Direkt szúrja el a fogakat az orvos?

2013.01.14. 06:00

Williamsville-Dentist3.jpgAz a gyanúm, hogy a körzeti fogorvosom DIREKT úgy fúrta meg a fogaimat, hogy utána porcelánfogakat csinálhasson nekem.

Tisztelt Olvasó, 

 

Az alábbi címen olvastam http://praxis.blog.hu/2013/01/13/a_noverke_kivette_a_mesekonyvet_a_kezembol_es_hazazavart  "Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre."  Ezt a két sort és hirtelen eszembe jutott a fogorvosomról alkotott véleményem. Bár az oldat csak most találtam meg így nem tudom valójában, hogy pontosan mi minden olvasható rajta csak a félkövéren szedett két sorra hivatkozva gondoltam, hogy megírom a véleményem róla.  Először a körzeti fogorvosomhoz mentem közel 6 évvel ezelőtt.

 

Mivel nála majdnem minden ingyen volt, ezért választottam őt. Betömte két hátsó rágó fogamat amelyek igen hamar eltörtek. Nos. Műszaki ember lévén, hamar kikövetkeztettem, hogy ha túl nagyra fúrja a lyukakat, akkor a vékony fal hamar el fog törni. Mikor betömte, azért közölte, hogy ha porcelán fogakat szeretnék, akkor azok (és az ujjaival is mutatta, hogy) drága lesz és jó mélyen a zsebembe kell majd nyúlni. Hát én a törött fogaimmal megkerestem a munkahelyem fogorvosát és mondhatnám, hogy két-három ezer forintért a fehér tömítőanyaggal (mint egy szobrász) felépített egy fogat a törött fogak maradék gyökereire. Ezek az építmények majd másfél évig megvoltak, még végül kértem, hogy csináljon nekem porcelánfogakat. Nem beszélve arról, hogy lényegesen olcsóbban, mint ahogy az előző azt bejelentette.

 

Az a gyanúm, hogy a körzeti fogorvosom DIREKT úgy fúrta meg a fogaimat, hogy utána porcelánfogakat csinálhasson nekem. Vajon hol tudnék panaszt tenni akár 6 évvel később is. Szeretném a többi kuncsaftját tájékoztatni, mert erősen él bennem a düh, hogy viszonozzam a kedvességét.  Hát röviden ennyi a történetem. Nem vagyok egy jó fogalmazó. Ha gondoljátok, hogy közzéteszitek, akkor nyugodtan javítsatok a fogalmazásban és kérném szépen, hogy küldjetek egy emailt, hogy hol olvasható a történetem. (ha olvasható)

 

 Köszönöm  További szép napot

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fabled 2013.01.14. 07:28:53

Műszaki ember lévén hamar kikövetkeztethetted volna, hogy nem értesz a fogászathoz. De nem szégyen megkérdezni a fogorvosod.

hazank fia 2013.01.14. 07:30:24

Enyhen paranoid...

Teljesen logikatlan, hogy egy fogorvos szandekosan "tul nagyra furna a lyukakat". A korzeti praxisban gondolom orul, ha nem latja tobbet a pacienst, a maganpraxist pedig az elegedett paciensek tartjak fenn... Nem beszelve arrol, hogy egy korona nagyreszt a fogtechnikai munka miatt draga.

A nagyra furt "lyukak" elsodleges oka egyebkent nem mas, mint a tartos kezeletlenseg.

VaTi 2013.01.14. 08:30:21

A fogtechnikai díjak (korona) a fogtechnikustól függenek, nem a fogorvostól. Ha tudunk olcsóbb technikust, mint akivel a fogorvosunk általában dolgoztat, megcsináltathatjuk azzal a porcelánhéjat, majd a fogorvosunk azt helyezi be. Ezt elsőre is megtehette volna a posztoló, akkor nem kell kétszer dolgoztatni ugyanazon a fogon, és kétszer fizetni. Egy fog esetében egy másfél éves megoldás nem jó. Nekem is kellett már sajna porcelánt csináltatnom, 8 éve kifogástalan és még olcsó is volt.
Egyébként: biztos benne, h a fogorvos feleslegesen fúr túl nagy lyukat? Nem lehet, h túl nagy volt már a szuvasodás? Arra alapozni, hogy azt _hiszi_, még elég alaptalan rágalmazásnak tűnne...

VaTi 2013.01.14. 08:36:14

Jah, a fentiek mellett azt azért hozzáteszem, hogy az teljesen rendben van, hogy ha egy ellátással nem vagy elégedett, utánanézel más megoldásnak is, esetleg találsz jobbat/olcsóbbat. Nekem csak a konspirációgyártás nem ok, de alapból nem tartom rossznak a más vélemény/lehetőség keresését. Főleg egy fogászat esetén, ahol nagyobb a magánpiac is, több a lehetőség a nekünk megfelelő orvos kiválasztására.

Antalbaba 2013.01.14. 11:39:38

Íme egy kis eszmefuttatás a műszaki embernek: bevittél az orvoshoz egy lábost tele kelkáposztával. Az utóbbit kitakarította, az előbbit feltöltötte /amalgámmal?/. Ha eleve sok pénzt akar, akkor -legalábbis időben és rizikóban- magával szúr ki: lecsiszolja a főzelékről a lábost, nem marad más, csak a tűzhely, rajta némi kelkáposzta-maradékkal, innen kéne felépítenie az ebédet, úgy, hogy ott is maradjon;-)
Visszatérve a fogorvosi székbe: lehetett volna gyökérkezelni + felépíteni + koronázni a fogat, mindezt jó pénzért...
Arról meg többnyire nem az orvos tehet, hogy nem lyukkal, hanem /rothadó/ kráterrel követelik a csodát a betegek /persze azonnal és ingyen/.

LHedvig 2013.01.14. 12:00:59

Kedvelem ezt az oldalt. Jó látni, ahogy az orvostársadalom összetart még abban az esetben is, ha éppen rühellik egymást és legszívesebben (irigységből?) kikaparnák egymás szemét.
De próbáljon csak valaki perelni egy komolyabb ügyben! Orvosok százai tanuskodnának, hogy hohó, nem addig van az és különben is laikus ne pofázzon!

Hát csak ennyi a véleményem.

Terencius 2013.01.14. 12:24:51

Ja, a szemét orvosok a vakbelet is csak félig veszik ki, hogy kétszer kapjanak hálapénzt.DDDD

VaTi 2013.01.14. 12:25:19

@LHedvig: na mondd, a fenti hozzászólók közül kit tartasz orvosnak?

VaTi 2013.01.14. 12:26:31

@Terencius: sőt, a gyereket visszatuszkolják az anyukába, a lábműtöttnek meg eltörik vissza a lábát :)

VaTi 2013.01.14. 12:37:07

Kedves Sütő E. a FB-s kommenteknél. Nekem fogorvos maga ajánlotta fel a lehetőséget: ő X összegért tud porcelánt csináltatni azzal a technikusnál, akivel ő dolgozik. Ha nekem van tudomásom más technikusról, akivel szívesebben csináltatnám, mert jobban megbízok benne/olcsóbb/akármiért, akkor
1: ő leveszi a mintát
2: én azzal elballagok az általam választott másik technikushoz
3: a kész foggal visszaballagok hozzá és ő behelyezi
Lehet, hogy _szerinted_ ennek nincs köze a valósághoz, de velem meg ez ténylegesen megtörtént. Most akkor ha neked van igazad, akkor én hallucináltam...VAGY: a valóság árnyaltabb, mint képzelnéd...

esefe 2013.01.14. 13:40:40

Nekem egyszer azt mondta egy sztk fogorvos, hogy három fogamat be kell tömni, de az maszekban sokkal szebb és jobb lesz.. Mondtam jó. Egy hét múlva kellett volna mennem. Nagyon fájt, elmentem egy maszekhoz este. Hümmögött, azt mondta nem lát mást az ínyproblémán kívül. Mondtam, nagyon fáj. Megröntgeneztette és azt mondat, az ínyem lehúzódott ez a baj, mert a fog teljesen ép. Be tudná tömi a dentin csatornákat, de hamar újra fájna. Nincs értelem semmit tenni, tűrjek, ameddig bírom, ha már nem bírom, ki kell húzni. Úgy megnyugtatott, hogy azóta sincs semmi bajom a fogaimmal. Vagy három év telt el azóta. Olyan fogkrémet használok, ami jó a bajomra.

Szóval az ócska kurva képes lett volna kifúrni három teljesen ép fogamat (leszarva orvosi esküjét), csak, hogy keressen egy keveset. Fel kellett volna jelenteni, de úriember vagyok.

hot-spot (törölt) 2013.01.14. 23:00:12

Egyáltalán nem logikátlan.Soha nem szabad egyetlen orvos véleményére adni,mindig minimum hármat meg kell kérdezni.
Én a kontaktlencsémmel jártam úgy,hogy évtizedek óta soha nem volt problémám,míg nem egyszer csak nem láttam jól közelre.Abban a hitben voltam,hogy ez a korral jár együtt,míg nem az ofotértben a kis csaj meg nem kérdezte,hogy ha kiveszem a lencsét (vagy leveszem a szemüveget) akkor is rosszul látok e közelre?
Nos,úgy tökéletesen jól látok.
Levonva a következtetést,olyan szemüvegeket és lencséket gyártanak,melyek mellett biztosan kelleni fog egy pótszemüveg minimum.

Szúrófény 2013.01.15. 06:19:56

1 héttel előbb elmentem fogorvos nevű lódoktort fogtam ki. "Zsibbad a jobb félarcom. megnéz, nincs lyukas, rossz foga!" később agyinfarktus, féloldali bénulás lett a vége! Strokon közölték első jele, a zsibbadás, száj elhúzódás féloldalra! No ennyit hozzáértésről, odafigyelésről! "megélhetési orvos!" Ilyen is van!

Dr.laikus PhD 2013.01.15. 06:39:36

@Szúrófény:

Komolyan kérdem.
Zsibbadt arccal, mosolyogva (száj elhúzódása), fogfájás nélkül miért fogászhoz mentél?

Szerinted a doktor lódoktor, te meg szamár vagy. :(

Valaki azért csak elküldött szakambulanciára.

hazank fia 2013.01.15. 07:21:20

@hot-spot: "Soha nem szabad egyetlen orvos véleményére adni,mindig minimum hármat meg kell kérdezni."
Ez eleg idoigenyes lehet... Haziorvosod is harom van?

A levont kovetkeztetes pedig remek....

hazank fia 2013.01.15. 07:26:53

@Dr.laikus PhD: Az a durva, hogy meg be is jelentkezett a fogorvoshoz es kivarta a sorat...

Dr.laikus PhD 2013.01.15. 11:06:18

@hazank fia:

Mióta itt blogolok, azóta már laikus, kutatók, osztályvezető főorvos és tanítványai, háziorvos aki blogot szentelt annak, hogy mit kell tudni laikusnak, ha valami tünetet észlel magán, ami nem a megszokott- írt, nyugtatott, tájékoztatott akár -ezt már te is tapasztaltad - mély szakmai vitát és segítséget is kapott már beteg.
Ez felér egy középfokú egészségügyi oktatással.

A legszebb és legfájdalmasabb is, hogy két külföldön kutató orvos és gyógyszerész is szánt ránk időt, energiát, hogy oktasson.
Sértés és vakhitű hülyeség volt a reakció.
Dr.Morcz is mindent megtett, de a rosszindulatot csak egy szintig lehet tolerálni.
Az ember nem mondja egy betegtársára, hogy megérdemli, de a szamár gondolom még annyira nem goromba.

Így én tényleg nem nagyon tudok mit kezdeni az emberi butasággal. Nem tudok én sem mindent, de annyit mindenképp, hogy hová forduljak ha valamit nem tudok megoldani.
És olyan amilyen, de van azért háziorvosom is.A betegségek területen hozzám képest nagy tudású. :DD
Mostanában sokszor mondja, hogy nem tudom, de biztonsági játékos szerencsére, elküld nálánál nagyobb tudásúhoz. :-)

VaTi 2013.01.15. 13:45:47

@Dr.laikus PhD: mikor ide keveredtem, erre a bogra, még a gyerekek előtt, azt hiszem, azt sem tudtam, hogy kell tisztességesen elkészíteni egy hűtőfürdőt, vagy hogy mi az a priznic. Komolyan. Aztán nyitottam a gépen egy doksit "eü okosságok" néven, és elkezdtem jegyzetelni :) Orális rehidratáló házi kikeverése és társai :)

Dr.laikus PhD 2013.01.15. 14:03:21

@VaTi:

:DDDDD

Tönkre ment a számítógépem és az elmentett Rábai Miklós esszék, kérdések elvesztek.
Külön adománya a tudománynak, ha valaki ennyire magától értetődően képes természettudományos ismeretet közvetíteni irodalmi stílusban.

Ha valamit nagyon sajnálok azok Dr.Rábai gyöngyszemei.

Van azért utolérhetetlen utánpótlás, de mostanában nagyon sokat dolgozik.
Sok az unásig ismételt, bőven átrágott panasz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.15. 15:08:56

@VaTi:
akkor kapóra jöttél, már régen meg akartam kérdezni egy illetékestől:
és ezt így hogy? te sose voltál beteg? veled ilyeneket sose csináltak? nem olvastál gyereknevelési könyveket? nincsen család, nagymama?
egyszerűen képtelen vagyok elképzelni, hogy valaki ennyi ennyire információtlan...
:)

VaTi 2013.01.15. 16:33:14

@Babette_: hülyeségnek tűnik, de nem emlékszem, mikor volt utoljára lázam. Illetve családi elbeszélésből tudom, hogy 2 évesen volt egy lázgörcsközeli állapot, azóta semmi. Állítólag ilyenkor bepánikol a szervezet, ha kiskorban kerülsz lázgörcs közelbe, hogy "basszus, ebbe bele lehet halni" és inkább nem lázasodik többé. Legalábbis konyhanyelven ilyesmit magyaráztak. Ez egyrész jó, mert ha kicsit meghűlök, az sem ver le a lábamról, mert nincs láz. Sosem vagyok igazán beteg, elesett. Másrészt nem jó, mert a láznak funkciója lenne. Szóval én ilyen lázcsillapítós dologgal sosem találkoztam. Édesanyám nem él, már a gyerekeim születése előtt meghalt, sajna, pedig ő tudna jókat mondani, a háziorvos mellett volt asszisztens, sokminden ráragadt. Anyósom messze. Nagymamám messze. Szerencsém, hogy a gyerekeim nem betegesek, én meg pánikhelyzetben vagyok általában a legnyugodtabb, így szépen megoldok mindent, ami házimódszerekkel kikuruzsolható. Eddig működött. Betegséggel még sosem jártunk gyerekorvosnál, csak a státuszvizsgálatokon.
Én inkább az ütés-kopás-sebszerzés mestere voltam, abban nagyobb emléktáram van. Mikor egyszer futkosás közben úgy vágódtam el, hogy a küszöb fémszegője csontig vágta az állam, anyukám megtekintette a sebet, majd közölte, hogy orvoshoz nem megyünk, mert ha összekapcsozzák, még rondább lesz utánna a helye. Így ő kötözött minden nap. Melbrominnal ecsetelte (ma már tudom a nevét, akkor pirosecsetelőnek hívtam :), és szépen gézzel kötözte.
Egyébként hagymateát ittunk a köhögős lerakódás felszaggatására, teát-kekszet gyomorrontásra, híg kamillát szorulásra, cickafarkfüvet gyomorégésre, lavorban sós-melegvízben üldögélés felfázásgyanúnál, ha meg összetörtük magunkat, főként lebszást kaptunk. Ilyesmi. :)
Szerencsére eddig nem kellett sok okosság a gyerekeimhez. A kicsi (1 éves) sosem volt még beteg. A nagy (2 és fél) eddig 3* lázas, karbantartható mértékben, + egy lájtos hányós-hasmenős, házilag kúrálva. Mániásan pedáns vagyok. A naptáramba írom a mért lázat, alkalmazott technikát (fürdő, priznic), beadott cuccot (pl nurofen baby), bármikor vissza tudom keresni, hogy mely hó hanyadikán hány órakkor volt-e láza a kölöknek és mennyi. 2-3 napnál tovább semmi sem tartott. Eddig jók vagyunk (nagy sóhaj), remélem így marad.

VaTi 2013.01.15. 17:34:33

@Babette_: Jah, gyereknevelési könyv: olvasom a Bezzeganya blogot, kb 100-szor ér többet, mint bármilyen könyv + védőnő :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.15. 18:55:32

@VaTi: köszi:)
részemről terhesség előtt a Rákóczi könyvet olvastam,
gyerekezés elején meg a Spockot, meg egy Ranschburgot.
ennyi volt
internet nem volt

VaTi 2013.01.15. 19:08:10

@Babette_: tényleg, jut eszembe, volt anyukámnak régen egy Pikler Emmy könyve, amit tizenévesen többször olvastam (fogalmam sincs, miért érdekelt a babaápolás/gondozás akkor), és mikor megszületett a lányom, anyósom elhozta nekem ugyanazt a Pikler könyvet :) Na, mégicsak találtam egy babázós könyvet, amit olvastam :)

sárga nyúl 2013.01.15. 22:52:59

@VaTi: Nem akarlak kiábrándítani, de nekem 2 évesen kivették az orrmandulám, onnantól a gyerekem ovis koráig összesen egyszer voltam komolyabban beteg. Mióta óvodás a gyerek, azóta egyre rosszabb és rosszabb a statisztikám.

Bikli néni 2013.01.16. 00:00:46

@VaTi: én is rengeteget tanultam eme két helyről :) Ennek ellenére beszereztem a gondos szülők elsősegély-könyvét, jó kis szájbarágós kötet, szerintem kezdő szülőknek érdekes.
Bár, ha pánikba esik az ember... mikor a leállt légzésfigyelőre rohantam fel, kb. annyira kiesett minden okosság a fejemből, hogy addig jutottam el a gondolkodásban, hogy megrázzam a gyereket :/
De higgadt pillanataimban azért nagyon hasznosnak tartom ezeket.
Tényleg, a lementett okosságokat elkunyizhatom? Hogy nekem ilyenek mért nem jutnak eszembe... :)

@Babette_: Dr. Spock kiváló, bár nekem kissé már idejétmúltnak tűnik belőle pár dolog. Anyám is azon edződött, aztán állandóan bele akar szólni abba, hogy tartsam a gyereket, ami persze gyökeres ellentéte az én elképzeléseimnek :D

2013.01.16. 04:39:55

Azért csak megnéztem, miről is szól a poszt, mert itt a vége felé mintha már egy másik történet lenne, de ez legalább jobb :-) Én bizony nem olvastam semmilyen könyvet. Úgy gondoltam, mindent tudok. Tévedtem!

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.16. 08:19:14

@Bikli néni: no, az már akkor sem mindenhol életszerű, pedig én nem mostanában gyerekeztem:)

VaTi 2013.01.16. 11:10:02

@Bikli néni: átküldöm majd, csak a másik gépen van, azon a férjem most dolgozik :) Nagy dolgokra ne gondol, csak olyan alap gyerek-karbantartási dolgok. Priviben adsz mail címet, vagy menjen majd arra a gmailesre, amiről írtál korábban?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása