7 érdekesség karácsony alkalmából

2012.12.24. 10:12

christmasTree1.jpgA legtöbb gyereket szült asszony a 18. században, Oroszországban élt: 69 gyereke született. Közülük 16 ikerpár, 7 hármasiker és 4 négyesiker.

Boldog karácsonyt minden kedves olvasónknak! Ha tehetitek, egy pillanat erejéig gondoljatok azokra, akik az ünnepek alatt kórházban fekszenek. Mihamarabbi gyógyulást kívánunk nekik! És ne feledkezzünk meg azokról sem, akik ilyenkor is értük, értünk dolgoznak. Orvosok, ápolók, nővérek, egészségügyi dolgozók. Mi mást is kívánhatnánk nekik, minthogy minél nyugodtabban és minél kevesebb munkával teljen számukra az ünnepi időszak! 

 

Despota 

 

Sziasztok! Ma nem klasszikus kommentár lesz. Karácsonyra tekintettel érdekességeket olvashattok az egészségügy területéről. 

 

Mesterséges végtagok, protézisek 

 

Már az ókorban, például a régi indiaiaknál, vagy Egyiptomban gyakori volt a gipszből készült műorr, műfül és műajak készítése és beépítése. Az orr, fül és ajkak pótlása elsősorban e testrészek büntetésként való eltávolításával függött össze. A görög és római katonáknál az elvesztett végtagokat pótoltatták. Angliában a Royal College of Surgeonsben egy ilyen, i.e. 300 körül készült műláb van, melyet Capuában találtak. De divatosak voltak a műfogak, sőt a műszemek is, melyek teljesen úgy néztek ki, mintha valódiak lettek volna. A világon legrégebbinek tartott művégtagok alkalmasak lehettek arra, hogy viselőiknek megkönnyítsék a járást. A két vizsgált egyiptomi műlábujj egyikét egy múmia lábán talált műlábujjat vizsgálatnak vetettek alá. Egy fából és bőrből készült műlábujjat teszteltek a vizsgálatok során.  A háromrészes bőr-fa lábujj Luxorban került elő, egy női múmiáról. Korát Kr. e. 950-710 körülire teszik. Feltételezték, hogy a műlábujjak nemcsak esztétikai, kozmetikai céllal készültek, hanem valóban segíthették viselőjüket a járásban. Mindkét leleten láthatóak voltak a viselet nyomai. Két önkéntes, akiknek hiányzott a jobb lábán a nagyujj, vállalkoztak arra, hogy tesztelik az egyiptomi eszközök alapján újragyártott másolatokat. Mindkét önkéntes meglepően jól tudott járni a protézisekkel 

 

Fekete-fehér ikrek 

 

1 a millióhoz az esély arra, hogy egy ikerpár bőrszíne különbözzön. A 2005-ben született Kian és Remee Holder valamint Marcia és Millie Biggs ilyen ikerpárok. Egyikük fehér, másikuk barna bőrrel született, mégis ikrekről van szó. Holderék esetében mindkét szülőnél az a helyzet, hogy fehér anyától és fekete apától származnak (tehát 2 fehér nagymama és 2 feketebőrű nagypapa van) A Biggs lányoknál az édesanya fehér, az édesapa jamaicai származású, barna bőrű.  

 

Az élőhalott szindróma 

 

Mint az a nevéből már sejthető egy olyan mentális betegséget jelöl, ami miatt a beteg azt hiszi, hogy halott. Ezt az állapotot az agy sérülése (fertőzés vagy fizikai behatás) válthatja ki, ami miatt a személy képtelen normálisan érzékelni a saját testét - beleértve a fájdalmat is -, ez pedig visszahat a személyiségére is. Téves képzetek jelennek meg, például meg van róla győződve, hogy ő halott, vagy nincs lelke, vére, bizonyos szervei, ezen kívül  bizonyos hallucinációk is felléphetnek. Például szaglási hallucináció,  azaz rothadó hús szagát érzi, amit ő a saját szagának tud be, látási tévképzetek, vagyis hullaszürkének látja saját magát.  

 

Gyerekszám rekord

 

A legtöbb gyereket szült asszony a 18. században, Oroszországban élt: 69 gyereke született. Közülük 16 ikerpár, 7 hármasiker és 4 négyesiker.  

 

Hisztéria

 

A hisztériával már Hippokratész is foglalkozott. Egészen a 20. századig a hisztériát kizárólag a nőkhöz kötötték, - erre utal elnevezése is, a histera ugyanis görögül anyaméhet jelent. Platón például úgy vélte, a nők hisztérikus állapotát az okozza, hogy szexuális kielégítetlenség folytán az anyaméh vándorolni kezd a nő testében. Ennek következtében kialakult az a felfogás, hogy a hisztériás nő számára a szexuális kielégítés a legjobb gyógymód. A19. század középén még javában tartotta magét az ókori görög elképzelés, miszerint a nők hisztériája a kielégítetlenségnek tudható be. Bevett dolog volt, hogy a maga az orvos, vagy egy nővér masszírozta a hölgy páciens nemi szervét az orgazmusig. A masszírozás viszont hosszadalmas volt, ezért találtak fel idővel mindenféle masszírozó eszközöket - például az erős vízsugarat, később pedig a vibrátort. Így aztán az elektromos vibrátor tíz évvel hamarabb piacra került, mint az elektromos vasaló, vagy porszívó. 

 

Nevetés

 

 A nevetés ingerli a rekeszizmot, aminek hatására fokozódik a test vérkeringése lábszárfekélyes betegekben.  Egy öt éven át tartó vizsgálat alapján, melyet lábszárfekélyes betegeken végeztek kiderült, hogy a nevetés izgatja a rekeszizmot, fokozza a vérkeringést így, gyorsítva a lábszárfekély. Ezzel szemben a drága ultrahangos terápiák a vártnál sokkal kevesebbet segítettek. 

 

Látás visszaadása szembe ültetett foggal  

 

Szemműtéteknél előfordul, hogy a páciens saját fogát ültetik be a szemébe, ugyanis idegen anyagokat a test gyakran kilöki magából. Ezért inkább kiválasztanak egy fogat, átfúrják, beletesznek egy lencsét, majd ezt az egészet beültetik a szembe, és a páciens ezzel a módszerrel visszanyeri a látását.  Eztán a beültetett fogra aztán még rátesznek egy műszemet is, amivel normálisnak látszik a páciens szeme, és még látni is fog.  

 

És zárásképpen: Nagyon boldog karácsonyt  kívánok nektek! 

 

Helia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fülöp-Pusztai Beáta 2012.12.25. 14:28:14

Fogalmam sincs hova írjam, de itt talán látják mások is... :)

Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok a teljes magyar orvostársadalomnak, szakdolgozóknak, minden rendű és rangú "háttérszereplőnek", és a kedves betegtársaknak is!
Tömjétek magatokat tele bejglivel, ne kegyelmezzetek a töltött káposztának! ;)))

kisQtya 2012.12.29. 20:09:12

Gondolom, a szembe ültetett fog sztorit nem karácsonyra, hanem szilveszterre, farsangra, vagy április elsejére, a bolondok napjára szántátok. :)))))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása