Lehetséges az áttétes tüdőrák?

2013.01.11. 08:41

Questions.jpgAz lehetséges, hogy valakinek, aki 40 éves soha nem dohányzott és soha nem ivott, hogy áttétes tüdőrákja van?

Tisztelt Praxis!

 

Lehetséges az áttétes tüdőrák?

 

Az lehetséges, hogy valakinek, aki 40 éves soha nem dohányzott és soha nem ivott, hogy áttétes tüdőrákja van? Egy évvel ezelőtt még semmi sem volt a tüdőszűrőn most pedig a CT szerint áttétes tüdőrákja van. És semmi tünete sincsen, nem köhög, nincs rosszul, nem fáj semmije. Öregotthonban dolgozik és állítólag a májból kapott áttétet, de soha nem ivott és nem is dohányzott ő se és körülötte se senki és semmi tünete sincs még most, se pedig állítólag áttét van a tüdőben.

 

A tüdőben több 3-9 mm-es a májban pedig 15-50 mm-es van. És semmi tünet még most sem pedig áttétes???

 

A válaszokat előre is köszönöm!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2013.01.11. 09:17:31

A barátnőm 20 évesen halt bele. Az esküvője előtt. Szinte a fél tüdejét elborította már, tünetek nélkül, mire észrevették. Sosem gyújtott rá. Ne így legyen a te esetedben. Jobbulást!

qbr 2013.01.11. 09:39:26

Sajnos igen, mert a májrák kevés tünettel jár általában. Jelen esetben a tüdődaganat az áttét, és dohányzás esetén sokszor az elsődleges helyei azok a szervek a daganatnak, amelyek érintkeznek a dohányfüsttel (száj, gége, torok, tüdő).

Májrák kockázatát az alkohol mellett a hepatitis vírus fertőzések is fokozhatják, ami egy egészségügyi intézményben előfordulhat.

Jobbulást kívánok!

M.D.House 2013.01.11. 10:00:07

A megfogalmazás így nem érthető. Az áttétes tüdőrák azt jelenti, hogy a tüdőben van a primer daganat és az adott áttéteket már másik szervbe. De lentebb az van, hogy állítólag a májból kapott áttétet. Most akkor melyik?

Egyébként bármelyik lehetőség áll fenn, a dolog lehetséges. Dohányzás nélkül is előfordul tüdőrák. A betegek kb. 85%-a dohányos, de kb. 15%-uk sosem dohányzott. A tüdőrák az egyik legrosszabb indulatú és legalattomosabb ráktípus. Sokáig egyáltalán nem okoz semmilyen tünetet, amikor pedig már van tünet, akkor sok esetben igen előrehaladott a dolog.
Májrákot pedig az is kaphat aki sosem ivott alkoholt. Jelenleg bármelyik is áll fenn, a helyzet már igen komoly sajnos.

marand22 2013.01.11. 12:04:24

Azt mindenképpen tisztázni kell, melyik a kiindulás.
Primer májrák ritkán alakul ki ép májban, általában korábbi vírusos májgyulladás vagy alkoholos májzsugor talaján jön létre. Májrák relatíve gyakran okoz áttétet a tüdőben (boncolások alapján 52 %).
Itt egy eset a szakirodalomból (2009):
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2769276/
Amennyiben 3 cm alatt vannak az áttétek, és egyébként jó a beteg általános állapota, szóba jön az áttétek eltávolítása.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18668285
Célszerű lenne valamilyen profi hely felkeresése (pl. SOTE Transzplatációs Klinika).

Tempus-Anh 2013.01.11. 23:45:50

Simán lehet, igen. Egy csepp alkohol és egy szál cigaretta nélkül...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.01.12. 21:58:40

a primér májrák (hepatocelluláris karcinóma)ritka dolog, hepatitis C ( vagy hepa B+D) mondjuk ilyenhez tud vezetni
a tüdőrákok közül az olyanok melyek periférián helyezkednek el azok későn okoznak tüneteket. a bronchuskarcinóma ugye jellemzően dohányzás által alakul ki, de vegyszerek (azbeszt) is kiváltják
ha a primér rák a bronchuskarcinóma és ennek vannak rekesz alatti (tehát már távoli) áttétei akkor a műtét nem igazán jön szóba, kemo javasolt. ebben nagyok az előrelépések, lásd erbitux
ha a májból indult ki a dolog akkor viszont már más a helyzet, de nem sokkal jobb
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása