A lányunk meghalt, csoda, hogy mi élünk

2013.01.06. 14:00

nagyzoltan090222_3.jpgA beteg jogokat sárba tiporták, az orvosi eskü t lábbal taposták.  Van egy olyan pontja, hogy ne árts!  Bizony, ha segíteni nem tudsz, legalább ne árts.

Egy gázpalack palástja kinyílott és a kiömlő gáz letarolta, a földdel tette egyenlővé az otthonunkat. Megsemmisítve minden ingó és ingatlan vagyonunkat. De az otthontartózkodó családommal túléltük a katasztrófát. A férjemet kellett kimenteni, mert rá dőlt a fal, de a többiek saját lábon jöttünk ki a romok alól. De éltünk mind a négyen, és úgy hittük már nem lehet nagyobb a baj. Mi, akik a sokkos állapotunkban nem is éreztük a sérüléseink súlyosságát, még a további baj elhárításában is segédkeztünk a mentők megérkezéséig Majd jöttek a mentők, és mindenkit külön mentő vitt Nyíregyházára. Azt mondanom sem kell, hogy a mentőknél sem melegen tartó fólia sem hűtőzselé sem egy palack víz vagy takaró sem nem volt.  Hűteni meg nem hűtötte a sebeinket senki sem mentők megérkezéséig sem,és később sem. Pedig a riasztáskor, aki értesítette a mentőket tűzoltókat, rendőröket biztosan elmondta, hogy robbanás történt és nem utcai verekedés.

 

A mentőautókban az égési sérülések ellátására szolgáló elsősegélycsomag még hirből sem volt. Közel másfélórás út után az alapellátást a nyíregyházi kórházban kaptunk, után a kislányom vőlegényét Debrecenbe vitték minket pedig a fővárosba. Azt mondták a Honvéd Kórház az úti cél a fővárosban, a hozzátartozókkal legalábbis ezt közölték szóban. De mégis a Sz. I. kerültünk. Ez az O.É. C. Itt kiderült hogy a férjem 60/-os égést,a kislányom és én 30%-os égési sérüléseket szenvedtünk A kislányom vőlegénye 35 %-os égést szenvedet. A Őt a debreceni klinikákra szállították. A  kislányom kérve kérte az orvosokat, hogy  Őt is vigyék a párjával Debrecenbe de közölték hogy ez nem kívánság műsor és amúgy is Debrecen nem fogad csak egy sérültet. Lelke legyen, rajta aki benne volt a történtekben. Közel négy órás mentőautós szállítás után az égés centrumba vitt a mentő bennünket. Miért nincs a mentőautókban a burnaidos segély csomag?  „ A zseléhűtő hatása segítségével megállítható az átforrósodott szövetek a hőhatás megszűnte utáni további károsodása. További hatásként a 90%-os víztartalomnak köszönhetően a kötszer rehidratálja, ráadásul a steril kötszer a másodlagos fertőződéstől is megvédi a sérült szöveteket. A termékek között megtalálhatók különböző kiszerelések, mint például zselé, zselével átitatott különböző méretű kötszerek és spray. A többféle változatnak köszönhetően a BURNAID termékek minden típusú égési sérülés esetén egyszerű és gyors segítséget és hathatós fájdalomcsökkentést nyújthatnak, ehhez a kötszereket egyszerűen csak a sebre kell helyezni és kétóránként cserélni. Ezen kezelés mellett a sérült felület további átöblögetésére sincs szükség.

 

 A zselé fájdalomcsökkentő hatása miatt a gyógyszeres fájdalomcsillapítás nagymértékben csökkenthető. A kötszerek nem ragadnak a sebbe, így amennyiben további orvosi beavatkozás szükséges, úgy a kötszer egyszerűen leemelhető, a sérülésen visszamaradt zselé pedig egyszerűen vízzel kimosható.A BURNAID termékek egyszerűen készenlétben tarthatók (szavatossági idejük a gyártástól számított 5 év) és bármikor egyszerűen bevethetők szükség esetén. Ezek a korszerű termékek messze hatásosabbak az égési sérülések ellátására, mint az általánosan elterjedt sós-vizes kötéssel történő kezelések.Különösen ajánlott olyan, az égési sérülések szempontjából potenciálisan veszélyes helyeken történő alkalmazása, ahol tiszta, hideg víz gyorsan nem elérhető”.A  közel hatórás mentőben tartózkodás alatt ezek a segélycsomagok életet menthetett volna. A baleset bekövetkeztétől az égéscentrumba érkezésünkig hat óra telt el minden fajta hűtés, szakszerű ellátás folytatása nélkül.  A férjemnek nem volt hely az intenzíven ezért egy félre eső helyre tették be, ahova a falra akasztottak egy kamerát, és mondták neki, ha baj van, integessen. A kislányom és én közös kórterembe kerültünk.Sajnos a bajok még csak most kezdődtek  Mert ez a hely nem a gyógyítás  helye volt..A kislányomat megműtöttek,bőrátültetést hajtottak rajta végre, de a megfelelő kezeléseket nem kapta meg. Minősíthetetlen viselkedést tanúsítottak az ott dolgozó orvosok, ápolók. Az első műtétet követő napon  amikor lenyúzták a bőrt mindkét felső combjáról és az egyik alsó lábszáráról    átültetés végett rettenetes fájdalmai voltak . Jeleztünk a nővérnek, nem jött elment személyesen a testvérem hogy legyen szíves hozzon valamilyen fájdalom csillapítót mert borzalmas fájdalmai vannak a kislányomnak. Az volt a válasz majd ha sora kerül kap.

 

Vártunk és megint kértünk. Majd megjelent egy orvosnak látszó egyén aki közölte velünk hogy ne zaklassuk a nővért mert rajtunk kívül is vannak még az osztályon. Voltak az igaz, de nem annyian hogy ne tudott volna segíteni. Később derült ki hogy ez a rendre utasító egyén volt a műtétet végző orvos. Aki előzőnap megműti és még másnap leteremti megalázza sárba tiporja a súlyos fájdalmaival küzdő beteget. Katéter és infúzió belénk kötve és a sérüléseink valamint az átélt borzalmak és folyamatos vészhelyzetben így bánni a beteggel. Közel sem jött, hogy megnézze, megnézzen bennünket. Kiderült, hogy kivágták az anyajegyét, amikor rákérdeztem, hogy tehették mikor azt előtte vizsgálni kellett volna , az volt a válasz hogy örüljek, mert más ezért súlyos pénzeket fizet. Műtét után vért is kapott, pedig ez sem veszélytelen. De nem kapott intenzív ellátást és felügyeletet.  Az osztályos kórterembe került vissza. Egy hét múlva újra megműtötték  újra  csak a kórterembe került ,és utána közölte hogy ö most tíz napig nem lesz . Tudta hogy nem lesz bent a kórházban miért kellett megműteni? Kinek adta át a kezelést? Mert hozzánk senki nem jött.  Ha  legalább egy orvosban lett volna emberség  segíteni akarás, akkor visszajön és megvizsgálja, kikérdezi,   netalán megszagolja  a zöldülő kötéseket a panaszait elmondó betegen.  Észrevette volna a kezdődő szepszis jeleit.  Gyorsított laborvizsgálat mellett  időben elkezdett antibiotikumos kezeléssel elejét lehetett volna venni a fertőzésnek. De nem volt sem vizsgálat sem kenet vétel sem észrevétel az „orvosi kar” részéről.  Én azóta is sokat gondolkodom a dolgon és arra jutottam, hogy nem láttak bennünk pénzt. Akinek mindene odalett az nem ér semmit. Nekünk még emberi hangnem sem jutott , nem emberhez méltó ellátás. Mert az én 25éves kislányom az országos égés centrumban vérmérgezésben eltávozott közülünk. És hiába kértünk segítséget hiába panaszolta el a kislányom, hogy milyen fájdalmai vannak, azt válaszolta rá a főorvos  asszony, hogy "Úgy siránkozol mint egy öregasszony!"Pedig mi bizalommal voltunk hogy segíteni fognak rajtunk de nem tették.

 

Visszaéltek a beteg kiszolgáltatott sérült ember, család helyzetével. Mert 2010-be egy 25 éves sérülését eltekintve egészséges ember Meghal az nem normális. Alig láttunk orvost  de ha láttunk abban sem volt sok köszönet. Azoknak az arrogáns lekezelő cinikus viselkedése is sértő volt. Még akkor sem engedhető lenne meg ez a hangnem és viselkedési morál ha  nem vagyunk ilyen kiszolgáltatott helyzetben . Azt mondják a bölcsek nincs jogod lenézni  egy embertársadat csak  addig  segítő  jobbodat nyújtani felé hogy segíts neki talpra állni.. Itt mi nem hogy segítséget nem kaptunk de a sérüléseinknek megfelelő szakszerű orvosi ellátásban sem részesültünk és még a gyermekem  életét  is elvették. A beteg jogokat sárba tiporták, az orvosi eskü t lábbal taposták.  Van egy olyan pontja, hogy ne árts!  Bizony, ha segíteni nem tudsz, legalább ne árts. A tragédia után sikerült el  menekíteni  kellett a férjemet ebből a fertőből, mert ő is szepszisies lett volna. Onnan ahol az ANTSZ  ellenőrzés olyan megállapítást tesz hogy az osztály higiéniás állapota erősen kifogásolható.  Egy vendéglátó üzletet ilyen esetben azonnal bezárnak, és olyan bírságot akasztanak a tulajnyakába, hogy belerokkan. Egy égési osztályon a higiénia sokadlagos szempont.  Akkor kerültünk a Honvéd kórházba. Itt lett a kezelő orvosunk Dr J. ZSUZSANNA. Aki intelligenciában, emberségben szakmai tudásban magasan fent van a csúcson. Ő rögtön látta, hogy baj van a férjemmel. Szagolta, vizsgálta kenetet vett tenyésztést csináltatott,és azonnali antibiotikumos kúrát irt elő. Bizony 17 napig karanténban voltunk a baktériumos fertőzés miatt Kérdezem én ezt a másik kórház másik orvosai miért nem vették észre? Azért mert nem is jöttek a közelünkbe. Ott nem volt tenyésztés, nem volt kenet, nem volt laborvizsgálati eredmény,Nem volt szagolgatás, kötéscsere, antibiotikum,pedig azzal megakadályozható lett volna a tragédia. Már a műtéti leírás sem egyezik mert azt írtak, a férjemen  öt bőrátültetés hajtottak végre közben pedig hat beültetés van. Annyi fele konferencián, szakmai konzultáción vesznek részt az orvosok de minek ha a kórházban lévő betegen nem alkalmazzák? Miért tart előadást a konferencián dr S. az ezüst ionos sebkezelésről, ha a beteg nem kapja meg. Vagy az csak a magán klinikán illeti meg a pácienst? a kórházban a betegnek nem jár?Csak az intim plasztika a fenék formálás a mell korrigálás a zsír leszívás kor illeti meg a komfortos kiszolgálás a fizetős ügyfelet .

 

A kislányomnak még egy homok ágy sem jutott, mert az csak a kényelmi funkciót szolgál. Egy égett beteg kényelmét nem kell szolgálni, ha már a kezelését elhanyagolják, csak egy szépészeti plasztikázási műtöttnek kell a kegyeit keresni? Mert a sérülése, kiszolgáltatott volta miatt különös tisztelet illetné meg a betegembert. Mert milyen "ember orvos "az, aki a súlyos katasztrófát túlélt családanyának, feleségnek a kérdésére "doktor úr hogy van a férjem az intenzíven? Azt válaszolják, hogy ha rosszabbul lesz majd szólunk. Ahol a kislányom állapota miatt  segítséget kérve fordultam az orvoshoz és az nem veszi komolyan a segélykérésemet hanem arrogáns lekezelő módon válaszolva otthagy És én ezekbe a dolgokba bele rokkantam. Nem tudom elfogadni, hogy egy szemernyi jóindulattal, akarattal, emberséggel a kislányom ma is élhetne. Azt mondták túl reagáljuk a helyzetet nincs ott semmi baj, csak hisztis az anyuka meg csak bőgni tud. A kislányom talán a túlreagálásba halt bele? Pedig az elhivatottság az empátia,az emberség hiánya komoly problémákat vett fel .Mert a jó ember jót vonz magához. a rossz meg rosszat és még rosszabbat.    A Honvédban a főorvos asszony a testi kínok mellett a lelkünket is gyógyította, és gyógyítja mai napig. Aki még Szabolcs megyébe is eljött és ápolt kezelt gyógyított testet és lelket egyaránt. Megpróbál erőt és hitet adni. Aki azóta is tartja velünk is a  kapcsolatot és minden általa kezelt és megmentett betegével is.  Én a Honvád kórházban csak igaz emberekkel találkoztam Itt mindig van egy mosoly az arcokon a beteg felé Ez nem álarc, ez belülről jön.   

 

Dr J ZSUZSANNAfőorvos asszony eredendően jó EMBER, és a környezetében is csak jók vannak, és csak azok maradnak meg a környezetében. A Honvéd kórház Égés osztályán az ápolók a nővérek a műtősök emberfeletti munkát végeznek beteg gyógyulása érdekében. Még a takarító nénik is aktív tagjai a csapatnak, mert mindenki együttes munkájára szükség van az osztály sikeres működéséhez. Sorolhatnám a neveket, de csak azért nem teszem, mert félek hogy valakit kihagynék. A Honvéd kórházban, akivel kapcsolatba kerültem és nem  csak az égési osztályon, a fül orr gégén, a szemészeten, a röntgenen stb, a legőszintébb szeretettel fordultak a beteg  emberekhez.  A doktornő az első találkozás alkalmával megadta a mobilszámát, hogy ha valami gondunk van, baj van, azonnal szóljunk. Igen volt gond, mert a férjem nem volt  jól, lázasodott, de az előző kórház orvosi, nővéri reagálások, viszonyok miatt restelltem  volna zavarni,  amikor hazament családja körébe De a nővérek szóltak neki a problémáról és ő jött haladéktalanul vissza az osztályra. Magát nem kímélve a beteg állapota volt a szeme előtt és van mai napig is.

 

A Kolontári vörös iszap katasztrófa oda kerülő betegei is ódákat zenghetnének a z orvosi kitartásról és el nem fáradásáról a reménytelen esetek megmentéséről. Aki még a 91 %-os égett beteget is megmentette, élhető életet adva neki,  és nem csüggedt a legreménytelenebb helyzetekben sem,  Akinek nem lehet lehetetlen, mert mindent megpróbál.  Akinek soha nem vicc a beteg panasza fájdalma. Aki soha nem bántaná meg az embereket, főleg nem a  sérült  állapota miatt kiszolgáltatott beteget. Hanem a legnagyobb elesettségükben nyújtja a segítő kezet feléjük.  A főorvosnő műtétei előtt kéri a jó Istent legyen  vele és a beteggel. Egy Afganisztánt megjárt katasztrófa orvos azt mondta még a tábori kórházban is megmaradnak a 30-40 %-os égési sérültek. Azért hogy a férjem él,  felépült, és köztünk van az Juhász  főorvos asszony  munkájának / valamint az osztályon dolgozóknak /lelkiismeretes  odaadó ápolásának köszönhető.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M.D.House 2013.01.06. 15:31:27

Ez roppant szomorú történet. A cikkhez annyit tennék hozzá, hogy a BURNAID csomag nem alapfelszerelés minden mentőben, mert rettentő sokba kerül és az OMSZ-nak nincs rá pénze, vagy az OEP nem finanszírozza nekik ha úgy szebben hangzik. A BURNAID honlapján található árlistán megtekinthető, hogy még a közepes csomag ára is 30 ezernél kezdődött évekkel ezelőtt, a nagyobb csomag pedig még sokkal többe kerül. Erre a mentőknek nem telik sajnos. Egy ide kapcsolódó dolog, hogy régen a mentőkben a fej-nyaki gerincsérülteknek szükséges Schanz-gallér, illetve nyakrögzítő sem volt alapfelszerelés, míg Horn Gyulának nem volt autóbalesete és nem tudtak rakni rá! Utána lett alapfelszerelés csak! Az ellátási rész valóban nagyon balkáni volt. Részvétem.

maim 2013.01.06. 16:27:41

Úgy hallottam Amerikában az égési sérüléseket a már említett ezüst ionos kezeléssel gyógyítják a szepszis megelőzésére.Nálunk,ha említem valakinek az ezüst kolloidot,úgy néz rám,mint egy vajákos asszonyra.Nem is nagyon ismerik.Azt,hogy az ápoló személyzetben/tisztelet a kivételnek/nincs empátia,sajnos tudjuk,mert aki itthon maradt,már rég kiégett.Képesek még a haldokló daganatos beteget is jól leteremteni,pl.
az apámat az utolsó óráiban.
A kedves posztolónak őszinte részvétem és mielőbbi teljes testi-lelki gyógyulást kívánok.

Rotoxis 2013.01.06. 17:20:09

Kis pénz - kis foci. Erre van pénz.

SzerződésSertés 2013.01.06. 17:31:46

Ilyenkor hol vannak az egészségügyisek? Amikor a kezeitek között, MIATTATOK halnak meg az emberek, akkor miért nem toljátok ide a nagyon nagy arcotokat?

rikitiki 2013.01.06. 19:52:33

@SzerződésSertés: A következőket tudom megoldásként javasolni: a következő adandó alkalommal arra ne szavazzon a t. polgár, aki a mentők költségvetését csökkenti. Az eü-költségvetést csökkenti. Választási programja meg nem volt.

Arra kell szavazni, aki az eü. rendbetételét ígéri, és még azt is mellékeli hozzá, hogy hogyan (program). Aki az eü-ben bérrendezést ígér.

Aki korábban ígért hasonlókat, de ellenkezőleg tett, arra talán ne.

Kb. ennyi.
Ha az elmúlt húsz évben a t. polgár így tett volna, most nem itt tartanánk. Talán.

De az eltelt 20 év alapján nem ad sok bizakodásra okot a t. polgár.

Akkor fog talán valami változni, ha a Békamenet nem a diákok ellen, hanem az egészségügyért fog tüntetni.
Talán majd 2065-ben...

VaTi 2013.01.06. 20:31:53

Részvétem a lánya miatt. Gyereket elveszíteni borzalom lehet. Ennek tudjuk be a történetben/megfogalmazásban lévő szélsőségeket.

CPR 2013.01.06. 21:25:12

@SzerződésSertés: Ha olyan rosszak és kártékonyak vagyunk akkor zárjuk be az összes kórházat, bocsássunk el minden eü. dolgozót. Aztán lehet menni a "Szent Külföld"-re ellátásért vagy imádkozni a jóistenhez. Ez a beszólás olyan jólesett így egy végigdolgozott hétvége és a sok megmentett élet után. Köszi.

SusanneF 2013.01.06. 21:50:42

Részvétem,kedves Család!
Nekem is van hasonló korú lányom,és bele se akarok gondolni,hogy milyen lehet elveszíteni,ráadásul így....
Borzasztó történet!
Mindamellett NAGYON veszélyes és fertőző terület az égési osztály,és ezt szerintem minden eü.-s tudja!
Volt egy olyan plasztikai sebészeti osztály,ahol egymást érték a műhiba perek,mert ugyanott kezelték-műtötték az égetteket,mint akiket plasztikáztak,és borzasztó fertőzések alakultak ki!

Kicsit mintha az emlegetett Burnaid termékek reklámja lenne ez a poszt,10 x biztos szerepel benne....

SusanneF 2013.01.06. 21:52:15

@CPR: Ha eü.-s vagy,nem írhatsz ekkora baromságot....akkor te is tudhatod,hogy nem megoldás a puffogás.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.01.06. 21:53:34

hosszú levél és mintha már lett volna egyszer.
az anyajegyet kivágták és kész, útban volt, ha lenyesem a felszínét dermatommal az nem tesz jót neki, ki kellett szedni.
azt meg teljesen nem értem, hogy akkor most a sebész szabadságra menetel előtt 1 hónapig ne operáljon nehogy olyan betege maradjon akit nem tud személyesen a végsőkig ellátni (sőt ha valaki fél évig fekszik bent akkor addig ne mehessen szabira)
nem csak az égés felülete hanem mélysége is számít, míg egy nagy felületű I-II fokú égésnél a folyadékpótlás a döntő, a III-IV fokú égéseknél simán el lehet menni veseelégtelenségbe, ARDS-be (ha a légutak is megégtek) vagy simán csak a sokktól. hogy ez érthetőbb legyen: ha valakinek szénné ég mindkét alsó végtagja az 36%, tőből amputálni mind a két lábat és túlélheti, de ha letüdőzi a lángot az 0% és mégis meghal.
a fertőzés sajnos mindig felléphet, főleg éget sebeknek teljesen speciális a biológiája, rossz a vérkeringésük, az antibiotikum is nehezen jut el oda, ilyenkor sajna van, hogy nincs segítség.
az esküt meg ne említsük, nagyon idegesít, hány válás is van magyarországon? azok is megesküdtek valamire, a politikusaink is a haza jólétére mégis mindig csak az orvosi esküt említik

CPR 2013.01.06. 22:55:34

@SusanneF: Tudom, hogy nem a "puffogás" a megoldás, én tudom a legjobban, de ez a beszólás kissé felbosszantott és azt reagáltam le.

mldrv 2013.01.06. 23:07:38

@csak néha benézek ha marhaságot látok: írod "a fertőzés sajnos mindig felléphet", na jó, de nem lehet ennek valószínűségét csökkenteni vagy hamarabb felismerni, ha megtörtént a fertőzés?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.01.06. 23:36:34

@mldrv: hát nyilván törekedni kell rá, de
egy ekkora sebfelület mindig nedvedzik, annak van színe, szaga is, mondjuk normálisan nem zöld (az inkább pyocianeusra utal)
a szervezet nagyon gyenge, az immunitás gyatra így a reakciók sem olyanok mint normálisan
a nagy égett felülettől már indulásból magas a leukocita szám meg az összes gyulladási faktor, tehát ezek emelkedése sem annyira egyértelmű fertőzésben
a nagy mennyiségű égett sejt bomlása is lázkeltő anyagokat bocsájt ki, tehát a láz sem meglepő
mondjuk ekkora felületnél kell adni antibiotikumot, de az sem garancia arra, hogy nem alakul ki fertőzés

M.D.House 2013.01.07. 10:04:03

@SzerződésSertés:
Néhányan még idetoljuk az "arcunkat". De a Hozzád hasonlók miatt egyre kevesebben, mert nagyon elegünk van már a kollektív bűnössé nyilvánításból és az általánosításból... Ha a poszthoz nincs értékelhető hozzászólásod, akkor inkább ne írj semmit.

zipe moha 2013.01.07. 11:08:07

..nagyon megrázó tragédia,együttérzésem ismeretlenül is!
Vajon nekünk, többieknek van-e levonható tanulsága a leírtaknak? Nagy és egyre kezelhetetlenebb az az ellentmondás ami a pénztelenné ennek következtében eszköztelenné váló egészségügy és a tőle jogosan elvárt gyógyítás között feszűl!

Egy nemzet közösség, ha így él felkészül a gyógyítás a szolidaritás jó minőségű ellátásának költségeire...megteremti, és fel is használja azokat. Mi nem így éltünk, élünk...mára ránk roskad a rendszerváltás utáni hamis rossz mentalításunk az élet minden területén a hiányokkal szebesülünk (oktatás , nyugellátás, szociális háló, munkavállalás, vállalkozás ect.ect..... a rossz minták sokasága, melyet az új mintaadók-a nemzet operatív-szellemi vezetői- adtak ennek a valamikori közösségnek.

Kiégettséggel, anyagi gondokkal küzdenek az egészségügyiek, a szakmunkások(ha majd űjra kell, nem lesz szakiparos..elmentek)a pedagógusok végtelen a sor...azt könnyebb lenne megállapítani mára kik maradtak azok akiknek tettszik az ami ebből a nagy társadalmi változásból lett.

Álmodozás jelenleg, hogy mint a normális országokban biztosítás alapon előáll a magaszintű egészségügy.....ehhez a bérjövedelmek alacsonyak..a jelenlegi átlagbér felét ki lenne képes havonta átutalni?

Még is el kell mozdúlni mert nem jó ez sem a z egészségügyi dolgozőknak sem másnak sem: kezdetnek marad az emberség, a jó szó a szolidarítás...ez talán nem lehet pénzkérdés...és az erőteljes követelés....az elfogadhatatlan elutasítása.....normális társadalmi viszonyok KIKÉNYSZERÍTÉSE .az annak létrehozatalára vállakozóktól!
Különben egymás ellenségeiként fogjuk leélni az életünk..s gyermekeinknek is ezt a jövőt hagyományozzuk, Jövő ez?

zipe moha 2013.01.07. 11:47:28

@zipe moha: ..mindenesetre köszönet azoknak...akik a körülmények ellenére emberségesek tudnak maradni....CSAK innen lehet elindulni

Tempus-Anh 2013.01.07. 14:08:55

Nagyon nehéz kimondani, de van olyan eset, hogy a beteg menthetetlen...
Egy szülőnek, hozzátartozónak nagyon borzasztó ezt elmagyarázni, de égési sérülésbe, mint fentebb a nálam sebészeti berkekben sokkal járatosabb kollegáim elmondták, bele lehet halni.
Itt is, Angliában is, Németországban is és az USA-ban is.
Az OMSz hiányos felszereltségét pedig ne a nyomorult mentősön kérje számon.
Összeolvasott pár dolgot fájdalmas gyászában a szerencsétlen anya, netán a markát köpködő ügyvédje biztatta rá, hogy megtegye, a kártérítési per előtt, de attól még Burnaid nem lesz a magyar mentőben. Sajnos.

Tempus-Anh 2013.01.07. 14:15:42

(a Burnaid használati utasítását úgy copypaste-elte a posztba, hogy a csillagot sem volt ideje kitörölni...ez amolyan facepalm kategória)

sárga nyúl 2013.01.07. 14:24:20

hvg.hu/hvgfriss/2013.01/201301_birosag_elott_a_kotszerbunszovetkezet_sebke
Ennek a cikknek a fényében nem értem, miért nincs a mentőkben kötszer. (Sajnos fizetős a cikk.)

Tempus-Anh 2013.01.07. 14:51:35

Ezen túlmenően semmiféle gyász nem jogosít fel sem az önbíráskodásra, sem az öncélú gyalázására egyetlen embernek vagy intézménynek sem. Ha a gyerekemet történetesen megölik és az illetőnek kitekerem a nyakát, elítélnek ugyanúgy, mint egy gyilkost. És jogosan. Mindennek van törvényes, járható útja. Fröcsögés, sárdobálás és köpködésmentesen, méltósággal, lehetőleg az igazság kimondásával, csúsztatások nélkül.

karcsibácsi 2013.01.07. 16:19:02

Nehéz itt megszólalni. Többgyermekes szülőként át tudom érezni, hogy milyen mérhetetlen fájdalom egy gyermek elvesztése. Tanulmányaimból és saját tapasztalataimból azt is tudom, hogy a rosszul menedzselt (elnézést a csúnya kifejezésért) gyászreakció milyen tévutakra tudja vinni az embert. Mégis @Tempus-Anh-nal és @csak néha benézek ha marhaságot látok-kal kell egyetértenem: a súlyos égési sérülés gyakran halálos, még a többszörös bőrátültetés ellenére is.
(szerződés) Sertésnek pedig azért nem válaszolok, mert, bár egészségügyis vagyok, nem érzem magam megszólítva. Nincs nagy arcom, és miattam nem halt meg senki. És azzal zárom hozzászólásomat, amit ő elmulasztott (bár mit várjunk egy (szerződés)Sertéstől):
Mélységesen együttérzek a gyermeküket elvesztő szülőkkel.

Morrancs 2013.03.26. 11:26:31

Már megint mindenki kerüli a konkrétumot. Igen, gyakran halálos az égési sérülés. Csakhogy itt arról volt szó, hogy a lány elfertőződött sebeit nem kezelték. Az apa kapott csak antibiotikumot egy másik kórházban, ahová a lány halála után kerültek át.

Darabaru 2013.04.27. 14:10:42

Juhász Zsuzsa doktornőhoz én anyajegyeket levetetni jártam egy darabig. Amit leirtak rola, mind igaz.Fantasztikus EMBER.

Bane Constantine 2013.07.13. 19:54:02

Nekem is van egy lányom. Ha így jártam volna, az orvos most nem élne, de a családja sem....

prolee 2013.07.16. 01:18:54

Úristen! Harmincezer forint az a szar, ami elviselhetővé tenné az égett ember fájdalmát és nincs rá pénz. Harmincezer. Egy jobb cipő ára. Havonta több eü.t fizetek (már harminc éve) és ebből szinte semmit nem használtam el, mert egészséges vagyok. És akkor nincs harmincezer forint erre a szarra.
Csak azt tudnám, hogy hova teszik a pénzemet? Az orvost/nővért nem fizetik, a kórházat/rendelőt nem újítják fel, a mentőbe meg nem bírnak venni egy ilyen szart.
Felháborító!

Irkutszk 2013.07.16. 07:41:59

@prolee: Javasolhatnám, hogy jelentkezz az OEP-hez dolgozni, és tanuld ki, hogy pontosan mire is megy el 'az a pénz'?

kopiri 2014.12.14. 04:00:10

Sajnos csak megerősíteni tudom a leírás hitelességét.
Édesapám már egyébként is súlyos betegként égett meg és került be 2009 végén a Szent István kórház intenzív égési majd általános osztályára.
Édesapám 2010-ben elhunyt, nem közvetlenül a Sz. I. - ban történt bánásmód miatt, erre nincs bizonyíték.
Viszont azt megjegyzném, hogy egyetlen más kórházban sem tapasztalatunk olyan "stílust", mint ott. Pedig sejtésem szerint más kórházakban is kiégett emberek dolgoznak.
Amióta azt a kórházat ismerem, rettegek, hogy nehogy egyszer oda kerüljek.

Egyébként én is felháborítónak tartom, hogy 30 ezer forintos égési sérülésnél ennyire fontos eszköz nincs a mentőautókban!

kopiri 2014.12.14. 04:18:03

Édesapámnál konkrétan felszakították, feldebesítették a torkán letuszkolt nagy méretű kanülttel az addigra már nyugodt, gyógyultnak tekinthető gégeműtét utáni területet. Majd vállrándítva megjegyezték, ők nem értenek ehhez.
Majd az osztályon a magas ágyról leszállni nem tudó/gyakran nem akaró idős gerincbeteg és más egyéb betegségekkel sújtott, megégett, már lelkileg is beteg édesapámat lustának titulálta nővér.

Azóta remélem változott az égési osztály, mert betegként, hozzátartozóként ez a bánásmódot megtapasztalni szörnyű!

Édesapám halálát és mindegyik másik kórházi "élményemet" gyakorlatilag sikerült feldolgoznom, de a Szent István kh-t nem!

FLAZZ 2014.12.28. 22:21:31

Ha az én gyerekem maradna ott egy ilyen kezelés után , akkor biztos elvágnám a kezelőorvos gyerekének a torkát a szmet szmért alapon....

csakmotyogok 2014.12.29. 08:07:32

@FLAZZ: Miért az orvost? Nem azt aki a tüzet okozta? Vagy aki nem szereli fel jól a mentőket? Ilyen arányú égésnél az aki túl él, olyan mint a lottó ötös.

mnika88 2015.01.12. 20:55:45

@FLAZZ:
Te hülye vagy...már bocs.

okina48 2015.04.01. 12:46:40

@M.D.House: Ha nagyon megeröltetem magam,elfogadom,hogy sok 30E Ft.
Igen! EZER!Nem Millió,vagy Milliárd /amit sokan nem tudják,hány nullával kell írni /,pedig ilyen összegek röpködnek körülöttünk nap,mint nap csalás,lopás,korrupciós hírek kíséretében.
Tehát nem alapfelszerlés a súlyos ezresekbe kerülő életmentő felszerelés! Megértem!

De!! Könyörgöm! Hogyan vonulhatnak ki egy robbanás helyszínére,ahol evidens,hogy égési sérülésekre lehet számítani,a megfelelő eszközök nélkül?
Azt már csak remélem,hogy a tűzoltók nem biciklivel és vizipisztollyal vonultak,mert azok a felszerelések is qrva drágák!
Azt már nem is fírtatom,hogy a súlyos égési sérülteket miért nem helikopterrel szállították Bp.-re?
Az egész történet annyira horrorisztikus,hogyha ez valóban így történt,akkor már elindították a törvényes eljárást,mert ez igy bőven büntetőjogi kategória!

okina48 2015.04.01. 12:56:32

@rikitiki: Mi lenne,ha a nem kezdenétek Istent,embert nem ismerve szánkózni az idióta politikai mantráitokat?
Vesszen már meg az egész politika,meg a sok idióta,akiket már úgy meghülyítettek,hogy még a legszörnyűbb tragédiát is képesek felhasználni az agitálásra!

2016.07.02. 00:16:51

Az égési sérültek a legborzalmasabbak. :(
Az egész testre kiterjedő égés esetén a sérültet beirdalják mint a szalonnát, hogy savó távozni tudjon a megégett bőr alól. Iszonyat.:(:(
Azt sem értem hogy nem kaptak morfint, már a mentőben kellett hogy kapjanak morfint a fájdalom csillapítása miatt.

Klári 45 2018.11.19. 21:38:25

@kopiri: Sajna az én édesapám is a Szent István égés osztályára került!Okt.5-én. Azóta azt a kálváriát nem kívánom senkinek. Tényleg egy utolsó, lekezelő, nemtörődöm emberek. Mindenki csak panaszkodik ,a nővérek undorítóan bánnak vele.Olyan felfekvésekkel került le a Plasztikai sebészetre az intenzívről, hogy csak lestem.Csomóban kihullott a haja pedig állítólag fürdették. Csak nem vették észre a tenyérnyi sebet a fein fürdetés közben.Az ápoló nő azon panaszkodik hogy gerincsérve van és ő nem bírja emelgetni. A másik meg annyira ráér hogy még vizet sem volt képes adni neki. Nem tud mozogni felállni. Önmagát ellátni képtelen a baleset óta. Lerakták az ebédjét az asztalra,hátha valaki megeteti. Orvossal beszélni olyan mint fehér hollót látni. Ha meg netán sikerül, akkor is csak menekül az ember elől.Nem ad kielégítő választ. A szállítók csak úgy dobálják mint valami krumplis zsákot. Valaki folyton beszól hogy minek van itt. Mintha ő akarta volna ezt az egészet. Úgy vitték be hogy semmi baja nem volt a szívének. Két nappal ezelőtt még azt mondták semmi baja. A mai látogatás után már pészmékert akarnak neki adni mert hogy nem jó a szíve. Mi is szívesen átvitetnénk a Honvéd kórházba, mert ott már volt ezen az osztályon családtag, és épségben tért vissza közénk. De sajna segítség nélkül nem tudom hogy ez hogyan lehetséges. Mert itt a biztos halál vár rá. Csak nekünk számít egy emberi élet. nekik darab darab. Tudnék még sajna kellemetlennél kellemetlenebb dolgokat írni, de csak a szívem fájdítanám a nagy tehetetlenség és kilátástalanság miatt.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása