Wellness - Gyógykúra és wellness a főváros szívében

2012.12.07. 16:00

13-b.jpgA természetes gyógymódok világszerte egyre nagyobb teret nyernek a gyógyítás és a megelőzés terén.

A természetes gyógymódok világszerte egyre nagyobb teret nyernek a gyógyítás és a megelőzés terén. Megfelelő orvosi felügyelet mellett a természetes gyógymódok kiváló kiegészítői, sőt számos esetben helyettesítői is lehetnek a gyógyszereknek.Közöttük kiemelkedő fontosságúak a gyógyvizekkel, iszapokkal végzett kezelések, a különféle masszázsfajták, amelyeket ősidők óta alkalmaz az emberiség mozgásszervi panaszai enyhítésére.

 

Hogyan hatnak a gyógyvizek? 

 

Alapjában véve összetett hatásról van szó: a víz fizikai tulajdonságain (hőmérséklet, áramlás, felhajtóerő) kívül érvényesül a vízben oldott anyagok kémiai hatása is. Ezek az anyagok a bőrön keresztül felszívódnak a szervezetbe, és fürdés közben belélegezzük a víz feletti gőzben található oldott anyagokat is. Ivókúra esetén pedig a szájon át elfogyasztott gyógyvíz fejt ki a gyógyszerekéhez hasonló, fontos kémiai hatást.

 

Amit a fürdőkúráról tudni kell 

 

A gyógyfürdő-kezeléseket célszerű kúraszerűen igénybe venni. Egy-egy alkalomszerű fürdőzés igen kellemes lehet, de gyógyító eredmény nem várható tőle. Viszont, ha kúraszerűen vesszük igénybe a kezeléseket, abban az esetben - orvosilag igazoltan - komoly javulásra számíthatunk. A fürdőkúrának az idegrendszeren keresztül ható ingerei áthangolják az ember szervezetét, ezzel is elősegítve a krónikus panaszok enyhülését. A meleg fürdők és iszappakolások hatására vérbőség keletkezik, így a görcsös izmok, inak és szalagok ellazulnak, elősegítve ezzel a mozgásképesség javulását, illetve helyreállítását.

 

Hol vehetünk igénybe gyógyfürdő kúrákat? 

 

Számos lehetőség közül választhatunk az egész ország területén. A Budapesten és környékén élőknek ajánljuk a Budapest Gyógyfürdői Zrt. által üzemeltetett, tradicionális fürdőkultúrával rendelkező gyógyfürdőket, melyek közül a napokban fejeződött be a Szt. Lukács Gyógyfürdő  és Uszoda felújítása.  A Lukács Fürdő fővárosunk egyik legrégebbi fürdője. Története a XII. századig nyúlik vissza. Nevét az i.sz. I. században élt Lukács evangélista és orvos emlékére kapta. 

 

A Lukács Fürdő gyógyvize nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos hévíz, amely kifejezetten javasolt az alábbi problémák kezelésére, illetve gyógyítására:

 

- az ízületek és a gerinc degeneratív betegségei,    

- idült és fél heveny ízületi gyulladások,    

- gerinc deformitások,    

- porckorongsérv,    

- idegzsábák,    

- a csontrendszer mészhiányos állapotai,    

- sérülések és idegsebészeti műtétek utáni állapotok.

 

Ivókúra formájában pedig a gyomor és bélrendszer, az epe utak betegségeinek gyógyítására, valamint a légzőszervek idült, hurutos megbetegedései esetén alkalmazható jó eredménnyel. Az ivócsarnokban a vendégek helyben kortyolgathatják a gyógyforrások vizét, de igény szerint haza is vihetnek belőle.  A Lukács Fürdőben hagyományosan igénybe vehetők a társadalombiztosítás által támogatott gyógyfürdő kezelések. A kezeléseket – indokolt esetben – reumatológus/fizioterápiás, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs vagy traumatológus szakorvos írhatja fel, illetve a nappali kórházban dolgozó reumatológus szakorvosok. A fürdőben már 1979. óta működik egy komplex gyógyfürdőellátást biztosító osztály, más néven nappali kórház, amely mozgásszervi betegek számára nyújt egyénre szabott, komplex kezelést, szakorvosi javaslatra. Egy kúra 15 napot vesz igénybe, a betegek naponta 4 órát tartózkodnak a nappali kórházban, szakorvosi felügyelet mellett. 

 

A mai Lukács Fürdő a mellett, hogy megőrizte a régi időket idéző hangulatát, mindenben megfelel a modern kor elvárásainak. Nyitott, de télen is használható, két különböző hőmérsékletű (26 és 22 C-os) úszó medencéje a sportosabb vendégek igényeit szolgálja. A fürdő rendelkezik továbbá három különböző hőmérsékletű termál medencével, melyek közül a legmelegebbnek a vize 40 oC-os. A fürdővendégek egyik kedvence az élménymedence, melyben megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany és az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár is.  A 2012-es év végére a gyógyfürdő egy átfogó rekonstrukciónak köszönhetően jelentős mértékben megszépült, és egyedülálló szolgáltatásokkal bővült. A beruházás keretében megújult az uszodatéri homlokzat, az uszodai és a földszinti kabinsorok, a jegypénztárak, a beteg-, és vendégirányítási rendszer, a gyógy udvar, az ivócsarnok, valamint a napozóterasz. A fürdővendégek minél változatosabb kiszolgálása érdekében modern wellness részleg és ún. szaunavilág került kialakításra. Bevezetésre került továbbá egy autentikus keleti kezelés is,a török masszázs, vagy más néven hammam. A fürdőben rendelkezésére állnak még különböző szépészeti és természetgyógyászati szolgáltatások, valamint egy só kamra is.

 

További információk: www.budapestgyogyfurdoi.hu

 

A budapesti gyógyfürdőkben már megvásárolhatóak a 2013-as évre szóló éves bérletek és félbérletek 2012-es, változatlan áron! Azok között, akik december 16-ig vásárolnak 2013-ra szóló bérletet a Budapest Gyógyfürdői Zrt. által üzemeltetett fürdők bármelyikébe, 50 db lucfenyőt sorsolunk ki a Safru Kertészet felajánlásával! 

 

További információk: http://www.budapestgyógyfürdői.hu/aktualitasok/eves-berletek-2012-evi-valtozatlan-aron

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása