Kommentár - Minden második reklám gyógyszerreklám

2013.01.28. 06:00

4956.10637.pillsMulticolor_large.jpgAz általam egyik legnézettebb adón a követező arányt találtam: egy gyógyszer - egy valami más, pl autó – egy gyógyszer – egy mosópor – egy gyógyszer – egy pelenka – egy gyógyszer – egy bank.

Feltűnt mostanában egy érdekes dolog. Tévézés közben megy ugye a reklámblokk. És egyszer csak arra figyeltem fel, hogy hihetetlen mennyiségű gyógyszerreklámot adnak. Ekkor elkezdtem tudatosan számolni a gyógyszer/gyógyhatású készítmény reklámokat. Arra jutottam, hogy bár alapvetően csatornánként is van eltérés, de jóval nagyobb arányban adnak gyógyszerreklámot, mint bármi mást. Az általam egyik legnézettebb adón a követező arányt találtam: egy gyógyszer - egy valami más, pl autó – egy gyógyszer – egy mosópor – egy gyógyszer – egy pelenka – egy gyógyszer – egy bank… Minden második reklám gyógyszer volt, a közbeesőek pedig más-más termékek. Konkrétan ilyen arányban: 11-ből 6, majd 10-ből 5, 10-ből 4, 11-ből 5, etc. A reklámok kb. fele gyógyszert, gyógyhatású készítményt reklámozott!

Konkretizálom: ideszámoltam pl a torokfertőtlenítő tablettákat, megfázás/nátha elleni italporokat, bélflóra-karbantartó készítményeket, táplálékkiegészítőket-vitaminokat, hasmenés, prosztata, keringés, porcproblémák elleni tabletták, rengeteg féle dolgot. Ahogy láttam, a legnagyobb számban a fájdalomcsillapítók vannak: persze szupergyorsak és  sokóráig hatnak. Természetesen nem számoltam bele azokat a reklámokat, amelyek orvosokat-kutatókat „villantanak”, de nem gyógyszerek, ld: sampon, fogkrém, bőrápoló. Utóbbiak kapcsán meg is kellett állapítanom, hogy csak van még annyi tekintélye az orvosi szakmának, hogy ahol csak lehet, a termék minőségét velük próbálják szavatolni, hitelesebbé tenni.

A reklámok felépítése egyébként abszolút ötlettelen és sablonos: adott egy helyzet, amelyben a szereplő elveszíti a kontrollt maga fölött, az élete, az aktuális tevékenysége fölött: nem tud kutyát sétáltatni, ejtőernyővel ugrani, repülőt vezetni, havat lapátolni, a gyerekével játszani, a munkáját hatékonyan végezni, bulizni menni, jógázni, pasizni, stb. Mert hasmenése van, mert fejfájása van, mert kapar a torka, mert állandóan wc-re kell rohangálnia, mert ég a gyomra, mert, mert, mert…

Ééééés, ekkor jön a villanófényes heuréka, a felismerés: bedobni a gyógyszert és vége búnak-bánatnak, az élet szép.

Jah, és persze a kötelezõen elhadart mondat a kockázatokról, mellékhatásokról.

Az egésznek olyan hatása van, mintha gyógyszert szedni, sőt rendszeresen szedni, teljesen normális, alapvető dolog lenne.

Snassz. Sablonos. De működik.

Egy szintig ez normális. Mármint  hogy ha fáj a fejed alkalomadtán, beveszed a repülőgép pilótás vagy a bulibainduló nénis fájdalomcsillapítót. Ha kapar a torkod, a rajzoltemberkés szopogatótablettát. Persze nem kérdezel meg róla gyógyszerészt,recept nélkül van, kikéred, mint a kiló karajt. Esetleg ha elfogy, veszel másikreklámosat. Max lesz annyi eszed, hogy ha már hetek óta sehogy nem jó, mégis elmész orvoshoz. Mondjuk ezen a ponton az a szép, mikor az orvostól kifejezetten kérsz egy bizonyos fajta gyógyszert, mert azt te hallottad, láttad, biztos az a legjobb. Azt majd te jobban tudod. Az orvost biztosan csak a gyógyszerlobbi irányítja.

Viszont van szerintem az a fajta betegség, aminél ez a „végül elmész orvoshoz”, sokkal-sokkal tovább húzódik. Mert olyan kínos. Aranyér, meg hüvelygomba, jujjj. Hogy erről a muszájnál  több emberrel beszélj? Áh, elég ha a gyógyszertárban laposkúszásban kikéred  a reklámozott kencét, bogyót. Persze, még az orvosnak is mondd el, meg még meg is nézi, meg még az asszisztens is hallja, hogy prosztata, meg hüvely… Az már két emberrel több, aki meghallja. Hogy neked ilyen izéd van.

A probléma csak az, hogy ezek, bár recept nélkül kaphatóak, de mégiscsak gyógyszerek. Aztán ugye tudod róla, hogy elefánt, meg vizipók, meg hétpettyes katicabogár volt a reklámban és hogy ez majd elmulasztja.

De nem tudod a hatóanyagot, például. Lehet, hogy érzékeny vagy rá. Lehet, hogy nem szabad azzal szedni, amit már szedsz. Lehet, hogy azzal a hatóanyaggal van olcsóbb. Lehet, hogy azzal a hatóanyaggal már szedsz egy másikat is, ezt meg rádobod, és túladagolod.

Persze-persze, erre ráébredhetsz, mikor elolvasod a tájékoztatót. Miután megvetted. Kifizetted.

Ha elolvasod.

Szóval csak ésszel.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1000rörö 2013.01.28. 09:29:13

Ööööö, kár, hogy gyógyszert nem lehet reklámozni. Nem minden tabletta, kapszula vagy por stb... gyógyszer.

Helia 2013.01.28. 09:45:58

@1000rörö: de bizony a reklámozott fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, torokfertőtlenítő, stb gyógyszer (nyilván a vitamin, étrendkiegészítő, stb nem). Amire te gondolsz, hogy a _vényköteles_ gyógyszereket nem lehet relámozni Magyarországon (vannak országok, ahol azokat is). De attól, hogy valami nem vényköteles, még lehet gyógyszer

cenzorilla 2013.01.28. 09:52:07

Aki gyógyszermaffiáról kampányol és Lenkei számára a bizonyíték örökre kitiltom!

avarrita 2013.01.28. 10:26:58

Egy átlagfogyasztó valószínűleg nincs tisztában pl a különböző fájdalom- és lázcsillapítók hatóanyagaival, azt veszi, aminek a reklámokból éppen megmaradt a neve. lehetőleg a legerősebbet, mondván, "á, nekem csakis ez használ". Volt egy kellemetlen esetem, én is csak azóta tájekozódtam, hogy melyik milyen hatóanyagot tartalmaz, mire jó pontosan: napok óta fájt a fejem, vettem rá egy gyakran reklámozott fejfájáscsillapítót a patikában. A fejfájásom csak nem szűnt, bevettem újabb meg újabb tablettákat, de ez sem használt, sőt egy reggel munkába menet rosszul lettem, összeestem a metrón. Orvoshoz kerültem, kiderült, a vérnyomásom 180/110. Az adott fejfájáscsillapító koffeint is tartalmazott hatóanyagként, nyilván nem használt, csak ártott, de egyrészt addig nem tudtam a vérnyomásproblémámról, másrészt ha tudtam volna, sem figyelmeztetett a gyógyszer dobozán semmi arra, hogy nekem inkább nem ezt kellene szednem fejfájás esetén.
Hasonlóképpen, tök jó, hogy már recept nélkül kapható az a bizonyos tabletta és krém a hüvelygomba kezelésére, de biztos, hogy tényleg gomba én nem valami baktérium? Aztán csodálkozunk, hogy csak nem múlik, meg hogy makacsul mindig "visszatér"...
És a vitaminok, táplálékkiegészítők: biztos, hogy pont azt szedem, amire a szervezetemnek szüksége van, és annyit, amennyi pont nem kevés és pont nem sok?
Értem én, hogy ez mekkora piac és mekkora üzlet, sőt fogyasztóként azt mondom, kifejezetten tehernek érezném, ha mindent receptre, orvossal kellene felíratni. De a reklám mellé oda kellene tenni a tisztességes felvilágosító, tájékoztató munkát is...

megvalaszolok 2013.01.28. 15:13:44

@avarrita: 1. A dobozva rá van írva gondolom mit tartalmaz. Te látod "koffeint", jé akkor nem szedem be. Vagy mégis mit vársz?
2. Ha nem vagy biztos benne, mi okozza a hüvelyi panaszt, menj el orvoshoz, ezért vannak.
A vitaminos résszel egyetértek.

avarrita 2013.01.28. 15:24:26

@megvalaszolok: szövegértelmezésben jó vagy egyébként?

megvalaszolok 2013.01.28. 16:57:41

Mellesleg a tájékoztatót nem csak utólag lehet elolvasna, hanem az interneten, vásárlás előtt is.

zellerlevél 2013.01.30. 20:16:48

A csúcs szerintem az a reklám, ahol a pasas elkezd puffadni, a nő meg odaadja neki a puffadásgátlót, mire a pasas leereszt. Nem azt mondja a kedves felesége, hogy legközelebb leszel szíves nem agyonzabálni magad, és kerülni, ami árt, nem. Ad neki gyógyszert, hogy máskor is degeszre ehesse magát.

Számomra ez a reklám az emberi hülyeség tökéletes bizonyítéka. Csinálj mindent, ahogy akarsz, majd bekapsz egy tablettát, és csinálhatod tovább ugyanúgy, véletlenül sem kell változatnod semmi...

avarrita 2013.02.02. 21:04:25

@megvalaszolok: akkor olvasd el még egyszer, amit írtam, mert most nem sikerült megértened :) Az is lehet, hogy én fogalmaztam rosszul a mondandómat, akkor elnézést. Amire utalni igyekeztem, az az, hogy a betegtől nem várható el, hogy minden körülményt figyelembe véve mindig gondosan válassza ki a vény nélkül kapható szerek közül, hogy melyik számára az adott helyzetben a legjobb. A beteg, ha fáj a feje, mi alapján választ fejfájáscsillapítót? Valószínűleg reklám alapján. És ha nem tudja, hogy például magas vérnyomás okozza a fejfájását, eszébe sem jut arra gondolni, hogy koffeint keressen a tájékoztatón. Sőt, egy orvos számára talán meglepő, de eszébe sem jut, hogy egy fejfájáscsillapító koffeint tartalmazhat. Így utólag logikus, de akkor engem sikerült meglepni vele. Egy átlag beteg Hogy gondolkodik? Fáj a fejem --> reklámoztak a tv-ben valami új fejfájáscsillapítót --> kipróbálom, hátha beválik. Ennyi.
Ezért írtam, és szerintem ebbe nehéz belekötni :), hogy a reklámok mellé kellene a felvilágosítás is. Mi laikusok meglepően egyértelmű dolgokat képesek vagyunk nem tudni! :) persze, ha meg túl sokat tudunk, mindjárt jön a gugliegyetem... :)

megvalaszolok 2013.02.06. 19:20:39

@avarrita: :) Igen elég vicces, hogy sok beteg a legbonyolultabb terápiát képes megnézni a google-ban, de a gyógyszerek leírását, azt nem.
Abban egyetértünk, hogy a reklámokban a számottevőbb mellékhatásokra/kontraindikációkra is felhívhatnák a figyelmet.
Mellesleg elég baj, hogy nem mérik az emberek a vérnyomásukat. Mindenki megmérhetné legalább 1* egy nap. Fejfájás, szédülés esetén még egyszer.

avarrita 2013.02.06. 19:56:00

@megvalaszolok: Egyetértek! Én olvasom is szorgalmasan a betegtájékoztatókat, nálam jobban senki nem olvassa, sőt mióta megtudtam, hogy magas a vérnyomásom, naponta mérem. Van bent egy mérő a munkahelyemen, egy gagyi csuklós (de azért jól mér), meg kaptam egy hiper-szuper, Szifonhoz csatlakoztatható kütyüt a páromtól itthonra, arról hónapokra visszamenőleg még ki is tudom nyomtatni és a dokimnak be tudom mutatni a vérnyomásnaplómat. Csak tudod, mielőtt az orvos a tüneteim alapján magas vérnyomásra kezdett volna utalgatni, azelőtt fogalmam sem volt, hogy milyen tünetek esetén kellene arra gyanakodni, ugyanis ezt megelőzően világéletemben alacsony volt a vérnyomásom. Így ha fájt a fejem, megittem rá egy kávét... Ennyire érthetetlen ez? Mindent én sem tudhatok :) hát még az egyszerű emberek, akik még Gugli-egyetemet sem végeztek! :)

megvalaszolok 2013.02.06. 20:09:20

@avarrita: Épp ezért mondom, hogy már mérni kell a vérnyomást akkor is, ha nincs tünet. Rögtön nem ittál volna meg egy kávét:) Viccet félre téve, tényleg az lenne az igazi, ha elmondanák, hogy milyen esetekben nem szabad szedni a gyógyszert. Csak 1. ez nagyon drága + reklámidő lenne, 2. nincs olyan hülye cég, amely megemlítené egy reklámban, hogy mikor ne vedd a termékét.

avarrita 2013.02.06. 21:14:04

@megvalaszolok: kössük mondjuk életkorhoz? Aki betölti a 18. életévét, az köteles naponta vérnyomást mérni? :) és minden év május 31-ig az adóbevallással együtt nyilatkozni a mért értékekről :)
A többire: tudom, sajnos...

megvalaszolok 2013.02.06. 21:54:36

@avarrita: Figyelj. A vérnyomásmérés, évenkénti labor az emberek érdeke, hogy korán diagnosztizálni lehessen a problémákat. El lehet ezt bohóckodni, de szomorú, hogy a magyar társadalom semmit nem tesz az egészségéért.

avarrita 2013.02.06. 22:48:03

@megvalaszolok: OK, OK, nem vitázni akartam, eredetileg folytattam is a gondolatot azzal, hogy ezt pl. érdemes volna a kölyköknek megtanítani még a suliban. Csak aztán töröltem, nem akartam többet okoskodni ma este. Szóval egyetértek veled! Ta-taaam!

Gabor Gondor 2015.02.23. 16:31:10

Azért csak bele kéne gondolni, hogy 50-100 éve mennyi gyógyszert szedtek az emberek, nagyszüleink mégis végigmelózták az életüket, és egyszer sem hallottam tőlük kapálás közben, hogy jajj de fáj a fejem....

szsuzsanna 2015.02.24. 12:01:00

@Gabor Gondor: Ez amit írtál, ne haragudj de....
Ki a rosseb, szeretné, hogy az 50-100 évvel ezelőtti "lehetőségekkel" gyógyítsák???
-Nem mondták, kapálás közben, hogy fáj a fejük, -pedig DE, -az is fájt, nekik is, többek között...
-meg, a gerincterhelésből kifolyólag "hétrét görnyedtek", a fájdalomtól, -az, esetleg, csak (50-60 éves) "öregasszonyok", -akik, +-ban még, -sokszor szenvedtek, a sok "otthon szülésből kifolyólagos", nőgyógyászati problémáiktól is...-"kilógó méh", -hólyagproblémák, stb.
De, szerinted, az a lényeg, NEM panaszkodtak...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása