Panasz - Sikítoztak a betegek a vizsgálat alatt

2012.12.20. 11:54

letrajz.jpgAmikor megkezdődött a vizsgálat, a rendelőben ijedten néztek egymásra az ott várakozó betegek édesanyám fájdalmas kiáltozásait, sikoltozásait hallgatván.

Tisztelt Praxisblog!      

 

Kolonoszkópia. Az interneten a következőket olvastam ezzel a vizsgálattal kapcsolatosan:   A vizsgálat megkezdése előtt fájdalomcsillapító vénás injekciót adnak be. Attól függően, hogy a test mely részét vizsgálják helyi, vagy általános érzéstelenítést alkalmaznak. Ezután az endoszkópot a testnyíláson, vagy a bemetszésen keresztül óvatosan bevezetik, miközben az orvos egy képernyőn keresztül figyeli a kamera által közvetített képet.     Idős, 80 éves édesanyámat kellet elkísérnem vastagbél-tükrözésre. Amikor megkezdődött a vizsgálat, a rendelőben ijedten néztek egymásra az ott várakozó betegek édesanyám fájdalmas kiáltozásait, sikoltozásait hallgatván. Én magam is nagyon megrettentem.

 

 A vizsgálatot végző orvos semmiféle fájdalomcsillapítót, érzéstelenítőt, az égvilágon semmit sem adott be. Mikor már annyira elviselhetetlen volt édesanyámnak a vizsgálat és beavatkozás, maga kért valamilyen injekciót, hogy kibírja valahogyan az egész tortúrát. Az orvos a vizsgálat közepette egy polipot is eltávolított. Ekkor hallatszott ki a vizsgálóból a legnagyobb kiáltás. Valósággal sokkolta a többi, folyosón várakozó embert is a sikoly!  

 

A következő beteg is szintén egy hölgy volt, fiatal 30 év körüli nőbeteg. Az ő sikoltozásait is végig kellett hallgatnunk nekünk, a folyosón várakozó embereknek.A férfi-betegek csak-csak tűrték valahogyan összeszorított foggal ezt a minden valószínűség szerinti fájdalmas beavatkozást. Az élmény minden esetre számomra nagyon megrázó volt. Ezért ragadtam "tollat", ill. számítógépet, hogy valakivel/valakikkel ezt megosszam. A költői kérdés felmerült bennem, hogy vajon más rendelőkben is ilyen brutális módszerekkel történik a vastagbéltükrözés? Sajnos nem értek hozzá, laikus vagyok.

 

 Tisztelettel: G. Katalin.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gioni44 2012.12.20. 12:51:44

Általában igen.
Szakmai protokollban nincs előírás a fájdalom csillapító.ill.érzéstelenítő alkalmazására,netán altatásban történő vizsgálatra.

Maga a beavatkozás eléggé invazív.
Persze ha magánúton történik mindjárt más a leányzó fekvése.Ez esetben a "kedves "beteg/értsd: jól megtömött pénztárcával rendelkező/ semmit nem érez,főleg ha altatásban végzik el az éber állapotban kellemetlen vizsgálatot.
A vizsgáló orvos vérmérsékletétől is függ a művelet..
Türelmetlen,kapkodó orvos ugyanis a levegőt hirtelen,gyorsan pumpálja be a a colonba.

Ez önmagában is feszítő ,fájdalmas lehet.
A nyugodt,-értsd: nem agyonhajszolt-orvos pedig lassan pumpál.Igy is fájdalmas,de hozzá lehet.szokni.

Az a büdös bunkó orvos pedig,aki a polipot helyi érzéstelenítő nélkül metszi ki bizonyára Mengele dr. tanítványa.

hazank fia 2012.12.20. 16:16:26

A magyar szakmai protokollt nem ismerem, de nehezen tudom elkepzelni, hogy nem resze a szedacio. Egy hozzatartozomnak 5-6 eve vegeztek colonoscopiat boditasban. Ez egy magyar, megyei korhazban tortent, es megtomott penztarca sem volt hozza.

A fentiekben leirt modja a beavatkozasnak elegge embertelen.

hazank fia 2012.12.20. 16:38:41

@gioni44: Atolvastam gyorsan az amerikai guideline-t. Also endoszkopiaban mindig javasolt a szedacio. Egy review alapjan az osszes endoszkopia tekinteteben 98%-ban alkalmaznak szedaciot, a maradek 2% fokent felso endoszkopiabol ered, egyeni elbiralas ala esik. A beavatkozas kozben fellepo fajdalom csillapitasa minden esetben indokolt. Ez egy 2007-es allasfoglalas.

Kivancsi lennek, az a magyar ajanlas, amit emlitesz, eredetileg mire epul. Altalaban szokta kovetni a nemzetkozi guideline-okat.

gioni44 2012.12.20. 16:52:17

www.kk.pte.hu/servlet/download?type=file&id=459
A felső endoszkopiában itt is kötelező alkalmazni a szedációt.
A colonoscopia esetén többnyire csak tisztítás/hashajtás/előzi meg a beavatkozást.
Magánrendés esetén/pénzért/ itt is alkalmazzák.E tekintetben utólértük Európát.

hazank fia 2012.12.20. 18:27:12

@gioni44:
Szo szerint ez van benne:

"Egy rövid ideig tartó procto-sigmoideoscopiát megfelelő kooperáció esetén el lehet végezni sedatio nélkül vagy felületes narkózisban, míg a kiterjedt vizsgálatok, mint a teljes colonoscopia, ERCP esetén, valamint a terápiás beavatkozások esetében mindig indokolt az általános anesthesia."

De egyebkent ez egy gyermek ajanlas...

gioni44 2012.12.20. 18:55:51

@hazank fia:

Valóban,ez gyerekeknek szól.
A felnőttek részére nem találtam protokollt.
Egyébként a magyar kórházakban /kivéve a fizetős betegeket/ sehol sem alkalmaznak érzéstelenítést vagy nyugtatót.Ezért is van rossz híre a vastagbél tükrözésnek.
Pedig nem ártana az erre vonatkozó szűrést általánossá és kötelezővé tenni bizonyos kor,vagy panaszok esetén.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.20. 19:18:55

@gioni44: hát remélem, hogy nem lesz kötelező.

abdelkader 2012.12.20. 19:48:48

Csak a saját tapasztalatomat tudom elmondani,jómagam éveket dolgoztam kórházban nem eü. beosztásban,ám sok esettel,elbeszéléssel találkoztam,elég rémisztő és elijesztő a legtöbb.
Idén év elején magam is"kipróbálhattam"vastagbél daganat gyanújával.
Érzéstelítés valóban nem volt,segítőkész,magyarázattal egybekötött gyengédség az igen.
Kellemetlen,feszítő,felfújó érzés az is volt a vizsgálat alatt.
Esetemben kb 40 cm mélységet tudtak belátni mert a műszert a bél kanyarulata miatt nem tudta a dr.nő beljebb tolni,pedig elég erővel próbálkozott,na ez már fájt.
Ekkor érezve,hogy ez nem megy abbahagyták.
Később irrigátoros feltöltéssel újra megvizsgáltak,ugyanaz kellemetlen,felfújó,feszítő érzés.
A legkellemetlenebb mindkét esetben a hashajtás-kötelező és ingyenes!-majd az éhezés volt.

Itt fájdalmat nem éreztem.
Szerencsémre az eredmény negatív lett.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.20. 19:55:41

valamilyen szedációt azért illik ilyenkor adni, de a narkózis kerülendő ugyanis jelentősen megnöveli a komplikációk esélyét
egyébként ott benn nincs annyi idegsejt mint a bőrünkön így aztán egy polip eltávolításának fájdalmát nem kell azzal összevetni, hogy milyen lenne ha érzéstelenítés nélkül kivágnának egy anyajegyet a bőrünkből

gioni44 2012.12.20. 20:01:31

@Babette_:

Pedig nem ártana:
Évente több ezren halnak bele nálunk a vastagbélrák és áttétei miatt.

matilda. (törölt) 2012.12.20. 20:20:34

nem értem, hogy a posztoló most akkor bent volt vagy kint?

de nem is lényeges.
altatásban rizikós beavatkozás, mert ha átfúrják a bélfalat az nem feltétlenül derül ki. másrészt pedig ahhoz anesztes kell, ami ritka kincs.
a bódítás (elméletileg) csak megfelelő háttérrel rendelkező intézményben kivitelezhető, ott ahol van lehetőség fekvőbeteg ellátásra, illetve utána 1-2 órás megfigyelésre.
a belek gyulladása esetén a vizsgálat sokkal fájdalmasabb, mert a befújt levegő feszíti a gyulladt bélfalat. ugyanez van a hasi műtéten átesettekkel is, az összenövések miatt nagyobb lehet a fájdalom.

másrészt ha a személyzet megfelelően kommunikál és felkészíti lelkiekben is a beteget (mi lesz, mit érez, mi várható, nem fog meghalni) akkor a kooperáció is jobb és a beavatkozás is könnyebben elviselhető a beteg számára. (ugyanez van a gastroscopiánál is, ha a beteg tudja mi lesz akkor nem öklendezik, pánikol, és nem érzi azt, hogy, ha nem szedik ki belőle a slagot azonnal akkor meg fog halni.)

Fergio 2012.12.20. 20:59:03

A colonoscopia esetén az érzéstelenítés indokolt. Aki nem ad a betegnek ilyen esetben fájdalomcsillapítót, érzéstelenítőt azt kötelezném egy ugyanilyen vizsgálatra... (Vagy ezen is spórolunk, már itt tartunk???)

karcsibácsi 2012.12.20. 22:47:36

A magyar szakmai protokoll is tartalmazza a szedációt (conscious anesthesia, általában midazolam adásával). Több ezer colonoscopiát végeztem, mindig adok"bódító" injekcót.
A perforáció és az altatás között semmilyen összefüggés nincs. Vizsgálat közben a perforációt csak akkor lehet észlelni, ha az endoszkóp ténylegesen kimegy a bél lumenéből (ez ritka), ezt viszont akkor is látni, ha a beteg alszik.
A bélben fájdalomérző receptor nincs, a vizsgálat kellemetlenségét a distensio és a vongálás, a mesentérium feszülése okozza. A polypeltávolitást NEM ÉRZI a beteg, ilyen esetben helyi érzéstelenítő adása szóba sem kerülhet.

*Catalina* 2012.12.20. 23:18:13

Sziasztok!

Nekem 2-szer volt vastagbéltükrözésem a hatvani kórházban. Az elsőnél (pár évvel ezelőtt) lehetett altatást kérni és így természetesen nem éreztem semmit.

A 2. idén volt, és már nem lehetett altatást kérni, a doktornő szerint az igazgatóság döntése miatt csak gyerekeknél lehet, felnőtteknél csak akkor, ha fennáll még valamilyen betegség.

Csak Lidocaint kaptam, de az szerintem nem ért semmit, nekem nagyon fájt a vizsgálat, annyira, hogy csak 40cm-ig tudott a doktornő eljutni.

Szóval nem értem, hogy egy ilyen fájdalmas vizsgálatnál miért nem lehet bódítást vagy altatást kérni?

Esetleg, ha újra kell mennem, akkor egy másik kórházban lehet kérni? Hogy megy ez?

Tempus-Anh 2012.12.21. 09:46:13

Colonoscopian én is átmentem, orvoskollega végezte, ezt a szakma szabályai szerint végzik, nem durván, vagy finoman, hanem ahogy elő van írva.
Nem kaptam érzéstelenítőt vagy nyugtatót előtte.
A vizsgálat alatt teljesen csöndben voltam.
Bocsánat a női társadalomtól, de hisztériás, túl érzékeny, csökkent fájdalomküszöbű nőknél előfordul, hogy visítozással elrémítik a kint várakozókat (amúgy a vizsgáló sehol sem a folyosóról nyílik).
A beavatkozás viszont nem olyan fájdalmas, hogy (fájdalomcsillapító vagy sedativum nélkül is) csendben ne lehetne elviselni.

ma21 2012.12.21. 10:05:58

@*Catalina*: 4 ismerősöm van akik évente voltak béltükrözésen. Soha sehol nem kaptak érzéstelenítőt / megyei kórház- városi kórház /, szörnyű fájdalmas volt, és nem is tudta a Dr. végigvezetni az endoszkópot. A barátnőm néhány hónapja egy magánrendelésen bódításban megcsináltatta a vizsgálatot. Azt mondta,ezt "mindenkinek ajánlja" aki megtud fizetni magánrendelést. Volt összehasonlítási alapja neki is. Nem kellett befeküdni, vizsgálat után kb.30 perccel teljesen jól volt, jöttek haza. Azóta megműtötték , eltávolították a polipot teljes altatásban- jól van!!

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.21. 10:59:49

@Tempus-Anh: én a gyomortükrözést se bírtam, de ezt már meséltem...

kefeur 2012.12.21. 11:21:27

A vastagbél kanyarjainak a bevétele a gond. Hasgörcsöket okoz, ahogy az endoszkópot tolják előre a kanyarban. Amúgy a polip eltávolítása teljesen fájdalommentes, ott érzőideg nincs. Ki, mennyire tűri a hasgörcsöt, az egyéni. Nem szabad pánikolni. Egy lyukas fog sokkal jobban tud fájni. Ez a beavatkozás életet menthet, és ment is nagyon sokszor. Jövőre állítólag kötelező és rendszers lesz a vastagbélrák-szűrés (gondolom sima székletvizsgálattal kezdve. Úgy legyen. Saját tapasztalataim alapján írom mindezt. Nyugi. Eddig négy vizsgálaton estem át. Semmi gond, szokás kérdése az egész. Csak bátran.

Dr.laikus PhD 2012.12.21. 11:25:35

@Tempus-Anh:

A SOTE-n igen. Mindent hallani.

A hangadás legtöbbször azért van, mert váratlanul jön valami amiről nem tudni mi az.
A beteg felé a visszajelzés a méltatlankodás. Engem csak az mentett meg, hogy láttam mi történik és nagyon élveztem, hogy mennyire szép. Elterelte magamról a figyelmet.

karcsibácsi 2012.12.21. 12:50:43

A colonoscopia kisebb - nagyobb kellemetlenséggel, fájdalommal jár minden esetben. Eltérő az egyéni tűrőképesség, de maga a vizsgálat okozta megterhelés is nagyon különböző. Van, amikor néhány perc alatt, szinte "magától" szalad fel az eszköz a vakbélig, és van, amikor fél órás küszködés után valahol fél úton fel kell adni. Testalkattól, belső szervek elhelyezkedésétől, egymáshoz való viszonyától, esetlegesen kialakult összenövésektől, társbetegségektől függően nincs két egyforma beteg, nincs két egyforma vizsgálat. Van, akinek a szeme sem rebben, és van, aki az injekció mellett is jajgat.
A Magyar Gasztroenterológiai Társaság endoszkópos vizsgálatokról kiadott módszertani levele előirja a beavatkozás előtti injekció adását, ennek ellenére és is tudom, hogy nem mindenhol így járnak el. Ennek egyik oka, hogy szabály szerint a szedatohipnotikumot csak anaesthesiológus szakorvos adhatja be, és ennek a legtöbb kórházban, rendelőben nincsenek meg a szubjektiv feltételei. Ha bármi szövődménye (pl. légzésleállás, ritmuszavar, anafilaxia) lépne fel az alkalmazott injekciónak, és azt nem anesztes adta be, akkor a vizsgálatot végző orvos nagy bajba kerül. Így aztán sokan úgy vannak vele, hogy inkább a beteg üvöltsön, mintsem én járjak a bíróságra...

*Catalina* 2012.12.21. 17:11:49

@ma21: Köszi a tippet, én is gondoltam már a magánrendelésre. Csak azért volt furcsa, mert először lehetett altatást kérni. De valószínűleg az a baj, h. kevés az aneszteziológus is.

*Catalina* 2012.12.21. 17:17:00

@Tempus-Anh: Szerintem a fájdalom teljesen egyénfüggő. Azért mert neked nem fájt, ez nem jelenti azt, hogy akkor másnak sem fog. Én sem bírtam ki végig a vizsgálatot, 40 cm-ig jutott csak el a doktornő. Mellesleg nem sikítoztam, próbáltam összeszorított szájjal tűrni, de nem bírtam végigcsinálni a vizsgálatot.

*Catalina* 2012.12.21. 17:19:09

@karcsibácsi: Köszönöm, hogy ennyire részletesen leírtad. (Én sem kaptam injekciót.)

Farkasokkal táncoló 2012.12.21. 17:42:11

Én magamról úgy tudom, hogy elég magas a fájdalomküszöböm, no meg sikoltozni sem szoktam, de ha az én anyámat sikitozni hallotta volna a fájdalomtól vizsgálat közben, berohantam volna, és úgy tökön rúgom az orvos, hogy attól kódul. MIcsoda dolog az, hogy a XXI. században egy vizsgálat ennyire fájdalmas legyen???????? Szarok rá, hogy vannak akik kibírják, nem ők azok akikhez alkalmazni kell a terápiát. Tessék elbódítani a beteget egy ilyen vizsgálatnál!

ViktoriaF 2012.12.22. 03:32:03

@Tempus-Anh: Szulni is lehet csendesen....De minek kinozza magat az ember. A jol alkalmazott karomkodas ugye noveli a fajdalomkuszobot, az milyen jol hangzana mar a rendelobol.

szürkeszürke 2012.12.23. 12:37:58

@Tempus-Anh: beneveznélek egy szülésre :-) amúgy még jó, hogy a férfiak mind bírják a fájdalmat, betegséget, megpróbáltatásokat. Te barom! (Moderátort ide, gyorsan, nem barmozhatunk le csak úgy egy törzskommentelőt, aki nem, mellesleg a teremtés koronája :-) )

karamellcukorka (törölt) 2012.12.23. 14:31:53

@szürkeszürke: Mi van menstruálsz? Viktória írt a szülésről,ő pedig nő. Én is eda nélkül szültem 16 órán át vajúdtam infúzióval és nem visítoztam arra sem volt erőm. Sokan túl spirázzák azt a szülés dolgot,herótom van nekem is a hisztis nőtársaimtól.

szürkeszürke 2012.12.23. 20:44:33

@karamellcukorka: miből gondolod, hogy én nem vagyok nő? Képzeld hármat szültem eda nélkül, kettőnél megszólalni sem volt erőm, a harmadiknál meg sikítoztam, mert annyira gyors volt és intenzív. (Nah, ki nyerte az asszonyversenyt?) Szóval nem vagyunk egyformák és az esetek sem egyformák. (karcsibácsi 2012.12.21. 12:50:43 kommentje) Tempus-Anh meg egy hímsoviniszta barom, de nyald csak a seggét!

szürkeszürke 2012.12.23. 21:00:10

@karamellcukorka: és mit írt Viktória a szülésről? Lehet csendesen, de minek kínozza magát az ember. Mindegy, gratulátok a hangtalanul, nagy önfelegyelemmel, összeszorított szájjal viselt tökéletes 16 órás szülésedhez. Lényeg, hogy te az egyetlen élményedből meg tudod mondani, hogy másoknak hogyan kéne viselniük a fájdalmakat. Ehhez is gratulálok.

karamellcukorka (törölt) 2012.12.23. 21:09:48

@szürkeszürke: Nem írtam hányszor szültem :). Azért mert nem vagyok trágár bunkó nem tartom magam s* nyalónak. Viszont tisztelem a tudásáért azért amit elért. Neked lehet az a bajod semmit nem tudsz felmutatni azon kívül ,hogy kitoltál 3 gyereket? Nagyon nagyon frusztrált vagy.

szürkeszürke 2012.12.23. 21:38:24

@karamellcukorka: Fúúúúú, igen, igen az lehet, :-))) ezt nagyon jól megmondtad, te kis cyber pszichológus. Szerintem legyen ez:

- kiabáljatok moderátorért: van itt egy trágár bunkó, aki nem tiszteli arc nélküli Tempus-noname-Ahnt a tudásáértésazéééamitelért. (??? Ez itt elég értelmezhetetlen, majd ha névvel és CV-vel szól hozzá, akkor talán. Addig marad az, hogy bárki bármi lehet - akár még magát orvosnak kiadó pszichopata is - és a hozzászólásai alapján ítéltetik meg. Ő pl. egy okoskodó, hímsoviniszta, nagyképű ifjú titánnak tűnik.)

- írd meg a 16 órás tökéletes szülésedet (esetleg mind az ötöt :-) ) részletesen, ezt a leírást emeljük be az orvosi protokollba mint a "hogyan kell a nőnek a fájdalmakat viselnie" részt. Csak a miheztartás végett, nehogy már a hisztis nők nyögdécselni merjenek...

- tegyük ugyanezt Tempus-Ahn kolonoszkópiájával.

- amúgy is kivehetnék a protokollból a fájdalomcsillapítást. Ha ő (aki olyan nagy tudású és annyi mindent elért, hogy összeszarom magam) kibírta, akkor mindnenkinek ki kell bírnia

puszi.

hazank fia 2012.12.24. 05:46:30

@szürkeszürke: A stilussal nem, de a mondanivaloval tobbe-kevesbe egyetertek, amit @karamellcukorka: kommentjeire reagalsz.

Szerintem is egy baromsag, hogy a fajdalmat el kell viselni, mert egy beavatkozas vagy a szules azzal jar es kesz. Az emberek egyeni toleranciaszintje eppen elegge eltero ahhoz, hogy altalanossagban ne lehessen kijelenteni, hogy valamihez nem kell fajdalomcsillapitas. Hasonlo erzekeles a fajdalom, mint barmi mas. A tokfozeleket sem szereti mindenki, de azert nem tartunk hisztisnek valakit, mert nem eszi meg.

Teljesen tamogatom a szules alatti EDA-t. A felesegem szult mar EDA nelkul is, es EDA-val is. Az egy dolog, hogy a fajdalom jelentos csokkenese miatt a szules elmenye egesz mas dimenziokba kerul, de ezen tul szamos elonye is van az EDA-nak, pl, hogy sokkal kevesbe farad ki a szulono a tolasok kozben. Sot, sokkal egyszerubb csaszart vegezni, ha az szuksegesse valik a szules soran.

Es egyebkent, en sokszor nem kerek erzestelenitest a fogfuras soran (feluletesebb furasoknal), mert jobban utalom az injekciot, mint a furast magat. Ezek alapjan, aki ker a fogaszaton fajdalomcsillapitast, az mind hisztis lenne?

grazer 2012.12.24. 07:51:28

@karamellcukorka: Az első szülésem nekem is 16 órán át tartott, nem kiabáltam, nem "hisztiztem", csak csendesen elájultam a fájdalomtól, ami soha azelőtt és azután sem fordult elő. Volt is nagy rohangálás - szerintem az sem volt jobb. El is telt jó hosszú idő, mire rászántam magam a másodikra. Ekkor már kértem EDA-t, és sokkal jobb volt. Nem volt az sem fájdalommentes természetesen, de annyival azért enyhébb, hogy szép emlék maradjon. Nagy különbség.

Ha van más megoldás, miért kellene egy embert hagyni szenvedni?

A jó orvos elfogadja, hogy minden ember más, ahogy karcsibácsi is mondta, és nem csak szimplán eldönti, hogy ez márpedig nem fáj, "mert azt mondtam", és belátja, hogy vannak eltérő esetek. Az, hogy valamiről nem tud egy orvos, még létezhet, még ha ezt egyes orvosok (legalábbis annak mondja magát) nem is fogadják el.

szürkeszürke 2012.12.24. 07:57:43

@hazank fia: a stílus valóban bunkó volt, ezért elnézést kérek. Egyszerűen felháborított az általánosító, hímsoviniszta komment. Bár többen reagáltak hasonlóan mint én, azok a hozzászólások nem törték át az ingerküszöböt, ezért a stílus nem volt öncélú.

(Fogorvosnál én is úgy vagyok vele mint te, ha lehet nem kérek fájdalomcsillapítást, de csak azért mert jobban rettegek a zsibbadástól mint a fájdalomtól. Ettől még nem vagyok hős. :-) )

karamellcukorka (törölt) 2012.12.24. 09:32:14

@hazank fia: @grazer: Most csak én nem látok vagy mindenki ilyen ***mit ez a szürke-marha?
Hol írt Tempus a szülésről???Egy egész más vizsgálatról írt. Viktória írt a szülésről erre,jön valami orvosellenes *****és jól le***mindenkit akinek más a véleménye ,mint neki.
Hmm?

karamellcukorka (törölt) 2012.12.24. 09:40:14

@grazer: Én azt gondolom az edának is van kockázata, és azt is hogy a babának sem jó, más meg mást gondol én mindenesetre nem vagyok puhány az emberek jó része nagyon el van kényelmesedve. Arra meg ugye senki nem gondol,ha nincs anesztes mert nincs és egyre kevesebb lesz akkor lesz ez még 1000x rosszabb is.Vagy bírják a fájdalmat vagy nem lesz beavatkozás, per pill. itt tart az itthoni egészségügy.A sok okos értelmes fiatal nem itt fog dolgozni nem csak az anyagiak hanem a jellegzetes magyar mentalitás miatt. Az én gyerekem sem itt fogja erősíteni az egészségügyet, hanem ott ahol megbecsülik a dokikat.S hogy ne kelljen szembesülnie a :fizesse vissza szlogennel eleve más országban tanul. Ingyen, s még röghöz sem kötik őket és nem nyomják az arcába az én adómból tanul (nem a szüleiéből ááá dehogy:))).

grazer 2012.12.24. 10:08:02

@karamellcukorka: Igen, biztosan az EDA-nak is van kockázata, ugyanúgy, mint az altatásnak vagy akár egy fogorvosnál beadott érzéstelenítőnek is. Csak van, hogy nincs más megoldás. A szülés részemről csak egy példa volt, amit a hozzászólásokban olvastam, de a különbözőség igaz minden más fájdalomra is. És ez nem biztos, hogy hiszti vagy kényelmesség, bár biztos előfordul az is.
Én is csak a véleményemet írtam le, úgyanúgy mint te: vannak empatikus orvosok, az én szememben ők az igazi orvosok, és vannak teljesen érzéketlenek, akik Istennek hiszik magukat - ők számomra nem orvosok, csak annak mondják magukat. De ez mindenki szuverén joga, hogy mit gondol.

A gyerekeddel kapcsolatban pedig maximálisan megértelek, jól is teszi :)

hazank fia 2012.12.24. 14:12:17

@karamellcukorka: Valoban nem irt a szulesrol. Te viszont, irtal a szulesrol. A colonoscopiaval kapcsolatban fentebb mar leirtam, amit gondolok, de a legutobi kommentem eppugy igaz a colonoscopiara is, mint barmi mas beavatkozasra. A fajdalom nem kell, hogy resze legyen semmilyen orvosi beavatkozasnak. Az osszes szakmai protokoll hosszasan foglalkozik az egyes beavatkozasok alatti fajdalom managementtel. Mint az jelen esetben kiderult, colonoscopia eseten is van erre ajanlas. Szep dolog hosiesen szenvedni, csak minek. Kockazati tenyezoje pedig mindennek, meg az autovezetesnek is van. Megis vezetunk. Mindenki dontse el maga, mit vallal, mit nem. De a valasztasra meg KELL adni a lehetoseget.

A vitat kivalto megjegyzesed, miszerint a hisztis notarsaid "tul spirazzak" a szulest, pedig nem velemeny, hanem sulyos altalanositas. [egyebkent pedig "tulspilazzak" - mert ugye a nemet spielen igebol szarmazik a szo]

karamellcukorka (törölt) 2012.12.24. 14:28:49

@hazank fia: Értő olvasás. Ok- okozat. Szóval a sorrend:
Tempus nem írt a szülésről. Viktória írt. Szürke-marha trágárkodott és én csak ekkor írtam.
A fájdalomról..olvasd el azt is amit Karcsi bácsi írt. Nincs elég anesztes... Ezt ugye fel tudod fogni? Mivel nincs vagy + rizikót vállal az orvos,aki a beavatkozást végzi és ennek ellenére bódít stb, és akkor majd ő lesz a hentes mészáros hozzá nem értő és etc. vagy nem alkalmazza azt amit a beteg szeretne és akkor is ő a hentes ,mészáros empátia nulla etc.
A HP-ről a véleményem pedig fenntartom ilyenkor szégyellem ,hogy nő vagyok mikor egyes nőtársaim visszaélnek a nőiességükkel, azzal hogy van méhük.Arról nem is beszélve,hogy az altatást, edát úgy tekintik,mint a cukorkát. 1 cukorral vagy kettővel kérem a cukrászdában a kávémat.

hazank fia 2012.12.24. 14:59:49

@karamellcukorka: Koszonom, most, hogy elmagyaraztad, mar fel tudom fogni. A vegtelenul szemelyeskedo stilusod es a legkevesebb szakmai hozzaertest is nelkulozo hozzaszolasaid miatt a beszelgetest reszemrol lezartam. Az altalad szurke-marha-kent emlegetett kommentelo tragarkodasan valo haborgas durvan alszent a tobb helyen is kicsillagozott kommented olvasasa utan.

A kulfoldon orvosnak tanulo gyermekednek pedig egesz mas, orvoshoz melto, betegkozpontu, empatian alapulo eletszemleletet kivanok.

Tempus-Anh 2012.12.25. 00:36:03

Először is: Aquila non captat muscas...

Szóval a colonoscopiát nem végzik mindig érzételenítésben/altatásban, épp amiatt, mert vizsgálat közben olykor forgatni kell a beteget, ezt pedig egyszerűbb, ha voluntárisan, aktívan végzi.
Jómagam nem kaptam érzsételenítőt, sőt előtte a sikertelen hashajtás miatt négy beöntés is osztályrészemül jutott. Nem volt egy felemelő érzés, de túléltem.
Lehet nyomorultul visítozni és gyűrűsféreg módjára tekergőzni is a vizsgálóágyon, de minek? Idegesítem az orvost és nevetségessé teszem magam is. Megéri? Nem.

Epiduralanaesthesiat vagy PDA-t manapság rendszeresen alkalmaznak szüléseknél, természetesen egy colonoscopia okozta fájdalom nem ér fel egy szülési fájdalommal (fájással), ami a legerősebbek egyike.
De utóbbi sem übereli az acut pancreatitis okozta fájdalmat, ami a legerősebbek közül is az elsőnek van kikiáltva jelenleg.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.25. 10:25:07

@Tempus-Anh: tudod van egy vicc ezzel amikor pár vénasszony beszélget arról, hogy mi a legerősebb fájdalom a világon:
- az epegörcs az rettenetes
- a szülés az borzasztó
- a vesekő az szörnyű
- a hasnyálmirigy gyulladás az kibírhatatlan
közben hallgatja őket egy férfi, odamegy majd megjegyzi
- látom magukat sem rúgták még tökön soha

hibiszkusz75 2012.12.25. 10:37:55

@Tempus-Anh:
Messze vagy attól a sastól kedves, az a tapasztalatom, hogy a magadfajta szájhősök inkább csak legyek.
Örülök neki, hogy ilyen jól tűröd a fájdalmat, de magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt, hogy nevetségesnek tartod azokat, akik gyötrődnek a fájdalomtól. Nő létemre nem szokásom sikoltozni, szigorúan neveltek, de attól még van bennem együttérzés embertársaim iránt.
Jobb helyeken, mint például az onkológiai intézetben, írásban nyilatkoztatják a beteget, hogy kér-e érzéstelenítést vagy sem, ez így korrekt.

A kipontozott részre pedig kérném a válogatott szitkokat, mert belepiszkítottam a homokozódba, sajnálom, de a hozzászólásaid lapján ilyen embernek gondollak..................................................

szürkeszürke 2012.12.25. 12:28:54

@Tempus-Anh: Köszönöm,hogy értékes tudásod morzsáit ide szóród elénk, férgek elé. :-) De a viccet és a szarkazmust félretéve: hogy szól a protokoll ki kap(hat) fájdalomcsillapítást? Jó lenne ismerni a feltételrendszert, ha egyszer odajutok. Most akkor nem az aneszteziológus hiánya miatt nincs egyes eseteben?

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.12.27. 22:51:36

Nekem nemrég volt egy kisebb műtétem (begyulladt szőrtüsző, akkora gennycsomó volt, mint egy teniszlabda). Mondta a Doktornő, hogy ad érzéstelenítést, de úgy fog fájni, mint a vesztés mikor beadja. Én is kiabáltam, ahogy a csövön kifér, ez sajnos ilyen, hozzá tartozik a bulihoz, ki kell bírni. Amúgy csak azért kiabáltam, mert nem bírtam tartani a számat, de kibírható volt, csak hát a test visszapofázik, ha nem bírja.

Szóval ez ilyen. Nem mozi, ahol kussolni szoktak, nem is értem ezt a posztot. A levélírónak üzenném, hogy az autómosóban vizes lesz a kocsija, az étteremből pedig feltehetően jóllakottan fog távozni. Csak gondoltam szólok előre, nehogy meglepetés érje...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása