Betegségek - A herpesz

2012.12.07. 14:00

herpesz1.jpgAz esetek többségében a vírus megelégszik a szervezetben elfoglalt helyével, azonban előfordulhat (körülbelül minden negyedik fertőzöttnél), hogy a herpesz kiújul.

A legtöbben először csecsemő- vagy kisgyermekkorban kerülnek kapcsolatba a vírussal. Az első fertőzést követően a vírus az idegek közt bújik meg, ahol a szervezet immunrendszere nem érheti el. Az esetek többségében a vírus megelégszik a szervezetben elfoglalt helyével, azonban előfordulhat (körülbelül minden negyedik fertőzöttnél), hogy a herpesz kiújul.  Amikor a vírus aktivizálódik, általában ugyanazon az idegpályán kerül a felszínre, ezért a herpesz általában ugyanazon vagy közeli felületen jelenik meg. Nincs még magyarázat arra, hogy a herpesz miért alakul ki egyes egészséges vírushordozóknál és miért vannak olyanok, akik esetében nem alakul ki annak ellenére, hogy a vírussal ők is fertőzöttek. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek a herpesszel fertőzötteknél kiváltják a herpesz kiújulását.

 

Jellemzőbb kiváltó tényezők lehetnek:     

- a stressz,

 - a munkahelyi-, családi- vagy párkapcsolati problémák,    

- a fáradtság vagy kimerültség,    

- az erős napfény vagy ultraibolya sugárzás,    

- egyéb fertőzések,    

- a terhesség,    

- a menstruáció,    

- egyes fogászati kezelések

 

Herpes genitális 

 

A vírus leggyakoribb fertőzései közé sorolható az ajak, a száj és az orr körül megjelenő herpesz. Kialakulhat a nemi szervben a genitális herpesz, mivel a herpesz simplex megfertőzheti a genitáliákat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akinek ajakherpesze van, annak ebből kifolyólag genitális herpesze is lesz. A vírus közvetlen kontaktus során terjed, ezért megfelelő higiéniás óvintézkedésekkel és a biztonságos szex szabályainak betartásával elkerülhető a genitális herpesz kialakulása. A herpesszel fertőzöttek számára elkerülendő az orális szex, így kiküszöbölik annak lehetőségét, hogy partnerük nemi szervét a vírussal megfertőzzék. 

 

Kezelési módok 

 

A világon tízből nyolc ember herpeszvírussal fertőzött. A herpesz általában kellemetlenül érinti az embereket. Akiknek nem volt herpeszük, sokszor helytelenül reagálnak a látványra. Fontos ezért tudni, hogy a herpesz nem nemi úton terjedő betegség és nincs kapcsolatban az illető tisztálkodási szokásaival. A herpeszvírustól nem lehet megszabadulni ha egyszer bekerült a szervezetbe, de a kiújult herpesz kezelésére léteznek hatékony gyógymódok. Az ajkakon vagy a külső nemi szervek tájékán lévő herpeszhólyagocskák kezelésére és a száj-nyálkahártyán fellépő afták leküzdésére a kémiai úton előállított herpeszgyógyszereken kívül természetes gyógyhatású anyagok is vannak.

 

 Galenus

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VoluntartistA 2012.12.09. 09:31:45

"a kémiai úton előállított herpeszgyógyszereken kívül természetes gyógyhatású anyagok is vannak."
Sőt, azt tapasztaltam, hogy a leghatékonyabb (és legolcsóbb) ellenszer a fokhagyma.

2012.12.11. 12:22:34

@VoluntartistA: Nyilván te is tudod, hogy tévedsz, hiszen a hatást egy adott vegyület vagy vegyületcsoport éri el, amit nem tudsz garantálni egy olyan változatos kémiai összetételű anyag megnevezésével, mint a fokhagyma.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása