Panasz - Tönkre tették a családomat

2013.01.02. 08:58

2_1.jpgA rengeteg adósság mellé még vehettünk egy alvástámogató gépet is.

Egy év elég a magyar egészségügynek, hogy tönkre tegyen egy egész családot.  Férjem 48 évesen januárban kezdett panaszkodni, hogy időnként szédül, nem érzékeli a teret maga körül, mindennek neki megy. Fülészetre mentünk de nem találtak semmit, csak pirosabb torkot. Pár nap múlva kettős látása lett, ami miatt elmentünk az ügyeletre. Alig 2 órát vártunk az orvosra, de mire megérkezett a kettős látás elmúlt. Azt mondta, hogy most nincs teendője, ha újra jelentkezne a kettős látás az általa adott papírral, menjük a sürgősségire. Másnap reggel 8-kor már a sürgősségin ültünk. Vérvétel és a szokásos rutinok mellett nem találtak semmit és este 9-re már haza is értünk. Egy hét múlva kellett menni carotis ultrahangra. A lelet szerint egy mellékág el volt záródva, egy hét múlva kontroll, ahol már nem láttak semmit. Szédülés kettős látás továbbra is, de már fülzúgással kísérve. A körzeti orvos ismét beküldött a sürgősségire, de már azzal, hogy vegyék fel a kórházba, mert ott alaposabban és gyorsabban ki tudják vizsgálni, mint ha Ő küldözgeti, és hónapok múlva van csak időpont.  Elküldték a fülészetre, ahol azt mondták, nem ott van a probléma, és haza küldtek.

 

pár nap és dagadni kezdett a jobb lába, de nagyon.  Kértem a házi orvost, hogy adjon beutalót kardiológiára. Ott megállapították, hogy pangásos szívelégtelensége van műteni, kellene. Visszarendelték nyeletéses ultrahangra. Szinte könyörögtünk az orvosnak, hogy nézze meg a lábát, amire akkor már cipőt sem bírt venni. Azt mondta, ez együtt jár a betegségével, de én levettem a zokniját és felhúztam a nadrág szárát, mire a doktornő azt mondta, hogy ez nem a szívétől van, és azonnal elintézet egy ultrahang vizsgálatot, ahol kizárták a mélyvénás trombózist. Azt mondták, ha rendbe jön a lába, menjük vissza megbeszélni a műtétet. Pár nap múlva elesett és a seb valami nagyon csúnya lett.. Bőrgyógyászat, ahol nem mondtak semmit, vagyis azt, hogy a szívétől van. Június lett, 35 kilót szedett fel, a lábai/ már mind a kettő/ úgy fel dagadtak, hogy a 42-es lábára 47-es kínai műanyag klumpát kellett venni, mert csak az fért rá. A seb nem gyógyult, sőt csúnya váladék szivárgott belőle. Köhögési rohamai voltak, amiktől elájult, ha leült elaludt evés közben és bármilyen pózban. Esett.-kelt, tele volt sebekkel. A lányokkal felváltva aludtunk, hogy valaki mindig figyelni tudjon rá. A kisebbik, már nem mert lejönni az emeletről, félt, hogy egyszer arra jön le, hogy meghalt. Idegileg, fizikailag kimerültünk, anyagilag tönkre mentük. A házi orvos nem adta fel. Felhívta az ország „elit” kórházának a belgyógyász főorvosát és szinte könyörgött, hogy vegyék fel, mert a szeme láttára megy teljesen tönkre.

 

Azt a választ kaptuk, hogy csak akkor lehet, ha a sürgősségi felveszi. Hetente legalább egy éjszakát valamelyik sürgősségin töltöttünk, de mindig haza küldték, azt mondták, ha megműtik a szívét, rendbe jön. Az X-edig alkalommal már üvöltöttem az orvossal, hogy a szemem láttára épül le. A válasz „a rossz keringése miatt olyan mintha egy 80 éves ember lenne, legyünk vele türelmesek”. Ha a lába meggyógyul /orbánc/ megműtik, de a lába addig nem gyógyul meg, amíg nem műtik meg. 22-es csapdája. Július elejére már szinte nem volt beszámítható. Hajnali háromkor az autót csiszolta és elvárta, hogy mindenki neki segítsen. Mindent kiborított, eltört. Ő, aki előtte rendmániás volt, sáros lábbal mászkált az egész lakásba. Folyamatosan vásárolni akart. Ha valaki ellent mondott neki ordítozott. Már egy perce sem lehetett magára hagyni. Aztán egy vasárnap délelőtt az ügyelet beküldte a sürgősségire mentővel. Nagyon fájt a háta nem bírt mozogni sem. Mire mi beértünk már megállapították, hogy becsípődött egy ideg a hátába, kapott egy fájdalomcsillapítós infúziót, és este 9-kor közölték velünk, hogy haza mehetünk. Értetlenkedtem, mire azt választ kaptam, hogy ez volt a vezető tünet, amivel a mentő behozta, ez elmúlt tehát jöhet haza. Amíg a záró jelentésre vártunk elkezdett megint köhögni és elájult. A lányom ordításra odajött egy beteg ápoló és újra vizsgálni kezdték, majd közölték, hogy akkor talán mégse engednék haza. 2 hétig feküdt az „elit” kórházban, ahol megállapították, hogy nem kell a szívét műteni, a lába lympho ödémás, a köhögést csak erőlteti és a légzés funkció vizsgálaton azért ájult el „mert nem evett előtte”, Hogy az osztályon miért azt nem is tudták, a zárójelentésében nem is szerepel. /éppen látogatók voltak nála, tehát tudunk róla/. Egyébként, mániás depressziós, tehát keressünk egy pszichiátert/ nem ám majd ott elhelyezik!/ és kérjünk időpontot a lába miatt. A tüdeje tele van nyirokcsomókkal, amit 3 hónap múlva újra megnéznek. A házi orvos telefonja segítségével egy hét múlva mehettünk a pszichiáterhez, aki azonnal beutalta.

 

 Másfél hónapot volt ott, az állapota rosszabbodott, 3 hétig tartó rekedtsége miatt kértem, hogy küldjék el gégészetre, erre kiküldték a kórházi gyógyszertárba szopogató tablettáért. De legalább a lábára kapott krémet, igaz, hogy a sebek begyógyultak, de mindenhonnan szivárgott. Aztán haza adták, mert menni kellett a kontrol tüdő CT-re.és szerintük úgy nem lehet, hogy bent fekszik egy másik intézményben. Göb a pajzsmirigyen, újabb protekciós telefon és mehettünk egy hét múlva a tüdőgondozóba. Pont a rendelő ajtóval szemben ültünk le és mire bementünk, a doktornő azzal fogadott, hogy alvási aphnoéja van, mert mikor nyílt az ajtó, látta hogy lila fejjel alszik. Beutaló biopsziára,  és alvás vizsgálatra. A pajzsmirigyet nem nézték meg, csak egy hónalj alatti nyirokcsomót. A tüdejében lévők nem elég nagyok a vizsgálatra/ ez vajon mit jelent?/.  Végre eljött október 29. és mehettünk a lábával a vizsgálatra. Ha már 3 hónapot kellet várni rá legalább még 3 órát várattak, bejött egy őrmester típusú doktornő, belenézett a papírokba és rám förmedt, hogy miért jöttünk ide? /azt írták a zárójelentésre, hogy ide kérjünk időpontot/, miért egy féléves papírral?/ ekkora tudtak csak időpontot adni, bár felajánlottak egy magán rendelést, amit sajnos anyagi okok miatt vissza kellett utasítanom/.

 

 Aztán megtörtént a csoda!! Ránézett e férjem lábára és közölte, hogy ez nem lympho ödéma, hanem egy kezetlen súlyos cukorbetegség. Haza sem engedte, hanem azonnal befektette. Aznap csak reggelizett, így mértek 24-es cukrot. Bele sem merek gondolni, hogy amikor itthon jól tele ette-itta magát /rengeteg forró csoki, sütemény, kenyér/ mennyi lehetett? És amikor négykézláb aludt az ebédlőben, mert azt képzelte, hogy tehén, talán nem is elmebeteg volt, hanem delíriumos a cukortól? Két nap múlva már volt arca, tudott egyenesen járni, nem szédült, nem volt kettős látása. Most naponta négyszer inzulinozza magát. A rengeteg adósság mellé még vehettünk egy alvástámogató gépet is. A köhögés meg van, bár egy hónapja már nem ájult el, de továbbra sem alszik éjjel, viszont elalszik nappal, amit leül. A lába leapadt, de nagyon fáj. Mit tehetnék még, hogy teljesen meggyógyuljon? Talán orvoshoz kellene vinnem??

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.02. 10:18:31

anyám.....!

(csak halkan kérdem, annak a háziorvosnak miért nem az volt az első dolga, hogy vérképet kérjen?)

2013.01.02. 10:54:55

Mi az, hogy "24-es cukor"?

Farkasokkal táncoló 2013.01.02. 10:58:21

Horror, de csatlakoznék Babette-hez: egy teljes labor vér, vizelet az elején talán az egész cirkuszt megakadályozta volna... és ami miatt még nem értem: ahogy átolvastam, több helyen is vettek tőle vért, no meg ha kórházban van, ott annyi vért levesznek és vizsgálnak, hogy egy vámpírnak becsületére válna - nálam minden reggel azzal ébresztettek, hogy "kérem a karját, vért kell levennem" - szóval nem értem, hogy ez a magas cukor miért nem derült ki előbb.

Farkasokkal táncoló 2013.01.02. 10:59:17

@Fyall:
A normál cukorérték olyan 5,2 körül van.

2013.01.02. 11:02:58

@Farkasokkal táncoló: De milyen cukor? Répacukor, nádcukor, nyírfacukor?

És 5,2 mi? Gramm? Kilogramm? Annyi még vérből is alig van. Attogramm? Azt még kimutatni is nehéz lenne.

Nem értem.

Farkasokkal táncoló 2013.01.02. 11:07:48

@Fyall:
Ne tetesd magad hülyének, vannak ilyen számok, amikkel a vér normál összetételét mérik, pl a süllyedés és fehérvérsejtszám, és még másfél oldalnyi titokzatos betü. A vércukor akkor jó, ha kb 5,2 körül van éhgyomorra. Legyen elég ennyit tudni egy laikusnak.

sárga nyúl 2013.01.02. 11:12:29

Tényleg nagyon durva. Nekem már az elején beugrott, hogy a cukorral lehetett gond, mert egyik ismerősömnél hasonló módon nem vették észre a diabéteszt az ügyeleten. Többször is vettek vért, de mindig normál tartományban volt furcsa módon. Utána befektették és akkor más sikerült kimutatni. Azóta inzulinos. Pedig azt hinné az ember, hogy egy cukorbetegséget azért ki tudnak szűrni akárhol.

2013.01.02. 11:21:01

@Fyall: Nem véletlen kérdezem, hanem azért, mert mostanában a vércukor kifejezés 2-3 különböző vegyület 4-5 féle dimenzióban megadott értékét jelenti, és ennek megfelelően lehet lereagálni a "24-es cukor" kifejezést, illetve azt, hogy vizsgálnak-e ilyet rutinszerűen azokon a helyeken, ahol a posztoló járt.

rekala 2013.01.02. 11:25:36

Igen, minden alkalommal vettek vért, és volt 12 is. Akkor a kórházban azt mondták, hogy valószinű cukros, de aztán elvettték.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.01.02. 11:58:32

@Fyall: 24 milimol, 18 al kell beszorozni, hogy a mg értéket megkapd. ez azt jelenti, hogy 432 volt a cukra
mondjuk azt nem teljesen értem, hogy a cukor az egyik alap vizsgálat, nagyon olcsó is, hogyan nem végezték el nála soha?

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.02. 12:01:44

@Fyall: mmol.
ha egy laikustól ezt olvasod, akkor így érti. még én is így tanultam. meg hogy 4-6 között normális.
a 24 nagyon magas, bár az én gyerekem anno sok háziorvosos szarakodás után az utolsó előtti pillanatban került be a kórházba 48-as értékkel. igen, 48, nem írtam el.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.02. 12:04:29

@sárga nyúl: lfszt mama. márminthogy bárhol. a gyerekem a tipikus tüneteket produkálta, mégis azt mondta a főorvos, hogy "éppen most változik a gyerek, azért fogy és iszik annyit. nyugodjon meg, majd amikor kamaszodik, fordított folyamat lesz".
az volt a szerencse, hogy az apja szerzett valahol egy vizeletvizsgáló csíkot, és otthon megnéztük.
a háziorvoshoz a csíkkal az apját küldtem be, így úszta meg, hogy a fejére borítsam az asztalt.

sárga nyúl 2013.01.02. 12:27:58

@Babette_: Tragikus. Az ismerősöméknél ennél még súlyosabb dolgok voltak, de nem részletezhetem, mert az ő magánügyük. Az ember bizalma mindenesetre eléggé lekorlátozódik így az ismerős profi orvosokra. Szerencsére a mi gyerekorvosunk nagyon jó.

2013.01.02. 12:56:13

@Babette_: OK, de értsd meg nem mindegy, hogy 24% volt a HgbA1c-je (~39,5 mmol/l szérum glükóz), vagy 24 mmol/l a szérum glükóz szintje.

Azért nem mindegy, mert ez lehet a válasz @csak néha benézek ha marhaságot látok: kérdésére, hogy miért nem végezték el rajta a vizsgálatot eddig. HgbA1c-t pláne sürgősségi laboron iránydiagnózissal végeznek, szérum glükózt meg kb. mindig.

A kérdés tehát inkább az, hogy hogyan a fenébe nem mértek eddig nála magas glükózt, erre pedig az lehet a válasz, hogy a quality control a kórházi laborszektor jelentős államosítása után baromi alacsony szintre süllyedt, én több olyan orvosszakmai kiválóságot is tudok, akik perpill magánlaborok szatellitjeiben dolgoznak, miközben némelyik megyei szintű laborban olyan mérnökemberek a vezetők, akikkel kapcsolatban pár éve örültünk, hogy a hatáskörük mondjuk egy vizeletautomata kezelésére terjedt ki.

Ebben a konkrét esetben reális forgatókönyv az, hogy a már irtózatosan magas (bőven riasztási értéken felüli) szérum glükózt rossz mértékegységben tüntették fel a leleten, így nem lett tartományon kívüli. Tudom, hogy nem hisztek nekem, de mindjárt mutatok egy képet.

rekala 2013.01.02. 13:03:36

Én elvesztettem a fonalat.Biztosan igazatok van, de nem értem. Egy dolog viszont biztos: a tavalyi év valóban tönkre tette a családomat./ És az, hogy feléltük a csekély tartalékunkat még nem elég, hiszen most nem kevés adósságuk van/ Ezt lelkileg és fizikailag sem volt egyszerű végig csinálni, de a legborzasztóbb a lányom ideg állapota volt, mikor már az öklével verte a lépcsőkorlátot tehetetlenségében.

M.D.House 2013.01.02. 13:07:39

Rég olvastam ilyen súlyos történetet. Ez katasztrófa egyszerűen. Nem tudom milyen paramétereket néztek a sürgősségin, de a számtalan sürgősségis vérvételen nem hiszem el, hogy sosem volt eltérés a vércukorban és hogy nem vették észre addig. A lábdagadás oka a szívelégtelenség, aztán orbánc együttesen lehetett. A vércukor pedig előbb-utóbb perifériás érszűkületet okoz, ez is tovább súlyosbíthatta a helyzetet. A Tüdőgondozóban nem tudom volt-e légzésfunkció. Az alvási apnoe syndroma gyakran társul COPD-vel. A napközbeni alvás az alvási apnoe egyik vezető tünete. A leírt tünetek mind igen súlyosak, javaslom keressenek mielőbb egy tisztességes belgyógyászatot, ahol kardiológia és cukorprofilú elhelyezés és kezelés is van, mert a szívelégtelenség, cukorbetegség, alvási apnoe 3-as ha nincs megfelelően karbantartva nem túl hosszú túlélést jelent. Szomorú történet.

2013.01.02. 13:17:27

@M.D.House: Épp erről beszélek, hogy ma ez sajnos simán lehet, mint ahogy az is, hogy folyton eltérés van minden leleten egy adott értéknél, erről is tudnék szkennelni képet, de nem fogok, mert más dolgom is van az életben. Csak szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy tragédia, ami ezen a téren zajlik és teljesen megértem @rekala: szomorúságát.

De nem tudok elmenni a párhuzam mellett sem, ami a jelenlegi helyzet és az 1942-es között van, amikor rátermett orvosok árkot ástak és követ törtek Ukrajnában, ami egész addig nem tűnt fel, amíg már Kenderesen sem maradt orvos.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.02. 14:07:25

@Fyall: de elhiszem.

tapasztalatom szerint az átlagember nem a HgbA1c értéket mondja.

egyébként ha jól emlékszem, az a 3hónapos átlagot mutatja, így viszont a 24-es érték nagyon magas, abba már talán bele is lehet halni, nem?

nemhiszem, hogy 2013.01.02. 14:28:29

miert ne lehetne 24 es a cukor. mmol/l ben? Lehet a posztoló màs orszàgból ír. Meg ugyanúgy lehet sarkoidosis is a betegség. A glykemia meg az alap kivizsgàlàshoz tartozik. Meg egy kicsit zavaros a poszt is

Kékcsillag 2013.01.02. 15:10:04

Hogy szegénynél egy éhgyomori cukrot nem tudott nézetni a körzeti doki:((

rekala 2013.01.02. 15:39:52

A leleten az áll, hogy glükóz 24 mmol/l, vizelet cukor ++++.
Egyébként M.O-ról írok.
@M.D.House: Volt légzés funkció, leírtam, hogy elájult közben és a záróba azt írták, azért mert előtte nem evett, de ez sem volt igaz, mert reggelizett a kórházban.

rekala 2013.01.02. 15:45:36

Kórházi /első bent fekvéskor/ 2012.07.02 glükóz 8.4 +++ mmol/l, 2012.07.04 6,7 mmol/l, 2012.07.11 6.6 mmol/l, "vércukor terhelés csökkent glucose toleranciát mutat"

rekala 2013.01.02. 15:48:59

2012.06.15 6.4 mmol/l, 2012.05.29 8.2 mmol/l

matilda. (törölt) 2013.01.02. 15:57:18

@rekala:
a férje túlsúlyos? vérnyomása rendben van?

rekala 2013.01.02. 16:04:10

Most már igen, januárban a 176 cm-hez 80 kg volt, októberben volt a csúcs 120 kg, most 105 kg, a vérnyomása egy kicsit magasabb, inkább a pulzusa magas 110 körül mozog

2013.01.02. 16:39:27

@rekala: Akkor párdon a kórházi laboroktól. Senki nem kezdett semmit ezzel a lelettel? Hol jártatok?

SarahConnor 2013.01.02. 16:46:29

Már csak egy kérdés: mennyi hálapénzt adtál abba a rendszerbe, amelyiknek nem sikerült egy cukorbetegséget kiszűrni majdnem egy év alatt?

rekala 2013.01.02. 16:49:14

kb. mindenhol, mert nem akartam feladni, de ezek az értékek /a lympos doktornő karikázgatta be az előző leleteken/ szerintem egy orvosnak fel kellett volna, hogy tűnjön.
A hab a tortán, mától hivatalosan is álláskereső lettem. Jöhet még valami?

rekala 2013.01.02. 16:51:19

Hát mivel nem volt miből nem sokat, egyébként is nagyon ellene vagyok, Gondoltam a nővérek majd jobban figyelnek rá. Figyeltek is! Amikor belealudt a vajas dobozba jókat nevettek rajta.

rekala 2013.01.02. 16:52:19

De az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a László kórházban nem fogadták el!

endi21 2013.01.02. 17:07:36

Hová tűntek a 2 évvel ez előtt posztolók? Csak sárga nyulat látom itt...

karcsibácsi 2013.01.02. 17:50:22

Ez valóban kész rémtörténet, tiszta szivemből sajnálom a beteget és családtagjait a betegség és a tortura miatt. Teljességgel érthetetlen, hogy egy cukorbetegséget ennyire megkésve diagnosztizálnak. A szakma szabályai szerint, ha az éhgyomri vércukorszint meghaladja a 6 mmol/l, vagy az evés utáni a 9 mmol/l értéket, fel kell vetni a diabetes gyanúját, és kétes esetben cukorterhelést kell végezni. Azt gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy 2 hét alatt az "elit kórház" belgyógyászati osztályán ne ismerjenek fel egy cukorbetegséget!
Jelen esetben, attól tartok, a baj még nagyobb. Az ismertetett kórtörténet igazából nem jellemző a diabetesre, sokkal inkább daganatos betegségre (pl. tüdőcc, vagy src/lymphoma (bárhol), vagy hormontermelő daganat). Cukorbetegség nem okoz sem kettős látást, sem vizenyőt, illetve utóbbit csak végstádiumban, veseelégtelenség, hypoproteinaemia révén, és a gyors dementálódás, karekter változás sem igazán jellemző a diabetesre.
Szerintem a - végül megkésve felismert - cukorbetegség ún. paraneopláziás syndroma részjelensége lehet, és az igazi kiváltó ok még mindig ismeretlen. Én, ha ilyen anamnézisű beteggel találkozom, mindenképpen daganatos betegség irányában végzek vizsgálatokat (a diagnosztikus algoritmus nagyjából a következő: részletes laboratóriumi vizsgálatok, beleértve a tumor markereket is (PSA is), urológiai vizsgálat, pajzsmirigy-, nyaki lágyrész- és hasi UH, mellkasi - és hasi CT, majd kontrasztográfiás koponya CT, esetleg MR (Agyi met?), majd, ha szükséges, alsó-felső endoszkópia, és ha még mindig nincs meg a kiváltó ok, teljes test scintigráfia és PET CT).
Szerintem vissza kellene menni az "elit kórház"-ba, hogy a tényleges bajt végre megállapítsák, és, ha lehet, kezeljék!

karcsibácsi 2013.01.02. 18:21:16

@Fyall: Nemcsak orvosok ástak árkot, hanem bölcsészek is...

"
– Hölderlin ist Ihnen unbekannt? – kérdezte Dr. K. H. G., miközben a lódögnek a gödröt ásta.
– Ki volt az? – kérdezte a német őr.
– Aki a Hyperiont írta – magyarázta Dr. K. H. G. Nagyon szeretett magyarázni. – A német romantika legnagyobb alakja. És például Heine?
– Kik ezek? – kérdezte az őr.
– Költők – mondta Dr. K. H. G. – Schiller nevét sem ismeri?
– De ismerem – mondta a német őr.
– És Rilkét?
– Őt is – mondta a német őr, és paprikavörös lett, és lelőtte Dr. K. H. G.-t. "

sárga nyúl 2013.01.02. 18:25:31

@endi21: Itt vannak, csak nicket váltottak... Lehet találgatni, hogy ki kicsoda. :)

rekala 2013.01.02. 18:27:13

MENNÉK ÉN VINNÉM ÉN, DE AZ AJTÓK BEZÁRULTAK. HOGYAN VIHETEM ODA HA NEM FOGADJÁK?
AZT MONDTÁK, HOGY KIVIZSGÁLTÁK ŐK TÖBBET NEM TEHETNEK. MAGÁN RENDELÉSRE NINCS PÉNZÜNK!!!

H3rold 2013.01.02. 18:31:06

@Fyall: Ezt rajtad kívül mindenki megérti.

endi21 2013.01.02. 18:49:31

@sárga nyúl: Akkor pont a nyúl volt köztük a legbátrabb, aki nem vedlett át? :D

sárga nyúl 2013.01.02. 18:56:56

@endi21: :D Vannak sokan a régiekből akik nem váltottak nicket, de az orvosok többsége vagy változtatott, vagy nem ír már.

rekala 2013.01.02. 19:01:17

@karcsibácsi: MENNÉK ÉN VINNÉM ÉN, DE AZ AJTÓK BEZÁRULTAK. HOGYAN VIHETEM ODA HA NEM FOGADJÁK?
AZT MONDTÁK, HOGY KIVIZSGÁLTÁK ŐK TÖBBET NEM TEHETNEK. MAGÁN RENDELÉSRE NINCS PÉNZÜNK!!!

IP gyűjtögető 2013.01.02. 19:24:59

Tudom, hogy semmit sem jelent, de nagyon szomorú vagyok az eset miatt. Adná az ég, hogy tudjak valamit segíteni @rekalanak, de sajna, nem tudok.

hazank fia 2013.01.02. 19:36:35

@karcsibácsi: Kb ez jutott nekem is eszembe. A fentebb emlitett (@rekala: ) vercukor ertekek nem igazan extremek, szinte kizartnak tartom, hogy ezeket a tuneteket produkaljak ilyen rovid ido alatt (~fel ev). Raadasul a tolerancia teszt is "csak" csokkent toleranciat mutatott, ami szinten nem erositi meg a sulyos diabetest. Ha latnank egy A1c-t, valoszinu az sem lenne kiugroan magas.

Valamilyen modot kellene talalni tovabbi kivizsgalasra.

rekala 2013.01.02. 19:48:17

IP gyűjtögető: köszönöm szépen az együtt érzést, hálás vagyok érte mindenkinek, a baj csak az, hogy a kommentek után még jobban megijedtem és el is keseredtem, pedig már kezdtem reménykedni a gyógyulásban, a megoldás pedig egyre távolabbinak tűnik

endi21 2013.01.02. 19:52:25

@sárga nyúl: Jobb, ha nem írnak az orvosok ide. Eszméletlenül kioktató, cinikus írásokat nyomtak be... amúgy... én is régi motoros vagyok, nicket változtattam... :) Untam már, h örökké a torkomnak ugrottak, ha meglátták a képem. :)

sárga nyúl 2013.01.02. 19:58:37

@endi21: Spec. én van akit kifejezetten nagyra tartok és örülök ha írnak, sokat tanulok belőle. Nem kell figyelembe venni ami nem tetszik. Szerintem legtöbbször szórakozásból provokálnak. :)
Mióta megszólítottál, azóta tippelgetek, hogy mi volt a korábbi nick-ed. :D

rekala 2013.01.02. 19:59:47

Szerintem a tanácsok hasznosak is lehetnek, a baj az, hogy már a körzeti orvos sem tudja hová küldhetne még minket, ahonnan nem rúgnak ki

sárga nyúl 2013.01.02. 20:04:12

@rekala: Olyan nincs, hogy nem fogadják. A fent leírtakat másold ki magadnak, menjetek el a háziorvoshoz, meg fogja találni azt a kórházat, ahol fogadnak. Ezt magánban szinte senki nem tudná elintézni, olyan sokba kerülne.

sárga nyúl 2013.01.02. 20:06:29

@rekala: De miért rúgnának ki??? Én simán beestem a SOTE F-O-G ambulanciájára, ami nekem nem is körzetes, átküldtek a neurológiára, ahova szintén nem tartozom és kifogástalanul elláttak, beleértve a képalkotó vizsgálatokat.

endi21 2013.01.02. 20:12:41

@sárga nyúl: Titok. Igen, nekem is az volt az érzésem, h jól elszórakoznak itt, kiadják a feszkót... de mintha az utóbbi időben csillapodtak volna itt a kedélyek. Nem látom a nagy 1másnak rohanást, leugatást - a modikat sem látom beavatkozni. Leroi van még? (Az idegbeteg ideggyógyász...:D)

rekala 2013.01.02. 22:05:45

Azt hiszem az egymásnak ugrás ne old meg semmit. Bár azt el kell ismernem, hogy vannak olyan napok, amikor én sem tudom indulatok nélkül kezelni a dolgot, de ma inkább olyan minden mindegy hangulaton van, és inkább a keserűség dominál.
egyébként pedig, ha ki nem is rúgnak konkrétan, akkor sem történik semmi.
egy év alatt kb. 80-szor voltunk orvosnál/ a házi orvost nem számoltam/.
Azt hiszem a végeredmény magáért beszél.

zsázsika 2013.01.03. 08:42:50

nem lehet elvárni a hozzátartozótól, hogy szakemberként tudjon megírni egy posztot, ezért elég sok kérdésem maradt. A hölgy nem írta le, milyen alapbetegségekben szenvedett eredetileg a férje, a mondottak alapján azonban szinte biztos vagyok benne, hogy metabolikus X szindrómáról van szó, annak minden következményével- cukorbetegség, szívbetegség, magasvérnyomás, elhízás, érelmeszesedés, alvási apnoe szindróma, COPD, oxigénhiány stb. Ez volt az első komplett belgyógyászati kivizsgálás, befekvés? A " szívelégtelenség miatt műteni kell" diagnózist vsz. nem egy egyszeri fizikális vizsgálat alapján mondták ki, a szívelégtelenséget önmagában ritkán kezelik műtéttel, hacsak nem előrehaladott billentyűbetegség, koszorúérelmeszesedés esetleg olyan súlyosan károsodott szívről van szó, amin csak pacemaker beültetés segít. Akkor nem merült fel további kivizsgálás vagy nem mondták ki, mitől van, nem adtak rá kezelést? Azokra nem reagált? Miután a fül orr gégész kizárta a FOG okot, a kettőslátás, szédülés miatt neurológust nem kértek, esetleg koponya CT-t?
Mivel az állapota most javul a megfelelő kezelés mellett, én egyelőre várnék, mert ennyi idő eltelte után a korrekt gyógyszerelésnek idő kell, amíg teljesen kifejti a hatását. Semmiképpen ne várjanak azonnali javulást, vsz. hónapok kellenek , mire rendeződik az állapota. A lábfájdalmakat több dolog is okozhatja, akár érelmeszedés- érsebész-, akár a cukorbetegség miatt kialakult neuropathia- endokrinológus. Utánamennék, miért nem alszik a lélegeztetőgép mellett és miért teszi nappal továbbra is- jól elsajította gép kezelését, tudja használni, nem zavarja, mert ezek szerint nem teljesen jól működik a dolog. Ahhoz hozzá kell szokni, el kell sajátítani, szintén nem megy egyik pillanatról a másikra. És ha valóban metabolikus X szindrómáról van szó, kapott-e életviteli tanácsokat, azokat betartja-e, ha így van, annak is nagyon sok idő kell, míg működni kezd...
Kitartást kívánok a továbi gyógyuláshoz.

karcsibácsi 2013.01.03. 09:01:56

@zsázsika:
Biztos, hogy nem metabolikus sy. Abban, ugye, hyperinsulinismus van insulin rezisztenciával, nem jár több 10 kilós fogyással, kezdetben nem insulkinnal kell kezelni, stb. Komplexebb problémáról van szó.

M.D.House 2013.01.03. 12:08:33

Azt olvastam, hogy elájult közben, de gondoltam utána valamikor sikerült megismételni. Ezek szerint nem. De nem evéstől amúgy nem szoktak elájulni légzésfunkciós vizsgálat közben... De ez mindegy is most. A lényeg, hogy a baj nagyon súlyos és mielőbb megfelelő kezekbe kell kerüljön a beteg. Ahogy korábban is írtam, ez a 3 dolog együtt nagyon rossz prognózisú és nagyon rövid idő alatt a beteg halálát okozhatja. A környékükön csak van több kórház, valahol meg kell próbálni elkezdeni mielőbb.

HgGina 2013.01.03. 15:53:46

Sajnálatos, de a saját tapasztalatom szerint is a magyar orvosok (legalábbis akikkel a sors felnőtt koromban összehozott) egy jól képzett hentes tudásszintjét sem érik el.
Az én körzetim (pardon, háziorvos) egy vérnyomásméréskor közölte, hogy szerinte kicsit magas, vegyem be az általa ott helyben adott bogyót (valami sárga kis kerek), aztán hazaküldött minden egyéb beutalás, vagy vizsgálat nélkül. Mivel soha életemben semmilyen betegségem nem volt, és szükségem se volt nagyon megérteni ezeket a számokat, nagyjából semmit sem jelentett nekem a 200/140 szám.
2 hónap múlva némi szerencsével túléltem egy stroke-ot, 240/160-as értékkel vittek be.
Olyanok ezek mind, mint a pályaudvar. Sintér.

2013.01.03. 16:45:13

@HgGina: Azért legalább téged érdekelhetett volna, mi van veled. Kicsi, sárga, beveszed és ennyi? Attól, hogy valaki nem beteges, még pár dolgot illik tudni, pl. azt, hogy 200/140-es vérnyomás magas. Persze ez nem menti az orvost, de téged sem.

Dr.laikus PhD 2013.01.03. 17:18:02

@Turchi:

Na de akkor miért ment a háziorvoshoz, ha semmi baj nem volt?

Hogy hívják azt a hentest aki saját magát szúrja tökön?

Kicsi sárga bogyókat most én kérek, mert menten megüt a guta!

Ezt te tudod csak humoros indulattal leírni.

karcsibácsi 2013.01.03. 18:06:47

@HgGina:
"Olyanok ezek mind, mint a pályaudvar. Sintér." Mármint az orvosok. Szerencsére a betegek között ritka a hüje. De azért akad, mint a mellékelt ábra mutassa.

rekala 2013.01.03. 19:57:41

@zsázsika: Bocsánat, hogy csak most reagálok, de a mai napot időpontra érkezve! a szemészeten töltöttük. A gépet kihozta a forgalmazó, beállította az orvos által megadott 8 víz mm-re /ez lehet, hogy nem a jó mértékegység, de erre emlékszem/, egy hétig így használta, aztán volt az alvás klinikán titráláson, aminek még nincs eredménye, mert az orvos nem elérhető.
A szív műtét billentyű miatt került szóba, de később a kórházban azt mondták, hogy szerintük még nem kell.
Igen ez volt az első belgyógyászati kivizsgálás amikor bent feküdt, egyébként kb. 80 alkalommal voltunk ügyeleten, sürgősségin.

karcsibácsi 2013.01.04. 05:29:53

@rekala: @rekala:
"A szív műtét billentyű miatt került szóba, de később a kórházban azt mondták, hogy szerintük még nem kell."
Aztán nehogy úgy járjatok, hogy még nem kell... még nem... már nem lehet.
Melyik billentyű? Mennyi a grádiens és az EF?

sárga nyúl 2013.01.04. 09:11:27

@endi21: Ki akarod ugrasztani a nyulat a bokorból... :D

2013.01.04. 12:41:16

ez annyira tipikus eset, az embernek muszáj szinte saját magát diagnosztizálni, és kész diagnózissal menni az orovoshoz.

zsázsika 2013.01.04. 15:53:09

@karcsibácsi: szerintem olyan előrehaladott szívelégtelenség lépett fel, hogy már nem dolgozza fel a tápanyagot a szervezet- ezt persze nem egyetemi oktatásban tanultam meg, hanem a saját nagymamámon-, ill ha üríti a szintén emiatt felszaporodott oedémákat... 35 kg-t az ember ennyire rövid idő alatt zsírban nem valószínű, hogy felszed, csak vízben. És le sem adja, pedig a levél szerint ez történt. Ez már egy teljesen dekompenzált eset, a szövődményeket kezelik, nem a metabolikus X-et.
HgGina bejegyzése olyan szinten felháborító és undorító, hogy én többszöri nekifutásra sem tudtam olyan levelet írni neki, amiben ne süllyedtem volna a szintjére, úgyhogy kitörltem a harmadikat is. :))))

@rekala: ez így teljesen korrekt, először az átlagos beállításokkal indultak, majd ellenőrzés során a beteg igényeinek és állapotának megfelelően módosítanak. MEg kell találni az ideális beállítást- ez idő és türelem-, ha az meglesz , jelentősen javulni fog az állapota. ( vízcm a mértékegység, de azt gondolom, ez teljesen mindegy adott esetben :)))) )
Azonnali belgyógyászati befektetéssel kellett volna kezdeni az egész történetet, nem értem, a háziorvos miért nem gondolt rá. Ez az ő feladata, az is, hogy gondoljon rá, az is, hogy elintézze.
Remélem, a szívbillentyű betegség miatt rendszeres kontrollt rendeltek el.
Ugye, életmódváltoztatásról is szóltak a kollégák a bentfekvésnél? Engem nagyon zavar az "otthon jól teletömte magát" kezdetű bejegyzése, mert gyanítom, nem egyszeri esetről van szó, hanem ez bizony szokott dolog. Feltételezem, hogy a férje jelentős túlsúllyal is küzd. Ez komoly probléma, még nehezebb ellene tenni, de nagyon sokat javíthatna a cukorbetegségen, a szívproblémákon, sőt, az alvási apnoe szindrómán is.
Arra nagyon nehéz mit mondani, hogy az egész délelőttöt a szemészeten- vagy bárhol, bármilyen rendelésen, akár időpontra rendelésnél is- töltötték. Mint a lövészárok másik oldalán álló fél csak azt tudom mondani, hogy ez van. Sajna... Egyszerűen nincs többre kapacitás, ha kevesebb beteget rendelünk be, még hosszabb előjegyzési listák lesznek. AMik így sem rövidek...A magyar egészségügy jelenleg ezt bírja...

M.D.House 2013.01.04. 16:29:15

@HgGina:
Ezek alapján gondolom Te már sosem jársz orvoshoz, hanem inkább sámánnal kezelteted magad ha beteg vagy... Ami nem is lenne baj, csak ez az általánosítás nem szép dolog.

M.D.House 2013.01.04. 16:31:54

@zsázsika:
És nemsokára még ezt sem fogja bírni, ha az egészségügy nem mentesül a nyugdíjaskorúakat választás elé állító törvény alól. Ha kötelezően nyugdíjba lesznek küldve az emberek akkor rendelések és osztályok is fognak megszűnni...

rekala 2013.01.04. 17:34:42

zsázsika: " jelentőd mértékű mitrális regurgitatio, hátsó vitorla/P2/ prolapsus talaján, lelet mell./
"jelentős mértékű mitrális insuff., tágabb bal szív fél, még kielégítő EF érték, mitrális plasztika elvégzése..."

A háziorvos telefonon kereste meg a belgyógyászati osztály főorvosát, de azt válaszolta, hogy nem veheti fel az osztályra, csak ha a sürgősségi veszi fel.

78-80 kg- mal kezdtük, aztán elkezdett szó szerint zabálni, és minél többet evett. annál többet akart.

rekala 2013.01.04. 17:35:40

Nitta kérdésére a válasz, voltunk lyme szűrésen negatív lett.

rekala 2013.01.04. 17:39:20

@zsázsika: életmódról nem volt szó csak a diabetológián étrendi tanácsok, kontrollra a kardiológus nem rendelt vissza, azt mondta, ha meggyógyul a lába akkor menjünk vissza.

zsázsika 2013.01.04. 18:53:32

@M.D.House: ezt nem is értem, hogyan gondolták...

@rekala:
tegyék is meg, hogy visszamennek.
Az inzulin peches módon tovább fokozza az éhségérzetet...jaj... Pedig ez egy ördögi kör.
Az interneten biztosan lehet találni anyagot arra, hogy mit, hogyan érdemes enni, mozogni stb. és nem csak a cukorbetegségre gondolok, hanem általában is- életmódváltás az egész családnak kell, nem csak a betegnek.

rekala 2013.01.04. 19:43:32

@zsázsika: Most vacsora előtt nagyon vörös volt a szeme, aztán lassan múlik, jelent ez valamit?

M.D.House 2013.01.04. 20:01:24

@zsázsika:
Úgy, hogy ők csak a pénzt akarják kivonni továbbra is az egészségügyből. Nekik teljesen mindegy hogy az állami egészségügy hogyan működik, mert ha néha szükségük van rá akkor nem azt veszik igénybe, hanem a magánt. Ha ez a törvény majd tényleg életbe lép és még sokkal kevesebb lesz az orvos mint most, akkor aztán jóra már tényleg ne számítson majd senki... De valójában ez is egyfajta mód a magas nyugdíjkiadások csökkentésére...

rekala 2013.01.04. 20:26:58

kivonás, elvonás, megvonás....
Táppénzre nem mernek menni az emberek, a lábon kihordott, elhanyagolt betegségek, otthon hol kezelt, hol félre kezelt betegségek, a "szomszédnak is jó volt" gyógyszerek, romló egészségi állapot...
De azért szüljenek a Nők lehetőleg 5 gyereket! Hová viszi majd orvoshoz? Vagy minden nap gyűjtéseket szerveznek a kezelésekre?

M.D.House 2013.01.05. 09:25:09

@rekala:

Itt egy példa, hogy miről beszélek. Az egészségügyi tárca azt gondolja, hogy tudják majd kezelni a helyzetet... A helyzetet lehet, hogy kezeli majd valaki, de a betegeket már nem biztos, hogy lesz aki ellássa majd... Nagyon csúnya világ lesz, ha ezt bevezetik és biztos, hogy sokan fognak idő előtt távozni az elők sorából emiatt. Az utolsó 3 sor pedig magáért beszél a cikkben. Itt lassan törvényi keretek közé szorított tudatos népirtásról beszélhetünk.

www.mok.hu/hirek.aspx?nid=27696#27696

karamellcukorka (törölt) 2013.01.05. 10:31:47

@M.D.House: A szomorú az,hogy az emberek többsége ezt is az egészségügyben dolgozókon verik le, mint eddig mindent. Közben gerjesztik egymást a sok hülye urban lengenddel,meg hálapénzes sztorikkal amelyeknek a tizede sem igaz.

2013.01.05. 11:20:06

@karamellcukorka: Már megint az emberek többsége! Akkor visszafelé is igaz? Az orvosok meg a betegeken töltik ki a haragjukat a sok túlmunka, meg a kevés fizetés miatt? Ugye hogy nem így van. Vannak kitalált meg valós történetek is. Hogy mennyi igaz belőle, azt szerintem senki nem tudja.

karamellcukorka (törölt) 2013.01.05. 11:28:51

@Turchi: Ha a praxis blogot veszem alapul akkor az emberek többsége. Nézd meg miket írnak pl. a facebookos hozzászólók ott kb. 90-100%. Akkor? :D

karamellcukorka (törölt) 2013.01.05. 11:29:56

@Turchi: Visszafelé sztem nem igaz,mert orvosnak az megy, aki alapból altruista...az emberke többsége pedig nem az.

2013.01.05. 11:40:51

@karamellcukorka: A blogokba írogatók nem fedik le az átlagot. A szélsőséges véleményű emberek inkább írogatnak név nélkül blogokba, mint az átlag. Megint az emberek többsége. Az altruizmus nem szakma függő. Nem feltételen. Azt már le se merem írni, de mégis, hogy az okosabb emberek "nagy része" nem is ír blogokba. A nagy rész persze itt sem igaz. És ebből levezettem, hogy én sem vagyok okos! DD

karamellcukorka (törölt) 2013.01.05. 11:53:39

@Turchi: :DDD "Azt már le se merem írni, de mégis, hogy az okosabb emberek "nagy része" nem is ír blogokba."
A férjem és a húgom is ezt mondta. A húgom megtoldotta azzal:mind kitartott hp vagy nyugdíjas. Mondtam én néha írok,pici gondolkodás,jó de neked már nagyok a gyerekeid. A férjem szerint pedig ha elég okos lennék nem is olvasnék blogot. :D.

rekala 2013.01.05. 12:22:03

Szerintem a legnagyobb probléma itt is az általánosítás. Nincs olyan, hogy minden orvos felelőtlen, miden beteg hülye, minden blog író szélsőséges véleményű.
Mikor elküldtem a történetet, éppen gerinctelennel ment a nagy harc, és elgondolkodtam, hogy talán nem is kellett volna, mert nem értettem azt a rettenetes stílust, ahogy a kommentelők egymással beszéltek.
Az én célom az volt, hogy kiírhassam magamból az elmúlt egy év nyomorát, persze sok mindent nem tudtam részletezni, arra nem lett volna elég több száz oldal sem.
Nem vagyok orvos, nem tudom megítélni, hogy a kapott tanácsok mennyire jók, de hálás vagyok azért, hogy vadidegen emberek próbáltak segíteni, még akkor is, ha tudom, hogy befektetni egy jó belgyógyászati osztályra reménytelen, /nagyon sokszor próbáltuk és próbálta a háziorvos is/ hacsak nincs valahol ismerős.

M.D.House 2013.01.05. 13:54:33

@rekala:
De próbálkozni kell, menni kell tovább, ha kell akkor nem a környéketeken hanem másik megyébe akár, mielőtt késő lesz. Ilyen súlyos betegségekkel és tünetekkel az átlagos túlélés kb. 1-2 év.

DIldiko 2013.01.06. 14:41:35

@Fyall: Vércukorszint 24 mmol/l - a normális 3,5-5,5 között van - idősebb korban akár 6,0 is normális lehet. A 24 mindenképpen súlyos cukorbetegég - ami tényleg okozhatta az összes leírt baját.

füles1098 2013.01.06. 14:54:03

Az alábbi linken található a "metabolikus X szindróma" értelmezése, hasznos tanácsokkal.
Talán másnak is segítséget nyújt, mert én buta voltam és fogalmam sem volt róla mit jelen...elolvastam, már nem vagyok annyira buta...

www.egeszseg-portal.hu/egeszsegugyi-tudastar/Apolas/Altalanos/Metabolikus-X-szindroma-185.html

füles1098 2013.01.06. 14:56:22

@karcsibácsi: és a többi "karcsibácsinak " is....
Nem mutassa, hanem mutatja.... erre azért érdemes lenne odafigyelni...kérem...

Terencius 2013.01.06. 16:31:39

Füles, ennyire új vagy? Karcsibácsinál ez szándékos nem helyesírási hiba.@füles1098:

rikitiki 2013.01.06. 19:42:32

Szomorú történet.

Szakmailag két irányba tudnám továbbvinni - a szívet nem értem milyen is pontosan, kicsit jobban körüljárnám a témát, súlyos szívelégtelenség magyarázhat sok tünetet.

Karcsibácsihoz hasonló volt az első gondolat ami beugrott a történetet olvasva, ha jól értem nem nagyon történt vizsgálat paraneoplasiás sy irányában. Blikkre ez jött...

A posztírónak és családjának minél több sikert és egészséget kívánok.
Konkrét, használható ötletem sajnos nincs.
Ha nincs kapcsolat (vagy pénz), nehéz bármerre is haladni.

Ez van, sajnos manapság ilyen kutya az élet.

rikitiki 2013.01.06. 20:11:26

@Fyall: Nem teljesen értem, mi a problémád.
A mértékegység rosszul van megadva, a referencia tartomány pedig a valós mértékegységnek megfelelő. Kóros értéknek azt jelzi, ami valójában kóros.
Ráadásul ugyanazon a leleten egyidejűleg szerepel az automata lelet, helyes mértékegységgel...
Szerintem ez nem okoz valós problémát, vagy értelmezési nehézséget, de egyébként remélem jelezted a labornak, hogy javítsák a nyomtatási hibát, ha tudják.

ubu1 2013.01.07. 03:08:27

@rikitiki: Lehet, hogy hozzáértők számára csak kis nyomtatási hiba, de akkor is. Nem értem, miért nem lehet a mértékegységekre odafigyelni mindig, mindenhol. Repülőgép és űrjármű is zuhant le már e miatt. Már az általános iskolában megtanítják, hogy az eredményeket hogyan kell közölni.

zsázsika 2013.01.08. 09:30:30

@rekala: nem valószínű... pláne, ha előtte járt szemésznél.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása