Az adminisztráció fontosabb, mint a beteg élete

2013.02.06. 06:00

vernyomas_meres.jpgHa egy ilyen orvos elmegy külföldre dolgozni, azért nem kár. Külföldön azt hiszem, hogy az ilyen bánásmód miatt nem sokáig dolgozik egy munkahelyen.



Sajnos karácsony előtt történt meg velem, hogy nagyon rosszul voltam és orvosi ügyeletet kellett hívni.Az ügyelet hamar ki is jött. Sokáig vizsgáltak, a vérnyomásom 207/114 volt, és 2x csináltam EKG-t is, mert ott sem stimmelt valami. Alapos vizsgálat és kezelés után úgy döntöttek, hogy hívják a mentőt, mert kórházba kell mennem.

A mentő 2 órán belül jött értem és vittek a kórház sürgősségi osztályára (Uzsoki).

Hát amit ott tapasztaltam, az nagyon, de nagyon lehangoló, megalázó. Nem is értem, hogy miért nevezik sürgősségi ellátásnak!!!??? Felháborító!!! Délután 1/2 4 körül ért be velem a mentő és a sürgősségire vittek. Ültem szinte alig élve a tolókocsiban és vártam, hogy mikor történik valami, nagyon sokat vártam...

Majdnem1 óra elteltével be is toltak egy vizsgálóba, ahol egy túlságosan fiatal, tapasztalatlan „orvos”??? (talán medikus) kezdett el vizsgálni egy idősebb, tapasztaltabb asszisztensnővel együtt, akinek a viselkedése, a hozzáállása is felháborító volt.
Kértem, hogy a jobb karomból vegyen vért, mert a bal karomban nincs ép véna... közölte velem, hogy „fogadjunk egy sörben”, hogy ő talál ott is. Hát talált is, ami egyből szétdurrant... később a szivárvány minden színében látható volt, hogy milyen ügyes....

Vérnyomást mértek, vért vettek, kérdezősködtek stb.

Kaptam valami gyógyszert, szurit és kitoltak...
Később jött egy ápoló, aki elvitt különböző vizsgálatokra (ez már majdnem este 7 körül volt. Közben a vérnyomásomat hol lenyomták orvossággal, de sajnos az nem sokáig hatott.

Sokszor mérték, de állandóan magas volt (legalacsonyabb 176/102 volt.
Ismét kaptam gyógyszert és este 8 előtt közölték velem, hogy haza lehet menni, normalizálódott a vérnyomásom. Az a fiatal orvos, aki vizsgált először.... és utána ő haza is ment, mert lejárt a műszak....
Tiltakoztam, hogy nem azért hozott be a mentő 1/2 4-kor, hogy ők este hazaküldjenek.


Nagy nehezen este 10 óra körül kerültem fel az I. Belosztályra, ahol szintén megalázó műsorban volt részem...

Megmutatták, hogy melyik lesz az ágyam és én csendben, ahogy tudtam, megpróbáltam kipakolni a fontosabb dolgokat (pizsama, köntös, papucs stb). Lassan előkerült az ügyeletes orvos és nem érdekelte, hogy alig élek.... a lakcímkártyámat kérte.

Mondtam neki, hogy valahol itt van a batyuban, de nem találom. A Sürgősségin adták vissza a TB kártyával együtt, mivel onnan toltak fel az osztályra.
Az orvos nem tágított, kb. 20 percig azt kellett keresnem..., de még akkor sem kérdezte meg, hogy mi a panaszom.

Aztán elment valahova, én megtaláltam a lakcímkártyát mire visszajött, de már nem kérte. Akkor volt hajlandó megmérni a vérnyomásom, ami sajnos 200 felett volt ismét... elrohant, hozott valami sprayt, de szinte már féltem a kórházban, főleg attól a szívtelen, embertelen orvostól, akinek nem számít, hogy kit és miért visznek oda, az adminisztráció fontosabb és nem a beteg élete.

Fel voltam háborodva és még ma is így vagyok vele, hogy jaj, csak kórházba ne kerüljön az ember, mert sajnos nem ember módjára bánnak a betegekkel.
A betegeket lenézik, megalázzák, hagyják szenvedni.... hadd hulljon a férgese... nekik nem az emberélet fontos!!! Mire is tették le az esküt???

Ennyi volt nekem a karácsonyi ajándékom...

Köszönöm annak a bizonyos orvosnak és a hozzá hasonlóaknak!!!

Ha egy ilyen orvos elmegy külföldre dolgozni, azért nem kár. Külföldön azt hiszem, hogy az ilyen bánásmód miatt nem sokáig dolgozik egy munkahelyen...


Tisztelettel:

egy beteg, aki a legmagasabb rizikófaktorba tartozik, de nem azt az ellátást kapta, amit kellett volna kapnia. Bármikor jöhet egy agyi katasztrófa, vagy egy infarktus... ezt azért közölték velem, amikor hazaengedtek. Milyen megnyugtató szavak ezek.
Juhász Edit

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hot-spot (törölt) 2013.02.06. 12:41:50

@marand22: De ott több ember van,itt meg már csak hálni jár a szentlélek a kórházakba.
Szóval...

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.06. 13:09:11

ez felháborító

(de akkor mit köszönt meg a végén?)

karcsibácsi 2013.02.06. 14:46:19

@Dr.laikus PhD:
Minálunk, de tudomásom szerint a legtöbb helyen, a TAJ érvényesség ellenőrzése automatikusan, on-line történik. Ha gáz van, piros betűkkel írja ki a számítógép a számsort (elnézést a képzavarért).

bonbonauta 2013.02.06. 15:50:37

Leírása szerint a sürgősségin elkérték a lakcímkártyát is. Ott tehát bevitték az összes adatot. A másik osztályon újra bevinni luxus. A már bevitt címe alapján ellenőrizhető, hogy oda tartozik-e. Orvosnak lakcímkártyát hajkurásznia luxus. Ez szerintem csak munkaszervezési kérdés. És jól kéne használni a rendelkezésre álló technológiákat. Ez az ország sajnos a digitális analfabéták országa. Munkám során naponta szembesülök ezzel.

SzerződésSertés 2013.02.06. 16:01:02

@marand22:
"Ismételten leírom, mert sokaknak fogalma sincs róla, hogy mennyi az USA-ban az ÁTLAGOS várakozási idő (beérkezés és az első orvosi vizsgálat között) a sürgősségi osztályokon: 16 óra !!!"

És?

SzerződésSertés 2013.02.06. 16:02:03

@nemhiszem, hogy:

Ez az örökös spammelés hogy nem szúrja a moderátor szemét?

hazank fia 2013.02.06. 16:09:22

@marand22: Ez sajnos nem igaz. Az atlagos varakozasi ido (door to provider) evek ota 4 ora korul mozog (ebben a triage mar benne van). Ez is leginkabb abbol adodik, hogy boldog-boldogtalan az ER-ba rohan a legkisebb problemaval is. Fejfajas, natha, influenza, barmi. Egyreszt meg tudja oldani munkaidon kivul, masreszt mindent egy helyen. A triage utan ezek a betegek ertelemszeruen hosszu orakat varnak, akar 7-8 orat is, amivel nincs is gond, mivel kb. indokolatlan, hogy ott vannak.

Niv 2013.02.06. 16:18:36

Sürgősségin várakozni? Felháborító... nem írom le még egyszer amit már leírtak előttem.

Ezért szívtelen és embertelen az orvos mert az ügyeleti munkáját végzi? ( amiben az adminisztráció is benne van..)
Uzsoki I. Bel.-en eleve egy orvos van 60 betegre plusz a coronaria őrző. Nem, nem csak a posztoló van ott egyedül.

Braincelle 2013.02.06. 16:37:39

@Niv:
nem csak a posztoló, akit már a sürgősségin kivizsgáltak, elláttak, és különben sincs semmilyen akut ellátást igénylő baja, azonkívül, hogy azt gondolja, hogy körötte kell forognia a világnak.

Egyébként persze célszerűbb a lakcímkártya előtt megkérdezni, hogy hogy van, mert akkor nem lesz ez a hisztéria, és az ilyen betegekkel muszáj kedveskedni, mert nem elég betegek ahhoz, hogy együttműködjenek; csak ez meg olyan dolog, hogy van olyan személyiségű orvos, aki ha nem nagyon fáradt, akkor tud "bájologni", és van, aki úgy gondolja, hogy azért van ott, hogy ellássa a betegeket. Ettől még kommunikálni kell, de még egyszer, ezt a beteget már ellátták a sürgősségin, nem akart hazamenni, ezért adtak neki egy ágyat, ott odajött hozzá az orvos, ránézett, ügyeletes orvosnak az a feladata, hogy mindenkit élve és a lehetőség szerint az ügyelet előttivel megegyező állapotban adjon át reggel. Ez az orvos a dolgát tette, nem kedveskedett még pluszba, igen, szerintem is vágjuk le mindkét kezét, szúrjuk ki a szemét, aztán tegyük fel az első Szibériába menő vonatra.

Dr.laikus PhD 2013.02.06. 17:17:49

@karcsibácsi:

Nem az érvényességet ellenőrzik, hanem elvileg, hogy te vagy-e te.

Annyira angol humor, hogy fel tudnék robbanni. Meghatalmazás nyomtatvány és két tanú, ha mást kérek meg, hogy vegye át a leletemet. Ott van ellenőrzésre lehetőség a személyi.
Ha átadom neki a taj kártyámat simán elhozza, mert nem fényképes igazolvány, ellenőrizhetetlen.

A TEK átrendezésével született ez a kis kérés rendelet formájában.
Rendelőben is kérik, ott ahol kezelnek, saját hálózaton mindent lát, ambuláns lapon, beutalón mindenütt szerepel a taj szám, az orvos pecsétszáma, neve, meg hát az enyim is,majdnem még a bugyingóm színe is, de el kell kérje a taj kártyát. Bejelentkezésnél még esetleg ráismer a betegre, de ki megy be MR-re, drága vizsgálatokra azt már nem tudja senki. Ill. ha az orvosnak eszébe jut elkérni, mert gyanús a beteg modora.

megvalaszolok 2013.02.06. 18:10:46

El kell keserítenem a posztolót, de az egy óra várakozási idő "sajnos" még nem is sok.
Mivel is alázták meg? Egyébként, ha jól látom, esküjüknek megfelelően megmentették az életét, amit ő ezzel a gyönyörű poszttal hálál meg.
Mi is a baj azzal, hogy fiatal orvos vizsgálta? Talán rögtön professzort kellett volna hívni vagy mi?

karcsibácsi 2013.02.06. 18:44:23

@Dr.laikus PhD: Ha a betegnek volt már bármilyen megjelenése a kórházban vagy a RI-ben (akár csak egy vérvétel, vagy rtg), minden adata benn van a számítógépben, nem kérünk tőle semmit. Ha SBO-n keresztül érkezik, akkor ugyanez a helyzet. Csak teljesen "szűz" pácienstől kérjük el a személyi igazolványt és a TAJ kártyát, 100 közül egy ilyen van.
Más: a homeopátia kérdése nem ilyen egyszerű. Egyrészt, akkreditált posztgraduális tanfolyamok vannak belőle az orvosi egyetemeken, amelyek bizonyítványt adnak ki róla a "Homeopátia képzett orvosa" vagy valami hasonló néven, másrészt OGYI által törzskönyvezett homeopátiás gyógyszerek vannak forgalomban. Sok orvos esküszik a hatékonyságukra, mások szerint csak placébo effectről lehet szó. Ha elfogadjuk, hogy a hatékonyságukat a "potencirozás" során kapják ezek a szerek, ahogy a homeopátia szószólói tartják, akkor elérkeztünk a misztikához, az okkult "tudományokhoz". Én személy szerint azt az álláspontot fogadom el, hogy amikor vannak bizonyítottan hatékony gyógyszerek, nem érdemes ismeretlen hatásmechanizmusú, hatóanyagot bizonyítottan nem tartalmazó, de valamilyen csoda folytán mégis hatékony "gyógyszerekkel" próbálkozni, de tudom, hogy sokan máshogy gondolják...

El Visco Stello (törölt) 2013.02.06. 19:33:53

Semmi baj a homöopátiával, ha rendesen szedik mellé a gyóccert.

VaTi 2013.02.06. 20:14:29

@El Visco Stello: ezért hiányoztál, Visco :)

avarrita 2013.02.06. 22:44:24

@hazank fia: én csak azt szeretném kérdezni, hogy egy hozzám hasonló, mezei gugli-diplomás, honnan tudja azt megállapítani, hogy mikor indokolt a sürgősségi és mikor nem? Félreértés ne essék, én nem vagyok egy ügyeletre rohangászós típus, ellenkezőleg, de komolyan nem tudom, hogyan várható el a betegtől, hozzátartozótól, hogy eldöntse, hogy egy - számára - ijesztően magas vérnyomás, egy csúnya seb, egy - szerinte - extrém magas láz stb. sürgősségi ellátást igényel-e vagy sem. Ha mégis valami baj lenne, mondjuk stroke-ot kapna a magas vérnyomást otthon lenyomni igyekvő beteg, vagy a szombati biciklisbaleset után hétfőn orvoshoz vitt gyerekről kiderülne, hogy nemcsak plezúr van a térdén, de el is tört valamije, az orvos egészen biztosan azonnal azt kérdezné, hogy mi a csudáért nem ment a sürgősségire, hogy lehet ilyen felelőtlen. Szóval tényleg érdekel a válasz. Van erre valamiféle "etikett", vagy hasonló?

Braincelle 2013.02.06. 23:36:08

@avarrita:
talán én is félreérthetően fogalmaztam. Ennek a betegnek a beutalása indokolt volt, akár az osztályos felvétele is. Nem ez a poszttal a baj.

v2peti 2013.02.07. 00:28:46

@marand22: Ha ez igaz, akkor miért hívják sürgősséginek? Na és akkor a Vészhelyzet (E.R.) című film csak kamu? Mert ott azért elég hamar jön a doki.
Na de ha az átlag 16 óra, akkor az azonnali infarktusos mellé kellene egy 32 órás várakozásos is, hogy kijöjjön a 16 órás átlag. Na de akkor mennyi a nem sürgős ellátás várakozási ideje?

hazank fia 2013.02.07. 02:28:48

@avarrita: Jo kerdes. Az altalad felsoroltakkal (vernyomaskiugras, extrem laz) nincsen problema, en is bevinnem a gyermekem az ER-ba egy csillapithatatlan lazzal, vagy valamilyen hirtelen jelentkezo allapotromlassal, amivel nem tudok mit kezdeni, vagy a traumara olyan serulessel, ahol felmerul belso serules, tores... Es ezen senki nem is fog problemazni.

Az igazi problema azzal van, hogy sokan akkor is a surgossegit valasztjak, ha onmaguk is nagyon jol tudjak, hogy indokolatlan. Pl. 5 napja faj a feje, 5 napja elesett, 5 napja csip a vizelete. Ezek egy haziorvos, max egy szakrendeles hataskorebe tartozo esetek. Arrol pedig ne is beszeljunk, mikor emberek a varolistakat ugy akarjak megkerulni, hogy a surgossegin tuldramatizaljak a problemajukat pl. egy akut CT remenyeben. Ezek a betegek total feleslegesen es indokolatlanul terhelik a surgossegi ellato rendszert, korlatozva a tenylegesen indokolt esetekre fordithato idot es forrasokat.

hazank fia 2013.02.07. 02:31:36

@v2peti: Ahogyan fentebb en is emlitettem, a 16 ora teljesen valotlan.

Daniel W. Mcload 2013.02.07. 05:49:35

Ilyenkor a betegjogi képviselőhöz kell fordulni és csúnyán beperelni az orvosokat és kórházat is. Csak abból tanulnak.

fizetekmegegysort 2013.02.07. 05:53:11

Nem hiszem, hogy az idióta adminisztrációs előírásokról, a buta nyilvántartó rendszerről az orvos tehet. Viszont feltételezem, hogy hiányosság esetén - ne adj isten , ha mèg emiatt pénzt is veszít a kórház - ő kapja a lecseszést. Talán ha az orvosok dolga a gyógyítás lenne, nem az adminisztráció? Szóval szerintem ez munkaszervezési kérdés, kár a dokikat okolni érte.
Ami a poszt érdemi részét illeti, nekem úgy tűnik - anélkül hogy megbántani akarnám - hogy a hölgy kifejezetten a "mindenki rám figyeljen, mert magas rizikófaktor vagyok" érzésében habzsi-dőzsiző parabeteg. Otthoni vérnyomás és EKG alapján hipp hopp, már tudta is hogy ő most aztán haldoklik, uzsgyi a kórházba, majd ott folyamatosan azon spanolja magát, hogy vele hogy bánnak. Egy ügyeleten, ahol sok betegre kevés orvos jut, plusz ahol a mentős adta át. Laikus vagyok, de azért feltételezem, hogy valódi életveszély esetén a mentősnek kötelessége eleve úgy átadni, hogy előre veszik és életet mentenek, nem pedig lakcímkártyáznak. Nekem úgy tűnik, ez egy sajnálatos de sima rosszullét volt, amit megfelelően kezeltek, a hölgy meg agyon hisztizte-spanolta magát közben. Amiben kivetni valót találok, az valójában az orvosi kommunikáció (pl a nővérke), igen, az lehetett volna bővebb/kedvesebb.
Végül: "bármikor jöhet egy agyi katasztrófa vagy infarktus...ezt azért közölték velem" ???? Legmagasabb rizikófaktorba tartozik, éz ezen meglepődik? Otthoni vérnyomásmérő/EKG van, de ezt még soha nem mondták? Vagy azt várja, hogy ebből ki tudják gyógyítani? Komolyan nem értem, azt hiszi az orvosok csodatévő istenek? És vajon a beteg maga mit tett a legmagasabb rizikófaktorért (a magas vérnyomi meg a cukorbetegség nagyon jól karbantartható életmódbeli változtatásokkal, ezt azért mindenki tudja)?!

marand22 2013.02.07. 08:07:23

@v2peti: @hazank fia:
A heveny szívinfarktus ellátásánál a sürgősségi osztályok miatt az USA-ban átlagosan több mint 30 perccel nagyobb a "door to needle" idő, mint Európában (forrás: JACC szerkesztőségi kommentár), az idő itt pedig szívizom és halál. Európában szervezési okok miatt (Magyarországon is) az infarktusos betegek jelentős része a sürgősségi osztályok kikerülésével kerül szívkatéteres laborba. A sürgősségi osztályokon történő felesleges időtöltés (még egy EKG, orvosi vizsgálat, esetleg vérvétel) ennyivel hosszabbítja meg átlagosan az ellátásra kerülés idejét. Az USA-ban tudtommal jogi okokból (mentőápoló nem diagnosztizálhat) nem kerülhet a szívkatéteres laborba közvetlenül (értsd a mentőből) a szívinfarktusos beteg.
Magyarországon eleve nagyon sok helyen a szülő nő, gyermek, mérgezéses eset, sérült nem a sürgősségi osztályon át kerül az ellátóhoz, hanem közvetlenül.
Jómagam feleslegesnek tartom a létüket.

SarahConnor 2013.02.07. 08:48:14

Nem értem, az adminisztráción volt felháborodva? A vénás sztorin kívül nem látok ciki pontot a sztoriban. Azt végképp nem értem, miért baj, ha a doki várakozik az ágyánál, míg ő az iratait keresi. Arról bezzeg nem volt szó, hogy ezután milyen kezeléseket kapott, mert nyilván kapott. Csak nem aznapra, hanem másnapra voltak előírva. Tehát azon vagyunk megsértődve, hogy a doki este kilenckor nem smúzol az ágyunk mellett, hanem az aznapi teendőket már csak az adminisztrációra korlátozza.
Szerintem egy másik (optimistább szemléletű) beteg ugyanezt a sztorit akár pozitívként is leírhatta volna.

avarrita 2013.02.07. 09:15:27

@hazank fia: Köszönöm, és mindezzel egyet is értek.

avarrita 2013.02.07. 09:23:27

Gyakran elmélkedtem a háziorvosi váróban azon, hogy van az, hogy a kint ülő betegek mindig türelmetlenek, ha a másik öt-tíz percig bent van az orvosnál, de amikor bekerül, mindegyik elvárja, hogy őt alaposan kikérdezze és kivizsgálja a doki, és ő is minden panaszát elmondhassa. Nem tudom, miért jutott most ez eszembe.

Dr. Drake Ramony 2013.02.07. 09:30:57

Kicsit neurotikus a posztoló. Sajnos egyre több az ilyen típusú beteg, ennek kiváltó okairól hagy ne szóljak, az más blogok témája.
Az, hogy 1 óra múlva látta orvos, ügyeleti időben rekord időnek is felfogható, hiszen egy 80-100-150 ágyas osztályon előfordul, hogy 1, maximum 2 orvos teljesít ilyenkor szolgálatot. A "minőségi ellátást" nehezíti, hogy annak az egy szerencsétlen orvosnak kell a 20 éves számítógépen megírni a dokumentációt is legtöbbször, mert az egészségügyben is létszámstopp stb. van, így adminisztrátorra nem telik.
2013.január 1.-től a TAJ kártya hitelesítésére (a korábbi visszaélések miatt) személyi igazolvány és lakcímkártya ellenőrzése is kötelező.
A "fiatal és tapasztalatlan orvos" pedig, ha olvassa ezt a karácsonyi köszöntőt, fogadja meg EDIT tanácsát, és mihamarabb menjen külföldre, ahol nem, vagy lényegesen kevesebbet kell a papírmunkával bajlódnia, és még a beteg sem köpi le, nem jelenti fel minden apróságért etc.

Summ: Magyar Egészségügy lényege napjainkban = Nem számít a beteg élete, ha kellőképpen le van dokumentálva halálának folyamata! (SAJNOS!) Ugyanez fordítva: Ha megmented a beteg életét, de nem írtad le minden mozdulatod, és nem írta alá a beteg, holnap a Bíróságon találkoztok... ez a köszönet.

vitalis06 2013.02.07. 09:36:31

@Dr. Drake Ramony: Látom nem vagy orvos, vagy ha igen, akkor még nem dolgoztál külföldön. Kb háromszor annyi az adminisztráció és ott valóban igaz amit írtál: "Ha megmented a beteg életét, de nem írtad le minden mozdulatod, és nem írta alá a beteg, holnap a Bíróságon találkoztok... ez a köszönet." Nézd meg, pl. Németországban beavatkozásra vetítve húszor annyi a peres és egyéb eljárások száma mint itthon.
a rezidensek folyamatosan 24 óráznak, állva alszanak, és ez igaz a kórházi szakorvoskra is.
Viszon az is igaz, hogy praxist kiváltva viszonylag kényelmesen megélhetsz.

macska69 2013.02.07. 09:39:48

@El Visco Stello:"Semmi baj a homöopátiával, ha rendesen szedik mellé a gyóccert" - ez jó...

Dr. Drake Ramony 2013.02.07. 09:48:23

@vitalis06: Első mondta mindkét felvetése fail! :)
Részben igaz a korrekciód, de amit én eddig tapasztaltam, az az, hogy az orvos adminisztrációs tevékenysége kimerült a státusz lediktálásában, és a kész papír átolvasásában, aláírásában. Ott van kiszolgáló személyzet. Itthon az orvos munkaköre lassan a beteghordótól a gyors és gépírónőn át a csodát tevő "Drága Főorvosúr"-ig terjed.
Igen, külföldön is divat az adminisztráció, mert sajnos a túlzott betegjogok nem jó irányba viszik az orvoslást. A természettudományok és így az orvostudomány sem olyan mint a jogszabályok,nem lehet általánosítani. Minden beteg, minden betegség egy egyedi eset, aminek a kimenetele nem garantálható jogszabályilag. De ez megint túl messzire vezető vita lenne...
Jobb volt a régi, paternalisztikus szemlélet.

vénkujon 2013.02.07. 09:54:43

látod cimbi? ezért fetrengenek a focisták a gyepen...nem pakolgatni kell a hülye pizsamádat, hanem hemperegni a fődön.

Facehugger 2013.02.07. 10:03:50

@bonbonauta:
Abszolút egyetértek. Ok, ellenőrizni kell az adatokat, de az nem azt jelenti, hogy egy ujjal, félévente egy leütéssel elkezdem újra bevinni az adatokat a gépbe. Már benne van, a szencségit nekije! Annyit kell egyeztetni, hogy ugyanaz van-e a rendszerben, mint a kártyáin, oszt jónapot.

A munkaszervezési posztoddal is maradéktalanul egyetértek. Ne az ügyeletes orvos bassza el az értékes idejét a lakcímkártyára várva, ehhez felesleges orvosi diploma, szakvizsga, anyámkínja.

A digitális analfabétizmussal is egyetértek. Kalifornia állam 1996-ban bevezette a digitális ügyintézést. Otthonról, ügyvéd és könyvelő nélkül pl. lekérhetted a házad tulajdoni lapját, amit emailen megkaptál, és minden utólag pecsét nélkül közhiteles iratnak minősült.

De érdemes lenne a sokat hivatkozott skandináv országoktól is tanulni, pl. a kórházak vagy az iskolák teljesítményének méréséről. Ami ott nyilvános adat, bárki bármikor megnézheti a neten, és 8 általánossal is felfogható. Vagy ahol sms-ben befizeted az adódat, vagy Skype-on intézed a kormányablakos ügyeidet.

A poszthoz még annyit, hogy bizony, az asszisztens attitűdje nagyon is jellemző.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.02.07. 10:14:16

@vitalis06: ez messze nem igaz
németországban évi átlag 11000 malpraxis per indul, ebből bírósági ítélet 7500 esetben születik, és csak 1900 esetben nyer a beteg és 90 beteg hal meg orvosi műhibában évente. ha arányosítani akarjuk akkor osztani kell 9-cel a magyarországi viszonyokkal való összehasonlítás végett.
www.rhein-zeitung.de/regionales_artikel,-Aerztefehler-Patienten-klagen-an-_arid,441769.html
ez a 11 ezer feljelentés kb évi 180 millió háziorvosi és 65 millió kórházi kezelésből adódott ez 0,049 ezrelék.
magyarországon jellemzően a kórház kiegyezik a beteggel a hercehurca elkerülése végett, bíróság elé nem jut olyan sok eset, bár a tényleges számot nem ismerjük, mert nem publikus, de úgy 500 perre becsülik évente
7500/9=833, az ugye nem 20 szor több mint 500?
az adminisztráció nem 3 szor több, eleve a beteg ambulancián csak kézzel írott kezelési lapot kap, szakrendelésen meg semmit. mindent lediktálunk és a titkárnő majd leírja, magyarországon volt nap amikor egy titkárnő volt egy nagy klinikai osztályon, gondolhatod, hogy kinek a leveleit írogatta? a többi orvos meg "magad uram ha szolgád nincsen"
nem hinném, hogy folyamatosan túlóráznának, 65 óra a maximális heti munkaidő, nálunk ha ezt túlléped akkor egy napra hazaküldenek. pl ha hétfőt és szombatot ügyelsz egy héten akkor kedd szabad alapból, hétfő és szombat 24 óra, szerda-csütörtök-péntek még 24. ez 72 lenne összesen, ez nem megy, ki kell még vegyél egy szabadnapot. magyarországon ügyelet után sem engedtek haza, pedig volt, hogy másnaponta ügyeltem.
praxist kiváltva csak az él meg kényelmesen németországban aki elvégez egy csomó tanfolyamot és ezeket alkalmazza a betegein (akupunktúra, manuálterápia, chiroterápia meg miegymás) csak egy szakterületből nehéz megélni

Mad Mind 2013.02.07. 10:18:14

Nem olyan gáz. Nekem fél évre adtak műtét időt. Műtét napján reggel hétre hívtak be, 11-ig csak az előtérben vártam, akkor lett ágyam, bár a műtétet 10 órára írták ki. Átrakták az időpontot délután kettőre, de azt az időpontot sem sikerült tartani, aztán végül este 9-kor műtöttek meg. Addigra már jó éhes voltam, mert ugye előzőnap dél óta nem ehettem a délelőtti műtét miatt. De nem probléma, mert még 24 óráig nem kaptam enni. :) Jó kis fogyókúrás megoldás. Az ember ne számítson semmi jóra, ha megbetegszik Magyarországon.

novákandris 2013.02.07. 10:35:48

A címben lévő állítás igaz.

Kell a pénz a nyugdíjakra. Eddig két helyről vontak el: adót emeltek és csökkentették a közszféra kiadásait (és színvonalát).
Most az a trendi, hogy nem emelnek adót, hanem csak a közszférát rombolják le még jobban. Ne is várjatok mást, amíg ez a népesedési és nyugdíjhelyzet!

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.07. 10:43:16

Valaki már leírta, az USAban is órákat kell várni a sürgősségin, míg ellátnak, s először még elintézik az adminisztrációt, megnézik van-e biztosításod. Volt benne részem, mert kint éltem egy ideig és volt egy biciklkibalasetem.
Bevittek a sürgősségire, folyt belőlem a vér itt-ott, de békésen megvártam míg összevarnak. S nem hőbörögtem, sem ott, sem utólag és nem írtam hülye posztokat. Tudomásul kell venni, hogy az orvoskapacitás mindenhol véges. Na persze az se lett volna normális, hogy azért verjem ki a balhét, hogy tartsanak benn még néhány napig, vagy csináljanak cétét emerit vagy mittudomén.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 11:08:05

Mélységesen együttérzek a t. posztolóval, bár esete tipikusnak mondható.
Igen gyakori az is, hogy a rendelés NEM a meghirdetett időpontban kezdődik, hanem jóval később. Jellemző az is, hogy se az nem számít, mikorra kapta az ember az időpontot, se az, mikor érkezett, mert az orvos a MAGÁNBETEGEIT SOROLJA ELŐRE.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 11:12:43

Az egészségügyi rendszer anyagi csődje sajnálatos tény, de a legsúlyosabb problémák nem anyagi természetűek, vagy nem elsősorban azok.
Értve ezen a gyakran tapasztalt embertelen bánásmódot, a terrort, a végletesen túlbonyolított és végig nem gondolt adminisztrációt, a múlt évezredi technológiai szintet az adminisztrációban ott is, ahol ez nem anyagi kérdés, sőt, ahol a jelenlegi, rossz módszer drasztikusan drágább is a képzeletbeli ésszerű megoldásoknál.

Peetee 2013.02.07. 11:13:30

Túlzásoktól nem mentes riport. Ez az ember talán a csodát várja, hogy hopp 1 orvos kézrátéttel megszabadítsa a "magas rizikófaktorától".
Minden tiszteletem az övé, mert nekem hála az égnek rendben van az egészségem, de az önsajnálat és a kesergés (már a kórházban sem pattognak körülöttem a BETEG körül) nem vezet semmi jóra; ebben biztos vagyok.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 11:15:05

@greatwideopen: az anyagi ellehetetlenülés okozta problémákat valóban tudomásul kell vegyük. A rendszer szemmel láthatólag működésképtelen. A fő gondok az eldurvulásból, brutalizálódásból fakadnak.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 11:18:15

Ha valakit (könytárost, gyógyszerészt, tanítót, orvost) a képzettségétől idegen, annál alacsonyabb rendű adminisztrációs túlmunkára kényszerítenek, az előbb-utóbb megbosszulja magát: az erre rákényszerített ember elállatiasodik.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 11:22:21

@Fenimore: ahogy a hozzáállásodat elnézem, dokikám, nálatok is nagy "coopie" lehet.

Dr. Bélus___ 2013.02.07. 11:27:25

Azért azt had kérdezzem már meg, hogy akkora kurva nagy dolog lett volna a sürgősségin valakinek érkezés után annyit mondani, hogy "Nyugodjon meg, közvetlen életveszély úgy tűnik nincs, sajnos van pár fontosabb beteg ahogy tudunk foglalkozunk magával." ? Milliárdokba került volna, belátom.

@hazank fia: @marand22: Azért mielőtt Amerikával példálóztok tegyük csendben hozzá, hogy a sok órás várakozás az alap biztosítással rendelkezőkre igaz. Ismerős nem is tudta milyen csilivili biztosítása van az egyetemtől (Berkeley), míg síeléskor meg nem nyekkent a térde. Tudott járni, de gondolta csak megmutatná egy orvosnak. Mikor megérkezett, külön váróba vitték, kapott egy laptopot, hogy foglalja el magát addig, amíg jön a dokki. A doki pár percen belül jött is, azonnal végignézték (mivel komoly baj nem volt, ment is haza). Közben órák óta nyögdécselt kint a plebsz. Majd akkor dumáljatok a 16 órával, ha Mo-n is fizethetek extra pénzt, hogy 10 perc alatt megnézzenek.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 11:32:12

@Dr. Bélus___: rengeteg ember van, aki csak a hozzátartozók segítségével, mentővel tud hazajutni a kéthetes benntartózkodás után a kórházból. Abszolút precízen kell tájékozódni, kit kell vastagon megkenni ahhoz, hogy a hazaszállító mentő egy órán belül megjelenjen. Különben 10-12 órákat váratnak!

Jimbo75 2013.02.07. 11:36:29

@hazank fia: "Vajon mennyi abban a beteg felelossege, hogy eddig eljut?"

Lényegtelen mennyi a felelőssége, az orvosnak az a dolga, hogy kezelje, és lehetőleg azelőtt, mielőtt szerencsétlen ott patkol el az osztályon....

vitalis06 2013.02.07. 11:41:32

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
a németeknél a perre került eseteket nézed csak. Ez csak a töredék, hiszen ott jóval nagyobb mértékű a megegyezés, sőt a beteggel titioktartási szerződést is aláiratnak amennyiben kiegyeznek. A valós adatokat csak a biztosítók által a kórház és az orvos felelősségbiztosításának terhére kifizetett számokból tudhatjuk meg, és ott több mint hússzoros a különbség. Természetesen titkos, hogy mely kórházak és mely orvosok, azaz milyen esetek miatt fizetett a biztosító.

Dr. Bélus___ 2013.02.07. 11:55:51

@Farkantoán Chatpartner: Nem vagyok benne biztos, hogy értetted amit írtam. Te most kenésre gondolsz jó magyar szokás szerint, pedig lehetne azt legálisan is, extra pénzért mindenféle garanciákat berakhatnának a rendszerbe (pl. ha nem látnak el elég gyorsan/nem jön érted a mentő időben, akkor a biztosító elviszi a havi apanázsát egy másik kórházba). Jönne a cunyagonosz verseny.
Persze aki olyan szegény, hogy a családban egy autó sincs amivel hazavigyék, az nem valószínű, h extra biztosítást fizetne. Mondjuk azt sem értem, hogy ha ilyen szegény, akkor miből keni a mentőst... de ez más kérdés.

megvalaszolok 2013.02.07. 12:01:59

@vitalis06: Esetleg linkelhetnél valami, hogy bizonyítsd az állításod.
@Farkantoán Chatpartner: Kit kell megkenni? Nagyon kíváncsivá tettél. Esetleg a mentőst, aki még ott sincs?

megvalaszolok 2013.02.07. 12:07:29

@Jimbo75: Lényegtelen a beteg felelőssége? Na ez a gondolkodás nagyon nagy baj.

Rotoxis 2013.02.07. 12:08:17

@marand22: A katéteres laborba legfeljebb a STEMI kerül, az összes többi nem. A mérgezési esetek sürgősségi osztályra kerülnek. Egyetlen fél-kivétel Budapest, ahol a mérgezetteket a Péterfy Kórház Sürgősségi Osztályára kell szállítani. Jártál már sürgősségin? Tudod mi zajlik ott? A msodikat erősen kétlem, mert akkor nem vonnád kétségbe a létüket!

@Farkantoán Chatpartner: "mert az orvos a MAGÁNBETEGEIT SOROLJA ELŐRE". Hát persze! Különösen a sürgősségi osztályokon!

Jimbo75 2013.02.07. 12:10:36

@megvalaszolok: Sürgősségin? Ha azon pöcsölünk, hogy mennyi a felelőssége, és esetleg nem mentjük meg, akkor ott nagy a baj....

megvalaszolok 2013.02.07. 12:12:13

@Jimbo75: Nem igazán "pöcsöltek" rajta. De kérlek idézd, ha mégis. Ellátták. Erre a beteg egy ilyen poszttal megháláta.
Te a felelősséget firtattad. Sajnos a betegek nem tesznek magukért (tisztelet a kivételnek).

piszter 2013.02.07. 12:15:39

sajnos a normális dokik és nővérkék már külföldön dolgoznak. nekünk a maradékkal kell beérnünk. ez van... majd 2014-ben tessék az urnáknál véleményt formálni.

karcsibácsi 2013.02.07. 12:18:39

@Farkantoán Chatpartner:
" az erre rákényszerített ember elállatiasodik. "
Ezt, ugye, csak sajátmagadra nézve tartod igaznak?

karcsibácsi 2013.02.07. 12:21:03

@Jimbo75: " esetleg nem mentjük meg, akkor ott nagy a baj.... "
Hát mentsétek is meg!

Jimbo75 2013.02.07. 12:23:42

@megvalaszolok: Elovastad a posztot egyáltalán?

karcsibácsi 2013.02.07. 12:25:14

@piszter:
"sajnos a normális dokik és nővérkék már külföldön dolgoznak. nekünk a maradékkal kell beérnünk"

Ezt örömmel hallom. Tehát dolgozik Magyarországon 30.000. nem normális doki és kb ötször ennyi, szintén nem normális nővérke.
Akkor meg hogy a fenébe várnátok el ennyi hülyétől, hogy normálisan lássanak el benneteket???

megvalaszolok 2013.02.07. 12:25:55

@Jimbo75: El. De mondom, kérlek idézd a részt, ahol a felelősségére hivatkozva nem látták el.

VaTi 2013.02.07. 12:28:50

@piszter: "nekünk a maradékkal kell beérnünk"
ezzel most nagyon kedvesen megtiszteltél minden orvost, aki a lelkét kitéve itthon gályázik aligpénzért, elhivatottan. Nem, nem azért, mert annyira béna, hogy ne tudna külföldre menni. Hanem mert itthon _akar_ dolgozni. Itt a blogon is van ilyen orvos.
És azt ugye vágod, hogy ide a blogra az orvos-beteg találkozások _töredéke_ kerül ki, mert abban ugye nincs semmi említésre méltó, hogy kedvesen, precízen, szakszerűen elláttak, arról nem lesz poszt. Én tökéletesen biztos vagyok abban, hogy _sokkal_ nagyobb a rendben lezajlott kezelések száma, mint ahol elégedetlenség van. Akkor azokat az ellátásokat ki végzi? Bizony, az a "maradék", aki még itthon gürcöl. Azért, hogy hálából lemaradékozzák.

VaTi 2013.02.07. 12:42:18

@Farkantoán Chatpartner: "Mélységesen együttérzek a t. posztolóval, bár esete tipikusnak mondható." - minden esetben ezzel kezded a kommentjeidet. Olyan eset még nem került címlapra, amit ne tartanál tipikusnak.
Azért megengeded, hogy megfordítsam?
Kedves orvosok! Mélységesen együttérzek veletek, bár gyanítom, hogy a fenti eset tipikusnak mondható. Gyanítom minden rendelésen akad beteg, aki a nem halálos betegsége ellenére is elvárja, hogy de őt már most azonnal, mindent, mindenki. Mert ha nem, akkor előadjuk mindenkinek a sztorit a "a szívtelen, embertelen orvosról", arról, hogy "Fel voltam háborodva", megspékeljük némi közhelypuffogtatással: " csak kórházba ne kerüljön az ember" és "Ha egy ilyen orvos elmegy külföldre dolgozni, azért nem kár", megpengetünk némi drámai-mártírkodó-önsajnáló cinizmust: "Ennyi volt nekem a karácsonyi ajándékom..."
Ugye, milyen tipikus?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.02.07. 12:45:50

@vitalis06: ez sem igaz, magyarországon sokkal nagyobb a megegyezések aránya. nemhiába rúgtak ki már magyarországon kórházi ügyvédet mert összejátszott a beteg ügyvédjével (magyarán pénzt kapott a betegtől csak, hogy egyezzen ki a kórház nevében)
hol titkos ez? mert itt biztos nem, minden évben leközlik az adatokat. magyarországon ott igen, titkos, még egy darabig.

fizetekmegegysort 2013.02.07. 13:08:38

@Dr. Bélus___: ejj, Bélus, hát nem tudod, hogy nálunk az eü "nem üzlet"? Arról az országról beszélsz, ahol a 300 ft-os vizitdíjat is lenépszavazták.
Egyébként most is elérhetők bizonyos vizsgálatok pénzért várólista nélkül, vannak magánkórházak, be lehet feküdni kivizsgálásra jó pénzért. Ne érts félre, én is azt gondolom, lehetővé kéne tenni a különböző szintű ellátásokat, csak félek, itt a többség csak szolgáltatást akar, fizetni nem. Tudomásul kéne venni, hogy ennyi aktív TB fizetővel ennyi passzívra kb ilyen szolgáltatás telik. A hálapénzt meg épp mostanság tették hivatalossá...no comment.

Jimbo75 2013.02.07. 13:09:34

@megvalaszolok: Te miről beszélsz? Eddig te papoltál a beteg felelősségéről....

Mária 2013.02.07. 13:12:18

"és utána ő haza is ment, mert lejárt a műszak"

Szemét mocsok. Hogy mert hazamenni, amikor lejárt a munkaideje?

Dr. Bélus___ 2013.02.07. 13:19:52

@VaTi: Nagyon szép. Az a gond, hogy a beteg be van pánikolva, az orvosok pedig ezt vastagon leszarják. És mint mondottam nem valami nagy dologról lenne szó, hanem pár nyugtató szóról, ez a baj. Értem én, hogy ami nekünk sokkoló, az nektek abszolút megszokott, láttam ezt a Péterfyben mostanában sokat; de le kéne tudni ereszkedni a plebszhez egy, azaz egyetlen egy mondat erejéig; ennyi elég lenne hogy a töredéke legyen a felháborodott beteg.

VaTi 2013.02.07. 13:20:51

@Mária: és lévén, hoyg MO-ról van szó, azt sem lehet biztosan tudni, hanyadik (egyhuzamban lenyomott) munkaideje járt le...

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 13:21:47

@Dr. Bélus___: nem kell, hogy biztos légy benne. Ne töprengj túl sokat ezen, és a felszabaduló idődben fusd át Kosztolányi Dezső "Béla, a buta" című örökbecsű remekét.

VaTi 2013.02.07. 13:21:56

@Dr. Bélus___: "az nektek abszolút megszokott" ugye, hogy aki észreveszi a másik oldalt, az csak orvos lehet?

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 13:23:38

@megvalaszolok: nem. Tudod, a korrupció RENDSZER. És rejtőzködéséből fakadóan nem mindenki által felismerhető.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 13:27:18

@Rotoxis: segítek. A kórboncnok és a halottkém sem így jár el. Egyéb kérdés?

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 13:28:41

@karcsibácsi: emelj a színvonaladon, doktorom, hogy észrevegyelek. Ez most csak véletlen volt.

Dr. Bélus___ 2013.02.07. 13:30:11

@fizetekmegegysort: Nyilván igazad van. Mo a nyuggerek országa, és amíg ez így marad, addig toporgunk majd a szarban.
Amúgy természetesen tudom, hogy vannak magánrendelések/magánkorházak, colonoscopiát is csináltattam már magánba (3 nap alatt bent voltam). Az az egyetlen baj, hogy bár Mo-n a kurva jól kereső kategóriába tartozom (értsd, én, meg a hozzám hasonlók finanszírozza ezt a kócerájt), a komoly beavatkozásokat zsebből nem tudom kifizetni. Ellenben ha a TB-met magánbiztosítónak utalnák, a seggemet a körbenyalnák, azt garantálom.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 13:32:15

@VaTi: mihelyst azt olvasom, "kedveseim, képzeljétek, a doktor kedves volt, szakszerű, pontos, a betegfelvevő sem bömbölt, mint mindenütt másutt szokás, az asszisztensnő nem pofátlankodott", erre azt írnám, gratulálok az atipikus tapasztalataidhoz, kedves posztoló, melyik magánrendelőbe jársz és melyik országban?

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 13:33:43

@Mária: ez NEM AZ A HELY, ahol mocskolódhatsz!

VaTi 2013.02.07. 13:36:41

@Farkantoán Chatpartner: vannak pozitív posztok is, csak azok nem kerülnek címlapra, így nem vetődsz rájuk. Szerintem nem atipikusak, csak azt mindenki természetesnek tekinti, észre sem veszi, eszébe nem jut megemlíteni. Nekem 99 %-ban pozitív tapasztalatom van a eü-vel, nem magánban, sima tb-sen. Csak én azt is észreveszem, mert nem a rosszon hörgés-pörgés a kedvenc hobbim

fizetekmegegysort 2013.02.07. 13:36:49

@Dr. Bélus___: igen, jó néhányan lettünk volna - magam is - akik inkább a biztosítós rendszert szerették volna. De amig többségben vannak a nemfizetők, és ők is szavazóképesek, addig ez lesz. Én baromira sajnálom az egészségügyiseket is, mert - bár tény, hogy van köztük nagyon gázos - én nagyon sok lelkiismeretes, kedves, munkáját odaadással végző dokival és nővérkével találkoztam az elmúlt pár évben állami rendeléseken is.

VaTi 2013.02.07. 13:37:27

@Dr. Bélus___: Nem. Átlagember, átlagbeteg. Csak szeretem nem egy oldalról nézni a dolgokat

Farkantoán Chatpartner 2013.02.07. 13:43:15

@VaTi: ha fizetek száz forintért egy kifliért, ma még valóban azt tekinthetjük természetesnek, ha megkapom érte a kiflit, és nem bömbölést.

VaTi 2013.02.07. 13:47:42

@Farkantoán Chatpartner: a hasonlatod ott sántít, hogy egy kifliért 100 Ft irreálisan magas ár. Az eü-ben viszont a kezelések, költségek töredékét fizeted ki a tb-d által. A valós példa az lenne, hogy a kifli kerül 20 Ft-ba, én kifizetek 4 Ft-ot és kérek 5 kiflit

Dr. Bélus___ 2013.02.07. 13:48:34

@Farkantoán Chatpartner: OK, mondok ilyet. Húsvét magasságában volt egy mellékhere-gyulladásom, amiből végül kórház lett. A Péterfy urológiáján, nem magánkórházban. Volt persze gond 1 nővérrel, aki pöcs volt a köbön, de olyan is volt, aki éjszakásként 10 percet beszélt velem, és lenyugtatott (baromi hálás vagyok neki). Persze először magánrendelésre mentem, másnapra lett kórház, szóval lehet ezért vettek fel, de akkor is hálás vagyok.
BTW, a doki túl nem foglalkozott velem kitüntetőleg, időnként ránézett a tökömre, kb. 2x megultrahangozta, de nem fogta a kezem, hanem végezte a munkáját.

Mária 2013.02.07. 13:53:13

@Farkantoán Chatpartner:

Ápoltakkal nem vitatkozom, ezért nem is reagálnék érdemben a kommentedre :D

Mária 2013.02.07. 13:58:06

@Farkantoán Chatpartner:

Erős nyugtatókat és antipszichotikumokat valóban nem adnak ki recept nélkül, így ki kell várnod a sorodat, hogy a kapuőrző szörnyek megírják neked a létfontosságú receptjeidet.

marand22 2013.02.07. 14:29:28

@Rotoxis:
Nem jártam ott, de közvetlen kollégám dolgozik sürgősségin (is), a következményeit meg jómagam is tapasztalom (indokolatlan referálások, felesleges várakoztatás, stb.). Másutt már leírtam részletesen, miért tartom feleslegesnek a létüket Magyarországon, nem akarom most ezen a blogon megismételni. Korábban volt egy jól működő rendszer (OMSz), amit gyakorlatilag szétvertek (taxiszolgálat), helyette lobbiérdekek létrehoztak sürgősségi osztályokat, aminek szakmai háttere (itthon) nem volt. Hozzárendeltek egy csomó pénzt, amit természetesen sikerült elkölteni. Úgy tűnik, a vonat elment, de attól még sajnálom.

hazank fia 2013.02.07. 14:45:58

@marand22: Lehet, hogy van ebben igazsag. A door to needle nagyon fugg attol is, hogy a beteg hol van, es milyen intezet elerheto. En kb 20 percre lakom egy egyetemi korhaztol, kb. 1 orara becsulnem az idot, amig valaki ebbol a tavolsagbol asztalra kerul. Ugyanakkor biztos, hogy vannak ennel kedvezotlenebb viszonylatok is. Mi a magyarorszagi atlag?

A tobbi reszlettel kapcsolatban nehany megjegyzes, helyesbites. A paramedic hasonlo jogosultsagu ellato, mint Magyarorszagon a mentotiszt (tehat nem mentoapolo). Gyakorlatilag joga van a legtobb, helyszinen kivitelezheto beavatkozas vegrehajtasara (intubalas, gepi lelegeztetes, mellkascsovezes, EKG, gyogyszeres terapia (kontrollalt szerek is), stb.). Termeszetesen itt a szakszeru diagnosztika nemcsak jogkor, de kovetelmeny is. Ami miatt vegeredmenyben megis igazad van, az az, hogy az ellato rendszerben a fogado "kapu" az ER. Tehat fuggetlenul attol, hogy a mento konkret diagnozissal viszi a beteget, az intervencio nem tudja kozvetlenul fogadni. Akkor sem tenne, ha orvos ulne a kocsiban. Ez egyebkent nem annyira komoly problema, mert a mentovel erkezo betegek kulon triage ala esnek, es a triage soran egy egyertelmu esetben azonnal kuldik tovabb a beteget. A szuk keresztmetszet itt az lehet, hogy ha tobb hasonloan sulyos eset erkezik egy idoben, akkor is ki kell varni a triage-t, meg abban az esetben is, ha mindenki tudja, hogy mar reg az asztalon kellene lennie a betegnek. Egyebkent a szulono itt is kozvetlenul a szuloszobara megy, a gyermek pedig kulon gyermek ER-ba.

hazank fia 2013.02.07. 15:09:24

@Dr. Bélus___:
Lassan megoregszem az amerikai egeszsegugyben, de meg nem talalkoztam hasonloval... Csak a tisztazas kedveert, a Berkeley max szerzodott egy group insurance-re egy biztositoval, de nem nyujt biztositast, ahogyan egyik egyetem sem. A legjobb/legdragabb bztositas naluk (megneztem) a Blue Cross, pont, mint nalunk. Nekem is az van. Ugyanazt az ellatasi minoseget nyujtja, mint az olcsobb, csak tobb mindent es maskent finansziroz, nem kotelezo igenybe venni a primary care-t, vagy pl. nem vagy kotve egy bizonyos ellato rendszerhez. Az ismeros sztorija innen nezve elegge tundermese. Annal is inkabb, hogy a triage rendszert megkerulni nem lehet, ott pedig a kutyat nem erdekli, hogy ki kicsoda, vagy milyen biztositasa van. Vagy van e egyaltalan.

hazank fia 2013.02.07. 15:18:52

@Dr. Bélus___: "a biztosító elviszi a havi apanázsát egy másik kórházba"
Ilyen fogalom nem letezik. A jobb biztositok (BCBS) minden korhazzal leszerzodnek, mivel pont az az erdekuk, hogy az ugyfeluk oda tudjon menni, ahova csak akar. Semmi "havi apanazs" nincsen. A korhaz annyi beteget lat el, amennyit tud, benyujta a koveteleset a biztosito fele, az meg fizet, amennyi indokoltnak tart. Ennyi. Ahhoz igen sulyos szabalyszegeseknek kene tortenni, hogy egy biztosito szerzodest bontson egy egesz korhazzal.

Rotoxis 2013.02.07. 15:37:10

@marand22: Nem jártál még sürgősségin, de tudod, hogy az rossz. Hm. Lehet, hogy Te feleslegesnek tartod, de attól még a kórházba beérkező betegek igen jelentős részétől szabadítják meg az osztályokat. Valószínűleg mentőn sem ültél még, hiszen akkor tudnád, hogy a sürgi hatalmas áldás a mentőegységnek. A világ a sürgősségik irányába megy, ráadásul az egykapus rendszer felé. Valószínűleg nem véletlenül.

Azon meg végképp nem tudom mit értesz, hogy szétverték az OMSZ-ot. Kissé erős taxinak minősíteni a mentőt, különösen a magyar rendszerben.

marand22 2013.02.07. 16:31:43

@hazank fia:
Megtaláltam a cikket (frissebbre emlékeztem).
content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1127990
Csak egy idézet:
"As a result, angioplasty for AMI remains a slow happenstance treatment. In the Cannon et al. (14) analysis of data from the NRMI, only 8% of patients had a door-to-balloon interval of <60 min, the median in the study of de Boer et al. (6)."
Door to balloon time (CVC): 44 ± 5 min
phd.sote.hu/mwp/phd_live/vedes/export/beckerdavid.d.pdf

@Rotoxis:
10 éven át dolgoztam az OMSz-nál (1995-2005), van némi rálátásom a dologra.
1. Megszűnt a regionális irányítás (vele a helyismeret), sok esetben a GPS sem segít ezen.
2. Gyakorlatilag eltűntek a kocsikról a korábban kórházból kijáró mentőorvosok, ezzel jelentősen csökkent a szakmai színvonal (az OMSz saját továbbképzéseit inkább nem minősíteném).
3. A mentőszemélyzet a sürgősségi osztályokra szállít, megnőtt az ellátatlan, kritikátlanul előszűrt (triage hiánya) betegek aránya, ezzel nap mint szembesülünk az osztályunkon (budapesti PCI központ).
4. Érthetetlen okoból a mentőorvosi autókat nem terjesztették el Magyarországon (pedig jelentős költségmegtakarítást jelentene vidéken), kipróbálása is részben Budapesten történt, ahol viszont értelmetlen a kis távolságok miatt.

hazank fia 2013.02.07. 16:44:33

@marand22: Ennel valamivel jobb lehet mar a helyzet.
"27% of patients achieve a door-to-needle (D2N) time of <30 min" (2009)

content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1139500

Rotoxis 2013.02.07. 17:04:58

@marand22:
1: volt rálátásod.
2: a helyi irányítás szűnt meg, regionális lett. A központi irányítás ötletét ha jól tudom elvetették.
3: Az ellátatlan betegek tömegének oka a mentők szemléletváltozása (esetenként a szakértelem hiánya) és nem az, hogy létezik sürgi. Amit írtál épp a sürgi szükségessége mellett szól. Egyébként pedig egy non stemivel úgy elhajtják a mentőt a PCI-ból, mint a legyet.
4. Van MOK Budapesten, gyerek MOK pedig van vagy három. Hogy vidéken miért nem terjedt el? Mert mások az emberek mentőhívási szokásai. Előbb szólnak a körorvosnak (aki vidéken még van olyan elvetemült, hogy éccaka is kimegy Mariska nénihez), vagy az ügyeletnek, az pedig hívja a szállítót. Ha a vidéki ember mentőt hív, akkor már felborult a Zetor, vagy ég a kocsma.

Rotoxis 2013.02.07. 17:32:53

@marand22: Jelenlegi ismereteim szerint (mérget azért nem vennék rá), a maga mentésirányítás a jelenlegi rendszerben menne tovább.

Rotoxis 2013.02.07. 17:34:01

Ja és még annyit, hogy a jelenlegi technikai rendszer a mentők helyének megállapítására nem alkalmas.

hazank fia 2013.02.07. 18:01:56

@hazank fia: Baromsagot irtam. Nem a door to needle fugg a lakhelytol :), hanem a call to needle.

SarahConnor 2013.02.07. 21:33:22

@Farkantoán Chatpartner: "coopie"-nak számít a nem nyavalygás? Jah, el is felejtettem.

csutkababa 2013.02.16. 09:27:49

@Rotoxis:
Mit jelent, hogy ellátatlan a beteg? Szerintem a nyugati szemléletmód átvétele nem ezt jelenti. Ma már a Scoop up and run! azaz kapd fel és fuss elve alapján igyekeznek működni, mert rájöttek, hogy a túlgyógyítás a helyszínen nem javította sem a rövid, sem a hosszútávú túlélést. Főleg traumatológia terén van változás.
Érdekes, hogy a földről felkanalazott politraumás jobban túlélt, ha szállítőautó rongyolt be vele, mintha szakorvos töltött volna vele egy órát a helyszínen.
Ofkorsz, szigorú helyszíni vizsgálati protokoll van, tartani kell!

MOK: szakorvos kéne rá. De nincs. Békés megyében ha jól tudom, egyetlen oxyologus van.

PTCA: vagy 10 éve a STEMI helyszínről azonnal katlabba szállítható, klopidrogel, heparin, ASA előzetes adása mellett.

Vidéki hívások: a vidéki zemberek is nagyon öntudatosak lettek ám, és azonnali mentő kell, főleg, ha nincs pénz a telefonkártyán. A vidéki körorvosok pedig már nagyjából annyit járnak ki, mint fővárosi-nagyvárosi társaik. vagy nincs körorvos. Van vagy 100 üres praxis.

dioda 2013.11.01. 01:42:32

@Daniel W. Mcload: Miért és kit kéne beperelni azért, mert a betegen minden szükséges vizsgálatot néhány óra alatt elvégeztek, folyamatosan kezelték a vérnyomáskiugrásait, ő meg képtelen volt az iratait megfelelő rendben magánál tartani és feltartotta munkájában az ügyeletes orvost?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása