Maga Hepatitits C-s, miért lopja még itt az időmet?

2013.05.17. 07:59

Április-1-én-véradás-a-Naplónál-Debrecenben1.jpgA döbbenet ez után jött, mert szinte kikelve magából rám förmedt, hogy én miért baszom el az ő idejét, nem is adhatok vért. Néztem rá bambán, mert nem értettem sem a szavait, sem a viselkedését.

Amióta tehetem rendszeres véradó voltam. Már, ha az évi átlag két alkalom rendszeresnek tekinthető. Mindig bulinak tartottuk a barátaimmal és jó érzéssel töltött el, hogy egy ilyen aprósággal segíthetek másokon.  Egy hosszabb ideig tartó nincs időm semmire időszak után szembe jött velem egy mobil véradó állomás és gondoltam, ha már bő egy éve nem voltam, akkor most itt a lehetőség, hogy pótoljam, amit kihagytam. Szépen kivártam a soromat, közben a többi donorral jó kedélyűen elbeszélgettem. Kitöltöttem a szokásos nyilatkozatot is. Rendszeresen sportolok, káros szenvedélyektől szinte abszolút mentes, de testékszer, se tetoválás, és hasonlók, amit ilyenkor megkérdeznek.

 

Az alacsonyabb vérnyomásom miatt rendszeresen külön rákérdeznek a dokik, hogy biztos vagyok a véradásban. Biztos szoktam lenni. Ezért nem is lepődtem meg, amikor külön félre szólított a protokollkérdések után.  A döbbenet ez után jött, mert szinte kikelve magából rám förmedt, hogy én miért baszom el az ő idejét, nem is adhatok vért. Néztem rá bambán, mert nem értettem sem a szavait, sem a viselkedését. Felocsúdva első sokkomból számon kértem az egészet, de csak még arrogánsabb megnyilvánulás lett az eredménye, de továbbra sem tudtam, hogy mi baj velem. Aztán hangos szóváltás után kinyögte az egész busz számára hallhatóan, hogy maga hepa C-s, miért lopja még itt az időmet, nem adhat vért, következő.

 

Nem hagytam annyiban, mert nem is értettem és a mögöttes tartalmat sem tudtam, csak annyit, hogy jót nem jelent.  Arra a kérdésemre, hogy akkor most menjek a háziorvosomhoz vagy kórházba, szóval mi a francot csináljak továbbra is lekezelő módon odabökte, hogy ezzel nem lehet mit csinálni, a rendszerben már regisztrálva vagyok, így teendőm nincs vele és most távozzak.  Mivel mindenki fültanúja volt a beszélgetésnek, így kerülve a többi véradó szemét sietve hazamentem, hogy utána nézzek mégis mit kaphattam el, ami miatt már a vérem sem jó. Újabb sokk. A hallottak és olvasottak alapján bő két-három hétig sajnáltam magam, mire sikerült erőt vennem és csak felkerestem a háziorvosomat. A történet happy enddel végződött.

 

A háziorvosom beutalt teljes körű kivizsgálásra, ami kiderítette, hogy negatív vagyok hepatitisre, de az úgynevezett vérvételkori gyorstesztek hamis pozitív eredményt adnak és ezért zártak ki a véradásból.  Hatalmas kő esett le a szívemről, amiért végtelenül hálás vagyok a háziorvosomnak, de bő egy hónapos gyötrődést szerzett a véradáskori vizsgáló orvos a "felvilágosítással és félretájékoztatással".

 

Amit javasolni tudok, hogy minden hasonló esetben érdemes egyeztetni legalább egy olyan orvossal is, akit már huzamosabb ideje ismerünk és hajlandó a kötelező körökön felül is tájékoztatni és végezni a dolgát. 

 

Jó egészséget kívánok mindenkinek: X

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2013.05.17. 09:37:44

Kedves X!
Minden jó,ha a vége jó!
Nagyon sajnálom,hogy ilyesmiben lehetett része-de ha lehet,ne vegye el a véradós kedvét!
Én is rendszeres véradó vagyok,mégis egy kezemen meg tudom számolni,hogy a negyvenvalahány esetből hányszor történt olyan,ami visszavett a lelkesedédemből,erkölcsi fogadalmamból.
Biztos én vagyok értetlen,de egyszerűen számomra teljesen elképzelhetetlen a leírt doki által tanúsított arrogáns,bunkó,tiszteletlen viselkedés.
Ha mégis,sürgősen panaszt kell tenni ahol csak lehet!
Amúgy van egy sebész ismerősöm,aki sok évvel ezelőtt kapta el a hepatitist egyik betegétől...
Sajnálatos,és erősen megsértette a jó hírnevét,emberi méltóságát!

Én személy szerint nem szeretem az ilyen mobil véradási helyeket...:(

gnme 2013.05.17. 15:15:05

a dokim múltkor az atyaúristent megváratta, mert el kellett látnia

ő ért egyedül ahhoz, amit csinál

az atyaúristen meg várhat

(én pofámvertem volna az orvost, aztán feljelentem)

vágtázó halottkém (törölt) 2013.05.17. 15:16:01

Nekem ez egy kicsit zavaros történet. Hogy produkálhat valaki hamis tesztet?! Ezt nem értem.
A vére ua. nem jöhet ki más. Egyáltalán ezek a mobil véradó állomások sterilizáltak?!
Valaki magyarázza meg!

éshanem 2013.05.17. 15:19:49

és akkor most ezek menni nyugat? gondolom tárt karokkal várják majd:)

Csipyke 2013.05.17. 15:22:38

@vágtázó halottkém: siman. Teves riasztas, benne van a pakliban. Minden tesztnek van hibaszazaleka, minel alacsonyabb, annal jobb.

Mondjuk en biztos rakerdeztem volna, honnan szedi, es megismeteltetem a tesztet.

zsírmalac 2013.05.17. 15:32:29

Sehogyan sem értem az orvos reakcióját. Ha a posztoló a legutóbbi véradás óta valóban megfertőződött volna, honnan a 'szomból kellett volna tudnia róla?

zsázsika 2013.05.17. 15:55:14

@vágtázó halottkém:
tudni kell, hogy az orvosi vizsgálatok, tesztek, képalkotó vizsgálatok nem 100% -sak. Ezt mindig figyelembe kell venni. Ha egy terhességi ultrahang kisfiút mutat, attól az még lehet lány. Ha betegséget mutat, lehet egészséges, és fordítva... A teszteknél létezik a hamis pozitív eredmény. Ettől függetlenül, azért az felháborító, hogy egy ilyen teszt alapján, ilyen stílusban, sok ember füle hallatára közölnek egy ilyen diagnózist. Azzal nyilván a kolléga is tisztában volt, hpgy lehet egy teszt álpozitív. Félre kellett volna vonni, leültetni, és főleg megmondani, hogy rendes, megbízható vizsgálatot kell végezni, mert ez csak egy előzetes eredmény, felvetette a betegség lehetőségét. Arról nem is beszélve, hogy egy hepatitist, pláne, ha kiderül, hogy a beteg nem tudott róla, kezelni lehet és kezelni is kell. Annyit minimum megérdemelt volna a posztoló, hogy megmondják neki, hogy keresse fel a háziorvosát... Még egy kérdés, bár ezzel senkit nem akarok és nem is lehet védeni: biztos, hogy orvos volt? Ettől persze még egy egészségügyi nővérnek, asszisztensnek is a fentiek szerint kellett volna eljárnia. Arról végleg nem beszélek, ismerve a magyar véradás helyzetét, olyan végeláthatatlan mennyiségű donor lett volna, hogy egy ilyen beszélgetés nem fér bele. Már csak azért sem, mert egy- joggal- felháborodott és veszekedő beteg bizony sokkal több időbe és energiába kerül... Szánalmas...

Tylia cordata 2013.05.17. 16:30:06

@zsázsika: a gyorstesztek (ugy vannak beállitva, hogy inkább hamis pozitiv, mint hamis negativ eredményeket produkáljanak. Pozitiv eredmény esetén kötelező a laboratóriumi teszt elvégeztetése. Bizonyos hibaszázaléka minden vizsgálatnak van, de a gyorsteszteknek jóval nagyobb, mint a laboratóriumi körülmények között, múszerek segitségével végzett vizsgálatoknak.

A durva bánásmód csúnya dolog, de a tisztességes tájékoztatás elmulasztása már szakmai-etikai vétség. Emiatt, és azért hogy Bunkó Doktort (ha egyáltalán orvos volt és nem hentes) kivonják a forgalomból. Ennek érdekében kérni kell az eset kivizsgálását az Országos Vérellátónől, a vérvételi hely (milyen városban, utcában, mikor történt a movil váradó állomáson a vérvétel, majd ők előkeresik azt, aki igy viselkedett). Cimezheti panaszát az EMMI Egészségügyi államtitkárságának, 1051 Budapest, V. Arany János utca 6-8.)

A hepatitis C fertőzés esetén hasmenéses tüneteket lehet észlelni, sárgasággal viszont nem jár. Ezért a betegek többsége nincsen tudatában annak, hogy átesett a fertőzésen. Időben felfedezett fertőzés jó eséllyel gyógyitható. Egyébként a kezeletlen hepatitis C néhány éven belül súlyos következményekkel jár (májrák, halálozás).

Dr.laikus PhD 2013.05.17. 17:21:08

@zsázsika:

Sokáig voltam véradó. Soha, de soha nem volt eredmény. Akkor sem amikor helyben teszteltek, ha egyáltalán van ilyen. Levették a mennyiséget és nem vegzáltak senkit.

Sőt mikor kiderült, hogy idült beteg lettem, én szóltam, hogy ne hívjanak, ne dolgozzanak feleslegesen.
Hálásan megköszönték.

Ha baj volt akkor kaptam levelet, vizsgálatra hívtak és időpontot, hogy gyógyulás után mikor adhatok már vért.

Szerintem ez kamu poszt.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.17. 17:23:05

szóval diszkréten félrehívta, hogy üvöltözhessen vele mások füle hallatára.

hehe64 (törölt) 2013.05.17. 17:36:35

"Bunkó doktorra" most nem térnék ki, ellenben a HCV-re igen, :-)

Még ha át is esik valaki ezen a betegségen, egyáltalán nem biztos hogy a fertőzés krónikussá válik. 30-35%-os esély van a spontán teljes gyógyulásra.
A hákli a dologban a véradástól való teljes eltiltás, valamint az, hogy minden invazív beavatkozás előtt közölni kell az orvossal a dolgot.
Sajnos drága és (a "betegre") nem veszélytelen a pontos állapot tisztázása (krónikus/nem krónikus), ezért gyakorlatilag soha nem történik meg.
25-30-év tünetmentesség után azért már nem nagyon kell félni a szövődményektől. :-)

Shörluck Homles 2013.05.17. 17:49:37

Ezer százalék, hogy az orvos tahó viselkedését nem hagytam volna válaszreakció nélkül.

Mészáros Laci 2013.05.17. 18:02:27

hol s mikor esett az eset?

tixar 2013.05.17. 19:50:44

Én is szeretnék még vért adni, már két sárga könyvecském is betelt időpontokkal, csak épp külföldre költöztem, ezért ha hazamegyek, a TB kártya nélkül elzavarnának.

Ebben az országban meg ráadásul az nem adhat vért, aki:
- az utolsó 12 hónapban volt külföldön
- valaha is 6 hónapnál többet töltött külföldön
- aki május 1-november 30 között járt pl. Magyarországon, vagy egyéb országokban ahol a Nyugat-nílusi vírus terjed... szerintük.

Úgyhogy ki tudja, adhatok-e valaha...

2013.05.17. 20:14:32

off
vért adni jó. nem rég adtam hosszú szünet után és valahogy jobban éreztem magam utána a bőrömben, hogy tettem valami értelmeset ebben az értelmetlen káoszban.

igi1 2013.05.17. 20:45:16

Na, erre tényleg azt mondom: EZ AZ IGAZI MEGALÁZÁS.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.05.17. 21:49:34

@hehe64: nem kell ennyire optimistának lenni. úgy 80%-ban krónikussá válik és ennek max a felét lehet kikezelni.
csak azt nem értem, ha "a rendszerben már regisztrálva vagyok" akkor erről a betegségről már régebben tudtak, nem akkor derült ki. akkor most mi is van?
vagy a mobil véradó állomás azon nyomban regisztrálta a beteget? milyen rendszerben?
ez a betegség kötelezően jelentendő az ÁNTSz-nél. addig nincs semmi rendszerbevétel. mégpedig ez az I csoportba tartozó, személyi adatokkal együtt jelentendő fertőző betegség.
itt valami nem stimmel

kispotzak 2013.05.21. 14:22:47

@Dr.laikus PhD: nem naiv egy kicsit ez a hozzáállás? Én meg nem szoktam hálapénzt adni, tőlem még SOHA nem kért doki pénzt (ráutaló magatartással sem), és az elmúlt több mint 3 évtizedben 90%-ban korrektül láttak el (a fennmaradó 10%-ot is túléltem, úgyhogy egye fene :-) ).
És akkor most saját tapasztalataimra alapozva minden olyan beszámolót, amely arról szól, hogy vki ad vagy kap hálapénzt, azt "kamuposztozzam" le, mert én még ilyennel nem találkoztam?

Dr.laikus PhD 2013.05.21. 16:08:17

@kispotzak:

www.veradas.hu/tudnivalok-a-veradasrol.html

potzak, potzak!

Megszokhattad már, ha én már kamuposztot mondok annak van alapja.
---------------------------
Véradás=Szűrővizsgálat

A véradás _után_ a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.

www.veradas.hu/tudnivalok-a-veradasrol.html

kispotzak 2013.05.22. 23:42:44

@Dr.laikus PhD: De a vizeletet nem vizsgálják? Egy (na jó, csak 1etlen 1 :-) ) hülye orvos nem lehet, hogy az alapján üvöltözik? Esetleg, picit felemeli a hangját, csak posztoló túlérzékeny?
(Bocsi, zombi vagyok már, ígérem meg fogom nézni a linket, de tudod, olvasni már nem vagyok képes, viszont vakon gépelek :-) ).

kispotzak 2013.05.23. 09:42:09

@Dr.laikus PhD: Fogalmam sincs, nem vagyok orvos :) De véradó igen, és eddig minden alkalommal volt vizeletvizsgálat. Egyszer, tizenvalahány éve el is küldtek a vizeletvizsg.eredménye miatt. (Nem valami egetverő probléma volt, csak megvolt a mensim, persze így észrevették, én úgy gondoltam, nem gond, ők úgy, hogy igen). Szóval csak arra gondoltam, hogy nem lehet, h a vizeletvizsgálat mutatta ki a hepaC-t?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása