Nincs elég véradó

2013.02.22. 06:00

fbd72cf598159ae48aa7bf95f4ce61cb.jpgPersze, a legtöbben azt válaszolják, hogy ha nem adnak érte pénzt, ők akkor is adnak vért. Ezek azok az emberek, akik már most is járnak vért adni.

„Alig van vér a kaposvári kórházban, ezért át kell gondolni, hogy kit és mikor műtenek. Azt mondják, fele annyian mennek vért adni, mint amennyien kellenének. A nővérek most egyesével hívják fel a véradókat, mindenkit arra kérnek, hogy minél előbb menjenek segíteni.”

Idézet innen (video is van, ha nem láttad a tv-ben):

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/122988_nincs_eleg_ver_a_korhazban.html

A Magyar Vöröskereszt oldala szerint (http://www.veradas.hu/a-veradasrol.html) „a biztonságos hazai vérellátáshoz évente több mint 430 ezer egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink.”

Évente félmillió. Sok? Nem?

Szóval ezzel a vérhiánnyal az a probléma, hogy ha nincs vér a kórházban, akkor nem tudják a műtéteket elvégezni. Tologatni kell, halasztgatni. Azt a műtétet is, amihez mondjuk minden más körülmény adott lenne. Van orvos, van műtő, eszköz, felszerelés, asszisztencia, gyógyszer. Csak vér nincs.

Itt a blogon naponta ugye naponta van panasz, hogy az orvos, a nővér meg a koszt. Meg a tb, ami nem támogatja. Meg a várólista. Ezek mind azok a dolgok, amikre csupán közvetett ráhatásod van. Hogy milyen az ország vezetősége, hogy milyen törvényeket hoznak, hogy mindenkinek jár-e minden és ennek következtében neked mennyi jut. Hogy lesz-e elég orvos (anyagi és egyéb körülmények miatt), vagy várnod kell, mert nincs pl. anesztes. Hogy a gyógyszert vagy a kezelésedet támogatják-e és mennyire. Hogy lesz-e elég nővér, aki pelenkázzon és etessen meg gyógyszerezzen. Hogy az egészségügybe belerakott pénz mennyi lesz és mire osztják el. Erre is van ráhatásod, csak közvetett és nem feltétlenül látjuk át.

De erre a vérhiányra lenne mód lépni. Odamégy, leveszik és lesz elég. Semmi filozófia, semmi politizálnivaló, semmi közvetettség. Csak úgy egyszerűen, adsz vért és lesz. Le sem kell ülnöd a géped elé, hogy begépeld a panaszos poszt alá: hogy „de én fizetem a tébét” (pénzből ugye baromira nem lehet vért gyártani), meg hogy „de én pofán is verném az orvost ha velem ezt csinálná”, és azt hogy „összezárnak”, sem azt hogy „tömve vannak hálapénzzel”. Semmi nagy és heroikus küzdelmet nem kell megvívni így virtuálisan, végül rálegyintve az egészre, hogy „úgysem változik semmi”

Ez az a konkrét helyzet, amikor tényleg tudsz változtatni. Ja, nem virtuálisan. Erre nincs app.

Elmégy, csinálod.

Ahogy olvasgattam a témában, szóba került a pénz dolog is. nézd meg pl ezt: http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egeszsegugyi-ellatasok__3527776-ha-tul-keves-a-verado-miert-nem-szabnak-meg-valami-olyan-penzosszeget-amivel-j

Persze, a legtöbben azt válaszolják, hogy ha nem adnak érte pénzt, ők akkor is adnak vért. Ezek azok az emberek, akik már most is járnak vért adni. Amiből összejön az a mennyiség, ami van. Ami ugye kevés.

Tényleg, mivel lehetne az inaktívakat rávenni? Igen, a pénz, biztos vagyok benne, hogy az motiváció lenne. Csak hát az az, ami nincs. Kellene ugye évente 500.000 véradó. Mennyi pénzt „illene” odaadni egy alkalomért? Mondjuk 1000 Ft? Az lenne ugye 500.000.000 Ft. Azt mondjuk kivesszük az egészségügy költségkeretéből és kifizetjük a véradóknak. Tételezzük fel, hogy ez esetben lenne elég vér. De a kieső összeg miatt nem lenne mondjuk anesztes, mert nem tudja a kórház fizetni. Vagy nem lenne szike meg cérna (azt hozzon magával a sebész, ha már a tanár a krétát…)

Akkor mi a megoldás? Reklámok? Plakátok, ami mellett elmegyünk? Vagy néha ilyen médiahír?

Vagy megvárni, míg nekünk nem lesz? Mert hogy a szomszéd Józsinak nem jut, az egy dolog. De hogy nekünk, pont nekünk ne jusson?

Szóval mi kell az észbekapáshoz?

Helia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1bitang 2013.02.22. 09:03:44

(érthető: Pártunk és Kurmányunk folyamatosan (el)szívja a vérünket, már magunknak is alig elég ...)

mildi 2013.02.22. 09:43:16

de hát adnak, ha nem is pénzt: fürdőbelépőt, kajajegyet, meg persze viz+csoki kombó. nálunk a faluban a véradás napján a véradóknak mindig szerveznek vacsorát (bár ezt asszem az önkormányzat csinálja)
btw perpill AB- van a legkevesebb, hiánycikk még a A-, B-, 0+, A+. balra fent a tasakokat kell figyelni:
www.ovsz.hu/

SusanneF 2013.02.22. 09:46:33

Rendszeres véradó vagyok,elkötelezettségből,elhivatottságból,megszállottan.Több mint 40-szer adtam,és remélem,még minél többször adhatok!
Igyekszem a körülöttem élőket is meggyőzni,jöjjenek..!
A gyermekeim már hasonlóan fontosnak tartják,hogy menjenek.
Szerintem erre kellene hogy jusson pénz!

Pesten van egy hely,ahol legálisan és szabályozottan lehet plazmát pénzért adni,nagyon sok fiatal(egyetemista,főiskolás) jár oda rendszeresen.
A véradással ez miért ne működhetne??

Régebben voltak a nagyszabású,gyári,üzemi véradások...ma már termelő üzemek is egyre kevesebben vannak.Az meg,hogy munkaidőben adhassanak a munkások,talán utópia..

A véradások többségében napközben,munkaidőben vannak szervezve,tehát egy átlag egészséges,munkaképes korú ember hogy menjen el?

A szombati,multiknál,ill.központi helyen levő véradások sikeresek,és sokan el is mennek.
De aki vidéken él?

SusanneF 2013.02.22. 09:50:05

Bármilyen,véradással kapcsolatos kérdésre szívesen válaszolnak a bárhonnan-mobilról is-ingyen hívható számon:
06-80-324-244
Amiben bizonytalan vagy,kérdezd meg tőlük!

Lady Ann 2013.02.22. 09:50:20

@SusanneF: Pont én is ezt akartam elmondani. Ha x óráig dolgozok (+ y túlóra), akkor nem fogok x óra előtt vért adni, és emiatt nem fogok szabit kivenni. Még egyetemista koromban az egyik mobil véradó állomáson hallottam a nővérkétől, hogy milyen érdekes, hogy fél 6 után kezdtek jönni az emberek, előtte alig volt valaki. Tényleg érdekes, csak kár, hogy 6-ig voltak ott.

SusanneF 2013.02.22. 09:53:11

Az tényleg nagyon fontos,hogy :
-személyi ig.,
-lakcímkártya,
-TAJ kártya

Ott legyen,mert enélkül a regisztrált,sokszoros véradók is hiába mennek!!!

SusanneF 2013.02.22. 09:56:14

Ha nő vagy,nem mehetsz:

-amikor várandós vagy,
-ha szoptatsz,
-ha menstruálsz épp,

A férfiakat is érintheti:
-ha bármilyen kisebb műtéti beavatkozáson esett át,
-ha tetkót,vagy piercinget csináltat,
-ha antibiotikumot szedett

Meghatározott ideig nem adhat!

Zizifull 2013.02.22. 11:36:37

Nekem ezzel kapcsolatban lenne egy kerdesem. Eddig ketszer probaltam vert adni.
Az elso esetben levettek a vert, de utana kb egy oraig nem tudtam felallni az agyrol. (Illetve fel tudtam, de par masodpercen belul jott a voros fuggony es vissza kellett fekudnom)
A masodik esetben mar veradas kozben szolnom kellett a noverkenek, hogy az a helyzet, hogy mar csak nezek de nem latok. Akkor mar menet kozben szedtek ki belolem a tut es a veradast sikertelennek nyilvanitottak. Azt mondta, hogy igy csak elpazarlodott egy felszereles.

Kerdesem az lenne, hogy ezek utan meg probalkozzak (bennem meg lenne a szandek) vagy tenyleg csak a felszerelest pazarolnam?

SusanneF 2013.02.22. 11:55:31

@Zizifull: Hívd fel a fenti ingyenes számot!

qbr 2013.02.22. 12:02:46

Most bevezettek egy új rendszert pár hónapja, hogy SMS-t kapok, ha a legutóbbi véradásom közelében másnap lesz véradás (legalábbis én, a véradó-cső bemeneti végéről, így értelmezem a rendszer működését :)
Ez nekem baromi hasznos, nagyon örülök neki, mert a másnapomat akkor tudom úgy intézni, hogy pont arra menjek haza, és ne mulasszam el véletlenül azzal, hogy másfelé megyek (én a véradó-állomás zárása előtt szoktam beesni).
Ráadásul múltkor már este 7-ig voltak ott, ami szintén egy nagy plusz pont.

Viszont legutóbb sajnos kivágtak, mert pont aznap nem volt nálam a személyim. Kicsit bosszantott, de ez van.

VaTi 2013.02.22. 12:14:49

Nekem anyukám regisztrált véradó volt, ritka vércsoporttal. Megtörtént, hogy éjszaka hívták a közeli kórházból, h sürgős műtét van, a vér nem elég, indulna érte egy autó, hajlandó-e bemenni? Mondta igen, nemsoká megállt a villogó autó, anyukám bepattant, vitték- Reggel a szomszédok diszkréten érdeklődtek, hogy miért vitte el a rendőrség :)
Én alig vártam, hogy nagykorú legyek, mehessek vért adni, de aztán kb 20 éves koromig állandóan elzavartak, nem voltam 50 kg.

mildi 2013.02.22. 12:18:03

@Zizifull: ez érdekes. ugye 50kg alatt nem lehet vért adni, aminek én folyton a határán mozgok->állandóan körbeugrálnak, kérdezgetnek, ugye jól vagyok, üldögéljek még kicsit, igyak még, aranyosak :). de baromi strammul vagyok összerakva, soha rosszul nem lettem, vígan hazabicikliztem utána, kimentem az ócskapiacra, másnap túrázni. egyszer a 80kg-os osztálytársamat (fiú) én vittem vissza a koliba véradás után :)
ha felhívod őket, írd le, mit válaszoltak. én, a nyiszlett, fel se veszem, más meg mint egy őszi légy és egy rossz colstok keresztezése lenne.

tcsan34 (törölt) 2013.02.22. 14:13:18

Egyszer adtam vért, még jó fiatalon, amikor még túltengett bennem a szociális érzék. Az azóta eltelt 15 év alatt már annyit adót, tb-t, meg más szolidáris baromságot fizettem, amit a legtöbben több teljes élet alatt sem termelnének ki. A járulékplafon eltörlésével, a héten belengetett, és egyébként gazdaságilag indokolt többkulcsos adóval megint csak az én káromra fogják növelni az alsóbb néprétegek transzfereit, így mára jelentősen csillapodott bennem a közösségi szellem lángolása. Adókedvezményért, extra szabadnapért, a családomnak kiemelt szintű ellátásért hajlandó lennék a kötelező sarcon felül is nyújtani valamit, akár rendszeresen is. Viszont mivel amúgy is abba a 10%-ba tartozom, aki elismerés, és ellenszolgáltatás nélkül eltartja a 90%-ot, sőt felneveli azt a generációt, aki majd a saját idejében eltartja az ő 90%-át, újabb önkéntes jótéteményeket nem tartok indokoltnak.

El Visco Stello (törölt) 2013.02.22. 15:31:12

@tcsan34:
Lázár Úr!
Üdvözlöm az alsóbb népréteg nevében!
Örömmel hallom, hogy a kis Lázár készül eltartani a fiamat.
Miért érezte szükségét megindokolni, hogy miért nem ad?
Leveléből úgy veszem ki, hogy szeretne indulni a pápaválasztáson. Csak támogatni tudom. Ön jó úton halad a szentté avatás felé.

tcsan34 (törölt) 2013.02.22. 16:36:48

Leírtam mi kell ahhoz, hogy én adjak vért, és érvekkel támasztottam alá a döntésem. Neked azonban valami komoly bajod van.

platelet 2013.02.22. 17:36:12

@tcsan34: tényleg szar lehet, hogy annyi vagyonod van, hogy abból el tudod tartani az "alsóbb népréteget"

VaTi 2013.02.22. 17:37:14

@tcsan34: és ha majd szükséged lenne rá, neked a pénzedet ömlesszék be az ereidbe?

SusanneF 2013.02.22. 17:57:15

Amúgy nekem kimondhatatlanul jó érzés,hogy több mint 120 embert mentettek meg az én véremmel..:)

tcsan34 (törölt) 2013.02.23. 10:30:47

@platelet: Megnézhetsz bármilyen statisztikát arról, hogy az adófizetők mekkora hányada által fizetett adónak van bárminemű jelentősége a teljes adóbevételeket figyelmbe véve. Ha nem láttál még ilyet, meg fogsz lepődni. Kb. 200 ezer ember számít, a többiek adója elhanyagolható. Magyarországon 100-nál kevesebben rendelkeznek akkora munkabérrel, amiből klasszikus értelmeben vett vagyon képezhető, sajnos nem tartozom közéjük. Viszont az látható, hogy mekkora bruttó jövedelem felett ér valamit az adód az egész rendszerhez viszonyítva.

Részemről az amúgy is túlzásba vitt, 50-60%-ot kitevő újraelosztás, a kikényszerített szolidaritás oda vezetett, hogy semmi többet nem akarok adni ennek a rendszernek, amely csak elvesz tőlem, és nem valószínű, hogy valaha is vissza fog adni valamit. A külföldre menekült egészségügyi dolgozók osztják a nézetem, csak nekem még nem olyan rossz, mint nekik volt. Egyelőre.

@VaTi: Emiatt nem kell aggódnod, pénzért minden van, vér is. Egyébként sem arról van szó, hogy nincs vér, hanem arról, hogy nincs elég. Innentől kezdve pedig egy elosztási kérdésről beszélünk. Nem arra számítok, hogy konkrétan a vérért pénzt kell majd adnom, azt adok/adtam már eddig is eleget. De mivel az állami egészségügy a valószínűsíthető esetek jó részében már nem alternatíva, nem hiszem, hogy a közkórházban kell majd vérért sorba állnom.

Amíg nem változik az újraelosztás mértéke, valamint nem tudatosul társadalmi szinten, hogy az állam, meg a társadalom nem tesz szívességet nekem azzal, hogy elveszi a fizetésem felét, vagy inkább kétharmadát, ha a munkaadó költségeit is számoljuk, majd elkölti valamire, amiből én egyáltalán nem részesülök, sőt amire szükségem lenne, arra nem költ belőle, addig az én hozzáállásom sem változik.

qbr 2013.02.23. 15:17:38

@tcsan34: A véradás a pénzadástól független dolog. Addig, amíg nem tudnak ipari méretekben mesterségesen vért előállítani, addig ha elegen adnak vért, elég vér lesz, ha nem elegen adnak vért, nem lesz elég vér - függetlenül attól, hogy ki mennyi pénzt adna érte.
Jelenleg - ha jól tudom - nem szorulunk vérimportra, sőt (bár majd kijavít valaki, ha tévedek), de ha mindenki hozzád hasonlóan gondolkodna, csehebbül álnánk.

Felhívom a figyelmedet, hogy amikor meg osztják a vért, a jelenlegi etikai megfontolások alapján nem kerülsz előbbre a sorban amiatt, mert több pénzt fizetsz a rendszerbe, és vérhiány esetén nem valószínű, hogy a magánintézmények előnyt élveznének vérkészítményekhez való jutás tekintetében.

Úgyhogy inkább örülj te is annak, hogy még mindig elég sokan mennek vért adni, még ha te nem is akarsz.

bajkal 2013.02.24. 20:13:21

Hát ez elég belterjesen provokatívra sikeredett: "hogy begépeld a panaszos poszt alá"... de az egész cikk se túl üdítő, de az már inkább abból fakad, hogy kinek a fejében is merült föl sok egyéb okos gondolat között a pénzt adni a vérünkért? Nekem biztos megtenné a virsli kenyérrel vagy a szokásos sportszelet, csak én se szoktam adni. Az én alkatom se túl véradó típus.
Viszont szükségem volt már vérre abból az évi mennyiségből 2 egységet egyszer én kaptam. Köszönet érte!
A reklámok (pl. társadalmi célú hirdetés vagy igenis óriásplakátként is) hatnak, és a személyes tapasztalat, élmények megosztása. Amikor a munkahelyen véradás van, akkor körbeírok, hogy lehet valamelyik munkatarsamnak koszonhetem azt a ket egyseget, amit anno kaptam es masnak is szuksege lehet rá...en sajnos nem adhatok, de ti menjetek, mert segítetek másokon és nem tudhatjátok holnap nem a melletted ülőnek lesz-e rá szüksége.
Lehet senkit nem hatok meg vele, de sokkal emberközelibbé teszi az egészet van visszajelzés és nem statisztika formájában, nem egy honlapon, nem egy blogban, hanem szemtől-szemben, elég a folyosora kimenni. Végül is, aki akar és tud fog adni.

karcsibácsi 2013.02.25. 10:31:10

@tcsan34: Komoly bajod neked van. No, nem valami szomatikus rendellenességre gondolok, hanem ún. somatization disorder-re, azon belül is karakteropathiára...

platelet 2013.02.25. 11:38:57

@tcsan34: Önmagában az a 200 ezer se működne, ugyanúgy szüksége a van a szegényebbekre, mint a szegényebbeknek rá. A társadalom lényege, hogy mindenki annyit ad a közösbe, amennyit tud, akinek több van, az többet. Nevetséges gondolat, hogy többet vesz el tőled a társadalom, mint amit kapsz tőle. Hogy érted, hogy nem részesülsz belőle? Nem használod az utakat, a közműveket, a közigazgatási rendszert, oktatást, egészségügyet, a rendőrség nem hívhatod fel, ha baj van? Soroljam még? Az, hogy társadalomban élhetsz, nem pedig remeteként az erdőben, már visszaadja a fizetésed kétharmadát.

Ezt már mások is leírták előttem,de a vér limitált erőforrás, nem állítható elő korlátlanul, ezért nem veheted meg pénzért, mint ahogy a szerveket sem. Nem fogsz pénzért vért kapni, ugyanis, akik adják, önként adják, azért, hogy rászorulókon segítsenek, nem azért, hogy kiárusítsák. A legtöbb ember lusta és önző, és nem megy el vért adni, de az, hogy ehhez még ideológiát is gyártasz, hát...

tcsan34 (törölt) 2013.02.25. 13:49:52

@platelet: Amiket felsoroltál, azok pont azok a dolgok, amiket nem kapok meg, és mondd, hogy nem igaz. A felsoroltak közül semmi sem jó, semmi sem elegendő, és semmi sem méltányos az elvonás mértékéhez képest. És a lényeg azon van, hogy milyen az arány. Én nem csak fizetgetem az adót, mint azok, akik az utakat építgetik, a vizet szolgáltatgatják, oktatgatnak az iskolában, vagy nyomozgatnak, ha ellopják a kocsimat. Engem elővesznek, és kamatostul behajtják, amit nem fizetek ki fillérre, ugyanakkor nekem nincs ilyen elszámoltatási lehetőségem. Tipikusan ez az a helyzet, amikor én vagyok az államért, holott valójában a nagyon elszállt gondolkodók véleményével ellentétben az állam van az emberekért, különben nem jött volna létre soha. És igen, individualista társadalomban élünk, az államnak az egyes emberért is tennie kell, nem csak a társadalom egészéért, úgy nagy átlagban.

Ha valós tétért, valós időben zajlana ez a vita, felajánlanám a fogadást, hogy szerzek vért pénzért, de félek, a teljes siker sem győzne meg itt senkit. Ha az űrbe fel lehet szállni pénzért, nyilván minden mást is lehet. A vér ahhoz képest eltörpülően kis teljesítmény lenne.

Az meg, hogy leírom, mit gondolok, te pedig megmondod, hogy nem is azt gondolom, hanem mást, "hát..."

karcsibácsi 2013.02.25. 14:07:26

@tcsan34:
Újabb bejegyzésed megnyugtatott arról, hogy helyesen ítéltelek meg.
Természetesen nem kötne veled egyetlen NORMÁLIS ember sem fogadást; azt mi is tudjuk, hogy pénzért mindent meg lehet szerezni. Vért is, szerveket is. De mi, normál értékítéletű és erkölcsű emberek, azt is tudjuk, hogy ez nem normális dolog. Minnél görcsösebben próbálod az igazadat bizonygatni, annál rosszabb képet festesz magadról. Örülj annak, hogy sok pénzed van, nekünk meg hagyd meg azt az örömet, hogy vannak értékeink, amiket a (sok) pénznél is többre tartunk!

El Visco Stello (törölt) 2013.02.25. 14:09:46

@tcsan34: Az a baj a veled vitázókkal, hogy alapvetően tisztességesek hozzád képest. Nekik eszükbe sem jut, hogy jópénzért törvénytelen úton is lehet szerveket, vért szerezni. Ők nem tudják, hogy vannak bűnszövetkezetek, akik erre szakosodtak és csak összeg kérdése, hogy akire te rámutatsz, annak a hája-mája-tepertője a tiéd. Ezért nem látják be, hogy neked igazad van: Pénzért minden van.
Bár nem hiszem, hogy te ilyen lennél, mert ezt nem szokták szétkürtölni. Te inkább csak egy zavaros fejű - esetleg kicsit jobb módú - ember lehetsz.

tcsan34 (törölt) 2013.02.25. 14:49:47

Tisztesség, törvény, egészségügy, Magyarország, ehhe.

platelet 2013.02.25. 16:13:29

@tcsan34: Nem igaz. Úgy érted, hogy míg te tisztességesen végzed a munkád, addig a felsoroltak nem? Ezt nem tudom megítélni, nem ismerlek, nem tudom, hogy az átlaghoz képest tisztességesebb vagy-e.

Elhiszem, hogy tudsz pénzért vért szerezni, de legálisan, tisztességes úton biztos nem.

karcsibácsi 2013.02.25. 17:24:26

@El Visco Stello:
Rokonlelkek, ha találkoznak...

Gömbhal 2013.02.27. 21:28:47

@tcsan34: Érdekes gondolatmenet.
Viszont ha mondjuk szenvedsz egy autóbalesetet, jól összetöröd magad, (akár önhibádon kívül) és összekapar egy még épp itthon dolgozó mentőorvos és élve bevisz a kórházba ahol a még épp itthon dolgozó orvosok életben tartanak és a súlyos vérveszteségedet próbálják helyrehozni, de a véradó nem tud küldeni vérkészítményt a kórházba ( vagy nem eleget ) és belehalsz a medencetörésedbe mielőtt megoperálhatnának, na akkor nem sokat érsz vele, hogy te amúgy tudnál vért szerezni pénzért.

Szóval azért nem egyszerű helyzet ez.

Azt mondják egyébként, hogy azért nem adnak pénzt a véradásért, mert akkor érdekükben állna olyan embereknek eltitkolni meglévő betegségeiket, amik miatt ki vannak zárva a véradásból. (sok betegséget szűrnek a vérmintákból, de nem mindent)

balesz 2013.03.01. 23:24:48

Kedves Önkéntes Véradók!
Főiskolásként én is sokat adtam vért, később már csak akkor volt rá időm, ha a munkahelyemre jöttek vért venni. Egy ideje kiestem a véradók köréből (vagy babát vártam, vagy szoptattam...)
De a legfontosabb:
Akkor legyen most itt egy hatalmas köszönet Nektek! Másfél éve terhességem igen korai szakaszában életveszélyes állapotban kerültem kórházba. Életmentő császármetszéssel mentették meg az életem és kisbabám életét is. Azonban már olyan állapotban volt a szervezetem, hogy véralvadásom már gyakorlatilag nem volt, ezért még egyszer visszatoltak a műtőbe életmentőre..... Ezután pedig 5 egység plazmát és 6 egység vörösvértestet kaptam!
Korababa lányom is többször kapott vért a kórházban töltött 60 nap alatt (náluk ez szinte mindig szükséges).
Én ma nem lehetnék itt az önkéntes véradók nélkül! Köszönet mindazoknak, akik időt és fáradtságot nem kímélve önként adják vérüket azoknak, akiknek szükséges lehet!!

Suttogva olvasó 2013.03.23. 22:31:40

Március 13.-án az Alle bevásárló központban volt dolgom.Véradás volt éppen.Régen rendszeresen , mostnaában nem.
Gondoltam, ha már itt van helyben akkor adok hisz semmibe nem kerül csak nekem plusz 20 percembe..
Személyim és lakcímkártyám nálam volt.A Tb kártya az orvosi dossziémban maradt, ami nem volt velem.
Nem adhattam vért ezért.Elzavartak engem is, ugyanúgy mint egy fiatal fiút.Nem dobja ki a rendszer, hogy van Tb kártyám??Vizsgálatokon megy át a vér, akkor nem mindegy ki adja??
A fiatal srácnak elvedték a kedvét a további önkénteskedéstől..
Én sem értem a helyzetet, hogy ez kizáró ok volt.
Szeretném ha valaki elmondaná miért van ez így??

noirp 2013.03.26. 20:04:31

@balesz: szívesen, máskor is :)
Hétszeres véradó vagyok, vagy ahogy az aranyos akcentusú doki mondta legutóbb: "Ó, maga már tapasztalatos véradó"

A kollégák (naná, férfiak) nem értik, miért járok vért adni ingyért. Mondom: mert egyszer nekem is kellhet. Legyintgetés.
Erre mondom: és így vagy úgy, de száz köbcentit mindenképp széthagyok egy hónapban, akkor meg már nem mindegy??!! Na, erre legalább elpirultak :D

Ha belegondolok...az egyetemi véradásokon is mindig a hallgatók és azon belül is a lányok hemzsegtek. Sajátos.

Néha elgondolkodom azért: kémikus vagyok és gyógyszert is szedek. A fene tudja, mikor mennyi oldószer, belélegzett savgőz, nyugtató, aszpirin, mit tudom én mi vevődött le a véremmel együtt; de ezek miatt még sose küldtek haza. De hát ők tudják.

gyöngytyúk 2013.03.28. 05:43:38

tavaly a retro véradáson , a vérnyomás mérésen úgy felidegesített a nő , az agresszív,értetlenkedő butaságával , hogy felment a vérnyomásom , azt hittem felpofozom .. majdnem elmaradt a véradás ,pedig rengeteget álltam sorba előtte .. mert nem gondoskodtak ülőhelyről sem .. és - az ok , amiért szerintem nem adnak sokan vért , az , hogy pont elég a minősíthetetlen stílusú eü . dolgozókat elviselni , ha rászorulunk , mi magunk /porckorong.. mesélhetnék .. / még mikor mi teszünk szívességet - végképp nem fér bele ez a hangnem .a pénzbeli része meg -500 !!! forintot adnak -ez megalázó , inkább lenne ingyenes , mert sem a benzint , sem a bkv-t ,nem fedezi ..az időt , meg a vért , nem is említve , mert azt ugye - rászánjuk ..itt nagyon tudnak árakat emelni , de mikor valamit honorálni kéne , akkor megy ez a ...és nem is biztos , hogy rászorulók kapják,hanem VIP-esek az sem lehetetlen , hogy eladják külföldre ..

gyöngytyúk 2013.03.28. 06:28:15

@gyöngytyúk: @Suttogva olvasó: mert megszokták , hogy szemtelenek !!! ...és feltehetően , nem szívügyük , hogy sokan adjanak vért ..,még az sem kizárt , hogy az nekik a jobb , ha kevesen adnak , letelik a munkaidő , ők meg mehetnek haza ... ,, oszt kész ,,

SusanneF 2013.03.29. 08:10:41

Na azért ezek kicsit rosszindulatú hozzászólások!
Én már igencsak sokszor mentem (44)-elkötelezett vagyok,azt is tudom,miért-de eddig csak 1x volt,hogy elment a kedvem.
Egy fiatal kiscsaj úgy szúrt, a nagy tűvel,hogy segítség helyett veszélyes hulladék lett,ami lejött,és még be is kékültem rendesen.
El kell fogadni,hogy TAJ kártya és személyi okmányok nélkül NEM lehet adni!
Akkor sem,ha készenléti,meg sokszoros vagy,és rendszeresen látják az adataidat a gépen.

Suttogva olvasó 2013.03.29. 10:09:51

@SusanneF: Én csak feltettem egy kérdést amire szeretnék hozzáértő választ kapni.
Elfogadom, hogy kell a TAJ.Viszem is magammal ha kell.De miért van rá szükség.És ha véletlen nem volt nálam, miért nem adhattam vért?
Az elfogadáson kívül van rá értelmes magyarázatod???
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása