A magyar orvosok nem keresnek rosszul

2013.08.13. 08:21

0928_doctor-money_300x300.jpgAz egyébként hivatalos állami információkat használó cikkből egyértelmű, hogy az orvosok magyarországi fizetése átlagban véve meghaladja a magyar átlagfizetést, ami egyébként jóval magasabb a legtöbb ember fizetésénél.

Kedves praxisblog!  

A hvg.hu cikkében szereplő fizetések pontosan a magyarországi bérlehetőségeket reprezentálják.  A praxis posztjai alatt megszólaló orvosok a betegek panaszait kizárólag háromféleképpen reagáljak le:

 - Az orvosok nincsenek megfizetve,
- a beteg nem ért hozzá,
- a beteg hazudik.  

Az egyébként hivatalos állami információkat használó cikkből egyértelmű, hogy az orvosok magyarországi fizetése átlagban véve meghaladja a magyar átlagfizetést, ami egyébként jóval magasabb a legtöbb ember fizetésénél.  

Érdekes volna egy poszt erről a kérdésről, hiszen egyre egyértelműbb, hogy az orvosfizetések nem alacsonyak, az ország lehetségeseinek megfelelőek. Mégis többségében a nehéz megélhetésre panaszkodnak, amikor az udvariatlanság és lekezelő viselkedés kapcsán kérdezik őket.  

üdvözlettel: szintagmaar

 http://m.hvg.hu/itthon/20130806_Ennyit_keresnek_a_nagymeno_orvosok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karamellcukorka (törölt) 2013.08.13. 09:22:18

Hazudni 2 féle képpen lehet:
1. vagy valótlanságot állít vki
2 statisztikát készít.
A valóság: 49 éves osztályvezető főorvos 65 ágyas osztályon, megyeszékhelyen,
ellátási terület több mint 400 ezer fő..5 ember melóját végzi bruttó 450 ezerért és napi 16 óra meló. Magánrendelés nincs, mert valamikor aludni is kell. Ügyeleti díj, túlóra : nincs,mert a kórháznak nincs rá pénze. Nincs cafetéria sem.Hálapénz: szóban és a főleg a praxis blogon, a család megélhetését a feleség biztosítja.Még ...

Németországban: ue.10 ezer euró fölötti jövedelem és negyed ennyi meló. A betegek nagy nagy tisztelettel fordulnak az orvos felé. Napi nyolcórás munka. Napi pár beteg. Ott csak fél év után lehet bejutni a szakorvos elé, vagy még később.

karcsibácsi 2013.08.13. 09:32:17

A magyar orvosok nem keresnek rosszul
- hát még a beteghordók!

hvg.hu... csak tiszta forrásból...
Jut eszembe, a nepszava.hu (vagy a .com főleg) még jobb lenne.

karcsibácsi 2013.08.13. 09:47:58

Egyébként a 424000 brutto fizetés nem hangzik rosszul, de ebben természetesen benne van az ügyeleti díj - ami, ugye egyértelműen túlmunka, és az alapbér kb harmadát teszi ki -, valamint az átlagban természetesen a nyugdíj előtt álló professzor, kórházigazgató főorvos stb. viszonylag magas fizetése is szerepel.
Ezekről nem szól a cikk, ezért nem tekinthető korrektnek, sokkal inkább csak hangulatkeltésnek.

qbr 2013.08.13. 09:47:59

átlagfizetés? 2 millió minimálbéres pöttyet lehúzza az átlagot, nem? Sajnos nem elég csak az ország lehetőségeit nézni, mert az itteninél sokkal jobb feltételeket kínálnak más országokban.
Ostoba levélíró (nem vagyok orvos)

karamellcukorka (törölt) 2013.08.13. 09:51:06

@karcsibácsi: Erre írtam:aki hazudni akar statisztikát készít :))

Dr.laikus PhD 2013.08.13. 11:58:10

www.eski.hu/new3/adatok/berstatisztika/negyedeves-CD/index.htm

www.eski.hu/new3/adatok/berstatisztika/negyedeves-CD/2012Q4.pdf

Tessen aztán jól értelmezni, mer ez a cég is kormányközeli lett, megszűnt a szakmai függetlensége.

Tempus-Anh 2013.08.13. 14:10:54

Az igazság az, hogy folyton keressük mi azt a fránya fizetést.
És jól keressük.
De Istennek sem találjuk...

Tempus-Anh 2013.08.13. 14:12:32

A következő poszt még ennél is rövidebb lesz és egy orvos fogja megírni.
Egyetlen mondatban, így:

"Minden orvos hazudik".

Azt aztán értelmezze majd mindenki saját belátása és logikai érzéke szerint.

Tempus-Anh 2013.08.13. 14:13:23

Mi az az "ország lehetségesei" ?

Terencius 2013.08.13. 16:47:06

"Az egyébként hivatalos állami információkat használó cikkből egyértelmű, hogy az orvosok magyarországi fizetése átlagban véve meghaladja a magyar átlagfizetést, ami egyébként jóval magasabb a legtöbb ember fizetésénél."
T. poszt toló:
1. Az orvosok (mérnökök, informatikusok, stb) képzettsége, képessége IS meghaladja a magyar
átlagot.
2. El kellene már feledni a cucilizmus egyenlősdi szocializációját, és a "dögöljön meg a
szomszéd tehene is" mentalitást.

mildi 2013.08.13. 16:53:10

"nagymenő" ez a lényeg. az osztályos főorvos, az igazgató etc. baromira fel tudja húzni a statisztikát...

Chester Gillette (törölt) 2013.08.13. 18:58:59

@karamellcukorka: Kedves karamellcukorka!

Én akárhogy számolom, aki 5 ember helyett dolgozik, annak 8 órával számolva is napi 40 órát kell dolgoznia. Bizony, össze kell szednie magát!

jágör68 2013.08.13. 20:58:01

@Chester Gillette:
Lehet poénkodni, de ez a helyzet.
Városi kórházakban 1-2 osztályt is kell EGYEDÜL orvosnak vinnie. Mondjuk 20- 30 beteg/ osztály. De magyar viszonyok közt ez lehet akár 40- 60 is.
Azt ha épp szabin van, majd a nővérek hozzák a terápiás döntést- vagy nem.
Ez a nagy büdös helyzet.
Nemtom megvolt-e az a hír, hogy a kormánytagok ellátásra kijelölt ÁEK- ban egy hete a teljes idegsebészeti kar lelépett- mert nem látták biztosítottnak a szakmai feltételeket.
El lehet képzelni mi megy a sima "közkórházakban".
És még jönnek az okoskodásaid is

karamellcukorka (törölt) 2013.08.14. 07:24:12

@mildi: Az osztályvezető főorvos nem a nagymenő fizetési kategória. 20 ezer magyar forint az osztályvezetői pótlék. Nem az ő fizujuk húzza fel az átlagot.

Chester Gillette (törölt) 2013.08.14. 09:12:48

@jágör68: Nem, kedves uram, a matematikával nem lehet poénkodni. Én készséggel elhiszem, hogy az illető megpróbál öt ember helyett dolgozni, de ez még senkinek se sikerült, még akkor sem ha megfizették. Ha el tudná végezni azt a munkamennyiséget, akkor nem lenne semmi panasz. A pénzzel pedig az a helyzet, hogy a nem ellenőrizhető részét rosszul osztják el egymás között. Ez teremt orvos és orvos között feszültséget, megosztja őket, nem tudnak egységesen fellépni a hatalom ellen, mérgezi a légkört és végsősoron árt a betegnek is. Az orvosok egy részének ez a zavaros állapot paradicsom, más részének nyomor. A hatalomnak érdeke ezt az állapotot fenntartani, mert akkor nem kell tartania az orvosoktól. De a tudatos megosztás más csoportokat is érint egyébként. Úgyhogy kedves uram, lehet sírni-ríni a blogokon, de a saját helyzetükön már csak önök tudnak változtatni. Egyénileg kivándorlással, egységesen nyomásgyakorlással.

karcsibácsi 2013.08.14. 09:23:21

@Chester Gillette:
" lehet sírni-ríni a blogokon"
Öreg, fordítva ülsz a lovon! Nem mi sírunk, hanem ti. Mi csak magyarázattal szolgálunk esetenként...

Kommentelő k.m.n. 2013.08.14. 12:35:17

Ejha, valaki már megint nem gondolkodik...
A bruttó 424ezer, az nettó 277 720Ft. Bérkalkulátorral számoltam és 0 gyerekkel. Miért 0-val? Mert amire egy átlagorvosnak (és ne feledjük, hogy az "átlagorvos" már benne van a korban, a szakma elöregedőben van) ennyi lesz a bruttója, addigra a gyerekei már betöltik a 18-at, így olyan a kormánynak, mintha nem is lenne. És ebben a bérben szerintem már benne van az ügyelet is, illetve az átlagba beleszámítanak a professzori bérek és simán kinézem belőlük, hogy a rezidensek Markusovszky ösztöndíját is beleszámolták (ami ugyebár csak 5 évre jár, viszont a statisztikában a kezdőfizetéseket nagyon megtolja, amivel máris lehet a kampányban villogni, holott csak 5 évvel elodázták a problémát).

A tisztelt posztolónak viszont ez a mondata kiverte a biztosítékot: "az orvosok magyarországi fizetése átlagban véve meghaladja a magyar átlagfizetést, ami egyébként jóval magasabb a legtöbb ember fizetésénél."
Ezen csodálkozni kellene??? Nagy-Britanniában az orvosok az ottani átlagfizetés HÁROMSZOROSÁT keresik (míg itt az itteninek kb. a magyar dupláját). És azt most nem is akarom feszegetni, hogy ez abszolút értéken hányszoros különbségeket takar.
Azért azt ne felejtsük már el, hogy az orvosnak érettségi után még 6 év egyetem + 5-6 év szakképzésben kell tanulnia, míg pl. krumplit sütni 8 általánossal is lehet, vagyis neki 10 évvel több ideje van pénzt keresni. Valamint a munkával járó felelősség(!) se egyforma, ill. a munka által megkívánt szaktudásnak se egyforma az értéke. A példánál maradva, krumplisütőt 1 nap alatt lehet képezni bárkiből, míg mondjuk egy ált. sebésznek 8(ált. isk.)+4 (gimnázium)+6 (egyetem) +6 (szakképzés) = 24 évig tanul. De ha az érettségitől számoljuk, akkor is minimum 12 év kell. Ehhez képest a nettó 277ezer iszonyat olcsó, azt tekintve, hogy egy szakmunkás is lazán megkereshet havi 150ezret tisztán (félreértés ne essék, nem az ő munkájukat becsmérlem).
És ismétlem, a FELELŐSSÉG és munkakörülmények még nincsenek is számításba véve. Érdekes módon, senki se háborgott, amikor a pilóták néhány éve sztrájkoltak, mert kevesellték NETTÓ 1 millió(!) körüli bérüket. Ott is sokba kerül a képzés, rengeteg időt kell távol lenni a családtól, és ha hibáznak, akkor könnyen meghalhat valaki. Mégis csak az orvosokat divat fikázni...

Miért?
Szubjektív véleményem szerint azért, mert a pilóták nem kerülnek napi rendszerességgel kapcsolatba a posztolóhoz hasonló, véres szájú, fröcsögő prolikkal, akik köpnek mindenkire, aki többet keres, mint ő a szockó időszakban "nyóc" általánossal lapáttámasztékként.

Chester Gillette (törölt) 2013.08.14. 15:06:43

@Kommentelő k.m.n.: Bár úgy látom, hogy meghibásodott a fedélzeti barát-ellenség felismerő rendszer, felteszem a kérdést: Mit csináltak a pilóták? Sztrájkoltak. Mit csinálnak az orvosok? Semmit.

IrishOak 2013.08.14. 16:21:42

@Dr.laikus PhD:;@karamellcukorka:

Én perverz; átnéztem az évek szerinti lebontást:-DD mint a számok barátja,sok furát kiolvastam.
No én azt látom,hogy a 3 legmagasabb alapbér kategóriákban csak az orvosok száma -évről évre több mint százzal(így a három kategóriában -több mint 300-al csökkent)
A távozó orvosok kifizetetlen bérhányadát -nem látom visszaosztva a maradék dolgozói számra, csak egy kb inflációval növelt értéket látok növekménynek.
Amúgy a legutolsó időszak legnagyobb száma a 396.000ft. lehet, hogy erre jön még valami, de pótléklistákon nem látok csak pár ezer ft-os tételeket. Ezek nettóban elég nevetséges összegeket eredményeznek. Szval én kb a mostani bruttó béreket -nettóként tartanám helyénvalónak,és akkor még mindig csak felét-harmadát kapnák kézhez az itthoni orvosok.

post@hoz:
Az orvosok nincsenek megfizetve : ja! én is pont ezt gondolom:-D!
A beteg nem ért hozzá: ja; én is pont ezt gondolom:-D!
A beteg hazudik: ja; én is pont ezt gondolom.(na jó ezen finomítanék; csak akkor hazudik egy beteg, ha a saját felelősségét szeretné hárítani -ez elég sűrűn előfordul; naponta több ezerszer; szerintem ezekről az orvosok a helyszínelő mentők-rendőrök-tűzoltók tudnának mesélni.)
Nagy divat lett más zsebében turkálni... ez amúgy csak a balkánon 'divat.

@Chester Gillette:
Azok a pilóták sztrájkolnak akik munkáltatója nem tartja magát a szerződéshez, vagy a nemzetközi repülési szabálykönyvhöz.Ahány légitársaság- annyi szakszervezet. Kívülálló nem figyeli, de ha pl a tesco-sok sztrájkolnak akkor nem beszélek a pénztárosokról 'általában. Mert a sparosok meg lehet épp nem.
Az orvosok nem tehetik meg, hogy ne lássák el a feladatukat... sőt a sztrájktörvényt meg is változtatták, mind rájuk, mind a tűzoltókra, mind a mentősökre, mind egyéb csoportokra vonatkozóan. (mondjuk magán doki sztrájkolhat - magánpraxisban... na mi lesz, semmi.) Ne butáskodjunk már-no.

Chester Gillette (törölt) 2013.08.14. 16:43:57

@IrishOak: "Ne butáskodjunk már-no." Egyetértek. Megfelelő érdekérvényesítő erővel/pozícióval(az orvos véleményem szerint ilyen) még a törvényt is meg lehet változtatni , kormányokat lehet buktatni, rendszereket lehet megváltoztatni. Igaz, ehhez összetartás kell, más szakmák szolidaritását kell megnyerni és nem utolsósorban a betegek támogatását kell megszerezni. Jelenleg az összes komponens ellenkezőjét tapasztalom.

IrishOak 2013.08.14. 16:58:15

@Chester Gillette:
Ez így szépen hangzik:-)

Nekem ilyen dolgok villannak be: Éger István; 300ft-os szociális népszavazás. khmmkhmmm...

jágör68 2013.08.14. 17:27:09

@Chester Gillette: @IrishOak:
Nem elsősorban a fizetés a gond- legalábbis nekem nem az volt- hanem a terhelés meg a munkakörülmények.
Ha Trabantra telik a pénztárcából ne várjuk el, hogy Mercedessel száguldozzunk.
De az idióta tolvajkormányok is ugyanígy vannak ezzel, mint az átlagmagyar:
"egésségügyre nemkő kőteni, mer ott a zeskü meg különben is fizessevissza- szóval gyógyíccsanak meg hivatástudatból"
Csak a hivatástudatból nem lesz hirtelen tele a gyógyszerszekrény, nem cserélődnek ki az ősrégi altatógépek, az életlen, használhatatlan sebészeti eszköztár, nem bővül hirtelen 4- 5 ággyal az intenzív osztály a hozzá tartozó infrastruktúrával stb, stb
Erre bazíroznak már kócos Rákosi óta.
De már az ÁEK- ban is tele lett a hócipő az idegsebészeknél. Most átment az ősfideszes Miskolcról, de majd tőle is kb azt várja el a harmadosztályú csúti focista, hogy a NER erejével csináljon XXI. századi egészségügyet....

Tempus-Anh 2013.08.14. 17:45:32

Annyi a különbség, hogy a pilótasztrájkkal az ország légiközlekedése maga alá szarik (ami nem csak a magyar utasokat juttatja kilátástalan helyzetbe, tehát nemzetközi visszhangja van), az orvossztrájk pedig mindig elmismásolható, olyan sose volt, hogy minden orvos egyszerre és azonnal.
Ilyenkor veszi elő a hatalom a bümntetőjogot, ellátási kötelezettséget, Hippokratészi esküt, babámpicsáját...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.08.14. 20:17:03

@Tempus-Anh: tudod mi a hasonlóság a repülő és az életszínvonal közt magyarországon? minél magasabban van annál kevésbé látszik

karcsibácsi 2013.08.15. 14:32:44

@Amusing: Az nem mind orvosé. A zsírúj Lexus RX pl. egy beteghordóé.

karamellcukorka (törölt) 2013.08.16. 12:25:46

@Amusing: Vagy megkereste külföldön, vagy örökölt, vagy valamelyik orvosigazgatóé, jogi igazgatói stb. Nálunk meg lehet nézni a valóban orvos parkolókat. 7-15 éves autók a 95%. Suzuki kis Renault, Peugeot. Van vagy 5 drága autó. Azok pl. az év felében külföldön dolgoznak.

Nuuk 2013.08.24. 08:43:26

Leszögezem, én magam nem vagyok orvos. Túl a hosszú tanulási folyamaton, a magas szintű képzettségen (azért nem egy büfészak) a nagy felelősség miatt jár(na) több fizetés az orvosoknak, hisz ha mondjuk a szakács elsózza a levest, akkor max visszaküldik a konyhára a vendégek, de ha a doki rossz gyógyszert ír fel, abból kicsit nagyobb zűrök lehetnek. A legtisztább demagógia elkezdeni rinyálni, hogy a magyar átlag felett keresnek - MÉG JÓ. Ti szívesen feküdnétek olyan doki szikéje alá, aki azon gondolkodik, hogy aznap fog-e enni?

2013.08.26. 17:37:44

Kicsit se demagóg a cím.

Magyarországon az emberek jelentős része nem dolgozik. Nem tud, vagy nem is akar dolgozni. Persze hozzájuk képest, és azokhoz képest, akik bűnözésből vagy feketemunkából tartják el magukat (így a statisztikában nem szerepelnek), a magyar orvosok statisztikai értelemben jól keresnek. Ez a réteg a magyar munkaképes korúak egyharmada.

A másik egyharmadot adják azok, akiknek a képzettsége egészen alacsony szintű munkákra kvalifikálja őket, az ő spektrumuk az alkalmi mezőgazdasági munkástól az eladókon át a szakmunkásokig terjed.

A harmadik csoportba tartoznak azok, akik valamiféle értékelhető végzettséggel rendelkeznek. Ennek a rétegnek két jellegzetessége van: vagy azt csinálja, amit tanult, azt azonban egy alapvetően kizsákmányolt helyzetben, de jogilag rendezetten, vagy semmi köze a munkájának a képzettségéhez, és szellemi segédmunkát végez.

Vannak még az országban páran, akik különböző módon biztosítják a napi megélhetésüket, például Simicskák vagy self-made Wittner Máriák. Fehér vagy véres galléros bűnözők valamilyen érdekcsoport holdudvarában. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ők függetlenek a képzettségi szinttől.

Állítólag léteznek rendes vállalkozások is, de ebből a típusból még nem láttam egy működőképest sem.

Szóval egy képzetlen és feketemunkától, korrupciótól átszőtt társadalomhoz képest a magyar orvos igen jól keres. Például a milliomos minimálbéres vállalkozóhoz képest.

Nem értem, miért kelt örök társadalmi feszültséget a magyar orvosok bére. Én már rég elintéztem volna a kérdést azzal, hogy meg is szüntessük a bérezésüket, és a betegek kosztját kéne egyék, az ügyeleti szobában meg aludhatnak. Legfeljebb be kell vinni pár emeletes ágyat.

Fogalmam sincs, mi egyebet lehetne még kezdeni szűk harmincezer, a társadalom többi részéhez képest erősen túlképzett szakemberrel, aki a tanult szakmájában dolgozik.

Az a baj, hogy nem tudunk mit kezdeni az orvosokkal. Nincs hova beilleszteni őket. Pedig próbáljuk: először is azt mondjuk rájuk, hogy korruptak. Mint a társadalom egésze. Hisz' ott a hálalóvé! Ez működhetne is, de sajnos csak egy elég behatárolt csoportjukat érinti.

Aztán mondjuk azt is, hogy: valójában buták! Mint a társadalom egésze. Hiszen a negyvenhét áttétes, IV. stádiumú, AIDS-es leukemiást nem tudják szemmel veréssel meggyógyítani. És hivatkoznak arra, hogy nincs pénz.

Mondjuk azt is, hogy amorálisak és szolgalelkűek. Mint a társadalom egésze. Hiszen ha van egy eset, egyből összezárnak. Kizárt dolog, hogy szakmai vagy morális alapon gondolják ugyanazt. Ez teljesen szokatlan viselkedés lenne bárkitől.

Hogy dögölne meg mind. Vagy igazából sokkal jobb lenne, ha megtalálná a helyét ebben a foglalkoztatási és társadalmi szerkezetben. De nem, és itt vagyunk egy országban, ahol ha mindenki annyi szaktudással, olyan morállal és olyan függetlenséggel végezné a megfelelő mennyiségű képzést igénylő munkáját, mint az orvosok, egy egész más világban kéne éljünk.

De nekünk Mohács kell. Az úgy a Balkán felé van, ahová tartozunk.

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szívű sihederje,
Verje csak, verje, verje.

Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig:
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása