Egy biztos: marad a hálapénz!

2013.03.06. 06:59

bad-doctor.jpgAmit biztosnak tartok: a hálapénz a jelenlegi bérek és szabályozások mellett továbbra is maradni fog.

„Húsz évvel a rendszerváltás után is rendszeresen fizet hálapénzt a magyar beteg, és továbbra sem lát kivetnivalót ebben. A hálapénz elleni kezdeményezések tehát eddig nem vezettek sikerre 

„a betegek egyötöde fizet az orvosi viziteken átlagosan 16.900 forintot, csaknem fele a kórházi ellátás során átlag 37.300 forintot”

„Különösen igaz ez a fővárosiakra, a 65 év felettiekre és az alacsony iskolai végzettségűekre. ”

„a Rezidens Szövetség felmérése szerint az alacsony fizetés mellett a munkaterhelés és a rossz munkakörülmények, valamint a hálapénz tartja leginkább külföldön a magyar orvosokat. Ez utóbbiról a friss diplomás orvosok 90 százaléka akár szerződésben is lemondana, annyira idegenkedik tőle”

„becslések szerint 30 százalékot tesz ki a magánkiadás a hálapénzzel együtt.”

 

Idézetek innen: http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/nem-vezetnek-sikerre-a-halapenz-elleni-kezdemenyezesek-396201

és

http://index.hu/gazdasag/2013/01/23/10_ezer_forint_halapenzt_fizetunk_evente/

 

 

Szóval a „hálapénz elleni kezdeményezések”… Amik nem vezettek eredményre.  Emlékszik valaki érdemi intézkedésre a hálapénz ellen? Egyáltalán mi lenne megfelelő és hathatós intézkedés?

Próbálok összerakni néhány gondolatot, aztán majd folytatjátok.

-         Alapvetően normális fizetés az orvosoknak. Olyan fizetés, ami mellett nem kell másod- és harmadállást vállalni. Olyan fizetés, ami garantál egy tisztességes életszínvonalat és  lehetővé teszi, hogy az orvos visszautasíthassa a hálapénzt. Hiszem, hogy nagyon sok orvosnak ugyanúgy megalázó.

-         Amennyiben ez megvan, akkor komoly ellenőrzés. HA biztosítják a megfelelő fizetést, akkor viszont tényleg ne fogadjon el plusz pénzeket. De csak akkor lehet ezt követelni, ha az első feltétel megvan. Addig ugyanis a hálapénz nem más, mint az állam által a betegekre hárított teher: „mi nem adunk nekik rendes fizetést, adjatok ti”

-         Az ellátás szabályozása. Ugyanis az a hálapénz sokszor csak a nevében hálapénz. Valójában félelempénz. Megvesztegetés. Mert annyira minimális szinten vannak a lehetőségek, hogy a beteg retteg, hogy nem kapja meg, ami a gyógyulásához szükséges. Ezért ad pluszpénzt, megveszteget. Hogy a szűkös kapacitásból (anyagi és emberi) neki jusson. Akár a másik beteg rovására is.

Ezért kellene szabályozni a „kinek mi jár” kérdést. Pontosan körülhatárolni a befizetésért járó ellátást. És lehetővé tenni a kiegészítő biztosítást. ODA fizetsz be pénzeket, nem zsebbe, és onnan használod fel, ha kell, és szeretnél többet kapni.

 

A jelenlegi állapotok szerint fent fog maradni a hálapénz. Amíg kevés a nővér, fizetni fogunk, hogy a mi hozzátartozónkra figyeljen, etesse, pelenkázza. Amíg alacsony a keret az elvégezhető műtétekre, vizsgálatokra, fizetni fogunk, hogy a mi hozzátartozónkat vegyék előre. Amíg az orvos olyan bért kap, amilyet, lesz, aki elfogadja.

És olyan is, aki elvárja. Ezen a részén sincs mit vitatkozni. Tényleg van orvos, aki kifejezetten igényli (és értésedre is adja) a borítékozást. Esetleg konkrét borítékvastagságot is megszabja.

 

A Rezidens Szövetség szerint az orvosokat többek közt a hálapénz rendszere is külföldön tartja. Érthető. Ha egy (itthonihoz képest) nagyon korrekt fizetésért dolgozhatsz, választanád a számodra is megalázó sunnyogást?

A gyakran visszatérő szólamoknak mond ellent a rezidensszövetség fenti véleménye. Miszerint a hálapénz az orvosok érdeke. Ha belegondolsz: az orvosi szakok közül valójában kevés a hálapénzes. Vannak tipikusan ilyenek: a szülész-nőgyógyász, a sebész. De mennyi hálapénzt kap pl egy laboros, egy bőrgyógyász, ortopéd orvos, szemész, patológus, endokrinológus, kardiológus, stb. Az orvosok szerintem kb 10 %-nak érdeke a jelenlegi hálapénzrendszer. A többi vélhetőleg boldogan fogadna egy olyan szabályozást, amely megfelelő bérezés mellett bünteti a hálapénz rendszerét.

Tulajdonképpen gondoljatok bele: ha valóban annyira megérné a normális fizetés helyett hálapénzezni az orvosoknak, akkor miért mennek annyian külföldre, ahol nincs hálapénz, de van rendes fizetés (és persze egyéb körülmények: eszközök, körülmények, szabályozott és kifizetett túlórák, persze).

 

Erre viszont –bármiféle látszatintézkedés mellett- törekvést sem látok.

 

Amit biztosnak tartok: a hálapénz a jelenlegi bérek és szabályozások mellett továbbra is maradni fog.

 

Helia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mondeoman 2013.03.06. 11:03:01

„a betegek egyötöde fizet az orvosi viziteken átlagosan 16.900 forintot, csaknem fele a kórházi ellátás során átlag 37.300 forintot”
„Különösen igaz ez a fővárosiakra, a 65 év felettiekre és az alacsony iskolai végzettségűekre. ”

Ezek tipikusan azok az emberek, akik a leghangosabban szoktak sírni, hogy milyen szegények. De azért úgy látom, ha orvoshoz kell menni, akkor azért hirtelen akad náluk 15-20 ezer Forint. Ha kórházba kell menni, akkor több is. Ettől függetlenül a 300 Forintos vizitdíj bevezetésekor is ők nyavalyogtak a leghangosabban...

Teljesen egyetértek egyébként, normális fizetést kellene adni az orvosoknak, a hálapénzt pedig tűzzel-vassal üldözni, mert etikátlan, hülyeség, és (egy normális társadalomban) felesleges.

El Visco Stello (törölt) 2013.03.06. 12:22:53

Ameddig nem tisztáztuk, hogy mit jelent a szó, hogy "hálapénz", addig minden további kérdés felesleges. Demivel a szóban szerepel, hogy "pénz", azaz törvényes fizetőeszköz, innentől kezdve jogállamokban erre a pénzforgalomra is a törvények vonatkoznak(nának). A pénz törvényesen végzett(és ellenőrzött) tevékenység, törvényesen forgalmazott(és ellenőrzött) áru ellenértéke. Mivel az államnak lövése sincs a hálapénznek még a nagyságrendjéről se, adót nem vet ki rá, ellenőrizni nem tudja/akarja, tehát megkockáztatom, hogy törvénytelen. Aki kapja(kéri-követeli-elfogadja) és aki adja egyaránt bűncselekményt követ el. Márpedig ami bűncselekmény, azt a törvénynek üldözni és szankcionálni kellene. Ha tovább akarom spilázni, akkor alkotmányellenes is, mert az állami egészségügy kapacitása miatt sérti azoknak az embereknek a legmagasabb szintű egészséghez való alkotmányos jogát, akik hálapénz nélkül hátrányba kerülnek a hálapénzesekkel szemben.
Ma a magyar ember ott tart, mint az ősközösségben, vagy ahol a természeti népek. Áldozatot mutat be a sámánnak félelemből és tisztelete jeléül.

M.D.House 2013.03.06. 12:57:34

Amíg nem lesznek az egészségügyi bérek rendezve, addig nem lehet semmit tenni a hálapénz ellen. A magyar kormányokat pedig nem érdekli az egészségügy, mert pontosan azt gondolják, hogy minek itt bért rendezni, ha úgyis van a hálapénz? A rendszerváltás óta egyik kormány sem csinált semmit az egészségügyben, csak tovább rombolta. A mostani is csak a pénzt vonja ki belőle évről-évre. Úgyhogy a helyzet itt csak rosszabb lesz...

gnme 2013.03.06. 18:38:54

hálapénz nélkül is bajba lehet kerülni

"sérti azoknak az embereknek a legmagasabb szintű egészséghez való alkotmányos jogát"

lásd inzulinos cukrosoktól elveszik az analóg inzulint, mer az pénzbe kerül

(...) *arik rájuk a kormány. Azok nem emberek.

Ez az üzenet.

karcsibácsi 2013.03.06. 19:01:25

@gnme: Ez a hozzászólás vagy tudatlanságból született (ez a kisebbik bűn, bár aki nem tud arabusul..), vagy szándékos, rosszindulatú, demagóg csúsztatás.
Az analóg inzulin valóban drága, sok pénzbe kerül az adó- és járulékfizető állampolgároknak (nekünk). Nem "az inzulinos cukrosoktól veszik el", hanem azok a cukorbetegek, akiknél a nagyon drága analóg nem hat jobban, mint a szintén kiváló, de nem annyira drága humán inzulin, azok ezentúl "csak" az utóbbit kaphatják meg a társadalombiztosítás támogatásával.

Danubius 2013.03.06. 19:01:28

Kéne egy internetes felület a NEFMI honlapján ahol a taj számod megadásával beírhatod hogy melyik pecsétszámú orvosnak milyen BNO kezelésre mennyit adtál. Rendeletben kellene tiltani a hálapénz adóztathatóságát (vagy alaptörvénybe iktatni). Így mielőtt a betegek hálásak akarnának lenni tájékozódhatnának a honlapon hogy x évben havi átlag y hálapénzt kapott az orvos. Ezen a honlapon az oladllécen ott kéne legyen hogy mennyi a rezidensszövetség által méltányosnak gondolt fizetés. Így nem kell a betegeknek részinformációk alapján dönteni. Vannak orvosok akik havonta millió körül keresnek, de vannak akik semennyit pedig rájuk is szükség van. Ezért lenne jó ez a rendszer mert kiegyenlítené az egyenlőtlenségeket. Ugye mindenki sejti hogy nem a szülész-nőgyógyászok mennek külföldre...

kristofxx 2013.03.06. 19:02:42

Nagyon egyszerűen meg lehetne szüntetni vagy inkább jelentősen csökkenteni a hálapénzt. A betegnek valamennyit fizetnie kellene hivatalosan közvetlenül az orvosnak a szolgáltatásért. Ott helyben.
Épp ezért a hálapénz a magán rendeléseknél fel sem merül.
Most nem az összeg nagyságáról beszélek, hanem maga az aktus a fontos, amennyiben fizetni kell érte, máris a kapcsolat kétoldalúvá válik, csökken a kiszolgáltatottság és lekötelezttség érzése. Kiegyensúlyozottabb lenne az orvos- beteg kapcsolat.
Persze ez mellett a az orvosok bérét rendezni kellene, de úgy hogy a szolgáltatás, amit nyújtanak közvetlenül ellenőrizhető legyen.
Tudom, hogy ez a sokak által demonizált több magánbiztostós rendszer.

NIKI LAURA 2013.03.06. 20:58:55

Németországban élő 70 éves rokonomat,csak a kórház professzora kezelhette..ugyanis a legmagasabb biztosítást fizette sok-sok évig.
Elképzelhetetlen,hogy a középszerű melós-igy középszerű TB-t fizető-hálapénzt dugdosna az osztályos orvos zsebébe a "swarczvald" klinikán.
Az orvos nem érteené,mit is akar!!!Nem vicc,nem értené!

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.06. 21:12:31

A halapenzt el is lehet tuntetni, meg nem is. A megoldas az volna, hogy a halapenzeket legalis csatornaba tereljuk, vagyis bizonyos szolgaltatasokert fizetni kelljen. Becslesek szerint a halapenzekbol siman lehetne korrekt berrendezest csinalni.. Miert nem mukodik? 1) Mert akik a halapenz intezmenyrendszeret a leginkabb elvezik, azok a magas beosztasu szakorvosok.... 2) Mert politikailag senki nem meri meglepni a fizetos egeszsegugy bevezeteset... Emlekezzunk. A magyar ember meg a 300 Ft-ot is leszavazta... Igy hat marad a balkani korrupcio...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.03.06. 21:14:07

@NIKI LAURA: CA1B je volt, vagy régebben létezett egy efölötti is. ilyen van nekem is, nem olyan nagy kunszt, jelenleg még olcsóbb is mint az állami biztosítás, bár lehet, hogy 70 évesen majd drágább lesz :)
sajna itt is buknak le mostanában orvosok hálapénzes ügyekben, pl a transzplantok körül óriási a botrány

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.06. 21:59:22

@Análpápa:

"Becslesek szerint a halapenzekbol siman lehetne korrekt berrendezest csinalni."

Ez butaság, bárki is becsülte.

Csak papír és ceruza kérdése az egész.

Ma a hálapénz összegére a leggyakoribb becslés az évi 60-80 milliárd forint. Hangsúlyozom, becslés, konkrét összegre értelemszerűen nem lehet alapozni. Legyünk nagyvonalúak, és vegyünk 80 milliárdot évente.

Ma Magyarországon kb. 30000 orvos dolgozik. Az ő átlagos, emelés utáni fizetésük legyen mondjuk havonta 450000 forint bruttó. 450.000x30.000x12=162.000.000.000 Ft. 162 ezer milló, azaz 162 milliárd.

Konkrétan a hálapénz-becslések legmagasabb összegéből sem lehetne nemhogy teljes körű egészségügyi fizetésemelést kihozni, hanem még pusztán az orvosok (nővérek, asszisztensek, szakdolgozók nélkül!) fizetésemelése sem jönne ki.

Ezért elsődleges érdeke az államnak a jelenlegi hálapénzrendszer fenntartása.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.03.06. 22:12:36

az összes idióta tartja fel ezt ahazug genya rendszert aki fizet...

az anyósom is..az még a háziorvosnak is tejel MINDEN hónapban .... de mégis úgy kúszik be a küszöb alatt ha beteg, mintha neki kellene szégyelnie, hogy megfázott...

luis5 2013.03.06. 22:16:04

Mióta az eszemet tudom, tele a padlás világmegváltó ötletekkel.
A következőre válaszoljon valaki: hajlandó-e BÁRKI is a jelenlegi TB járulék dupláját, tripláját fizetni????? Merthogy a legálisan magas fizetések nem az égből pottyannak.
Ha nem hajlandó ( mert erre biztosan fogadok) addig hagyjuk a hülyeséget...
Marad a hálapénz rendszere, amiből persze az orvosok kb. 20-25 %-a részesül.
A többi meg lelép ha tud.

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2013.03.06. 22:34:28

@kristofxx:
Ez lett volna a vizitdíj. Egyébként a jól működő egészségügyi rendszerek nagyobbik részében van vagy vizitdíj vagy önrész. Van olyan hely is (Skandinávia) ahol kórházi napidíj is van az első 3-5-7 napra amit bent tölt a delikvens (vizitdíj/önrész is első 20 vizitre). Az akut betegségek amiket így nem lehet finanszírozni kerülnek állami finanszírozásra, egyébként aki beteg az beszáll a költségekbe. Persze minimálbér nem vicc szinten megy mint Magyarországon, az én üzemi dokim pl. két hónap szabit vett ki évente és úgy 5500 euro körül keresett úgy, hogy nem műtött, csak ült az irodájában és a 250 férfi dolgozót ellátta. A nőknek (annak az 50-nek) járt egy másik, női doki, hogy mégse férfi vizságlja őket.

Kérdeztem a dokit a hálapénzről, kerekedett a szeme, nem értette. 2x magyaráztam el neki és azt mondta, hogy szerinte viccelek.

kristofxx 2013.03.06. 22:55:06

@ErtelmetlenSzajkarate:
Igy van en is pontosan tudom, hogy ez lett volna a vizitdij egyik szerepe. Nem veletelne, hogy az orvosok a FIDESZ-szel együtt mindent megtett, hogy megszüntesék és elszabotálják.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.06. 23:07:30

@ Imre Borók:

Állami intézményben az előzetesen igényelt összeg minden szempontból illegális.
Magánrendelés keretein belül viszont ez a természetes, még a sürgősségi jellegű ellátásban is előre megszabott díjak vannak.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.06. 23:09:43

@kristofxx:

A 300 forint nem az orvos bevétele volt, hanem az OEP-é. A beteget ténylegesen ellátók semmit nem láttak belőle.

A vizitdíj egyetlen kimondott célja a megkurtított OEP-kassza kipótlása volt.

kristofxx 2013.03.06. 23:26:00

@radiologus.hu:
Persze, hogy nem az orvos bevétele volt, nem is azt mondtam, hogy az orvosnak kell fizetni, hanem a szolgaltatásért kell fizetni, csak időben és helyben egy helyen. Épp azért, hogy a kettős fizetést szabályozza, nem az összeg nagysága a lényeg, hanem maga az aktus. Ha egyszer "kifizeti" a páciens nehezen fog utána még hálapénzt is adni.
A vizitdínak sem a bevétel volt a lényege, hanem az hogy a páciens közvetlenül fizette és ezzel valamiféle érezhető "árat" adott a szolgáltatásnak és így tudatosan vagy tudat alatt is szabályozta az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.
Az meg puszta primitiv demagógia, hogy valaki a 300 Ft miatt nem jutott hozzá a szolgáltatáshoz. Egyelőre sem az orvosnak, sem az intézetnek nem érdeke az, hogy a felesleges beteg igények száma csökkenjen. Nagyon úgy tünik, hogy az állami egészségbiztosítónak sem ez az érdeke.

Tamás Csacsicska 2013.03.07. 05:53:27

Megoldás az lesz, amikor a beteg helyett a biztosítója (nem a TB!) rendezi a számlát. Tehát a beteg biztosítást vesz, a biztosító pedig fizeti az ellátást, esetleg az önrészes CASCO mintájára.

Apfelzimt [DE] 2013.03.07. 08:24:06

@NIKI LAURA:
Èn Németországban élek,azért az orvos értené, hogy mi az, hisz nem hülye. Hogy elfogadná-e egy más kérdés, valószínüleg tényleg nem.
Viszont az orvosok itt is sírnak (kezdö 4500 eurós fizetésért!!!), hogy keveset kapnak, és hogy ebböl nem lehet megélni. Tapasztalatból mondom, a párom apja és testvérei is orvosok. Elképesztöen dühít amikor panaszkodnak a fizetésükröl.

Ha az orvosok több fizetést kapnának, egy idö után mindennek ellenére menne ez a folyamat tovább, hisz a pénz sosem elég.
Arról nem is beszélve, hogy az emberek fejéböl nehezen lehet ezt kitörölni, mert félnek, hogy ha nem adnak akkor mi lesz. Ez egyszerüen ilyen...a nagymamám még most is fél szavazni, mert "tudni fogják". Vannak dolgok amikhez generációs váltás kell.
Èn pl sosem fizettem hálapénzt. Vagy elmentem (amíg Mo-n éltem) magán orvoshoz és kifizettem a törvényes járandóságát vagy nem mentem orvoshoz. Elveim ellen is lenne, hisz a Hipokratészi esküt is minek teszi le az ilyen orvos aki elfogad pénzt. Lehet naív vagyok (söt, biztos), de én olyan orvoshoz akarok menni aki tartja magát az esküjéhez. Bármelyik orvos nyithat (és nagyon sok nyit is) magán praxist. Ès ha kevés a fizetése akkor ez a helyes megoldás (vagy a teljes magánpraxisra váltás).

VaTi 2013.03.07. 08:33:51

@user128: "Bármelyik orvos nyithat (és nagyon sok nyit is) magán praxist."
éppen ezért nem garancia a magánpraxis arra, amit sokan hangoztatnak: hogy jó orvost, jó ellátást csak magánban kapnak. Hiszen bármelyik indíthat. Csak pénz kérdése, nem tudásé

kispotzak 2013.03.07. 09:02:57

@Mondeoman: "Különösen igaz ez a fővárosiakra, a 65 év felettiekre és az alacsony iskolai végzettségűekre. ”
Ezek tipikusan azok az emberek, akik a leghangosabban szoktak sírni, hogy milyen szegények. De azért úgy látom, ha orvoshoz kell menni, akkor azért hirtelen akad náluk 15-20 ezer Forint."

Ismersz ilyen embereket? Mert én igen. És TÉNYLEG szegények. És mivel szegények, már rettentő sok hátrány érte őket az életben, és a sok-sok pofon elhitette velük, hogy egyszerűen nem kaphatnak normális ellátást akkor, ha nem tejelnek. És előkaparják a pénzt, akárhonnan: ha a férj, feleség, szülő, gyerek kórházba kerül, akkor akár szó szerint a szájuktól vonják meg a falatot, h a dokinak adjanak. Nem azért "sírnak, hogy szegények", mert megjátszák magukat. Szegények, és még szegényebbé válnak, mert ráadásul tájékozatlanok, elesettek, öregek...

kispotzak 2013.03.07. 09:06:41

@luis5: Igazad van, és nincs igazad :-) Egyáltalán nem csak arról van szó, hogy mondjuk a tb járulék tripláját fizessük holnaptól. Az egész gazdaság, (egyrészt) és önmagában az eü (másrészt) rendberakása lenne szükséges. Ha több embernek van munkahelye, ha hatékonyabban, jobban gazdálkodik az állam, jól működik az eü, nem folyik ezer lyukon a pénz, akkor lehet, hogy magasabb, de nem tripla annyi tb járulékot kellene fizetni. Ma tényleg senki nem fizetne szívesen többet, mert a szó szoros értelmében semmi hatását nem látná, és ráadásul a bizalom is rég oda. Nem akarok politizálni, de ugyan ma már ki hiszi el, hogy mondjuk egy komoly tb járulék emelés után majd, 2-3-4 év múlva egy húdejólműködő egészségügyünk lesz, ittmaradó, elhivatott orvosokkal, ápolókkal, hálapénz nélkül...
Nem csak a hálapénzről szól ez az egész szerintem.

veracity 2013.03.07. 09:22:48

@radiologus.hu: A számok nem megfelelőek. Az orvosok fizetésemelésének költségéből az adókon keresztül visszaáramlik az államhoz egy tekintélyes rész. Tehát nem kerül annyiba, mint gondolod, mert a hálapénz nem adózik. Gondolom, nem érted. Nem baj.

kispotzak 2013.03.07. 09:30:44

Partizánkodom. Nulla eredménnyel. Újra és újra próbálom elhitetni emberekkel, hogy hálapénz nélkül is működik általában, a legtöbb helyen. Leírom a tapasztalataimat, és vagy nem hiszik el, vagy negligálják... Leírom újra.

Elvétve fizettem eddigi életem során "hálapénzt". Körzeti orvosnak, gyerekorvosnak soha. (Annak a gyerekorvosnak sem, akiről a környéken lakók le akartak beszélni, mert "csak a pénzt várja, különben ki sem jön, vigyázz!" - védőnő rábeszélt, hogy legalább próbáljam ki). Soha körzeti orvossal rossz tapasztalatom nem volt. Gyerekorvossal sem. Az a gyerekorvos, akiről pont a "pénzéhsége" miatt le akartak beszélni, szakmailag, emberileg kiemelkedőnek bizonyult. Egy idő után elköltöztünk, de egy utazás alkalmával ő volt közelebb, kicsit ijesztő tüneteket produkált a gyerkőc, félve mentem be vele, megnézné esetleg? Rendelési idő végére értünk oda... Megnézte szívesen, figyelmesen, és épphogy el nem küldött a fenébe, amikor egy doboz bonbont és némi pénzt akartunk adni, lévén tényleg nem volt már a gyerkőc az ő betege. Nem volt hajlandó elfogadni, hiszen "ez a dolga".

Komolyabb műtétnél sem jelezte a főorvos semmilyen módon, h várna vmit. Gondosan, figyelmesen vizsgált, sokszor bejött, és nagyon jól sikerült a műtét. Neki utólag adtunk ajándékba egy "komolyabb" könyvet, úgy tűnt, tényleg örül, úgy éreztem, kimondottan jó érzést okozott neki, h nem borítékot adtam. Hogy nem keresett-várt borítékot a könyv borítója mögött, abból gondolom, h a későbbi kontrollokon ugyanolyan gondossággal vizsgált, ugyanolyan kedves volt.

Egy dokinak adtam rendszeresen pénzt, mert úgy ajánlottak be hozzá, h "illik". A nőgyógyászomnak. Nagyon jó fej, korrekt doki volt, szerettem. Sajnos (tényleg önhibáján kívül) a szülésemre pont nem ért be. Egy ügyeletes fiatal doki vezette le, empátiával, odafigyeléssel. Nem volt hajlandó elfogadni a pénzt. A szülésznőmnek, akit ügyeletből hazaérve ébresztettem, és végig velem volt, adtam, utólag.

Ezek a saját tapasztalataim. És akkor az ismerősöké: "úgyis kell adni, mert különben le se szarnak!" Hiába mondom, h legalább próbálja meg, adjon vmi bizalmat! Mert ha az orvos tényleg elvárja, akkor ráutaló magatartással, vagy akár konkrétan kimondva úgyis jelezni fogja! Nem kell, nem szabad előre lealázni azzal a másikat, hogy azt feltételezzük, csak külön pénzért fogja a munkáját elvégezni!

Ismerősöm mindig ad a gyerekorvosnak pénzt, ha mennek. Doki mégis bunkó, sokszor eleve feltételezi, h nem is beteg a gyerkőc, csak anyuka otthon szeretne vele maradni. Előfordul, h a lázas, napok óta rettenetesen köhögő gyereket másnapra ki akarta íratni, "addigra rendben lesz".
Nem tudok másra gondolni, hogy az állandó pénz nyomogatás miatt tényleg azt hiszi, h az anyuka tényleg csak kihasználja, nem mond igazad, és szimplán felhasználja arra, h minél többet lógjon a munkahelyéről...

Ismerősöm panaszkodik, h a lánya szülni fog, de 80-100e alatt SENKI nem vállalja el. Ugyanaz a város, ahol én szültem, 1-2 év különbséggel. Elmondom a saját tapasztalataimat, üres szemekkel néz, majd kezdi előről a panaszkodást.

Ember kórházban van, komoly kivizsgálások, mindenki kedves, nem nyújtják a kezüket. Főorvos asszony szól, h ilyen-olyan műtét kell, utánanéz, mikor, hogyan lehetne, majd telefonál. Két napon belül még nem hívja. "Na, ez is pénzt akar, 200e alatt úgysem csinálja meg, menjünk a megyei kórházba, ott csak olcsóbb lesz.". Pár nap múlva jön a telefon, doktornő elmondja, hogy sikerült időpontot találni, adja az infókat. Utalás sincs arra, h pénzt akarna.

Basszus, én hiszek abban, h a legtöbb ember, aki választ egy hivatást, az - még akár akkor is, ha rossz a fizuja, és tényleg van oka panaszra - akkor azt igyekszik megfelelően elvégezni. Hiszek azoknak, akik arra panaszkodnak, h konkrét összeget kért előre az orvos, de meggyőződésem, h nem ez a tipikus. A legtöbbet mi magunk alázzuk le azzal, hogy feltételezzük, CSAK erre vár.

Ne várjunk mindent a kormánytól, tök felesleges. Ha MI elkezdünk NEM adni, akkor fognak csak rádöbbenni, hogy TÉNYLEG MUSZÁJ rendezni a fizukat, és az eü-t, úgy en block.

Bocs a hosszú kommentért.

veracity 2013.03.07. 10:09:58

@FILTOL: Nincs igazad. Pedig a blogíró nagyon okosan felvilágosított, "Mert annyira minimális szinten vannak a lehetőségek, hogy a beteg retteg, hogy nem kapja meg, ami a gyógyulásához szükséges. Ezért ad pluszpénzt, megveszteget. Hogy a szűkös kapacitásból (anyagi és emberi) neki jusson. Akár a másik beteg rovására is."

Egyértelmű, sok az eszkimó (beteg) és kevés a fóka (orvos, ápoló, műszer, gyógyszer). És mindenki egyenlő betegként az egészségügy előtt.?

Pista és Jóska beteg, de csak az egyik ellátására van meg a kapacitás. Ha Pista bának vagy a fiának van pénze, akkor fizetnek a döntési helyzetben lévő orvosnak azért, gogy ne Jóska bát gyógyítsák (meg), hanem Pista bá legyen az a szerencsés, aki. (Aki beteg, az persze mindenképp szerencsétlen.)

Az meg egy külön történet, hogy vannak, akik pokolian sok TB-t fizetnek be, mert bejelentett, jól fizető állásuk van. Mondjuk Jóska bá épp ilyen volt. De nem tett félre eleget. Pista bá meg egész életében humbug minimálbéren jelentette be magát, fütyölt adózni, félrerakta az elcsalt adót és a végén szépen kigolyózza az ellátásból a jól fizető Jóska bát! Az orvos meg Pista bának tiszteleg, Jóska meg megy a hűtőbe időelőtt.

Ez ma Magyarországon a közmegegyezés. Ne fizess be az egészségügybe, hazudd el a jövedelmedet, rakd félre ha van eszed. Ha baj van, majd megveszed aprópénzen az egészségügyben döntést hozókat és kiszorítod a TB-fizető naívokat.

Én pl. évente hivatalosan befizetek 5 millió TB-t. Ha meg 30 év után bajba kerülök, ha nem fizetek "hálapénzt" kiszorítanak az ellátásból olyanok, akik évente 500 000 forintot fizettek csak be.

Nyilvánvaló, hogy azok, akik nem tudják elhazudni a magas bevételeiket azt szeretnék, ha fizetős, privát biztosítós lenne az egészségügy. Aki meg feketén szerzi a jövedelmét, az a hálapénz fenntartásában érdekelt, abban hogy fizesse más az egészségügy fenntartását, hogy ő élősködhessen másokon. Akinek meg valóban nincs csak minimáljövedelme, az kétségbeesetten ragaszkodik ahhoz, hogy neki is legyen olyan egészségügyi ellátása, mint a mérnök úrnak. Ezért a szegények az ingyenességért állnak ki, azaz fenntartani a mai rendszert. Ők vannak többségben, mint szavazók, ezért így is marad minden.

De ki fog egyre inkább épülni a privát kórházi, orvosi ellátás, párhuzamosan az összeomló, értéktelenné váló ingyenes állami mellett. De mindenkitől bevasalják a TB-t, pedig a jobb fizetésűek semmit se vesznek majd igénybe belőle. Már ma sem megy pl. proktológiára ingynes kórházba egy értelmes, jó jövedelmű polgár, csak magán ellátásba.

veracity 2013.03.07. 10:12:59

@kispotzak: Helyes. Te ne adjál hálapénzt. Én azért adok.

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.07. 11:36:26

@radiologus.hu: Erdekes... En eddig kizarolag 200 milliard feletti becslesekrol hallottam... Bar lehet, hogy azota valtozott annyi, hogy manapsag mar a maganklinikak olyan szeleskoru szolgaltatasokat nyujtanak, hogy az emberek jelentos resze (magamat is beleertve)inkabb ott intezi egeszsegugyi problemait. Ezek a penzek nyilvan eltunnek a halapenz rendszerebol, am vegso soron ugyanugy az allami egeszsegugy forrasszegenyseget tartositjak...

2013.03.07. 15:04:59

@Análpápa: @veracity: @kispotzak: Én pl. már úgy vagyok vele, hogy akkor sem dolgoznék a magyar egészségügyben, ha hirtelen bruttó 450-et kereshetnék, aminek perpill a fele se igaz. És nem csak én vagyok így ezzel, a héten beszéltem az ismerőseimmel erről, elég nagy egyetértés mutatkozott.

Nagyon leegyszerűsítő és a valóság komplex szempontrendszerétől eltekintő az az elképzelés, ami szerint ma Magyarországon lehet tartani a kezdő orvosokat egy közepes, multinál összekaparható fizetéssel.

Az a helyzet, hogy nem lehet.

Ahogy most meghallgattam a többieket, számomra kirajzolódott, hogy a fizetés már rég nem elég motiváció. Itt arról van szó, hogy egy nyelvet/nyelveket beszélő, többnyire külföldi tapasztalatokkal rendelkező, kultúra iránt nagyrészt fogékony, vágyakkal, szakmai motivációkkal teli réteget próbálunk itt tartani, akik az életük jelentős részét azzal töltötték, hogy keményen küzdöttek azért, hogy ezt a munkát végezhessék.

Mit tudunk nekik nyújtani?

Ez az ország lendületesen tart abba az irányba, hogy mi legyünk Európa pöcegödre. Egy szégyen és egy mindennapos nyomorérzet, egy szörnyű és pusztító idegenség, ami áthatja ezt a fiatal szakmai csoportot. A legdurvább az volt, hogy a hosszabb külföldi tartózkodásunk után mindenkinek az első dolog, amit észrevett, az az volt, hogy milyen bunkók az emberek. Magyarországon a hétköznapi életben joggal számíthatsz arra, hogy átvernek, lehúznak, meglopnak, megaláznak, bürokratikus tortúráknak vetnek alá, rosszabb esetben kirabolnak, megvernek vagy megerőszakolnak.

A gyógyítás helyszíne többnyire lepusztult, a műszerek vagy ócskák, vagy nem is lehet őket a kapacitásuknak megfelelően használni, az ápolószemélyzet borzalmas állapotban és létszámban van, a nélkülözhetetlen eszközök hiányoznak, nincs gyógyszer, reagens, pelenka, kötszer. Emellé társul az általános érzés, hogy a betegek egy része az embert megveti, erőszakoskodik, nem számít neki semmilyen szakmai elv, ő azt akarja, hogy az orvos tapsoljon az elképzeléseihez (pláne, ha pénzt ad); a munkaidő sosem normális, ellehetetleníti a tisztességes munkavégzést, az adminisztráció órákat visz el egy nap, mert nincs asszisztens, az orvosok retteghetnek a bíróságtól, ezért gyakran a jogi felelősség betűjét követik, ami aláássa a munkamorált meg a profi munka lehetőségét általában; de a legáltalánosabb érzés az, és még sosem volt orvos ismerősöm, akin ezt ne éreztem volna, hogy óriási, rendszerszintű bajok halmozódnak a munkavégzés során, amivel szemben az egyén gyakran tehetetlen, és ez bizony keservessé teszi a mindennapokat.

Ezt nem lehet kompenzálni azzal, hogy 1000 euróra növelik a keresetet.

Azért vagyok ebben biztos, mert ez is szóba került. Többen azt mondták, és én is így vagyok vele, hogy még 300-400 euróért is szívesebben dolgoznék egy jó intézetben külföldön, mint Magyarországon.

És ez nem csak az orvosokkal van így. Maga a magyar élet veszítette el a vonzerejét. Az utóbbi években meg inkább taszít is.

Ez az egész borítékos-finanszírozási-bérpolitikai kérdés izgalmas és fontos, de ha valaki azt hiszi, hogy ettől lényegesen több fiatal orvos marad itt, akkor az tévedésben él.

Helia 2013.03.07. 16:22:07

@Fyall: Köszönöm, hogy ezt leírtad. Nagyon ütős így egyben.

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.07. 18:07:59

@Fyall: Nem tudom, hogy eltel/dolgoztal-e mar hosszabb tavon kulfoldon, a soraidbol arra kovetkeztetek, hogy orvostanhallgato lehetsz...

Aki duhbol megy kulfoldre, az hamar radobben, hogy a sajat helyzete elol, rosszabb esetben sajat maga elol menekul.. En nem gondolnam, hogy olyan rettenetes lenne ez az orszag, egyedul az elerheto eletszinvonal az, ami tenyleg komoly problema.

Azert egyvalamit nem kell elfelejteni. Karriert epiteni kulfoldon nem konnyu, ketszer annyit kell teljesiteni, hogy feleannyira elismerjenek...

Es meg valami, a "hirtelen brutto 450 ezerert" biztos sokan maskent gondolkodnanak mint te...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.03.07. 19:13:47

@user128: a kezdő orvosi fizetés 3750 euró, bruttó, bár most talán felviszik

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.07. 19:26:41

@veracity:

A számok hozzávetőlegesen megfelelőek, nem bonyolítottam a számolást sem az adóval, sem a munkáltatói járulékokkal (ami ugye a bruttó bér még kb. fele).

A lényeg, hogy a hálapénz becsült összege még az orvosok fizetésemelésére sem elegendő, nemhogy egy teljes körű egészségügyi bérrendezésre.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.07. 19:32:53

@Análpápa:

A becsléseket nem hallani kell, hanem olvasni. :-)

60-80 milliárdos összegeket hoznak ki a közismert "hasra csapás" nevű módszerrel.

Abban tévedsz, hogy a magánellátás megerősödése hátrányos lenne az állami ellátás szempontjából. Pont fordítva áll a helyzet.

A OEP bevételéül szolgáló pénzt kötelező jelleggel számosan fizetik. Legyen ez az összeg évente X. Erre van ma kb. 10 millió felhasználó, az egy emberre jutó pénz X/10 millió. Ha 1 millió ember magánellátást vesz igénybe, attól még fizeti az adókat, az állami ellátásban az egy emberre jutó pénz azonban X/9 millió lesz, azaz több. Plusz előny, hogy az erőforrásokra is kevesebben tartanak igényt, tehát a várólisták is rövidülnek.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.07. 19:34:27

@Análpápa:

Az ország maga nem annyira rettenetes, csak az, hogy ahogy Fyall is írta, az egészségügyben _általában_ nincsenek meg a megfelelő szakmai munka feltételei.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.07. 19:39:37

@user128:

Bocsáss meg, de inkább sose hivatkozz a hippokratészi esküre, mert láthatólag halvány fogalmad sincs róla. :-(

Mondeoman 2013.03.07. 19:52:13

@kispotzak: Én is ismerek ilyet, méghozzá nagyon jól, mert a tulajdon nagyszüleim is ilyenek. A nyugdíjuk valami siralmasan alacsony, de szerintük hálapénzt adni kell, illik, az orvos elvárja, stb. És az ellenkezőjéről nem tudom meggyőzni őket. Úgyhogy ők igazából nem az élettől kapott pofonok miatt adnak pénzt, hanem mert ebben a hülye társadalomban ez a "szokás".

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.07. 20:24:30

@radiologus.hu: En arra gondoltam, hogy elobb-utobb valamelyik kormanynak meg kell lepnie az egeszsegugyi ellatas (valamilyen formaban torteno) fizetosse tetelet. Lenne egy alapellatas, ami finanszirozhato lenne az adobol. Afelett, meg reszben vagy egeszben fizetni kellene erte. Nem tudom elkepzelni, hogy ez ne kovetkezne be (hamarosan) egyszer...

A legtobb kulfoldi orszagban az altalad fizetett biztositasi csomag szerint differencialnak... Tobbet adsz, tobbet kapsz...

A mai magyar egeszsegugy kozeptavon is fenntarthatatlan. Balkani osszegekbol varjuk el nyugati szinvonal mukodteteset. Nem lehet. Egyebkent e tekintetben biztosan vilagszinvonalu a magyar egeszsegugy. Ennyi penzbol ilyen szinvonalon mukodtetni - kivalo teljesitmeny...

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.07. 21:08:44

@radiologus.hu: Meg annyi, hogy bedobtad ezt az atlagos 450 ezer bruttot. Feltetelezem, tudod, hogy a kurrens professzori fizetes ma Magyarorszagon brutto 440 ezer (remelem, jol tudom, 2010-ben ennyi volt...). Szoval ertem en az orvosok problemajat, de nem veletlen, hogy a kormany is egy osztondijrendszert dolgozott ki a rezidenseknek, mert igy nem kellett a kozalkalmazotti bertablahoz hozzanyulni. Szoval ez nem olyan egyszeru dolog. Az orvosegyetemi karokon megsem lehet differencialtan tobbet adni az adjunktusnak/docensnek/professzornak, mint mas karokon...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.07. 21:13:30

@Análpápa:

Az egészségügy jelentős része ma is fizetős: részben a járulékok miatt, részben meg mondjuk a gyógyszerek térítési díja miatt.

Ezzel együtt a mai befizető/felhasználó arány mellett fenntarthatatlan.

2013.03.07. 21:29:06

@Análpápa: @Análpápa: Erre csak azt tudom mondani, hogy nem a hetvenes évek van. Egyrészt semmi düh nincs abban, hogy valaki a jól felfogott érdekében él az EU által biztosított jogaival, másrészt meg ma már nem a jó meg a nagyon jó között kell választani.

Tudom, Pierre is jár külföldre dolgozni. Neki például tényleg vonzó Magyarország, mivel egy Champs Elysées-n elköltött vacsora áráért megkaphatja a legjobb magyar nőket, gyertya nélkül, seggből szájba. De tényleg, még ez sem dühít.

Az élhetetlen országok nem úgy születnek, hogy a nép áll, és nézi, hogy különféle szempontok alapján kiválogatnak közülük párat, akiket vagonra raknak, és dönteni kell, hogy agyonverjük-e azt a legfeljebb 100-200 embert, aki a parancsokat kiadta. Az élhetetlen országok úgy születnek, hogy aki szétnézett és megteheti, vesz egy vonatjegyet. Magának, a barátainak meg a rokonainak. Aki nem tud venni, az sajnos marad. Én nem akarlak arról győzködni, hogy Magyarországon perpill a kultúrát és az értelmes értelmiséget pusztítják és üldözik. Azért nem akarlak győzködni, mert mint az ógörög mitológiában is, a vak emberekre jobb ráhagyni az igazukat.

De ha már a személyes résznél tartunk, nem hiányoznak tanácsok, hogy hogyan építsek karriert külföldön. Feleannyi erőfeszítéssel tízszer annyi elismerést kaptam - és nem vagyok egyedül. Igen, tudom, hogy szerencsém is van, mert távolról megelőlegezik a kitartásomat, mások nincsenek ilyen jó helyzetben. Valóban jól jön a pénz, de hidd el, ingyen is csinálnám. Még nem találkoztam senkivel, akinek bármi baja lett volna a karrierépítés kapcsán. Legfeljebb annyi, hogy xy városba vagy kórházba akart menni, de nem oda vették fel.

"egyedul az elerheto eletszinvonal az, ami tenyleg komoly problema"

Ez szomorú, mert látszik nem érted, amit írok. Tegyük félre egy pillanatra ezt a fizetés, borítékozás, életszínvonal dolgot. És képzeld bele magad egy nyelveket beszélő, nyitott gondolkodású, tudományt, irodalmat, festményeket, szobrászatot, zenét, színházat, természetet, általában az embert szerető fiatal helyébe.

Olyan emberekről van szó, akik órákig nézik a Magányos Cédrust, akik zongoráznak a stressz levezetése miatt az aulában, akik napi szinten nyitják meg a Pubmedet, akik csatlakoztak az Elsevier monopolhelyzete elleni tiltakozáshoz, akikkel el lehet beszélgetni Knighttól Foucault-ig, akik hosszabb távon nem, de hónapokra igenis megfordultak jópár országban.

Azt látják, hogy bunkók a boltban, a kultúra összes bástyáján egy kapcsolati rendszer uralkodik, az emberek leköpik a munkahelyén, a nyelvtudását nem tudja sem használni, sem fejleszteni, a szeretett munkáját meg nem tudja tisztességes körülmények között végezni. Az országban járásnyi területek szakadnak le az élet- és vagyonbiztonságról, de a legtöbb városban sem lehet úgy végigsétálni, hogy ne kelljen folyton nézni a tárcád, hogy ellopták-e már. Budapestet ilyen szempontból hagyjuk is; asszem az volt az utolsó pont, amikor láttam egy csövest, ahogy a farkát verte egy forgalmas aluljáróban.

Ha manapság összeül néhány 20-as / 30-as éveiben járó értelmiségi fiatal, bármit dolgozzanak is, ha elkezdenek mesélni a munkájukról, biztosan kiderül, hogy az adott rendszer szarul működik. Egyik jogász barátom a Parlamentben dolgozik, őt már csak sírvaröhögni hívjuk el.

De tudom, lesz foci meg anál. Jó. Naked.

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.07. 22:06:47

@Fyall: Nem szivesen adom ki magam, mert nem ezert csinaltam az "Análpápa" nickemet, de ha mar itt tartunk (argumentum ad personam), akkor annyit leirnek, hogy PhD fokozatom van, s bar nem orvos vagyok, de egy hazai klinikan szereztem. Nemreg jottem haza az USA egyik neves egyetemerol, ahol egy evet dolgoztam...

Szoval, ha hiszed, ha nem bele tudom magam kepzelni egy nyelveket beszélő, nyitott gondolkodású, tudományt, irodalmat ... szerető fiatal helyébe. Es bizony, meg a Pubmedet is szoktam hasznalni, valoszinuleg tobbet, mint te...

Az irasod alapjan egy keveset tapasztalt fiatal vagy. Semmi baj, majd elmulik. Az idealizmus nagyon jo dolog, de ismetlem, sajnos hamar elmulik...

Bar szerencsere nem vagyok olyan oreg, hogy bolcs tanacsokat osztogassak, azert egyvalamit megemlitenek neked... a felelossegvallalast. Ez az orszag egyaltalan nem olyan rossz, amilyennek leirod. Egyvalami viszont biztos. Csak mi tudjuk jobba tenni. Masra mutogatni, szamonkerni, a politikusokat szidni... - gyerekes dolog.

Mondom ezt azzal egyutt, hogy hamarosan kulfoldre megyek, es legalabb tiz evig nem akarok visszajonni. De nem azert, mert ez az orszag szar, hanem azert, mert anyagilag ES szakmailag ilyen dontest hoztam...

Es meg valami... Ha hiszed, ha nem, de Amerikaban is vannak farkukat vero hajlektalanok.. Lattam ilyet, azert mondom, a kulonbseg talan annyi, hogy ok meg fuvet is szivnak, kepzeld..
Budapest kozbiztonsaga pedig klasszisokkal jobb barmelyik amerikai nagyvarosenal...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.07. 22:19:47

@Análpápa:

A dolog egyszerű, évtizedes nagyságrendben megvan a megoldási javaslat: keressen annyit egy állami alkalmazott orvos, mint egy bíró.

Erre volt az aktuális kormányoknak elég sok ideje, az elmúlt 15 év biztosan. Akkor nem éltek vele, és azóta sem élnek vele. Az ösztöndíjazással meg menjenek a fenébe, fizetést adjanak, ne ösztöndíjat (mely nem számít bele pl. a nyugdíjba sem).

A lehetőség elment, most nem a magyar állami alkalmazotti fizetésekkel kell a kínálatban versenyezni, hanem a német, a svéd és a brit fizetésekkel.

Ebből jön ki a havi 450 ezres bruttó, ami lássuk be, egy német friss diplomás kezdőfizetéshez képest is bakfitty, és igen erősen tartalmazza a "hazaszeretet-faktort".

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.07. 22:37:42

@radiologus.hu: Ertem az allaspontod, elobb-utobb mindenkeppen differencialtan tobbet kell azoknak fizetni, ahol magas szinvonalat varunk el (meg egyaltalan itthon maradast).

A finnek pl. 20 eve rajottek, hogy a jovojuk minosege alapvetoen fugg a kozoktatas minosegetol (is). Ma Finnorszagban a tehetseges fiatalok tomege akar pedagogus lenni, mert sokat keresnek.

Ez rendben van. De mibol? Ertem.. annyit mint a birok. OK. De akkor johetnek az egyeb egyetemi oktatok/kutatok, kozepiskolai tanarok... Mindenki. Ok miert nem kapnak tobbet? Szoval ez egy vaskosan politikai kerdes... Es hat emlekszunk, mi lett abbol, amikor Medgyessyek bereket emeltek... Azota sem heverte ki a gazdasag...

Nincs realitasa annak, hogy a mai befizetesekbol bereket emeljenek (forditva, csak azon tudnak sporolni). A befizetesek noveleset meg az emberek utasitjak el. Ez a 22-es politikai csapda. Ezert marad a boritek, meg a korrupcio... Szerintem....

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.07. 23:15:29

@Análpápa:

Igazság szerint nagyon durván leegyszerűsítve a kérdést, és szörnyen demagógan fogalmazva, belevéve a különféle egyetemi tanárokat is: mi a fontosabb? Hogy megoperálják az appendicitist, vagy hogy folyékonyan olvassunk akkád agyagtáblákat? Ha az első a fontosabb, akkor az orvosok többet fognak keresni, mint a Mezopotámia-kutatók.

A végén az orvosokat mindenképp az emberek fizetik, csak ennek a struktúrája nagyon nem mindegy.

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.07. 23:32:09

@radiologus.hu:

Hat ezzel most tobb szempontbol sem tudok egyet erteni.

Egyreszt azokat a hallgatokat, akikbol egyszer orvos lesz, kozepiskolai tanarok oktatjak, azokat pedig egyetemi oktatok. A tarsadalom tehat eleg osszetetten mukodo rendszer, ebben azt gondolom, nem fogunk vitazni...

Masreszt meg mindig nem jeloltel meg forrast a beremelesre... Mert en ennek hianyarol beszeltem, es most visszakanyarodva elso kommentemhez, szerintem abbol a penzbol, amit ma az emberek boritek formajaban odaadnak az orvosok egy szuk korenek, abbol az osszegbol (legalis csatornaba terelve) szignifikans beremeleseket lehetne csinalni... Ennyi. De ezt politikailag nem lepi meg senki, legalabbis a FIDESZ biztos nem...

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.07. 23:49:31

@Análpápa: ... vagyis az orvosok ugy jarnanak jol, hogy igazabol az emberek sem fizetnenek tobbet mint manapsag... Es ezek utan, akar ugyanugy a Btk.-ba lehetne foglalni a halapenzt, mint a rendor megvesztegeteset... Csakhat ehhez kellene egy felvilagosult tarsadalom is...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.03.08. 00:14:48

@Análpápa: pierre woodmann, nem tudom ha észrevetted de kapitalizmus és piacgazdaság van?
van egy magasan képzett és nagyon ritka munkaerő aki több pénzt akar legálisan vagy illegálisan, ha nem akkor elmegy külföldre. az a kérdés, hogy miként kapja meg azt az összeget amiért marad? jelenleg egy köztes állapot van ami csak az orvosok 10%-ának jó, tehát nagyon törékeny az egyensúly, egy kis hiba is igencsak kibillentheti az egyensúlyt.
okos ember más hibáiból tanul, romániában kétszer annyi lakosság mellett ugyanannyi orvos van mint magyarországon, ha nem ügyelünk mi is oda jutunk vagy még lentebb

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.08. 00:27:44

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

en ugyanerrol beszelek, szerintem fuss neki megegyszer a kommentjeimnek...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.08. 07:29:25

@Análpápa:

A társadalom összetetten működő rendszer, ebben egyetértünk, melyen belül a különféle foglalkozást űző emberek különféle összegeket keresnek. Most az előtt állunk, hogy az orvosok felemelkednek a hamburgerárus szintjéről.

"szerintem abbol a penzbol, amit ma az emberek boritek formajaban odaadnak az orvosok egy szuk korenek, abbol az osszegbol (legalis csatornaba terelve) szignifikans beremeleseket lehetne csinalni."

Nem, ebben sajnos tévedsz, meg is írtam, hogy pontosan miért.

Análpápa · https://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM 2013.03.08. 08:50:07

@radiologus.hu:

Nem gyoztel meg, mert tovabbra sem ertem, miert vagy biztos az altalad emlitett 60-80 milliardos osszegben.

Masreszt a szamitasod eleve santit, mert te ebbol az osszegbol az osszes orvos atlag 450 ezres fizeteset elolegezted meg, holott az orvosok ma is kapnak fizetest, tehat "csak" emelesrol beszelunk. Nem beszelve a visszaadozott osszegrol...

Harmadreszt, tovabbra sem jeloltel meg lehetseges forrasokat, amik nelkul beszelni is ertelmetlen fizetesemelesrol....

Elarulnam neked (bar biztosan tudod), hogy egy PhD fokozattal rendelkezo tudomanyos munkatars annyit keres, amennyi az atlagos fizetese a magyar buszsoforoknek... Viszont ha elered a tudomanyos fomunkatars szintet (ekvivalens a docensevel), akkor mar annyit kereshetsz, mint a mozdonyvezetok... Szoval hidd el, sokan panaszkodhatnak jogosan a rossz fizetesek miatt. Kulfoldon egy 30 koruli posztdoktor tobbet kap netto, mint itthon egy professzor brutto.. Es megfelelo szintu kutatas-fejlesztes nelkul nemcsak megfelelo orvoskepzesunk sem lesz, de gazdasagi fejlodesunk sem....

Mindegy, legalabb vitaztunk egy jot...

2013.03.08. 09:15:20

@Análpápa: Nem tudom, én nem személyeskedtem, csak azt írtam, hogy nem érted, amit írok, de azt is kifejtettem, és nem szántam sértésnek. Ha te írnál Robert Kochról, azt sem venném magamra. Pierre-t azért hoztam ide, mert tudom, hogy van akinek jó Magyarország. De itt nem ez a kérdés számomra.

Az én állításom az, hogy a most végző orvosok (és más mobilis értelmiségiek) jelentős részét egy szimpla fizetésemeléssel nem lehetne itthon tartani.

A többi csak korrajz. Vagy kórrajz.

Gratulálok a doktoridhoz, biztos ügyes vagy. Sok dologgal egyetértek, amit írsz.

Még egy dolog: az USA nem Európa.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.03.08. 09:15:33

1. A 60-80 milliárdos összeg a legmagasabb becslés azon összegek közül, amik publikálását "komoly felmérés" előzte meg az elmúlt években.

2. Nem csak az orvosok, hanem a szakdolgozók fizetésemelése is szükséges.

3. Forrás a magánzseb és az adó - hogy ezt a befolyt adókból, vagy az adók átcsoportosításából (ld. sportfinanszírozás) oldják meg, a pénzügyminiszter kompetenciája (bár most másképp nevezik). A sztrájkoló mozdonyvezetőket sem érdekli hogy honnan lesz pénzük. És magánorvosként engem sem érdekel, hogy a honoráriumomat hogyan szerzi meg, aki hozzám fordul. Nem az én dolgom. Pont.

4. Nem állítom, hogy a felsőoktatás-kutatás ne szorulna szintén béremelésre. Egyetértünk abban, hogy megfelelő oktatás nélkül nincs nemzeti felemelkedés stb.
De az a helyzet most az, hogy nem azért nincs műtét, mert a félvezető tanszéken nem megy a fotométer, hanem mert az orvos elment Angliába.

karcsibácsi 2013.03.08. 10:25:36

@Análpápa:
" nem ezert csinaltam az "Análpápa" nickemet" Hanem miért? Csak nem...?

madandcrazybird (törölt) 2013.03.17. 17:59:27

@Danubius:
Akkar a faszom halas lenni.
Vegezze a dolgat, azert kapja a fizeteset.
Ha nem eleg menjen sztrajkolni.
Emeljek meg az egeszsegugyi hozzajarulas merteket de senki ne jusson be sehova protekcioval.
Undorito az egesz.

Braincelle 2013.03.17. 21:15:54

@Fyall:
Külföldön 10-20 szorosát keresi az ember az itteninek. Úgy, hogy ott napi 8 óra, úgy, hogy fel sem merül, hogy ügyelet után bent maradjon az ember, sőt, még a lelépős napján kívül plusz szabadnapot kap az ügyeletért.

Én kezdő orvos viszonylatban jól keresek, ez azt jelenti, hogy kb 600 forintos órabérrel dolgozom jelen hónapban 350-380 óra között, három műszakban. (és ebben benne van a nagyon jó ügyeleti bérezés, és benne van a napi három plusz óra, amit még túlórának sem szabad titulálni, mert rezidensnek nincsen munkaideje, amíg munka van, dolgoznia kell).

Nekem az, hogy valaki megnéz egy filmet, vagy kirándulni megy hétvégén, jelenleg elérhetetlen Kánaán, én arra áhítozom néha majdnem sírva, hogy budapestiként el tudjak már végre menni sétálni a Hűvösvölgybe.

És külföldön nem ez van, ezt mindannyian tudjuk, ezért ezeket a prédikációkat el lehet felejteni (tudom, Te is csak reagáltál rá), ahogy azt is, hogy csak az ilyen vagy olyan jókat veszik meg, Németországba jelenleg már nyelvtudás nélkül is akárkit visznek, akinek pecsét van az orvosi diplomáján.

***
A hálapénz dologhoz nem akarok hozzászólni, arról már nagyon sokat vitatkoztam.
A fizetésről annyit, hogy nekem most éppen majdhogynem mindegy, hogy mennyit adnak, mert több pénz idő híján nem áll módomban elkölteni. Ha szétszakad a cipőm, akkor szakadt cipőben járok, mert a napok 90%-ában nem érek el nyitvatartási időben semmilyen cipőboltig, a maradék 10%-ban nincs erőm elmenni odáig. Ennyi erővel milliárdjaim is lehetnének a számlámon, mindezen az sem változtatna.

De hát persze most ez van, rabszolga fogja be a száját és cipelje a köveket, amíg össze nem esik megdögölve, amivel jelenleg nem vesztenék semmit, ellenben jól kialudnám magam a föld alatt.

Danubius 2013.03.18. 09:20:16

@madandcrazybird:
Sajnos tudomásul kell venni hogy az a havi százezer jómagyar forint már nem ugyanaz mint 10 éve. Ha csak annyian maradnának a rendszerben akik havi 100,000-ért is dolgoznak, akkor nagy xarban lennénk mi betegek.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása