkolhatunk.

hot-spot (törölt) 2013.08.18. 07:14:37

@Ferdinandus: Lehet,sőt!
A mostani felállás szerint már meg kellett volna halnom,ennyi szarlétől,ami körbe vesz.

Dr.laikus PhD 2013.08.18. 07:29:14

@hot-spot:

Pár százalékot érdemes levonni. A nagyivók "dicsekvése" és a segítség kérés egyszerre van jelen.

2013.08.18. 11:41:53

@nemhiszem, hogy: Politikusokat nem szabad kérdezni :-). Legalábbis ebben a témában. Alkoholizmusról szóló könyvek is többfélék vannak. Az egyikben minden gyönyörű és gyógyítható, a másikban meg leírja a valóságot, amihez az is hozzátartozik, hogy igen nagy százalékban az alkoholista az is marad, de ha csak pár emberen lehet segíteni, már megérte. Szerintem senki nem csinál az alkeszosból áldozatot, én speciel nem is szeretem őket, mint ahogy más sem. Pont az akarat erősítéséhez kell a segítség. Ezzel az erővel nincs szükség pszichológusokra, gyógyszerekre, mert ha nincs akarat, akkor úgyse lesz javulás. De akkor minek képzik az erre szakosodó orvosokat?

Chester Gillette (törölt) 2013.08.18. 12:36:29

@Turchi: "De akkor minek képzik az erre szakosodó orvosokat?"

Hogy munkába állítsák őket, ilyenformán a társadalom hasznos (vagy legalábbis nem terhes) tagjává eszkábálják. A saját életminőségével kapcsolatos gondjait(ameddig az a környezetét nem károsítja) oldja meg maga. Az orvosok végső soron nem a beteg komfortérzetéért, hanem az egészséges társadalomért vannak. Én legalábbis szívesebben áldozom erre az adóforintjaimat.

Ez sajnos megint durvára sikeredett, de azt hiszem, kevés szóból jobban ért az ember. Úgyhogy emberünknek hamarosan a fejéhez kell kapni, mert ha úgy lecsúszik, hogy terhessé válik, hagyni fogják, hadd csússzon, érjen le minél előbb.

nemhiszem, hogy 2013.08.18. 12:42:19

A pszichologus nem orvos a pszichiater meg nem csak alkeszosokkal foglalkozik.

2013.08.18. 12:51:45

@Chester Gillette: Én értem, miért képzik őket, a kérdést @nemhiszem, hogy: -nak tettem fel aki szerint ezekkel az emberekkel nem lehet mit kezdeni. Ezért tettem fel a kérdést, akkor minek képeznek hozzá orvosokat?

2013.08.18. 12:55:08

@nemhiszem, hogy: Igen, tudom. Akkor értsd, pszichiáterről írtam. Viszont ők is szakosodnak, van akik kifejezetten a függőségekkel foglalkoznak. Kérdésem akkor ugyanaz, ők miért vannak?

nem várt fordulat 2013.08.19. 06:09:32

nem értitek az egész poszt lényegét. nem az alkoholizmus a lényeg. hanem az, hogy én ezt felvállaltam, nekiindulnék, hogy ne igyak többet, de tenmillion falba ütközök, miközben kiabálok a segítségért. ennek nem így kéne mennie. Magyarországon elég sok ember küzd ezzel.

xtie 2013.08.19. 06:42:38

A falakba ütközéshez kapcsolódóan írom, hogy ha a kerületi addiktológiai vagy pszichiátriai szakrendelés nem fogad (mert ez esetben költözik), vagy más okból nem vagy ott elégedett, akkor érdemes megpróbálni a szomszédos, munkahely felé útba eső, stb. kerületek szakrendelőjét is. Vannak olyan addiktológiai és pszichiátriai szakrendelők, ahol nem a lakcímkártya számít.
Ebben a konkrét esetben szerintem inkább kórház felé kellene indulni, pl. Merényi Gusztáv Kórház addiktológiai rehab részlege (időpont kérés után háziorvosi beutaló elég, van ambuláns ellátás is), vagy Félúton Alapítvány (bár itt szoros együttműködés van az AA-val, amiról írtad, hogy nem jött be).
Sok sikert!

Chester Gillette (törölt) 2013.08.19. 08:58:28

@karacsi_maci: Ön téved, ha azt hiszi, hogy nem értem. De ön még számos dologban téved. Tévesen látja például az arányt, hogy a problémája megoldásában mennyi múlik önön és mennyi a külső segítségen. Téved például, az egészségügy motivációjával kapcsolatban. Amire ön vágyik, azt tőlük nem fogja megkapni. Amire önnek igénye van, azt esetleg az egyházaknál keresse és ne a rendelőkben. A rendelőben - még ha sikeres is a terápia, amire 8-10% esély van - akkor is csak azt kapja, hogy egyik függőséget felcseréli egy másikkal (gyógyszer). Téved abban is, hogy azokat a dolgokat, amiket itt elhallgatott, nem kell majd tisztába tennie magában is, de a világ előtt is. A legfontosabb, hogy ön világosan, objektíven próbálja megítélni magát.

cenzorilla 2013.08.19. 15:51:25

@karacsi_maci:

Vedd le a webcímed légy szíves! Reklámnak minősül, törölnöm kell.

Tempus-Anh 2013.08.19. 16:00:22

Végülis a felelsősséget próbálja saját magáról az orvosra átpasszolni, holott ez messze nem így működik. Ha leírtam egy ambuláns lapra, hogy ALKOHOLTILALOM, és azt a beteg ...szik betartani, onnan tovább a felelősség messzemenően az övé, hőzönghet napestig ilyen és hasonló fórumokon. Ugyanígy tiszta tudatú betegnél, ha öngyilkossági szándékáról előttem írásban, tanúk előtt lemond és azt követően megöngyilkolja magát, lelke rajta.

Dr.laikus PhD 2013.08.19. 18:19:23

@Tempus-Anh:

Az alkoholistákkal való foglalkozásban bőven benne van a visszaesés és a sikertelenség.
Orvosnak is betegnek is.
Nem nagyon felel az orvos a beteg állapotáért, de speciális osztályon kezelik ott ahol van ilyen.

A posztoló még mindig kifogásokat keres, a vegyi függés még mindig nagyobb, mint a szándék.

Öngyilok esetén meg a krízis osztály igenis felel a beteg állapotáért.
Elvileg csak stabil állapotban engedik haza, kivétel, ha saját felelősségére hazamegy, vagy minden nyilatkozat nélkül szökik.

A közös mindkét esetben a megnyugvás a helyzetfelismerés, az indulatkezelés amit meg kell tanulniuk.
Mindkettő öngyilok ugyan csak a részeg boldog amikor már a sárban is fetreng és győztes amikor reggel elmegy dolgozni és mindenkit túlteljesít. :((

karcsibácsi 2013.08.19. 21:28:20

Azért nehogy má szentté avassuk az alkeszeket! Amennyiben betegség, akkor alapvetően karakteropathia (jellemhiba), akaratgyengeség, antiszociális személyiségzavar. Én azért más jellegűnek tekintem az alkoholizmus betegséget, mint mondjuk, egy rákot, vérképzőszervi rendellenességet, immunhiányt, diabetest, stb.
Nagyon sok beteget kezeltem alkoholizmusuk miatt kialakult szervi bajokkal (májzsugor, hasnyálmirigygyulladás, emésztőszervi vérzés, stb.), sok közülük, sajnos már meghalt, viszonylag fiatalon. Többségük élhetne, ha abbahagyta volna az ivást...
Ezt a maci fiút is megkérdezném, hogy miért iszik egyáltalán? Ki kényszeríti rá?
" nem az alkoholizmus a lényeg. hanem az, hogy én ezt felvállaltam, nekiindulnék, hogy ne igyak többet, de tenmillion falba ütközök, miközben kiabálok a segítségért."
Ez egyrészt nevetséges, másrészt kicsinyes másra mutogatás, a felelősségtől való menekülés, ahogy @Tempus-Anh: is írta. Nem kell segítségért kiabálni. Ahogy előzőleg is írtam, abba kell hagyni az ivást. Most. Végleg.
Ha nem így jár el, hanem folytatja ezt az álságos "kiabálok, de nem segítenek" című kutyakomédiát, soha a büdös életben nem fog leszokni és borítékolható a közeli tragédia.

Dr.laikus PhD 2013.08.19. 21:45:21

Az alkoholizmus és önmagunk megértése

Az alkoholizmus értelmezése

Az Amerikai Orvosok Egyesülete az alkoholizmust egy olyan gyógyíthatatlan betegségnek tekinti, mely ugyan egyre súlyosbodik, mégis feltartóztatható. Egyik tünete az ivás utáni türtőztethetetlen vágy. Az alkoholizmus az idő előrehaladásával egyre súlyosbodó betegség. Ha az alkoholista folytatja az italozást, az ivásra való hajlam fokozottan erősödik. Amennyiben a betegséget nem állítják meg, az italozásnak nem szabnak gátat, gyengeelméjűséggel vagy halállal végződhet. Az alkoholtartalmú italoktól való tartózkodás az egyetlen módja annak, hogy az alkoholizmus kiteljesedését megállítsák.

Az alkoholizmus életforma, egész életre kiható betegség. A szakemberek egyetértenek abban, hogy az alkoholisták nem képesek korlátozni az alkoholfogyasztást. Sok éves italtól való tartózkodás után, ha újra elkezdenek inni, nem képesek korlátozni a mennyiséget.

Ma már létezik eredményes terápiás módszer erre a betegségre. A legismertebb, melyet széles körben is a leghatásosabbnak ítélnek, a Névtelen Alkoholisták Szövetsége. Az alkoholizmus így ma már nem egy reménytelen állapot – feltéve, hogy felismerjük és kezeljük.

Mindenféle embertípus lehet alkoholista; nagyjából az alkoholisták csak 3–5%-a az utcán heverő, csavargó részeg. Legtöbbjük családos, barátokkal, munkahellyel rendelkező, hétköznapi ember. Az alkoholfogyasztás azonban valamilyen formában befolyásolja életük különböző területeit, érintheti családi vagy szociális életüket, esetleg munkateljesítményüket. Előfordulhat azonban egyszerre mindhárom. Az alkoholista olyan személy, akinek az italozás folyamatosan jelen van életének különféle területein, és egyre nagyobb problémát okoz

Az alkoholista azért iszik, mert úgy gondolja, hogy innia kell. Az alkoholisták mankónak vagy a valóságtól való menekülésnek használják az italt. Az alkoholista lelkileg szenved, és italt használ lelki fájdalmainak enyhítésére. Egy idő után a beteg olyan mértékben támaszkodik az alkohol hatására, hogy az válik a meggyőződésévé: élni sem tud már ital nélkül. Ezt nevezzük rögeszmének.

Amikor egy alkoholista megpróbál nem inni, az elvonás fizikailag és lelkileg annyira kimeríti, hogy inkább újra iszik, mert csak azzal tudja enyhíteni a fájdalmát. Ezt nevezzük káros szenvedélynek.

A legtöbb alkoholista azt szeretné, ha meg tudná állni, hogy csak alkalomadtán iszik. Sok időt és energiát fektetnek abba, hogy arra a szintre tudják mérsékelni az alkoholfogyasztást, mint a legtöbb ember. Megpróbálnak csak a hétvégén inni vagy csak bizonyos fajta italt fogyasztanak. De azt soha nem tudják biztosan, hogy abba tudják-e hagyni az italozást, amikor akarják. A végén mindig berúgnak, hiába tettek magukban fogadalmat, hogy nem fognak sokat inni. Ezt nevezzük kényszernek.

Ennek a betegségnek az a jellemzője, hogy az alkoholista nem hiszi el magáról, hogy ő egy beteg ember. Ez az úgynevezett önámítás. Remény a gyógyulásra csak akkor lehet, ha a beteg képes belátni, hogy feltétlenül szüksége van segítségre, ha valóban abba akarja hagyni az ivást és hajlandó beismerni, hogy képtelen egyedül megoldani a problémáját.

És még tovább...

www.helyreallas.hu/problemak/alkoholizmus.html

Posztolónak sajnos nem különb egyetlen Anonim Alkoholistánál, max. tanultabb.
Érdemes a sorsukat meghallgatni, hátha felfedez valami párhuzamot, hisz mindnyájan tudjuk, hogy másnak hogyan kéne, csak a magunk bajához vagyunk nagyon-nagyon kevesek. :(((
Meg kell tanulni szeretni és megbocsátani, mindenkit és mindenkinek akihez fájdalom kapcsolódik. Nem véletlen, hogy az egyházak tudnak a legtöbbet tenni értetek.
Saját magad a legkönnyebb megítélni, de önmagad szeretni még a nem alkoholistának is feladat, nem is kicsi. Más könnyen feloldoz, de te vagy önmagad legkegyetlenebb bírája még így is, hogy látszólag bűnbakot keresel.

she_wolf 2013.08.21. 04:51:48

Nem írok önéletrajzot, csak bakugrásban néhány gondolatot. Azok, akik nem (voltak) alkoholbetegek (vagy nem foglalkoztak ilyen emberekkel) ne olvassák, mert számukra értelmezhetetlen lesz.

Az alkoholt az anyatejjel szívtam magamba. Szó szerint!
Először is: (és elsősorban neked, Mária) az "alkesz" nem 24/7 iszik, nem "matt részeg", csupán szinten tart, hogy az elvonási spirálból kikerüljön. Míg kint van, addig tejes értékű melós. Jómagam görbébben keltem fel az ágyról, mint ahogy belefeküdtem. Szóval felkeltem, szomjas voltam (az alkohol csúnyán dehidratál kívül-belül). Megittam 4 pohár vizet, ill. csak kettőt, mert kettőt a remegő kezemmel magamra öntöttem (ezt hívják elvonási tünetnek, tudod?).
Majd hányni mentem. Ettől jobb lett annyira, hogy az előző nap meghagyott piát már veszteség nélkül megihattam, és az öngyújtó lángjával el is találtam az első cigim végét.
Ettől még mindig csak annyira lettem szalonképes, hogy leugrottam a boltba cefréért. Olyan 2,5-3 deci után lettem stabil, melóztam, éltem a szokásos napjaimat hibátlanul. Mikor ez is elkezdett ürülni nagyjából estére, jött a következő üveg (fokozódó idegesség, türelmetlenség, remegés, hányinger). A végén napi szinten kb. 7 deci volt a bevitel. Hogy mi? Csak minőségi rövid, és egy nap csak egyféle (vodka-rum-whiskey-konyak vagy-vagy).
Tudtam én hogy baj van. Doki, labor, beutaló a Nyírőbe. 10 nap után haza, rendben bevettem a gyógyszereket, majd 3 hét múlva kezdődött minden elölről. A Nyírőben az orvosnő személyes sértésnek vette, hogy újra bent vagyok, és onnantól ívesen tett rám, majd 10 nap után haza.
Itthon folyt-köv.
És itt a lényeg amiért egyáltalán úgy gondoltam, megírom mindezt: a nagyjából 17-18 évnyi, egyre nagyobb alkohol bevitel azt eredményezte, hogy egyik nap "szürreális tükörtojást" pisiltem: Értsd: a fehérje sárga volt, a sárgája pedig tiszta, homogén vérvörös. Vagyis a májam szemmel láthatóan jelezte: "döglődöm, és te is megdöglesz, ha nem állsz le"!
Kedves posztíró! Ezt ne várd meg! Persze, ha belegondolok, ugyanezt más is mondhatta volna nekem, és akkor most nem irkálok, hanem 6 láb mélyen pihizek egy faládában....
Szóval háziorvos, új tünet megjelenéséről beszámoló, mentő, Nyírő. Nem érdekelt mennyire neheztel rám korábbi kezelőorvosom. Merthogy "én megmondtam, hogy ez lesz, meg akar halni"? A szürreális tükörtojás látványától való félelem, és az, hogy ezt mi követi, erősebbnek bizonyult mindennél.
Biztos elfuserált selejt vagyok, de számomra mindig a személyes megtapasztalás a mérvadó.
Lassan 3 éve, hogy nemivó "alkesz" vagyok, és tudom, hogy ebből kigyógyulni nem lehet, csak szüneteltetni (ideális esetben véglegesen).
Hazánkban sajnos az a helyzet, hogy azok akik nem érintettek valamely függőségben (vagy nem látják át, nem kezelik helyén) így vagy úgy, hajlamosak minden beteget egy kalap alá venni (a korábbi beírások egyik-másik szerzőjéről lerí, hogy halvány fogalma sincs erről a problémakörről).
Persze, könnyű azt mondani, hogy tedd le a poharat, meg akaratgyenge vagy, meg egyéb ilyen veretes, ám értelmetlen "tanácsok, vélemények", és talán nem hinnének a fülüknek ha megtudnák, hogy voltak-vannak-lesznek olyan emberek, akik ezt tették, és ebbe haltak bele. Miért? Mert orvosi kezelés és megfelelő gyógyszeres támogatás nélkül az elvonás ölni tud. Hogy megteszi-e vagy sem, az az előzmények függvénye.

Nekem szerencsém volt. Számomra nem óhéber egy zárójelentés vagy egy laborlelet értelmezése. A férjem és a szülei, ill. csekély számú barátaim hittek nekem és bennem, a háziorvosom pedig elégedett azzal, amit elértünk ketten. Nem mondom, a laboromon a mai napig látszik hogy nem egy makkegészséges emberé, de a májenzimek a korábbi horrorisztikus értékei mára normalizálódtak.
Viszont "gazdagabb" lettem egy (valószínűleg alkoholos eredetű) polyneuropathia című istenveréssel. Jó kis csomóra kötött zsebkendő, mi?

Kedves posztíró! Nem tudom megmondani hova menj, és kihez fordulj:( Én mit tennék? Egy orvost keresnék, akiben megbízom. Tőle teljes kivizsgálást, kérdéseimre kimerítő válaszokat, eü. prognózist kérnék (de ezeket szerintem megkaptad). Írtad, hogy programozó vagy. Nem tudom, otthon dolgozol-e, vagy kötött melóhelyen fix időben. Nem tudom, van-e hobbid. Egy olyan elfoglaltság ami nem köt az otthonodhoz, a szakmádhoz, talán jót tehetne. Az AA számomra is felejtős, meg se próbáltam. Egyszer voltam valami kötelező összeröffenésen a Nyírőben. Az nem segít, ha X meg Y elmondja, hogy miért van ott. Ahány ember, annyi életút. Értelmes embernek tartalak, és kár lenne érted (is), ha elbuknál. Sajnálom, hogy nem tudtam/nem tudok segíteni, de kérlek, ne várj míg bekopogtat a "szürreális tükörtojás". Most nem ártana neked, ha kicsit hipochonder lennél:)
Kívánom a legjobbakat, és bízom benned, hogy visszatérsz!

she_wolf 2013.08.21. 05:17:40

@karcsibácsi:

"Amennyiben betegség, akkor alapvetően karakteropathia (jellemhiba), akaratgyengeség, antiszociális személyiségzavar."

Önnek igaza van, rúgjunk bele még egyet, mikor már fekszik!:(

"Nagyon sok beteget kezeltem alkoholizmusuk miatt kialakult szervi bajokkal (májzsugor, hasnyálmirigygyulladás, emésztőszervi vérzés, stb.),...."

Ön orvos, vagy műtőssegéd? Nem mindegy ám, mert ha orvos, oltári mákom van, hogy nem Ön kezelt.

"Többségük élhetne, ha abbahagyta volna az ivást..."

És ha áramszedőm lenne, én lennék a trolibusz....Szomorú vagyok mikor látom/hallom, hogy valaki kinyilatkoztat háttérismeret nélkül:(

Chester Gillette (törölt) 2013.08.21. 10:00:09

@mig54: A sajnálatot terápia jelleggel alkalmazni nem célravezető. Annál is inkább nem, mert úgy látom, tudja a páciens önmagát sajnálni önállóan is. Bár ő szeretné, ha mindenki sajnálná, sőt próbál bűntudatot kelteni azokban, akik nem sajnálják eléggé, vagy nem segítenek neki az önsajnálkozásban. Ő annyira sajnálja magát, hogy sajnos soha nem fog leszokni az ivásról a nemsegítők és a nemsajnálók miatt, hogy lehet - ha rosszabbra fordul az állapota - még be is pereli őket. Ők lesznek a felelősek. Mondjuk emberünk meg halott lesz. Ennek ellenére hülyének nézi az embereket, különösen a hozzáértőket. Minek kell tulajdonítani azt, hogy neve mellé berak egy blogot, ahol kijutós játékok vannak? Gondolja, hogy egy lélekbúvár elsírja magát, hogy ez a szegény ember még a tudatalattijában is a kilátástalan helyzetből való kijutással foglalkozik? 40 éves fejjel "srácnak" nevezi magát és maci a nickje, mert ezek a gyerekes dolgok meghatják az embereket. Nem. A hozzáértő arra az álláspontra jut, hogy ez az ember rafinált és rendkívül áttételesen gondolkodik. Kezdek bepöccenni az értetlenségtől. A tudomány mai állása szerint nincs olyan tabletta, amit egyszer bekap és csiribí-csiribá máris leszokott az ivásról minden erőfeszítés nélkül. De ha lenne is, ilyen módszerekkel nem jutna hozzá.

Ja és maga kicsoda, hogy meg tudja állapítani, hogy az itt leírtak nem hatnak pozitívan rá? Honnan tudja maga, hogy az ilyen léleknek nem kell-e összefosnia magát ahhoz, hogy megvilágosodjon?
Üdv: egy fűtőssegéd

Dr.laikus PhD 2013.08.21. 12:19:19

@Chester Gillette:

"A változtatás első három fázisa - a kimondás, az elfogadás és a befogadás - valójában az élet összes területére kisugárzik, mert a kihívásainkat csak így tudjuk jól megoldani.

Lehet mindehhez ösztönösen is hozzáállni, de mindebből hiányozni fog a tudatosság."
(Csernus Imre)

Van már kazánfűttőnk, alias El Visco Stello.

Chester Gillette (törölt) 2013.08.21. 12:57:15

@Dr.laikus PhD: "Van már kazánfűttőnk, alias El Visco Stello."

Csak volt. Korpa közé keveredett a neve és megették a disznók.
Csernus úr nem csak celeb? Én azt hittem.

karcsibácsi 2013.08.21. 13:06:26

@mig54:
"Ön orvos, vagy műtőssegéd?"
Én sem kérdem, hogy ön kicsoda, nem is érdekel. Az alkoholizmusról, alkoholistákról minden bizonnyal többet tudok, mint az ideírogatók együttvéve. Igaz, nem saját tapasztalatból...
Szerencsétlen karacsi macin sem a sebei nyalogatása (saját maga által), sem a buksijának símogatása (az összes többi által) nem segít. Ha valami, a shock-terápia igen, amit én alkalmaztam.

karcsibácsi 2013.08.21. 13:11:34

@Dr.laikus PhD: Csernusra tényleg kár hivatkozni. A psychiáteri szakvizsgájának az érvényessége öt éve lejárt, igazából nem is nyilatkozhatna psychiáterként, a prakitzálásról nem is beszélve.

karcsibácsi 2013.08.21. 13:17:32

@Chester Gillette:
Üde színfolt ilyen értelmes gondolatokra bukkanni a sok bugyutaság között...

Dr.laikus PhD 2013.08.21. 15:03:42

@Chester Gillette:

Nem csak. Dolgozik egy magánklinikán.

Dr.laikus PhD 2013.08.21. 15:07:50

@karcsibácsi:

Csak találtam a neten. Azt nem tudom, hogy a saját gyönszeme-e.

karcsibácsi 2013.08.21. 17:07:59

@Dr.laikus PhD: Ez bizony gáz, ha az ÁNTSZ megtudja, ő is, meg az alkalmazó magánklinika is bajba kerülhet. Nincs érvényes működési engedélye. Ez a pácienseit is veszélyeztetheti. Airbust sem vezethet az a pilóta, akinek az engedélye 5 éve lejárt. Az orvosi szakma nem kevésbé veszélyes.
Íme az eekh. szerinti nyilvántartás:
Név: Dr. Csernus Imre
Egészségügyi tevékenység során használt név:
Alapnyilvántartási adatok
Alapnyilvántartási szám Felvétel dátuma Megjegyzés Működési nyilvántartási szám Felvétel dátuma
52467 1993.11.03. 52467 2003.03.12.

Működési nyilvántartási adatok
Felvétel dátuma Érvényesség Szakképesítés Státusz Korlátozott alkalmasság
2003.03.12. 2003.03.12. - 2008.03.12. pszichiátria Lejárt Nincs

Diploma adatok
Diploma megnevezése Oklevél száma Megszerzés helye, ideje Kiállító intézmény
általános orvos 103/1992. 1992.09.20. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Budapest
Honosítás/Elismerés dátuma Honosítás/Elismerés száma Honosítás/Elismerés típusa Honosítás/Elismerés intézménye

Vizsga dátuma Vizsga száma Vizsga/Elismerés intézménye Megjegyzés

Szakképesítés adatok
Szakirány megnevezése Oklevél száma Megszerzés helye, ideje Kiállító intézmény
pszichiátria 801/1997. 1997.05.28. Országos Szakképesítő Bizottság

Munkahely adatok
Munkahely neve Munkahely címe Szakterület Jogviszony jellege Periódus
Orsz. Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 116 adjunktus 1993.01.01. -

Dr.laikus PhD 2013.08.21. 18:28:56

@karcsibácsi:

Megnéztem én is. :-)

Mondjuk a honlapján előadásokat tart, az alkalmazása lehet jóval korábbi, még az érvényes szakvizsga ideje alatt.

Engem nagyon idegesít, hogy a hirdetések, ajánlatok nem tartalmaznak dátumot. Itt most lehet rosszat tenni pedig semmi szabálytalant nem tett.

she_wolf 2013.08.21. 23:15:41

@Chester Gillette:
Szeretnék valamit tisztázni: nem sajnálom az embert. Azt sajnálom, hogy ide jutott, és azt, hogy egyelőre nem tud kikecmeregni belőle. Nem látok a fejébe, és nem tudhatom hogy manipulálni próbál-e, vagy tényleg csak tehetetlen. Engem is sajnáltak, kösz, nem kértem belőle, mert azzal nem jutok előbbre. Dühös voltam. Magamra. Egyedül akartam megoldani a problémámat. Kudarcot vallottam, nem egyszer. Meg akartam mutatni, hogy milyen tökös csaj vagyok. Iszonyatos pofára esés lett belőle. Ezzel (no és az új tünet megjelenésével) szembesülve nem maradt más, mint komolyan elhatározni, hogy élni, vagy meghalni. Transzfúziók, és egy kosár gyógyszer beszedése után elkezdtem újra felépíteni az életemet. Most ott tartok, hogy B komplex, D3 vit. pótlás,alkalmanként Uregyt, és a polynetopathiára kapott Lyrica az összes bogyó, amit szedek. Ja, meg Sorbifer. Nyamvadt kölök korom óta vérszegény vagyok, és az egyik legfontosabb méregtelenítő szervem módszeres gyilkolászása nem javított ezen.

Hogy "emberünk" srácnak gondolja magát és esetleg hülye nickje van? Ebből szerintem nem érdemes bármilyen következtetést is levonni. Egy barátunk építészmérnök, Macilaci néven szokott itt-ott írni. Laci a neve és szép, nagy darab példány:)

Mindenki tudja, hogy csodapirulák nincsenek, hiába harsogják ezt a neten, a tv-ben és minden lehetséges fórumon. Én csak leírtam, hogy velem mi történt, és mi volt az az esemény ami végül kirázta a meszet az agyamból. Arra kértem a posztert, hogy EZT NE akarja átélni. Az én esetemben jól alakultak a dolgok, mert a családom megértette, hogy egyedül nem tudom megoldani ezt a helyzetet. Nem volt sem pátyolgatás, sem buksisimi, sem bezzegezés. Ennek ellenére folyamatosan éreztem a hátam mögötti védelmet. A poszterről ilyen tekintetben nem tudni semmit. Mint ahogy nem létezik csodapirula, úgy nem létezik az alkoholbetegek számára egyetlen, tutti megoldás sem.

"Ja és maga kicsoda, hogy meg tudja állapítani, hogy az itt leírtak nem hatnak pozitívan rá? Honnan tudja maga, hogy az ilyen léleknek nem kell-e összefosnia magát ahhoz, hogy megvilágosodjon?"

Nem tudom megállapítani, és azt sem, hogy maga ezt miből gondolta.
Én összefostam magam, hogy megvilágosodjam. Meg is lett az eredménye, ha a polyneuropathiám valóban alkoholos eredetű. (Ez a kör még nem zárult be teljesen.)
Ettől, illetve az alkoholizálás egyéb, esetleges járulékos hozadékától inteném a posztert. Hát innen tudom.

Üdv: egy nemivó és az eü.-ben (dolgozóként) jó pár évet lehúzott)"alkesz":)

she_wolf 2013.08.21. 23:44:18

@karcsibácsi:

"Én sem kérdem, hogy ön kicsoda, nem is érdekel."

Jó, akkor maradjunk is ennyiben:)

"Az alkoholizmusról, alkoholistákról minden bizonnyal többet tudok, mint az ideírogatók együttvéve. Igaz, nem saját tapasztalatból..."

Ejha! Nem tudom eldönteni, hogy panaszkodik, vagy dicsekszik. (Nem kötekedni akarok, csak tényleg nem tudom...) Saját tapasztalat híján mindent! azért mégsem tudhat, higgye el nekem. A sokk-terápia eredményes lehet face to face, de neten kicsit macerás a kivitelezése. Az én sokk-terápián eredményes volt. Csak egy WC csésze kellett hozzá, meg két szem. (Meg persze a fajansz sokat emlegetett tartalma.)

Dr.laikus PhD 2013.08.22. 04:36:10

@mig54:

Ne hagyd magad! :DD

Orvos az alkoholista kudarc legvégét látja és tehetetlen. Karcsibácsi ráadásul sebész (gondolom, de biztosat én sem tudok).
Nyilván ismeri a célzóvizzel operáló sebész kollégát, parfűmként körbelengő alkohol illatú nővért, főnővért aki tökéletesen megfelel nap közben, de műszak vége felé gyakrabban van a beteg WC környékén, mint a betegek, hogy végig tudja dolgozni a napot és a veszélyes hulladékok közé rejti a piás üveget.

Ne csodáld, ha nem szereti az alkoholistát, nem hisz, nincs miért annyiszor verték át.
Kívülállóként is borzasztó látni a saját máját kihányó valaha értékes ember halálát.
Ezért nem hisz az absztinens betegnek, de ezzel így van az a pszichiáter is akinek a támaszotok kéne lennie. Belefásul a sok sikertelen hazudozásba. Feladja, magatokra hagy.
Egy jól vezetett AA csoport olyan ütős tud lenni, mint a te példád.
Nem a nyígeket kell megvallani (azt is lehet, de elbukni, újra felállni, elfogadni igazán ott lehet). Szerencséd van a családoddal. Nagy-nagy visszahúzó erő tud lenni.

Ne hagyd magad!

Nem vagyok orvos, csak öreg tapasztalt laikus. Kísértem alkoholistát AA csoportba, vittem kórházba, laktam naponta felmosott lécsőházban, mert három alkoholista nő lakott ott. A család és később a gyerekek, a kocsmából hazatérő anya után mosták fel a házat.
Az egyik pedagógus volt, hazafelé az első út a kocsma, a másik titkárnő, világbajnok gyorsíró, a harmadik örökölte és hamar halálra itta magát.
Szóval laikus vagyok ebben is, mint minden másban, de próbáltam segítő lenni. Jó pár kudarcot látva hagytam abba, mert 10-ből 10 visszaesett. :((

Ne hagyd magad! :DD

karcsibácsi 2013.08.22. 08:52:06

@mig54: A saját tapasztalat híja természetesen azt jelenti, hogy személyesen nem jártam meg a pokol bugyrait, de nagyon sok alkoholistát kezeltem/gyógyítottam közel négyévtizedes pályám során. Nem kell ahhoz rákosnak lennem, hogy átérezzem a rákos beteg szenvedését, és adott esetben gyógyítani tudjam. Így van ez az alkoholizmussal is. Egyébként a céllal és az egyedül eredményes módszerrel (végleges, teljes abstinencia) egyetértünk, úgy tűnik, az odáig vezető útról van köztünk egy kis véleménykülönbség. Statisztikai adatok szerint az intézeti elvonó kúrán, addiktológiai kezelésen átesett betegek 90%-a visszaesik. Ennél sokkal jobb eredményt ad az AA módszer is, és a kellő motivációval, önállóan meghozott "soha többé" döntés is. Ha pedig olyan "szerencsés" a beteg, hogy a hitben is talál fogódzót, akkor kimondottan jók az esélyei. Nyavajgással, önsajnálattal, felelősségáthárításával, másokra való mutogatással biztosan nem lehet kilábalni a gödörből. Ezt próbáltam tudatosítani @karacsi_maci: -ban, nem bántó, hanem segítő szándékkal.

karcsibácsi 2013.08.22. 08:59:18

@Dr.laikus PhD:
"Ne csodáld, ha nem szereti az alkoholistát"
Az alkoholizmust nagyon nem szeretem, de
az alkoholista embert természetesen szeretem, és próbálok rajta segíteni. Sajnos, az esetek többségében - pont az olyan habitus/attitűd miatt, mint ami @karacsi_maci: írásából is kitűnik -, nem lehet. Erre szerettem volna figyelmeztetni, ahogyan azt @mig54: -nek címzett válaszomban kicsit részletesebben kifejtettem.

she_wolf 2013.08.22. 11:43:33

@Dr.laikus PhD:

A fásultság érthető, hiába is próbálnánk meggyőzni magunkat, másokat az ellenkezőjéről. Pontosan azért, amiket leírtál. Olyan ez, mint homokot önteni a lyukas zsákba. De azért első körben egy tiszta bal horog padlóra tudja küldeni az embert. Pláne írásban.
Nehéz olyan embert találni, akinek ha azt mondják hogy hagyd abba az önpusztítást, mert a végén még sikerül, le is mond örökre a cefréről, bagóról, kábszerről.
Való igaz, meg kell járni a mennyet, poklot ahhoz, hogy legyen mit mérlegre tenni, és eldönteni, melyik serpenyőbe ülj. Az is igaz, hogy a kórházban csak mechanikusan szerelnek meg, a motort magadnak kell magadban megszerelned.
Ehhez mindenkinek más lökés kell, mert mindenki más miatt nyúl szerekhez. Van, aki virágos jókedvében, mások környezeti hatások miatt, megint mások pedig azért, mert hajlamosak az addikcióra.
A poszter talán ez utóbbi csoportba tartozik. Magamat is ide sorolnám (a gyerekkoromat, az akkori környezeti hatásokat míg a szüleimmel kellett élnem nem említem meg, mert akkor könyvet írhatnék:()
És az is igaz, hogy a poszternek talán szüksége lenne egy marha nagy taslira a testétől, hogy végre megrázza magát és kiszállhasson, mielőtt elszállna. De ezt nem érdemes megvárni, mert maradandó sérülést okoz.
Erre szerettem volna a figyelmét felhívni. Nem feltétlenül szükséges szó szerint belerokkanni a piálásba ahhoz hogy leszokj és hogy újra örülni tudj valaminek, hogy értelmet találj az életednek/életedben.

Nem hagyom magam. Köszönettel tartozom választott családomnak, és a háziorvosomnak (aki szó szerint a sírgödör széléről kapart össze). Az Ő munkájukat, belém vetett bizalmukat és hitüket tenném semmissé, ha újra cefre után nyúlnék. Ez erősebben munkál bennem mint az, hogy tudom, ha újra inni kezdenék kinyírna az ital, bármennyire finom is tud lenni.

karcsibácsi 2013.08.22. 12:44:50

@mig54: Gratulálok, örülök a sikernek.

she_wolf 2013.08.22. 13:31:01

@karcsibácsi:

40 év nem kevés. Sok mindent megmagyaráz.

"Egyébként a céllal és az egyedül eredményes módszerrel (végleges, teljes abstinencia) egyetértünk, úgy tűnik, az odáig vezető útról van köztünk egy kis véleménykülönbség."

A véleménykülönbség nem baj, sőt! Ezekből születnek végül párbeszédek, melyek során más aspektusból is szemlélődhetünk. Vitázni jó, mert gondolatokat szül, kérdéseket fogalmaz meg és válaszokat adhat. (A vitatkozás már más tészta, tyúkper kategória.)

"Statisztikai adatok szerint az intézeti elvonó kúrán, addiktológiai kezelésen átesett betegek 90%-a visszaesik."

Ez szomorú (magam is így jártam, nem is egyszer), viszont tény.
Murphy szerint a "statisztika olyan, mint a bikini, csak gondolatokat ébreszt". A bajt abban látom, hogy kilép az ember a kórházból, és azt mondja: X ideig nem ittam, mert itt voltam, de hogyan tovább? Akkor most mi van? Otthon, édes otthon, a megszokott tárgyak, üres cefrés üveg, mókuskerék. Biztos mindenkinek van valami motivációja, csak meg kell találni. Ehhez viszont ismerni kell önmagunkat, és nem szépítve, elmaszatolgatva a tényeket belátni, önmagunkkal elfogadtatni a hibáinkat.
Az nem működik, hogy megmagyarázom, miért iszom. Lehetnek hajlamosító tényezők, tehát a feladat az, hogy ezeket kiiktatni.
Közel 3 év teljes absztinencia még nem siker. (A sikerről egy idézet R. Merle-től: "a siker nem egyéb, mint túlhaladott kudarcok sorozata")
Meg kell élni és értelmezni kell a kudarcokat, az okokat, ok-okozati összefüggéseket, hogy sikert könyvelhessünk el. És ez csak az út kezdete.
A férjem félt szólni ha a barátaink meghívtak egy-egy alkalom miatt, merthogy mi lesz velem. A következő történt: mindannyiszor jól éreztem magam cefre nélkül is, pedig ott csücsültek az asztalon egykori kedvenceim. A mumusom annyira belém ivódott, hogy nem volt ok az aggodalomra. Nem szeretek félni (ki szeret?), de úgy tűnik, a mumusom jól dolgozik, és nem áll szándékomban felmondani neki:)

A trolibuszos kiszólásom abból ered, hogy nem szeretem a "ha" - val kezdődő mondatokat. HA befejezi a piálást, még ma is élhetne...vagy nem. Mert absztinens élete első évfordulóján elüti egy autó, ő karambolozik és meghal, a fejére esik egy tégla és meghal, beteg elektromos cucc a földhöz vágja és meghal....
HA apám farka nem pont anyámban akad el, HA nem oda születek ahova, HA hagynak a szüleim tanulni....és így tovább.
Nem kekeckedni akarok, ne értsen félre! Csak a feltételes mondatokkal van bajom:)
Jó dolog látni az árnyalatokat, de vannak dolgok ahol csak a fekete-fehér elv működik. Ilyen az addikció is. Vagy iszol (drogozol), vagy üveggel (fecskendővel) a kezedben fordulsz fel. Nincs HA. Nincs feltételezés, csak választás, ami egy életre szól.
Egy dolog viszont zavarba ejt:/ Poszterünk -állítása szerint- programozó. Milyen programozó? Számítógépes? Tud programot írni, de nem tud keresni, eligazodni a nagy cybertérben? Nem talál intézményt, lehetőséget, más, szenvedélybetegségekkel foglalkozó oldalakat? Az internet kimeríthetetlen tárház, én meg értetlenül állok a poszter problémája előtt.
Vagy azt reméli hogy valaki azt írja neki, menj ide vagy oda és új embert varázsolnak belőled, minden gondod megoldódik egy csapásra? (Bocs, nem akarok durva lenni, de erre egy szívlapát is megfelelő eszköz lehet.) Vagy talán csak tapasztalatokat, véleményeket szeretne szerezni azoktól, akiket kezeltek?
Szóval kicsit megzavarodtam, mint a vasorrú bába a mágneses viharban:( Ezért írtam neki, hogy nem tudok segíteni abban, hogy kihez, hova forduljon. Ezt neki kell kitalpalnia.

she_wolf 2013.08.22. 14:12:00

@csababp07:
Az Esperalt nekem is felajánlották, mint lehetőséget. A férjem kategorikusan megtiltotta. Itt, és ezúton köszönöm Neki!

nem várt fordulat 2013.08.23. 13:24:04

hát, ez kész, teljesen megdöbbentem. először is azért volt ott a nevem mellett az a link, mert az egy blog, amit én hoztam létre, és napi több mint ezer ember érzi ott elég jól magát, 2007 óta működik, igaz, akkor még blog.hu -s elődje volt, nem 5 hozzászólásom van itt a blog.hu oldalain. (karacsi_maci 1624 bejegyzést írt és 2934 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.)

a nickem azért ez, mert volt annak idején a szánalmas.hu -n egy poszt. keress rá erre: "karacs maci vazzeg", egy számlán szerepelt, és annyira megtetszett, hogy ezt a nicket választottam magamnak, amikor bevezették az indapasst.

egyébiránt baromira nem sajnáltatni jöttem ide magam, csak leírtam azokat a visszásságokat, amiket tapasztaltam, nem orvosoztam, nővérkéztem.

az interneten rá lehet keresni arra, hogy addiktológia, szinte kizárólag fizetős helyeket dob ki, mondjuk lehet, hogy én nem néztem jobban szét, a nyírő ugye nem ér a posztból kiindulva.

a poszt csak és kizárólag erről szólt: "Azt gondálnám, hogy ennek úgy kéne működnie, hogy bemegyek a körzeti orvoshoz, hogy ez és az a problémám, és ő beutal oda, ahova kell." Ennyi, erre az anomáliára szerettem volna rávilágítani.

Ráadásul azt is leírtam, hogy tudom, hogy nem az orvosok fognak megszerelni, és magamnak kell megoldanom ezt a problémát, még is többen belekötöttek abba, hogy az orvosoktól várom a megoldást.

mind az építő, mind a negatív kritikákat elfogadom, a támogatásokat megköszönöm, de a fentiekkel amiket írtam, nem értek egyet.

she_wolf 2013.08.24. 01:46:23

@karacsi_maci:

"hát, ez kész, teljesen megdöbbentem"

Ez baj. Borítékolható volt, hogy ezt fogod kapni. Most is azzal kezded, hogy magyarázkodsz a blogod és a nicked miatt. Nem kell! Ez a te ügyed szempontjából ezredrangú. A hozzászólások száma szintén. Ezeket hagyjuk! Takarók, amik nem melegítenek.

A "visszásság" -mint jelző- sok dologra ráhúzható, így magyar egészségügyre is. Én spec. nem téged sajnállak, csak magát a történést, veled.

"Azt gondálnám, hogy ennek úgy kéne működnie, hogy bemegyek a körzeti orvoshoz, hogy ez és az a problémám, és ő beutal oda, ahova kell."

Pedig ez így működik! Abban az esetben, ha azt mondom a háziorvosnak, hogy fáj (pl.) a térdem. És megkapom a beutalót az ortopédiára, ahonnan elkűdnek rögönyre, majd vissza ortopédiára, ahol terápiás javaslattal látnak el.

De a szenvedélybetegségek esetében ez jóval bonyolultabb. (Nem pedig rendellenes, vagy szabálytalan.)
Szabad orvosválasztás van, intézményt is választhatsz szabadon. Azt mondod, a Nyírő nálad bukta. Én másodszor is és harmadszor is ott ugyanott kötöttem ki, és ugyanannak az orvosnak néztem a szemébe.
Szabad akaratomból.
Szabad akaratomból gondolkodhattam el azon, hogy EZ vagyok én?
Szabad akaratomból láthattam ugyanazokat az üres szemű, reményvesztett embereket, és szabad akaratomból határozhattam el, hogy fiatal vagyok még megdögleni, vagy bármire képesnek lenni egy falat cefréért.

Azt írtad, mindent begyűjtöttél a crack-en kívül. Azoktól az egyebektől miképp sikerült megszabadulnod?
(Adalékként: aránylag korán felismertem, hogy vonzódom a káros szenvedélyekhez, így a kábszert ki sem mertem próbálni. Már nem élnék.)
Nem értek hozzá -így nem tudhatom-, hogy az alkohol vagy a kábítószer okoz-e alattomosabb függőséget, de talán betéved ide egy orvos és világot gyújt:)

"az interneten rá lehet keresni arra, hogy addiktológia, szinte kizárólag fizetős helyeket dob ki"

Ezért megint megkaphatod a magadét valakitől, aki csak úgy beböffent ide, hogyaszongya: piára van pénz, kezelésre nincs, hulljon a férgese!
Ha figyelmesebben elolvasod az itteni bejegyzéseket akkor talán nem kerüli el a figyelmedet ez:

"Kár, hogy nem kaptál megfelelő felvilágosítást! Szerintem a Te esetedben a járóbeteg ellátás (gyógyszerezés) már teljesen értelmetlen. Ilyen szintű ivásnál a megfelelő elszántság mellett csak a rehabilitáció segít. Ma Magyarországon kórházi keretek között csak a szigetvári kórházban érhető el (táppénzen lehetsz!) Minnesota-modell, pótszerek nélkül, kb. 6 hónap, de megéri! Magadnak kell telefonon bejelentkezni, a szám a kórház honlapján található. Ott elmondják a továbbiakat, nem kell sokat várni. A körülmények nem túl jók, de választhatsz: árok parton fetrengeni vagy visszatérni a normális életbe."
Évalány írta 16.-án. És valóban nem néztél jobban szét a neten:)

Évalánynak teljesen igaza van abban, amit a rehabilitációról írt. Utógondozásra valóban nagy szükség lenne, de a mi döglődő egészségügyünk nem rendelkezik hozzá elég apparátussal.

És igen, az orvosok megszerelnek rajtad amit tudnak.
Fordítsuk le más nyelvre: veszek egy számítógépet. Minden benne van mint a búcsúban, talán csak kávét nem főz. Cseszhetem az egészet, ha nem tudom használni!

"3 hónap teljes absztinencia után, amelyeket nyugtatókkal és anti-depresszánssal éltem meg, úgy gondoltam szilveszterkor, hogy egy sör belefér. Hát, beleférni belefért, ebből egy hét masszív ivászat lett."

3 hónap? 16 éves korod óta halmoztad a cuccosokat. 3 hónap szárazon...légyfing. Annak is lájtos:( Közel 3 év után én még csak a bokor alatt ülve igyekszem porolgatni magam. És tudom, hogy sok évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy reszkető lábaimra egyenesedve kimondhassam: "Ecce homok"!:D
Opcionális, hogy követelsz, vagy lépsz. Megteheted, hogy továbbra is toporzékolsz hogy CSAK EZT vagy AZT akarod, senki nem fogja leszüretelni helyetted és a kosaradba tenni. Vagy pedig valóban - és csak erre összpontosítva -, elindulsz előre, visszatekintés nélkül. Ha kell, járd sorra a különböző helyeket, vond le amit kell, hasznosítsd amit lehet. És még idejében! Mint írtam is: nem feltétlenül kell belerokkanni!

Dr.laikus PhD 2013.08.24. 06:17:16

@karacsi_maci:

Nem mondod el senkinek, elmondod hát mindenkinek?
Tanácsot ne adjon senki, hisz te vagy a vad részeges, magányos individuum, sőt mi több higgyenek is neked a szándékod valódiságáról. Tálcán kínálják neked a megoldást, váltogathass orvosokat akkor amikor neked tetszik.

Kevés az addiktológus, nincs módod választani, ráadásul pont a zabolátlanságod a jelenlegi állapotodban az egyik gátja, hogy elindulj, keress egy igazi célt és társakat.
Mondjuk mig54 a saját tapasztalatát osztja meg veled. Tudom, hogy nem akart AA gyűlésre járni, de van családja, erős támasza. Neked van? Ahogy látom nincs. Online AA is van, most pont azt teszitek, csak az ostorozás nem AA segítség.

www.anonimalkoholistak.hu/hu/erintetteknek

A fizetés a lehetőség, hogy választhass orvost, ráadásul a pénzedért teszel magadért is, amit ingyen kapsz azért nem kell annyit tenni. A képzet az, hogy annyiszor ismétled amíg tart az életed.
Nem kerül annyiba, mint amennyit leeresztesz a torkodon....

Keress rá a neten, legyen ez az első igazi magadba fektetett energiád, csak a mondataid ne ...de-vel kezdődjenek.

Sok sikert! Alkalmazkodj a lehetőségekhez!

Az AA a világ legsikeresebb közössége a méregtelenítés után. Megtartani a hited magadban, továbblépni igazán jó módszer. Van belőle jó pár. Ott választhatsz a közösségek között és mindig van szakember aki nem ítélkezik csak következetes és belenéz mélyen a szemedbe.

Lépj egy nagyot, folytasd amit elkezdtél! Tedd addig amíg még eszednél vagy!

Valóban megnéztem

Dr.laikus PhD 2013.08.24. 06:24:11

@mig54:

Bocs, hogy belevau, de én a józanok között is így látom.
Nem vagyok annyira hiteles, mint te és nekem indulataim is vannak.
Sok munkám volt benne, de abba kellett hagyni annyira dühös voltam és fiatal, személyes sértésnek vettem, hogy botorkál akit segítenem kéne.

she_wolf 2013.08.25. 02:22:50

@Dr.laikus PhD:

"Bocs, hogy belevau, de én a józanok között is így látom."

Zavarban vagyok, mert meg kell kérdeznem: mit látsz így?
Az indulatokat hagyjuk... Meglehetősen szangvinikus típus vagyok, de hogy őszinte legyek, nem bánom. Nem tévedek ha úgy gondolom, én is voltam olyan pukkancs (ráadásul nőben, ami tetézi a bajt:D), mint a poszter. Ez egy stáció, amin véleményem szerint keresztül kell verekednie magát. Amikor mindenki az ellenséged, amikor úgy érzed senki nem ért meg, és amikor még nem tudatosul benned, hogy érted haragszanak, nem ellened. Ha mindezek eljutnak végre az alkoholbetegig, megrágta és le is nyelte, akkor jöhet az emésztés hosszú, kimerítő folyamata. Amin most ő megy keresztül, azt én mind megtapasztaltam, és ezért merem azt írni, hogy még nem veszett el semmi.

Azt írtad, 10-ből 10 visszaesett. És 100-ból? Nehezemre esik elhinni, hogy egyetlen sikerélményed sem volt...(Kár, hogy itt nincsenek emotikonok:/)

pirimámika 2013.09.12. 16:49:48

@Mészáros Laci: Ez szuper gondolat!
Böjte Csaba ferences atya mondta egyszer, hogy félünk elengedni a tegnapot és a mai biztonságos napot, mert nem tudjuk, hogy holnap is uj élmények várnak! Mindneki fiatal, szép és gazdag akar maradni. Pedig minden napnak megvan a maga öröme.
Csodálatos fiatalon a szerelem. De milyen jó érzés 30 év elmultával szeretettel ápolni, babusgatni ugyanazt az embert akivel leéltük az életünket. Jó, hogy Isten ad erőt, ahhoz, hogy a mai és a holnapi napban is találjunk szépet és boldogíttót!
Elbujni a gondok elől lehet, de azok sajnos békésen megvárnak mire kijózanodik az ember fia. Megoldani, átverekedni magadat és utána büszkén vissza nézni, ni ezt is kibírtam!
Hála az Istennek egy teljes generáció óta nem volt háboru.
Az emberek jó dolgukba keresik a sátáni izgalmakat. Nem vagyok álszent, de az a generáció akinek kijutott az első, második világháború nem nyavalygott ennyit, örült aki életben maradt.
Ma olyan természetes az ÉLET, hogy nem is becsüljük meg.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása